প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ডৰ ৰূপালী জয়ন্তী বৰ্ষ উপলক্ষে উত্তৰাখণ্ডবাসীক অভিনন্দন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
এই দশকটো হ’ব উত্তৰাখণ্ডৰ দশকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য সূচকাংকত ৰাজ্যখনে প্ৰথম স্থান লাভ কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
উত্তৰাখণ্ডক ‘ইজ অৱ ডুইং বিজনেছ’ শিতানত ‘এচিভাৰ’ হিচাপে আৰু ষ্টাৰ্টআপ কেটেগৰীত ‘অগ্ৰণী’ হিচাপে স্থান দিয়া হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ৰাজ্যখনলৈ কেন্দ্ৰীয় সাহায্য এতিয়া সকলো দিশৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে দুগুণ কৰা হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
কেন্দ্রৰ সহযোগত ২ লাখ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্রকল্প ইতিমধ্যে ৰাজ্যত চলি আছে আৰু সংযোগ প্রকল্পসমূহ দ্রুত গতিত সম্পূর্ণ হৈ আছেঃ প্রধানমন্ত্রী
09 NOV 2024 12:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰাখণ্ড ৰাজ্য গঠন দিৱসত সকলো জনসাধাৰণক সম্ভাষণ জনাই আজিৰে পৰা উত্তৰাখণ্ড ৰাজ্য গঠনৰ ৰূপালী জয়ন্তী বৰ্ষৰ আৰম্ভণিৰ কথা উল্লেখ কৰে। উত্তৰাখণ্ড গঠনৰ ২৫ বছৰত প্ৰৱেশৰ কথা লক্ষ্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ৰাজ্যখনৰ আগন্তুক ২৫ বছৰৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে কাম কৰিবলৈ জনসাধাৰণক আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰাখণ্ডৰ আগন্তুক ২৫ বছৰৰ এই যাত্ৰা অতি কাকতলীয়া কাৰণ ভাৰতেও অমৃত কালৰ ২৫ বছৰীয়া জীৱনত আছে যিয়ে এখন বিকশিত ভাৰতৰ বাবে এখন বিকশিত (উন্নত) উত্তৰাখণ্ডৰ ইংগিত দিছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই সময়ছোৱাত সংকল্প পূৰণ হোৱাৰ সাক্ষী দেশেই হ’ব। আগন্তুক ২৫ বছৰৰ বাবে সংকল্পৰ লগতে ৰাইজে একাধিক কাৰ্যসূচী হাতত লোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰীও আনন্দিত হৈ পৰে। তেওঁ লগতে কয় যে এই কাৰ্যসূচীসমূহৰ জৰিয়তে উত্তৰাখণ্ডৰ গৌৰৱ চাৰিওফালে বিয়পি পৰিব আৰু উন্নত উত্তৰাখণ্ডৰ লক্ষ্য ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিজন বাসিন্দাৰ মাজলৈ যাব। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষ আৰু এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সংকল্প গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে ৰাজ্যবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ শেহতীয়াকৈ সফলভাৱে আয়োজিত ‘প্ৰবাসী উত্তৰাখণ্ড সন্মিলন’ অনুষ্ঠানৰ কথা উল্লেখ কৰি বিদেশত উত্তৰাখণ্ড জনসাধাৰণে উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে।
অটল জীৰ নেতৃত্বত উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ সুকীয়া ৰাজ্য গঠনৰ প্ৰচেষ্টা সফল হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি সপোন আৰু আকাংক্ষা বাস্তৱায়িত হোৱাত সুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰি কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে কোনো ত্ৰুটি ৰখা নাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে বৰ্তমানৰ দশকটো উত্তৰাখণ্ডৰ আৰু বিগত বছৰবোৰত তেওঁৰ বিশ্বাস প্ৰমাণিত হৈছে। উত্তৰাখণ্ডে উন্নয়নৰ নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰা আৰু নতুন মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য সূচকাংকৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যখনে প্ৰথম স্থান লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰাখণ্ডক ‘ইজ অৱ ডুইং বিজনেছ’ শিতানত ‘এচিভাৰ’ হিচাপে আৰু ষ্টাৰ্টআপ শিতানত ‘লিডাৰ’ হিচাপে স্থান দিয়া হৈছে। তেওঁ জনোৱা মতে ৰাজ্যখনৰ বিকাশৰ হাৰ ১.২৫ গুণ বৃদ্ধি হোৱাৰ লগতে জিএছটি সংগ্ৰহ ১৪ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, ২০১৪ চনত জনমূৰি আয় ১.২৫ লাখ টকাৰ পৰা বছৰি ২.