প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ‘ইন্দিয়াগী তেকেদঃ বিকশিৎ ভারৎকী চিপশিং” থৌরমদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
13 MAR 2024 1:44PM by PIB Imphal
নমস্কার!
ঐহাক্কী কেবিনেতকী মরুপ, শ্রী অশ্বিনি বৈশ্নবজী, রজীব চন্দ্রশেখরজীগা লোয়ননা অসম অমসুং গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, তাতা গ্রুপকী চেয়রমেন, শ্রী এন. চন্দ্রশেকরন, সি.জি. পাৱরগী চেয়রমেন, বেল্লায়ন সুবিয়াজী অমসুং কেন্দ্র, রাজ্য অমসুং ইন্দস্ত্রীগী অতোপ্পা মীথুংলেন, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ঐখোয়না পুৱারী শেম্নবা খোঙ থাংজিল্লিবা অমসুং য়াইফরবা তুংগী মতম অমগীদমক্তা মশক থোকপা খোঙথাং থাংজিল্লিবা অসিনা ঙসিগী থৌরম্বু পুৱারী ওইহল্লে। সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংগীদমক্তা কত্থোক্লবা পুন্না চাউরাক্না লুপা করোর লাক্ষ ১.২৫ ওইগদবা মরু ওইবা প্রোজেক্ত অহুমগী উরেপ উয়ুং তম্লে। হায়রিবা ফেসিলিতীশিং অসি গুজরাতকী ধোলেরা অমসুং সনন্দদা অমসুং অসমগী মোরিগাওদা লৈবনি। মখোয়না ভারতপু সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংগী মরু ওইবা হব অমা ওইহনবদা অচৌবা থৌদাং য়াগনি। মসিগুম্বা মশক থোকপা খোঙথাং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা থাগৎচরি, মসিনা তুংলমচৎকী মায়কৈদা খোঙদাবগী অচৌবা ৱারেপ অমা ওইগনি। ঐখোয়গী তাইৱানগী মরুপশিংনা থৌরম অসিদা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা শরুক য়ারিবা অসিশু য়াম্না নুংঙাইবা থৌওংনি। ভারতকী মসিগুম্বা থবক অসিনা ঐহাকপু তসেংনা নুংঙাইহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিগী মরু ওইবা থৌরম অসিদা ঐখোয়গা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংবগী কোলেজ, য়ুনিভর্সিতী অমসুং মহৈগী ইন্সতিত্যুসন লিশিং ৬০ হেনবনা শরুক য়ারিবা অসিমকশু রেকোর্দ অমা ওইরিবনি। ঙসিগী থৌরম অসিদা য়ারিবমখৈ নহা মশিং য়াম্না শরুক য়াহন্নবা ঐহাক্না মন্ত্রাকয়দা হায়খিবনি। থৌরম অসিদি নহা কয়াগী মঙলান মঙফাওনহনগদবা থৌরম্নি। ঙসিগী থৌরম্না সেমিকন্দক্তর প্রোজেক্ত হৌদোকপা ওইরবসু, ঐহাক্কী মাঙদা ফম্লিবা মহৈরোইশিংনা তসেংবা স্তেকহোলদরনি। মখোয়গা ভারতকী তসেংবা মতিক শাগোন্নরি। অদুনা, ঙসিগী পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিবু মখোয়না মমিৎ মক্না উবা ফংহনবা হায়বসি ঐহাক্কী থম্মোই শেংবা অপাম্বনি। মশাদা থাজবা নহানা লৈবাক্কী লাইবক লেপকনি হায়বসিদি তসেংবা ৱাফম অমনি। অদুনা, ঐহাক্না ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়ারিবা মহৈরোই খুদিংবু তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি চা অসিদি তেক্নোলোজীনা চলায়গনি, মসিদা ইলেক্ত্রোনিক চিপ্না মরু ওইবা থৌদাং য়াগনি। ভারত্তা দিজাইন তৌবা “মেদ ইন ইন্দিয়া চিপ” শাবগী থবক অসিদা লৈবাক অসিবু মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমসুং মতমগা চুনবা ওইহনবা ঙম্বগী মতিক লৈ। অহানা, অনিশুবা অমসুং অহুমশুবা ইন্দস্ত্রীগী ইহৌদা মরম কয়া অমদগী য়াওবা ফংহৌদ্রবশু, মরিশুবা ইহৌ, ইন্দস্ত্রী ৪.