Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on Kargil Vijay Diwas at Dras, Jammu & Kashmir
26 JUL 2024 1:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The voice should be heard across the hill.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Lieutenant Governor of Ladakh B.D. Mishra ji, Union Minister Sanjay Seth, Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Chiefs of the three Armed Forces, General V.P. Malik ji, who was the Army Chief during the Kargil War, former Army Chief General Manoj Pande ji, brave soldiers who have received gallantry awards and retired soldiers, mothers, brave women and the family members of the brave heroes of the Kargil War, brave soldiers of the army, and my dear countrymen,
Today, this great land of Ladakh is witnessing the completion of 25 years of the Kargil Victory. Kargil Vijay Diwas reminds us that sacrifices made for the nation are immortal. Days, months, years, decades, centuries pass, seasons change, but the names of those who lay down their lives for the defence of the nation remain indelible. This country is eternally indebted to the valiant heroes of our armed forces. This nation is grateful to them.
Friends,
I am fortunate that I was among our soldiers as an ordinary citizen during the Kargil War. Today, as I stand on the land of Kargil once again, naturally, those memories have become fresh in my mind. I remember how our forces executed such a difficult war operation at such heights. I respectfully salute all those brave warriors who brought victory to the nation. I bow to those martyrs who made the supreme sacrifice to protect the motherland in Kargil.
Friends,
We did not just win a war in Kargil, we gave an incredible demonstration of 'truth, restraint, and capability.' You know Bharat was making efforts for peace at that time. In return, Pakistan once again showed its untrustworthy face. But falsehood and terrorism were defeated in front of the truth.
Friends,
Pakistan has faced defeat in all its past malicious attempts. However, Pakistan has learned nothing from its history. It is trying to keep itself relevant by relying on terrorism. But today, I am speaking from a place where the masterminds of terrorism can hear my voice directly. I want to tell the patrons of terrorism that their evil plans will never succeed. Our brave soldiers will crush terrorism with full force, and the enemy will be given a fitting reply.
Friends,
Whether it is Ladakh or Jammu and Kashmir, Bharat will overcome every challenge to development. In just a few days, on August 5th, it will be five years since the abrogation of Article 370. Today, Jammu and Kashmir is talking about a new future and dreaming big. Jammu and Kashmir is being recognized for hosting a significant meeting of the G-20 global summit. Along with infrastructure development, the tourism sector in Jammu and Kashmir, Leh, Ladakh is also growing rapidly. After decades, a cinema theatre has opened in Kashmir. For the first time in three and a half decades, a Tazia procession was taken out in Srinagar. Our paradise on earth is rapidly moving towards peace and harmony.
Friends,
Today, a new stream of development is flowing in Ladakh, with the construction of the Shinkun La Tunnel having begun. Ladakh will remain connected to the rest of the country throughout the year, in all seasons through this Shinkun La tunnel. This tunnel will open a new path of possibilities for the development and better future of Ladakh. We all know how much difficulty the people of Ladakh face due to harsh weather. The construction of the Shinkun La Tunnel will also reduce these difficulties. I extend special congratulations to my brothers and sisters in Ladakh for the commencement of this tunnel's work.
Friends,
The welfare of the people of Ladakh has always been our priority. I remember that many of our people from the Kargil region were stranded in Iran during the corona period. I made considerable efforts on a personal level to bring them back. They were brought from Iran and accommodated in Jaisalmer, and only after receiving a completely satisfactory health report, were they sent to their homes. We are satisfied that we were able to save many lives. The Government of Bharat is continuously working to increase the facilities here and improve the ease of living.
In the past five years, we have increased Ladakh's budget from 1,100 crore rupees to 6,000 crore rupees. That is, an increase of nearly six times! This money is now being used for the development of the people of Ladakh and to increase facilities here. You can see that in terms of roads, electricity, water, education, power supply, and employment, Ladakh is changing in every direction, both in terms of appearance and landscape. For the first time, work is being done here with holistic planning. More than 90% of households in Ladakh now have access to drinking water through pipes due to the Jal Jeevan Mission. The Sindhu Central University is being established here to provide quality higher education to the youth of Ladakh. The work to connect the entire Ladakh region with a 4G network is also ongoing. The construction of the 13-kilometer-long Zojila Tunnel is also underway. Once completed, it will ensure all-weather connectivity on National Highway Number One.
