Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President's Address in the Lok Sabha
02 JUL 2024 9:39PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I am here to express my gratitude for the President's Address.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our esteemed President has elaborated on the resolution for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) in her address. The Hon’ble President has raised important topics. The Hon’ble President has guided all of us and the nation, for which I express my heartfelt gratitude to her.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Many Hon’ble members have expressed their views on the President's address yesterday and today. I would like to especially mention those who have come among us for the first time as MPs, and some of our esteemed colleagues who have expressed their thoughts, adhering to all the rules of the Parliament. Their conduct was as if they were experienced MPs. Therefore, despite being new to Parliament, they have enhanced the dignity of the House and have made this debate more valuable with their thoughts.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The country has demonstrated to the world that it has conducted the biggest election campaign in the world successfully. The people of the country have chosen us in the biggest election campaign in the world.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
I can understand the pain of some people who, despite spreading continuous lies, faced a severe defeat. This is the biggest election campaign in the world, and the people of Bharat have given us the opportunity to serve the country for the third time. This is a very significant and proud event for the democratic world.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people of the country have given us this mandate after testing us on every criterion. The people have seen our track record of 10 years. They have seen us working with utmost dedication with the mantra of ‘Jan Seva Hi Pratham Seva’ (public service as the first service) for the welfare of the poor. It pulled 25 crore poor people out of poverty in 10 years. This successful effort to bring so many people out of poverty in such a short time in the Bharat’s independent period has become a blessing for us in this election.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When we won for the first time in 2014, we had said during the election campaign that we will have zero tolerance towards corruption. And today I am proud that our government has relieved the common man of the country who was afflicted by corruption. Corruption has hollowed out the country like termites. In such a situation, our zero tolerance policy towards corruption has been blessed by the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today Bharat’s reputation has increased worldwide. Today, Bharat is being honoured globally and every Indian feels proud of the way the world looks at Bharat.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people of the country have seen that our sole objective is nation first, Bharat first. Every policy, every decision, every action of ours has been measured by one scale: Bharat first. With the spirit of putting Bharat first, we have continued the necessary reforms in the country. Over the past 10 years, our government has been striving for the welfare of all the people of the country with the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We are dedicated to the principles of Bharat’s Constitution, keeping the spirit of ‘Sarvapanth Samabhaav’ (Respect for all religions) above all while serving the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This country has seen the politics of appeasement for a long time; this country has also seen the governance model of appeasement for a long time. For the first time, we have attempted a complete secularism, not appeasement but satisfaction. When we talk about satisfaction, it means saturation of every scheme. Our concept of governance reaching the last person is fulfilled by this. And when we follow the principle of saturation, true social justice is achieved. True secularism is achieved by saturation, and that is why the people of the country have given us this third mandate.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Appeasement has devastated this country, and that is why we have followed the principle of justice to all, appeasement to none.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people of Bharat have supported us after observing and evaluating our 10 years of work.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have once again been given the opportunity to serve 140 crore citizens of this country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This election has proven how mature the people of Bharat are, how judiciously and with high ideals they use their wisdom. As a result, we are here before you, humbly ready to serve the people of the country for the third time.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people of the country have seen our policies. The people have trusted our intentions and our dedication.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In this election, we went among the people with a great resolve, seeking their blessings. We sought blessings for our ‘Viksit Bharat’ resolve. We approached the people with a commitment to building a ‘Viksit Bharat’, with good intentions and the aim of public welfare. The public has endorsed our resolve for a ‘Viksit Bharat’ and has given us the opportunity to serve the nation once again.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When the country develops, the dreams of millions of people are fulfilled. When the country develops, the resolutions of millions of people are realized.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When the country develops, a strong foundation is laid for future generations to fulfil their dreams.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The direct benefit of a ‘Viksit Bharat’ is the dignity of our citizens and the improvement in their quality of life. This naturally comes to the fate of millions of citizens with a ‘Viksit Bharat’. The common citizen of my country has longed for these things after independence.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When Bharat develops, there is a significant improvement in the condition of our villages and cities. The life in villages becomes dignified and elevated, and new opportunities for development emerge. The development of our cities also becomes an opportunity in a ‘Viksit Bharat’, and it is our dream that the cities of Bharat stand equal in the journey of global development.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A ‘Viksit Bharat’ means that millions of citizens have access to millions of opportunities. Many opportunities become available, and they can achieve new boundaries of development according to their skills, capacities, and resources.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, I assure the countrymen through you that we will make every possible effort to fulfil the resolve of a ‘Viksit Bharat’ with complete dedication and honesty. Every moment of our time and every particle of our body will be dedicated to fulfilling the dream of a ‘Viksit Bharat’ for our countrymen. We had promised the people of the country 24 by 7 for 2047. Today, I reiterate in this House that we will surely accomplish this task.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Recall the days of 2014. If we remember those days of 2014, we will realize that the people of our country had lost their self-confidence, and the nation was sinking into a pit of despair. The greatest loss that the country suffered before 2014 was the loss of the citizens' confidence. When confidence and self-belief are lost, it becomes difficult for a person, a society, or a country to stand up. At that time, the common man's refrain was that इस देश का कुछ हो नहीं सकता (nothing can be be done in this country). Everywhere, we heard those seven words: "Nothing can be done in this country," before 2014. Those words had become the identity of pre-2014 Bharat. Newspapers were filled with news of scams worth hundreds of crores of rupees every day; news on scams competing with old ones. This was the period of scams being carried out by scamsters. There was shameless acceptance of the fact that only 15 paise of every rupee sent from Delhi reached its destination. There was a scam of 85 paise in every rupee. This era of corruption had plunged the country into despair. There was a policy paralysis. Nepotism was so widespread that ordinary young people had given up hope, believing that if they didn't have someone to recommend them, their lives would be stuck. This was the situation. The poor had to pay thousands in bribes to get a house.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
People had to run around MPs' offices even to get a gas cylinder connection, and even then, they couldn't get a connection without paying a bribe.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Even free ration was uncertain; people had to bribe to get what was rightfully theirs. Most of our brothers and sisters had become so disheartened that they blamed their fate and resigned themselves to their destiny.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Those were the days before 2014 when those seven words had become ingrained in the minds of Indians. The society was drowning in despair. At that time, the people of the country chose us to serve, and that moment marked the beginning of a new era of transformation. Over the past 10 years, I would say that my government has achieved many successes and accomplishments. But one achievement that has empowered all others is that the country has emerged from the pit of despair with hope and confidence. The nation's self-confidence has reached new heights, and as a result, those words that were once part of the dictionary of the country's youth began to disappear. Gradually, it became established in the minds of the people that what couldn't be done before 2014 could now be done; everything is possible in this country. We instilled this confidence. We demonstrated the fastest 5G rollout. And today the country proudly says that Bharat can do anything with the fastest 5G rollout.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There was a time when big names were tainted by coal scams. Today, coal production has reached record levels. And this is the reason the country now proudly says that Bharat can do anything.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There was a time before 2014 when massive bank frauds were committed through phone banking. The bank coffers were looted as if they were personal property.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
After 2014, changes in policies, speed in decision-making, and dedication to authenticity have resulted in Indian banks being ranked among the world's best banks. Today, Indian banks are the most profitable and are serving the people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Before 2014, there was a time when terrorists could strike anywhere at will. After 2014, the situation changed. Before 2014, innocent people were killed, every corner of Bharat was targeted, and the governments remained silent. They were not even prepared to speak up. Today, post-2014, Bharat strikes back, conducts surgical strikes, carries out air strikes, and demonstrates its capability to the terrorists' masterminds.
Today, Hon’ble Mr Speaker Sir,
Every citizen of the country knows that Bharat can do anything to ensure its security.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Article 370, which was used as a tool for vote bank politics by some, had deprived the people of Jammu and Kashmir of their rights. The Constitution of Bharat could not enter the borders of Jammu and Kashmir. Those who danced holding the Constitution could not muster the courage to implement it in Jammu and Kashmir. They insulted Babasaheb Ambedkar. During the era of Article 370, stones were hurled at our forces, and people, sinking into despair, said that nothing could be done in Jammu and Kashmir. Today, the wall of Article 370 has been demolished, stone-pelting has stopped, democracy is strong, and people are increasingly trusting the Indian Constitution, the Indian Tricolour, and Indian democracy. They are enthusiastically coming forward to vote, and this is clearly visible.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When this confidence and belief is instilled in 140 crore citizens, it becomes a driving force for development. This confidence has become a driving force for development.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This confidence of ‘Viksit Bharat’ is the belief in achieving our resolution.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During the freedom struggle, the emotions that ran high in the country, the enthusiasm, the zeal, the confidence that we would achieve independence—today, that same confidence has arisen in crores of people. Because of this confidence, the foundation for a ‘Viksit Bharat’ was laid in this election. The same eagerness that was seen during the freedom struggle is now seen in the realization of the dream of a ‘Viksit Bharat’.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, the goals of Bharat are enormous, and in these ten years, Bharat has reached a position where we must compete with ourselves, break our old records, and take our development journey to the next level. The height of development that Bharat has reached in these 10 years has become a benchmark for our competition. The speed we have achieved in the last ten years must not be surpassed, and we are confident that we will meet the aspirations of the country at a faster pace.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We will take every success, every sector to the next level.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the last ten years, we have moved the Indian economy from the 10th position to the 5th position. Now with the speed at which we have set out to reach the next level, we are determined to take the Indian economy to the 3rd position.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the past ten years, we have made Bharat a major manufacturer of mobile phones, a major exporter of mobile phones. Now, we are going to achieve the same success in semiconductors and other sectors. The chips that will be used in significant tasks around the world will be made from the soil of my Bharat, a result of the intelligence of Indian youth, a result of the hard work of Indian youth—we have this confidence in our hearts.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We will advance towards a modern Bharat, reaching new heights of development, but our roots will remain grounded, our feet will remain connected to the lives of ordinary citizens. We have built homes for four crore poor people. In this tenure, we will rapidly build another three crore homes, ensuring that no one in this country has to live without a home.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the last ten years, we have seen remarkable success in making our country's sisters entrepreneurs through women self-help groups. Now, we will take this to the next level. We aim to significantly increase the economic activities of the sisters working in our women self-help groups, so much so that within a short period, we aim to make three crore sisters 'Lakhpati Didis'.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have said this before, and I repeat today—our third term means we will work at three times the speed. Our third term means we will put in three times the effort. Our third term means we will deliver three times the results to the people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is a historic event that the NDA has come to power for the third time. After independence, this fortune has come to our country for the second time, and it has come after 60 years. This means that achieving this accomplishment requires immense hard work and extraordinary trust. It doesn't happen through political games; it happens through the blessings received by serving the people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people have given us a mandate for stability and continuity. Along with the Lok Sabha elections, Hon’ble Mr Speaker Sir, it might have gone unnoticed by many, but there were elections held in four states along with the Lok Sabha elections during this time. And, Hon’ble Mr Speaker Sir, the NDA achieved unprecedented success in all the four states. We have achieved remarkable victories. The land of Mahaprabhu Jagannath ji, Odisha, has showered us with abundant blessings.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In Andhra Pradesh, the NDA achieved a clean sweep. Even the most powerful microscopes cannot spot the opposition there.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In Arunachal Pradesh, we will once again form the government. In Sikkim, the NDA has formed the government again. Just six months ago, Hon’ble Mr Speaker Sir, we achieved resounding victories in your home state Rajasthan, as well as in Madhya Pradesh and Chhattisgarh.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We are receiving love and blessings from people in new regions.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The BJP has opened its account in Kerala this time, and with great pride, our MPs from Kerala are sitting with us. The BJP has registered a strong presence in several seats in Tamil Nadu. The BJP's vote percentage has increased compared to the last time In Karnataka, UP, and Rajasthan. There will be elections in three states soon. I am talking about Maharashtra, Haryana, and Jharkhand.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The number of votes we received in the last assembly elections in these three states has increased in this Lok Sabha election.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our performance in Punjab has also been remarkable, and we have made gains. The blessings of the people are with us.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the 2024 elections, the people of this country have also given a mandate to the Congress, and that mandate is clear: stay where you are, remain in the opposition, and when arguments run out, keep shouting, keep screaming.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This is the first time in Congress's history that they have failed to cross the 100-seat mark three times in a row. This is the third biggest defeat and the third worst performance in Congress's history. It would have been better if Congress had accepted their defeat, respected the mandate of the people, and reflected upon it. But instead, they are busy doing headstands, trying day and night to convince the citizens of Bharat that they have defeated us.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Why is this happening? Let me share an experience from everyday life. If a young child goes out on a bicycle and falls, starts crying, an adult comes and distracts the child by saying, ‘Look, an ant died,’ or ‘Look, a bird flew away, or ‘You ride bicycle so well. You have not fallen,’ to divert the child's attention and calm him down. Similarly, today, there is an attempt going on to distract and calm down the child and the Congress and its ecosystem is trying to do the same.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Remember the 1984 elections. Since then, 10 Lok Sabha elections have been held in the country. Despite 10 Lok Sabha elections after 1984, Congress has not been able to touch the 250-seat mark. This time they are stuck with 99.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A story comes to mind: a boy, proud of his 99 marks, showed off to everyone that he has got very good marks. People, hearing 99, praised him and boosted his morale. Then his teacher came and asked, "Why are you distributing sweets? He has not scored 99 out of 100; he has got 99 out of 543." Now, who would explain to that ‘balak buddhi’ (child-like intelligence) that you have set a world record for failure?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The statements from Congress leaders have surpassed the dialogues from the movie 'Sholay.' You all remember Mausi ji from the movie 'Sholay'... ‘We have lost the election for the third time, but Mausi, it's true we have lost only for the third time, but Mausi, isn't there a moral victory?’
Hon’ble Mr Speaker Sir,
They have got zero seats in 13 states. ‘But Mausi, we have got 0 seats in 13 states, still we have the hero, right?’
Hon’ble Mr Speaker Sir,
They have sunk the party, but ‘Mausi, the party is still breathing.’ I would tell the Congress members not to drown people's mandate in a false victory celebration. Do not drown the mandate in the intoxication of a fake victory, try to understand and accept the people's mandate honestly.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I don't know if the allies of Congress have analysed this election. This election also carries a message for their allies.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
From 2024 onwards, the Congress will be known as a parasitic Congress party. From 2024 onwards, the Congress has become a parasitic Congress and a parasite is one that lives in a body while eating the same body. The Congress that aligns with a party eats away its votes and thrives at the cost of its ally. Therefore, the Congress has become a parasitic Congress. When I say parasitic, I base it on facts.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I would like to present some statistics to the House through you and to the country through this House. Where BJP and Congress were in direct competition, or where Congress was a major party and its allies had 1-2-3 seats, the strike rate of the Congress was only 26 per cent. But where the Congress was a junior partner and was ally of any party which offered it some seats in some states, its strike rate was 50 per cent. Most of the Congress's 99 seats were won with the help of their allies. That's why I say that it is a parasitic Congress. In 16 states where Congress fought alone in this election, its voter share has fallen.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In Gujarat, Chhattisgarh, and Madhya Pradesh, where Congress fought alone, they have won only 2 out of 64 seats. Only two out of 64 seats! This clearly indicates that the Congress has become entirely parasitic in this election, increasing its seat count by riding on the shoulders of its allies. If the Congress had not eaten up its allies' votes, winning so many seats in the Lok Sabha would have been very difficult for it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
At such a time, when the country has chosen the path of development and is determined to realize the dream of a ‘Viksit Bharat’, Bharat has to unite and embark on a new journey of prosperity. However, it is unfortunate that the Congress party, which ruled for six decades, is spreading anarchy in the country. They speak against the people of the north in the south, spew venom against the south in the north; they speak against the people of west and speak against the noble men. They have made attempts to divide people on the basis of language. We have seen the misfortune of Congress nominating those people for Parliamentary elections who advocated separating parts of the country from Bharat. It is a sin committed by the Congress party. The Congress openly incites caste against caste with new narratives and spreading new rumours.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress is promoting a tendency to demean people of one part of the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress is also deliberately leading the country towards economic chaos. The promises that were made to the people and economic steps taken in the states ruled by them during the election period are dragging the country towards economic instability. They are doing it intentionally so that their states become a burden on the nation. During the election, they openly declared that if they didn't get the desired results, they would set the country on fire on June 4th. Official calls were made to gather people and spread anarchy. Spreading anarchy is their goal. They have tried to create chaos by questioning the democratic process of Bharat. The anarchy spread over CAA was a clear example of misleading the people for political purposes. They played the game of misleading the people. Their entire eco-system was behind this.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The country has seen attempts to incite riots.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Recently, a new drama has started to gain sympathy and a new game is being played. Let me share a story. A child came home from school, crying loudly, and his mother was worried. The child kept crying, saying he was beaten at school. He started crying loudly telling his mother that he was beaten by so many fellow students. The mother asked what happened, but the child didn't explain, just kept crying and saying that he was beaten up. The child didn't tell his mother that he insulted the mother of another child. He did not tell her mother that he tore someone's books. He did not tell his mother that he called the teacher a thief. He did not tell her that he stole someone's lunchbox. Yesterday, we witnessed similar childish behaviour in the House. There was a childish cry of ‘I was beaten. I was beaten by him. I was beaten here, I was beaten there.’ This was going on.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A new drama has been enacted to gain sympathy. But the country knows the truth that this person is out on bail in cases involving the embezzlement of thousands of crores of rupees. He has been convicted in cases where he called OBC people thieves. He had to apologize after making irresponsible statements about the country's highest court. He faces charges of insulting a great freedom fighter like Veer Savarkar. There are ongoing cases against him for calling the president of the country's largest party a murderer. He has been accused of lying about many leaders, officials, and institutions, there are serious allegations of lying against him and those cases are ongoing.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
‘Balak Buddhi’ neither has a fixed place to speak nor a stable behaviour. When this ‘Balak Buddhi’ takes over completely, they get into altercations with anybody even in the House. When this ‘Balak Buddhi’ loses his limits, he sits inside the House and winks. His truth is now understood by the entire country, Hon’ble Mr Speaker Sir. That's why today the country is telling him, ‘You won't be able to do it; you won't be able to do it.’
