Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with the 17 awardees of Rashtriya Bal Puraskar on the occasion of 3rd Veer Baal Diwas
26 DEC 2024 10:35PM by PIB Delhi
Award Recipient – I have written three Books, my main cause of writing books is I love reading. And I myself have this rare disease and I was given only two years to live but with help of my mom, my sister, my School, …… and the platform that I have published my books on, I have been able to make it to what I am today.
Prime Minister – Who inspired you?
Award Recipient – I think it would be my English teacher.
Prime Minister – Now you have been inspiring others. Do they write you anything, reading your book?
Award Recipient – Yes.
Prime Minister – What kind of messages do you receive?
Award Recipient – one of the biggest I have got is, people have started writing their own books.
Prime Minister – Where did you do it? Where did you get your training? How did it happen?
Award Recipient – I had no formal training.
Prime Minister – Nothing? You just felt like doing it?
Award Recipient – Yes, Sir.
Prime Minister – Which other competitions do you participate in?
Award Recipient – I participate in English, Urdu, and Kashmiri ones.
Prime Minister – Do you have a YouTube channel, or do you perform anywhere?
Award Recipient – Yes, Sir. I am on YouTube, and I also perform.
Prime Minister – Is there anyone else in your family who sings?
Award Recipient – No, Sir, no one else.
Prime Minister – You started it?
Award Recipient – Yes, Sir.
Prime Minister – What did you do? Do you play chess?
Award Recipient – Yes.
Prime Minister – Who taught you chess?
Award Recipient – My father and YouTube.
Prime Minister – Oh, I see.
Award Recipient – And also my teacher.
Prime Minister – It’s quite cold in Delhi, very cold indeed.
Award Recipient – This year, to mark the silver jubilee of Kargil Vijay Diwas, I cycled 1,251 kilometres from the Kargil War Memorial to the National War Memorial. Two years ago, to celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav and the 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose, I cycled from the INA Memorial in Moirang to the National War Memorial in New Delhi.
Prime Minister – How many days did you spend on each journey?
Award Recipient – For the first journey, I cycled for 32 days, covering 2,612 kilometres. For this one, it took 13 days.
Prime Minister – How much distance do you cover in a day?
Award Recipient – On both trips, the maximum I cycled in a single day was 129.5 kilometres.
Award Recipient – Namaste, Sir.
Prime Minister – Namaste.
Award Recipient – I have achieved two international book records. The first was for reciting 31 semi-classical verses in one minute, and the second was for reciting 13 Sanskrit shlokas in one minute.
Prime Minister – Where did you learn all this?
Award Recipient – Sir, I learned it from YouTube.
Prime Minister – Alright. Just for a minute, show me what you do.
Award Recipient – ॐ भूर्भुव: स्व: तत्सवितुर्वरेण्यं भर्गो देवस्य धीमहि धियो यो न: प्रचोदयात्। (In Sanskrit)
Award Recipient – Namaste, Sir.
Prime Minister – Namaste.
Award Recipient – I also won a gold medal in judo at the national level.
Prime Minister – Everyone must be afraid of you! Where did you learn this—at school?
Award Recipient – No, Sir. I learned it from an activity coach.
Prime Minister – That’s impressive. What are you aiming for next?
Award Recipient – I aspire to bring glory to the country by winning a gold medal at the Olympics.
Prime Minister – Wow, so you are working hard.
Award Recipient – Yes, Sir.
Prime Minister – You have so many hacker clubs.
Award Recipient – Yes. At present, we are providing training in Jammu and Kashmir to strengthen law enforcement. We have also taught 5,000 children for free. Our aim is to implement models that serve society while also pursuing our interests.
Prime Minister – How is your Prarthana project progressing?
Award Recipient – The "Prarthana" project is still in the development phase. We are conducting research to include translations of the Vedas into other languages, such as Dutch and a few other complex languages.
Award Recipient – Additionally, I have developed a self-stabilising spoon for individuals with Parkinson’s disease, and we have created a brain age prediction model.
Prime Minister – How many years have you worked on this?
