Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
PM to release 17th installment amount of about Rs 20,000 crore under PM-KISAN on June 18, 2024 in Varanasi
Union Agriculture and Farmers Welfare Minister Shri Shivraj Singh Chouhan gave this information in a press conference today
PM to grant Certificates to more than 30,000 SHGs as Krishi Sakhis
15 JUN 2024 3:10PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan, today addressed a press conference and informed about the release of the 17th installment of about Rs 20,000 crore under PM-KISAN by Prime Minister Shri Narendra Modi. Prime Minister Shri Narendra Modi will be visiting Varanasi on June 18, 2024, for the release of the 17th instalment of the PM KISAN scheme to the farmers and granting certificates to more than 30,000 self-help groups as Krishi Sakhis. The event will be organized by the Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare in coordination with the Govt. of Uttar Pradesh. The event will witness the presence of esteemed dignitaries, including Governor, Uttar Pradesh, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan, Shri Yogi Adityanath, Chief Minister of Uttar Pradesh and various other Ministers from the Government of Uttar Pradesh.
In his address during the press conference, Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan thanked the Prime Minister for entrusting him with the responsibility of an important department like agriculture and said that agriculture is the most important basis for fulfilling the resolve of a developed India. Shri Shivraj Singh Chouhan said that agriculture is the foundation of the Indian economy. Even today, most of the employment opportunities are created through agriculture.
The Union Agriculture and Farmers Welfare Minister said that today farmers are filling the granaries of the country. He said that even earlier, agriculture and farmers have been the top priority of Prime Minister Shri Narendra Modi, due to which many steps were taken for the welfare of farmers and even now, after assuming office, the Prime Minister first signed the 17th installment of Kisan Samman Nidhi to be released to the farmers. Shri Chouhan said that in his first program after becoming the Prime Minister for the third time, the highly anticipated 17th instalment of PM KISAN, amounting to more than Rs 20,000 crores, will be disbursed to over 9.26 crore beneficiary farmers by the Prime Minister with a single click of a button from Varanasi.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that the Kisan Samman Nidhi is a central sector scheme launched on 24th February 2019 to supplement the financial needs of all land-holding farmers subject to certain exclusion criteria of higher income status. He said that mmaintaining absolute transparency in registering and verifying beneficiaries, the Government of India has disbursed over Rs 3.04 lakh crores till now to more than 11 Crore farmers across the nation and with this release, the total amount transferred to the beneficiaries since the inception of the scheme will cross well over Rs 3.24 lakh crores.
The Union Minister said that on 18 June, the success of the resolution of developed India along with the prosperity of the farmers is going to start. Because on this day several Union Ministers will also be visiting 50 KVKs to interact with the farmers and create awareness amongst them about the various schemes of the Department. He said that around 2.5 Cr. Farmers will join the event across the country. 732 Krishi Vigyan Kendras (KVKs), Over 1.0 lakh Primary Agricultural Cooperative Societies, and 5.0 Lakh Common Service Centres (CSCs) from across the country will also participate in the event to create awareness amongst the farmers.
The Union Agriculture & Farmers Welfare Minister said that the Prime Minister has resolved to make three crore Lakhpati Didis, out of which about one crore Lakhpati Didis have already been made, 2 crore more are to be made. Krishi Sakhi is one dimension of that. Shri Chouhan said that to help the farmers, many sisters have been trained so that they can support the farmers through different works in farming and can earn an additional income of about 60-80 thousand rupees annually. The Union Minister said that along with the program of releasing the installment of PM Kisan Prime Minister Modi will also grant Certificates to more than 30,000 Self Help Groups (SHGs) as Krishi Sakhis and as a token Hon’ble PM will distribute the certificates to 5 Krishi Sakhis. The Krishi Sakhi program has been rolled out in 12 States in Phase – 1: Gujarat, Tanil Nadu, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Maharashtra, Rajasthan, Odisha, Jharkhand, Andhra Pradesh, and Meghalaya. As on date, over 34,000 Krishi Sakhis out of 70,000 have been certified as Para-extension Workers.
Shri Chouhan said that Krishi Sakhis are chosen as agriculture para-extension workers because they are trusted community resource persons and experienced farmers themselves. The Krishi Sakhis have already received extensive training in various agricultural practices, making them well-equipped to support and guide fellow farmers effectively.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that keeping in view the important role of women in agriculture, the Ministry of Agriculture and Rural Development have also signed a Memorandum of Understanding. He said that under PM-Kisan, financial benefit of Rs 6,000/- per year in three equal instalments, every four months, is transferred into the bank accounts of farmers’ families across the country through Direct Benefit Transfer (DBT) mode. On the other hand, under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, financial security has been guaranteed to more than 4 crore farmers. Shri Chouhan expressed happiness that despite the surge in global prices, the work of providing fertilizers at cheap rates to farmers by providing subsidy of Rs 11 lakh crore is continuing.