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Akhilesh ji (referring to Akhilesh Yadav), Tulsidas Ji said, झूठइ लेना झूठइ देना। झूठइ भोजन झूठ चबेना। Tulsidas Ji has said: झूठइ लेना झूठइ देना। झूठइ भोजन झूठ चबेना। The Congress has made lies its weapon of politics. The Congress has become addicted to lies. Just as a man-eating animal becomes addicted to blood, Hon’ble Mr Speaker Sir, the Congress has become addicted to the blood of lies. The country celebrated ‘Khatakhat Diwas’ (Cheat Day) on July 1. On July 1, people were checking their bank accounts to see if they had received 8,500 rupees. This is the result of Congress's misleading narrative. They deceived the country's people, promising 8,500 rupees monthly to mothers and sisters, which has hurt their hearts and will become a curse that will destroy Congress.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Lies were told about EVMs, the Constitution, reservation. Earlier lies were told about Rafale, HAL, LIC, banks, and attempts were made to incite employees. His courage grew so much that he even tried to mislead the House yesterday. Lies were told about Agniveer in the House yesterday. Lies were told here yesterday that MSP is not being given.
Mr. Speaker Sir,
Tampering with the dignity of the Constitution is unfortunate for this House, and it does not suit those who have repeatedly won elections to the Lok Sabha to play with the dignity of the House.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A party that has sat here for sixty years, that knows the workings of the government, that has a series of experienced leaders, when they choose the path of anarchy and lies, it is a sign that the country is heading towards a serious crisis. There is a proof.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Playing with the dignity of the House is an insult to our Constitution makers, an insult to the great men of this country, and an insult to the brave sons who sacrificed for the country's independence.
Therefore, Hon’ble Mr Speaker Sir,
I know you are very magnanimous, you possess a generous heart, and you handle situations with a light and sweet smile even in times of crisis.
But Hon’ble Mr Speaker Sir,
What is happening now and what happened yesterday, cannot be taken lightly if we are to protect parliamentary democracy.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These actions should no longer be ignored by thinking of it as a behaviour of a child or considering him as such. They should definitely not be ignored. I say this because the intentions behind them are not noble; they pose serious dangers, and I want to alert the countrymen.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Their lies cast doubt on the discerning intelligence of our country's citizens. Their lies are a shameless act of slapping the common sense of the nation.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These actions are a slap on the great traditions of the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is a great responsibility on you to uphold the dignity of this House. It is the expectation of the countrymen and this House that you will take strict action against the tradition of lies that has started in the House.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress has always lied about the Constitution and reservations. Today, I want to present the truth before 140 crore countrymen, with great humility. It is very important for the countrymen to know this truth.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This is the 50th year of the Emergency. The Emergency was imposed on the country solely for the greed for power and a dictatorial mentality. The Congress crossed all limits of cruelty. It spread its claws of cruelty on its own countrymen and committed the sin of tearing apart the fabric of the nation.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Toppling governments, suppressing the media, every act was against the spirit of the Constitution, against the articles of the Constitution, against every word of the Constitution. These are the people who have committed grave injustices against the Dalits and the backward classes of the country from the beginning.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
And it was for this reason that Babasaheb Ambedkar resigned from Nehru ji's cabinet due to the Congress's anti-Dalit and anti-backward mindset. He exposed how Nehru ji had done injustice to the Dalits and backward classes. The reasons Babasaheb Ambedkar gave at the time of his resignation from the cabinet reflect their character. Babasaheb Ambedkar ji had said, ‘I could not contain the outrage that arose within me over the government's neglect of the scheduled castes.’ These are the words of Babasaheb Ambedkar. The neglect of the scheduled castes angered Babasaheb Ambedkar. After Babasaheb's direct attack, Nehru ji used all his power to finish Babasaheb Ambedkar's political career.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
First, a conspiracy was hatched against Babasaheb Ambedkar and made to lose the election.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Not only was he defeated, but they also celebrated the defeat of Babasaheb Ambedkar, expressed joy over it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This joy is documented in a letter. Hon’ble Mr Speaker Sir, just like Babasaheb, another Dalit leader, Babu Jagjivan Ram ji, was also not given his due. After the Emergency, there was a possibility of Jagjivan Ram ji becoming the Prime Minister. Indira Gandhi ji made sure that Jagjivan Ram ji would not become Prime Minister under any circumstances. It is written in a book that at any cost, Jagjivan Ram ji should not become Prime Minister. If he did, he would never step down for life. This is a quote from Indira Gandhi ji in that book. The Congress treated Chaudhary Charan Singh similarly; they did not spare him either. The Congress party also committed the sin of humiliating Bihar's son, Sitaram Kesari, a leader of the backward classes and the president of the Congress party.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party has been vehemently opposed to reservations since the beginning. Nehru ji wrote letters to the Chief Ministers clearly opposing reservations. One of Congress's Prime Ministers, Smt. Indira Gandhi ji, kept the Mandal Commission report in cold storage for years.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party's third Prime Minister, Shri Rajiv Gandhi, gave his longest speech against reservations even when he was in the opposition. It is still available in the Parliament's records. Therefore, Hon’ble Mr Speaker Sir, I want to draw your and the countrymen's attention to a serious matter. What happened yesterday will not be forgiven by millions of countrymen for centuries to come.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
131 years ago, Swami Vivekananda said in Chicago, ‘I am proud to belong to a religion which has taught the world both tolerance and universal acceptance.’ He made this statement 131 years ago about Hinduism in front of the world's giants in Chicago, USA.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Hindus are tolerant, Hindu is a group that lives with a sense of belongingness. This is why Bharat’s democracy, its vast diversity, and its greatness have flourished and continue to flourish.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The serious matter is that today there is a conspiracy to falsely accuse Hindus; a serious conspiracy is being hatched. Hon’ble Mr Speaker Sir, it has been said that Hindus are violent. This is your culture, this is your character, this is your thinking, this is your hatred and these are the exploits against the Hindus of this country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This country will not forget this for centuries. A few days ago, a declaration was made about the destruction of the power within Hindus. What power are you talking about destroying? This country has been a worshiper of ‘Shakti’ (power) for centuries. My Bengal worships Mother Durga, worships ‘Shakti’. Bengal worships Mother Kali with dedication. You talk about destroying that power. These are the people who tried to coin the term ‘Hindu terrorism’. Their associates compare Hinduism to dengue, malaria, and such words, and these people clap. This country will never forgive this.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Their entire ecosystem, under a well-thought-out strategy, works to demean Hindu traditions, Hindu society, the culture of this country, and its heritage. They have made it fashionable to mock Hindus, and such elements are being protected for their political selfishness.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have been learning since childhood, whether in villages or cities, whether poor or rich, every child in this country knows. Every form of God, Hon’ble Mr Speaker Sir, is for worship, not for personal gain or display. What is worshiped is not displayed.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The insult to our deities is deeply wounding the hearts of 140 crore countrymen. Playing with the forms of God for personal political gain! Hon’ble Mr Speaker Sir, how can this country forgive this?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Seeing the scenes in the House yesterday, the Hindu society must think about whether these insulting statements are coincidental or part of some experiment. The Hindu society must think about this.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our armed forces are the pride of the country. The entire nation is proud of their courage and valour. Today, the entire country sees that our armed forces and defence sector are undergoing more reforms than in all the years since independence. We are modernizing our military, making every effort to build a war-capable army to give a fitting response to every challenge, carrying out reforms and taking steps with the aim of national security. Many things have changed in the past few years. After the creation of the CDS post, integration has been empowered further.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The long-held view among our armed forces regarding the necessity of theatre command is progressing satisfactorily after the establishment of the CDS system in Bharat.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
‘Aatmanirbhar Bharat’ includes making our army self-reliant, which plays a very significant role. Our country's army should be young and capable of intimidating our enemies. We need to trust our youth and strengthen their presence in the army. We are continually reforming to build a war-ready army. Not undertaking timely reforms has greatly harmed our military, but these matters are not suitable for public discussion, so I remain silent on them.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
