প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ওস্ত্রিয়াগী ভিএনাদা ইন্দিয়ন কম্ম্যুনিতীদা পীখিবা ৱারোল
10 JUL 2024 11:59PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
অদুদি ঐহাক হৌবা য়ারদ্রা? হিস এক্সিলেন্সী ওস্ত্রিয়াগী একনোমী অমসুং লেবর মন্ত্রী, ঐহাক্কী ইন্দিয়ন দাইস্পোরাগী মরুপশিং, ভারতকী মরুপ খুদিংমক, নুংশিবীবা পুম্নমকপু খুরমজরি।
গত্তিংতেগ!
মরুপশিং,
মসিনা ঐহাক্কী ওস্ত্রিয়াগী ইহান হানবা খোঙচৎনি। মফম অসিদা ঐহাক্না উরিবা লাংতক্নবা খৌরাংবসি অদুক্কী মতীক অঙকপা অমনি। চহি ৪১গী মতুংদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমনা মফম অসিদা লাক্লি। নখোয় অয়াম্বনা প্রধান মন্ত্রী অমনা মফম অসিদা লাক্লম্লবা মতুংদা পোকপা কয়া অমা ওইগনি। য়াম্না কুইনা ঙাইরে হায়না খনব্রা, চুম্মিকো? হৌজিক্তি ঙাইবদু লোইরে। হৌজিক্তি পুম্নমক নুংঙাইরবা নত্ত্রা? নখোয় পুম্নমক নুংঙাইরে হায়বসি ঐহাক্না হায়য়ু হায়রিবরা? শেংনা?
মরুপশিং,
ঙাইবগী অরোইবা মীকুপ অসিসু য়াম্না পুৱারীদা লৈহৌরগদবা মওং অমদনি। নখোয় কয়া অমদি ভারত অমসুং ওস্ত্রিয়ানা মরুপ শানরকপগী চহি ৭৫শুবা পালন তৌরি হায়বসি খংলম্লোই। ঐহাক্না চান্সেলর কার্ল নেহাম্মরবু অসিগুম্বা মওংদা হরাওনা ওকপীবগীদমক থাগৎচরি। ঐহাক্না একনোমি অমসুং লেবর মন্ত্রী মার্তিন কোকরবুসু থাগৎচরি। অদোম্না মফম অসিদা লাকপীবসিনা মফম অসিদা লৈরিবা ভারত মচাশিং অসিগীদমক ওস্ত্রিয়ানা কয়া য়াম্না খনবীবগে হায়বদু তাক্লে।
মরুপশিং,
জিওগ্রাফিকেল ওইনা য়েংবদা ভারত অমসুং ওস্ত্রিয়ানা ৱাংম-ৱাংমদা লৈনরি, অদুমওইনমক ঐখোয়গী মরক্তা মান্নবা কয়া অমা লৈ। গনতন্ত্রনা ঐখোয়গী লৈবাক অনিসিবু শম্নরি। নীংতম্বা, মান্নবা, প্লুরেলিজম অমসুং আইনবু ইকাই খুম্নবনা ঐখোয়গী মান্নবা মগুন ওইরি। খুন্নাই অনিমক অসিদা মলতিকলচরেলিজম অমসুং মলতিলিঙ্গুএল ওইরি। লৈবাক অনিমক্তা, ঐখোয়গী খুনাই অসিদা মান্নদবা কয়া অসিবু হরাওনা লৈমিন্নরি। অমসুং অসিগুম্বা মগুন অসিবু মশক তাক্লিবসিনা মীখলনি। ওস্ত্রিয়াদা থা খরগী মতুংদা মীখল পাঙথোক্লগনি। ভারত্তদি, গনতন্ত্রগী কুমহৈ অসি চাউনা হরাও তয়াম্বগা লোইননা পাঙথোকখ্রে। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মীখল অদু ভারত্তা লোইশিনখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেমগী মীয়াম্না ভারতকী মীখলগী মরমদা তাবদা অঙকপা পোক্নরে। চয়োল খরগী মমাংদা লোইশিনখিবা মীখল অদুদা, মীওই মিলিয়ন ৬৫০ হেনবনা মখোয়গী ভোত থাদনখি। মসিনা তাক্লিবসি লাখ ৬৫ রোম ওইরম্বসু য়াই, অমসুং অসুক চাউবা মীখল অমা পাঙথোক্লবা মতুংদা মীখলগী ফল পুম্বা পুং খরদা হায়দোক্লিবনি। মসিনা ভারতকী মীখলগী মেচিনরী অমসুং ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী পাঙ্গল হায়বদু।
