Prime Minister's Office
Leaders’ Joint Statement on the development of strategic areas of Russia-India economic cooperation for the period up to 2030
09 JUL 2024 9:49PM by PIB Delhi
Following the 22nd Annual Bilateral Summit between Russia and India held on July 8-9, 2024 in Moscow, H.E. Mr Vladimir Putin, President of the Russian Federation, and Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India,
having held a thorough exchange of views on current issues of bilateral practical cooperation and the development of the Russia-India Special and Privileged Strategic Partnership,
firmly adhering to the principles of mutual respect and equality, the sovereign development of the two countries on a mutually beneficial and long-term basis,
seeking to give additional impetus to the deepening of bilateral interaction by promoting Russia-India trade and economic cooperation,
guided by the intention to maintain the trend of dynamic growth of trade in goods and services between the two states and the desire to ensure a significant increase in its volume by 2030,
declare the following:
Bilateral economic cooperation between the Russian Federation and the Republic of India, hereinafter referred to as the "Parties”, is planned to be developed including in the following nine key areas:
1. Aspiration for elimination of non-tariff trade barriers related to bilateral trade between India and Russia. Continuation of dialogue in the field of liberalization of bilateral trade, including the possibility of the establishment of the EAEU-India Free Trade Area. Achievement of a mutual trade volume more than 100 bln USD by 2030 (as mutually agreed), including increased supplies of goods from India to achieve balanced bilateral trade. Reinvigoration of investment activities of the Parties, i.e. within the framework of the special investment regimes.
2. Development of a bilateral settlement system using national currencies. Consistent introduction of digital financial instruments into mutual settlements.
3. Increase of cargo turnover with India through the launch of new routes of the North-South International Transport Corridor, the Northern Sea Route and the Chennai-Vladivostok Sea Line. Optimization of customs procedures through the application of intelligent digital systems for barrier-free movement of goods.
4. Increase of the volume of bilateral trade in agricultural products, food and fertilizers. Maintenance of an intensive dialogue aimed at removing veterinary, sanitary and phytosanitary restrictions and prohibitions.
5. Development of cooperation in key energy sectors, including nuclear energy, oil refining and petrochemicals and expanded forms of cooperation and partnership in the field of energy infrastructure, technologies and equipment. Facilitation of mutual and international energy security, i.a. taking into account the prospects of global energy transition.
6. Strengthening of interaction in the fields of infrastructure development, transport engineering, automobile production and shipbuilding, space and other industrial sectors. Facilitation of entry of Indian and Russian companies in each other’s markets by creating subsidiaries and industrial clusters. Convergence of approaches of the Parties in the fields of standardization, metrology and conformity assessment.
7. Promotion of investments and joint projects across various sectors of digital economy, science and research, educational exchanges and internships for employees of high-tech companies. Facilitation of the creation of new joint (subsidiary) companies by providing them with favourable fiscal regimes.
8. Promotion of systematic cooperation in the development and supply of medicines and advanced medical equipment. Studying of the possibility of opening branches of Indian medical institutions in Russia and recruiting qualified medical personnel as well as strengthening of coordination in the field of medical and biological safety.
9. Development of humanitarian cooperation, consistent expansion of interaction in the fields of education, science and technology, culture, tourism, sports, healthcare and other areas.
