Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi takes part in cleanliness drive with youngsters marking 10 years of Swachh Bharat Abhiyan
“First steps towards cleanliness taken with Swachh Bharat Abhiyan with separate toilets built for girls in schools”
“PM Sukanya Samruddhi account can be opened for girls as soon as they are born”
“Create awareness about ills of plastic in your community”
“Gandhiji chose cleanliness over freedom as he valued cleanliness more than everything”
“Every citizen should pledge to keep their surroundings clean as a matter of habit and not because it’s a program”
02 OCT 2024 4:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today took part in a cleanliness drive with young school children in Delhi and interacted with them marking 10 years of Swachh Bharat Abhiyan.
Upon the Prime Minister’s enquiry about the benefits of cleanliness, the student mentioned prevention from ailments and the vision to create awareness about a cleaner and healthier India. A student also mentioned the rise in the spread of diseases due to the absence of toilets. Shri Modi informed that most people were compelled to defecate in the open earlier which led to the widespread of a multitude of diseases, and was extremely disadvantageous for women. The Prime Minister informed that the first steps were taken with the Swachh Bharat Abhiyan where separate toilets were built for girls in schools which led to a sharp reduction in their dropout rates.
The Prime Minister further discussed today’s occasion of the birth anniversaries of Mahatma Gandhi ji and Lal Bahadur Shastri ji. Shri Modi expressed satisfaction with the growing number of youth engaging in Yoga and also highlighted the benefits of asana. A few children also demonstrated a few asanas to the Prime Minister drawing huge applause. He also stressed the need for good nutrition. Upon the Prime Minister’s enquiry about the PM-Sukanya Yojna, a student elaborated on the scheme and said that it enables opening up a bank account for girls to assist them financially when they grow up to become adults. The Prime Minister explained that a PM Sukanya Samruddhi account can be opened for girls as soon as they are born and suggested depositing Rs 1000 every year which can be used for education and marriage later in life. He informed that the same deposit would rise to Rs 50,000 in 18 years with an interest received of about Rs 32,000 to Rs 35,000. PM Modi said that girls receive interest up to 8.2 percent.
The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition featuring the works of children focussed on cleanliness. He shared his experience of a school in a barren region in Gujarat where each student was assigned a tree and asked to water it every day by urging them to carry water from their kitchens. The Prime Minister said that he had witnessed an unprecedented transformation in the form of greenery when he visited the same school after 5 years. The Prime Minister also threw light on the benefits of waste segregation to produce compost and encouraged the students to follow this practice at home. He also suggested creating awareness about the ills of plastic in their community and substituting it with a cloth bag.
Further interacting with the children, Shri Modi pointed to the spectacles of Gandhiji on a display board and impressed upon the children that Gandhiji keeps a watch on whether cleanliness is maintained or not. He said Gandhiji worked towards cleanliness throughout his life. Sharing an anecdote, Shri Modi told the children that when Gandhiji was given a choice between freedom and cleanliness, Gandhiji chose cleanliness over freedom as he valued cleanliness more than everything. Upon enquiring the students whether cleanliness should be a programme or a habit, the children answered cleanliness should be a habit in unison. He informed the children that cleanliness is not a responsibility of a single individual or a single family or a one-time event, but it is a continuous process until an individual is alive. He informed the students that the mantra of “I will not dirty my surroundings” should be adopted by every citizen of the country. The Prime Minister made the children take a pledge of cleanliness.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ ১০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে স্বচ্ছতা অভিযানত ভাগ লয়
“বিদ্যালয়ত ছোৱালীৰ বাবে সুকীয়াকৈ শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰি স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ সৈতে স্বচ্ছতাৰ দিশত প্ৰথম পদক্ষেপ লোৱা হ’ল”
“ছোৱালী জন্ম হোৱাৰ লগে লগে পিএম সুকন্যা সমৃদ্ধিৰ একাউণ্ট খুলিব পাৰিব”
“আপোনাৰ সমাজত প্লাষ্টিকৰ অপকাৰৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰক”
“গান্ধীজীয়ে স্বাধীনতাতকৈও পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক বাছি লৈছিল কাৰণ তেওঁ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক সকলোতকৈ বেছি মূল্য দিছিল”
