প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে 'ইণ্ডিয়াজ টেকেডঃ চিপছ ফৰ বিকশিত ভাৰত'ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
13 MAR 2024 1:44PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱজী, ৰাজীৱ চন্দ্ৰশেখৰজীৰ লগতে অসম আৰু গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী, টাটা গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী এন চন্দ্ৰশেখৰণ, চিজি পাৱাৰৰ অধ্যক্ষ ভেল্লায়ান চুব্বেয়াজী আৰু কেন্দ্ৰ, ৰাজ্য আৰু উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোক!
আজিৰ দিনটো এক ঐতিহাসিক দিন। আজি আমি ইতিহাসো ৰচিছোঁ আৰু এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপো গ্ৰহণ কৰিছোঁ। আজি অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ বাবে সমৰ্পিত তিনিটা মুখ্য প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ সামূহিক মূল্য প্ৰায় ১.২৫ লাখ কোটি টকা। গুজৰাটৰ ধোলেৰা আৰু সানন্দ আৰু অসমৰ মৰিগাঁৱৰ এই অৰ্ধপৰিবাহী সুবিধাসমূহে ভাৰতক অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ এক মুখ্য বৈশ্বিক কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দিয়াত অৰিহণা যোগাব। এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰম্ভণি আৰু এক নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰি এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ বাবে মই সকলো দেশবাসীক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ। এইটো লক্ষণীয় যে টাইৱানৰ আমাৰ বন্ধুসকলেও এই কাৰ্যসূচীত প্ৰায় অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰতৰ এই প্ৰচেষ্টাবোৰক লৈ ময়ো যথেষ্ট উৎসাহিত হৈ পৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
এই উল্লেখযোগ্য অনুষ্ঠানত, আাৰ সৈতে সমগ্ৰ দেশৰ ৬০হাজাৰৰো অধিক মহাবিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানো জড়িত হৈছে, যি নিজেই এক অভিলেখ গঢ়িছে! মই মন্ত্ৰালয়ক আজিৰ কাৰ্যসূচীত আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সৰ্বাধিক অংশগ্ৰহণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ বিশেষভাৱে অনুৰোধ জনাইছিলো, ইয়াক দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰিয় সপোন হিচাপে স্বীকৃতি দি। আজিৰ অনুষ্ঠানটো অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰকল্পৰ আৰম্ভণি যদিও আজি মোৰ সন্মুখত বহি থকা যুৱক-যুৱতীসকল কিন্তু ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰকৃত অংশীদাৰ, যিসকলে আমাৰ দেশৰ শক্তি আৰু সম্ভাৱনাক মূৰ্ত কৰি তুলিছে। সেয়েহে, ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে এই ঐতিহাসিক মুহূৰ্তটো প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰত্যক্ষ কৰাটো মোৰ আন্তৰিক আকাংক্ষা আছিল। আজি তেওঁলোকে প্ৰগতি, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু যোগান শৃংখলাত ইয়াৰ বৈশ্বিক উপস্থিতি বৃদ্ধিৰ দিশত ভাৰতৰ ব্যাপক প্ৰচেষ্টাৰ সাক্ষী হৈ আছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি পাব। আমি জানো, এজন আত্মবিশ্বাসী যুৱক-যুৱতীৰ তেওঁলোকৰ জাতিৰ ভাগ্য গঢ়ি তোলাৰ ক্ষমতা আছে। এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰা প্ৰতিজন শিক্ষাৰ্থীক মই উষ্ম আদৰণি আৰু আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাটো প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা নিৰ্বিবাদে পৰিচালিত, য'ত ইলেক্ট্ৰনিক চিপবোৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। ভাৰতত ডিজাইন কৰা 'মেড ইন ইণ্ডিয়া চিপছ'ৰ বিকাশে আমাৰ দেশক আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু আধুনিকীকৰণৰ দিশত আগুৱাই নিয়াত যথেষ্ট সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিব। বিভিন্ন কাৰণত প্ৰথম, দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সময়ত পিছ পৰি থকা সত্বেও, ভাৰতে এতিয়া আত্মবিশ্বাসেৰে চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱ, উদ্যোগ ৪.০-ৰ নেতৃত্ব দিবলৈ আগবাঢ়িছে। আমি এটা মুহূৰ্তও অপচয় নকৰিবলৈ সংকল্পবদ্ধ। ই আমাৰ লক্ষ্যৰ দিশত কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু দক্ষতাৰ এক প্ৰমাণ। দুবছৰ আগতে, আমি অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো, আৰু কেইমাহমানৰ ভিতৰতে, আমি আমাৰ প্ৰথম বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছিলো। আজি মাত্ৰ কেইমাহমানৰ ভিতৰতে আমি তিনিটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছো। ভাৰতে প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে, ভাৰতে প্ৰদান কৰিছে, আৰু গণতন্ত্ৰই প্ৰদান কৰিছে!
