প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কেৰালাৰ ৱায়ানাডৰ ভূমিস্খলন প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহ পৰিদৰ্শন কৰাৰ অন্তত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 AUG 2024 8:23PM by PIB Guwahati
মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী, ৰাজ্যপাল, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মোৰ সন্মানীয় সহকৰ্মী আৰু এই মাটিৰ সন্তান সুৰেশ গোপীজী!
যেতিয়াৰে পৰা মই এই দুৰ্যোগৰ বিষয়ে জানিব পাৰিছিঁলো, মই নিৰন্তৰ যোগাযোগত আছোঁ আৰু পৰিস্থিতি নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছোঁ। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সকলো সংশ্লিষ্ট বিভাগক পলম নকৰাকৈ একত্ৰিত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়, আৰু এই প্ৰলয়ংকৰী ঘটনাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱা লোকসকলক সহায় কৰাৰ বাবে আমি আমাৰ প্ৰচেষ্টাত একত্ৰিত হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
এয়া কোনো সাধাৰণ দুৰ্ঘটনা নহয়; ই অগণন পৰিয়ালৰ আশা আৰু সপোন ভাঙি পেলাইছে। মই ব্যক্তিগতভাৱে প্ৰকৃতিৰ ৰূদ্ৰ ৰূপৰ পৰিমাণ প্ৰত্যক্ষ কৰিছোঁ আৰু বহুতো ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালক সাহায্য শিবিৰত পৰিদৰ্শন কৰিছোঁ, য'ত মই তেওঁলোকৰ দুখদায়ক অভিজ্ঞতাৰ প্ৰত্যক্ষ বিৱৰণ শুনিছিলোঁ। ইয়াৰ উপৰিও, মই চিকিৎসালয়বোৰত ৰোগীসকলক সাক্ষাৎ কৰিছোঁ যিসকলে এই দুৰ্যোগৰ ফলত হোৱা আঘাতৰ ফলত গুৰুতৰ কষ্ট সহ্য কৰি আছে।
সংকটৰ সময়ত, আমাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাই উল্লেখনীয় ফলাফল প্ৰদান কৰে। সেইদিনা ৰাতিপুৱাই মই মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সৈতে কথা পাতিছিলোঁ আৰু তেওঁক আশ্বাস দিছিলোঁ যে আমি সকলো প্ৰয়োজনীয় সকলো ব্যৱস্থা কৰি আছোঁ আৰু যিমান সম্ভৱ সোনকালে আহিম। মই তৎক্ষণাৎ আমাৰ এজন ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীকো ঘটনাস্থলীলৈ প্ৰেৰণ কৰিছিলোঁ। বিভিন্ন সংগঠনৰ সঁহাৰি দ্ৰুত আৰু অটল আছিল। এছডিআৰএফ, এনডিআৰএফ, সশস্ত্ৰ বাহিনী, আৰক্ষী, স্থানীয় চিকিৎসা কৰ্মচাৰী আৰু বেচৰকাৰী সংগঠন সকলোৱে দুৰ্যোগপীড়িত ব্যক্তিসকলক সহায় কৰিবলৈ তৎক্ষণাৎ পদক্ষেপ লৈছে। যদিও প্ৰিয়জনক হেৰুওৱা পৰিয়ালবোৰে অনুভৱ কৰা লোকচানৰ সম্পূৰ্ণ ক্ষতি পূৰণ কৰাটো মানুহৰ সামৰ্থ্যৰ বাহিৰত, তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যত আৰু তেওঁলোকৰ সপোনবোৰ যাতে আৰু হ্ৰাস নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰাটো আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব। এই সংকটপূৰ্ণ সময়ত ভাৰত চৰকাৰ আৰু দেশবাসী পীড়িতসকলৰ সৈতে একত্ৰিত হৈ থিয় দিছে।
কালি, মই আমাৰ আভ্যন্তৰীণ মন্ত্ৰীসকলৰ এটা সমন্বয় দল অঞ্চলটোলৈ প্ৰেৰণ কৰিছিলোঁ। তেওঁলোকে মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু স্থানীয় বিষয়াসকলক সাক্ষাৎ কৰে আৰু এতিয়া সকলো প্ৰত্যক্ষ কৰি গৈছে। মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে মোক জনোৱামঅনুসৰি, তেওঁ এক বিতং স্মাৰকপত্ৰ প্ৰদান কৰিব। মই এই পৰিয়ালবোৰক আশ্বাস দিওঁ যে তেওঁলোক অকলশৰীয়া নহয়। দুখৰ এই মুহূৰ্তত, ৰাজ্য চৰকাৰ, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ বা দেশৰ নাগৰিকৰ পৰাই হওঁক, আমি সকলোৱে একত্ৰিত হৈছোঁ।
