Election Commission
Every arrangement in place for phase 2 polling tomorrow
Spread: 88 Lok Sabha seats, ~16 crore voters, 1.67 lakh polling stations, 13 States/UTs
Weather prediction normal for phase 2 poll day
Voter participation measures further strengthened
Polling time extended in four constituencies in Bihar
Commission calls upon voters to come out and vote
25 APR 2024 5:38PM by PIB Delhi
The Election Commission of India is all geared up for the phase 2 of the Lok Sabha polls that commences tomorrow. With weather conditions predicted to be within normal ranges, voters can cast their votes comfortably. For convenience for voters, meticulous arrangements have been made at all polling stations including facilities, to deal with hot weather conditions.
Polling is scheduled in 88 Constituencies across 13 States/UTs. It may be recalled that polling for 29-Betul PC in Madhya Pradesh was rescheduled in third phase due to death of a candidate from Bahujan Samaj Party. Remaining 5 phases of polls will continue till 1st of June with counting of votes scheduled on 4th June. Polling for 102 seats in phase 1 was completed in smooth and peaceful manner on 19th April.
Election Commission has called upon voters to turnout in greater numbers at polling stations and vote with responsibility and pride.
Phase 2 Facts
1. Polling for Phase-2 of the General Elections 2024 will be held i.e., 26th of April, 2024 for 88 Parliamentary Constituencies (General- 73; ST- 6; SC-9) in 13 States/ UTs. Voting begins at 7AM and ends at 6 PM (Closure of Poll timings may differ PC wise)
2. Polling time extended till 6 PM in many polling stations in Banka, Madhepura, Khagaria and Munger constituencies in Bihar to facilitate voters in hot weather conditions. For more details:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2Fzye%2BFD1PRcKxhOuiYZ2Ra38yzz3o0TY4laMGELkYwTaffXNh1flPiunL2kQsXmpWxyKzGsKzKlbBW8rJeM%2FfYFA%3D%3D
1. Over 16 lakh Polling officials will welcome over 15.88 crore voters across 1.67 lakh polling stations
2. Voters include 8.08 crore Male; 7.8 crore Female and 5929 Third gender electors.
3. 34.8 lakh first time voters are registered to cast their votes. Additionally, there are 3.28 crore young voters in the age group 20-29 years.
4. 1202 candidates (Males - 1098; Females-102; third gender – 02) are in the fray.
5. There are over 14.78 lakh registered 85+ years old, 42,226 voters above 100 years and 14.7 lakh PwD voters for phase 2 who have been provided the option to vote from the comfort of their homes. The optional Home Voting facility is already receiving tremendous appreciation and response.
1. 3 Helicopters, 4 Special trains and nearly 80,000 vehicles have been deployed to ferry polling and security personnel.
2. Webcasting will be done in more than 50 % of the polling stations along with deployment of micro-observers in all polling stations. Webcasting is being done in over 1 lakh polling stations.
3. 251 Observers (89 General Observers, 53 Police Observers, 109 Expenditure Observers) have already reached their Constituencies days before the polls. They serve as the eyes and ears of the Commission to exercise utmost vigilance. Additionally, Special Observers have been deployed in certain states.
4. A total of 4553 Flying Squads, 5731 Static Surveillance Teams, 1462 Video Surveillance Teams and 844 Video Viewing Teams are keeping surveillance round the clock to strictly and swiftly deal with any form of inducement of voters.
5. A total of 1237 inter-state and 263 international Border check posts are keeping strict vigil on any illicit flow of liquor, drugs, cash and freebies. Strict surveillance has been kept at sea and air routes.
6. Voter awareness and facilitation measures have been further geared up for higher turnout of voters.
7. Assured Minimum Facilities like water, shed, toilets, ramps, volunteers, wheelchairs, and electricity are in place to ensure that every voter, including elderly and persons with disabilities, can cast their vote with ease. Special attention has been given to measures to deal with hot weather conditions.
8. Around 4195 Model polling stations are being set up across the 88 PCs with local themes. More than 4100 Polling stations will be completely managed by women including security staff and at over 640 Polling stations by Persons with Disabilities (PwDs).
