Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ‘India’s Techade: Chips for Viksit Bharat' via video conferencing
13 MAR 2024 1:44PM by PIB Delhi
Namaskar!
My cabinet colleague Shri Ashwini Vaishnaw ji, Rajeev Chandrasekhar ji, as well as the Chief Ministers of Assam and Gujarat, Chairman of Tata Group Shri N Chandrasekaran, Chairman of CG Power Vellayan Subbiah ji, and all other dignitaries from the Centre, State, and Industry. Ladies and gentlemen!
Today marks a historic occasion as we embark on a journey to create history and take a significant stride towards a brighter future. The foundation stones for three major projects, collectively worth approximately Rs 1.25 lakh crore, dedicated to semiconductor manufacturing, have been laid. These semiconductor facilities, located in Dholera and Sanand in Gujarat, and Morigaon in Assam, will contribute to positioning Bharat as a major global hub for semiconductor manufacturing. I extend my heartfelt congratulations to all fellow countrymen for this significant initiative, marking a pivotal beginning and a decisive step forward. It is noteworthy that our friends from Taiwan have also participated in this programme virtually. These efforts by Bharat are also exciting me tremendously!
Friends,
On this remarkable occasion, we are honoured to be joined by over 60 thousand colleges, universities, and educational institutions from across the country, setting a record in itself! I had specifically requested the Ministry to ensure maximum participation of our youth in today's program, recognizing it as the cherished dream of the nation's youth. Today's event is indeed the beginning of semiconductor projects, but the youngsters, the students seated before me today are the true stakeholders of Bharat's future, embodying the vigour and potential of our nation. Hence, it was my earnest desire that students from every corner of Bharat witness this historic moment firsthand. Today, they witness Bharat's comprehensive efforts towards progress, self-reliance, and bolstering its global presence in the supply chain, which in turn will bolster their confidence. As we know, a confident youth has the power to shape the destiny of their nation. I extend a warm welcome and hearty congratulations to every student participating in this programme.
Friends,
The 21st century is indisputably driven by technology, with electronic chips playing a pivotal role. The development of 'Made In India chips', designed in India, holds immense potential in propelling our nation towards self-sufficiency and modernization. Despite being left behind during the first, second, and third industrial revolutions due to various reasons, Bharat is now confidently forging ahead to lead the fourth industrial revolution, Industry 4.0. We are determined not to squander a single moment, exemplified by the rapid progress showcased in today's programme. It is a testament to our commitment and efficiency in working towards our goals. Two years ago, we initiated the Semiconductor Mission, and within a few months, we signed our first MoUs. Today, within just a few months, we are laying the foundation stone of three projects. India commits, India delivers, and democracy delivers!
Friends,
Only a handful of countries around the globe are currently engaged in semiconductor manufacturing. The COVID-19 pandemic has underscored the critical importance of a reliable and resilient supply chain, prompting Bharat to play a significant role in this domain. Already established as a space, nuclear, and digital power, Bharat is poised to venture into commercial production of semiconductor-related products in the near future. The day is not distant when Bharat will emerge as a global powerhouse in this field. Moreover, the decisions and policies being implemented by Bharat today will confer strategic advantages in the future. Efforts to promote Ease of Doing Business and simplify regulations have led to the elimination of over 40,000 compliances by our government in recent years. Furthermore, Foreign Direct Investment (FDI) rules have been streamlined to facilitate investment in Bharat, with liberalization extending to sectors such as defence, insurance, and telecom. In recent years, we have also strengthened our position in electronics and hardware manufacturing. Concurrently, initiatives like the Production-Linked Incentive (PLI) schemes for large-scale electronics manufacturing and IT hardware, as well as incentives for electronic components and electronics manufacturing clusters, have opened up new avenues for progress in the electronics sector. Presently, Bharat ranks as the world's second-largest mobile phone manufacturer. Additionally, initiatives like the National Quantum Mission and the establishment of the National Research Foundation to promote innovation are underway. The India AI Mission is poised for rapid expansion, indicating our country's stride not only towards technology adoption but also technological advancement.
