ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେରଳର ୱାୟନାଡରେ ଭୂସ୍ଖଳନ ଜନିତ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହରେ ବିତର୍କରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ମୋଦୀ ସରକାର ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ କେରଳବାସୀ ଓ କେରଳ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କେରଳର ୱାୟନାଡରେ ଚାଲିଥିବା ରିଲିଫ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅପଡେଟ୍ ନେଉଛନ୍ତି
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତର ଏକ ଉଦ୍ଧାର - କେନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ସରକାର ଶୂନ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମସ୍ତ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରିଲିଫ ଓ ଥଇଥାନ ପାଇଁ ଯଥା ସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି
ଭାରତରେ ରହିଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ସ୍ଥାପିତ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହାୟତାରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନାରେ ଶୂନ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ରିପୋର୍ଟ କରିଛନ୍ତି
କେରଳ ସରକାରଙ୍କୁ ୨୩ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ରୁ ଆଗୁଆ ସତର୍କ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି
ଭୁସ୍ଖଳନ ଆଶଙ୍କାରେ ଭାରତ ସରକାର ଜୁଲାଇ ୨୩ ତାରିଖରେ ଏନଡିଆରଏଫର ୯ଟି ଦଳଙ୍କୁ ବିମାନ ଯୋଗେ କେରଳ ପଠାଇ ଥିଲେ
ଜୁଲାଇ ୨୬ରେ କେରଳ ସରକାରଙ୍କୁ ଅତି ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ଏବଂ ଭୂସ୍ଖଳନ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦିଆ ଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଜୀବନ ହାନିର ସମ୍ଭାବନା ରହିଥିବା କୁହା ଯାଇଥିଲା
ଯେଉଁମାନେ ସରକାରଙ୍କୁ ଦାୟୀ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଯଦି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ପରିସ୍ଥିତି ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାନ୍ତା
ଯଦି ବିରୋଧୀମାନେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଅଜ୍ଞ, ତେବେ ଏହା ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଜାଣିଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଯଦି ସେମାନେ କେବଳ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଏଭଳି କରୁଛନ୍ତି, ତା’ହେଲେ ଏହା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ
ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସତର୍କ ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀରେ ବର୍ଷା, ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ, ଝଡ଼, ବାତ୍ୟା ଏବଂ ଏପରିକି ବଜ୍ରପାତର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରାଯାଇପାରେ
31 JUL 2024 5:30PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ସଂସଦର ଉଭୟ ସଦନରେ କେରଳର ୱାୟନାଡ ଠାରେ ଘଟିଥିବା ଭୂସ୍ଖଳନ ଜନିତ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ଗୃହରେ ୱାୟନାଡର ଦୁଃଖଦ ଘଟଣା ଉପରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସମସ୍ତ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ସମବେଦନା ଜଣାଇବା ସହ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ ଆହତ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଆଶୁ ଆରୋଗ୍ୟ କାମନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର କେରଳବାସୀ ଓ କେରଳ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ୱାୟନାଡରେ ଉଦ୍ଧାର, ରିଲିଫ ଏବଂ ଥଇଥାନ ପାଇଁ ଯଥା ସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତି ଭାରତର ଏକ ଉଦ୍ଧାର - କେନ୍ଦ୍ରିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ୨୦୧୪ ପରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଶୂନ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ପକ୍ଷରୁ ପଠା ଯାଇଥିବା ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ ଲୋକଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ଛାଡ଼ି ନାହାନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନିଜେ କାର୍ଯ୍ୟର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ୱାୟନାଡରେ ଚାଲିଥିବା ରିଲିଫ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ନେଉଛନ୍ତି ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନାରେ ଭାଗ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ସାତ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଜୁଲାଇ ୨୩ରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେରଳ ସରକାରଙ୍କୁ ଆଗୁଆ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ପରେ ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୨୪ ଓ ୨୫ରେ ଆଗୁଆ ଚେତାବନୀ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଜୁଲାଇ ୨୬ରେ କେରଳ ସରକାରଙ୍କୁ କୁହା ଯାଇଥିଲା ଯେ ୨୦ ସେଣ୍ଟିମିଟରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହେବ ଏବଂ ଭୂସ୍ଖଳନ ଯୋଗୁଁ ଧନ ଜୀବନ ହାନି ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଅଭିଯୋଗ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ନଥାନ୍ତା ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟବହାର କରି ଶୂନ୍ୟ କିମ୍ବା ପ୍ରାୟ ଶୂନ୍ୟ ଜୀବନ ହାନି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ରିପୋର୍ଟ କରିଛନ୍ତି । ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ସେ ଓଡ଼ିଶା ଓ ଗୁଜରାଟର ଘଟଣାକୁ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ । ୭ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କୁ ବାତ୍ୟା ସତର୍କ ସୂଚନା ପଠା ଯାଇଥିବା ବେଳେ ମାତ୍ର ଜଣେ ମୃତାହତ ହୋଇଥିବା ସୂଚନା ମିଳିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜରାଟକୁ ସତର୍କ ସୂଚନା ପଠା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ଗୋଟିଏ ବି ପ୍ରାଣୀ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇନାହାନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ଭାରତ ସରକାର ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ପ୍ରଣାଳୀ ଉପରେ ୨,୩୨୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ହିତଧାରକଙ୍କ ସହିତ ସତର୍କ ସୂଚନା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସୂଚନା ପଠା ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ୱେବସାଇଟରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୂଚନା ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୭ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବାର କ୍ଷମତା ଥିବା ଶୀର୍ଷ ୪ - ୫ଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଏଭଳି ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି ।
ବର୍ଷା, ଝଡ଼, ବାତ୍ୟା, ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ, ଶୀତ ଲହରୀ, ସୁନାମି, ଭୂମିକମ୍ପ, ଭୂସ୍ଖଳନ ଏବଂ ଏପରିକି ବଜ୍ରପାତର ରିପୋର୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଆଗୁଆ ସତର୍କ ସୂଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଯଦି ବିରୋଧୀମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ସଚେତନ ନୁହନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ପରିସ୍ଥିତି ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏ ବିଷୟ ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣା ଅଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଏହା କେବଳ ରାଜନୀତି ପାଇଁ କରୁଛନ୍ତି, ତା’ହେଲେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନୁକୂଳ ଫଳାଫଳ ପାଇଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଅନୁମୋଦନ କ୍ରମେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆଶଙ୍କାରେ ଭାରତ ସରକାର ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୨୩ ତାରିଖରେ ୯ଟି ଏନଡିଆରଏଫ ଦଳଙ୍କୁ ହେଲିକପ୍ଟର ଯୋଗେ କେରଳକୁ ପଠାଇଥିଲେ । କେରଳ ସରକାର ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାରେ କାହିଁକି ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି । ଯଦି କେରଳ ସରକାର ଠିକ୍ ସମୟରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଅନେକ ଜୀବନ ବଞ୍ଚି ଯାଇଥାନ୍ତା ବୋଲି କହିବା ସହିତ ସେ ଏଥିପାଇଁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନିଜ ଇଚ୍ଛାରେ ଏସଡିଆରଏଫରୁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରି ପାରିବେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରର ବିନା ଅନୁମୋଦନରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପାଳନ କରି ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବହାର କରି ପାରିବେ । ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ପାଇଁ ୬୨୪୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ୪,୬୧୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ସାରିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୨୩ ତାରିଖରେ ପଠା ଯାଇଥିବା ଏନଡିଆରଏଫର ୯ଟି ବାଟାଲିୟନ ବ୍ୟତୀତ ଗତକାଲି ଆଉ ୩ଟି ବାଟାଲିୟନ ପଠାଯାଇଛି । କେରଳ ସରକାର ଓ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଠିଆ ହେବାର ଏହା ସମୟ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର କେରଳବାସୀ ଓ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଠିଆ ହେବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participates in debates in both the houses of Parliament on the situation arising out of landslides in Wayanad, Kerala
Modi Government stands rock solid with the people and government of Kerala in this hour of crisis
Prime Minister Shri Narendra Modi is continuously taking updates on the ongoing relief and rescue operations in Wayanad, Kerala
Before 2014, India had a rescue-centric approach to disasters, but the Modi government is working with a zero casualty approach
Centre has left no stone unturned in rescue operations and every possible effort is being made for relief and rehabilitation
India has the most advanced Early Warning System of the World
Several States reported zero casualty in disaster management with the help of the Early Warning System installed during Modi Government
Kerala Government was communicated the early warnings from 23 July 2024 onwards
In anticipation of landslides 9 teams of NDRF were airlifted to Kerala by the Government of India on 23 July
Kerala Government was informed on 26 July of very heavy rainfall with possibility of landslide that can potentially cause loss of life
Had those blaming the Government read the early warnings, situation would have been different
If opposition is unaware of Early Warning System, it is not good, but despite knowing, if they are merely doing politics, it is unfortunate
Early warning system can forecast rainfall, heat wave, storm, cyclone and even lightning
31 JUL 2024 5:30PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah took part in discussions on the situation arising out of landslides in Wayanad, Kerala, in both the houses of Parliament today.
