Prime Minister's Office
PM to visit Gujarat and Rajasthan on 12th March
PM to witness exercise ‘Bharat Shakti’ at Pokhran, Rajasthan
‘Bharat Shakti’ - a Tri-Services Firing and Manoeuvre Exercise - exemplifies the nation's strong strides towards Aatmanirbharta in
defence
PM to lay foundation Stone and dedicate to the Nation-Various developmental projects worth over Rs 1,06,000 crores in Ahmedabad
PM to dedicate to the Nation-multiple key sections of Dedicated Freight Corridor project
PM to flag off 10 new Vande Bharat trains
PM to lay foundation Stone of Petrochemicals complex of Petronet LNG at Dahej
PM to inaugurate Kochrab Ashram; also launch the Master Plan of Gandhi Ashram Memorial in Sabarmati
10 MAR 2024 5:19PM by PIB Delhi
Prime Minister to visit Gujarat and Rajasthan on 12th March, 2024. At around 9:15 AM, Prime Minister will dedicate to the nation and lay the foundation stone of various developmental projects worth over Rs. 1,06,000 crores at Ahmedabad. Thereafter, at around 10 AM, Prime Minister will visit Sabarmati Ashram where he will inaugurate Kochrab Ashram and launch the Master plan of Gandhi Ashram Memorial. Thereafter, at around 1:45 AM, Prime Minister will witness ‘Bharat Shakti’ - a synergised demonstration of indigenous defence capabilities in the form of a Tri-Services Live Fire and Manoeuvre Exercise in Pokhran, Rajasthan.
PM in Pokhran
Prime Minister will witness a synergised demonstration of indigenous defence capabilities in the form of a Tri-Services Live Fire and Manoeuvre Exercise at Pokhran, Rajasthan.
The exercise ‘Bharat Shakti’ will have on display an array of indigenous weapon systems and platforms as a demonstration of the prowess of the country, premised on the nation’s Aatmanirbharata initiative. It will simulate realistic, synergised, multi-domain operations displaying integrated operational capabilities of the Indian Armed Forces to counter threats across land, air, sea, cyber, and space domains.
Key Equipment and Weapons Systems participating in the exercise include T-90 (IM) Tanks, Dhanush and Sarang Gun Systems, Akash Weapons System, Logistics Drones, Robotic Mules, Advanced Light Helicopter (ALH) and an array of unmanned aerial vehicles among others, from Indian Army showcasing the advanced ground warfare and aerial surveillance capabilities.
Indian Navy will be showcasing Naval Anti-Ship Missiles, Autonomous Cargo Carrying Aerial Vehicles, and Expendable Aerial Targets, highlighting maritime strength and technological sophistication. Indian Air Force will be deploying the indigenously developed Light Combat Aircraft Tejas, Light Utility Helicopters, and Advanced Light Helicopters, demonstrating air superiority and versatility in air operations.
In a clear indication of India's readiness to confront and overcome contemporary and future challenges with home-grown solutions, Bharat Shakti highlights resilience, innovation, and strength of India's domestic defence capabilities on the global stage. The programme exemplifies the nation's strong strides towards Aatmanirbharta in defence, by showcasing the might and operational prowess of the Indian Armed Forces and the ingenuity and commitment of the indigenous defence industry.
PM in Ahmedabad
In a major boost to Railway infrastructure, connectivity and petrochemicals sector, Prime Minister will visit DFC’s Operation Control Centre in Ahmedabad to lay the foundation stone and dedicate a slew of railway and Petrochemicals projects worth over Rs. 1,06,000 crores.
Prime Minister will lay the foundation stone of Railway Workshops, Loco Sheds, Pit lines/ Coaching Depots; Phaltan – Baramati New line; Electric Traction System upgradation work and dedicate to the Nation two new sections of Dedicated Freight Corridor between New Khurja to Sahnewal (401 Rkm) section of Eastern DFC and New Makarpura to New Gholvad section (244 Rkm) of Western DFC; Western DFC’s Operation Control Center (OCC), Ahmedabad.
