প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ধন্যবাদসুচক প্ৰস্তাৱৰ বিতৰ্কত উত্তৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণে বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ সংকল্প স্পষ্টভাৱে শক্তিশালী কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি দুখীয়াক মিছা শ্লোগান দিয়া নাই, ইয়াৰ বিপৰীতে এয়া প্ৰকৃত উন্নয়ন, সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ বাবে কাম কৰা এখন চৰকাৰ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি জনকল্যাণৰ দিশত সম্পদ ব্যয় কৰাটো নিশ্চিত কৰাত বিশ্বাস কৰোঁ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক লৈ গৌৰৱ কৰে আৰু ইয়াক সদায় সমৰ্থন কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ যুৱ শক্তিক লৈ গৌৰৱান্বিত; ২০১৪ চনৰ পৰা আমি দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ লগতে তেওঁলোকৰ আকাংক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, আজি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে সফল হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি এআইৰ শক্তিক লাভৱান কৰি আকাংক্ষিত ভাৰত গঢ়ি তুলিছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সংবিধানত সন্নিৱিষ্ট মূল্যবোধসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ এক অটল প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
জনসেৱা সকলো দেশ নিৰ্মাণৰ ওপৰতে নিৰ্ভৰশীলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সংবিধানৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাই আমাক শক্তিশালী আৰু জনসমৰ্থক সিদ্ধান্ত ল’বলৈ প্ৰেৰণা যোগায়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
04 FEB 2025 9:13PM by PIB Guwahati
লোকসভাত আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সংসদত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ধন্যবাদসুচক প্ৰস্তাৱৰ উত্তৰ দিয়ে। সদনত ভাষণ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কালি আৰু আজি আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো সন্মানীয় সাংসদৰ অৱদানৰ শলাগ লৈ গণতন্ত্ৰৰ পৰম্পৰাত প্ৰয়োজনত প্ৰশংসা আৰু প্ৰয়োজনত কিছু নেতিবাচক মন্তব্য দুয়োটাকে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা বুলি উল্লেখ কৰে, যিটো স্বাভাৱিক। চতুৰ্দশ বাৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰাৰ সুযোগ পোৱাৰ মহান সৌভাগ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ সকলো নাগৰিকক শ্ৰদ্ধা জনোৱাৰ লগতে আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলোকে প্ৰস্তাৱটোক নিজৰ চিন্তাৰে সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
২০২৫ বৰ্ষক একবিংশ শতিকাৰ এক চতুৰ্থাংশ পাৰ হৈ গৈছে বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতাৰ পিছৰ বিংশ শতিকাৰ আৰু একবিংশ শতিকাৰ প্ৰথম ২৫ বছৰৰ কৃতিত্বৰ বিচাৰ সময়ে কৰিব। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ বিশদ অধ্যয়নে প্ৰকাশ কৰে যে ই ভৱিষ্যতৰ ২৫ বছৰত নতুন আস্থা আৰু উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ পোষকতা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণে বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প শক্তিশালী কৰে, নতুন আত্মবিশ্বাসৰ সৃষ্টি কৰে আৰু সাধাৰণ জনতাক অনুপ্ৰাণিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিগত ১০ বছৰত ২৫ কোটি লোকে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে, যিটো বহু অধ্যয়নে প্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে দৰিদ্ৰ আৰু আৰ্তজনৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ পৰম সংবেদনশীলতাৰে আঁচনিসমূহৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবেই এই প্ৰচেষ্টা সম্ভৱপৰ হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়া গ্ৰাউণ্ডেড আৰু গ্ৰাউণ্ড ৰিয়েলিটি জনা লোকসকলে গ্ৰাউণ্ড লেভেলত জনসাধাৰণৰ বাবে কাম কৰে, তেতিয়া গ্ৰাউণ্ডত পৰিৱৰ্তন অনিবাৰ্য আৰু নিশ্চিত। “আমাৰ চৰকাৰে দুখীয়াক ভুৱা শ্লোগান দিয়া নাই, প্ৰকৃত উন্নয়নহে দিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁৰ এনে এখন চৰকাৰ আছিল যিয়ে দুখীয়াৰ যন্ত্ৰণা আৰু মধ্যবিত্তৰ আকাংক্ষাক পৰম আবেগেৰে বুজি সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ বাবে কাম কৰি আহিছে, যিটো কিছুমান মানুহৰ অভাৱ আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে যোৱা ১০ বছৰত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে, যিটো কেইবাটাও অধ্যয়নে দেখুৱাইছে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰৰ নিষ্ঠা আৰু দৰিদ্ৰ আৰু আৰ্তজনৰ প্ৰতি পৰম সংবেদনশীলতাৰে আঁচনিসমূহৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবেই এই প্ৰচেষ্টা সম্ভৱ হৈছে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া তৃণমূল পৰ্যায়ৰ সৈতে সংযুক্ত লোক আৰু তৃণমূল লোকসকলৰ বাস্তৱতা জনাসকলে তৃণমূল পৰ্যায়ত জনসাধাৰণৰ বাবে কাম কৰে, তেতিয়া তৃণমূল পৰ্যায়ত পৰিৱৰ্তন অনিবাৰ্য আৰু নিশ্চিত। মোদীয়ে কয়, “আমাৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰৰ ভুৱা শ্লোগান দিয়া নাই বৰঞ্চ তেওঁলোকৰ প্ৰকৃত উন্নয়ন সাধন কৰিছে।” তেওঁ কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ বাবে কাম কৰি আহিছে, দুখীয়াৰ যন্ত্ৰণা আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ আকাংক্ষা বুজি পাইছে, সেই কথা একাংশ লোকে অনুভৱ কৰিব পৰা নাছিল।
বাৰিষাৰ সময়ত কেঁচা ঘৰ আৰু জুপুৰীত বসবাস কৰাটো সঁচা অৰ্থত হতাশাৰ বিষয় বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে এতিয়ালৈকে চাৰি কোটি দৰিদ্ৰ লোকক আৱাস প্ৰদান কৰিছে। মুকলিত শৌচ কৰিবলৈ মহিলাসকলে সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ লগতে কয় যে মহিলাসকলৰ অসুবিধা দূৰ কৰিবলৈ চৰকাৰে ১২ কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰিছে। চৰকাৰে হৰ ঘৰ জল আঁচনিৰ জৰিয়তে প্ৰতিটো ঘৰৰ নলযোগে পানীৰ যোগান সুনিশ্চিত কৰাত মনোনিৱেশ কৰা বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছতো প্ৰায় ৭৫% অৰ্থাৎ ১৬ কোটিতকৈ অধিক ঘৰত টেপৰ পানীৰ সংযোগৰ অভাৱ আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা ৫ বছৰত চৰকাৰে ১২ কোটি পৰিয়ালক নলযোদে পানী সংযোগ নিশ্চিত কৰাৰ লগতে এই কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণত দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে কৰা কামৰ সবিশেষ আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কোনো সমস্যা চিনাক্ত কৰাটো যথেষ্ট নহয়। ইয়াৰ বিপৰীতে ইয়াৰ সমাধান যাতে পোৱা যায় তাৰ বাবে পৰম নিষ্ঠাৰে কাম কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা ১০ বছৰত তেওঁলোকৰ কামৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণত দেখা পোৱাৰ দৰে তেওঁৰ চৰকাৰে সমস্যাসমূহৰ সমাধান নিশ্চিত কৰিবলৈ ভক্তিৰে কাম কৰিছিল।
পূৰ্বতে চৰকাৰে প্ৰদান কৰা প্ৰতিটো টকাৰ মাত্ৰ ১৫ পইচাহে উদ্দেশ্যপ্ৰণোদিত গন্তব্যস্থানত উপনীত হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰৰ আৰ্হি “বচত ভি, বিকাশ ভি” অৰ্থাৎ সঞ্চয়ৰ লগতে বিকাশ সাধন কৰাও, যাতে জনসাধাৰণৰ ধন তেওঁলোকৰ কল্যাণাৰ্থে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। তেওঁ লগতে কয় যে জনধন-আধাৰ-ম’বাইল (জেম) ট্ৰিনিটিৰ জৰিয়তে চৰকাৰে প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্ত (ডিবিটি) আৰম্ভ কৰি জনসাধাৰণৰ বেংক একাউণ্টত প্ৰায় ৪০ লাখ কোটি টকা জমা কৰে। চৰকাৰৰ কল্যাণমূলক আঁচনিৰ পৰা প্ৰায় ১০ কোটি ভূৱা হিতাধিকাৰী উপকৃত হোৱা বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ১০ বছৰৰ ভিতৰত সামাজিক ন্যায় সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ভূৱা হিতাধিকাৰীক নিৰ্মূল কৰা হৈছে আৰু বিভিন্ন আঁচনিৰ জৰিয়তে প্ৰকৃত হিতাধিকাৰী সংযোজন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ ফলত প্ৰায় ৩ লাখ কোটি টকা মধ্যভোগীৰ হাতলৈ যোৱাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে ৰাজহুৱা ক্ৰয়ত প্ৰযুক্তিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ কৰিছে, জিইএম (চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ) পৰ্টেলৰ জৰিয়তে স্বচ্ছতা আনিছে, যিটো এতিয়া ৰাজ্য চৰকাৰসমূহেও ব্যৱহাৰ কৰি আছে। জিইএম পৰ্টেলৰ জৰিয়তে কৰা ক্ৰয় পৰম্পৰাগত ক্ৰয় পদ্ধতিৰ তুলনাত অধিক সুলভ হোৱাৰ ফলত চৰকাৰৰ বাবে ১,১৫,০০০ কোটি টকা সঞ্চয় হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানক প্ৰথম অৱস্থাত উপহাস কৰা হৈছিল, বহুতে ইয়াক ভুল বা পাপ বুলি গণ্য কৰিছিল। সমালোচনাৰ মাজতো তেওঁ গৌৰৱেৰে কয় যে এই স্বচ্ছতাৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই শেহতীয়া বছৰবোৰত চৰকাৰী কাৰ্যালয়ৰ পৰা স্ক্ৰেপ বিক্ৰী কৰি চৰকাৰে ২,৩০০ কোটি টকা উপাৰ্জন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাত্মা গান্ধীৰ ট্ৰাষ্টীশ্বিপ নীতিৰ আমন্ত্ৰণ জনাই এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে তেওঁলোক জনসাধাৰণৰ সম্পত্তিৰ ট্ৰাষ্টী আৰু প্ৰতিটো পইচা সঞ্চয় কৰি সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
