Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of RE-INVEST 2024 in Gandhinagar, Gujarat
16 SEP 2024 2:58PM by PIB Delhi
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat Ji; the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel; the Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri Chandrababu Naidu Ji; the Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajan Lal Sharma Ji; the Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav Ji are present here today. The Chief Minister of Chhattisgarh and the Chief Minister of Goa are also present here. Additionally, I see the Energy Ministers from various states. Similarly, we have distinguished guests from abroad, including the Economic Cooperation Minister of Germany and the Industry Business Minister of Denmark, along with my cabinet colleagues, Pralhad Joshi and Shripad Naik Ji, and delegates from several countries, ladies and gentlemen!
I would like to extend a warm welcome to all our guests who are here from different countries of the world. This is the fourth edition of the RE-Invest conference, and I am confident that over the next three days, there will be in-depth discussions on the future of energy, technology, and policies. Many of our most senior Chief Ministers, with extensive experience in this sector, are also with us, and I am sure we will benefit from their valuable insights during these discussions. The knowledge we exchange here will contribute to the betterment of humanity as a whole. My best wishes are with all of you.
Friends,
As you are aware, the people of Bharat have, for the first time in 60 years, elected a government to a third consecutive term. The tremendous aspirations of Bharat are behind this historic decision. Today, 140 crore Indians—especially the youth and women—are confident that the wings given to their aspirations over the past ten years will soar even higher in this third term. The poor, the marginalized, and the oppressed across the country believe that our third term will ensure them a dignified life.
Bharat's 140 crore citizens are united in their resolve to propel the nation into the top three global economies. Thus, today's event is not an isolated occurrence; it is part of a grand vision and a significant mission. It forms a key element of our action plan to make Bharat a developed nation by 2047. The early signs of our progress are already evident in the decisions we have made within the first hundred days of this third term.
Friends,
In the first 100 days, our priorities have become clear, and our pace and scale are evident. During this time, we have focused on every sector and every aspect necessary for Bharat's rapid development. Within these 100 days, we have made significant decisions to expand both physical and social infrastructure. Our international guests may be surprised to learn that we are building 70 million, or 7 crore houses in Bharat—more than the population of many countries. During our government's first two terms, we constructed 40 million, or 4 crore of these homes. Now, in our third term, we have commenced the construction of an additional 30 million, or 3 crore, homes. In the last 100 days, we have approved the development of 12 new industrial cities in Bharat. During this period, 8 high-speed road corridor projects have also been approved. Additionally, more than 15 new Made-in-India semi-high-speed Vande Bharat trains have been launched. We have established a research fund of one trillion rupees to promote research & innovation, and several initiatives have been announced to boost electric mobility. Our goal is to advance high-performance biomanufacturing, which will play a key role in the future. For this, the BioE3 Policy has been approved.
Friends,
In the past hundred days, we have taken many major decisions to advance green energy. We have introduced the Viability Gap Funding Scheme for offshore wind energy projects, with plans to invest over Rs 7,000 crore. Bharat is also working towards generating 31,000 megawatts of hydroelectric power in the near future, for which the government has approved an outlay of more than Rs 12,000 crore.
Friends,
Bharat's diversity, scale, capacity, potential, and performance are all exceptional. This is why I say: Indian solutions for global application. The world is beginning to understand this well. Today, not only Indians but the entire world views Bharat as the most promising opportunity of the 21st century. Consider the recent Global Fintech Fest held earlier this month. Following that, participants from across the globe attended the first Solar International Festival. Then, people from all corners of the world came to Bharat for the Global Semiconductor Summit. During this period, Bharat also took on the responsibility of hosting the Asia-Pacific Ministerial Conference on Civil Aviation. And now, today, we are gathered to discuss the future of green energy.
Friends,
It is a great coincidence for me that this grand event is being held in Gujarat, the land where the White Revolution, or Milk Revolution, took place, where the Sweet Revolution, the honey initiative, was launched, and where the Solar Revolution began. Gujarat is the state that first introduced a solar power policy in Bharat. It all started here in Gujarat, and then we progressed at the national level. As Bhupendra Bhai mentioned, Gujarat was also one of the first in the world to create a separate ministry for climate. At a time when solar power was not widely discussed in Bharat, hundreds of megawatts of solar plants were being established in Gujarat.
