गृह मामिला मन्त्रालय
केन्द्रिय गृह तथा सहकारिता मन्त्री अमित शाहद्वारा नयाँ दिल्लीको विज्ञान भवनमा 14सीको प्रथम स्थापना दिवस समारोहलाई सम्बोधन, साइबर अपराध रोकथाम गर्न प्रमुख पहलको शुभारम्भ
सुरक्षित साइबर स्पेस अभियान अन्तर्गत प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको पहलमा शुरु गरिएको 14 सी देशको साइबर सुरक्षाको बलियो स्तम्भ बनेको छ
आज शुभारम्भ गरिएको 14 सीको चार मुख्य पहलले साइबर अपराध विरुद्धको लडाईलाई अरू बढी सुदृढ, प्रभावी र सफल बनाउन ठूलो योगदान दिनेछ
साइबर सुरक्षा डिजिटल संसारसम्म मात्र सीमित नरहेर यो राष्ट्रिय सुरक्षाको पनि महत्त्वपूर्ण पक्ष हो
साइबर स्पेसलाई कुनै एउटा सङ्गठन वा संस्थानले सुरक्षित गर्नसक्दैन, तर सबै हितधारकले एउटै मञ्चमा आइ मिलेर काम गर्नुपर्नेछ।
राष्ट्रिय स्तरमा सन्दिग्ध बहीखाता सिर्जना गरी सबै राज्यलाई जोड्नाले साइबर अपराध रोकथाम गर्न सघाउ पुऱ्याउनेछ
पाँच वर्षमा करिब 5 हजार साइबर कमाण्डो तयार गरिनेछ
तीन नयाँ आपारिधिक कानूनमा देशलाई साइबर सुरक्षित बनाउन सबै कानूनी व्यवस्था गरिएको छ
केन्द्रिय गृह मन्त्रीद्वारा साइबर धोकाधडी शमन केन्द्र (सीएफएमसी) राष्ट्रलाई समर्पित, समन्वयन मञ्च (संयुक्त साइबर अपराध अन्वेषण सुगमिकरण प्रणाली), साइबर कमाण्डो कार्यक्रम र सन्दिग्ध बहीखाताको शुभारम्भ
10 SEP 2024 3:50PM by PIB Gangtok
केन्द्रिय गृह तथा सहकारिता मन्त्री अमित शाहले आज नयाँ दिल्लीको विज्ञान भवनमा मुख्य अतिथिका रूपमा भारतीय साइबर अपराध समन्वयन केन्द्रको (14 सी) प्रथम स्थापना दिवस कार्यक्रमलाई सम्बोधित गर्दै साइबर अपराधको रोकथाम गर्न प्रमुख पहलहरूको शुभारम्भ गरे। गृह मन्त्रीले साइबर धोकाधडी शमन केन्द्र (सीएफएमसी) राष्ट्रलाई समर्पित गर्नका साथै समन्वयन मञ्च (संयुक्त साइबर अपराध अन्वेषण सुगमिकरण प्रणाली) शुभारम्भ गरे। यसका साथै उनले साइबर कमाण्डो कार्यक्रम र सन्दिग्ध पञ्जीको पनि लोकार्पण गरे। केन्द्रिय गृह मन्त्रीले 14 सीको नयाँ प्रतीकचिन्ह, परिकल्पना र मिशनको पनि अनावरण गरे। केन्द्रिय गृह राज्यमन्त्री बन्दी सञ्जय कुमार, केन्द्रिय गृह सचिव गोविन्द मोहन, आइबीका निर्देशक, विशेष सचिव (आन्तरिक सुरक्षा), विभिन्न राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशका मुख्य सचिव अनि पुलिस महानिर्देशक/ वरिष्ठ पुलिस अधिकारी, विभिन्न सरकारी सङ्गठनका अधिकारी, विभिन्न ब्याङ्क अनि वित्तीय संस्थानका वरिष्ठ अधिकारी, फिनटेक, मिडिया, साइबर कमाण्डो, एनसीसी र एनएसएस वाहिनीहरू पनि यस अवसरमा उपस्थित थिए।
आफ्नो सम्बोधनमा अमित शाहले 14 सी 2015 मा सुरक्षित साइबर स्पेस अभियान अन्तर्गतच प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको पहलमा स्थापित गरिएको कुरा रेखाङ्कित गर्दै यसपछि यो निरन्तर साइबर सुरक्षित भारतको बलियो स्तम्भ बन्ने दिशामा अघि बढिरहेको बताए। वर्ष 2015 देखि 2024 को नौ वर्षको यात्रामा यो विचार पहलमा रूपान्तरित हुँदै यसपछि संस्थान र अहिले आएर साइबर सुरक्षित भारतको विशाल स्तम्भ बन्ने दिशामा अघि बढिरहेको उल्लेख गरे।