The President of the Russian Federation and the Prime Minister of the Republic of India instructed the Russian-Indian Intergovernmental Commission on Trade, Economic, Scientific, Technical and Cultural Cooperation to study the identified priority areas and to assess the progress at its next meeting.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২০৩০ ফাওবা রসিয়া-ইন্দিয়া একনোমিক কোওপরেসনগী স্ত্রেতেজিক ওইবা মফমশিং শেমগৎপগী লুচিংবশিংগী অপুনবা ৱারোল
09 JUL 2024 9:49PM by PIB Imphal
জুলাই ৮-৯, ২০২৪ দা মোস্কোদা পাঙথোকখিবা ২২শুবা চহিগী রসিয়া অমসুং ভারতকী লৈবাক অনিগী চহিগী সম্মিৎ মতুংদা হিস এক্সিলেন্সী শ্রী ভ্লাদিমির পুতিন, রসিয়ান ফেদরেসনগী রাস্ত্রপতি অমসুং শ্রী নরেন্দ্র মোদী, রিপব্লিক ওব ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রীনা কুপ্না হৌজিক লৈরিবা লৈবাক অনিগী প্রেক্তিকেল কোওপরেসন অমসুং রসিয়া-ইন্দিয়া স্পেসল অমসুং প্রেভিলেজ স্ত্রেতেজিক পার্তনর্শিপকী ইস্যুশিংদা মোৎ ফোংদোক্নরবা মতুংদা, লৈবাক অনিগী অমনা অমদা পীনরিবা ইকাইখুম্নবা অমসুং মান্নবা থাক্কী নিয়মশিংদা লেপ্লদুনা, লৈবাক অনিগী সোভরিন দিবেলপমেন্তনা নাকল অনিমক্তা কান্নবা পীবা অমসুং মতম শাংনা থমদুনা লৈবাক অনিগী মরী অসিবু গুদ্স এন্দ সর্ভিসতা লল্লোন ইতীক্কী ওইবা দাইনামিক গ্রোথ খল চানা থম্নবগীদমক অমসুং ২০৩০ ফাওবদা মসিগী ভোল্যুম হেনগৎহন্দুনা রসিয়া-ইন্দিয়া ত্রেদ অমসুং একনোমিক কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবগীদমক মখাগী ৱারোলশিং অসি লাউথোকখিঃ
রসিয়ান ফেদরেসন অমসুং রিপব্লিক ওব ইন্দিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা লৈবাক অনিগী শেন্মিৎলোনগী মরী অসি "পার্তিস" হায়না খঙনদুনা মখাগী মরুওইবা হীরম মাপন অসি শেমগৎনবা থৌরাং তৌরেঃ
১. ইন্দিয়া অমসুং রসিয়াগী মরক্তা লৈরিবা লৈবাক অনিগী লল্লোন ইতীক্কা মরী লৈননা নোন-তারিফ ত্রেদ বেরিয়রশিং অসি মুৎথৎনবা হোৎনবা। লৈবাক অনিগী লল্লোন ইতীক, EAEU-ইন্দিয়া ফ্রী ত্রেদ এরিয়া লিংখৎপা য়াওনা লিবরেলাইজেসন তৌবগী ৱারী মখা চত্থবা। ২০৩০ ফাওবদা বাইলেতরেল ত্রেদ বেলেন্স তৌনবা ভারত্তগী পোৎ চৈ থারিবসি হেনগৎপা য়াওনা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১০০ হেন্না মুচুএল ত্রেদ ভোলুম ফংবা (নাকল অনিনা য়ানখিবগী মতুং ইন্না)। পার্তিস সিগী ইনভেস্তমেন্ত এক্তিবিতীশিং হেনগৎপা, হায়বদি স্পেসল ইনভেস্তমেন্ত রেজিমগী ফ্রেমৱার্ক্কী মনুংদা।
২. লৈবাক অনিগী সেতল্মেন্ত সিস্তেম অমা নেসনেল করেন্সী শীজিন্নদুনা শেমগৎপা। দিজিতেল ফাইনান্সিএল ইন্সত্রুমেন্তবু মুচুএল সেতলমেন্ত ওইনা হৌদোকপা।