ইথানল মিশ্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে এক উল্লেখযোগ্য সিদ্ধান্ত লোৱাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বীকাৰ কৰে যে ভাৰত শক্তি স্বাধীন নহয় আৰু বাহ্যিক উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। তেওঁ কয় যে ইথানল মিশ্ৰণৰ প্ৰৱৰ্তনৰ ফলত পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ব্যয় হ্ৰাস পায়, যাৰ ফলত ১ লাখ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই ধনৰাশিয়ে কৃষকসকলক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিছে, তেওঁলোকৰ পকেটত প্ৰায় ১ লাখ কোটি টকা সোমাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁ সঞ্চয়ৰ কথা কওঁতে আগতে লাখ লাখ কোটি মূল্যৰ কেলেংকাৰীৰ শিৰোনামেৰে বাতৰি কাকত ভৰি পৰিছিল। এই কেলেংকাৰী নাইকিয়া হোৱাৰ বাবে দেশৰ লাখ লাখ কোটি টকা ৰাহি হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ এনে কেলেংকাৰী সংঘটিত হোৱা দহ বছৰ হ’ল বুলি উল্লেখ কৰে৷ এই সঞ্চয়সমূহ জনসাধাৰণৰ সেৱাৰ দিশত ব্যয়ৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ ফলত লাখ লাখ কোটি টকা সঞ্চয় হোৱা বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে এই ধনৰাশি ভৱিষ্যৎ প্ৰাসাদ নিৰ্মাণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হোৱা নাই বৰঞ্চ দেশ নিৰ্মাণত বিনিয়োগ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ কাৰ্যকালৰ পূৰ্বে, দহ বছৰ পূৰ্বে আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট আছিল ১.৮ লাখ কোটি টকা। আনহাতে আজি আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট ১১ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিটো ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে তেওঁৰ ভাষণত ভাৰতৰ ভেটি কেনেকৈ শক্তিশালী কৰা হৈছে সেই বিষয়ে বৰ্ণনা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে পথ, ঘাইপথ, ৰে’লপথ, আৰু গ্ৰাম্য পথ আদি ক্ষেত্ৰত উন্নয়নৰ বাবে সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে।
“চৰকাৰৰ কোষাগাৰত সঞ্চয় কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়, যিটো ট্ৰাষ্টীশ্বিপৰ নীতিৰ জৰিয়তে গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। অৱশ্যে এনে সঞ্চয়ৰ পৰা সাধাৰণ নাগৰিকসকলেও লাভৱান হোৱাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ৰাজহুৱা সঞ্চয় নিশ্চিত কৰিব পৰাকৈ আঁচনি ৰচনা কৰিব লাগে। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অসুস্থতাৰ বাবে নাগৰিকে বহন কৰা খৰচ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ জৰিয়তে ৰাইজৰ বাবে প্ৰায় ১.২ লাখ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৬০-৭০ বছৰ বয়সৰ বৃদ্ধ সদস্য থকা পৰিয়ালৰ বাবে চিকিৎসা ব্যয় যথেষ্ট হ’ব পাৰে আৰু ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত ৮০% ৰেহাই প্ৰদান কৰা জন ঔষধি কেন্দ্ৰই পৰিয়ালসমূহক চিকিৎসা ব্যয়ৰ প্ৰায় ৩০,০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰাত সহায় কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে ইউনিচেফৰ অনুমানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে যে উপযুক্ত অনাময় আৰু শৌচাগাৰ থকা পৰিয়ালসমূহে বছৰি প্ৰায় ৭০,০০০টকা ৰাহি কৰে। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান, শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ আৰু বিশুদ্ধ পানীৰ সুবিধাৰ দৰে পদক্ষেপে সাধাৰণ পৰিয়াললৈ কঢ়িয়াই অনা উল্লেখযোগ্য সুবিধাসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
"নল ছে জল" পদক্ষেপক বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই প্ৰশংসা কৰা বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰি এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে বিশুদ্ধ পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিলে পৰিয়ালসমূহে অন্যান্য ৰোগৰ সৈতে জড়িত চিকিৎসা ব্যয়ৰ পৰা বছৰি গড়ে ৪০,০০০ টকা ৰাহি কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এনে বহু আঁচনি আছে যিয়ে সাধাৰণ নাগৰিকে তেওঁলোকৰ খৰচ ৰাহি কৰাত সহায় কৰিছে।
লাখ লাখ নাগৰিকক বিনামূলীয়া শস্য বিতৰণৰ ফলত পৰিয়ালৰ বাবে যথেষ্ট সঞ্চয় হোৱা বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পিএম সূৰ্য্যঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিৰ জৰিয়তে পৰিয়ালসমূহে বছৰি গড়ে ২৫,০০০ৰ পৰা ৩০,০০০টকা বিদ্যুতৰ খৰচত ৰাহি কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও উৎপাদিত যিকোনো অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ আয়ৰ বাবে বিক্ৰী কৰি উপাৰ্জন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সঞ্চয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ এল ই ডি বাল্ব অভিযানৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ কাৰ্যকালৰ পূৰ্বে প্ৰতিটো এল ই ডি বাল্ব ৪০০ টকাকৈ বিক্ৰী হৈছিল। এই অভিযানৰ বাবে মূল্য ৪০টকা লৈ হ্ৰাস পায়, যাৰ ফলত বিদ্যুতৰ ৰাহি হয় আৰু আলোকসজ্জা বৃদ্ধি পায়। তেওঁ লগতে কয় যে এই অভিযানে নাগৰিকসকলক প্ৰায় ২০,০০০ কোটি টকালৈকে ৰাহি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে যিসকল কৃষকে বৈজ্ঞানিকভাৱে ভূমি স্বাস্থ্য কাৰ্ড ব্যৱহাৰ কৰিছে তেওঁলোকে যথেষ্ট লাভৱান হৈছে, প্ৰতি একৰত ৩০,০০০ টকা সঞ্চয় হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ সম্পৰ্কে উল্লেখ কৰে, য’ত সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বিষয়ে বিস্তৃতভাৱে আলোচনা কৰা হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে সংবিধানৰ অনুচ্ছেদৰ উপৰিও ইয়াৰ আত্মাক জীয়াই ৰাখিব লাগিব আৰু আমি ইয়াৰ কাষত থিয় দিছো। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে তেওঁৰ ভাষণত বিগত বছৰৰ চৰকাৰৰ কাৰ্যকলাপৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰাটো এক পৰম্পৰা, ঠিক সেইদৰে ৰাজ্যপালসকলেও নিজৰ নিজৰ ৰাজ্যৰ কাৰ্যকলাপক তেওঁলোকৰ ভাষণত উপস্থাপন কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে সংবিধান আৰু গণতন্ত্ৰৰ প্ৰকৃত মনোভাৱ প্ৰদৰ্শিত হৈছিল যেতিয়া গুজৰাটে ৫০ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিছিল আৰু তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰি আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে সোণালী জয়ন্তী বৰ্ষৰ সময়ছোৱাত তেওঁ বিগত ৫০ বছৰত বিধানসভাত ৰাজ্যপালসকলে দিয়া সকলো ভাষণক একত্ৰিত কৰি এখন গ্ৰন্থ প্ৰস্তুত কৰাৰ এক উল্লেখযোগ্য সিদ্ধান্ত লৈছিল, যিখন গ্ৰন্থ এতিয়া সকলো পুথিভঁৰালতে উপলব্ধ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ প্ৰশাসনে এই ভাষণসমূহ প্ৰকাশ কৰি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছিল। তেওঁ সংবিধানৰ মনোভাৱৰ দ্বাৰা জীয়াই থকা, নিজকে উৎসৰ্গা কৰা আৰু বুজাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ২০১৪ চনত তেওঁলোক ক্ষমতালৈ অহাৰ সময়ত কোনো স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত বিৰোধী দল নাছিল, কিয়নো কোনোটোৱেই প্ৰয়োজনীয় সংখ্যক আসন নাছিল। বহুতো আইনত চৰকাৰক স্বতন্ত্ৰভাৱে কাম কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া হৈছিল আৰু কেইবাখনো কমিটীয়ে বিৰোধীৰ নেতাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ নিয়ম দিছিল যদিও কোনো আইন নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে, সংবিধানৰ মনোভাৱ আৰু গণতন্ত্ৰৰ মূল্যবোধৰ প্ৰতি আনুগত্য প্ৰকাশ কৰি, তেওঁলোকে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত বিৰোধী দলৰ অনুপস্থিতিৰ পিছতো বৃহত্তম দলটোৰ নেতাক সভাসমূহত আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ সিদ্ধান্ত লয়। ইয়াৰ দ্বাৰা গণতন্ত্ৰৰ সাৰমৰ্মৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা প্ৰমাণিত হ’ল। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে পূৰ্বতে প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে ফাইলসমূহ স্বতন্ত্ৰভাৱে চম্ভালিছিল। কিন্তু তেওঁৰ প্ৰশাসনে এই প্ৰক্ৰিয়াসমূহত বিৰোধী দলৰ নেতাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি আনকি তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিবলৈ আইন প্ৰণয়ন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া নিৰ্বাচন আয়োগ গঠন হ’ব তেতিয়া বিৰোধীৰ নেতাজন সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ হ’ব, সংবিধানৰ দ্বাৰা জীয়াই থকাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন কৰিব।
দিল্লীত একাধিক স্থানত এটা পৰিয়ালে সৃষ্টি কৰা ব্যক্তিগত সংগ্ৰহালয় আছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাজহুৱা ধন ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত গণতন্ত্ৰ আৰু সংবিধানৰ মনোভাৱেৰে জীয়াই থকাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ প্ৰথমৰ পৰা পূৰ্বৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীলৈকে সকলো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জীৱন আৰু কৰ্মৰাজি প্ৰদৰ্শন কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী সংগ্ৰহালয়ত প্ৰদৰ্শিত মহান নেতাসকলৰ পৰিয়ালসমূহে ভ্ৰমণ কৰি সংগ্ৰহালয়টোক আৰু অধিক সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবে সংযোজনৰ পৰামৰ্শ দিবলৈ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে, যিয়ে নৱ প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে নিজৰ বাবে জীয়াই থকাটো সাধাৰণ কথা, কিন্তু সংবিধানৰ বাবে জীয়াই থকাটো এটা উচ্চ আহ্বান যিটোৰ প্ৰতি তেওঁলোকে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