साइबर सुरक्षाबिना देशको विकास असम्भव रहेको उल्लेख गर्दै प्रविधि मानव जीवनको निम्ति वरदान साबित भएको र आज नयाँ पहलहरूमा यसको विस्तृत प्रयोग भइरहेको बताए। प्रविधिको बढ्दो प्रयोगले खतराहरू पनि धेरै सिर्जना गरिरहेको हुँदा साइबर सुरक्षा आज आएर डिजिटल संसारमा मात्र सीमित नभएर यो राष्ट्रिय सुरक्षाको पनि महत्त्वपूर्ण पक्ष बन्नपुगेको बताए। 14सी जस्ता मञ्चले त्यस्ता खतरालाई सम्बोधित गर्न ठूलो योगदान दिने उनले बताए। सम्बन्धित हितधारकसँग 14सीले निरन्तर जागरूकता, समन्वयन र संयुक्त पहल गर्न उनले आह्वान जनाए। कुनै पनि एउटा संस्थाले साइबर स्पेसलाई एक्लै सुरक्षित राख्न नसक्ने उल्लेख गर्दै यो सबै हितधारक एउटै मञ्चमा आई एकै विधि अनि मार्गमा अघि बढे मात्र सम्भव हुनसक्ने शाहले बताए।
14सीको चार प्रमुख साइबर मञ्च पनि आज शुभारम्भ गरिएको शाहले बताए। साइबर धोकाधडी शमन केन्द्र (सीएफएमसी) प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको परिकल्पना रहेको र यो आज शुभारम्भ गरिएको उनले बताए। यसका साथै साइबर कमाण्डो, समन्वयन मञ्च र सन्दिग्ध पञ्जी पनि लोकार्पण गरिएको उनले बताए।
भारत जस्तो विशाल देशमा प्रत्येक राज्यको निम्ति अलग साइबर सन्दिग्ध पञ्जी राख्नुले कुनै उद्देश्य हासिल गर्न नसक्ने कारण राज्यहरूको आफ्नै सीमा भए तापनि साइबर अपराधीहरूको कुनै सीमा नहुने उनले बताए। यसै कारण राष्ट्रिय स्तरमा सन्दिग्ध पञ्जी सिर्जना गरी साइबर अपराध विरुद्ध लड्न साझा मञ्च तयार गरी राज्यहरूलाई जोड्नु समयको माग रहेको उनले बताए। यस पहलले आगामी दिनहरूमा साइबर अपराध रोकथाम गर्न धेरै नै सहयोग गर्ने शाहले बताए।
आजदेखि 14 सीले जनजागरूकता अभियान पनि शुरु गर्ने उनले बताए। यस अभियानलाई 72 वटा टिभी ट्यानल, 190 एफएम च्यानल, सिनेमाघर अनि अन्य धेरै मञ्चको माध्यमद्वारा गति प्रदान गर्न प्रयास गरिने उनले बताए। साइबर अपराधबाट जोगिने कुराबारे पीडितले थाहा नपाएसम्म यो अभियान सफल हुन नसक्ने उनले बताए। साइबर अपराध हेल्पलाइन 1930 र 14 सीका अन्य मञ्चबारे जागरूकता फैलाउनुले यसको उपादेयता बढाउनका साथै साइबर अपराध रोकथाम गर्न सघाउ पुग्ने उनले बताए। यस अभियानमा जोडिँदै गाउँ अनि शहरमा जागरूकता फैलाउन पनि गृह मन्त्रीले सबै राज्य सरकारलाई अनुरोध गरे।
सीएफएमसीको उद्घाटन ब्याङ्क, वित्तीय संस्थान, दूरसञ्चार कम्पनी, इन्टरनेट सेवा प्रदाता अनि पुलिसलाई एउटै मञ्चमा ल्याउने उद्देश्यका साथ उद्घाटन गरिएको उल्लेख गर्दै आगामी दिनमा साइबर अपराधको रोकथाम गर्न यो प्रमुख मञ्च हुने केन्द्रिय गृह मन्त्रीले बताए। सीएफएमसीले विभिन्न तथ्याङ्कको प्रयोग गरी साइबर अपराधीहरूको कार्यप्रणाली चिन्हित गरी त्यसको रोकथाम गर्नुपर्ने उनले बताए। साइबर कमाण्डो कार्यक्रम अन्तर्गत, पाँच वर्षभित्र 5 हजार साइबर कमाण्डो तयार पार्ने लक्ष्य राखिएको उनले बताए।