Award Recipient – Sir, I have worked on it for two years.
Prime Minister – What will you do next?
Award Recipient – Sir, I plan to continue my research.
Prime Minister – Where are you from?
Award Recipient – Sir, I am from Bangalore. My Hindi isn’t very good.
Prime Minister – It’s excellent, even better than mine.
Award Recipient – Thank you, Sir.
Award Recipient – I do Harikatha performances with a blend of Karnataka music and Sanskritik Shlokas.
Prime Minister – How many Harikatha performances have you done?
Award Recipient – I have done nearly a hundred performances.
Prime Minister – Very good.
Award Recipient – Over the last two years, I have climbed five of the highest peaks in five different countries, raising the Indian flag on each. Whenever I visit another country and people learn that I am from Bharat, they show me immense love and respect.
Prime Minister – What do people say when they meet you and learn you are from Bharat?
Award Recipient – They give me a lot of love and respect. The purpose behind every mountain I climb is to promote girl child empowerment and physical fitness.
Award Recipient – I do artistic roller skating. I got one international gold medal in roller skating, which was held in New Zealand this year and I got 6 national medals.
Award Recipient – I am also a para-athlete, Sir. From 1st to 7th December this month, I competed in the Para Sport Youth Competition in Thailand, where we brought glory to our country by winning the gold medal.
Prime Minister – Wow.
Award Recipient – I also won a gold medal in the Youth Championship this year. I secured gold in the 57 kg category and set a world record in the 76 kg category, winning gold there too. I even won a gold medal in the overall competition.
Prime Minister – You are taking away all the medals!
Award Recipient – No, Sir.
Award Recipient – Once, a flat caught fire, and no one realised it initially. I noticed the smoke coming from the house, but no one had the courage to enter because they were afraid of getting burnt. They tried to stop me, saying I was crazy and would die if I went in. But I showed courage, went in, and extinguished the fire.
Prime Minister – Were many lives saved?
Award Recipient – There were 70 houses and 200 families in the building.
Prime Minister – Do you swim?
Award Recipient – Yes.
Prime Minister – So you saved everyone?
Award Recipient – Yes.
Prime Minister – Weren’t you scared?
Award Recipient – No.
Prime Minister – After it was all over, did you feel good knowing you had done something great?
Award Recipient – Yes.
Prime Minister – Well done!

|
প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
৩শুবা বীর বাল দিবস থৌরমদা রাস্ত্রিয়া বাল পুরুস্কার ফংলবা অঙাং ১৭ গা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারি শানখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
26 DEC 2024 10:35PM by PIB Imphal
মনা ফংলবা অঙাং –ঐনা লাইরিক অহুম ইরে, ঐনা লাইরিকশিং ইবগী মরুওইবা মরমদি ঐনা লাইরিক পাবা পামজবদগীনি। ঐ ইশামক মসিগী অরুবা লায়না অসি লৈরি অমসুং ঐগী হিংনবা চহি অনি খক লৈখি অদুবু ঐগী ইমা, ঐগী ইচে, ঐগী স্কুলগী মতেংগা লোয়ননা…. অমসুং ঐগী লাইরিক ফোঙলিবা মফম অসিদগী ঙসি ঐনা ওইরিবা ফিবম অসি য়ৌরকপনি।
প্রধান মন্ত্রী– কনানা অদোমদা ইথিল পীবগে ?
মনা ফংলবা অঙাং –মসি ঐগী ইংলিসগী ওজানা ওইগনি হায়না ঐনা খল্লি।
প্রধান মন্ত্রী– হৌজিক অদোম্না অতোপ্পশিংদা ইথিল পীরে। মখোয়না অদোমদা করিগুম্বা খর ইরক্লমগনি, অদোমগী লাইরিক পারমগনি।
মনা ফংলবা অঙাং – হোই।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম্না করম্বা মখলগী পাউজেল ফংবগে?
