Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks after visiting landslide affected areas of Wayanad, Kerala
10 AUG 2024 8:23PM by PIB Delhi
Honourable Chief Minister, Governor, my esteemed colleague in the Central Government, and the son of this land, Suresh Gopi Ji!
Since I first learnt of this disaster, I have been in continuous communication and have been closely monitoring the situation. It is imperative that all relevant departments of the Central Government be mobilised without delay, and that we unite in our efforts to support those who have been affected by this catastrophic event.
This is no ordinary tragedy; it has shattered the hopes and dreams of countless families. I have personally witnessed the extent of nature’s fury and have visited many affected families in the relief camps, where I heard firsthand accounts of their harrowing experiences. Additionally, I have met with patients in the hospitals who are enduring severe suffering due to the injuries inflicted by this disaster.
In times of crisis, our collective efforts yield remarkable results. On that very morning, I spoke with the Honourable Chief Minister and assured him that we were mobilising all necessary resources and would arrive as swiftly as possible. I also promptly dispatched one of our MoS to the scene. The response from various organisations has been swift and unwavering. The SDRF, NDRF, armed forces, police, local medical staff, and NGOs have all immediately stepped in to assist the disaster-affected individuals. While it is beyond human capacity to fully compensate for the loss experienced by families who have lost their loved ones, it is our shared responsibility to ensure that their future and their dreams are not further diminished. The Government of India and the nation stand united with the victims during this critical time.
Yesterday, I sent a coordination team of our internal ministers to the area. They met with the Honourable Chief Minister and local officials, and have now completed their assessment. As the Honourable Chief Minister has informed me, he will be providing a detailed memorandum. I assure these families that they are not alone. In this moment of grief, whether from the state government, the central government, or the citizens of the country, we are all united in our support.
A significant portion of the funds allocated by the government for disaster management under the relevant rules and regulations has already been disbursed, and we have promptly released the remaining amount. Once we receive the memorandum, the central government will collaborate generously with the Kerala government to address all these issues. I am confident that lack of funds will not hinder any efforts.
Regarding the loss of life, we must offer renewed consolation to the affected families, particularly the young children who have lost everything. A long-term plan will be necessary to support them. I trust that the state government will develop a detailed strategy, and the Government of India will provide any additional assistance required.
As the Chief Minister has shared with me, I have experienced a similar disaster up close. In 1979, around 40 to 45 years ago, there was a dam in Morbi, Gujarat, which was completely destroyed due to heavy rainfall. The dam was substantial, and its collapse resulted in all the water flooding into Morbi city, causing water levels to rise to 10 to 12 feet throughout the city. More than 2,500 people lost their lives in that disaster. The dam was made of earth, so mud was spread across every house. I spent about six months there working as a volunteer, and I constantly encountered the issues caused by mud and the challenges it presents. My volunteering experience has given me a clear understanding of these difficulties. Therefore, I can imagine how arduous the situation must have been for families trapped in the mud. Despite this, it seems that those who managed to survive were truly fortunate, as if they had been blessed and spared by divine intervention.
I fully comprehend the gravity of the situation and assure you that the country and the Government of India will spare no effort to assist. Once you provide the details—whether regarding housing, the construction of schools, road infrastructure, or arrangements for the future of these children—we will offer our full support without delay, and I assure you of this commitment. I was initially concerned that my visit might hinder the rescue operations and relief activities.
