ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମର ଜୋରହାଟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 MAR 2024 6:20PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର, ଆପୋନାଲୋକା ଭାଲେୟା କୁଫଲେ ଆସେ ?
ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଜୀ, କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସହଯୋଗୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ଜୀ ସୋନୋୱାଲ ଜୀ, ରାମେଶ୍ୱର ତେଲି ଜୀ, ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଉପସ୍ଥିତ ଜନପ୍ରତିନିଧି, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଆସାମର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି । ମୁଁ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ ଆପଣମାନକୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଏବେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ୨୦୦ଟି ସ୍ଥାନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବସିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ବିକାଶ ମହୋତ୍ସବରେ ଅଂଶୀଦାର ହେଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଲି ... ଗୋଲାଘାଟବାସୀ କିପରି ହଜାର ହଜାର ଦୀପ ପ୍ରଜ୍ୱଳନ କରିଥିଲେ। ଆସାମବାସୀଙ୍କ ଏହି ସ୍ନେହ ଓ ଆତ୍ମୀୟତା ହିଁ ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି। ଆଜି ମୁଁ ଆସାମବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ୧୭,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ଏଥିରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ଆସାମରେ ବିକାଶର ଗତିକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହି ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଆସାମର ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନର ବିଶାଳତା, ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। କାଜିରଙ୍ଗା ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାର ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ବ୍ୟାଘ୍ର ଅଭୟାରଣ୍ୟ । ଏହାର ଜୈବ ବିବିଧତା, ଏହାର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ । କାଜିରଙ୍ଗା ୟୁନେସ୍କୋ ର ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳର ମାନ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ପୃଥିବୀର ଗୋଟିଏ ଶିଙ୍ଗିଆ ଗଣ୍ଡା ମଧ୍ୟରୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଆମ କାଜିରଙ୍ଗାରେ ବାସ କରନ୍ତି । ଏଠାକାର ପ୍ରାକୃତିକ ପରିବେଶରେ ବାଘ, ହାତୀ, ଜଳାଶୟ ହରିଣ, ଜଙ୍ଗଲୀ ପକ୍ଷୀ ଓ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବନ୍ୟଜନ୍ତୁଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ଅନୁଭୂତି ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ। ଏହାଛଡ଼ା କାଜିରଙ୍ଗା ପକ୍ଷୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର୍ଗ ସଦୃଶ। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ଅସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଓ ଅପରାଧିକ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତା ଯୋଗୁଁ ଆସାମ, ଏହାର ଗଣ୍ଡାର ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ ସଙ୍କଟରେ ପଡ଼ିଥିଲା। ୨୦୧୩ରେ ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ୨୭ଟି ଗଣ୍ଡା ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାର ଓ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ୨୦୨୨ରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଶୂନହୋଇଛି। ୨୦୨୪ କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆସାମବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ କାଜିରଙ୍ଗାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ, ତେଣୁକୁ ଆସିବା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ । ମୁଁ କାଜିରଙ୍ଗାରୁ ଆଣିଥିବା ସ୍ମୃତି ଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଜୀବନ ମୋ ସହିତ ରହିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ମୋତେ ବୀର ଲସିତ୍ ବୋରଫୁକନଙ୍କ ବିଶାଳ ଏବଂ ଭବ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଲସିତ ବୋରଫୁକାନ ଆସାମର ବୀରତ୍ୱ, ଆସାମର ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ । ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଲସିତ ବୋରଫୁକନର ୪୦୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷକୁ ପୂରା ଉତ୍ସାହର ସହ ପାଳନ କରିଥିଲୁ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ବୀର ଯୋଦ୍ଧା ଲାସିଟ୍ ବୋର୍ଫୁକାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଐତିହ୍ୟ ତଥା ବିକାଶ ଏହା ଆମର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର ରହିଛି। ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ସହିତ ଆସାମର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଏଠାକାର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସାମ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଦ୍ରୁତ ଗତି ରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ହେଉଛି। ଆଜି ଏଠାରେ, ତିନସୁକିଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଖପାଖ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନେ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ । ମୋର ଶେଷ ଆସାମ ଗସ୍ତସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋର ଶେଷ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିଲି,ମୁଁ ଗୁଆହାଟୀ ଏବଂ କରିମଗଞ୍ଜରେ ଦୁଇଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲି । ଆଜି ଶିବସାଗର ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଆପଣଙ୍କ ଜୋରହାଟରେ ଏକ କର୍କଟ ଡାକ୍ତରଖାନା ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏହି ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ଆମର ଆସାମ ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ଆସାମ ପରିଣତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉର୍ଜା ଗଙ୍ଗା ଯୋଜନାରେ ନିର୍ମିତ ବରୌନି-ଗୌହାଟୀ ପାଇପଲାଇନକୁ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଗ୍ରୀଡକୁ ଜାତୀୟ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରିଡ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଏବଂ ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ହେବ । ବିହାର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଓ ଆସାମର ୩୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକେ ଏହାର ଲାଭ ପାଇବେ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଦିଗବୋଇ ରିଫାଇନାରୀ ଏବଂ ଗୌହାଟୀ ରିଫାଇନାରୀର କ୍ଷମତା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆସାମର ଲୋକମାନେ ଆସାମର ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଦାବି କରି ଆସୁଥିଲେ। ସେଠାରେ ଆନ୍ଦୋଳନ, ବିକ୍ଷୋଭ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ଏହି ଭାବନା ପ୍ରତି କେବେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇନଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଜେପି ସରକାର ଆସାମର ୪ଟି ବିଶୋଧନାଗାରର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ଆସାମର ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକର ସମୁଦାୟ କ୍ଷମତା ଦୁଇଗୁଣ ହୋଇଯିବ । ଆଉ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ନୁମାଲିଗଡ଼ ବିଶୋଧନାଗାରର କ୍ଷମତା ତିନି ଗୁଣ, ତିନି ଗୁଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶର ଦୃଢ଼ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥାଏ, ସେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼ ଓ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆସାମର ମୋର ସାଢ଼େ ୫ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଛି । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରେ ୫.୫ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ଥିବା ନିଜ ପସନ୍ଦର ପକ୍କା ଘରକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଜୀବନରେ ଏହା କେତେ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ସେବା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଯେଉଁଠି ଲୋକମାନେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଘର ପାଇଁ ତାରସି ଯାଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାର କେବଳ ଆସାମରେ ଗରିବଙ୍କୁ ଦିନକୁ ସାଢେ୫ ଲକ୍ଷ ଘର ଦେଉଛନ୍ତି। ଆଉ ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଚାରି କାନ୍ଥ ନୁହେଁ, ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକରେ ଶୌଚାଳୟ, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ, ବିଜୁଳି, ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ରହିଛି, ଏସବୁ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସଂଯୁକ୍ତ ରହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଆସାମରେ ଏଭଳି ୧୮ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଦିଆଯାଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଘର ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି । ଏବେ ସେମାନେ ଘରର ମାଲିକାଣୀ ପାଲଟିଯାଇଛନ୍ତି, ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ମା' ଭଉଣୀ। ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ନିଜ ଘରର ମାଲିକାଣୀ କରିଦେଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆସାମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ, କେବଳ ତାଙ୍କ ସଞ୍ଚୟ ମଧ୍ୟ ବଢିବ ନାହିଁ, ସେ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସଞ୍ଚୟ କରନ୍ତୁ । ଗତକାଲି ବିଶ୍ୱ ମହିଳା ଦିବସରେ ଆମ ସରକାର ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ର ମୂଲ୍ୟ ୧୦୦ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଯେଉଁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ତାହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ମା' ଭଉଣୀମାନେ। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଆସାମରେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ଘରେ ଜଳ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିଛି। ଅମୃତ ସରୋବର ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଏହାର କପି ଟେବୁଲ ବୁକ୍ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି | ଅମୃତ ସରୋବର ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ତିନି ହଜାର ଅମୃତ ସରୋବର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେଉଛି । ବିଜେପି ସରକାର, ଦେଶରେ ୩ କୋଟି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କହୁଛି, ସେମାନେ ସୁନ୍ଦର ଟୋପି ପିନ୍ଧି ବସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଭଉଣୀ ନୁହଁନ୍ତି କି, ୩ କୋଟି କୋଟିପତି ଦିଦି ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି, ଦେଶରେ ୩ କୋଟି କୋଟିପତି ଦିଦି ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡ଼ିତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଆସାମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନର ଫାଇଦା ପାଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆସାମରେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଲଖପତି ଦିଦି ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଏହି କୋଟିପତି ଦିଦିମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସାର ସହ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତୁ। ଯଦି ସଠିକ ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କର ନିୟତ ଅଛି, ସାଧାରଣ ଲୋକ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ କେତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଲଖପତି ଦିଦି କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ଅଭିଯାନକୁ ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ସାଥୀମାନେ
୨୦୧୪ ପରେ ଆସାମରେ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୂଳଦୁଆ ପଡ଼ିଥିଲା। ଆସାମରେ ଅଢେଇ ଲକ୍ଷ ଭୂମିହୀନ ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ଜମି ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଚା' ବଗିଚା ଶ୍ରମିକମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଜଡ଼ିତ ଯୋଡା ଯାଇ ନ ଥିଲା। ଚା' ବଗିଚାରେ କାମ କରୁଥିବା ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଆମ ସରକାର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଯୋଡ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ହେବା ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସେହି ଶ୍ରମିକମାନେ ମଧ୍ୟ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ସହାୟତା ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆମେ ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବାଟ ବନ୍ଦ କରିଦେଲୁ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗରିବ ମାନେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁଥିବା ସରକାର ଅଛି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ବିଜେପି ସରକାର ।
ସାଥୀମାନେ
ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପପୂରଣ ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ବିକାଶ ଜରୁରୀ । କଂଗ୍ରେସର ଦୀର୍ଘ ଶାସନ କାଳରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସରକାରଙ୍କ ଅବହେଳାର ଶିକାର ହୋଇଛି। ଅନେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ପରେ ସେ ଫଟୋ ଉଠାଇ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବା ପରେ ହାତ ଟାଣି ଦେଉଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ମୋଦି ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ନିଜର ପରିବାର ବୋଲି ବିବେଚନା କରନ୍ତି। ତେଣୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ କେବଳ ଲେଖାରେ ଓ କାଗଜପତ୍ରରେ ଛାଡି ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ। ବିଜେପି ସରକାର ସରାଇଘାଟଠାରେ ଢୋଲା ସାଦିଆ ସେତୁ ଓ ବୋଗିବିଲ ସେତୁରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରି ଦେଶ ସେବାରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ସମୟରେ ହିଁ ବରାକ ଉପତ୍ୟକାକୁ ବ୍ରଡ୍ ଗେଜ୍ ରେଳ ସଂଯୋଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ୨୦୧୪ ପରେ ଏଠାରେ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥିବା ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଯୋଗୀଗୋପାଠାରେ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ରେ ୨ଟି ନୂଆ ପୋଲ ନିର୍ମାଣକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିଛି । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସାମରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଜାତୀୟ ଜଳପଥ ଥିଲା, ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ୧୮ଟି ଜାତୀୟ ଜଳପଥ ରହିଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏହି ବିକାଶ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆମ ସରକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତି ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ଏକ ନୂତନ ରୂପରେ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଶିଳ୍ପ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି । ଆସାମର ଜୁଟ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଏକ ବଡ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜୁଟ ପାଇଁ ଏମଏସପି କୁଇଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୨୮୫ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି କ୍ୟାବିନେଟ । ଏବେ ଜୁଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୫,୩୩୫ ଟଙ୍କା ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋର ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ ବିରୋଧୀମାନେ କ'ଣ କରୁଛନ୍ତି? ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ କ'ଣ କରୁଛନ୍ତି? ମୋଦିଙ୍କୁ ଗାଳି ଗୁଲଜ କରୁଥିବା କଂଗ୍ରେସ ଓ ଏହାର ସାଙ୍ଗମାନେ ଆଜିକାଲି କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦିଙ୍କର କୌଣସି ପରିବାର ନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାରର ଜବାବରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ସାରା ଦେଶ କହୁଛି- 'ମୁଁ ମୋଦୀଙ୍କ ପରିବାର', 'ମୁଁ ମୋଦୀଙ୍କ ପରିବାର', 'ମୁଁ ମୋଦୀଙ୍କ ପରିବାର', 'ମୁଁ ମୋଦୀଙ୍କ ପରିବାର', 'ମୁଁ ମୋଦୀଙ୍କ ପରିବାର', 'ମୁଁ ମୋଦୀଙ୍କ ପରିବାର'। ଏହା ହେଉଛି ଭଲପାଇବା, ଏହା ହେଉଛି ଆଶୀର୍ବାଦ । ମୋଦିଙ୍କୁ ଦେଶର ଏହି ଭଲପାଇବା ମିଳୁଛି କାରଣ ମୋଦି କେବଳ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନିଜର ପରିବାର ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁନାହାନ୍ତି ବରଂ ଦିନ ରାତି ସେମାନଙ୍କ ସେବା ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ ହେଉଛି ଘଟଣା ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରତିଫଳନ। ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଧନ୍ୟବାଦ । ଏବଂ ଏତେ ବଡ଼ ଧରଣର ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଦୁଇ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇ ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଆଜି ସ୍ୱର ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଆମର ଏହି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କ ସ୍ୱର ଆହୁରି ଅଧିକ ଜୋରରେ ହେବା ଦରକାର ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା ଦୀର୍ଘ ଦିନ ବଞ୍ଚିଛନ୍ତି।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Jorhat, Assam
09 MAR 2024 6:20PM by PIB Delhi
Namaskar! Hope you are doing well!
Chief Minister of Assam, Himanta Biswa Sarma ji, my colleagues in the cabinet Sarbananda Sonowal ji and Rameshwar Teli ji, all the ministers of the Assam government, all the representatives present here, other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Assam!
You have come here in such large numbers to bless us. I express my gratitude with a bowed head. And, I was just informed by the Chief Minister that millions of people are participating in this development celebration at 200 locations through video conference. I also welcome them. And I saw on social media how the people of Golaghat lit thousands of lamps. This affection and affinity of the people of Assam are my great assets. Today, I am fortunate to inaugurate and lay the foundation stones for projects worth over 17,000 crores for the people of Assam. These projects are related to health, housing, and petroleum. These projects will accelerate the pace of development in Assam. I extend my heartfelt congratulations to all the people of Assam for these development projects.
Friends,
Before coming here, I also got the opportunity to see the vastness and natural beauty of Kaziranga National Park up close. Kaziranga is a unique national park and tiger reserve. Its biodiversity and ecosystem attract everyone. Kaziranga also takes pride in being a UNESCO World Heritage Site. Kaziranga is also home to 70 per cent of the world's one-horned rhinos. The experience of seeing tigers, elephants, swamp deer, wild buffaloes, and various other wildlife animals in this natural environment is truly something else. Moreover, Kaziranga is like heaven for bird watchers. Unfortunately, due to the negligence of previous governments and criminal poaching, rhinos, which are the identity of Assam, were also endangered. In 2013 alone, 27 rhinos were poached here. But due to the efforts of our government and the people here, this number has become zero by 2022. Kaziranga National Park is also going to celebrate its golden jubilee year in 2024. I extend my heartfelt congratulations to the people of Assam for this as well. And I would also like to tell the countrymen to mark the golden jubilee year of Kaziranga by visiting here. The memories I bring from Kaziranga will stay with me for a lifetime.