০ অসিদা ভারতনা মশাদা থাজবগা লোয়ননা লুচিংনা মাঙ থারক্লি। ঐখোয়না মিৎকুপ অমা ফাওবা মাঙহল্লোই খল্লে, মসিমক ঙসিগী থৌরমদা উৎলিবা খোঙজেল য়াঙলবা চাউখৎ থৌরাং অসিনা খুদম ওইরি। মসিদি ঐখোয়গী খোঙফম চেৎপা অমসুং ইশাগী পান্দমগীদমক্তা হোৎনবা কনবগী খুদম্নি। ঐখোয়না চহি অনিগী মমাংদা সেমিকন্দক্তর মিসন হৌদোকখি, শুপ্নগী থা খরগী মনুংদা ঐখোয়না অহানবা এম.ও.য়ু.গী খুৎয়েক পীনখি, ঙসিদি, শুপ্নগী থা খরগী মনুংদা, ঐখোয়না প্রোজেক্ত অহুমগী উরেপ উয়ুং তম্লি। ভারতনা খোঙফম চেৎলি, ভারতনা থবক ওইনা পাংথোক্লি অমসুং গনতন্ত্রনা থবক ওইনা পাংথোকপনি।
মরুপশিং,
মালেমগী মনুংদা শুপ্নগী লৈবাক খরনা হৌজিক সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিং তৌরি। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা থাজবা য়াবা অমসুং নীংহন্নবা লৈতবা সপ্লাই চেন অমগী মরু ওইবা খঙহনখ্রে, মসিনা ভারতপু হীরম অসিদা মরু ওইবা থৌদাং য়ানবা ইথিল পীরি। স্পেস, ন্যুক্লিয়র অমসুং দিজিতেল পাৱর অমনি হায়না হান্ননা উৎলবা ভারতনা হৌজিক তুংগী মতমদা সেমিকন্দক্তরগা মরী লৈনবা পোত্থোকশিং কম্মর্সিএল ওইনা পুথোক্নবা শেম শাবা লোইরে। ভারতনা হীরম অসিদা মালেমগী লুচিংবা ওইগদৌবা মতম অদু কুইদ্রবনি। মসিদা নত্তনা, ভারতনা ঙসি লৌরিবা ৱারেপ অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্লিবা পোলিসী কয়ানা ভারত্তা তুংগী মতমদা কান্নবা য়াম্না পীগনি। ইজ ওফ দুইং বিজনেস খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং রেগ্যুলেসন লাইথোকহন্নবা হোৎনবদগী ঐখোয়গী সরকারনা হৌখিবা চহি খরসিদা কপ্লাইএন্স ৪০,০০০ হেন্না লৌথোকখ্রে। ভারত্তা ইনভেস্তমেন্ত তৌহল্লক্নবা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (এফ.দি.আই.)কী কাঙলোনশিং মওং মরিল নাইহনখ্রে, মসিগীদমক্তা দিফেন্স, ইন্স্যুরেন্স অমসুং তেলিকোমগুম্বা সেক্তরশিংবু লিবরেলাইজ তৌখি। ঐখোয়না চহি খরগী মনুংসিদা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং হার্দৱেয়র মেন্যুফেকচরিংগী পাঙ্গল হেনগৎহনখি। চপ মান্নবা মতমসিদা, ঐখোয়না ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. হার্দৱেয়রগী লার্জ স্কেল মেন্যুফেকচরিংগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কিমগা লোয়ননা ইলেক্ত্রোনিক্স কম্পোনেন্ত অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিং ক্লস্তরগী ইন্সেন্তিব পীবনা ইলেক্ত্রোনিক্স সেক্তরগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া হাংদোক্লে। ভারত অসি হৌজিক মালেমগী খ্বাইদগী অনিশুবা চাউবা মোবাইল ফোন পুথোকপা লৈবাক ওইরি। অহেনবা অমনা, ইন্নোভেসন খুমাং চাউশিলহন্নবা নেস্নেল ক্বান্তম মিসনগী খোঙথাং হৌদোকপা অমসুং নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন লিংখৎপগী থবক হৌজিক পায়খৎলি। ইন্দিয়া এ.আই. মিসন অসি খোঙজেল য়াঙনা পাকথোক চাউথোক্নবা শেম শারে, মসিনা লৈবাক অসিনা তেক্নোলোজী শিজিন্নবখক্তা নত্তনা তেক্নোলোজী চাউখৎহনবদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি তাক্লি।
