Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi congratulates people of Uttarakhand on the silver jubilee year of Devbhoomi Uttarakhand
This decade will be the decade of Uttarakhand: PM
The State has achieved first place in Sustainable Development Goals Index: PM
Uttarakhand has been placed as ‘achievers’ in ‘Ease of Doing Business’ category and as ‘leaders’ in the startup category:PM
Central assistance to state has now been doubled for all round progress: PM
Development projects by the Center worth Rs 2 lakh crore are already underway in the state and connectivity projects are being completed at a fast pace: PM
Under ‘Vibrant Village’ scheme Government considers the border villages as the ‘first villages’ of the country and not last as referred to previously: PM
Uttarakhand has implemented Uniform Civil Code which is being discussed by the entire country: PM
I am making nine requests, five for the people of Uttarakhand and four for pilgrims and tourists visiting the state for development and strengthening identity of the state: PM
09 NOV 2024 12:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister greeted all the people of Uttarakhand on its formation day and noted the commencement of Silver jubilee year of formation of state of Uttarakhand from today. Noting the entry of Uttarakhand into its 25th year of formation, Shri Modi urged the people to work for the bright future of the upcoming 25 years of the state. He added that this journey of the upcoming 25 years of Uttarakhand was a great coincidence as India is also in its 25 years of Amrit Kaal implying a Viksit (developed) Uttarakhand for a Viksit Bharat. Shri Modi remarked that the country would witness the resolution being fulfilled in this period. The Prime Minister was also pleased that the people had undertaken multiple programs along with the resolutions for the upcoming 25 years. He added that through these programmes, the pride of Uttarakhand will be spread and the goal of a developed Uttarakhand will reach every resident of the state. Shri Modi congratulated all the residents of the state on this important occasion and for adopting this important resolution. He also noted the recent successfully organized event of ‘Pravasi Uttarakhand Sammelan’ and expressed hope that the overseas Uttarakhand people will play key roles in the development of Uttarakhand.
Noting that the efforts of the people of Uttarakhand for the formation of a separate state came to fruition under the leadership of Atal ji, the Prime Minister expressed happiness that the dreams and aspirations are being realized today. He underlined that the present government is leaving no stone unturned for the development of Uttarakhand.
The Prime Minister reiterated that the present decade belongs to Uttarakhand and that his belief has been proved in the past years. Underlining that Uttarakhand is creating new records of development and achieving new milestones, the Prime Minister informed that the state bagged the 1st place in terms of Sustainable Development Goals Index. He further added that Uttarakhand has been placed as ‘achievers’ in ‘Ease of Doing Business’ category and as ‘leaders’ in the startup category. He informed that the state growth rate has seen a rise of 1.25 times and GST collection has grown by 14 percent, per capita income growing from Rs 1.25 lakh in 2014 to Rs 2.60 lakh annually and gross domestic product rising from Rs 1 lakh 50 thousand crore in 2014 to approximately Rs 3 lakh 50 thousand today. He said that the statistics are a clear indication of new opportunities for the youth and industrial growth and making lives easier for the women and children. He informed that tap water coverage increased from 5 percent of households in 2014 to more than 96 percent today and the construction of rural roads rose from 6,000 km to 20,000 km. He also touched upon construction of lakhs of toilets, electricity supply, gas connections, free treatment under Ayushman Yojna and said that the government is standing with all sections of society.
The Prime Minister informed that the grants provided by the Center to the state of Uttarakhand has almost doubled and listed down the achievements of establishing a satellite center for AIIMS, drone application research center and small industrial township in Uddham Singh Nagar. He emphasized that development projects by the Center worth Rs 2 lakh crore are already underway in the state and connectivity projects are being completed at a fast pace. The Prime Minister said that the government is prepared to complete the Rishikesh-Karnprayag Rail Project by 2026. He further added that 11 railway stations in Uttarakhand are being developed as Amrit Stations and the travel time between Delhi and Dehradun will reduce to 2.5 hours after the completion of the expressway. He said that the development has also put a check on migration.
