প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সংসদৰ বাজেট অধিৱেশনৰ আৰম্ভণি উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
22 JUL 2024 11:41AM by PIB Guwahati
আজি শাওন মাহৰ প্ৰথমটো সোমবাৰ৷ এই পবিত্ৰ দিনটোত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অধিৱেশন আৰম্ভ হৈছে আৰু শাওনৰ এই প্ৰথম সোমবাৰ উপলক্ষে দেশবাসীক বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছোঁ৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ গৌৰৱময় যাত্ৰাত এইটো এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে মই প্ৰত্যক্ষ কৰিছোঁ৷ মোৰ ব্যক্তিগত আৰু আমাৰ সকলো সহকৰ্মীৰ বাবে অতি গৌৰৱৰ বিষয় যে প্ৰায় ৬০ বছৰৰ পিছত একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে এখন চৰকাৰ পুনৰ ক্ষমতাত অধিষ্ঠিত হৈছে আৰু তৃতীয় ইনিংছৰ প্ৰথম বাজেট দাখিল কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে এইটো এটা ডাঙৰ লক্ষণ ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ গৌৰৱ দেশখনে ইয়াক এক মৰ্যাদাপূৰ্ণ অনুষ্ঠান হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে৷ এয়া বাজেট অধিবেশন। মই দেশবাসীক যি নিশ্চয়তা দি আহিছো তাক ক্ৰমান্বয়ে কাৰ্যকৰী কৰাৰ লক্ষ্যৰে আমি আগবাঢ়িছো। এই বাজেট অমৃতকালৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বাজেট। আমি ৫ বছৰৰ সুযোগ পাইছো, আজিৰ বাজেটেও সেই ৫ বছৰৰ কামৰ দিশ নিৰ্ণয় কৰিব আৰু এই বাজেটখন যথেষ্ট শক্তিশালী হ’ব যাতে ২০৪৭ চনত আমাৰ উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিব পৰা যাব, যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব। আমি কাইলৈ ​​শক্তিশালী আধাৰৰ বাজেট লৈ দেশবাসীৰ সন্মুখত হাজিৰ হ’ম। দেশবাসীৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয় এই যে বৃহৎ অর্থনীতিৰ দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰত সর্বাধিক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে৷ আমি যোৱা ৩ বছৰত অবিৰতভাৱে ৮ শতাংশ বৃদ্ধিৰে আগুৱাই গৈছো৷ আজি ভাৰতত ইতিবাচক দৃষ্টিভংগী, বিনিয়োগ আৰু প্ৰদৰ্শন এক প্ৰকাৰে সুযোগৰ শিখৰত আছে। এইটো সঁচাকৈয়ে ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি।
বন্ধুসকল,
দেশৰ সকলো সাংসদৰ লগত কথা পাতিছো, তেওঁলোক যি দলৰেই নহওক কিয়। আজি মই দৃঢ়তাৰে ক’ব বিচাৰিছো যে আমি যোৱা জানুৱাৰী মাহৰ পৰা যিমান ক্ষমতা যুঁজিছো, এই ক্ষমতাৰে যিমান যুদ্ধ কৰিব লাগিছিল সিমান যুদ্ধ কৰিছো আৰু জনসাধাৰণক ক’বলগীয়া কথাবোৰ আমি কৈছো। কোনোবাই বাট দেখুৱাবলৈ চেষ্টা কৰিছিল, কোনোবাই বিপথে পৰিচালিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। কিন্তু এতিয়া সেই সময়সীমা অন্ত পৰিল, দেশবাসীয়ে তেওঁলোকৰ সিদ্ধান্ত দিছে। এতিয়া সকলো নিৰ্বাচিত সাংসদৰ কৰ্তব্য, সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ বিশেষ দায়িত্ব যে আমি দলৰ বাবে যিমান যুঁজিবলগীয়া হৈছিল, এতিয়া আগন্তুক ৫ বছৰৰ বাবে আমি দেশৰ বাবে যুঁজিব লাগিব, আমি দেশৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিব লাগিব আৰু আমি সম্ভ্ৰান্ত হৈ যুঁজিব লাগিব। লগতে সকলো ৰাজনৈতিক দলকে জনাব বিচাৰিছো যে আমি দলৰ ঊৰ্ধ্বত থাকি কেৱল দেশৰ বাবে নিজকে সমৰ্পিত কৰি আগন্তুক চাৰি বা চাৰে চাৰি বছৰলৈ সংসদৰ এই মৰ্যাদাপূৰ্ণ মঞ্চখন ব্যৱহাৰ কৰিম।
