ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
কাইলৈৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ ভোটগ্ৰহণৰ প্ৰতিটো ব্যৱস্থা যথাযথ
বিস্তাৰ: ৮৮খন লোকসভাৰ আসন, ~১৬ কোটি ভোটাৰ, ১.৬৭ লাখ ভোটকেন্দ্ৰ, ১৩খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ ভোটগ্ৰহণৰ দিনটোৰ বাবে বতৰৰ ভৱিষ্যদ্বাণী স্বাভাৱিক
25 APR 2024 5:38PM by PIB Guwahati
কাইলৈ আৰম্ভ হ’বলগীয়া লোকসভা নিৰ্বাচনৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ বাবে সাজু হৈছে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগ। বতৰৰ পৰিস্থিতি স্বাভাৱিক পৰিসৰৰ ভিতৰত হ’ব বুলি ভৱিষ্যদ্বাণী কৰা হৈছে, ভোটাৰসকলে আৰামত ভোট দিব পাৰিব। ভোটাৰৰ সুবিধাৰ বাবে বিভিন্ন ব্যৱস্থাকে ধৰি সকলো ভোটকেন্দ্ৰতে গৰম বতৰৰ পৰিস্থিতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ নিখুঁত ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
১৩খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৮৮টা সমষ্টিত ভোটগ্ৰহণৰ দিন ধাৰ্য কৰা হৈছে। স্মৰণীয় যে বহুজন সমাজ পাৰ্টিৰ এজন প্ৰাৰ্থীৰ মৃত্যুৰ বাবে মধ্যপ্ৰদেশত ২৯-বেতুল পিচিৰ ভোটগ্ৰহণ তৃতীয় পৰ্যায়ত পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল। বাকী ৫টা পৰ্যায়ৰ নিৰ্বাচন অহা ১ জুনলৈকে চলিব আৰু ৪ জুনত ভোটগণনা হ’ব। প্ৰথম পৰ্যায়ৰ ১০২খন আসনৰ বাবে ১৯ এপ্ৰিলত মসৃণ আৰু শান্তিপূৰ্ণভাৱে ভোটগ্ৰহণ সম্পূৰ্ণ হয়।
নিৰ্বাচন আয়োগে ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত অধিক সংখ্যক ভোটদানৰ লগতে দায়িত্ব আৰু গৌৰৱেৰে ভোটদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে।
২য় পৰ্যায়ৰ তথ্য
১। ২০২৪ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ বাবে ভোটগ্ৰহণ অৰ্থাৎ ২০২৪ চনৰ ২৬ এপ্ৰিলত ১৩খন ৰাজ্য/ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৮৮টা সংসদীয় সমষ্টি (সাধাৰণ- ৭৩; অনুসূচিত জনজাতি- ৬; অনুসূচিত জাতি-৯)ৰ বাবে ভোটগ্ৰহণ অনুষ্ঠিত হ’ব। ভোটদান পুৱা ৭ বজাৰ পৰা আৰম্ভ হ'ব আৰু সন্ধিয়া ৬ বজাত শেষ হ'ব (নিৰ্বাচন বন্ধ কৰাৰ সময় পিচি অনুসৰি পৃথক হ'ব পাৰে)।
২। বিহাৰৰ বাংকা, মাধেপুৰা, খগড়িয়া আৰু মুংগেৰ সমষ্টিৰ বহু ভোটকেন্দ্ৰত ভোটগ্ৰহণৰ সময় সন্ধিয়া ৬ বজা পৰ্যন্ত বৃদ্ধি কৰি গৰম বতৰত ভোটাৰক সুবিধা প্ৰদান কৰা হ'ব। অধিক বিৱৰণৰ বাবে:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2Fzye%2BFD1PRcKxhOuiYZ2Ra38yzz3o0TY4laMGELkYwTaffXNh1flPiunL2kQsXmpWxyKzGsKzKlbBW8rJeM%2FfYFA%3D%3D
