ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାରଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସ ଅବସରରେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଦ୍ରାସଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 JUL 2024 1:26PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ!
ପାହାଡ଼ର ସେପରିକୁ ସ୍ୱର ଶୁଣାଯିବା ଉଚିତ।
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ!
ଲଦାଖର ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ବି.ଡି. ମିଶ୍ର ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ସେଠ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟ ଜେନେରାଲ ଅନିଲ ଚୌହାନ, ତିନୋଟି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ମୁଖ୍ୟ, ଜେନେରାଲ ଭି.ପି. ମଲିକ ଜୀ, ଯିଏ କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ସେନା ମୁଖ୍ୟ ଥିଲେ, ପୂର୍ବତନ ସେନା ମୁଖ୍ୟ ଜେନେରାଲ ମନୋଜ ପାଣ୍ଡେ ଜୀ, ସାହସୀ ସୈନିକ ଯେଉଁମାନେ ସାହସିକତା ପୁରସ୍କାର ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସୈନିକ, ମାଆ, ସାହସୀ ମହିଳା ଏବଂ କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧର ସାହସୀ ବୀରମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ସେନାବାହିନୀର ସାହସୀ ସୈନିକ, ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ:
ଆଜି, ଲଦାଖର ଏହି ମହାନ ଭୂମି କାର୍ଗିଲ ବିଜୟର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। କାର୍ଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସ ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ ଦେଶ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ବଳିଦାନ ଅମର ଅଟେ। ଦିନ, ମାସ, ବର୍ଷ, ଦଶନ୍ଧି, ଶତାବ୍ଦୀ ବିତିଯାଏ, ଋତୁ ବଦଳିଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ନାମ ସର୍ବଦା ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିଥାଏ । ଅମିଟ ରହିବ। ଏହି ଦେଶ ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସାହସୀ ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବଦା ଋଣୀ। ଏହି ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ କାରଗିଲ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ମୁଁ ଜଣେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଭାବେ ଆମର ସୈନିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ କାର୍ଗିଲ ମାଟିରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି, ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ସେହି ସ୍ମୃତିଗୁଡ଼ିକ ମୋ ମନରେ ସତେଜ ହୋଇଯାଇଛି। ମୋର ମନେ ଅଛି, କିପରି ଆମ ସେନା ଏତେ ଶିଖରରେ କିପରି ଏଭଳି କଠିନ ଯୁଦ୍ଧ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥିଲା। ଦେଶକୁ ବିଜୟ ଆଣିଥିବା ସମସ୍ତ ସାହସୀ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ସମ୍ମାନର ସହ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। କାରଗିଲରେ ମାତୃଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ସେହି ଶହୀଦମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ କେବଳ କାର୍ଗିଲରେ ଯୁଦ୍ଧ ଜିତି ନ ଥିଲୁ, ବରଂ 'ସତ୍ୟ, ସଂଯମ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ' ର ଏକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ପରିଚୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲୁ। ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିଲା। ଏହାର ପ୍ରତିବଦଳରେ ପାକିସ୍ତାନ ପୁଣି ଥରେ ନିଜର ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଚେହେରା ଦେଖାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସତ୍ୟ ସମ୍ମୁଖରେ ମିଥ୍ୟା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପରାସ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅତୀତରେ ପାକିସ୍ତାନ ନିଜର ସମସ୍ତ କୁତ୍ସିତ ପ୍ରୟାସରେ ପରାଜୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ ପାକିସ୍ତାନ ତା 'ର ଇତିହାସରୁ କିଛି ଶିଖି ପାରିନାହିଁ। ଏହା ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ନିଜକୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନରୁ କଥା କହୁଛି ଯେଉଁଠାରେ ଆତଙ୍କବାଦର ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡମାନେ ସିଧାସଳଖ ମୋର ସ୍ୱର ଶୁଣି ପାରିବେ। ମୁଁ ଆତଙ୍କବାଦର ପୃଷ୍ଠପୋଷକମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ମନ୍ଦ ଯୋଜନା କଦାପି ସଫଳ ହେବ ନାହିଁ। ଆମର ସାହସୀ ବୀର ସୈନିକମାନେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଦମନ କରିବେ, ଏବଂ ଶତ୍ରୁକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦିଆଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଲଦାଖ ହେଉ କିମ୍ବା ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର, ଭାରତ ବିକାଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ। ଆଉ ମାତ୍ର କିଛି ଦିନ ପରେ, ଅଗଷ୍ଟ 5 ତାରିଖରେ ଧାରା 370 ଉଚ୍ଛେଦ ହେବାର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବ। ଆଜି ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଏକ ନୂଆ ଭବିଷ୍ୟତର କଥା କହୁଛି, ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି। ଜି-20 ବୈଶ୍ୱିକ ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଉଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସହିତ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର, ଲେହ, ଲଦାଖରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ପରେ କାଶ୍ମୀରରେ ଏକ ସିନେମା ଥିଏଟର ଖୋଲାଯାଇଛି। ସାଢ଼େ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଶ୍ରୀନଗରରେ ଏକ ତାଜିଆ ଶୋଭାଯାତ୍ରା ବାହାରିଥିଲା। ପୃଥିବୀରେ ଆମର ଏହି ସ୍ଵର୍ଗ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଲଦାଖରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଧାରା ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି, ‘ଶିଙ୍କୁନ୍ ଲା ଟନେଲ୍’ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ଶିଙ୍କୁନ୍ ଲା ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଲଦାଖ ବର୍ଷସାରା, ସମସ୍ତ ଋତୁରେ ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ରହିବ। ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଲଦାଖର ବିକାଶ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ନୂତନ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଖରାପ ପାଗ ଯୋଗୁଁ ଲଦାଖର ଲୋକମାନେ କେତେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ଶିଙ୍କୁନ୍ ଲା ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଲଦାଖର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଲଦାଖର ଲୋକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସର୍ବଦା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇ ରହିଛି। ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ କାର୍ଗିଲ ଅଞ୍ଚଳର ଆମର ଅନେକ ଲୋକ କୋରୋନା ସମୟରେ ଇରାନରେ ଫସି ରହିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ତରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲି। ସେମାନଙ୍କୁ ଇରାନରୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଜୈସଲମେରରେ ରଖାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସନ୍ତୋଷଜନକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରିପୋର୍ଟ ପାଇବା ପରେ ହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ପଠାଯାଇଥିଲା। ଆମେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଆମେ ଅନେକ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ। ଭାରତ ସରକାର ଏଠାରେ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ବିଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଲଦାଖର ବଜେଟକୁ 1100 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ 6000 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଅର୍ଥାତ୍, ପାଖାପାଖି ଛଅ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି! ଏହି ଅର୍ଥ ଏବେ ଲଦାଖର ଲୋକମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ, ଏଠାକାର ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଆପଣ ଦେଖିପାରିବେ ଯେ ସଡ଼କ, ବିଦ୍ୟୁତ, ଜଳ, ଶିକ୍ଷା, ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଲଦାଖ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ବଦଳୁଛି, ଉଭୟ ରୂପ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଦୃଶ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଠାରେ ସାମଗ୍ରିକ ଯୋଜନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ କାରଣରୁ ଲଦାଖର 90 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଘରେ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଲଦାଖର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ସିନ୍ଧୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ସମଗ୍ର ଲଦାଖ ଅଞ୍ଚଳକୁ 4ଜି ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି। 13 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଜୋଜିଲା ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଥରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, ଏହା ଏକ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ସର୍ବକାଳୀନ ସଂଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଦେଶର ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛୁ, ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛୁ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସୀମା ସଡ଼କ ସଂଗଠନ (ବି. ଆର. ଓ.) ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ବିଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଆରଓ 330ରୁ ଅଧିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି। ଏଥିରେ ଲଦାଖର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସେଲା ଟନେଲ୍ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ସାମିଲ ରହିଛି। ସମସ୍ୟା ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶର ଏହି ଗତି ଏକ ନୂତନ ଭାରତର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଦିଗ ଉଭୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଭିନ୍ନ। ତେଣୁ, ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ କେବଳ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଉପକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଦେଶ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଭବ କରିଛି। ସେନା ନିଜେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ସଂସ୍କାର ଦାବି କରିଆସୁଥିଲା। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଅତୀତରେ ଏହାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇ ନଥିଲା। ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଂସ୍କାରକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଅଧିକ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ରୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଏବେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଦିଆଯାଉଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ବଜେଟର ପଚିଶ ପ୍ରତିଶତ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷିତ ରହିଛି। ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଏବେ 125 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏକଦା, ଭାରତକୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଆମଦାନୀ କରୁଥିବା ଦେଶ ଭାବେ ଗଣନା କରାଯାଉଥିଲା। ଏବେ ଭାରତ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବେ ନିଜର ପରିଚୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ 5000ରୁ ଅଧିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ସାମରିକ ଉପକରଣର ଏକ ତାଲିକା ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଏହି 5000 ସାମଗ୍ରୀ ଆଉ ଆମଦାନୀ କରାଯିବ ନାହିଁ। ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ସାମରିକ ନେତୃତ୍ୱଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ପ୍ରତି ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହେଁ। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଅନେକ ସାହସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ସେନା ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଆବଶ୍ୟକ ସଂସ୍କାରର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଦକ୍ଷ କରିବା ବିଷୟରେ ସଂସଦ ଏବଂ ଅନେକ କମିଟିରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଭାରତୀୟ ସୈନିକମାନଙ୍କ ହାରାହାରି ବୟସ ବିଶ୍ୱର ହାରାହାରି ବୟସଠାରୁ ଅଧିକ ହେବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ! ତେଣୁ, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅନେକ କମିଟିରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଯାଇଥିଲା। ତେବେ, ଏହି ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ପୂର୍ବରୁ ଦେଖାଯାଇନଥିଲା। ବୋଧହୁଏ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଏକ ଧାରଣା ଥିଲା ଯେ ସେନାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନେତାମାନଙ୍କୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇବା ଏବଂ ପରେଡ କରିବା। ଆମ ପାଇଁ ସେନାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି 140 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ, ଆମ ପାଇଁ ସେନାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି 140 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଶାନ୍ତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଆମ ପାଇଁ ସେନାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦେଶର ସୀମାର ସୁରକ୍ଷା।
ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିଛି। ଅଗ୍ନିପଥର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଯୁବ କରିବା ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ନିରନ୍ତର ଯୁଦ୍ଧରେ ସକ୍ଷମ ରଖିବା। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, କିଛି ଲୋକ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ଏହି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ରାଜନୀତିର ବିଷୟ କରିଛନ୍ତି। ସେନାବାହିନୀରେ ଏହି ସଂସ୍କାରକୁ ନେଇ କିଛି ଲୋକ ନିଜ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ବିକୃତ ରାଜନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଲୋକମାନେ ହିଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଠକେଇ କରି ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଦେଇଛନ୍ତି। ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ କେବେ ବି ଚାହୁଁନଥିଲେ ଯେ ବାୟୁସେନାକୁ ଆଧୁନିକ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ମିଳୁ। ଏମାନେ ସେହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ତେଜସ୍ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନକୁ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ କରିବାପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସତ୍ୟ ଏହା ହେଉଛି ଯେ ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା ଦେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ଏବଂ ସକ୍ଷମ ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ମାତୃଭୂମିର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିବେ। ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧସାମରିକ ବାହିନୀରେ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ନିବୀରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। କିଛି ଲୋକଙ୍କ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରାର କ’ଣ ହୋଇଛି ତାହା ଦେଖି ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି। ସେମାନେ ଏହି ଭୁଲ ଧାରଣା ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି ଯେ ପେନସନ ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏହି ଯୋଜନା ଆଣିଥିଲେ। ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଇଁ ମୁଁ ଲଜ୍ଜିତ, କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ପଚାରିବା ଉଚିତ ଯେ ଆଜି ମୋଦୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ପେନସନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି କି? ପେନସନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା 30 ବର୍ଷ ପରେ ଉପୁଜିବ। ସେତେବେଳକୁ ମୋଦିଙ୍କୁ 105 ବର୍ଷ ବୟସ ହୋଇଯିବ, ଏବଂ ମୋଦି ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ କ୍ଷମତାରେ ରହିବେ କି? ମୋଦି କ "ଣ 105 ବର୍ଷ ବୟସରେ ଶାସନ କରିବେ ଏବଂ 30 ବର୍ଷ ପରେ କେବେ ପେନସନ ମିଳିବ? ଏବଂ ମୋଦି କ "ଣ ଏପରି ଜଣେ ରାଜନେତା ଯେ ସେ 30 ବର୍ଷ ପରେ ହେବାକୁ ଥିବା କିଛି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆଜି ଦୋଷ ନେବେ? ଆପଣ କ "ଣ କରୁଛନ୍ତି? କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୋ ପାଇଁ ଦେଶ ଯେକୌଣସି ଦଳଠାରୁ ଆଗରେ ରହିଥାଏ। ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ଆଜି ଗର୍ବର ସହ କହୁଛି ଯେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଆମେ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇଛୁ। ଯେପରି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି, ଆମେ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ରଣନୀତି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ। ଆମ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମ ପାଇଁ, 140 କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ପ୍ରଥମ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଇତିହାସ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ସେମାନେ କେବେ ବି ସୈନିକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ। ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକମାନେ, ଯେଉଁମାନେ 'ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନ୍ସନ୍ "(ଓ. ଆର୍. ଓ. ପି.) କୁ ନେଇ ସ୍ୱଳ୍ପ ପରିମାଣର 500 କୋଟି ଟଙ୍କା ଘୋଷଣା କରି ମିଛ କହିଥିଲେ। ଏହା ହେଉଛି ଆମ ସରକାର ଯିଏ ଓ. ଆର. ଓ. ପି. ଲାଗୁ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ 125 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। 500 କୋଟି କେଉଁଠି ଏବଂ 125 ଲକ୍ଷ କୋଟି କେଉଁଠି! ଏତେ ବଡ଼ ମିଛ ଏବଂ ଦେଶର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତାରଣା କରିବାର ପାପ! ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ, ସେନା ଏବଂ ସାହସୀ ସୈନିକମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଦାବି ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମର ସହିଦମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରିନଥିଲେ, ଏହାକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିଥିଲେ, କମିଟି ଗଠନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଚାଲିଥିଲେ। ଏମାନେ ସେହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ସୀମାରେ ମୁତୟନ ଥିବା ଆମର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବୁଲେଟ୍ ପ୍ରୁଫ୍ ଜ୍ୟାକେଟ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିନଥିଲେ। ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ଲୋକମାନେ ହିଁ କାରଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସକୁ ଅଣଦେଖା କରୁଥିଲେ। ଏହି ଦେଶର ଅଗଣିତ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ମୋତେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ଗଠନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ଆମେ ଆଜି ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଐତିହାସିକ ଘଟଣାକୁ ସ୍ମରଣ କରିପାରିବା। ଅନ୍ୟଥା, ଯଦି ସେମାନେ କ୍ଷମତାକୁ ଫେରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନେ ଯୁଦ୍ଧର ଏହି ବିଜୟକୁ ମନେ ପକାଇ ନଥାନ୍ତେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କାରଗିଲର ବିଜୟ କୌଣସି ସରକାର କିମ୍ବା କୌଣସି ଦଳର ବିଜୟ ନଥିଲା ଏହା ଦେଶର ବିଜୟ ଥିଲା, ଏହା ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଐତିହ୍ୟ ଏହା ଦେଶର ଗର୍ବ ଏବଂ ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ପର୍ବ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ 140 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ମୋର ବୀର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। କାରଗିଲ ବିଜୟର 25ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! 'ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ "ସେହି ସାହସୀ ଶହୀଦମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ମୋ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ସାହସୀ ପୁତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ !!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ !!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ !!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on Kargil Vijay Diwas at Dras, Jammu & Kashmir
26 JUL 2024 1:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The voice should be heard across the hill.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Lieutenant Governor of Ladakh B.D. Mishra ji, Union Minister Sanjay Seth, Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Chiefs of the three Armed Forces, General V.P. Malik ji, who was the Army Chief during the Kargil War, former Army Chief General Manoj Pande ji, brave soldiers who have received gallantry awards and retired soldiers, mothers, brave women and the family members of the brave heroes of the Kargil War, brave soldiers of the army, and my dear countrymen,
Today, this great land of Ladakh is witnessing the completion of 25 years of the Kargil Victory. Kargil Vijay Diwas reminds us that sacrifices made for the nation are immortal. Days, months, years, decades, centuries pass, seasons change, but the names of those who lay down their lives for the defence of the nation remain indelible. This country is eternally indebted to the valiant heroes of our armed forces. This nation is grateful to them.