Friends,
The youth of Bharat stand to benefit most from the semiconductor industry. This industry encompasses various sectors, from communication to transportation, and plays a significant role in generating revenue and employment on a global scale, amounting to billions of dollars. Chip manufacturing isn't just an industry; it represents a pathway to development, brimming with boundless possibilities. Not only will this sector create new employment opportunities in Bharat, but it will also foster significant progress in technological advancements. Presently, the majority of semiconductor chip designs worldwide are conceived by the brilliant minds of Indian youth. Therefore, as Bharat strides forward in semiconductor manufacturing, we are effectively completing this cycle of talent ecosystem. The youth participating in today's programme understand the emerging opportunities unfolding in the country. Bharat has opened up sectors such as space and mapping for its youth. The incentives and encouragement that our government has given to the start-up ecosystem are unprecedented. Remarkably, Bharat has ascended to become the third-largest startup ecosystem globally within a short span. Following today's event, our startups will find fresh avenues in the semiconductor sector. I am confident that this new initiative will provide our young generation with opportunities to embark on advanced technology careers.
Friends,
You may recall my declaration from the ramparts of the Red Fort: "This is the moment, the opportune time." When we formulate policies and decisions with this mindset, we see results. Bharat has now transcended old ideologies and approaches, forging ahead with swifter decision-making and policy implementation. While we may have lost precious decades that could have been used towards semiconductor manufacturing, we refuse to squander another moment, and such stagnation shall not recur.
Bharat first aspired for semiconductor manufacturing back in the sixties. Despite this aspiration, governments of those times failed to capitalize on the opportunities. The primary hindrances were a lack of will, inability to translate resolutions into achievements, and failure to make bold decisions for the nation's benefit. Consequently, Bharat’s semiconductor dream remained unfulfilled for years. The leadership of those times adopted a complacent attitude, believing that progress would naturally occur in due course. They regarded semiconductor manufacturing as a future necessity, overlooking its immediate relevance. Governments believed that semiconductor manufacturing was a future necessity, so why address it presently? They failed to prioritize the country's needs and lacked the foresight to recognize its potential. They viewed Bharat as a poor nation incapable of managing high-tech industries like semiconductor manufacturing. Using Bharat's poverty as an excuse, they neglected investments in modern requirements. While indulging in scams worth thousands of crores, they neglected investments of similar magnitude in semiconductor manufacturing. Such thinking hinders a country's development. Therefore, our government adopts a forward-thinking and futuristic approach.
Today, we are advancing in semiconductor manufacturing with ambitions that rival those of developed countries. All the priorities of our country have been duly addressed. On one hand, we are constructing pucca houses for the poor, while on the other, Bharat is investing lakhs of crores of rupees to foster research. Simultaneously, we are spearheading the world's largest sanitation campaign while advancing in semiconductor manufacturing. Furthermore, we are swiftly alleviating poverty while simultaneously enhancing Bharat's infrastructure and fostering self-reliance. In 2024 alone, I have inaugurated schemes worth over Rs 12 lakh crore, symbolizing Bharat's rapid progress. Yesterday we witnessed the 21st century Bharat's strides in defence technology with a glimpse of the self-reliant defence sector in Pokhran. Just two days ago, Bharat witnessed its entry into the exclusive league of nations with the Agni-5. Moreover, the Drone revolution started in the country's agriculture sector just 2 days ago, with thousands of drones distributed to women through the Namo Drone Didi scheme. Additionally, Bharat's preparations for Gaganyaan have gained momentum, and the country celebrated the unveiling of its first domestically produced fast breeder nuclear reactor. These collective endeavours and projects are propelling Bharat towards its developmental objectives at an accelerated pace. Undoubtedly, the significance of these three projects unveiled today will further contribute to this trajectory of progress.
And friends,
You are likely aware of the prevalent discourse surrounding Artificial Intelligence (AI). Bharat's talent pool holds significant sway in the AI domain globally. Perhaps you have observed the series of speeches I have delivered over the past few weeks. Some young individuals approached me and expressed their desire to disseminate every word of my speeches to every village, in every language. Leveraging AI tools, they have enabled you to soon listen to my speeches in your native language. Whether it's Tamil, Punjabi, Bengali, Assamese, Oriya, or any other language, this technological marvel, orchestrated by the youth of our nation, is remarkable. This is the miracle of AI. I extend my gratitude to this team of youngsters for their exceptional AI-driven initiative, facilitating the interpretation of my speeches in all Indian languages. It brings me immense joy and satisfaction. Soon, our message will transcend language barriers through AI as well. What I wish to convey is that Bharat's youth, brimming with potential, require opportunities. Our semiconductor initiative has presented a significant opportunity for the youth of our nation.