৩. ভারতকা লোইননা নোর্থ সাউথ ইন্তর্নেসনেল ত্রান্সপোর্ত কোরিদোর, নোর্দর্ন সী রুত অমসুং চেন্নৈ-ভ্লাদিভোস্তোক সী লাইনগী অনৌবা লম্বীশিংগী খুত্থাংদা কার্গো তর্ন ওভর হেনগৎহনবা। পোৎচৈশিং অথিংবা য়াদনা চত্থোক চৎশিন য়ানবগীদমক ইন্তেলিজেন্ত দিজিতেল সিস্তেমগী এপ্লিকেসনগী খুত্থাংদা কস্তমসকী থৌওংশিং ওপতিমাইজ তৌবা।
৪. লৌউশিংউগী পোত্থোকশিং, চীঞ্জাক অমসুং ফর্তিলাইজরদা লৈবাক অনিগী লল্লোন ইতীক্কী ভোল্যুম হেনগৎহনবা। ভেতরিনরী, সেনিতরী অমসুং ফিতোসেনিতরীগী অথিংবা লৌথোক্নবা ৱারী মখা চত্থবা।
৫. ন্যুক্লিয়র এনর্জী, ওইল রিফাইনিং, অমসুং পেত্রোকেমিকেল য়াওনা মরুওইবা এনর্জীগী সেক্তরশিংদা মতেং পীনবা অমসুং এনর্জী ইনফ্রাস্ত্রকচর, তেক্নোলোজী অমসুং খুৎলাইগী মতেং অমসুং মপাংদা পাকথোক চাউথোকপা। মুচুএল মসুং ইন্তর্নেসনেল এনর্জী সেক্যুরিতী হায়বদি গ্লোবেল এনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী প্রোস্পেক্ত য়াওনা ফংহনবা।
৬. ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবা, ত্রান্সপোর্ত ইঞ্জিনীয়রিং, ওতোমোবাইল পুথোকপা অমসুং শিপবিল্দিং, স্পেস অমসুং অতৈ ইন্দস্ত্রিএল সেক্তরশিংদা ৱারী শানবা হেনগৎপা। ইন্দিয়ন অমসুং রসিয়ান কম্পেনীশিং সবসিদিয়রী অমসুং ইন্দস্ত্রিএল ক্লস্তর শেমদুনা নাকল অনিমক্কী মার্কেত্তা চঙবা য়াহনবা। স্তেন্দর্দাইজেসন, মেত্রোলোজী অমসুং কনফোর্মিতী এসেস্মেন্তকী লমদা পার্তিসকী খোঙথাং পুনশিনবা।
৭. ইনভেস্তমেন্ত অমসুং জোইন্ত প্রোজেক্তশিং দিজিতেল একনোমী, সাইন্স অমসুং রিসর্চ, এজুকেসনেল এক্সচেন অমসুং হাই তেক কম্পেনীশিংগী ইমপ্লোইয়ীশিংগী ইন্তর্নশিপকুম্বা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিং ফগৎহনবা। মতীক চাবা ফিস্কাল রেজিমশিং শেমদুনা অনৌবা জোইন্ত (সবসিদিয়রী) কম্পেনীশিং শেমবা।
৮. হিদাক লাংথক অমসুং খুমাং চাউশিনলবা মেদিকেলগী খুৎলাইশিং শেমগৎপা অমসুং সপ্লাই তৌবদা সিস্তেমেতিক কোওপরেসন পীনবা। মেদিকেল অমসুং বাইওলোজিএল সেফতীগী হীরমদা পুনবা হেনগৎনবগীদমক সরিয়াদা ইন্দিয়ন মেদিকেল ইন্সতিত্যুসনগী মশা লোইশঙ লিংখৎতুনা মতীক চাবা মেদিকেল পার্সনেল খনবগী ওইথোকপা য়াবা নৈনবা।
৯. হ্যুমেনিতরিয়ান কোওপরেসন শেমগৎপা, এজুকেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, কলচর, তুরিজম, শান্নখোৎনবা, হেল্থকেয়র অমসুং অতৈ হীরমশিংদা পাকথোক চাউথোক্নবা হোৎনবনি।
রসিয়ান ফেদরেসনগী রাস্ত্রপতি অমসুং রিপব্লিক ওব ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রীনা ত্রেদ, একনোমিক, তেক্নিকেল অমসুং কলচরেল কোওপরেসনগী রসিয়ান-ইন্দিয়ান ইন্তরগবর্নমেন্তেল কম্মিসনবু মরুওইবা মফমশিং থিদোক্নবা অমসুং মসিগী খুমাং চাউশিনবগী চাং মথংগী মীফমদা নৈননবা পাউতাক পীখি।