৩। ১৬ লাখৰো অধিক পলিং বিষয়াই ১.৬৭ লাখ ভোট কেন্দ্ৰত ১৫.৮৮ কোটিৰো অধিক ভোটাৰক আদৰণি জনাব।
৪। ভোটাৰৰ ভিতৰত আছে ৮.০৮ কোটি পুৰুষ; ৭.৮ কোটি মহিলা আৰু ৫৯২৯ গৰাকী তৃতীয় লিংগ নিৰ্বাচক।
৫। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটদানৰ বাবে পঞ্জীয়ন হৈছে ৩৪.৮ লাখ। ইয়াৰ উপৰিও ২০-২৯ বছৰ বয়সৰ ৩.২৮ কোটি যুৱ ভোটাৰ আছে।
৬। ১২০২জন প্ৰাৰ্থী (পুৰুষ - ১০৯৮; মহিলা-১০২; তৃতীয় লিংগ – ০২) যুঁজত আছে।
৭। ৮৫+ বছৰ বয়সৰ ১৪.৭৮ লাখৰো অধিক পঞ্জীয়নভুক্ত, ১০০ বছৰৰ ওপৰৰ ৪২,২২৬জন আৰু দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ বাবে ১৪.৭ লাখ পিডব্লিউডি ভোটাৰক ঘৰৰ পৰাই ভোটদানৰ বিকল্প প্ৰদান কৰা হৈছে। ইতিমধ্যে এই ঐচ্ছিক Home Voting সুবিধাই ব্যাপক প্ৰশংসা আৰু সঁহাৰি লাভ কৰিছে।
৮। পলিং আৰু নিৰাপত্তাৰক্ষীক নিবলৈ ৩খন হেলিকপ্টাৰ, ৪খন বিশেষ ৰে’ল আৰু প্ৰায় ৮০ হাজাৰ বাহন নিয়োগ কৰা হৈছে।
৯। সকলো ভোটকেন্দ্ৰতে মাইক্ৰ’-অবজাৰ্ভাৰ নিয়োগ কৰাৰ লগতে ৫০ শতাংশতকৈ অধিক ভোটকেন্দ্ৰত ৱেবকাষ্টিং কৰা হ’ব। ১ লাখৰো অধিক ভোটকেন্দ্ৰত ৱেবকাষ্টিং কৰা হৈছে।
১০। নিৰ্বাচনৰ কিছুদিন পূৰ্বে ইতিমধ্যে ২৫১জন পৰ্যবেক্ষক (৮৯জন সাধাৰণ পৰ্যবেক্ষক, ৫৩জন আৰক্ষী পৰ্যবেক্ষক, ১০৯জন ব্যয় পৰ্যবেক্ষক) তেওঁলোকৰ সমষ্টিত উপস্থিত হৈছে। তেওঁলোকে আয়োগৰ চকু আৰু কাণ হিচাপে কাম কৰে যাতে তেওঁলোকে পৰম সতৰ্কতা অৱলম্বন কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও কিছুমান বিশেষ ৰাজ্যত বিশেষ পৰ্যবেক্ষক নিয়োগ কৰা হৈছে।
১১। ভোটাৰক কৰা যিকোনো ধৰণৰ প্ৰৰোচনাৰ সৈতে কঠোৰ আৰু ক্ষিপ্ৰতাৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ মুঠ ৪৫৫৩টা ফ্লাইং স্কোৱাড, ৫৭৩১টা ষ্টেটিক ছাৰ্ভিলেন্স টিম, ১৪৬২টা ভিডিঅ’ ছাৰ্ভিলেন্স টিম আৰু ৮৪৪টা ভিডিঅ’ ভিউইং টিমে ২৪ ঘণ্টাই সতৰ্ক দৃষ্টি ৰাখিছে।
১২। মুঠ ১২৩৭খন আন্তঃৰাজ্যিক আৰু ২৬৩টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত চেক পোষ্টে সুৰা, ড্ৰাগছ, নগদ ধন আৰু বিনামূলীয়া সামগ্ৰীৰ যিকোনো অবৈধ প্ৰবাহৰ ওপৰত কঠোৰ সতৰ্কতা অৱলম্বন কৰি আছে। সমুদ্ৰ আৰু বিমান পথত কঠোৰ দৃষ্টি ৰখা হৈছে।
১৩। ভোটাৰৰ অধিক ভোটদানৰ বাবে ভোটাৰ সজাগতা আৰু সুবিধা প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা অধিক সাজু কৰা হৈছে।
১৪। নিশ্চিত নূন্যতম পানী, ছাদ, শৌচাগাৰ, ৰেম্প, স্বেচ্ছাসেৱক, হুইল চেয়াৰ, আৰু বিদ্যুতৰ দৰে সুবিধাসমূহ স্থাপন কৰা হৈছে যাতে বৃদ্ধ আৰু বিশেষভাৱে সক্ষম লোককে ধৰি প্ৰতিজন ভোটাৰে সহজেই ভোটদান কৰিব পাৰে। উষ্ণ বতৰৰ পৰিস্থিতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
