Election Commission
Commission holds Video-Conference with over 250 Observers of Phase 2, directs them to ensure smooth, free and fair polling
88 PCs in 12 States/UTs will go to polls in Phase 2 on 26th April, 2024
Directs for all amenities at Polling stations, especially to combat heat
18 APR 2024 5:16PM by PIB Delhi
88 Parliamentary Constituencies in 12 states are scheduled for polling on 26th April, 2024 in which 89 General Observers, 53 Police Observers and 109 Expenditure Observers have been deployed. All have reported in constituencies before the last date of nomination i.e. 3rd April, 2024. Sh. Rajiv Kumar, Chief Election Commissioner accompanied with Sh. Gyanesh Kumar, Election Commissioner and Sh. Sukhbir Singh Sandhu, Election Commissioner asked all the observers to strictly ensure that polling stations contain all amenities for voters especially to combat heat, no inducements are offered close to voting of second phase, forces are optimally utilised and law and order is kept under strict watch.
Central Observers were inter alia directed to ensure:
1. The preparedness for polling in all the constituencies well in advance and ensure the level playing field for all the stakeholders i.e. candidates and political parties
2. To remain physically available within the Parliamentary Constituency they are allotted during the entire election process.
• III. Wide publication of mobile/landline/email/place of stay and circulation amongst candidate and political parties so that they are available on the designated numbers/addresses on daily basis to general public/candidate and political parties,
• IV. Randomization of deployment of forces in their presence
1. That Central Forces/State Police Forces are being utilized judiciously and maintaining neutrality and their deployment is not favouring any political party/candidate
• VI. Randomization of EVMs/VVPATs and polling personnel in their presence
1. Smooth process of home voting for 85+ and PwDs and Postal Ballot for persons on election duty, essential duties and Service Voters
2. That the Electoral Rolls are supplied to the political parties and contesting candidates
• IX. The Vulnerability Mapping has been fairly done by the district administration and transportation and communication plan prepared accordingly
1. Deployment of Micro Observers
• XI. Commissioning of EVM/VVPAT before all candidates / their representatives
1. Oversee robust security arrangements at the EVM Strong Rooms and ensure presence of authorised agents of all candidates
2. All complaint redressal mechanisms are in place
3. That integrated Control Rooms have been set up in districts under overall charge of an officer authorised to take timely corrective action
4. 100% distribution of voter information slips has been done in advance before the polling day
5. All the IT applications such as C-vigil, Voter Helpline App, Saksham App, ENCORE, Suvidha App etc, are being used by the election staff and they are properly trained to use these apps
