Election Commission
Largest ever global delegation to witness India's General Election
Contribution of the Indian electoral space, process, and capacity it generates, creates huge ‘democratic surpluses’ for the world: CEC Rajiv Kumar
Trust reposed by people in results every time after election is a testament to robust democratic processes in India
05 MAY 2024 4:01PM by PIB Delhi
In keeping with the tradition of the Election Commission of India (ECI) to foster a culture of transparency and reiterate its commitment to high standards of electoral practices amidst the democratic nations, 75 delegates representing 23 countries are in India to witness the Indian General Elections as part of the International Election Visitors’ Programme (IEVP). The event today was inaugurated in the presence of CEC Shri Rajiv Kumar and ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu at New Delhi.
Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar while addressing the delegates, remarked that the contribution of the Indian electoral space and work done by the Election Commission of India, holds a significant portion of the world democratic space. In terms of process and capacity it generates, what can be legitimately called, ‘democratic surpluses’ is of a huge significance in the otherwise growing concerns of shrinkage of or decline of democratic spaces worldwide.
Shri Kumar further said that the Indian elections space is unique, as neither electoral registration is compulsory nor voting is mandatory. Therefore, the ECI is required to operate in an entirely persuasive space, inviting the citizens to volunteer to become part of electoral roll and, thereafter, through systematic voter awareness programme, to motivate them to exercise their franchise. He said “It would be axiomatic to say that the credibility of the processes that we undertake is validated through the sheer turnout at elections and the near saturation of electoral rolls in terms of Elector-population ratio.”
Commenting on the scale of the electoral exercise in India, he said that a 970 million strong electorate will be welcomed by over 15 million polling personnel at over 1 million Polling Stations spread across the country. Shri Kumar added that diversity of the nation’s electorate can be witnessed in its full expression by the visiting delegates at the Polling Stations. He added that India is a country of festivals and invited the delegates to experience the festival of democracy first-hand.
On the sidelines of the event, the Commission also held bilateral interactions with the Chief Election Commissioners of Kazakhstan, Uzbekistan, and Nepal along with their delegation.
Earlier, in the day delegates were briefed on various aspects of Indian General Elections 2024 including EVM-VVPAT, IT initiatives, role of media and social media. The briefing session chaired by Senior Deputy Election Commissioner Sh. Dharmendra Sharma included an overview of Elections by Sh. R.K. Gupta, Deputy Election Commissioner followed by a presentation on EVM-VVPAT by Sh. Nitesh Kumar, Sr. Deputy Election Commissioner. A presentation on the IT Initiatives of the ECI by Ms. Neeta Verma, Director General (IT) and Media and social media by Sh. Anuj Chandak, Joint Director (Media) was part of the session.
The delegates will split into groups to visit six states—Maharashtra, Goa, Gujarat, Karnataka, Madhya Pradesh, and Uttar Pradesh to observe polls and related preparedness in various constituencies. The programme will end on the 9th of May, 2024. The program will familiarise foreign EMB delegates with the nuances of India’s electoral system as well as the best practices in Indian election.
This year, commensurate to the scale and stature of the on-going Lok Sabha Elections 2024, the largest ever delegation representing various Election Management Bodies (EMBs) and organisations from 23 countries namely - Bhutan, Mongolia, Australia, Madagascar, Fiji, Kyrgyz Republic, Russia, Moldova, Tunisia, Seychelles, Cambodia, Nepal, The Philippines, Sri Lanka, Zimbabwe, Bangladesh, Kazakhstan, Georgia, Chile, Uzbekistan, Maldives, Papua New Guinea and Namibia are taking part in the event. Members from the International Foundation for Electoral Systems (IFES), and media teams from Bhutan and Israel are also participating.

