Prime Minister's Office
PM inaugurates 2550th Bhagwan Mahaveer Nirvan Mahotsav on occasion of Mahaveer Jayanti
Releases commemorative stamp and coin
“Commitment of the youth towards the values of Bhagwan Mahaveer is a sign of the nation moving forward in the right direction”
“We are celebrating the Bhagwan Mahaveer’s Nirvan Diwas even after 2500 years and I’m sure that the nation will continue to celebrate the values of Bhagwan Mahaveer for thousands of years to come”
“Teaching of our Tirthankaras have gained a new relevance in the time of many wars in the world”
“India is making a place for itself as ‘Vishwa Bandhu’ in a divided world”
“The new generation believes that India’s identity is its pride. India is proof that it becomes impossible to stop a nation when the feeling of self-respect awakens”
“For India, modernity is its body, spirituality is its soul”
21 APR 2024 12:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 2550th Bhagwan Mahaveer Nirvan Mahotsav on the auspicious occasion of Mahaveer Jayanti at Bharat Mandapam in New Delhi today. Shri Modi paid tributes with rice and flower petals to Bhagwan Mahaveer's Murti and witnessed a dance drama presentation by school children on Bhagwan Mahaveer Swami titled “Vartaman mein Vardhaman”. The Prime Minister also released a commemorative stamp and coin on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the magnificent Bharat Mandapam is witness to the 2550th Bhagwan Mahaveer Nirvan Mahotsav today. Referring to the dance drama presentation by school children on Bhagwan Mahaveer Swami titled “Vartaman mein Vardhaman”, the Prime Minister said that the dedication and commitment of the youth towards the values of Bhagwan Mahaveer is a sign of the nation moving forward in the right direction. He also mentioned releasing a commemorative stamp and coin on the occasion and thanked the Jain community for their guidance and blessings. Shri Modi bowed before the saints from the Jain community and conveyed his best wishes to all citizens on the auspicious occasion of Mahaveer Jayanti. The Prime Minister paid tributes to Acharya Shri Vidyasagarji Maharaj and recalled his recent meeting with the Acharya and said that his blessings are still guiding us.
The Prime Minister emphasized the significance of the 2550th Bhagwan Mahaveer Nirvan Mahotsav and noted various happy coincidences such as the initial phase of the Amrit Kaal when the nation was working towards a golden century of independence. He also noted the 75th year of the Constitution and the festival of democracy that will decide the future direction of the nation.
Prime Minister Modi underlined that the idea of Amrit Kaal is not merely a resolution but a spiritual inspiration that allows us to live through immortality and eternity. “We are celebrating Bhagwan Mahaveer’s Nirvan Diwas even after 2500 years and I’m sure that the nation will continue to celebrate the values of Bhagwan Mahaveer for thousands of years to come”, the Prime Minister said. The Prime Minister said that India’s strength to envision centuries and millennia and its farsighted approach have made it the longest-living civilization on earth and a haven for humanity today. “It is India which thinks not for self but for all and believes in everyone. It is India which not only talks about traditions but also policies. It is India which talks about the universe in the body, Brahma in the world, and Shiva in the living being”, he said.
The Prime Minister said that due to stagnation views may turn into differences, however, discussion can lead to new vistas as well as destruction depending on the nature of the discussion. He stressed that the churn of the last 75 years should lead to Amrit in this Amrit Kaal. “Teaching of our Tirthankaras have gained a new relevance in the time when, globally, many countries are getting into wars”, the Prime Minister said. PM Modi recalled philosophies like Anekantavada and Syadvada that teach us to look at all the aspects and embrace the views of others too.
The Prime Minister said that today, humanity is expecting peace from India in these times of conflict. He said that this growing profile is due to its cultural image, growing capabilities, and foreign policy. “Today we put forward the principles of truth and non-violence with full confidence in the global fora. We tell the world that the solution to the global problem is found in the ancient Indian culture and tradition. This is why India is making a place for itself as ‘Vishwa Bandhu’ in a divided world”, PM Modi said. He mentioned Indian initiatives like Mission LiFE for combating climate change and the vision of One Earth One Family and One Future along with a roadmap of One World-One Sun-One Grid. He said today India is leading a futuristic global initiative like the International Solar Alliance. “These initiatives have not only created hope in the world but have led to change in global perception towards our culture and tradition”, said the Prime Minister.
