Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participates in debates in both the houses of Parliament on the situation arising out of landslides in Wayanad, Kerala
Modi Government stands rock solid with the people and government of Kerala in this hour of crisis
Prime Minister Shri Narendra Modi is continuously taking updates on the ongoing relief and rescue operations in Wayanad, Kerala
Before 2014, India had a rescue-centric approach to disasters, but the Modi government is working with a zero casualty approach
Centre has left no stone unturned in rescue operations and every possible effort is being made for relief and rehabilitation
India has the most advanced Early Warning System of the World
Several States reported zero casualty in disaster management with the help of the Early Warning System installed during Modi Government
Kerala Government was communicated the early warnings from 23 July 2024 onwards
In anticipation of landslides 9 teams of NDRF were airlifted to Kerala by the Government of India on 23 July
Kerala Government was informed on 26 July of very heavy rainfall with possibility of landslide that can potentially cause loss of life
Had those blaming the Government read the early warnings, situation would have been different
If opposition is unaware of Early Warning System, it is not good, but despite knowing, if they are merely doing politics, it is unfortunate
Early warning system can forecast rainfall, heat wave, storm, cyclone and even lightning
31 JUL 2024 5:30PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah took part in discussions on the situation arising out of landslides in Wayanad, Kerala, in both the houses of Parliament today.
Speaking on the Wayanad tragedy in both the Houses, Shri Amit Shah expressed his condolences to all those who lost their lives and wished speedy recovery to those injured in the natural calamity. He said that at this time of disaster, Narendra Modi government stands rock solid with the people of Kerala and the Kerala government. Shri Shah said that the Modi government is making every possible effort for rescue, relief and rehabilitation in Wayanad.
Union Home Minister said that before 2014, India had a rescue-centric approach towards disaster, but after 2014, the Modi government is moving ahead with a zero casualty approach. He said that it is the responsibility of the state governments to take people to safer places in time as per the information sent by the Centre. Shri Shah said that the Government of India has left no stone unturned in the rescue work during this disaster and Prime Minister Shri Narendra Modi himself is constantly monitoring the progress and is continuously taking updates on the ongoing relief and rescue operations in Wayanad.
Earlier, participating in the discussion on the same subject in the Rajya Sabha, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that on 23 July, seven days before the disaster, the Centre had given an early warning to the Kerala Government and after this, early warnings were also given on 24 and 25 July 2024. He said that on 26 July, the Kerala Government was told that there would be heavy rainfall of more than 20 cm and there are possibilities of landslides potentially causing loss of life of property. He said that if those making allegations had read the early warnings, then this situation would not have arisen.
Union Home Minister said that many state governments have reported zero or near zero casualty disaster management using the Early Warning System. Giving examples, he cited the cases of Odisha and Gujarat. He said that a cyclone alert was sent to the Government of Odisha, seven days in advance, and only one casualty was reported. He said that an alert was sent to Gujarat, three days in advance, and not a single animal was harmed.
Shri Amit Shah said that since 2014, the Government of India has spent Rs 2,323 crore on Early Warning Systems to ensure safety and security of the people and alerts are being shared with all stakeholders. He said that information is sent to all the states and UTs, a week in advance and that information is available for everyone on the website.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that after Shri Narendra Modi became the Prime Minister in 2014, work has been done to install the world's most modern Early Warning System in India. He said that India is among the top four-five countries to have the capability to forecast disasters, seven days in advance. He added that most of the countries have capability to make such forecasts only three days in advance.
Union Home Minister said that early warning systems are in place to report Rainfall, Storms, Cyclones, Heatwaves, Coldwaves, Tsunamis, Earthquake, Landslides, and even lightning. He said that if the opposition is really not aware about the Early Warning System then it is not a good situation but if they have the knowledge and are merely doing politics then it is unfortunate. He said that many states have used it and have got favourable results.
