Prime Minister's Office
PM inaugurates 2550th Bhagwan Mahaveer Nirvan Mahotsav on occasion of Mahaveer Jayanti
Releases commemorative stamp and coin
“Commitment of the youth towards the values of Bhagwan Mahaveer is a sign of the nation moving forward in the right direction”
“We are celebrating the Bhagwan Mahaveer’s Nirvan Diwas even after 2500 years and I’m sure that the nation will continue to celebrate the values of Bhagwan Mahaveer for thousands of years to come”
“Teaching of our Tirthankaras have gained a new relevance in the time of many wars in the world”
“India is making a place for itself as ‘Vishwa Bandhu’ in a divided world”
“The new generation believes that India’s identity is its pride. India is proof that it becomes impossible to stop a nation when the feeling of self-respect awakens”
“For India, modernity is its body, spirituality is its soul”
21 APR 2024 12:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 2550th Bhagwan Mahaveer Nirvan Mahotsav on the auspicious occasion of Mahaveer Jayanti at Bharat Mandapam in New Delhi today. Shri Modi paid tributes with rice and flower petals to Bhagwan Mahaveer's Murti and witnessed a dance drama presentation by school children on Bhagwan Mahaveer Swami titled “Vartaman mein Vardhaman”. The Prime Minister also released a commemorative stamp and coin on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the magnificent Bharat Mandapam is witness to the 2550th Bhagwan Mahaveer Nirvan Mahotsav today. Referring to the dance drama presentation by school children on Bhagwan Mahaveer Swami titled “Vartaman mein Vardhaman”, the Prime Minister said that the dedication and commitment of the youth towards the values of Bhagwan Mahaveer is a sign of the nation moving forward in the right direction. He also mentioned releasing a commemorative stamp and coin on the occasion and thanked the Jain community for their guidance and blessings. Shri Modi bowed before the saints from the Jain community and conveyed his best wishes to all citizens on the auspicious occasion of Mahaveer Jayanti. The Prime Minister paid tributes to Acharya Shri Vidyasagarji Maharaj and recalled his recent meeting with the Acharya and said that his blessings are still guiding us.
The Prime Minister emphasized the significance of the 2550th Bhagwan Mahaveer Nirvan Mahotsav and noted various happy coincidences such as the initial phase of the Amrit Kaal when the nation was working towards a golden century of independence. He also noted the 75th year of the Constitution and the festival of democracy that will decide the future direction of the nation.
Prime Minister Modi underlined that the idea of Amrit Kaal is not merely a resolution but a spiritual inspiration that allows us to live through immortality and eternity. “We are celebrating Bhagwan Mahaveer’s Nirvan Diwas even after 2500 years and I’m sure that the nation will continue to celebrate the values of Bhagwan Mahaveer for thousands of years to come”, the Prime Minister said. The Prime Minister said that India’s strength to envision centuries and millennia and its farsighted approach have made it the longest-living civilization on earth and a haven for humanity today. “It is India which thinks not for self but for all and believes in everyone. It is India which not only talks about traditions but also policies. It is India which talks about the universe in the body, Brahma in the world, and Shiva in the living being”, he said.
The Prime Minister said that due to stagnation views may turn into differences, however, discussion can lead to new vistas as well as destruction depending on the nature of the discussion. He stressed that the churn of the last 75 years should lead to Amrit in this Amrit Kaal. “Teaching of our Tirthankaras have gained a new relevance in the time when, globally, many countries are getting into wars”, the Prime Minister said. PM Modi recalled philosophies like Anekantavada and Syadvada that teach us to look at all the aspects and embrace the views of others too.
The Prime Minister said that today, humanity is expecting peace from India in these times of conflict. He said that this growing profile is due to its cultural image, growing capabilities, and foreign policy. “Today we put forward the principles of truth and non-violence with full confidence in the global fora. We tell the world that the solution to the global problem is found in the ancient Indian culture and tradition. This is why India is making a place for itself as ‘Vishwa Bandhu’ in a divided world”, PM Modi said. He mentioned Indian initiatives like Mission LiFE for combating climate change and the vision of One Earth One Family and One Future along with a roadmap of One World-One Sun-One Grid. He said today India is leading a futuristic global initiative like the International Solar Alliance. “These initiatives have not only created hope in the world but have led to change in global perception towards our culture and tradition”, said the Prime Minister.