However, after thoroughly assessing the situation today, I find that having first-hand information facilitates more informed decision-making. I assure you once again that the central government will make every effort to meet all the expectations of the Chief Minister.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେରଳର ୱାୟନାଡରେ ଭୂସ୍ଖଳନ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
10 AUG 2024 8:23PM by PIB Bhubaneswar
ସମ୍ମାନୀୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରରେ ମୋର ସାଥୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଏହି ମାଟିର ସନ୍ତାନ ସୁରେଶ ଗୋପୀ ମହୋଦୟ! ଯେବେଠାରୁ ମୁଁ ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିଷୟରେ ଶୁଣିଛି, ସେହିଦିନ ଠାରୁ ମୁଁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛି । ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଧ୍ୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ଖବର ନେଉଛି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯେଉଁ ସମସ୍ତ ସମସ୍ତ ଅଛି ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯାହା ବି ସହାୟତା ହୋଇପାରିବ, ତାହାକୁ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏହି ଭୟଙ୍କର ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ ଆମର ପରିବାରଗଣଙ୍କ ଏହି ସମସ୍ୟାରେ ଘେରି ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଏହି ଦୁଃଖଦ ଘଟଣା ସାଧାରଣ ନୁହେଁ, ଶହ ଶହ ପରିବାରର ସ୍ୱପ୍ନ ଉଜୁଡି ଯାଇଛି । ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରକୃତି ଯେଉଁ ରୌଦ୍ର ରୂପ ଦେଖାଇଛି, ମୁଁ ସେଠାରେ ଯାଇ ପରିସ୍ଥିତି ଦେଖିଛି | ମୁଁ ରିଲିଫ୍ କ୍ୟାମ୍ପରେ ଥିବା ଅନେକ ପୀଡିତ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଭେଟିଛି, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ସେହି ସମୟରେ ଯାହା ଦେଖିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ସେମାନେ ଯାହା ଭୋଗିଥିଲେ ତାହାର ବିବରଣୀ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଶୁଣିଛି । ମୁଁ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ସମସ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଭେଟିଛି ଯେଉଁମାନେ ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ କାରଣରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଆଘାତ ଯୋଗୁଁ ବହୁତ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି ।
ଏଭଳି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକାଠି କାମ କରିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଉତ୍ତମ ଚମତ୍କାର ପରିଣାମ ମିଳିଥାଏ ଆଉ ସେହିଦିନ ସକାଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଥିଲି , କହିଥିଲି ଯେ ଆମେ ସବୁ ପ୍ରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକାଠି କରୁଛୁ ଏବଂ ଯଥାଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚିବୁ । ମୁଁ ତୁରନ୍ତ ଆମର ଜଣେ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଠାକୁ ପଠାଇଥିଲି । ସେ ଏସ୍ ଡିଆର୍ ଏଫ୍ ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏନ୍ ଡିଆର୍ ଏଫ୍ ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେନା କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ପୁଲିସ କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସ୍ଥାନୀୟ ଡାକ୍ତର ହୁଅନ୍ତୁ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସେବା ସଂଗଠନ ସମସ୍ତେ ତୁରନ୍ତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କୁ ହରାଇଥିବା ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଭରଣା କରିବା ଆମ ମଣିଷ ପାଇଁ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଜୀବନ ଓ ସ୍ୱପ୍ନ ଯେପରି ଭାଙ୍ଗି ନ ଯାଉ, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଓ ଦେଶ ଏଠାରେ ପୀଡିତଙ୍କ ସହ ଅଛନ୍ତି।
ଗତକାଲି ମୁଁ ଆମର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଏକ ସମନ୍ୱୟ ଟିମ୍ ପଠାଇଥିଲି। ଗତକାଲି ସେ ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ, ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ମଧ୍ୟ ସବୁ କିଛି ଦେଖି ଯାଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କହିବା ଅନୁଯାୟୀ, ସେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସ୍ମାରକପତ୍ର ପଠାଇବେ । ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ସେମାନେ ଏକା ନୁହଁନ୍ତି । ଏହି ଦୁଃଖର ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ହୁଅନ୍ତୁ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଦେଶର ନାଗରିକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଛୁ।