৬০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদন ১ লাখ ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ পৰা বৃদ্ধি পাইছে ২০১৪ চনত আজি প্ৰায় ৩ লাখ ৫০ হাজাৰ টকা হৈছে। তেওঁ কয় যে পৰিসংখ্যাই যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ আৰু ঔদ্যোগিক বিকাশৰ লগতে মহিলা আৰু শিশুসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ স্পষ্ট ইংগিত দিয়ে। তেওঁ জনোৱা মতে ২০১৪ চনত নলযোগে পানী বিতৰণে সামৰি লোৱা ৫ শতাংশ ঘৰৰ পৰা আজি ৯৬ শতাংশতকৈও অধিক হৈছে আৰু গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণৰ কাম ৬,০০০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ২০,০০০ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। আয়ুষ্মান যোজনাৰ অধীনত লাখ লাখ শৌচাগাৰ নির্মাণ, বিদ্যুৎ যোগান, গেছ সংযোগ, বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ কথাও উল্লেখ কৰি কয় যে চৰকাৰে সমাজৰ সকলো শ্রেণীৰ লোকৰ কাষত থিয় দিছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনাইছে যে কেন্দ্ৰই উত্তৰাখণ্ড ৰাজ্যক প্ৰদান কৰা অনুদান প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু উদ্ধম সিং নগৰত এইমছৰ বাবে উপগ্ৰহ কেন্দ্ৰ, ড্ৰোন প্ৰয়োগ গৱেষণা কেন্দ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ ঔদ্যোগিক চহৰ স্থাপনৰ সাফল্যৰ তালিকাভুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে কেন্দ্ৰৰ দ্বাৰা ২ লাখ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প ইতিমধ্যে ৰাজ্যখনত চলি আছে আৰু সংযোগ প্ৰকল্পসমূহ দ্ৰুত গতিত সম্পূৰ্ণ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০২৬ চনৰ ভিতৰত ঋষিকেশ-কৰ্ণপ্ৰয়াগ ৰে’ল প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ চৰকাৰ সাজু হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰাখণ্ডৰ ১১টা ৰে’ল ষ্টেচন অমৃত ষ্টেচন হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে আৰু দিল্লী আৰু দেৰাডুনৰ মাজত যাত্ৰাৰ সময় ২.৫ ঘণ্টাৰ হ্ৰাস পোৱাকৈ এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই উন্নয়নে প্ৰব্ৰজনৰ ওপৰতো নিয়ন্ত্ৰণ ৰাখিছে।
উন্নয়নৰ লগতে চৰকাৰেও ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ কামত নিয়োজিত বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেদাৰনাথ মন্দিৰৰ এক ভব্য আৰু ঐশ্বৰিক পুনৰ্নিৰ্মাণ চলি আছে। বদ্ৰীনাথ ধামৰ উন্নয়নমূলক কাম-কাজৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে মানস্কাণ্ড মন্দিৰ মিছন মালা আঁচনিৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত ১৬টা প্ৰাচীন মন্দিৰ গঢ়ি তোলা হৈছে। “সকলো বতৰৰ উপযোগী পথে চৰ ধাম যাত্ৰাৰ প্ৰৱেশ সহজ কৰি তুলিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে পৰ্বত মালা আঁচনিৰ অধীনত ধৰ্মীয় আৰু পৰ্যটনস্থলীসমূহক ৰ’পৱেৰ দ্বাৰা সংযোগ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে ‘ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ’ আঁচনিখন মানা গাঁৱৰ পৰা আৰম্ভ কৰা বুলি মন্তব্য কৰি কয় যে চৰকাৰে সীমান্ত গাঁওসমূহক পূৰ্বৰ শেষ গাঁৱৰ নামকৰণৰ বিপৰীতে দেশৰ ‘প্ৰথম গাঁও’ হিচাপে গণ্য কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ আঁচনিৰ অধীনত ২৫খন গাঁৱৰ উন্নয়ন চলি আছে আৰু এনে প্ৰচেষ্টাৰ ফলত উত্তৰাখণ্ডৰ পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত সুযোগসমূহ বৃদ্ধি পাইছে যাৰ ফলত উত্তৰাখণ্ডৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ চাকৰিৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাইছে। এক প্ৰতিবেদনৰ উদ্ধৃতি দি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই বছৰত ৬ কোটি পৰ্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰী উত্তৰাখণ্ড ভ্ৰমণ কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা বছৰ ৫৪ লাখ তীৰ্থযাত্ৰী চাৰধাম ভ্ৰমণ কৰিছিল, ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ২৪ লাখ তীৰ্থযাত্ৰী ভ্ৰমণ কৰিছিল, যাৰ ফলত হোটেল, হোমষ্টে, পৰিবহণ এজেণ্ট, কেব চালক আদিয়ে উপকৃত হৈছিল। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে যোৱা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ৫০০০ৰো অধিক হোমষ্টে পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
উত্তৰাখণ্ডৰ সিদ্ধান্ত আৰু নীতিয়ে দেশৰ বাবে আদৰ্শ দাঙি ধৰিছে বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশে আলোচনা কৰি থকা ইউনিফৰ্ম চিভিল কোড কাৰ্যকৰী কৰাৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰৱঞ্চনাৰ জাল বিৰোধী আইন প্ৰণয়নৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজ্যখনত স্বচ্ছতাৰে নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ বাবে ৫টা আৰু ৰাজ্যখনলৈ ভ্ৰমণৰ বাবে অহা তীৰ্থযাত্ৰী আৰু পৰ্যটকৰ বাবে ৯টা অনুৰোধ জনাইছো। তেওঁ ঘৰৱালী, কুমাওনী, জৌনছাৰীৰ দৰে ভাষা সংৰক্ষণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ৰাজ্যবাসীক ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক ভাষাসমূহ শিকাবলৈ আহ্বান জনায়। দ্বিতীয়তে, জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ তেওঁ সকলোকে ‘এক পেড় মা কে নাম’ অভিযানক আগুৱাই নিবলৈ আহ্বান জনায়। তৃতীয়তে, তেওঁ জল সংৰক্ষণ আৰু জল অনাময়ৰ সৈতে জড়িত অধিক অভিযান চলাবলৈ আহ্বান জনায়। চতুৰ্থতে, তেওঁ নাগৰিকসকলক নিজৰ শিপাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ নিজৰ গাঁও ভ্ৰমণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। পঞ্চমতে, তেওঁ ৰাজ্যৰ পৰম্পৰাগত ঘৰসমূহৰ সংৰক্ষণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি হোমষ্টেলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়।