Friends,
We have set extraordinary goals for the development of the country's border areas and have taken on challenging tasks. The Border Roads Organization (BRO) has worked at an unprecedented pace to achieve these goals. In the past three years, BRO has completed over 330 infrastructure projects. These include development projects in Ladakh and projects like the Sela Tunnel in the Northeast. This pace of development in difficult terrains showcases both the capability and direction of a new Bharat.
Friends,
Today's global circumstances are different from before. Therefore, our armed forces need to modernize not only in weapons and equipment but also in their working methods and systems. The country has felt the need for significant reforms in the defence sector for decades. The military itself had been demanding these reforms for years. Unfortunately, this was not given enough importance in the past. In the last ten years, we have made defence reforms the top priority in the defence sector. As a result of these reforms, today our armed forces are more capable and becoming self-reliant. A significant portion of defence procurement is now being given to the Indian defence industry. Twenty-five per cent of the research and development budget in defence is reserved for the private sector. Because of such efforts, Bharat’s defence production has now exceeded 1.25 lakh crore rupees. Once, Bharat was counted as a country that imported weapons. Now, Bharat is establishing its identity as an exporter. I am pleased that our armed forces have identified a list of over 5,000 weapons and military equipment, ensuring that these 5,000 items will no longer be imported. I congratulate the military leadership for this achievement.
Friends,
I want to commend the Indian Armed Forces for their commitment to defence sector reforms. Our armed forces have made many bold decisions in recent years. An example of the necessary reforms undertaken by the military is the Agnipath Scheme. For decades, discussions about making the armed forces younger have taken place in Parliament and many committees. The fact that the average age of Indian soldiers was higher than the global average has been a matter of concern for us all! Hence, this topic was raised in numerous committees over the years. However, the will to resolve this national security challenge was not shown earlier. Perhaps some people had a mindset that the military meant saluting leaders and performing parades. For us, the military means the faith of 140 crore countrymen; for us, the military means the guarantee of peace for 140 crore countrymen; for us, the military means the security of the country's borders.
The nation has addressed this important dream through the Agnipath Scheme. The goal of Agnipath is to make the armed forces younger and to keep the armed forces continually capable of warfare. Unfortunately, some people have made this very sensitive issue of national security a subject of politics. Some people are engaging in distorted politics with their personal interests regarding this reform in the military. These are the same people who weakened our armed forces by committing thousands of crores in scams. These are the same people who never wanted the Air Force to get modern fighter jets. These are the same people who were ready to bring down the curtain on the Tejas fighter plane.
Friends,
The truth is that the Agnipath Scheme will strengthen the country, and capable young people will also come forward to serve the motherland. Announcements have been made to give priority to Agniveers in the private sector and paramilitary forces as well. I am astonished at what has happened to some people's understanding and thinking. They are spreading the misconception that the government has brought this scheme to save pension money. I am ashamed of such thinking, but such people should be asked if a person recruited during Modi's tenure today needs to be given a pension immediately. The need to give a pension will arise 30 years later. By then, Modi will be 105 years old, and will Modi still be in power then? Will Modi be governing when he is 105 years old and 30 years later, when the pension will be due? And is Modi such a politician that he will take the blame today for something to be done 30 years later? What are you doing? But friends, for me, the nation comes before any party. And friends, I proudly say today that we have honoured the decisions taken by the armed forces. As I said before, we work not for politics but for the nation's strategy. For us, the security of the nation is paramount. For us, the peace for 140 crore people comes first.