National security is a serious matter. Hon’ble Mr Speaker Sir, the objective of such reforms is to prepare our forces for changing forms of warfare, evolving resources, changing weaponry, and shifting techniques. It is a significant responsibility to prepare our armed forces for these challenges, and we are committed to it despite facing criticism and false accusations and remaining silent. At such times, while we work to modernize and strengthen our military, what is Congress doing? They are spreading lies and conspiring to undermine defence reforms attempts.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The truth is that the Congress can never see the Indian armed forces becoming strong. Hon’ble Mr Speaker Sir, who does not know how weak our forces were during Nehru ji's time? The numerous scams by Congress weakened our military. Corruption in every requirement of the army, whether land, sea, or air, has been a tradition since the country's independence. The jeep scandal, submarine scandal, Bofors scandal—all these have prevented the strengthening of our military. Hon’ble Mr Speaker Sir, there was a time during Congress's era when our forces did not even have bulletproof jackets. They weakened and destroyed our military while in power, and these actions continued even when they were in the opposition. Even in opposition, there were continuous efforts to weaken the military. When Congress was in power, it did not procure fighter jets, and when we tried, Congress conspired in every way to prevent fighter jets from reaching the Air Force. And, Hon’ble Mr Speaker Sir, see their childishness, they enjoyed flying small toy Rafale jets, mocking our military.
Mr. Speaker Sir,
Congress opposes every step and every reform that strengthens and empowers the Indian military.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I sincerely thank you for giving me time and extending it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress now realizes that the energy of our youth and the morale of our soldiers are the greatest strengths of our armed forces. They are spreading blatant lies about army recruitment to prevent our youth from joining the army to defend our country, creating a conspiracy to deter them.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Through this House, I want to know, for whose benefit does Congress want to weaken our armed forces? For whose advantage are Congress members spreading so many lies about our military?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
An attempt was made to deceive the brave soldiers of the country regarding One Rank One Pension.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Smt. Indira Gandhi ji abolished the One Rank One Pension system in our country. For decades, the Congress did not let this One Rank One Pension be implemented, and when elections came, they tried to fool the retired military officers by earmarking 500 crore rupees. But their intention was to delay the One Rank One Pension as much as possible. The NDA government implemented One Rank One Pension, and Hon’ble Mr Speaker Sir, despite Bharat’s limited resources, and even during the tough battle against COVID-19, one lakh twenty thousand crore rupees were given to our former soldiers as One Rank One Pension.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Hon’ble President also expressed concern about paper leaks in her address. I would also like to tell every student and every young person in the country that the government is extremely serious about preventing such incidents and we are taking one step after another to fulfil our responsibilities on a war footing. Those who play with the future of the youth will not be spared at all. Continuous arrests are being made across the country in the case of NEET. The central government has already enacted a strict law. Necessary steps are being taken to strengthen the entire examination system.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the past 10 years, the NDA government has made development its biggest resolution. Today, we have the resolution to make Bharat the third-largest economy in the world. After so many years of independence, we are resolved to provide pure drinking water, to ensure water reaches every home.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is our resolution to provide housing to every poor person.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
As the strength of Bharat is emerging globally, we are firmly resolved to make our armed forces self-reliant.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This era is the green era. The world is fighting the battle against global warming, and Bharat has taken the responsibility to provide significant support in this fight. We have taken steps one after another in the direction of making Bharat a powerhouse of renewable energy, and we are determined to achieve it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The future is linked with green hydrogen and e-vehicles. We are fully committed to making Bharat a hub of green hydrogen.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Bharat is taking steps to make the 21st century the century of Bharat. Infrastructure plays a very significant role in this. We need to build modern infrastructure. We need to be at par with all the benchmarks of the world.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The investment in infrastructure in Bharat has never been this high, and its benefits are visible to the citizens today. Large-scale employment and self-employment opportunities are being created in the country. This should now be expanded, given a new form, skill development should be done according to the needs of modern Bharat, and based on this, Bharat should emerge as a leader in Industry 4.0, securing the future of our youth. We are working in this direction.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There is a study from the past 18 years, which is very significant. This study states that job creation in the private sector has set the highest record in the last 18 years.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, the digital payment system of Bharat has become an example for the whole world. Whenever I have attended the G-20 group meetings, the prosperous countries of the world are astonished and have asked us many questions with great curiosity about our Digital India movement and digital payments. This is a huge success story of Bharat.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
As Bharat progresses, naturally, competition and challenges are also increasing. Those who have problems with the progress of Bharat, who see the progress of Bharat as a challenge, are also adopting wrong tactics. These forces are attacking Bharat’s democracy, demography, and diversity, and this concern is not only mine. This concern is not only of the government or the treasury bench.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The people of the country and even the Hon’ble Supreme Court are concerned about these issues. I want to present a quote from the Supreme Court before the House today. The Supreme Court's statement points to the potential crises that could arise for millions of people in the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Supreme Court has said very seriously in its judgment, and I quote: ‘It seems that there is a concerted effort to doubt, undermine, and weaken the progress of this great country on every possible front.’ This is what the Supreme Court has said. The Supreme Court further states that ‘any such effort should be stopped at the very beginning.’ This is a quote from the Supreme Court.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We, whether in the government or in the opposition, those inside or outside the House, need to seriously consider the sentiment expressed by the Supreme Court.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There are also some people in Bharat who are helping such forces. The citizens of the country need to be vigilant against such forces.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
After coming to power in 2014, a major challenge before the country was not only Congress but also the eco-system that Congress had nurtured. This eco-system has flourished for 70 years with the support of Congress. Today, Hon’ble Mr Speaker Sir, I want to warn this eco-system. I want to alert this eco-system that the way it has decided to halt the country's development journey, derail the country's progress, I want to tell this eco-system today that every conspiracy will be met with a response in its own language. This country will never accept anti-national conspiracies.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This is a time when the world is taking the progress of Bharat very seriously, noting every detail.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now that the elections are over, 140 crore citizens have given their mandate for the next five years. It is necessary that the contribution of all Hon’ble members of this House is required for the construction of a ‘Viksit Bharat’, to turn this resolution into reality. I invite everyone to come forward responsibly to fulfil the resolution of a ‘Viksit Bharat’. Let us work together for the nation's interest, walk together, and leave no stone unturned in fulfilling the hopes and aspirations of the citizens.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Positive politics is very necessary in this era of Bharat. I would also like to tell our fellow parties, including those in the INDI alliance, to compete on good governance. Compete with NDA governments wherever your governments are, in terms of good governance, delivery, and fulfilling people's aspirations. The country will benefit, and so will you.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Compete with NDA for good works and be courageous in matters of reforms. Take steps in reforms and attract foreign investment in the states where your governments are in power. Strive to bring more foreign investment to your respective states. They have the opportunity as they have some governments in the states. And for this, they should compete with BJP governments, compete with NDA governments and engage in positive competition. Those who have got the opportunity to serve should compete in creating jobs. Let there be a healthy competition which government provides more employment.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We also have a saying here गहना कर्मणोगति:- that the path of action is profound. Therefore, instead of winning debates through accusations, lies, and deceit, efforts should be made to win people's hearts through action, skill, dedication, and a spirit of service.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the midst of this discussion, I have also received sad news about the stampede in Hathras, UP, in which many people have tragically lost their lives. I express my condolences to those who lost their lives in this incident. I wish a speedy recovery to all the injured. The administration is engaged in relief and rescue work under the supervision of the state government. Senior officials of the central government are in constant contact with the Uttar Pradesh government. I assure everyone through this House that all possible help will be provided to the victims.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, we have had a long discussion, and you have seen that when I first had the opportunity to serve here as Prime Minister in the Lok Sabha, I faced similar challenges. In 2019, I faced the same challenges. I faced the same challenges in the Rajya Sabha, and now I have become stronger because of it. My courage is stronger, my voice is stronger, and my resolutions are stronger.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