थाहा पाउन जरुरीको साटो साझा गर्ने कर्तव्य समयको माग रहेको र यसका लागि समन्वयन मञ्चभन्दा प्रभावी अरू केही नहुने उनले बताए। समन्वयन मञ्चलाई तथ्याङ्क आधारित दृष्टिकोणका साथ अघि बढाइएको र यो देशमा साझा तथ्याङ्क कोष सिर्जना गर्ने प्रथम प्रयास रहेको बताए। आज शुरु गरिएको चारवटा पहललाई 14सी अनि देशभरीका पुलिसले ग्रहण गरेको र यसले साइबर अपराध विरुद्धको लडाईलाई अरू बढी सुदृढ, प्रभावी अनि सफल बनाउन उल्लेखनीय योगदान दिने बताए।
देशमा 31 मार्च 2014 सम्म इन्टरनेट प्रयोगकर्ता 25 करोड रहेको जुन बढेर 31 मार्च 2024 सम्म 95 करोड पुगेको केन्द्रिय गृह मन्त्रीले बताए। डाउनलोड गर्ने गति बढ्नका साथै लागत घट्नुको कारण डाटाको खपत पनि धेरै बढेर गएको उनले बताए। पहिलेको औसत प्रयोग 0.26 जीबी रहेको जुन 78 गुणा जति बढेर आज 20.27 जीबी पुगेको उनले बताए। डिजिटल भारत पहलको परिणामस्वरूप, देशमा धेरै सुविधा अनलाइन बनेको पनि केन्द्रिय गृह मन्त्रीले उल्लेख गरे। 35 करोड जनधन खाता, 36 करोड रूपे डेबिट कार्ड र 20 लाख 64 हजार करोड रुपियाँ बराबरको लेनदेन वर्ष 2024 मा भएको उनले उल्लेख गरे। विश्वको डिजिटल लेनदेनको 46 प्रतिशत आज भारतमा भइरहेको पनि उनले बताए। डिजिटल खाता अनि डिजिटल लेनदेन बढ्नका साथै डिजिटल धोकाधडीबाट सुरक्षाको आवश्यकता पनि त्यति नै बढेर जाने उनले बताए।
वर्ष 2014 सम्म देशको केवल 600 पञ्चायत इन्टरनेटसँग जोडिएको तर आज 2,13,000 पञ्चायत इन्टरनेटमार्फत जोडिएको उनले प्रकाश पारे। डिजिटल लेनदेनका साथै डिजिटल डाटाको प्रयोग बढ्नका साथै त्यसलाई साइबर धोकाधडीबाट जोगाउने दायित्त्व पनि त्यति नै बढेको उनले बताए। साइबर अपराधीद्वारा महत्त्वपूर्ण व्यक्तिगत डाटाको बिक्री, अनलाइन उत्पीडन, महिला तथा बाल उत्पीडन, कीर्ते खबर र टूल किट, दुष्प्रचार अभियान जस्ता चुनौतीहरू बढेर गएको हुँदा त्यसलाई सम्बोधित गर्न धेरै काम गर्नुपर्ने उनले बताए।
तीनवटा नयाँ आपराधिक कानून – भारतीय न्याय संहिता (बीएनएस), भारतीय नागरिक सुरक्षा संहिता (बीएनएसएस) र भारतीय साक्ष्य अधिनियममा (बीएसए) देशलाई साइबर सुरक्षा प्रदान गर्न सबै कानूनी व्यवस्था गरिएको उनले बताए। धेरैवटा प्रविधि आधारित पहलको माध्यमद्वारा कानूनी स्वरूप प्रदान गरिएको उनले बताए। यसका साथै अनुसन्धान वैज्ञानिकतम विधिमा आधारित रहने तथा अनुसन्धानको गुणस्तरमा सुधार सुनिश्चित गर्न धेरै प्रयास गरिएको उनले बताए।
नौ वर्षको यात्राका साथै गृह मन्त्रालयको आधिकारिक अंश बनेको एक वर्षभित्र 14सीले धेरै उल्लेखनीय काम गरेको अमित शाहले बताए। 14 सीको सबैभन्दा ठूलो उपलब्धि राष्ट्रिय हेल्पलाइन नम्बर 1930 रहेको र यसलाई लोकप्रिय बनाउने दायित्त्व अब राज्य सरकार अनि हितधारकहरूको रहेको उनले बताए। 1930 हेल्पलाइनलाई लोकप्रिय बनाउन पाक्षिक जागरूकता अभियान शुरु गर्न पनि उनले सुझाउ दिए. सबै राज्य सरकार अनि गृह मन्त्रालयले 6 महिनापछि जागरूकता पाक्षित आयोजन गर्न पहल गर्नुपर्ने उनले बताए. सबै मञ्चमा 1930 हेल्पलाइनलाई लोकप्रिय बनाउने अभियान एकसाथ चलाइए, धोकाधडीका पीचिले सुरक्षित महसुस गर्ने र त्यो तुरुन्तै रोकिनका साथै धोकाधडी गर्नेहरूको मनमा डर बस्ने उनले बताए।
