Prime Minister's Office
Text of PM’s video message during 6th edition of International Conference on Disaster Resilient Infrastructure
24 APR 2024 9:54AM by PIB Delhi
Excellencies, Friends,
Namaskar! I extend a warm welcome to India to all of you. It is great to have you with us at the 6th edition of the International Conference on Disaster Resilient Infrastructure. Your participation will strengthen the global discourse and decisions on this important issue.
Friends,
In the last few years, the growth of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure has been impressive. We have come a long way since 2019, when CDRI was launched. It is now a global coalition of 39 countries and 7 organizations. This is a good sign for the future.
Friends,
As we all have witnessed, natural disasters are becoming more frequent and more severe. The damage they cause is usually reported in dollars. But their true impact on people, families and communities is beyond just numbers. Earthquakes destroy houses, making thousands of people homeless. Natural disasters can disrupt water and sewage systems, putting the health of people at risk. Some disasters can impact energy plants, leading to potentially dangerous situations. These things have a human impact.
Friends,
We must invest in resilient infrastructure today, for a better tomorrow. Resilience needs to be factored into new infrastructure creation. Further, it also needs to be a part of post-disaster rebuilding. After disasters, the immediate focus is naturally on relief and rehabilitation. After the initial response, our focus should also include resilience of infrastructure.
Friends,
Nature and disasters have no borders. In a highly interconnected world, disasters and disruptions cause widespread impact. The world can be resilient collectively, only when each country is resilient individually. Shared resilience is important because of the shared risks. CDRI and this conference help us come together for this collective mission.
Friends,
To achieve shared resilience, we must support the most vulnerable. For example, Small Island Developing States are at high risk of disasters. CDRI has a programme which is funding projects across 13 such places. Resilient housing in Dominica, Resilient transport networks in Papua New Guinea, and Enhanced early warning systems in the Dominican Republic and Fiji are some examples. It is heartening that CDRI also has a focus on the Global South.
Friends,
During India’s G20 Presidency, an important step was taken. A new Disaster Risk Reduction Working Group was formed with financing at the heart of the discussions. Along with the growth of CDRI, such steps will take the world to a resilient future. I am sure that the next two days will see fruitful deliberations at ICDRI. Thank You. Thank you very much!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଷଷ୍ଠ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
24 APR 2024 9:54AM by PIB Bhubaneswar
ମହାମାନ୍ୟ, ସାଥିମାନେ,
ନମସ୍କାର! ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ଉଷ୍ମ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି । ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମ୍ମିଳନୀର ଷଷ୍ଠ ସଂସ୍କରଣରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆମ ସହିତ ପାଇ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗୁଛି । ଆପଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଛି। ୨୦୧୯ରେ ସିଡିଆରଆଇ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଆମେ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯାଇଛୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ୩୯ଟି ଦେଶ ଓ ୭ଟି ସଂଗଠନକୁ ନେଇ ଗଠିତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମେଣ୍ଟ। ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଶୁଭ ସଙ୍କେତ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛୁ ଯେ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଅଧିକ ବାରମ୍ବାର ଏବଂ ଅଧିକ ଭୟଙ୍କର ହେବାରେ ଲାଗିଛିସେମାନେ ଯେଉଁ କ୍ଷତି ଘଟାଇଥାନ୍ତି ତାହା ସାଧାରଣତଃ ଡଲାରରେ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଲୋକ, ପରିବାର ଓ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଭାବ କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ଠାରୁ ଅଧିକ। ଭୂମିକମ୍ପ ଯୋଗୁଁ ଘର ନଷ୍ଟ ହେବା ସହ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ବାସହୀନ ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଜଳ ଏବଂ ନର୍ଦ୍ଦମା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବ୍ୟାହତ କରିପାରେ, ଯାହା ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ବିପଦରେ ପକାଇପାରେ | କେତେକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଶକ୍ତି କାରଖାନାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ, ଯାହା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିପଜ୍ଜନକ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ମାନବିକ ପ୍ରଭାବ ରହିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆଜି ଆମକୁ ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟିରେ ସ୍ଥିରତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୁନଃନିର୍ମାଣରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ଅଂଶ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ରିଲିଫ ଓ ଥଇଥାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଉଛି। ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପରେ, ଆମର ଧ୍ୟାନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ |
ସାଥିମାନେ,
ପ୍ରକୃତି ଓ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର କୌଣସି ସୀମା ନାହିଁ। ଏହା ଅତ୍ୟଧିକ ପରସ୍ପର ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଶ୍ୱରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଏବଂ ବ୍ୟାଘାତ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ସ୍ଥିର ହେଲେ ହିଁ ବିଶ୍ୱ ସାମୂହିକ ଭାବେ ସ୍ଥିର ହୋଇପାରିବ। ଅଂଶୀଦାର ବିପଦ କାରଣରୁ ଅଂଶୀଦାର ସ୍ଥିରତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ସିଡିଆରଆଇ ଏବଂ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆମକୁ ଏହି ସାମୂହିକ ମିଶନ ପାଇଁ ଏକାଠି ହେବାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ |
ସାଥିମାନେ,
ଅଂଶୀଦାର ସ୍ଥିରତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ସବୁଠାରୁ ଦୁର୍ବଳଲୋକଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ପଡିବ | ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ଅଧିକ ବିପଦରେ ଅଛନ୍ତି । ସିଡିଆରଆଇର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଛି ଯାହା ଏଭଳି ୧୩ଟି ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରକଳ୍ପପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଉଛି । ଡୋମିନିକାରେ ରେସିଲିଏଣ୍ଟ ହାଉସିଂ, ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନିରେ ରେସିଲିଏଣ୍ଟ ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଡୋମିନିକାନ୍ ରିପବ୍ଲିକ୍ ଏବଂ ଫିଜିରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ପ୍ରଣାଳୀ ଏହାର ଉଦାହରଣ । ଏହା ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ସିଡିଆରଆଇର ମଧ୍ୟ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ ଉପରେ ଫୋକସ ରହିଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା । ଆଲୋଚନାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ନେଇ ଏକ ନୂତନ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ସିଡିଆରଆଇର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ନେଇଯିବ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆସନ୍ତା ଦୁଇ ଦିନ ଆଇସିଡିଆରଆଇରେ ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଧନ୍ୟବାଦ। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!