মনা ফংলবা অঙাং –ঐনা ফংবা খ্বাইদগী চাউবা পাউজেল অসি,মীয়াম্না মখোয় মশাগী লাইরিক ইবা হৌখিবা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রী– কদাইদগী অদোম ত্রেনিং ফংখিবগে, কমদৌনা ত্রেনিং তৌখিবগে?
মনা ফংলবা অঙাং – ত্রেনিং ফংখিদে।
প্রধান মন্ত্রী- ত্রেনিং অমতা তৌখিদে, মসি ঐনা খনবা অদুমক্নি।
মনা ফংলবা অঙাং – হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী- অদোম করম্বা চাংদম্নবশিং শরুক য়াখিবগে?
মনা ফংলবা অঙাং –ঐনা ইংলিস, উর্দু, কাস্মিরি খুদিংমক শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রী– অদোমগী য়ুতুব চেন্নেল অমা লৈবরা নত্ত্রগা অদোম করিগুম্বা থৌরম খর পাংথোকপরা ?
মনা ফংলবা অঙাং – সার, ঐ য়ুতুবশু শীজিন্নৈ, সার ঐ থৌরমশু পাংথোকই।
প্রধান মন্ত্রী– অদোমগী ইমুংদা ঈশৈ শকপা মীওইশিং য়াওবরা?
মনা ফংলবা অঙাং – কনা অমতা য়াওদে সার।
প্রধান মন্ত্রী– নহাক্না ঈশৈ শকপা হৌরকপনি।
মনা ফংলবা অঙাং – হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী- অদোম্না করি তৌবগে? অদোম চেস শান্নবরা?
মনা ফংলবা অঙাং – হোই।
প্রধান মন্ত্রী– কনানা অদোমদা চেস তম্বীবগে?
মনা ফংলবা অঙাং – ইপা অমসুং য়ুতুব
প্রধান মন্ত্রী- ও!
মনা ফংলবা অঙাং – অদুগা ঐগী ওজা।
প্রধান মন্ত্রী– দিল্লি য়াম্না ইংই।
মনা ফংলবা অঙাং – চহি অসিদা কার্গিল বিজয় দিবসগী সিলভর জুব্লি পাংথোক্নবা ঐনা কার্গিল ৱার মেমোরিএলদগী নেসনেল ৱার মেমোরিএল ফাওবা কিমি ১২৫১ সাইকল থৌখি। চহি অনিগী মমাঙদা, অজাদি কা অমৃত মহোৎসব অমসুং নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী ১২৫শুবা মপোক নুমিৎ পাংথোক্নবা ঐনা আই.এন.এ মোইরাংদগী নেসনেল ৱার মেমোরিএল নিউ দিল্লি ফাওবা সাইকল থৌখি।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম নুমিৎ কয়ানি চঙখি?
মনা ফংলবা অঙাং –অহানবগী খোঙচত্ত ঐনা নুমিৎ ৩২ চঙনা কিমি ২৬১২ সাইকল থৌখি অমসুং হন্দক্কী অসিনা নুমিৎ ১৩ খক চঙখি।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম নোংমদা কিমি কয়া য়াম্না থৌবগে?
মনা ফংলবা অঙাং - খোঙচৎ অনিমক অসিদা ঐনা য়াম্লবদা নোংমদা কিমি ১২৯.৫ থৌখি।
মনা ফংলবা অঙাং – খুরুমজরি সার।
প্রধান মন্ত্রী– খুরুমজরি।
মনা ফংলবা অঙাং – ঐনা মালেমগী থাক্ত রেকোর্দ অনি থমখ্রে। অহানবা রেকোর্দ অসিদা ঐনা মিনিত অমদা সেমি ক্লাসিকেল শ্লোগ ৩১ থিখি অমসুং অমসুং অনিশুবা রেকোর্দ অসিনা মিনিত অমদা সংস্কৃত শ্লোগ ১৩ থিখি।
প্রধান মন্ত্রী–মসি ঐখোয়না কদাইদগী তম্বগে?
মনা ফংলবা অঙাং –সার মসি ঐনা য়ুতুবদগী তম্বনি।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম্না করি পাংথোকপগে হায়য়ু?
