Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President's Address in the Lok Sabha
02 JUL 2024 9:39PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I am here to express my gratitude for the President's Address.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our esteemed President has elaborated on the resolution for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) in her address. The Hon’ble President has raised important topics. The Hon’ble President has guided all of us and the nation, for which I express my heartfelt gratitude to her.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Many Hon’ble members have expressed their views on the President's address yesterday and today. I would like to especially mention those who have come among us for the first time as MPs, and some of our esteemed colleagues who have expressed their thoughts, adhering to all the rules of the Parliament. Their conduct was as if they were experienced MPs. Therefore, despite being new to Parliament, they have enhanced the dignity of the House and have made this debate more valuable with their thoughts.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The country has demonstrated to the world that it has conducted the biggest election campaign in the world successfully. The people of the country have chosen us in the biggest election campaign in the world.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
I can understand the pain of some people who, despite spreading continuous lies, faced a severe defeat. This is the biggest election campaign in the world, and the people of Bharat have given us the opportunity to serve the country for the third time. This is a very significant and proud event for the democratic world.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people of the country have given us this mandate after testing us on every criterion. The people have seen our track record of 10 years. They have seen us working with utmost dedication with the mantra of ‘Jan Seva Hi Pratham Seva’ (public service as the first service) for the welfare of the poor. It pulled 25 crore poor people out of poverty in 10 years. This successful effort to bring so many people out of poverty in such a short time in the Bharat’s independent period has become a blessing for us in this election.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When we won for the first time in 2014, we had said during the election campaign that we will have zero tolerance towards corruption. And today I am proud that our government has relieved the common man of the country who was afflicted by corruption. Corruption has hollowed out the country like termites. In such a situation, our zero tolerance policy towards corruption has been blessed by the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today Bharat’s reputation has increased worldwide. Today, Bharat is being honoured globally and every Indian feels proud of the way the world looks at Bharat.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people of the country have seen that our sole objective is nation first, Bharat first. Every policy, every decision, every action of ours has been measured by one scale: Bharat first. With the spirit of putting Bharat first, we have continued the necessary reforms in the country. Over the past 10 years, our government has been striving for the welfare of all the people of the country with the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We are dedicated to the principles of Bharat’s Constitution, keeping the spirit of ‘Sarvapanth Samabhaav’ (Respect for all religions) above all while serving the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This country has seen the politics of appeasement for a long time; this country has also seen the governance model of appeasement for a long time. For the first time, we have attempted a complete secularism, not appeasement but satisfaction. When we talk about satisfaction, it means saturation of every scheme. Our concept of governance reaching the last person is fulfilled by this. And when we follow the principle of saturation, true social justice is achieved. True secularism is achieved by saturation, and that is why the people of the country have given us this third mandate.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Appeasement has devastated this country, and that is why we have followed the principle of justice to all, appeasement to none.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people of Bharat have supported us after observing and evaluating our 10 years of work.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have once again been given the opportunity to serve 140 crore citizens of this country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This election has proven how mature the people of Bharat are, how judiciously and with high ideals they use their wisdom. As a result, we are here before you, humbly ready to serve the people of the country for the third time.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people of the country have seen our policies. The people have trusted our intentions and our dedication.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In this election, we went among the people with a great resolve, seeking their blessings. We sought blessings for our ‘Viksit Bharat’ resolve. We approached the people with a commitment to building a ‘Viksit Bharat’, with good intentions and the aim of public welfare. The public has endorsed our resolve for a ‘Viksit Bharat’ and has given us the opportunity to serve the nation once again.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When the country develops, the dreams of millions of people are fulfilled. When the country develops, the resolutions of millions of people are realized.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When the country develops, a strong foundation is laid for future generations to fulfil their dreams.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The direct benefit of a ‘Viksit Bharat’ is the dignity of our citizens and the improvement in their quality of life. This naturally comes to the fate of millions of citizens with a ‘Viksit Bharat’. The common citizen of my country has longed for these things after independence.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When Bharat develops, there is a significant improvement in the condition of our villages and cities. The life in villages becomes dignified and elevated, and new opportunities for development emerge. The development of our cities also becomes an opportunity in a ‘Viksit Bharat’, and it is our dream that the cities of Bharat stand equal in the journey of global development.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A ‘Viksit Bharat’ means that millions of citizens have access to millions of opportunities. Many opportunities become available, and they can achieve new boundaries of development according to their skills, capacities, and resources.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, I assure the countrymen through you that we will make every possible effort to fulfil the resolve of a ‘Viksit Bharat’ with complete dedication and honesty. Every moment of our time and every particle of our body will be dedicated to fulfilling the dream of a ‘Viksit Bharat’ for our countrymen. We had promised the people of the country 24 by 7 for 2047. Today, I reiterate in this House that we will surely accomplish this task.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Recall the days of 2014. If we remember those days of 2014, we will realize that the people of our country had lost their self-confidence, and the nation was sinking into a pit of despair. The greatest loss that the country suffered before 2014 was the loss of the citizens' confidence. When confidence and self-belief are lost, it becomes difficult for a person, a society, or a country to stand up. At that time, the common man's refrain was that इस देश का कुछ हो नहीं सकता (nothing can be be done in this country). Everywhere, we heard those seven words: "Nothing can be done in this country," before 2014. Those words had become the identity of pre-2014 Bharat. Newspapers were filled with news of scams worth hundreds of crores of rupees every day; news on scams competing with old ones. This was the period of scams being carried out by scamsters. There was shameless acceptance of the fact that only 15 paise of every rupee sent from Delhi reached its destination. There was a scam of 85 paise in every rupee. This era of corruption had plunged the country into despair. There was a policy paralysis. Nepotism was so widespread that ordinary young people had given up hope, believing that if they didn't have someone to recommend them, their lives would be stuck. This was the situation. The poor had to pay thousands in bribes to get a house.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
People had to run around MPs' offices even to get a gas cylinder connection, and even then, they couldn't get a connection without paying a bribe.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Even free ration was uncertain; people had to bribe to get what was rightfully theirs. Most of our brothers and sisters had become so disheartened that they blamed their fate and resigned themselves to their destiny.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Those were the days before 2014 when those seven words had become ingrained in the minds of Indians. The society was drowning in despair. At that time, the people of the country chose us to serve, and that moment marked the beginning of a new era of transformation. Over the past 10 years, I would say that my government has achieved many successes and accomplishments. But one achievement that has empowered all others is that the country has emerged from the pit of despair with hope and confidence. The nation's self-confidence has reached new heights, and as a result, those words that were once part of the dictionary of the country's youth began to disappear. Gradually, it became established in the minds of the people that what couldn't be done before 2014 could now be done; everything is possible in this country. We instilled this confidence. We demonstrated the fastest 5G rollout. And today the country proudly says that Bharat can do anything with the fastest 5G rollout.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There was a time when big names were tainted by coal scams. Today, coal production has reached record levels. And this is the reason the country now proudly says that Bharat can do anything.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There was a time before 2014 when massive bank frauds were committed through phone banking. The bank coffers were looted as if they were personal property.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
After 2014, changes in policies, speed in decision-making, and dedication to authenticity have resulted in Indian banks being ranked among the world's best banks. Today, Indian banks are the most profitable and are serving the people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Before 2014, there was a time when terrorists could strike anywhere at will. After 2014, the situation changed. Before 2014, innocent people were killed, every corner of Bharat was targeted, and the governments remained silent. They were not even prepared to speak up. Today, post-2014, Bharat strikes back, conducts surgical strikes, carries out air strikes, and demonstrates its capability to the terrorists' masterminds.
Today, Hon’ble Mr Speaker Sir,
Every citizen of the country knows that Bharat can do anything to ensure its security.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Article 370, which was used as a tool for vote bank politics by some, had deprived the people of Jammu and Kashmir of their rights. The Constitution of Bharat could not enter the borders of Jammu and Kashmir. Those who danced holding the Constitution could not muster the courage to implement it in Jammu and Kashmir. They insulted Babasaheb Ambedkar. During the era of Article 370, stones were hurled at our forces, and people, sinking into despair, said that nothing could be done in Jammu and Kashmir. Today, the wall of Article 370 has been demolished, stone-pelting has stopped, democracy is strong, and people are increasingly trusting the Indian Constitution, the Indian Tricolour, and Indian democracy. They are enthusiastically coming forward to vote, and this is clearly visible.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When this confidence and belief is instilled in 140 crore citizens, it becomes a driving force for development. This confidence has become a driving force for development.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This confidence of ‘Viksit Bharat’ is the belief in achieving our resolution.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During the freedom struggle, the emotions that ran high in the country, the enthusiasm, the zeal, the confidence that we would achieve independence—today, that same confidence has arisen in crores of people. Because of this confidence, the foundation for a ‘Viksit Bharat’ was laid in this election. The same eagerness that was seen during the freedom struggle is now seen in the realization of the dream of a ‘Viksit Bharat’.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, the goals of Bharat are enormous, and in these ten years, Bharat has reached a position where we must compete with ourselves, break our old records, and take our development journey to the next level. The height of development that Bharat has reached in these 10 years has become a benchmark for our competition. The speed we have achieved in the last ten years must not be surpassed, and we are confident that we will meet the aspirations of the country at a faster pace.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We will take every success, every sector to the next level.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the last ten years, we have moved the Indian economy from the 10th position to the 5th position. Now with the speed at which we have set out to reach the next level, we are determined to take the Indian economy to the 3rd position.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the past ten years, we have made Bharat a major manufacturer of mobile phones, a major exporter of mobile phones. Now, we are going to achieve the same success in semiconductors and other sectors. The chips that will be used in significant tasks around the world will be made from the soil of my Bharat, a result of the intelligence of Indian youth, a result of the hard work of Indian youth—we have this confidence in our hearts.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We will advance towards a modern Bharat, reaching new heights of development, but our roots will remain grounded, our feet will remain connected to the lives of ordinary citizens. We have built homes for four crore poor people. In this tenure, we will rapidly build another three crore homes, ensuring that no one in this country has to live without a home.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the last ten years, we have seen remarkable success in making our country's sisters entrepreneurs through women self-help groups. Now, we will take this to the next level. We aim to significantly increase the economic activities of the sisters working in our women self-help groups, so much so that within a short period, we aim to make three crore sisters 'Lakhpati Didis'.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have said this before, and I repeat today—our third term means we will work at three times the speed. Our third term means we will put in three times the effort. Our third term means we will deliver three times the results to the people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is a historic event that the NDA has come to power for the third time. After independence, this fortune has come to our country for the second time, and it has come after 60 years. This means that achieving this accomplishment requires immense hard work and extraordinary trust. It doesn't happen through political games; it happens through the blessings received by serving the people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people have given us a mandate for stability and continuity. Along with the Lok Sabha elections, Hon’ble Mr Speaker Sir, it might have gone unnoticed by many, but there were elections held in four states along with the Lok Sabha elections during this time. And, Hon’ble Mr Speaker Sir, the NDA achieved unprecedented success in all the four states. We have achieved remarkable victories. The land of Mahaprabhu Jagannath ji, Odisha, has showered us with abundant blessings.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In Andhra Pradesh, the NDA achieved a clean sweep. Even the most powerful microscopes cannot spot the opposition there.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In Arunachal Pradesh, we will once again form the government. In Sikkim, the NDA has formed the government again. Just six months ago, Hon’ble Mr Speaker Sir, we achieved resounding victories in your home state Rajasthan, as well as in Madhya Pradesh and Chhattisgarh.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We are receiving love and blessings from people in new regions.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The BJP has opened its account in Kerala this time, and with great pride, our MPs from Kerala are sitting with us. The BJP has registered a strong presence in several seats in Tamil Nadu. The BJP's vote percentage has increased compared to the last time In Karnataka, UP, and Rajasthan. There will be elections in three states soon. I am talking about Maharashtra, Haryana, and Jharkhand.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The number of votes we received in the last assembly elections in these three states has increased in this Lok Sabha election.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our performance in Punjab has also been remarkable, and we have made gains. The blessings of the people are with us.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the 2024 elections, the people of this country have also given a mandate to the Congress, and that mandate is clear: stay where you are, remain in the opposition, and when arguments run out, keep shouting, keep screaming.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This is the first time in Congress's history that they have failed to cross the 100-seat mark three times in a row. This is the third biggest defeat and the third worst performance in Congress's history. It would have been better if Congress had accepted their defeat, respected the mandate of the people, and reflected upon it. But instead, they are busy doing headstands, trying day and night to convince the citizens of Bharat that they have defeated us.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Why is this happening? Let me share an experience from everyday life. If a young child goes out on a bicycle and falls, starts crying, an adult comes and distracts the child by saying, ‘Look, an ant died,’ or ‘Look, a bird flew away, or ‘You ride bicycle so well. You have not fallen,’ to divert the child's attention and calm him down. Similarly, today, there is an attempt going on to distract and calm down the child and the Congress and its ecosystem is trying to do the same.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Remember the 1984 elections. Since then, 10 Lok Sabha elections have been held in the country. Despite 10 Lok Sabha elections after 1984, Congress has not been able to touch the 250-seat mark. This time they are stuck with 99.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A story comes to mind: a boy, proud of his 99 marks, showed off to everyone that he has got very good marks. People, hearing 99, praised him and boosted his morale. Then his teacher came and asked, "Why are you distributing sweets? He has not scored 99 out of 100; he has got 99 out of 543." Now, who would explain to that ‘balak buddhi’ (child-like intelligence) that you have set a world record for failure?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The statements from Congress leaders have surpassed the dialogues from the movie 'Sholay.' You all remember Mausi ji from the movie 'Sholay'... ‘We have lost the election for the third time, but Mausi, it's true we have lost only for the third time, but Mausi, isn't there a moral victory?’
Hon’ble Mr Speaker Sir,
They have got zero seats in 13 states. ‘But Mausi, we have got 0 seats in 13 states, still we have the hero, right?’
