Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi takes part in cleanliness drive with youngsters marking 10 years of Swachh Bharat Abhiyan
“First steps towards cleanliness taken with Swachh Bharat Abhiyan with separate toilets built for girls in schools”
“PM Sukanya Samruddhi account can be opened for girls as soon as they are born”
“Create awareness about ills of plastic in your community”
“Gandhiji chose cleanliness over freedom as he valued cleanliness more than everything”
“Every citizen should pledge to keep their surroundings clean as a matter of habit and not because it’s a program”
02 OCT 2024 4:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today took part in a cleanliness drive with young school children in Delhi and interacted with them marking 10 years of Swachh Bharat Abhiyan.
Upon the Prime Minister’s enquiry about the benefits of cleanliness, the student mentioned prevention from ailments and the vision to create awareness about a cleaner and healthier India. A student also mentioned the rise in the spread of diseases due to the absence of toilets. Shri Modi informed that most people were compelled to defecate in the open earlier which led to the widespread of a multitude of diseases, and was extremely disadvantageous for women. The Prime Minister informed that the first steps were taken with the Swachh Bharat Abhiyan where separate toilets were built for girls in schools which led to a sharp reduction in their dropout rates.
The Prime Minister further discussed today’s occasion of the birth anniversaries of Mahatma Gandhi ji and Lal Bahadur Shastri ji. Shri Modi expressed satisfaction with the growing number of youth engaging in Yoga and also highlighted the benefits of asana. A few children also demonstrated a few asanas to the Prime Minister drawing huge applause. He also stressed the need for good nutrition. Upon the Prime Minister’s enquiry about the PM-Sukanya Yojna, a student elaborated on the scheme and said that it enables opening up a bank account for girls to assist them financially when they grow up to become adults. The Prime Minister explained that a PM Sukanya Samruddhi account can be opened for girls as soon as they are born and suggested depositing Rs 1000 every year which can be used for education and marriage later in life. He informed that the same deposit would rise to Rs 50,000 in 18 years with an interest received of about Rs 32,000 to Rs 35,000. PM Modi said that girls receive interest up to 8.2 percent.
The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition featuring the works of children focussed on cleanliness. He shared his experience of a school in a barren region in Gujarat where each student was assigned a tree and asked to water it every day by urging them to carry water from their kitchens. The Prime Minister said that he had witnessed an unprecedented transformation in the form of greenery when he visited the same school after 5 years. The Prime Minister also threw light on the benefits of waste segregation to produce compost and encouraged the students to follow this practice at home. He also suggested creating awareness about the ills of plastic in their community and substituting it with a cloth bag.
Further interacting with the children, Shri Modi pointed to the spectacles of Gandhiji on a display board and impressed upon the children that Gandhiji keeps a watch on whether cleanliness is maintained or not. He said Gandhiji worked towards cleanliness throughout his life. Sharing an anecdote, Shri Modi told the children that when Gandhiji was given a choice between freedom and cleanliness, Gandhiji chose cleanliness over freedom as he valued cleanliness more than everything. Upon enquiring the students whether cleanliness should be a programme or a habit, the children answered cleanliness should be a habit in unison. He informed the children that cleanliness is not a responsibility of a single individual or a single family or a one-time event, but it is a continuous process until an individual is alive. He informed the students that the mantra of “I will not dirty my surroundings” should be adopted by every citizen of the country. The Prime Minister made the children take a pledge of cleanliness.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତୀ ଅବସରରେ ଯୁବପିଢ଼ୀ ସହ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
“ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦିଗରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଲଗା ଶୌଚାଳୟ”
“ଝିଅମାନେ ଜନ୍ମ ହେବା ମାତ୍ରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇ ପାରିବ”
“ପ୍ଲାଷ୍ଟିକର କୁପ୍ରଭାବ ଉପରେ ନିଜ ସମୂଦାୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା”
“ଗାନ୍ଧିଜୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ବଦଳରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ବାଛି ଥିଲେ କାରଣ ସେ ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗଠାରୁ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ”
“ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ ଅଭ୍ୟାସଗତ ଭାବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ନିଜ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିବା ଉଚିତ୍‌”