Friends,
You may have noticed that this venue is named after Mahatma Gandhi—Mahatma Mandir. Long before the issue of climate change had even surfaced globally, Mahatma Gandhi had warned the world. If you look at his life, you will see that he lived with a minimal carbon footprint, in harmony with nature. He famously said, "The Earth has enough resources to meet our needs, but not our greed." This vision of Mahatma Gandhi is rooted in Bharat's great tradition. For us, concepts like a green future and net zero are not just fancy terms; they are essential for Bharat. They reflect the commitment of Bharat and all its state governments. Even as a developing economy, we could have had a valid excuse to avoid these commitments. We could have told the world that we had no role in causing the damage, but we didn’t. Instead, we took responsible actions and set an example for the world, driven by our concern for the brighter future of humanity.
Bharat today is not just laying the groundwork for the present but for the next thousand years. Our goal is not merely to reach the top; we are preparing to stay there. Bharat fully understands its energy needs and what is required to become a developed nation by 2047. We also know that we lack our own oil and gas reserves and are not energy independent. Therefore, we have chosen to build our future on solar power, wind power, nuclear power, and hydropower.
Friends,
Bharat is the first G-20 nation to meet its climate commitments set in the Paris Agreement, achieving them nine years ahead of schedule. We are the only country in the G-20 group to do so. What developed nations have not accomplished, a developing nation like Bharat has achieved for the world. Now, to reach our target of 500 GW of renewable energy by 2030, we are working at multiple levels. We are turning the green transition into a people's movement. As you saw in the video, I encourage you to study our PM Surya Ghar Muft Bijlee Yojana. This unique initiative for rooftop solar systems offers financial support to families for setting up and installing solar panels. With this scheme, every household in Bharat can become a power producer. So far, more than 13 million, or 1 crore 30 lakh, families have registered for this scheme, and installation has been completed in 3.25 lakh homes under this scheme.
Friends,
The results of the PM Surya Ghar Muft Bijlee Yojana that are beginning to emerge are truly remarkable. Take, for example, a small family that consumes 250 units of electricity per month. If they generate 100 units of electricity and sell it back to the grid, they will save around Rs 25,000 per year. This means that the combined savings on their electricity bill and the income they earn will amount to approximately 25,000 rupees annually. Now, if they were to invest this money in a Public Provident Fund (PPF) and, say, they have a newborn daughter, by the time she turns 20, they would have accumulated more than 10-12 lakh rupees. Just imagine how useful this money would be for everything from her education to her marriage.
Friends,
There are two other significant benefits from this scheme. In addition to saving on electricity costs, the scheme is also becoming a driver of employment generation and environmental protection. Green jobs are set to grow rapidly, requiring thousands of vendors and lakhs of installers. This scheme will generate around two million, or 20 lakh, jobs. Under the Pradhan Mantri Surya Ghar Scheme, the goal is to train 3 lakh youngsters as skilled manpower, with 1 lakh of them becoming Solar PV Technicians. Moreover, every 3 kilowatts of solar electricity generated will prevent the emission of 50-60 tonnes of carbon dioxide. This means that every family participating in the PM Surya Ghar Muft Bijlee Yojana will make a significant contribution to combating climate change.
Friends,
When the history of the 21st century is written, Bharat's Solar Revolution will be inscribed in golden letters.
Friends,
I would like to inform our international guests about a very special village located just 100 kilometres from here—Modhera. This village is home to a centuries-old Sun Temple, and it is also Bharat's first solar-powered village, where all the energy needs are met by solar power. Today, we are working to create many more solar-powered villages like this across the country.
Friends,
I recently visited the exhibition being held here, and I strongly encourage all of you to take the time to see it. You are all familiar with Ayodhya, the birthplace of Lord Rama. Lord Rama belonged to the Suryavanshi lineage, and when I was visiting the exhibition, I saw a stall from Uttar Pradesh. As the Member of Parliament for Kashi, I naturally felt inclined to visit the Uttar Pradesh stall. I was delighted to learn that one of my wishes has been fulfilled. While a grand temple dedicated to Lord Rama has been constructed, I want to tell the world that we are now aiming to make Ayodhya—a city associated with Lord Rama, the Suryavanshi—a model solar city. The work is almost complete. Our goal is to ensure that every home, every office, and every service in Ayodhya runs on solar power. I am pleased to share that we have already connected many homes and facilities in Ayodhya to solar energy. You can see a large number of solar-powered street lights, intersections, boats, water ATMs, and buildings in Ayodhya.