“যেতিয়া ক্ষমতাক সেৱাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়, তেতিয়া ইয়াৰ জৰিয়তে দেশ নিৰ্মাণ হয়, কিন্তু যেতিয়া ক্ষমতা উত্তৰাধিকাৰ হৈ পৰে, তেতিয়া ই মানুহক ধ্বংস কৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁৰ সংবিধানৰ আত্মাক মানি চলাৰ লগতে আৰু বিভাজনকাৰী ৰাজনীতিত লিপ্ত নহয় বুলি দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ জাতীয় ঐক্যৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ নামত উৎসৰ্গিত বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰতিমূৰ্তি, ঐক্যৰ প্ৰতিমূৰ্তি নিৰ্মাণৰ কথা স্মৰণ কৰে, কাৰণ তেওঁলোকৰ সংবিধান অনুসৰি জীয়াই থকাৰ দায়বদ্ধতাই তেওঁলোকৰ কাৰ্য্যক পৰিচালিত কৰে।
একাংশ লোকে নগৰীয়া নক্সালৰ ভাষা মুকলিকৈ ব্যৱহাৰ কৰাটো দুৰ্ভাগ্যজনক বুলি উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে যিসকলে এই ভাষা কোৱা আৰু ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰক প্ৰত্যাহ্বান জনায় তেওঁলোকে সংবিধান বুজিব নোৱাৰে, দেশৰ ঐক্যকো বুজিব নোৱাৰে।
সাত দশক ধৰি জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখ সাংবিধানিক অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এয়া সংবিধান আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ জনসাধাৰণ উভয়ৰে প্ৰতি অন্যায়। ৩৭০অনুচ্ছেদ বাতিল কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে এই অঞ্চলসমূহৰ জনসাধাৰণে এতিয়া দেশৰ আন নাগৰিকসকলৰ দৰেই অধিকাৰ লাভ কৰিছে। সংবিধানৰ আত্মাক তেওঁলোকে বুজি পায় আৰু জীয়াই থাকে, যাৰ বাবে তেওঁলোকে ইমান শক্তিশালী সিদ্ধান্ত লয় বুলি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় ।
সংবিধানে বৈষম্যৰ অনুমতি নিদিয়ে বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মুছলমান মহিলাৰ ওপৰত জাপি দিয়া সমস্যাৰ কথা আঙুলিয়াই দি পক্ষপাতদুষ্ট মানসিকতাৰে জীয়াই থকাসকলক সমালোচনা কৰে। তিনি তালাক বিলুপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকে মুছলমান কন্যাসকলক সংবিধান অনুসৰি তেওঁলোকৰ উচিত সমতা প্ৰদান কৰিছে।
যিসময়তে তেওঁলোকৰ চৰকাৰ ক্ষমতা অধিষ্ঠিত হৈছে, তেতিয়াই তেওঁলোকে দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আহিছে বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হতাশা আৰু আশাহীনতাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত একাংশই ব্যৱহাৰ কৰা বিভাজনমূলক ভাষাক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মহাত্মা গান্ধীয়ে কল্পনা কৰা ধৰণে তেওঁলোকৰ সদায় পিছ পৰি থকাসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ নেতৃত্বত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে আৰু জনজাতীয় বিষয়ৰ বাবে পৃথক মন্ত্ৰালয় সৃষ্টিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন কৰে।
ভাৰতৰ দক্ষিণ আৰু পূব উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহত উল্লেখযোগ্য মাছমৰীয়া সম্প্ৰদায় আছে বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে সৰু অভ্যন্তৰীণ জল অঞ্চলকে ধৰি এই সম্প্ৰদায়সমূহৰ মংগলৰ বিষয়ে বিবেচনা কৰাৰ প্ৰয়োজনীতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰেই মীনপালনৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছিল, যাতে মাছমৰীয়াসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পূৰণ কৰিব পাৰে আৰু তেওঁলোকৰ জীৱিকাৰ বাবে সহায় কৰিব পাৰে।
সমাজৰ প্ৰান্তীয় শ্ৰেণীৰ ভিতৰত থকা সম্ভাৱনাক আঙুলিয়াই দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ আকাংক্ষাৰ বাবে এক নতুন জীৱন গঢ় লৈ উঠিব। ইয়াৰ ফলত দক্ষতা বিকাশৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয়ৰ সৃষ্টি হয়। তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰে যে গণতন্ত্ৰৰ প্ৰাথমিক কৰ্তব্য হৈছে অতি সাধাৰণ নাগৰিককো সুযোগ প্ৰদান কৰা। কোটি কোটি লোকক সংযোগ কৰা ভাৰতৰ সমবায় খণ্ডক বৃদ্ধি আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সমবায়ৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰদৰ্শিত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে একাংশ লোকৰ বাবে দেশৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাটো ফেশ্বনেবল হৈ পৰিছে আৰু বিগত ৩০-৩৫ বছৰ ধৰি বিভিন্ন দলৰ অ’বিচি সাংসদসকলে অ’বিচি আয়োগক সাংবিধানিক মৰ্যাদা প্ৰদানৰ দাবী জনাই আহিছে। তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰেই অ’বিচি আয়োগক সাংবিধানিক মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে পিছপৰা শ্ৰেণী আয়োগ এতিয়া সাংবিধানিক কাঠামোৰ অংশ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁলোকে প্ৰতিটো খণ্ডতে অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু অবিচি সম্প্ৰদায়ৰ বাবে সৰ্বাধিক সুযোগ প্ৰদানৰ বাবে অটলভাৱে কাম কৰিছে। তেওঁ দেশবাসীক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰশ্ন কৰে যে কেতিয়াবা এনেকুৱা এটা সময় হৈছে নেকি যেতিয়া একেটা অনুসূচিত জাতি পৰিয়ালৰ তিনিজন সাংসদে একেলগে সংসদত কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিছিল, নে একে সময়তে একেটা অনুসূচিত জাতি পৰিয়ালৰ তিনিজন সাংসদ নিৰ্বাচিত হৈছিল। তেওঁ কিছুমান ব্যক্তিৰ কথা আৰু কাৰ্য্যৰ মাজত থকা তীব্ৰ পাৰ্থক্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিয়ে তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু বাস্তৱৰ মাজত এক বিশাল ব্যৱধানৰ ইংগিত দিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামাজিক উত্তেজনা সৃষ্টি নকৰাকৈ ঐক্য বজাই ৰখাৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ সমান্তৰালকৈ অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতি জনগোষ্ঠীৰ সবলীকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ২০১৪ চনৰ আগতে দেশত ৩৮৭খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ এটা উদাহৰণ দাঙি ধৰে। আজি এই সংখ্যা ৭৮০লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত উপলব্ধ আসনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে অনুসূচিত জাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ৭,৭০০ এমবিবিএছ আসন আছিল। দহ বছৰৰ কামৰ অন্তত এই সংখ্যা ১৭ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত দলিত সমাজৰ চিকিৎসক হোৱাৰ সুযোগ যথেষ্ট উন্নত হৈছে, সামাজিক উত্তেজনা সৃষ্টি নকৰাকৈ আৰু ইজনে সিজনৰ মৰ্যাদাক সন্মান জনাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে এছ টি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ৩,৮০০ এম বি বি এছৰ আসন আছিল। আজি এই সংখ্যা প্ৰায় ৯ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে অ’বিচিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৪ হাজাৰতকৈও কম এমবিবিএছ আসন আছিল। আজি এই সংখ্যা প্ৰায় ৩২,০০০লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত ৩২,০০০ অ’বিচি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে চিকিৎসক হ’ব পাৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিগত দহ বছৰত প্ৰতি সপ্তাহত এখন নতুন বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে, প্ৰতিদিনে নতুন আই টি আই মুকলি কৰা হৈছে আৰু প্ৰতি দুদিনৰ মূৰে মূৰে এখন নতুন মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন কৰা হৈছে। তেওঁ অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু অবিচি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সুযোগ যথেষ্ট বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
“আমি সকলো আঁচনিৰ ১০০% ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ যাতে কোনো হিতাধিকাৰীক ইয়াৰ আওতাৰ বাহিৰত নাথাকে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে যিসকলে সুবিধাৰ অধিকাৰী সকলোৱেই সেই সুবিধা লাভ কৰিব লাগে, য’ত মাত্ৰ কেইজনমানকহে অনুকূল হয়, সেই আওপুৰণি মডেলটোক নাকচ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতিক সমালোচনা কৰি কয় যে উন্নত ভাৰত গঢ়িবলৈ হ’লে দেশখনে তুষ্টিকৰণৰ পৰা আঁতৰি সন্তুষ্টিৰ পথলৈ যাব লাগিব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নকৰাকৈ নিজৰ প্ৰাপ্য লাভ কৰিব লাগে। তেওঁৰ মতে ১০০% ৰূপায়ণ লাভ কৰাৰ অৰ্থ হ’ল প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়, ধৰ্মনিৰপেক্ষতা, সংবিধানৰ প্ৰতি সন্মান।