মরুপশিং,
ভারতকী নহাশিংনা সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীদগী খ্বাইদগী হেনবা কান্নবা ফংগনি। ইন্দস্ত্রী অসিদা কম্ম্যুনিকেসন্দগী হৌরগা ত্রান্সপোর্তেসন ফাওবগী সেক্তর কয়া কোল্লি অমসুং বিলিয়ন দোল্লর কয়াগী রেভেন্যুবু মালেমগী থাক্তা তানবদা অহেনবা থৌদাং য়ারি। চিপ শাবা হায়বসি শুপ্নগী ইন্দস্ত্রী অমখক নত্তে, মসিদি খুদোংচাবা কয়ানা থল্লবা চাউখৎ থৌরাংগী মায়কৈদা চৎপগী লম্বী অমনি। মসিনা অনৌবা থবক লৈহনবতা নত্তনা, তেক্নোলোজী চাউখৎহনবদশু চাউনা তেংবাংগনি। হৌজিক্কী মালেমগী সেমিকন্দক্তর চিপকী দিজাইন অসি ভারতকী তেলেন্ত লৈরবা নহাশিংগীনা অয়াম্বা ওইরি। মরম অদুনা, ভারতনা সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংদা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিনা তেলেন্ত ইকোসীস্তেমগী সাইকল অমবুশু মপুং ফাহল্লি। ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াবা নহাশিংনা লৈবাক অসিদা লৈরক্কদৌরিবা খুদোংচাবশিং খঙলি। ভারতনা মশাগী নহাশিংগীদমক্তা স্পেস অমসুং মেপ্পিংগী খুদোংচাবা লৈহল্লে। স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেম চাউখৎহন্নবা ঐখোয়না সরকারনা মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা হোৎনরি। ভারতনা তেল্লবা মতমগী মনুংদা ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেম ওইরবনি। ঙসিগী থৌরমগী মখা তারকপা ওইনা, ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিংনা সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা অনৌবা খুদোংচাবা থীবা হৌরগনি। মসিগী অনৌবা খোঙথাং অসিনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা চারোন শুরোন্দা এদভান্স তেক্নোলোজীদা কেরিয়র শেম্বা ঙম্নবা খুদোংচাবা পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
“পুঙফম অসি হৌজিক্নি, খুদোংচাবা মতম অসি হৌজিক্নি” হায়না ঐহাক্না লাল কিলাদগী হায়খিবা অদোম নীংশিংলম্বা য়াই। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না পোলিসী অমসুং ৱারেপ লৌবা মতমদা ঐখোয়না মহৈ উবা ফংই। ভারতনা হৌজিক অরিবা ৱাখল্লোন্দগী থোক্লক্লে, খোঙজেল য়াঙনা ৱারেপ লৌদুনা অমসুং পোলিসীবু থবক্তা ওন্থোক্তুনা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি। সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংদা শিজিন্নরম্বা য়াবা তাঙলবা দিকেদ কয়া ঐখোয়না মঙাজখ্রবশু, ঐখোয়না মতম অমা ফাওবা মাঙহল্লরোই।