The Union Agriculture & Farmers Welfare Minister said that this program will be broadcasted live on DD, DD Kisan, My Gov, From development block office to gram panchayats, YouTube, Facebook, various Krishi Vigyan Kendra and more than five lakh Common Service centers across the country. He appealed to the farmers to participate in this program directly through any medium and connect with the program and the Prime Minister.
During the press conference, Secretary, Department of Agriculture & Farmers’ welfare Shri Manoj Ahuja and Secretary, DARE Shri Himanshu Pathak were also present.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা বারানসীদা জুন ১৮,২০২৪ দা পি.এম-কিষানগী মখাদা লুপা করোর ২০,০০০ রোমগী ১৭শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোক্কনি
ঙসি পাংথোকখিবা পাউগী মীফম অমদা ৱাফম অসি এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না ফোঙদোকখিবনি
প্রধান মন্ত্রীনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ৩০,০০০ হেনবদা কৃষি শখিশিং ওইনা শক্তাকচেশিং য়েন্থোক্কনি
15 JUN 2024 3:10PM by PIB Imphal
ঙসি এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার অমসুং রুরেল দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না পাউগী মীফম অমদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পি.এম-কিষানগী মখাদা লুপা করোর ২০,০০০ রোমগী ১৭শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোক্কনি। পি.এম কিষানগী ১৭শুবা ইন্সতোলমেন্ত লৌমীশিংদা পীনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জুন ১৮,২০২৪ দা বারানসীদা চৎকনি অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ৩০,০০০ হেনবদা কৃষি শখিশিং ওইনা শক্তাকচেশিং য়েন্থোক্কনি। থৌরম অদু উত্তর প্রদেস সরকারগা লোয়ননা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা শীনগদবনি। থৌরম অদুদা উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল, এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান, উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ অমসুং উত্তর প্রদেস সরকারগী তোঙান-তোঙানবা মিনিস্তরশিং শরুক য়াগনি।
পাউগী মীফম অদুদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার অমসুং রুরেল দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না এগ্রিকলচরগুম্বা মরুওইবা দিপার্তমেন্ত অমা মঙোন্দা শীন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রী থাগৎলদুনা হায়খি চাউখৎলবা লৈবাক অমগী পান্দম ফংবা ঙম্নবা এগ্রিকলচর অসি য়াম্না মরুওই। লৌউ-শিংউ অসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী য়াংলেন শরুনি। ঙসি ফাওবা, থবক ফংবগী খুদোংচাবা অয়াম্বা লৌউ-শিংউনা ওইরি।
এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার অমসুং রুরেল দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি ঙসি লৌমীশিংনা লৈবাক অসিগী কৈ থনহল্লিবনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিং মরুওইনা লৌবদগী লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং হৌজিক, ওফিস পায়রবা মতুংদা, লৌমীশিংদা কিষান সম্মান নিধিগী ১৭শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা অহানবা ওইনা খুৎয়েক পীখি। অহুমশুবা তার্মগী প্রধান মন্ত্রী ওইবগী অহানবা থৌরম ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা বারানসীদগী বত্তম অমা নমদুনা লৌমী করোর ৯.২৬ হেনবদা লুপা করোর ২০,০০০ হেন্না য়েন্থোক্কনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি কিষান সম্মান নিধি অসি শেন্থোক য়াম্না লৈবা লৌমী খর নত্তনা লম লৈজবা লৌমীশিংগী দরকার ওইবা শেনফমশিং মতেং পাংনবা ফেব্রুৱারি ২৪,২০১৯দা লিংখৎখিবা কেন্দ্র সরকারগী স্কিম অমনি। স্কিম অসিগী বেনিফিসরিশিং মিং চনবা অমসুং মশক খঙদোকপদা অরোন-অথুপ অমতা লৈহন্দে। হৌজিক ফাওবদা ভারত সরকারনা লৌমী করোর ১১ হেনবদা লুপা করোর লাখ ৩.