हालसम्म 14सीले 600 भन्दा धेरै परामर्श जारी गर्नका साथै विविध प्रकारका वेबसाइट, सामाजिक सञ्जालका पृष्ठ, मोबाइल एप अनि साइबर अपराधीले चलाउने खाता ब्लक गरेको केन्द्रिय गृह मन्त्रीले उल्लेख गरे। 14 सी अन्तर्गत नयाँ दिल्लीमा राष्ट्रिय साइबर अपराध विज्ञान प्रयोगशाला स्थापित गरिएको उनले जानकारी दिए। यसका साथै साइबर अपराध विज्ञानमा 1100 भन्दा धेरै अधिकारीलाई प्रशिक्षित गरिएको र अब कार्यक्रमलाई जिल्ला अनि तहसिलसम्म पुऱ्याउने महत्त्वकाङ्क्षी अनि महत्त्वपूर्ण कार्यक्रम रहेको उनले अवगत गराए।य़
साइबर अपराधका उजुरीहरूलाई ध्यानमा राख्दै सातवटा संयुक्त साइबर समन्वयन टोली मेवात, जामतारा, अहमदाबाद, हैदराबाद, चण्डीगढ, विशाखापटनम र गुवाहाटीमा गठन गरिएको र यसबाट राम्रो परिणाम आएको केन्द्रिय गृह मन्त्रीले बताए। यसका साथै साइबर दोस्त अन्तर्गत विभिन्न सोशल मिडिया ह्याण्डलमाथि प्रभावी जागरूकता अभियान पनि शुरु गरेको उनले बताए। यी सबै प्रयासका साथ एउटा विन्दुमा पुगेको भए तापनि लक्ष्य अझ धेरै टाढा रहेको उनले बताए। लक्ष्य हासिल गर्न हामीले सटीक रणनीति बनाउँदै एकै दिशामा अघि बढ्न आवश्यक रहेको उनले बताए।
साइबर धोकाधडी शमन केन्द्र (सीएफएमसी) : सीएफएमसी, नयाँ दिल्लीमा भारतीय साइबर अपराध समन्वयन केन्द्रमा (14सी) प्रमुख ब्याङ्क, वित्तीय संस्थान, भुक्तानी समूहक, दूरसञ्चार सेवा प्रदाता, आइटी संस्थान तथा राज्य/ केन्द्र शासित कानून प्रवर्तन अभिकरणका (एलईए) प्रतिनिधिहरूका साथ स्थापित गरिएको छ। अनलाइन वित्तीय अपराधलाई सम्बोधित गर्न तत्काल कार्वाही अनि निर्बाध समन्वयनका साथ उनीहरूले मिलेर काम गर्नेछन्। सीएमएमसीले कानून प्रवर्तनमा सहकारी सङ्घवादको उदाहरणको रूपमा काम गर्नेछ।
समन्वयन मञ्च (संयुक्त साइबर अपराध अनुसन्धान सुगमिकरण प्रणाली) : यो मञ्च वेब आधारित मोड्युल हो जसले देशभरीका कानून प्रवर्तन अभिकरणका लागि साइबर अपराध, डाटा सहभाजन, अपराध मानचित्रण, डाटा एनालाइटिक्स, सहकार्य एवं समन्वयन मञ्चका रूपमा काम गर्नेछ।
साइबर कमाण्डो कार्यक्रम : यस कार्यक्रम अन्तर्गत राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशका साथै केन्द्रिय पुलिस सङ्गठनमा (सीपीओ) देशको साइबर सुरक्षा परिक्षेत्रमा खतरालाई सम्बोधित गर्न प्रशिक्षित साइबर कमाण्डोको विशेष शाखा स्थापित गरिनेछ। प्रशिक्षित साइबर कमाण्डोले डिजिटल स्पेसलाई सुरक्षित राख्न राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशका साथै केन्द्रिय अभिकरणहरूलाई सहयोग गर्नेछ।
सन्दिग्ध बहीखाता : यस पहलको अंशको रूपमा, राष्ट्रिय साइबर अपराध रिपोर्टिङ पोर्टलको (एनसीआरपी) आधारमा, ब्याङ्क अनि वित्तीय संस्थानको सहयोगमा वित्तीय परितन्त्रको धोकाधडी जोखिम प्रबन्धन क्षमता सुदृढिकरणका लागि विभिन्न अभिज्ञापकको सन्दिग्ध बहीखाता सिर्जना गरिनेछ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses first Foundation Day celebrations of I4C as the Chief Guest at Vigyan Bhavan in New Delhi, launches major initiatives for prevention of cyber crime
