প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কেরলাগী ৱায়ানাদকী চীং নীংখাইবনা শোকহল্লবা মফমশিংদা চৎলুরবা মতুংদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
10 AUG 2024 8:23PM by PIB Imphal
ইকায় খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, রাজ্যপাল, কেন্দ্র সরকারদা ঐহাক্কী মরূপ মন্ত্রী অমসুং লমদম অসিগী মচানুপা, সুরেশ গোপী জী! ঐহাক্না মসিগী খুদোংথীবা অসিগী মতাংদা হেক খঙবদগী হৌদুনা ঐহাক্না মফম অসিগা লেপ্পা লৈতনা ৱারী শানদুনা লাকখি। ঐহাক্না মীকুপ খুদিং পাউ লৌদুনা লাক্লি অমসুং অসিগুম্বা ফিভম অসিদা মতেং পাংবা ঙম্বা কেন্দ্র সরকারগী ওর্গান পুম্নমকপু খুদক্তা মোবিলাইজ তৌবা তাই অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না তমথিরবা খুদোংথিবা অসিগী অৱাবা নংলিবা ঐখোয়গী ইমুং মনুংগী মীওইশিংদা মতেং পাংগদবনি।
অসিগুম্বা অৱাবা থৌদোক অসি ইচম চম্বা অমা নত্তে, ইমুং-মনুং চাম্মরোমগী মঙলানশিং কাইখি। ঐহাক্না মফম অদুদা চৎলুরে অমসুং মহৌশাগী তমথিবা ফীভম অদু উরে। ঐহাক্না রিলিফ কেম্পশিংদা লৈরিবা অৱাবা নংলবা ইমুং কয়াগা উনখ্রে অমসুং মখোয়না মতম অদুদা তশেংনা থেংনখিবা অমসুং অৱাবা কয়া মায়োক্নখিবা অদুগী অকুপ্পা ৱারোলশিং অদু ঐহাক্না মখোয়দগী তাবা ফংখি। খুদোংথীবা অসিনা মরম ওইদুনা তোঙান তোঙানবা অশোক-অপন কয়া য়াওবদগী হোস্পিতালদা লৈরিবা অনাবশিংগা ঐহাক্না উনখ্রে।
খুদোংথিবা নংলিবা মতমদা, ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নবা মতমদা, ঐখোয়না অঙকপা মহৈশিং ফংই। নুমিৎ অদুগী অয়ুক অঙনবদা ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীগা ৱারী শানখি অমসুং ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না মখল খুদিংমক্কী থৌরাংশিং পায়খৎলি অমসুং অথুবা মতমদা য়ৌরক্লগনি। ঐহাক্না মফম অসিদা ঐখোয়গী MoS শিংগী মরক্তগী অমা থুনা মফম অসিদা থাখি। SDRF, NDRF, আর্মী, পুলিস, লোকেল মেদিকেল স্তাফ নৎত্রগা মফমসিদা লৈরিবা NGOশিং, সর্ভিস ওরিয়েন্তেদ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মীওইশিং ওইরো, খুদোংচাদবা মায়োক্নরিবা মীওইশিংদা মতেং পাংনবা খুদক্তা চৎহন্নবা হোৎনখি। মীওইবা ওইনা ঐখোয়না মখোয়গী নুংশিরবা মীওইশিং লৈখিদ্রবা ইমুং মনুংগী মীওইশিংগী অৱাবা অদু কোকহন্নবা ঙম্লোই। অদুবু মখোয়গী তুংগী পুন্সি অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং অদু মাংহন্দনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাংনি। অমসুং খুদোংচাদবা মতম অসিদা ভারত সরকার অমসুং লৈবাক অসিনা ভিক্তিমশিংগীদমক লেপ্পী।
ঙরাং ঐহাক্না ঐখোয়গী ইন্তরনেল মিনিস্তরশিংগী কোওর্দিনেসন তীমবু মফম অসিদা থাগৎখি। মখোয়না ঙরাং ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীগা উনখি, মফমসিদা লৈরিবা ওফিসিএলশিংগা উনখি অমসুং মখোয়সু পুম্নমক য়েংলবা মতুংদা হনখি। অমসুং ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীনা ঐঙোন্দা অকুপ্পা মরোলশিং য়াওবা মেমোরেন্দম অমা থারক্কনি হায়রকখি। অমসুং ঐহাক্না ইমুংশিং অসিদা মখোয়গীদমক লেপ্পী হায়না থাজবা পীজরি। অৱাবা তারবা মতম অসিদা, রাজ্য সরকার ওইগেরা, কেন্দ্র সরকার ওইগেরা নৎত্রগা লৈবাক অসিগী মীচম প্রজা ওইগেরা, অৱাবা তারবা মতম অসিদা ঐখোয় পুম্নমক মখোয়গীদমক লেপ্পী।
