Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Indian Community in Vienna, Austria
10 JUL 2024 11:59PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Shall I begin? His Excellency Minister of Economy & Labour of Austria, all my fellow members of the Indian Diaspora, all friends and well-wishers of Bharat, greetings to all of you.
Guten Tag!
Friends,
This is my first visit to Austria. The enthusiasm and excitement I am seeing here is truly amazing. A Prime Minister of Bharat has come here after 41 years. Many of you might not have even been born when a Prime Minister from Bharat last visited here. Do you think this wait has been too long? Well, the wait is over now. Are you happy now? Are you really happy or just telling me? Truly!
And friends,
This wait has ended on a historic occasion. Many of you might not know that Bharat and Austria are celebrating 75 years of their friendship. I extend my heartfelt thanks to Chancellor Karl Nehammer for this wonderful welcome. I also express my gratitude to the Minister of Economy & Labour, Martin Kocher. Your presence here shows how special and important the Indian community is to Austria.
Friends,
Geographically, Bharat and Austria are on opposite sides of the world, but there are many similarities between us. Democracy connects both our countries. Respect for Liberty, Equality, Pluralism, and the rule of law are our shared values. Both our societies are multicultural and multilingual. Celebrating diversity is a part of both our countries' traditions. Elections are a significant medium reflecting these values. Austria is set to have elections in a few months, while Bharat has recently celebrated the festival of democracy with great pride. The world's biggest election has just concluded in Bharat.
Friends,
People around the world are amazed when they hear about elections in Bharat. In the election that concluded a few weeks ago, more than 650 million people cast their votes. This is equivalent to 65 times the population of Austria. Imagine, such a massive election is held, yet the results are declared within a few hours. This is the strength of Bharat’s electoral machinery and our democracy.
Friends,
Hundreds of political parties and more than eight thousand candidates participated in these elections. It was a highly competitive and diverse contest, and the people of Bharat gave their mandate. What was the mandate? After sixty years, a government in Bharat has been given the opportunity to serve for a third consecutive term. We have seen political instability around the world in the post-COVID era. It has not been easy for governments in most countries to survive. It has been a major challenge for the governments to be re-elected. In such a situation, the people of Bharat have trusted me, my party, and the NDA. This mandate is a testament that Bharat desires stability and continuity. This continuity is for the policies and programs of the past ten years. This continuity is for good governance. This continuity is for working with dedication towards grand resolutions.
Friends,
I have always believed that relationships between two countries are not built by governments alone. People's participation is crucial in strengthening these relationships. That's why I consider your role very important for these ties. Decades ago, you made the land of Mozart and strudels your own, but the music and taste of your motherland still reside in your hearts. You have filled the streets of Vienna, Graz, Linz, Innsbruck, Salzburg, and other cities with the colours of Bharat. Whether it is Diwali or Christmas, you celebrate the same with equal enthusiasm. You make, eat and offer both tortes and laddoos with great delight. You cheer for Austria's football team and Bharat’s cricket team with the same passion. You enjoy the coffee here and also fondly remember the tea stalls from your hometown in Bharat.
Friends,
Like Bharat, Austria's history and culture are also very old and magnificent. Our historical connections have benefitted both countries culturally and commercially. About 200 years ago, Sanskrit studies began at the University of Vienna. The establishment of an independent chair for Indology in 1880 further elevated this interest in Sanskrit. Today, I had the opportunity to meet some well-known Indologists here. Their conversations clearly reflected their deep interest in Bharat. Many great Indian personalities have also been dearly loved by Austria. Vienna has hosted many of our greats like Rabindranath Tagore and Netaji Subhas Chandra Bose, and Gandhi's disciple Mirabehn spent her last days in Vienna.
Friends,
Our relationship is not just about culture and commerce; science also connects us. Many years ago, our Nobel laureate Sir C.V. Raman gave a lecture at the University of Vienna. Today, I had the opportunity to meet Nobel laureate Anton Zeilinger. Both these great scientists are connected by Quantum. Anton Zeilinger's work in Quantum Computing inspires and encourages the world.