মরুপশিং,
রাজনিতী দল চাম্মরোমদগী কেন্দিদেৎ লিশিং নিপাল হেনবনা ভারতকী মীখল অসিদা শরুক য়াখি। অসিগুম্বা থাক্তা, অসুক পাক চাউনা অথোই অহেন তান্নবা অসিদা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মখোয়গী অপাম্বদু ফোংদোকখ্রে। লৈবাক অসিনা করি মোৎ পীখিবগে? চহি হুম্ফুগী মতুংদা, ভারত্তা লৈঙাক অমনা অহুম্লকশুবা তার্ম পায়ননবা খুদোংচাবা অমা পীবীরে। ঐখোয়না রাজনিতীগী তংদু লৈতাদবা কয়া মালেম পুম্বদা কোভিদকী মতুংদা উখ্রে। মসিগী মতুংদা লৈবাক কয়াদা লৈঙাক শেম্বদা অৱাবা পোক্নরি। নৌনা অমুক্কা খল্লকপা হায়বসি য়াম্না চাউবা অৱাবা অমনি। অসিগুম্বা মতাং অসিদা, ভারতকী মীয়াম্না ঐবু, ঐগী দলবু, এন.দি.এ.বু থাজবীরি। মসিগী মেন্দেত অসিনা তাক্লে মদুদি ভারতনা তংদু লৈতাবা পামি, ভারতনা মখা চত্থবা পাম্মি। মসিনি মমাংগী চহি তরাগী থৌরাং থৌরাংশিং মখা চত্থবা হায়বদু। মসিগী মখা চত্থবা হায়বসিনি অফবা লৈঙাক্লোন হায়বদু। মসিগী মখা চত্থবসিনি অচৌবা ৱারেপ হায়বদু।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মতম চুপ্পদা থাজৈ মদুদি লৈবাক অনি অসিগী মরী অসি লোঙাক খক্তনা শেম্বা নত্তে। মীয়াম্না শরুক য়াবা হায়বসিসু মরী ফগৎনবগীদমক্তদি য়াম্না মরুওইবা অমনি। মসিগী মরম অসিননি, ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্কী থৌদাং অসি য়াম্না চাউই হায়রিবসি। অদোম্না মোজার্ত অমসুং স্ত্রোদেলগী লম অসিবু নশাগী ওইনা চহি তরাগী মমাংদগী শেম্লক্লে। অদুবু ইমা লৈবাক্কী ঈশৈ অমসুং মহাওদি নখোয়গী থম্মোইদা অদুমক লৈরি। নখোয়না ভিএনা, গ্রোথ, লিঞ্জ, ইন্সব্রক, সালজবর্গ অমসুং অতৈ শহরশিংবু ভারতকী মচুনা য়োমহল্লে। অদোম্না দিৱালি নৎত্রগা খৃস্তমাসপু চপ মানবা ইথিলগা লোইননা পাঙথোক্লি। নখোয়না তোর্তা অমসুং লদ্দুবু গ্রেত গস্তোগা লোইননা শেম্লি অমসুং চারি। নখোয়না ওস্ত্রিয়াগী ফুৎবোল তীম অমসুং ভারতকী ক্রিকেত তীম্বু চপ মান্নবা নুংঙাইবগা লোইননা পুক্নিং থৌগৎলি। নখোয়না মফম অসিয়া কোফী হাওনা থকই অমসুং ভারতকী নখোয়গী শহরগী চা দুকানশিংবুসু নীংশিংলি।
মরুপশিং,