No matter how many numbers they claim, when we came in 2014, our strength in the Rajya Sabha was very low, and the Chair's inclination was somewhat on the other side. But we did not waver from our resolve to serve the country with pride. I want to tell the people of the country that the decision you have made, the order you have given us to serve, neither Modi nor this government will be afraid of any such obstacles. We will fulfil the resolutions we have set out to achieve.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I extend my special congratulations to the new members of Parliament who have been elected.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I believe that they will learn and understand a lot and will also try to avoid falling in the eyes of the people of this country. Therefore, I hope that the Almighty gives them some wisdom, even to the ‘Balak Buddhi’. With this expectation, I sincerely thank the Hon’ble President for her address, and I also thank you, Hon’ble Mr Speaker Sir, for giving me the time, for giving me the opportunity to speak in detail, and for allowing the truth to be heard despite the noise. Truth is not suppressed by such attempts, and falsehood has no roots.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Those who were not given the opportunity, it is their party's responsibility, and I expect them to take care of their MPs in the future.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
While thanking this House, I must say I have enjoyed it very much today. I have experienced firsthand the power of truth today, and I have witnessed the strength of truth. Therefore, Mr. Speaker Sir, I sincerely thank you.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱ সন্দৰ্ভত সদনত হোৱা বিতৰ্কৰ উত্তৰ দান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
02 JUL 2024 9:39PM by PIB Guwahati
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াই প্ৰদান কৰা ভাষণৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিবলৈ থিয় দিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াই উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প সন্দৰ্ভত তেওঁৰ আলোচনাত বিস্তাৰিত বিশ্লেষণ দাঙি ধৰিছে। ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহ উত্থাপন কৰিছে। সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে আমাৰ সকলোৰে লগতে দেশখনক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে, ইয়াৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰপতিৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সদস্যসকলে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ সন্দৰ্ভত কালি আৰু আজি তেওঁলোকৰ মতামত প্ৰকাশ কৰিছে। মই, বিশেষকৈ যিসকলে প্ৰথমবাৰৰ বাবে সাংসদ হিচাপে আমাৰ মাজত আহিছে আৰু সেই সন্মানীয় সহকৰ্মীসকলৰ কিছু সংখ্যকে সংসদৰ সকলো বিধি-নিয়ম অনুসৰণ কৰি তেওঁলোকৰ মতামত ব্যক্ত কৰিছে, তেওঁলোকৰ আচৰণ একোগৰাকী অভিজ্ঞ সাংসদৰ দৰেই আছিল। আৰু সেয়েহে প্ৰথমবাৰৰ বাবে অহা স্বত্বেও তেওঁলোকে সদনৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰিছে আৰু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ মতামতৰ দ্বাৰা এই বিতৰ্কক অধিক মূল্যৱান কৰি তুলিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সফল নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰক অতিক্ৰম কৰি ই যে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰ আছিল সেয়া দেশখনে বিশ্বক প্ৰদৰ্শিত কৰিলে। বিশ্বৰ আটাইতকৈ বৃহত্ নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰ দেশৰ জনতাই আমাক নিৰ্বাচিত কৰিছে।
আৰু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই কিছু সংখ্যক ব্যক্তিৰ বেদনা বুজি পাওঁ যে নিৰন্তৰ মিছা কথা প্ৰচাৰ কৰা স্বত্বেও তেওঁলোক পৰাজিত হৈছিল আৰু ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আমাক এই অভিযানত তৃতীয়বাৰৰ বাবে দেশৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছে, গণতন্ত্ৰৰ সন্মানীয় অধ্যক্ষ। আক্ষৰিক অৰ্থতে এয়া গণতান্ত্ৰিক বিশ্বৰ বাবে এক অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘটনা, এক অতিকে গৌৰৱান্বিত কৰিব পৰা ঘটনা।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে কঠোৰ তুলাচনিৰে চালিজাৰি চাই দেশৰ জনসাধাৰণে এই আদেশ প্ৰদান কৰিছে। ৰাইজে আমাৰ ১০ বছৰৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ড দেখিছে। মানুহে দেখিছে যে আমি দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে যি সমৰ্পণেৰে জনসেৱাই প্ৰথম সেৱা এই মন্ত্ৰেকে সাৰোগত কৰি আমি যিসমূহ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো, তাৰ বাবে ১০ বছৰত ২৫ কোটিৰো অধিক দুখীয়াৰো দুখীয়া লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত হৈছে। দেশৰ স্বাধীনতাকালত ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে ইমান সংখ্যক লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই অনাৰ এই সফল প্ৰয়াস এই নিৰ্বাচনত আমাৰ বাবে আশীৰ্বাদৰ কাৰণ হৈ উঠিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়া আমি ২০১৪ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে জয়ী হৈছিলো, নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰৰ সময়তো আমি কৈছিলো যে দুৰ্নীতিৰ প্ৰতি আমি শূণ্য সহনশীলতাৰ নীতি সাৰোগত কৰিম। আৰু আজি মই গৌৰৱান্বিত যে আমাৰ চৰকাৰে দুৰ্নীতিৰ ফল ভুগি থকা দেশৰ সাধাৰণ মানুহখিনিক, দেশখনক দুৰ্নীতিয়ে উঁইপোকৰ খুলি খুলি ফোপোলা কৰি পেলাইছে। এনে প্ৰেক্ষাপটতে দুৰ্নীতিৰ প্ৰতি আমি শূণ্য সহনশীলতা নীতি গ্ৰহণ কৰিছো, আজি দেশখনে আমাক ইয়াৰ বাবেই আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ বিশ্বাসযোগ্যতা বৃদ্ধি পাইছে। আজি বিশ্বত ভাৰত গৌৰৱান্বিত হৈছে আৰু ভাৰতলৈ চোৱাৰ দৃষ্টিয়ো প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই অনুভৱ কৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ জনসাধাৰণে দেখিছে যে আমাৰ একমাত্ৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰথমে ৰাষ্ট্ৰ, ভাৰত প্ৰথম। আমাৰ প্ৰতিটো নীতি, প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত আৰু প্ৰতিটো পদক্ষেপ একেই পদক্ষেপ যিটো আমি প্ৰথমে ভাৰত আৰু ভাৰতৰ প্ৰথমৰ চেতনাৰে দেশত প্ৰয়োজনীয় সংস্কাৰ অব্যাহত ৰাখিছো। যোৱা ১০টা বছৰত আমাৰ চৰকাৰে 'সবকা সাথ সবকা বিকাশ' মন্ত্ৰেৰে দেশৰ সকলো জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে নিৰন্তৰ চেষ্টা চলাই আহিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি সেই সমূহ সিদ্ধান্তৰ প্ৰতি সমৰ্পিত যত ভাৰতৰ সংবিধানৰ চেতনাক সাৰোগত কৰি সকলো ধৰ্মৰ সমতাৰ ধাৰণাক সৰ্বোপৰি বুলি গ্ৰহণ কৰি আমি দেশৰ সেৱা কৰিবলৈ প্ৰয়াস কৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এইখন দেশে দীৰ্ঘদিন ধৰি তোষণৰ ৰাজনীতিও দেখিছিল, এইখন দেশে দীৰ্ঘদিন ধৰি তোষণৰ শাসনৰ আৰ্হিও দেখিছিল। প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশে ধৰ্মনিৰপেক্ষতাৰ এক সম্পূৰ্ণ আমি যি প্ৰয়াস কৰিছো আৰু সেয়া আমি তোষণৰ ধাৰণাৰে নহয়, সন্তুষ্টিকৰণ আৰু সন্তুষ্টিকৰণৰ ধাৰণাক সাৰোগত কৰি আমি আগবাঢ়িছো। আৰু যেতিয়া আমি সন্তুষ্টিৰ কথা কওঁ, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে প্ৰতিটো পৰিকল্পনাৰ সংপৃক্ততা। শাসনৰ অন্তিম গৰাকী ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ আমাৰ দৃষ্টিভংগী সেয়া পৰিপূৰণ কৰা। আৰু যেতিয়া আমি সংপৃক্ততাৰ নীতি অনুসৰি আগবাঢ়ো তেতিয়া সংপৃক্ততা হৈছে প্ৰকৃত অৰ্থত সামাজিক ন্যায়। সংপৃক্ততা হৈছে প্ৰকৃত অৰ্থত ধৰ্মনিৰপেক্ষতা আৰু দেশৰ মানুহে আমাক তৃতীয়বাৰৰ বাবে শাসনত উপৱিষ্ট কৰাই আমাক অনুমোদনৰ মোহৰ মাৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তোষণে এই দেশখনক ধ্বংস কৰি পেলাইছে আৰু সেয়েহে আমি সকলোৰে বাবে ন্যায়ৰ নীতিৰে আগবাঢ়িছো, কাকো তোষণ নকৰোঁ।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ ১০ বছৰীয়া কাৰ্যকালছোৱাক চালি-জাৰি পৰীক্ষা কৰাৰ পিছত ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আমাক সমৰ্থন জনাইছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি আকৌ এবাৰ ১৪০ কোটি দেশবাসীক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পাইছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰতৰ জনসাধাৰণ যে কিমান পৰিপক্ক, ভাৰতৰ জনসাধাৰণে যে কিমান ন্যায়সঙ্গতভাৱে আৰু ইমান বোৰ উচ্চ আদৰ্শৰ সৈতে তেওঁলোকৰ জ্ঞান যে কঠোৰভাৱে ব্যৱহাৰ কৰে এই নিৰ্বাচনে এই কথাকে প্ৰতিপন্ন কৰিছে। আৰু তাৰ ফলস্বৰূপেই আজি তৃতীয়বাৰৰ বাবে আমি আপোনালোকৰ সন্মুখত, দেশৰ জনসাধাৰণৰ সন্মুখত বিনম্ৰতাৰে সেৱা কৰিবলৈ উপস্থিত হৈছোহি।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ মানুহে আমাৰ নীতিসমূহ দেখিছে। দেশৰ জনসাধাৰণে আমাৰ উদ্দেশ্য, আমাৰ আনুগত্যক বিশ্বাস কৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই নিৰ্বাচনত, আমি আশীৰ্বাদ বিচাৰি দেশৰ জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ গৈছিলো। আৰু আমি উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পৰ বাবে আশীৰ্বাদ বিচাৰিছিলো। সাধাৰণ মানুহৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে আমি এক উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে ৰাইজৰ কাষলৈ গৈছিলো। উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পত যোগ দি আমাক আকৌ এবাৰ বিজয়ী কৰি দেশৰ জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ ৰাইজে আমাক প্ৰদান কৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়া দেশৰ বিকাশ হয় তেতিয়া লাখ লাখ লোকৰ সপোন পূৰণ হয়। যেতিয়া দেশৰ বিকাশ হয় তেতিয়া লাখ লাখ লোকৰ সংকল্প পূৰণ হয়।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়া দেশৰ বিকাশ হয়, তেতিয়া আহিবলগীয়া প্ৰজন্মসমূহৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি তেওঁলোকৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ সাজু হৈ উঠে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
উন্নত ভাৰতৰ প্ৰত্যক্ষ লাভ, আমাৰ দেশৰ নাগৰিকৰ মৰ্যাদা, আমাৰ দেশৰ নাগৰিকসকলৰ জীৱনৰ মানৰ উন্নয়ণ আমি এখ উন্নত ভাৰত লাভ কৰিব পাৰিলে দেশৰ কোটি কোটি লোকৰ ভাগ্যলৈ স্বাভাৱিকভাবেই আহে। স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা মোৰ দেশৰ সৰ্বসাধাৰণ মানুহে এইবোৰৰ বাবে ব্যাকুল হৈ আছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়া ভাৰত বিকশিত হব তেতিয়া আমাৰ আমাৰ গাঁওসমূহৰ অৱস্থা, আমাৰচহৰসমূহৰ অৱস্থাও ব্যাপক ৰূপত সলনি হব। উন্নত ভাৰতত আমাৰ চহৰসমূহৰ উন্নয়নো এক সুযোগ হিচাপে উদ্ভৱ হব, তেতিয়া ভাৰতৰ চহৰসমূহেও বিশ্বৰ উন্নয়নযাত্ৰাত সমানে সমানে আগবাঢ়িব পাৰিব আৰু এয়াই হৈছে আমাৰ সপোন।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
উন্নত ভাৰত মানে লাখ লাখ নাগৰিকে পৰ্যাপ্ত সুযোগ লাভ কৰা। বহুতো সুযোগ উপলব্ধ কৰা আৰু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ দক্ষতা, তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য আৰু সম্পদ অনুসাৰে বিকাশৰ নতুন সীমা প্ৰাপ্ত কৰিব পৰাটো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি আপোনালোকৰ জৰিয়তে মই দেশবাসীক আশ্বস্ত কৰিব খুজিছো যে এখন উন্নত ভাৰতৰ যি সংকল্প পূৰণৰ বাবে আমি আগবাঢ়িছো সেই সংকল্প পূৰ্ণৰ বাবে আমি সকলো প্ৰয়াসেই কৰিম, আমি সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে, সম্পূৰ্ণ সততাৰে সেই কাম কৰিম আৰু আমি আমাৰ সময়ৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত আৰু আমাৰ শৰীৰৰ প্ৰতিটো কণাকে এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিম। আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত দেশক উন্নত কৰাৰ বাবে দেশৰ জনসাধাৰণক সপ্তাহৰ প্ৰতিটো দিনৰ প্ৰতিটো ঘণ্টাই কাম কৰিম কৈছিলো। আজি মই এইখন সদনত সেই প্ৰতিশ্ৰুতিকে দোহাৰিছো যে আমি সেই কাম নিশ্চিতভাবেই সম্পূৰ্ণ কৰিম।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যদি আমি ২০১৪ চনৰ সেই দিনবোৰ মনত পেলাওঁ, ২০১৪ চনৰ সেই দিনবোৰ মনত পেলাওঁ তেতিয়া আমাৰ দেশৰ মানুহে তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস হেৰুৱাই পেলাইছিল, দেশখন হতাশাৰ গৰ্তত ডুব যাবলগীয়া হৈছিল। এনে পৰিস্থিতিত, ২০১৪ চনৰ আগতে দেশখনে আটাইতকৈ ডাঙৰ ক্ষতিৰ সন্মুখীন হৈছিল, যিটো সম্পদ দেশবাসীয়ে হেৰুৱাইছিল সেইটো হৈছে দেশবাসীৰ আত্মবিশ্বাস। আৰু যেতিয়া বিশ্বাস আৰু আত্মবিশ্বাস হেৰুৱাবলগীয়া হয়, তেতিয়া সেই ব্যক্তিগৰাকী, সেই সমাজখন, সেই দেশখন পুনৰাই থন্ ধৰি উঠাটো কঠিন হৈ পৰে। আৰু সেই সময়ত সাধাৰণ মানুহৰ মুখে মুখে এইযাৰ কথাই ওলাইছিল যে এইখন দেশৰ আৰু একোৱেই নহ'ব, সেই সময়ত এইকেইটা শব্দ সকলোতে শুনিবলৈ পোৱা গৈছিল। এইখন দেশৰ আৰু একো নহ'ব। এনেবোৰ শব্দই ২০১৪ চনৰ আগতে শুনিবলৈ পোৱা গৈছিল। ভাৰতীয়সকলৰ হতাশাৰ এইকেইটা শব্দ এক প্ৰকাৰে এক পৰিচয় হৈ উঠিছিল। সেই সময়ত, যেতিয়া আমি প্ৰতিদিনে বাতৰি কাকত মেলিছিলো, কেৱল কেলেংকাৰীৰ বাতৰিহে পঢ়িবলৈ পাইছিলো। আৰু শ শ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰী, প্ৰতিদিনে নতুন নতুন কেলেংকাৰী, কেলেংকাৰীৰ কেলেংকাৰীৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা, এই কেলেংকাৰীকাৰীসকলৰ কেলেংকাৰী আছিল, এওঁলোকৰে আছিল এইছোৱা সময়। আৰু নিৰ্লজ্জভাৱে এই কথা ৰাজহুৱাভাৱে স্বীকাৰ কৰিও লোৱা হৈছিল যে যদি দিল্লীৰ পৰা এটকা ওলাই যায় তেন্তে ১৫ পইচাহে আচল ঠাই পাইগৈ। এটকাত ৮৫ পইচাৰ কেলেংকাৰী। কেলেংকাৰীৰ এইখন পৃথিৱীয়ে দেশখনক হতাশাৰ গাঁতত পতিত কৰাইছিল। নীতি বিপৰ্যস্থ হৈছিল। স্বজনতোষণ ইমানেই বিস্তাৰিত হৈছিল যে সাধাৰণ মানুহেযুৱক-যুৱতীসকলেতো আশাকে এৰি দিছিল যে যদি কোনোবা চিফাৰিছ কৰোতা নাথাকে তেন্তে জীৱনটোৱেই আবদ্ধ হৈ ৰৈ যাব। এনে পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হৈছিল। দৰিদ্ৰসকলে এটা ঘৰ পাবলৈকে হাজাৰ হাজাৰ টকা উৎকোচ দিব লগা হৈছিল।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সামান্য গেছ সংযোগ এটাৰ বাবেও বিয়াগোম বিয়াগোম মানুহেও সাংসদসকলৰ ওচৰলৈ বাটকুৰি বাবলগীয়া হৈছিল। আৰু সেইটোও দীঘলীয়া শাৰীত থিয় নিদিয়াকৈ গেছৰ সংযোগ উপলব্ধ নহৈছিল।