Speaking about the meaning of Jainism, the Prime Minister said that it is the path of Jin or the victorious. He stressed that India has never attacked another nation to conquer it and instead worked to improve itself. He said that great saints and sages guided India during the darkest of times which allowed the nation to find its way even though many great civilizations perished.
He highlighted the numerous celebrations that took place in the past 10 years and said that it has been an endeavor to take part in programs on the invitation of Jain Acharyas. “Before entering the new building of Parliament, I remember reciting ‘Michhami Dukkadam' to recall my values”, the Prime Minister said. PM Modi also mentioned beautification of the country’s heritage, Yoga and Ayurveda. He said that the new generation believes that India’s identity is its pride. He underlined that India is proof that it becomes impossible to stop a nation when the feeling of self-respect awakens.
The Prime Minister said, “For India, modernity is its body, spirituality is its soul. If spirituality is removed from modernity, anarchy is born.” He asked to follow the teachings of Bhagwan Mahavir as revival of those values is the demand of the time.
The Prime Minister said that India is emerging from the period of corruption and despair as more than 25 crore Indians have come out of poverty. Asking the citizens to seize the moment, the Prime Minister asked everyone to follow the path of ‘Asteya and Ahimsa’ and reiterated his commitment to keep working for the future of the nation and thanked the Saints for their inspiring words.
Shri Arjun Ram Meghwal, Union Minister of Law and Justice (IC) and Minister of State for Parliamentary Affairs & Culture was present on the occasion among other dignitaries and saints from the Jain community.
Background
Bhagwan Mahavir, the 24th Tirthankar, illuminated the path of peaceful co-existence and universal brotherhood through Jain principles like Ahimsa (Non-Violence), Satya (Truthfulness), Asteya (Non-Stealing), Brahmacharya (Chastity) and Aparigraha (Non-attachment).
Jains celebrate five Kalyanak’s (major events) of every Tirthankar including Mahavir Swami Ji: Chyavana/Garbha (Conception) Kalyanak; Janma (Birth) Kalyanak; Diksha (Renunciation) Kalyanak; Kevaljnana (Omniscience) Kalyanak and Nirvana (Liberation/Ultimate Salvation) Kalyanak. 21st April 2024 is the Janma Kalyanak of Bhagwan Mahavir Swami and the Government is commemorating the occasion with the Jain community by organizing a cultural programme in Bharat Mandapam along with Saints from the Jain community gracing the occasion and blessing the congregation.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୫୫୦ତମ ଭଗବାନ ମହାବୀର ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ଓ ମୁଦ୍ରା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି
“ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେଉଛି ଦେଶ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସଙ୍କେତ”
ଆମେ ୨୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ନିର୍ବାଣ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଦେଶ ଆଗାମୀ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପାଳନ କରିବା ଜାରି ରଖିବ
"ପୃଥିବୀରେ ଅନେକ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଆମର ତୀର୍ଥଙ୍କରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏକ ନୂତନ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ହାସଲ କରିଛି"
ବିଭାଜିତ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ 'ବିଶ୍ୱ ବନ୍ଧୁ' ଭାବେ ନିଜର ଏକ ସ୍ଥାନ ତିଆରି କରୁଛି
ନୂଆ ପିଢ଼ି ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପରିଚୟ ହିଁ ଏହାର ଗୌରବ । ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ ହେଲେ କୌଣସି ଦେଶକୁ ଅଟକାଇବା ଅସମ୍ଭବ ହୋଇପଡ଼େ ବୋଲି ଭାରତ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି
"ଭାରତ ପାଇଁ ଆଧୁନିକତା ହେଉଛି ଏହାର ଶରୀର, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ହେଉଛି ଏହାର ଆତ୍ମା"