“প্ৰতিজন নাগৰিকে নিজৰ চৌপাশ পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাৰ শপত ল’ব লাগে অভ্যাস হিচাপে আৰু ই এটা কাৰ্যসূচী বুলি নহয়”
02 OCT 2024 4:40PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দিল্লীত কণমানি স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে স্বচ্ছতা অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ ১০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাত তেওঁলোকৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে।
স্বচ্ছতাৰ উপকাৰিতাৰ বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সোধাত ছাত্ৰই ৰোগ প্ৰতিৰোধ আৰু সুস্থ ভাৰতৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টিৰ দৃষ্টিভংগীৰ কথা উল্লেখ কৰে। এজন ছাত্ৰই শৌচাগাৰ নথকাৰ বাবে ৰোগৰ সংক্ৰমণ বৃদ্ধি পোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আগতে বেছিভাগ মানুহেই মুকলিত শৌচ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল, যাৰ বাবে বহু ধৰণৰ ৰোগ বিয়পি পৰিছিল আৰু ই মহিলাৰ বাবে অত্যন্ত ক্ষতিকাৰক আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত সবাতোকৈ প্ৰথমে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল, যাৰ অধীনত বিদ্যালয়ত ছোৱালীৰ বাবে পৃথক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ বিদ্যালয় এৰাৰ হাৰ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাত্মা গান্ধী জী আৰু লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী জীৰ জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষেও আলোচনা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে যোগাসনত যুৱক-যুৱতীসকলৰ সংখ্যা বৃদ্ধিক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে আৰু আসনৰ উপকাৰিতাৰ বিষয়েও কয়। একাংশ শিশুৱে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সন্মুখত কিছু আসনো প্ৰদৰ্শন কৰে, যাৰ ওপৰত সকলোৱে হাত চাপৰি বজায়। তেওঁ ভাল পুষ্টিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএম-সুকন্যা আঁচনিৰ বিষয়ে সোধাত, এগৰাকী ছাত্ৰীয়ে আঁচনিখনৰ বিষয়ে বিতংভাৱে বুজাই কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা ছোৱালীয়ে বেংক একাউণ্ট খুলিবলৈ সহায় হয় যাতে তেওঁলোকে প্ৰাপ্তবয়স্ক হ’লে আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰিব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ছোৱালীৰ জন্মৰ লগে লগে পিএম সুকন্যা সমৃদ্ধি একাউণ্ট খুলিব পাৰিব আৰু প্ৰতি বছৰে ১০০০ টকা জমা কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে, যিটো পিছলৈ শিক্ষা আৰু বিবাহৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব। তেওঁ কয় যে ১৮ বছৰৰ পাছত এই জমা ধনৰাশি ৫০ হাজাৰ টকা হ’ব আৰু ইয়াৰ ওপৰত প্ৰায় ৩২ হাজাৰৰ পৰা ৩৫ হাজাৰ টকা পৰ্যন্ত সুত পাব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ছোৱালীয়ে ৮.২ শতাংশ পৰ্যন্ত সুত পায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শিশুৰ কৰ্মৰাজিৰ এখন প্ৰদৰ্শনীও পৰিদৰ্শন কৰে। তেওঁ গুজৰাটৰ এটা বন্যাৰ্ত অঞ্চলৰ এখন বিদ্যালয়ৰ নিজৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰে, য’ত প্ৰতিজন ছাত্ৰক এজোপা গছ দিয়া হৈছিল আৰু প্ৰতিদিনে তেওঁৰ পাকঘৰৰ পৰা পানী আনিবলৈ কৈ তেওঁক পানী দিবলৈ কোৱা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া তেওঁ ৫ বছৰৰ পাছত সেই বিদ্যালয়খনলৈ যায় তেতিয়া তেওঁ সেউজীয়াৰ ৰূপত অভূতপূৰ্ব পৰিৱৰ্তন দেখিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৱৰ্জনা পৃথক কৰি পচন সাৰ তৈয়াৰ কৰাৰ উপকাৰিতাৰ বিষয়েও কয় আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ঘৰতো এই প্ৰথা গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। লগতে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তেওঁলোকৰ সমাজত প্লাষ্টিকৰ অপকাৰিতাৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰি তাৰ পৰিৱৰ্তে কাপোৰৰ বেগ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
শিশুসকলৰ লগত কথা পাতি থাকোঁতে শ্ৰী মোদীয়ে এখন ডিছপ্লে বৰ্ডত গান্ধীজীৰ চশমাযোৰৰ ফালে আঙুলিয়াই শিশুসকলক কয় যে গান্ধীজীয়ে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আছে নে নাই সেইটোৰ ওপৰত চকু ৰাখিছিল। তেওঁ কয় যে গান্ধীজীয়ে গোটেই জীৱন পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে কাম কৰিছিল। এটা উপাখ্যান শ্বেয়াৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে শিশুসকলক কয় যে যেতিয়া গান্ধীজীক স্বাধীনতা আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ মাজৰ পৰা এটা বাছনি কৰিবলৈ দিয়া হৈছিল, তেতিয়া গান্ধীজীয়ে স্বাধীনতাৰ সলনি পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক বাছি লৈছিল কাৰণ তেওঁ সকলোতকৈ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক অধিক মূল্য দিছিল। তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক চাফাই কৰাটো এটা কাৰ্যসূচী হ’ব লাগে নে অভ্যাস হ’ব লাগে বুলি সোধাত শিশুসকলে কয় যে চাফাই কৰাটো এটা অভ্যাস হ’ব লাগে। তেওঁ শিশুসকলক কয় যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা এজন ব্যক্তি বা এটা পৰিয়ালৰ বা এককালীন অনুষ্ঠানৰ দায়িত্ব নহয়, বৰঞ্চ ব্যক্তিজন জীয়াই থকালৈকে ই এক প্ৰক্ৰিয়া চলি থাকে। তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক কয়, “মই মোৰ চাৰিওফালে লেতেৰা নকৰোঁ” এই মন্ত্ৰ দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে গ্ৰহণ কৰিব লাগে। লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিশুসকলক স্বচ্ছতাৰ শপত গ্ৰহণো কৰায়।