Shri Amit Shah said that with his approval, nine NDRF teams were airlifted by the Government of India on 23 July 2024 to Kerala, in anticipation of disaster. He asked the Kerala government why it failed to shift the people living in the vulnerable zones. He lamented, had the Kerala Government acted in time, many lives would have been saved.
Shri Amit Shah said that states can release 10 per cent of fund from SDRF on their own volition and utilise 100 per cent of the amount complying with the set guidelines, without any approval from the Centre. He said Rs 6,244 crore was sanctioned for West Bengal from 2014 to 2024. Out of which, Rs 4,619 crore has already been released.
Union Home Minister said that apart from the nine battalions of NDRF sent on 23 July 2024, three more battalions were dispatched yesterday. He said that this is the time to stand with the Government and the people of Kerala. Shri Shah reiterated that the Narendra Modi government will stand rock solid with the people and government of Kerala in this hour of crisis.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা কেরলাগী ৱায়ানাদতা লেন্দস্লাইদশিং থোকপদগী ওইরক্লিবা ফিভম অদুগী মতাংদা পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্তা তৌখিবা দিবেতশিং অদুদা শরুক য়াবা
মোদী সরকারনা অসিগুম্বা অৱাবা পুংফম অসিদা কেরলাগী মীশিং অমসুং সরকারগীদমক্তা খোংফম চেৎনা লেপ্লি
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কেরলাগী ৱায়ানাদতা চত্থরিবা রিলীফ অমসুং রেস্ক্যু ওপরেশনশিংগী মতাংদা অপদেৎশিং লেপ্তনা লৌরি
২০১৪গী মমাংদা, ভারতনা মহৌশানা থোকহনবা অমাং-অতাশিংদা রেস্ক্যু-সেন্ত্রিক এপ্রোচতা লৈরম্মি, অদুবু মোদী সরকারদি অসোক-অপন অমত্তা লৈহনদবা হায়বা এপ্রোচ অসিদা চংশিল্লি
কেন্দ্রনা রেস্ক্যু ওপরেশনশিংদা তৌবা য়াবা পুম্নমক অমত্তা চিত্থদনা পাংথোক্লি অমসুং রিলীফ অমসুং রিহেবিলিতেশনগীদমক্তা হোৎনবা য়াবা পুম্নমক হোৎনরি
ভারত্তা মালেম অসিগী খ্বাইদগী এদভান্স ওইরবা অর্লি ৱার্নিং সিস্তেম লৈ
মোদী সরকারগী মতমদা ইনস্তোল তৌখিবা অর্লি ৱার্নিং সিস্তেমগী মতেংনা রাজ্য কয়া অমদা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত তৌবদা অসোক-অপন অমত্তা নঙখিদে
কেরলা সরকারদা ২০২৪গী জুলাই ২৩দগী হৌনা অর্লি ৱার্নিং পীখ্রে
লেন্দস্লাইদশিং থোক্লকপা য়াই খন্দুনা জুলাই ২৩দা ভারত সরকারনা NDRFকী তীম ৯ কেরলাদা এয়রলিফ্ত তৌখি
কেরলা সরকারদা পুনশি মাংবা য়াবা মওংদা লেন্দস্লাইদ থোকপগী ওইথোকপা লৈবগা লোইননা নোং য়াম্না কন্না চুরগনি হ
31 JUL 2024 5:30PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্তা, কেরলাগী ৱায়ানাদতা লেন্দস্লাইদশিং থোকপদগী ওইরক্লিবা ফিভম অদুগী মতাংদা তৌখিবা খন্ন-নৈনবশিং অদুদা শরুক য়াখি।