সংবিধানৰ মনোভাৱ সকলোৰে উন্নত স্বাস্থ্য নিশ্চিত কৰা বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি কৰ্কট দিৱস আৰু সমগ্ৰ দেশ আৰু বিশ্বতে স্বাস্থ্যৰ বিষয়ে ব্যাপকভাৱে আলোচনা কৰা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থপৰতাৰে পৰিচালিত একাংশ ব্যক্তিয়ে দৰিদ্ৰ আৰু বৃদ্ধসকলক স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ সৈতে বিশেষ ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়কে ধৰি ৩০ হাজাৰ চিকিৎসালয় সংযুক্ত হৈ আছে, য’ত আয়ুষ্মান কাৰ্ডধাৰীক বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা হৈছে। কিন্তু কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে নিজৰ সংকীৰ্ণ মানসিকতা আৰু ত্ৰুটিপূৰ্ণ নীতিৰ বাবে এই চিকিৎসালয়সমূহৰ দুৱাৰ দুখীয়াৰ বাবে বন্ধ কৰি ৰাখিছে, যাৰ ফলত কৰ্কট ৰোগীৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পৰিছে। আয়ুষ্মান আঁচনিৰ অধীনত সময়মতে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসা আৰম্ভ হোৱা বুলি উল্লেখ কৰা জনস্বাস্থ্য আলোচনী লেন্সেটৰ শেহতীয়া এক অধ্যয়নৰ উদ্ধৃতি দি শ্ৰী মোদীয়ে কৰ্কট ৰোগৰ পৰীক্ষা আৰু চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে আগতীয়াকৈ ৰোগ নিৰ্ণয় আৰু চিকিৎসাই কৰ্কট ৰোগীক ৰক্ষা কৰিব পাৰে। ভাৰতত এই দিশত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লক্ষ্য কৰি ইয়াৰ বাবে লেন্সেটে আয়ুষ্মান আঁচনিক কৃতিত্ব দিয়ে।
এই বাজেটত কেন্সাৰৰ ঔষধ অধিক সুলভ কৰি তোলাৰ বাবে লোৱা উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত যিয়ে কৰ্কট ৰোগীক বিশেষকৈ কৰ্কট ৰোগ দিৱসত উপকৃত কৰিব। তেওঁ সকলো সন্মানীয় সাংসদক এই সুবিধা নিজৰ সমষ্টিৰ ৰোগীৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ সীমিত সংখ্যক চিকিৎসালয়ৰ বাবে ৰোগীয়ে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি ২০০টা ডে কেয়াৰ চেণ্টাৰ স্থাপনৰ সিদ্ধান্ত ঘোষণা কৰে। এই কেন্দ্ৰসমূহে ৰোগী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াল উভয়কে যথেষ্ট সকাহ প্ৰদান কৰিব।
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণত বৈদেশিক নীতিৰ ওপৰত হোৱা আলোচনাক উনুকিয়ায় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ ক্ষতি হ’লেও পৰিপক্ক যেন দেখাবলৈ বৈদেশিক নীতিৰ ওপৰত কথা কোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুভৱ কৰে। তেওঁ পৰামৰ্শ দিছিল যে বৈদেশিক নীতিৰ প্ৰতি সঁচা অৰ্থত আগ্ৰহীসকলে এজন প্ৰখ্যাত বৈদেশিক নীতিৰ পণ্ডিতৰ "জে এফ কেৰ পাহৰি যোৱা সংকট" নামৰ কিতাপখন পঢ়া উচিত। গ্ৰন্থখনত ভাৰতৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী পণ্ডিত জৱাহৰলাল নেহৰু আৰু তেতিয়াৰ আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি জন এফ কেনেডীৰ মাজত প্ৰত্যাহ্বানমূলক সময়ত হোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিঘটনা আৰু আলোচনাৰ বিশদ বিৱৰণ দিয়া হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ভাষণৰ পিছতে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ মহিলা ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ প্ৰতি দেখুওৱা অসন্মানত হতাশা প্ৰকাশ কৰে। ৰাজনৈতিক হতাশা বুজি পোৱা বুলিও তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যদিও ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ প্ৰতি এনে অসন্মান কৰাৰ আঁৰৰ কাৰণক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে।হতাশাজনক মানসিকতাক এৰি নাৰী নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ মন্ত্ৰক আকোৱালি লৈ ভাৰত আগবাঢ়িছে বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে জনসংখ্যাৰ আধা অংশ গঠন কৰা মহিলাসকলক যদি সম্পূৰ্ণ সুযোগ দিয়া হয় তেন্তে ভাৰতে দুগুণ গতিৰে আগবাঢ়িব পাৰে। এই ক্ষেত্ৰত ২৫ বছৰ কাম কৰাৰ পিছতহে তেওঁৰ দৃঢ় বিশ্বাস শক্তিশালী হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত দহ বছৰত মূলতঃ প্ৰান্তীয় আৰু গ্ৰাম্য পটভূমিৰ ১০ কোটি মহিলাই আত্মসহায়ক গোট (SHG)ত যোগদান কৰিছে। এই মহিলাসকলৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি পাইছে, তেওঁলোকৰ সামাজিক মৰ্যাদা উন্নত হৈছে, আৰু চৰকাৰে তেওঁলোকৰ কাম-কাজ আগুৱাই নিবলৈ সহায় কৰিবলৈ ২০ লাখ টকা পৰ্যন্ত তেওঁলোকৰ সাহায্য বৃদ্ধি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত অতিশয় ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাইছে।
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণত লাখপতি দিদী অভিযানৰ আলোচনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তৃতীয়বাৰৰ বাবে নতুন চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছৰে পৰা ৫০ লাখৰো অধিক লাখপতি দিদী পঞ্জীয়ন হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই পদক্ষেপ আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা প্ৰায় ১.২৫ কোটি মহিলা লাখপতি দিদী হিচাপে পৰিগণিত হৈছে আৰু ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে তিনি কোটি মহিলাক লাখপতি দিদী হিচাপে গঢ়ি তোলা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গাঁওসমূহত দেখা দিয়া উল্লেখযোগ্য মানসিক পৰিৱৰ্তনৰ কথা উল্লেখ কৰে, য’ত মহিলাসকলে নমো ড্ৰোন দিদি নামেৰে জনাজাত ড্ৰোন পৰিচালনা কৰি সমাজৰ মহিলাৰ প্ৰতি থকা ধাৰণা সলনি কৰিছে। এই ড্ৰোন দিদিসকলে পথাৰত কাম কৰি লাখ লাখ টকা উপাৰ্জন কৰি আছে। তেওঁ মহিলা সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত মুদ্ৰা যোজনাৰ ভূমিকাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, য’ত কোটি কোটি মহিলাই প্ৰথমবাৰৰ বাবে উদ্যোগ খণ্ডত প্ৰৱেশ কৰি উদ্যোগীকৰণৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে।
পৰিয়ালক প্ৰদান কৰা ৪ কোটি ঘৰৰ ভিতৰত প্ৰায় ৭৫% ঘৰ মহিলাৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে বুলি দৃঢ়তাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে “এই পৰিৱৰ্তনে একবিংশ শতিকাৰ শক্তিশালী আৰু ক্ষমতাশালী ভাৰতৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে”। “গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী নকৰাকৈ উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব নোৱাৰি”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত কৃষিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি কৃষক উন্নত ভাৰতৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ বুলি উল্লেখ কৰে। বিগত দশকত ২০১৪ চনৰ পৰা কৃষিৰ বাজেট দহগুণ বৃদ্ধি পাই এক উল্লেখযোগ্য উত্থান লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে কৃষকসকলে ইউৰিয়া দাবী কৰাৰ সময়ত অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁলোকে ৰাতিটো দীঘলীয়া শাৰী পাতি থিয় হ’বলগীয়া হয়, আৰু কৃষকৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সাৰ প্ৰায়ে ক’লা বজাৰত বিক্ৰী হয়। শ্ৰী মোদীয়ে আজি কয় যে কৃষকে প্ৰচুৰ পৰিমাণে সাৰ লাভ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ক’ভিড-১৯ সংকটৰ সময়ত যোগান শৃংখলত ব্যাঘাত জন্মিছিল আৰু বিশ্বব্যাপী মূল্য আকাশলংঘী হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত আমদানিকৃত ইউৰিয়াৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ পিছতো চৰকাৰে খৰচ বহন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰৰ ৩ হাজাৰ টকাৰ ইউৰিয়াৰ এটা বেগ ৩০০ টকাতকৈ কম মূল্যত কৃষকক যোগান ধৰা হয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে তেওঁলোকৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাই কৃষকসকলৰ বাবে সৰ্বাধিক লাভ নিশ্চিত কৰে।
“যোৱা দহ বছৰত কৃষকৰ বাবে সুলভ সাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ ১২ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে আৰু পি এম কিষাণ সন্মান নিধিৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৩.৫ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ এম এছ পিৰ অভিলেখ বৃদ্ধিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে বিগত দশকত ক্ৰয় তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কৃষকৰ ঋণ অধিক সুলভ আৰু সৰল কৰি তোলা হৈছে, ঋণৰ পৰিমাণ তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সময়ত কৃষকসকলক পূৰ্বতে নিজৰ যত্ন ল’বলৈ এৰি দিয়া হৈছিল, কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনাৰ অধীনত কৃষকক ২ লাখ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ ড০ বাবাছাহেব আম্বেদকাৰৰ পানী ব্যৱস্থাপনাৰ ব্যাপক আৰু সৰ্বাংগীন দৃষ্টিভংগীৰ উল্লেখ কৰি বিগত দশকত জলসিঞ্চনৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা অভূতপূৰ্ব পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কৃষকৰ পথাৰত পানী পোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ দশক দশক ধৰি বাকী থকা ১০০টাতকৈও অধিক বৃহৎ জলসিঞ্চন প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ড° আম্বেদকাৰে নদী সংযোগৰ পোষকতা কৰিছিল, যিটো দৃষ্টিভংগী বছৰ বছৰ ধৰি অপূৰ্ণ হৈ থাকিল। আজি কেন-বেতোৱা সংযোগী প্ৰকল্প আৰু পাৰ্বতী-কালিসন্ধ-সম্বল সংযোগী প্ৰকল্পৰ দৰে প্ৰকল্প আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ গুজৰাটৰ সফল অভিজ্ঞতাও একেধৰণৰ নদী সংযোগী পদক্ষেপৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰে।