We have identified 17 cities across Bharat that we intend to develop into solar cities in a similar manner. We are also empowering our agricultural sector, farms, and farmers through solar power generation. Farmers are now receiving assistance to install solar pumps and small solar plants for irrigation. Bharat is advancing rapidly and on a large scale in every sector related to renewable energy. In the past decade, we have increased electricity generation from nuclear energy by 35%. Additionally, Bharat is striving to become a global leader in green hydrogen, having launched the Green Hydrogen Mission with an investment of approximately Rs 20,000 crore. A major waste-to-energy campaign is also underway in Bharat, and we are promoting a circular approach to address challenges related to critical minerals. We are supporting start-ups that are developing improved technologies for reuse and recycling.
Friends,
The principle of Pro-Planet People is our commitment. This is why Bharat has presented the world with the vision of Mission LiFE—Lifestyle for Environment. Bharat has connected hundreds of countries through its initiative of the International Solar Alliance. During Bharat's G-20 Presidency, we placed significant emphasis on green transition, and we launched the Global Biofuel Alliance during the G-20 Summit. Bharat has also set the ambitious goal of making its railways net zero by the end of this decade. Some may wonder what net-zero railways mean in Bharat. Let me explain: our railway network is vast, with about 1-1.5 crore passengers travelling on trains daily. We are going to make this entire network net zero. Additionally, we have decided to achieve 20% ethanol blending in petrol by 2025. Across Bharat, the people have built thousands of Amrit Sarovars in villages for water conservation. These days, you might notice a trend in Bharat where people are planting trees in honour of their mothers, under the initiative 'Ek Ped Maa Ke Naam' (A Tree for Mother). I would urge all of you, as well as every global citizen, to join this campaign.
Friends,
The demand for renewable energy in Bharat is rising, and the government is creating new policies to meet this demand, offering support in every possible way. This means that there are opportunities not only in energy generation but also in manufacturing. Bharat’s efforts are fully focused on Made-in-India solutions, creating numerous possibilities for all of you. Bharat is truly a land of expansion and better returns, and I hope you will take part in this journey. There is no better place for investment in this sector, and no better place for innovation. Sometimes I think about the gossip columns in the media, which are often quite spicy and interesting. However, they have overlooked one thing that I’m sure they will notice after today. Pralhad Joshi, who just delivered a speech here, is our Minister of Renewable Energy. But in my previous government, he was the Minister of Coal. So, even my ministers have made the transition from coal to renewable energy!
I once again invite all of you to invest in Bharat’s green transition. I sincerely thank you for coming here in such large numbers. Being born in this land, Gujarat has taught me a great deal. Therefore, along with the Chief Minister of Gujarat, I feel it is my duty to express my heartfelt gratitude and welcome to all of you. I also thank the state governments for their participation, and extend special thanks to the Chief Ministers who have joined us here. I am confident that this summit, and the dialogues that will take place, will unite us all in our pursuit of a brighter future for the generations to come.
I recall an instance when President Obama was on a visit to Bharat for bilateral discussions. During a press conference in Delhi, a journalist asked me a question. At the time, many countries were announcing ambitious targets for various global issues. The journalist asked if I felt any pressure because of that. I responded by saying, "Modi is here... there is no external pressure here." But I did add that there is indeed one pressure I feel—the pressure of responsibility towards the future generations, the children who are yet to be born, whose bright future I am deeply concerned about. That is the pressure I carry, and it is why I am committed to working for the welfare of the coming generations. Even today, this summit will serve as a guarantee of a bright future for the second, third, and even fourth generations after us. You have all gathered here to accomplish something truly significant, and you have come to this Mahatma Mandir, built in honour of Mahatma Gandhi. Once again, I offer my heartfelt thanks to all of you.
Namaskar!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ପୁନଃନିବେଶ ୨୦୨୪ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 SEP 2024 2:58PM by PIB Bhubaneshwar
ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ ଜୀ, ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ଶର୍ମା ଜୀ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବ ଜୀ, ଛତିଶଗଡ଼ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଦେଖୁଛି, ଗୋଆରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟର ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି । ସେହିଭଳି ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ଅତିଥି, ଜର୍ମାନୀର ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଡେନମାର୍କର ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବସାୟ ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହଯୋଗୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀଜୀ, ଶ୍ରୀପଦ ନାଏକଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧି, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି ମାନେ!