Highlighting that the Government along with development is also engaged in preserving heritage, Shri Modi noted that a grand and divine reconstruction of the Kedarnath temple is being carried out. He also noted the swift progress of the development works in Badrinath dham. He added that 16 ancient temples were being developed in the first phase of Manaskhand Mandir Mission Mala scheme. “All-weather roads have eased the access of Char Dham Yatra”, exclaimed Shri Modi. He added that the religious and tourist places were being connected by ropeways under the Parvat Mala Scheme. Shri Modi remarked that the ‘Vibrant Village’ scheme was incepted from Mana village and said that Government considers the border villages as the ‘first villages’ of the country as against the previous nomenclature of last villages. He added that 25 villages were being developed under the Vibrant Village scheme and such efforts had resulted in the enhancement of the opportunities related to tourism in Uttarakhand leading to enhanced job opportunities to the youth of Uttarakhand. Citing a report, Shri Modi noted that 6 crore tourists and pilgrims had visited Uttarakhand in this year. He added that 54 lakh pilgrims visited Chardham last year, as against 24 lakh before 2014, which had benefited the hotels, homestays, transport agents, cab drivers among others. He also noted that more than 5000 homestays were registered in the last few years.
Underlining that the decisions and policies of Uttarakhand are setting an example for the nation, the Prime Minister mentioned the implementation of Uniform Civil Code which is being discussed by the entire country and an anti-counterfeit law to protect the youth. He further added that recruitments in the state are taking place with transparency.
The Prime Minister listed down nine requests, five for the people of Uttarakhand and four for pilgrims and tourists visiting the state . He stressed conservation of languages like Gharwali, Kumaoni and Jaunsari and urged the people of the state to teach the languages to future generations. Secondly, he urged everyone to further the ‘Ek Ped Maa ke Naam’ campaign to fight the challenges of climate change. Thirdly, he urged to conserve water bodies and further campaigns related to water sanitation. Fourth, he stressed the citizens to be connected to their roots and visit their villages. Fifth, he stressed on the conservation of traditional houses in the state and suggested transforming them into homestays.