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিনামূলীয়া ৰেচনেও নাজানে যে কেতিয়া ব'ৰ্ডখন বজাৰৰ দোকানত ওলমি যায়। ৰাইজে পাবলগীয়া ৰেচন পোৱা নাছিল, তাৰ বাবেও তেওঁলোকে উৎকোচ দিব লগা হৈছিল। আৰু আমাৰ বেছিভাগ ভাই-ভনী ইমানেই হতাশ হৈছিল যে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ভাগ্যকে দোষাৰোপ কৰি, তেওঁলোকৰ কঁপালকে দোষাৰোপ কৰি জীৱন অতিবাহিত কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২০১৪ চনৰ আগতে এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া সেই সাতটা শব্দ ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ মনত স্থায়ী হৈ পৰিছিল। হতাশাত এখন সমাজ পতিত হৈছিল। তেতিয়া দেশৰ মানুহে আমাক সেৱা কৰাৰ বাবে নিৰ্বাচিত কৰিছিল আৰু সেই মুহূৰ্ততে দেশৰ পৰিৱৰ্তিত যুগৰ আৰম্ভ হৈছিল। আৰু ১০টা বছৰত, মই ক'ম যে মোৰ চৰকাৰৰ বহুতো সফলতা আছে, মোৰ চৰকাৰৰ বহুতো সিদ্ধি আছে। কিন্তু প্ৰতিটো সফলতাক শক্তিপূৰ্ণ কৰি তোলা এটা সফলতা হৈছে দেশখন নিৰাশাৰ গাতৰ পৰা ওলাই আহিছিল আৰু আশা আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে থিয় হৈছিল। দেশৰ আত্মবিশ্বাস উচ্চস্তৰত উপনীত হৈছিল আৰু ইয়াৰ ফলতে সেই সময়ৰ সেইবোৰ কথা দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ অভিধানৰ পৰা নোহোৱা হবলৈ ধৰিলে। লাহে লাহে দেশৰ মন স্থিৰ হৈ পৰিল। যিসকলে ২০১৪ চনৰ আগতে কৈছিল যে দেশে একো কৰিব নোৱাৰিব বুলি কৈছিল তেওঁলোকেও ক'বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল যে এতিয়া এইখন দেশত সকলো কথাই সংঘটিত হব পাৰে, এইখন দেশত সকলোৱেই সম্ভৱ হব পাৰে। এই আত্মবিশ্বাস প্ৰকট কৰাৰ কাম কৰিছিলো আমি। সকলোৰে আগতে দ্ৰুতগতিৰে ৫জি ৰোল আউট কৰি দেখুৱাইছিলো আমি। আজি দেশখনে ক'বলৈ আৰম্ভ কৰিছে যে দ্ৰুত গতিৰে ৫জিৰ ৰ'ল আউট হোৱাৰ দৰেই ভাৰতে যিকোনো কামকে কৰিব পাৰিব বুলি দেশখনে গৌৰৱেৰে ক'বলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সেয়া এক সময় আছিল যেতিয়া কয়লা কেলেংকাৰীত বাঘা-বাঘাসকলৰ হাত ক'লা হৈ পৰিছিল। আজি, কয়লাৰ সৰ্বাধিক উৎপাদন আৰু কয়লাৰ সৰ্বাধিক বিতৰণৰ হাৰ ব্যাপক হাৰত বাঢ়িছে। আৰু ইয়াৰ বাবে, দেশখনে এতিয়া ক'বলৈ আৰম্ভ কৰিছে – এতিয়া ভাৰতে যিকোনো কাম কৰিব পাৰে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২০১৪ চনৰ আগতে এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া ফোন বেঙ্কিং কৰি ডাঙৰ বেংক কেলেংকাৰী কৰা হৈছিল। তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত সম্পত্তিৰ দৰে বেংকৰ কোষাগাৰ লুটি পেলাইছিল।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২০১৪ চনৰ পিছত নীতিৰ পৰিৱৰ্তন, সিদ্ধান্তত গতি, নিষ্ঠা প্ৰামানিকতাৰ দিহা কৰা হল আৰু ইয়াৰ ফলাফল হিচাপেই আজি বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ বেংকসমূহৰ ভিতৰত ভাৰতীয় বেংকসমূহে স্থান দখল কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আজি ভাৰতৰ বেংক আটাইতকৈ লাভজনক বেংক হৈ উঠিছে। আৰু ৰাইজৰ সেৱাত ব্ৰতী হৈছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২০১৪ চনৰ আগতে এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া সন্ত্ৰাসবাদীয়ে যেনেকৈয়ে বিচাৰে, যতেই বিচাৰে তালৈকে আহি আক্ৰমণ কৰিব পাৰিছিল। ২০১৪ চনৰ পিছত পৰিস্থিতি এনেকুৱা হল যে ২০১৪ চনৰ আগতে যেতিয়া নিৰীহ লোকক হত্যা কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ কোণে কোণে লক্ষ্য কৰি লোৱা হৈছিল আৰু চৰকাৰবোৰ শান্ত হৈ বহি থাকিছিল, আনকি মুখ খুলিবলৈও সাজু নাছিল। আজি, ২০১৪ চনৰ পিছত ভাৰতে ঘৰতে গৈ নিপাত কৰেগৈ, ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক, বিমান আক্ৰমণেৰে অভিযান চলায় আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ দৈত্যহঁতকো পৰাক্ৰম প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
আজি, সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে জানে যে ভাৰতে ইয়াৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে যিকোনো কাম কৰিব পাৰে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অনুচ্ছেদ ৩৭০, যিসকলে ইয়াক উপাসনা কৰিছিল, যিসকলে ৩৭০ক ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিৰ অস্ত্ৰ কৰি তুলিছিল, তেওঁলোকে জম্মু-কাশ্মীৰৰ যি অৱস্থা কৰিছিল, তাত থকা লোকসকলৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লোৱা হৈছিল, ভাৰতৰ সংবিধান জম্মু-কাশ্মীৰৰ সীমাত প্ৰৱেশ কৰিব নোৱাৰিছিল আৰু ইয়াত সংবিধান মূৰত তুলি নৃত্য কৰা লোকসকলে জম্মু আৰু কাশ্মীৰত সেইখন সংবিধানকে কাৰ্যকৰী কৰাৰ সাহস কৰিব পৰা নাছিল। বাবা চাহেবে আম্বেদকাৰক অপমান কৰিছিল আৰু এয়া ৩৭০ চনৰ যুগ আছিল, সৈন্যবাহিনীৰ ওপৰত শিল নিক্ষেপ কৰা হৈছিল আৰু সৰ্বসাধাৰণ ৰাইজ হতাশাত ডুব গৈছিল আৰু কৈছিল যে এতিয়া আৰু জম্মু আৰু কাশ্মীৰত কোনো থাকিব নোৱাৰে। আজি অনুচ্ছেদ ৩৭০ৰ দেৱাল খহি পৰিছে, শিল নিক্ষেপৰ পৰম্পৰা বন্ধ হৈছে, গণতন্ত্ৰ শক্তিশালী হৈছে আৰু ভাৰতৰ সংবিধানৰ প্ৰতি বিশ্বাস কৰি, ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগা পতাকাত বিশ্বাস ৰাখি, ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰত বিশ্বাস ৰাখি বৃহৎ সংখ্যাত ভোট দিবলৈ মানুহ আগবাঢ়ি আহিছে, এনে পৰিৱৰ্তন স্পষ্টভাৱে দৃশ্যমান হৈছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়া ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ মাজত এই আত্মবিশ্বাস সৃষ্টি হয়, এই আশা আৰু আত্মবিশ্বাস উদ্ভৱ হয়, ই উন্নয়নৰ চালিকা শক্তি হৈ উঠে। এই বিশ্বাসেই বিকাশৰ চালিকা শক্তি হিচাপে কাম কৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই বিশ্বাস হৈছে উন্নত ভাৰতৰ বিশ্বাস, সংকল্পৰ পৰা সিদ্ধিৰ বিশ্বাস।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়া স্বাধীনতা সংগ্ৰাম চলি আছিল আৰু যি ভাৱে দেশত বিৰাজ কৰিছিল। আমি স্বাধীনতা লৈহে এৰিম বুলি যি উৎসাহ, যি বিশ্বাস দেশৰ লাখ লাখ লোকৰ মাজত উদ্ভৱ হৈছিল, যি বিশ্বাসৰ পৰিণতিত আজি উন্নত ভাৰতৰ এক শক্তিশালী ভেটিৰ এক প্ৰকাৰে এই নিৰ্বাচন আধাৰশিলা স্থাপিত হৈছে। যি আকাংক্ষা স্বাধীনতা আন্দোলনত আছিল, উন্নত ভাৰতৰ এই সপোনটোক বাস্তৱায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো সেই একেই আকাংক্ষা আছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি ভাৰতৰ লক্ষ্য বহুত ডাঙৰ আৰু আজি ভাৰতে ১০ বছৰৰ ভিতৰত এনে এক পৰ্যায়ত উপনীত হৈছেহি যে আমি নিজৰ সৈতেই নিজে প্ৰতিযোগিতা কৰিব লাগিব, আমি আমাৰ পুৰণি অভিলেখ ভংগ কৰিব লাগিব আৰু আমি আমাৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাক পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ লৈ যাব লাগিব। ভাৰতে ১০ বছৰত যি উন্নয়নৰ উচ্চতাত উপনীত হৈছে সেয়া আমাৰ প্ৰতিযোগিতাৰ এক চিহ্ন হৈ উঠিছে, এক মানক হৈ উঠিছে। যোৱা ১০টা বছৰত আমি যি গতি লাভ কৰিছো, এতিয়া আমি সেই গতিতকৈ অধিক গতিবেগেৰে লৈ যোৱাৰ প্ৰতিযোগিতা কৰিছো আৰু আমি নিশ্চিত যে সেই গতিৰেই আমি দেশৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিমগৈ।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি প্ৰতিটো সফলতাকে, প্ৰতিটো খণ্ডকে পৰৱৰ্তী স্তৰলৈ লৈ যাম।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
১০ বছৰত ভাৰতৰ অৰ্থনীতিক ১০ বছৰতকৈ কম সময়ৰ ভিতৰতে আমি ১০ নম্বৰৰ পৰা পাঁচ নম্বৰলৈ লৈ গৈছিলো। এতিয়া আমি যি গতিত পৰৱৰ্তী স্তৰলৈ যাবলৈ ওলাই আহিছো, এতিয়া আমি দেশৰ অৰ্থনীতিক ৩ নম্বৰলৈ লৈ যাম।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
১০ বছৰত আমি ভাৰতক মোবাইল ফোনৰ এক মুখ্য নিৰ্মাতা কৰি তুলিছো। ভাৰত মোবাইল ফোনৰ এক মুখ্য ৰপ্তানিকৰ্তা হৈ উঠিছে। এতিয়া আমি আমাৰ কাৰ্যকালত অৰ্ধপৰিবাহী আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰতো একেটা কামকে কৰিবলৈ গৈ আছো। বিশ্বৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কামত ব্যৱহাৰ কৰা চিপবোৰ মোৰ ভাৰতৰ মাটিত প্ৰস্তুত কৰা হ'ব। এয়া মোৰ ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বুদ্ধিৰ সাফল্য হ'ব। ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমে ফল লাভ কৰিব, এই বিশ্বাস মোৰ হৃদয়ত আছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি আধুনিক ভাৰতৰ দিশেও যাম। আমি উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতা অৰ্জন কৰিম, কিন্তু আমাৰ শিপা মাটিৰ সৈতে সংযুক্ত হৈয়ে থাকিব, আমাৰ দুভৰি দেশৰ সৰ্বসাধাৰণ মানুহৰ জীৱনৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থাকিব, আৰু আমি চাৰি কোটি দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছোঁ। আগন্তুক কাৰ্যকালত দ্ৰুত গতিত আৰু তিনি কোটি ঘৰ নিৰ্মাণ কৰি এই দেশৰ কোনেও যাতে ঘৰ অবিহনে থাকিবলগীয়া নহয়, এই কথা আমি দেখিবলৈ সক্ষম হম।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা দহটা বছৰত আমি মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটৰ অধীনত দেশৰ কোটি কোটি ভগ্নীক উদ্যমশীলতাৰ ক্ষেত্ৰখনত এক বৃহত্ সফলতাৰে আগবাঢ়িছো। এতিয়া আমি ইয়াক পৰৱৰ্তী স্তৰলৈ লৈ যাম। এতিয়া আমি আমাৰ মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটসমূহত কাম কৰি থকা ভগ্নীসকলৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰিছো আৰু ইয়াক ইমান পৰিমাণে সম্প্ৰসাৰিত কৰিব বিচাৰো যে আমি অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে এনে তিনি কোটি ভগ্নীক লাখপতি দিদি কৰাৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়ি যাম।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই এই কথা আগতেও কৈছো, আজি মই ইয়াৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিছো – আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ অৰ্থ হৈছে আমি তিনিগুণ গতিত কাম কৰিম। আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ অৰ্থ হৈছে আমি কামত তিনিগুণ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰিম। আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ অৰ্থ হৈছে যে আমি দেশবাসীক তিনিগুণ সাফল্য আহৰণ কৰি দিম।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এন ডি এ তৃতীয়বাৰৰ বাবে শাসনলৈ অহাটো হৈছে এক ঐতিহাসিক ঘটনা। স্বাধীনতাৰ পিছত দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে এই সৌভাগ্য এই দেশলৈ আহিছে। আৰু ৬০ বছৰৰ ব্যৱধানত আহিছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে এই সফলতা কিমান কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ পিচত লাভ কৰিব পৰা যায়। কিমান অভূতপূৰ্ব বিশ্বাস সম্পাদনা হোৱাৰ পিছত এয়া সম্ভৱ হয়। কেৱল ৰাজনীতিৰ খেল খেলিয়েই এয়া সম্ভৱ কৰিব নোৱাৰি। জনতা-জনাৰ্দ্দনৰ সেৱাৰে আহৰণ কৰা আশীৰ্বাদেৰেহে এয়া আহৰণ কৰিব পাৰি।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাইজে আমাক স্থিৰতা আৰু ধাৰাবাহিকতাৰ বাবে জনাদেশ দিছে। লোকসভা নিৰ্বাচনৰ মাজতে সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, জনসাধাৰণৰ চকুৰ আগৰ পৰা কিছুমান বস্তু যেন আঁৰ ৰৈ গৈছে। লোকসভা নিৰ্বাচনৰ লগতে আমাৰ দেশৰ চাৰিখন ৰাজ্যতো নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, এই চাৰিখন ৰাজ্যত এন ডি এ-য়েই অভূতপূৰ্ব সফলতা, অভূতপূৰ্ব সফলতা অৰ্জন কৰিছে। আমি এক দৰ্শনীয় বিজয় সাব্যস্ত কৰিছো। মহাপ্ৰভু জগন্নাথজীৰ দেশ উৰিষ্যাই আমাক যথেষ্ট আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত এন ডি এ-য়েই ক্লিন ছুইপ কৰিছে। সূক্ষ্ম দৰ্শন যন্ত্ৰৰেও এইবোৰ কথা নজৰলৈ নাহে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অৰুণাচল প্ৰদেশত আমি আকৌ এবাৰ চৰকাৰ গঠন কৰিম। ছিকিমত, এন ডি এ-য়েই আকৌ এবাৰ চৰকাৰ গঠন কৰিছে। মাত্ৰ ৬ মাহ আগতে, সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, আমি আপোনাৰ গৃহৰাজ্য ৰাজস্থান, মধ্য প্ৰদেশ আৰু ছত্তীশগড়ত বিপুল বিজয় লাভ কৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি নতুন নতুন ক্ষেত্ৰত আমি ৰাইজৰ মৰম আৰু আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিজেপিয়ে এইবাৰ কেৰালাত একাউণ্ট খুলিছে আৰু কেৰালাৰ আমাৰ সাংসদে আমাৰ সৈতে গৌৰৱেৰে শাৰী পূৰাইছেহি। তামিলনাডুত বিজেপিয়ে বহুকেইখন আসনত শক্তিশালী উপস্থিতি সাব্যস্ত কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। কৰ্ণাটক, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু ৰাজস্থানত, যোৱাবাৰৰ তুলনাত বিজেপিৰ ভোটৰ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। আগন্তুক সময়ত তিনিখন ৰাজ্যত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ'ব। মই তিনিখন ৰাজ্যৰ কথা কওঁ য'ত নিৰ্বাচন আছে। মহাৰাষ্ট্ৰ, হাৰিয়ানা আৰু ঝাৰখণ্ড... এইকেইখন ৰাজ্যলৈ নিৰ্বাচন আহি আছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা বিধানসভাত আমি এই তিনিখন ৰাজ্যত যিমান ভোট পাইছিলো এইবাৰৰ লোকসভা নিৰ্বাচনত আমি এই তিনিখন ৰাজ্যত তাতোকৈয়ো অধিক ভোট লাভ কৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
পঞ্জাৱতো, আমি এক অভূতপূৰ্ব প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিছো আৰু আমি এক অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো। ৰাইজৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ সৈতে আছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই দেশৰ ৰাইজে ২০২৪ চনৰ নিৰ্বাচনত কংগ্ৰেছৰ বাবেও জনাদেশ দিছে আৰু দেশৰ এই জনাদেশ হৈছে যে আপোনালোক তাত বহিব, বিৰোধীৰ আসনতে বহিব আৰু যদি তৰ্ক শেষ হৈ গলে চিঞৰি থাকক, হূলস্থূল কৰি থাকক।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছৰ ইতিহাসত এয়া প্ৰথম বাৰৰ হৈছে যে কংগ্ৰেছে একেৰাহে তিনিবাৰকৈ ১০০ৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিবলৈ সক্ষম হব নোৱাৰিলে। কংগ্ৰেছৰ ইতিহাসত এয়া হৈছে তৃতীয়টো সৰ্ববৃহৎ পৰাজয়। তৃতীয়টো আটাইতকৈ বেয়া প্ৰদৰ্শন। কংগ্ৰেছে এই পৰাজয় স্বীকাৰ কৰিলে ভাল হ'লহেঁতেন, জনতা-জনাৰ্দ্দনৰ আদেশ নতশিৰে গ্ৰহণ কৰি, আত্মমন্থন কৰাহেঁতেন... কিন্তু তেওঁলোকে তাকে নকৰি মূৰে-ভৰি কাঢ়িবলৈহে ধৰিছে আৰু কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰই দিনি-ৰাতিয়ে বিজুলি জ্বলাই ভাৰতৰ নাগৰিকসকলৰ মনত প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে যে তেওঁলোকে আমাক পৰাজিত কৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এনে কথানো কিয় হৈ আছে? মই মোৰ তেনেই সাধাৰণ জীৱনৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা কওঁ। এটা সৰু শিশু চাইকেল লৈ ওলাই গৈছিল আৰু যদি সেই শিশুটো বাগৰি পৰে, চাইকেলৰ পৰা বাগৰি পৰে, কান্দিবলৈ আৰম্ভ কৰে, তাৰ পিছত কোনো ডাঙৰ ব্যক্তি যদি শিশুটোৰ ওচৰলৈ গৈ তেওঁক যদি কয় চোৱাচোন পৰুৱা মৰি গৈছে, চোৱাচোন চৰাইটো উৰি গৈছে, হেই চোৱাচোন তুমিতো সুন্দৰকৈ চাইকেল চলাইছিলা, হেই তুমি দেখোন পৰি যোৱাই নাছিলা... এনেবোৰ কথাৰে তেওঁৰ মনটো ভাল লগাবলৈযে চেষ্টা কৰা হয়। পৰি যোৱা কথাৰ পৰা তেওঁৰ মনোযোগ আঁতৰাইযে শিশুটোক ভুলাবলৈ চেষ্টা কৰা হয়। সেইৰেই আজিকালি শিশুৰ মন ভুলুৱাৰ প্ৰয়াস চলি আছে আৰু কংগ্ৰেছৰ লোকসকল আৰু তেওঁলোকৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰই আজিকালি এই ধেমালিকে কৰি আছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