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীৰ মাত্ৰ কেইখনমান দেশ বৰ্তমান অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণত নিয়োজিত হৈ আছে। কোভিড-১৯ মহামাৰীয়ে আমাক এনে শি৭া দিছে যে এক নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখলাৰ যথেষ্ট গুৰুত্ব আছে, যাৰ ফলত ভাৰতে এই ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ তৎপৰ হৈছে। ইতিমধ্যে এক মহাকাশ, পাৰমাণৱিক আৰু ডিজিটেল শক্তি হিচাপে প্ৰতিষ্ঠিত ভাৰতে অদূৰ ভৱিষ্যতে অৰ্ধপৰিবাহী সম্পৰ্কীয় সামগ্ৰীৰ বাণিজ্যিক উৎপাদনৰ বাবে সাজু হৈছে। সেই দিনলৈ বেছি দিন নাই যেতিয়া ভাৰত এই ক্ষেত্ৰত এক গোলকীয় শক্তিক্ষেত্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব। তদুপৰি, আজি ভাৰতে ৰূপায়ণ কৰা সিদ্ধান্ত আৰু নীতিসমূহে ভৱিষ্যতে কৌশলগত সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা আৰু নিয়মাৱলী সৰল কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত শেহতীয়া বছৰবোৰত আমাৰ চৰকাৰৰ দ্বাৰা ৪০,০০০ ৰো অধিক অনুপালন নাইকিয়া কৰা হৈছে। তদুপৰি, ভাৰতত বিনিয়োগৰ সুবিধাৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ (এফডিআই) নিয়মবোৰ সুশৃংখল কৰা হৈছে, প্ৰতিৰক্ষা, বীমা আৰু টেলিকমৰ দৰে খণ্ডলৈ উদাৰীকৰণ প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। শেহতীয়া বছৰবোৰত, আমি ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু হাৰ্ডৱেৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো আমাৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰিছো। একেসময়তে, বৃহৎ পৰিমাণৰ ইলেক্ট্ৰনিক্স উৎপাদন আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি হাৰ্ডৱেৰৰ বাবে উৎপাদন-সংযোজিত ইনচেণ্টিভ (পিএলআই) আঁচনিৰ দৰে পদক্ষেপ, লগতে ইলেক্ট্ৰনিক উপাদান আৰু ইলেক্ট্ৰনিক্স নিৰ্মাণ ক্লাষ্টাৰৰ বাবে ইনচেণ্টিভ, ইলেক্ট্ৰনিক্স খণ্ডত প্ৰগতিৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিছে। বৰ্তমান, ভাৰতবিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা হিচাপে স্থান লাভ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, ৰাষ্ট্ৰীয় কোৱাণ্টাম মিছন আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেচনৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ দৰে পদক্ষেপ চলি আছে। ভাৰত এআই মিছন দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সাজু হৈছে, যিয়ে কেৱল প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ দিশতই নহয়, প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ দিশত আমাৰ দেশৰ পদক্ষেপৰ ইংগিত বহন কৰে।
বন্ধুসকল,
অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ পৰা ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্ম সৰ্বাধিক লাভান্বিত হ'ব। এই উদ্যোগটোৱে যোগাযোগৰ পৰা পৰিবহনলৈকে বিভিন্ন খণ্ডক সামৰি লয়, আৰু বিশ্বব্যাপী ৰাজহ আৰু নিয়োগ সৃষ্টিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে, যাৰ পৰিমাণ হৈছে বিলিয়ন ডলাৰ। চিপ নিৰ্মাণ কেৱল এটা উদ্যোগ নহয়; ই সীমাহীন সম্ভাৱনাৰে ভৰপূৰ বিকাশৰ এক পথ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। এই খণ্ডই ভাৰতত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগেই কেৱল সৃষ্টি নকৰে, লগতে ই প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰগতি বৃদ্ধি কৰিব। বৰ্তমান, বিশ্বব্যাপী