Launched on the initiative of Prime Minister Shri Narendra Modi under the Secured Cyber Space campaign I4C has become a strong pillar of the country's cyber security today
Four major initiatives of 'I4C' launched today will make a huge contribution in making the fight against cyber crime more robust, effective and successful
Cyber security is not limited to the digital world only but is an important aspect of national security
No single organization or institution can secure cyber space, all stakeholders need to come together on one platform and work together for the cause
Creating a Suspect Registry at the national level and connecting the states with it will help in prevention of cyber crime
Around 5 thousand Cyber Commandos will be prepared in 5 years
All legal arrangements have been made to make the country cyber secured in three new criminal laws
Union Home Minister dedicates Cyber Fraud Mitigation Centre (CFMC), launches Samanvay Platform (Joint Cyber Crime Investigation Facilitation System), 'Cyber Commandos' programme and Suspect Registry
10 SEP 2024 3:50PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the first Foundation Day program of the Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C) as the Chief Guest at Vigyan Bhavan in New Delhi today and launched key initiatives for prevention of cyber crime. The Home Minister dedicated the Cyber ​​Fraud Mitigation Centre (CFMC) to the nation and launched the Samanvay platform (Joint Cyber ​​Crime Investigation Facility System). Shri Amit Shah also inaugurated the 'Cyber ​​Commandos' program and Suspect Registry. The Union Home Minister also unveiled the new logo, vision and mission of I4C. Union Minister of State for Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, Director IB, Special Secretary (Internal Security), Chief Secretaries and Director Generals of Police/Senior Police Officers of various States/Union Territories, officials from various government organisations, senior officials from various banks/financial intermediaries, FinTech, Media, Cyber ​​Commandos, NCC and NSS cadets were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah underlined that I4C was established in 2015 under the ‘Safe Cyber ​​Space’ campaign on the initiative of Prime Minister Shri Narendra Modi, since then it is continuously moving towards becoming a strong pillar of a cyber secured India. He added that in the 9-year journey from 2015 to 2024, this idea turned into an initiative and then into an institution and now it is moving towards becoming a huge pillar of a cyber secured India.