প্ৰাসংগিক নিয়ম আৰু নিয়মাৱলীৰ অধীনত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে চৰকাৰে আৱণ্টন কৰা পুঁজিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ ইতিমধ্যে বিতৰণ কৰা হৈছে, আৰু আমি বাকী পৰিমাণটো তৎক্ষণাৎ মুকলি কৰি দিছোঁ। আমি স্মাৰকপত্ৰখন লাভ কৰাৰ পিছত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই সকলোবোৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে কেৰালা চৰকাৰৰ সৈতে উদাৰভাৱে সহযোগিতা কৰিব। মই নিশ্চিত যে পুঁজিৰ অভাৱে কোনো প্ৰচেষ্টাত বাধা নিদিব।
প্ৰাণহানিৰ সন্দৰ্ভত, আমি ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালবোৰক, বিশেষকৈ সকলো হেৰুওৱা সৰু ল'ৰা-ছোৱালীবোৰক নতুনকৈ সান্ত্বনা দিব লাগিব। তেওঁলোকক সহায় কৰিবলৈ এক দীৰ্ঘম্যাদী পৰিকল্পনা প্ৰয়োজন হ'ব। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ৰাজ্য চৰকাৰে এক বিতং ৰণনীতি বিকশিত কৰিব আৰু ভাৰত চৰকাৰে প্ৰয়োজনীয় যিকোনো অতিৰিক্ত সহায় আগবঢ়াব।
মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে মোক কোৱাৰ দৰে, মই একেধৰণৰ দুৰ্যোগৰ সন্মুখীন হৈছোঁ। ১৯৭৯ চনত, প্ৰায় ৪০ৰ পৰা ৪৫বছৰ আগতে, গুজৰাটৰ ম’ৰবিত এটা বান্ধ আছিল, যিটো ধাৰাসাৰ বৰষুণৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে ধ্বংস হৈছিল। বান্ধটো যথেষ্ট ডাঙৰ আছিল, আৰু ইয়াৰ ধ্বংসৰ ফলত ম’ৰবি চহৰত পানীৰে ভৰি পৰিছিল, যাৰ ফলত সমগ্ৰ চহৰখনত পানীৰ স্তৰ ১০ৰ পৰা ১২ফুটলৈ বৃদ্ধি হৈছিল। সেই দুৰ্যোগত ২,৫০০ৰো অধিক লোকে প্ৰাণ হেৰুৱাইছিল। বান্ধটো মাটিৰে নিৰ্মিত আছিল, সেয়েহে প্ৰতিটো ঘৰলৈ বোকা বিয়পি পৰিছিল। মই তাত প্ৰায় ছয় মাহ স্বেচ্ছাসেৱক হিচাপে কাম কৰিছিলোঁ, আৰু মই নিৰন্তৰ বোকাৰ ফলত হোৱা সমস্যা আৰু ই সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বানবোৰৰ সন্মুখীন হৈছিলোঁ। মোৰ স্বেচ্ছাসেৱকৰ অভিজ্ঞতাই মোক এই অসুবিধাবোৰৰ বিষয়ে স্পষ্ট শিকনি দিছে। সেয়েহে, মই কল্পনা কৰিব পাৰোঁ যে বোকাত আৱদ্ধ পৰিয়ালবোৰৰ বাবে পৰিস্থিতি কিমান কষ্টকৰ হ'ব। তথাপিও, এনে লাগিছে যে যিসকলে জীয়াই থাকিবলৈ সক্ষম হৈছিল তেওঁলোক সঁচাকৈয়ে সৌভাগ্যৱান আছিল, যেন তেওঁলোকক ঈশ্বৰৰ আশীৰ্ব্বাদ আৰু হস্তক্ষেপৰ দ্বাৰা ৰক্ষা কৰা হৈছিল।
মই পৰিস্থিতিৰ গুৰুত্ব সম্পূৰ্ণৰূপে বুজি পাইছোঁ আৰু আপোনাসৱক আশ্বাস দিছোঁ যে দেশ আৰু ভাৰত চৰকাৰে সহায় কৰিবলৈ সকলোধৰণৰ প্ৰচেষ্টা কৰিব। আপোনাসৱে বিৱৰণ প্ৰদান কৰাৰ পিছত- গৃহ নিৰ্মাণ, বিদ্যালয় নিৰ্মাণ, পথ আন্তঃগাঁথনি, বা এই শিশুসকলৰ ভৱিষ্যতৰ ব্যৱস্থা সম্পৰ্কেই হওঁক-আমি পলম নকৰাকৈ আমাৰ সম্পূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াম, আৰু মই আপোনাসৱক এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰ আশ্বাস দিওঁ। মই প্ৰথমতে চিন্তিত আছিলোঁ যে মোৰ ভ্ৰমণে উদ্ধাৰ অভিযান আৰু সাহায্য কাৰ্যকলাপত বাধা দিব পাৰে।
অৱশ্যে, আজিৰ পৰিস্থিতিটো ভালদৰে মূল্যাংকন কৰাৰ পিছত, মই দেখিছোঁ যে প্ৰত্যক্ষ তথ্য থাকিলে সিদ্ধান্ত লোৱাত সহায় হয়। মই আপোনালোকক আকৌ এবাৰ আশ্বাস দিছোঁ যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সকলো প্ৰত্যাশা পূৰণ কৰিবলৈ সকলোধৰণৰ প্ৰচেষ্টা কৰিব।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks after visiting landslide affected areas of Wayanad, Kerala
10 AUG 2024 8:23PM by PIB Delhi
Honourable Chief Minister, Governor, my esteemed colleague in the Central Government, and the son of this land, Suresh Gopi Ji!