Noting the growing number of tourists and pilgrims visiting the state, the Prime Minister listed down four requests for them. He urged to maintain cleanliness and refrain from single use plastic, remember the mantra of ‘Vocal for Local’ and spending at least 5 percent of the total expenditure on locally produced goods, follow traffic rules and lastly maintain the decorum of shrines and religious places. The Prime Minister underlined that these 9 requests would play a huge role in strengthening the identity of Dev Bhoomi, Uttarakhand. Concluding the address, the Prime Minister expressed the belief that Uttarakhand would play a huge role in accomplishing the resolutions of the nation.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দেবভুমি উত্তরখন্দ চহি ২৫ মপুংফারকপদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তরখন্দগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখ্রে
চৎলিবা দিকেদ অসি উত্তরখন্দগী দিকেদ ওইরগনি: প্রধান মন্ত্রী
স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলস ইন্দেক্সতা রাজ্য অসি অহানবা তারে: প্রধান মন্ত্রী
উত্তরখন্দনা ‘ইজ ওফ দুইং বিজনেস’ কাংলুপ্তা ‘অচিভবরস’ অমসুং স্তার্দঅপ কাংলুপ্তা ‘লিদর্সস’ ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎনবা রাজ্য অসিদা পীবা কেন্দ্রগী মতেং হৌজিক শরুক অনি হেনগৎলে: প্রধান মন্ত্রী
রাজ্য অসিদা মাঙজৌননা লুপা করোর লাখ ২ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং কেন্দ্রনা পায়খৎখ্রে অমসুং লম্বী-থোংগী প্রোজেকশিং য়াংম্না য়াংবা খোঙজেল অমদা লোইশিল্লে: প্রধান মন্ত্রী
‘ভাইব্রেন্ত ভিলেজ’ স্কিমগী মখাদা সরকারনা লৈবাক অসিগী ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং ‘অহানবা খুঙ্গংশিং’ ওইনা লৌরে অমসুং মমাঙদা অরোইবা খুঙ্গং ওইনা খন্নরম্বা অদু লৈত্রে: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক শীনবা থুংনা খন্নরিবা য়ুনিফোর্ম সিবিল কোদ উত্তরখন্দনা চৎনরে: প্রধান মন্ত্রী
ঐনা ৱাফম ৯ হায়জরি, ৫ না উত্তরখন্দগী মীয়ামগী অমসুং ৪ না রাজ্য অসি চাউখৎনবা অমসুং মশক তাকপা হেনগৎহন্নবা লাই খুরুম্বা লাক্লিবশিং অমসুং লমকোয়বা লাক্লিবশিংগীনি: প্রধান মন্ত্রী
09 NOV 2024 12:11PM by PIB Imphal
ঙসি উত্তরখন্দ শেমখিবা নুমিৎ অমসুং উত্তরখন্দ রাজ্য শেমখিবগী চহি ২৫ মপুংফারকপা সিলভর জুব্লি চহি থৌরম হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তরখন্দগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে। উত্তরখন্দ রাজ্য শেমখিবগী চহি ২৫ মপুংফারকপা অসিদা, রাজ্য অসিগী লাক্লিবা চহি ২৫ গী তুংলমচৎ অসি হেন্না য়াইফনবা থবক তৌনবা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা তকশিনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উত্তরখন্দগী লাক্লিবা চহি ২৫ গী খোঙচৎ অসিগা ভারতকী চহি ২৫ গী অমৃত কালগী খোঙচৎ অসিগা মপা চানরে অমসুং বিকসিত ভারত অমগীদমক বিকসিত উত্তরখন্দ অমা দরকার ওইরে। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা থবকশিং পাংথোকপা লৈবাক অসিনা উবা ফংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাক্লিবা চহি ২৫ গী ৱাশকশিংগা লোয়ননা মীয়াম্না তোঙান-তোঙানবা থবকশিং পায়খৎপদা অপেনবা ফাওই। হায়রিবা থৌরমশিং অসিগী খুৎথাংদা উত্তরখন্দগী চাউথোকচবা মশা-মরেং ফন্দোক্কনি অমসুং রাজ্য অসিগী য়ুমথোং খুদিংদা চাউখৎলবা উত্তরখন্দ অমগী পান্দম য়ৌবা ঙমগনি। মরুওইবা থৌরম অসিগী অমসুং মরুওইবা ৱাশক অসি