Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha
The President’s address clearly strengthens the resolve to build a Viksit Bharat: PM
We have not given false slogans to the poor, but true development, A Government that has worked for all sections of society: PM
We believe in ensuring resources are spent towards public welfare: PM
Our Government is proud of the middle class and will always support it: PM
Proud of India's Yuva Shakti; Since 2014, we have focused on the youth of the country and emphasized on their aspirations, today our youth are succeeding in every field: PM
We are leveraging the power of AI to build an Aspirational India: PM
An unwavering commitment to strengthening the values enshrined in our Constitution: PM
Public service is all about nation building: PM
Our commitment to the Constitution motivates us to take strong and pro-people decisions: PM
Our Government has worked to create maximum opportunities for people from SC, ST and OBC Communities: PM
Our Government has shown how to strengthen unity as well as care for the poor and downtrodden: PM
Emphasis on saturation is generating outstanding results:PM
In the last decade, unprecedented support has been given to the MSME sector: PM
04 FEB 2025 9:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President’s Address to Parliament in the Lok Sabha today. Addressing the House, the Prime Minister appreciated the contributions of all honorable MPs who participated in the discussions yesterday and today, noting that the tradition of democracy includes both praise where necessary and some negative remarks where needed, which is natural. Highlighting the great privilege of being given the opportunity by the people to express gratitude for the President's address for the 14th time, he extended his respectful thanks to the citizens and acknowledged all participants in the discussion for enriching the proposal with their thoughts.
Remarking that as of 2025, a quarter of the 21st century has passed, Shri Modi noted that time will judge the achievements of the post-independence 20th century and the first 25 years of the 21st century. He emphasized that a detailed study of the President's address reveals that it instills new confidence in the future 25 years and the vision of a developed India. The Prime Minister highlighted that the President's address strengthens the resolve for a Viksit Bharat, creates new confidence, and inspires the general public.
The Prime Minister highlighted that in the last 10 years, 25 crore people had moved out of poverty, as revealed by many studies. He remarked that this effort was possible due to effective implementation of the schemes with devotion and utmost sensitivity by the Government towards the poor and the needy. He added that when people who are grounded and who know the ground reality, work for the people at the ground level, then change is inevitable and certain on the ground. “Our Government has not given false slogans to the poor, but true development”, said Shri Modi. He added that his was a Government that has worked for all sections of society by understanding the pain of the poor and aspirations of the middle-class with utmost passion, which was lacking in some people.
Noting that it was truly a despair to live in kachcha houses and huts during the monsoons, the Prime Minister said four crore houses were distributed to the poor till now by the Government. Highlighting the difficulties faced by women to defecate in the open, he added that the Government had built more than 12 crore toilets to alleviate the difficulties of women. Emphasising that the Government was focused on ensuring water in the taps of every house through the Har Ghar Jal scheme, the Prime Minister said that even after 75 years of Independence, around 75% or more than 16 crore houses lacked tap-water connections. He added that the Government had ensured 12 crore families tap water connection in the last 5 years and the work was progressing rapidly. Underlining the details of the work done for the poor in the President’s address, Shri Modi said while identifying a problem was not sufficient but was necessary to work with utmost devotion to ensure that a solution was found. He added that his Government, as seen in their work over the last 10 years as well as the President’s address, worked with devotion to ensure solution to the problems.
Highlighting the previous situation when out of every rupee spent, only 15 paise reaches the intended destination, the Prime Minister underscored that the Government’s model of “Bachat bhi, Vikas bhi”, meaning progress with savings, to ensure that the people’s money is used for the welfare of the people. He added that with the JanDhan-Aadhar-Mobile (JAM) Trinity, the Government started Direct Benefit Transfer (DBT) and deposited around ₹40 lakh Crore in the bank accounts of the people. Underlining that around 10 crore Ghost beneficiaries were benefiting from the welfare schemes of the Government, the Prime Minister said that during the last 10 years, ghost beneficiaries were eliminated to ensure social justice and the actual beneficiaries were added through various schemes. He added that this had saved around ₹3 lakh crore from reaching the wrong hands. Shri Modi highlighted that the Government had extensively utilized technology in public procurement, bringing in transparency through the GeM (Government e-Marketplace) portal, which is now also being used by state Governments. The procurement made through the GeM portal has been more cost-effective compared to traditional procurement methods, resulting in a savings of ₹1,15,000 crore for the Government.
Shri Modi highlighted that the Swachh Bharat Abhiyan was initially ridiculed, with many treating it as a mistake or a sin. Despite the criticism, he proudly stated that due to these cleanliness efforts, in recent years, the Government has earned ₹2,300 crore by selling scrap from Government offices. The Prime Minister invoked Mahatma Gandhi's principle of trusteeship, emphasizing that they are trustees of the public's property and are committed to saving every paisa and using it properly.
Highlighting that the Government made a significant decision on ethanol blending, the Prime Minister acknowledged that India is not energy independent and relies on external sources. He said that the introduction of ethanol blending reduced the expenditure on petrol and diesel, resulting in savings of ₹1 Lakh crore. The Prime Minister emphasized that this amount has directly benefited the farmers, putting nearly ₹1 lakh crore into their pockets.
The Prime Minister remarked that while he talks about savings, newspapers used to be filled with headlines about scams worth lakhs and crores. He noted that it has been ten years since such scams have occurred, highlighting that the absence of these scams has saved the country lakhs of crores of rupees. These savings have been directed towards serving the public.
Emphasising that the various steps taken have resulted in savings of lakhs of crores of rupees, Shri Modi clarified that these funds were not used to build grand palaces but were instead invested in nation-building. He noted that the infrastructure budget was ₹1.8 lakh crore ten years ago before their tenure while today, the infrastructure budget stands at ₹11 lakh crore which the President in her address described how India’s foundation is being strengthened. The Prime Minister highlighted that strong foundations have been laid for development in areas like roads, highways, railways, and rural roads.
“Savings in the Government treasury are essential, as emphasized through the principle of trusteeship. However, it is equally important that common citizens also benefit from such savings”, said the Prime Minister. He highlighted that schemes should be designed to ensure public savings. Citing the Ayushman Bharat scheme, he mentioned that the expenses borne by citizens due to illnesses have significantly reduced. He stated that the Ayushman Bharat scheme has saved approximately ₹1.2 lakh crore for the people. Underscoring the importance of Jan Aushadhi Kendras, Shri Modi noted that for families with elderly members aged 60-70, medical expenses can be substantial and the Jan Aushadhi Kendras, providing an 80% discount on medicines, have helped families save around ₹30,000 crore on medical expenses.
Shri Modi highlighted UNICEF's estimation that families with proper sanitation and toilets save approximately ₹70,000 annually. He emphasized the significant benefits that initiatives like the Swachh Bharat Abhiyan, toilet construction, and access to clean water have brought to ordinary families.