১৯৮৪ চনৰ কথা মনত পেলাওকচোন, তাৰ পিছত দেশত ১০ লোকসভাৰ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল... ১০ লোকসভাৰ নিৰ্বাচন... ১৯৮৪ চনৰ পিছত ১০-১০ লোকসভা নিৰ্বাচন হোৱা স্বত্বেও কংগ্ৰেছে ২৫০ৰ সংখ্যা স্পৰ্শ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা নাই। এইবাৰ কেনেবাকৈ ৯৯ ত আবদ্ধ হৈ ৰৈছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মোৰ এটা উপাখ্যান মনত পৰিছে... ৯৯ নম্বৰ পোৱা এটা শিশু অহংকাৰত ঘূৰি ফুৰিছিল আৰু তেওঁনো কিমান নম্বৰ পাইছে সকলোকে দেখুৱাই ফুৰিছিল, সেয়েহে যেতয়া মানুহে ৯৯ পোৱা বুলি শুনি তেওঁক প্ৰশংসা কৰিছিল, হাততালি দিছিল আৰু তেওঁক যথেষ্ট উৎসাহিত কৰিছিল। পিছে, তেওঁৰ শিক্ষক আহি সুধিলেহি "আপোনালোকেনো কিহৰ বাবে মিঠাই বিতৰণ কৰি আছে?" তেওঁ ১০০ ৰ ভিতৰত ৯৯ নম্বৰ পোৱা বাবে। শিক্ষকজনে তাকে শুনি কলে যে শিশুটোৱে এই নম্বৰ ১০০ৰ ভিতৰত নহয়, বৰং ৫৪৩ ৰ ভিতৰতহে পাইছে। এতিয়া, বিফলতাৰ বাবে যে বিশ্ব অভিলেখ গঢ়িছে এই কথা বাৰু সেই বালক-বুদ্ধিক কোনে বুজায়? কংগ্ৰেছ...
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছৰ নেতাসকলৰ কথাবতৰাত, এই কথাকাণ্ডই শ্বোলে চলচ্চিত্ৰখনকো পিছ পেলাইছেহি। আপোনালোক সকলোৰে চাগৈ শ্বোলে ছবিৰ সেই মৌছীগৰাকীৰ কথা মনত আছে... তৃতীয়বাৰৰ বাবে পৰাজিত হৈছে, পিছে মৌছী এই কথাটো হয় বাৰু, পিছে তৃতীয়বাৰৰ বাবেহে পৰাজিত হৈছে, কিন্তু মৌছী নৈতিক বিজয়তো হৈছে, নহয় জানো?
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
১৩ খন ৰাজ্যত ০ আসন আহিছে, হেই মৌছী, ১৩ খন ৰাজ্যত জিৰোখন আসন আহিছে, কিন্তু হিৰোতো হৈছো, নহয়নে বাৰু?
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
পাৰ্টী বাৰু ডুবিছে ঠিকেই, আৰে মৌছী এতিয়াও কিন্তু পাৰ্টীয়ে উশাহ লৈয়েইতো আছে। মই কংগ্ৰেছৰ লোকসকলক ক'ম, ভুৱা বিজয় উদযাপনৰে জনসাধাৰণৰ আদেশক দমন কৰিবলৈ নাযাব। ভুৱা বিজয়ৰ নিচাত জনাদেশক মিছা উদযাপনেৰে ঢাকিবলৈ চেষ্টা নকৰিব। দেশবাসীৰ আদেশ সততাৰে বুজিবলৈ চেষ্টা কৰক আৰু ইয়াক গ্ৰহণ কৰক।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছৰ মিত্ৰশক্তিয়ে এই নিৰ্বাচনৰ বিশ্লেষণ কৰিছেনে নাই মই নাজানো। এই নিৰ্বাচন এই বন্ধুসকলৰ বাবেও এক বাৰ্তা।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া কংগ্ৰেছ দলটো ২০২৪ চনৰ পৰা পৰজীৱী কংগ্ৰেছ দল হিচাপে পৰিচিত হ'ব। ২০২৪ চনৰ পৰা কংগ্ৰেছ হৈছে এক পৰজীৱী কংগ্ৰেছ আৰু পৰজীৱী হৈছে যিটো শৰীৰৰ সৈতে বাস কৰা সেই শৰীৰটোকে খাই নিজে জীয়াই থাকে। কংগ্ৰেছে যি দলৰ সৈতে মিত্ৰতা কৰে সেই দলটোৰ ভোটো খায় আৰু ই ইয়াৰ সহযোগী দলৰ শক্তিৰে নিজে ফলে-ফুলে জাতিষ্কাৰ হয় আৰু সেয়েহে কংগ্ৰেছ এতিয়া পৰজীৱী কংগ্ৰেছত পৰিণত হৈছে। যেতিয়া মই 'পৰজীৱী' বুলি কৈছো, মই এই কথা তথ্যৰ আধাৰিত ভাবে কৈছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই আপোনাৰ জৰিয়তে সদনৰ সন্মুখত আৰু এই সদনৰ জৰিয়তে দেশৰ সন্মুখত কিছুমান পৰিসংখ্যা ৰাখিব বিচাৰিছো। য'তেই বিজেপি আৰু কংগ্ৰেছৰ মাজত পোনপটীয়া প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা হৈছিল বা য'ত কংগ্ৰেছ এটা মুখ্য দল আছিল আৰু অংশীদাৰসকলৰ ১-২-৩ খন আসন আছিল, কংগ্ৰেছৰ ষ্ট্ৰাইক ৰেট মাত্ৰ মাত্ৰ ২৬ শতাংশ আছিল। কিন্তু য'ত কোনোবাই আঁচল মূৰ এটা ধৰি ৰাখিছিল, য'ত তেওঁলোক কনিষ্ঠ অংশীদাৰ আছিল, কিছুমান দলে তেওঁলোকক এটা সুযোগ দিছিল, এনে ৰাজ্যবোৰত য'ত কংগ্ৰেছ কনিষ্ঠ অংশীদাৰ আছিল, তেওঁলোকৰ ষ্ট্ৰাইক ৰেট হৈছে ৫০ শতাংশ। আৰু কংগ্ৰেছৰ ৯৯খন আসনৰ বেছিভাগেই তেওঁলোকে মিত্ৰশক্তিৰ শক্তিৰে জিকিছে। আৰু সেইকাৰণে মই পৰজীৱী কংগ্ৰেছ বুলি কৈছো। এইবেলিৰ নিৰ্বাচনত কংগ্ৰেছে অকলে যুঁজ দিয়া ১৬ খন ৰাজ্যত ইয়াৰ ভোটাৰ অংশ হ্ৰাস পাইছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
গুজৰাট, ছত্তীশগড় আৰু মধ্য প্ৰদেশ হৈছে তিনিখন ৰাজ্য য'ত কংগ্ৰেছে নিজে যুঁজ দিছিল আৰু ৬৪ খন আসনৰ ভিতৰত মাত্ৰ ২ খন আসন লাভ কৰিছিল, ৬৪ খনৰ ভিতৰত ২ খন। ইয়াৰ স্পষ্ট অৰ্থ হৈছে যে এই নিৰ্বাচনত কংগ্ৰেছ সম্পূৰ্ণৰূপে পৰজীৱী হৈ পৰিছে আৰু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ মিত্ৰশক্তিৰ কান্ধত উঠি আসনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিছে। যদি কংগ্ৰেছে ইয়াৰ মিত্ৰশক্তিৰ ভোট নাখালেহেঁতেন তেওঁলোকৰ বাবে লোকসভাত ইমানখিনি আসন জিকাটো অতি কঠিন হ'লহেঁতেন।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এনে সময়ত, এটা সুযোগ আহিছে যে দেশখনে উন্নয়নৰ পথ বাছি লৈছে, দেশখনে উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ মন স্থিৰ কৰি লৈছে। এতিয়া ভাৰতে একত্ৰিত হ'ব লাগিব আৰু সমৃদ্ধিৰ এক নতুন যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব। এনে সময়ত, এইটো দেশৰ দুৰ্ভাগ্য যে ৬-৬ দশক ধৰি ভাৰত শাসন কৰা কংগ্ৰেছ দলে অৰাজকতা বিয়পোৱাত নিয়োজিত হৈ আছে। তেওঁলোকে দক্ষিণলৈ গৈ উত্তৰৰ লোকসকলৰ বিৰুদ্ধে কথা কয়, উত্তৰলৈ গৈ দক্ষিণৰ লোকসকলৰ বিৰুদ্ধে বিষ উগাৰে, তেওঁলোকে পশ্চিমৰ লোকসকলৰ বিৰুদ্ধে কথা কয়, তেওঁলোকে মহাপুৰুষসকলৰ বিৰুদ্ধে কথা কয়। তেওঁলোকে ভাষাৰ আধাৰত বিভাজন কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টাকে কৰিছে। আমি ভাৰতৰ পৰা দেশৰ কিছু অংশ পৃথক কৰাৰ পোষকতা কৰা নেতাসকলক সংসদৰ টিকট দিয়াৰ দৰে দুৰ্ভাগ্য চাবলগীয়া হৈছে, যিটো কংগ্ৰেছ দলে কৰিছে। কংগ্ৰেছ দলে এটা জাতিক আন এটাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰতিদিনে মুকলিকৈ নতুন নতুন আখ্যান সৃষ্টি কৰি আহিছে। নতুন উৰাবাতৰি বিয়পাই আহিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ এটা অংশৰ মানুহক নিম্নমানৰ বুলি বৰ্ণনা কৰাৰ প্ৰৱণতাক কংগ্ৰেছৰ বহুতে উত্সাহিত কৰি আহিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছে দেশত অৰ্থনৈতিক অৰাজকতা বিয়পোৱাৰ দিশতো এক চক্ৰান্ত কৰি আহিছে। ৰাজ্যসমূহত যিবোৰ অৰ্থনৈতিক পদক্ষেপ লোৱা হৈছিল, নিৰ্বাচনৰ সময়ত তেওঁলোকে যিধৰণে অৰ্থনৈতিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে, এই পথটোৱে দেশখনক অৰ্থনৈতিক অৰাজকতাৰ দিশে টানি নিব। এই খেলখন ইচ্ছাকৃতভাৱে খেলা হৈছে যাতে তেওঁলোকৰ ৰাজ্যকেইখন দেশৰ ওপৰত অৰ্থনৈতিক বোজা হৈ পৰে। এইটো মঞ্চৰ পৰা স্পষ্টভাৱে ঘোষণা কৰা হৈছিল, যদি তেওঁলোকে ভবা ধৰণে ফলাফল নাহে তেন্তে ৪ জুনত দেশত জুই লগোৱা হ'ব। মানুহ একত্ৰিত হ'ব, অৰাজকতা সৃষ্টি কৰিব, এইবোৰক আনুষ্ঠানিকভাৱে আহ্বান জনোৱা হৈছিল। এই অৰাজকতা বিয়পোৱাতোৱেই হৈছে তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য। ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াক প্ৰশ্নৰ সন্মুখীন কৰি অৰাজকতা বিয়পাবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে। চিএএ-ৰ বিষয়ে বিয়পি পৰা বিশৃংখলতা, দেশৰ জনসাধাৰণক বিপথে পৰিচালিত কৰাৰ খেল, সমগ্ৰ পৰিৱেশ-ব্যৱস্থাই এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আছিল কাৰণ তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক উদ্দেশ্যই সেয়া আছিল।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সমগ্ৰ দেশক সংঘৰ্ষত পতিত কৰাৰ জোৰদাৰ প্ৰয়াস সমগ্ৰ দেশে দেখিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজিকালি সহানুভূতি লাভ কৰিবলৈ নতুন নাটক আৰম্ভ হৈছে, নতুন গেম খেলিছে, এটা ঘটনা কওঁ। এটা শিশু স্কুলৰ পৰা আহি জোৰেৰে কান্দিবলৈ ধৰিলে আৰু মাকেও ভয় খালে, কি হ'ল, সি বহুত কান্দিবলৈ ধৰিলে আৰু তাৰ পিছত ক'লে মা, আজি স্কুলত মোক মাৰিলে, আজি স্কুলত মাৰিলে, আজি স্কুলত মাৰিলে। আৰু সি জোৰেৰে কান্দিবলৈ ধৰিলে, মাক চিন্তিত হৈ পৰিল। তেওঁ তাক সুধিলে কি হৈছে বোপাই, কিন্তু সি কোৱা নাছিল মাথোঁ, মোক মাৰিলে, মাৰিলে বুলি কৈ কান্দি আছিল। শিশুটিয়ে মাকক কোৱা নাছিল যে আজি স্কুলত শিশুটিয়ে উৎপাট কৰিছিল। তেওঁ কোনো শিশুৰ কিতাপ ফালি পেলোৱা বুলি কোৱা নাছিল। তেওঁ শিক্ষকজনক চোৰ বুলি কোৱাৰ কথাও কোৱা নাছিল। তেওঁ কাৰোবাৰ টিফিন চুৰি কৰি খাইছে বুলি কোৱা নাছিল। কালিও আমি সদনত একেই শিশুসুলভ আচৰণ দেখিছিলো। কালি ইয়াত এজন শিশু বুদ্ধিৰ লোকে বিলাপ কৰি আছিল, মোক আঘাত কৰিছিল, এইটোৱে মোক আঘাত কৰিছিল, তেওঁ মোক আঘাত কৰিছিল, মোক ইয়াত আঘাত কৰিছিল, মোক তাতেই আঘাত কৰিছিল। এইয়া চলি আছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সহানুভূতি লাভ কৰিবলৈ এই নতুন নাটকখন মুকলি কৰা হৈছে। কিন্তু দেশে সত্যটো জানে যে তেওঁ যে হাজাৰ কোটি টকা আত্মসাৎৰ গোচৰত জামিনত পাইছে। অবিচি শ্ৰেণীৰ লোকসকলক চোৰ বুলি কোৱাৰ শাস্তি। দেশৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ওপৰত দায়িত্বহীন বক্তব্য দি ক্ষমা খুজিবলগীয়া হৈছিল। মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামী বীৰ ছাৱৰকাৰৰ দৰে মহান ব্যক্তিত্বক অপমান কৰাৰ অভিযোগত তেওঁৰ বিৰুদ্ধে গোচৰ ৰুজু হৈছে। দেশৰ সৰ্ববৃহৎ দলৰ সভাপতিক হত্যাকাৰী আখ্যা দি তেওঁৰ বিৰুদ্ধে গোচৰ চলি আছে। বহু নেতা, বিষয়া-প্ৰতিষ্ঠানক মিছা কথা কোৱাৰ গুৰুতৰ অভিযোগ উত্থাপন হৈছে আৰু সেই গোচৰবোৰ চলি আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
শিশুৰ মনত বাক্যৰ স্থান নাই, শিশুৰ মনত আচৰণৰো কোনো স্থান নাই। আৰু যেতিয়া এই শিশুসুলভ মনটোক সম্পূৰ্ণৰূপে দখল কৰা হয়, তেতিয়া ঘৰতো ই বিপদত পৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এই শিশু মনবোৰে যেতিয়া নিজৰ সীমা হেৰুৱাই পেলায় তেতিয়া ঘৰৰ ভিতৰত বহি চকু টিপিয়াই টিপিয়াই থাকে। সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, সমগ্ৰ দেশে এতিয়া তেওঁলোকৰ প্ৰকৃত সত্যক বুজি পাইছে। সেইবাবেই আজি দেশে তেওঁলোকক কৈছে যে আপোনাৰ বাবে সেয়া সম্ভৱ নহ'ব৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তুলসীদাস জীয়ে কৈছে, অখিলেশ জী... তুলসীদাস জীয়ে মিছা লোৱাটোৱেই মিছা দিয়া বুলি কৈছে। মিছা খাদ্য চোবাই খোৱা। কংগ্ৰেছে মিছাক ৰাজনৈতিক অস্ত্ৰ কৰি তুলিলে। কংগ্ৰেছক মিছা কথা কোৱা হৈছে। যেনেকৈ ই মানুহ খোৱা প্ৰাণী যাৰ মুখত তেজ আছে, একেদৰেই সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, কংগ্ৰেছে মুখত মিছাৰ তেজ পাইছে। কালি ১ জুলাইত দেশত টোকৰ দিৱস পালন কৰা হৈছে। ১ জুলাইত মানুহে নিজৰ বেংক চেক কৰি আছিল। ৮৫০০ টকা আহিল নে নাই। এই ভুৱা আখ্যানৰ ফল চাওক, কংগ্ৰেছে দেশবাসীক বিপথে পৰিচালিত কৰিলে। মাক-ভগ্নীক প্ৰতিমাহে ৮৫০০ টকা দিয়াৰ মিছা কথাই এই মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ অন্তৰত আঘাত কৰা অভিশাপ হৈ কংগ্ৰেছক ধ্বংস কৰিবলৈ গৈ আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইভিএমৰ বিষয়ে মিছা, সংবিধানৰ বিষয়ে মিছা, সংৰক্ষণৰ বিষয়ে মিছা, তাৰ আগতে ৰাফেলৰ বিষয়ে মিছা, এইচএএলৰ বিষয়ে মিছা, এল আই চিৰ বিষয়ে মিছা, বেংকৰ মিছা, কৰ্মচাৰীসকলক উচটনি দিয়াৰ প্ৰচেষ্টাও কৰা হৈছিল। সাহস ইমানেই বৃদ্ধি পালে যে কালি সদনক বিপথে পৰিচালিত কৰাৰ চেষ্টা কৰা হ’ল৷ কালি অগ্নিবীৰক লৈ সদনত মিছা কথা কোৱা হৈছিল। কালি ইয়াত বহুত মিছা কথা কোৱা হৈছিল যে এম এছ পি দিয়া হোৱা নাই।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
সংবিধানৰ মৰ্যাদাৰে খেলাটো সদনৰ দুৰ্ভাগ্য আৰু বহুবাৰ লোকসভাত জয়ী হোৱা, সদনৰ মৰ্যাদাৰ সৈতে খেলা-ধূলা কৰা জনসাধাৰণৰ বাবে এয়া সঠিক নহয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ষাঠি বছৰ ধৰি ইয়াত বহি থকা দলটোৱে চৰকাৰৰ কাম-কাজ জানে। যাৰ আছে অভিজ্ঞ নেতা। যেতিয়া তেওঁলোকে এই অৰাজকতাৰ পথত আগবাঢ়ি যায়, মিছাৰ পথ বাছি লয়, তেতিয়া দেশখন যে ভয়াৱহ সংকটৰ দিশে আগবাঢ়িছে তাৰ প্ৰমাণ পোৱা যায়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সদনৰ মৰ্যাদাৰ সৈতে খেলা কৰাটো আমাৰ সংবিধান নিৰ্মাতাসকলক অপমান, এই দেশৰ মহাপুৰুষসকলৰ অপমান। দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া বীৰ পুত্ৰসকলৰ অপমান।
আৰু সেইবাবেই সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই জানো আপুনি বৰ সৌজন্যশীল, আপোনাৰ মন উদাৰ, সংকটৰ সময়তো আপুনি লঘু আৰু মিঠা হাঁহিৰে কথাবোৰ সহ্য কৰে।
কিন্তু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বৰ্তমান যি হৈ আছে আৰু কালি যি হৈছিল তাক গুৰুত্বসহকাৰে নোলোৱাকৈ আমি সংসদীয় গণতন্ত্ৰ ৰক্ষা কৰিব নোৱাৰিম।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এইবোৰ কামক শিশুসুলভ বুদ্ধিমত্তা বুলি আৰু আওকাণ কৰা উচিত নহয়, একেবাৰেই আওকাণ কৰা উচিত নহয়। আৰু মই এই কথা কৈছো কাৰণ ইয়াৰ আঁৰৰ উদ্দেশ্য উচ্চ নহয়, উদ্দেশ্য অতি বিপদজনক আৰু মই দেশবাসীকো জগাই তুলিব বিচাৰো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই লোকসকলৰ মিছা কথাই আমাৰ দেশৰ নাগৰিকৰ বিবেক-বুদ্ধিৰ ওপৰত সন্দেহৰ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁৰ মিছা কথাবোৰ দেশৰ সাধাৰণ জ্ঞানক প্ৰচণ্ড চৰ সোধোৱাৰ এক কুৎসিত কাৰ্য্য।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই কার্যই দেশৰ মহান পৰম্পৰাৰ ওপৰত চৰ সোধাইছে৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই সদনৰ মৰ্যাদা ৰক্ষাৰ এক বৃহৎ দায়িত্ব আপোনাৰ ওপৰত। সদনত আৰম্ভ হোৱা মিছা কথাৰ পৰম্পৰাৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাটো দেশবাসীৰ লগতে এই সদনৰ আশা।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছে সদায় সংবিধান আৰু সংৰক্ষণৰ ওপৰত মিছা কথা কৈ আহিছে। আজি মই ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ আগত সত্য দাঙি ধৰিব বিচাৰিছো, অতি নম্ৰতাৰে উপস্থাপন কৰিব বিচাৰিছো। দেশবাসীয়ে এই সত্য জনাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে। জৰুৰীকালীন অৱস্থা আছিল কেৱল ক্ষমতাৰ লোভৰ স্বাৰ্থত আৰু একনায়কত্ববাদী মানসিকতাৰ বাবে দেশৰ ওপৰত জাপি দিয়া একনায়কত্ববাদী শাসন। আৰু কংগ্ৰেছে নিষ্ঠুৰতাৰ সকলো সীমা অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁ নিজৰ দেশবাসীৰ ওপৰত নিষ্ঠুৰতা মুকলি কৰি দেশৰ পৰ্দা ফালি পেলোৱাৰ পাপ কৰিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
