ইলেক্সন কমিসন
কম্মিসন্না ফেজ 2গী ওবজর্ভর 250 হেনবগা ভিদিও-কনফরেন্স পাংথোকখ্রে, মখোয়দা অপনবা লৈতবা, ফ্রী অমসুং ফিয়র ওইবা মীখল ওইহন্নবা পাউতাক পীখ্রে
এপ্রিল 26, 2024দা ফেজ 2দা রাজ্য/UT 12দা লৈবা PC 88 দা মীখলশিং পাংথোক্কনি
পোল্লিং স্তেসনশিংদা খুদোংচাবা পুম্নমক থম্নবা মরু ওইবা কালেনগী মৈশা খাংবা ঙম্নবা পাউতাক পীখ্রে
18 APR 2024 5:16PM by PIB Imphal
রাজ্য 12গী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যু্এন্সি 88দা 2024গী এপ্রিল 26তা পাংথোক্কদৌরিবা মীখলদা জেনরেল ওবজর্ভর 89, পুলিস ওবজর্ভর 53 অমসুং এক্সপেন্দিচর ওবজর্ভর 109 দিপ্লোই তৌখ্রে। মখোয় পুম্নমক্না মীরেপ থাগৎপগী অরোইবা নুমিৎ হায়বদি 2024গী এপ্রিল 3গী মমাংদা কন্সিত্যুএন্সিশিংদা রিপোর্ত তৌখ্রে। চীফ ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী রাজিব কুমার, অমসুং শ্রী নরেন্দ্র মোদীগা লোয়ননা ইলেক্সন কম্মিস্নর জ্ঞানেশ কুমার অমসুং ইলেক্সন কম্মিস্নর সুখবির সিংহ সন্ধুনা ওবজর্ভর পুম্নমক্তা পোল্লিং স্তেসনশিংদা ভোতরশিংগীদমক খুদোংচাবশিং লৈহন্নবা, মরুওইনা অশাবা লাকশিন্নবা, অনিশুবা ফেজগী ভোৎ থাদবগী মনুং চন্না ইন্দ্যুসমেন্ত অমত্তা পীহনদবা, ফোর্সশিং খ্বাইদগী মতিক চানা শীজিন্নগদবনি অমসুং লো এন্দ ওর্দরবু অকনবা মওংদা য়েংশিন্নবা অকনবা মওংদা খঙহনখি।
সেন্ত্রেল ওবজর্ভরশিংদা ইন্তর এলিয়া ওইনা মসি পাংথোক্নবা পাউতাক পীখ্রে:
1. মীখল পাংথোক্নবা কন্সিত্যুএন্সি পুম্নমক্তা মতম শাংনা শেম-শারিবা অমসুং স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী, হায়বদি কেন্দিদেৎশিং অমসুং পোলিতিকেল পার্তীশিংগীদমক লেবেল প্লেয়িং ফিল্দ লৈহনবা
2. পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সিগী মনুংদা ফিজিকেল্লি লৈহন্নবা মখোয় অসি মীখলগী থৌওং পাংথোক্না এল্লোৎ তৌখি।
• III. মোবাইল/লেন্দলাইন/ই-মেইল/ লৈফম অমসুং কেন্দিদেৎ অমসুং পোলিতিকেল পার্তীশিংগী মরক্তা সর্ক্যুলেসন পাক শন্না পাংথোক্তুনা মীয়াম/কেন্দিদেৎ অমসুং পোলিতিকেল পার্তীশিংদা দেজিগনেতেদ নম্বরশিং/এদ্রেসশিংদা নুমিৎ খুদিংগী ফংহনগনি।
• IV. মখোয়গী মফমদা ফোর্সশিং থম্নবগী রান্দমাইজেসন তৌবা
1. সেন্ত্রেল ফোর্সশিং/স্তেৎ পুলিস ফোর্সশিং অসি হৈশিংনা শিজিন্নরি অমসুং ন্যুত্রেলিতী ঙাক্না চৎলি অমসুং মখোয়গী দিপ্লোইমেন্ত অসি পোলিতিকেল পার্তী/কন্দিদেৎ অমহেক্তগী কান্নবা পীদে।
VI. EVM/VVPATশিং অমসুং পোল্লিং পর্সনেলশিংবু মখোয়না লৈরিঙৈদা রেন্দমাইজ তৌবা
1. 85+ অমসুং PwDশিংগীদমক্তা হোম ভোতিং অমসুং মীখলগী দ্যুতী, মরুওইবা দ্যুতী অমসুং সর্বিস ভোতরশিংগীদমক্তা পোস্তেল ভোতিংগী প্রোসেস অপনবা লৈতনা পাংথোকপা
2. ইলেক্তোরেল রোলশিং অসি পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং কন্তিদেন্তশিংদা পীবা
• IX. ভলনরেবিলিতী মেপ্পিং অসি দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্না নীংথিনা পাংথোকখ্রে অমসুং মদুগী মতুং ইন্না ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন প্লান শেমখ্রে।
1. মাইক্রো ওবজর্ভরশিং দিপ্লোই তৌখ্রে
• XI. কেন্দিদেৎ পুম্নমক্কী/ মখোয়গী মীহুৎশিংগী মমাংদা EVM/VVPAT কম্মিসন তৌবা
• XI. EVM গী স্ত্রোং রুমশিংদা অকনবা সেক্যুরিতীগী থৌরাং লৌখৎলিবা অদু য়েংশিনবা অমসুং কেন্দিদেৎ পুম্নমক্কী ওথোরাইজ এজেন্তশিং লৈহন্নবা য়েংশিনবা
1. কমপ্লেন্ত রিদ্রেসেল মেকানিজম পুম্নমক থম্বা