Union Home Minister said that development of any country is impossible without cyber security. He said that technology proves to be a blessing for human life and today technology is being used extensively in all new initiatives. He said that the increasing use of technology is also creating many threats and that is why cyber security is no longer limited to the digital world but has also become an important aspect of national security. Shri Shah said that platforms like I4C can make a huge contribution in dealing with such threats. He called upon I4C to continue awareness, coordination and joint efforts with the concerned stakeholders. The Home Minister said that no single institution can keep cyber space secured single-handedly. This is possible only when many stakeholders come on the same platform and move forward on the same method and path.
Shri Amit Shah said that four major cyber platforms of I4C have also been launched here today. He said that Cyber ​​Fraud Mitigation Centre (CFMC) was a vision of Prime Minister Shri Narendra Modi, which has been launched today. He said that along with this, Cyber ​​Commando, Samanvay platform and Suspect Registry have also been inaugurated today.
Union Home Minister said that in a vast country like India, having a separate Cyber Suspect Registry for each state would not serve any purpose because states have their own boundaries but cyber criminals have no boundaries. He said that it was the need of the hour to create a Suspect Registry at the national level and connect states with it to create a common platform to fight cyber crime. Shri Shah added that this initiative will help us a lot in preventing cyber crimes in the coming days.
Shri Amit Shah said that from today onwards, I4C is also starting a public awareness campaign. He said that efforts will be made to speed up this campaign through more than 72 TV channels, 190 Radio FM channels, cinema halls and many other platforms in the country. He said that this campaign cannot be successful unless the victim knows how to avoid cyber crime. Shri Shah said that creating awareness about the cyber crime helpline 1930 and other platforms of I4C will increase its utility and help us prevent cyber crimes. The Home Minister requested all the state governments to join this campaign and spread awareness in villages and cities.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that CFMC has also been inaugurated with the idea of ​​​​bringing banks, financial institutions, telecom companies, Internet Service Providers and police on a single platform and this will become a major platform for prevention of cyber crime in the coming days. He said that CFMC should work to identify the modus operandi (MO) of cyber criminals using different data and prevent it. Shri Shah said that under the Cyber ​​Commando programme, a target has been set to prepare about 5 thousand cyber commandos in 5 years.
Shri Amit Shah said that ‘duty to share’ instead of ‘need to know’ is the need of the hour and for this nothing can be more effective than the Samanvay platform. He added that the Samanvay platform has been taken forward with a data-driven approach and this is the first attempt in the country to create a shared data repository. The Home Minister said that the four initiatives launched today have been taken together by I4C and the police across the country, they will make a huge contribution in making the fight against cyber crime more robust, effective and successful.