Friends,
The history of those who are misleading the youth of the country shows that they never cared about the soldiers. These are the same people who lied about One Rank One Pension (OROP) by proclaiming a meagre amount of 500 crore rupees. It is our government that implemented OROP and gave over 1.25 lakh crore rupees to the ex-servicemen. Where is 500 crore and where is 1.25 lakh crore! Such a huge lie and the sin of deceiving the country's soldiers! These are the same people who, even after seven decades of independence, despite the demand from the army and the families of the brave soldiers, did not build a war memorial for our martyrs, kept postponing it, formed committees, and continued to draw plans. These are the same people who did not even provide adequate bulletproof jackets to our soldiers stationed at the border. And friends, these are the same people who kept ignoring Kargil Vijay Diwas. It is only due to the blessings of the countless people of this country that I got the opportunity to form the government for the third time, and hence, we can commemorate this important historical event today. Otherwise, if they had come back to power, they would not have remembered this victory of the war.
Friends,
The victory of Kargil was not a victory of any government or any party. It was the victory of the country; it is the heritage of the nation. It is a festival of the country's pride and self-respect. Once again, I respectfully bow to my brave soldiers on behalf of 140 crore countrymen. I once again extend my best wishes to all countrymen on the 25th anniversary of Kargil Vijay. Say with me - Bharat Mata ki Jai!!! This 'Bharat Mata ki Jai' is for those brave martyrs, for the brave sons of my Bharat Mata.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জম্মু-কাশ্মীৰৰ দ্ৰাছত কাৰ্গিল বিজয় দিৱস সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
26 JUL 2024 1:26PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতাৰ জয়!!!
ভাৰত মাতাৰ জয়!!!
পাহাৰৰ সিপাৰেও এই কন্ঠটো শুনিব লাগিব।
ভাৰত মাতাৰ জয়!!!
ভাৰত মাতাৰ জয়!!!
লাডাখৰ লেফটেনেণ্ট গভৰ্ণৰ বি ডি মিশ্ৰ,কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সঞ্জয় শেঠ, চীফ অফ ডিফেন্স ষ্টাফ জেনেৰেল অনিল চৌহান, তিনিওটা বাহিনীৰ মুৰববী, কাৰ্গিল যুদ্ধৰ সময়ৰ সেনাপ্ৰধান জেনেৰেল ভি পি মালিক, প্ৰাক্তন সেনা প্ৰধান জেনেৰেল মনোজ পাণ্ডে, বীৰ বঁটা প্ৰাপক, বীৰ সৈনিকৰ মাতৃ, সাহসী মহিলা আৰু তেওঁলোকৰ সকলো পৰিয়াল,