Friends,
I am fortunate that I was among our soldiers as an ordinary citizen during the Kargil War. Today, as I stand on the land of Kargil once again, naturally, those memories have become fresh in my mind. I remember how our forces executed such a difficult war operation at such heights. I respectfully salute all those brave warriors who brought victory to the nation. I bow to those martyrs who made the supreme sacrifice to protect the motherland in Kargil.
Friends,
We did not just win a war in Kargil, we gave an incredible demonstration of 'truth, restraint, and capability.' You know Bharat was making efforts for peace at that time. In return, Pakistan once again showed its untrustworthy face. But falsehood and terrorism were defeated in front of the truth.
Friends,
Pakistan has faced defeat in all its past malicious attempts. However, Pakistan has learned nothing from its history. It is trying to keep itself relevant by relying on terrorism. But today, I am speaking from a place where the masterminds of terrorism can hear my voice directly. I want to tell the patrons of terrorism that their evil plans will never succeed. Our brave soldiers will crush terrorism with full force, and the enemy will be given a fitting reply.
Friends,
Whether it is Ladakh or Jammu and Kashmir, Bharat will overcome every challenge to development. In just a few days, on August 5th, it will be five years since the abrogation of Article 370. Today, Jammu and Kashmir is talking about a new future and dreaming big. Jammu and Kashmir is being recognized for hosting a significant meeting of the G-20 global summit. Along with infrastructure development, the tourism sector in Jammu and Kashmir, Leh, Ladakh is also growing rapidly. After decades, a cinema theatre has opened in Kashmir. For the first time in three and a half decades, a Tazia procession was taken out in Srinagar. Our paradise on earth is rapidly moving towards peace and harmony.
Friends,
Today, a new stream of development is flowing in Ladakh, with the construction of the Shinkun La Tunnel having begun. Ladakh will remain connected to the rest of the country throughout the year, in all seasons through this Shinkun La tunnel. This tunnel will open a new path of possibilities for the development and better future of Ladakh. We all know how much difficulty the people of Ladakh face due to harsh weather. The construction of the Shinkun La Tunnel will also reduce these difficulties. I extend special congratulations to my brothers and sisters in Ladakh for the commencement of this tunnel's work.
Friends,
The welfare of the people of Ladakh has always been our priority. I remember that many of our people from the Kargil region were stranded in Iran during the corona period. I made considerable efforts on a personal level to bring them back. They were brought from Iran and accommodated in Jaisalmer, and only after receiving a completely satisfactory health report, were they sent to their homes. We are satisfied that we were able to save many lives. The Government of Bharat is continuously working to increase the facilities here and improve the ease of living.
In the past five years, we have increased Ladakh's budget from 1,100 crore rupees to 6,000 crore rupees. That is, an increase of nearly six times! This money is now being used for the development of the people of Ladakh and to increase facilities here. You can see that in terms of roads, electricity, water, education, power supply, and employment, Ladakh is changing in every direction, both in terms of appearance and landscape. For the first time, work is being done here with holistic planning. More than 90% of households in Ladakh now have access to drinking water through pipes due to the Jal Jeevan Mission. The Sindhu Central University is being established here to provide quality higher education to the youth of Ladakh. The work to connect the entire Ladakh region with a 4G network is also ongoing. The construction of the 13-kilometer-long Zojila Tunnel is also underway. Once completed, it will ensure all-weather connectivity on National Highway Number One.
Friends,
We have set extraordinary goals for the development of the country's border areas and have taken on challenging tasks. The Border Roads Organization (BRO) has worked at an unprecedented pace to achieve these goals. In the past three years, BRO has completed over 330 infrastructure projects. These include development projects in Ladakh and projects like the Sela Tunnel in the Northeast. This pace of development in difficult terrains showcases both the capability and direction of a new Bharat.
