कृषि मन्त्रालय र किसान कल्याण
प्रधानमन्त्रीले 18 जूनको दिन बनारसमा पीएम-किसान अन्तर्गत 20 हजार करोड रुपियाँको 17 औं किस्ती जारी गर्ने
केन्द्रिय कृषि एवं किसान कल्याण मन्त्री शिवराजसिंह चौहानले प्रेस वार्तामा यसको जानकारी दिए
प्रधानमन्त्रीले 30 हजारभन्दा धेरै स्वयंसहायता समूहलाई कृषि सखीका रूपमा प्रमाणपत्र पनि प्रदान गर्ने
15 JUN 2024 3:10PM by PIB Gangtok
केन्द्रिय कृषि एवं किसान कल्याण तथा ग्रामीण विकास मन्त्री शिवराज सिंह चौहानले आज प्रेस वार्ता गरी प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीद्वारा पीएम-किसान अन्तर्गत करिब 30 हजार करोड रुपियाँको 17 औं किस्ती जारी गर्ने सम्बन्धमा जानकारी दिए। प्रधानमन्त्रीले पीएम-किसान योजनाको 17 औं किस्ती जारी गर्नका साथै कृषि सखीहरूका रूपमा 30 हजारभन्दा धेरै स्वयंसहायता समूहलाई प्रमाण पत्र प्रदान गर्नका लागि 18 जूनको दिन बनारसको दौडाहा गर्नेछन्। यो कार्यक्रम केन्द्रिय कृषि एवं किसान कल्याण मन्त्रालयद्वारा उत्तर प्रदेश सरकारको सहयोगमा आयोजित गरिनेछ। यस कार्यक्रममा उत्तर प्रदेशका राज्यपाल, केन्द्रिय कृषि मन्त्री शिवराजसिंह चौहान, उत्तर प्रदेशका मुख्यमन्त्री योगी आदित्यनाथ र उत्तर प्रदेश सरकारका कैयौं अन्य मन्त्रीसहित प्रतिष्ठित गण्यमान्य व्यक्ति उपस्थित रहनेछन्।
प्रेस वार्ताको समय आफ्नो सम्बोधनमा केन्द्रिय कृषि एवं किसान कल्याण तथा ग्रामीण विकास मन्त्री शिवराजसिंह चौहानले कृ, जस्तो महत्त्वपूर्ण विभागको दायित्त्व सुम्पिएकोमा प्रधानमन्त्रीप्रति आभार व्यक्त गरे साथै विकसित भारतको सङ्कल्प पूरा गर्नका लागि कृषि महत्त्वपूर्ण आधार रहेको बताए। कृषि भारतीय अर्थव्यवस्थाको जग रहेको उल्लेख गर्दै आज पनि रोजगारको सबैभन्दा धेरै अवसर कृषिको माध्यमद्वारा सिर्जना हुने बताए।
आज देशका किसानहरूले अन्नको भण्डार भरिरहेको उल्लेख गर्दै केन्द्रिय कृषि एवं किसान कल्याण मन्त्रीले भने, पहिले पनि कृषि अनि किसान प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको सर्वोच्च प्राथमिकता रहेको र यसै कारण किसान कल्याणको निम्ति अनेकौं कदम उठाइएको र अझै पनि प्रधानमन्त्रीले पद ग्रहण गरेपछि सबैभन्दा पहिले किसान सम्मान निधिको 17 औं किस्ती जारी गर्न हस्ताक्षर गरेको बताए। तेस्रोपटक प्रधानमन्त्री बनेपछि सबैभन्दा पहिलो कार्यक्रममा पीएम-किसानको बहुप्रतीक्षित 17 औं किस्ती 20 हजार करोड रुपियाँभन्दा धेरै राशि 9.26 करोडभन्दा धेरै लाभार्थी किसानलाई प्रधानमन्त्रीद्वारा बनारसबाट बटनको एक क्लिकमा वितरित गरिने उनले बताए।
किसान सम्मान निधि 24 फेब्रुअरी 2019 मा शुरु गरिएको र एउटा केन्द्रिय क्षेत्र योजना रहेको उल्लेख गर्दै यसको उद्देश्य उच्च आयको स्थितिको केही बहिष्करण मानदण्डका अधीन सबै भूमिधारक किसानको वित्तीय आवश्यकता पूरा गर्नुरहेको उल्लेख गरे। लाभार्थीहरूको पञ्जिकरण अनि सत्यापनमा पूर्ण पारदर्शिता कायम गर्दै भारत सरकारले देशभरीका करिब 11 करोड किसानलाई 3.04 लाख करोड रुपियाँभन्दा धेरै राशि वितरण गरिसकेको र यस किस्तीका साथ योजनाको शुरुवातदेखि लाभार्थीहरूलाई हस्तान्तरित कूल राशि 3.24 लाख करोड रुपियाँभन्दा धेरै हुने बताए।