০৪ হেন্না য়েন্থোকখ্রে অমসুং স্কিম অসি হেক হৌদোকপদগী লৌমীশিংদা পীখিবা শেনফম লুপা করোর লাখ ৩.২৪ হেল্লে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি জুন ১৮ দগী, চাউখৎলবা ভারতকী ৱাশক অমসুং লৌমীশিং নুংঙাই-য়াইফনবা ৱাশক থবক ওইনা পাংথোকপা হৌরগনি। নুমিৎ অসিদগী হৌরগা, তোঙান-তোঙানবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিংনা লৌমীশিংগা উনদুনা দিপার্তমেন্তগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং খঙহন্নবা কে.ভি.কে ৫০দা চৎতুনা লৌমীশিংগা ৱারি শানগনি। লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমী করোর ২.৫ রোম থৌরম অসি শরুক য়াগনি। লৌমীশিংগী মরক্তা ৱাখল তাহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা কৃষি বিগ্যান কেন্দ্র(কে ভি কে) ৭৩২, প্রাইমারি এগ্রিকলচর কোওপরেতিপ সোসাইতি লাখ ১ হেনবা অমসুং কম্মন সর্বিস সেন্তর লাখ ৫ হেন্না শরুক য়াগনি।
এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার অমসুং রুরেল দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি প্রধান মন্ত্রীনা লাখপতি দিদি করোর অহুম শেমগৎনবা ৱাশকখি অমসুং মসিগী মনুংদা লাখপতি দিদি করোর অমা শেমখ্রে, অহেনবা করোর ২ শেম্লগনি, কৃষি শখি অসি মসিগী মাইকৈ অমনি। লৌমীশিংগী মতেং পাংনবা ইচল কয়া ত্রেনিং পীরে, মসিনা লৌউ-শিংউগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিংগী খুৎথাংদা মখোয়না লৌমীশিংগী মতেং পাংগনি অমসুং চহিদা লুপা লিশিং ৬০-৮০ ফাওবগী অহেনবা শেনফম তানবা ঙমগনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম কিষানগী ইন্সতোলমেন্ত থাদোকপগা লোয়ননা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ৩০,০০০ হেনবদা কৃষি শখিশিং ওইনা শক্তাকচেশিং য়েন্থোক্কনি অমসুং মমিংগী ওইনা কৃষি শখি ৫ দা শক্তাকচেশিং য়েন্থোক্কনি। কৃষি শখি থৌরম অসি অহানবা তাঙ্কক্তা রাজ্য ১২ হায়বদি গুজরাত, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেস, মধ্য প্রদেস, ছতিসগর, কর্নাতকা, মহারাস্ত্রা, রাজস্থান, ওরিসা, ঝারখন্দ, অন্ধ্র প্রদেস অমসুং মেঘালয়দা হৌদোক্কনি। হৌজিক ফাওবদা, কৃষি শখি ৭০,০০০গী মনুংদা কৃষি শখি ৩৪,০০০ হেন্না পেরা-এক্সতেন্সন ৱার্করশিং ওইনা শক্তাকখ্রে।
শ্রী চৌহান্না হায়খি কৃষি শখিশিং অসি লৈকায়গী অখঙ-অহৈ ওইনা মীয়াম্না থাজবা অমসুং মখোয় মশামক হৈথোই-শিংথোইবা লৌমীশিং ওইবদগী এগ্রিকলচর পেরা-এক্সতেন্সন ৱার্করশিং ওইনা খনবনি। কৃষি শখিশিং অসি মাঙজৌননা তোঙান-তোঙানবা লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা অকনবা ত্রেনিং ফংখ্রবনি অমসুং মখোয়না অতোপ্পা লৌমীশিং মতেং পাংনবা অমসুং লমজিংনবা মতিক চাবা লৌশিং লৈরবনি।
শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি লৌউ-শিংউগী থবক্তা নুপীশিংগী মরুওইবা অদু খঙদুনা, এগ্রিকলচর অমসুং রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিনা এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনরে। পি.এম কিষানগী মখাদা, থা মরি খুদিংগী, ইন্সতোলমেন্ত অহুম থোক্না চহি অমদা লুপা ৬,০০০ দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর(দি বি তি)গী খুৎথাংদা পীগনি। প্রধান মন্ত্রী ফাসাল বিমা য়োজনাগী মখাদা, লৌমী করোর ৪ হেনবদা শেন-থুমগী সেকুরিতি ফংহল্লে। মালেমগী ওইনা মমল হেনগৎলক্লবশু, লৌমীশিংদা সবসিদি পীদুনা অহোংবা মমলদা হার ফংহন্নবা মখা তানা লুপা করোর লাখ ১১গী সবসিদি পীরি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি থৌরম অসি লাইফ ওইনা দি.দি, দি.দি কিষান, মাই গোভ, ব্লোক ওফিস, গ্রাম পঞ্চায়তশিং, য়ুতুব, ফেসবুক, তোঙান-তোঙানবা কৃষি ভিগ্যান কেন্দ্রশিং অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা কম্মন সর্বিস সেন্তরশিংদা শন্দোক্কনি। লৌমীশিংনা পাম্বৈ অমদা হেক্তা থৌরম অসি শরুক য়াগদবনি অমসুং প্রধান মন্ত্রীগা পাউ ফাওনগদবনি।
পাউগী মীফম অদুদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি শ্রী মনোজ অহুজা অমসুং দি.এ.আর.ইগী সেক্রেতরি শ্রী হিমানসু পাথকশু শরুক য়াখি।