ପୃଥିବୀର ଅନେକ ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହା ହେଉଛି ରି-ଇନଭେଷ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ । ମୋର ପୁରା ବିଶ୍ଵାସ ରହିଛି.... ଆଗାମୀ ୩ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଠାରେ ଶକ୍ତିର ଭବିଷ୍ୟତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନୀତି ଉପରେ ଗମ୍ଭୀର ଆଲୋଚନା ହେବ। ଆମର ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି, ଆମେ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ତାଙ୍କଠାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରୁ ଆମେ ପରସ୍ପରଠାରୁ ଯାହା ଶିଖିବୁ ତାହା ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିର ହିତ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବ । ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଅଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତବାସୀ ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ ଲଗାତାର ଭାବେ ସରକାରଙ୍କୁ ତୃତୀୟ ଥର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାରକୁ ମିଳିଥିବା ତୃତୀୟ ପାଳି ପଛରେ ଭାରତର ବିପୁଳ ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଛି। ଆଜି ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତବାସୀଙ୍କର ଭରସା ରହିଛି, ଭାରତୀୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ, ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଭରସା ରହିଛି, ଭାରତର ମହିଳାମାନଙ୍କର ଭରସା ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଯେଉଁ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି, ତାହା ଏହି ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଏକ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ଆରମ୍ଭ କରିବ । ଦେଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପୀଡିତ ଓ ଶୋଷିତ ମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ... ଏହା ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବ। ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଭାରତକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶୀର୍ଷ ତିନୋଟି ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଆଜିର ଘଟଣା କୌଣସି ଅଲଗା ଘଟଣା ନୁହେଁ। ଏହା ଏକ ବୃହତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଏକ ବୃହତ ମିଶନର ଅଂଶ । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର ଏକ ଅଂଶ । ଏବଂ ଆମେ ଏହା କିପରି କରୁଛୁ ତାହାର ଟ୍ରେଲର ଆମର ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ଶହେ ଦିନ, ୧୦୦ ଦିନର ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ପ୍ରଥମ ଶହେ ଦିନରେ, ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ଆମେ ଆମର ଗତି ଏବଂ ସ୍କେଲର ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରତିଫଳନ ପାଇଥାଉ | ଏହି ସମୟରେ ଆମେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ । ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭୌତିକ ଓ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଆମର ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନେ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଭାରତରେ ଆମେ ୭୦ ନିୟୁତ ବା ୭ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ, ଯାହା କି ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶର ଜନସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ଅଧିକ । ସରକାରଙ୍କ ଗତ ଦୁଇ ପାଳିରେ ଆମେ ୪୦ ନିୟୁତ ବା ୪ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଆମ ସରକାର ୩୦ ନିୟୁତ ବା ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଉଛନ୍ତି। ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ୧୨ଟି ନୂଆ ଶିଳ୍ପ ସହର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୮ଟି ହାଇସ୍ପିଡ୍ ରୋଡ୍ କରିଡର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି। ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ସେମି ହାଇସ୍ପିଡ୍ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଲଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କାର ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ । ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ମୋବିଲିଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛୁ । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଉଚ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହାଇ ପରଫର୍ମାନ୍ସ ବାୟୋମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଭବିଷ୍ୟତ ଏହା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ବାୟୋ-ଇ-୩ ପଲିସିକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଗତ ଶହେ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଅନେକ ବଡ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ପବନ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆମେ ଭୟାବିଲିଟି ଗ୍ୟାପ୍ ଫଣ୍ଡିଂ ସ୍କିମ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ସାତ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତ ୩୧ ଲକ୍ଷ ମେଗାୱାଟ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏଥିପାଇଁ ୧୨ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତର ବିବିଧତା, ଭାରତର ମାପକାଠି, ଭାରତର ଦକ୍ଷତା, ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନ... ଏସବୁ ନିଆରା। ତେଣୁ, ମୁଁ କହୁଛି- ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ସମାଧାନ। ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଏହା ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରୁଛି । ଆଜି କେବଳ ଭାରତୀୟ ନୁହଁନ୍ତି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଭାରତ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବାଜି ମାରିପାରୁଛି ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଚଳିତ ମାସ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହାପରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ପ୍ରଥମ ସୌର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହୋତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଏହାପରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଲୋକେ ଭାରତକୁ ଆସିଥିଲେ । ଏହି ସମୟରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉପରେ ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଭାରତ ନେଇଥିଲା। ଆଉ ଏବେ ଆମେ ଏଠାରେ ସବୁଜ ଶକ୍ତିର ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଆସିଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଗୁଜରାଟର ଯେଉଁ ଭୂମିରେ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ଘଟିଥିଲା... କ୍ଷୀର ବିପ୍ଳବର ଆବିର୍ଭାବ ହେଲା, ଯେଉଁ ଭୂମିରେ ମଧୁ ବିପ୍ଳବ ଘଟିଲା... ମଧୁର ବିପ୍ଳବ, ମହୁର କାମ, ତାହାର ଉଦୟ ହେଲା, ଯେଉଁ ଭୂମିରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ବିପ୍ଳବ... ସୌର ବିପ୍ଳବ ଉଭା ହୋଇଛି... ସେଠାରେ ଏହି ଭବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଗୁଜରାଟ ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଯିଏ କି ଭାରତରେ ସୌର ଶକ୍ତି ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ପ୍ରଥମେ ଗୁଜରାଟରେ ଏହି ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିଲା। ଏହାପରେ ଆମେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିଲୁ। ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ନିକଟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜଳବାୟୁ ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ବହୁତ ଆଗରେ ଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଭାରତରେ ସୌର ଶକ୍ତି କୁ ନେଇ ବିଶେଷ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉନଥିଲା। ଗୁଜରାଟରେ ଶହ ଶହ ମେଗାୱାଟ୍ ର ସୋଲାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିଲା।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣ ବି ଦେଖିଥିବେ... ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନାମରେ ଏହି ସ୍ଥାନର ନାମକରଣ କରାଯାଇଛି - ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିର। ଯେତେବେଳେ ଜଳବାୟୁ ଆହ୍ଵାନର ପ୍ରସଙ୍ଗ ବିଶ୍ୱରେ ଉଭା ହୋଇନଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ବିଶ୍ୱକୁ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ । ଆଉ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଦେଖିଲେ ସେ ସର୍ବନିମ୍ନ କାର୍ବନ ଫୁଟପ୍ରିଣ୍ଟ ବିଶିଷ୍ଟ ଜୀବନ ଯାପନ କରିଥିଲେ, ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ଭଲ ପାଇବା ରେ ବଞ୍ଚିଥିଲେ ଏବଂ ସେ କହିଥିଲେ - ପୃଥିବୀ ପାଖରେ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ବଳ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଗ୍ରିଡ୍ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଏହି ଦର୍ଶନ ଭାରତର ମହାନ ପରମ୍ପରାରୁ ଉଭା ହୋଇଛି । ଆମ ପାଇଁ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ, ନେଟ୍ ଜିରୋ, ଏଗୁଡ଼ିକ ଫ୍ୟାନ୍ସି ଶବ୍ଦ ନୁହେଁ। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତା, ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଭାରତ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା । ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ, ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ପାଇଁ ଆମ ପାଖରେ ଏକ ବୈଧ ବାହାନା ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ଆମେ ଦୁନିଆକୁ କହିପାରିଥାନ୍ତୁ ଯେ ଦୁନିଆକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାରେ ଆମର କୌଣସି ଭୂମିକା ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହା କହି ହାତ ଉଠାଇନାହୁଁ । ଆମେ ମାନବଜାତିର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଯତ୍ନବାନ ଥିଲୁ ଏବଂ ତେଣୁ ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ବାଟ ଦେଖାଉଥିବା ଉପାୟରେ ଅଗଣିତ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲୁ ।