ৱায়ানাদকী লাইবক থিবা থৌদোক অদুগী মতাংদা হাউস অনিমক্তা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী অমিত শাহনা নেচরেল কেলামিতী অদুদা লৈখিদবশিং অদুগী অৱাবা ফোংদোকখি অমসুং অসোক-অপন নংলবশিং অদুবু য়াম্না থুনা ফগৎলকপা ওইরসনু হায়না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মহৌশাগী অমাং-অতা অসিদা নরেন্দ্র মোদী সরকারনা কেরলাগী মীশিং অমসুং সরকারগীদমক্তা খোংফম চেৎনা লেপ্লি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকার অসিনা রেস্ক্যু রিলীফ অমসুং রিহেবিলিতেশনগীদমক্তা হোৎনবা য়াবা পুম্নমক হোৎনরি।
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি ২০১৪গী মমাংদা, ভারতনা মহৌশানা থোকহনবা অমাং-অতাশিংদা রেস্ক্যু-সেন্ত্রিক এপ্রোচতা লৈরম্মি, অদুবু মোদী সরকারদি অসোক-অপন অমত্তা লৈহনদবা হায়বা এপ্রোচ অসিদা চংশিল্লি। মআক্না হায়খি মদুদি সেন্তরনা পীখিবা ই-পাউগী মতুং ইন্না মীশিংবু অসোই-অঙাম লৈতবা মফমদা পুথোকপা হায়বসি রাজ্য সরকারগী মথৌদাংনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ভারত সরকারনা মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা অসিদা রেস্ক্যু ওপরেশন থবকশিংদা তৌবা য়াবা পুম্নমক অমত্তা চিত্থদনা পাংথোক্লি অমসুং প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী মশামক্না ৱায়ানাদতা চত্থরিবা রিলীফ অমসুং রেস্ক্যু ওপরেশনশিংগী মতাংদা লৈরিবা প্রোগ্রেস অদুবু লেপ্তনা মোনিতর তৌরি অমসুং অপদেৎশিং লেপ্তনা লৌরি।
মমাদা, রাজ্য সভাদা হিরম অসিমক্কী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অদুদা শরুক য়ারদুনা, কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি জুলাই ২৩দা, দিজাস্তর অদুগী নুমিৎ ৭নি ]আংৎলিঙৈদা, সেন্তরনা কেরলা সরকারদা মাংজৌননা ৱার্নিং পীখ্রবনি অমসুং মসিগই মতুংদা ২০২৪গী ২৪ অমসুং ২৫দশু মাংজৌননা ৱার্নিং পীখ্রবনি। মআক্না হায়খি মদুদি জুলাই ২৬তা, কেরলা সরকারদা ২০ সেন্তিমিতরদগী হেন্না নোং য়াম্না কন্না চুগনি অমসুং পুনশি নত্রগা লন-থুম মাংবা য়ানা লেন্দস্লাইদশিং থোকপগী ওইথোকপা লৈ। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা মরাল শিরিবশিং অদুনা অর্লী ৱার্নিংশিং অদু ইল্লম্লবদি, অসিগী ফিভম অসি থোক্লমদবা য়াই।
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি রাজ্য সরকার ময়াম অমনা অর্লী ৱার্নিং সিস্তেম শিজিন্নবদগী অসোক-অপন ইয়াও য়াওদবা নত্রগা অমত্তা য়াওদবা দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী মতাংদা রিপোর্ত তৌরকখি। খুদম পীরদুনা মহাক্না ওরিশা অমসুং গুজরাতকী থৌদোকশিংগী মতাংদা পনখি। নুমিৎ তরেতনিগী মমাংদা ওরিশা সরকারদ সাইক্লোন এলর্ত থাখি অমসুং কেজুৱেলতী অমখক্তমক লৈখি হায়না মহাক্না হায়খি। গুজরাত্তা নুমিৎ হুম্নিগী মমাংদা এলর্ত তৌখি, অমসুং শা অমত্তফাওবা শোকখিদে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ২০১৪দগী, ভারত সরকারনা মীশিংগী সাফতী অমসুং সেক্যুরিতীগীদমক্তা অর্লি ৱার্নিং সিস্তেমশিংদা লুপা করোর ২,৩২৩ থাদখি অমসুং স্তেকহোল্দরশিং এলর্তশিং অদু শিয়র তৌখি।ই-পাউশিং অদু রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্তা চয়োল অমগী মমাংদা থাই অমসুং মসিগী ই-পাউ অসি ৱেবসাইত্তা মীপুম খুদিংমক্না য়েংবা ফংগনি।