Prime Minister will also flag off ten new Vande Bharat trains between Ahmedabad-Mumbai Central, Secunderabad-Visakhapatnam, Mysuru- Dr. MGR Central (Chennai), Patna- Lucknow, New Jalpaiguri-Patna, Puri-Visakhapatnam, Lucknow - Dehradun, Kalaburagi – Sir M Visvesvaraya Terminal Bengaluru, Ranchi-Varanasi, Khajuraho- Delhi (Nizamuddin).
Prime Minister will also flag off the extension of four Vande Bharat trains. Ahmedabad-Jamnagar Vande Bharat is being extended till Dwarka, Ajmer- Delhi Sarai Rohilla Vande Bharat is being extended till Chandigarh, Gorakhpur-Lucknow Vande Bharat is being extended till Prayagraj and Thiruvananthapuram- Kasargod Vande Bharat is being extended till Mangaluru; and two new passenger trains between Asansol and Hatia & Tirupati and Kollam stations.
Prime Minister will also flag off freight trains on Dedicated Freight Corridor from various locations - New Khurja Jn., Sahnewal, New Rewari, New Kishangarh, New Gholvad, and New Makarpura.
Prime Minister will dedicate to the Nation 50 Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras at Railway Stations. These Jan Aushadi Kendras will offer affordable and quality generic medicines to the people.
Prime Minister will also dedicate 51 Gati Shakti Multi-Modal Cargo Terminals to the Nation. These terminals will promote seamless movement of goods between different modes of transportation.
Prime Minister will dedicate to the Nation 1045 Rkm of Automatic Signaling in 80 sections. This upgrade will enhance safety and efficiency of train operations. Prime Minister will also dedicate to the Nation Digital Controlling of Railway stations at 2646 stations. This will improve operational efficiency and safety of the trains.
Prime Minister will dedicate 35 Rail Coach Restaurants to the nation. The Rail coach restaurant aims to cater to the needs of passengers and the public apart from generating non-fare revenue for railways.
Prime Minister will dedicate more than 1500 One Station One Product Stalls to the nation spread across the country. These stalls will promote local products and generate income for local artisans and businesses.
Prime Minister will dedicate to the nation Solar Powered Stations/buildings at 975 locations. This initiative will contribute to India's renewable energy goals and reduce the railways' carbon footprint.
Prime Minister will lay the foundation stone of Petrochemicals complex of Petronet LNG including Ethane and Propane handling facilities worth over Rs. 20,600 crores at Dahej, Gujarat. Setting up of the Petrochemicals complex in the proximity to the existing LNG regasification terminal would result in significant savings in the capex and the opex cost of the project.
Implementation of the project is likely to create an opportunity of direct and indirect employment to the tune of 50,000 persons during execution phase and an opportunity of employment of over 20,000 persons during its operational phase ushering in huge socio-economic benefits in the region.
Prime Minister will also lay the foundation stone for Ekta Malls in two states; Gujarat and Maharashtra worth around Rs. 400 crores.
Ekta malls celebrate and support the rich and diverse heritage of Indian handlooms, handicrafts, traditional products and ODOP products. Ekta malls are a symbol of the unity and diversity of India, as well as a catalyst for the development and empowerment of our traditional skills and sectors.
Various other projects like dedication of newly electrified sections, doubling/multi-tracking of tracks, developments of railways Goods sheds, Workshops, Loco Sheds, Pit lines/Coaching Depots, among others, will also be done by the Prime Minister during the programme. These projects are a testament to the Government's dedication to building a modern and robust railway network. This investment will not only improve connectivity but also boost economic growth and create new employment opportunities.
PM in Sabarmati
Prime Minister will inaugurate the redeveloped Kochrab Ashram. It was the first Ashram established by Mahatma Gandhi after coming to India from South Africa in 1915. It is still preserved as a memorial and tourist space by Gujarat Vidyapeeth.Prime Minister will also launch the Master Plan of the Gandhi Ashram Memorial.
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to uphold and cherish the ideals which Mahatma Gandhi stood for and also develop avenues which showcase his ideals and bring him closer to the people. In yet another effort in this endeavour, the Gandhi Ashram Memorial Project will help revitalise Mahatma Gandhi’s teachings and philosophy for present and future generations. Under this Masterplan, the existing five-acre area of the Ashram will be expanded to 55 acres. 36 existing buildings shall undergo restoration, out of which, 20 buildings including ‘Hriday Kunj’, which served as Gandhi 's residence, will be conserved, 13 will undergo restoration, and 3 will be reproduced.
The masterplan includes new buildings to house administration facilities, visitor facilities like orientation centre, interactive workshops on charkha spinning, handmade paper, cotton weaving and leatherwork and public utilities. The buildings will house interactive exhibits and activities to showcase aspects of Gandhiji’s life as well as the legacy of the Ashram.
The Masterplan also envisages the creation of a library and archives building to preserve, protect and disseminate Gandhiji’s ideas. It will also create facilities for visiting scholars to use the Ashram’s library and archives. The project will also enable the creation of an interpretation centre that can guide visitors with different expectations and in multiple languages, making their experience culturally and intellectually more stimulating and enriching.
The Memorial will serve as an inspiration for future generations, fostering Gandhian thoughts and will enliven the essence of Gandhian values, through a process informed by principles of Trusteeship.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১২ মাৰ্চত গুজৰাট আৰু ৰাজস্থান ভ্ৰমণ কৰিব
ৰাজস্থানৰ পোখৰানত ‘ভাৰত শক্তি’ অনুশীলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
‘ভাৰত শক্তি’ হৈছেতিনি-সেৱাৰ ফায়াৰিং আৰুকৌশলঅনুশীলন, যিয়ে প্ৰতিৰক্ষাত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ দিশত ৰাষ্ট্ৰখনৰবিশাল অগ্ৰগতিৰ দৃষ্টান্ত দাঙি ধৰে
আহমেদাবাদত ১,০৬,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ প্ৰকল্পৰ একাধিক মূল শাখা ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
১০খন নতুনবন্দে ভাৰত ৰেলৰ ফ্লেগ-অফ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
দহেজত পেট্ৰনেট এলএনজিৰ পেট্ৰ’কেমিকেলছ কমপ্লেক্সৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীকোচৰব আশ্ৰম উদ্বোধন কৰিব; লগতে সাবৰমতীত গান্ধী আশ্ৰম স্মাৰকৰ মাষ্টাৰ প্লেনমুকলি কৰিব
10 MAR 2024 5:19PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১২ মাৰ্চ, ২০২৪ত গুজৰাট আৰু ৰাজস্থান ভ্ৰমণ কৰিব। সেইদিনা পুৱা প্ৰায় ৯:১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদত ১,০৬,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰুএকাংশৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ পিছত, পুৱা প্ৰায় ১০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাবৰমতী আশ্ৰমলৈ গৈ কোচৰব আশ্ৰম উদ্বোধনৰ লগতে গান্ধী আশ্ৰম স্মাৰকৰ মাষ্টাৰ প্লেন মুকলি কৰিব। ইয়াৰ পিছত,দিনৰ প্ৰায় ১:৪৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থানৰ পোখৰানত ‘ভাৰত শক্তি’ - তিনি-সেৱাৰ ফায়াৰিং আৰুকৌশলঅনুশীলনৰ কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণেৰে থলুৱা প্ৰতিৰক্ষা ক্ষমতাৰ সমন্বিত প্ৰদৰ্শন প্ৰত্যক্ষ কৰিব।
পোখৰানত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থানৰ পোখৰানত ‘ভাৰত শক্তি’ - তিনি-সেৱাৰ ফায়াৰিং আৰুকৌশলঅনুশীলনৰ কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণেৰে থলুৱা প্ৰতিৰক্ষা ক্ষমতাৰ সমন্বিত প্ৰদৰ্শন প্ৰত্যক্ষ কৰিব।
‘ভাৰত শক্তি’ অনুশীলনত দেশৰ আত্মনিৰ্ভৰ পদক্ষেপৰ আধাৰত দেশখনৰ শক্তিৰ প্ৰদৰ্শন হিচাপে থলুৱা অস্ত্ৰ ব্যৱস্থা আৰু মাধ্যমসমূহৰ এক শৃংখল প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। ইয়াত স্থল, বায়ু, সাগৰ, চাইবাৰআৰু মহাকাশ ডমেইনৰ মাজেৰে ভাবুকি প্ৰতিহতকৰণৰ অৰ্থে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সংহত কাৰ্য্যকৰী ক্ষমতা প্ৰদৰ্শনেৰে বাস্তৱসন্মত, সমন্বিত, বহু-ডমেইন অভিযানক অনুকৰণ কৰা হ’ব।
এই অনুশীলনত প্ৰদৰ্শিত হ’বলগীয়া মূল আহিলা আৰু অস্ত্ৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ ভিতৰত আছে টি-৯০ (IM) টেংক, ধনুষ আৰু সাৰং গান ব্যৱস্থা, আকাশ অস্ত্ৰ ব্যৱস্থা, লজিষ্টিক ড্ৰোন, ৰবটিক মালছ, এডভান্সড লাইট হেলিকপ্টাৰকে (ALH) প্ৰমুখ্য কৰি মানৱবিহীন বিমানৰ এক শৃংখল।
ইয়াত ভাৰতীয় নৌসেনাই নৌসেনাৰ এন্টি-শ্বীপ মিছাইল, অট’নমাছ কাৰ্গ’ কঢ়িয়াই নিয়া বিমানআৰু এক্সপেণ্ডেবল আকাশী লক্ষ্য প্ৰদৰ্শন কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে সামুদ্ৰিক শক্তি আৰু প্ৰযুক্তিগত অত্যাধুনিকতা সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰা হ’ব। ভাৰতীয় বায়ুসেনাই থলুৱাভাৱে নিৰ্মাণ কৰা লাইট কম্বেট এয়াৰক্ৰাফ্ট তেজছ, লাইট ইউটিলিটি হেলিকপ্টাৰআৰু এডভান্সড লাইট হেলিকপ্টাৰ নিয়োগ কৰিব, যিয়ে বিমান অভিযানত বায়ু সেনাৰ শ্ৰেষ্ঠত্ব আৰু বহুমুখীতাক প্ৰদৰ্শন কৰিব।
ঘৰতে নিৰ্মিতব্যৱস্থাৰাজিৰদ্বাৰা সমসাময়িক আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সন্মুখীন হ’বলৈ আৰু সেয়া অতিক্ৰম কৰিবলৈ ভাৰতৰ প্ৰস্তুতিৰ স্পষ্ট ইংগিত হিচাপে ভাৰত শক্তিয়ে বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতৰ ঘৰুৱা প্ৰতিৰক্ষা ক্ষমতাৰ স্থিতিস্থাপকতা, উদ্ভাৱনআৰু শক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে। ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সামৰ্থ্য আৰু কাৰ্য্যকৰী শক্তি তথা থলুৱা প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ কৌশল আৰু দায়বদ্ধতাক প্ৰদৰ্শনেৰে এই কাৰ্য্যসূচীয়ে প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ দিশত দেশৰ শক্তিশালী অগ্ৰগতিৰ দৃষ্টান্ত দাঙি ধৰে।
আহমেদাবাদত প্ৰধানমন্ত্ৰী
ৰেলৱেৰ আন্তঃগাঁথনি, যোগাযোগ ব্যৱস্থা আৰু পেট্ৰ’কেমিকেল খণ্ডক উদ্দীপনা যোগাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদৰ ডিএফচিৰ অপাৰেচন কন্ট্ৰল চেন্টাৰ ভ্ৰমণেৰে১,০৬,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰএলানি ৰেলৱে আৰু পেট্ৰ’কেমিকেলছ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰেলৱে ৱৰ্কশ্বপ, লোকো চেড, পিট লাইন/ কোচিং ডিপোৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব; ফাল্টন – বাৰামাটি নতুন লাইন; ইলেক্ট্ৰিক ট্ৰেকচন চিষ্টেম উন্নীতকৰণৰ কাম আৰু পশ্চিম ডিএফচিৰ নিউ খুৰ্জাৰপৰা সাহনেৱাল (৪০১ আৰকিলোমিটাৰ) অংশ আৰু পশ্চিম ডিএফচিৰ নিউ মাকাৰপুৰাৰপৰা নিউ ঘোলভাড অংশ (২৪৪ আৰকিলোমিটাৰ)ৰ মাজৰ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ দুটা নতুন শাখা; পশ্চিম ডিএফচিৰ অপাৰেচন কন্ট্ৰল চেন্টাৰ (OCC), আহমেদাবাদৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদ-মুম্বাই চেন্ট্ৰেল, ছেকেন্দ্ৰাবাদ-বিশাখাপট্টনম, মহীশূৰ- ডাঃ এমজিআৰ চেন্ট্ৰেল (চেন্নাই), পাটনা- লক্ষ্নৌ, নিউ জলপাইগুড়ি-পাটনা, পুৰী-বিশাখাপট্টনম, লক্ষ্নৌ - ডেৰাডুন, কালাবুৰাগী – ছাৰ এম বিশ্বেশ্বৰায় টাৰ্মিনেল বেংগালুৰু, ৰাঁচী-বাৰানসী, খাজুৰাহো- দিল্লী (নিজামুদ্দিন)ৰ মাজত দহখন নতুন বন্দে ভাৰত ৰেলৰ ফ্লেগ-অফ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাৰিখন বন্দে ভাৰত ৰেলৰ সম্প্ৰসাৰণৰো ফ্লেগ-অফ কৰিব। আহমেদাবাদ-জামনগৰ বন্দে ভাৰত দ্বাৰকা, আজমেৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে- দিল্লী শৰাই ৰোহিল্লা বন্দে ভাৰত চণ্ডীগড়, গোৰখপুৰ-লক্ষ্নৌ বন্দে ভাৰত প্ৰয়াগৰাজ আৰু তিৰুৱনন্তপুৰমলৈকে সম্প্ৰসাৰিতকৰা হৈছে- কাছাৰগোড বন্দে ভাৰত মাংগালুৰুলৈকেআৰু আছানছল আৰু হাটিয়া ও তিৰুপতি আৰু কোল্লাম ষ্টেচনৰ মাজত দুখন নতুন যাত্ৰীবাহী ৰেলৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিন্নস্থানৰপৰা ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰত মালবাহী ৰেলসমূহৰো ফ্লেগ-অফ কৰিব। এই স্থানসমূহ হৈছে নিউ খুৰ্জা জংচন, সাহনেৱাল, নিউ ৰেৱাৰী, নিউ কৃষাণগড়, নিউ ঘোলভাদআৰু নিউ মাকাৰপুৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰেলৱে ষ্টেচনসমূহত ৫০ প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাৰতীয় জন ঔষধি কেন্দ্ৰ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। এই জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহে ৰাইজলৈ সুলভ মূল্যৰ আৰু মান-সম্পন্ন জেনেৰিক ঔষধ আগবঢ়াব।
ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫১ গতি শক্তি মাল্টি ম’ডাল কাৰ্গ’ টাৰ্মিনেল ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। এই টাৰ্মিনেলসমূহে ভিন্ন পৰিবহণৰ মাজত সামগ্ৰীৰ নিৰৱচ্ছিন্ন সৰবৰাহত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৮০টা শাখাত ১০৪৫ আৰকিলোমিটাৰ অট’মেটিক চিগনেলিং ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। এই উন্নীতকৰণে ৰেল পৰিচালনাৰ সুৰক্ষা আৰু কাৰ্য্যক্ষমতাৰবৰ্ধন ঘটাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৬৪৬টা ষ্টেচনত ৰেলৱে ষ্টেচনৰ ডিজিটেল কন্ট্ৰলিং ব্যৱস্থাওৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ ফলত ৰেলসমূহৰ পৰিচালনাৰ দক্ষতা আৰু সুৰক্ষা বৃদ্ধি পাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩৫খন ৰেল কোচ ৰেষ্টুৰেন্ট ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। ৰেল কোচ ৰেষ্টুৰেন্টৰ লক্ষ্য হৈছে ৰেলৱেৰ ভাড়াৰ বাহিৰে ৰাজহ আহৰণৰ উপৰিও যাত্ৰী আৰু জনসাধাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰা।
দেশজুৰি ১৫০০ৰো অধিক ওৱান ষ্টেচন ওৱান প্ৰডাক্ট ষ্টল ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই ষ্টলসমূহে স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ লগতে স্থানীয় শিল্পী আৰু ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে আয়ৰ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৯৭৫টা স্থানত সৌৰশক্তিচালিত কেন্দ্ৰ/অট্টালিকা দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব। এই পদক্ষেপে ভাৰতৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ লক্ষ্যত অৰিহণা যোগাব আৰু ৰেলৱেৰ কাৰ্বন ফুটপ্ৰিন্ট হ্ৰাস কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ দহেজত ২০,৬০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰইথেন আৰু প্ৰপেন হেণ্ডলিং সুবিধাকে প্ৰমুখ্য কৰি পেট্ৰনেট এলএনজিৰ পেট্ৰ’কেমিকেলছ কমপ্লেক্সৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। বৰ্তমানৰ এলএনজি পুনৰ গেছীকৰণ টাৰ্মিনেলৰ ওচৰত পেট্ৰ’কেমিকেলছ কমপ্লেক্স স্থাপন কৰিলে প্ৰকল্পটোৰ কেপেক্স আৰু অপেক্স ব্যয়ত যথেষ্ট ৰাহি হ’ব।
প্ৰকল্পটোৰ ৰূপায়ণে নিষ্পাদন পৰ্য্যায়ত ৫০,০০০ ব্যক্তিৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু ইয়াৰ কাৰ্য্যকৰী পৰ্য্যায়ত ২০,০০০ৰো অধিক লোকক নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টিৰে অঞ্চলটোত বিপুল আৰ্থ-সামাজিক সুবিধাৰ সূচনা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুখন ৰাজ্যৰ একতা মলৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব।গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰত প্ৰায় ৪০০ কোটি টকা ব্যয়-সাপেক্ষে এয়া গঢ়ি তোলা হ’ব।
একতা মলসমূহে ভাৰতীয় হস্ততাঁত, হস্তশিল্প, পৰম্পৰাগত সামগ্ৰী আৰু অ’ডিঅ’পি সামগ্ৰীৰ চহকী আৰু বৈচিত্ৰ্যময় ঐতিহ্যক উদযাপন আৰু সমৰ্থন কৰে। একতা মল ভাৰতৰ ঐক্য আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰতীক, লগতে আমাৰ পৰম্পৰাগত দক্ষতা আৰু খণ্ডসমূহৰ বিকাশ আৰু সৱলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত অনুঘটক হিচাপে কাম কৰে।
নতুনকৈ বৈদ্যুতীকৃত অংশসমূহ, ট্ৰেক দ্বৈতকৰণ/মাল্টি ট্ৰেকিং, ৰেলৱেৰ সামগ্ৰীৰ চেড, কৰ্মশালা, লোকো চেড, পিট লাইন/কোচিং ডিপো আদিৰ উন্নয়ন আদি ভিন্ন প্ৰকল্পও এই কাৰ্য্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গাকৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে আধুনিক আৰু শক্তিশালী ৰেলৱে নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ বাবে চৰকাৰৰ নিষ্ঠাৰ সাক্ষ্য বহন কৰিছে। এই বিনিয়োগে কেৱল যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনেই নহয়, বৰঞ্চঅৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ লগতে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব।
সাবৰমতীত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েপুনৰ উন্নীতকৃত কোচৰব আশ্ৰম উদ্বোধন কৰিব। এয়া হৈছে ১৯১৫ত দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰপৰা ভাৰতলৈ অহাৰ পিছত মহাত্মা গান্ধীয়ে প্ৰতিষ্ঠা কৰা প্ৰথম আশ্ৰম।গুজৰাট বিদ্যাপীঠে আজিও ইয়াক স্মৃতিসৌধ আৰু পৰ্যটন স্থান হিচাপে সংৰক্ষিত কৰি ৰাখিছে।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গান্ধী আশ্ৰম স্মাৰকৰ মাষ্টাৰ প্লেনো মুকলি কৰিব।
মহামানৱ মহাত্মা গান্ধীৰ আদৰ্শৰাজি, সেইসমূহক অনুসৰণ আৰু লালন-পালনৰ লগতে এইসমূহক জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱা এটি পথ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অহৰহভাৱে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰি আহিছে। এনেএটি প্ৰচেষ্টা স্বৰূপে গান্ধী আশ্ৰম স্মাৰক প্ৰকল্পই মহাত্মা গান্ধীৰ শিক্ষা আৰু দৰ্শনক বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে পুনৰুজ্জীৱিতকৰণত সহায় কৰিব। এই মাষ্টাৰপ্লেনৰ অধীনত আশ্ৰমৰ বৰ্তমানৰ পাঁচ একৰ মাটিকালি ৫৫ একৰলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ’ব। ৩৬টা বৰ্তমানৰ অট্টালিকা পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হ’ব, ইয়াৰে গান্ধীৰ বাসগৃহ ‘হৃদয় কুঞ্জ’কে প্ৰমুখ্য কৰি ২০টা অট্টালিকা সংৰক্ষণ কৰা হ’ব, ১৩টা পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হ’বআৰু ৩টা নতুনকৈ গঢ়ি তোলা হ’ব।
এই মাষ্টাৰপ্লেনত প্ৰশাসনৰ সুবিধাসমূহৰ বাবে নতুন অট্টালিকা, অৰিয়েন্টেচন চেন্টাৰৰ দৰে দৰ্শনাৰ্থীৰ সুবিধা, যঁতৰত সূতা কটা, কপাহৰ বয়ন আৰু ৰাজহুৱা উপযোগী সামগ্ৰী সন্দৰ্ভত ইন্টাৰেক্টিভ অধিৱেশন আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই অট্টালিকাসমূহত গান্ধীজীৰ জীৱনৰ দিশসমূহৰ লগতে আশ্ৰমৰ উত্তৰাধিকাৰ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ইন্টাৰেক্টিভ প্ৰদৰ্শনী আৰু কাৰ্য্যসূচী অনুষ্ঠিত হ’ব।
এই মাষ্টাৰপ্লেনত গান্ধীজীৰ চিন্তাৰাজি সংৰক্ষণ, সুৰক্ষা আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে এটা পুথিভঁৰাল আৰু আৰ্কাইভ ভৱন স্থাপনৰ কথাও পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, দৰ্শনাৰ্থীসকলে আশ্ৰমৰ পুথিভঁৰাল আৰু আৰ্কাইভ ব্যৱহাৰৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব।
এই কাৰ্য্যইআগন্তুক প্ৰজন্মসমূহক প্ৰেৰণা যোগাব, গান্ধীবাদী চিন্তাধাৰাক লালন-পালন কৰিব আৰু গান্ধীবাদী প্ৰমূল্যবোধৰ সাৰমৰ্মক সজীৱ কৰি তুলিব।