ৰাজ্যখনলৈ অহা পৰ্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ বাবে চাৰিটা অনুৰোধ জনায়। তেওঁ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা বজাই ৰাখিবলৈ আৰু এবাৰ ব্যৱহাৰযোগ্য প্লাষ্টিকৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ, ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ মন্ত্ৰটো মনত ৰাখিবলৈ আৰু মুঠ ব্যয়ৰ কমেও ৫ শতাংশ স্থানীয়ভাৱে উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বাবে ব্যয় কৰিবলৈ, যান-বাহনৰ নিয়ম মানি চলিবলৈ আৰু শেষত মন্দিৰ আৰু ধৰ্মীয় স্থানৰ শিষ্টাচাৰ বজাই ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ৯টা অনুৰোধে উত্তৰাখণ্ডৰ দেৱভূমিৰ পৰিচয় সুদৃঢ় কৰাত বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব বুলি আলোকপাত কৰে। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ সংকল্পসমূহ সম্পন্ন কৰাত উত্তৰাখণ্ডে বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব বুলি বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi congratulates people of Uttarakhand on the silver jubilee year of Devbhoomi Uttarakhand
This decade will be the decade of Uttarakhand: PM
The State has achieved first place in Sustainable Development Goals Index: PM
Uttarakhand has been placed as ‘achievers’ in ‘Ease of Doing Business’ category and as ‘leaders’ in the startup category:PM
Central assistance to state has now been doubled for all round progress: PM
Development projects by the Center worth Rs 2 lakh crore are already underway in the state and connectivity projects are being completed at a fast pace: PM
Under ‘Vibrant Village’ scheme Government considers the border villages as the ‘first villages’ of the country and not last as referred to previously: PM
Uttarakhand has implemented Uniform Civil Code which is being discussed by the entire country: PM
I am making nine requests, five for the people of Uttarakhand and four for pilgrims and tourists visiting the state for development and strengthening identity of the state: PM
09 NOV 2024 12:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister greeted all the people of Uttarakhand on its formation day and noted the commencement of Silver jubilee year of formation of state of Uttarakhand from today. Noting the entry of Uttarakhand into its 25th year of formation, Shri Modi urged the people to work for the bright future of the upcoming 25 years of the state. He added that this journey of the upcoming 25 years of Uttarakhand was a great coincidence as India is also in its 25 years of Amrit Kaal implying a Viksit (developed) Uttarakhand for a Viksit Bharat. Shri Modi remarked that the country would witness the resolution being fulfilled in this period. The Prime Minister was also pleased that the people had undertaken multiple programs along with the resolutions for the upcoming 25 years. He added that through these programmes, the pride of Uttarakhand will be spread and the goal of a developed Uttarakhand will reach every resident of the state. Shri Modi congratulated all the residents of the state on this important occasion and for adopting this important resolution. He also noted the recent successfully organized event of ‘Pravasi Uttarakhand Sammelan’ and expressed hope that the overseas Uttarakhand people will play key roles in the development of Uttarakhand.