Speaking about the meaning of Jainism, the Prime Minister said that it is the path of Jin or the victorious. He stressed that India has never attacked another nation to conquer it and instead worked to improve itself. He said that great saints and sages guided India during the darkest of times which allowed the nation to find its way even though many great civilizations perished.
He highlighted the numerous celebrations that took place in the past 10 years and said that it has been an endeavor to take part in programs on the invitation of Jain Acharyas. “Before entering the new building of Parliament, I remember reciting ‘Michhami Dukkadam' to recall my values”, the Prime Minister said. PM Modi also mentioned beautification of the country’s heritage, Yoga and Ayurveda. He said that the new generation believes that India’s identity is its pride. He underlined that India is proof that it becomes impossible to stop a nation when the feeling of self-respect awakens.
The Prime Minister said, “For India, modernity is its body, spirituality is its soul. If spirituality is removed from modernity, anarchy is born.” He asked to follow the teachings of Bhagwan Mahavir as revival of those values is the demand of the time.
The Prime Minister said that India is emerging from the period of corruption and despair as more than 25 crore Indians have come out of poverty. Asking the citizens to seize the moment, the Prime Minister asked everyone to follow the path of ‘Asteya and Ahimsa’ and reiterated his commitment to keep working for the future of the nation and thanked the Saints for their inspiring words.
Shri Arjun Ram Meghwal, Union Minister of Law and Justice (IC) and Minister of State for Parliamentary Affairs & Culture was present on the occasion among other dignitaries and saints from the Jain community.
Background
Bhagwan Mahavir, the 24th Tirthankar, illuminated the path of peaceful co-existence and universal brotherhood through Jain principles like Ahimsa (Non-Violence), Satya (Truthfulness), Asteya (Non-Stealing), Brahmacharya (Chastity) and Aparigraha (Non-attachment).
Jains celebrate five Kalyanak’s (major events) of every Tirthankar including Mahavir Swami Ji: Chyavana/Garbha (Conception) Kalyanak; Janma (Birth) Kalyanak; Diksha (Renunciation) Kalyanak; Kevaljnana (Omniscience) Kalyanak and Nirvana (Liberation/Ultimate Salvation) Kalyanak. 21st April 2024 is the Janma Kalyanak of Bhagwan Mahavir Swami and the Government is commemorating the occasion with the Jain community by organizing a cultural programme in Bharat Mandapam along with Saints from the Jain community gracing the occasion and blessing the congregation.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মহাভীর জয়েন্তিগী থৌরমদা 2550শুবা ভগৱান মহাভীর নির্বান মহোৎসব হৌদোকখ্রে