9. Polling stations in all States/UTs except Bihar and Kerala have less than 1000 average electors per polling station. Bihar it is 1008 and in Kerala it is 1102 electors per polling station.
10. Voter Information Slips have been distributed to all registered voters. These slips serve as a facilitation measure and also as an invitation from the Commission to come and vote.
11. Voters can check their polling station details, and poll date through this link https://electoralsearch.eci.gov.in/
12. The Commission has also provided 12 alternative documents other than Voter id card (EPIC) for identity verification at polling stations. If a voter is registered in the electoral roll, voting can be done by showing any of these documents. Link to ECI order for alternative identification documents:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2FzBiU51zPFZI5qMtjV1qgjFsi8N4zYcCRaQ2199MM81QYarA39BJWGAJqpL2w0Jta9CSv%2B1yJkuMeCkTzY9fhBvw%3D%3D

ইলেক্সন কমিসন
ফেজ 2গী হয়েং পাঙথোক্কদৌরিবা মীখলগীদমক শিল-লাংবা খুদিংমক লোইখ্রে
কোনশিল্লিবা: লোক সভাগী সিৎ 88, ভোতর করোর ~16, পোল্লিং স্তেসন লাখ 1.67, রাজ্য/UT 13
ফেজ 2 গী মীখলগী নুমিৎকী ওইনা ৱেদর অসি নোর্মল ওইগনি প্রিদিক্ত তৌরি
ভোতরনা শরুক য়ানবা খোঙথাংশিং হেন্না কনখৎহনখ‌্রে
বিহারদা লৈবা কন্সতিত্যুএন্সী মরিগী ভোৎ থাদবগী মতাং শাংদোকখ্রে
কম্মিসন্না ভোতরশিংদা থোরক্তুনা ভোৎ থাদনবা হায়খ্রে
25 APR 2024 5:38PM by PIB Imphal
ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসন্না হয়েংদগী হৌগদবা লোক সভাগী মীখলগী অনিশুবা তাঙ্কক্কীদমক্তা মপুং ফানা শেম-শারি। অইং-অশাগী ফীভম্না নোর্মেল রেঞ্জগী মনুংদা লৈগনি হায়না পানরিবা অসিগা লোয়ননা, ভোতরশিংনা নুংঙাইনা ভোৎ থাদবা য়ারগনি। ভোতরশিংগী খুদোংচাবগীদমক্তা, অইং অশাগী ফীভমগা মরী লৈননা পোলিতিং স্তেসন পুম্নমক্তা ফেসিলিতীশিং য়াওনা অকনবা থৌরাংশিং লৌখৎখ্রে।
রাজ্য/UT 13গী মীখলগী মফম 88দা পোল্লিং পাঙথোক্কনি। নীংশিংবা য়াই মদুদি মধ্য প্রদেশকী 29-বেতুল PCগী ওইনা বহুজন সমাজ পার্তীদগী মীরেপ অমা লৈখিদবনামরম ওইদুনা পাঙথোক্কদৌরিবা পোল্লিং অসি অহুমশুবা ফেজদা য়ৈথোকপা লৈখ্রে। বহুজন সমাজ পার্তীগী কেন্দিদেৎ অমা লৈখিদবনা মরম ওইবনি। লেমহৌরিবা ফেজ 5কী পোল্লিং অসি জুনগী 1 ফাওবা মখা চত্থগনি। সিৎ ১০২গীদমক্তা অহানবা তাঙ্কক্কী পোল্লিং অসি এপ্রিল ১৯দা শান্তি ওইনা লোইশিনখি।