১৫। স্থানীয় থিমৰ সৈতে ৮৮টা পিচিত প্ৰায় ৪১৯৫টা মডেল ভোটকেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। ৪১০০ৰো অধিক ভোটকেন্দ্ৰ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰাপত্তাৰক্ষীকে ধৰি মহিলাসকলে আৰু ৬৪০টাতকৈও অধিক ভোটকেন্দ্ৰত প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তি (পিডব্লিউডি)ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হ’ব।
১৬। বিহাৰ আৰু কেৰালাৰ বাহিৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰতিটো ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত গড় হিচাপত ১০০০তকৈ কম নিৰ্বাচক আছে। বিহাৰত ১০০৮জন আৰু কেৰালাত প্ৰতিটো ভোটকেন্দ্ৰত ১১০২জন নিৰ্বাচক।
১৭। পঞ্জীয়নভুক্ত সকলো ভোটাৰক ভোটাৰ ইনফৰমেশ্যন শ্লীপ বিতৰণ কৰা হৈছে। এই শ্লীপসমূহে সুবিধা প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা হিচাপে কাম কৰে আৰু লগতে ওলাই আহি ভোটদানৰ বাবে আয়োগৰ পৰা আমন্ত্ৰণ হিচাপেও কাম কৰে।
১৮। এই লিংকৰ জৰিয়তে ভোটাৰসকলে তেওঁলোকৰ ভোটদান কেন্দ্ৰৰ সবিশেষ আৰু নিৰ্বাচনৰ তাৰিখ চাব পাৰে https://electoralsearch.eci.gov.in/
১৯। ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত পৰিচয় পৰীক্ষণৰ বাবে ভোটাৰ আইডি কাৰ্ড (ইপিআইচি)ৰ বাহিৰেও ১২টা বিকল্প নথিও আয়োগে প্ৰদান কৰিছে। যদি কোনো ভোটাৰ নির্বাচনী তালিকাত পঞ্জীয়ন কৰা হয়, তেনেহ’লে এইবোৰৰ যিকোনো এটা নথি দেখুৱাই ভোটদান কৰিব পাৰিব৷ বিকল্প চিনাক্তকৰণ নথিপত্ৰৰ বাবে ইচিআই অৰ্ডাৰৰ লিংক:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2FzBiU51zPFZI5qMtjV1qgjFsi8N4zYcCRaQ2199MM81QYarA39BJWGAJqpL2w0Jta9CSv%2B1yJkuMeCkTzY9fhBvw%3D%3D

Election Commission
Every arrangement in place for phase 2 polling tomorrow
Spread: 88 Lok Sabha seats, ~16 crore voters, 1.67 lakh polling stations, 13 States/UTs
Weather prediction normal for phase 2 poll day
Voter participation measures further strengthened
Polling time extended in four constituencies in Bihar
Commission calls upon voters to come out and vote
25 APR 2024 5:38PM by PIB Delhi
The Election Commission of India is all geared up for the phase 2 of the Lok Sabha polls that commences tomorrow. With weather conditions predicted to be within normal ranges, voters can cast their votes comfortably. For convenience for voters, meticulous arrangements have been made at all polling stations including facilities, to deal with hot weather conditions.