চৰকাৰক উফৰাই পেলোৱা, সংবাদ মাধ্যমক দমন কৰা, প্ৰতিটো কাম সংবিধানৰ মনোভাৱৰ বিৰুদ্ধে, সংবিধানৰ ধাৰাসমূহৰ বিৰুদ্ধে, সংবিধানৰ প্ৰতিটো শব্দৰ বিৰুদ্ধে আছিল। এইসকল লোকে, আৰম্ভণিৰে পৰাই দেশৰ দলিত আৰু পিছপৰা শ্ৰেণীৰ লগত ভয়াৱহ অন্যায় কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আৰু এই কাৰণতে কংগ্ৰেছৰ দলিত বিৰোধী, পিছপৰা বিৰোধী মানসিকতাৰ বাবেই বাবা চাহেব আম্বেদকাৰে নেহৰু জীৰ মন্ত্ৰীসভাৰ পৰা পদত্যাগ কৰিছিল। নেহৰু জীয়ে দলিত আৰু পিছপৰা মানুহৰ লগত কেনেদৰে অন্যায় কৰিছিল সেই কথা তেওঁ উদঙাই দিছিল। আৰু বাবা চাহেব আম্বেদকাৰে মন্ত্ৰীসভাৰ পৰা পদত্যাগ কৰাৰ সময়ত যি কাৰণে দিয়া কাৰণে তেওঁৰ চৰিত্ৰৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ জীয়ে কৈছিল, চৰকাৰে অনুসূচিত জাতিৰ অৱহেলাত মোৰ ভিতৰৰ ক্ষোভ দমন কৰিব নোৱাৰিলোঁ, এয়া বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ কথা। অনুসূচিত জাতিৰ এই অৱহেলাই বাবা চাহেব আম্বেদকাৰক ক্ষুব্ধ কৰি তুলিছিল। বাবা চাহেবৰ প্ৰত্যক্ষ আক্ৰমণৰ পিছত নেহৰু জীয়ে নিজৰ সমস্ত শক্তি প্ৰয়োগ কৰি বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ ৰাজনৈতিক জীৱনৰ অন্ত পেলাইছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰথমে বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ নিৰ্বাচনত ষড়যন্ত্ৰমূলকভাৱে পৰাজিত হৈছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কেৱল ইমানেই নহয়, তেওঁলোকে বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ এই পৰাজয় উদযাপন কৰিলে, আনন্দিত হ’ল আৰু সুখ প্ৰকাশ কৰিলে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই আনন্দৰ বিষয়ে এখন চিঠিত লিখা আছে সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, বাবা চাহেবৰ দৰে দলিত নেতা বাবু জগজীৱন ৰাম জীকো নিজৰ প্ৰাপ্য দিয়া নহ’ল। জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ পিছত জগজীৱন ৰাম জী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছিল। ইন্দিৰা গান্ধী জীয়ে যাতে কোনো কাৰণতে জগজীৱন ৰাম জী প্ৰধানমন্ত্ৰী হ’ব নোৱাৰে তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিছিল। আৰু এখন কিতাপত লিখা আছে যে জগজীৱন ৰাম কোনো মূল্যৰ বিনিময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী হ’ব নালাগে। যদি তেওঁলোক তেনেকুৱা হৈ পৰে তেন্তে তেওঁলোকে গোটেই জীৱন আঁতৰি নাযায়। ইন্দিৰা গান্ধীৰ এই উক্তি সেই পুথিত আছে। কংগ্ৰেছে চৌধুৰী চৰণ সিং জীক একেধৰণৰ ব্যৱহাৰ কৰিছিল আৰু তেওঁকো ৰেহাই দিয়া নাছিল। একেদৰে কংগ্ৰেছে পিছপৰা শ্ৰেণীৰ নেতা আৰু কংগ্ৰেছ দলৰ সভাপতি বিহাৰৰ পুত্ৰ সীতাৰাম কেশৰীক অপমান কৰাৰ পাপ কৰিলে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছ দলে আৰম্ভণিৰে পৰা সংৰক্ষণৰ তীব্ৰ বিৰোধিতা কৰি আহিছে। নেহৰুজীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰীসকললৈ চিঠি লিখি সংৰক্ষণৰ স্পষ্ট বিৰোধিতা কৰিছিল। কংগ্ৰেছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ইন্দিৰা গান্ধীয়ে বছৰ বছৰ ধৰি মণ্ডল আয়োগৰ প্ৰতিবেদন ঠাণ্ডা বাকচত পুতি ৰাখিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছ দলৰ তৃতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ গান্ধী আৰু যেতিয়া তেওঁ বিৰোধী দলত আছিল তেতিয়া তেওঁৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া ভাষণ আছিল সংৰক্ষণৰ বিৰোধী। সংসদৰ ৰেকৰ্ডত এতিয়াও উপলব্ধ। আৰু সেইবাবেই সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, আজি মই আপোনাৰ লগতে দেশবাসীক এটা গুৰুতৰ বিষয় দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰিছো। কালি যিয়েই নহওক, এই দেশৰ লাখ লাখ নাগৰিকে আগন্তুক শতিকালৈকে ক্ষমা নকৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
স্বামী বিবেকানন্দ জীয়ে ১৩১ বছৰ পূৰ্বে চিকাগোত এই কথা কৈছিল। মই গৌৰৱান্বিত যে মই এনে এটা ধৰ্মৰ পৰা আহিছো যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বক সহনশীলতা আৰু বৈশ্বিক গ্ৰহণযোগ্যতা শিকাইছে। ১৩১ বছৰ পূৰ্বে বিবেকানন্দ জীয়ে আমেৰিকাৰ চিকাগোত বিশ্বৰ বহু মহান নেতাৰ সন্মুখত হিন্দু ধৰ্মৰ হৈ কথা কৈছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
হিন্দু সহনশীল, হিন্দু নিজস্বত্বৰ দ্বাৰা জীয়াই থকা এটা গোট। সেইবাবেই ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ, ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু ইয়াৰ বিশালতা আজি উজলি উঠিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এটা গুৰুতৰ কথা যে আজি হিন্দুৰ বিৰুদ্ধে মিছা অভিযোগ উত্থাপন কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰ চলি আছে, এক গুৰুতৰ ষড়যন্ত্ৰ হৈছে। সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, কোৱা হৈছে যে হিন্দু হিংস্ৰ, এইবোৰ আপোনাৰ মূল্যবোধ, এয়া আপোনাৰ চৰিত্ৰ, এয়া আপোনাৰ চিন্তা, এয়া আপোনাৰ ঘৃণা, এই দেশৰ হিন্দুৰ সৈতে এইবোৰ কাম।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই দেশখনে যুগ যুগ ধৰি এই কথা পাহৰিব নোৱাৰে। কিছুদিন পূৰ্বে হিন্দুসকলে বিশ্বাস কৰা শক্তিৰ ধ্বংসৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছিল। কোনটো ধ্বংস শক্তিৰ কথা কয়? এই দেশখন যুগ যুগ ধৰি ক্ষমতাৰ উপাসক হৈ আহিছে। এই মোৰ বংগবাসীয়ে মা দুৰ্গাক পূজা কৰে, শক্তি পূজা কৰে। এই বংগই মাতৃ কালীক পূজা কৰে আৰু সমৰ্পণেৰে কৰে। আপুনি সেই শক্তিৰ ধ্বংসৰ কথা কয়। এইসকল লোকে হিন্দু সন্ত্ৰাসবাদ শব্দৰ মুদ্ৰা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। তেওঁলোকৰ বন্ধুসকলে হিন্দু ধৰ্মক ডেংগু, মেলেৰিয়া, এনে শব্দৰ লগত তুলনা কৰক আৰু তেওঁলোকে হাত চাপৰি বজাব লাগে, এই দেশে কেতিয়াও ক্ষমা নকৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এক সুচিন্তিত কৌশলৰ অধীনত তেওঁলোকৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰই হিন্দু পৰম্পৰা, হিন্দু সমাজ, এই দেশৰ সংস্কৃতি, এই দেশৰ ঐতিহ্যক অৱনমিত কৰা, ইয়াৰ অপব্যৱহাৰ, অপমান কৰা, হিন্দুক ঠাট্টা কৰা আৰু এনে উপাদানক পৃষ্ঠপোষকতা কৰাটো ফেশ্বন কৰি তুলিছে নিজৰ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে কাম কৰি আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি সৰুৰে পৰা শিকি আহিছো। গাঁও হওক বা চহৰ হওক, দুখীয়া হওক বা ধনী হওক, এই দেশৰ প্ৰতিটো শিশুৱে এই কথা জানে। ঈশ্বৰৰ প্ৰতিটো ৰূপ, সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, ঈশ্বৰৰ প্ৰতিটো ৰূপ দৰ্শনৰ বাবে। ঈশ্বৰৰ কোনো ৰূপ ব্যক্তিগত লাভৰ বাবে বা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে নহয়। যি দেখা যায় সেয়া প্ৰদৰ্শন কৰা নহয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ দেৱ-দেৱীক কৰা অপমানে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ অন্তৰত গভীৰভাৱে আঘাত কৰিছে। ব্যক্তিগত ৰাজনৈতিক লাভালাভৰ বাবে ঈশ্বৰৰ ৰূপবোৰ এনেদৰে খেলা হয়। সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, এই দেশে কেনেকৈ ক্ষমা কৰিব?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সদনত কালিৰ দৃশ্য দেখি এতিয়া হিন্দু সমাজেও ভাবিব লাগিব এই অপমানজনক বক্তব্য কাকতলীয়া নে কিবা পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতি। হিন্দু সমাজে এই বিষয়ে চিন্তা কৰিব লাগিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ সেনা বাহিনী দেশৰ গৌৰৱ। তেওঁলোকৰ সাহস আৰু আমাৰ সেনাৰ সাহসক লৈ সমগ্ৰ দেশ গৌৰৱান্বিত। আৰু আজি সমগ্ৰ দেশে চকু ৰাখিছে আমাৰ বাহিনী, আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড, সংস্কাৰ এনেদৰে কৰা হৈছে যিটো স্বাধীনতাৰ পিছত ইমান বছৰে হোৱা নাই। আমাৰ সেনাবাহিনীক আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে। যাতে আমাৰ সেনাই প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ উপযুক্ত উত্তৰ দিব পাৰে, আমি দেশ ৰক্ষাৰ লক্ষ্যৰে যুদ্ধ সক্ষম সেনাবাহিনী গঠনৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা, সংস্কাৰ আৰু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা বহু কথা সলনি হৈছে। চিডিএছৰ পদটো সৃষ্টি হোৱাৰ পিছত সংহতি অধিক শক্তিশালী হৈ উঠিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মাজত তেওঁলোকৰ সমৰ্থনত যুধ শাস্ত্ৰৰ নিশাদসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি ভাৰতত নাট্য কমাণ্ডৰ প্ৰয়োজন বুলি মতামত লৈ আহিছিল। আজি মই সন্তুষ্টিৰে ক’ব পাৰো যে চিডিএছ ব্যৱস্থা গঠন হোৱাৰ পিছত দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় থিয়েটাৰ কমাণ্ডৰ দিশত অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰি আমাৰ সেনাক স্বাৱলম্বী কৰি তোলা হৈছে। আমাৰ দেশৰ সেনা তৰুণ হোৱা উচিত। শত্ৰুৰ দাঁত টেঙা কৰিবলৈ সেনা আছে। আমাৰ যৌৱনৰ ওপৰত আমাৰ বিশ্বাস থাকিব লাগিব। সেনাবাহিনীত যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিব লাগে আৰু সেয়েহে আমি যুদ্ধ সক্ষম সেনাবাহিনী সৃষ্টিৰ বাবে সংস্কাৰ অহৰহ কৰি আছো। সময়মতে সংস্কাৰ নকৰাৰ বাবে আমাৰ সেনাই বহুত ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। কিন্তু যিহেতু এইবোৰ কথা ৰাজহুৱাকৈ কোৱাৰ যোগ্য নহয়, গতিকে মই মুখ বন্ধ কৰি ৰাখিছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ নিৰাপত্তা এক গুৰুতৰ বিষয়। সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, এনে সংস্কাৰৰ উদ্দেশ্য এতিয়া যিকোনো পৰিস্থিতিত যুদ্ধৰ ৰূপলৈ পৰিৱৰ্তিত হৈছে। সম্পদ সলনি হৈছে, অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সলনি হৈছে, প্ৰযুক্তি সলনি হৈছে। এনে পৰিস্থিতিত প্ৰত্যাহ্বান অনুযায়ী আমাৰ বাহিনীক সাজু কৰাটো আমাৰ বাবে এক ডাঙৰ দায়িত্ব। ইয়াক পূৰণ কৰিবলৈ আমি গালি-গালাজৰ সন্মুখীন হোৱাৰ পিছতো মুখ বন্ধ কৰি ৰাখি কাম কৰি আছো আৰু ভুৱা অভিযোগ বহন কৰি আছো। এনে সময়ত কংগ্ৰেছে দেশৰ সেনাবাহিনীক আধুনিকীকৰণ আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কি কৰিছে? মিছা কথা বিয়পাইছে। প্ৰতিৰক্ষা সংস্কাৰৰ প্ৰচেষ্টাক দুৰ্বল কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰ কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আচলতে কংগ্ৰেছে কেতিয়াও ভাৰতীয় সেনা শক্তিশালী হোৱা দেখা নাপায়। সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, নেহৰুৰ সময়ত দেশৰ বাহিনী কিমান দুৰ্বল আছিল কোনে নাজানে? আমাৰ সেনাবাহিনীত কংগ্ৰেছে কৰা লাখ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰী একেই আছিল যিয়ে দেশৰ সেনাবাহিনীক দুৰ্বল কৰি তুলিছে। ইয়াৰ ফলত দেশৰ শক্তি দুৰ্বল হৈ পৰিল। পানী হওক, মাটি হওক বা আকাশ হওক, দেশ স্বাধীন হোৱাৰ পিছৰে পৰা সেনাবাহিনীৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজনতে দুৰ্নীতিৰ পৰম্পৰা গঢ়ি তুলিছিল। জীপ কেলেংকাৰী হওক, ছাবমেৰিন কেলেংকাৰী হওক, বফৰ্চ কেলেংকাৰী হওক, এই সকলোবোৰ কেলেংকাৰীয়ে দেশৰ সেনাৰ শক্তি বৃদ্ধি হোৱাত বাধা দিছে। এটা সময় আছিল সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, কংগ্ৰেছৰ দিনত আমাৰ সেনাবাহিনীৰ হাতত বুলেট প্ৰুফ জেকেটও নাছিল। ক্ষমতাত থকা সময়ত তেওঁ দেশৰ সেনাবাহিনীক ধ্বংস কৰাই নহয়, দুৰ্বল কৰাই নহয়, বিৰোধীতালৈ যোৱাৰ পিছতো এই কাৰ্যবোৰ অব্যাহত আছিল। বিৰোধী দললৈ যোৱাৰ পাছতো সেনাবাহিনীক দুৰ্বল কৰাৰ বাবে অহৰহ প্ৰচেষ্টা চলি আহিছে। যেতিয়া তেওঁলোক কংগ্ৰেছ চৰকাৰত আছিল তেতিয়া যুদ্ধ বিমান কিনা নাছিল আৰু আমি চেষ্টা কৰিও কংগ্ৰেছে সকলো ধৰণৰ ষড়যন্ত্ৰৰ আশ্ৰয় লৈছিল। যুদ্ধ বিমানবোৰ বায়ুসেনা আৰু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়ৰ ওচৰলৈ যাব নোৱাৰাকৈ ষড়যন্ত্ৰ কৰা হৈছিল, এই শিশুটিৰ বুদ্ধিমত্তা চাওক যে তেওঁ ৰাফেলৰ সৰু সৰু খেলনা বনাইছিল আৰু সেইবোৰ উৰুৱাই আনন্দ লাভ কৰিছিল, দেশৰ সেনাবাহিনীক ঠাট্টা কৰিছিল।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছে প্ৰতিটো খোজ, প্ৰতিটো সংস্কাৰৰ বিৰোধিতা কৰে, যিয়ে ভাৰতীয় সেনাক শক্তিশালী কৰিব, ভাৰতীয় সেনাক শক্তিশালী কৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আপোনালোকৰ সময় আৰু সময় বৃদ্ধিৰ বাবে মই আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া কংগ্ৰেছৰ ৰাইজে গম পাইছে যে আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ শক্তি, আমাৰ জোৱানৰ আত্মবিশ্বাস আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি আৰু এতিয়া ইয়াক আক্ৰমণ কৰি সেনাবাহিনীত নিযুক্তিৰ এক নতুন পদ্ধতি প্ৰচাৰ কৰিছে৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই এই সদনৰ জৰিয়তে জানিব বিচাৰো, কাৰ বাবে কংগ্ৰেছে আমাৰ শক্তিক দুৰ্বল কৰিব বিচাৰিছে? কাৰ লাভৰ বাবে কংগ্ৰেছৰ ৰাইজে সেনাবাহিনীক লৈ ইমান মিছা কথা বিয়পাইছে?