ভারতনা সিক্সতীগী মতমদা সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংদা চঙবা পামখি। অপাম্বা অসি লৈরবশু, মতমদুগী সরকারনা খুদোংচাবা অসি লৌবা ঙমখিদে। মসিদা অয়েৎপা পীখিবশিংদি ৱাখল চেৎপা ৱাৎপা, ৱারেপশিংবু থবক্তা ওন্থোকপা ঙমদবা অমসুং লৈবাক্কী কান্নবা পুরক্কদবা ৱারেপ লৌবা ঙমদবগী মতৌশিংনি। অদুনা, ভারতকী সেমিকন্দক্তরগী মঙলান চহি কয়া মঙফাওনবা ঙমখিদে। মতমগী মতুং ইন্না চাউখৎপা লাক্কনি হায়বগী ৱাখল্লোন্দা থাজবা থমখিবা মতমদুগী সরকারনি। মখোয়না সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিং অসি তুংগী মতমদা লাক্কদবা তঙাই ফদবনি হায়না খন্দুনা মতমদুদা মসিনা পীগদবা কান্নবা খঙবা ঙমখিদে। তুংগী মতমগী থবকপু হৌজিক করিগীদমক্তা মিৎয়েং চঙগদৌরিবনো হায়না মতমদুগী সরকারনা খনখি। মসিইনা পুরক্কদবা কান্নবা মখোয়না মাংজৌননা উবা ঙমখিদে অমসুং লৈবাক্কী তঙাই ফদবা করিনো হায়বা খঙবা ঙমখিদে। সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংগুম্বা অৱাংবা তেক্কী থবক শেন্নবা ঙম্লোইদবা লাইরবা লৈবাক অমা ওইনা মখোয়না ভারতপু উখি। ভারতকী লাইরববু মখোয়না মরম ওইনা শিজিন্নদুনা মতমগা চুনবা তঙাই ফদবশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌদনবা হোৎনখি। লুপা করোর কয়াগী ৱাথোক্তদি চেন্নৈ, অদুবু চপ মান্নবা শেনফমগী চাউখৎ থৌরাংদি থওই উশিন্নদে। মসিগুম্বা ৱাখল্লোন্না লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংবু থীন্থহনখিবনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা তুংলমচৎ য়েংলগা ৱাখল খনবা অমসুং থবক তৌবগী থৌওং ইনখি।
চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা চাংয়েংনবা ঙম্বা মতৌদা ঐখোয়না ঙসি সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংবু খুমাং চাউশিনহল্লি। লৈবাক্কী প্রাইওরিতী খুদিংদা মিৎয়েং চঙলে। ঐখোয়না নাকল অমদা লাইরবশিংগী পক্কা য়ুম শাবীরি, অতোপ্পা নাকল অমদনা ভারতনা রিসর্চ খুমাং চাউশিলহন্নবা লুপা করোর লাক্ষ কয়া থাদরি। লোয়ন-লোয়ননা, ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা সেনিতেসন কেম্পেন চত্থবগা সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিংবুশু খুমাং চাউশিনহল্লি। ঐখোয়না ভারত্তগী লাইরবা খোঙজেল য়াঙনা মুত্থত্তুনা ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহল্লি অমসুং মরোম লেপচবা ঙমহন্নবা হোৎনরি। ঐহাক্না ২০২৪ খক্তদা লুপা করোর লাক্ষ ১২ হেনবগী স্কিম কয়া হৌদোকখি, মসিনা ভারতকী প্রোগ্রেস উৎলি। মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা দিফেন্স সেক্তরগী শক্তম অমা ঐখোয়না ঙরাং পোখ্রন্দা উদুনা ২১শুবা চহি চাগী ভারতনা দিফেন্স তেক্নোলীজীদা খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎলিবা অসিগী মতৌ উখি। ভারতনা অগ্নি-Vকা লোয়ননা তোঙানবা লৈবাক খরগী মনুংদা নুমিৎ নিনিগী মমাঙদা চনবা ঙমখ্রে। লৈবাক্কী লৌউ-শিংউ সেক্তরদা নুমিৎ নিনিগী মমাংদা দ্রোনগী ইহৌ হৌদোকখ্রে অমসুং নমো দ্রোন দিদি স্কিমগী খুত্থাংদা নুপীশিংদা দ্রোন লিশিং কয়া য়েন্থোকখ্রে। ভারতনা গগনয়ানগীদমক্তা হোৎনরিবা অসিদশু খোঙজেল তানবা ঙম্লে, অমসুং লৈবাক অসিনা মরমদমদা অহানবা ওইনা পুথোকচবা ফাস্ত ব্রীদর ন্যুক্লিয়র রিএক্তরগী মায়খুম হাংদোকখ্রে। মসিগুম্বা অপুনবা থৌওং অমসুং প্রোজেক্তশিং অসিনা ভারতপু অয়াঙবা খোঙজেলগা লোয়ননা চাউখৎপগী পান্দমগী মায়কৈদা ইনশিল্লি। অদুনা, মসিগী প্রোজেক্ত অহুম অসিনা চাউখৎপগী ত্রাজেক্তরী অসিদা তেংবাংগনি।