Emphasizing that the "Nal se Jal" initiative has been praised by the WHO, the Prime Minister remarked that according to the WHO report, access to clean water through the initiative has saved families an average of ₹40,000 annually on medical expenses related to other diseases. He highlighted that there are many such schemes that have helped common citizens save on their expenses.
Highlighting that the distribution of free grain to millions of citizens has resulted in significant savings for families, Shri Modi said the PM Suryagarh free electricity scheme has saved families an average of ₹25,000 to ₹30,000 annually on electricity expenses. Additionally, any excess electricity generated can be sold for income. The Prime Minister emphasized the significant savings for common citizens through various initiatives. He mentioned the LED bulb campaign, noting that before their tenure, LED bulbs were sold for ₹400 each. Due to the campaign, the price dropped to ₹40, resulting in electricity savings and increased illumination. He added that this campaign has saved citizens approximately ₹20,000 crore. The Prime Minister highlighted that farmers who have scientifically utilized the Soil Health Card have benefited significantly, with savings of ₹30,000 per acre.
Touching upon the Income tax, the Prime Minister highlighted that over the past ten years, the Government has reduced income tax rates, thereby increasing savings for the middle class. He highlighted that in 2013-14, only ₹2 lakh was exempted from income tax while today, ₹12 lakh is completely exempt from income tax. The Prime Minister noted that throughout 2014, 2017, 2019, and 2023, the Government has continuously worked on providing relief and with the addition of a standard deduction of ₹75,000, salaried individuals will not have to pay any income tax on earnings up to ₹12.75 lakh from April 1st onwards.
Criticizing the previous dispensations for being disconnected from the ground realities and engaging in lofty talks, the Prime Minister further pointed out that the leaders who spoke about the 21st century were not even able to fulfill the needs of the 20th century. He expressed his pain at realizing that the country is 40-50 years late in accomplishing tasks that should have been completed decades ago. Shri Modi added that since 2014, when the public gave the opportunity to serve, the Government has focused extensively on the youth, emphasizing their aspirations and creating numerous opportunities for them. As a result, the youth are now proudly showcasing their talents and achievements. The Prime Minister highlighted the opening of the space sector, defense sector, and the launch of the Semiconductor Mission. To promote innovation, several new schemes have been introduced, and the Startup India ecosystem has been fully developed. Additionally, he highlighted that a significant decision in the current budget is the income tax exemption on incomes up to ₹12 lakh, which has garnered much attention. Furthermore, the Prime Minister announced the opening of the nuclear energy sector, which will have long-term positive impacts and outcomes for the nation.
Emphasizing the importance of AI, 3D printing, robotics, and virtual reality, and underscoring the efforts in the gaming sector, Shri Modi encouraged the nation's youth to make India the capital of creative gaming worldwide, noting the rapid progress in this area. The Prime Minister remarked that for him, AI stands for not just Artificial Intelligence but also Aspirational India. He highlighted the initiation of 10,000 Atal Tinkering Labs in schools, where students are astonishing others with their robotics creations. The current budget includes provisions for 50,000 Atal Tinkering Labs. The Prime Minister also noted that India’s AI Mission has generated global optimism, and India's presence on the world AI platform has become significant.
Underlining that this year's budget includes investment in the domain of Deep Tech, the Prime Minister emphasized that to progress rapidly in the 21st century, which is entirely technology-driven, it is essential for India to advance quickly in the field of deep tech. He remarked that the Government is continuously working with the future of the youth in mind. However, he criticized certain political parties for deceiving the youth with promises of allowances during elections which they fail to fulfill. He stated that these parties have become a disaster for the future of the youth.
Remarking on the recent developments in Haryana, noting that the promise of providing jobs without any cost or intermediaries was fulfilled immediately upon forming the Government, the Prime Minister highlighted this as a testament to their commitment. He celebrated Haryana's historic third consecutive victory, marking it as a significant achievement in the state's history. Similarly, the Prime Minister acknowledged the historic results in Maharashtra, noting the unprecedented number of seats held by the ruling party, attributing this success to the blessings of the people.
The Prime Minister referenced the President's address, which extensively discussed the completion of 75 years of the Constitution. He emphasized that in addition to the articles of the Constitution, its spirit must be lived and we stand by it. Shri Modi remarked that it is a tradition for the President to outline the Government's activities of the past year in their address, similar to how Governors present the activities of their respective states in their speeches. He emphasized that the true spirit of the Constitution and democracy was demonstrated when Gujarat celebrated its 50th anniversary, and he was serving as the Chief Minister. He added that during the Golden Jubilee year, he made a significant decision to compile all the speeches given by Governors in the assembly over the past 50 years into a book, which is now available in all libraries. He noted that his administration took pride in publishing these speeches. He underscored their commitment to living by, dedicating themselves to, and understanding the spirit of the Constitution.
The Prime Minister remarked that in 2014, when they came to power, there was no recognized opposition party, as none had secured the required number of seats. Many laws allowed the Government to operate independently, and several committees stipulated the inclusion of the Leader of the Opposition, but there was none. The Prime Minister highlighted that, in adherence to the spirit of the Constitution and the values of democracy, they decided to invite the leader of the largest party in the meetings, despite the absence of a recognized opposition. This demonstrated their commitment to the essence of democracy. Shri Modi remarked that in the past, Prime Ministers would handle files independently. However, his administration has included the Leader of the Opposition in these processes and even enacted laws to ensure their participation. The Prime Minister noted that when the Election Commission is formed, the Leader of the Opposition will be part of the decision-making process, demonstrating their commitment to living by the Constitution.
Highlighting that in Delhi, several places have private museums created by families, Shri Modi noted that when it comes to utilizing public funds, it is important to live by the spirit of democracy and the Constitution. He mentioned the creation of the PM Museum, which showcases the lives and work of all Prime Ministers, from the first to his predecessors. The Prime Minister expressed his desire for the families of the great leaders featured in the PM Museum to visit and suggest additions to enrich the museum further, inspiring the younger generation. He emphasized that living for oneself is common, but living for the Constitution is a higher calling that they are committed to.
“When power is used for service, it leads to nation-building, but when power becomes a legacy, it destroys people”, said the Prime Minister. He emphasized that they adhere to the spirit of the Constitution and do not engage in divisive politics. He highlighted the importance of national unity and recalled the creation of the world's tallest statue, the Statue of Unity, dedicated to Sardar Vallabhbhai Patel as their commitment to living by the Constitution drives their actions.
Expressing his concern that it is unfortunate that some people are openly using the language of urban Naxals, Shri Modi highlighted that those who speak this language and challenge the Indian State can neither understand the Constitution nor the unity of the country.
Highlighting that for seven decades, Jammu & Kashmir and Ladakh were deprived of constitutional rights, the Prime Minister noted that this was an injustice to both the Constitution and the people of Jammu & Kashmir and Ladakh. By revoking Article 370, the Prime Minister highlighted that the people of these regions now receive the same rights as other citizens of the country. He emphasized that they understand and live by the spirit of the Constitution, which is why they make such strong decisions.
