Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses first Foundation Day celebrations of I4C as the Chief Guest at Vigyan Bhavan in New Delhi, launches major initiatives for prevention of cyber crime
Launched on the initiative of Prime Minister Shri Narendra Modi under the Secured Cyber Space campaign I4C has become a strong pillar of the country's cyber security today
Four major initiatives of 'I4C' launched today will make a huge contribution in making the fight against cyber crime more robust, effective and successful
Cyber security is not limited to the digital world only but is an important aspect of national security
No single organization or institution can secure cyber space, all stakeholders need to come together on one platform and work together for the cause
Creating a Suspect Registry at the national level and connecting the states with it will help in prevention of cyber crime
Around 5 thousand Cyber Commandos will be prepared in 5 years
All legal arrangements have been made to make the country cyber secured in three new criminal laws
Union Home Minister dedicates Cyber Fraud Mitigation Centre (CFMC), launches Samanvay Platform (Joint Cyber Crime Investigation Facilitation System), 'Cyber Commandos' programme and Suspect Registry
10 SEP 2024 3:50PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the first Foundation Day program of the Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C) as the Chief Guest at Vigyan Bhavan in New Delhi today and launched key initiatives for prevention of cyber crime. The Home Minister dedicated the Cyber ​​Fraud Mitigation Centre (CFMC) to the nation and launched the Samanvay platform (Joint Cyber ​​Crime Investigation Facility System). Shri Amit Shah also inaugurated the 'Cyber ​​Commandos' program and Suspect Registry. The Union Home Minister also unveiled the new logo, vision and mission of I4C. Union Minister of State for Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, Director IB, Special Secretary (Internal Security), Chief Secretaries and Director Generals of Police/Senior Police Officers of various States/Union Territories, officials from various government organisations, senior officials from various banks/financial intermediaries, FinTech, Media, Cyber ​​Commandos, NCC and NSS cadets were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah underlined that I4C was established in 2015 under the ‘Safe Cyber ​​Space’ campaign on the initiative of Prime Minister Shri Narendra Modi, since then it is continuously moving towards becoming a strong pillar of a cyber secured India. He added that in the 9-year journey from 2015 to 2024, this idea turned into an initiative and then into an institution and now it is moving towards becoming a huge pillar of a cyber secured India.
Union Home Minister said that development of any country is impossible without cyber security. He said that technology proves to be a blessing for human life and today technology is being used extensively in all new initiatives. He said that the increasing use of technology is also creating many threats and that is why cyber security is no longer limited to the digital world but has also become an important aspect of national security. Shri Shah said that platforms like I4C can make a huge contribution in dealing with such threats. He called upon I4C to continue awareness, coordination and joint efforts with the concerned stakeholders. The Home Minister said that no single institution can keep cyber space secured single-handedly. This is possible only when many stakeholders come on the same platform and move forward on the same method and path.
Shri Amit Shah said that four major cyber platforms of I4C have also been launched here today. He said that Cyber ​​Fraud Mitigation Centre (CFMC) was a vision of Prime Minister Shri Narendra Modi, which has been launched today. He said that along with this, Cyber ​​Commando, Samanvay platform and Suspect Registry have also been inaugurated today.
Union Home Minister said that in a vast country like India, having a separate Cyber Suspect Registry for each state would not serve any purpose because states have their own boundaries but cyber criminals have no boundaries. He said that it was the need of the hour to create a Suspect Registry at the national level and connect states with it to create a common platform to fight cyber crime. Shri Shah added that this initiative will help us a lot in preventing cyber crimes in the coming days.
Shri Amit Shah said that from today onwards, I4C is also starting a public awareness campaign. He said that efforts will be made to speed up this campaign through more than 72 TV channels, 190 Radio FM channels, cinema halls and many other platforms in the country. He said that this campaign cannot be successful unless the victim knows how to avoid cyber crime. Shri Shah said that creating awareness about the cyber crime helpline 1930 and other platforms of I4C will increase its utility and help us prevent cyber crimes. The Home Minister requested all the state governments to join this campaign and spread awareness in villages and cities.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that CFMC has also been inaugurated with the idea of ​​​​bringing banks, financial institutions, telecom companies, Internet Service Providers and police on a single platform and this will become a major platform for prevention of cyber crime in the coming days. He said that CFMC should work to identify the modus operandi (MO) of cyber criminals using different data and prevent it. Shri Shah said that under the Cyber ​​Commando programme, a target has been set to prepare about 5 thousand cyber commandos in 5 years.