কম্মেমোরেতিব স্তাম্প অমসুং শেনয়েক ফোঙখ্রে
“ভগৱান মহাভীরগী মমল য়াম্লবা পাউতাকশিংগী মাইকৈদা নহারোলনা লেপ্পীবা অসিনা লৈবাক্না অচুম্বা মাইকৈদা মাংদা চংশিল্লি হায়বগী খুদম অমা ওইরি”
“ঐখোয়না চহি 2500গী মতুংদা ফাওবা ভগৱান মহাভীরগী নির্বান দিৱস পাঙথোক্লি অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি লৈবাক অসিনা মখা তানা তুংদা লাক্কদবা চহি লিশিং কয়াদসু ভগৱান মহাভীরগী মমল য়াম্লবা পাউতাকশিং অদু পালন তৌখিগনি”
“ঐখোয়গী তীর্থকরনশিংনা তাকপীরম্বশিংনা মালেমদা লান কয়াগী মতম অসিদা অনৌবা কান্নবা অমা ফংহনখি”
“ভারতনা খাইবুম-খাইবুম তারবা মালেম অসিদা মশাবু ‘বিশ্বা বন্ধু’ অমা ওইনা মফম কল্লি”
“অনৌবা মীরোলনা থাজৈ মদুদি ভারতকী শক্তাক অসি মাগী মীংচৎনি। ভারত অসি আত্মবিশ্বাস ফাওরবা মতমদা লৈবাক অমবু থিংদুনা থম্বা হায়বা অসি ওইথোক্তে হায়বগী খুদম অমা ওইরি”
“ভারতকীদমক মোদর্নিতী অসি মাগী হকচাংনি অমসুং স্পিরিচুএলিতীনা মাগী থৱায়নি”
21 APR 2024 12:04PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা মহাভীর জয়েন্তিগী য়াইফরবা থৌরমদা 2550শুবা ভগৱান মহাভীর নির্বান মহোৎসব হৌদোকখ্রে। শ্রী মোদীনা ভগৱান মহাভীরগী মুর্তিদা চেং অমসুং লৈ কৎতুনা ইকাই খুম্নবা উৎখি অমসুং “বর্তমান মে বর্তমান” কৌবা ভগৱান মহাভীর স্বামীগী মতাংদা স্কুলগী অঙাংশিংনা খুদোল তম্বা জগোইগী দ্রামা অমসু মীৎয়েং তাখি। প্রধান মন্ত্রিনা কম্মেমোরেতিব স্তাম্প অমসুং শেনয়েক ফোঙখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ফজরবা ভারত মন্দপমনা ঙসি 2550শুবা ভগৱান মহাভীর নির্বান মহোৎসব উবা ফংলি। “বর্তমান মে বর্তমান” কৌবা ভগৱান মহাভীর স্বামীগী মতাংদা স্কুলগী অঙাংশিংনা খুদোল তম্বা জগোইগী দ্রামা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ভগৱান মহাভীরগী মমল য়াম্লবা পাউতাকশিংগী মাইকৈদা নহারোলনা কৎথোক্লিবা অমসুং লেপ্পীবা অসিনা লৈবাক্না অচুম্বা মাইকৈদা মাংদা চংশিল্লি হায়বগী খুদম অমা ওইরি। মহাক্না থৌরম অসিদা কম্মেমোরেতিব স্তাম্প অমসুং শেনয়েক অমা ফোঙখিবা অদুগী মতাংদা পনখি অমসুং জেন ফুরুপপু মখোয়গী লমজিং-লমতাক অমসুং য়াইফ-মঙ্গোলগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা জেন ফুরুপকী ঋসিশিংগী মমাংদা মকোক নোনখি অমসুং মহাভীর জয়েন্তিগী য়াইফরবা থৌরমনা লাকপদা প্রজা পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা আচর্য় শ্রী বিদ্যাসাগরজী মহারাজতা ইকাই খুম্নবা উৎখি অমসুং আচর্য়গা হন্দক উন্নখিবা অদু নীংশিং অমসুং মহাক্কী থৌজালশিংনা ঐখোয়বু হৌজিকসু লমজিংবীরি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা 2550শুবা ভগৱান মহাভীর নির্বান মহোৎসবকী মরুওইবা অদু পনখি অমসুং লৈবাক অসিনা নীংতম্বাগী সনাগী চহীচা অমগী মায়কৈদা থবক তৌরিঙৈদা অমৃত কালগী অহানবা তাঙ্কক অসিগুম্বা নুংঙাইরবা থৌদোক কয়াগী মতাংদাপনখি। মহাক্না সংবিধানগী চহি 75শুবা অমসুং লৈবাক অসিগী তুংগী মাইকৈ লেপকদৌরিবা গনতন্ত্রগী কুহ্মৈ অসিসু পনখি।