Union Home Minister said that the number of internet users in the country was 25 crores on 31 March 2014, which is 95 crores on 31 March 2024. He said that due to the increase in downloading speed and reduction in cost, data consumption has also increased a lot. He said that earlier the average usage was 0.26 GB which has increased by almost 78 times to 20.27 GB today. Shri Shah added that due to the Digital India initiative, many facilities have become online in the country. He said that 35 crore Jan Dhan accounts, 36 crore Rupay debit cards, transactions worth Rs 20 lakh 64000 crore have been done digitally in 2024. He said that 46% of the world's digital transaction volume is taking place in India today. Home Minister added that when digital accounts and digital transactions increase, the need for protection from digital fraud also increases a lot.
Shri Amit Shah said that in 2014, only 600 panchayats of the country were connected to the internet, whereas 2,13,000 panchayats are connected with the internet today. He said that with the increase in digital transactions and use of digital data, the responsibility of securing it from cyber fraud has also increased. He said that we are facing many challenges like sale of important personal data by cyber criminals, online harassment, women and child abuse, fake news and tool kits, misinformation campaigns and, even today, we need to do a lot to deal with them.
Union Home Minister said that in three new criminal laws – Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), Bharatiya Nagrik Suraksha Sanhita (BNSS) and Bharatiya Sakshya Adhiniyam (BSA) – all legal arrangements have been made to make our country cyber secured. He said that through many technology driven initiatives, they have been given a legal form. He said that many efforts have been made to ensure that investigation is based on scientific methods and to improve the quality of probe.
Shri Amit Shah said that I4C has done a great job in its journey of 9 years and in the short span of one year after becoming an official part of the Ministry of Home Affairs. He said that the biggest achievement of I4C is the 1930 national helpline number and it is the responsibility of all state governments and stakeholders to popularise it. Home Minister suggested organising an awareness fortnight to popularise the 1930 helpline. He said that all state governments and the Ministry of Home Affairs should take the initiative and organise an awareness fortnight after six months. Shri Shah said that if a campaign to popularise 1930 is run simultaneously on all platforms, then definitely the victims of fraud will feel safe, it will be stopped immediately and a fear will also be created in the minds of fraudsters.
Shri Amit Shah said that so far I4C has issued more than 600 advisories, blocked a wide range of websites, social media pages, mobile apps and accounts operated by cyber criminals. He said that a National Cyber ​​Forensic Laboratory has also been set up in Delhi under I4C. Shri Shah said that so far more than 1100 officers have been trained in cyber forensics and this is our very important and ambitious program to take this campaign down to the districts and tehsils.
Union Home Minister said that keeping in mind the complaints of cyber crime, 7 Joint Cyber ​​Coordination Teams have been formed at Mewat, Jamtara, Ahmedabad, Hyderabad, Chandigarh, Visakhapatnam and Guwahati and they have yielded very good results. He said that I4C has also launched an effective awareness campaign on various social media handles under Cyber Dost. Shri Shah said that with all these efforts we have definitely reached a point but our goals are still far away. He said that to achieve the goal, we will have to make a precise strategy and move forward together in the same direction.
Cyber Fraud Mitigation Centre (CFMC): CFMC has been established at Indian cybercrime Coordination Centre (14C) in New Delhi with representatives of major banks, Financial Intermediaries, Payment Aggregators, Telecom Service Providers, IT Intermediaries and States/UTs Law Enforcement Agencies (LEAs). They will work together for immediate action and seamless cooperation to tackle online financial crimes. CFMC will serve as an example of "Cooperative Federalism" in law enforcement.
Samanvay Platform (Joint Cybercrime Investigation Facilitation System): The platform is a web-based module that will act as a one stop portal for data repository of cybercrime, data sharing, crime mapping, data analytics, cooperation and coordination platform for Law Enforcement Agencies across the country.
'Cyber Commandos' Program: Under this program a special wing of trained 'Cyber Commandos' in States/UTs and Central Police Organizations (CPOs) will be established to counter threats of cyber security landscape in the country. Trained Cyber Commandos will assist States/UTs and Central Agencies in securing the digital space.
Suspect Registry: As part of this initiative a Suspect Registry of various identifiers is being created based on National Cybercrime Reporting Portal (NCRP), in collaboration with banks and financial intermediaries for strengthening fraud risk management capabilities of financial ecosystem.