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এক পদ এক পেন্সন পেঞ্চন সন্দৰ্ভত দেশৰ বীৰ জোৱানৰ চকুত ধূলি পেলোৱাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ দেশত শ্ৰীমতী ইন্দিৰা গান্ধীয়ে ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চনৰ ব্যৱস্থা বিলুপ্ত কৰিছিল। দশক দশক ধৰি কংগ্ৰেছে এই ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চন কাৰ্যকৰী হ’বলৈ নিদিলে আৰু নিৰ্বাচন আহিলেই অৱসৰপ্ৰাপ্ত সেনা নায়কক ৫০০ কোটি টকা দেখুৱাই বোকা খোৱাৰ চেষ্টাও কৰা হ’ল। কিন্তু তেওঁৰ উদ্দেশ্য আছিল ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চন যিমান পাৰি পিছুৱাই ৰখা। এন ডি এ চৰকাৰে কাৰ্যকৰী কৰিলে ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চন আৰু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, ভাৰতৰ সম্পদ যিমানেই সীমিত নহওক কিয়, কৰ’নাৰ কঠোৰ যুদ্ধৰ মাজতো আমাৰ প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীক এক লাখ বিশ হাজাৰ কোটি টকা ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চন দিয়া হ’ল৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়েও তেওঁৰ ভাষণত প্ৰশ্ন কাকত ফাদিল হোৱাক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছে। লগতে দেশৰ প্ৰতিজন ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, দেশৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীক ক'ম যে চৰকাৰে এনে ঘটনা ৰোধ কৰিবলৈ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু যুদ্ধোত্তৰ প্ৰচেষ্টাৰে দায়িত্ব পালন কৰিবলৈ আমি ইটোৰ পিছত সিটোকৈ পদক্ষেপ লৈছো। যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে খেলা কৰাসকলক একেবাৰেই ৰেহাই দিয়া নহ’ব। নীটৰ গোচৰত সমগ্ৰ দেশতে ধাৰাবাহিকভাৱে গ্ৰেপ্তাৰ হৈ আছে। ইতিমধ্যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰিছে। পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটো শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এনডিএ চৰকাৰে উন্নয়নক বিগত ১০ বছৰৰ ভিতৰত সৰ্ববৃহৎ সংকল্প হিচাপে লৈছে। আজি আমাৰ সংকল্প আছে ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ। আজি স্বাধীনতাৰ ইমান বছৰৰ পাছত আমাৰ সংকল্প আছে যে প্ৰতি ঘৰে ঘৰে বিশুদ্ধ খোৱাপানী যোগান ধৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰতিজন দৰিদ্ৰক বাসগৃহৰ ব্যৱস্থা কৰাটো আমাৰ সংকল্প।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যিদৰে বিশ্বত ভাৰতৰ শক্তিৰ উন্মেষ ঘটিছে, আমাৰ শক্তিকো স্বাৱলম্বী কৰি তোলাৰ দৃঢ় সংকল্প আমাৰ আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই যুগটোৱেই হৈছে সেউজ যুগ। এইটো সেউজ যুগৰ যুগ আৰু সেয়েহে, ভাৰতে গোলকীয় উষ্ণতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজি থকা বিশ্বক এক বৃহৎ শক্তি দিয়াৰ কাম হাতত লৈছে। ভাৰত শক্তিক নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ হাব হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আমি সেই দিশত ইটোৰ পিছত সিটো পদক্ষেপ লৈছো আৰু আমি ইয়াক লাভ কৰিবলৈ দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ ভৱিষ্যত সেউজ হাইড্ৰজেনৰ সৈতে জড়িত, ই-বাহনৰ সৈতে জড়িত। ভাৰতক সেউজ হাইড্ৰজেনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবেও আমি সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজিৰ একবিংশ শতিকা ভাৰতঃ একবিংশ শতিকাক ভাৰতৰ শতিকা হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আমি যি সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছো তাত আন্তঃগাঁথনিৰো ডাঙৰ ভূমিকা আছে। আমি আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰিব লাগিব। আমি পৃথিৱীৰ সকলো বেঞ্চমাৰ্ক মিলাব লাগিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰতত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে যি পৰিমাণৰ বিনিয়োগ কৰা হৈছে, সেয়া আগতে কেতিয়াও হোৱা নাছিল আৰু যাৰ সুফল আজি দেশবাসীয়ে দেখিবলৈ পাইছে। দেশত বৃহৎ পৰিসৰত নিয়োগ আৰু স্ব-নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে, এতিয়া ইয়াক সম্প্ৰসাৰিত কৰা উচিত, ইয়াক নতুন ৰূপ পাব লাগে, আধুনিক ভাৰতৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুযায়ী দক্ষতা বিকাশ হ’ব লাগে আৰু তাৰ আধাৰত ভাৰত আৰু আমি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যত উন্নত কৰাৰ বাবে সেই দিশত কাম কৰি আছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা ১৮ বছৰত এই অধ্যয়নটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই অধ্যয়নত কোৱা হৈছে যে আজি যোৱা ১৮ বছৰত ব্যক্তিগত খণ্ডত চাকৰি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক অভিলেখ গঢ়িছে, ১৮ বছৰত সৰ্বাধিক অভিলেখ গঢ়িছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি ভাৰতৰ ডিজিটেল পেমেণ্ট ব্যৱস্থা সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক আদৰ্শ হৈ পৰিছে। বিশ্বৰ মানুহে যেতিয়াই মই জি-২০ গ্ৰুপলৈ যাওঁ তেতিয়াই বিশ্বৰ ধনী দেশবোৰেও ভাৰতৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়া মুভমেণ্টক লৈ, ডিজিটেল পেমেণ্টৰ বিষয়ে আচৰিত হৈ আমাক অতি কৌতুহলৰে সুধিছে যে এইটোৱেই ভাৰতৰ সফলতাৰ কাৰণ এটা অতি ডাঙৰ কাহিনী।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰতবৰ্ষই অগ্ৰগতি লাভ কৰাৰ লগে লগে প্ৰতিযোগিতাও বৃদ্ধি আৰু প্ৰত্যাহ্বানসমূহো বৃদ্ধি পোৱাটো স্বাভাৱিক। যিসকলৰ ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ সমস্যা আছে, যিসকলে ভাৰতৰ প্ৰগতিক প্ৰত্যাহ্বান বুলি ভাবে, তেওঁলোকেও ভুল কৌশল অৱলম্বন কৰিছে। এই শক্তিসমূহে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ, জনগাঁথনি আৰু বৈচিত্ৰ্যক আক্ৰমণ কৰিছে আৰু এই চিন্তা কেৱল মোৰ নহয়। এয়া কেৱল চৰকাৰৰ চিন্তা নহয়, এইটো কেৱল কোষাগাৰ বিচাৰপীঠৰ চিন্তা নহয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এইবোৰক লৈ দেশবাসী আৰু মাননীয় উচ্চতম ন্যায়ালয়কে ধৰি সকলোৱে চিন্তিত হৈ পৰিছে। উচ্চতম ন্যায়ালয়ে কোৱা উক্তিটো আজি সদনৰ সন্মুখত ৰাখিব বিচাৰিছো। উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ এই উক্তিটোৱে দেশৰ কোটি কোটি লোকৰ বাবে কেনেধৰণৰ সংকটৰ সম্ভাৱনা আছে সেই দিশটো স্পষ্ট কৰে৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
উচ্চতম ন্যায়ালয়ে ইয়াৰ ৰায়দানত অতি গুৰুত্বসহকাৰে কৈছে আৰু মই উক্তিটো পঢ়ি দিছো - এই মহান দেশখনৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত এনে লাগে যেন এই মহান দেশখনৰ প্ৰগতিৰ ওপৰত সন্দেহৰ সৃষ্টি কৰাৰ, ইয়াক ভেঙুচালি কৰাৰ আৰু ইয়াক... প্ৰতিটো সম্ভাৱ্য ফ্ৰণ্টতে ইয়াক দুৰ্বল কৰি তোলাৰ বাবে এক সংহত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। এই কথা মই উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ পৰা পঢ়িছো, উচ্চতম ন্যায়ালয়ে আৰু কৈছে – এনে যিকোনো প্ৰচেষ্টা বা প্ৰচেষ্টা আৰম্ভণিতে বন্ধ কৰিব লাগে। এই কথা দেশৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ উদ্ধৃতি।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
উচ্চতম ন্যায়ালয়ে যি আৱেগ প্ৰকাশ কৰিছে, আমি ইয়াতেই হওক বা তাতেই হওক, সদনত হওক বা সদনৰ বাহিৰত হওক, সকলোৱে গুৰুত্বসহকাৰে চিন্তা কৰাটো প্ৰয়োজন।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰততো কিছুমান লোক আছে, যিয়ে এনে শক্তিক সহায় কৰি আছে। এনে শক্তিৰ প্ৰতি দেশবাসী সতৰ্ক হোৱাটো প্ৰয়োজন।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২০১৪ চনত চৰকাৰলৈ অহাৰ পিছত দেশৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈছে কেৱল কংগ্ৰেছেই নহয়, কংগ্ৰেছৰ পৰিৱেশো দায়ী। এই পৰিৱেশে নিজাববীয়াকৈ সাৰ-পানী পাইছিল আৰু কংগ্ৰেছৰ সহায়ত এই পৰিৱেশ ব্যৱস্থাই ৭০ বছৰ ধৰি উজলি উঠিছে। অধ্যক্ষ মহোদয়, আজি মই এই পৰিৱেশ ব্যৱস্থাটোক সকীয়াই দিছো। মই এই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক সকীয়াই দিব বিচাৰো, পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ এই কাৰ্য্যই, যিদৰে পৰিৱেশ ব্যৱস্থাই সিদ্ধান্ত লৈছে যে ই দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰা বন্ধ কৰি দিব, দেশৰ প্ৰগতিৰ ৰেলমুক্ত হ’ব। আজি মই ইক’-চিষ্টেমক ক’ব বিচাৰিছো যে প্ৰতিটো ষড়যন্ত্ৰৰ উত্তৰ এতিয়া নিজৰ ভাষাত পোৱা যাব। এই দেশখনে কেতিয়াও ৰাষ্ট্ৰ বিৰোধী ষড়যন্ত্ৰ মানি নলয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এয়া এনে এক সময় যেতিয়া বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ প্ৰতি অতি গুৰুত্বসহকাৰে লৈছে, প্ৰতিটো সবিশেষ লক্ষ্য কৰি লৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছে, ১৪০ কোটি দেশবাসীয়ে ৫ বছৰৰ বাবে নিজৰ সিদ্ধান্ত আৰু জনাদেশ দিছে। উন্নত ভাৰত গঢ়িবলৈ হ’লে এই প্ৰস্তাৱক সফলতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ এই সদনৰ সকলো সন্মানীয় সদস্যৰ অৱদান থকাটো প্ৰয়োজনীয়। এখন উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে সকলোকে দায়িত্ব লৈ আগবাঢ়ি আহিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। জাতীয় স্বাৰ্থৰ বিষয়ত আমি একেলগে আগবাঢ়ি আগুৱাই যাওঁ আহক, আমি একেলগে আগবাঢ়ি যাওঁ আৰু দেশবাসীৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ত্ৰুটি নাৰাখো৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰতৰ এই সময়ছোৱাত ইতিবাচক ৰাজনীতি অতি প্ৰয়োজনীয়। আৰু আমাৰ সতীৰ্থ দলসমূহ, ভাৰতীয় মিত্ৰজোঁটৰ পক্ষৰ জনসাধাৰণকো ক’ব বিচাৰিছো যে আমি পথাৰত সুশাসনৰ ওপৰত প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হওঁ। আপোনাৰ য’তেই চৰকাৰ আছে তাতেই সুশাসনৰ ক্ষেত্ৰত এন ডি এ চৰকাৰৰ লগত প্ৰতিযোগিতা কৰা উচিত, ডেলিভাৰীৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিযোগিতা কৰা উচিত, জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিযোগিতা কৰা উচিত। দেশ ভাল হ’লে আপুনিও ভাল হ’ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আপুনি ভাল কামৰ বাবে এনডিএৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰে, সংস্কাৰৰ বিষয়ত সাহসী হয়। আপোনালোকৰ চৰকাৰসমূহ য’তেই নাথাকক কিয়, সংস্কাৰৰ দিশত পদক্ষেপ ল’ব লাগে আৰু বিদেশী বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰিব লাগে। নিজৰ নিজৰ ৰাজ্যলৈ অধিক বিদেশী বিনিয়োগ অনাৰ প্ৰচেষ্টা চলাওক। তেওঁলোকৰ এই সুযোগ আছে, ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ কিছুমান চৰকাৰ আছে। আৰু ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকে বিজেপি চৰকাৰৰ লগত প্ৰতিযোগিতা কৰা উচিত, এন ডি এ চৰকাৰৰ লগত প্ৰতিযোগিতা কৰা উচিত, ইতিবাচকভাৱে প্ৰতিযোগিতা কৰা উচিত। যিসকলে সেৱা কৰাৰ সুযোগ পাইছে তেওঁলোকে তাত কৰ্মসংস্থাপনৰ বাবে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হওক। কোনখন চৰকাৰে অধিক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰে তাৰ প্ৰতিযোগিতা হওঁক।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইয়াত এইটোও কোৱা হৈছে যে জুৱেল কৰ্মানোগতি মানে ক্ৰিয়াৰ গতি তীব্ৰ। গতিকে ছলনা, মিছা আৰু প্ৰতাৰণা কৰি বিতৰ্কত জয়ী হোৱাৰ পৰিৱৰ্তে কৰ্ম, দক্ষতা, নিষ্ঠা আৰু সেৱাৰ জৰিয়তে মানুহৰ হৃদয় জয় কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা উচিত।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই আলোচনাৰ মাজতে মোকো এটা দুখৰ খবৰ দিয়া হৈছে, উত্তৰপ্ৰদেশৰ হাথৰছত সংঘটিত হোৱা ঘটনাত বহু লোকৰ কৰুণ মৃত্যুৰ তথ্য আহি আছে। এই দুৰ্ঘটনাত প্ৰাণ হেৰুওৱা সকলৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো। সকলো আহত সকলৰ আশু আৰোগ্য কামনা কৰিলোঁ। ৰাজ্য চৰকাৰৰ তত্বাৱধানত প্ৰশাসনে সাহায্য আৰু উদ্ধাৰৰ কামত নিয়োজিত হৈ আছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ সৈতে অহৰহ যোগাযোগত আছে। এই সদনৰ জৰিয়তে সকলোকে আশ্বাস দিছো যে ভুক্তভোগীসকলক সকলো ধৰণৰ সহায় কৰা হ’ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি এটা দীঘলীয়া আলোচনা আৰু আপুনি দেখিছে যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে যেতিয়া আপোনালোকে মোক ইয়াত প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে লোকসভাত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিছিল, তেতিয়া মইও একেধৰণৰ পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। ২০১৯ চনতো মই একেধৰণৰ যুঁজৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। ৰাজ্যসভাতো একেধৰণৰ প্ৰতিযোগিতাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল আৰু সেয়েহে এতিয়া ইও অতি শক্তিশালী হৈ পৰিছে। মোৰ সাহস প্ৰবল, মোৰ কণ্ঠও প্ৰবল আৰু মোৰ সংকল্পও শক্তিশালী।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যিমানেই সংখ্যা দাবী নকৰক কিয়, ২০১৪ চনত আমি যেতিয়া ৰাজ্যসভালৈ আহিছিলো তেতিয়া আমাৰ শক্তি বহুত কম আছিল আৰু চকীখনো অলপ হেলনীয়া হৈ আছিল। কিন্তু আমি সকলো শক্তিৰে দেশৰ সেৱা কৰাৰ সংকল্পৰ পৰা দোদুল্যমান হোৱা নাছিলো। মই দেশবাসীক ক’ব বিচাৰো যে আপোনালোকে যি সিদ্ধান্ত লৈছে, আপোনালোকে আমাক সেৱা কৰিবলৈ দিয়া জনাদেশৰ বাবেই এনে কোনো বাধাৰ প্ৰতি মোদী বা এই চৰকাৰেও ভয় কৰা নাই। আমি যিবোৰ সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়িলোঁ, সেইবোৰ আমি পূৰণ কৰি যাম।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিশেষকৈ নিৰ্বাচিত হোৱা নতুন সাংসদসকলক অভিনন্দন জনাইছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমি বহু কথা শিকিম আৰু বুজিম আৰু লগতে দেশৰ এইসকল লোকৰ চকুৰ পৰা নপৰিবলৈও চেষ্টা কৰিম। গতিকে ভগৱানে তেওঁলোকক কিছু জ্ঞান দিব পাৰে, শিশুটিৰ বুদ্ধিমত্তাকো জ্ঞান প্ৰদান কৰক বুলি আশাৰে শ্ৰদ্ধাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ ভাষণৰ প্ৰতি মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো আৰু লগতে আপোনালোক ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়লৈও মোক সময়, বিশদভাৱে দিয়াৰ বাবে আৰু কাৰো কোলাহলে সত্যৰ কণ্ঠ দমন কৰিব নোৱাৰে, এনে প্ৰচেষ্টাৰ মাজত সত্যক দমন কৰা নহয়, মিছা কথাৰ কোনো শিপা নাই।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যিসকলক সুযোগ দিয়া নহ’ল, তেওঁলোকৰ দলৰ দায়িত্ব, এতিয়াৰে পৰা তেওঁলোকে নিজৰ সাংসদসকলৰ খবৰ ল’ব বুলি আশা কৰিছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মইও এই সদনক ধন্যবাদ জনাইছো, আজি বহুত ভাল লাগিল৷ আজি মই অনুভৱ কৰিছো সত্যৰ শক্তি কি, আজি মই অনুভৱ কৰিছো সত্যৰ শক্তি কি। আৰু সেইবাবেই অধ্যক্ষ মহোদয়, আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
আপোনালোকক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ!
বিঃদ্ৰঃ-এইটো হৈছে সংসদত আগবঢোৱা ভাষণৰ ৰেকৰ্ডৰ সৈতে মিলাই প্ৰস্তুত কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক প্ৰতিলিপি।