ইলেক্সন কমিসন
ভারতকী জেনরেল ইলেক্সন অসিবু মালেমগী অচৌবা দেলিগেসন অমনা উবা ফংলগনি
ভারতকী ইলেক্তোরেল স্পেস, প্রোসেস অমসুং কেপাসিতীনা শরুক তম্বা অসিনা মালেমগীদমক অচৌবা ‘দেমোক্রেতিক সর্প্লসশিং’ পীরি: CEC রাজিব কুমার
মীখল মতুংদা ফলশিংদা উবা ফংলিবা মীয়াম্না থম্বিবা থাজবা অসিনা ভারত্তা লৈরিবা মপাঙ্গল কল্লবা দেমোক্রেতিক প্রোসেসশিংগী খুদম অমা ওইরি
05 MAY 2024 4:01PM by PIB Imphal
ত্রান্সপরেন্সীগী কলচর য়োকখৎনবা অমসুং দেমোক্রেতিক ওইবা লৈবাকশিংগী মরক্তা ইলেক্তোরেল প্রেক্তিসশিংগী অৱাংবা স্তেন্দর্দশিং থম্নবা ফিরেপ নৌনা ফোঙদোক্লদুনা ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়া (ECI)গী চৎনবী ঙাক্না থম্বা ওইনা লৈবাক 23গী মহুৎ শিল্লিবা মীহুৎ 75না ইন্তর্নেসনেল ইলেক্সন ভিজিতর্স প্রোগ্রাম (IEVP)গী শরুক ওইনা ভারতকী জেনরেল ইলেক্সনশিং উবা ফংলগনি। ঙসিগী থৌরম অসি CEC শ্রী রাজিব কুমার অমসুং ECশিং শ্রী জ্ঞানেশ কুমার অমসুং শ্রী সুখবির সিংহ সন্ধু য়াওদুনা নই দিল্লীদা হৌদোকখি।
চীফ ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী রাজীব কুমারনা মীহুৎশিং অদুদা ৱা ঙাংলদুনা হায়খি মদুদি ভারতকী ইলেক্সন স্পেস অমসুং ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা পাইখৎলিবা থবকশিং অসিনা মালেমগী দেমোক্রেতিক স্পেসকী মরুওইবা শরুক অমা ওইরি। প্রোসেস অমসুং কেপাসিতীগী মতাংদা, মসিবু "দিমোক্রেতিক সর্প্লস" হায়না কৌবা য়াবা অসি মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা দেমোক্রেসী স্পেসশিং অসি পীথরকপা নৎত্রগা হন্থরকপগী মরমদা কন্না খন্নবা অসি য়াম্না মরুওইরক্লি।
শ্রী কুমারনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ভারতকী ইলেক্সন স্পেস অসি অখন্নবা অমনি, মরমদি ইলেক্তোরেল রেজিস্ত্রেসন তৌবগা লোয়ননা ভোৎ থাদবা অসিসু মথৌ তাদে। মরম অসিনা, ECI না মপুং ফানা পর্স্যুএতিব স্পেস অমদা থবক তৌগদবনি। প্রজাশিংদা ইলেক্তোরেল রোলদা ভোলুন্তরী ওইনা য়াওজগদবনি অমসুং মতুং তারকপদা, সিস্তেমেতিক ওইবা ভোতর এৱেরনেস প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা মখোয়বু ভোৎ থাদনবগীদমক পুক্নিং থৌগৎকদবনি। মহাক্না হায়খি, "ঐখোয়না পাইখৎলিবা প্রোসেসশিংগী ক্রিদিবিলিতী অসি মীখলদা শরুক য়াবগী চাং অমসুং ইলেক্তোরেল রোলশিং অসি ইলেক্তোরর-পোপুলেসন রেসিওগী মতুং ইন্না সেচুরেসনগী ময়াদা লৈ হায়বা অসিদা ভেলিদেৎ তৌই।"