Friends,
Today's global circumstances are different from before. Therefore, our armed forces need to modernize not only in weapons and equipment but also in their working methods and systems. The country has felt the need for significant reforms in the defence sector for decades. The military itself had been demanding these reforms for years. Unfortunately, this was not given enough importance in the past. In the last ten years, we have made defence reforms the top priority in the defence sector. As a result of these reforms, today our armed forces are more capable and becoming self-reliant. A significant portion of defence procurement is now being given to the Indian defence industry. Twenty-five per cent of the research and development budget in defence is reserved for the private sector. Because of such efforts, Bharat’s defence production has now exceeded 1.25 lakh crore rupees. Once, Bharat was counted as a country that imported weapons. Now, Bharat is establishing its identity as an exporter. I am pleased that our armed forces have identified a list of over 5,000 weapons and military equipment, ensuring that these 5,000 items will no longer be imported. I congratulate the military leadership for this achievement.
Friends,
I want to commend the Indian Armed Forces for their commitment to defence sector reforms. Our armed forces have made many bold decisions in recent years. An example of the necessary reforms undertaken by the military is the Agnipath Scheme. For decades, discussions about making the armed forces younger have taken place in Parliament and many committees. The fact that the average age of Indian soldiers was higher than the global average has been a matter of concern for us all! Hence, this topic was raised in numerous committees over the years. However, the will to resolve this national security challenge was not shown earlier. Perhaps some people had a mindset that the military meant saluting leaders and performing parades. For us, the military means the faith of 140 crore countrymen; for us, the military means the guarantee of peace for 140 crore countrymen; for us, the military means the security of the country's borders.
The nation has addressed this important dream through the Agnipath Scheme. The goal of Agnipath is to make the armed forces younger and to keep the armed forces continually capable of warfare. Unfortunately, some people have made this very sensitive issue of national security a subject of politics. Some people are engaging in distorted politics with their personal interests regarding this reform in the military. These are the same people who weakened our armed forces by committing thousands of crores in scams. These are the same people who never wanted the Air Force to get modern fighter jets. These are the same people who were ready to bring down the curtain on the Tejas fighter plane.
Friends,
The truth is that the Agnipath Scheme will strengthen the country, and capable young people will also come forward to serve the motherland. Announcements have been made to give priority to Agniveers in the private sector and paramilitary forces as well. I am astonished at what has happened to some people's understanding and thinking. They are spreading the misconception that the government has brought this scheme to save pension money. I am ashamed of such thinking, but such people should be asked if a person recruited during Modi's tenure today needs to be given a pension immediately. The need to give a pension will arise 30 years later. By then, Modi will be 105 years old, and will Modi still be in power then? Will Modi be governing when he is 105 years old and 30 years later, when the pension will be due? And is Modi such a politician that he will take the blame today for something to be done 30 years later? What are you doing? But friends, for me, the nation comes before any party. And friends, I proudly say today that we have honoured the decisions taken by the armed forces. As I said before, we work not for politics but for the nation's strategy. For us, the security of the nation is paramount. For us, the peace for 140 crore people comes first.
Friends,
The history of those who are misleading the youth of the country shows that they never cared about the soldiers. These are the same people who lied about One Rank One Pension (OROP) by proclaiming a meagre amount of 500 crore rupees. It is our government that implemented OROP and gave over 1.25 lakh crore rupees to the ex-servicemen. Where is 500 crore and where is 1.25 lakh crore! Such a huge lie and the sin of deceiving the country's soldiers! These are the same people who, even after seven decades of independence, despite the demand from the army and the families of the brave soldiers, did not build a war memorial for our martyrs, kept postponing it, formed committees, and continued to draw plans. These are the same people who did not even provide adequate bulletproof jackets to our soldiers stationed at the border. And friends, these are the same people who kept ignoring Kargil Vijay Diwas. It is only due to the blessings of the countless people of this country that I got the opportunity to form the government for the third time, and hence, we can commemorate this important historical event today. Otherwise, if they had come back to power, they would not have remembered this victory of the war.
Friends,
The victory of Kargil was not a victory of any government or any party. It was the victory of the country; it is the heritage of the nation. It is a festival of the country's pride and self-respect. Once again, I respectfully bow to my brave soldiers on behalf of 140 crore countrymen. I once again extend my best wishes to all countrymen on the 25th anniversary of Kargil Vijay. Say with me - Bharat Mata ki Jai!!! This 'Bharat Mata ki Jai' is for those brave martyrs, for the brave sons of my Bharat Mata.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.