Noting that the efforts of the people of Uttarakhand for the formation of a separate state came to fruition under the leadership of Atal ji, the Prime Minister expressed happiness that the dreams and aspirations are being realized today. He underlined that the present government is leaving no stone unturned for the development of Uttarakhand.
The Prime Minister reiterated that the present decade belongs to Uttarakhand and that his belief has been proved in the past years. Underlining that Uttarakhand is creating new records of development and achieving new milestones, the Prime Minister informed that the state bagged the 1st place in terms of Sustainable Development Goals Index. He further added that Uttarakhand has been placed as ‘achievers’ in ‘Ease of Doing Business’ category and as ‘leaders’ in the startup category. He informed that the state growth rate has seen a rise of 1.25 times and GST collection has grown by 14 percent, per capita income growing from Rs 1.25 lakh in 2014 to Rs 2.60 lakh annually and gross domestic product rising from Rs 1 lakh 50 thousand crore in 2014 to approximately Rs 3 lakh 50 thousand today. He said that the statistics are a clear indication of new opportunities for the youth and industrial growth and making lives easier for the women and children. He informed that tap water coverage increased from 5 percent of households in 2014 to more than 96 percent today and the construction of rural roads rose from 6,000 km to 20,000 km. He also touched upon construction of lakhs of toilets, electricity supply, gas connections, free treatment under Ayushman Yojna and said that the government is standing with all sections of society.
The Prime Minister informed that the grants provided by the Center to the state of Uttarakhand has almost doubled and listed down the achievements of establishing a satellite center for AIIMS, drone application research center and small industrial township in Uddham Singh Nagar. He emphasized that development projects by the Center worth Rs 2 lakh crore are already underway in the state and connectivity projects are being completed at a fast pace. The Prime Minister said that the government is prepared to complete the Rishikesh-Karnprayag Rail Project by 2026. He further added that 11 railway stations in Uttarakhand are being developed as Amrit Stations and the travel time between Delhi and Dehradun will reduce to 2.5 hours after the completion of the expressway. He said that the development has also put a check on migration.
Highlighting that the Government along with development is also engaged in preserving heritage, Shri Modi noted that a grand and divine reconstruction of the Kedarnath temple is being carried out. He also noted the swift progress of the development works in Badrinath dham. He added that 16 ancient temples were being developed in the first phase of Manaskhand Mandir Mission Mala scheme. “All-weather roads have eased the access of Char Dham Yatra”, exclaimed Shri Modi. He added that the religious and tourist places were being connected by ropeways under the Parvat Mala Scheme. Shri Modi remarked that the ‘Vibrant Village’ scheme was incepted from Mana village and said that Government considers the border villages as the ‘first villages’ of the country as against the previous nomenclature of last villages. He added that 25 villages were being developed under the Vibrant Village scheme and such efforts had resulted in the enhancement of the opportunities related to tourism in Uttarakhand leading to enhanced job opportunities to the youth of Uttarakhand. Citing a report, Shri Modi noted that 6 crore tourists and pilgrims had visited Uttarakhand in this year. He added that 54 lakh pilgrims visited Chardham last year, as against 24 lakh before 2014, which had benefited the hotels, homestays, transport agents, cab drivers among others. He also noted that more than 5000 homestays were registered in the last few years.
Underlining that the decisions and policies of Uttarakhand are setting an example for the nation, the Prime Minister mentioned the implementation of Uniform Civil Code which is being discussed by the entire country and an anti-counterfeit law to protect the youth. He further added that recruitments in the state are taking place with transparency.
The Prime Minister listed down nine requests, five for the people of Uttarakhand and four for pilgrims and tourists visiting the state . He stressed conservation of languages like Gharwali, Kumaoni and Jaunsari and urged the people of the state to teach the languages to future generations. Secondly, he urged everyone to further the ‘Ek Ped Maa ke Naam’ campaign to fight the challenges of climate change. Thirdly, he urged to conserve water bodies and further campaigns related to water sanitation. Fourth, he stressed the citizens to be connected to their roots and visit their villages. Fifth, he stressed on the conservation of traditional houses in the state and suggested transforming them into homestays.
Noting the growing number of tourists and pilgrims visiting the state, the Prime Minister listed down four requests for them. He urged to maintain cleanliness and refrain from single use plastic, remember the mantra of ‘Vocal for Local’ and spending at least 5 percent of the total expenditure on locally produced goods, follow traffic rules and lastly maintain the decorum of shrines and religious places. The Prime Minister underlined that these 9 requests would play a huge role in strengthening the identity of Dev Bhoomi, Uttarakhand. Concluding the address, the Prime Minister expressed the belief that Uttarakhand would play a huge role in accomplishing the resolutions of the nation.