ভারতকুম্না, ওস্ত্রিয়াগী পুৱারী নাৎশিং অসি য়াম্না লিরে অমসুং অঙকপা পোক্নিংঙাই ওই। ঐখোয়না অমগা অমগা পাউ ফাওনবগী ৱারীসু পুৱারীদগী লৈরক্লে অমসুং লৈবাক অনিনা মসিদগী কান্নবা লৌমিন্নরি। অসিগুম্বা খুদোংচাবা অসি কলচর অমসুং কমর্সতা লৈরক্লি। ভিএনা য়ুনিভর্সিতীদা চহি ২০০গী মমাংদগী সংস্কৃত তম্বা হৌখ্রে। মসি ১৮৮০দা ইন্দিপেন্দেন্ত চীয়র ফোর ইন্দোলোজী লিংখৎপদগী অমুক্কা হেন্না ৱাংখৎখি। ঙসিদি ঐহাক্না মফম অসিদা লৈবা অফাওবা ইন্দোলোজিস্তশিং উনবগী খুদোংচাবশিংসু ফঞ্জরে। মখোয়না হায়বদগী ময়েক শেংনা খঙলে মদুদি মখোয়দা ভারতকী মতাংদা খঙনিংবা কয়া অমা লৈ। ভারতকী অফাওবা মীওই কয়া অমা ওস্ত্রিয়াদগী নুংশিবা ফংজৈ। ভিএনানা রবিন্দ্রনাথ তেগোর অমসুং নেতাজি সুভাশকুম্বা অফাওবা মীওইশিং তরাম্না ওকখি অমসুং গান্ধীজিগী তুংইনবা মিরাবেন্না ভিএনাদা মহাক্কী অরোইবা মতম লেনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না নাত অমসুং কম্মর্স খক্তদা মরী থম্বা নত্তে, সাইন্সনসু ঐখোয়বু শম্নহল্লি। চহি কয়াগী মমাংদা, ঐখোয়গী নোবেল প্রাইজ লৌখিবা সার সি.ভি. রমন্না ভিএনা য়ুনিভর্সিতীদা লেকচর পীখি। ঙসিদি ঐহাক্না নোবেল প্রাইজ ৱিনর এন্তন জৈলিঙ্গরগা উনবগী খুদোংচাবা ফংলে। ক্বান্তম্না হায়রিবা অফাওবা সাইন্তিস্ত অনি অসিবু শম্নহল্লি। এন্তন জৈলিঙ্গরনা ক্বান্তম কম্প্যুতিংদা মালেম পুম্ববু ইনোৎ হাপ্লি অমসুং ইথিল পীরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মালেম পুম্বদা ভারতকী মতাংদা খন্ননৈনরি। মসি থোকপ্রা থোক্তবরা? মীপুম খুদিংমক্না ভারতকী মতাংদা ৱারী শানরি। মীপুম খুদিংমক্না ভারতকী মতাংদা খঙবা পাম্লি। নখোয়দসু মসিমক থোক্লমগনি, চুম্মিকো? মীয়াম্না নখোয়দা কয়া অমা হংদব্রো? অসিগুম্বা মতাং অসিদা ভারতনা ঙসি করি খল্লি? ভারতনা ঙসি করি তৌরি? মসিগী মতাংদা মালেমদা হেন্না খঙহনবা অমা চঙই। ভারতনা মীওইবা জাতিগী ৬থোকপগী ১ গী মহুৎ শিল্লি। চহি লিশিং কয়া অমা, ঐখোয়না মালেমগা লোইননা খঙ হৈবা অমসুং লৌশিং কয়া লান্নরি। ঐখোয়না লান তৌখিদে; ঐখোয়না মালেমদা চাউথোক্না হায়বা য়াই মদুদি ভারতনা বুদ্ধ পীখি, লান পীখিদে। ঐহাক্না বুদ্ধগী মতাংদা ঙাংবা মতমদা মসিনা তাক্লিবসি ভারতনা মতম চুপ্পদা শান্তি অমসুং চাউখৎপদদমক পীনবা হোৎনরক্লি। মরম অসিনা ২১শুবা চহি চা অসিদা, ভারতনা থৌদাং অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা হোৎনগনি। ঙসিদি মালেম অসিনা ভারতপু ঈচিল ঈনাও অমা ওইনা উরকপা মতমদা, ঐখোয়না চাউথোকচনিংঙাই ওইরি। খোঙথাং খুদিংদা নখোয়না চাউথোকচবা ফাওদব্রা?