21 APR 2024 12:04PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ୨୫୫୦ତମ ଭଗବାନ ମହାବୀର ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଚାଉଳ ଓ ଫୁଲ ପାଖୁଡ଼ା ଦେଇ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍କୁଲ୍ ପିଲାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭଗବାନ ମହାବୀର ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଉପରେ ପରିବେଷିତ "ବର୍ତ୍ତମାନ ମେଁ ବର୍ଦ୍ଧମାନ" ଶୀର୍ଷକ ନୃତ୍ୟ ନାଟକ ଦେଖିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭବ୍ୟ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଆଜି ୨୫୫୦ତମ ଭଗବାନ ମହାବୀର ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବର ସାକ୍ଷୀ । ଭଗବାନ ମହାବୀର ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଉପରେ ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା "ବର୍ତ୍ତମାନ ମେଁ ବର୍ଦ୍ଧମାନ" ଶୀର୍ଷକ ନୃତ୍ୟ ନାଟକ ଉପସ୍ଥାପନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତି ଯୁବପୀଢ଼ିଙ୍କର ସମର୍ପଣ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେଉଛି ଦେଶ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢିବାର ସଙ୍କେତ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇ ଥିଲେ । ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିବା ସହ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାସାଗରଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ସାକ୍ଷାତକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆଜି ବି ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୫୫୦ତମ ଭଗବାନ ମହାବୀର ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଶତାବ୍ଦୀ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବେଳେ ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଖୁସିର ସଂଯୋଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ତମ ବର୍ଷ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପର୍ବ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅମୃତ କାଳର ଧାରଣା କେବଳ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରେରଣା ଯାହା ଆମକୁ ଅମରତ୍ୱ ଏବଂ ଅନନ୍ତକାଳ ମଧ୍ୟରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ୨୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ନିର୍ବାଣ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଦେଶ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଆଗାମୀ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଳନ ଜାରି ରଖିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶତାବ୍ଦୀ ଏବଂ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀର କଳ୍ପନା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଦୂରଦର୍ଶୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏହାକୁ ପୃଥିବୀର ଦୀର୍ଘତମ ଜୀବିତ ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ଆଜି ମାନବଜାତି ପାଇଁ ସ୍ୱର୍ଗରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଭାରତ , ଯିଏ ନିଜ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରେ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ଭାରତ ପରମ୍ପରା କଥା ସହିତ ନୀତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥାଏ । ଭାରତ ହିଁ ଶରୀରରେ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ, ସଂସାରରେ ବ୍ରହ୍ମା ଏବଂ ଜୀବଜଗତରେ ଶିବ ବିଷୟରେ କହିଥାଏ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଳେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ଥିରତା କାରଣରୁ ବିଚାର ମତଭେଦରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରେ, ତଥାପି ଆଲୋଚନାର ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଆଲୋଚନା ନୂତନ ଦିଗ ଏବଂ ବିନାଶର କାରଣ ହୋଇପାରେ । ଗତ ୭୫ ବର୍ଷର ମନ୍ଥନରୁ ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଅମୃତ ବାହାରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, \ଆମର ତୀର୍ଥଙ୍କରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସେହି ସମୟରେ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ହାସଲ କରିଛି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅନେକ ଦେଶ ଯୁଦ୍ଧରେ ସାମିଲ୍ ହେଉଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନେକନ୍ତବାଦ ଏବଂ ସ୍ୟାଦବାଦ ଭଳି ଦର୍ଶନକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯାହା ଆମକୁ ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ଦେଖିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମତାମତକୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଶିଖାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂଘର୍ଷ ସମୟରେ ଆଜି ମାନବତା ଭାରତ ଠାରୁ ଶାନ୍ତି ଆଶା କରୁଛି । ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବମୂର୍ତ୍ତି, ବଢୁଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମେ ସତ୍ୟ ଏବଂ ଅହିଂସାର ନୀତିକୁ ବିଶ୍ୱରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛୁ । ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ କହୁଛୁ ଯେ ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାରେ ମିଳିଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ବିଭାଜିତ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ 'ବିଶ୍ୱ ବନ୍ଧୁ' ଭାବରେ ନିଜର ଏକ ସ୍ଥାନ ତିଆରି କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମିଶନ ଏଲଆଇଏଫଇ ଭଳି ଭାରତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ , ଏକ ପରିବାର ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତର ପରିକଳ୍ପନା ସହିତ ଏକ ବିଶ୍ୱ - ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ - ଗୋଟିଏ ଗ୍ରିଡ୍‌ର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ପରି ଏକ ଭବିଷ୍ୟୋନ୍ନୁଖୀ ପଦକ୍ଷେପର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି । "ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ବିଶ୍ୱରେ ଆଶା ସୃଷ୍ଟି କରିନାହିଁ ବରଂ ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ଧାରଣାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଜୈନ ଧର୍ମର ଅର୍ଥ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଜିନ୍‌ଙ୍କର ମାର୍ଗ ବା ବିଜୟର ମାର୍ଗ । ଭାରତ ବିଜୟ ଲାଭ କରିବା ପାଇଁ କେବେ ବି ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିନାହିଁ ବରଂ ନିଜକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାନ ସନ୍ଥ ଏବଂ ଋଷିମାନେ ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ସମୟରେ ଭାରତକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ , ଯାହା ଅନେକ ମହାନ ସଭ୍ୟତା ନଷ୍ଟ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଏହାର ପଥ ଖୋଜିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲା ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ସମାରୋହ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଜୈନ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ମାନଙ୍କର ନିମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସଂସଦର ନୂତନ ଭବନରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ସେ 'ମିଛାମୀ ଦୁଃଖଦମ୍‌' ପାଠ କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ, ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ପିଢ଼ି ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପରିଚୟ ହେଉଛି ଏହାର ଗୌରବ । ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ ହେଲେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଅଟକାଇବା ଅସମ୍ଭବ ହୋଇପଡ଼େ ବୋଲି ଭାରତ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ପାଇଁ ଆଧୁନିକତା ହେଉଛି ଏହାର ଶରୀର, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ହେଉଛି ଏହାର ଆତ୍ମା । ଯଦି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ଆଧୁନିକତାରୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ଅରାଜକତା ଜନ୍ମ ନେଇଥାଏ । ସେହି ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଥିବାରୁ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି ।
୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତାରୁ ମୁକୁଳିଥିବାରୁ ଭାରତ ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ନିରାଶାର ସମୟରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି କ୍ଷଣର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ 'ଅଷ୍ଟେୟ ଏବଂ ଅହିଂସା'ର ମାର୍ଗ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶବ୍ଦ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ (ଆଇସି) ତଥା ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ଓ ସଂସ୍କୃତି ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲଙ୍କ ସମେତ ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ସନ୍ଥମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
୨୪ତମ ତୀର୍ଥଙ୍କର ଭଗବାନ ମହାବୀର ଅହିଂସା (ଅହିଂସା), ସତ୍ୟ (ସତ୍ୟବାଦିତା), ଅଷ୍ଟେୟ (ଚୋରି ନକରିବା), ବ୍ରହ୍ମଚର୍ଯ୍ୟ (ପବିତ୍ରତା) ଏବଂ ଅପରିଗ୍ରହ (ଅନାସକ୍ତି) ଭଳି ଜୈନ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ମାଧ୍ୟମରେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସହ-ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଭାଇଚାରାର ମାର୍ଗକୁ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ ।
ଜୈନମାନେ ମହାବୀର ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ତୀର୍ଥଙ୍କର ପାଞ୍ଚଟି କଲ୍ୟାଣକର (ପ୍ରମୁଖ ଘଟଣା) ପାଳନ କରନ୍ତି: ଚ୍ୟବଣ / ଗର୍ଭ (ଗର୍ଭଧାରଣ) କଲ୍ୟାଣକ; ଜନ୍ମ (ଜନ୍ମ) କଲ୍ୟାଣକ; ଦୀକ୍ଷା (ତ୍ୟାଗ) କଲ୍ୟାଣକ; କେବଳଜ୍ଞାନ (ସର୍ବଜ୍ଞାନ) କଲ୍ୟାଣକ ଓ ନିର୍ବାଣ (ମୁକ୍ତି/ଅନ୍ତିମ ମୁକ୍ତି) କଲ୍ୟାଣକ । ଏପ୍ରିଲ ୨୧, ୨୦୨୪ ହେଉଛି ଭଗବାନ ମହାବୀର ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଜନ୍ମ କଲ୍ୟାଣକ ଏବଂ ସରକାର ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରି ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଏହି ଅବସରକୁ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସମାବେଶକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ଶାନ୍ତି, କରୁଣା ଓ ଭାଇଚାରାର ବାର୍ତ୍ତା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ । ୨୫୫୦ତମ ଭଗବାନ ମହାବୀର ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।