1. ইন্তিগ্রেতেদ কন্ত্রোল রুমশিং অসি মতম চানা করেক্তিব এক্সন লৌনবা ওথোরাইজ তৌরবা ওফিসর অমগী ওভরওল চার্জগী মখাদা দিস্ত্রিক্তশিংদা থম্বা।
2. ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপকী 100%দি পোল্লিং নুমিৎকী মমাংদা মাংজৌননা য়েন্থোকখ্রেপা।
3. সি-ভিজিল, ভোতর হেল্পলাইন এপ, সক্ষম এপ, এনকোর, সুভিধা এপ অসিনচিংবা IT এপ্লিকেসন পুম্নমক অসি ইলেক্সন স্তাফনা শিজিন্নবা অমসুং মখোয়শিং অসি এপশিং অসি শিজিন্নবদা মতিক চাবা ত্রেনিং পীবা।
4. পোল্লিং পর্সনেল পুম্নমক্কী ত্রেনিং, কাউন্তিং স্তাফ, মাইক্রো ওবজর্ভর অসিনচিংবশিং য়াওনা, মওং চুম্না ত্রেনিং পাংথোকপা।
5. কন্সতিত্যুএন্সিদা লৈরিবা পোল্লিং স্তেসনশিংদা চৎপা অমসুং পোল্লিং স্তেসন পুম্নমক্তা এস্যুর্দ মিনিমম ফেসিলিতীশিং লৈহনবা।
6. ভোতরশিংগী খুদোংচাবগীদমক্তা পোল্লিং স্তেসন পুম্নমক্তা ভোতর এসিস্তেন্সন বুথশিং লিংখৎপা, দিসএবল ওইরবা, ফিজিকেল্লি চেলেঞ্জ ওইরবা, নুপী, চহি য়াম্লবা মীওই অমসুং লেপ্রোসীই নাবা ভোতরশিংগীদমক্তা অখন্নবা ফেসিলিতী পীবা
7. ঈশিং থক্নবা ফেসিলিতীশিং, ভোৎ থাদনবগীদমক ক্যুদা লেপ্লিবা ভোতরশিংগীদমক শেদশিং/শাম্যানাশিং অমসুং পোল্লিংগী মতমদা পোল্লিং স্তেসনশিংগী মপান্দা মতিক চাবা ফমফমশিং থম্বা
8. ফ্লাইং স্ক্বাদশিং, স্তেতিস্তিক্স সর্ভেলেন্স তীমশিং, ভিদিও য়েংবগী তীমশিং, বোর্দর চেক পোস্তশিং, নাকাশিং অসিনচিংবনা মখোয়গী থবক পুং 24 চুপ্না তৌরি অমসুং শেল থুম, য়ু, ফ্রীবি, দ্রগশিং/নার্কোতিক্সশিং পুত্থোক পুশিন তৌহন্দনবা অমসুং য়েন্থোক-য়েনশিন তৌহন্দনবা হোৎনরি।
9. মেদিয়া সর্তিফিকেসন অমসুং মোনিতরিং কম্মিতিশিংনা পোলিতিকেল এদভর্তাইজিং অমসুং পেদ ন্যুজশিংগী প্রি-সর্তফিকেসনগীদমক মতিক চাবা থবক পায়খৎপা
10. ফেক ন্যুজ/মিস-ইনফোর্মেসন মতম চানা থিংবা অমসুং পোজিতিব ওইবা নরেতিবশিংগী ই-পাউ শন্দোকপা।

Election Commission
Commission holds Video-Conference with over 250 Observers of Phase 2, directs them to ensure smooth, free and fair polling
88 PCs in 12 States/UTs will go to polls in Phase 2 on 26th April, 2024
Directs for all amenities at Polling stations, especially to combat heat
18 APR 2024 5:16PM by PIB Delhi
88 Parliamentary Constituencies in 12 states are scheduled for polling on 26th April, 2024 in which 89 General Observers, 53 Police Observers and 109 Expenditure Observers have been deployed. All have reported in constituencies before the last date of nomination i.e. 3rd April, 2024. Sh. Rajiv Kumar, Chief Election Commissioner accompanied with Sh. Gyanesh Kumar, Election Commissioner and Sh. Sukhbir Singh Sandhu, Election Commissioner asked all the observers to strictly ensure that polling stations contain all amenities for voters especially to combat heat, no inducements are offered close to voting of second phase, forces are optimally utilised and law and order is kept under strict watch.
Central Observers were inter alia directed to ensure:
1. The preparedness for polling in all the constituencies well in advance and ensure the level playing field for all the stakeholders i.e. candidates and political parties
2. To remain physically available within the Parliamentary Constituency they are allotted during the entire election process.
