Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the beginning of the Budget Session of Parliament
22 JUL 2024 11:41AM by PIB Delhi
Today is the first Monday of the month of Sawan, an auspicious day on which an important session is beginning. I extend my best wishes to all my countrymen on this occasion.
The Monsoon Session of Parliament also starts today. The entire nation is watching closely, hoping that this session will be positive, constructive, and lay a strong foundation for realizing the dreams of the people.
Friends,
I see this as a significant milestone in the glorious journey of Indian democracy. It is a matter of great pride for me and all my colleagues that, after nearly 60 years, a government has returned for a third term and has the privilege of presenting the first budget of this term. The country views this as a dignified event in the glorious journey of Indian democracy. This is the budget session, and we are moving forward with the goal of gradually implementing the promises I have made to the nation. This budget is crucial for 'Amritkaal'. We have a five-year mandate, and today’s budget will set the direction for our work over these five years, laying a strong foundation for achieving our vision of a developed Bharat by 2047, when we will celebrate 100 years of independence. It is a matter of immense pride for every citizen that Bharat is the fastest-growing major economy, maintaining a consistent growth rate of 8 percent over the past three years. Today, Bharat's positive outlook, investment climate, and performance are at their peak, marking an important milestone in our development journey.
Friends,
I request all the Members of Parliament, regardless of their party affiliation, to consider that since January, we have fought our battles with all our strength and communicated our messages to the public. Some tried to guide, while others tried to mislead. However, that period is over, and the people have given their verdict. Now, it is the duty of all elected MPs and the special responsibility of all political parties to shift our focus from party battles to fighting for the country over the next five years. We must act with greater integrity and dedication. I urge all political parties to rise above partisan politics and use the dignified platform of Parliament to serve the country for the next 4 - 4.5 years.
After January 2029, when it is an election year, you can engage in political games for those six months. But until then, we should focus all our efforts on achieving the dream of 2047 by creating a mass movement for the empowerment of the poor, farmers, youth, and women of the country. It saddens me to say that since 2014, some MPs served for
five years, some for ten, but many did not have the opportunity to speak about their constituencies or enrich Parliament with their views. Negative politics from some parties have misused important parliamentary time to cover up their political failures. I urge all parties to give an opportunity to the first-time MPs in the House, allowing them to express their views during discussions. We should allow as many voices as possible to be heard. In the first session of Parliament after the formation of the new government, there was an undemocratic attempt to suppress the voice of the government, which was elected by the majority of 140 crore citizens. In a democracy, there should be no place for silencing the Prime Minister for 2.5 hours, stifling his voice. It is concerning that there is no remorse or regret for such actions.
Today, I want to emphasize that the citizens have sent us here to serve the country, not our parties. This House exists for the nation, not for partisan interests. This House represents the 140 crore people of our country, not just the MPs. I believe that all our honourable MPs will contribute to the discussions with thorough preparation. Diverse opinions are valuable; it is negativity that is detrimental. The country does not need negative thinking but should advance with an ideology of progress and development, one that will elevate our nation to new heights. I sincerely hope we will use this temple of democracy constructively to fulfil the hopes and aspirations of the common people of Bharat.
Thank you very much, friends.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
22 JUL 2024 11:41AM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ହେଉଛି ଶ୍ରାବଣ ପ୍ରଥମ ସୋମବାର, ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନରେ ଏକ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହି ଅବସରରେ ଏହି ପ୍ରଥମ ସୋମବାରରେ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସଂସଦର ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଦେଶ ବହୁତ ତୀକ୍ଷ୍ମ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିଛି ଯେ ଏହି ଅଧିବେଶନ ସକାରାତ୍ମକ ହେଉ । ଗଠନମୂଳକ ହେବା ସହ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବା ଭଳି ହେଉ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଏହାକୁ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଗୌରବମୟ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଏହା ମୋ ପାଇଁ, ଆମ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ପ୍ରାୟ ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ ଏକ ସରକାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଫେରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ବଜେଟ୍ ଜିତିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି, ଦେଶ ଏହାକୁ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଗୌରବର ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ଘଟଣା ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ଏହା ହେଉଛି ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ । ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି, ଧୀରେ ଧୀରେ ଆମେ ସେହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥଳଭାଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ । ଏହି ବଜେଟ୍ ଅମୃତକାଳର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜେଟ୍ । ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆମକୁ ଯେଉଁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି, ଆଜିର ବଜେଟ୍ ସେହି ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆମକାମର ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ ଏବଂ ଏହି ବଜେଟ୍ ୨୦୪୭ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଆସନ୍ତାକାଲି ବଜେଟ୍ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଆସିବା । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଦେଶ । ଗତ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଶତକଡା ୮ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ସକାରାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ସୁଯୋଗର ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି । ଏହା ନିଜେ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସାଂସଦଙ୍କର, ଯେ କୌଣସି ଦଳ ହେଉ ନା କାହିଁକି । ମୁଁ ଆଜି ଉତ୍ସାହର ସହ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମେ ଗତ ଜାନୁଆରୀରେ ମାସରୁ ଆମ ପାଖରେ ଯାହା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଥିଲା, ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଯେତେ ଲଢ଼େଇ କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା, ତାହା କଲୁ, ଆମେ ଲୋକଙ୍କୁ ଯେଉଁ କଥା କହିବାକୁ ପଡିଥିଲା ତାହା କରିଛୁ । କେହି ବାଟ ଦେଖାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ତ ଆଉ କିଏ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଯୁଦ୍ଧ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଦେଶବାସୀ ନିଜର ରାୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଏବେ ଏହା ସମସ୍ତ ନିର୍ବାଚିତ ସାଂସଦଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ଏହା ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ବିଶେଷ ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଆମକୁ ଦଳ ପାଇଁ ଯେତିକି ଲଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ଏବେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆମକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଲଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଦେଶ ପାଇଁ ଲଢ଼େଇ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଆଉ ଜଣେ ଭଲ ଲୋକ ହୋଇ ଲଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆସନ୍ତୁ ଆଗାମୀ ସାଢେ ୪ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦଳଠାରୁ ଉପରକୁ ଯାଇ ଏବଂକେବଳ ଦେଶପାଇଁ ସମର୍ପିତ ହୋଇ ସଂସଦର ଏହି ଗୌରବମୟ ମଞ୍ଚକୁ ଆମେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ ।
ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୯, ଯେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ବର୍ଷ ହେବ, ଏହା ପରେ ଆପଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କୁ ଗୃହକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡିବ, କରନ୍ତୁ । ସେହି ୬ ମାସ ଯେଉ ଖେଳ ଖେଳିବାକୁ ଅଛି, ଖେଳନ୍ତୁ । କିନ୍ତୁ ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ କେବଳ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଜନଭାଗିଦାରୀର ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି କରି ୨୦୪୭ର ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ଶକ୍ତି ଲଗାଇବା ଉଚିତ । ମୁଁ ଆଜି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖର ସହ କହିବାକୁ ଯାଉଛି ୨୦୧୪ ପରେ କିଛି ସାଂସଦ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ କିଛି ସାଂସଦଙ୍କୁ ୧୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏମିତି ଅନେକ ସାଂସଦ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳ ବିଷୟରେ କହିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇନଥିଲେ, ନିଜ ବିଚାରବିମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂସଦକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ନ ଥିଲେ, କାରଣ କେତେକ ଦଳର ନକାରାତ୍ମକ ରାଜନୀତି ସେମାନଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ବିଫଳତାକୁ ଲୁଚାଇବା ପାଇଁ ଦେଶର ସଂସଦର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟର ଅପବ୍ୟବହାର କରିଛି ।
ସଂସଦର ସଭ୍ୟ ଓ ସମସ୍ତ ଦଳରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆଲୋଚନାରେ ନିଜ ମତ ରଖିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ, ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ନୂଆ ସଂସଦ ଗଠନ ପରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନ ଥିଲା ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଗରିଷ୍ଠତା ସହିତ ସରକାରଙ୍କୁ ସେବା ସେବା କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଦେଶବାସୀମାନେ ତାଙ୍କ ସ୍ୱରକୁ ଦମନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରାରେ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅଢ଼େଇ ଘଣ୍ଟା ଧରି ଦମନ କରିବା, ତାଙ୍କ ଗଳା ଚିପିବା, ତାଙ୍କ ସ୍ୱରକୁ ଦମନ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ । ଆଉ ଏସବୁର ଅନୁତାପ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ, ହୃଦୟରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ ।
ମୁଁ ଆଜି ଆଗ୍ରହର ସହ ସହ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଦେଶବାସୀ ଆମକୁ ଦଳ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଏଠାକୁ ପଠାଇଛନ୍ତି । ଏହି ଗୃହ ଦଳଗୁଡିକ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଗୃହ ପାଇଁ ଅଟେ । ଏହି ଗୃହ କେବଳ ସାଂସଦଙ୍କ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ଏହା ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିଛି । ସଂସଦର ସଦସ୍ୟମାନେ ଆଲୋଚନାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିବେ, ଯେତେ ବିପରୀତ ଚିନ୍ତାଧାରା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ବିପରୀତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଖରାପ ନୁହେଁ, ନକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଖରାପ ନୁହେଁ । ଯେଉଁଠି ଚିନ୍ତାଧାରାର ସୀମା ଶେଷ ହୋଇଯାଇଥାଏ, ଦେଶକୁ ନକାରାତ୍ମକତାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଦେଶ ଗୋଟିଏ ଆଦର୍ଶ, ପ୍ରଗତିର ବିଚାରଧାରା, ବିକାଶର ବିଚାରଧାରା, ଦେଶକୁ ନୂଆ ଶିଖରକୁ ନେଇ ଯାଉଥିବାର ଆଦର୍ଶ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୁଁ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆମେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ମନ୍ଦିରକୁ ଭାରତର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବୁ ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ସାଥିମାନେ ।