ইলেক্সন কম্মিসন্না ভোতরশিংদা পোল্লিং স্তেসনশিংদা মশিং য়াম্না থোরক্তুনা থৌদাং লৈনা অমদি চাউথোকচবগা লোয়ননা ভোৎ থাদনবা হায়রি।
ফেজ 2 ৱাফমশিং
1. রাজ্য/UT 13দা পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সী 88 (জেনরেল- 73; ST- 6; SC-9) 2024গী জেনরেল ইলেক্সনগী অনিশুবা তাঙ্কক্কীদমক 2024গী এপ্রিল 26দা পোল্লিং পাঙথোক্কনি। ভোৎ থাদবা অসি অয়ুক্কী পুং 7তগী হৌরগা নুমিদাং পুং 6তা লোইশিনগনি (পোল লোইশিনবগী মতম অসি PCগী মতুং ইন্না খেন্নবসু য়াই)।
2. শাবা ৱেদরদা ভোতরশিংদা খুদোংচাবা ফংহন্নবা, বিহারগী বঙ্কা, মাধেপুরা, খাগরিয়া অমসুং মুঙ্গরগী পোল্লিং স্তেসন কয়াদা ভোৎ থাদবগী মতম নুমিদাং পুং 6 ফাওবা শাংদোকখ্রে। অহেনবা অকুপ্পা মরোলগীদমক্তা:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2Fzye%2BFD1PRcKxhOuiYZ2Ra38yzz3o0TY4laMGELkYwTaffXNh1flPiunL2kQsXmpWxyKzGsKzKlbBW8rJeM%2FfYFA%3D%3D
1. পোল্লিং ওফিসিএল লাখ 16 হেনবনা পোল্লিং স্তেসন লাখ 1.67দা ভোতর করোর 15.88 হেন্না তরাম্না ওকগনি
2. ভোতরশিংগী মনুংদা নুপা করোর ৮.০৮; নুপী করোর 7.8 অমসুং অহুমশুবা জেন্দর ইলেক্তর 5929 য়াওরি।
3. অহানবা ওইনা ভোৎ থাদনবগীদমক্তা মীওই লাখ 34.8 রেজিস্তর তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা, চহি 20-29 মনুংদা লৈবা নহা ওইরিবা ভোতর করোর 3.28 লৈরি।
4. কন্দিদেৎ 1202 (নুপা 1098; নুপী 102; অহুমশুবা জেন্দর -02) না কেন্দিদেৎ ওইরি।
5. চহি 85+গী রেজিস্তর তৌরবা মীওই লাখ 14.78, চহি 100গী মথক্তা লৈবা ভোতর 42,226 অমসুং PwD ভোতর লাখ 14.7দা ফেজ-2গীদমক মখোয়না মখোয়গী য়ুমদগী ভোt থাদবগী ওপশন ফংলে। ওপস্নেল ওইবা হোম ভোতিং ফেসিলিতী অসি হান্ননা চাউনা থাগৎপা অমসুং রেস্পোন্স ফংলি।
6. পোল্লিং অমসুং সেক্যুরিতী পর্সনেলশিং পুথোক পুশিন তৌনবা হেলিকোপ্তর 3, স্পেসিএল ত্রেন 4 অমসুং ভেহিকল 80,000 রোম শীজিন্নখ্রে।
7. পোল্লিং স্তেসন পুম্নমক্তা মাইক্রো ওবজর্ভরশিং থম্বগা লোয়ননা পোল্লিং স্তেসনশিংগী 50% হেনবদা ৱেবকাস্তিং তৌগনি। পোল্লিং স্তেসন লাখ 1 হেনবদা ৱেবকাস্তিং পাংথোক্লি।
8. ওবজর্বেতর 251 (জেনরেল ওবজর্ভর 89, পুলিস ওবজর্ভর 53, এক্সপেন্দিচর ওবজর্ভর 109) না পোল্লিংগী নুমিৎ খরনিগী মমাংদা মখোয়গী কন্সতিত্যুএন্সীশিংদা য়ৌখ্রে। মখোয়না কম্মিসনগী মহুৎ শিন্দুনা মীকুপ নাহুম শিংনা লৈনবগী মথৌ অদু পাঙথোক্লি। মসিগী মথক্তা, অখন্নবা ওবজর্ভরশিংসু রাজ্য খরদা থাগৎখ্রে।