মরুপশিং,
নখোয়না ভারত্তা খোঙজেল য়াঙনা হোংলক্লিবশিং অসি পাবা অমসুং তাবা মতমদা করি ফাওই? ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয়গী তবক অদু ইঞ্চ ৫৬ য়ৌরমগনি। ভারতনা ঙসিদি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোন ৫শুবদা লৈ। ২০১৪দা, ঐহাক্না সর্ভিসকী থবক চঙবা মতমদা ঐখোয়না মশীং ১০দা লৈরম্মি, ঐহাক্না মশীং ১০দুতমক হায়বা নত্তে। ঙসিদি ঐখোয়না মশীং ৫ শুবদা । মসি তাবদা নখোয়দা করি ফাওবগে? মরুপশিং নখোয়বু চাউথোকপা ফাওদবরা? ঙসিদি ভারতনা চাদা ১গী চাংদা চাউখৎপা হেনগৎলক্লি। মসিগী খোংজেল অসিদা করি থোকপা য়াই, ঐহাক হায়য়ু হায়বরা? ঐবু হায়রসিরা? ঙসিদি ঐখোয়না মশীং ৫শুবদা লৈরি, অদুগা ঐখোয়না মকোক ৩ গী মরক্তা য়ৌগনি। ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা হায়খি মদুদি ঐহাক্কী অহুমশুবা তার্মদা ঐহাক্না লৈবা অসিবু মালেমগী মকোক থোংবা শেন্মিৎলোন ৩ গী মনুং চলহনগনি অমসুং ঐহাক্না নখোয়দা হায়জরি মদুদি ঐখোয়না মকোক থোংনবগীদমক্তা হোৎনবা নত্তে, ঐখোয়গী মিসন অসি ২০৪৭নি। লৈবাক অসিনা ১৯৪৭দা নীংখা তমখি, লৈবাক অসিনা নীং তম্বগী চহি চাম্মা ২০৪৭ দা পাঙথোক্কনি। মদুগী চহি চাম্মা অদুনা চাউখৎলবা ভারতকী চহি চাম্মা ওইগনি। ভারতনা হীরম খুদিংমক্তা চাউখৎনবা হোৎনগনি। ঐখোয়না মথংগী চহি ১০০০গী মপাঙ্গল লৈরবা য়ুম্ফম অমা থোল্লমগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা মমাংদা অমুক্তা উখিদ্রিবা মওংদা, এজুকেসন, স্কিল, রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসনদা চাউনা হোৎনরি। চহি ১০ খক্তদা, মসিগী ফিভম অসি য়ৌরিবনি। মসি নীংশিংবীয়ু। চহি ১০দা, অনৌবা কোলেজ অনি ভারত্তা নুমিৎ খুদিংগী হাংদোক্লি। মসিদগী হেন্না হায়খো হায়ব্রা? চয়োল খুদিংগী অনৌবা য়ূনিভর্সিতী অমা হাংদোক্লি। মমাং চহিদা, পেতেন্ত ২৫০ হেন্না অয়াবা পীখ্রে। ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম অহুমশুবা ওইরি। ঙসিদি, মালেমদা য়ুনিকোর্ন ১০শুবা খুদিং ভারত্তা লৈ। মালেমদা থোক্লিবা রিএল তাইম দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী চাংদু ভারতখক্তদা থোক্লি। ঐখোয়গী পেমেন্তশিং অসি দিজিতেল ওইরে, ঐখোয়গী প্রোসেসশিং অসিসু দিজিতেল ওইরে। ভারতনা চে য়াম্না শীজিন্নদবা, শেল অচৎপা য়াম্না শীজিন্নদবগী মায়কৈদা চঙশিল্লি অদুবু অতৎ অখম লৈতবা শেন্মিৎলোন্দি ওইরি।