Polling is scheduled in 88 Constituencies across 13 States/UTs. It may be recalled that polling for 29-Betul PC in Madhya Pradesh was rescheduled in third phase due to death of a candidate from Bahujan Samaj Party. Remaining 5 phases of polls will continue till 1st of June with counting of votes scheduled on 4th June. Polling for 102 seats in phase 1 was completed in smooth and peaceful manner on 19th April.
Election Commission has called upon voters to turnout in greater numbers at polling stations and vote with responsibility and pride.
Phase 2 Facts
1. Polling for Phase-2 of the General Elections 2024 will be held i.e., 26th of April, 2024 for 88 Parliamentary Constituencies (General- 73; ST- 6; SC-9) in 13 States/ UTs. Voting begins at 7AM and ends at 6 PM (Closure of Poll timings may differ PC wise)
2. Polling time extended till 6 PM in many polling stations in Banka, Madhepura, Khagaria and Munger constituencies in Bihar to facilitate voters in hot weather conditions. For more details:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2Fzye%2BFD1PRcKxhOuiYZ2Ra38yzz3o0TY4laMGELkYwTaffXNh1flPiunL2kQsXmpWxyKzGsKzKlbBW8rJeM%2FfYFA%3D%3D
1. Over 16 lakh Polling officials will welcome over 15.88 crore voters across 1.67 lakh polling stations
2. Voters include 8.08 crore Male; 7.8 crore Female and 5929 Third gender electors.
3. 34.8 lakh first time voters are registered to cast their votes. Additionally, there are 3.28 crore young voters in the age group 20-29 years.
4. 1202 candidates (Males - 1098; Females-102; third gender – 02) are in the fray.
5. There are over 14.78 lakh registered 85+ years old, 42,226 voters above 100 years and 14.7 lakh PwD voters for phase 2 who have been provided the option to vote from the comfort of their homes. The optional Home Voting facility is already receiving tremendous appreciation and response.
1. 3 Helicopters, 4 Special trains and nearly 80,000 vehicles have been deployed to ferry polling and security personnel.
2. Webcasting will be done in more than 50 % of the polling stations along with deployment of micro-observers in all polling stations. Webcasting is being done in over 1 lakh polling stations.
3. 251 Observers (89 General Observers, 53 Police Observers, 109 Expenditure Observers) have already reached their Constituencies days before the polls. They serve as the eyes and ears of the Commission to exercise utmost vigilance. Additionally, Special Observers have been deployed in certain states.
4. A total of 4553 Flying Squads, 5731 Static Surveillance Teams, 1462 Video Surveillance Teams and 844 Video Viewing Teams are keeping surveillance round the clock to strictly and swiftly deal with any form of inducement of voters.
5. A total of 1237 inter-state and 263 international Border check posts are keeping strict vigil on any illicit flow of liquor, drugs, cash and freebies. Strict surveillance has been kept at sea and air routes.
6. Voter awareness and facilitation measures have been further geared up for higher turnout of voters.
7. Assured Minimum Facilities like water, shed, toilets, ramps, volunteers, wheelchairs, and electricity are in place to ensure that every voter, including elderly and persons with disabilities, can cast their vote with ease. Special attention has been given to measures to deal with hot weather conditions.
8. Around 4195 Model polling stations are being set up across the 88 PCs with local themes. More than 4100 Polling stations will be completely managed by women including security staff and at over 640 Polling stations by Persons with Disabilities (PwDs).
9. Polling stations in all States/UTs except Bihar and Kerala have less than 1000 average electors per polling station. Bihar it is 1008 and in Kerala it is 1102 electors per polling station.
10. Voter Information Slips have been distributed to all registered voters. These slips serve as a facilitation measure and also as an invitation from the Commission to come and vote.
11. Voters can check their polling station details, and poll date through this link https://electoralsearch.eci.gov.in/
12. The Commission has also provided 12 alternative documents other than Voter id card (EPIC) for identity verification at polling stations. If a voter is registered in the electoral roll, voting can be done by showing any of these documents. Link to ECI order for alternative identification documents:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2FzBiU51zPFZI5qMtjV1qgjFsi8N4zYcCRaQ2199MM81QYarA39BJWGAJqpL2w0Jta9CSv%2B1yJkuMeCkTzY9fhBvw%3D%3D