সরকারনা দিজাস্তর মেনেজমেন্তকীদমক পীরিবা শেনফমগী শরুক কয়া অমা রুলশিং অমসুং রিগুলেসনশিংগী মতুং ইন্না পীখ্রে অমসুং ঐখোয়না লেমহৌরিবা শেনফম অদু খুদক্তা থাদোকখি। অমসুং মেমোরেন্দম অদু লাকপগা লোয়ননা, ভারত সরকারনা কেরলা সরকারগা লোয়ননা অখন্ননা থবক পায়খৎলগনি। অমসুং শেনফম লৈতবনা মরম ওইদুনা থবক অমত্তা লেপহল্লোই হায়না ঐনা থাজৈ।
পুন্সি মাংখিবগী মতাংদদি, ঐখোয়না অমুক্কা হন্না ইমুংশিং অসিবু থেমজিনবা মথৌ তাই মরমদি মখোয় অসি অপীকপা অঙাংশিংনি অমসুং ইমুং অদুদা লৈরিবা পুম্নমক মাংখ্রে। ঐখোয়না মখোয়গীদমক লোং তর্ম ওইবা প্লান তৌগদবনি। ঐহাক্না রাজ্য সরকারনা মসিগী মতাংদা কুপ্না থবক তৌগনি হায়না আশা তৌই অমসুং মসিগী মতাংদা ভারত সরকারনা মতেং পাংবা য়াবা মতেং পুম্নমক পীগনি।
অদুবু মুখ্য মন্ত্রীনা ঐঙোন্দা হায়খিবগুম্না, ঐহাক্না অসিগুম্বা খুদোংথীবা অসি য়াম্না নক্না য়েংখি অমসুং এক্সপরিয়েন্স তৌখি। চহি 40-45গী মমাংদা, 1979দা, গুজরাতকী মোর্বিদা দাম অমা লৈরম্মি অমসুং নোং য়াম্না চুবদগী দাম অদু কাইখি। অমসুং খল্লু, দাম অদু য়াম্না চাউই। মরম অদুনা ঈশিং পুম্নমক মোর্বিদা চঙখি, মসি সহর অমনি, অমসুং সহর পুম্বদা ঈশিং ফুৎ 10-10, 12-12 থুমজিনখি। মসিদা মীওই 2500 হেন্না শীখি। হায়রিবা অসি লৈপাক্কী দাম ওইবনা য়ুম খুদিংমক্তা লৈপাক ঙাক্তা ঙাইখি। ঐহাক মফম অদুদা থা তরুক লৈখি। মতম অদুদা ঐহাক ভোলুন্তিয়র অমা ওইনা থবক তৌরি। অমসুং ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা থোক্লকপা সমস্যাশিং অদু উখি, মদুদা করম্বা মখলগী খুদোংচাদবশিং মায়োক্নবগে হায়বদু খঙখি, মরমদি ঐহাক ভোলুন্তিয়র অমা ওইনা থবক তৌখি, মরম অদুনা ঐহাক্না মসি খঙই। মরম অদুনা ইমুংশিং অসিনা লৈনাং থুমজিল্লকপা অদুদা তুমদুনা লৈরিঙৈগী মতম ওইবনা ফিভম অসি কয়া য়াম্না অরুবা ওইরমগনি হায়বদু ঐহাক্না খঙবা ঙম্মি। অমসুং মসিদসু নত্তনা, করিগুম্বা মীওই খরনা মখোয়গী পুন্সিবু কনবদা মায় পাকখ্রবসু, মখোয়বু য়েংবদা ঈশ্বরনা মখোয়বু মঙাল পীবগুম তৌই অমসুং মখোয়বু কনবগুম তৌই।
মরম অদুনা ঐহাক্না মসিগী ফিভম অসি য়াম্না ফজনা খঙবা ঙম্মি অমসুং লৈবাক অসিনা অমসুং ভারত সরকারনা অঙম্বা তৌবা য়াবা তৌগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা পীজরি। অদোম্না অকুপ্পা মরোলশিং অদু পীরকপগা, য়ুম শানবা, স্কুল শানবা, লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, নৎত্রগা অঙাংশিং অসিগী তুংলমচৎকীদমক করিগুম্বা খরা শেম-শানবা ওইগেরা, অদোমগী মায়কৈদগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু লাকপা মতমদা, ঐখোয়না মপুং ফানা মতেং পাংগনি, ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীজরি। অমসুং ঐহাক ইশাগী ওইনদি, ঐহাক্কী পুক্নিং ৱাখল য়াম্না ৱাবা ওইখি, মরমদি ঐহাক্না মফম অসিদা লাকপদগী রেস্ক্যু ওপরেসন অমসুং রিলিফ এক্তিবিতীশিংদা খুদোংচাদবা থোকহনবা ঐহাক্না পামখিদে।
অদুবু ঙসিদি, ঐহাক্না পুম্নমকপু কুপ্না য়েংশিনখি অমসুং করিগুম্বা হকথেংননা থেংনরবদি, ৱারেপ লৌবদা অরাইবা ওইহল্লি। অমসুং ঐহাক্না অদোমদা অমুক হন্না থাজবা পীজরি মদুদি, মুখ্য মন্ত্রী জীগী অপাম্বশিং অসি মপুং ফাহন্নবা ভারত সরকারনা মপুং ফানা হোৎনগনি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks after visiting landslide affected areas of Wayanad, Kerala
10 AUG 2024 8:23PM by PIB Delhi
Honourable Chief Minister, Governor, my esteemed colleague in the Central Government, and the son of this land, Suresh Gopi Ji!