অদুগা মরুপশিং,
আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স (এ.আই.)কী মতাংদা ৱারী শানরিবা অসি অদোমশু শোইদনা খঙলমগনি। ভারতকী তেলেন্ত পুল অসিনা মালেমগী এ.আই. দোমেন্দা শাফু পীবা ঙম্লি। ঐহাক্না মমাংগী চয়োল খরদা পীখিবা ৱারোল অদোম্না তারম্বা য়ারে। নহা খরনা ঐহাক্কী ইফমদা পাউ ফাওরক্তুনা ঐহাক্কী ৱারোলগী ৱাহৈ খুদিংবু খুঙ্গং খুদিংদা লোল খুদিংদা য়ৌহনবা পাম্মি হায়রকপশু লৈরে। মখোয়না এ.আই. তুল শিজিন্নদুনা ঐহাক্কী ৱারোলবু অদোমগী লোলদা য়াম্না থুনা তাহনবা ঙম্লগনি। তমিল, পঞ্জাবী, বেঙ্গালী, অসামীজ, ওরিয়া নত্ত্রগা অতোপ্পা লোল অমা হেক্তা ওইরো, ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহাশিংনা পুথোক্লিবা মসিগী তেক্নোলোজীগী অঙকপা থৌওং অসিদি তসেংনা থাগৎনীংঙাইনি। মসিদি এ.আই.গী অঙকপা মথৌনি। মসিগুম্বা এ.আই.না চলায়বা খোঙথাং, ঐহাক্কী ৱারোলবু ভারতকী লোল খুদিংদা ৱাহন্থোক হনগদৌরিবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না নহাশিং অসিবু থাগৎচরি। মসিনা ঐহাকপু য়াম্না নুংঙাইহল্লে। ঐখোয়গী পাউজেলশিং অসি এ.আই.গী মতেংদগী লোলগী পনখৈ ৱাংমা লাল্লগনি। ঐহাক্না মতাং অসিদা হায়নীংলিবা অসিদি, মতিক য়াম্না লৈরিবা ভারতকী নহাশিংদা খুদোংচাবা ফংহনবগী মথৌ তাই। ঐখোয়গী সেমিকন্দক্তর খোঙথাং অসিনা নহাশিংদা মশক থোকপা খুদোংচাবা কয়া পীবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল অমুক্কা হন্না পীজরি। মসিগুম্বা খোঙথাং অমা অৱাং নোংপোক্তা পায়খৎলক্কনি হায়বসি লমদমসিগী মীওই অমত্তনা খল্লুদে, অদুবু ঐখোয়না মসিমক পাংথোক্নবা হোৎনরে হায়না হিমন্তজীনা হায়খিবা অসি ঐহাকশু য়ানীংই। ঐখোয়গী সাউথ ইস্ত এসিয়াগা লৈনরিবা মরী ফগৎলকপগা লোয়ননা, অৱাং নোংপোক লমদম্না সাউথ ইস্ত এসিয়াগা মরী হেন্না ফগৎহনবদা তেংবাংবা ঙমগদবা খ্বাইদগী চাউবা ইথিল অমা ওইরক্কনি হায়না ঐহাক্না অচেৎপা থাজবা থম্লি। মরম অদুনা, ঐহাক্না ঙসি অসম অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগী মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ভারতকী চাউখৎ থৌরাংদা অদোম পুম্নমক্না লেপ্তনা তেংবাংবীয়ু হায়জরি। ঐহাক্না থাজবা পীরি, মদুদি, মোদীগী গেরেন্তীনা অদোমগী তুংদা লেপ্লি, শৌগৎলি অমসুং অদোমগী তুংগী থবকশিংদশু শৌগৎকনি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ‘India’s Techade: Chips for Viksit Bharat' via video conferencing
13 MAR 2024 1:44PM by PIB Delhi
Namaskar!
My cabinet colleague Shri Ashwini Vaishnaw ji, Rajeev Chandrasekhar ji, as well as the Chief Ministers of Assam and Gujarat, Chairman of Tata Group Shri N Chandrasekaran, Chairman of CG Power Vellayan Subbiah ji, and all other dignitaries from the Centre, State, and Industry. Ladies and gentlemen!