মনা ফংলবা অঙাং – ওম ভুর্ভুভঃ স্বাঃ তৎসবিতুর্ভারণ্যম্ ভার্গো দেবস্য ধীমহি ধীয়ো যো নঃ প্রচোদয়াৎ (সংস্কৃত)
মনা ফংলবা অঙাং - খুরুমজরি সার।
প্রধান মন্ত্রী– খুরুমজরি।
মনা ফংলবা অঙাং - ঐ জাতিগী থাক্ত জুদোদা সনাগী মেদল ফংলে।
প্রধান মন্ত্রী- মীয়াম্না অদোম কিনরমগনি। মসি অদোম্না কদাইদগী তম্লকপগে? স্কুলদা।
মনা ফংলবা অঙাং –স্কুলদগী নত্তে সার, এক্তিবিতি কোচতগী তম্লকপনি।
প্রধান মন্ত্রী- য়াম্না ফরে, অদোমগী মথংগী করি খল্লি?
মনা ফংলবা অঙাং –ওলেমপিক্সতা সনাগী মেদল ফংদুনা ঐনা লৈবাক অসিগী মিংচৎ পুরক্কনি।
প্রধান মন্ত্রী– ৱো,অদুদি অদোম য়াম্না কন্না হোৎনরে।
মনা ফংলবা অঙাং – হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী– অদোমগী হেক্কর ক্লব য়াম্না লৈরি।
মনা ফংলবা অঙাং –হোই, হৌজিক ঐখোয়না আইন ঙাক্নবা চৎপগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা ত্রেনিং কয়া পীরি অমসুং ঐখোয়না অঙাং ৫০০০ লেম্না তম্বীরে। ঐখোয়না লৈবাক্কী থবক তৌনবা অসিগুম্বা থবকশিং পাংথোকপা ঐখোয়না পাম্মী অমসুং মসি ঐখোয়গী পামজবশুনি।
প্রধান মন্ত্রী– অদোমগী লাইশোন-তিলশোনগী থৌরম করম্না চৎথরি?
মনা ফংলবা অঙাং –প্রার্থনা ৱালা হৌজিক শেমগৎ-শাগৎপগী ফিবমদা লৈরি। বেদাশিং অতোপ্পা লোলশিং হন্দোক্কদবা মরমনা মসিগী মরমদা ঐখোয়না করিগুম্বা খর থিজিল্লি।
মনা ফংলবা অঙাং –পার্কিসন দিজিজগীদমক ঐনা মশা মথন্থ লেংদনা লৈজবা স্পুন অমা পুথোক্লে অমসুং মখা তানা ঐখোয়না ব্রেন এজ প্রিদিক্সন মোদেল অমা শেমগৎলে।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম্না থবক অসি তৌরকপা চহি কয়া শুরবগে?
মনা ফংলবা অঙাং –সার, ঐনা মসি তৌরকপা চহি অনি শুরে।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম মথংদা করি থবক তৌগনি?
মনা ফংলবা অঙাং –সার, ঐ মখা তানা থিজিনগনি।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম কদাইদগীনো?
মনা ফংলবা অঙাং –সার, ঐ বেঙ্গলোরদগীনি, ঐ হিন্দী ফজনা ঙাংবা ঙমদে।
প্রধান মন্ত্রী– য়াম্না ফরে, ঐঙোন্দগী হেন্না ফজনা ঙাংবা ঙম্লে।
মনা ফংলবা অঙাং – সার অদোম থাগৎচরি।
মনা ফংলবা অঙাং – কর্নাতিক ঈশৈ অমসুং সংস্কৃত শ্লোগশিং য়ানশিন্নদুনা ঐনা হরিকথা শক্লে।
প্রধান মন্ত্রী– হরি কথা কয়া শক্লবগে?