Shri Amit Shah said that ‘duty to share’ instead of ‘need to know’ is the need of the hour and for this nothing can be more effective than the Samanvay platform. He added that the Samanvay platform has been taken forward with a data-driven approach and this is the first attempt in the country to create a shared data repository. The Home Minister said that the four initiatives launched today have been taken together by I4C and the police across the country, they will make a huge contribution in making the fight against cyber crime more robust, effective and successful.
Union Home Minister said that the number of internet users in the country was 25 crores on 31 March 2014, which is 95 crores on 31 March 2024. He said that due to the increase in downloading speed and reduction in cost, data consumption has also increased a lot. He said that earlier the average usage was 0.26 GB which has increased by almost 78 times to 20.27 GB today. Shri Shah added that due to the Digital India initiative, many facilities have become online in the country. He said that 35 crore Jan Dhan accounts, 36 crore Rupay debit cards, transactions worth Rs 20 lakh 64000 crore have been done digitally in 2024. He said that 46% of the world's digital transaction volume is taking place in India today. Home Minister added that when digital accounts and digital transactions increase, the need for protection from digital fraud also increases a lot.
Shri Amit Shah said that in 2014, only 600 panchayats of the country were connected to the internet, whereas 2,13,000 panchayats are connected with the internet today. He said that with the increase in digital transactions and use of digital data, the responsibility of securing it from cyber fraud has also increased. He said that we are facing many challenges like sale of important personal data by cyber criminals, online harassment, women and child abuse, fake news and tool kits, misinformation campaigns and, even today, we need to do a lot to deal with them.
Union Home Minister said that in three new criminal laws – Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), Bharatiya Nagrik Suraksha Sanhita (BNSS) and Bharatiya Sakshya Adhiniyam (BSA) – all legal arrangements have been made to make our country cyber secured. He said that through many technology driven initiatives, they have been given a legal form. He said that many efforts have been made to ensure that investigation is based on scientific methods and to improve the quality of probe.
Shri Amit Shah said that I4C has done a great job in its journey of 9 years and in the short span of one year after becoming an official part of the Ministry of Home Affairs. He said that the biggest achievement of I4C is the 1930 national helpline number and it is the responsibility of all state governments and stakeholders to popularise it. Home Minister suggested organising an awareness fortnight to popularise the 1930 helpline. He said that all state governments and the Ministry of Home Affairs should take the initiative and organise an awareness fortnight after six months. Shri Shah said that if a campaign to popularise 1930 is run simultaneously on all platforms, then definitely the victims of fraud will feel safe, it will be stopped immediately and a fear will also be created in the minds of fraudsters.
Shri Amit Shah said that so far I4C has issued more than 600 advisories, blocked a wide range of websites, social media pages, mobile apps and accounts operated by cyber criminals. He said that a National Cyber ​​Forensic Laboratory has also been set up in Delhi under I4C. Shri Shah said that so far more than 1100 officers have been trained in cyber forensics and this is our very important and ambitious program to take this campaign down to the districts and tehsils.
Union Home Minister said that keeping in mind the complaints of cyber crime, 7 Joint Cyber ​​Coordination Teams have been formed at Mewat, Jamtara, Ahmedabad, Hyderabad, Chandigarh, Visakhapatnam and Guwahati and they have yielded very good results. He said that I4C has also launched an effective awareness campaign on various social media handles under Cyber Dost. Shri Shah said that with all these efforts we have definitely reached a point but our goals are still far away. He said that to achieve the goal, we will have to make a precise strategy and move forward together in the same direction.
Cyber Fraud Mitigation Centre (CFMC): CFMC has been established at Indian cybercrime Coordination Centre (14C) in New Delhi with representatives of major banks, Financial Intermediaries, Payment Aggregators, Telecom Service Providers, IT Intermediaries and States/UTs Law Enforcement Agencies (LEAs). They will work together for immediate action and seamless cooperation to tackle online financial crimes. CFMC will serve as an example of "Cooperative Federalism" in law enforcement.