Today marks a historic occasion as we embark on a journey to create history and take a significant stride towards a brighter future. The foundation stones for three major projects, collectively worth approximately Rs 1.25 lakh crore, dedicated to semiconductor manufacturing, have been laid. These semiconductor facilities, located in Dholera and Sanand in Gujarat, and Morigaon in Assam, will contribute to positioning Bharat as a major global hub for semiconductor manufacturing. I extend my heartfelt congratulations to all fellow countrymen for this significant initiative, marking a pivotal beginning and a decisive step forward. It is noteworthy that our friends from Taiwan have also participated in this programme virtually. These efforts by Bharat are also exciting me tremendously!
Friends,
On this remarkable occasion, we are honoured to be joined by over 60 thousand colleges, universities, and educational institutions from across the country, setting a record in itself! I had specifically requested the Ministry to ensure maximum participation of our youth in today's program, recognizing it as the cherished dream of the nation's youth. Today's event is indeed the beginning of semiconductor projects, but the youngsters, the students seated before me today are the true stakeholders of Bharat's future, embodying the vigour and potential of our nation. Hence, it was my earnest desire that students from every corner of Bharat witness this historic moment firsthand. Today, they witness Bharat's comprehensive efforts towards progress, self-reliance, and bolstering its global presence in the supply chain, which in turn will bolster their confidence. As we know, a confident youth has the power to shape the destiny of their nation. I extend a warm welcome and hearty congratulations to every student participating in this programme.
Friends,
The 21st century is indisputably driven by technology, with electronic chips playing a pivotal role. The development of 'Made In India chips', designed in India, holds immense potential in propelling our nation towards self-sufficiency and modernization. Despite being left behind during the first, second, and third industrial revolutions due to various reasons, Bharat is now confidently forging ahead to lead the fourth industrial revolution, Industry 4.0. We are determined not to squander a single moment, exemplified by the rapid progress showcased in today's programme. It is a testament to our commitment and efficiency in working towards our goals. Two years ago, we initiated the Semiconductor Mission, and within a few months, we signed our first MoUs. Today, within just a few months, we are laying the foundation stone of three projects. India commits, India delivers, and democracy delivers!
Friends,
Only a handful of countries around the globe are currently engaged in semiconductor manufacturing. The COVID-19 pandemic has underscored the critical importance of a reliable and resilient supply chain, prompting Bharat to play a significant role in this domain. Already established as a space, nuclear, and digital power, Bharat is poised to venture into commercial production of semiconductor-related products in the near future. The day is not distant when Bharat will emerge as a global powerhouse in this field. Moreover, the decisions and policies being implemented by Bharat today will confer strategic advantages in the future. Efforts to promote Ease of Doing Business and simplify regulations have led to the elimination of over 40,000 compliances by our government in recent years. Furthermore, Foreign Direct Investment (FDI) rules have been streamlined to facilitate investment in Bharat, with liberalization extending to sectors such as defence, insurance, and telecom. In recent years, we have also strengthened our position in electronics and hardware manufacturing. Concurrently, initiatives like the Production-Linked Incentive (PLI) schemes for large-scale electronics manufacturing and IT hardware, as well as incentives for electronic components and electronics manufacturing clusters, have opened up new avenues for progress in the electronics sector. Presently, Bharat ranks as the world's second-largest mobile phone manufacturer. Additionally, initiatives like the National Quantum Mission and the establishment of the National Research Foundation to promote innovation are underway. The India AI Mission is poised for rapid expansion, indicating our country's stride not only towards technology adoption but also technological advancement.
Friends,
The youth of Bharat stand to benefit most from the semiconductor industry. This industry encompasses various sectors, from communication to transportation, and plays a significant role in generating revenue and employment on a global scale, amounting to billions of dollars. Chip manufacturing isn't just an industry; it represents a pathway to development, brimming with boundless possibilities. Not only will this sector create new employment opportunities in Bharat, but it will also foster significant progress in technological advancements. Presently, the majority of semiconductor chip designs worldwide are conceived by the brilliant minds of Indian youth. Therefore, as Bharat strides forward in semiconductor manufacturing, we are effectively completing this cycle of talent ecosystem. The youth participating in today's programme understand the emerging opportunities unfolding in the country. Bharat has opened up sectors such as space and mapping for its youth. The incentives and encouragement that our government has given to the start-up ecosystem are unprecedented. Remarkably, Bharat has ascended to become the third-largest startup ecosystem globally within a short span. Following today's event, our startups will find fresh avenues in the semiconductor sector. I am confident that this new initiative will provide our young generation with opportunities to embark on advanced technology careers.