Friends,
Today, there is a lot of discussion about Bharat all over the world. Isn't that so? Everyone wants to know and understand Bharat. You must have experienced this, right? People ask you a lot of questions, don't they? In such a scenario, what is Bharat thinking about? What is Bharat doing? It is important to create a better informed world about Bharat. Bharat represents 1/6th of humanity and contributes almost equally to global growth. For thousands of years, we have been sharing knowledge and expertise with the world. We have not started wars; we can proudly say that Bharat has given Buddha and not ‘yudh’ (wars). When I talk about Buddha, it means that Bharat has always provided peace and prosperity. Therefore, Bharat will continue to strengthen this role in the 21st-century world. Today, when the world sees Bharat as a ‘Vishwa Bandhu’ (global friend), it is a matter of pride for us. You too must feel proud, right?
Friends,
When you read and hear about the rapid changes happening in Bharat, how do you feel? What happens? I am sure, friends, your chest also swells with pride. Bharat is today the 5th largest economy. In 2014, when I took up this service, we were at number 10, not in a negative sense. Today, we have reached number 5. When you hear this, how do you feel? Do you feel proud friends or not? Today, Bharat is growing at a rate of 8%. Do you know what will happen at this speed? Shall I tell you? Today, we are at number 5; we will reach the top 3, and friends, I have promised the citizens that I will take the country to the world's top 3 economies in my third term. Let me tell you, we are not just working to reach the top; our mission is 2047. In 1947, the country gained independence and in 2047, the country will celebrate its centenary. But that century will be the century of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Bharat will be developed in every way. We are laying the strong foundation of Bharat for the next 1000 years.
Friends,
Bharat is working on an unprecedented scale in education, skills, research, and innovation. Remember this figure... In 10 years, two new colleges have opened in Bharat every day. Shall I tell you more? Every week, a new university has opened. Last year, more than 250 patents were granted every day. Today, Bharat is the third-largest start-up ecosystem in the world. Every 10th unicorn in the world is in Bharat. The total real-time digital transactions happening in the rest of the world are matched by Bharat alone. Our payments are digital, and our processes are also digital. Bharat is moving towards a less paper, less cash, but seamless economy.
Friends,
Today, Bharat is working for the Best, Brightest, Biggest, and Highest milestones. We are preparing Bharat for Industry 4.0 and a green future. The goal of the Green Hydrogen Mission is to achieve net-zero goals by 2070. We are emphasizing green mobility. Austria is also benefiting from Bharat’s unprecedented growth story. Today, over 150 Austrian companies are working in various sectors in Bharat. They are helping to fulfil the infrastructure aspirations of Bharat. Austrian companies are involved in many infra projects like metros, dams, and tunnels in Bharat, and I hope that more companies and investors from here will expand in Bharat in the near future.
Friends,
The number of Indians living in Austria is not very large. But your contribution to Austrian society is commendable. Especially your role in the healthcare sector here is highly appreciated. We Indians are known for our care and compassion. I am glad that you carry these values with you in your profession here. May you all continue to contribute to Austria's development in this way! Once again, I express my gratitude to all of you for coming here in such large numbers and for your enthusiasm and energy. Thank you very much.
Friends,
This first visit to Austria has been very meaningful. Once again, I express my gratitude to the government and the people of Austria. My best wishes to all of you. I am confident that you will break all previous records in celebrating August 15 this time. Will it be? For sure? Say with me...
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অষ্ট্ৰিয়াৰ ভিয়েনাত ভাৰতীয় সসমাজক সম্বোধি প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
10 JUL 2024 11:59PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
তেন্তে মই আৰম্ভ কৰো নে? অষ্ট্ৰিয়াৰ মহামান্য অৰ্থনীতি আৰু শ্ৰম দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী মহোদয়, প্ৰবাসী ভাৰতীয় সমাজৰ মোৰ বন্ধুসকল, ভাৰতৰ সকলো বন্ধু আৰু শুভাকাংক্ষীসকল, আপোনালোক সকলোকে নমস্কাৰ জনাইছোঁ।
‘গুটিংটাগ’!