Hon’ble Mr Speaker Sir,
They have sunk the party, but ‘Mausi, the party is still breathing.’ I would tell the Congress members not to drown people's mandate in a false victory celebration. Do not drown the mandate in the intoxication of a fake victory, try to understand and accept the people's mandate honestly.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I don't know if the allies of Congress have analysed this election. This election also carries a message for their allies.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
From 2024 onwards, the Congress will be known as a parasitic Congress party. From 2024 onwards, the Congress has become a parasitic Congress and a parasite is one that lives in a body while eating the same body. The Congress that aligns with a party eats away its votes and thrives at the cost of its ally. Therefore, the Congress has become a parasitic Congress. When I say parasitic, I base it on facts.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I would like to present some statistics to the House through you and to the country through this House. Where BJP and Congress were in direct competition, or where Congress was a major party and its allies had 1-2-3 seats, the strike rate of the Congress was only 26 per cent. But where the Congress was a junior partner and was ally of any party which offered it some seats in some states, its strike rate was 50 per cent. Most of the Congress's 99 seats were won with the help of their allies. That's why I say that it is a parasitic Congress. In 16 states where Congress fought alone in this election, its voter share has fallen.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In Gujarat, Chhattisgarh, and Madhya Pradesh, where Congress fought alone, they have won only 2 out of 64 seats. Only two out of 64 seats! This clearly indicates that the Congress has become entirely parasitic in this election, increasing its seat count by riding on the shoulders of its allies. If the Congress had not eaten up its allies' votes, winning so many seats in the Lok Sabha would have been very difficult for it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
At such a time, when the country has chosen the path of development and is determined to realize the dream of a ‘Viksit Bharat’, Bharat has to unite and embark on a new journey of prosperity. However, it is unfortunate that the Congress party, which ruled for six decades, is spreading anarchy in the country. They speak against the people of the north in the south, spew venom against the south in the north; they speak against the people of west and speak against the noble men. They have made attempts to divide people on the basis of language. We have seen the misfortune of Congress nominating those people for Parliamentary elections who advocated separating parts of the country from Bharat. It is a sin committed by the Congress party. The Congress openly incites caste against caste with new narratives and spreading new rumours.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress is promoting a tendency to demean people of one part of the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress is also deliberately leading the country towards economic chaos. The promises that were made to the people and economic steps taken in the states ruled by them during the election period are dragging the country towards economic instability. They are doing it intentionally so that their states become a burden on the nation. During the election, they openly declared that if they didn't get the desired results, they would set the country on fire on June 4th. Official calls were made to gather people and spread anarchy. Spreading anarchy is their goal. They have tried to create chaos by questioning the democratic process of Bharat. The anarchy spread over CAA was a clear example of misleading the people for political purposes. They played the game of misleading the people. Their entire eco-system was behind this.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The country has seen attempts to incite riots.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Recently, a new drama has started to gain sympathy and a new game is being played. Let me share a story. A child came home from school, crying loudly, and his mother was worried. The child kept crying, saying he was beaten at school. He started crying loudly telling his mother that he was beaten by so many fellow students. The mother asked what happened, but the child didn't explain, just kept crying and saying that he was beaten up. The child didn't tell his mother that he insulted the mother of another child. He did not tell her mother that he tore someone's books. He did not tell his mother that he called the teacher a thief. He did not tell her that he stole someone's lunchbox. Yesterday, we witnessed similar childish behaviour in the House. There was a childish cry of ‘I was beaten. I was beaten by him. I was beaten here, I was beaten there.’ This was going on.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A new drama has been enacted to gain sympathy. But the country knows the truth that this person is out on bail in cases involving the embezzlement of thousands of crores of rupees. He has been convicted in cases where he called OBC people thieves. He had to apologize after making irresponsible statements about the country's highest court. He faces charges of insulting a great freedom fighter like Veer Savarkar. There are ongoing cases against him for calling the president of the country's largest party a murderer. He has been accused of lying about many leaders, officials, and institutions, there are serious allegations of lying against him and those cases are ongoing.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
‘Balak Buddhi’ neither has a fixed place to speak nor a stable behaviour. When this ‘Balak Buddhi’ takes over completely, they get into altercations with anybody even in the House. When this ‘Balak Buddhi’ loses his limits, he sits inside the House and winks. His truth is now understood by the entire country, Hon’ble Mr Speaker Sir. That's why today the country is telling him, ‘You won't be able to do it; you won't be able to do it.’
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Akhilesh ji (referring to Akhilesh Yadav), Tulsidas Ji said, झूठइ लेना झूठइ देना। झूठइ भोजन झूठ चबेना। Tulsidas Ji has said: झूठइ लेना झूठइ देना। झूठइ भोजन झूठ चबेना। The Congress has made lies its weapon of politics. The Congress has become addicted to lies. Just as a man-eating animal becomes addicted to blood, Hon’ble Mr Speaker Sir, the Congress has become addicted to the blood of lies. The country celebrated ‘Khatakhat Diwas’ (Cheat Day) on July 1. On July 1, people were checking their bank accounts to see if they had received 8,500 rupees. This is the result of Congress's misleading narrative. They deceived the country's people, promising 8,500 rupees monthly to mothers and sisters, which has hurt their hearts and will become a curse that will destroy Congress.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Lies were told about EVMs, the Constitution, reservation. Earlier lies were told about Rafale, HAL, LIC, banks, and attempts were made to incite employees. His courage grew so much that he even tried to mislead the House yesterday. Lies were told about Agniveer in the House yesterday. Lies were told here yesterday that MSP is not being given.
Mr. Speaker Sir,
Tampering with the dignity of the Constitution is unfortunate for this House, and it does not suit those who have repeatedly won elections to the Lok Sabha to play with the dignity of the House.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A party that has sat here for sixty years, that knows the workings of the government, that has a series of experienced leaders, when they choose the path of anarchy and lies, it is a sign that the country is heading towards a serious crisis. There is a proof.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Playing with the dignity of the House is an insult to our Constitution makers, an insult to the great men of this country, and an insult to the brave sons who sacrificed for the country's independence.
Therefore, Hon’ble Mr Speaker Sir,
I know you are very magnanimous, you possess a generous heart, and you handle situations with a light and sweet smile even in times of crisis.
But Hon’ble Mr Speaker Sir,
What is happening now and what happened yesterday, cannot be taken lightly if we are to protect parliamentary democracy.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These actions should no longer be ignored by thinking of it as a behaviour of a child or considering him as such. They should definitely not be ignored. I say this because the intentions behind them are not noble; they pose serious dangers, and I want to alert the countrymen.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Their lies cast doubt on the discerning intelligence of our country's citizens. Their lies are a shameless act of slapping the common sense of the nation.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These actions are a slap on the great traditions of the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is a great responsibility on you to uphold the dignity of this House. It is the expectation of the countrymen and this House that you will take strict action against the tradition of lies that has started in the House.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress has always lied about the Constitution and reservations. Today, I want to present the truth before 140 crore countrymen, with great humility. It is very important for the countrymen to know this truth.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This is the 50th year of the Emergency. The Emergency was imposed on the country solely for the greed for power and a dictatorial mentality. The Congress crossed all limits of cruelty. It spread its claws of cruelty on its own countrymen and committed the sin of tearing apart the fabric of the nation.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Toppling governments, suppressing the media, every act was against the spirit of the Constitution, against the articles of the Constitution, against every word of the Constitution. These are the people who have committed grave injustices against the Dalits and the backward classes of the country from the beginning.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
And it was for this reason that Babasaheb Ambedkar resigned from Nehru ji's cabinet due to the Congress's anti-Dalit and anti-backward mindset. He exposed how Nehru ji had done injustice to the Dalits and backward classes. The reasons Babasaheb Ambedkar gave at the time of his resignation from the cabinet reflect their character. Babasaheb Ambedkar ji had said, ‘I could not contain the outrage that arose within me over the government's neglect of the scheduled castes.’ These are the words of Babasaheb Ambedkar. The neglect of the scheduled castes angered Babasaheb Ambedkar. After Babasaheb's direct attack, Nehru ji used all his power to finish Babasaheb Ambedkar's political career.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
First, a conspiracy was hatched against Babasaheb Ambedkar and made to lose the election.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Not only was he defeated, but they also celebrated the defeat of Babasaheb Ambedkar, expressed joy over it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This joy is documented in a letter. Hon’ble Mr Speaker Sir, just like Babasaheb, another Dalit leader, Babu Jagjivan Ram ji, was also not given his due. After the Emergency, there was a possibility of Jagjivan Ram ji becoming the Prime Minister. Indira Gandhi ji made sure that Jagjivan Ram ji would not become Prime Minister under any circumstances. It is written in a book that at any cost, Jagjivan Ram ji should not become Prime Minister. If he did, he would never step down for life. This is a quote from Indira Gandhi ji in that book. The Congress treated Chaudhary Charan Singh similarly; they did not spare him either. The Congress party also committed the sin of humiliating Bihar's son, Sitaram Kesari, a leader of the backward classes and the president of the Congress party.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party has been vehemently opposed to reservations since the beginning. Nehru ji wrote letters to the Chief Ministers clearly opposing reservations. One of Congress's Prime Ministers, Smt. Indira Gandhi ji, kept the Mandal Commission report in cold storage for years.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party's third Prime Minister, Shri Rajiv Gandhi, gave his longest speech against reservations even when he was in the opposition. It is still available in the Parliament's records. Therefore, Hon’ble Mr Speaker Sir, I want to draw your and the countrymen's attention to a serious matter. What happened yesterday will not be forgiven by millions of countrymen for centuries to come.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
131 years ago, Swami Vivekananda said in Chicago, ‘I am proud to belong to a religion which has taught the world both tolerance and universal acceptance.’ He made this statement 131 years ago about Hinduism in front of the world's giants in Chicago, USA.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Hindus are tolerant, Hindu is a group that lives with a sense of belongingness. This is why Bharat’s democracy, its vast diversity, and its greatness have flourished and continue to flourish.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The serious matter is that today there is a conspiracy to falsely accuse Hindus; a serious conspiracy is being hatched. Hon’ble Mr Speaker Sir, it has been said that Hindus are violent. This is your culture, this is your character, this is your thinking, this is your hatred and these are the exploits against the Hindus of this country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This country will not forget this for centuries. A few days ago, a declaration was made about the destruction of the power within Hindus. What power are you talking about destroying? This country has been a worshiper of ‘Shakti’ (power) for centuries. My Bengal worships Mother Durga, worships ‘Shakti’. Bengal worships Mother Kali with dedication. You talk about destroying that power. These are the people who tried to coin the term ‘Hindu terrorism’. Their associates compare Hinduism to dengue, malaria, and such words, and these people clap. This country will never forgive this.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Their entire ecosystem, under a well-thought-out strategy, works to demean Hindu traditions, Hindu society, the culture of this country, and its heritage. They have made it fashionable to mock Hindus, and such elements are being protected for their political selfishness.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have been learning since childhood, whether in villages or cities, whether poor or rich, every child in this country knows. Every form of God, Hon’ble Mr Speaker Sir, is for worship, not for personal gain or display. What is worshiped is not displayed.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The insult to our deities is deeply wounding the hearts of 140 crore countrymen. Playing with the forms of God for personal political gain! Hon’ble Mr Speaker Sir, how can this country forgive this?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Seeing the scenes in the House yesterday, the Hindu society must think about whether these insulting statements are coincidental or part of some experiment. The Hindu society must think about this.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our armed forces are the pride of the country. The entire nation is proud of their courage and valour. Today, the entire country sees that our armed forces and defence sector are undergoing more reforms than in all the years since independence. We are modernizing our military, making every effort to build a war-capable army to give a fitting response to every challenge, carrying out reforms and taking steps with the aim of national security. Many things have changed in the past few years. After the creation of the CDS post, integration has been empowered further.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The long-held view among our armed forces regarding the necessity of theatre command is progressing satisfactorily after the establishment of the CDS system in Bharat.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
‘Aatmanirbhar Bharat’ includes making our army self-reliant, which plays a very significant role. Our country's army should be young and capable of intimidating our enemies. We need to trust our youth and strengthen their presence in the army. We are continually reforming to build a war-ready army. Not undertaking timely reforms has greatly harmed our military, but these matters are not suitable for public discussion, so I remain silent on them.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
National security is a serious matter. Hon’ble Mr Speaker Sir, the objective of such reforms is to prepare our forces for changing forms of warfare, evolving resources, changing weaponry, and shifting techniques. It is a significant responsibility to prepare our armed forces for these challenges, and we are committed to it despite facing criticism and false accusations and remaining silent. At such times, while we work to modernize and strengthen our military, what is Congress doing? They are spreading lies and conspiring to undermine defence reforms attempts.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The truth is that the Congress can never see the Indian armed forces becoming strong. Hon’ble Mr Speaker Sir, who does not know how weak our forces were during Nehru ji's time? The numerous scams by Congress weakened our military. Corruption in every requirement of the army, whether land, sea, or air, has been a tradition since the country's independence. The jeep scandal, submarine scandal, Bofors scandal—all these have prevented the strengthening of our military. Hon’ble Mr Speaker Sir, there was a time during Congress's era when our forces did not even have bulletproof jackets. They weakened and destroyed our military while in power, and these actions continued even when they were in the opposition. Even in opposition, there were continuous efforts to weaken the military. When Congress was in power, it did not procure fighter jets, and when we tried, Congress conspired in every way to prevent fighter jets from reaching the Air Force. And, Hon’ble Mr Speaker Sir, see their childishness, they enjoyed flying small toy Rafale jets, mocking our military.