লৌবগীদমক রাজ্য অসিগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। হন্দক রাজ্য অসিদা মাইপাক্না ‘প্রভাসি উত্তরখন্দ সম্মেলন’ পাংথোকখ্রে অমসুং উত্তরখন্দ চাউখৎহনবদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা উত্তরখন্দগী মীয়াম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। অতল জিগী লমজিং মখাদা তোখায়বা রাজ্য অমা শেম্নবা উত্তরখন্দ মীয়ামগী থবকশিং মহৈ য়ানখি। ঙসিদি মঙলানশিং অমসুং অনিংবশিং মঙফাওনরে। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা উত্তরখন্দ চাউখৎনবা পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চৎলিবা দিকেদ অসি উত্তরখন্দগী দিকেদ ওইরগনি অমসুং মহাক্কী থাজবা অসি হৌখিবা চহি কয়াদা উবা ফংলে। উত্তরখন্দনা চাউখৎপগী অনৌবা রেকোদশিং থম্লে অমসুং অনৌবা মাইপাকপা কয়া পুরকপা ঙম্লে। স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলস ইন্দেক্সতা রাজ্য অসি অহানবা তারে। উত্তরখন্দনা ‘ইজ ওফ দুইং বিজনেস’ কাংলুপ্তা ‘অচিভবরস’ অমসুং স্তার্দঅপ কাংলুপ্তা ‘লিদর্সস’ ওইরে। রাজ্য অসিগী গ্রোথ রেত শরুক ১.২৫ হেনগৎলে অমসুং জি.এস.তি খোমগৎপা চাদা ১৪ হেনগৎলে, ২০১৪ দা পর কেপিতা ইনকম লুপা লাখ ১.২৫ ওইরম্বদগী লুপা লাখ ২.৬০ দা হেনগৎলে অমসুং ২০১৪ দা জি.দি.পি লুপা করোর লাখ ১.৫০ ওইরম্বদগী ঙসিদি লুপা করোর লাখ ৩.৩০ দা হেনগৎলে। পল্লিবা মশিং কয়া অসিনা নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংবা অমসুং উদ্যোগ চাউখৎলকপা অমসুং নুপীশিং অমসুং অঙাংশিং হিংবদা লাইবা হেনগৎলকপা অদু নাখৈ শেংনা তাক্লে। ২০১৪ দা তোতি ঈশিং ফংবা চাদা ৫ ওইরম্বা অদু হৌজিক চাদা ৯৬ য়ৌরে অমসুং কিমি ৬০০০গী খুঙ্গংগী লম্বীশিং লৈরম্বা অদু হৌজিক কিমি ২০,০০০ য়ৌরে। তোইলেত লাখ কয়া শারে, ইলেক্ত্রিক ফংহল্লে, গ্যাস ফংহল্লে, অয়ুস্মান য়োজনাগী মখাদা লেম্না লায়েংলে অমসুং খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্কীদমক সরকারনা লেপ্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎনবা রাজ্য অসিদা পীবা কেন্দ্রগী মতেং হৌজিক শরুক অনি হেনগৎলে। এ.আই.আই.এম.এসকী সেতেল্লাইত সেন্তর অমা হাংদোক্লে, উদ্ধাম সিংহ নগরদা দ্রোন এপ্লিকেসন রিছার্স সেন্তর অমসুং অপীকপা উদ্যোগকী তাউন লিংখৎলে। রাজ্য অসিদা মাঙজৌননা লুপা করোর লাখ ২ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং কেন্দ্রনা পায়খৎখ্রে অমসুং লম্বী-থোংগী প্রোজেকশিং য়াংম্না য়াংবা খোঙজেল অমদা লোইশিল্লে। ২০২৬ ফাওবদা রিষিকেস-কর্নপ্রায়াগ রেল প্রোজেক লোইশিন্নবা সরকারনা থৌরাং তৌরে। উত্তরখন্দগী রেলৱে স্তেসন ১১ অমৃত স্তেসনশিং ওইনা শেমগৎলি অমসুং এক্সপ্রেসৱে লোইশিল্লবা মতুংদা দিল্লি অমসুং দেহরাদুনগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিনগী মতম পুং ২.৫ দা হন্থরগনি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা য়ুম হোংখিবদগী থিংবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎপগা লোয়ননা হেরিতেচ ঙাক-শেন্নবা থবকশিংশু পায়খৎলে। কেদরনাথ লাইশঙ অমুক হন্না য়াম্না চাউনা শেমগৎলে। বাদ্রিনাথ ধামদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং য়াংনা পায়খৎলি। মনসখন্দ মন্দির মিসন মালা স্কিমগী অহানবা ফেজদা অরিবা লাইশঙ ১৬ শেমগৎলে। কুম্বী-কালেন নাইদনা চৎপা য়াবা লম্বীশিংনা চার ধাম যাত্রাগী চৎথোক-চৎশিন য়াম্না নুংঙাইহল্লে। পর্বাত মালা স্কিমগী মখাদা লাইফমশিং অমসুং লমকোয়ফমশিংদা রোপৱেশিং শেমগৎলে। মানা খুঙ্গংদা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ স্কিম হৌদোকখিবনি অমসুং ‘ভাইব্রেন্ত ভিলেজ’ স্কিমগী মখাদা সরকারনা লৈবাক অসিগী ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং ‘অহানবা খুঙ্গংশিং’ ওইনা লৌরে অমসুং মমাঙদা অরোইবা খুঙ্গং ওইনা খন্নরম্বা অদু লৈত্রে।