মনা ফংলবা অঙাং –ঐনা চাউরাক্না ঈশৈ ১০০ রোম শক্লে।
প্রধান মন্ত্রী– য়াম ফরে।
মনা ফংলবা অঙাং –হৌখিবা চহি অনিদা ঐনা লৈবাক মঙাগী চীংদোল মঙা মতোল লোম্না কারে অমসুং ভারতকী ফিরালশিং পাইহনখ্রে অমসুং ঐনা চৎলুবা লৈবাকশিংনা ঐনা ভারত্তগী লাকপনি হায়বা খঙখি অমসুং মখোয়না য়াম্না নুংশিনা লোয়ননখি অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রী– অদোমগা উনবদা মীয়াম্না করি হায়বগে, অদোম ভারত্তগীনি হায়বদা মখোয়না করি হায়রকপগে?
মনা ফংলবা অঙাং – মখোয়না য়াম্না নুংশিনা লোয়ননখি অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং ঐনা চীংজাউশিং কাবগী মরুওইবা পান্দমদি নুপীমচাশিংদা শক্তি পীবা অমসুং হকচাং ফনা লৈনবা পুক্নিং থৌগৎপনি।
মনা ফংলবা অঙাং – ঐ আর্তিস্তিক রোল্লর স্কেতিং শান্নৈ। ঐ চহি অসিদা নিউ জিলেন্দা পাংথোকখিবা রোল্লর স্কেতিংগী থৌরমদা মালেমগী ওইনা সনাগী মেদল অমা ফংলে অমসুং ঐ জাতি থাক্কী মেদল তরুক ফংলে।
মনা ফংলবা অঙাং –সার ঐ পেরা এথলেত অমনি অমসুং থা অসিগী ১ দগী ৭ ফাওবা থাইলেন্দা পাংথোকপা পেরা স্পোর্ত য়ুথ কম্পতিসন শরুক য়াখি। সার ঐখোয়না সনাগী মেদল ফংদুনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্লে।
প্রধান মন্ত্রী- অঙকপনি।
মনা ফংলবা অঙাং –ঐ চহি অসিদা পাংথোকখিবা য়ুথ চেম্পিয়নশিপতা সনাগী মেদল অমা ফংলে। ঐনা মেতচ অসিদা কেজ ৫৭ তা সনাগী মেদল ফংখিবনি অমসুং ঐনা কেজি ৭৬ তা ৱার্ল্দ রেকোর্দ অমা থম্লে অমসুং মসিদশু ঐনা সনাগী মেদল অমা ফংখি।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম্না মেদল পুম্নমক লৌরে।
মনা ফংলবা অঙাং – লৌদে সার।
মনা ফংলবা অঙাং –ফ্লেত অমা মৈ চাক্লকখি অমসুং মতম অদুদা কনা অমতা মৈ চাক্লে হায়বা খঙখিদে, মরম অদুনা ঐনা য়ুম অদুদগী থোক্লকপা মৈখু উখি, কনা অমতা য়ুম অদুদা চঙনবগী থৌনা লৈখিদে মরমদি মীওই খুদিংমক মখোয় মৈনা পোক্কনি হায়বগী অকিবা লৈখি অমসুং মখোয়না ঐঙোন্দা য়ুম মনুংদা চঙদনবা হায়খি, অদুবু ঐনা ঐগী থৌনা উৎখি অমসুং মফম অদুদা চঙলগা মৈ মুৎথৎখি।
প্রধান মন্ত্রী– মীওই কয়া কনখিবগে?
মনা ফংলবা অঙাং –মদুদা য়ুম ৭০ অমসুং ইমুং-মনুং ২০০ লৈখি।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম ইরোইবা হৈবরা?
মনা ফংলবা অঙাং – হোই।
প্রধান মন্ত্রী– অদোম্না মীওই খুদিংমক কনখিবরা?
মনা ফংলবা অঙাং – হোই।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম কিদবরা?
মনা ফংলবা অঙাং – কিদে।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম্না ফরে, মীওইশিং অদু কন্দুনা অদোম্না অফবা থবক অমা পাংথোক্লে।
মনা ফংলবা অঙাং – হোই।
প্রধান মন্ত্রী –য়াম ফরে!