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ২০১৪দা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, ভারত্তা মালেম অসিগী খ্বাইদগী নৌবা অর্লি ৱার্নিং সিস্তেম থম্নবা থবক তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি নুমিৎ তরেতনি মাংজৌননা দিজাস্তরশিং ফোরকাস্ত তৌবগী মতিক লৈবাক মকোক থোংবা লৈবাক মরি-মঙাগী মনুংদা অমনি। মহাক্না মখা তারকখি মদুদি লৈবাক অনম্বনা অসিগুম্বা ফোরকাস্ত অসি নুমিৎ হুম্নি মমাংদা খক্তমক তৌবগী মতিক লৈ।
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি অর্লি ]আর্নিং সিস্তেম অসি রেনফোল, স্তোর্মশিং, সাইক্লোনশিং, হিতৱেবশিং, কোল্দৱেবশিং, সুনামিশিং, অর্থক্বেক, লেন্দস্লাইদশিং অমসুং লাইতনিং ফাওবা রিপোর্ত তৌনবা থম্লিবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা ওপোজিশন্না অর্লি ৱার্নিং সিস্তেমগী মতাংদা খঙদ্রবদি, মদু ফত্তে, অদুবু খঙলবা ফাওবদা মখোয়না রাজনিতি খক্তমক শানরবদি, মদু লাইবক থিবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্য ময়াম অমনা শিজিন্নখ্রে অমসুং অফবা ফল ফংখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি, নহাক্কী অয়াবগা লোইননা দিজাস্তর থোক্লকপা য়াই খন্দুনা জুলাই ২৩দা ভারত সরকারনা NDRFকী তীম ৯ কেরলাদা এয়রলিফ্ত তৌখি। মহাক্না কেরলা সরকারদা খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা জোনশিংদা লৈরিবা মীশিংবু করিগী অতোপ্পা মফম অমদা হোদোকপা ঙমদ্রিবনো হায়না হংখি। কেরলা সরকারনআ মতম চানা থবক পাইখৎলম্লবদি মীওই কয়া অমগী পুনশি কনবা ঙম্লমগদবনি হায়না মহাক্না য়াম্না নুঙঙাইতনা ফোংদোরকখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি রাজ্যশিংনা SDRFতগী ফন্দ চাদা ১০ মশানা অদুম থাদোকপা য়াই অমসুং কেন্দ্রগী অয়াবা য়াওদনা পীরিবা গাইদলাইনশিং অদু ঙাক্না চত্তুনা শেনফম অদুগী চাদা ১০০ শিজিন্নবা য়াই। মহাক্না হায়খি মদুদি ২০১৪দগী ২০২৪ ফাওবদা ৱেস্ত বেঙ্গলগীদমক্তা লুপা করোর ৬,২৪৪ সেঙ্কশন তৌখি। মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৪,৬১৯দী হান্নদগী থাদোকখ্রে।
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি ২০২৪গী জুলাই ২৩দা থাখিবা NDRFকী বতালিয়ন ৯দুদা নত্তনা বাতালিয়ন অহুম অমসু ঙরাং থাদোকখ্রে। মআক্না হায়খি মদুদি মতম অসি কেরলাগী সরকার অমসুং মীশিংগা লেপমিন্নগদবা মতম্নি। শ্রী শাহনা অমুক্কশু হন্না হায়রকখি মদুদি নরেন্দ্র মোদী সরকারনা অসিগুম্বা অৱাবা পুংফম অসিদা কেরলাগী মীশিং অমসুং সরকারগীদমক্তা খোংফম চেৎনা লেপ্লি।