বেছিভাগ অৰ্ধপৰিবাহী চিপ ডিজাইন ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ দ্বাৰা কৰা হয়। সেয়েহে, ভাৰতে অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি অহাৰ লগে লগে, আমি প্ৰতিভা পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ এই চক্ৰটো কাৰ্যকৰীভাৱে সম্পূৰ্ণ কৰি আছোঁ। আজিৰ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলে দেশত উদ্ভৱ হোৱা নতুন নতুন সুযোগবোৰ বুজি পাইছে। ভাৰতে ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে স্পেচ আৰু মেপিঙৰ দৰে খণ্ড মুকলি কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক যি প্ৰেৰণা আৰু উৎসাহ প্ৰদান কৰিছে সেয়া অভূতপূৰ্ব। লক্ষণীয়ভাৱে, ভাৰতে কম সময়ৰ ভিতৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। আজিৰ অনুষ্ঠানৰ পিছত, আমাৰ ষ্টাৰ্টআপবোৰে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডত নতুন পথ বিচাৰি পাব। মই নিশ্চিত যে এই নতুন পদক্ষেপে আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মক উন্নত প্ৰযুক্তি কেৰিয়াৰ আৰম্ভ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱৰ হয়তো মনত আছে, লালকিল্লাৰ পৰা মই কৈছিলোঁ- "এয়াই সময়, উপযুক্ত সময়।" যেতিয়া আমি এই মানসিকতাৰ সৈতে নীতি আৰু সিদ্ধান্ত প্ৰস্তুত কৰোঁ, আমি ফলাফল দেখিবলৈ পাওঁ। ভাৰতে এতিয়া পুৰণি মতাদৰ্শ আৰু দৃষ্টিভংগী অতিক্ৰম কৰিছে, দ্ৰুত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ আৰু নীতি ৰূপায়ণৰ সৈতে আগবাঢ়িছে। যদিও আমি অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা মূল্যৱান দশকবোৰৰ কিছু হেৰুৱাইছো, কিন্তু আমি আন এক মুহূৰ্ত অপচয় কৰিবলৈ হবলৈ নিদিও, আৰু এনে স্থবিৰতাৰ পুনৰাবৃত্তি নহ'ব। ভাৰতে প্ৰথমে ষাঠিৰ দশকত অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ সপোন দেখিছিল। এই আকাংক্ষা সত্বেও, সেই সময়ৰ চৰকাৰবোৰে সুযোগবোৰ সদব্যৱহাৰ কৰাত ব্যৰ্থ হৈছিল। প্ৰাথমিক বাধাবোৰ আছিল ইচ্ছাশক্তিৰ অভাৱ, সংকল্পবোৰক সফলতালৈ ৰূপান্তৰ কৰিবলৈ অক্ষম হোৱা, আৰু দেশৰ লাভালাভৰ বাবে সাহসী সিদ্ধান্ত লোৱাত ব্যৰ্থতা। ফলস্বৰূপে, ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী সৃষ্টিৰ সপোন বছৰ বছৰ ধৰি অসম্পূৰ্ণ হৈ আছিল। সেই সময়ৰ নেতৃত্বই এক আত্মতুষ্ট মনোভাৱ অৱলম্বন কৰিছিল আৰু বিশ্বাস কৰিছিল যে প্ৰগতি স্বাভাৱিকতে যথা সময়ত ঘটিব। ইয়াৰ তাৎক্ষণিক প্ৰাসংগিকতা উপেক্ষা কৰি তেওঁলোকে অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনক ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তা হিচাপে গণ্য কৰিছিল। চৰকাৰে বিশ্বাস কৰিছিল যে অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদন ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তা, গতিকে বৰ্তমানে ইয়াক কিয় সমাধান কৰা হ'ব? তেওঁলোকে দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াত ব্যৰ্থ হৈছিল আৰু ইয়াৰ সম্ভাৱনা চিনাক্ত কৰিবলৈ দূৰদৰ্শিতাৰ অভাৱ আছিল। তেওঁলোকে ভাবিছিল অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ দৰে উচ্চ-প্ৰযুক্তিৰ উদ্যোগ পৰিচালনা কৰিবলৈ ভাৰত অক্ষম এক দৰিদ্ৰ ৰাষ্ট্ৰ। ভাৰতৰ দৰিদ্ৰতাক এক অজুহাত হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি তেওঁলোকে আধুনিক প্ৰয়োজনীয়তাত বিনিয়োগক অৱহেলা কৰিছিল। হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰীত লিপ্ত হোৱাৰ সময়ত, তেওঁলোকে অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনত একে পৰিমাণৰ বিনিয়োগক অৱহেলা কৰিছিল। এনেধৰণৰ চিন্তাই এখন দেশৰ বিকাশত বাধা প্ৰদান কৰে। সেয়েহে, আমাৰ চৰকাৰে এক আগুৱাই যোৱা চিন্তা ধাৰণ আৰু ভৱিষ্যতবাদী দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰে।