বন্ধুসকল,
এয়া মোৰ প্ৰথমটো অষ্ট্ৰিয়া ভ্ৰমণ। মই ইয়াত দেখা উৎসাহ, উদ্দীপনা সঁচাকৈয়ে অদ্ভুত ধৰণ। ৪১ বছৰৰ পিছত কোনো এগৰাকী ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ইয়ালৈ আহিছে। আপোনালোকৰ মাজত নিশ্চয় বহুতো আছে যাৰ জন্মৰ আগতে কোনো এগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰী ইয়ালৈ আহিছিল। আপোনালোকে বাৰু এই অপেক্ষা বহুত দীঘলীয়া হৈছিল বুলি নাভাবেনে? বাৰু, এতিয়া এই অপেক্ষাৰ অন্ত পৰিছে। এতিয়াতো আপোনালোক সুখী, নহয় নে বাৰু? নে মোক ক'ব লাগে বাবেহে কৈছে? সঁচাকৈয়ে সুখীনে? সঁচানে?
আৰু বন্ধুসকল,
এই অপেক্ষাও এক ঐতিহাসিক উপলক্ষত সমাপ্ত হৈছে। আপোনালোকৰ বহুতে হয়তো নাজানে যে ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰিয়াই আমাৰ বন্ধুত্বৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিছে। এই চমৎকাৰ আদৰণিৰ বাবে মই চেঞ্চেলৰ কাৰ্ল নেহাম্মাৰক বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছোঁ। মই অৰ্থনীতি আৰু শ্ৰম মন্ত্ৰী মাৰ্টিন কোকৰকো ধন্যবাদ জনাইছোঁ। আপোনালোক ইয়ালৈ অহা কথাটোৱেই এই কথা স্পষ্ট কৰিছে যে অষ্ট্ৰিয়াৰ বাবে ইয়াত বসতি স্থাপন কৰা ভাৰতীয়সকল কিমান বিশেষ।
বন্ধুসকল,
ভৌগোলিক দৃষ্টিকোণেৰেতো ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰিয়া বিভিন্ন প্ৰান্তত আছে, কিন্তু আমাৰ মাজত বহুতো সাদৃশ্য আছে। গণতন্ত্ৰই আমাৰ দুয়োখন দেশক সংযুক্ত কৰিছে। স্বাধীনতা, সমতা, বহুত্ববাদ আৰু আইনৰ শাসনৰ প্ৰতি থকা সন্মান হৈছে আমাৰ অংশীদাৰী মূল্যবোধ। আমি দুয়োখনেই বহু-সাংস্কৃতিক আৰু বহুভাষিক সমাজ। দুয়োখন দেশেই, আমাৰ সমাজত, বৈচিত্ৰ্য উদযাপন কৰাটো হৈছে দুয়োখন দেশৰ অভ্যাস। আৰু আমাৰ এই মূল্যবোধবোৰ প্ৰতিফলিত কৰা এটা মুখ্য মাধ্যম হৈছে নিৰ্বাচন। কেইমাহমানৰ ভিতৰতে অষ্ট্ৰিয়াত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ'ব। আনহাতে ভাৰতত আমি অলপতে মাত্ৰ পৰম উত্সাহ-উদ্দীপনা আৰু মৰ্যাদাপূৰ্ণভাবে গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱ উদযাপন কৰিছোঁ। ভাৰতত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বৰ মানুহে ভাৰতৰ নিৰ্বাচনৰ বিষয়ে শুনি আচৰিত হৈছে। মাত্ৰ সপ্তাহচেৰেকৰ আগতে সমাপ্ত হোৱা নিৰ্বাচনত ৬৫০ নিযুততকৈয়ো অধিক লোকে ভোট দান কৰিছে। ইয়াৰ অৰ্থ হ'ব পাৰে ৬৫ অষ্ট্ৰিয়া, আৰু ইমান ডাঙৰ নিৰ্বাচন কল্পনা কৰকচোন, কিন্তু কেইঘণ্টামানৰ ভিতৰতে নিৰ্বাচনৰ ফলাফল স্পষ্ট হৈ যায়। এইটো হৈছে ভাৰতৰ নিৰ্বাচনী যন্ত্ৰ আৰু আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ এই নিৰ্বাচনত কেবা শ ৰাজনৈতিক দলৰ আঠ হাজাৰৰো অধিক প্ৰাৰ্থীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। এই পৰ্যায়ৰ প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা, ইমান বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ প্ৰতিদ্বন্দ্বিতাৰ পিছতহে দেশৰ জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ জনাদেশ প্ৰদান কৰিছে। আৰু দেশখনে কি জনাদেশ দিছে? ৬০ বছৰৰ পিছত, একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে একেখন চৰকাৰে ভাৰতত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পাইছে। আমিতো ক’ভিডৰ পিছৰ যুগত সমগ্ৰ বিশ্বতে ৰাজনৈতিক অস্থিৰতাই প্ৰত্যক্ষ কৰিছোঁ। বেছিভাগ দেশতে চৰকাৰবোৰে কাৰ্যকাল সম্পূৰ্ণ কৰাটোৱেই সহজসাধ্য হোৱা নাই। পুনৰ নিৰ্বাচিত হোৱাটোতো এক প্ৰকাৰে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানেই হৈছে। এনে পৰিস্থিতিত, ভাৰতৰ জনসাধাৰণে মোক, মোৰ দলক, এন ডি এ-ক বিশ্বাস কৰিছে। এই জনাদেশটো এই কথাৰো প্ৰমাণ যে ভাৰতে স্থিৰতা বিচাৰে, ভাৰতে ধাৰাবাহিকতা বিচাৰে। এই ধাৰাবাহিকতা যোৱা ১০ বছৰৰ নীতি আৰু কাৰ্যসূচীৰ বাবে হৈছে। এই ধাৰাবাহিকতা সুশাসনৰ বাবে হৈছে। এই ধাৰাবাহিকতা ডাঙৰ সংকল্পৰ বাবে সমৰ্পণৰ সৈতে কাম কৰাৰ বাবে হৈছে।
বন্ধুসকল,
মই সদায় এই মত পোষণ কৰি আহিছো যে দুখন দেশৰ মাজৰ সম্পৰ্ক কেৱল চৰকাৰৰ দ্বাৰা স্থাপিত নহয়। সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ হৈছে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেইকাৰণে মই এই সম্পৰ্কৰ বাবে আপোনালোক সকলোৰে ভূমিকাক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি বিবেচনা কৰোঁ। আপোনালোকে কেবা দশকৰ আগতে ‘মোজাৰ্ট আৰু শ্ট্ৰুডলছ’ৰ দেশখনক নিজৰ কৰি লৈছিল। কিন্তু মাতৃভূমিৰ সংগীত আৰু সোৱাদ এতিয়াও আপোনালোকৰ হৃদয়ত খোদিত হৈ আছে। আপোনালোকে ভিয়েনাৰ ৰাস্তাবোৰত গ্ৰাথছ, লিণ্টছ, ইন্সব্ৰুক, ছালছবুগ আৰু অন্যান্য চহৰসমূহ ভাৰতৰ ৰঙেৰে ৰঙীন কৰি তুলিছে। দেৱালীয়েই হওক বা খ্ৰীষ্টমাছেই হওক, আপোনালোকে একে উৎসাহেৰে এইসমূহ উত্সৱ উদযাপন কৰে। আপোনালোকে ‘টৰ্টা’ আৰু লাড্ডু দুয়োটাই বৰ হেঁপাহেৰে তৈয়াৰ কৰে আৰু নিজে খোৱাৰ লগতে আনকো খুৱায়। আপোনালোকে অষ্ট্ৰিয়াৰ ফুটবল দল আৰু ভাৰতীয় ক্ৰিকেট দলক একে আবেগেৰে উৎসাহিত কৰে। আপোনালোকে ইয়াৰ কফি উপভোগ কৰে, লগতে ভাৰতৰ নিজা চহৰখনৰ চাহৰ দোকানখনকো মনত ৰাখে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ দৰে অষ্ট্ৰিয়াৰ ইতিহাস আৰু সংস্কৃতিও বহু পুৰণি, চমৎকাৰ আছিল। পৰস্পৰৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্কও ঐতিহাসিক আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা দুয়োখন দেশেই লাভান্বিত হৈছে। সংস্কৃতি আৰু বাণিজ্যও ইয়াৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হৈছে। প্ৰায় ২০০ বছৰ আগতে ভিয়েনাৰ বিশ্ববিদ্যালয়ত সংস্কৃতৰ অধ্যয়ন আৰম্ভ হৈছিল। ১৮৮০ চনত ‘ভাৰততত্ব’ৰ বাবে এখন স্বতন্ত্ৰ আসন স্থাপনৰ জৰিয়তে ইয়াক আৰু উন্নত কৰা হৈছিল। আজি মই ইয়াত কিছু সংখ্যক প্ৰখ্যাত ‘ভাৰততত্ববিদ’ক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছো। তেওঁলোকৰ বক্তৃব্যৰ পৰা এইটো স্পষ্ট হৈছিল যে ভাৰতৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ আগ্ৰহ বহুতেই বেছি। ভাৰতৰ বহুতো মহান ব্যক্তিয়েও অষ্ট্ৰিয়াক গভীৰভাৱে ভাল পাইছে। ভিয়েনাই আমাৰ বহুতো মহান ব্যক্তিত্ব যেনে- ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰ আৰু নেতাজী সুভাষৰ দৰে আমাৰ অনেক মহান ব্যক্তিত্বক আতিথ্য প্ৰদান কৰিছে আৰু গান্ধীজীৰ শিষ্যা মীৰাবেনে তেওঁৰ অন্তিম বছৰকেইটা ভিয়েনাতে অতিবাহিত কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
আমাৰ মাজত কেৱল সংস্কৃতি আৰু বাণিজ্যৰ সম্পৰ্কই নাই, বিজ্ঞানেও আমাক সংযুক্ত কৰি আহিছে। বহু বছৰ আগতে ভিয়েনা বিশ্ববিদ্যালয়ত আমাৰ নবেল বঁটা বিজয়ী ছাৰ চি ভি ৰমেনে প্ৰায়েই বক্তৃতা প্ৰদান কৰিছিলহি। আজি মই নবেল বঁটা বিজয়ী এণ্টন জেইলিংগাৰক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। এই দুগৰাকী মহান বিজ্ঞানীক ‘কোৱাণ্টাম’-য়ে সংযুক্ত কৰিছে। ‘কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং’ত এণ্টন জেইলিংগাৰৰ কামে বিশ্বক অনুপ্ৰাণিত আৰু উৎসাহিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ বিষয়ে যথেষ্ট আলোচনা হ’বলৈ ধৰিছে। এনে হৈছেনে নাই? সকলোৱে ভাৰতৰ বিষয়ে জানিব-বুজিব বিচাৰিছে। আপোনালোকৰো এই অভিজ্ঞতা হৈছে, নহয় নে বাৰু? মানুহে আপোনালোকৰ পৰা বহুত কথা জানিব বিচাৰে, নহয় নে বাৰু? এনে প্ৰেক্ষাপটত ভাৰতে আজি কি ভাবি আছে? ভাৰতে কি কৰি আছে? এই প্ৰেক্ষাপটত এখন উন্নত তথ্যসমৃদ্ধ পৃথিৱী গঢ়ি তোলাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈছে। ভাৰতে একষষ্ঠাংশ মানৱতাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু গোলকীয় বিকাশত প্ৰায় সম পৰিমাণৰ অৱদান আগবঢ়াই আহিছে। হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি আমি বিশ্বৰ সৈতে জ্ঞান আৰু দক্ষতা সহভাগ কৰি আহিছো। হিন্দুস্থানে যুদ্ধ দিয়া নাছিলো, আমি বুকু ফিন্দাই বিশ্বক ক'ব পাৰোঁ যে হিন্দুস্থানে যুদ্ধ নহয় বুদ্ধকহে দিছে। মই যেতিয়া বুদ্ধৰ কথা কওঁ, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে ভাৰতে সদায় শান্তি আৰু সমৃদ্ধিকহে প্ৰদান কৰি আহিছে। সেয়েহে, ভাৰতে একবিংশ শতিকাৰ পৃথিৱীখনতো এই ভূমিকা শক্তিশালী কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। আজি যেতিয়া বিশ্বই ভাৰতক ‘বিশ্ববন্ধু’ৰ ৰূপত চাবলৈ লৈছে সেয়া হৈছে আমাৰ বাবে গৌৰৱৰ কথা। আপোনালোকেও বাৰু পদক্ষেপবোৰৰ বাবে গৌৰৱ অনুভৱ কৰে, কৰে নে নকৰে?