২০২৯ চনৰ জানুৱাৰী মাহত যেতিয়া নিৰ্বাচনী বছৰ হ’ব, তাৰ পিছত ফিল্ডত যাওক, যদি আপুনি সদনটোও ব্যৱহাৰ কৰিব বিচাৰে তেন্তে কৰক। সেই ৬ মাহৰ বাবে যি খেল খেলিব বিচাৰে, খেলক। কিন্তু তেতিয়ালৈকে আমি দেশ, দেশৰ দৰিদ্ৰ, দেশৰ কৃষক, দেশৰ যুৱক-যুৱতী, মহিলা সকলক তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনাৰ বাবে, সৱলীকৰণৰ বাবে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ এক গণ আন্দোলন সৃষ্টি কৰি ২০৪৭ চনৰ সপোন পূৰণৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিম৷ আজি মই অতি দুখেৰে ক'ব লগা হৈছে যে ২০১৪ চনৰ পিছত ৫ বছৰৰ বাবে একাংশ সাংসদ আহিল, ১০ বছৰৰ বাবে কিছু সাংসদে সুযোগ পালে। কিন্তু এনে বহু সাংসদ আছিল যিয়ে নিজৰ অঞ্চলৰ কথা ক’বলৈ সুযোগ নাপালে, নিজৰ ধাৰণাৰে সংসদক ধন্য কৰাৰ সুযোগ নাপালে, কাৰণ কিছুমান দলৰ নেতিবাচক ৰাজনীতিয়ে দেশৰ সংসদৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়চোৱাক এক প্ৰকাৰৰ তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক ব্যৰ্থতাৰ প্ৰতিফলন ঢাকিবলৈ অপব্যৱহাৰ কৰিলে৷ সকলো দলকে আহ্বান জনাইছো যে তেওঁলোকক এটা সুযোগ দিয়ক, অন্ততঃ যিসকলে প্ৰথমবাৰৰ বাবে সদনলৈ আহিছে, বৃহৎ সংখ্যক আমাৰ সন্মানীয় সাংসদ আছে আৰু সকলো দলতে আছে, তেওঁলোকে আলোচনাত নিজৰ মতামত প্ৰকাশ কৰক। যিমান পাৰি সিমান মানুহক আগবাঢ়ি অহাৰ সুযোগ দিয়ক। আৰু আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে নতুন সংসদ গঠনৰ পিছত সংসদৰ প্ৰথম অধিৱেশনত দেশবাসীয়ে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰে সেৱা আগবঢ়াবলৈ জনাদেশ দিয়া চৰকাৰখনৰ কণ্ঠ দমন কৰাৰ অগণতান্ত্ৰিক প্ৰয়াস কৰা হৈছিল। দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক ডেৰ-দুই ঘণ্টা ডিঙি চেপি ধৰিবলৈ, তেওঁৰ মাত বন্ধ কৰিবলৈ, তেওঁৰ কণ্ঠ দমন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰাসকলৰ গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰাত কোনো স্থান থাকিব নোৱাৰে। আৰু এই সকলোবোৰৰ বাবে কোনো অনুশোচনা নাই, হৃদয়ত অলপো দুখ নাই।
আজি মই দৃঢ়তাৰে ক’ব বিচাৰিছো যে দেশবাসীয়ে আমাক ইয়ালৈ পঠিয়াইছে দেশৰ বাবে, দলৰ বাবে নহয়। এই সদন দলৰ বাবে নহয়, এই সদন দেশৰ বাবে। এই সদন কেৱল সাংসদৰ সংখ্যাতে সীমাবদ্ধ নহয়, ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিপুল সংখ্যক ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ বাবে। মোৰ বিশ্বাস আমাৰ সকলো সন্মানীয় সাংসদে সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুতিৰে আলোচনা সফল কৰিব, যিমানেই বিৰোধী মতামত নাথাকক কিয়, বিৰোধী মতামত বেয়া নহয়, নেতিবাচক চিন্তাহে বেয়া। চিন্তাৰ সীমা য’ত শেষ হয়, দেশক নেতিবাচকতাৰ প্ৰয়োজন নাই, আমি আগবাঢ়িব লাগিব এটা মতাদৰ্শ, প্ৰগতিৰ মতাদৰ্শ, উন্নয়নৰ মতাদৰ্শ, দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱা মতাদৰ্শৰে। মই আন্তৰিকতাৰে আশা কৰিছো যে আমি ভাৰতৰ সাধাৰণ মানুহৰ আশা আৰু আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে এই গণতন্ত্ৰৰ মন্দিৰক ইতিবাচকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিম।
বন্ধুসকল আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the beginning of the Budget Session of Parliament
22 JUL 2024 11:41AM by PIB Delhi
Today is the first Monday of the month of Sawan, an auspicious day on which an important session is beginning. I extend my best wishes to all my countrymen on this occasion.