সাহসী সেনা কৰ্মী আৰু মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
আজি লাডাখৰ এই পবিত্ৰ ভূমি কাৰ্গিল বিজয়ৰ ২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ সাক্ষী হৈ ৰৈছে। কাৰ্গিল বিজয় দিৱসে আমাক সোঁৱৰাই দিয়ে যে ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে কৰা ত্যাগ অমৰ। দিন, মাহ, বছৰ পাৰ হয়, দশক পাৰ হয়, শতিকাও পাৰ হয়, ঋতুও সলনি হয়, কিন্তু যিসকলে দেশৰ জাতিৰ সুৰক্ষাৰ বাবে নিজৰ জীৱনৰ বলিদান দিয়ে তেওঁলোকৰ নাম চিৰ স্মৰণীয় হৈ ৰয়। আমাৰ দেশ আমাৰ সেনাৰ শক্তিশালী নায়কসকলৰ ওচৰত চিৰদিনৰ বাবে ঋণী, তেওঁলোকৰ প্ৰতি চিৰ কৃতজ্ঞ।
বন্ধসকল,
মই সৌভাগ্যৱান যে কাৰ্গিল যুদ্ধৰ সময়ত, মই এজন সাধাৰণ দেশবাসী হিচাপে মোৰ সৈনিকসকলৰ মাজত আছিলো। আজি, যেতিয়া মই পুনৰ কাৰ্গিলৰলৈ আহিছো, সেই সময়ৰ স্মৃতিবোৰ মোৰ মনত সতেজ হোৱাটো স্বাভাৱিক। মোৰ মনত আছে কেনেকৈ আমাৰ বাহিনীয়ে ইমান উচ্চতাত ইমান কঠিন যুদ্ধ অভিযান চলাইছিল। মই এনে সকলো সাহসী লোকক সন্মানসহকাৰে অভিনন্দন জনাইছো যিয়ে দেশক বিজয় প্ৰদান কৰিছিল। কাৰ্গিলৰ মাতৃভূমিৰ সুৰক্ষাৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰা শ্বহীদসকলক মই প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধসকল,
কাৰ্গিলত, আমি কেৱল যুদ্ধত জয়ী হোৱা নাছিলোঁ, আমি 'সত্য, সংযম আৰু সামৰ্থ্য'ৰ এক অতুলনীয় প্ৰদৰ্শন দেখুৱাইছিলো। আপোনালোকে জানেনে যে, ভাৰতে সেই সময়ত শান্তিৰ বাবে প্ৰয়াস কৰি আছিল। ইয়াৰ বিনিময়ত, পাকিস্তানে আকৌ এবাৰ নিজৰ অবিশ্বাসী মনৰ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। কিন্তু সত্যৰ সন্মখত মিছা আৰু সন্ত্ৰাস পৰাজিত হৈছিল।
বন্ধসকল,
অতীতত পাকিস্তানে কৰা সকলো কু-অভিপ্ৰায় পৰাজিত হৈছে। কিন্তু পাকিস্তানে ইয়াৰ ইতিহাসৰ পৰা একো শিকনি গ্ৰহণ কৰিব পৰা নাই। তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদৰ সহায়ত নিজকে প্ৰাসংগিক কৰি ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। কিন্তু আজি, যেতিয়া মই এনে এখন ঠাইৰ পৰা কথা কৈ আছো য'ত সন্ত্ৰাসৰ গৰাকীসকলে পোনপটীয়াকৈ মোৰ মাত শুনি আছে। মই সন্ত্ৰাসবাদৰ এই পৃষ্ঠপোষকসকলক ক'ব বিচাৰো যে তেওঁলোকৰ জঘন্য অভিপ্ৰায় কেতিয়াও সফল নহ'ব। আমাৰ সাহসী বীৰসকলে সন্ত্ৰাসবাদক সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে চূৰ্ণ-বিচূৰ্ণ কৰিব, শত্ৰুক উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিয়া হ'ব।
বন্ধসকল,