বন্ধুসকল,
ভাৰতত হোৱা দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনসমূহৰ বিষয়ে পঢ়িলে আৰু শুনিলে কেনে লাগে বাৰু? কেনে লাগে বাৰু? কেনে লাগে? মই নিশ্চিত বন্ধুসকল, আপোনালোকৰ বুকুওবোৰো ৫৬ ইঞ্চিৰ হৈ উঠে। ভাৰত আজি পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি। যেতিয়া মই ২০১৪ চনত এই সেৱালৈ আহিছিলো আমি ১০ নম্বৰত আছিলো, ১০ নম্বৰী বুলি কোৱা নাই দেই। আজি আমি ৫ নম্বৰত উপনীত হৈছো। আপোনালোকে যেতিয়া এইবোৰ কথা শুনে তেতিয়া বাৰু আপোনালোকৰ কেনে লাগে? বন্ধুসকল, আপোনালোক গৌৰৱান্বিত হয়নে নহয়? আজি ভাৰতে এক শতাংশ হাৰেৰে উন্নতি কৰি আছে। এই গতিৰ জৰিয়তে কি হ'ব পাৰে মই আপোনালোকক কওঁনে? কওঁনে বাৰু? আজি আমি ৫ নম্বৰত আছোঁ, আমি শীৰ্ষ ৩ ত অৱতীৰ্ণ হ’ম আৰু বন্ধুসকল মই দেশবাসীক কৈছিলো যে মোৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকালত মই দেশখনক বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৩টা অৰ্থনীতিলৈ লৈ যাম আৰু মই আপোনালোকক এই কথাটোও কওঁ যে আমি কেৱল শীৰ্ষত উপনীত হ'বলৈকে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি থকা নাই, আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ২০৪৭। দেশখন ১৯৪৭ চনত স্বাধীন হৈছিল, ২০৪৭ চনত দেশখনে শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব। কিন্তু সেই শতিকাটো উন্নত ভাৰতৰ শতিকা হ'ব। ভাৰত সকলো ধৰণে বিকাশিত হ'ব। আমি আহিবলগীয়া ১০০০ বছৰৰ ভাৰতখনৰ বাবে শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আজি শিক্ষা, দক্ষতা, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব পৰিমাণে কাম কৰি আছে। ১০ বছৰত, এই সংখ্যাবোৰ অকণমান মনত ৰাখিবচোন দেই... ১০ বছৰত ভাৰতত প্ৰতিদিনে দুখনকৈ নতুন মহাবিদ্যালয় খোলা হৈছিল। আৰু কওঁনে? প্ৰতি সপ্তাহত এখনকৈ নতুন বিশ্ববিদ্যালয় খোলা হৈছিল। যোৱাটো বছৰত প্ৰতিদিনে ২৫০ৰো অধিক ‘পেটেণ্ট’ মঞ্জুৰ কৰা হৈছিল। ভাৰত আজি বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ‘ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ’। আজি, পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো দশম ‘ইউনিকৰ্ণ’ ভাৰতত আছে। আজি পৃথিৱীৰ অন্য প্ৰান্তসমূহত যিমান সংখ্যক প্ৰকৃত সময়ৰ ‘ডিজিটেল লেনদেন’ সম্পাদিত হয়, সিমান সংখ্যকেই কেৱল ভাৰতত সম্পাদিত হয়। আমাৰ পৰিশোধ ‘ডিজিটেল’ হৈছে, আমাৰ প্ৰক্ৰিয়াবোৰো ‘ডিজিটেল’ হৈছে। ভাৰত কম কাগজ, কম নগদ ধনৰ দেশ হৈছে, কিন্তু মসৃণ অৰ্থনীতিৰ দিশে আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ, উজ্জ্বল, আটাইতকৈ ডাঙৰ আৰু সৰ্বোচ্চ মাইলৰ খুঁটি সম্ভৱ কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে। আজি আমি ভাৰতক ‘উদ্যোগ ৪.