18 जूनको दिन अन्नदाताहरूको खुशीका साथमा विकसित भारतको सङ्कल्पको सिद्धि श्रीगणेश हुनगइऱहेको कारण यस दिन कैयौं केन्द्रिय मन्त्रीले किसानसँग वार्ता गर्ने र त्यसमा विभागको विभिन्न योजनाबारे जागरूकता फैलाउन 50 केभीकेको दौडाहा गर्ने साथै परोक्ष कार्यक्रमसँग जोडिने केन्द्रिय मन्त्रीले बताए। देशभरीका करिब 2.5 करोड किसान यस कार्यक्रममा सामेल हुने जानकारी गराउँदै किसानहरूबीच जागरूकता फैलाउनका लागि देशभरी 732 कृषि विज्ञान केन्द्र, 1.0 लाखभन्दा धेरै प्राथमिक कृषि सहकारी समिति र 5.0 लाख साझा सेवा केन्द्र पनि यस कार्यक्रममा जुट्ने उनले जानकारी दिए।
प्रधानमन्त्रीको सङ्कल्प तीन करोड लखपति दिदी बनाउने रहेको उल्लेख गर्दै यसमध्ये करिब एक करोड दिदी बनिसकेको र 2 करोड बन्न बाँकी रहेको र यसैको एउटा आयाम कृषि सखी रहेको उनले बताए। किसानहरूको सहायताका लागि कैयौं दिदी-बहिनीलाई प्रशिक्षण दिई तयार गरिएको ताकि खेतीमा अलग-अलग कामको माध्यमद्वारा किसानहरूलाई सहयोग गर्नसकून् र करिब 60-80 हजार रुपियाँ वार्षिक अतिरिक्त आमदानी आर्जन गर्नसकून्, उनले बताए। पीएम किसानको किस्ती जारी गर्ने कार्यक्रमका साथसाथै प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले 30 हजारभन्दा धेरै स्वयंसहायता समूहलाई कृषि सखीका रूपमा प्रमाणपत्र पनि प्रदान गर्ने र एक प्रतीकका रूपमा प्रधानमन्त्रीले 5 कृषि सखीलाई प्रमाणपत्र वितरण गर्ने केन्द्रिय कृषि मन्त्री चौहानले बताए।
कृषि सखी कार्यक्रमको पहिलो चरण 12 वटा राज्य जस्तै गुजरात, तमिलनाडु, उत्तर प्रदेश, मध्य प्रदेश, छत्तीसगढ, कर्नाटक, महाराष्ट्र, राजस्थान, ओडिशा, झारखण्ड, आन्ध्र प्रदेश र मेघालयबाट शुरु गरिएको उनले बताए। आज 70 हजारमध्ये 34 हजारभन्दा धेरै कृषि सखीलाई प्यारा-एक्स्टेन्शन वर्करका रूपमा प्रमाणित गरिसकएको पनि उनले बताए। कृषि सखीहरूलाई विश्वसनीय सामुदायिक संसाधन व्यक्ति र अनुभवी किसान भएका नाताले प्यारा विस्तार कार्यकर्ताका रूपमा चयन गर्ने गरिएको उनले बताए। कृषि सखीहरूलाई पहिलेबाटै विभिन्न कृषि पद्धतिमा व्यापक प्रशिक्षण प्रदान गरिन्छ, जसद्वारा उनीहरूले किसानहरूलाई प्रभावी ढङ्गले सहायता अनि मार्गदर्शन गर्न सुसज्जित हुने केन्द्रिय कृषि मन्त्रीले बताए।
कृषिमा महिलाहरूको महत्त्वपूर्ण भूमिकालाई ध्यानमा राख्दै कृषि अनि ग्रामीण विकास मन्त्रालयले एउटा सम्झौता ज्ञापनमा पनि हस्ताक्षर गरेको चौहानले बताए। प्रधानमन्त्री किसान सम्मान निधि अन्तर्गत प्रत्यक्ष लाभ अन्तरणको माधअयमद्वारा देशभरीका किसान परिवारको ब्याङ्क खातामा हरेक चार महिनाको अन्तरालमा तीन समान किस्तीमा 6 हजार रुपियाँ वार्षिक वित्तीय लाभ हस्तान्तरित गर्ने गरिएको उनले बताए। यसका साथै प्रधानमन्त्री फसल बीमा योजना अन्तर्गत 4 करोडभन्दा धेरै किसानलाई आर्थिक सुरक्षाको ग्यारेन्टी प्रदान गरिएको उनले बताए। वैश्विक मूल्यमा उछाल आए तापनि किसानहरूलाई 11 लाख करोड सब्सिडी उपलब्ध गराई सस्तो दरमा रासायनिक मल उपलब्ध गराउने काम निरन्तर जारी रहेको केन्द्रिय मन्त्रीले बताए।