Friends ,
Once again, I extend my best wishes to all of you. I wholeheartedly agree with Himant Ji that no one in the NorthEast region had ever imagined that such significant initiatives could be undertaken, but we have resolved to do so. I firmly believe that as our ties with Southeast Asia strengthen, the North East will emerge as the most influential region for fostering connections with Southeast Asia. I foresee this clearly, and I see the commencement of this transformation. Therefore, today, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to the people of Assam and the entire North East region.
Friends,
I urge all of you to continue contributing to Bharat's progress, to keep forging ahead. I assure you, 'Modi's guarantee' is unwaveringly behind you, supporting you and your future endeavours.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ 'ଇଣ୍ଡିଆଜ୍ ଟେକେଡ ଚିପ୍ସ ଫର୍ ବିକଶିତ ଭାରତ'ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
13 MAR 2024 1:44PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରଜୀ, ଆସାମ ଓ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଟାଟା ଗ୍ରୁପର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଏନ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରନ, ସିଜି ପାୱାରର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭେଲାୟାନ ସୁବିୟା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି । ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତି ମାନେ!
ଆଜିର ଏହି ଦିନ ଐତିହାସିକ ଦିନ । ଆଜି ଆମେ ଇତିହାସ ରଚିବା ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଦୃଢ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛୁ । ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରୁଥିବାରୁ ଆଜି ଏକ ଐତିହାସିକ ଅବସର । ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ତିନୋଟି ବୃହତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଆଜି ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଗୁଜରାଟର ଧୋଲେରା ଏବଂ ସାନନ୍ଦ ଏବଂ ଆସାମର ମୋରିଗାଓଁରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏହି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସୁବିଧା ଭାରତକୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ତାଇଓ୍ଵାନର ଆମର ବନ୍ଧୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଭରତର ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି!
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ଅଭୁତ ପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବସରରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କଲେଜ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସହ ମିଶି ଏକ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରି ଆମେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମୁଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବାସ୍ତବରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଆରମ୍ଭ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୋ ସାମ୍ନାରେ ବସିଥିବା ଯୁବବର୍ଗ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ହିଁ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରକୃତ ଅଂଶୀଦାର, ଆମ ଦେଶର ଉତ୍ସାହ ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ତେଣୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ ଇଚ୍ଛା ଥିଲା ଯେ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଏହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସାକ୍ଷୀ ହୁଅନ୍ତୁ। ଆଜି ସେମାନେ ପ୍ରଗତି, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଏହାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ ସେମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ବଢ଼ାଇବ । ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ, ଜଣେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଯୁବକ ନିଜ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ଗଢିବାର ଶକ୍ତି ରଖନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମୁଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ଏବଂ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ବୈଷୟିକ ବୈଷୟିକ-ସଂଚାଳିତ ଦେଶ ଅଟେ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ବିନା କିଛି କଳ୍ପନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ସ'ର ବିକାଶ ଆମ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଓ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେବାରେ ବହୁତ ବଡ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ପ୍ରଥମ, ଦ୍ବିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏବେ ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ୪.୦ର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତିର ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଆମେ ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବି ନଷ୍ଟ ନ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ । ଏହା ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ପ୍ରମାଣ । ଦୁଇ ବର୍ଷ ତଳେ ଆମେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଏବଂ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆମର ପ୍ରଥମ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲୁ । ଆଜି ମାତ୍ର କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରୁଛୁ। ଭାରତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି, ଭାରତ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦେବ !
ସାଥିମାନେ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ଅଳ୍ପ କେତୋଟି ଦେଶ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଗୁରୁତ୍ବ ନିର୍ବାହ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛି, ଯାହା ଭାରତକୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି। ମହାକାଶ, ପରମାଣୁ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଭାରତ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଉତ୍ପାଦର ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ସେହି ଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଓ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି ତାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ରଣନୈତିକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜନେସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନିୟମକୁ ସରଳ କରିବା ର ପ୍ରୟାସ ବିଗତ କ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ୪୦ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରୁଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ (ଏଫଡିଆଇ) ନିୟମକୁ ସରଳ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଉଦାରୀକରଣ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ବୀମା ଏବଂ ଟେଲିକମ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି । ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ହାର୍ଡୱେୟାର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛୁ । ଏଥିସହିତ ବଡ଼ ଧରଣର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଆଇଟି ହାର୍ଡୱେୟାର ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ-ଲିଙ୍କ୍ଡ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲ୍ଆଇ) ଯୋଜନା ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଲଷ୍ଟର ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ନୂତନ ବାଟ ଖୋଲିଛି। ବର୍ତମାନ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାତା ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହୋଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜାତୀୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ ମିଶନ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନ୍ୟାସନାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଚାଲିଛି । ଭାରତ ଏଆଇ ମିଶନ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି, ଯାହା କେବଳ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗ୍ରହଣ ନୁହେଁ ବରଂ ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ଆମ ଦେଶର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ।
ସାଥିମାନେ,
ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପରୁ ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବେ। ଏହି ଶିଳ୍ପ ଯୋଗାଯୋଗଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପରିବହନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଡଲାର ର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ରାଜସ୍ୱ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଚିପ୍ ଉତ୍ପାଦନ କେବଳ ଏକ ଶିଳ୍ପ ନୁହେଁ; ଏହା ବିକାଶର ଏକ ମାର୍ଗକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର କେବଳ ଭାରତରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତିରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଅଧିକାଂଶ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍ ଡିଜାଇନ୍ ଭାରତୀୟ ଯୁବକଙ୍କ ମେଧାବୀ ମାନସିକତା ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଏ । ତେଣୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ବେଳେ ଆମେ ପ୍ରତିଭା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଏହି ଚକ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରୁଛୁ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଯୁବକମାନେ ଦେଶରେ ଉପୁଜିଥିବା ସୁଯୋଗକୁ ବୁଝିଛନ୍ତି। ଭାରତ ନିଜର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ କେମିତି ଆଜି ନୂଆ ନୂଆ ଦିଗରେ କିପରି ସମ୍ଭାବନା ମାନ ତିଆରି କରୁଛି, ମହାକାଶ ହେଉ କିମ୍ବା ମ୍ୟାପିଂ ଭଳି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ପଥ ଖୋଲିଦେଇଛି । ଆମ ସରକାର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଯେଉଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛନ୍ତି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ଭାରତ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ରେ ପରିଣତ ପାଉଛି । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ବାଟ ବାହାର କରିବେ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କ୍ୟାରିୟର ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ମନେ ଥିବ, ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ କହିଥିଲି, ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ସମୟ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ମାନସିକତାର ସହିତ ନିତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛୁ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ ସେତେବେଳେ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ । ଭାରତ ଏବେ ପୁରୁଣା ବିଚାରଧାରା ଓ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଛାଡି ସାରିଛି, ବହୁତ ଆଗକୁ ଚାଲିଯାଉଛି। ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନେଉଛି, ନୀତି ତିଆରି କରୁଛି । ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ଯଦିଓ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ମୂଲ୍ୟବାନ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ହରାଇଛୁ, ଆମେ ଆଉ ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପୂର୍ବଭଳି ନଷ୍ଟ କରିବୁ ନାହିଁ। ମନା କରୁବୁ ଏବଂ ଏହା ଏମିତି ଆଉ ହେବ ନାହିଁ।