লাডাখেই হওঁক বা জম্মু-কাশ্মীৰেই হওঁক, ভাৰতে উন্নয়নৰ সন্মুখীন হোৱা প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানক পৰাস্ত কৰিব। কিছুদিনৰ পাছত, অহা ৫ আগষ্টত, ৩৭০ নম্বৰ অনুচ্ছেদ প্ৰত্যাহাৰৰ ৫ বছৰৰ সম্পূৰ্ণ হ'বলৈ গৈ আছে। জম্মু-কাশ্মীৰে আজি এক নতুন ভৱিষ্যতৰ কথা কৈছে, ডাঙৰ সপোনৰ কথা কৈছে। জম্মু-কাশ্মীৰক জি-২০ৰ দৰে গোলকীয় সন্মিলনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে চিনাক্ত কৰা হৈছে। আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ লগতে জম্মু-কাশ্মীৰ-লেহ-লাডাখৰ পৰ্যটন খণ্ডও দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। কেইবা দশকৰ পাছত কাশ্মীৰত চিনেমা মুকলি হৈছে। চাৰে তিনি দশকৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে শ্ৰীনগৰত তাজিয়া ওলাইছে। পৃথিৱীত আমাৰ স্বৰ্গ দ্ৰুতগতিত শান্তি আৰু সম্প্ৰীতিৰ দিশে আগবাঢ়িছে।
বন্ধসকল,
আজি লাডাখত উন্নয়নৰ এক নতুন ধাৰাও সৃষ্টি হৈছে, 'শিনকুন লা টানেল'ৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য আৰম্ভ হৈছে। শিনকুন লা টানেলৰ জৰিয়তে গোটেই বছৰটো গোটেই বছৰটো দেশৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থাকিব। এই সুৰংগটোৱে লাডাখৰ বিকাশ আৰু উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে এটা নতুন পথ মুকলি কৰিব। আমি সকলোৱে জানো যে প্ৰতিকূল বতৰত লাডাখৰ লোকসকলে কেনেধৰণৰ কষ্টৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়। শিনকুন লা টানেল নিৰ্মাণৰ দ্বাৰা এই কষ্টও বহুখিনি হ্ৰাস হ'ব। এই সুৰংগটোৰ কাম আৰম্ভ হোৱাৰ বাবে মই মোৰ ভগ্নী আৰু লাডাখৰ ভাতৃসকলক বিশেষভাৱে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধসকল,
লাডাখৰ জনসাধাৰণৰ কল্যাণ সদায় আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈ আহিছে। মোৰ মনত আছে, কৰোনাৰ সময়ত কাৰ্গিল অঞ্চলৰ আমাৰ বহুলোক ইৰাণত আবদ্ধ হৈ আছিল। মই তেওঁক ঘূৰাই আনিবলৈ ব্যক্তিগত পৰ্যায়ত বহুত প্ৰচেষ্টা কৰিছিলো। তেওঁলোকক ইৰাণৰ পৰা অনা হৈছিল আৰু জয়চলমেৰত ৰখা হৈছিল আৰু যেতিয়া স্বাস্থ্যৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা প্ৰতিবেদনসমূহ সম্পূৰ্ণ সন্তোষজনক আছিল, তেতিয়া তেওঁলোক সকলোকে নিজ নিজ ঘৰলৈ লৈ যোৱা হৈছিল। আমি সন্তুষ্ট যে আমি বহুতো জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলো। ভাৰত চৰকাৰে ইয়াত মানুহৰ সুবিধা আৰু জীৱন ধাৰণৰ সূচলতা বৃদ্ধিৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰয়াস চলাই আছে।
বিগত ৫ বছৰত আমি লাডাখৰ বাজেট ১১০০ কোটিৰ পৰা ৬ হাজাৰ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছো। অৰ্থাৎ, প্ৰায় ৬ গুণ বৃদ্ধি! এই ধন আজি লাডাখৰ লোকসকলৰ বিকাশৰ বাবে আৰু ইয়াত সুবিধা বৃদ্ধিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। আপোনালোকে দেখিছে যে, পথ, বিদ্যুৎ, পানী, শিক্ষা, বিদ্যুৎ যোগান, নিযুক্তি আদি প্ৰতিটো দিশতে লাডাখৰ দৃশ্যপট সলনি হৈ আছে, পৰিস্থিতিও সলনি হৈ আছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, সামগ্ৰিক পৰিকল্পনাৰ সৈতে ইয়াত কাম কৰা হৈছে। জল জীৱন মিছনৰ জৰিয়তে এতিয়া লাডাখৰ ৯০ শতাংশতকৈও অধিক পৰিয়ালত পাইপ যোগে বিশুদ্ধ খোৱা পানী উপলভ্য কৰোৱা হৈছে। লাডাখৰ যুৱক-যুৱতীসকলক মানসম্পন্ন উচ্চ শিক্ষা প্ৰদান কৰাৰ উদ্দেশ্য ইয়াত সিন্ধু কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। সমগ্ৰ লাডাখ অঞ্চলটোক ৪জি নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ কামো চলি আছে। ১৩ কিলোমিটাৰ দীঘল জোজিলা সুৰংগৰ কামো চলি আছে। বন্ধসকল,