• III. Wide publication of mobile/landline/email/place of stay and circulation amongst candidate and political parties so that they are available on the designated numbers/addresses on daily basis to general public/candidate and political parties,
• IV. Randomization of deployment of forces in their presence
1. That Central Forces/State Police Forces are being utilized judiciously and maintaining neutrality and their deployment is not favouring any political party/candidate
• VI. Randomization of EVMs/VVPATs and polling personnel in their presence
1. Smooth process of home voting for 85+ and PwDs and Postal Ballot for persons on election duty, essential duties and Service Voters
2. That the Electoral Rolls are supplied to the political parties and contesting candidates
• IX. The Vulnerability Mapping has been fairly done by the district administration and transportation and communication plan prepared accordingly
1. Deployment of Micro Observers
• XI. Commissioning of EVM/VVPAT before all candidates / their representatives
1. Oversee robust security arrangements at the EVM Strong Rooms and ensure presence of authorised agents of all candidates
2. All complaint redressal mechanisms are in place
3. That integrated Control Rooms have been set up in districts under overall charge of an officer authorised to take timely corrective action
4. 100% distribution of voter information slips has been done in advance before the polling day
5. All the IT applications such as C-vigil, Voter Helpline App, Saksham App, ENCORE, Suvidha App etc, are being used by the election staff and they are properly trained to use these apps
6. The training of all the polling personnel including the counting staff, Micro Observers etc. are been/have been organized in orderly manner
7. Visiting the polling stations in the constituency and ensure that Assured Minimum Facilities are in place at all the polling stations
8. Setting up of Voter Assistance Booth at all the polling stations for convenience of voters, special facilitation for differently abled, physically challenged, women, elderly and leprosy affected voters etc
9. Facilities of drinking water, sheds/shamyanas for voters waiting in queue and proper sitting arrangements outside the polling stations during polling
10. That Flying Squads, Statistics Surveillance Teams, Video Viewing Teams, Border Check Posts, Nakas etc. are doing their work round the clock and the efforts are being made so that there is no movement and distribution of cash, liquor, freebees, drugs/narcotics
11. Proper working by Media Certification and Monitoring Committees for pre-certification of political advertisement and paid news
12. Timely curbing of fake news/mis-information, and pro-active dissemination of information to steer positive narrative.