“প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই সমগ্ৰ বিশ্বতে খোৱা টেবুলত মেড ইন ইণ্ডিয়া খাদ্যৰ পেকেট দেখাৰ সপোন দেখা উচিত”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰতীয় চাহ-কফিয়ে এতিয়া বিশ্বজুৰি জনপ্ৰিয়তা লাভ কৰিছে, আৰু ক’ভিডৰ পিছৰ সময়ছোৱাত হালধিৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আগন্তুক সময়ত ভাৰতীয় সংসাধিত সাগৰীয় খাদ্য আৰু বিহাৰৰ মখনাইও বিশ্বজুৰি নিজৰ স্থান নিগাজী কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে শ্ৰীঅন্ন নামেৰে পৰিচিত ভাৰতৰ বাজৰাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত ভাৰতৰ সুনাম বৃদ্ধি কৰিব।
উন্নত ভাৰতৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু চহৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশখন দ্ৰুতগতিত নগৰীকৰণ হৈছে, যিটো প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে নহয়, সুযোগ হিচাপেহে গণ্য কৰা উচিত। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে আন্তঃগাঁথনিৰ সম্প্ৰসাৰণে সুযোগ সৃষ্টি কৰে, কিয়নো সংযোগ বৃদ্ধিয়ে সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লী আৰু উত্তৰপ্ৰদেশ সংযোগী প্ৰথমখন নমো ৰে’লৰ উদ্বোধনীৰ কথা উল্লেখ কৰি তাত যাত্ৰা কৰাৰ অভিজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ সকলো ডাঙৰ চহৰলৈ এনে সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিয়ে দেশৰ ভৱিষ্যতৰ দিশক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে দিল্লীৰ মেট্ৰ’ ৰে’ল নেটৱৰ্ক দুগুণ হৈছে আৰু এতিয়া মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক টিয়েৰ-২ আৰু টিয়েৰ-৩ চহৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গৌৰৱেৰে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কে ১০০০ কিলোমিটাৰ অতিক্ৰম কৰিছে, লগতে অতিৰিক্ত ১০০০ কিলোমিটাৰ বৰ্তমান উন্নয়নৰ কাম চলি আছে, যিয়ে দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ পৰিচয় দিয়ে। তেওঁ প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা কেইবাটাও পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, য’ত সমগ্ৰ দেশতে ১২ হাজাৰ ইলেক্ট্ৰিক বাছৰ প্ৰচলনেৰে দিল্লীলৈ এক উল্লেখযোগ্য সেৱা আগবঢ়োৱা বুলি কয়।
প্ৰধান চহৰসমূহত গিগ অৰ্থনীতিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কথা আলোকপাত কৰি লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে যোগদান কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ই-শ্ৰম পৰ্টেলত গিগ কৰ্মীৰ পঞ্জীয়ন আৰু পৰীক্ষণৰ লগে লগে আইডি কাৰ্ডৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে গিগ কৰ্মীসকলে আয়ুষ্মান আঁচনিৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব, যাতে তেওঁলোকে স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব। বৰ্তমান দেশত প্ৰায় এক কোটি গিগ কৰ্মী আছে আৰু এই খণ্ডটোক সহায় কৰিবলৈ চৰকাৰে চলিত প্ৰচেষ্টাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এমএছএমই খণ্ডই উপস্থাপন কৰা উল্লেখযোগ্য চাকৰিৰ সুযোগসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ইয়াৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহে স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ প্ৰতীক আৰু দেশৰ অৰ্থনীতিত অপৰিসীম অৰিহণা যোগায়। চৰকাৰৰ নীতিয়ে এমএছএমইসমূহৰ বাবে সৰলতা, সুবিধা আৰু সমৰ্থনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, উৎপাদন খণ্ডক উন্নীত কৰিবলৈ আৰু দক্ষতা বিকাশৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে চাকৰি সৃষ্টিৰ বাবে মিছন মেনুফেকচাৰিঙৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
এম এছ এম ই খণ্ডৰ উন্নতিৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ২০০৬ চনত স্থাপন কৰা এম এছ এম ইৰ মাপকাঠী বিগত দশকত দুবাৰকৈ উন্নীত কৰা হৈছে, ২০২০ চনত আৰু এই বাজেটত উল্লেখযোগ্য উন্নীতকৰণ কৰা হৈছে। আনুষ্ঠানিক আৰ্থিক সম্পদৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি এমএছএমইক প্ৰদান কৰা আৰ্থিক সহায় আৰু ক’ভিড সংকটৰ সময়ত এমএছএমই খণ্ডক দিয়া বিশেষ সহায়ৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খেলনা আৰু বস্ত্ৰ খণ্ডৰ দৰে উদ্যোগত গুৰুত্ব দিয়া, নগদ ধনৰ প্ৰবাহ নিশ্চিত কৰা আৰু বন্ধকীমুক্ত ঋণ প্ৰদান কৰা, যাৰ ফলত চাকৰি সৃষ্টি আৰু চাকৰিৰ সুৰক্ষাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ ব্যৱসায়িক কাম-কাজ সহজ কৰি তুলিবলৈ কাষ্টমাইজড ক্ৰেডিট কাৰ্ড আৰু ক্ৰেডিট গেৰাণ্টী কভাৰেজৰ প্ৰৱৰ্তনৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ গৌৰৱেৰে শ্বেয়াৰ কৰে যে ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতে খেলনা আমদানি কৰিছিল, কিন্তু আজি ভাৰতীয় খেলনা নিৰ্মাতাসকলে বিশ্বজুৰি খেলনা ৰপ্তানি কৰিছে, আমদানি যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে আৰু ৰপ্তানি ২৩৯% বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে এম এছ এম ইৰ দ্বাৰা পৰিচালিত বিভিন্ন খণ্ডই বৈশ্বিক স্বীকৃতি লাভ কৰিছে, মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ সামগ্ৰী যেনে কাপোৰ, ইলেক্ট্ৰনিকছ, আৰু বৈদ্যুতিক সামগ্ৰী অন্যান্য দেশৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ হৈ পৰিছে।
উন্নত ভাৰতৰ সপোন কেৱল চৰকাৰৰ সপোন নহয়, ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সপোন বুলিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ ভাৰতবৰ্ষ অতি আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়িছে বুলি আলোকপাত কৰি এই সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত সকলোকে নিজৰ শক্তি অৱদান আগবঢ়াবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০-২৫ বছৰৰ ভিতৰত দেশসমূহ উন্নত হোৱাৰ বিশ্বজনীন উদাহৰণ আছে, আৰু ভাৰতে জনগাঁথনিগত সুবিধা, গণতন্ত্ৰ, চাহিদাৰ সৈতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত একেখিনি লাভ কৰিব পাৰিব, যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৃহত্তৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰাৰ লগতে আগন্তুক বহু বছৰলৈ আধুনিক, সক্ষম আৰু উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে দায়বদ্ধ হৈ থকাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ সকলো ৰাজনৈতিক দল, নেতা, নাগৰিকক সকলোতকৈ ওপৰত দেশক অগ্ৰাধিকাৰ দি উন্নত ভাৰতৰ সপোনৰ দিশত একেলগে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ বিশেষকৈ এই ভাষণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিক ধন্যবাদ জনোৱাৰ লগতে সদনৰ সদস্যসকলক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha
The President’s address clearly strengthens the resolve to build a Viksit Bharat: PM
We have not given false slogans to the poor, but true development, A Government that has worked for all sections of society: PM
We believe in ensuring resources are spent towards public welfare: PM
Our Government is proud of the middle class and will always support it: PM
Proud of India's Yuva Shakti; Since 2014, we have focused on the youth of the country and emphasized on their aspirations, today our youth are succeeding in every field: PM
We are leveraging the power of AI to build an Aspirational India: PM
An unwavering commitment to strengthening the values enshrined in our Constitution: PM
Public service is all about nation building: PM
Our commitment to the Constitution motivates us to take strong and pro-people decisions: PM
Our Government has worked to create maximum opportunities for people from SC, ST and OBC Communities: PM
Our Government has shown how to strengthen unity as well as care for the poor and downtrodden: PM
Emphasis on saturation is generating outstanding results:PM
In the last decade, unprecedented support has been given to the MSME sector: PM
04 FEB 2025 9:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President’s Address to Parliament in the Lok Sabha today. Addressing the House, the Prime Minister appreciated the contributions of all honorable MPs who participated in the discussions yesterday and today, noting that the tradition of democracy includes both praise where necessary and some negative remarks where needed, which is natural. Highlighting the great privilege of being given the opportunity by the people to express gratitude for the President's address for the 14th time, he extended his respectful thanks to the citizens and acknowledged all participants in the discussion for enriching the proposal with their thoughts.
Remarking that as of 2025, a quarter of the 21st century has passed, Shri Modi noted that time will judge the achievements of the post-independence 20th century and the first 25 years of the 21st century. He emphasized that a detailed study of the President's address reveals that it instills new confidence in the future 25 years and the vision of a developed India. The Prime Minister highlighted that the President's address strengthens the resolve for a Viksit Bharat, creates new confidence, and inspires the general public.