ভারত্তা পাঙথোক্কদৌরিবা মীখলগী থৌরমগী মতাংদা মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পোল্লিং স্তেসন মিলিয়ন অমগী মনুংদা পোল্লিং পর্সনেল মিলিয়ন 15না য়াম্লবা ইলেক্তোরেত মিলিয়ন 970বু তরাম্না ওক্লগনি। শ্রী কুমারনা মখা তাখি মদুদি লৈবাক অসিগী ইলেক্তোরেতকী দাইভর্সিতী অসি মীখলগী কেন্দ্রশিংদা লাকপা মীহুৎশিংনা মপুং ফানা উবা ফংলি। ভারত অসি কুহ্মৈশিংগী লৈবাক্নি হায়না মহাক্না মখা তাখি অমসুং দেলিগেৎশিংবু দেমোক্রেসীগী কুহ্মৈ অসি হকথেংননা থেংননবা কৌখি।
থৌরম অসিগী নাকলদা কম্মিসন অসিবনা কাজখস্তান, উজবেস্কিস্তান অমসুং নেপালগী চীফ ইলেক্সন কম্মিসনরশিং য়াওদুনা মখোয়গী দেলিগেৎশিংগী বাইলেতরেল মীফমশিং পাঙথোকখি।
মমাংদা, EVM-VVPAT, IT গী খোংথাংশিং, মীদিয়া অমসুং সোসিএল মীদিয়াগী থৌদাং য়াওনা ভারতকী জেনরেল ইলেক্সন 2024গী তোঙান তোঙানবা হিরমশিংগী মতাংদা দেলিগেৎশিংদা পাউদমখি। সেনিয়র দিপুতি ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী ধর্মেন্দ্র শর্মনা লুচিংদুনা পাঙথোকখিবা ব্রিফিং সেসন অদুদা সিনিয়র দিপুতি ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী নিতেশ কুমারনা EVM-VVPATগী মতাংদা প্রজেন্তেসন অমা পীবগা লোয়ননা দিপুতি ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী আর.কে. গুপতানা মীখলগী মরাংদা শম্লপ্পা ৱারোল অমা পীবা য়াওখি। ECIগী IT ইনিসিএতিবশিংগী মতাংদা দিরেক্তর জেনরেল (IT) অমসুং মিদিয়া অমসুং সোসিএল মীদিয়া, কুমারি নীতা ভর্মনা প্রজেন্তেসন অমা পীখি, সেসন অসিদা জোইন্ত দাইরেক্তর (মিদিয়া) শ্রী অনুজ চান্দকসু শরুক য়াখি।
মীহুৎ কাংবুশিং অসি মহারাস্ত্র, গোৱা, গুজরাত, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেশ অমসুং উত্তর প্রদেশকী রাজ্য তরুক্তা তোঙান তোঙানবা কন্সতিত্যুএন্সিশিংদা মীখল পাঙথোকপা অমসুং মসিগা মরী লৈনবা শেম-শাবা য়েংশিন্নবা চৎকনি। প্রোগ্রাম অসি 2024গী মে 9দা লোইশিনগনি। প্রোগ্রাম অসিনা মপান লৈবাক্কী EMB দেলিগেৎশিংবু ভারতকী ইলেক্তোরেল সিস্তেমগী মওং-মতৌগা লোয়ননা ভারতকী মীখলদা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংগী মতাংদা খঙহনগনি।
চহি অসিদা, হৌজিক চত্থরিবা 2024গী লোক সভা মীখলগী পাক চাউবা অমসুং মগুনগা চান্ননা, লৈবাক 23 হায়বদি ভুতান, মঙ্গোলিয়া, ওস্ত্রেলিয়া, মাদাগাস্কার, ফিজি, কির্গিজ রিপব্লিক, রসিয়া, মোলদোভা, তুনিসিয়া, সেশেলস, কম্বোদিয়া, নেপাল, ফিলিপিন্স, শ্রী লঙ্কা, জিম্বাবৱে, বাংলাদেশ, কাজাখস্তান, জোর্জিয়া, চিল্লি, উজবেকিস্তান, মাল্দীব, পাপুয়া ন্যু গিনি অমসুং নামিবিয়াদগী তোঙান তোঙানবা ইলেক্সন মেনেজমেন্ত বোদীশিং (EMBশিং) অমসুং ওর্গনাইজেসন কয়াগী মহুৎ শিন্দুনা খ্বাইদগী চাউবা দেলিগেসন অমা থৌরম অসিদা শরুক য়ারি। ইন্তর্নেস্নেল ফাউন্দেসন ফোর ইলেক্তোরেল সিস্তেম (IFES)গী মেম্বরশিং অমসুং ভুতান অমসুং ইজরেলগী মীদিয়া তীমশিংসু শরুক য়াগনি।