আজি, আমি উন্নত দেশবোৰৰ সৈতে প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰাৰ আকাংক্ষাৰে অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ দিশে আগবাঢ়িছো। আমাৰ দেশৰ সকলো অগ্ৰাধিকাৰ যথাযথভাৱে সমাধান কৰা হৈছে। এফালে, আমি দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে পকী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰি আছো, আনহাতে, ভাৰতে গৱেষণাক প্ৰোৎসাহিত কৰাৰ বাবে লাখ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰি আছে। একেসময়তে, আমি অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনত আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়ত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ অনাময় অভিযানৰ নেতৃত্ব দি আছো। তদুপৰি, আমি দ্ৰুতগতিত দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰিছো আৰু লগতে ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰিছো আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বৃদ্ধি কৰিছো। কেৱল ২০২৪ চনত, মই ভাৰতৰ দ্ৰুত প্ৰগতিৰ প্ৰতীক হৈ ১২ লাখ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ আঁচনি উদ্বোধন কৰিছো। কালি আমি পোখৰাণত আত্মনিৰ্ভৰশীল প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ এক আভাসৰ সৈতে প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ পদক্ষেপ প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলো। মাত্ৰ দুদিন আগতে, ভাৰতে অগ্নি-৫ৰ সৈতে ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ একচেটিয়া লীগত প্ৰৱেশ কৰা প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল। তদুপৰি, মাত্ৰ ২ দিন পূৰ্বে দেশৰ কৃষি খণ্ডত ড্ৰোন বিপ্লৱ আৰম্ভ হৈছিল, নমো ড্ৰোন দিদি আঁচনিৰ জৰিয়তে মহিলাসকলক হাজাৰ হাজাৰ ড্ৰোন বিতৰণ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও, গগনযানৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰস্তুতিয়ে গতি লাভ কৰিছে, আৰু দেশখনে ইয়াৰ প্ৰথম ঘৰুৱাভাৱে উৎপাদিত ফাষ্ট ব্ৰিডাৰ নিউক্লিয়াৰ ৰিয়েক্টৰ লাভ কৰিছে। এই সামূহিক প্ৰচেষ্টা আৰু প্ৰকল্পসমূহে ভাৰতক ইয়াৰ উন্নয়নমূলক উদ্দেশ্যৰ দিশে ত্বৰান্বিত গতিত আগবঢ়াইছে। নিঃসন্দেহে, আজি উন্মোচন কৰা এই তিনিটা প্ৰকল্পৰ তাৎপৰ্যই প্ৰগতিৰ এই গতিপথত অধিক অৰিহণা যোগাব।
আৰু বন্ধুসকল,
আজি চৌদিশে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা(এআই)ৰ আলোচনাৰ বিষয়ে আপোনাসৱে অৱগত। ভাৰতৰ প্ৰতিভাই এআইৰ দুনীয়াত আজি গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰভাৱ পেলাইছে। আপোনাসৱে হয়তো যোৱা কেইসপ্তাহমানত মই দিয়া ভাষণৰ শৃংখলাটো লক্ষ্য কৰিছে। কিছুমান যুৱ, ডেকা লোক মোৰ ওচৰলৈ আহিছিল আৰু মোৰ ভাষণৰ প্ৰতিটো শব্দ প্ৰতিখন গাঁৱলৈ নিয়া আৰু প্ৰতিটো ভাষাত প্ৰচাৰ কৰিবলৈ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰিছিল। এআই সঁজুলিবোৰ ব্যৱহাৰ কৰি, সেইবোৰে আপোনাসৱক সোনকালেই আপোনাৰ মাতৃভাষাত মোৰ ভাষণ শুনিবলৈ সক্ষম কৰিছে। তামিল, পাঞ্জাৱী, বঙালী, অসমীয়া, ওড়িয়া বা আন যিকোনো