The Prime Minister highlighted that in the last 10 years, 25 crore people had moved out of poverty, as revealed by many studies. He remarked that this effort was possible due to effective implementation of the schemes with devotion and utmost sensitivity by the Government towards the poor and the needy. He added that when people who are grounded and who know the ground reality, work for the people at the ground level, then change is inevitable and certain on the ground. “Our Government has not given false slogans to the poor, but true development”, said Shri Modi. He added that his was a Government that has worked for all sections of society by understanding the pain of the poor and aspirations of the middle-class with utmost passion, which was lacking in some people.
Noting that it was truly a despair to live in kachcha houses and huts during the monsoons, the Prime Minister said four crore houses were distributed to the poor till now by the Government. Highlighting the difficulties faced by women to defecate in the open, he added that the Government had built more than 12 crore toilets to alleviate the difficulties of women. Emphasising that the Government was focused on ensuring water in the taps of every house through the Har Ghar Jal scheme, the Prime Minister said that even after 75 years of Independence, around 75% or more than 16 crore houses lacked tap-water connections. He added that the Government had ensured 12 crore families tap water connection in the last 5 years and the work was progressing rapidly. Underlining the details of the work done for the poor in the President’s address, Shri Modi said while identifying a problem was not sufficient but was necessary to work with utmost devotion to ensure that a solution was found. He added that his Government, as seen in their work over the last 10 years as well as the President’s address, worked with devotion to ensure solution to the problems.
Highlighting the previous situation when out of every rupee spent, only 15 paise reaches the intended destination, the Prime Minister underscored that the Government’s model of “Bachat bhi, Vikas bhi”, meaning progress with savings, to ensure that the people’s money is used for the welfare of the people. He added that with the JanDhan-Aadhar-Mobile (JAM) Trinity, the Government started Direct Benefit Transfer (DBT) and deposited around ₹40 lakh Crore in the bank accounts of the people. Underlining that around 10 crore Ghost beneficiaries were benefiting from the welfare schemes of the Government, the Prime Minister said that during the last 10 years, ghost beneficiaries were eliminated to ensure social justice and the actual beneficiaries were added through various schemes. He added that this had saved around ₹3 lakh crore from reaching the wrong hands. Shri Modi highlighted that the Government had extensively utilized technology in public procurement, bringing in transparency through the GeM (Government e-Marketplace) portal, which is now also being used by state Governments. The procurement made through the GeM portal has been more cost-effective compared to traditional procurement methods, resulting in a savings of ₹1,15,000 crore for the Government.
Shri Modi highlighted that the Swachh Bharat Abhiyan was initially ridiculed, with many treating it as a mistake or a sin. Despite the criticism, he proudly stated that due to these cleanliness efforts, in recent years, the Government has earned ₹2,300 crore by selling scrap from Government offices. The Prime Minister invoked Mahatma Gandhi's principle of trusteeship, emphasizing that they are trustees of the public's property and are committed to saving every paisa and using it properly.
Highlighting that the Government made a significant decision on ethanol blending, the Prime Minister acknowledged that India is not energy independent and relies on external sources. He said that the introduction of ethanol blending reduced the expenditure on petrol and diesel, resulting in savings of ₹1 Lakh crore. The Prime Minister emphasized that this amount has directly benefited the farmers, putting nearly ₹1 lakh crore into their pockets.
The Prime Minister remarked that while he talks about savings, newspapers used to be filled with headlines about scams worth lakhs and crores. He noted that it has been ten years since such scams have occurred, highlighting that the absence of these scams has saved the country lakhs of crores of rupees. These savings have been directed towards serving the public.
Emphasising that the various steps taken have resulted in savings of lakhs of crores of rupees, Shri Modi clarified that these funds were not used to build grand palaces but were instead invested in nation-building. He noted that the infrastructure budget was ₹1.8 lakh crore ten years ago before their tenure while today, the infrastructure budget stands at ₹11 lakh crore which the President in her address described how India’s foundation is being strengthened. The Prime Minister highlighted that strong foundations have been laid for development in areas like roads, highways, railways, and rural roads.
“Savings in the Government treasury are essential, as emphasized through the principle of trusteeship. However, it is equally important that common citizens also benefit from such savings”, said the Prime Minister. He highlighted that schemes should be designed to ensure public savings. Citing the Ayushman Bharat scheme, he mentioned that the expenses borne by citizens due to illnesses have significantly reduced. He stated that the Ayushman Bharat scheme has saved approximately ₹1.2 lakh crore for the people. Underscoring the importance of Jan Aushadhi Kendras, Shri Modi noted that for families with elderly members aged 60-70, medical expenses can be substantial and the Jan Aushadhi Kendras, providing an 80% discount on medicines, have helped families save around ₹30,000 crore on medical expenses.
Shri Modi highlighted UNICEF's estimation that families with proper sanitation and toilets save approximately ₹70,000 annually. He emphasized the significant benefits that initiatives like the Swachh Bharat Abhiyan, toilet construction, and access to clean water have brought to ordinary families.
Emphasizing that the "Nal se Jal" initiative has been praised by the WHO, the Prime Minister remarked that according to the WHO report, access to clean water through the initiative has saved families an average of ₹40,000 annually on medical expenses related to other diseases. He highlighted that there are many such schemes that have helped common citizens save on their expenses.
Highlighting that the distribution of free grain to millions of citizens has resulted in significant savings for families, Shri Modi said the PM Suryagarh free electricity scheme has saved families an average of ₹25,000 to ₹30,000 annually on electricity expenses. Additionally, any excess electricity generated can be sold for income. The Prime Minister emphasized the significant savings for common citizens through various initiatives. He mentioned the LED bulb campaign, noting that before their tenure, LED bulbs were sold for ₹400 each. Due to the campaign, the price dropped to ₹40, resulting in electricity savings and increased illumination. He added that this campaign has saved citizens approximately ₹20,000 crore. The Prime Minister highlighted that farmers who have scientifically utilized the Soil Health Card have benefited significantly, with savings of ₹30,000 per acre.