অমৃত কালগী ৱাখল্লোন অসি ৱারেপ অমা খক্তা নত্তে, অদুবু ঐখোয়বু অমৃত অমসুং লোইনাইদবগী খুত্থাংদা হিংবা ঙমহল্লিবা ঈশ্বরগী ওইবা ইথিল অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়না চহি 2500গী মতুংদা ফাওবা ভগৱান মহাভীরগী নির্বান দিৱস পাঙথোক্লি অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি লৈবাক অসিনা মখা তানা তুংদা লাক্কদবা চহি লিশিং কয়াদসু ভগৱান মহাভীরগী মমল য়াম্লবা পাউতাকশিং অদু পালন তৌখিগনি"। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা চহি চা কয়া অমসুং চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা মপাঙ্গল অমসুং মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা অসিনা ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী শাংনা হিংলিবা সভ্যাতা ওইহল্লি অমসুং ঙসিদি মীওইবা খুন্নাইগী অৱাংবা থাক্কী মফম অমা ওইহল্লি। “ভারত অসি মশাগীদমক্তা খন্দনা মীপুম খুদিংমক্কীদমক খনবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা থাজবা থম্লি। ভারতনা চৎনবীগী মতাংদা ঙাংবতা নত্তনা পোলিসীশিংগী মতাংদসু ঙাংই। হকচাংদা লৈরিবা য়ুনিভর্স, মালেমদা লৈরিবা ব্রহ্মা অমসুং থৱায় পানবা জিবশিংদা লৈরিবা শিবাগী মতাংদা ভারতনা ঙাংলি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ময়েক শেংনা উবা ঙমদবনা মরম ওইদুনা খেন্নবা লৈরকপা য়াই, অদুম ওইনমক, খন্ন-নৈনবনা মওং মতৌগী মতুং ইন্না খন্ন-নৈনবনা অনৌবা মীৎয়েং অমা ওইরকপা লোয়ননা অমাং-অতা থোকহনবসু য়াই। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 75গী খোঙচৎ অসিনা অমৃত কল অসিদা অমৃত পুথোক্কদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়গী তীর্থকরনশিংনা তাকপীরম্বশিংনা মালেমদা লান কয়াগী মতম অসিদা অনৌবা কান্নবা অমা ফংহনখি"। পি.এম. মোদীনা হীরম পুম্নমক উবা অমসুং অতৈগী ৱাখল্লোন ইকাই খুম্নবা হায়না ঐখোয়দা তাকপীরকখিবা অনেকান্তবাদা অমসুং স্যাদবাদগুম্বা ফিলোসোফীশিংবু নীংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি, মীওইবা খুন্নাইনা অৱাবগী তানফম অসিদা ভারত্তগী শান্তি পাম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা চাউখৎলক্লিবা প্রোফাইল অসি মাগী কলচরেল ইমেজ, হেনগৎলক্লিবা কেপাসিতী অমসুং ফোরেন পোলিসীনা ওইহল্লি। “ঙসি ঐখোয়না মালেমগী ফম্পাকশিংদা অচুম্বা অমসুং অহিমসা তৌদবা হায়বা প্রিন্সিপলশিং অসি মপুং ফানা থাজবা থম্বগা লোয়ননা মাংদা পুখৎলি। ঐখোয়না মালেমদা হায়রি মদুদি মালেমগী ওইবা সমস্যাগী সোলুসন অসি অরিবা ভারতকী চৎনবী অমসুং নাৎতা ফংলি। মসিনা মরম ওইদুনা ভারতনা খাইবুম-খাইবুম তারবা মালেম অসিদা মশাবু ‘বিশ্বা বন্ধু’ অমা ওইনা মফম কল্লি, হায়না পি.এম. মোদীনা হায়খি। মহাক্না ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংননবা মিসন LiFE অমসুং ৱান আর্থ ৱান ফেমিলী অমসুং ৱান ফ্যুচরগী বিজনগা লোয়ননা ৱান ৱর্ল্দ- ৱান সন- ৱান গ্রিদকী রোদমেপগুম্বা ভারতকী থৌশিলশিং পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্সকুম্বা ফ্যুচরস্তিক ওইবা মালেমগী থৌশিল অমগী লুচিংবা ওইরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "মসিগুম্বা থৌশিলশিং অসিনা মালেমদা আশা পোকহনবতা নত্তনা ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীগী মতাংদা মালেমগী মীৎয়েংদা অহোংবা অমা পুরক্লে।"