ଆଜିର ଭାରତ କେବଳ ଆଜି ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ନୁହେଁ। ଶୀର୍ଷରେ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରସ୍ତୁତି ରହିଛି। ଭାରତ ଏହା ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣେ। ଆମର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା କ'ଣ । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ ଆମର କ'ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ତାହା ଭାରତ ଜାଣେ । ଏବଂ ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣୁ ଯେ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଭଣ୍ଡାର ନାହିଁ । ଆମେ ଶକ୍ତି ସ୍ବାଧୀନ ନୁହଁ। ତେଣୁ ଆମେ ସୌରଶକ୍ତି, ପବନ ଶକ୍ତି, ପରମାଣୁ ଓ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତଆଧାରରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର ଭାରତ , କେବଳ ଆଜିର ନୁହେଁ ବରଂ ଆଗାମୀ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ôଚବା ନୁହେଁ, ଆମର ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଶୀର୍ଷରେ କାଏମ୍ ରଖିବା । ଭାରତ, ଏହି କଥାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛି .... ଆମର ଶକ୍ତି କଣ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଭାରତ ଜାଣିଛି ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଦେଶ ଗଠନ କରିବା ଦିଗରେ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା କଣ ରହିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛି ଯେ ଆମ ନିକଟରେ ନିଜସ୍ୱ ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସର ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି । ଆମେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇନାହିୁଁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ଆମେ ସୌରଶକ୍ତି, ପବନ ଶକ୍ତି, ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ଏବଂ ହାଇଡ୍ରୋ ପାୱାରର ଶକ୍ତି ଉପରେ ନିଜସ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଜି-୨୦ରେ ଭାରତ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଦେଶ, ଯିଏ କି ସମୟସୀମାର ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ୟାରିସରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛି। ଏବଂ ୨୦ ଟି ଦେଶର ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଆମେ ଏକମାତ୍ର ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏ ଏହା କରିଛୁ । ଯାହା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିପାରିଲା ନାହିଁ, ତାହା ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଅନେକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆମେ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରୁଛୁ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ, କେବଳ ଭିଡିଓ ଦେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଉଚିତ୍ | ରୁଫ୍ ଟପ୍ ସୋଲାରର ଏହା ଏକ ନିଆରା ସ୍କିମ୍ । ଏହା ଅଧୀନରେ, ଆମେ ରୁଫ୍ ଟପ୍ ସୋଲାର ସେଟଅପ୍ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଉଛୁ ଏବଂ ସ୍ଥାପନାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛୁ | ଏହି ଗୋଟିଏ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧୩ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥାତ୍ ୧ କୋଟି ୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଏଥିରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଯୋଜନାରେ ତିନି ଲକ୍ଷ ୨୫ ହଜାର ଘରେ ସ୍ଥାପନା କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାର ଯେଉଁ ଫଳାଫଳ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ... ଏହି ଫଳାଫଳ ନିଜେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ । ଯେଉଁ ଛୋଟ ପରିବାର ମାସକୁ ୨୫୦ ୟୁନିଟ୍ ବିଜୁଳି ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥାନ୍ତି ୧୦୦ ୟୁନିଟ୍ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କରି ଗ୍ରିଡ୍ ରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି।, ସେମାନଙ୍କୁ ବର୍ଷକୁ ପ୍ରାୟ ୨୫ ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ଅର୍ଥାତ୍ ଲୋକଙ୍କର ଯେଉଁ ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ସଞ୍ଚୟ ହେବ .... ତାହାଦ୍ଵାରା ସେମାନେ... ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୨୫ ହଜାର ଟଙ୍କା ଲାଭ ମିଳିବ । ଯଦି ସେମାନେ ଏହି କ'ଣ ରୋଜଗାର କରିବେ ଟଙ୍କାକୁ ପିପିଏଫରେ ରଖନ୍ତି, ପିପିଏଫରେ ରଖନ୍ତି ଏବଂ ଯେମିତି ଘରେ ଝିଅଟିଏ ଜନ୍ମ ହୋଇଛି, ଯଦି ଏକ ବର୍ଷର ଝିଅ ଅଛି ତେବେ ୨୦ ବର୍ଷ ପରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ୧୦-୧୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ରହିବ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ... ପିଲାଙ୍କ ପାଠପଢ଼ାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିବାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଅର୍ଥ କାମରେ ଆସିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆଉ ଦୁଇଟି ବଡ଼ ଲାଭ ରହିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ବିଜୁଳି ସହିତ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ସବୁଜ ଚାକିରି ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ହଜାର ହଜାର ଭେଣ୍ଡରଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ, ଏହାକୁ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯିବ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ପାଖାପାଖି ୨୦ ଲକ୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦ ମିଲିୟନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ଯୋଜନାରେ ୩ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ଦକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୧ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ସୋଲାର ପିଭି ଟେକ୍ନିସିଆନ୍ ମଧ୍ୟ ରହିବେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରତି ୩ କିଲୋୱାଟ୍ ସୌର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ୫୦-୬୦ ଟନ୍ କାର୍ବନ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ୍ ନିର୍ଗମନ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ ହେବ। ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ରେ ବଡ଼ ଅବଦାନ ଦେବେ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେତେବେଳେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଇତିହାସ ଲେଖାଯିବ,ସେତେବେଳେ ଭାରତର ସୌର ବିପ୍ଳବ ଅଧ୍ୟାୟ ସୌର ବିପ୍ଳବର ଅଧ୍ୟାୟ ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ଲେଖାଯିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ଯେଉଁ ଅତିଥିମାନେ ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଏଠାରୁ ୧୦୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗାଁ ଅଛି - ମୋଢେରା । ସେଠାରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର ରହିଛି। ଆଉ ଏହି ଗାଁ ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସୌର ଗ୍ରାମ । ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ଗାଁର ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତା ସୌର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଗାଁକୁ ସୋଲାର ଭିଲେଜ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏଠାରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଲାଗିଛି ମୁଁ ତାକୁ ଦେଖିବାକୁ ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତୁ । ଅଯୋଧ୍ୟା ବିଷୟରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବହୁତ କିଛି ଜାଣନ୍ତି । ଅଯୋଧ୍ୟା ସହର ହେଉଛି ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ । ଭଗବାନ ରାମ ଥିଲେ ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶୀ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କେବଳ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିଲି, ମୁଁ ସେଠାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଷ୍ଟଲ ଦେଖିଲି | ଯେହେତୁ ମୁଁ କାଶୀର ସାଂସଦ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବ୍ୟକ୍ତି ହେଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଷ୍ଟଲ ଦେଖିବାକୁ ଯିବା ଏହା ସ୍ଵାଭାବିକ । ଏବଂ ସେମାନେ ଆଜି ମୋତେ ରିପୋର୍ଟ କରୁଥିଲେ ଯେ ସେ ମୋର ଇଚ୍ଛା ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି । ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱକୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶୀ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଅଯୋଧ୍ୟା ସମଗ୍ର ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ମଡେଲ ସୋଲାର ସିଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଏହି କାମ ପ୍ରାୟ ଶେଷ ହୋଇସାରିଛି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଅଯୋଧ୍ୟାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେବା ସୌର ଶକ୍ତିରେ ଚାଲୁ ଏବଂ ସୌର ଶକ୍ତିରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉ । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଅନେକ ସୁବିଧା ଏବଂ ଘରକୁ ସୌର ଶକ୍ତି ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିଛୁ | ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସୋଲାର ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍, ସୋଲାର ଛକ, ସୋଲାର ବୋଟ୍, ସୋଲାର ୱାଟର ଏଟିଏମ୍ ଓ ସୋଲାର ବିଲ୍ଡିଂ ଦେଖାଯାଇ ପାରିବ ।
ଆମେ ଭାରତର ୧୭ଟି ସହରକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ ଯାହାକୁ ଆମେ ସୌର ସହର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ଚାଷ ଜମି, ଆମ ର ଚାଷ ଜମିକୁ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ । ଆଜି ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ସୋଲାର ପମ୍ପ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ସୋଲାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସହାୟତା କରାଯାଉଛି। ଭାରତ ଆଜି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛୁ। ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆଜି ଭାରତରେ ଶକ୍ତି ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ସର୍କୁଲାର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ | ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ପୁନଃବ୍ୟବହାର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ପୃଥିବୀ ସମର୍ଥକ ଲୋକଙ୍କ ନୀତି ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା । ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ମିଶନ ଏଲଆଇଏଫଇ, ମିଶନ ଏଲଆଇଏଫଇ ଅର୍ଥାତ୍ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀର ପରିକଳ୍ପନା ଦେଇଛି । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟର ଉଦ୍ୟମରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶତାଧିକ ଦେଶକୁ ଯୋଡ଼ିଛି। ଏପରିକି ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ। ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ମଧ୍ୟ ନିଜ ରେଳବାଇକୁ ଶୂନ୍ୟ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। କିଛି ଲୋକ ଭାବୁଥିବେ ଭାରତର ରେଳ ନେଟ୍ ଜିରୋର ଅର୍ଥ କ'? ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆମର ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଏତେ ବିଶାଳ ଯେ ଗୋଟିଏ ଟ୍ରେନ୍ ବଗିରେ ପ୍ରାୟ କୋଟି ରୁ ଦେଢ କୋଟି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଏତେ ବଡ଼ ଟ୍ରେନ୍ ନେଟୱାର୍କ। ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯିବ ବୋଲି ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଭାରତର ଲୋକମାନେ ପ୍ରତି ଗାଁରେ ହଜାର ହଜାର ଅମୃତ ସରୋବର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି। ଆଜିକାଲି ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି... ଭାରତରେ ଲୋକମାନେ ନିଜ ମା'ଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ବୃକ୍ଷ ଲଗାଉଛନ୍ତି, 'ମା'ଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ଗଛ'। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଚାହିଦା ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ଚାହିଦା କୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନୂଆ ନୂଆ ନୀତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଥିବା ସୁଯୋଗ କେବଳ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନରେ ନୁହେଁ। ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଭାରତର ଏହି ପ୍ରୟାସ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସମାଧାନ ଅଟେ । ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଭାରତ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ରିଟର୍ଣ୍ଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଆପଣ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେବେ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଏହାଠାରୁ ଭଲ ସ୍ଥାନ ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଏହାଠାରୁ ଭଲ ସ୍ଥାନ ଆଉ କେଉଁଠି ନାହିଁ । ଏବଂ ମୁଁ ବେଳେବେଳେ ଭାବୁଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମ ମିଡିଆରେ ଗସିପ୍ କଲମ ଆସିଥାଏ, ବହୁତ ବ୍ରେକିଙ୍ଗ ହୋଇଥାଏ, ବେଳେବେଳେ ଏହା ମଜାଳିଆ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ସେମାନେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇନଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ପରେ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ । ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଆମର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ, କିନ୍ତୁ ମୋର ପୂର୍ବ ସରକାରରେ ସେ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ । ତେଣୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ମୋ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କୋଇଲାରୁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛନ୍ତି।
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ଏବଂ ଆପଣ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ମାଟିରେ ମୁଁ ଜନ୍ମ ନେଇଛି, ଗୁଜରାଟ ମୋତେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖାଇଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ, ମୋର ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିବା, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ବିଶେଷ କରି ଏଠାକୁ ଗସ୍ତ କରିଥିବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯୋଡିବ ଏବଂ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମକୁ ଯୋଡିବ ।
ମୋର ମନେ ଅଛି ଥରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଓବାମା ଏଠାକୁ ଗସ୍ତ, ଭାରତରେ ରହିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ଆସିଥିଲେ । ଆମର ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଥିଲା, ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜଣେ ସାମ୍ବାଦିକ ମହୋଦୟ ପଚାରିଥିଲେ କାରଣ ସେହି ସମୟରେ ଚାଲିଥିବା ଲୋକମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ବହୁତ ସଂଖ୍ୟା ଘୋଷଣା କରୁଥିଲେ, ଏଇଟା କରୁବୁ, ସେଇଟା କରିବୁ ସେମାନେ ମୋତେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଦେଶ ବଡ଼ ଟାର୍ଗେଟ ସ୍ଥିର କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଚାପ ଅଛି କି? ଏବଂ ମୁଁ ସେଦିନ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲି ଯେ ମୋଦୀ ଅଛି ... । ଏଠାରେ କାହାର ଚାପ ନାହିଁ। ତା'ପରେ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ହଁ ମୋ ଉପରେ ଚାପ ଅଛି ଏବଂ ସେହି ଚାପ ଆମ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ପିଲାମାନଙ୍କର ଅଛି, ଯେଉଁମାନେ ଜନ୍ମ ମଧ୍ୟ ହୋଇନାହାନ୍ତି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ କୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଅଛି | ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାମ କରୁଛି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆମ ପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ, ତୃତୀୟ, ଚତୁର୍ଥ ପିଢ଼ିପାଇଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆପଣ ଏତେ ବଡ଼ କାମ କରିବାକୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଆପଣ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ଏହି ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିରକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ନମସ୍କାର।