Touching upon the Income tax, the Prime Minister highlighted that over the past ten years, the Government has reduced income tax rates, thereby increasing savings for the middle class. He highlighted that in 2013-14, only ₹2 lakh was exempted from income tax while today, ₹12 lakh is completely exempt from income tax. The Prime Minister noted that throughout 2014, 2017, 2019, and 2023, the Government has continuously worked on providing relief and with the addition of a standard deduction of ₹75,000, salaried individuals will not have to pay any income tax on earnings up to ₹12.75 lakh from April 1st onwards.
Criticizing the previous dispensations for being disconnected from the ground realities and engaging in lofty talks, the Prime Minister further pointed out that the leaders who spoke about the 21st century were not even able to fulfill the needs of the 20th century. He expressed his pain at realizing that the country is 40-50 years late in accomplishing tasks that should have been completed decades ago. Shri Modi added that since 2014, when the public gave the opportunity to serve, the Government has focused extensively on the youth, emphasizing their aspirations and creating numerous opportunities for them. As a result, the youth are now proudly showcasing their talents and achievements. The Prime Minister highlighted the opening of the space sector, defense sector, and the launch of the Semiconductor Mission. To promote innovation, several new schemes have been introduced, and the Startup India ecosystem has been fully developed. Additionally, he highlighted that a significant decision in the current budget is the income tax exemption on incomes up to ₹12 lakh, which has garnered much attention. Furthermore, the Prime Minister announced the opening of the nuclear energy sector, which will have long-term positive impacts and outcomes for the nation.
Emphasizing the importance of AI, 3D printing, robotics, and virtual reality, and underscoring the efforts in the gaming sector, Shri Modi encouraged the nation's youth to make India the capital of creative gaming worldwide, noting the rapid progress in this area. The Prime Minister remarked that for him, AI stands for not just Artificial Intelligence but also Aspirational India. He highlighted the initiation of 10,000 Atal Tinkering Labs in schools, where students are astonishing others with their robotics creations. The current budget includes provisions for 50,000 Atal Tinkering Labs. The Prime Minister also noted that India’s AI Mission has generated global optimism, and India's presence on the world AI platform has become significant.
Underlining that this year's budget includes investment in the domain of Deep Tech, the Prime Minister emphasized that to progress rapidly in the 21st century, which is entirely technology-driven, it is essential for India to advance quickly in the field of deep tech. He remarked that the Government is continuously working with the future of the youth in mind. However, he criticized certain political parties for deceiving the youth with promises of allowances during elections which they fail to fulfill. He stated that these parties have become a disaster for the future of the youth.
Remarking on the recent developments in Haryana, noting that the promise of providing jobs without any cost or intermediaries was fulfilled immediately upon forming the Government, the Prime Minister highlighted this as a testament to their commitment. He celebrated Haryana's historic third consecutive victory, marking it as a significant achievement in the state's history. Similarly, the Prime Minister acknowledged the historic results in Maharashtra, noting the unprecedented number of seats held by the ruling party, attributing this success to the blessings of the people.
The Prime Minister referenced the President's address, which extensively discussed the completion of 75 years of the Constitution. He emphasized that in addition to the articles of the Constitution, its spirit must be lived and we stand by it. Shri Modi remarked that it is a tradition for the President to outline the Government's activities of the past year in their address, similar to how Governors present the activities of their respective states in their speeches. He emphasized that the true spirit of the Constitution and democracy was demonstrated when Gujarat celebrated its 50th anniversary, and he was serving as the Chief Minister. He added that during the Golden Jubilee year, he made a significant decision to compile all the speeches given by Governors in the assembly over the past 50 years into a book, which is now available in all libraries. He noted that his administration took pride in publishing these speeches. He underscored their commitment to living by, dedicating themselves to, and understanding the spirit of the Constitution.
The Prime Minister remarked that in 2014, when they came to power, there was no recognized opposition party, as none had secured the required number of seats. Many laws allowed the Government to operate independently, and several committees stipulated the inclusion of the Leader of the Opposition, but there was none. The Prime Minister highlighted that, in adherence to the spirit of the Constitution and the values of democracy, they decided to invite the leader of the largest party in the meetings, despite the absence of a recognized opposition. This demonstrated their commitment to the essence of democracy. Shri Modi remarked that in the past, Prime Ministers would handle files independently. However, his administration has included the Leader of the Opposition in these processes and even enacted laws to ensure their participation. The Prime Minister noted that when the Election Commission is formed, the Leader of the Opposition will be part of the decision-making process, demonstrating their commitment to living by the Constitution.
Highlighting that in Delhi, several places have private museums created by families, Shri Modi noted that when it comes to utilizing public funds, it is important to live by the spirit of democracy and the Constitution. He mentioned the creation of the PM Museum, which showcases the lives and work of all Prime Ministers, from the first to his predecessors. The Prime Minister expressed his desire for the families of the great leaders featured in the PM Museum to visit and suggest additions to enrich the museum further, inspiring the younger generation. He emphasized that living for oneself is common, but living for the Constitution is a higher calling that they are committed to.
“When power is used for service, it leads to nation-building, but when power becomes a legacy, it destroys people”, said the Prime Minister. He emphasized that they adhere to the spirit of the Constitution and do not engage in divisive politics. He highlighted the importance of national unity and recalled the creation of the world's tallest statue, the Statue of Unity, dedicated to Sardar Vallabhbhai Patel as their commitment to living by the Constitution drives their actions.
Expressing his concern that it is unfortunate that some people are openly using the language of urban Naxals, Shri Modi highlighted that those who speak this language and challenge the Indian State can neither understand the Constitution nor the unity of the country.
Highlighting that for seven decades, Jammu & Kashmir and Ladakh were deprived of constitutional rights, the Prime Minister noted that this was an injustice to both the Constitution and the people of Jammu & Kashmir and Ladakh. By revoking Article 370, the Prime Minister highlighted that the people of these regions now receive the same rights as other citizens of the country. He emphasized that they understand and live by the spirit of the Constitution, which is why they make such strong decisions.
Stressing that the Constitution does not allow for discrimination, Shri Modi criticized those who live with a biased mindset, pointing out the difficulties imposed on Muslim women. By abolishing triple talaq, the Prime Minister stated that they have given Muslim daughters their rightful equality as per the Constitution.
Emphasizing that whenever their Government has been in power, they have worked with a long-term vision, the Prime Minister expressed concern over the divisive language used by some, driven by despair and hopelessness. He noted that their focus has always been on those who are left behind, as envisioned by Mahatma Gandhi. Shri Modi highlighted the creation of separate ministries, such as for the Northeast and for tribal affairs under Atal Bihari Vajpayee's leadership, demonstrating their commitment to inclusive development.
Highlighting that India's southern and eastern coastal states have significant fishing communities, Shri Modi emphasized the importance of considering the well-being of these communities, including those in small inland water areas. The Prime Minister highlighted that it is their Government that created a separate ministry for fisheries to address the needs of fishermen and support their livelihoods.
Pointing out the potential within the marginalized sections of society, the Prime Minister remarked that by focusing on skill development, new opportunities can be created, leading to a new life for their aspirations. This led to the creation of a separate Ministry for Skill Development. He also highlighted that the primary duty of democracy is to provide opportunities to even the most ordinary citizens. To enhance and strengthen India's cooperative sector, which connects crores of people, the Government has created a separate Ministry for Cooperatives. The Prime Minister noted that this demonstrates their vision.
The Prime Minister remarked that discussing caste has become fashionable for some people and for the past 30-35 years, OBC MPs from various parties have been demanding constitutional status for the OBC Commission. He added that it was their Government that granted constitutional status to the OBC Commission. He highlighted that the Backward Classes Commission is now part of the constitutional framework.
The Prime Minister remarked that they have worked steadfastly to provide maximum opportunities for SC, ST, and OBC communities in every sector. He posed important questions to the nation, asking if there has ever been a time when three MPs from the same SC family served in Parliament simultaneously, or three MPs from the same ST family at the same time. He highlighted the stark difference between the words and actions of some individuals, indicating a vast gap between their promises and reality.
The Prime Minister highlighted there is a need for the empowerment of SC and ST communities while noting the importance of maintaining unity without creating social tensions. He provided an example by noting that before 2014, there were 387 medical colleges in the country. Today, the number has increased to 780, resulting in a rise in available seats. He pointed out that before 2014, there were 7,700 MBBS seats for SC students. After ten years of work, the number has increased to 17,000, thereby significantly improving opportunities for the Dalit community to become doctors, without creating social tensions and while respecting each other's dignity. Shri Modi highlighted that before 2014, there were 3,800 MBBS seats for ST students. Today, this number has increased to approximately 9,000. He also noted that before 2014, there were fewer than 14,000 MBBS seats for OBC students. Today, this number has risen to approximately 32,000, enabling 32,000 OBC students to become doctors. The Prime Minister highlighted that over the past ten years, a new university has been established every week, a new ITI has been opened every day, and a new college has been inaugurated every two days. He emphasized the significant increase in opportunities for SC, ST, and OBC youth.