यस कार्यक्रमको सीधा प्रसारण डीडी, डीडी-किसान, माइगभ, विकास खण्ड कार्यालयदेखि लिएर ग्राम पञ्चायत, युट्यूब, फेसबुक, अलग-अलग कृषि विज्ञान केन्द्र र देशभरी पाँच लाखभन्दा धेरै साझा सेवा केन्द्रद्वारा गरिने केन्द्रिय कृषि एवं किसान कल्याण मन्त्रीले बताए। यस कार्यक्रममा कुनै पनि माध्यमद्वारा सीधा भाग लिई कार्यक्रम र प्रधानमन्त्रीसँग जोडिन पनि उनले अपील गरे।
प्रेस वार्ताको समय कृषि एवं किसान कल्याण विभागका सचिव मनोज आहूजा, कृषि अनुसन्धान एवं शिक्षा विभागका सचिव हिमांशु पाठक पनि उपस्थित थिए। (पीआइबी)

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
PM to release 17th installment amount of about Rs 20,000 crore under PM-KISAN on June 18, 2024 in Varanasi
Union Agriculture and Farmers Welfare Minister Shri Shivraj Singh Chouhan gave this information in a press conference today
PM to grant Certificates to more than 30,000 SHGs as Krishi Sakhis
15 JUN 2024 3:10PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan, today addressed a press conference and informed about the release of the 17th installment of about Rs 20,000 crore under PM-KISAN by Prime Minister Shri Narendra Modi. Prime Minister Shri Narendra Modi will be visiting Varanasi on June 18, 2024, for the release of the 17th instalment of the PM KISAN scheme to the farmers and granting certificates to more than 30,000 self-help groups as Krishi Sakhis. The event will be organized by the Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare in coordination with the Govt. of Uttar Pradesh. The event will witness the presence of esteemed dignitaries, including Governor, Uttar Pradesh, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan, Shri Yogi Adityanath, Chief Minister of Uttar Pradesh and various other Ministers from the Government of Uttar Pradesh.
In his address during the press conference, Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan thanked the Prime Minister for entrusting him with the responsibility of an important department like agriculture and said that agriculture is the most important basis for fulfilling the resolve of a developed India. Shri Shivraj Singh Chouhan said that agriculture is the foundation of the Indian economy. Even today, most of the employment opportunities are created through agriculture.