Stressing that the Constitution does not allow for discrimination, Shri Modi criticized those who live with a biased mindset, pointing out the difficulties imposed on Muslim women. By abolishing triple talaq, the Prime Minister stated that they have given Muslim daughters their rightful equality as per the Constitution.
Emphasizing that whenever their Government has been in power, they have worked with a long-term vision, the Prime Minister expressed concern over the divisive language used by some, driven by despair and hopelessness. He noted that their focus has always been on those who are left behind, as envisioned by Mahatma Gandhi. Shri Modi highlighted the creation of separate ministries, such as for the Northeast and for tribal affairs under Atal Bihari Vajpayee's leadership, demonstrating their commitment to inclusive development.
Highlighting that India's southern and eastern coastal states have significant fishing communities, Shri Modi emphasized the importance of considering the well-being of these communities, including those in small inland water areas. The Prime Minister highlighted that it is their Government that created a separate ministry for fisheries to address the needs of fishermen and support their livelihoods.
Pointing out the potential within the marginalized sections of society, the Prime Minister remarked that by focusing on skill development, new opportunities can be created, leading to a new life for their aspirations. This led to the creation of a separate Ministry for Skill Development. He also highlighted that the primary duty of democracy is to provide opportunities to even the most ordinary citizens. To enhance and strengthen India's cooperative sector, which connects crores of people, the Government has created a separate Ministry for Cooperatives. The Prime Minister noted that this demonstrates their vision.
The Prime Minister remarked that discussing caste has become fashionable for some people and for the past 30-35 years, OBC MPs from various parties have been demanding constitutional status for the OBC Commission. He added that it was their Government that granted constitutional status to the OBC Commission. He highlighted that the Backward Classes Commission is now part of the constitutional framework.
The Prime Minister remarked that they have worked steadfastly to provide maximum opportunities for SC, ST, and OBC communities in every sector. He posed important questions to the nation, asking if there has ever been a time when three MPs from the same SC family served in Parliament simultaneously, or three MPs from the same ST family at the same time. He highlighted the stark difference between the words and actions of some individuals, indicating a vast gap between their promises and reality.
The Prime Minister highlighted there is a need for the empowerment of SC and ST communities while noting the importance of maintaining unity without creating social tensions. He provided an example by noting that before 2014, there were 387 medical colleges in the country. Today, the number has increased to 780, resulting in a rise in available seats. He pointed out that before 2014, there were 7,700 MBBS seats for SC students. After ten years of work, the number has increased to 17,000, thereby significantly improving opportunities for the Dalit community to become doctors, without creating social tensions and while respecting each other's dignity. Shri Modi highlighted that before 2014, there were 3,800 MBBS seats for ST students. Today, this number has increased to approximately 9,000. He also noted that before 2014, there were fewer than 14,000 MBBS seats for OBC students. Today, this number has risen to approximately 32,000, enabling 32,000 OBC students to become doctors. The Prime Minister highlighted that over the past ten years, a new university has been established every week, a new ITI has been opened every day, and a new college has been inaugurated every two days. He emphasized the significant increase in opportunities for SC, ST, and OBC youth.
“We are committed to ensuring 100% saturation of all schemes so that no beneficiary is left out”, exclaimed Shri Modi. He highlighted that everyone who is entitled to benefits should receive them, rejecting the outdated model where only a few are favored. The Prime Minister criticized the politics of appeasement and stated that to build a developed India, the country must move away from appeasement to a path of satisfaction. He stressed that every section of society should receive their due without any discrimination. According to him, achieving 100% saturation means true social justice, secularism, and respect for the Constitution.
Stressing that the spirit of the Constitution is to ensure better health for all, Shri Modi noted that today is Cancer Day, and health is being discussed extensively across the country and the world. He remarked that some individuals, driven by political selfishness, are obstructing the provision of healthcare services to the poor and elderly. The Prime Minister noted that 30,000 hospitals, including specialized private hospitals, are connected to the Ayushman Bharat scheme, offering free treatment to Ayushman cardholders. However, certain political parties, due to their narrow mindset and flawed policies, have closed the doors of these hospitals to the poor, affecting cancer patients. Citing a recent study by the public health journal Lancet, which stated that timely cancer treatment has begun under the Ayushman scheme, Shri Modi emphasized the Government's seriousness in cancer screening and treatment, highlighting that early diagnosis and treatment can save cancer patients. The Lancet credited the Ayushman scheme, noting significant progress in this direction in India.
Highlighting the significant step taken in this budget to make cancer medicines more affordable, Shri Modi mentioned it was an important decision that will benefit cancer patients, especially on Cancer Day. He urged all honorable MPs to utilize this benefit for patients in their constituencies. He noted the challenges faced by patients due to the limited number of hospitals and announced the decision to establish 200 daycare centers. These centers will provide substantial relief to both patients and their families.
Touching upon the discussions on foreign policy addressed during the President's speech, the Prime Minister noted that some individuals feel the need to speak on foreign policy to appear mature, even if it harms the country. He suggested that those truly interested in foreign policy should read the book "JFK's Forgotten Crisis" by a renowned foreign policy scholar. The book details important events and discussions between India's first Prime Minister, Pandit Jawaharlal Nehru, and then US President John F. Kennedy during challenging times.
The Prime Minister expressed his disappointment at the disrespect shown towards the President, a woman from a poor family, following her address. He emphasized that he understands political frustration, but questioned the reasons behind such disrespect towards the President. Remarking that India is moving forward by embracing the mantra of women-led development, leaving behind regressive mindsets, Shri Modi emphasized that if women, who constitute half of the population, are given full opportunities, India can progress at twice the speed. His conviction has only strengthened after 25 years of working in this field. He highlighted that in the past ten years, 10 crore women, primarily from marginalized and rural backgrounds, have joined self-help groups (SHGs). These women's capabilities have increased, their social status has improved, and the Government has enhanced their assistance up to ₹20 lakh to help them further their work. The Prime Minister noted that these efforts have had a highly positive impact on the rural economy.
Highlighting the discussion of the Lakhpati Didi campaign in the President's address, the Prime Minister noted that since the formation of the new Government for the third time, over 50 lakh Lakhpati Didis have been registered. He remarked that since the inception of this initiative, approximately 1.25 crore women have become Lakhpati Didis, and the goal is to make three crore women Lakhpati Didis through economic programs. The Prime Minister noted the significant psychological shift in villages, where women operating drones, known as Namo Drone Didis, have changed the community's perception of women. These Drone Didis are earning lakhs of rupees by working in fields. He also highlighted the role of the Mudra Yojana in empowering women, with crores of women entering the industrial sector for the first time and taking on entrepreneurial roles.