আমি দেশৰ সীমান্ত অঞ্চলত উন্নয়নৰ বাবে অসাধাৰণ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো আৰু বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানমূলক কাম হাতত লৈছো। সীমান্ত পথ সংস্থা- বিআৰঅ'য়ে এনে লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে অভূতপূৰ্ব গতিত কাম কৰি আছে। বিআৰঅ'য়ে যোৱা তিনি বছৰত ৩৩০ তকৈও অধিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰিছে। ইয়াত লাডাখৰ উন্নয়নমূলক কামৰ পৰা আৰম্ভ কৰি উত্তৰ-পূবৰ চেলা টানেলৰ দৰে প্ৰকল্প অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে। দুৰ্গম অঞ্চলত বিকাশৰ এই গতিয়ে নতুন ভাৰতৰ সম্ভাৱনা আৰু দিশ- দুয়োটাই প্ৰদৰ্শন কৰে।
বন্ধসকল,
আজিৰ গোলকীয় পৰিস্থিতি পূৰ্বৰ তুলনাত যথেষ্ট পৃথক। সেয়েহে, আমাৰ বাহিনীসমূহ অস্ত্ৰ আৰু সঁজুলিৰ লগতে কৰ্মশৈলী আৰু প্ৰণালীত আধুনিক হ'ব লাগিব। সেয়েহে, দেশখনে কেইবা দশক ধৰি প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুভৱ কৰি আহিছে। সেনাই নিজেই বহু বছৰ ধৰি এইটো দাবী কৰি আহিছিল। কিন্তু, দুৰ্ভাগ্যবশতঃ পূৰ্বে এই ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল। যোৱা ১০বছৰত, আমি প্ৰতিৰক্ষা সংস্কাৰক প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ প্ৰথম প্ৰদান কৰিছো। এই সংস্কাৰৰ ফলতেই আজি আমাৰ বাহিনীসমূহ অধিক সক্ষম আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ উঠিছে। আজি, প্ৰতিৰক্ষা ক্ৰয়ত এক বৃহৎ অংশ ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগক দিয়া হৈছে। প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষণা আৰু উন্নয়ন বাজেটৰ ২৫ শতাংশ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবেও সংৰক্ষিত কৰা হৈছে। এনে প্ৰচেষ্টাৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনে এতিয়া ১.২৫ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। ভাৰতক এসময়ত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ আমদানি কৰা এখন দেশ হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল। এতিয়া ভাৰতে ৰপ্তানিকৰ্তা হিচাপে নিজৰ স্থিতি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।মই সুখী যে আমাৰ বাহিনীসমূহে ৫০০০ তকৈও অধিক অস্ত্ৰ আৰু সামৰিক সঁজুলিৰ এখন তালিকা প্ৰস্তুত কৰিছে আৰু সিদ্ধান্ত লৈছে যে এতিয়া এই ৫০০০ সামগ্ৰী বাহিৰৰ পৰা আমদানি কৰা নহ'ব।
বন্ধসকল,