“We are committed to ensuring 100% saturation of all schemes so that no beneficiary is left out”, exclaimed Shri Modi. He highlighted that everyone who is entitled to benefits should receive them, rejecting the outdated model where only a few are favored. The Prime Minister criticized the politics of appeasement and stated that to build a developed India, the country must move away from appeasement to a path of satisfaction. He stressed that every section of society should receive their due without any discrimination. According to him, achieving 100% saturation means true social justice, secularism, and respect for the Constitution.
Stressing that the spirit of the Constitution is to ensure better health for all, Shri Modi noted that today is Cancer Day, and health is being discussed extensively across the country and the world. He remarked that some individuals, driven by political selfishness, are obstructing the provision of healthcare services to the poor and elderly. The Prime Minister noted that 30,000 hospitals, including specialized private hospitals, are connected to the Ayushman Bharat scheme, offering free treatment to Ayushman cardholders. However, certain political parties, due to their narrow mindset and flawed policies, have closed the doors of these hospitals to the poor, affecting cancer patients. Citing a recent study by the public health journal Lancet, which stated that timely cancer treatment has begun under the Ayushman scheme, Shri Modi emphasized the Government's seriousness in cancer screening and treatment, highlighting that early diagnosis and treatment can save cancer patients. The Lancet credited the Ayushman scheme, noting significant progress in this direction in India.
Highlighting the significant step taken in this budget to make cancer medicines more affordable, Shri Modi mentioned it was an important decision that will benefit cancer patients, especially on Cancer Day. He urged all honorable MPs to utilize this benefit for patients in their constituencies. He noted the challenges faced by patients due to the limited number of hospitals and announced the decision to establish 200 daycare centers. These centers will provide substantial relief to both patients and their families.
Touching upon the discussions on foreign policy addressed during the President's speech, the Prime Minister noted that some individuals feel the need to speak on foreign policy to appear mature, even if it harms the country. He suggested that those truly interested in foreign policy should read the book "JFK's Forgotten Crisis" by a renowned foreign policy scholar. The book details important events and discussions between India's first Prime Minister, Pandit Jawaharlal Nehru, and then US President John F. Kennedy during challenging times.
The Prime Minister expressed his disappointment at the disrespect shown towards the President, a woman from a poor family, following her address. He emphasized that he understands political frustration, but questioned the reasons behind such disrespect towards the President. Remarking that India is moving forward by embracing the mantra of women-led development, leaving behind regressive mindsets, Shri Modi emphasized that if women, who constitute half of the population, are given full opportunities, India can progress at twice the speed. His conviction has only strengthened after 25 years of working in this field. He highlighted that in the past ten years, 10 crore women, primarily from marginalized and rural backgrounds, have joined self-help groups (SHGs). These women's capabilities have increased, their social status has improved, and the Government has enhanced their assistance up to ₹20 lakh to help them further their work. The Prime Minister noted that these efforts have had a highly positive impact on the rural economy.
Highlighting the discussion of the Lakhpati Didi campaign in the President's address, the Prime Minister noted that since the formation of the new Government for the third time, over 50 lakh Lakhpati Didis have been registered. He remarked that since the inception of this initiative, approximately 1.25 crore women have become Lakhpati Didis, and the goal is to make three crore women Lakhpati Didis through economic programs. The Prime Minister noted the significant psychological shift in villages, where women operating drones, known as Namo Drone Didis, have changed the community's perception of women. These Drone Didis are earning lakhs of rupees by working in fields. He also highlighted the role of the Mudra Yojana in empowering women, with crores of women entering the industrial sector for the first time and taking on entrepreneurial roles.
Emphasising that out of the 4 crore homes provided to families, approximately 75% have been registered in the names of women, the Prime Minister emphasized “this change is laying the foundation for a strong and empowered 21st-century India”. “The goal of a developed India cannot be achieved without strengthening the rural economy”, exclaimed the Prime Minister. He emphasized the importance of agriculture in the rural economy and noted that farmers are a strong pillar of developed India. Over the past decade, the agriculture budget has increased tenfold since 2014, marking a significant jump.
The Prime Minister remarked that before 2014, farmers faced difficulties and even police action when demanding urea. He added that they had to stand in long queues overnight, and fertilizer meant for farmers often ended up in black markets. Shri Modi said today, farmers receive ample fertilizer. He added that during the COVID-19 crisis, supply chains were disrupted, and global prices soared. Shri Modi said that despite India’s dependency on imported urea, the Government managed to bear the cost. He added that a bag of urea costing the Government ₹3,000 is provided to farmers at less than ₹300. He highlighted that their continuous efforts ensure maximum benefits for farmers.
“In the past ten years, ₹12 lakh crore has been spent to ensure affordable fertilizer for farmers and through the PM Kisan Samman Nidhi, about ₹3.5 lakh crore has been directly transferred to farmers' accounts”, said Shri Modi. He highlighted the record increase in MSP and stated that procurement has tripled over the past decade. He noted that farmer loans have been made more accessible and affordable, with a threefold increase in the amount of credit provided. Shri Modi emphasized that during natural disasters, farmers were previously left to fend for themselves, but under the PM Fasal Bima Yojana, ₹2 lakh crore has been disbursed to farmers. He highlighted the unprecedented steps taken in irrigation over the past decade, referencing Dr. Babasaheb Ambedkar's comprehensive and inclusive vision for water management. He mentioned that over 100 major irrigation projects, pending for decades, have been completed to ensure water reaches farmers' fields. The Prime Minister noted that Dr. Ambedkar advocated for river linking, a vision that went unfulfilled for years. Today, projects like the Ken-Betwa Link Project and the Parvati-Kalisindh-Chambal Link Project have commenced. He also shared his successful experience in Gujarat with similar river-linking initiatives.
“Every Indian should dream of seeing Made in India food packets on dining tables around the world”, said the Prime Minister. He expressed joy that Indian tea and coffee are now gaining popularity globally, and turmeric has seen a surge in demand post-COVID period. He noted that in the coming times, Indian processed seafood and Bihar's makhana will also make their mark worldwide. The Prime Minister highlighted that India's millets, known as Shri Anna, will enhance India's reputation in international markets.
Stressing the importance of Future Ready cities for a developed India, Shri Modi noted that the country is rapidly urbanizing, which should be seen as an opportunity rather than a challenge. He highlighted that the expansion of infrastructure leads to the creation of opportunities, as increased connectivity boosts possibilities. The Prime Minister mentioned the inauguration of the first Namo Rail connecting Delhi and Uttar Pradesh and expressed his experience of traveling on it. He stressed the need for such connectivity and infrastructure to reach all major cities in India, reflecting the nation's future direction. He remarked that Delhi's metro rail network has doubled, and now metro networks are expanding to Tier-2 and Tier-3 cities. The Prime Minister proudly highlighted that India's metro network has surpassed 1,000 kilometers, with an additional 1,000 kilometers currently under development, showcasing the rapid progress. He highlighted several initiatives taken by the Indian Government to reduce pollution, including the introduction of 12,000 electric buses across the country, providing a significant service to Delhi as well.
Mentioning the expansion of the Gig Economy in major cities, with lakhs of young people joining, the Prime Minister announced the registration of gig workers on the e-Shram portal and the provision of an ID card upon verification. He also stated that gig workers would benefit from the Ayushman scheme, ensuring they have access to healthcare. He estimated that there are currently around one crore gig workers in the country and emphasized the Government's ongoing efforts to support this sector.
The Prime Minister highlighted the significant job opportunities presented by the MSME sector, emphasizing its potential for employment. He remarked that small industries symbolize a self-reliant India and contribute immensely to the country's economy. The Government's policy focuses on simplicity, convenience, and support for MSMEs, with an emphasis on Mission Manufacturing to boost the manufacturing sector and create jobs for young people through skill development.
Mentioning that several initiatives have been launched to improve the MSME sector, Shri Modi said that the MSME criteria established in 2006 were updated twice in the past decade, with significant upgrades in 2020 and in this budget. He highlighted the financial support provided to MSMEs, addressing the challenge of formal financial resources, and the special support given to the MSME sector during the COVID crisis. The Prime Minister noted the focus on industries like the toy and textile sectors, ensuring cash flow and providing loans without collateral, resulting in job creation and job security. He mentioned the introduction of customized credit cards and credit guarantee coverage to ease the business operations of small industries. He proudly shared that before 2014, India imported toys, but today, Indian toy manufacturers are exporting toys worldwide, with a significant reduction in imports and a 239% increase in exports. The Prime Minister highlighted that various sectors operated by MSMEs are gaining global recognition, with Made in India products like clothing, electronics, and electrical goods becoming part of daily life in other countries.
The Prime Minister emphasized that the dream of a developed India is not just a dream of the Government but the dream of 140 crore Indians. He highlighted that India is moving forward with great confidence and urged everyone to contribute their energy towards realizing this dream. He noted that there are global examples of countries becoming developed within 20-25 years, and India, with its demographic advantage, democracy, and demand, can achieve the same by 2047, when India celebrates 100 years of independence.
The Prime Minister stressed the need to achieve greater goals and remain committed to creating a modern, capable, and developed India for many years to come. He called on all political parties, leaders, and citizens to prioritize the nation above all and work together towards the dream of a developed India. Concluding his address, the Prime Minister expressed his gratitude and thanked the President for the address and extended his appreciation to the members of the House.