ଭାରତ ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ୬୦ ଦଶକରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଇଚ୍ଛା କରିଥିଲା । ଏହି ଆକାଂକ୍ଷା ସତ୍ତ୍ୱେ ସେହି ସମୟର ସରକାରମାନେ ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲେ। ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ଅଭାବ, ସଂକଳ୍ପକୁ ଉପଲବ୍ଧିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଅସମର୍ଥତା ଏବଂ ଦେଶର ହିତ ପାଇଁ ସାହସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ବିଫଳତା। ଫଳରେ ଭରତର ଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଧୁରା ରହିଯାଇଥିଲା। ସେହି ସମୟର ନେତୃତ୍ୱ ଏକ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷପୂର୍ଣ୍ଣ ମନୋଭାବ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା, ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ହେବ । ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନକୁ ସେମାନେ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ । ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ସରକାରମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ, ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାର ସମାଧାନ କାହିଁକି କରାଯିବ ? ସେହି ଲୋକମାନେ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଅଭାବ ଥିଲେ । ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି ହାଇଟେକ୍ ଶିଳ୍ପର ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ଅସମର୍ଥ ଭାରତ କ’ଣ କରିପାରିବେ ସେମାନେ ଏକ ଗରିବ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଦେଖୁଥିଲେ । ସେହି ଲୋକମାନେ ଭାରତର ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ବାହାନା ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରି ସେମାନେ ଆଧୁନିକ ଆବଶ୍ୟକତା ରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ଅବହେଳା କରିଥିଲେ। ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ଥିବା ବେଳେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ସମାନ ପରିମାଣର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ସେମାନେ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ। ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଶର ବିକାଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ତେଣୁ ଆମ ସରକାର ଆଗୁଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଭବିଷ୍ୟତପନ୍ଥା ଅବଲମ୍ବନ କରୁଛନ୍ତି।
ଆଜି ଆମେ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛୁ । ଆମ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରୁଛି । ଏହା ସହିତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ପରିମଳ ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛୁ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ କରିବା ସହିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବଢ଼ାଇବା ସହ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। କେବଳ ୨୦୨୪ରେ ମୁଁ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଯୋଜନାର ଉଦଘାଟନ କରିଛି, ଯାହା ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତୀକ । ଗତକାଲି ଆମେ ପୋଖରାନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ଝଲକ ସହିତ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାରେ ଅଗ୍ରଗତି ଦେଖିଥିଲୁ | ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ତଳେ ଭାରତ ଅଗ୍ନି-୫ ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲିଗ୍ ରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲା | କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡ୍ରୋନ୍ ବିପ୍ଳବ ମାତ୍ର ୨ ଦିନ ତଳେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ହଜାର ହଜାର ଡ୍ରୋନ୍ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଗଗନଯାନ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଜୋର ଧରିଛି ଏବଂ ଦେଶ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦିତ ଫାଷ୍ଟ ବ୍ରିଡର୍ ପରମାଣୁ ରିଏକ୍ଟରର ଉନ୍ମୋଚନ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିଛି । ଏହି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଭାରତକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏହାର ବିକାଶମୂଳକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି । ନିଃସନ୍ଦେହରେ, ଆଜି ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିବା ଏହି ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ମହତ୍ତ୍ୱ ପ୍ରଗତିର ଏହି ଗତିପଥରେ ଆହୁରି ସହାୟକ ହେବ ।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ)କୁ ନେଇ ପ୍ରଚଳିତ ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ଆପଣ ବୋଧହୁଏ ଜାଣିଥିବେ । ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ବହୁତ ବଡ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ରଖିଛି। ବୋଧହୁଏ ଆପଣ ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ଦେଇଥିବା ଭାଷଣର ଶୃଙ୍ଖଳା ଦେଖିଥିବେ । କିଛି ଯୁବକ ମୋ ପାଖକୁ ଆସି ମୋ ଭାଷଣର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଏଆଇ ଉପକରଣଗୁଡିକର ଉପଯୋଗ କରି, ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଆପଣଙ୍କ ମାତୃଭାଷାରେ ମୋର ଭାଷଣ ଶୁଣିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛନ୍ତି। ତାମିଲ, ପଞ୍ଜାବୀ, ବଙ୍ଗଳା, ଆସାମୀ, ଓଡ଼ିଆ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଭାଷା ହେଉ, ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏହି ବୈଷୟିକ ଚମତ୍କାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ଏହା ହେଉଛି ଏଆଇର ଚମତ୍କାର। ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ମୋ ଭାଷଣର ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିବା ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏହି ଅସାଧାରଣ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ଏହି ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଏହା ମୋତେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ସନ୍ତୋଷ ଆଣିଥାଏ | ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ବାର୍ତ୍ତା ଭାଷା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ। ମୁଁ ଯାହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ତାହା ହେଉଛି ଯେ ସମ୍ଭାବନାରେ ଭରପୂର ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆମର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପଦକ୍ଷେପ ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି |
ସାଥିମାନେ,
ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ହିମନ୍ତ ଜିଙ୍କ ସହ ଏକମତ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ାଞ୍ଚଳରେ କେହି କେବେ ଭାବି ନଥିଲେ ଯେ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇପାରିବ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହା କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ । ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ସହିତ ଆମର ସମ୍ପର୍କ ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ସହିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଞ୍ଚଳ ଭାବରେ ଉଭା ହେବ । ମୁଁ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଅନୁମାନ କରୁଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆରମ୍ଭ ଦେଖୁଛି | ତେଣୁ ଆଜି ମୁଁ ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳବାସୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ, ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ଯୋଗଦାନ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ, ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି, 'ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି' ଆପଣଙ୍କ ପଛରେ ରହିଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।