9. পুন্না ফ্লাইং স্ক্বাদ 4553, স্তেতিক সর্ভেলেন্স তীম 5731, ভিদিও সর্ভেলেন্স তীম 1462 অমসুং ভিদিও য়েংবগী তীম 844না ভোতরশিংবু য়েংশিল্লি অমসুং মখল অমহেক্তগী ইন্দ্যুসমেন্ত তৌবা থিংনবা মথৌ তৌরি।
10. ইন্তর স্তেৎ 1237 অমসুং ইন্তরনেস্নেল বোর্দর চেক পোস্ত 263না মদ, দ্রগ, শেল অমসুং ফ্রীবিশিংগা মরী লৈনবা আইন্না য়াদনা পুশিল্লকপগী থৌওংশিংদা চেকশিন্না য়েংশিল্লি। সমুদ্র অমসুং এয়র রুৎশিংদা অকনবা সর্ভিলেন্স থম্লি।
11. ভোতরশিংগী মশিং হেনগৎহন্নবা ভোতর এৱেরনেস অমসুং ফেসিলিতেসনগী খোঙথাংশিং মখা তানা পাইখৎলি।
12. চহি য়াম্লবা মীওইশিং অমসুং দিসএবল ওইরবা মীওইশিং য়াওনা ভোতর খুদিংমক্না খুদোংচাদবা মায়োক্নদনা ভোৎ থাদবা ঙম্নবগীদমক ঈশিং, শেদ, তোইলেত, রেম্প, ভোলুন্তিয়রশিং, হ্বীল চিয়র অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীগুম্বা এস্যুর্দ মিনমম ফেসিলিতীশিং লৈরি। অশাবা ৱেদরগী ফিভমগা মরী লৈনবা থৌরাংশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি।
13. লোকেল থীমদা য়ুম্ফম ওইবা মোদেল পোল্লিং স্তেসন 4195 রোম মফম খুদিংদা শেমগৎলি। পোল্লিং স্তেসন 4100 হেনবদা সেক্যুরিতী স্তাফ য়াওনা নুপীশিংনা মপুং ফানা মেনেজ তৌগনি অমসুং পোল্লিং স্তেসন 640 হেনবদা পর্সন ৱিথ দিসএবলশিং (PwDশিং)না মেনেজ তৌগনি।
14. বিহার অমসুং কেরলা নত্তনা রাজ্য/UT পুম্নমক্কী পোল্লিং স্তেসনশিংদা পোল্লিং স্তেসন অমদা চাংচত্তা ইলেক্তর 1000দগী তানা লৈ। বিহারদা মসি 1008নি অমসুং কেরলাদা মসি পোল্লিং স্তেসন অমদা ইলেক্তর 1102নি।
15. রেজিস্তর তৌরবা ভোতর পুম্নমক্তা ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপশিং য়েন্থোকখ্রে। অসিগুম্বা স্লিপশিং অসি ফেসিলিতেসন থৌরাং অমা ওইনা অমসুং কম্মিসন্না লাক্লগা ভোৎ থাদনবগীদমক্তা চেপাউ পীবা ওইনা মথৌ তৌই।
16. ভোতরশিংনা মখোয়গী পোল্লিং স্তেসনশিংগী অকুপ্পা ৱারোল অমসুং মীখলগী নুমিৎ লিঙ্ক অসিগী খুত্থাংদা চেক তৌবা য়াগনি: https://electoralsearch.eci.gov.in/
17. কম্মিসন্না পোল্লিং স্তেসনশিংদা শকখঙনবগীদমক্তা ভোতর আইদি কার্দ (EPIC) নত্তবা অতোপ্পা দোক্যুমেন্ত 12সু পীখি। করিগুম্বা ভোতর অমনা ইলেক্তোরেল রোলদা রেজিস্তর তৌরবদি, হায়রিবা দোক্যুমেন্তশিং অসিদগী অমহেক্তবু উৎতুনা ভোৎ থাদবা য়াই। অতোপ্পা আইদেন্তিফিকেসন দোক্যুমেন্তশিংগীদমক ECI ওর্দরগী লিঙ্ক::
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2FzBiU51zPFZI5qMtjV1qgjFsi8N4zYcCRaQ2199MM81QYarA39BJWGAJqpL2w0Jta9CSv%2B1yJkuMeCkTzY9fhBvw%3D%3D