Emphasising that out of the 4 crore homes provided to families, approximately 75% have been registered in the names of women, the Prime Minister emphasized “this change is laying the foundation for a strong and empowered 21st-century India”. “The goal of a developed India cannot be achieved without strengthening the rural economy”, exclaimed the Prime Minister. He emphasized the importance of agriculture in the rural economy and noted that farmers are a strong pillar of developed India. Over the past decade, the agriculture budget has increased tenfold since 2014, marking a significant jump.
The Prime Minister remarked that before 2014, farmers faced difficulties and even police action when demanding urea. He added that they had to stand in long queues overnight, and fertilizer meant for farmers often ended up in black markets. Shri Modi said today, farmers receive ample fertilizer. He added that during the COVID-19 crisis, supply chains were disrupted, and global prices soared. Shri Modi said that despite India’s dependency on imported urea, the Government managed to bear the cost. He added that a bag of urea costing the Government ₹3,000 is provided to farmers at less than ₹300. He highlighted that their continuous efforts ensure maximum benefits for farmers.
“In the past ten years, ₹12 lakh crore has been spent to ensure affordable fertilizer for farmers and through the PM Kisan Samman Nidhi, about ₹3.5 lakh crore has been directly transferred to farmers' accounts”, said Shri Modi. He highlighted the record increase in MSP and stated that procurement has tripled over the past decade. He noted that farmer loans have been made more accessible and affordable, with a threefold increase in the amount of credit provided. Shri Modi emphasized that during natural disasters, farmers were previously left to fend for themselves, but under the PM Fasal Bima Yojana, ₹2 lakh crore has been disbursed to farmers. He highlighted the unprecedented steps taken in irrigation over the past decade, referencing Dr. Babasaheb Ambedkar's comprehensive and inclusive vision for water management. He mentioned that over 100 major irrigation projects, pending for decades, have been completed to ensure water reaches farmers' fields. The Prime Minister noted that Dr. Ambedkar advocated for river linking, a vision that went unfulfilled for years. Today, projects like the Ken-Betwa Link Project and the Parvati-Kalisindh-Chambal Link Project have commenced. He also shared his successful experience in Gujarat with similar river-linking initiatives.
“Every Indian should dream of seeing Made in India food packets on dining tables around the world”, said the Prime Minister. He expressed joy that Indian tea and coffee are now gaining popularity globally, and turmeric has seen a surge in demand post-COVID period. He noted that in the coming times, Indian processed seafood and Bihar's makhana will also make their mark worldwide. The Prime Minister highlighted that India's millets, known as Shri Anna, will enhance India's reputation in international markets.
Stressing the importance of Future Ready cities for a developed India, Shri Modi noted that the country is rapidly urbanizing, which should be seen as an opportunity rather than a challenge. He highlighted that the expansion of infrastructure leads to the creation of opportunities, as increased connectivity boosts possibilities. The Prime Minister mentioned the inauguration of the first Namo Rail connecting Delhi and Uttar Pradesh and expressed his experience of traveling on it. He stressed the need for such connectivity and infrastructure to reach all major cities in India, reflecting the nation's future direction. He remarked that Delhi's metro rail network has doubled, and now metro networks are expanding to Tier-2 and Tier-3 cities. The Prime Minister proudly highlighted that India's metro network has surpassed 1,000 kilometers, with an additional 1,000 kilometers currently under development, showcasing the rapid progress. He highlighted several initiatives taken by the Indian Government to reduce pollution, including the introduction of 12,000 electric buses across the country, providing a significant service to Delhi as well.
Mentioning the expansion of the Gig Economy in major cities, with lakhs of young people joining, the Prime Minister announced the registration of gig workers on the e-Shram portal and the provision of an ID card upon verification. He also stated that gig workers would benefit from the Ayushman scheme, ensuring they have access to healthcare. He estimated that there are currently around one crore gig workers in the country and emphasized the Government's ongoing efforts to support this sector.
The Prime Minister highlighted the significant job opportunities presented by the MSME sector, emphasizing its potential for employment. He remarked that small industries symbolize a self-reliant India and contribute immensely to the country's economy. The Government's policy focuses on simplicity, convenience, and support for MSMEs, with an emphasis on Mission Manufacturing to boost the manufacturing sector and create jobs for young people through skill development.
Mentioning that several initiatives have been launched to improve the MSME sector, Shri Modi said that the MSME criteria established in 2006 were updated twice in the past decade, with significant upgrades in 2020 and in this budget. He highlighted the financial support provided to MSMEs, addressing the challenge of formal financial resources, and the special support given to the MSME sector during the COVID crisis. The Prime Minister noted the focus on industries like the toy and textile sectors, ensuring cash flow and providing loans without collateral, resulting in job creation and job security. He mentioned the introduction of customized credit cards and credit guarantee coverage to ease the business operations of small industries. He proudly shared that before 2014, India imported toys, but today, Indian toy manufacturers are exporting toys worldwide, with a significant reduction in imports and a 239% increase in exports. The Prime Minister highlighted that various sectors operated by MSMEs are gaining global recognition, with Made in India products like clothing, electronics, and electrical goods becoming part of daily life in other countries.
The Prime Minister emphasized that the dream of a developed India is not just a dream of the Government but the dream of 140 crore Indians. He highlighted that India is moving forward with great confidence and urged everyone to contribute their energy towards realizing this dream. He noted that there are global examples of countries becoming developed within 20-25 years, and India, with its demographic advantage, democracy, and demand, can achieve the same by 2047, when India celebrates 100 years of independence.