02 OCT 2024 4:40PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର ଛୋଟ ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତୀ ଅବସରରେ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଥିଲେ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଉପକାରିତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇ ଜଣେ ଛାତ୍ର ରୋଗକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ତଥା ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଛାତ୍ର ଶୌଚାଳୟ ଅଭାବରୁ ରୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉପରେ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ପୂର୍ବରୁ ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ମଳତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବହୁ ରୋଗ ବ୍ୟାପି ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅସୁବିଧାଜନକ ଥିଲା । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ସର୍ବପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୃଥକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ସ୍କୁଲ୍ ଛାଡିବା ହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆଜି ମହତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏବଂ ଲାଲ ବାହାଦୂର ଶାସ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଜୟନ୍ତୀ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ୀ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଜଡିତ ହେଉଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆସନର ଉପକାରିତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । କିଛି ଛାତ୍ର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ କିଛି ଆସନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ୟମାନେ କରତାଳି ବଜାଇଥିଲେ । ଏହାଛଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତମ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ସୁକନ୍ୟା ଯୋଜନା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇ ଜଣେ ଛାତ୍ର ଏହି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତାରରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧାରେ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲା ଯାଇପାରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବୟସ୍କ ହେବା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ମିଳିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ, ଝିଅମାନେ ଜନ୍ମ ହେବା ମାତ୍ରେ ଏକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇ ପାରିବ ଏବଂ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ୧୦୦୦ ଟଙ୍କା ଜମା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବିବାହ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୮ ବର୍ଷରେ ଏହି ଜମା ରାଶି ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୨,୦୦୦ ରୁ ୩୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁଧ ମିଳିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ୮.୨ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁଧ ଦିଆଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ପିଲାମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଅବଲୋକନ କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁଜରାଟର ଫସଲ ହେଉନଥିବା ବନ୍ଧ୍ୟା ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉପରେ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ଶେୟାର କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଗଛ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରତି ଦିନ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ରୋଷେଇ ଘରୁ ଆଣି ତାହାକୁ ପାଣି ଦେବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୫ ବର୍ଷ ପରେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଉକ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଇଥିଲେ, ସବୁଜିମାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଥିଲେ । କମ୍ପୋଷ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପୃଥକୀକରଣର ଲାଭ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଭ୍ୟାସକୁ ଘରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ନିଜ ସମୁଦାୟରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକର କୁପ୍ରଭାବ ଉପରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଏହା ବଦଳରେ କପଡା ବ୍ୟାଗ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଡିସ ପ୍ଲେ ବୋର୍ଡରେ ଥିବା ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ଏକ ଚଷମା ଆଡକୁ ଇସାରା କରି କହିଥିଲେ, ଗାନ୍ଧିଜୀ ଏହା ଉପରେ ନଜର ରଖୁଥିଲେ କି ସଫେଇ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ । ସେ କହିଥିଲେ, ଗାନ୍ଧିଜୀ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ କାମ କରିଥିଲେ । ଏହା କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ, ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କୁ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଓ ସଫେଇ ମଧ୍ୟରୁ ବିକଳ୍ପ ପସନ୍ଦ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା ସେ ସ୍ୱାଧୀନତା ବଦଳରେ ସଫେଇକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥିଲେ, କାରଣ ସେ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ । ସେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ସଫେଇ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନା ଅଭ୍ୟାସ ହେବା ଉଚିତ? ପିଲାମାନେ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଅଭ୍ୟାସ ହେବା ଉଚିତ । ସେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ, ସଫେଇ କୌଣସି ଏକ ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ପରିବାର କିମ୍ବା ଏକ ବାରର ଘଟଣାର ଦାୟିତ୍ୱ ନୁହେଁ, ଏହା ମଣିଷ ଜୀବିତ ଥିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁଥିବା ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟା । ସେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ କି ‘ମୁଁ ମୋ ଆଖପାଖକୁ ଅପରିଷ୍କାର କରିବି ନାହିଁ’ ମନ୍ତ୍ରରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଆପଣେଇବା ଉଚିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଶପଥ ପାଠ କରାଇଥିଲେ ।