Ministry of Finance
FEMALE LABOUR FORCE PARTICIPATION RATE (LFPR) ROSE TO 37 PER CENT IN 2022-2023 FROM 23.3 PER CENT IN 2017-2018
WOMEN HOLD 55.6 PER CENT OF PM JAN DHAN YOJANA ACCOUNTS
WITH CREATION OF 8.3 MILLION SHGs, 89 MILLION WOMEN COVERED UNDER DEENDAYAL ANTYODAYA YOJANA-NRLM
UNDER PM MUDRA YOJANA, 68 PER CENT LOANS SANCTIONED TO WOMEN
77.7 PER CENT WOMEN BENEFICIARIES UNDER STAND-UP INDIA
22 JUL 2024 2:41PM by PIB Delhi
The Economic Survey 2023-2024 highlighted economic empowerment of women notes that increased accesses to education and skill development, as well as other initiatives for women’s empowerment have elevated the participation of women in the nation’s development and progress. The Economic Survey 2023-2024 was tabled in the Parliament by Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman today.
With rural India driving the trend, the Economic Survey observes that the female Labour Force Participation Rate (LFPR) rose to 37 per cent in 2022-2023 from 23.3 per cent in 2017-2018. The Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) has facilitated the opening of 52.3 crore bank accounts, of which 55.6 per cent of account holders are women, as of May 2024.
The Deendayal Antyodaya Yojana- NRLM, the Self-Help Groups (SHGs) programme covering more than 89 million women under 8.3 million SHGs, has been empirically associated with women empowerment, self-esteem enhancement, personality development, reduced social evils, and medium impacts in terms of better education, higher participation in village institutions and better access to Government schemes, the Survey highlights.
Acknowledging the encouraging wave of women entrepreneurship fueled by Start-up and Stand-up India, the Survey points out that around 68 per cent of the loans have been sanctioned to women entrepreneurs under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY), and 77.7 per cent of the beneficiaries under Stand-Up India are women, as of May 2024. Realising the vision of Digital India, as of July 2023, more than 53 per cent of the Prime Minister’s Rural Digital Literacy Campaign (PMGDISHA) beneficiaries are women.
The Economic Survey brings out the significance of asset ownership among women acknowledges the requirement of female ownership of houses constructed under PM AWAS Yojana as a nudge towards gender equity.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
ফিমেল লেবর ফোর্স পার্তিসিপেসন রেত(এল এফ পি আর) ২০১৭-১৮ দা চাদা ২৩.৩ ওইরম্বদগী ২২২-২৩ দা চাদা ৩৭ দা হেনগৎলে
নুপীশিংনা পি.এম জন ধন একাউন্তশিংগী চাদা ৫৫.৬ ওইরে
সেল্ফ হেল্প গ্রুপ মিল্লিয়ন ৮.৩ শেমদুনা,দিনদয়াল অন্তয়োদয়া য়োজনা-এন আর এল এমনা নুপী মিল্লিয়ন ৮৯ কোনশিল্লে
পি.এম মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা নুপীশিংদা লোন চাদা ৬৮ পীরে
স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগী মখাদা নুপী বেনিফিসরিশিং চাদা ৭৭.৭ য়ৌরে
22 JUL 2024 2:41PM by PIB Imphal
ইকোনোমি সর্ভে ২০২৩-২৪ দা নুপীশিংদা শেন-থুমগী শক্তি পীবদগী লাইরিক তম্বা অমসুং স্কিল হেনগৎলকপা অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা নু্পীশিং শরুক য়াবা হেনগৎলক্লিবা অসি উৎলে। ঙসি ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফেয়ার্সগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন্না সংসদতা ইকোনোমি সর্ভে ২০২৩-২৪ পুথোকখ্রে।
ভারতকী খুঙ্গংদা ফগৎলক্লিবা ফিবম অমগা লোয়ননা, ইকোনোমিক সর্ভে অসিদা ফিমেল লেবর ফোর্স পার্তিসিপেসন রেত(এল এফ পি আর) ২০১৭-১৮ দা চাদা ২৩.৩ ওইরম্বদগী ২২২-২৩ দা চাদা ৩৭ দা হেনগৎলকপা অদু উৎলে। প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনাদা বেঙ্ক একাউন্ত করোর ৫২.৩ হাংদোকপদা, অসিগী মে ২০২৪ ফাওবদা একাউন্ত হাংলিবশিংগী চাদা ৫৫.৬ নুপীশিং ওইখি।
সেল্ফ হেল্প গ্রুপ মিল্লিয়ন ৮.৩ শেমদুনা,দিনদয়াল অন্তয়োদয়া য়োজনা-এন আর এল এমনা নুপী মিল্লিয়ন ৮৯ কোনশিল্লে। নুপীশিংগী ফিবম ফগৎলে, খুন্নাইগী ফত্তবা থবকশিং হন্থরে অমসুং লাইরিক তম্বা অমসুং খুঙ্গংগী থবকশিংদা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লে অমসুং সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং হেন্না ফংলে হায়না ইকোনোমি সর্ভে ২০২৩-২৪ দা ফোঙদোক্লি।
স্তার্দ-অপ অমসুং স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়ানা নুপীশিংগী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রসিপ পুক্নিং থৌগৎলি, প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংদা লোন চাদা ৬৮ রোম পীখ্রে অমসুং মে ২০২৪ ফাওবদা, স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগী মখাদা নুপী বেনিফিসরিশিং চাদা ৭৭.৭ য়ৌরে হায়না সর্ভে অসিদা পল্লি। দিজিতেল ইন্দিয়াগী পান্দমশিং থবক ওইনা পাংথোক্তুনা, জুলাই ২০২৩ ফাওবদা, প্রধান মন্ত্রী রুরেল দিজিতেল লিতেরসি কেম্পেনগী বেনিফিসরিশিংগী চাদা ৫৩ নুপীশিংনা ওইরি।
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা শাখিবা য়ুমশিংগী মপু অসি নুপীশিংনা ওইবা অসিনা শিংথানিঙাই ওইনা নুপীশিংগী মরক্তা মপু ওইবা হেনগৎলকপা অদু ইকোনোমি সর্ভে অসিদা ফোঙদোক্লি।