The Prime Minister stressed the need to achieve greater goals and remain committed to creating a modern, capable, and developed India for many years to come. He called on all political parties, leaders, and citizens to prioritize the nation above all and work together towards the dream of a developed India. Concluding his address, the Prime Minister expressed his gratitude and thanked the President for the address and extended his appreciation to the members of the House.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ରଖିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦୃଢ କରିଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଗରିବଙ୍କୁ ମିଥ୍ୟା ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇନାହୁଁ, ବରଂ ପ୍ରକୃତ ବିକାଶ ଦେଇଛୁ, ଆମ ସରକାର ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜନ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ଖର୍ଚ୍ଚ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ ଏବଂ ସର୍ବଦା ଏହି ବର୍ଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ନିଜର ଯୁବ ଶକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ; 2014 ମସିହାରୁ ଆମେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଆଜି ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳ ହେଉଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଲାଭ ଉଠାଉଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମ୍ବିଧାନରେ ନିହିତ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜନସେବାର ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆମକୁ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଜନ-କଲ୍ୟାଣକାରୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶର ଏକତା ମଜବୁତ କରିବା ସହିତ ଗରିବ ଏବଂ ଅବହେଳିତଙ୍କ ଯତ୍ନ କିପରି ନିଆଯାଏ ତାହା ଆମ ସରକାର ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଫଳାଫଳ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମର୍ଥନ ଦିଆଯାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 FEB 2025 9:13PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି। ସଦନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତକାଲି ଏବଂ ଆଜି ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଙ୍କ ଯୋଗଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପରମ୍ପରାରେ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ପ୍ରଶଂସା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ କିଛି ନକାରାତ୍ମକ ମନ୍ତବ୍ୟ ସାମିଲ ଥାଏ, ଯାହା ସ୍ୱାଭାବିକ। ଚତୁର୍ଦ୍ଦଶ ଥର ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଉତ୍ତର ରଖିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବିଚାର ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
2025 ସୁଦ୍ଧା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ବିତିଯିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଏବଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଥମ 25 ବର୍ଷରର ସଫଳତାକୁ ସମୟ ବିଚାର କରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଅଧ୍ୟୟନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏହା ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପ୍ରତି ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ, ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର୍‌ ଦେଇ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 25 କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳି ପାରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକାଧିକ ଅଧ୍ୟୟନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗରିବ ଏବଂ ଅଭାବୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯୋଗୁଁ ଏହି ପ୍ରୟାସ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ଯେତେବେଳେ ବାସ୍ତବତା ଜାଣିଥିବା ଲୋକମାନେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଆମ ସରକାର ଗରିବଙ୍କୁ ମିଥ୍ୟା ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇନାହାନ୍ତି, ବରଂ ପ୍ରକୃତ ବିକାଶ କରିଛନ୍ତି।’’ ତାଙ୍କ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ବୁଝି ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ହେଲେ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ଅଭାବ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ବର୍ଷା ଋତୁ ସମୟରେ କଚ୍ଚା ଘର ଏବଂ ଝୁମ୍ପୁଡ଼ିରେ ରହିବା ପ୍ରକୃତରେ କଷ୍ଟଦାୟକ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗରିବଙ୍କୁ ଚାରି କୋଟି ଘର ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ଶୌଚ କରିବାରେ ମହିଳାମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର 12 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ‘ହର ଘର ଜଲ’ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ପାଖାପାଖି 75 ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା 16 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରରେ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ସଂଯୋଗ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଗତ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 12 କୋଟି ପରିବାରକୁ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ସଂଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ଉଲ୍ଲେଖ ବିଷୟରେ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ୟାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାର ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଉପରେ ସମର୍ପିତ ହୋଇ କାମ କରିଛି ଯାହା ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ କାମ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅତୀତର ସେହି ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରୁ ମାତ୍ର 15 ପଇସା ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚି ପାରୁଥିଲା। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାରଙ୍କ ‘ସଞ୍ଚୟ ସହିତ ବିକାଶ’ର ମଡେଲ ଲୋକଙ୍କ ଅର୍ଥ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନଧନ-ଆଧାର-ମୋବାଇଲ (ଜେଏଏମ) ତ୍ରୟ ସହିତ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପ୍ରାୟ 40 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶେଷ ଭାବେ କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ୟ କାହା ନାମରେ ସରକାରଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ 10 କୋଟି ଲୋକ ବେଆଇନ ଭାବେ ଉପକୃତ ହେଉଥିଲେ। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଭଳି ଭୂତ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ା ଯାଇଥିଲା। ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଭୁଲ୍ ଲୋକଙ୍କ ହାତରେ ପଡ଼ିବାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସରକାରୀ କ୍ରୟରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟାପକ ଉପଯୋଗ କରିଛନ୍ତି, ଜିଇଏମ (ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍) ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଛନ୍ତି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି। ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଇଥିବା କ୍ରୟ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୟ ପଦ୍ଧତି ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଶସ୍ତା ହୋଇଛି, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ 1,15,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରଥମେ ଉପହାସ କରାଯାଇଥିଲା, ଅନେକ ଏହାକୁ ଏକ ଭୁଲ କିମ୍ବା ପାପ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଥିଲେ। ସମାଲୋଚନା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଏହି ପରିମଳ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ, ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସରକାର ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରୁ ଅଦରକାରୀ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରି 2300 କୋଟି ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗର୍ବର ସହ କହିଥିଲେ। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନ୍ୟାସଧାରୀ ନୀତିକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତିର ଜଣେ ନ୍ୟାସୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇସା ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଏବଂ ତାହାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଇନ୍ଧନ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ନୁହେଁ ଏବଂ ବାହ୍ୟ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିଛି, ଯାହାଫଳରେ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରାଶି ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପକେଟକୁ ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆସିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ସଞ୍ଚୟ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ବିଗତ ଦିନ ଦିନ କଥା ମନେ ପଡ଼ିତାଏ। ପୂର୍ବରୁ ଖବରକାଗଜଗୁଡ଼ିକ ଲକ୍ଷ-କୋଟି ଟଙ୍କାର ଠକେଇ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଶୀର୍ଷକ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ରହୁଥିଲା। ଏଭଳି ଦୁର୍ନୀତିକୁ ଏବେ ଦଶ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ଏହି ସଞ୍ଚୟକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି।
ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପାଣ୍ଠି ବିଶାଳ ପ୍ରାସାଦ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇନାହିଁ ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର 10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଜେଟ 1.8 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଏହା ତୁଳନାରେ ଆଜି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଜେଟ 11 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ସୁଦୃଢ଼ ହେଉଛି। ସଡ଼କ, ରାଜପଥ, ରେଳପଥ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପକାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
‘‘ନ୍ୟାସଧାରିତାର ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିବା ଅନୁସାରେ ସରକାରୀ କୋଷାଗାରରେ ସଞ୍ଚୟ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ’’, ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ତଥାପି, ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହିପରି ସଞ୍ଚୟରୁ ଉପକୃତ ହେବା ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସଞ୍ଚୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରୋଗ କାରଣରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖାପାଖି 1.2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି। ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ 60-70 ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ବୟସ୍କ ସଦସ୍ୟ ଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ଯଥେଷ୍ଟ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଔଷଧ ଉପରେ 80 ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ପ୍ରାୟ 30,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୟୁନିସେଫର ଆକଳନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଉପଯୁକ୍ତ ପରିମଳ ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ ଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ 70,000 ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଥା’ନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ, ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ‘ନଳ ସେ ଜଲ’ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଥିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଦ୍ୱାରା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ୟ ରୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି 40,000 ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନା ରହିଛି ଯାହା ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ ଦ୍ୱାରା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଯଥେଷ୍ଟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ବିଦ୍ୟୁତ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି 25 ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ 30 ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଉତ୍ପାଦିତ ଯେକୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତକୁ ଆୟ ପାଇଁ ବିକ୍ରି କରାଯାଇପାରିବ। ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଞ୍ଚୟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଏଲ.ଇ.ଡି. ବଲବ୍‌ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପୂର୍ବରୁ ଏଲ.ଇ.ଡି. ବଲବ 400 ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିଲା। ଏହି ଅଭିଯାନ କାରଣରୁ, ମୂଲ୍ୟ 40 ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ବିଦ୍ୟୁତ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆଲୋକୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ 20,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ କୃଷକମାନେ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପଯୋଗ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏକର ପିଛା 30,000 ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଆୟକର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଆୟକର ହାର ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 2013-14 ରେ, କେବଳ 2 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆୟକରରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଆଜି 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆୟକରରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ 2014, 2017, 2019 ଏବଂ 2023 ମସିହା ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ 75,000 ଟଙ୍କାର ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଡିଡକ୍ସନ ବା ମାନକ ଛାଡ଼ ସହିତ, ବେତନଭୋଗୀ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଏପ୍ରିଲ 1 ତାରିଖ ଠାରୁ 12.75 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ କୌଣସି ଆୟକର ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ।
ଭୂତଳ ବାସ୍ତବତା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଏବଂ ବଡ଼ ବଡ଼ କଥା କହିବାକୁ ନେଇ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିବା ନେତାମାନେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିପାରିନଥିଲେ। ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ପୂରଣ କରାଯିବାକୁ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାରେ ଦେଶ 40-50 ବର୍ଷ ପଛରେ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ 2014 ମସିହାରୁ, ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସରକାର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଯୁବପିଢ଼ି ଏବେ ଗର୍ବର ସହ ନିଜର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସଫଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଉଛି 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ ଆୟକର ଛାଡ଼, ଯାହା ଅନେକ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦେଶ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ପରିଣାମ ଆଣିବ।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, 3ଡି ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ, ରୋବୋଟିକ୍ସ ଓ ଭର୍ଚୁଆଲ ରିଅଲିଟିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଗେମିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରୟାସକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଗେମିଂର ସୃଜନଶୀଳ ରାଜଧାନୀରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଅର୍ଥ କେବଳ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ମଧ୍ୟ। ବିଭିନ୍ନ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ 10,000 ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ର ପ୍ରଚଳନ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ରୋବୋଟିକ୍ସ ସୃଷ୍ଟି ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବଜେଟରେ 50,000 ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ମିଶନ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଶାବାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ମଞ୍ଚରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଡିପ୍‌ ଟେକ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକୁ ସାମିଲ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଚାଳିତ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରିବା ପାଇଁ ଡିପ୍‌ ଟେକ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ତେବେ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଭତ୍ତା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରତାରଣା କରୁଥିବା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପାଳନ କରୁନଥିବା କେତେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳକୁ ସେ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପାଲଟିଛନ୍ତି।
ହରିୟାଣାର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ କିମ୍ବା ମଧ୍ୟସ୍ଥିରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ହରିୟାଣାର କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଐତିହାସିକ ବିଜୟକୁ ଖୁସିର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ରାଜ୍ୟ ଇତିହାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେହିଭଳି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଐତିହାସିକ ଫଳାଫଳକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶାସକ ଦଳ ଜିତିଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଂଖ୍ୟକ ଆସନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦକୁ ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସମ୍ବିଧାନର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ବ୍ୟତୀତ ଏହାର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଜୀବନ୍ତ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଆମେ ଏହା ସହିତ ଛିଡ଼ା ହେବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେପରି ରାଜ୍ୟପାଳମାନେ ନିଜ ନିଜ ଅଭିଭାଷଣରେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି, ସେହିଭଳି ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ଏକ ପରମ୍ପରା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟ ଏହାର 50ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିଥିଲା ଏବଂ ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରକୃତ ଭାବନା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷରେ, ଗତ 50 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଧାନସଭାରେ ରାଜ୍ୟପାଳମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ଭାଷଣକୁ ଏକ ପୁସ୍ତକରେ ସଂକଳିତ କରିବା ଲାଗି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ, ଯାହା ଏବେ ସମସ୍ତ ପାଠାଗାରରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଏହି ଭାଷଣଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରକାଶ କରିବାରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରଶାସନ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାକୁ ବୁଝିବା, ସେହି ଅନୁସାରେ ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହେବା ଲାଗି ସେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ 2014ରେ ସେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ କୌଣସି ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନଥିଲା, କାରଣ କାହାକୁ ଆବଶ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟକ ଆସନ ମିଳିନଥିଲା। ଅନେକ ଆଇନ ସରକାରଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲା, ଏବଂ ଅନେକ କମିଟିରେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତାଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ କେହି ନଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଅନୁପସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ସେ ସର୍ବବୃହତ ଦଳର ନେତାଙ୍କୁ ବୈଠକକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସାର ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତୀତରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫାଇଲଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବେ ପରିଚାଳନା କରୁଥିଲେ। ତେବେ ତାଙ୍କ ପ୍ରଶାସନ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତାଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଗଠନ ହେବ, ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତାମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବେ, ଯାହା ସମ୍ବିଧାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଘରୋଇ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ରହିଥିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବହାର କରିବାର କଥା ଆସେ, ସେତେବେଳେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ଅନୁଯାୟୀ କାମ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ତାଙ୍କ ପୂର୍ବସୂରୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ସାମିଲ ମହାନ ନେତାଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯୁବ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରି କହିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନିଜ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ସାଧାରଣ କଥା, କିନ୍ତୁ ସମ୍ବିଧାନ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ହେଉଛି ଏକ ଉଚ୍ଚତର ଆହ୍ୱାନ ଯାହା ପ୍ରତି ସେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ।
‘‘ଯେତେବେଳେ କ୍ଷମତା ସେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ, ତାହା ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ କ୍ଷମତା ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ହୋଇଯାଏ, ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଥାଏ’’, ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାକୁ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ବିଭାଜନକାରୀ ରାଜନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ। ସେ ଜାତୀୟ ଏକତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟିର ନିର୍ମାଣକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ କାରଣ ସମ୍ବିଧାନ ଅନୁଯାୟୀ ବଞ୍ଚିବାକୁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥିଲା।