০’ আৰু ‘সেউজ ভৱিষ্যত’ৰ বাবে সাজু কৰি আছো। ‘সেউজ হাইড্ৰজেন মিছন’ৰ লক্ষ্য হৈছে ২০৭০ চনৰ ভিতৰত ‘শূণ্য কাৰ্বন নিৰ্গমণ’ৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰা। আমি ‘সেউজীয়া গতিশীলতা’ গঢ়ি তোলাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আছো। আৰু অষ্ট্ৰিয়াও ভাৰতৰ এই অভূতপূৰ্ব বিকাশৰ কাহিনীৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। আজি, ১৫০ৰো অধিক অষ্ট্ৰিয়ান কোম্পানীয়ে ভাৰতৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে। ই ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আকাংক্ষা পূৰণত সহায় কৰিছে। অষ্ট্ৰিয়াৰ কোম্পানীসমূহে ভাৰতত মেট্ৰ', বান্ধ, সুৰংগ আৰু আন বহুতো আন্তঃগাথনি নিৰ্মাণ প্ৰকল্পত কাম কৰি আছে, আৰু মই আশা কৰো যে অনাগত সময়ত ইয়াৰ কোম্পানী আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলে ভাৰতত তেওঁলোকৰ উপস্থিতি অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
অষ্ট্ৰিয়াত বাস কৰা ভাৰতীয়সকলৰ সংখ্যা বৰ বেছি নহয়। কিন্তু অষ্ট্ৰিয়াৰ সমাজলৈ আপোনালোকে আগবঢ়োৱা অৱদান নিতান্তই প্ৰশংসনীয়। বিশেষকৈ ইয়াৰ স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডত আপোনালোকৰ ভূমিকা যথেষ্ট প্ৰশংসিত হৈ আহিছে। আমি ভাৰতীয়সকল যত্ন আৰু সহানুভূতিশীলতাৰ বাবে জনাজাত। মই সুখী যে আপোনালোকে এই মূল্যবোধবোৰ আপোনালোকৰ বৃত্তিত আপোনালোকৰ সৈতে ইয়াতো বহন কৰে। আপোনালোক সকলোৱে এইদৰেই অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিকাশযাত্ৰাত সহভাগী থাকক। ইমান বৃহৎ সংখ্যাত ইয়ালৈ অহাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ ধন্যবাদ জনাইছোঁ, আপোনালোক সকলোৰে এই উৎসাহ আৰু শক্তিৰ বাবে মোৰ তৰফৰ পৰা আপোনালোকক বহুত বহুত ধন্যবাদ।
বন্ধুসকল,
অষ্ট্ৰিয়াৰ এই প্ৰথমটো ভ্ৰমণ যথেষ্ট ফলপ্ৰসূ হৈছে। আকৌ এবাৰ মই চৰকাৰ আৰু ইয়াত থকা লোকসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। মই বিশ্বাস কৰো যে এইবাৰ ১৫ আগষ্ট সকলো পুৰণি অভিলেখ ভংগ কৰা বিধৰ হ'ব। হ'বনে বাৰু ? নিশ্চিত ভাবে হ'বনে? মোৰ সৈতে কওক –
ভাৰত মাতা কী – জয়!
ভাৰত মাতা কী – জয়!
ভাৰত মাতা কী – জয়!
বন্দে মাতৰম্!
বন্দে মাতৰম্!
বন্দে মাতৰম্!
বন্দে মাতৰম্!
বন্দে মাতৰম্!
বন্দে মাতৰম্!
বন্দে মাতৰম্!
বন্দে মাতৰম্!
বন্দে মাতৰম্!
বন্দে মাতৰম্!
বহুত বহুত ধন্যবাদ!