মরুপশিং,
ভারতনা খ্বাইদগী ফবা, খ্বাইদগী লংবা, খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খ্বাইদগী ৱাংবা মাইলস্তোন অমগীদমক হোৎনরি। ঐখোয়না ভারতপু ইন্দস্ত্রী ৪.০ অমসুং গ্রীন ফ্যুচরগীদমক শেম্লি। গ্রীন হায়দ্রোজেন মিসননা ২০৭০ ফাওবদা নেট জিরোগী পান্দম ফংনবা হোৎনরি। ঐখোয়না গ্রী মোবিলিতীদা মীৎয়েং থম্লি। অমসুং ওস্ত্রিয়ানা অসিগুম্বা ভারতকী চাউখৎপগী ৱারে অসিদগী কান্নবা ফংলি। ঙসিদি, ওস্ত্রিয়ান কম্পেনী ১৫০ দগী হেন্না ভারত্তা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা লৈরে। মসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈননা ভারতকী মঙলানশিং মঙফাওনহনবদা মতেং পাংলি। ওস্ত্রিয়ান কম্পেনীশিংনা ভারত্তা তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং হায়বদি মেত্রো, দেম, তন্নেলশিংদা হোৎনরি অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি লাক্কদবা মতম অসিদা কম্পেনীশিং অমসুং ইনভেস্তরশিং অসিনা মফম অসিদা ভারত্তা হেন্না পাকথোক চাউথোক্কনি।
মরুপশিং,
ওস্ত্রিয়াদা লৈরিবা ভারত মচা মশীং অসি য়াম্না য়াম্বা নত্তে। অদুবু নখোয়না ওস্ত্রিয়ান খুনাইদা তম্লিবা শরুক অসিদি য়াম্না চাউই। অখন্ননা নখোয়না মফম অসিদা হকশেলগী সেক্তরদা লৌরিবা থৌদাং অসি য়াম্না শীংথানিংঙাই ওই। ঐখোয় ভারত মচাশিং অসি নুংশিবা অমসুং চানবীবগীদমক খঙনরি। ঐহাক্না অসিগুম্বা মগুনশিং অসি নখোয়গী শিনফমদা পুদুনা চৎপদা নুংঙাইবা ফাওই। নখোয় পুম্নমক্না ওস্ত্রিয়াগী চাউখৎপগী লম্বীদা অসিগুম্না মতেং পাংগদবনি। ঐহাক্না পুম্নমকপু অমুক্কসু হন্না মশীং অসুক য়াম্না লাকপীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি, ঐহাক্কী মায়কৈদগী অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্কী অহানবা ওস্ত্রিয়াগী খোঙচৎ অসি য়াম্না মহৈ য়াল্লি। অমুক্কা হন্না ঐহাক্না লৈঙাক অমসুং মফম অসিদা লৈরিবা মীয়ামদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফবা পীনবীরসনু। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ওগস্ত ১৫ অসি হন্দক্তি হান্নগী রেকোর্দ খুদিংমক ওইরসনু। মসিমক থোক্কনি, চুম্মিকো? মসি শোইদনা থোক্কনি। ঐহাক্কা লোইননা হায়মিন্নসি –
ভারত মাতাকী – জয়!