କିଛି ଲୋକ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ସହରୀ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କ ଭାଷା ବ୍ୟବହାର କରିବା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଭାଷା କହୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନ କିମ୍ବା ଦେଶର ଏକତାକୁ ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ।
ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଏବଂ ଲଦାଖକୁ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମ୍ବିଧାନ ଏବଂ ଉଭୟ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଏବଂ ଲଦାଖର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାକୁ ବୁଝନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ପାଳନ କରନ୍ତି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଏଭଳି କଠୋର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଧାରା 370 ଉଚ୍ଛେଦ ହେବା ପରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ଏବେ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଭଳି ସମାନ ଅଧିକାର ଉପଭୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାକୁ ବୁଝନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ଅନୁସାରେ ଜୀବନଯାପନ କରନ୍ତି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଏଭଳି ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି।
ସମ୍ବିଧାନ ଭେଦଭାବକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ । ସେ ପକ୍ଷପାତପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନସିକତାରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁସଲମାନ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିବା ଅସୁବିଧା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତିନି ତଲାକ୍ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ସେ ସମ୍ବିଧାନ ଅନୁଯାୟୀ ମୁସଲମାନ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ତାଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ସମୟରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହତାଶା ଏବଂ ନିରାଶା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହୃତ ବିଭାଜନକାରୀ ଭାଷା ଉପରେ ଚିନ୍ତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ପରିକଳ୍ପନା ଅନୁଯାୟୀ ଯେଉଁମାନେ ପଛରେ ରହିଯାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ତାଙ୍କର ସର୍ବଦା ଧ୍ୟାନ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ପାଇଁ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ଭାରତର ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯଥେଷ୍ଟ ଉପସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଛୋଟ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସମେତ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକର କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ବିଚାର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସରକାର ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି।
ସମାଜର ଅବହେଳିତ ବର୍ଗର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଏକ ନୂତନ ଜୀବନ ମିଳିପାରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରାଥମିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା। କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ଭାରତର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ପାଇଁ ସରକାର ସମବାୟ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ତାଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏକ ଫେଶନ ହୋଇଗଲାଣି । ଗତ 30-35 ବର୍ଷ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ଦଳର ଓବିସି ସାଂସଦମାନେ ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଆୟୋଗକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ପାଇଁ ଦାବି କରି ଆସୁଥିଲେ। ତାଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ଓବିସି ଆୟୋଗଙ୍କୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସେ କହିଥିଲେ । ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଆୟୋଗ ଏବେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଢାଞ୍ଚାର ଅଂଶବିଶେଷ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ସେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶ ଆଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇ ସେ ପଚାରିଥିଲେ, ଏପରି କୌଣସି ସମୟ ଆସିଛି କି ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଏସସି ପରିବାରର ତିନି ଜଣ ସାଂସଦ ଏକାଠି ସଂସଦରେ ରହିଛନ୍ତି, କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ଏସସି ପରିବାରର ତିନି ଜଣ ସାଂସଦ ଏକ ସମୟରେ ସଂସଦରେ ରହିଛନ୍ତି। କେତେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଯାହା କୁହନ୍ତି ଏବଂ କରନ୍ତି ସେଥିରେ ଥିବା ସ୍ପଷ୍ଟ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଏବଂ ବାସ୍ତବତା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିରାଟ ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ସାମାଜିକ ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି ନକରି ଏକତା ବଜାୟ ରଖିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସସି ଏବଂ ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଶକ୍ତିକରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ 2014 ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ 387ଟି ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା 780କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଉପଲବ୍ଧ ଡାକ୍ତରୀ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 2014 ପୂର୍ବରୁ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ 7,700 ଏମବିବିଏସ ସିଟ୍ ଥିଲା। ଦଶ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ପରେ, ଏହି ସଂଖ୍ୟା 17,000 କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଫଳରେ ଦଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସୁଯୋଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ସାମାଜିକ ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି ନକରି ଏବଂ ପରସ୍ପରର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଏହା ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 2014 ମସିହା ପୂର୍ବରୁ, ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ 3,800 ଏମବିବିଏସ ସିଟ୍ ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି 9,000କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 2014 ପୂର୍ବରୁ ଓବିସି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ 14,000ରୁ କମ୍ ଏମବିବିଏସ ଆସନ ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି 32,000କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା 32,000 ଓବିସି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଡାକ୍ତର ହୋଇପାରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ନୂତନ ଆଇଟିଆଇ ଖୋଲାଯାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରତି ଦୁଇ ଦିନରେ ଏକ ନୂତନ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଉଛି। ଏସସି, ଏସଟି ଏବଂ ଓବିସି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ, ‘‘ଆମେ ସମସ୍ତ ଯୋଜନାରେ 100 ପ୍ରତିଶତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ, ଯାହାଦ୍ୱାରା କୌଣସି ହିତାଧିକାରୀ ବଞ୍ଚିତ ହେବେ ନାହିଁ।’’ କେବଳ ଅଳ୍ପ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ସୁବିଧା ମିଳୁଥିବା ପୁରୁଣା ମଡେଲକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରି ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ, ସେମାନେ ଏହାକୁ ପାଇବା ଉଚିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତିକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ତୁଷ୍ଟିକରଣରୁ ଦୂରେଇ ସନ୍ତୋଷର ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ଉଚିତ। ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ବିନା କୌଣସି ଭେଦଭାବରେ ନିଜର ଅଧିକାର ପାଇବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ମତରେ, ଶତପ୍ରତିଶତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ କରିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ, ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ।
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ହେଉଛି ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କର୍କଟ ଦିବସ ଏବଂ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରିତ ହୋଇ କିଛି ଲୋକ ଗରିବ ଏବଂ ବୟସ୍କଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡଧାରୀମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ସହିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଘରୋଇ ଡାକ୍ତରଖାନା ସମେତ 30,000 ଡାକ୍ତରଖାନା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ତେବେ କେତେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ନିଜର ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ମାନସିକତା ଏବଂ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତି କାରଣରୁ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା କର୍କଟ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି। ଭାରତରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ଠିକ୍ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପତ୍ରିକା ଲାନସେଟ୍ ଦ୍ୱାରା ନିକଟରେ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ କର୍କଟ ରୋଗର ସ୍କ୍ରିନିଂ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାରେ ସରକାରଙ୍କ ଗମ୍ଭୀରତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଉଛି । ଶୀଘ୍ର ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କର୍କଟ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇପାରିବ। ଭାରତରେ ଏହି ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ଲାନସେଟ୍ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲା।
କର୍କଟ ରୋଗର ଔଷଧକୁ ଶସ୍ତା କରିବା ପାଇଁ ଏହି ବଜେଟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି, ଯାହା କର୍କଟ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ କରି କର୍କଟ ଦିବସରେ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ସେ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀର ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସୁବିଧାର ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟକ ଡାକ୍ତରଖାନା କାରଣରୁ ରୋଗୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ 200ଟି ଡେ-କେୟାର୍ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଉଭୟ ରୋଗୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ସମୟରେ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ବ୍ୟକ୍ତି ପରିପକ୍ୱ ହେବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ଉପରେ କହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ଯଦିଓ ଏହା ଦେଶକୁ ଆଘାତ ଦିଏ। ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହୀ, ସେମାନେ ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ବିଦ୍ୱାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ପୁସ୍ତକ ‘‘ଜେଏଫକେର ଫରଗଟେନ କ୍ରାଇସିସ’’ ପଢ଼ିବା ଉଚିତ। ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଣ୍ଡିତ ଜବାହରଲାଲ ନେହରୁ ଏବଂ ତତ୍କାଳୀନ ଆମେରିକୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜନ୍ ଏଫ୍ କେନେଡ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି।