Speaking on the Wayanad tragedy in both the Houses, Shri Amit Shah expressed his condolences to all those who lost their lives and wished speedy recovery to those injured in the natural calamity. He said that at this time of disaster, Narendra Modi government stands rock solid with the people of Kerala and the Kerala government. Shri Shah said that the Modi government is making every possible effort for rescue, relief and rehabilitation in Wayanad.
Union Home Minister said that before 2014, India had a rescue-centric approach towards disaster, but after 2014, the Modi government is moving ahead with a zero casualty approach. He said that it is the responsibility of the state governments to take people to safer places in time as per the information sent by the Centre. Shri Shah said that the Government of India has left no stone unturned in the rescue work during this disaster and Prime Minister Shri Narendra Modi himself is constantly monitoring the progress and is continuously taking updates on the ongoing relief and rescue operations in Wayanad.
Earlier, participating in the discussion on the same subject in the Rajya Sabha, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that on 23 July, seven days before the disaster, the Centre had given an early warning to the Kerala Government and after this, early warnings were also given on 24 and 25 July 2024. He said that on 26 July, the Kerala Government was told that there would be heavy rainfall of more than 20 cm and there are possibilities of landslides potentially causing loss of life of property. He said that if those making allegations had read the early warnings, then this situation would not have arisen.
Union Home Minister said that many state governments have reported zero or near zero casualty disaster management using the Early Warning System. Giving examples, he cited the cases of Odisha and Gujarat. He said that a cyclone alert was sent to the Government of Odisha, seven days in advance, and only one casualty was reported. He said that an alert was sent to Gujarat, three days in advance, and not a single animal was harmed.
Shri Amit Shah said that since 2014, the Government of India has spent Rs 2,323 crore on Early Warning Systems to ensure safety and security of the people and alerts are being shared with all stakeholders. He said that information is sent to all the states and UTs, a week in advance and that information is available for everyone on the website.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that after Shri Narendra Modi became the Prime Minister in 2014, work has been done to install the world's most modern Early Warning System in India. He said that India is among the top four-five countries to have the capability to forecast disasters, seven days in advance. He added that most of the countries have capability to make such forecasts only three days in advance.
Union Home Minister said that early warning systems are in place to report Rainfall, Storms, Cyclones, Heatwaves, Coldwaves, Tsunamis, Earthquake, Landslides, and even lightning. He said that if the opposition is really not aware about the Early Warning System then it is not a good situation but if they have the knowledge and are merely doing politics then it is unfortunate. He said that many states have used it and have got favourable results.
Shri Amit Shah said that with his approval, nine NDRF teams were airlifted by the Government of India on 23 July 2024 to Kerala, in anticipation of disaster. He asked the Kerala government why it failed to shift the people living in the vulnerable zones. He lamented, had the Kerala Government acted in time, many lives would have been saved.
Shri Amit Shah said that states can release 10 per cent of fund from SDRF on their own volition and utilise 100 per cent of the amount complying with the set guidelines, without any approval from the Centre. He said Rs 6,244 crore was sanctioned for West Bengal from 2014 to 2024. Out of which, Rs 4,619 crore has already been released.
Union Home Minister said that apart from the nine battalions of NDRF sent on 23 July 2024, three more battalions were dispatched yesterday. He said that this is the time to stand with the Government and the people of Kerala. Shri Shah reiterated that the Narendra Modi government will stand rock solid with the people and government of Kerala in this hour of crisis.