Samanvay Platform (Joint Cybercrime Investigation Facilitation System): The platform is a web-based module that will act as a one stop portal for data repository of cybercrime, data sharing, crime mapping, data analytics, cooperation and coordination platform for Law Enforcement Agencies across the country.
'Cyber Commandos' Program: Under this program a special wing of trained 'Cyber Commandos' in States/UTs and Central Police Organizations (CPOs) will be established to counter threats of cyber security landscape in the country. Trained Cyber Commandos will assist States/UTs and Central Agencies in securing the digital space.
Suspect Registry: As part of this initiative a Suspect Registry of various identifiers is being created based on National Cybercrime Reporting Portal (NCRP), in collaboration with banks and financial intermediaries for strengthening fraud risk management capabilities of financial ecosystem.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীৰ ‘বিজ্ঞান ভৱন’ত মুখ্য অতিথি হিচাপে ‘আই৪চি’-ৰ প্ৰথম প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন’ত ভাষণ প্ৰদান কৰে, চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ সম্পৰ্কীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰে
‘সুৰক্ষিত চাইবাৰ স্পেচ অভিযান’-ৰ অধীনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উদ্যোগত আৰম্ভ কৰা ‘আই৪চি’ আজি দেশৰ চাইবাৰ নিৰাপত্তাৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ হৈ উঠিছে
'আই৪চি'ৰ আজি আৰম্ভ কৰা চাৰিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপে চাইবাৰ অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন অধিক শক্তিশালী, কাৰ্যকৰী আৰু সফল কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াব
চাইবাৰ নিৰাপত্তা কেৱল ডিজিটেল পৃথিৱীতে সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশো হ’ব
কোনো একক সংগঠন বা প্ৰতিষ্ঠানে একক ভাবে চাইবাৰ স্পেচ সুৰক্ষিত কৰিব নোৱাৰে, সকলো অংশীদাৰী পক্ষই একেখন মঞ্চত একত্ৰিত হ'ব লাগিব আৰু ইয়াৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব লাগিব
‘সন্দেহজনকৰ পঞ্জী’ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত যুগুত কৰা আৰু ৰাজ্যসমূহক ইয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰা কথাই চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধত সহায় কৰিব
৫ বছৰত প্ৰায় ৫ হাজাৰ ‘চাইবাৰ কমাণ্ডো’ গঢ়ি তোলা হ'ব
দেশখনক চাইবাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে তিনিখন নতুন অপৰাধী নিয়ন্ত্ৰক আইনত সকলো আইনী ব্যৱস্থা কৰা হৈছে
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে ‘চাইবাৰ প্ৰৱঞ্চনা প্ৰশমন কেন্দ্ৰ’ (চিএফএমচি) উৎসৰ্গা কৰে, ‘সমন্বয় প্লেটফৰ্ম’ (যুটীয়া চাইবাৰ
10 SEP 2024 3:50PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীৰ ‘বিজ্ঞান ভৱন’ত মুখ্য অতিথি হিচাপে ‘ভাৰতীয় চাইবাৰ অপৰাধ সমন্বয় কেন্দ্ৰ’ (আই৪চি)ৰ প্ৰথম প্ৰতিষ্ঠা দিৱসৰ কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰে আৰু চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ‘চাইবাৰ প্ৰৱঞ্চনা প্ৰশমন কেন্দ্ৰ’ (চিএফএমচি) দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা কৰে আৰু ‘সমন্বয় প্লেটফৰ্ম’ (যুটীয়া চাইবাৰ অপৰাধ অনুসন্ধান সুবিধা প্ৰণালী) মুকলি কৰে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে 'চাইবাৰ কমাণ্ডো' কাৰ্যসূচী আৰু সন্দেহজনকৰ পঞ্জীও আনুষ্ঠানিক ভাবে মুকলি কৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে ‘আই৪চি’-ৰ নতুন প্ৰতীকচিহ্ন, দৃষ্টিভংগী আৰু মিছন উন্মোচন কৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বান্দি সঞ্জয় কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহন, আইবি-ৰ সঞ্চালক, বিশেষ সচিব (আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষা), মুখ্য সচিব আৰু আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধান/বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জ্যেষ্ঠ আৰক্ষী বিষয়া, বিভিন্ন বেংক/বিত্তীয় মধ্যস্থতাকাৰী, ফিনটেক, মিডিয়া, চাইবাৰ কমাণ্ডো, এনচিচি আৰু এনএছএছ কেডেটৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।
ভাষণ প্ৰসংগত শ্ৰী অমিত শ্বাহে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উদ্যোগত 'সুৰক্ষিত চাইবাৰ মহাকাশ' অভিযানৰ অধীনত ২০১৫ চনত আই৪চি স্থাপন কৰা বুলি উল্লেখ কৰে, তেতিয়াৰ পৰা ই নিৰন্তৰভাৱে চাইবাৰ সুৰক্ষিত ভাৰতৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়ি আহিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০১৫ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈ ৯ বছৰীয়া যাত্ৰাত এই ধাৰণাটো এক প্ৰচেষ্টাত পৰিণত হয় আৰু তাৰ পিছত এটা প্ৰতিষ্ঠানলৈ পৰিণত হয় আৰু এতিয়া ই চাইবাৰ সুৰক্ষিত ভাৰতৰ এক বৃহৎ স্তম্ভ হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চাইবাৰ নিৰাপত্তা অবিহনে যিকোনো দেশৰ উন্নয়ন অসম্ভৱ। তেওঁ কয় যে প্ৰযুক্তি মানৱ জীৱনৰ বাবে এক আশীৰ্বাদ হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে আৰু আজি সকলো নতুন পদক্ষেপত প্ৰযুক্তিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰযুক্তিৰ বৰ্ধিত ব্যৱহাৰে বহুতো ভাবুকিৰো সৃষ্টি কৰিছে আৰু সেয়েহে চাইবাৰ নিৰাপত্তা এতিয়া ডিজিটেল পৃথিৱীতে সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হিচাপেও পৰিগণিত হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আই৪চিৰ দৰে মঞ্চই এনে ধৰণৰ ভাবুকিৰ মোকাবিলা কৰাত বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াব পাৰে। তেওঁ আই৪চি-ক সংশ্লিষ্ট অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সজাগতা, সমন্বয় আৰু যৌথ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কোনো এটা প্ৰতিষ্ঠানে একক ভাবে চাইবাৰ ক্ষেত্ৰ সুৰক্ষিত ৰাখিব নোৱাৰে। এয়া তেতিয়াহে সম্ভৱ হব যেতিয়া বহুতো অংশীদাৰী পক্ষই একেখন প্লেটফৰ্মত সমবেত হব আৰু একে পদ্ধতি আৰু পথৰে কৰ্মত আগবাঢ়ি যাব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ইয়াত আই৪চি-ৰ চাৰিটা মুখ্য চাইবাৰ প্লেটফৰ্ম-ও মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে চাইবাৰ প্ৰৱঞ্চনা প্ৰশমণ কেন্দ্ৰ (চিএফএমচি) হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ এক দৃষ্টিভংগী, যাৰ আজি শুআৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ লগতে আজি চাইবাৰ কমাণ্ডো, সমন্বয় প্লেটফৰ্ম আৰু সন্দেহজনকৰ পঞ্জীও আনুষ্ঠানিক ভাবে মুকলি কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ দৰে বিশাল দেশত প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে পৃথককৈ চাইবাৰ সন্দেহজনকৰ পঞ্জী থাকিলে কোনো উদ্দেশ্য পূৰণ নহ'ব, কিয়নো ৰাজ্যসমূহৰ নিজা সীমা আছে কিন্তু চাইবাৰ অপৰাধীৰ কোনো সীমা নাথাকে। তেওঁ কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এখন সন্দেহজনকৰ পঞ্জী যুগুত কৰা কৰা আৰু চাইবাৰ অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ এক উমৈহতীয়া মঞ্চ গঢ়ি তুলিবলৈ ৰাজ্যসমূহক ইয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰাটো হৈছে সময়ৰ আহ্বান। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে এই পদক্ষেপে অনাগত দিনত চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ কৰাত আমাক যথেষ্ট সহায় কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজিৰ পৰা আই৪চি-য়েও জনসজাগতা অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে দেশৰ ৭২ টাতকৈয়ো অধিক টিভি চেনেল, ১৯০ টা ৰেডিঅ' এফএম চেনেল, চিনেমা হল আৰু আন বহুতো মঞ্চৰ জৰিয়তে এই অভিযানত গতি দিবলৈ চেষ্টা কৰা হ'ব। তেওঁ কয় যে এই অভিযান তেতিয়ালৈকে সফল হ'ব নোৱাৰে যেতিয়ালৈকে ভুক্তভোগীসকলে চাইবাৰ অপৰাধ এৰাই চলিব নাজানিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চাইবাৰ অপৰাধ হেল্পলাইন ১৯৩০ আৰু আই৪চি-ৰ অন্যান্য প্লেটফৰ্ম-ৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰিলে ইয়াৰ উপযোগিতা বৃদ্ধি পাব আৰু ই চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ কৰাত আমাক সহায় কৰিব। গৃহমন্ত্ৰীয়ে সকলো ৰাজ্য চৰকাৰক এই অভিযানত যোগদান কৰিবলৈ আৰু গাঁও আৰু চহৰসমূহত সজাগতা বিয়পাবলৈ অনুৰোধ জনায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বেংক, বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান, টেলিকম কোম্পানী, ইণ্টাৰনেট সেৱা প্ৰদানকাৰী আৰু আৰক্ষীক একক মঞ্চলৈ অনাৰ ধাৰণাৰে চিএফএমচি-ও উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু অনাগত দিনত ই চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধৰ এক মুখ্য মঞ্চ হৈ উঠিব। তেওঁ কয় যে চিএফএমচি-য়ে বিভিন্ন তথ্য ব্যৱহাৰ কৰি চাইবাৰ অপৰাধীসকলৰ কাৰ্যপ্ৰণালী চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু ইয়াক প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ কাম কৰা উচিত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চাইবাৰ কমাণ্ডো কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ৫ বছৰত প্ৰায় ৫ হাজাৰ চাইবাৰ কমাণ্ডো গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে 'জানিব লাগিব'ৰ পৰিৱৰ্তে 'সহভাগ কৰাটো কৰ্তব্য' হৈছে আজিৰ সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু ইয়াৰ বাবে সমন্বয় প্লেটফৰ্মতকৈ আন একো অধিক কাৰ্যকৰী মঞ্চ হ'ব নোৱাৰে। তেওঁ লগতে কয় যে সামন্বয় প্লেটফৰ্ম-ক তথ্য-চালিত দৃষ্টিভংগীৰে আগুৱাই নিয়া হৈছে আৰু এক অংশীদাৰী ডাটা ৰিপোজিটৰী সৃষ্টি কৰাৰ বাবে দেশৰ এইটো হৈছে প্ৰথম প্ৰয়াস। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি আৰম্ভ কৰা চাৰিটা পদক্ষেপ আই৪চি আৰু সমগ্ৰ দেশৰ আৰক্ষীয়ে একেলগে গ্ৰহণ কৰিছে, তেওঁলোকে চাইবাৰ অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন অধিক শক্তিশালী, কাৰ্যকৰী আৰু সফল কৰি তোলাত এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ ৩১ মাৰ্চত দেশত ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা আছিল ২৫ কোটি, পিচে, ৩১ মাৰ্চ ২০২৪ তাৰিখে এই সংখ্যা হৈছেহি ৯৫ কোটি। তেওঁ কয় যে ডাউনলোডিঙ-ৰ গতি বৃদ্ধি আৰু ব্যয় হ্ৰাস হোৱাৰ ফলত ডাটা-ৰ ব্যৱহাৰো যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে আগতে গড় ব্যৱহাৰ আছিল ০.২৬ জিবি, যি আজি প্ৰায় ৭৮ গুণ বৃদ্ধি হৈ ২০.২৭ জিবি হৈছেহি। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া উদ্যোগৰ ফলত দেশত বহুতো সুবিধা অনলাইন হৈ উঠিছে। তেওঁ কয় যে ২০২৪ চনত ৩৫ কোটি জন ধন একাউণ্ট, ৩৬ কোটি ৰূপে ডেবিট কাৰ্ড, ২০ লাখ ৬৪,০ কোটি টকাৰ লেনদেন ডিজিটেল ভাৱে কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ ডিজিটেল লেনদেনৰ পৰিমাণৰ ৪৬% আজি ভাৰতত সম্পাদিত হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে যেতিয়া ডিজিটেল একাউণ্ট আৰু ডিজিটেল লেনদেন বৃদ্ধি পায়, ডিজিটেল প্ৰৱঞ্চনাৰ পৰা সুৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তাও যথেষ্ট বৃদ্ধি পায়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনত দেশৰ মাত্ৰ ৬০০ খন পঞ্চায়ত ইণ্টাৰনেটৰ সৈতে সংযুক্ত আছিল, আনহাতে আজি ২,১৩,০০০ পঞ্চায়ত ইণ্টাৰনেটৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। তেওঁ কয় যে ডিজিটেল লেনদেন বৃদ্ধি আৰু ডিজিটেল তথ্যৰ ব্যৱহাৰৰ সৈতে ইয়াক চাইবাৰ জালিয়াতিৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰাৰ দায়িত্বও বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে আমি চাইবাৰ অপৰাধীৰ দ্বাৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যক্তিগত তথ্য বিক্ৰী, অনলাইন উৎপীড়ন, মহিলা আৰু শিশু উৎপীড়ন, ভুৱা বাতৰি আৰু টুল কিট, ভুল তথ্যৰ প্ৰচাৰ আদিৰ দৰে বহুতো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছো আৰু আজিও আমি তেওঁলোকৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ যথেষ্ট কাম কৰিব লাগিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তিনিখন নতুন অপৰাধী নিয়ন্ত্ৰক আইন – ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা (বিএনএছ), ভাৰতীয় নাগৰিক সুৰক্ষা সংহিতা (বিএনএছএছ) আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়ম (বিএছএ)-তআমাৰ দেশক চাইবাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে সকলো আইনী ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে বহুতো প্ৰযুক্তি চালিত পদক্ষেপৰ জৰিয়তে এই ব্যৱস্থাসমূহক আইনী ৰূপ দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে অনুসন্ধান বৈজ্ঞানিক পদ্ধতিৰ ওপৰত আধাৰিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ লগতে অনুসন্ধানৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে বহুতো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ আনুষ্ঠানিক অংশ হোৱাৰ পিছত আই৪চি-য়ে ইয়াৰ ৯ বছৰৰ যাত্ৰাত আৰু এবছৰৰ কম সময়ৰ ভিতৰতে এক মহান কাম সম্পন্ন কৰিছে। তেওঁ কয় যে আই৪চি-ৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সাফল্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় হেল্পলাইন নম্বৰ ১৯৩০, আৰু ইয়াক জনপ্ৰিয় কৰাটো সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু অংশীদাৰৰ দায়িত্ব। গৃহমন্ত্ৰীয়ে ১৯৩০ হেল্পলাইনটো জনপ্ৰিয় কৰিবলৈ এটা সজাগতা পষেক আয়োজন কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ কয় যে সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু গৃহ মন্ত্ৰালয়ে উদ্যোগ লোৱা উচিত আৰু ছমাহৰ পিছত এটা সজাগতা পষেকৰ আয়োজন কৰা উচিত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যদি সকলো প্লেটফৰ্মত একেলগে ১৯৩০ৰ এটা অভিযান চলোৱা হয়, তেন্তে নিশ্চিতভাৱে প্ৰৱঞ্চনাৰ ভুক্তভোগীসকলে সুৰক্ষিত অনুভৱ কৰিব, ইয়াক তৎক্ষণিকভাবে বন্ধ কৰিব পৰা যাব আৰু প্ৰৱঞ্চকসকলৰ মনতো ভয়ৰ সৃষ্টি হ'ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এতিয়ালৈকে আই৪চি-য়ে ৬০০ তকৈয়ো অধিক পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিছে, বিভিন্ন ধৰণৰ ৱেবছাইট, ছ'চিয়েল মিডিয়া পৃষ্ঠা, মোবাইল এপ আৰু চাইবাৰ অপৰাধীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত একাউণ্ট অৱৰোধ কৰিছে। তেওঁ কয় যে আই৪চি-ৰ অধীনত দিল্লীত এক ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ ফৰেনচিক গৱেষণাগাৰো স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এতিয়ালৈকে ১১০০ তকৈয়ো অধিক বিষয়াক চাইবাৰ ফৰেনচিক-ৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে আৰু এই অভিযানক জিলা আৰু তহচিল পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱাটো হৈছে আমাৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উচ্চাকাংক্ষী কাৰ্যসূচী।