ভাষাই হওঁক, আমাৰ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই প্ৰযুক্তিগত আশ্চৰ্য লক্ষণীয়। এয়া এআইৰ অলৌকিক ঘটনা। সকলো ভাৰতীয় ভাষাত মোৰ ভাষণৰ ব্যাখ্যা সহজ কৰি তোলা যুৱপ্ৰজন্মৰ এই দলটোক তেওঁলোকৰ ব্যতিক্ৰমী এআই-চালিত পদক্ষেপৰ বাবে মই কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। এইটোৱে মোক অপৰিসীম আনন্দ আৰু সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰে। অতি সোনকালেই, আমাৰ বাৰ্তাই এআইৰ জৰিয়তে ভাষাৰ বাধা অতিক্ৰম কৰিব। মই যিটো ক'ব বিচাৰিছোঁ সেয়া হ'ল ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্ম, সম্ভাৱনাৰে ভৰপূৰ, কেৱল সুযোগৰ প্ৰয়োজন। আমাৰ অৰ্ধপৰিবাহী পদক্ষেপে আমাৰ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আকৌ এবাৰ, মই আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। মই হিমন্তজীৰ সৈতে এই কথাত সহমত প্ৰকাশ কৰোঁ যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কোনেও কেতিয়াও কল্পনা কৰা নাছিল যে এনে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পাৰি, কিন্তু আমি এনে কৰাৰ সংকল্প লৈছোঁ। মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী হোৱাৰ লগে লগে উত্তৰ-পূব দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ সৈতে সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ বাবে আটাইতকৈ প্ৰভাৱশালী অঞ্চল হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব। মই এইটো স্পষ্টভাৱে অনুমান কৰিছোঁ, আৰু মই এই পৰিৱৰ্তনৰ আৰম্ভণি দেখিছোঁ। সেয়েহে আজি মই অসম তথা সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোক সকলোকে ভাৰতৰ প্ৰগতিত অৰিহণা যোগোৱা অব্যাহত ৰাখিবলৈ, আগবাঢ়ি যাবলৈ অনুৰোধ জনাইছোঁ। মই আপোনাসৱক আশ্বাস দিছো, 'মোদীৰ গেৰাণ্টি' আপোনাসৱৰ বাবে, আপোনাসৱৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে, আপোনাসৱক সহযোগ কৰাৰ বাবে।
বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ‘India’s Techade: Chips for Viksit Bharat' via video conferencing
13 MAR 2024 1:44PM by PIB Delhi
Namaskar!
My cabinet colleague Shri Ashwini Vaishnaw ji, Rajeev Chandrasekhar ji, as well as the Chief Ministers of Assam and Gujarat, Chairman of Tata Group Shri N Chandrasekaran, Chairman of CG Power Vellayan Subbiah ji, and all other dignitaries from the Centre, State, and Industry. Ladies and gentlemen!
Today marks a historic occasion as we embark on a journey to create history and take a significant stride towards a brighter future. The foundation stones for three major projects, collectively worth approximately Rs 1.25 lakh crore, dedicated to semiconductor manufacturing, have been laid. These semiconductor facilities, located in Dholera and Sanand in Gujarat, and Morigaon in Assam, will contribute to positioning Bharat as a major global hub for semiconductor manufacturing. I extend my heartfelt congratulations to all fellow countrymen for this significant initiative, marking a pivotal beginning and a decisive step forward. It is noteworthy that our friends from Taiwan have also participated in this programme virtually. These efforts by Bharat are also exciting me tremendously!