The Union Agriculture and Farmers Welfare Minister said that today farmers are filling the granaries of the country. He said that even earlier, agriculture and farmers have been the top priority of Prime Minister Shri Narendra Modi, due to which many steps were taken for the welfare of farmers and even now, after assuming office, the Prime Minister first signed the 17th installment of Kisan Samman Nidhi to be released to the farmers. Shri Chouhan said that in his first program after becoming the Prime Minister for the third time, the highly anticipated 17th instalment of PM KISAN, amounting to more than Rs 20,000 crores, will be disbursed to over 9.26 crore beneficiary farmers by the Prime Minister with a single click of a button from Varanasi.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that the Kisan Samman Nidhi is a central sector scheme launched on 24th February 2019 to supplement the financial needs of all land-holding farmers subject to certain exclusion criteria of higher income status. He said that mmaintaining absolute transparency in registering and verifying beneficiaries, the Government of India has disbursed over Rs 3.04 lakh crores till now to more than 11 Crore farmers across the nation and with this release, the total amount transferred to the beneficiaries since the inception of the scheme will cross well over Rs 3.24 lakh crores.
The Union Minister said that on 18 June, the success of the resolution of developed India along with the prosperity of the farmers is going to start. Because on this day several Union Ministers will also be visiting 50 KVKs to interact with the farmers and create awareness amongst them about the various schemes of the Department. He said that around 2.5 Cr. Farmers will join the event across the country. 732 Krishi Vigyan Kendras (KVKs), Over 1.0 lakh Primary Agricultural Cooperative Societies, and 5.0 Lakh Common Service Centres (CSCs) from across the country will also participate in the event to create awareness amongst the farmers.
The Union Agriculture & Farmers Welfare Minister said that the Prime Minister has resolved to make three crore Lakhpati Didis, out of which about one crore Lakhpati Didis have already been made, 2 crore more are to be made. Krishi Sakhi is one dimension of that. Shri Chouhan said that to help the farmers, many sisters have been trained so that they can support the farmers through different works in farming and can earn an additional income of about 60-80 thousand rupees annually. The Union Minister said that along with the program of releasing the installment of PM Kisan Prime Minister Modi will also grant Certificates to more than 30,000 Self Help Groups (SHGs) as Krishi Sakhis and as a token Hon’ble PM will distribute the certificates to 5 Krishi Sakhis. The Krishi Sakhi program has been rolled out in 12 States in Phase – 1: Gujarat, Tanil Nadu, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Maharashtra, Rajasthan, Odisha, Jharkhand, Andhra Pradesh, and Meghalaya. As on date, over 34,000 Krishi Sakhis out of 70,000 have been certified as Para-extension Workers.
Shri Chouhan said that Krishi Sakhis are chosen as agriculture para-extension workers because they are trusted community resource persons and experienced farmers themselves. The Krishi Sakhis have already received extensive training in various agricultural practices, making them well-equipped to support and guide fellow farmers effectively.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that keeping in view the important role of women in agriculture, the Ministry of Agriculture and Rural Development have also signed a Memorandum of Understanding. He said that under PM-Kisan, financial benefit of Rs 6,000/- per year in three equal instalments, every four months, is transferred into the bank accounts of farmers’ families across the country through Direct Benefit Transfer (DBT) mode. On the other hand, under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, financial security has been guaranteed to more than 4 crore farmers. Shri Chouhan expressed happiness that despite the surge in global prices, the work of providing fertilizers at cheap rates to farmers by providing subsidy of Rs 11 lakh crore is continuing.
The Union Agriculture & Farmers Welfare Minister said that this program will be broadcasted live on DD, DD Kisan, My Gov, From development block office to gram panchayats, YouTube, Facebook, various Krishi Vigyan Kendra and more than five lakh Common Service centers across the country. He appealed to the farmers to participate in this program directly through any medium and connect with the program and the Prime Minister.
During the press conference, Secretary, Department of Agriculture & Farmers’ welfare Shri Manoj Ahuja and Secretary, DARE Shri Himanshu Pathak were also present.