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চাইবাৰ অপৰাধৰ অভিযোগৰ কথা মনত ৰাখি মেৱাত, জামতাৰা, আহমেদাবাদ, হায়দৰাবাদ, চণ্ডিগড়, বিশাখাপত্তনম আৰু গুৱাহাটীত ৭টা যুটীয়া চাইবাৰ সমন্বয় দল গঠন কৰা হৈছে আৰু তেওঁলোকে যথেষ্ট ভাল ফল লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে আই৪চি-য়ে চাইবাৰ দোষ্ট-ৰ অধীনত বিভিন্ন সামাজিক মাধ্যমৰ হেণ্ডেল-ত এক কাৰ্যকৰী সজাগতা অভিযানো আৰম্ভ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমি নিশ্চিতভাৱে এটা বিন্দুত উপনীত হৈছো, পিচে আমাৰ লক্ষ্য এতিয়াও বহু দূৰৈত আছে। তেওঁ কয় যে লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আমি এক সঠিক ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব আৰু একে দিশত একেলগে আগবাঢ়িব লাগিব।
চাইবাৰ প্ৰৱঞ্চনা প্ৰশমন কেন্দ্ৰ (চিএফএমচি): নতুন দিল্লীৰ ভাৰতীয় চাইবাৰ ক্ৰিয়া সমন্বয় কেন্দ্ৰত (১৪চি) মুখ্য বেংক, বিত্তীয় মধ্যস্থতাকাৰী, পৰিশোধ সংগ্ৰহকাৰী, টেলিকম সেৱা প্ৰদানকাৰী, তথ্য প্ৰযুক্তি মধ্যস্থতাকাৰী আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত সংস্থা (এলইএ)ৰ প্ৰতিনিধিসকলক লৈ চিএফএমচি স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁলোকে অনলাইন বিত্তীয় অপৰাধৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ তাৎক্ষণিক পদক্ষেপ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সহযোগিতাৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব। চিএফএমচি-য়ে আইন প্ৰৱৰ্তনত "সহযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজম"ৰ উদাহৰণ হিচাপে কাম কৰিব।
সমন্বয় প্লেটফৰ্ম (যুটীয়া চাইবাৰ ক্ৰাইম অনুসন্ধান সুবিধা প্ৰণালী): প্লেটফৰ্মটো হৈছে এক ৱেব-আধাৰিত মডিউল যি সমগ্ৰ দেশৰ আইন প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থাসমূহৰ বাবে চাইবাৰ ক্ৰাইম, ডাটা শ্বেয়াৰিং, অপৰাধ মেপিং, ডাটা এনালিটিক্স, সহযোগিতা আৰু সমন্বয় মঞ্চৰ ডাটা ৰিপজিটৰী হিচাপে কাম কৰিব।
'চাইবাৰ কমাণ্ডো' কাৰ্যসূচীঃ এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত দেশত চাইবাৰ নিৰাপত্তাৰ দৃশ্যপটৰ ভাবুকি প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত সংস্থা আৰু কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংগঠনত প্ৰশিক্ষিত 'চাইবাৰ কমাণ্ডো'ৰ এটা বিশেষ শাখা স্থাপন কৰা হ'ব। প্ৰশিক্ষিত চাইবাৰ কমাণ্ডোসকলে ডিজিটেল ক্ষেত্ৰ সুৰক্ষিত কৰাত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত সংস্থা আৰু কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহক সহায় কৰিব।
সন্দেহজনকৰ পঞ্জীয়ন: এই পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে বিত্তীয় পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ জালিয়াতি বিপদাশংকা ব্যৱস্থাপনা সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন কৰাৰ বাবে বেংক আৰু বিত্তীয় মধ্যস্থতাকাৰীসকলৰ সহযোগত ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ ক্ৰাইম ৰিপৰ্টিং পৰ্টেল (এনচিআৰপি)ক আধাৰ কৰি বিভিন্ন চিনাক্তকৰ্তাৰ জৰিয়তে সন্দেহজনকৰ পঞ্জী গঢ়ি তোলা হৈছে।