Friends,
On this remarkable occasion, we are honoured to be joined by over 60 thousand colleges, universities, and educational institutions from across the country, setting a record in itself! I had specifically requested the Ministry to ensure maximum participation of our youth in today's program, recognizing it as the cherished dream of the nation's youth. Today's event is indeed the beginning of semiconductor projects, but the youngsters, the students seated before me today are the true stakeholders of Bharat's future, embodying the vigour and potential of our nation. Hence, it was my earnest desire that students from every corner of Bharat witness this historic moment firsthand. Today, they witness Bharat's comprehensive efforts towards progress, self-reliance, and bolstering its global presence in the supply chain, which in turn will bolster their confidence. As we know, a confident youth has the power to shape the destiny of their nation. I extend a warm welcome and hearty congratulations to every student participating in this programme.
Friends,
The 21st century is indisputably driven by technology, with electronic chips playing a pivotal role. The development of 'Made In India chips', designed in India, holds immense potential in propelling our nation towards self-sufficiency and modernization. Despite being left behind during the first, second, and third industrial revolutions due to various reasons, Bharat is now confidently forging ahead to lead the fourth industrial revolution, Industry 4.0. We are determined not to squander a single moment, exemplified by the rapid progress showcased in today's programme. It is a testament to our commitment and efficiency in working towards our goals. Two years ago, we initiated the Semiconductor Mission, and within a few months, we signed our first MoUs. Today, within just a few months, we are laying the foundation stone of three projects. India commits, India delivers, and democracy delivers!
Friends,
Only a handful of countries around the globe are currently engaged in semiconductor manufacturing. The COVID-19 pandemic has underscored the critical importance of a reliable and resilient supply chain, prompting Bharat to play a significant role in this domain. Already established as a space, nuclear, and digital power, Bharat is poised to venture into commercial production of semiconductor-related products in the near future. The day is not distant when Bharat will emerge as a global powerhouse in this field. Moreover, the decisions and policies being implemented by Bharat today will confer strategic advantages in the future. Efforts to promote Ease of Doing Business and simplify regulations have led to the elimination of over 40,000 compliances by our government in recent years. Furthermore, Foreign Direct Investment (FDI) rules have been streamlined to facilitate investment in Bharat, with liberalization extending to sectors such as defence, insurance, and telecom. In recent years, we have also strengthened our position in electronics and hardware manufacturing. Concurrently, initiatives like the Production-Linked Incentive (PLI) schemes for large-scale electronics manufacturing and IT hardware, as well as incentives for electronic components and electronics manufacturing clusters, have opened up new avenues for progress in the electronics sector. Presently, Bharat ranks as the world's second-largest mobile phone manufacturer. Additionally, initiatives like the National Quantum Mission and the establishment of the National Research Foundation to promote innovation are underway. The India AI Mission is poised for rapid expansion, indicating our country's stride not only towards technology adoption but also technological advancement.
Friends,
The youth of Bharat stand to benefit most from the semiconductor industry. This industry encompasses various sectors, from communication to transportation, and plays a significant role in generating revenue and employment on a global scale, amounting to billions of dollars. Chip manufacturing isn't just an industry; it represents a pathway to development, brimming with boundless possibilities. Not only will this sector create new employment opportunities in Bharat, but it will also foster significant progress in technological advancements. Presently, the majority of semiconductor chip designs worldwide are conceived by the brilliant minds of Indian youth. Therefore, as Bharat strides forward in semiconductor manufacturing, we are effectively completing this cycle of talent ecosystem. The youth participating in today's programme understand the emerging opportunities unfolding in the country. Bharat has opened up sectors such as space and mapping for its youth. The incentives and encouragement that our government has given to the start-up ecosystem are unprecedented. Remarkably, Bharat has ascended to become the third-largest startup ecosystem globally within a short span. Following today's event, our startups will find fresh avenues in the semiconductor sector. I am confident that this new initiative will provide our young generation with opportunities to embark on advanced technology careers.