জেনিজমগী ৱাহন্থোক্কী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জেনিজম অসি জেনগী লম্বী নৎত্রগা মায় পাকপগী লম্বীনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা অতোপ্পা লৈবাক অমবু মায়থিবা পীনবগীদমক্তা লান্দাখিদে অমসুং মদুগী মহুত্তা মশামকপু ফগৎহন্নবা হোৎনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি খ্বাইদগী ৱাবা মতমশিংদা ভারতপু লমজিংখিবা অথোইবা ঋসি অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা অচৌবা সিভিলাইজেসন কয়া মাংখ্রবসু লৈবাক অসিনা মাগী লম্বী অদু ফংবা ঙমহনখি।
মহাক্না হৌখিবা চহি 10দা পাঙথোকখিবা থৌরম কয়াগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি জেন আচর্যশিংনা কৌরকপদা থৌরমশিংদা শরুক য়াবা ঙম্নবা হোৎনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, পার্লিয়ামেন্তকী অনৌবা বিলদিংদা চংদ্রিঙৈদা ঐহাক্কী ভেল্যুশিং নিংশিংহন্নবগীদমক ঐহাক্না 'মিছমী দুক্কাদম' থীখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক অসিগী হেরিতেজ, য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদগী ফজবা হেনগৎহন্নবা ৱাফমসু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা মীরোলনা থাজৈ মদুদি ভারতকী শক্তাক অসি মাগী মীংচৎনি। ভারত অসি আত্মবিশ্বাস ফাওরবা মতমদা লৈবাক অমবু থিংদুনা থম্বা হায়বা অসি ওইথোক্তে হায়বগী খুদম অমা ওইরি ।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারতকী ওইনা, মোদর্নিতী অসি মাগী হকচাংনি, স্পিরিচুএলিতি অসি মাগী থৱায়নি। করিগুম্বা মোদর্নিতীদগী স্পিরিচুএলিতী লৌথোক্লবদি, এনার্কি পোকই”। মহাক্না ভগৱান মহাভীরগী তম্বীরম্বশিং অদু ঙাক্না চৎনবা হায়খি মরমদি হায়রিবা মগুনশিং অদু অমুক হন্না হিংগৎহনবা অসি মতম অসিগী দিমান্দ ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি লায়না-লাইচৎ অমসুং শেঞ্জা-থুমজাগী মতমদগী থোরক্লি মরমদি ভারত মচা করোর 25 হেনবনা লায়রবদগী থোরক্লি। তানফম অসিগী খুদোংচাবা লৌহৌনবা প্রজাশিংদা হায়জদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমকপু 'অস্তেয় অমসুং অহিমসা'গী লম্বীদা চৎনবা হায়খি। মহাক্না লৈবাক অসিগী তুংলমচৎকীদমক থবক তৌবগী মহাক্কী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়গী ইথিল পীবা ৱাহৈশিংগীদমক ঋসিশিংদা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
কেন্দ্রগী লো অমসুং জস্তিস (IC)মন্ত্রী অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স অমসুং কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালনা থৌরম অদুদা জেন কম্ম্যুনিতীগী অতোপ্পা মীহুৎশিং অমসুং ঋসিশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ভগৱান মহাভির, 24শুবা তীর্থকর, অসিনা অহিমসা (নন-ভাইওলেন্স), সত্য (ত্রুথফুলনেস), অস্তেয় (নন-স্তীলিং), ব্রহ্মচর্য় (চেস্তিতী) অমসুং অপরিগ্রহ (নন-এত্তেচমেন্ত)গুম্বা জেনগী প্রিন্সিপলশিংগী খুত্থাংদা শান্তি লৈনা পুন্না হিংমিন্নবা অমসুং য়ুনিভর্সেল ব্রদরহুদকী লম্বেল লমজিংখি।
জেনশিংনা মহাভীর স্বামীজী: চ্যবন/গর্ভ (কনসেপ্সন) কল্যানক; দীক্ষা (রিননসিএসন) কল্যানক; কেবলজ্ঞান (ওমনিসাইন্স) কল্যানক অমসুং নির্বান (লিবরেসন/অলতিমেৎ সেলভেসন) কল্যানক য়াওনা তীর্থকর খুদিংমক্কী কল্যানক (মরু ওইবা থৌরম) মঙা পাঙথোকই। এপ্রিল 21, 2024 অসি ভগৱাব মহাভীর স্বামীগী জন্ম কল্যানক তাই অমসুং জেন ফুরুপকী ঋসিশিংনা শরুক য়াবা অমসুং কোংগ্রিগেসন অসিবু থৌজাল পীবগা লোয়ননা সরকারনা ভারত মন্দপমদা জেন ফুরুপকী কলচরেল প্রোগ্রাম অমা শিন্দুনা থৌরম অসি পালন তৌগনি।