Since I first learnt of this disaster, I have been in continuous communication and have been closely monitoring the situation. It is imperative that all relevant departments of the Central Government be mobilised without delay, and that we unite in our efforts to support those who have been affected by this catastrophic event.
This is no ordinary tragedy; it has shattered the hopes and dreams of countless families. I have personally witnessed the extent of nature’s fury and have visited many affected families in the relief camps, where I heard firsthand accounts of their harrowing experiences. Additionally, I have met with patients in the hospitals who are enduring severe suffering due to the injuries inflicted by this disaster.
In times of crisis, our collective efforts yield remarkable results. On that very morning, I spoke with the Honourable Chief Minister and assured him that we were mobilising all necessary resources and would arrive as swiftly as possible. I also promptly dispatched one of our MoS to the scene. The response from various organisations has been swift and unwavering. The SDRF, NDRF, armed forces, police, local medical staff, and NGOs have all immediately stepped in to assist the disaster-affected individuals. While it is beyond human capacity to fully compensate for the loss experienced by families who have lost their loved ones, it is our shared responsibility to ensure that their future and their dreams are not further diminished. The Government of India and the nation stand united with the victims during this critical time.
Yesterday, I sent a coordination team of our internal ministers to the area. They met with the Honourable Chief Minister and local officials, and have now completed their assessment. As the Honourable Chief Minister has informed me, he will be providing a detailed memorandum. I assure these families that they are not alone. In this moment of grief, whether from the state government, the central government, or the citizens of the country, we are all united in our support.
A significant portion of the funds allocated by the government for disaster management under the relevant rules and regulations has already been disbursed, and we have promptly released the remaining amount. Once we receive the memorandum, the central government will collaborate generously with the Kerala government to address all these issues. I am confident that lack of funds will not hinder any efforts.
Regarding the loss of life, we must offer renewed consolation to the affected families, particularly the young children who have lost everything. A long-term plan will be necessary to support them. I trust that the state government will develop a detailed strategy, and the Government of India will provide any additional assistance required.
As the Chief Minister has shared with me, I have experienced a similar disaster up close. In 1979, around 40 to 45 years ago, there was a dam in Morbi, Gujarat, which was completely destroyed due to heavy rainfall. The dam was substantial, and its collapse resulted in all the water flooding into Morbi city, causing water levels to rise to 10 to 12 feet throughout the city. More than 2,500 people lost their lives in that disaster. The dam was made of earth, so mud was spread across every house. I spent about six months there working as a volunteer, and I constantly encountered the issues caused by mud and the challenges it presents. My volunteering experience has given me a clear understanding of these difficulties. Therefore, I can imagine how arduous the situation must have been for families trapped in the mud. Despite this, it seems that those who managed to survive were truly fortunate, as if they had been blessed and spared by divine intervention.
I fully comprehend the gravity of the situation and assure you that the country and the Government of India will spare no effort to assist. Once you provide the details—whether regarding housing, the construction of schools, road infrastructure, or arrangements for the future of these children—we will offer our full support without delay, and I assure you of this commitment. I was initially concerned that my visit might hinder the rescue operations and relief activities.
However, after thoroughly assessing the situation today, I find that having first-hand information facilitates more informed decision-making. I assure you once again that the central government will make every effort to meet all the expectations of the Chief Minister.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.