The Monsoon Session of Parliament also starts today. The entire nation is watching closely, hoping that this session will be positive, constructive, and lay a strong foundation for realizing the dreams of the people.
Friends,
I see this as a significant milestone in the glorious journey of Indian democracy. It is a matter of great pride for me and all my colleagues that, after nearly 60 years, a government has returned for a third term and has the privilege of presenting the first budget of this term. The country views this as a dignified event in the glorious journey of Indian democracy. This is the budget session, and we are moving forward with the goal of gradually implementing the promises I have made to the nation. This budget is crucial for 'Amritkaal'. We have a five-year mandate, and today’s budget will set the direction for our work over these five years, laying a strong foundation for achieving our vision of a developed Bharat by 2047, when we will celebrate 100 years of independence. It is a matter of immense pride for every citizen that Bharat is the fastest-growing major economy, maintaining a consistent growth rate of 8 percent over the past three years. Today, Bharat's positive outlook, investment climate, and performance are at their peak, marking an important milestone in our development journey.
Friends,
I request all the Members of Parliament, regardless of their party affiliation, to consider that since January, we have fought our battles with all our strength and communicated our messages to the public. Some tried to guide, while others tried to mislead. However, that period is over, and the people have given their verdict. Now, it is the duty of all elected MPs and the special responsibility of all political parties to shift our focus from party battles to fighting for the country over the next five years. We must act with greater integrity and dedication. I urge all political parties to rise above partisan politics and use the dignified platform of Parliament to serve the country for the next 4 - 4.5 years.
After January 2029, when it is an election year, you can engage in political games for those six months. But until then, we should focus all our efforts on achieving the dream of 2047 by creating a mass movement for the empowerment of the poor, farmers, youth, and women of the country. It saddens me to say that since 2014, some MPs served for
five years, some for ten, but many did not have the opportunity to speak about their constituencies or enrich Parliament with their views. Negative politics from some parties have misused important parliamentary time to cover up their political failures. I urge all parties to give an opportunity to the first-time MPs in the House, allowing them to express their views during discussions. We should allow as many voices as possible to be heard. In the first session of Parliament after the formation of the new government, there was an undemocratic attempt to suppress the voice of the government, which was elected by the majority of 140 crore citizens. In a democracy, there should be no place for silencing the Prime Minister for 2.5 hours, stifling his voice. It is concerning that there is no remorse or regret for such actions.
Today, I want to emphasize that the citizens have sent us here to serve the country, not our parties. This House exists for the nation, not for partisan interests. This House represents the 140 crore people of our country, not just the MPs. I believe that all our honourable MPs will contribute to the discussions with thorough preparation. Diverse opinions are valuable; it is negativity that is detrimental. The country does not need negative thinking but should advance with an ideology of progress and development, one that will elevate our nation to new heights. I sincerely hope we will use this temple of democracy constructively to fulfil the hopes and aspirations of the common people of Bharat.
Thank you very much, friends.