Mr. Speaker Sir,
Congress opposes every step and every reform that strengthens and empowers the Indian military.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I sincerely thank you for giving me time and extending it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress now realizes that the energy of our youth and the morale of our soldiers are the greatest strengths of our armed forces. They are spreading blatant lies about army recruitment to prevent our youth from joining the army to defend our country, creating a conspiracy to deter them.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Through this House, I want to know, for whose benefit does Congress want to weaken our armed forces? For whose advantage are Congress members spreading so many lies about our military?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
An attempt was made to deceive the brave soldiers of the country regarding One Rank One Pension.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Smt. Indira Gandhi ji abolished the One Rank One Pension system in our country. For decades, the Congress did not let this One Rank One Pension be implemented, and when elections came, they tried to fool the retired military officers by earmarking 500 crore rupees. But their intention was to delay the One Rank One Pension as much as possible. The NDA government implemented One Rank One Pension, and Hon’ble Mr Speaker Sir, despite Bharat’s limited resources, and even during the tough battle against COVID-19, one lakh twenty thousand crore rupees were given to our former soldiers as One Rank One Pension.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Hon’ble President also expressed concern about paper leaks in her address. I would also like to tell every student and every young person in the country that the government is extremely serious about preventing such incidents and we are taking one step after another to fulfil our responsibilities on a war footing. Those who play with the future of the youth will not be spared at all. Continuous arrests are being made across the country in the case of NEET. The central government has already enacted a strict law. Necessary steps are being taken to strengthen the entire examination system.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the past 10 years, the NDA government has made development its biggest resolution. Today, we have the resolution to make Bharat the third-largest economy in the world. After so many years of independence, we are resolved to provide pure drinking water, to ensure water reaches every home.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is our resolution to provide housing to every poor person.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
As the strength of Bharat is emerging globally, we are firmly resolved to make our armed forces self-reliant.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This era is the green era. The world is fighting the battle against global warming, and Bharat has taken the responsibility to provide significant support in this fight. We have taken steps one after another in the direction of making Bharat a powerhouse of renewable energy, and we are determined to achieve it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The future is linked with green hydrogen and e-vehicles. We are fully committed to making Bharat a hub of green hydrogen.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Bharat is taking steps to make the 21st century the century of Bharat. Infrastructure plays a very significant role in this. We need to build modern infrastructure. We need to be at par with all the benchmarks of the world.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The investment in infrastructure in Bharat has never been this high, and its benefits are visible to the citizens today. Large-scale employment and self-employment opportunities are being created in the country. This should now be expanded, given a new form, skill development should be done according to the needs of modern Bharat, and based on this, Bharat should emerge as a leader in Industry 4.0, securing the future of our youth. We are working in this direction.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There is a study from the past 18 years, which is very significant. This study states that job creation in the private sector has set the highest record in the last 18 years.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, the digital payment system of Bharat has become an example for the whole world. Whenever I have attended the G-20 group meetings, the prosperous countries of the world are astonished and have asked us many questions with great curiosity about our Digital India movement and digital payments. This is a huge success story of Bharat.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
As Bharat progresses, naturally, competition and challenges are also increasing. Those who have problems with the progress of Bharat, who see the progress of Bharat as a challenge, are also adopting wrong tactics. These forces are attacking Bharat’s democracy, demography, and diversity, and this concern is not only mine. This concern is not only of the government or the treasury bench.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people of the country and even the Hon’ble Supreme Court are concerned about these issues. I want to present a quote from the Supreme Court before the House today. The Supreme Court's statement points to the potential crises that could arise for millions of people in the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Supreme Court has said very seriously in its judgment, and I quote: ‘It seems that there is a concerted effort to doubt, undermine, and weaken the progress of this great country on every possible front.’ This is what the Supreme Court has said. The Supreme Court further states that ‘any such effort should be stopped at the very beginning.’ This is a quote from the Supreme Court.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We, whether in the government or in the opposition, those inside or outside the House, need to seriously consider the sentiment expressed by the Supreme Court.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There are also some people in Bharat who are helping such forces. The citizens of the country need to be vigilant against such forces.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
After coming to power in 2014, a major challenge before the country was not only Congress but also the eco-system that Congress had nurtured. This eco-system has flourished for 70 years with the support of Congress. Today, Hon’ble Mr Speaker Sir, I want to warn this eco-system. I want to alert this eco-system that the way it has decided to halt the country's development journey, derail the country's progress, I want to tell this eco-system today that every conspiracy will be met with a response in its own language. This country will never accept anti-national conspiracies.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This is a time when the world is taking the progress of Bharat very seriously, noting every detail.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now that the elections are over, 140 crore citizens have given their mandate for the next five years. It is necessary that the contribution of all Hon’ble members of this House is required for the construction of a ‘Viksit Bharat’, to turn this resolution into reality. I invite everyone to come forward responsibly to fulfil the resolution of a ‘Viksit Bharat’. Let us work together for the nation's interest, walk together, and leave no stone unturned in fulfilling the hopes and aspirations of the citizens.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Positive politics is very necessary in this era of Bharat. I would also like to tell our fellow parties, including those in the INDI alliance, to compete on good governance. Compete with NDA governments wherever your governments are, in terms of good governance, delivery, and fulfilling people's aspirations. The country will benefit, and so will you.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Compete with NDA for good works and be courageous in matters of reforms. Take steps in reforms and attract foreign investment in the states where your governments are in power. Strive to bring more foreign investment to your respective states. They have the opportunity as they have some governments in the states. And for this, they should compete with BJP governments, compete with NDA governments and engage in positive competition. Those who have got the opportunity to serve should compete in creating jobs. Let there be a healthy competition which government provides more employment.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We also have a saying here गहना कर्मणोगति:- that the path of action is profound. Therefore, instead of winning debates through accusations, lies, and deceit, efforts should be made to win people's hearts through action, skill, dedication, and a spirit of service.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the midst of this discussion, I have also received sad news about the stampede in Hathras, UP, in which many people have tragically lost their lives. I express my condolences to those who lost their lives in this incident. I wish a speedy recovery to all the injured. The administration is engaged in relief and rescue work under the supervision of the state government. Senior officials of the central government are in constant contact with the Uttar Pradesh government. I assure everyone through this House that all possible help will be provided to the victims.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, we have had a long discussion, and you have seen that when I first had the opportunity to serve here as Prime Minister in the Lok Sabha, I faced similar challenges. In 2019, I faced the same challenges. I faced the same challenges in the Rajya Sabha, and now I have become stronger because of it. My courage is stronger, my voice is stronger, and my resolutions are stronger.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
No matter how many numbers they claim, when we came in 2014, our strength in the Rajya Sabha was very low, and the Chair's inclination was somewhat on the other side. But we did not waver from our resolve to serve the country with pride. I want to tell the people of the country that the decision you have made, the order you have given us to serve, neither Modi nor this government will be afraid of any such obstacles. We will fulfil the resolutions we have set out to achieve.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I extend my special congratulations to the new members of Parliament who have been elected.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I believe that they will learn and understand a lot and will also try to avoid falling in the eyes of the people of this country. Therefore, I hope that the Almighty gives them some wisdom, even to the ‘Balak Buddhi’. With this expectation, I sincerely thank the Hon’ble President for her address, and I also thank you, Hon’ble Mr Speaker Sir, for giving me the time, for giving me the opportunity to speak in detail, and for allowing the truth to be heard despite the noise. Truth is not suppressed by such attempts, and falsehood has no roots.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Those who were not given the opportunity, it is their party's responsibility, and I expect them to take care of their MPs in the future.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
While thanking this House, I must say I have enjoyed it very much today. I have experienced firsthand the power of truth today, and I have witnessed the strength of truth. Therefore, Mr. Speaker Sir, I sincerely thank you.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ
02 JUL 2024 9:39PM by PIB Bhubaneswar
ଆଦରଣୀୟ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ
ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣକୁ ନେଇ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛି ।
ଆଦରଣୀୟ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆମର ସମ୍ମାନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମଦୋଦୟ, ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ନିଜ ଭାଷଣରେ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି । ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମଦୋଦୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଛନ୍ତି । ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆମକୁ ଏବଂ ଆମ ଦେଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମଦୋଦୟଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଅନେକ ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟମାନେ ନିଜର ମତ ରଖିଛନ୍ତି। ମୁଁ, ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଂସଦ ଭାବରେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ମାନନୀୟ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଆଦରଣୀୟ ସଂସଦର ସମସ୍ତ ନିୟମ ପାଳନ କରି ନିଜର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଆଚରଣ ଜଣେ ଅଭିଜ୍ଞ ସାଂସଦଙ୍କ ପରି ଥିଲା । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆସିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଜ ମତରେ ଏହି ବିତର୍କକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟବାନ କରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ,