Friends,
You may recall my declaration from the ramparts of the Red Fort: "This is the moment, the opportune time." When we formulate policies and decisions with this mindset, we see results. Bharat has now transcended old ideologies and approaches, forging ahead with swifter decision-making and policy implementation. While we may have lost precious decades that could have been used towards semiconductor manufacturing, we refuse to squander another moment, and such stagnation shall not recur.
Bharat first aspired for semiconductor manufacturing back in the sixties. Despite this aspiration, governments of those times failed to capitalize on the opportunities. The primary hindrances were a lack of will, inability to translate resolutions into achievements, and failure to make bold decisions for the nation's benefit. Consequently, Bharat’s semiconductor dream remained unfulfilled for years. The leadership of those times adopted a complacent attitude, believing that progress would naturally occur in due course. They regarded semiconductor manufacturing as a future necessity, overlooking its immediate relevance. Governments believed that semiconductor manufacturing was a future necessity, so why address it presently? They failed to prioritize the country's needs and lacked the foresight to recognize its potential. They viewed Bharat as a poor nation incapable of managing high-tech industries like semiconductor manufacturing. Using Bharat's poverty as an excuse, they neglected investments in modern requirements. While indulging in scams worth thousands of crores, they neglected investments of similar magnitude in semiconductor manufacturing. Such thinking hinders a country's development. Therefore, our government adopts a forward-thinking and futuristic approach.
Today, we are advancing in semiconductor manufacturing with ambitions that rival those of developed countries. All the priorities of our country have been duly addressed. On one hand, we are constructing pucca houses for the poor, while on the other, Bharat is investing lakhs of crores of rupees to foster research. Simultaneously, we are spearheading the world's largest sanitation campaign while advancing in semiconductor manufacturing. Furthermore, we are swiftly alleviating poverty while simultaneously enhancing Bharat's infrastructure and fostering self-reliance. In 2024 alone, I have inaugurated schemes worth over Rs 12 lakh crore, symbolizing Bharat's rapid progress. Yesterday we witnessed the 21st century Bharat's strides in defence technology with a glimpse of the self-reliant defence sector in Pokhran. Just two days ago, Bharat witnessed its entry into the exclusive league of nations with the Agni-5. Moreover, the Drone revolution started in the country's agriculture sector just 2 days ago, with thousands of drones distributed to women through the Namo Drone Didi scheme. Additionally, Bharat's preparations for Gaganyaan have gained momentum, and the country celebrated the unveiling of its first domestically produced fast breeder nuclear reactor. These collective endeavours and projects are propelling Bharat towards its developmental objectives at an accelerated pace. Undoubtedly, the significance of these three projects unveiled today will further contribute to this trajectory of progress.
And friends,
You are likely aware of the prevalent discourse surrounding Artificial Intelligence (AI). Bharat's talent pool holds significant sway in the AI domain globally. Perhaps you have observed the series of speeches I have delivered over the past few weeks. Some young individuals approached me and expressed their desire to disseminate every word of my speeches to every village, in every language. Leveraging AI tools, they have enabled you to soon listen to my speeches in your native language. Whether it's Tamil, Punjabi, Bengali, Assamese, Oriya, or any other language, this technological marvel, orchestrated by the youth of our nation, is remarkable. This is the miracle of AI. I extend my gratitude to this team of youngsters for their exceptional AI-driven initiative, facilitating the interpretation of my speeches in all Indian languages. It brings me immense joy and satisfaction. Soon, our message will transcend language barriers through AI as well. What I wish to convey is that Bharat's youth, brimming with potential, require opportunities. Our semiconductor initiative has presented a significant opportunity for the youth of our nation.
Friends ,
Once again, I extend my best wishes to all of you. I wholeheartedly agree with Himant Ji that no one in the NorthEast region had ever imagined that such significant initiatives could be undertaken, but we have resolved to do so. I firmly believe that as our ties with Southeast Asia strengthen, the North East will emerge as the most influential region for fostering connections with Southeast Asia. I foresee this clearly, and I see the commencement of this transformation. Therefore, today, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to the people of Assam and the entire North East region.
Friends,
I urge all of you to continue contributing to Bharat's progress, to keep forging ahead. I assure you, 'Modi's guarantee' is unwaveringly behind you, supporting you and your future endeavours.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.