মহাক্না হায়খি ভাইব্রেন্ত ভিলেজ স্কিমগী মখাদা খুঙ্গং ২৫ শেমগৎলে অমসুং অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা উত্তরখন্দদা তুরিজমগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং হেনগৎলকপদগী উত্তরখন্দগী নহারোলশিং থবক ফংনবগী খুদোংচাবা হেনগৎলে। চহি অসিদা উত্তরখন্দদা লমকোয়বা অমসুং লাই খুরুম্বা মীওই করোর ৬ লাকখি। ২০১৪ দা চার ধামদা লাই খুরুম্বা মীওই লাখ ২৪ লাকপদা, চহি অসিদা লাখ ৫৪ লাকখি। মসিনা হোতেলশিং, হোমস্তেশিং, ত্রান্সপোর্ত এজেন্তশিং, কেব দ্রাইভরশিং অমসুং অতোপ্পশিংদা কান্নবশিং পীরে। হৌখিবা চহি খর অসিদা হোমস্তে ৫০০০ হেন্না রেজিস্তার তৌরে। উত্তরখন্দগী লৌরিবা ৱারেপশিং অমসুং থৌশিলশিং অসি লৈবাক অসিগী খুদম অমা ওইরে। লৈবাক শীনবা থুংনা খন্নরিবা য়ুনিফোর্ম সিবিল কোদ উত্তরখন্দনা চৎনরে অমসুং নহারোলশিং ঙাক-শেন্নবা এন্তি-কাউন্তরফিত লো অমা চৎনরে। রাজ্য অসিদা থবক হাপ্পদা অরোন-অথুপ অমতা লৈত্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐনা ৱাফম ৯ হায়জরি, ৫ না উত্তরখন্দগী মীয়ামগী অমসুং ৪ না রাজ্য অসি চাউখৎনবা অমসুং মশক তাকপা হেনগৎহন্নবা লাই খুরুম্বা লাক্লিবশিং অমসুং লমকোয়বা লাক্লিবশিংগীনি। ঘরৱালি,কুমাউনি অমসুং জাউন্সারি লোলশিং ঙাক-শেন্নবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়াম্না লোলশিং অসি তুংগী মীরোলশিংদা তম্বীগদবনি। অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংননবা মীওই খুদিংমক্না এক পের মা কে নাম কেম্পেন মখা তানা চাউখৎহনগদবনি। অহুমশুবদা, মীয়াম্না ঈশিং লৈবা মফমশিং ঙাক-শেন্দুনা থমগদবনি অমসুং অফবা ঈশিং ফংহন্নবগা মরী লৈনবা খোঙজংশিং মখা তানা পায়খৎকদবনি। মরিশুবদা, মীয়াম্না মখোয়গী হৌরকফমশিংগা শম্নগদবনি অমসুং মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা চৎকদবনি। মঙাশুবদা, রাজ্য অসিদা অরিবা য়ুমশিং ঙাক-শেনগদবনি অমসুং মখোয় হোমস্তেশিং ওন্থোক্নবা হোৎনগদবনি।
রাজ্য অসিদা লমকোয়বশিং অমসুং লাই খুরুম্বা লাকপা মীওইশিং মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লমকোয়বশিং অমসুং লাই খুরুম্বা লাকপা মীওইশিংদা ৱাফম মরি হায়জরি। লু-নান্না লৈগদবনি অমসুং শিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নরোইদবনি, লমদম অসিগী পোৎথোক শীজিন্নবগী লাইৱা নিংশিংগদবনি অমসুং অপুনবা চাদিং তৌগদবা শেনফমগী চাদা ৫ লমদম অসিগী পোৎথোকশিং লৈবদা শীজিন্নগদবনি, লম্বী চৎপগী নিয়মশিং ঙাক্কদবনি অমসুং লাইশঙশিং অমসুং লাইফমশিংদা চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্কদবনি। দেবভুমি উত্তরখন্দগী শক্তম ফগৎহন্নবা হায়জরিবা ৱাফম ৯ অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। চাউখৎলবা লৈবাক অমা শেমগৎপদা উত্তরখন্দনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না থাজৈ।