ଗୋଟିଏ ଗରିବ ପରିବାରର ମହିଳା ହୋଇଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ପରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ହୋଇଥିବା ଅସମ୍ମାନକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ରାଜନୈତିକ ହତାଶାକୁ ବୁଝନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପ୍ରତି ଏପରି ଅସମ୍ମାନ ପଛର କାରଣକୁ ନେଇ ସେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ। ପଶ୍ଚାତଗାମୀ ମାନସିକତାକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଭାରତ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅଧା ଭାଗୀଦାର ହୋଇଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ଭାରତ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ବେଗରେ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିପାରିବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ 25 ବର୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପରେ ହିଁ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଦୃଢ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, 10 କୋଟି ମହିଳା, ମୁଖ୍ୟତଃ ଅବହେଳିତ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଚଜି) ରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ମହିଳାମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସେମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି, ଏବଂ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ସହାୟତା 20 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଲଖପତି ଦିଦି ଅଭିଯାନର ଆଲୋଚନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ନୂତନ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରଠାରୁ 50 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲଖପତି ଦିଦି ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ପାଖାପାଖି 1.25 କୋଟି ମହିଳା ‘ଲଖପତି ଦିଦି’ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ତିନି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ‘ଲଖପତି ଦିଦି’ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନସ୍ତାତ୍ତ୍ୱିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ମହିଳାମାନେ ଡ୍ରୋନ୍ ଚଳାଉଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି କୁହାଯାଏ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଧାରଣା ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଏହି ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିମାନେ କ୍ଷେତରେ କାମ କରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି। ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ କୋଟି କୋଟି ମହିଳା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା 4 କୋଟି ବାସଗୃହ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ 75 ପ୍ରତିଶତ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ‘‘ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି। ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ନକରି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।’’ ସେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କୃଷିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, 2014 ପରଠାରୁ କୃଷି ବଜେଟ୍ ଦଶଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଲମ୍ଫ ଚିହ୍ନିତ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, 2014 ପୂର୍ବରୁ ୟୁରିଆ ଦାବି କରିବା ସମୟରେ କୃଷକମାନେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଏପରିକି ପୋଲିସ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ରାତି ସାରା ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ିରେ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ସାର ପ୍ରାୟତଃ କଳା ବଜାର ହେଉଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ସାର ମିଳୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ-19 ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ମୂଲ୍ୟ ଆକାଶଛୁଆଁ ହୋଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ୟୁରିଆ ଉପରେ ଭାରତର ନିର୍ଭରଶୀଳତା ସତ୍ତ୍ୱେ ସରକାର ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ବହନ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ 3000 ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୟୁରିଆ ବ୍ୟାଗ କୃଷକମାନଙ୍କୁ 300 ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ସାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ 12 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଜରିଆରେ ପ୍ରାୟ 3 ଲକ୍ଷ 50 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।’’ ଏମଏସପିରେ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଫସଲ କ୍ରୟ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିବା ଋଣ ରାଶିରେ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ କୃଷକମାନଙ୍କ ଋଣକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ଶସ୍ତା କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ସୁବିଧାରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଜଳ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡକ୍ଟର ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଜଳସେଚନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ କ୍ଷେତକୁ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା 100ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରମୁଖ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ନଦୀ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଥିଲା। ଆଜି କେନ୍-ବେତ୍ୱା ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ପାର୍ବତୀ-କାଳିସିନ୍ଧ-ଚମ୍ବଲ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ ଗୁଜରାଟରେ ଅନୁରୂପ ନଦୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳ ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ।
‘‘ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ୟାକେଟ୍ ଦେଖିବା ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ଉଚିତ୍’’, ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଚା ଏବଂ କଫି ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ହଳଦୀର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ବିହାରର ମଖାନା ମଧ୍ୟ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ନାମରେ ଜଣାଶୁଣା ଭାରତର ବାଜରା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଭାରତର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ରେଖାପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସହରୀକରଣ ହେଉଛି, ଯାହାକୁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ଦେଖିବା ଉଚିତ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ, ଯେହେତୁ ଏହା ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ପ୍ରଥମ ନମୋ ରେଳର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିରେ ଯାତ୍ରା କରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ଭାରତର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଏଭଳି ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଟାୟାର-2 ଏବଂ ଟାୟାର-3 ସହରକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗର୍ବର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ 1,000 କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅତିରିକ୍ତ 1,000 କିଲୋମିଟର ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି। ସେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସାରା ଦେଶରେ 12,000 ବୈଦ୍ୟୁତିକ ବସ୍ ଚଳାଚଳ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେବା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ପ୍ରମୁଖ ସହରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବବର୍ଗ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ଗିଗ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ଗିଗ୍ ବା ଅସଂଗଠିତ ଭାବେ କାମ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ପରେ ପରିଚୟ ପତ୍ରର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକମାନେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ସେ ଆକଳନ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ 10 ନିୟୁତ ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏମଏସଏମଇ. କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏହାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ସରଳତା, ସୁବିଧା ଓ ସମର୍ଥନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି।
ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ 2006 ମସିହାରେ ସ୍ଥାପିତ ଏମଏସଏମଇ ନିୟମାବଳୀକୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଦୁଇଥର ନବୀକରଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ 2020 ଏବଂ ଚଳିତ ବଜେଟ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ଏବଂ କୋଭିଡ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସହାୟତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖେଳନା ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା, ନଗଦ ପ୍ରବାହ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଏବଂ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରେଜ୍ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଗର୍ବର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ 2014 ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଖେଳନା ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତୀୟ ଖେଳନା ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଖେଳନା ରପ୍ତାନୀ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଆମଦାନୀକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ହ୍ରାସ କରୁଛି ଏବଂ ରପ୍ତାନୀରେ 239 ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏମଏସଏମଇ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦ ଯେପରିକି ପୋଷାକ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ସାମଗ୍ରୀ ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଆଗାମୀ 20-25 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ହେବାର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅନେକ ଉଦାହରଣ ରହିଛି ଏବଂ ଭାରତ ଏହାର ଜନସାଂଖିକୀୟ ଲାଭ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଚାହିଦା ସହିତ 2047 ମସିହା, ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 100 ବର୍ଷ ପାଳନ ସୁଦ୍ଧା ତାହା ହାସଲ କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଆଗାମୀ ଅନେକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଆଧୁନିକ, ସକ୍ଷମ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ନେତା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସର୍ବୋପରି ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦିଗରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷରେ ଅଭିଭାଷଣ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ସଦନର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।