ভারত মাতাকী – জয়!
ভারত মাতাকী – জয়!
ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম!
অদুক্কী মতীক থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Indian Community in Vienna, Austria
10 JUL 2024 11:59PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Shall I begin? His Excellency Minister of Economy & Labour of Austria, all my fellow members of the Indian Diaspora, all friends and well-wishers of Bharat, greetings to all of you.
Guten Tag!
Friends,
This is my first visit to Austria. The enthusiasm and excitement I am seeing here is truly amazing. A Prime Minister of Bharat has come here after 41 years. Many of you might not have even been born when a Prime Minister from Bharat last visited here. Do you think this wait has been too long? Well, the wait is over now. Are you happy now? Are you really happy or just telling me? Truly!
And friends,
This wait has ended on a historic occasion. Many of you might not know that Bharat and Austria are celebrating 75 years of their friendship. I extend my heartfelt thanks to Chancellor Karl Nehammer for this wonderful welcome. I also express my gratitude to the Minister of Economy & Labour, Martin Kocher. Your presence here shows how special and important the Indian community is to Austria.
Friends,
Geographically, Bharat and Austria are on opposite sides of the world, but there are many similarities between us. Democracy connects both our countries. Respect for Liberty, Equality, Pluralism, and the rule of law are our shared values. Both our societies are multicultural and multilingual. Celebrating diversity is a part of both our countries' traditions. Elections are a significant medium reflecting these values. Austria is set to have elections in a few months, while Bharat has recently celebrated the festival of democracy with great pride. The world's biggest election has just concluded in Bharat.
Friends,
People around the world are amazed when they hear about elections in Bharat. In the election that concluded a few weeks ago, more than 650 million people cast their votes. This is equivalent to 65 times the population of Austria. Imagine, such a massive election is held, yet the results are declared within a few hours. This is the strength of Bharat’s electoral machinery and our democracy.
Friends,
Hundreds of political parties and more than eight thousand candidates participated in these elections. It was a highly competitive and diverse contest, and the people of Bharat gave their mandate. What was the mandate? After sixty years, a government in Bharat has been given the opportunity to serve for a third consecutive term. We have seen political instability around the world in the post-COVID era. It has not been easy for governments in most countries to survive. It has been a major challenge for the governments to be re-elected. In such a situation, the people of Bharat have trusted me, my party, and the NDA. This mandate is a testament that Bharat desires stability and continuity. This continuity is for the policies and programs of the past ten years. This continuity is for good governance. This continuity is for working with dedication towards grand resolutions.
Friends,
I have always believed that relationships between two countries are not built by governments alone. People's participation is crucial in strengthening these relationships. That's why I consider your role very important for these ties. Decades ago, you made the land of Mozart and strudels your own, but the music and taste of your motherland still reside in your hearts. You have filled the streets of Vienna, Graz, Linz, Innsbruck, Salzburg, and other cities with the colours of Bharat. Whether it is Diwali or Christmas, you celebrate the same with equal enthusiasm. You make, eat and offer both tortes and laddoos with great delight. You cheer for Austria's football team and Bharat’s cricket team with the same passion. You enjoy the coffee here and also fondly remember the tea stalls from your hometown in Bharat.
Friends,
Like Bharat, Austria's history and culture are also very old and magnificent. Our historical connections have benefitted both countries culturally and commercially. About 200 years ago, Sanskrit studies began at the University of Vienna. The establishment of an independent chair for Indology in 1880 further elevated this interest in Sanskrit. Today, I had the opportunity to meet some well-known Indologists here. Their conversations clearly reflected their deep interest in Bharat. Many great Indian personalities have also been dearly loved by Austria. Vienna has hosted many of our greats like Rabindranath Tagore and Netaji Subhas Chandra Bose, and Gandhi's disciple Mirabehn spent her last days in Vienna.