মই প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ সংস্কাৰৰ বাবে ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীসমূহৰ প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰো। আমাৰ বাহিনীসমূহে বহুবছৰ ধৰি বহুতো সাহসী সিদ্ধান্ত লৈছে। অগ্নিপথ আঁচনিও সেনাই হাতত লোৱা সংস্কাৰৰ এটা উদাহৰণ। ভাৰতৰ সৈনিকসকলৰ গড় বয়স বিশ্বব্যাপী গড়তকৈ অধিক, ই আমাৰ সকলোৰে চিন্তা বৃদ্ধি কৰি আহিছে। সেয়েহে, এই বিষয়টো বহুবছৰ ধৰি বহুতো সমিতিত উত্থাপন কৰা হৈছে। কিন্তু দেশৰ নিৰাপত্তাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এই সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে পূৰ্বে কোনো ধৰণৰ আগ্ৰহ দেখুওৱা হোৱা নাছিল। সম্ভৱতঃ কেতবোৰ লোকৰ মানসিকতা এনেকুৱা আছিল যে সেনাই নেতাসকলক অভিবাদন জনোৱা, পেৰাডিং কৰা বুজাইছিল। আমাৰ বাবে, সেনাৰ অৰ্থ হৈছে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ বিশ্বাস; আমাৰ বাবে, সেনাৰ অৰ্থ হৈছে ১৪০ কোটি দেশবাসীক শান্তিৰ নিশ্চয়তা দিয়া; আমাৰ বাবে, সেনাৰ অৰ্থ হৈছে দেশৰ সীমাৰ নিৰাপত্তা সুনিশ্চিত কৰা।
অগ্নিপথ আঁচনিৰ জৰিয়তে দেশখনে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সপোনটো বাস্তবায়িত কৰিছে। অগ্নিপথৰ লক্ষ্য হৈছে বাহিনীসমূহক সজীৱ কৰি ৰখা, অগ্নিপথৰ লক্ষ্য হৈছে বাহিনীসমূহক যুদ্ধৰ বাবে নিৰন্তৰ সক্ষম কৰি ৰখা। দুৰ্ভাগ্যবশতঃ, ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয় এনে এক সংবেদনশীল বিষয়ক কিছুমান লোকে ৰাজনীতিৰ বিষয় কৰি তুলিছে। কোনো কোনো লোকে তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত স্বাৰ্থৰ বাবে সেনাৰ এই সংস্কাৰক লৈ মিছাৰ ৰাজনীতি কৰি আছে। তেওঁলোক সেই একেজনেই লোক যিয়ে সেৱাসমূহত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰীৰ দ্বাৰা আমাৰ বাহিনীসমূহক দুৰ্বল কৰি তুলিছিল। এইসকল সেই একেজন মানুহ যিয়ে বিচাৰিছিল যে বায়ুসেনাই যাতে কেতিয়াও আধুনিক যুঁজাৰু বিমান নাপায়। এইসকল সেই একেজন মানুহ যিয়ে কম্পাৰ্টমেণ্টত তেজছ যুঁজাৰু বিমানখন বন্ধ কৰিবলৈ প্ৰস্তুত হৈছিল।
বন্ধসকল,
সত্য কথাটো হ'ল যে অগ্নিপথ আঁচনিয়ে দেশৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিব আৰু দেশৰ সক্ষম যুৱক-যুৱতীসকলেও মাতৃভূমিৰ সেৱা কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিব। ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু অৰ্ধসামৰিক বাহিনীয়েও অগ্নিবীৰসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। মই আচৰিত হওঁ যে কিছুমান মানুহৰ বুজাবুজিৰ কি হৈছে। তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰাৰ কি হৈছে। তেওঁলোকে এনে ভুল ধাৰণা বিয়পাই আছে যে চৰকাৰে পেঞ্চনৰ ধন ৰাহি কৰিবলৈ এই আঁচনিখন আনিছিল। মই এনে লোকসকলৰ চিন্তাধাৰাৰ বাবে লজ্জিত কিন্তু এনে লোকসকলে সুধিব লাগে, যদি কোনোবাই মোক কয় যে মোদীৰ শাসনকালত নিযুক্তি দিয়া হ'ব নে নাই, তেওঁলোকক আজি পেঞ্চন দিব লাগিব নেকি। তেওঁ ৩০ বছৰৰ পিছত পেঞ্চন পৰিশোধ কৰিব লাগিব। আৰু তেতিয়া মোদীৰ বয়স ১০৫ বছৰ হ'লহেঁতেন আৰু তেতিয়াও মোদী চৰকাৰ হ'ব। মোদীৰ বয়স ১০৫ বছৰ হ'লে আজি নিৰ্যাতনৰ সন্মুখীন হ'ব, যেতিয়া ৩০ বছৰৰ পিছত পেঞ্চন দিয়া হ'ব। আপুনি কি কৰিছে। কিন্তু বন্ধুসকল, মোৰ বাবে, দেশখন সকলোৰে উৰ্ধত, দল নহয়। আৰু বন্ধুসকল, আজি মই গৌৰৱেৰে ক'ব বিচাৰো যে আমি সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে লোৱা সিদ্ধান্তক মই সন্মান জনাইছো। মই আগতে কোৱাৰ দৰে, আমি ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিৰ বাবে কাম কৰোঁ, ৰাজনীতিৰ বাবে নহয়।
বন্ধসকল,
যিসকলে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিপথে পৰিচালিত কৰিছে, তেওঁলোকৰ ইতিহাস হৈছে যে তেওঁলোকে সৈনিকসকলৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিয়ে। এইসকল সেই একেজন লোক যিয়ে এটা পদ এটা পেঞ্চনত সামান্য পৰিমাণৰ টকা দেখুৱাই মিছাৰ আশ্ৰয় লৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে এটা পদ এটা পেঞ্চন কাৰ্যকৰী কৰিছে আৰু প্ৰাক্তন সৈনিকসকলক ১.২৫ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক প্ৰদান কৰিছে। ক'ত ৫০০ কোটি আৰু ক'ত ১.২৫ লাখ কোটি? ইমান মিছা কথা কোৱা আৰু দেশৰ সৈনিকসকলৰ চকুত ধুলি মৰাতো ডাঙৰ পাপ! এইসকল সেই একেই লোক যিয়ে স্বাধীনতাৰ ৭ দশকৰ পাছতো সেনাৰ দাবী স্বত্বেও, বীৰ সৈনিকসকলৰ পৰিয়ালৰ দাবী স্বত্বেও, আমাৰ শ্বহীদসকলৰ বাবে যুদ্ধ স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰা নাছিল, ইয়াক পিছুৱাই ৰাখিছিল, সমিতি গঠন আৰু মানচিত্ৰ দেখুৱাই আছিল। এইসকল সেই সকল লোক যিয়ে সীমান্তত নিয়োজিত আমাৰ সৈনিকসকলক পৰ্যাপ্ত বুলেটপ্ৰুফ জেকেটো দিয়া নাছিল। আৰু বন্ধুসকল, এইসকল সেই সকল লোক যিয়ে কাৰ্গিল বিজয় দিৱসক উপেক্ষা কৰি আহিছিল। দেশৰ কোটি কোটি লোকৰ আশীৰ্বাদৰ বাবেই মই তৃতীয়বাৰৰ বাবে চৰকাৰ গঠনৰ সুযোগ পাইছো আৰু সেয়েহে আজি আমি এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ঐতিহাসিক ঘটনাৰ পুনৰ স্মৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। অন্যথা, যদি তেওঁলোক আহিলহেঁতেন, তেওঁলোকে এই যুদ্ধৰ বিজয় তৰা হ'লহেঁতেন।
বন্ধসকল,
কাৰ্গিলৰ বিজয় কোনো চৰকাৰৰ বিজয় নাছিল, ই কোনো দলৰ বিজয় নাছিল। এই বিজয় দেশৰ আছিল, এই বিজয় হৈছে দেশৰ উত্তৰাধিকাৰীৰ। ই হৈছে দেশৰ গৌৰৱ আৰু আত্মসন্মানৰ উৎসৱ। মই আকৌ এবাৰ ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ হৈ মোৰ সাহসী সৈনিকসকলক সেৱা জনাইছো। আকৌ এবাৰ কাৰ্গিল বিজয়ৰ ২৫ সংখ্যক বাৰ্ষিকীত মই সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো। মোৰ সৈতে সকলোৱে কওঁক - ভাৰত মাতাৰ জয়!! এই ভাৰত মাতাৰ জয় মোৰ সেই বীৰ শ্বহীদসকলৰ বাবে, মোৰ ভাৰত মাতাৰ বীৰ পুত্ৰসকলৰ বাবে।
ভাৰত মাতাৰ জয়!!!
ভাৰত মাতাৰ জয়!!!
ভাৰত মাতাৰ জয়!!!
বহুত বহুত ধন্য়বাদ।