ନୀତି ଓ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସରକାର ପଠାଇଥିବା ପାଣ୍ଠିର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଆମେ ଦେଇସାରିଛୁ, ଆମେ ତୁରନ୍ତନ ଆହୁରି ଅଧିକ ଅଂଶ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଆଉ ଏହି ସ୍ମାରକପତ୍ର ମିଳିବା ମାତ୍ରେ ଭାରତ ସରକାର କେରଳ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି ଏହି ସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବେ । ଏବଂ ପାଣ୍ଠି ଅଭାବରୁ ଏଠାରେ କୌଣସି କାମ ବନ୍ଦ ହେବ ବୋଲି ମୁଁ ଭାବୁନାହିଁ ।
ଜୀବନ ହାନି ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଆମ ପାଇଁ ଏହି ପରିବାର ର ସଦସ୍ୟମାନେ ପୁଣି ଥରେ ପରିବାରରେ ସବୁକିଛି ହରାଇଛନ୍ତି, କାରଣ ଛୋଟ ଛୋଟ ପିଲା ଅଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମକୁ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଯୋଜନା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏ ଦିଗରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଏଥିରେ ଯାହା ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ହେବ ।
କିନ୍ତୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବେ କହୁଥିବା ଭଳି ଏକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁଁ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି ଏବଂ ଅନୁଭବ କରିଛି। ଏହା ୪୦-୪୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୧୯୭୯ ମସିହାରେ ହୋଇଥିଲା। ଗୁଜରାଟରେ ମୋର୍ବିରେ ଏକ ଡ୍ୟାମ୍ ଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଡ୍ୟାମ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଏବଂ ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି, ସେହି ଡ୍ୟାମ୍ ବହୁତ ବଡ଼ ଥିଲା । ତେଣୁ ସମସ୍ତ ଜଳ ଓ ମୋର୍ବି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଭିତରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲା ଏବଂ ସମଗ୍ର ସହରରେ ୧୦-୧୦, ୧୨-୧୨ ଫୁଟ ପାଣି ଥିଲା। ଏହି ଘଟଣାରେ ୨,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ମାଟି ବନ୍ଧ ଥିଲା, ତେଣୁ ପୁରା ମାଟି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଥିଲା, ଅର୍ଥାତ୍ ମୁଁ ସେଠାରେ ପ୍ରାୟ ଛଅ ମାସ ରହିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବରେ କାମ କରୁଥିଲି । ଏବଂ ମୁଁ କାଦୁଅ ମଧ୍ୟରେ ଉପୁଜୁଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସାମ୍ନା କରିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ କିପରି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ, କାରଣ ମୁଁ ଜଣେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବରେ କାମ କରିଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଜାଣେ | ତେଣୁ ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ କଳ୍ପନା କରିପାରିବି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ କାଦୁଅରେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହା କେତେ କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା । ଆଉ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ ନିଜ ଜୀବନକୁ ରକ୍ଷା କରି ବାହାରକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଭଗବାନ କିପରି ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ।
ତେଣୁ, ମୁଁ ପରିସ୍ଥିତିର ଭଲ ଭାବରେ ଆକଳନ କରିପାରିବି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଦେଶ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିବରଣୀ ଆସିବା ମାତ୍ରେ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଉ, ସ୍କୁଲ ନିର୍ମାଣ ହେଉ କି, ରାସ୍ତା ଭିତ୍ତିଭୂମିର କାମ ହେଉ, ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା କଥା, ଆପଣଙ୍କ ତରଫରୁ ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ମିଳିବା ମାତ୍ରେ ଆମ ତରଫରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ମିଳିବ ବୋଲି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ନିଜେ, ମୋର ମନ କଷ୍ଟରେ ଥିଲା, କାରଣ ମୁଁ ଚାହୁଁନଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା କାରଣରୁ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ରିଲିଫ କାର୍ଯ୍ୟରେ କୌଣସି ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେଉ ।
କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ସମସ୍ତ ଜିନିଷକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଦେଖିଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସୂଚନା ମିଳେ, ସେତେବେଳେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଅଛି | ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମସ୍ତ ଆଶା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ?
ଧନ୍ୟବାଦ!