Friends,
You may recall my declaration from the ramparts of the Red Fort: "This is the moment, the opportune time." When we formulate policies and decisions with this mindset, we see results. Bharat has now transcended old ideologies and approaches, forging ahead with swifter decision-making and policy implementation. While we may have lost precious decades that could have been used towards semiconductor manufacturing, we refuse to squander another moment, and such stagnation shall not recur.
Bharat first aspired for semiconductor manufacturing back in the sixties. Despite this aspiration, governments of those times failed to capitalize on the opportunities. The primary hindrances were a lack of will, inability to translate resolutions into achievements, and failure to make bold decisions for the nation's benefit. Consequently, Bharat’s semiconductor dream remained unfulfilled for years. The leadership of those times adopted a complacent attitude, believing that progress would naturally occur in due course. They regarded semiconductor manufacturing as a future necessity, overlooking its immediate relevance. Governments believed that semiconductor manufacturing was a future necessity, so why address it presently? They failed to prioritize the country's needs and lacked the foresight to recognize its potential. They viewed Bharat as a poor nation incapable of managing high-tech industries like semiconductor manufacturing. Using Bharat's poverty as an excuse, they neglected investments in modern requirements. While indulging in scams worth thousands of crores, they neglected investments of similar magnitude in semiconductor manufacturing. Such thinking hinders a country's development. Therefore, our government adopts a forward-thinking and futuristic approach.
Today, we are advancing in semiconductor manufacturing with ambitions that rival those of developed countries. All the priorities of our country have been duly addressed. On one hand, we are constructing pucca houses for the poor, while on the other, Bharat is investing lakhs of crores of rupees to foster research. Simultaneously, we are spearheading the world's largest sanitation campaign while advancing in semiconductor manufacturing. Furthermore, we are swiftly alleviating poverty while simultaneously enhancing Bharat's infrastructure and fostering self-reliance. In 2024 alone, I have inaugurated schemes worth over Rs 12 lakh crore, symbolizing Bharat's rapid progress. Yesterday we witnessed the 21st century Bharat's strides in defence technology with a glimpse of the self-reliant defence sector in Pokhran. Just two days ago, Bharat witnessed its entry into the exclusive league of nations with the Agni-5. Moreover, the Drone revolution started in the country's agriculture sector just 2 days ago, with thousands of drones distributed to women through the Namo Drone Didi scheme. Additionally, Bharat's preparations for Gaganyaan have gained momentum, and the country celebrated the unveiling of its first domestically produced fast breeder nuclear reactor. These collective endeavours and projects are propelling Bharat towards its developmental objectives at an accelerated pace. Undoubtedly, the significance of these three projects unveiled today will further contribute to this trajectory of progress.
And friends,
You are likely aware of the prevalent discourse surrounding Artificial Intelligence (AI). Bharat's talent pool holds significant sway in the AI domain globally. Perhaps you have observed the series of speeches I have delivered over the past few weeks. Some young individuals approached me and expressed their desire to disseminate every word of my speeches to every village, in every language. Leveraging AI tools, they have enabled you to soon listen to my speeches in your native language. Whether it's Tamil, Punjabi, Bengali, Assamese, Oriya, or any other language, this technological marvel, orchestrated by the youth of our nation, is remarkable. This is the miracle of AI. I extend my gratitude to this team of youngsters for their exceptional AI-driven initiative, facilitating the interpretation of my speeches in all Indian languages. It brings me immense joy and satisfaction. Soon, our message will transcend language barriers through AI as well. What I wish to convey is that Bharat's youth, brimming with potential, require opportunities. Our semiconductor initiative has presented a significant opportunity for the youth of our nation.
Friends ,
Once again, I extend my best wishes to all of you. I wholeheartedly agree with Himant Ji that no one in the NorthEast region had ever imagined that such significant initiatives could be undertaken, but we have resolved to do so. I firmly believe that as our ties with Southeast Asia strengthen, the North East will emerge as the most influential region for fostering connections with Southeast Asia. I foresee this clearly, and I see the commencement of this transformation. Therefore, today, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to the people of Assam and the entire North East region.
Friends,
I urge all of you to continue contributing to Bharat's progress, to keep forging ahead. I assure you, 'Modi's guarantee' is unwaveringly behind you, supporting you and your future endeavours.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.