Friends,
Our relationship is not just about culture and commerce; science also connects us. Many years ago, our Nobel laureate Sir C.V. Raman gave a lecture at the University of Vienna. Today, I had the opportunity to meet Nobel laureate Anton Zeilinger. Both these great scientists are connected by Quantum. Anton Zeilinger's work in Quantum Computing inspires and encourages the world.
Friends,
Today, there is a lot of discussion about Bharat all over the world. Isn't that so? Everyone wants to know and understand Bharat. You must have experienced this, right? People ask you a lot of questions, don't they? In such a scenario, what is Bharat thinking about? What is Bharat doing? It is important to create a better informed world about Bharat. Bharat represents 1/6th of humanity and contributes almost equally to global growth. For thousands of years, we have been sharing knowledge and expertise with the world. We have not started wars; we can proudly say that Bharat has given Buddha and not ‘yudh’ (wars). When I talk about Buddha, it means that Bharat has always provided peace and prosperity. Therefore, Bharat will continue to strengthen this role in the 21st-century world. Today, when the world sees Bharat as a ‘Vishwa Bandhu’ (global friend), it is a matter of pride for us. You too must feel proud, right?
Friends,
When you read and hear about the rapid changes happening in Bharat, how do you feel? What happens? I am sure, friends, your chest also swells with pride. Bharat is today the 5th largest economy. In 2014, when I took up this service, we were at number 10, not in a negative sense. Today, we have reached number 5. When you hear this, how do you feel? Do you feel proud friends or not? Today, Bharat is growing at a rate of 8%. Do you know what will happen at this speed? Shall I tell you? Today, we are at number 5; we will reach the top 3, and friends, I have promised the citizens that I will take the country to the world's top 3 economies in my third term. Let me tell you, we are not just working to reach the top; our mission is 2047. In 1947, the country gained independence and in 2047, the country will celebrate its centenary. But that century will be the century of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Bharat will be developed in every way. We are laying the strong foundation of Bharat for the next 1000 years.
Friends,
Bharat is working on an unprecedented scale in education, skills, research, and innovation. Remember this figure... In 10 years, two new colleges have opened in Bharat every day. Shall I tell you more? Every week, a new university has opened. Last year, more than 250 patents were granted every day. Today, Bharat is the third-largest start-up ecosystem in the world. Every 10th unicorn in the world is in Bharat. The total real-time digital transactions happening in the rest of the world are matched by Bharat alone. Our payments are digital, and our processes are also digital. Bharat is moving towards a less paper, less cash, but seamless economy.
Friends,
Today, Bharat is working for the Best, Brightest, Biggest, and Highest milestones. We are preparing Bharat for Industry 4.0 and a green future. The goal of the Green Hydrogen Mission is to achieve net-zero goals by 2070. We are emphasizing green mobility. Austria is also benefiting from Bharat’s unprecedented growth story. Today, over 150 Austrian companies are working in various sectors in Bharat. They are helping to fulfil the infrastructure aspirations of Bharat. Austrian companies are involved in many infra projects like metros, dams, and tunnels in Bharat, and I hope that more companies and investors from here will expand in Bharat in the near future.
Friends,
The number of Indians living in Austria is not very large. But your contribution to Austrian society is commendable. Especially your role in the healthcare sector here is highly appreciated. We Indians are known for our care and compassion. I am glad that you carry these values with you in your profession here. May you all continue to contribute to Austria's development in this way! Once again, I express my gratitude to all of you for coming here in such large numbers and for your enthusiasm and energy. Thank you very much.
Friends,
This first visit to Austria has been very meaningful. Once again, I express my gratitude to the government and the people of Austria. My best wishes to all of you. I am confident that you will break all previous records in celebrating August 15 this time. Will it be? For sure? Say with me...
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.