6. The training of all the polling personnel including the counting staff, Micro Observers etc. are been/have been organized in orderly manner
7. Visiting the polling stations in the constituency and ensure that Assured Minimum Facilities are in place at all the polling stations
8. Setting up of Voter Assistance Booth at all the polling stations for convenience of voters, special facilitation for differently abled, physically challenged, women, elderly and leprosy affected voters etc
9. Facilities of drinking water, sheds/shamyanas for voters waiting in queue and proper sitting arrangements outside the polling stations during polling
10. That Flying Squads, Statistics Surveillance Teams, Video Viewing Teams, Border Check Posts, Nakas etc. are doing their work round the clock and the efforts are being made so that there is no movement and distribution of cash, liquor, freebees, drugs/narcotics
11. Proper working by Media Certification and Monitoring Committees for pre-certification of political advertisement and paid news
12. Timely curbing of fake news/mis-information, and pro-active dissemination of information to steer positive narrative.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
আয়োগে দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ ২৫০ জনতকৈ অধিক পৰ্যবেক্ষকৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্স অনুষ্ঠিত কৰে, তেওঁলোকক মসৃণ, মুক্ত আৰু নিকা ভোটগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে
দ্বিতীয় পৰ্যায়ত ২০২৪ চনৰ ২৬ এপ্ৰিলত ১২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৮৮টা সংসদীয় সমষ্টিত ভোটগ্ৰহণ অনুষ্ঠিত হ’ব
ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত সকলো সুবিধাৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ নিৰ্দেশনা, বিশেষকৈ গৰমৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ
18 APR 2024 5:16PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ২৬ এপ্ৰিলত ১২খন ৰাজ্যৰ ৮৮টা সংসদীয় সমষ্টিত ভোটগ্ৰহণ অনুষ্ঠিত হ’ব, য’ত ৮৯জন সাধাৰণ পৰ্যবেক্ষক, ৫৩জন আৰক্ষী পৰ্যবেক্ষক আৰু ১০৯জন ব্যয় পৰ্যবেক্ষক নিয়োগ কৰা হৈছে। সকলোৱে মনোনয়নৰ অন্তিম তাৰিখ অৰ্থাৎ ২০২৪ চনৰ ৩ এপ্ৰিলৰ পূৰ্বে সমষ্টিসমূহক অৱগত কৰিছে। মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু শ্ৰী সুখবীৰ সিং সন্ধুৰ লগতে সকলো পৰ্যবেক্ষকক কঠোৰভাৱে এই কথা নিশ্চিত কৰিবলৈ কয় যে ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত ভোটাৰৰ বাবে বিশেষকৈ গৰমৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সকলো সুবিধা থকা দৰকাৰ, দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ ভোটগ্ৰহণৰ ওচৰত কোনো প্ৰলোভন দিব নালাগে, নিৰাপত্তা বাহিনীক আশাপ্ৰদ ৰূপত ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে আৰু আইন-শৃংখলা কঠোৰভাৱে নিৰীক্ষণ কৰিব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় পৰ্যবেক্ষকসকলক অন্যান্য কথাৰ লগতে এয়া সুনিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে:
1. সকলো সমষ্টিতে ভোটদানৰ বাবে আগতীয়াকৈ প্ৰস্তুতি চলোৱা আৰু সকলো অংশীদাৰ অৰ্থাৎ প্ৰাৰ্থী আৰু ৰাজনৈতিক দলৰ বাবে সমান সুযোগ নিশ্চিত কৰা।
2. সমগ্ৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত সংসদীয় সমষ্টিৰ ভিতৰত নিজকে উপলব্ধ কৰাৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰা হৈছে।