ସଫଳ ନିର୍ବାଚନୀ ପ୍ରଚାରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ନିର୍ବାଚନୀ ଅଭିଯାନ ବୋଲି ଦେଶ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇଦେଇଛି । ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ନିର୍ବାଚନୀ ପ୍ରଚାରରେ ଦେଶର ଜନତା ଆମକୁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମୁଁ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଲଗାତାର ମିଛ ପ୍ରଚାର କରିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ସେମାନେ ପରାଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ଜନତା ଆମକୁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସମ୍ମାନିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ । ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହା ନିଜେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା, ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ ଘଟଣା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
,
ଆମକୁ ସବୁ କଷୋଟିରେ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପରେ ଦେଶର ଜନତା ଏହି ଜନାଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଜନସାଧାରଣ ଆମର ୧୦ ବର୍ଷର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ଦେଖିଛନ୍ତି। ଲୋକମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ, ଭାବନା ନେଇ ଆମେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ଜନସେବାର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ସେବାର, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଗରିବ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିପାରିଛନ୍ତି । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା କାଳରେ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାର କରିବାର ଏହି ସଫଳ ପ୍ରୟାସ ଚଳିତ ନିର୍ବାଚନରେ ଆମ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦର କାରଣ ପାଲଟିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜିତିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାର ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ କହିଥିଲୁ ଯେ ଦୁର୍ନୀତି ପ୍ରତି ଆମର ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ରହିବ। ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ଆମ ସରକାର ଦୁର୍ନୀତିରେ ପୀଡ଼ିତ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିଦେଇଛନ୍ତି, ଦେଶକୁ ଦୁର୍ନୀତି ଏକ କିଡା ପରି ନଷ୍ଟ କରିଦେଉଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଦୁର୍ନୀତି ପ୍ରତି ଆମର ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି, ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଦେଶ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଗର୍ବିତ ହେଉଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଭାରତକୁ ଦେଖି ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶ ପ୍ରଥମ, ଭାରତ ପ୍ରଥମ । ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାନ ପଦକ୍ଷେପ ଯେ ଆମ ଇଣ୍ଡିଆ ଫାଷ୍ଟ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଫାଷ୍ଟର ସ୍ପିରିଟ ସହିତ ଦେଶରେ ଆବଶ୍ୟକ ସଂସ୍କାର ଜାରି ରଖିଛୁ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର 'ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ଧର୍ମର ସମାନତାର ଧାରଣାକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖି ଆମେ ଯେଉଁ ନୀତିରେ ଦେଶର ସେବା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ, ସେଥିପ୍ରତି ଆମେ ସମର୍ପିତ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
ଏହି ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ରାଜନୀତି ଦେଖିଥିଲା, ଏହି ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଶାସନର ମଡେଲ ଦେଖିଥିଲା । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତାର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ଧାରଣା ସହିତ ନୁହେଁ ବରଂ ସନ୍ତୋଷ ଏବଂ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣର ଧାରଣା ସହିତ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ | ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସନ୍ତୋଷ ବିଷୟରେ କହିଥାଉ, ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାର ସନ୍ତୁଳନ । ଶାସନର ଅନ୍ତିମ ବ୍ୟକ୍ତି ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସାଚୁରେସନ୍ ର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଅନୁସରଣ କରୁ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଅଟେ । ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ଏବଂ ଦେଶର ଜନତା ଆମକୁ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ବସିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରି ଅନୁମୋଦନର ମୋହର ଦେଇଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ,
ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଏହି ଦେଶକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ, କାହାକୁ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ନୀତି ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
ଆମର ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳକୁ ଦେଖିବା ଓ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବା ପରେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣ ଆମକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
ପୁଣି ଥରେ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
ଭାରତର ଲୋକମାନେ କେତେ ପରିପକ୍ୱ, କେତେ ବିବେକଶୀଳ ଓ ଏତେ ଉଚ୍ଚ ଆଦର୍ଶ ସହିତ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ନିଜର ଜ୍ଞାନକୁ ବୁଦ୍ଧିର ସହ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ତାହା ଏହି ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି । ଆଉ ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ନମ୍ରତାର ସହ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ହାଜର ହୋଇଛୁ ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଦେଶର ଜନତା ଆମର ନୀତି ଦେଖିଛନ୍ତି। ଦେଶବାସୀ ଆମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଆମ ଆନୁଗତ୍ୟ ଉପରେ ଭରସା କରିଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ଆମେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଇ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ। ଏବଂ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ମାଗିଥିଲୁ । ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆମେ ଏକ ଉତ୍ତମ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନେଇ ସେଠାକୁ ଯାଇଥିଲୁ । ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ଯୋଡ଼ି ଆମକୁ ପୁଣି ଥରେ ବିଜୟୀ କରି ଦେଶର ଜନତା ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ। ଦେଶର ଯେତେବେଳେ ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ସିଦ୍ଧ ହୋଇଥାଏ।
ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ମଜବୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
ବିକଶିତ ଭାରତର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ, ଆମ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସମ୍ମାନ, ଆମ ଦେଶର ଯେତେବେଳେ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ଉନ୍ନତି, ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଥାଏ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମୋ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକ ଏସବୁ ଜିନିଷ ପାଇଁ ତତ୍ପର ହୋଇପଡିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମଦୋଦୟ
ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ବିକାଶ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଆମ ଗାଁର ଅବସ୍ଥା, ଆମ ସହରଗୁଡିକର ଅବସ୍ଥାରେ ବହୁତ ଉନ୍ନତି ଆସିଥାଏ । ଗ୍ରାମ୍ୟ ଜୀବନରେ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ, ଗରିମା ମଧ୍ୟ ଆସିଥାଏ । ବିକାଶର ନୂଆ ସୁଯୋଗର ଅବସର ଥାଏ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଆମ ସହରର ବିକାଶ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି, ତେବେ ବିଶ୍ୱର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଭାରତର ସହରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସମାନ କରିବା ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ।
ବିକଶିତ ଭାରତର ଅର୍ଥ କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା । ଅନେକ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ଏବଂ ସେ ନିଜର ଦକ୍ଷତା, କୌଶଳ ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଅନୁଯାୟୀ ବିକାଶର ନୂତନ ସୀମା ହାସଲ କରିପାରିବେ |
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି, ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିବୁ, ଆମେ ଏହାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠା, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ କରିବୁ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମ ସମୟ ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ଆମ ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବୁ। ୨୦୪୭ ପାଇଁ ଆମେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ୨୪ ବାଇ ୭ କହିଥିଲୁ। ଆଜି ମୁଁ ଏହି ଗୃହରେ ଦୋହରାଇଛି ଯେ ଆମକୁ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଯଦି ଆମେ ୨୦୧୪ର ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇବା, ତେବେ ଆମ ମନରେ ଆସିବ ଯେ ଆମ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ହରାଇଥିଲେ, ଦେଶ ନିରାଶାର ଗର୍ତ୍ତ ମଧ୍ୟରେ ଗାତରେ ବୁଡ଼ି ଯାଇଥିଲା। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶକୁ ଯେଉଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ତାହା ଥିଲା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ। ଆଉ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ହଜିଯାଏ, ସେତେବେଳେ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି, ସେହି ସମାଜ, ସେହି ଦେଶ ଠିଆ ହେବା କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼େ । ଆଉ ସେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ଲୋକ କହୁଥିଲେ ଏ ଦେଶର କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ଏହି ସାତଟି ଶବ୍ଦ ସବୁଠି ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା । ଏ ଦେଶର କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଭାରତୀୟଙ୍କ ନିରାଶାର ଏହି ସାତଟି ଶବ୍ଦ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏକ ପରିଚୟ ପାଲଟିଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ ଖବରକାଗଜ ଖୋଲୁଥିଲୁ ସେତେବେଳେ କେବଳ ଦୁର୍ନୀତିର ଖବର ପଢ଼ୁଥିଲୁ । ଆଉ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି, ପ୍ରତିଦିନ ନୂଆ ନୂଆ ଘୋଟାଲା, ଘୋଟାଲା ସହ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଠକେଇକାରୀଙ୍କ ଦୁର୍ନୀତି, ଠକେଇର ସମୟ ଥିଲା ଏହି ସମୟ । ଏବଂ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ବାହାରିଲେ ୧୫ ପଇସା ପହଂଚିଯାଏ । ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କାରେ ୮୫ ପଇସା ଦୁର୍ନୀତି । ଏହି ଦୁର୍ନୀତିର ଦୁନିଆ ଦେଶକୁ ନିରାଶାର ଗର୍ଭରେ ବୁଡ଼ାଇ ଦେଇଥିଲା। ଏହି ନୀତି ଅଚଳ ହୋଇପଡ଼ିଥିଲା। ନେପୋଟିଜିମ୍ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ଥିଲା ଯେ ସାଧାରଣ ଲୋକ ଆଶା ଛାଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯଦି କୌଣସି ସୁପାରିସମୂଳକ ଜୀବନ ନଥାଏ, ତେବେ ଜୀବନ ଅଟକି ଯିବ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଥିଲା। ଘର କିଣିବା ପାଇଁ ଗରିବଲୋକଙ୍କୁ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ଲାଞ୍ଚ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଭଲ ଲୋକଙ୍କୁ ସାଂସଦ ଓ ସାଂସଦଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଆଉ ତାହା ବି କାଟ ନ ନେଇ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ମିଳୁନଥିଲା ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ମାଗଣା ରାସନ ମଧ୍ୟ ବଜାରରେ ଥିବା ଦୋକାନରେ କେବେ ବୋର୍ଡ ଝୁଲିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ଜଣାନାହିଁ। ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକାରର ରାସନ ମିଳିନଥିଲା, ସେଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଏବଂ ଆମର ଅଧିକାଂଶ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଏତେ ନିରାଶ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ଭାଗ୍ୟକୁ ଦାୟୀ କରି ନିଜ ଭାଗ୍ୟକୁ ଦାୟୀ କରି ଜୀବନ ବିତାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସେହି ସାତଟି ଶବ୍ଦ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ମନରେ ସ୍ଥାୟୀ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ସେଠାରେ ନିରାଶାରେ ଏକ ସମାଜ ରହିଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଜନତା ଆମକୁ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଦେଶର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏବଂ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ କହିବି ଯେ ମୋ ସରକାର ଅନେକ ସଫଳତା, ଅନେକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ସଫଳତା ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତାରେ ଶକ୍ତି ଭରି ଦେଇଥିଲା ତାହା ହେଲା ଦେଶ ନିରାଶାର ଗର୍ଭରୁ ବାହାରି ଆଶା ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଠିଆ ହୋଇଥିଲା । ଦେଶରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ସେହି ସବୁ ସମୟର ଶବ୍ଦ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଅଭିଧାନରୁ ବାହାରିବାକୁ ଲାଗିଲା । ଧୀରେ ଧୀରେ ଦେଶର ମନ ସ୍ଥିର ହୋଇଗଲା । ଯେଉଁମାନେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କହୁଥିଲେ ଯେ କିଛି କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ, ସେମାନେ କହିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଦେଶରେ ସବୁକିଛି ହୋଇପାରିବ, ଏହି ଦେଶରେ ସବୁକିଛି ସମ୍ଭବ । ଆମେ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିବାର କାମ କରିଥିଲୁ । ପ୍ରଥମେ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ୫ଜି ରୋଲ୍ ଆଉଟ୍ ଦେଖାଇଥିଲୁ। ଆଜି ଦେଶ କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଯେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ୫ଜି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ଦେଶ ଗର୍ବର ସହ କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଯେ ଭାରତ କିଛି ବି କରିପାରିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ସେହି ସମୟରେ କୋଇଲା ଦୁର୍ନୀତିରେ ବଡ ବଡ ଲୋକଙ୍କ ହାତ କଳା ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ସର୍ବାଧିକ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ଆଜି ବିକ୍ରି ହୋଇଛି। ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶ ଏବେ କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି- ଏବେ ଭାରତ କିଛି ବି କରିପାରେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଫୋନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ କରି ବଡ଼ ବଡ଼ ବ୍ୟାଙ୍କ ଠକେଇ ରୋକାଯାଉଥିଲା। ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ପତ୍ତି ଭଳି ବ୍ୟାଙ୍କର ଟ୍ରେଜେରୀ ଲୁଟ୍ କରାଯାଉଥିଲା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
୨୦୧୪ ପରେ ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତତା, ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକର ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ସ୍ଥାନ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ଲାଭଜନକ ବ୍ୟାଙ୍କ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଯେଉଁଠି ଚାହିଁବେ ସେଠାକୁ ଆସି ଆକ୍ରମଣ କରିପାରୁଥିଲେ। ୨୦୧୪ ପରେ ସ୍ଥିତି ଏମିତି ହୋଇଥିଲା ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ସେଠାରେ ନିରୀହ ଲୋକଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରାଯାଉଥିଲା। ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସରକାରମାନେ ଚୁପ୍ ଚାପ୍ ବସିଥିଲେ, ମୁହଁ ଖୋଲିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନଥିଲେ। ଆଜି ୨୦୧୪ ପରେ ଭାରତ ଘରେ ପଶି ମରୁଛି, ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍, ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରିବା ସହ ଆତଙ୍କବାଦର ମାଲିକଙ୍କୁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖାଇଛି।