Since I first learnt of this disaster, I have been in continuous communication and have been closely monitoring the situation. It is imperative that all relevant departments of the Central Government be mobilised without delay, and that we unite in our efforts to support those who have been affected by this catastrophic event.
This is no ordinary tragedy; it has shattered the hopes and dreams of countless families. I have personally witnessed the extent of nature’s fury and have visited many affected families in the relief camps, where I heard firsthand accounts of their harrowing experiences. Additionally, I have met with patients in the hospitals who are enduring severe suffering due to the injuries inflicted by this disaster.
In times of crisis, our collective efforts yield remarkable results. On that very morning, I spoke with the Honourable Chief Minister and assured him that we were mobilising all necessary resources and would arrive as swiftly as possible. I also promptly dispatched one of our MoS to the scene. The response from various organisations has been swift and unwavering. The SDRF, NDRF, armed forces, police, local medical staff, and NGOs have all immediately stepped in to assist the disaster-affected individuals. While it is beyond human capacity to fully compensate for the loss experienced by families who have lost their loved ones, it is our shared responsibility to ensure that their future and their dreams are not further diminished. The Government of India and the nation stand united with the victims during this critical time.
Yesterday, I sent a coordination team of our internal ministers to the area. They met with the Honourable Chief Minister and local officials, and have now completed their assessment. As the Honourable Chief Minister has informed me, he will be providing a detailed memorandum. I assure these families that they are not alone. In this moment of grief, whether from the state government, the central government, or the citizens of the country, we are all united in our support.
A significant portion of the funds allocated by the government for disaster management under the relevant rules and regulations has already been disbursed, and we have promptly released the remaining amount. Once we receive the memorandum, the central government will collaborate generously with the Kerala government to address all these issues. I am confident that lack of funds will not hinder any efforts.
Regarding the loss of life, we must offer renewed consolation to the affected families, particularly the young children who have lost everything. A long-term plan will be necessary to support them. I trust that the state government will develop a detailed strategy, and the Government of India will provide any additional assistance required.
As the Chief Minister has shared with me, I have experienced a similar disaster up close. In 1979, around 40 to 45 years ago, there was a dam in Morbi, Gujarat, which was completely destroyed due to heavy rainfall. The dam was substantial, and its collapse resulted in all the water flooding into Morbi city, causing water levels to rise to 10 to 12 feet throughout the city. More than 2,500 people lost their lives in that disaster. The dam was made of earth, so mud was spread across every house. I spent about six months there working as a volunteer, and I constantly encountered the issues caused by mud and the challenges it presents. My volunteering experience has given me a clear understanding of these difficulties. Therefore, I can imagine how arduous the situation must have been for families trapped in the mud. Despite this, it seems that those who managed to survive were truly fortunate, as if they had been blessed and spared by divine intervention.
I fully comprehend the gravity of the situation and assure you that the country and the Government of India will spare no effort to assist. Once you provide the details—whether regarding housing, the construction of schools, road infrastructure, or arrangements for the future of these children—we will offer our full support without delay, and I assure you of this commitment. I was initially concerned that my visit might hinder the rescue operations and relief activities.
However, after thoroughly assessing the situation today, I find that having first-hand information facilitates more informed decision-making. I assure you once again that the central government will make every effort to meet all the expectations of the Chief Minister.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.