3. প্ৰাৰ্থী আৰু ৰাজনৈতিক দলৰ মাজত মোবাইল/লেণ্ডলাইন/ই-মেইল/বাসস্থান আৰু প্ৰসাৰৰ ব্যাপক প্ৰকাশ যাতে সেয়া সাধাৰণ জনতা/প্ৰাৰ্থী আৰু ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট নম্বৰ/ঠিকনাত দৈনিক উপলব্ধ হয়।
4. তেওঁৰ উপস্থিতিত নিৰাপত্তা বাহিনীৰ ৰেণ্ডম পদ্ধতিৰে নিয়োগ কৰা।
5. এয়ে যে কেন্দ্ৰীয় বাহিনী/ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীক বিবেচনাপূৰ্ণভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে আৰু নিৰপেক্ষতা বজাই ৰখা হৈছে আৰু তেওঁলোকৰ নিয়োগ কোনো ৰাজনৈতিক দল/প্ৰাৰ্থীৰ পক্ষত নহয়।
6. তেওঁৰ উপস্থিতিত ইভিএম/ভিভিপেট আৰু ভোটগ্ৰহণ কৰ্মীৰ ৰেণ্ডম পদ্ধতিৰে নিয়োগ কৰা।
7. ৮৫ বছৰৰ ওপৰৰ ব্যক্তি আৰু বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিৰ বাবে ঘৰতে ভোটদানৰ মসৃণ প্ৰক্ৰিয়া আৰু নিৰ্বাচনী কৰ্তব্য, অত্যাৱশ্যকীয় কৰ্তব্য আৰু সেৱা ভোটাৰৰ বাবে ডাক বেলটৰ প্ৰক্ৰিয়া।
8. এয়ে যে ভোটাৰ তালিকাখন ৰাজনৈতিক দল আৰু নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা প্ৰাৰ্থীক দিয়া হয়।
9. জিলা প্ৰশাসনে বৰ্তমানৰ দুৰ্বলতাসমূহ চিনাক্ত কৰিবলৈ অঞ্চলটোৰ মানচিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰি সেই অনুসৰি পৰিবহণ আৰু যোগাযোগৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
10. মাইক্ৰো পৰ্যবেক্ষকৰ নিয়োগ।
11. সকলো প্ৰাৰ্থী/তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধিৰ সন্মুখত ইভইএম/ভিভিপেট আৰম্ভ কৰা।
12. ইভিএম ষ্ট্ৰং ৰুমত শক্তিশালী নিৰাপত্তাৰ ব্যৱস্থা নিৰীক্ষণ কৰিব লাগে আৰু সকলো প্ৰাৰ্থীৰ অনুমোদিত এজেণ্টৰ উপস্থিতি নিশ্চিত কৰিব লাগে।
13. সকলো অভিযোগ নিৱাৰণ তন্ত্ৰ উপস্থিত।
14. সময়মতে সংশোধনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ কৰ্তৃত্বপ্ৰাপ্ত বিষয়াৰ সামগ্ৰিক তত্বাৱধানত জিলাসমূহত সংহত নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰা হৈছে।
15. ভোটদান দিৱসৰ আগতে ভোটদান তথ্য তালিকা ১০০% বিতৰণ কৰা হৈছে।
16. সকলো আই টি এপ্লিকেচন যেনে C-Vigil, Voter Helpline App, Saksham App, Encore, Suvidha App আদি নিৰ্বাচনী কৰ্মচাৰীয়ে ব্যৱহাৰ কৰি আছে আৰু এই এপসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ তেওঁলোকক সঠিকভাৱে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
17. ভোটগণনা কৰ্মী, মাইক্ৰো অবজাৰ্ভাৰ আদিকে ধৰি সকলো ভোটগ্ৰহণ কৰ্মীৰ প্ৰশিক্ষণ পদ্ধতিগতভাৱে কৰি থকা/কৰা হৈছে।
18. সমষ্টিৰ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰসমূহ পৰিদৰ্শন কৰা আৰু সকলো ভোটকেন্দ্ৰতে নিৰ্দিষ্ট নূন্যতম সুবিধা থকাটো নিশ্চিত কৰা।
19. ভোটাৰৰ সুবিধাৰ্থে সকলো ভোটকেন্দ্ৰতে ভোটাৰ সাহায্য বুথ স্থাপন, দিব্যাংগ, শাৰীৰিকভাৱে অক্ষম, মহিলা, বয়োজ্যেষ্ঠ আৰু কুষ্ঠ ৰোগত আক্ৰান্ত ভোটাৰৰ বাবে বিশেষ সুবিধা আদি।
20. ভোটগ্ৰহণৰ সময়ত ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰৰ বাহিৰত শাৰী পাতি ৰৈ থকা ভোটাৰৰ বাবে খোৱাপানী, ছাঁ/ছাদৰ সুবিধা আৰু উপযুক্ত বহাৰ ব্যৱস্থা।
21. ফ্লাইং স্কোয়াড, পৰিসংখ্যা চোৱাচিতাকাৰী দল, ভিডিঅ’ চোৱা দল, সীমান্ত চেক প’ষ্ট, চেকপইণ্ট আদিয়ে ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰি আছে আৰু নগদ ধন, সুৰা, বিনামূলীয়া উপহাৰ, ড্ৰাগছ/মাদক দ্ৰব্যৰ চলাচল আৰু বিতৰণ ৰোধ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
22. ৰাজনৈতিক বিজ্ঞাপন আৰু পেইড বাতৰিৰ পূৰ্ব প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে মিডিয়া চাৰ্টিফিকেশন আৰু মনিটৰিং কমিটিৰ দ্বাৰা সঠিক কাম কৰা।
23. সময়মতে ভুৱা বাতৰি/ভুল তথ্য ৰোধ কৰা, আৰু ইতিবাচক তথ্য আগবঢ়াই নিবলৈ তথ্যৰ সক্ৰিয় প্ৰচাৰ।