ଆଜି ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ନିଜର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କିଛି ବି କରିପାରେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଧାରା ୩୭୦, ଏହାର ପୂଜା କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ରାଜନୀତିରୁ ଅସ୍ତ୍ର କରିଥିବା, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସେ ଯେଉଁ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ଅଧିକାର ଛଡ଼ାଇ ନିଆଯାଇଥିଲା, ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରସୀମାରେ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିନଥିଲା ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ମୁଣ୍ଡରେ ରଖି ଏଠାରେ ନୃତ୍ୟ କରୁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସମ୍ବିଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ସାହସ ନଥିଲା। ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ୩୭୦ ମସିହାର ଯୁଗ ଥିଲା, ସେନା ଉପରକୁ ପଥର ଫିଙ୍ଗିଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ନିରାଶାରେ ବୁଡ଼ି ରହୁଥିଲେ ଏବଂ କହୁଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ କେହି ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ । ଆଜି ଧାରା ୩୭୦ର କାନ୍ଥ ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିଛି, ପଥରମାଡ଼ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି, ଗଣତନ୍ତ୍ର ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରି, ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରି, ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରି ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭୋଟ ଦେବାକୁ ଲୋକମାନେ ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି, ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଆଶା ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ଏହା ବିକାଶର ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଯାଏ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ବିକାଶର ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସ, ସଫଳତାର ସଂକଳ୍ପ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ଦେଶରେ ସେହି ଭାବନା ଥିଲା । ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତା ନେବୁ ବୋଲି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସାହ, ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ମଜବୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ସମାନ ଇଚ୍ଛା ଥିଲା, ବିକଶିତ ଭାରତର ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସମାନ ଇଚ୍ଛା ରହିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆଜି ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏପରି ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯେ ଆମକୁ ନିଜ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ଆମର ପୁରୁଣା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆମକୁ ଆମର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ । ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ବିକାଶର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି ତାହା ଆମର ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାର ଚିହ୍ନ ପାଲଟିଛି, ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଲଟିଛି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଯେଉଁ ବେଗ ହାସଲ କରିଛୁ, ଏବେ ଆମେ ସେହି ଗତିକୁ ଅଧିକ ବେଗରେ ନେବାପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛୁ ଏବଂ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମେ ସମାନ ଗତିରେ ଦେଶର ଇଚ୍ଛା ପୂରଣ କରିବୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯିବୁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
୧୦ ବର୍ଷର ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ୧୦ ନମ୍ବରରୁ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନକୁ ନେଇ ଆସିଛି। ଏବେ ଆମେ ଯେଉଁ ବେଗରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ଯିବାକୁ ବାହାରିଛୁ, ଏବେ ଆମେ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ୩ ନମ୍ବରରେ ପହଞ୍ଚାଇବୁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଭାରତକୁ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନିର୍ମାତା ଭାବରେ ପରିଣତ କରିଛୁ। ଭାରତ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶ ପାଲଟିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ବିଶ୍ୱର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବାକୁ ଥିବା ଚିପ୍ସ ମୋ ଭାରତର ମାଟିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ଏହା ମୋ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ବୁଦ୍ଧିର ପରିଣାମ ହେବ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଫଳ ପୂରଣ ହେବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଆଡକୁ ଯିବୁ । ଆମେ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଛୁଇଁବୁ, କିନ୍ତୁ ଆମର ମୂଳ ଜଡ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ରହିବ, ଆମର ପାଦ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ରହିବ ଏବଂ ଆମେ ଚାରି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ଆଗାମୀ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆହୁରି ୩ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରି ଏହି ଦେଶରେ କାହାକୁ ଘର ବିନା ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଧୀନରେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତାର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛୁ । ଏବେ ଆମେ ଏହାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଏବେ ଆମେ ଆମ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ କାମ କରୁଥିବା ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ର ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ଆମେ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ତିନି କୋଟି ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଯାଉଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମୁଁ ଏହା ପୂର୍ବରୁ କହିସାରିଛି, ଆଜି ମୁଁ ଏହାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଉଛି - ଆମର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମେ ତିନି ଗୁଣ ବେଗରେ କାମ କରିବୁ । ଆମର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମେ କ୍ଷମତାର ତିନି ଗୁଣ ବ୍ୟବହାର କରିବୁ । ଆମର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ତିନି ଗୁଣା ଫଳାଫଳ ଦେବୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏନଡିଏ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣା । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦ୍ବିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଏହି ଦେଶକୁ ଏହି ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ଏବଂ ଏହା ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ ଆସିଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ପରେ କେତେ ପରିଶ୍ରମ କରାଯାଏ। ସମ୍ପାଦନା ହେବା ପରେ କିପରି ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିଶ୍ୱାସ ହୁଏ । ରାଜନୀତିରେ ସେମିତି ହୁଏ ନାହିଁ। ଲୋକଙ୍କ ସେବାରେ ଜନସାଧାରଣ ଆଶୀର୍ବାଦ ଲାଭ କରୁଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତା ପାଇଁ ଜନତା ଆମକୁ ଜନାଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ, ସମ୍ମାନିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ହେବା ପରେ ଲୋକଙ୍କ ଆଖିରୁ ସବୁ କିଛି ଲୋପ ପାଇଯାଇଛି। ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ସହିତ ଆମ ଦେଶର ୪ଟି ରାଜ୍ୟରେ ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଛି ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ, ଏହି ୪ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଏନଡିଏ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତା, ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । ଆମେ ଚମତ୍କାର ଭାବେ ବିଜୟ ହାସଲ କରିଛୁ। ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ମାଟି ଓଡ଼ିଶା ଆମକୁ ବହୁତ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏନଡିଏ କ୍ଲିନ୍ ସୁଇପ୍ କରିଛି। ସୂକ୍ଷ୍ମ ଦୃଶ୍ୟ ଯନ୍ତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ପୁଣି ଥରେ ସରକାର ଗଢ଼ିବୁ। ସିକ୍କିମରେ ଏନଡିଏ ପୁଣି ଥରେ ସରକାର ଗଠନ କରିଛି । ମାତ୍ର ୬ ମାସ ତଳେ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ନିଜ ରାଜ୍ୟ ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଓ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ବିପୁଳ ବିଜୟ ହାସଲ କରିଛୁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସ୍ନେହ ଓ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳୁଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ବିଜେପି ଏଥର କେରଳରେ ଖାତା ଖୋଲିଛି ଏବଂ କେରଳର ଆମ ସାଂସଦମାନେ ବହୁତ ଗର୍ବର ସହ ଆମ ସହିତ ବସିଛନ୍ତି । ତାମିଲନାଡୁରେ ବିଜେପି ଅନେକ ଆସନରେ ଦୃଢ଼ ଉପସ୍ଥିତି ରଖିଛି। କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ୟୁପି ଓ ରାଜସ୍ଥାନରେ ବିଜେପିର ଭୋଟ ପ୍ରତିଶତ ଗତଥର ତୁଳନାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ୩ଟି ରାଜ୍ୟରେ ନିର୍ବାଚନ ହେବ। ମୁଁ ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟ ବିଷୟରେ କହୁଛି ଯେଉଁଠାରେ ନିର୍ବାଚନ ଅଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ହରିୟାଣା ଓ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ... ଏଠାରେ ନିର୍ବାଚନ ଆସୁଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଗତ ବିଧାନସଭାରେ ଏହି ତିନି ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଆମକୁ ଯେତିକି ଭୋଟ ମିଳିଥିଲା । ଚଳିତ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ଏହି ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟରେ ଅଧିକ ଭୋଟ୍ ମିଳିଥିଲା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ପଞ୍ଜାବରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇଛୁ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସହିତ ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
୨୦୨୪ ନିର୍ବାଚନରେ ଏହି ଦେଶର ଜନତା କଂଗ୍ରେସକୁ ଜନାଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଦେଶର ଜନାଦେଶ ହେଉଛି ଆପଣ ସେଠାରେ ବସିବେ, ବିରୋଧୀ ଦଳରେ ବସିବେ ଏବଂ ଯଦି ଯୁକ୍ତିତର୍କ ଶେଷ ହୁଏ, ତେବେ ଚିତ୍କାର ଜାରି ରଖନ୍ତୁ, ଚିତ୍କାର ଜାରି ରଖନ୍ତୁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ଲଗାତାର ୩ ଥର ୧୦୦ ସଂଖ୍ୟା ଅତିକ୍ରମ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇନାହିଁ। କଂଗ୍ରେସ ଇତିହାସରେ ଏହା ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ପରାଜୟ। ତୃତୀୟଟି ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ପ୍ରଦର୍ଶନ। କଂଗ୍ରେସ ଯଦି ନିଜର ପରାଜୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥାନ୍ତା, ଲୋକମାନେ ଲୋକଙ୍କ ଆଦେଶ ମୁଣ୍ଡରେ ଦେଇଥାନ୍ତେ, ଆତ୍ମସମୀକ୍ଷା କରିଥାନ୍ତେ ତେବେ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା। କିନ୍ତୁ ସେମାନେ କିଛି ଆତ୍ମଚିନ୍ତନ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଏହାର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ମନରେ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଦିନରାତି ବିଜୁଳି ଜାଳି ଆମକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏପରି କାହିଁକି ଘଟୁଛି ମୁଁ ମୋର ସାଧାରଣ ଜୀବନ ଅନୁଭୂତିରୁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏକ ଛୋଟ ପିଲା ସାଇକେଲ ନେଇ ବାହାରକୁ ଆସିଛି ଏବଂ ଯଦି ସେହି ପିଲା ଖସିପଡ଼ିଲା, ସାଇକେଲରୁ ଓହ୍ଲାଇଲା, କାନ୍ଦିବା ଆରମ୍ଭ କରେ, ତା'ହେଲେ କିଛି ବଡ ଲୋକ ଆସି ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ତାଙ୍କୁ କହିଥାଏ ଯେ ଦେଖ ପିମ୍ପୁଡ଼ି ମରିଯାଇଛି, ଦେଖ ପକ୍ଷୀ ଉଡିଯାଇଛି, ହେ ଦେଖ ତୁମେ ଭଲ ସାଇକେଲ ଚଲାଇଛ, ହେ ତୁମେ ପଡ଼ିନାହଁ... ଏପରି କରି ସେମାନେ ତାଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ସୁଧାରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି। ନିଜର ଧ୍ୟାନ ହଟାଇ ସେ ସେହି ପିଲାର ମନକୁ ମନୋରଞ୍ଜନ କରିଥାନ୍ତି । ତେଣୁ ଆଜିକାଲି ପିଲାଙ୍କ ମନୋରଞ୍ଜନ ର କାମ ଚାଲିଛି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ର ଲୋକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଲୋକମାନେ ଆଜିକାଲି ଏହି ମଜା କରୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମନେ ପକାନ୍ତୁ ୧୯୮୪, ସେହି ନିର୍ବାଚନ, ତା'ପରେ ୧୦ଟି ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ... ୧୦ଟି ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଛି। ୧୯୮୪ ପରେ ୧୦-୧୦ଟି ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ସତ୍ତ୍ୱେ କଂଗ୍ରେସ ୨୫୦ ସଂଖ୍ୟା ଛୁଇଁପାରିନାହିଁ। ଏଥର ରାଉଣ୍ଡରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ୯୯ ଜଣ ଫସି ରହିଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମୋର ଗୋଟିଏ କାହାଣୀ ମନେ ଅଛି... ୯୯ ମାର୍କ ରଖିଥିବା ଜଣେ ପିଲା ଅହଂକାରରେ ବୁଲୁଥିଲା ଏବଂ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖାଉଥିଲା ଯେ ସେମାନେ କେତେ ମାର୍କ ପାଇଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ୯୯ ମାର୍କ ଶୁଣୁଥିଲେ, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ତାଳି ଦେଉଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ । ତା'ପରେ ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ଆସି କହିଲେ, ତୁମେ କ'ଣ ପାଇଁ ମିଠା ବଣ୍ଟନ କରୁଛ? ସେ ୧୦୦ରୁ ୯୯ ଆଣିନଥିଲେ, ୫୪୩ରୁ ବାହାର କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ସେହି ପିଲାର ବୁଦ୍ଧିକୁ କିଏ ବୁଝାଇପାରିବ ଯେ ତୁମେ ବିଫଳତାର ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛ? କଂଗ୍ରେସ...
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ନେତାଙ୍କ ବୟାନରେ ଏହି ବୟାନବାଜି ଫିଲ୍ମ ଶୋଲେକୁ ମଧ୍ୟ ପଛରେ ପକାଇଦେଇଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମନେଥିବ ଫିଲ୍ମ ଶୋଲେର ସେହି ମାଉସୀ ଜୀ... ତୁମେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ହାରିଛ, କିନ୍ତୁ ମାଉସୀ ଠିକ୍ କହୁଛ, ତୁମେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ହାରିଛ, କିନ୍ତୁ ମାଉସୀ ଏକ ନୈତିକ ବିଜୟ, ନୁହେଁ କି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
୧୩ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୦ଟି ଆସନ ହୋଇଛି, ହେ ମାଉସୀ, ୧୩ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୦ଟି ଆସନ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ହିରୋ ଅଛନ୍ତି, ନୁହେଁ କି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆରେ ପାର୍ଟି କି ଲୁଟିଆ ତୋ ଦୁବୋଇ ହୈ, ଆରେ ମାଉସୀ ପାର୍ଟି ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ୱାସ ନେଉଛି । ମୁଁ କଂଗ୍ରେସର ଲୋକଙ୍କୁ କହିବି, ମିଥ୍ୟା ବିଜୟ ଉତ୍ସବରେ ଜନମତକୁ ଦମନ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ନକଲି ବିଜୟର ନିଶାରେ ଜନାଦେଶ ବୁଡ଼ାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଏହାକୁ ଉତ୍ସବରେ ଚାପି ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଦେଶକୁ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସର ସହଯୋଗୀ ଦଳମାନେ ଏହି ନିର୍ବାଚନକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ। ଏହି ନିର୍ବାଚନ ମଧ୍ୟ ଏହି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏବେ ୨୦୨୪ରୁ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଏକ ପରଜୀବୀ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଭାବେ ପରିଚିତ ହେବ। ୨୦୨୪ରୁ କଂଗ୍ରେସ ଏକ ପରଜୀବୀ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ସେହି ଶରୀର ସହିତ ରହୁଥିବା ଶରୀରକୁ ପରଜୀବୀ ହିଁ ଖାଇଥାଏ। କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟ ସେହି ଦଳର ଭୋଟ୍ ଖାଇଥାଏ ଯାହା ସହିତ ସେ ନିଜର ସହଯୋଗୀ ଦଳର ମୂଲ୍ୟରେ ଆଗକୁ ବଢିଥାଏ ତେଣୁ କଂଗ୍ରେସ ଏକ ପରଜୀବୀ କଂଗ୍ରେସରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 'ପରଜୀବୀ' କହୁଛି, ମୁଁ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଏହା କହୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୃହରେ ଏବଂ ଏହି ଗୃହ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ କିଛି ତଥ୍ୟ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଯେଉଁଠି ବିଜେପି ଓ କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ହୋଇଥିଲା କିମ୍ବା ଯେଉଁଠି କଂଗ୍ରେସ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଦଳ ଥିଲା ଏବଂ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କର ୧-୨-୩ ଟି ଆସନ ଥିଲା, ସେଠାରେ କଂଗ୍ରେସର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ରେଟ୍ ମାତ୍ର ୨୬ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ଯେଉଁଠି କେହି ପଲ୍ଲୁ ଧରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠି ସେ ଜୁନିୟର ପାର୍ଟନର ଥିଲେ, କିଛି ଦଳ ତାଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ କଂଗ୍ରେସ ଜୁନିୟର ସହଯୋଗୀ ଥିଲା, ସେଠାରେ ସେମାନଙ୍କ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ରେଟ୍ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି। ଏବଂ କଂଗ୍ରେସର ୯୯ଟି ଆସନମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଆସନରେ ସହଯୋଗୀ ଦଳ ବିଜୟୀ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ପରଜୀବୀ କଂଗ୍ରେସ । ୧୬ଟି ରାଜ୍ୟରେ କଂଗ୍ରେସ ଏକାକୀ ଲଢ଼ିଥିବା ବେଳେ ଚଳିତ ନିର୍ବାଚନରେ ଏହାର ଭୋଟର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଗୁଜରାଟ, ଛତିଶଗଡ଼ ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏହି ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ କଂଗ୍ରେସ ଏକାକୀ ଲଢ଼ି ୬୪ଟି ଆସନରୁ ମାତ୍ର ୨ଟିରେ ବିଜୟୀ ହୋଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଚଳିତ ନିର୍ବାଚନରେ କଂଗ୍ରେସ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରଜୀବୀ ହୋଇପଡ଼ିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜ ସହଯୋଗୀଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ଚଢ଼ି ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ଯଦି କଂଗ୍ରେସ ତା'ର ସହଯୋଗୀ ଦଳର ଭୋଟ୍ ଖାଇ ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଲୋକସଭାରେ ଏତେ ଆସନ ଜିତିବା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ହୋଇଥାନ୍ତା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏଭଳି ସମୟରେ ଏକ ସୁଯୋଗ ଆସିଛି ଯେ ଦେଶ ବିକାଶର ମାର୍ଗ ବାଛିଛି, ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ବେଶ ମନ ସ୍ଥିର କରିଛି ଦେଶ । ତା'ପରେ ଭାରତକୁ ଏକାଠି ହୋଇ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ନୂଆ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଭଳି ସମୟରେ ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ୬-୬ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତରେ ଶାସନ କରିଥିବା କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଅରାଜକତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଲାଗିଛି। ସେମାନେ ଦକ୍ଷିଣକୁ ଯାଇ ଉତ୍ତରର ଲୋକମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ କହନ୍ତି, ସେମାନେ ଉତ୍ତରକୁ ଯାଇ ଦକ୍ଷିଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ କୁହନ୍ତି, ସେମାନେ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟର ଲୋକମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କହନ୍ତି, ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କହନ୍ତି । ଭାଷା ଆଧାରରେ ବିଭାଜନ କରିବାକୁ ସେମାନେ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶର କିଛି ଅଂଶକୁ ଭାରତରୁ ଅଲଗା କରିବାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ନେତାମାନଙ୍କୁ ସଂସଦ ଟିକେଟ ଦେବାର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ଯାହା କଂଗ୍ରେସ ଦଳ କରିଛି। ଗୋଟିଏ ଜାତିକୁ ଅନ୍ୟ ଜାତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ପ୍ରତିଦିନ ଖୋଲାଖୋଲି ନୂଆ ନୂଆ କାହାଣୀ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ନୂଆ ନୂଆ ଗୁଜବ ବ୍ୟାପିବାରେ ଲାଗିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଦେଶର ଗୋଟିଏ ପ୍ରାନ୍ତର ଲୋକଙ୍କୁ ନିମ୍ନମାନର ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଦେଶରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅରାଜକତା ବ୍ୟାପିବା ଦିଗରେ କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଶୁଣି ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଯେଉଁ ଅର୍ଥନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ସେମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଅର୍ଥନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି, ଏହି ମାର୍ଗ ଦେଶକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅରାଜକତା ଆଡ଼କୁ ଟାଣି ନେବାକୁ ଯାଉଛି। ଜାଣିଶୁଣି ଏହି ଖେଳ ଖେଳାଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ବୋଝ ପାଲଟିବ । ଫୋରମରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ଯେ, ଯଦି ସେମାନଙ୍କ ମନର ଫଳାଫଳ ନ ଆସେ ତେବେ ଜୁନ୍ ୪ ତାରିଖରେ ଦେଶରେ ନିଆଁ ଲଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଲୋକମାନେ ଏକାଠି ହେବେ, ଅରାଜକତା ସୃଷ୍ଟି କରିବେ, ଏମାନଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଡକାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅରାଜକତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ସେମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରଶ୍ନବାଚୀ ସୃଷ୍ଟି କରି ଅରାଜକତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଇଛି। ସିଏଏକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା, ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବାର ଖେଳ, ସମଗ୍ର ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲା କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଦେଶକୁ ଦଙ୍ଗା ଭିତରକୁ ଠେଲିଦେବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଦେଖିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆଜିକାଲି ସହାନୁଭୂତି ହାସଲ କରିବାର ଏକ ନୂଆ ନାଟକ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏକ ନୂଆ ଖେଳ ଖେଳାଯାଉଛି, ମୁଁ ଏକ କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଛି ଶୁଣନ୍ତୁ। ଜଣେ ପିଲା ସ୍କୁଲରୁ ଆସି ଜୋରରେ କାନ୍ଦିବା ଆରମ୍ଭ କଲା ଏବଂ ତା'ର ମା' ମଧ୍ୟ ଭୟଭୀତ ହୋଇଗଲା, କ'ଣ ହେଲା, ବହୁତ କାନ୍ଦିବାକୁ ଲାଗିଲା ଏବଂ ତା'ପରେ କହିବା ଆରମ୍ଭ କଲା ମା' ଆଜି ସ୍କୁଲରେ ମୋତେ ମାଡ଼ ମାରିଲା, ଆଜି ସ୍କୁଲରେ ସେ ମୋତେ ମାରିଲା ଏବଂ ଜୋରରେ କାନ୍ଦିବାକୁ ଲାଗିଲା, ମା' ବିବ୍ରତ ହୋଇଗଲେ । ସେ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିଲେ ଘଟଣା କ'ଣ, କିନ୍ତୁ ସେ କହୁନଥିଲେ, କେବଳ କାନ୍ଦୁଥିଲେ, ମୋତେ ମାରିଲେ, ମାରିଲେ । ପିଲାଟି ଆଜି ସ୍କୁଲରେ ଜଣେ ଶିଶୁକୁ ପ୍ରତି ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରିଛି ବୋଲି କହି ନ ଥିଲା। ସେ ଗୋଟିଏ ପିଲାର ବହି ଚିରି ଦେଇଛି କହି ନ ଥିଲା । ସେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଚୋର ବୋଲି କହିଥିଲେ ତାହା ବି କହିନାହିଁ। ସେ କାହାର ଟିଫିନ୍ ଚୋରି କରି ଖାଇଥିବା କଥା କହିନାହିଁ । ଗତକାଲି ସେ ଗୃହରେ ଏହି ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ଗତକାଲି ଏଠାରେ ଜଣେ ବାଳକ ଜୋରରେ ବାଳକ ଶିଶୁ କାନ୍ଦୁଥିଲା, ମୋତେ ମାରିଲେ, ମୋତେ ଏଠାରେ ମାରିଲେ, କାନ୍ଦୁଥିଲା, ମୋତେ ମାରିଲେ, ମୋତେ ସେ ମାରିଲା, ଏହା ମୋତେ ଏଠାରେ ମାଡ଼ ମାରିଥିଲା, ଏହା ମୋତେ ସେ ମାରିଲେ । ଏହା ଚାଲିଥିଲା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ସହାନୁଭୂତି ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ନୂଆ ନାଟକ ଚାଲିଛି। କିନ୍ତୁ ଦେଶ ସତ ଜାଣେ ଯେ ଦୁର୍ନୀତି ମାମଲାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାମିନରେ ବାହାରୁଛି। ଓବିସି ଲୋକଙ୍କୁ ଚୋର କହିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡିତ କରାଯାଇଛି। ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟରେ ଦାୟିତ୍ୱହୀନ ବୟାନ ଦେବା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ କ୍ଷମା ମାଗିବାକୁ ପଡିଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବୀର ସାବରକରଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ମାମଲାରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ଦଳର ସଭାପତିଙ୍କୁ ହତ୍ୟାକାରୀ କହିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ବିଚାର ଚାଲିଛି। ଅନେକ ନେତା, ଅଧିକାରୀ ଓ ଅନୁଷ୍ଠାନ ବିରୋଧରେ ମିଛ କହିବାର ଗୁରୁତର ଅଭିଯୋଗ ରହିଛି ଏବଂ ସେସବୁ ମାମଲା ଚାଲିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ପିଲାର ବୁଦ୍ଧିରେ କହିବା ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନ ଥାଏ କିମ୍ବା ପିଲା ବୁଦ୍ଧିରେ ଆଚରଣ ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଶିଶୁର ବୁଦ୍ଧି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇଯାଏ, ସେତେବେଳେ ସେ ଗୃହରେ କାହାର ମଧ୍ୟ ପଛରେ ପଡିଯାଇ ଥାଏ । ସେତେବେଳେ ଏହି ବାଳକ ବୁଦ୍ଧି ନିଜର ସୀମା ହରାଇ ଦେଇଥାଏ, ସେମାନେ ଗୃହ ଭିତରେ ବସି ଆଖିରେ ଦେଖାଇଥାନ୍ତି, ଆଖିରେ ଦେଖାଇଥାନ୍ତି, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ, ଏମାନଙ୍କର ସତ୍ୟତା ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏବେ ସତ ବୁଝିପାରିଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ କହୁଛି ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଏହା ସମ୍ଭବ ହେବ ନାହିଁ, ଆପଣ ଏହା କରିପାରିବେ ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ତୁଳସୀଦାସ ଜୀ କହିଛନ୍ତି, ଅଖିଳେଶ ଜୀ... ତୁଳସୀଦାସ ଜୀ କହିଛନ୍ତି ଝୁଟ ଲେନା ଝୁଟ ଦେନା, ଝୁଟ ଭୋଜନ ଝୁଟ ଚବେନା । ତୁଳସୀଦାସ ଜୀ କହିଛନ୍ତି, ଜୁଟ୍ ଲେନା, ଝୁଟ ଦେନା,ଝୁଟ ଭୋଜନ, ଝୁଟ୍ ଚବେନ। କଂଗ୍ରେସ ମିଛ ରାଜନୀତିର ଅସ୍ତ୍ର କରିଛି । ମିଛ କହିବା ପାଇଁ ମୁହଁ ଖୋଲିଛି କଂଗ୍ରେସ । ସେ ଯେମିତି ମଣିଷ ଖାଉଥିବା ପଶୁ, ଯିଏ ପାଟିରେ ରକ୍ତ ପାଏ, ଠିକ୍ ସେହିପରି କଂଗ୍ରେସର ସମ୍ମାନିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମିଛର ରକ୍ତ ପାଇଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତାକାଲି ଜୁଲାଇ ପହିଲାରେ ଦେଶ ଖଟାଖଟ ଦିବସ ପାଳନ କରିଛି । ଜୁଲାଇ ପହିଲାରେ ଲୋକମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଯାଞ୍ଚ କରୁଥିଲେ । ୮୫୦୦ ଟଙ୍କା ଆସିଲା କି ନାହିଁ । ଏହି ମିଥ୍ୟା କାହାଣୀର ଫଳାଫଳକୁ ଦେଖି କଂଗ୍ରେସ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିଛି । ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମାସକୁ ୮୫୦୦ ଟଙ୍କା ଦେବାର ମିଛ ଏହି ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ଆଘାତ ଦେଇଥିବା ଅଭିଶାପ ରେ ପରିଣତ ହୋଇ କଂଗ୍ରେସକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଇଭିଏମ୍ ବିଷୟରେ ମିଛ, ସମ୍ବିଧାନ ବିଷୟରେ ମିଛ, ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ମିଛ, ଏହା ପୂର୍ବରୁ ରାଫେଲ ବିଷୟରେ ମିଛ, ହାଲ୍ ବିଷୟରେ ମିଛ, ଏଲଆଇସି ବିଷୟରେ ମିଛ, ବ୍ୟାଙ୍କ ବିଷୟରେ ମିଛ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା । ମନୋବଳ ଏତେ ବଢ଼ିଥିଲା ଯେ ଗତକାଲି ଗୃହକୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ହୋଇଥିଲା। ଗତକାଲି ଗୃହରେ ଅଗ୍ନିବୀରଙ୍କୁ ନେଇ ମିଛ କୁହାଯାଇଥିଲା। ଗତକାଲି ଏଠାରେ ଏମ୍ ଏସ୍ ପି ଦିଆଯାଉ ନାହିଁ ବୋଲି ଅନେକ ମିଥ୍ୟା କୁହାଯାଉଥିଲା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ସମ୍ବିଧାନର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ସହ ଖେଳିବା ଗୃହର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଏବଂ ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ସହ ଖେଳିବା ଅନେକ ଥର ଲୋକସଭାରେ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଅଶୋଭନୀୟ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଯେଉଁ ଦଳ ୬୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏଠାରେ ବସିଛି, ସେ ସରକାରଙ୍କ କାମ କଣ ଜାଣେ। ଯାହାଙ୍କ ପାଖରେ ଅନେକ ଅଭିଜ୍ଞ ନେତା ଅଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଅରାଜକତାର ଏହି ମାର୍ଗରେ ଯାଆନ୍ତି, ମିଛର ବାଟ ବାଛିଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ସଙ୍କଟ ଆଡକୁ ଗତି କରିଥାଏ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ସହ ଖେଳିବା ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନ, ଦେଶର ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନ। ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ବୀର ପୁତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଅପମାନ।
ତେଣୁ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମୁଁ ଜାଣେ ତୁମେ ବହୁତ ଦୟାଳୁ, ତୁମେ ଉଦାର ମନର ମାଲିକ, ତୁମେ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ହାଲୁକା ମଧୁର ହସ ସହିତ ଜିନିଷଗୁଡିକ ପରିଚାଳନା କରିନେଇଥାନ୍ତି
କିନ୍ତୁ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ବର୍ତ୍ତମାନ କ'ଣ ଘଟୁଛି, ଗତକାଲି ଯାହା ଘଟିଛି ତାହାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନ ନେଇ ଆମେ ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବୁ ନାହିଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକୁ ଶିଶୁ ବୁଦ୍ଧି ବୋଲି କହି, ସେମାନଙ୍କୁ ଶିଶୁ ବୁଦ୍ଧି ବୋଲି ଭାବି ଅଣଦେଖା କରିବା ଉଚିତ ୍ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଦୌ ଅଣଦେଖା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଏବଂ ମୁଁ ଏହା କହୁଛି କାରଣ ଏହା ପଛର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଭଲ ନୁହେଁ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦର ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଜାଗ୍ରତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି |
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ମିଛ ଆମ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ବିବେକ ଓ ବୁଦ୍ଧି ଉପରେ ସନ୍ଦେହ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ତାଙ୍କ ମିଛ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଜ୍ଞାନକୁ ଚାପୁଡ଼ା ମାରିବାର ଏକ ନିର୍ମଳ କାର୍ଯ୍ୟ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶର ମହାନ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଏକ ଚାପୁଡ଼ା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏହି ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ଗୃହରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମିଛ ପରମ୍ପରା ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ବୋଲି ଦେଶବାସୀ ଓ ଏହି ଗୃହ ଆଶା ରଖିଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ସର୍ବଦା ସମ୍ବିଧାନ ଓ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ମିଛ କହିଆସିଛି। ଆଜି ମୁଁ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସତ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ଏହାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନମ୍ରତାର ସହ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏହି ସତ ଜାଣିବା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏହା ହେଉଛି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ୫୦ତମ ବର୍ଷ। ଜରୁରିକାଳୀନ କେବଳ ଏବଂ କେବଳ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ମାନସିକତା କାରଣରୁ କେବଳ କ୍ଷମତା ଲୋଭରେ ଦେଶ ଉପରେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ଏକ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ଶାସନ ଥିଲା । ଆଉ ନିଷ୍ଠୁରତାର ସବୁ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି କଂଗ୍ରେସ । ସେ ନିଜ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ଅତ୍ୟାଚାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶର ଢାଞ୍ଚାକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଭଳି ପାପ କରିଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ସରକାରଙ୍କୁ ଭାଙ୍ଗିବା, ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଦମନ କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଥିଲା, ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଥିଲା, ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଥିଲା । ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଆରମ୍ଭରୁ ଦେଶର ଦଳିତ ଓ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତି ଘୋର ଅନ୍ୟାୟ କରିଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏହି କାରଣରୁ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର କଂଗ୍ରେସର ଦଳିତ ବିରୋଧୀ, ପଛୁଆ ବିରୋଧୀ ମାନସିକତା କାରଣରୁ ନେହେରୁଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରୁ ଇସ୍ତଫା ଦେଇଥିଲେ। ନେହେରୁଜୀ ଦଳିତ, ପଛୁଆବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତି କିପରି ଅନ୍ୟାୟ କରିଥିଲେ ତାହା ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏବଂ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରୁ ଇସ୍ତଫା ଦେବା ସମୟରେ ଯେଉଁ କାରଣ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ତାହା ତାଙ୍କ ଚରିତ୍ରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ । ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଜୀ କହିଥିଲେ, "ସରକାର ଅନୁସୂଚିତ ଜାତିକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ନେଇ ମୋ ଭିତରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା କ୍ରୋଧକୁ ମୁଁ ରୋକି ପାରିଲି ନାହିଁ, ଏସବୁ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ କଥା। ଅନୁସୂଚିତ ଜାତିଙ୍କ ଅବହେଳା ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ କ୍ରୋଧିତ କରିଥିଲା। ବାବାସାହେବଙ୍କ ସିଧାସଳଖ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ନେହେରୁ ନିଜର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ପ୍ରୟୋଗ କରି ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ଜୀବନକୁ ଶେଷ କରିଦେଇଥିଲେ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ପ୍ରଥମେ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଏକ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ବାଚନରେ ପରାଜିତ ହୋଇଥିଲେ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପରାଜୟକୁ ସେମାନେ ପାଳନ କରିବା ସହ ଏହାକୁ ପାଳନ କରିବା ସହ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏକ ଚିଠିରେ ଲେଖାଯାଇଛି ଯେ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଭଳି ଦଳିତ ନେତା ବାବୁ ଜଗଜୀବନ ରାମ ଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ପ୍ରାପ୍ୟ ତାକୁ ଦିଆଯାଇନାହିଁ। ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ପରେ ଜଗଜୀବନ ରାମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଥିଲା। ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଜଗଜୀବନ ରାମ ଜୀ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଏବଂ ଜଗଜୀବନ ରାମ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବୋଲି ଏକ ପୁସ୍ତକରେ ଲେଖାଯାଇଛି । ଯଦି ସେମାନେ ସେମାନେ ହୋଇଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ସାରା ଜୀବନ ଚାଲିପାରିବେ ନାହିଁ । ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧିଙ୍କ ଏହି ଉଦାହରଣ ସେହି ପୁସ୍ତକରେ ରହିଛି। ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହଙ୍କ ସହ କଂଗ୍ରେସ ସମାନ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲା, ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଛାଡି ନଥିଲା। ସେହି କଂଗ୍ରେସ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ନେତା, କଂଗ୍ରେସ ପାର୍ଟିର ସଭାପତି, ବିହାରର ପୁଅ ସୀତାରାମ କେଶରୀଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ଅପମାନଜନକ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ପାପ ଏହି କଂଗ୍ରେସ କରିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଆରମ୍ଭରୁ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ତୀବ୍ର ବିରୋଧ କରି ଆସୁଛି। ନେହେରୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖି ସଂରକ୍ଷଣକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଶବ୍ଦରେ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। କଂଗ୍ରେସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ମଣ୍ଡଳ କମିଶନ ରିପୋର୍ଟକୁ ଶୀତଳ ବାକ୍ସରେ ମଧ୍ୟ ଦବେଇ ରଖିଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ଦଳର ତୃତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜୀବ ଗାନ୍ଧି ଯେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳରେ ଥିଲେ ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ଭାଷଣ ଥିଲା ସଂରକ୍ଷଣ ବିରୋଧରେ । ଏହା ଏବେ ବି ସଂସଦର ରେକର୍ଡରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ତେଣୁ ସମ୍ମାନିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆଜି ମୁଁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆପଣଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଗତକାଲି ଯାହା ଘଟିଲା, ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷମା କରିବେ ନାହିଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
୧୩୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀ ଚିକାଗୋରେ କହିଥିଲେ । ମୁଁ ଏପରି ଏକ ଧର୍ମର ହୋଇଥିବାରୁ ଗର୍ବିତ ଯିଏ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ସହିଷ୍ଣୁତା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱୀକୃତି ଶିଖାଇଛି । ୧୩୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀ ଆମେରିକାର ଚିକାଗୋରେ ବିଶ୍ୱର ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ହିନ୍ଦୁ ଧର୍ମ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ହିନ୍ଦୁ ମାନେ ସହନଶୀଳ, ହିନ୍ଦୁ ମାନେ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଯିଏ ସମ୍ପର୍କୀୟ ଭାବରେ ବସବାସ କରନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଭାରତର ଏତେ ବିବିଧତା, ଏହାର ବିଶାଳତା ସେହି କାରଣରୁ ଆଜି ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବିକଶିତ ହେଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏହା ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିଷୟ ଯେ ଆଜି ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ମିଥ୍ୟା ଅଭିଯୋଗ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ କୁ ମନ୍ତ୍ରଣା ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ଚାଲିଛି। ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ କହିଲେ ଯେ ହିନ୍ଦୁମାନେ ହିଂସାତ୍ମକ, ଏହା କୁହଯାଇଥିଲା ଆପଣଙ୍କର ସଂସ୍କାର, ରୀତିନୀତି, ଏହା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର ଚରିତ୍ର, ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା, ଏହା ହେଉଛି ତୁମର ଘୃଣା, ଏହା ହେଉଛି ଏହି ଦେଶର ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏହି ଦେଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଏହାକୁ ଭୁଲିବାକୁ ଯାଉନାହିଁ । କିଛି ଦିନ ତଳେ ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କଳ୍ପନା କରାଯାଉଥିବା କ୍ଷମତାର ବିନାଶ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ବିନାଶ ବିଷୟରେ ଆପଣ କେଉଁ ଶକ୍ତି କଥା କହୁଛନ୍ତି? ଏହି ଦେଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଶକ୍ତିର ପୂଜା କରି ଆସୁଛି । ମୋର ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମା' ଦୁର୍ଗାଙ୍କୁ ପୂଜା କରି ଶକ୍ତିର ଉପାସନା କରିଥାଏ। ଏହି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମା' କାଳୀଙ୍କୁ ଉପାସନା କରେ, ନିଷ୍ଠାର ସହ କରିଥାଏ । ତୁମେ ସେହି ଶକ୍ତିର ବିଷୟରେ କହୁଛ । ଏମାନେ ହିଁ ହିନ୍ଦୁ ଆତଙ୍କବାଦ ଶବ୍ଦତିଆରି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ବନ୍ଧୁମାନେ ହିନ୍ଦୁ ଧର୍ମକୁ ଡେଙ୍ଗୁ, ମ୍ୟାଲେରିଆ, ଏଭଳି ଶବ୍ଦ ସହ ତୁଳନା କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଲୋକମାନେ ତାଳି ମାରୁଥିଲେ ଏହି ଦେଶ କେବେ ବି କ୍ଷମା କରିବ ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏକ ସୁଚିନ୍ତିତ ରଣନୀତି ଅଧୀନରେ ସେମାନଙ୍କର ସମଗ୍ର ପରିବେଶ ହିନ୍ଦୁ ପରମ୍ପରା, ହିନ୍ଦୁ ସମାଜ, ଏହି ଦେଶର ସଂସ୍କୃତି, ଏହି ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ, ଏହାକୁ ଅପମାନିତ କରିବା, ଗାଳି କରିବା, ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କୁ ଉପହାସ କରିବା ଏହାକୁ ଏକ ଫ୍ୟାଶନ ରେ ପରିଣତ କରିଛି ଏବଂ ଏଭଳି ତତ୍ତ୍ୱମାନେ ନିଜର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଏହାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆମେ ପିଲାଦିନରୁ ଶିଖିବାକୁ ଆସିଛୁ । ଗାଁ ହେଉ କି ସହର, ଗରିବ ହେଉ କି ଧନୀ, ଏ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ଏକଥା ଜାଣନ୍ତି। ଭଗବାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରୂପ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ, ଭଗବାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରୂପ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ। ଭଗବାନଙ୍କ କୌଣସି ରୂପ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ, ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ନୁହେଁ । ଯାହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ତାହା କରାଯାଏ ନାହିଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆମର ଦେବଦେବୀଙ୍କ ଅପମାନ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ଗଭୀର ଆଘାତ ଦେଉଛି। ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଭଗବାନଙ୍କ ରୂପର ଏଭଳି ଖେଳ । ସମ୍ମାନିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଏ ଦେଶ କେମିତି କ୍ଷମା କରିପାରିବ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଗତକାଲିର ଗୃହର ଦୃଶ୍ୟକୁ ଦେଖିଲେ ଏବେ ହିନ୍ଦୁ ସମାଜକୁ ମଧ୍ୟ ଭାବିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ଏହି ଅପମାନଜନକ ବୟାନ ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ ନା ଏହା ଏକ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି। ଏ ନେଇ ହିନ୍ଦୁ ସମାଜକୁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ହେଉଛି ଦେଶର ଗୌରବ। ସେମାନଙ୍କ ସାହସ ଓ ଆମ ସେନାର ବୀରତ୍ୱ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଗର୍ବିତ। ଆଉ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆମ ସେନା ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିଛି, ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ସେହି ସଂସ୍କାର କରୁଛି ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏତେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇ ନାହିଁ । ଆମ ସେନାର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆମ ସେନା ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ଵାନର ଉଚିତ ଜବାବ ଦେଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ, ସଂସ୍କାର କରୁଛୁ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ସେନାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ କିଛି ବଦଳିଯାଇଛି । ସିଡିଏସ୍ ପଦବୀ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ପରେ ଏକୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଯୁଦ୍ଧ ଶାସ୍ତ୍ରର ନିଶାଦମାନଙ୍କ ମତ ରଖୁଥିବା ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ଭାରତରେ ଥିଏଟର କମାଣ୍ଡ ଜରୁରୀ । ଆଜି ମୁଁ ସନ୍ତୋଷର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ସିଡିଏସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ ହେବା ପରେ ଦେଶରେ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଥିଏଟର କମାଣ୍ଡ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି ହେଉଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ଆମ ସେନାକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଆମ ଦେଶର ସେନା ଯବାନ ହେବା ଦରକାର। ସେନା ଶତ୍ରୁଙ୍କ ଦାନ୍ତ ଖଟା କରିବା ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ। ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉପରେ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ରହିବା ଦରକାର। ସେନାରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଦରକାର ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଯୁଦ୍ଧଯୋଗ୍ୟ ସେନା ଗଠନ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସଂସ୍କାର କରୁଛୁ । ଠିକ୍ ସମୟରେ ସଂସ୍କାର ଅଭାବରୁ ଆମ ସେନାକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡିଛି । କିନ୍ତୁ ଏସବୁ କଥା ସର୍ବସାଧାରଣରେ କହିବା ଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ, ତେଣୁ ମୁଁ ମୋ ପାଟି ବନ୍ଦ କରି ବସିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଦେଶର ନିରାପତ୍ତା ଏକ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ। ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ, ଏଭଳି ସଂସ୍କାରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବେ ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯୁଦ୍ଧର ରୂପ ବଦଳାଇବା। ସମ୍ବଳ ବଦଳୁଛି, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବଦଳୁଛି, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବଦଳୁଛି। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ସମାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଅନୁଯାୟୀ ସେନାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ। ଗାଳି ଗୁଲଜ କରି ଏବଂ ଏପରିକି ପାଟି ବନ୍ଦ କରି ମିଥ୍ୟା ଅଭିଯୋଗ କୁ ସହ୍ୟ କରି ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କାମ କରୁଛୁ । ଏଭଳି ସମୟରେ ଦେଶର ସେନାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ଏଭଳି ସମୟରେ କ'ଣ କରୁଛି? ସେମାନେ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଂସ୍କାର ପ୍ରୟାସକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାକୁ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରୁଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ବାସ୍ତବରେ କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ କେବେ ବି ଭାରତୀୟ ଶକ୍ତିକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବାକୁ ଦେଖିପାରିବେ ନାହିଁ । ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,ନେହେରୁଙ୍କ ସମୟରେ ଦେଶର ସେନା କେତେ ଦୁର୍ବଳ ଥିଲା କିଏ ଜାଣେ ନାହିଁ? କଂଗ୍ରେସ ଆମ ସେନାରେ କରିଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ସେହି ପଦ୍ଧତି ଥିଲା ଯାହା ଦେଶର ସେନାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଛି। ଏହା ଦେଶର ସେନାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଦେଇଥିଲା। ଜଳ ହେଉ, ଜମି ହେଉ କି ଆକାଶ, ସେନାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତା ରେ ସେମାନେ ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଧୀନ କରିଥିଲେ, ସେବେଠାରୁ ସେମାନେ ଦୁର୍ନୀତିର ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ । ଜିପ୍ ଦୁର୍ନୀତି ହେଉ, ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଦୁର୍ନୀତି ହେଉ, ବୋଫର୍ସ ଦୁର୍ନୀତି ହେଉ, ଏସବୁ ଦୁର୍ନୀତି ଦେଶର ସେନାର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିପାରିଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,କଂଗ୍ରେସ ସମୟରେ ଆମ ସେନା ପାଖରେ ବୁଲେଟ୍ ପ୍ରୁଫ୍ ଜ୍ୟାକେଟ୍ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା। କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ବେଳେ ସେମାନେ କେବଳ ଦେଶର ସେନାକୁ ନଷ୍ଟ କରିନଥିଲେ, ଦୁର୍ବଳ କରି ଦେଇଥିଲେ, ବରଂ ବିରୋଧୀଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାରନାମା ଜାରି ରହିଥିଲା। ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ଯିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେନାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ପାଇଁ ଲଗାତାର ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି। ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରରେ ଥିଲେ, ସେମାନେ ଲଢୁଆ ବିମାନ ନେଇନଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରରେ ଓହ୍ଲାଇଥିଲା । ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ବାୟୁସେନା ରେ ପହଞ୍ଚିବାରୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଦେଖନ୍ତୁ ଏହି ପିଲାମାନେ ରାଫେଲର ଛୋଟ ଛୋଟ ଖେଳନା ତିଆରି କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ସେନାକୁ ଉପହାସ କରିବାରେ ମଜା ନେଉଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଭାରତୀୟ ସେନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଭାରତୀୟ ସେନାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପର ସଂସ୍କାରକୁ କଂଗ୍ରେସ ବିରୋଧ କରିଥାଏ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ସମୟ ଦେବା ଏବଂ ସମୟ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏବେ କଂଗ୍ରେସର ଲୋକମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଯୌବନର ଶକ୍ତି, ସୈନିକଙ୍କ ଆତ୍ମଶକ୍ତି ହିଁ ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏବେ ଏହା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରି ସେନାରେ ନିଯୁକ୍ତି କୁ ନେଇ ଏକ ନୂଆ ଉପାୟ ପ୍ରଚାର କରାଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ମୋ ଦେଶର ଲୋକମାନେ, ଯୁବକମାନେ ମୋ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସେନାରେ ଯୋଗ ଦେବେ ନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ଚାଲିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମୁଁ ଏହି ଗୃହ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, କଂଗ୍ରେସ କାହା ପାଇଁ ଆମ ସେନାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି? କାହା ଫାଇଦା ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସକର୍ମୀମାନେ ସେନାକୁ ନେଇ ଏତେ ମିଛ ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଓ୍ଵାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ କୁ ନେଇ ଦେଶର ବୀର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଠକିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଇଥିଲା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆମ ଦେଶରେ ଶ୍ରୀମତୀ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଓ୍ଵାନ୍ ରାଙ୍କ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାଉଚ୍ଛେଦ କରିଥିଲେ। ଦଶନ୍ଧି ଧରି କଂଗ୍ରେସ ଏହି ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ଦେଇନଥିଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ଆସିଲା, ସେତେବେଳେ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଖାଇ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସେନା ବୀରଙ୍କୁ ବୋକା ବନାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଓ୍ଵାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବା ତାଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା। ଏନଡିଏ ସରକାର ଓ୍ଵାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ ଏବଂ ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମଦୋଦୟ,, ଭାରତର ସମ୍ବଳ ଯେତେ ସୀମିତ ହେଉ ନା କାହିଁକି, କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ କରୋନାର କଠୋର ଲଢ଼େଇ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମର ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ ଭାବେ ୧ ଲକ୍ଷ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ପେପର ଲିକ୍ କୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ ବେଗ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ର ଓ ଯୁବକଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସରକାର ଏଭଳି ଘଟଣାକୁ ରୋକିବା ଦିଗରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀର ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ । ଯେଉଁମାନେ ଯୁବକଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ସହ ଖେଳିବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଛଡ଼ାଯିବ ନାହିଁ। ନିଟ୍ ମାମଲାରେ ସାରା ଦେଶରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଗିରଫ କରାଯାଉଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିସାରିଛନ୍ତି। ପରୀକ୍ଷା ପରିଚାଳନା ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି।
ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମଦୋଦୟ,
ଏନ୍ ଡିଏ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶକୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଆମେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବାର ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କୁ ଘର ଯୋଗାଇଦେବା ଆମର ସଂକଳ୍ପ।
ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମଦୋଦୟ,
ବିଶ୍ଵରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଉଭା ହେଉଥିବାବେଳେ ଆମ ସେନାକୁ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏହି ଯୁଗ ହେଉଛି ସବୁଜ ଯୁଗ । ଏହା ହେଉଛି ସବୁଜ ଯୁଗର ଯୁଗ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଗ୍ଲୋବାଲ ୱାର୍ମିଂ ବିରୋଧରେ ଲଢୁଥିବା ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଦେବା ର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛି ଭାରତ । ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଭାରତ ପାୱାର ହାଉସରେ ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ ଏବଂ ଏହା ହାସଲ କରିବା ଆମର ସଂକଳ୍ପ ।
ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମଦୋଦୟ,
ଭବିଷ୍ୟତ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ଇ-ଯାନ ସହିତ ଜଡିତ । ଭାରତକୁ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନର କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମଦୋଦୟ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ ସେଥିରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଆମକୁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ବେଞ୍ଚମାର୍କ ସହ ସମକକ୍ଷ ହେବାକୁ ପଡିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଯେତିକି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହୋଇଛି ତାହା ପୂର୍ବରୁ କେବେ ହୋଇନଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଆଜି ଏହାର ଫାଇଦା ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ରୋଜଗାର ଓ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଏବେ ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେବା ଦରକାର, ଏହାକୁ ଏକ ନୂଆ ରଙ୍ଗ ମିଳିବା ଦରକାର, ଆଧୁନିକ ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ହେବା ଦରକାର ଏବଂ ସେହି ଆଧାରରେ ଭାରତ ଶିଳ୍ପ ୪.୦ରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବେ ଉଭା ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମ ର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସେ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଏକ ଗବେଷଣାରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ, ଗତ ୧୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଧ୍ୟୟନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଏହି ଅଧ୍ୟୟନରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଗତ ୧୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ରେକର୍ଡ ହୋଇଛି, ୧୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ରେକର୍ଡ ହୋଇଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆଜି ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି ଜି-୨୦ ଗ୍ରୁପକୁ ଯାଇଥାଏ, ବିଶ୍ୱର ଧନୀ ଦେଶମାନେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟକୁ ନେଇ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ଆମକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସୁକତାର ସହ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଭାରତ ଯେତିକି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବା ସହ ଆହ୍ବାନ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବା ସ୍ବାଭାବିକ। ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ରହିଛି, ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଭୁଲ ରଣନୀତି ଆପଣାଉଛନ୍ତି । ଏହି ଶକ୍ତିମାନେ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ବିବିଧତା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଚିନ୍ତା କେବଳ ମୋର ନୁହେଁ । ଏହି ଚିନ୍ତା କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ନୁହେଁ, ଏହି ଚିନ୍ତା କେବଳ ଶାସକ ଦଳର ନୁହେଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଅଛନ୍ତି, ଏପରିକି ମାନ୍ୟବର ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ। ମୁଁ ଆଜି ଗୃହ ସମ୍ମୁଖରେ ଉକ୍ତି ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟଙ୍କ ଏହି ବୟାନ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସୂଚାଉଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ତାଙ୍କ ରାୟରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଉକ୍ତି ପଢ଼ିଛି - ଲାଗୁଛି ଯେ ଏହି ମହାନ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ସନ୍ଦେହ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଏହାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ହୋଇଥିବା ପରି ମନେହୁଏ । ମୁଁ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟଙ୍କ କଥା ପଢୁଛି, ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ଆହୁରି କହୁଛନ୍ତି- ଏଭଳି କୌଣସି ପ୍ରୟାସ କିମ୍ବା ପ୍ରୟାସକୁ ଆରମ୍ଭରୁ ବନ୍ଦ କରାଯିବା ଉଚିତ୍। ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟଙ୍କ ବୟାନ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ଯେଉଁ ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ତାହା କୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ବିଚାର କରିବା ଦରକାର, ଆମେ ସେଠାରେ ନା ଗୃହରେ, ସେମାନେ ଗୃହକୁ ଆସିଛନ୍ତି ନା ଗୃହ ବାହାରେ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏଭଳି ବାହିନୀକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଶକ୍ତି ପ୍ରତି ଦେଶବାସୀସତର୍କ ରହିବା ଦରକାର।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
୨୦୧୪ରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସ ସହ କଂଗ୍ରେସର ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। କଂଗ୍ରେସ ସହାୟତାରେ ୭୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଆଜି, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମୁଁ ଏହି ଇକୋ ସିଷ୍ଟମକୁ ଚେତାବନୀ ଦେଉଛି । ମୁଁ ଏହି ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ, ଇକୋ ସିଷ୍ଟମର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଯେଉଁଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ କରିବ ସେ ନେଇ ସତର୍କ କରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଜି ମୁଁ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମକୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର ଉତ୍ତର ଏବେ ନିଜ ଭାଷାରେ ମିଳିବ। ଦେଶ ବିରୋଧୀ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକୁ ଏହି ଦେଶ କେବେ ବି ଗ୍ରହଣ କରିବ ନାହିଁ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଏହା ଏପରି ଏକ ସମୟ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ଅତି ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେଉଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିବରଣୀକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏବେ ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଛି, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ନିଜର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଏକ ସଫଳତାରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଗୃହର ସଦସ୍ୟମାନେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଉଚିତ୍ । ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପପୂରଣ ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ବସମ୍ପନ୍ନ ଭାବେ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି। ଆସନ୍ତୁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏକାଠି ହେବା ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାରେ ଆମେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡିବା ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଭାରତର ଏହି ଯୁଗରେ ସକାରାତ୍ମକ ରାଜନୀତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏବଂ ମୁଁ ଆମର ସହଯୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ, ଇଣ୍ଡି ଆଲାଏନ୍ସ ପକ୍ଷର ଲୋକଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣମାନେ ଆସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଶାସନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କ ସରକାର ଯେଉଁଠି ବି ଥାଆନ୍ତୁ, ସେମାନେ ସୁଶାସନ, ଡେଲିଭରି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ରେ ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଭଲ ହେବ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ରହିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଭଲ କାମ ପାଇଁ ଏନଡିଏ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସଂସ୍କାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାହସ କରିବା ଉଚିତ। ଆପଣଙ୍କ ସରକାର ଯେଉଁଠି ବି ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସଂସ୍କାର ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେମାନେ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଉଚିତ୍ । ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଅଧିକ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆଣିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ୍ । ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି; ରାଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର କିଛି ସରକାର ଅଛନ୍ତି। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନେ ବିଜେପି ସରକାର, ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ଦରକାର ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ଉଚିତ । ଯେଉଁମାନେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ଉଚିତ। କେଉଁ ସରକାର ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି, ସେହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆସନ୍ତୁ, ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏଠାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଗହଣା କର୍ମଣୋ ଗତି: ଅର୍ଥାତ୍ କାର୍ଯ୍ୟର ବେଗ ତୀବ୍ର ଅଟେ । ତେଣୁ ଏଭଳି ବିତର୍କ, ଅପମାନ, ମିଥ୍ୟା ଓ ପ୍ରତାରଣାରେ ବିଜୟୀ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ କର୍ମ, ଦକ୍ଷତା, ନିଷ୍ଠା ଓ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଏହି ସମୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଭିତରେ ମୋତେ ଏକ ଖବର ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି, ୟୁପିର ହାଥରସରେ ଘଟିଥିବା ଦଙ୍ଗାରେ ଅନେକ ଲୋକ ଦୁଃଖଦ ଭାବେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଦୁଃଖଦ ଖବର ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଛି । ଏହି ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ମୁଁ ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ଆହତଙ୍କ ଶୀଘ୍ର ଆରୋଗ୍ୟ କାମନା କରୁଛି । ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ପ୍ରଶାସନ ରିଲିଫ୍ ଓ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ରହିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସହ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏହି ଗୃହ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ପୀଡିତମାନଙ୍କୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ସାହାଯ୍ୟ କରାଯିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଆଜି ଏକ ଲମ୍ବା ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ମୋତେ ଲୋକସଭାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ତଥାପି ମଧ୍ୟ ମୋତେ ସମାନ ମୁକାବିଲା ଚେହେରାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା । ୨୦୧୯ରେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ସମାନ ଲଢ଼େଇର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ରାଜ୍ୟସଭାରେ ମୋତେ ସମାନ ଲଢ଼େଇର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏବେ ବହୁତ ମଜବୁତ ହୋଇଛି। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଦୃଢ଼, ମୋ ସ୍ୱର ଦୃଢ଼ ଏବଂ ମୋର ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼ ଅଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ସେମାନେ ଯେତେ ସଂଖ୍ୟା ଦାବି କଲେ ମଧ୍ୟ ୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ଆସିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଆମର ଶକ୍ତି ବହୁତ କମ୍ ଥିଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଚେୟାର ମଧ୍ୟ ସାମାନ୍ୟ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଦେଶର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଛାତି ଦେଖେଇ ସଂକଳ୍ପରୁ ଆମେ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଇନଥିଲୁ। ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଆମକୁ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୋଦି କିମ୍ବା ଏହି ସରକାର ଏଭଳି କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭୟ କରୁନାହାଁନ୍ତି । ଆମେ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆସିଛୁ ତାହାପୂରଣ କରିବୁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ନବନିର୍ବାଚିତ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବୁ ଏବଂ ବହୁତ କିଛି ବୁଝିବୁ ଏବଂ ଦେଶର ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ଆଖି ଆଗରେ ତଳକୁ ନ ପଡ଼ିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଚେଷ୍ଟା କରିବୁ | ତେଣୁ ଭଗବାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କୁ କିଛି ଭଲ ଜ୍ଞାନ ଦିଅନ୍ତୁ, ବାଳକମାନେ ବୁଦ୍ଧିକୁ କିଛି ଜ୍ଞାନ ଦିଅନ୍ତୁ ବୋଲି ଆଶା ରଖି ମୁଁ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ, ଅଭିଭାଷଣକୁ ମଧ୍ୟ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ, , ଆପଣ ମୋତେ ସମୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୋତେ ଏହି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବୁଝାଇବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ କାହାର ଶବ୍ଦ ସତ୍ୟର ସ୍ୱରକୁ ଦମନ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ଏପରି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ ସତ୍ୟକୁ ପୋତି ଦିଆଯାଏ ନାହିଁ ଏବଂ ମିଥ୍ୟାର କୌଣସି ମୂଳ ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇନାହିଁ, ସେମାନେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ନିଜ ସାଂସଦଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେବେ, ମୁଁ ଏହା ଆଶା କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ,
ମୁଁ ଏହି ଗୃହକୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ, ମୋତେ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗିଲା, ବହୁ ଆନନ୍ଦ ବହୁତ ଉପଭୋଗ କଲି | ସତ୍ୟର ଶକ୍ତି କ’ଣ, ତାହା ଆଜି ମୁଁ ଭଲଭାବରେ ଦେଖିଲି । ସତ୍ୟର ସାମର୍ଥ୍ୟ କ’ଣ ହୋଇଥାଏ । ତାଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଜି ଦେଖିଲି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମଦୋଦୟ, ବଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଦେଖିଛି ସତ୍ୟର ଶକ୍ତି କ'ଣ, ଆଜି ମୁଁ ତାହା ଦେଖିଛି । ତେଣୁ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ ଶ୍ରୀ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଡିସ୍କ୍ଲେମର୍ - ସଂସଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଏହା ଆନୁମାନିକ ଟ୍ରାନ୍ସକ୍ରିପ୍ସନ୍ ଯାହା ଅନୁମୋଦିତ ସଂସଦ ରେକର୍ଡ ସହିତ ମେଳନ କରିବା ପରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ।