Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Jorhat, Assam
09 MAR 2024 6:20PM by PIB Delhi
Namaskar! Hope you are doing well!
Chief Minister of Assam, Himanta Biswa Sarma ji, my colleagues in the cabinet Sarbananda Sonowal ji and Rameshwar Teli ji, all the ministers of the Assam government, all the representatives present here, other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Assam!
You have come here in such large numbers to bless us. I express my gratitude with a bowed head. And, I was just informed by the Chief Minister that millions of people are participating in this development celebration at 200 locations through video conference. I also welcome them. And I saw on social media how the people of Golaghat lit thousands of lamps. This affection and affinity of the people of Assam are my great assets. Today, I am fortunate to inaugurate and lay the foundation stones for projects worth over 17,000 crores for the people of Assam. These projects are related to health, housing, and petroleum. These projects will accelerate the pace of development in Assam. I extend my heartfelt congratulations to all the people of Assam for these development projects.
Friends,
Before coming here, I also got the opportunity to see the vastness and natural beauty of Kaziranga National Park up close. Kaziranga is a unique national park and tiger reserve. Its biodiversity and ecosystem attract everyone. Kaziranga also takes pride in being a UNESCO World Heritage Site. Kaziranga is also home to 70 per cent of the world's one-horned rhinos. The experience of seeing tigers, elephants, swamp deer, wild buffaloes, and various other wildlife animals in this natural environment is truly something else. Moreover, Kaziranga is like heaven for bird watchers. Unfortunately, due to the negligence of previous governments and criminal poaching, rhinos, which are the identity of Assam, were also endangered. In 2013 alone, 27 rhinos were poached here. But due to the efforts of our government and the people here, this number has become zero by 2022. Kaziranga National Park is also going to celebrate its golden jubilee year in 2024. I extend my heartfelt congratulations to the people of Assam for this as well. And I would also like to tell the countrymen to mark the golden jubilee year of Kaziranga by visiting here. The memories I bring from Kaziranga will stay with me for a lifetime.
Friends,
Today, I also had the privilege of unveiling the grand and magnificent statue of Veer Lachit Borphukan. Lachit Borphukan is the epitome of courage and valour of Assam. We celebrated the 400th birth anniversary of Lachit Borphukan with great enthusiasm in Delhi in 2022. I once again pay my respects to the brave warrior Lachit Borphukan.
Friends,
‘Virasat’ (heritage) and ‘Vikas’ (development) both have been the mantra of our double-engine government. Along with the conservation of heritage, the double-engine government of Assam is working just as swiftly for the development of the region. Assam has shown unprecedented progress in the areas of infrastructure, healthcare, and energy. The construction of AIIMS has provided great convenience to the people here. Today, the inauguration of the Tinsukia Medical College has also taken place. This will ensure better healthcare facilities for people in surrounding districts. During my previous visit to Assam, I laid the foundation stones for two medical colleges in Guwahati and Karimganj. Today, the foundation stone of the Shivsagar Medical College has been laid. Additionally, a cancer hospital has been built in Jorhat. With the development of health infrastructure, Assam will become a significant centre for healthcare services for the entire Northeast.
Friends,
Today, the Barauni-Guwahati pipeline, built under the PM Urja Ganga project, has been dedicated to the nation. This gas pipeline will connect the Northeastern Grid to the National Gas Grid. It will supply gas to nearly 30 lakh families and over 600 CNG stations. More than 30 districts of Bihar, West Bengal, and Assam will benefit from this pipeline.
Friends,
Today, the expansion of the capacities of the Digboi Refinery and the Guwahati Refinery has also been inaugurated. For decades, there was a demand from the people of Assam to increase the capacity of Assam's refineries. There were protests and demonstrations here. But previous governments never paid attention to the sentiments of the people here. However, the BJP government has consistently worked to increase the capacity of all four refineries in Assam in the past 10 years. Now, the total capacity of Assam's refineries will double. Moreover, the capacity of the Numaligarh Refinery is set to triple, yes, triple. When there is a strong intention for the development of a region, work also happens with strength and at a rapid pace.
Friends,
Today, the dream of having a permanent home has come true for over 5.5 lakh families in Assam. Just imagine, over 5 lakh families are moving into their own, preferred, and owned homes in one state. Brothers and sisters, it is such a great fortune of life that I am able to serve you.
Brothers and sisters,
People were yearning for homes during the Congress government's time, but our government, as you can see, is providing over 5.5 lakh homes to the poor in Assam alone, over 5.5 lakh homes. And these homes are not just four walls; along with these homes, facilities like toilets, gas connections, electricity, and piped water are also provided. So far, 18 lakh families have been provided with pucca houses in Assam. And I am pleased to note that the majority of homes provided under the PM Awas Yojana are registered in the names of women. Now, my mothers and sisters have become owners of these houses. That is, these homes have made lakhs of women the owners of their own homes.
Friends,
Our effort is to make the life of every woman in Assam easier, to increase her savings, to make her financially stable. Just yesterday, our government reduced the price of gas cylinders by Rs. 100 on International Women's Day. Our government, which is providing free medical treatment through the Ayushman card, its significant beneficiaries are our mothers, sisters, and women. Under the Jal Jeevan Mission, more than 50 lakh new households in Assam have received water connections in the past 5 years. Under the Amrit Sarovar campaign, 3,000 Amrit Sarovars are also proving to be very beneficial. I also had the opportunity to release its coffee table book. I'm saying this to you, sisters wearing nice hats, that the BJP government is also working on a campaign to make 3 crore sisters ‘Lakhpati Didis’ in the country. This campaign is empowering women associated with self-help groups, providing them with new opportunities. The benefit of this campaign is also reaching lakhs of women in Assam. And the Chief Minister was telling me that all the ‘Lakhpati Didis’ in Assam are present here. Please applaud these ‘Lakhpati Didis’ by clapping. If policies are in the right direction and common people come together, you will see a huge change. This is Modi's guarantee to make ‘Lakhpati Didis’ in the villages across the country.
Friends,
Since 2014, the foundation for several historic changes has been laid in Assam. Land rights were granted to over two and a half lakh landless residents. For seven decades after independence, tea garden workers were not integrated into the banking system. Our government started linking approximately 8 lakh workers in tea gardens to the banking system. Integration into the banking system means that these workers started receiving benefits from government schemes. Those who were entitled to the monetary benefits from the government started getting the money in their bank accounts directly. We closed all the doors for the middlemen. For the first time, the poor felt that there was a government which was taking care of them, and it was the BJP government.
Friends,
To fulfil the resolve of ‘Viksit Bharat’, the development of the Northeast is essential. During the long tenure of Congress rule, the Northeast endured years of government neglect. Many development projects were inaugurated with much fanfare, only to mislead people and then be forgotten. But Modi considers the entire Northeast as his family. Therefore, we focused on completing projects that had been pending for years, merely written on paper and left untouched. The BJP government completed the construction of the second bridge at Saraighat, the Dhola-Sadiya bridge, and the Bogibeel bridge, dedicating them to the service of the nation. During our government's tenure, broad gauge rail connectivity was extended to Barak Valley. Many projects were launched after 2014 to give a fillip to development. Construction of the multi-modal logistics park began in Jogighopa. Approval was granted for building two new bridges over the Brahmaputra River. Until 2014, Assam had only one National Waterway; today there are 18 National Waterways in the Northeast. This infrastructure development has created new industrial opportunities. Our government has approved the expansion of the Unnati Scheme to strengthen the industrial ecosystem of the Northeast. A significant decision has also been made for Assam's jute farmers. The Cabinet has increased the MSP for jute to Rs. 285 per quintal this year. Now, jute farmers will receive Rs. 5,335 per quintal of jute.
Friends,
Amidst all these efforts of mine, what are our opponents doing? What are those misleading the country doing? The Congress and its allies, who keep on abusing Modi, have started saying lately that Modi doesn't have a family. In response to their criticism, the entire nation has stood up. The whole country is saying - 'I am Modi's family', 'I am Modi's family', 'I am Modi's family', 'I am Modi's family', 'I am Modi's family', 'I am Modi's family'. This is love, this is blessings. This love of the country is bestowed upon Modi because he not only considers 1.4 billion countrymen as his family but also serves them day and night. Today's event is a reflection of the same. Once again, I extend my best wishes to all of you for coming in such large numbers. Thank you. And I also congratulate you for the development works on such a large scale. Raise both hands up and say with me -
Bharat Mata ki—Jai!
Your voice should reach the entire Northeast.
Bharat Mata ki—Jai! Bharat Mata ki—Jai!
The voice of the ‘Lakhpati Didis’ should be even louder.
Bharat Mata ki—Jai! Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai! Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অসামগী জোরহাত্তা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং হৌদোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
09 MAR 2024 6:20PM by PIB Imphal
নমোস্কার, অপ্নলোক ভালেয়া কুফালে আইসে ?
অসামগী চীফ মিনিস্তর হিমান্তা বিশ্বা শর্মা জি, মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ সর্বনন্দা জি সোনোৱাল জি, রামেশ্বর তেলি জি, অসাম সরকারগী মিনিস্তরশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, অসামগী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং।
ঐখোয়দা বর পীনবা অদোম মশিং য়াম্না লাক্লে। ঐগী অদোমগী মফমদা কোক নোন্দুনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। থৌরম অসি রাজ্য অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফম ২০০দা মীওই লাখ ২ রোম ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা শরুক য়ারিবা হায়বা চীফ মিনিস্তরনা হায়বদগী খঙলে। ঐনা মখোয় তরাম্না ওকচরি অমসুং মসিগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি। কোলাঘাতকী মীয়াম্না থাউমৈ লিশিং কয়া থান্দুনা তরাম্না ওকখিবা অমসুং মীয়াম্না মহাক নুংশিবা অসি মহাক্কী খ্বাইদগী মমল য়াম্লবা লন্নি। ঙসি ঐনা হকশেল, হাওশিং অমসুং পেত্রোলিয়ম সেক্তরশিংদা ঙসি লুপা করোর ১৭,৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং অসামগী চাউখৎপদা ইনোৎ পীরে। হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা অসামগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐ কাজিরঙ্গা নেসনেল পার্ক অমসুং মসিগী মহৌশাগী ফজবশিং য়াম্না নক্না য়েংবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে। মসি তোপ-তোপ্পা নেসনেল পার্ক অমসুং তাইগর রিজার্ব অমনি অমসুং মসিগী পার্ক অসি য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইতকী মনুং চল্লে। কাজিরঙ্গা অসি উচেক য়েংবা পামজবশিংগী লাইরৈবাক অমনি। মচি অমা খক পানবা শামুগন্দাশিংগী চাদা ৭০ কাজিরঙ্গাদা ফংলি। পার্ক অসিদা শ্বাম্প দিয়ার,কৈ, শামু অমসুং ইরোইগুম্বা লম্লক্কী শাশিং উরকখি। মীরাইবদগী অমসুং মীফত্তশিংনা শা তানবদগী শামুগন্দাশিং খুদোংথিনিঙাই ওইরকপনি অমসুং ২০১৩ দা রাইনো ২৭ হাৎখিবগী থৌদোক লৈখ্রে। সরকারনা হোৎনবদগী ২০২২দা রাইনো অমদা শাদানবশিংনা হাৎখিদে। কাজিরঙ্গাগী সনা ফুদোংবা থৌরমদা অসামগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি। মীওই খুদিংমক নেসনেল পার্ক অসি য়েংবীয়ু। ঐনা কাজিরঙ্গাগী পুখিবা নিংশিংবশিং অসি ঐগী পুন্সি চুপ্পা লৈহৌরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐ বীর লাচিত বোরফুকানগী মীতম অমা মাইখুম হাংদোক্নবা খুদোংচাবা অমা ফংলে। বীর লাচিত ফুকান অসামগী থৌনা অমসুং অচেৎপা ফিরেপকী খুদমনি। ঐখোয়না নিউ দিল্লিদা ২০০২দা নিউ দিল্লিদা মহাক্কী ৪০০শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাংথোকখি। ঐনা অমুক হন্না অথৌবা লান্মী অসিগী মফমদা কোক নোঞ্জরি।
মরুপশিং,
হেরিতেচ অমসুং চাউখৎপা হায়বসি ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারগী লাইৱানি। হেরিতেচ ঙাক-শেনবগা লোয়ননা দবল ইঞ্জিন সরকারনা রাজ্য অসি চাউখৎনবা য়াংনা থবক পায়খৎলি। বিকাস ভি ঔর বিরাসাত ভি অসি ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারগী লাইৱানি। ইনফ্রাস্ত্রকচর, হকশেল অমসুং ইনর্জি সেক্তরশিংদা অসাম য়াংনা চাউখৎলে। এ.আই.আই.এম.এস, তিনসুকিয়া মেদিকেল কলেজ, সিব সাগর মেদিকেল কলেজ অমসুং জোরহাত্তা কেন্সর হোস্পিতালনা অসাম অসি অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংবগী মেদিকেলগী মফম অমা ওইহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি পি.এম উর্জা গঙ্গা য়োজনাগী মখাদা বরাউনি-গুৱাহাতি পাইপলাইন লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্লে। পাইপলাইন অসিনা নোর্থইস্তর্ন গ্রিদকা নেসনেল গ্রিদকা শম্নহনগনি অমসুং য়ুম লাখ ৩০ অমসুং সি.এন.জি স্তেসন ৬০০ হেনবদা গ্যাস পীগনি অমসুং বিহার, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং অসামগী জিলা ৩০ হেনবগী মীওইশিংদা কান্নবা পীগনি।
মরুপশিং,
ঙসি দিগবোই রিফাইনরি অমসুং গুৱাহাতি রিফাইনরি কেপাসিতি হেনগৎহনবগী প্রোজেক শঙ্গারে। অসামগী রিফাইনরশিংগী কেপাসিতি হেনগৎহন্নবা মীয়াম্না মতম কয়াগী মমাঙদগী তকশিন্দুনা লাকখিবা অদু মমাঙগী সরকারশিংনা মীরাইখি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা হোৎনবদগী অসামদা রিফাইনরিশিং অপুনবা কেপাসিতি শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং নুমালিগর রিফাইনরিগী কেপাসিতি শরুক অহুম হেনগৎলে। চাউখৎহন্নবগী অকনবা ৱাখল লৈরবা মতমদা মফম অমগী চাউখৎ-থৌরাং য়াংনা পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি অসামগী ইমুং লাখ ৫.৫ মখোয়গী পাক্কাগী য়ুমশিং ফংনবা মঙলান অদু মঙফাওনরে। রাজ্য অসিগী ইমুং লাখ ৫.৫ মখোয়না পামজবা অমসুং মখোয় মশাগী য়ুমদা হোঙজিনখিবা অদু অদোমগী সেবা তৌবা ঙম্বগী ঐগী পুন্সিদা খ্বাইদগী লাইবক ফবনি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
কংগ্রেস সরকারগী মতমদা, মীয়াম্না য়ুম অমা খক ফংনবা মতম কয়া ৱাংনা ঙাইনখি। হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা নোংমা খক্তদা অসামা য়ুম লাখ ৫.৫ ফংহল্লে। হায়রিবা য়ুমশিং অসি শুপ্নগী ফক্লাং মরিনা খাজিনবা য়ুমশিং নত্তে, য়ুমশিং অসিদা তোইলেতশিং, গ্যাস কন্নেক্সন, মৈ অমসুং তোতি ঈশিং য়াওরে। হৌজিক ফাওবদা ইমুং লাখ ১৮দা অসিগুম্বা য়ুমশিং ফংহনখ্রে। পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা শাখিবা য়ুমশিং অসিগী অয়াম্বা শরুক নুপীশিংদা মিংদা লৈবদা অপেনবা ফাওই। হৌজিক ঐগী ইমাশিং অমসুং ইচলশিং য়ুমশিংগী য়ুম্বুরেম্বী ওইরে। হায়বদি মখোয় মশাগী য়ুমশিং নুপী লাখ কয়াগী মমিংদা পাল্লে।
মরুপশিং,
অসামগী নুপী খুদিংমক্কী পুন্সি হিংবদা লাইহন্নবা অমসুং শেন হেন্না তুংশিন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। ঙরাং মালেমগী নুপীশিংগী নুমিত্তা গ্যাস সিলিন্দর অমদা লুপা ১০০ মমল তানবা ৱারেপ লৌখ্রে। অয়ুস্মান কার্দশিংনা নুপীশিংদা কান্নবা পীরে। জল জিবন মিসনগী মখাদা অসামদা ইমুং লাখ ৫০ তোতি ঈশিং ফংলে। অমৃত সরোভার কেম্পেনগী মখাদা ঐনা কোফি তেবল বুক অমা ফোঙবগী খুদোংচাবা ফংলে। অমৃত সরোভার অভিয়ানগী মখাদা রাজ্য অসি অমৃত সরোভর লিশিং অহুম শেমগৎলে। লৈবাক অসিদা নুপী করোর ৩ লাখপতি দিদি ওইহন্নবা থবক পায়খৎলে। অসামগী নুপী লাখ কয়া কেম্পেন অসিগী কান্নবা ফংলে। অসামগী লাখপতি দিদিশিং ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়ারি হায়বা চীফ মিনিস্তরনা হায়বদগী খঙলে। লাখপতি দিদিশিং অসি থাগৎপা ফোঙদোকচরি। করিগুম্বা থৌশিলশিং চুম্লবদি অমসুং মীচম মীয়াম শরুক য়ারবদি, অচৌবা অহোংবা লাকপা অদু অদোম উগনি, লৈবাক শীনবা থুংবগী খুঙ্গংশিংদা লাখপতি দিদিশিং শেমগৎপা হায়বসি মোদীগী গরেন্তিনি।
মরুপশিং,
২০১৪গী মতুংদা অসামদা পুৱারি ওইনা অওনবশিং লাকখ্রে। অসামদা লম লৈজদবা য়েলহৌমী লাখ ২.৫ হেনবদা লম ফংহনখ্রে অমসুং চা থাফমশিংগী শিন্মী লাখ ৮ রোম বেঙ্কগা শম্নহন্দুনা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা সরকারগী কান্নবশিং ফংহনখ্রে। মিদলমেনশিংগী মফম অমতা পীদ্রে। অহানবা ওইনা, সরকারনা মখোয়গী খোল্লাউ তাবীরে হায়বা লায়রবনা খল্লে অমসুং তারিবা অদু বি.জে.পি সরকারনি।
মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমগীদমক অৱাং-নোংপোক চাউখৎপা হায়বসি য়াম্না মরুওই। অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা মহাক্কী ইমুং-মনুংনি হায়না মোদীনা খল্লি। মরম অদুনা ঐখোয়না চহি কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা প্রোজেকশিংদা মীৎয়েং চঙলিবনি। সারাঘাই থোং, ধোলা-সাদিয়া থোং, বোগীবিল থোং শারে, ভারাক ভেল্লি ফাওবা রেলৱে ব্রোদ গেজ য়ৌরে, জোগিপারাদা মল্তি-মোদাল লোজিস্তিক্স পার্ক শাগৎলে, ব্রাহ্মাপুত্রা তুরেল মথক্তা অনৌবা থোং অনি শারে অমসুং অৱাং-নোংপোক্তা ঈশিংগী লম্বী ১৮ লৈরে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। হন্দক পাংথোকখিবা মন্ত্রীমন্দলগী মীফমদা অনৌবা মওং অমদা উন্নাতি স্কিম পাকথোক-চাউথোকপা অয়াবা পীখ্রে। মন্ত্রীমন্দলনা লিমোনগী এম.এস.পি হেনগৎহনবদগী রাজ্য অসিগী লিমোন থাবা লৌমীশিংশু কান্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঐগী থবকশিং অসিগী মরক্তা ওপোজিসন্না করি তৌরি? লৈবাক অসি লান্না লমজিংলিবশিংনা করি তৌরি ? হৌজিক, কংগ্রেস অমসুং মসিগী মরুপশিংনা মোদী চৈরি, মোদীগী ইমুং-মনুং অমা লৈতে হায়না চৈরি। মসিগী চৈবা অসিগী পাউখুম পীনবা লৈবাক পুম্বা লেপখৎলক্লে। লৈবাক শীনবা থুংবনা হায়রি- ঐ মোদীগী ইমুং-মনুংগী মীওইনি, ঐ মোদীগী ইমুং-মনুংগী মীওইনি, ঐ মোদীগী ইমুং-মনুংগী মীওইনি, ঐ মোদীগী ইমুং-মনুংগী মীওইনি। মসিগী নুংশিবা অসি বরনি। ভারতমচা করোর ১৪০ অসি মহাক্কী ইমুং-মনুংনি হায়না খনবদগী মীয়াম্না মোদী নুংশিবনি অমসুং মহাক্না অহিং-নুংথিল অনিমক মীয়ামগী থবক তৌরি। ঙসিগী থৌরম অসিদা মদুগী থাজবা অদু উরে। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগীদমক অদোম অমুক হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অদোমগী খুৎশিং থাংগৎলগা ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
ভারত মাতা কি জয় !
খোঞ্জেল অসি ঙসি অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা য়ৌহনগদবনি।
ভারত মাতা কি জয় !
ভারত মাতা কি জয়
লাখপতি দিদিগী খোঞ্জেল হৌহনগদবনি।
ভারত মাতা কি জয় !
ভারত মাতা কি জয় !
ভারত মাতা কি জয় !
অদোম থাগৎচরি।