Friends,
Today, I also had the privilege of unveiling the grand and magnificent statue of Veer Lachit Borphukan. Lachit Borphukan is the epitome of courage and valour of Assam. We celebrated the 400th birth anniversary of Lachit Borphukan with great enthusiasm in Delhi in 2022. I once again pay my respects to the brave warrior Lachit Borphukan.
Friends,
‘Virasat’ (heritage) and ‘Vikas’ (development) both have been the mantra of our double-engine government. Along with the conservation of heritage, the double-engine government of Assam is working just as swiftly for the development of the region. Assam has shown unprecedented progress in the areas of infrastructure, healthcare, and energy. The construction of AIIMS has provided great convenience to the people here. Today, the inauguration of the Tinsukia Medical College has also taken place. This will ensure better healthcare facilities for people in surrounding districts. During my previous visit to Assam, I laid the foundation stones for two medical colleges in Guwahati and Karimganj. Today, the foundation stone of the Shivsagar Medical College has been laid. Additionally, a cancer hospital has been built in Jorhat. With the development of health infrastructure, Assam will become a significant centre for healthcare services for the entire Northeast.
Friends,
Today, the Barauni-Guwahati pipeline, built under the PM Urja Ganga project, has been dedicated to the nation. This gas pipeline will connect the Northeastern Grid to the National Gas Grid. It will supply gas to nearly 30 lakh families and over 600 CNG stations. More than 30 districts of Bihar, West Bengal, and Assam will benefit from this pipeline.
Friends,
Today, the expansion of the capacities of the Digboi Refinery and the Guwahati Refinery has also been inaugurated. For decades, there was a demand from the people of Assam to increase the capacity of Assam's refineries. There were protests and demonstrations here. But previous governments never paid attention to the sentiments of the people here. However, the BJP government has consistently worked to increase the capacity of all four refineries in Assam in the past 10 years. Now, the total capacity of Assam's refineries will double. Moreover, the capacity of the Numaligarh Refinery is set to triple, yes, triple. When there is a strong intention for the development of a region, work also happens with strength and at a rapid pace.
Friends,
Today, the dream of having a permanent home has come true for over 5.5 lakh families in Assam. Just imagine, over 5 lakh families are moving into their own, preferred, and owned homes in one state. Brothers and sisters, it is such a great fortune of life that I am able to serve you.
Brothers and sisters,
People were yearning for homes during the Congress government's time, but our government, as you can see, is providing over 5.5 lakh homes to the poor in Assam alone, over 5.5 lakh homes. And these homes are not just four walls; along with these homes, facilities like toilets, gas connections, electricity, and piped water are also provided. So far, 18 lakh families have been provided with pucca houses in Assam. And I am pleased to note that the majority of homes provided under the PM Awas Yojana are registered in the names of women. Now, my mothers and sisters have become owners of these houses. That is, these homes have made lakhs of women the owners of their own homes.
Friends,
Our effort is to make the life of every woman in Assam easier, to increase her savings, to make her financially stable. Just yesterday, our government reduced the price of gas cylinders by Rs. 100 on International Women's Day. Our government, which is providing free medical treatment through the Ayushman card, its significant beneficiaries are our mothers, sisters, and women. Under the Jal Jeevan Mission, more than 50 lakh new households in Assam have received water connections in the past 5 years. Under the Amrit Sarovar campaign, 3,000 Amrit Sarovars are also proving to be very beneficial. I also had the opportunity to release its coffee table book. I'm saying this to you, sisters wearing nice hats, that the BJP government is also working on a campaign to make 3 crore sisters ‘Lakhpati Didis’ in the country. This campaign is empowering women associated with self-help groups, providing them with new opportunities. The benefit of this campaign is also reaching lakhs of women in Assam. And the Chief Minister was telling me that all the ‘Lakhpati Didis’ in Assam are present here. Please applaud these ‘Lakhpati Didis’ by clapping. If policies are in the right direction and common people come together, you will see a huge change. This is Modi's guarantee to make ‘Lakhpati Didis’ in the villages across the country.
Friends,
Since 2014, the foundation for several historic changes has been laid in Assam. Land rights were granted to over two and a half lakh landless residents. For seven decades after independence, tea garden workers were not integrated into the banking system. Our government started linking approximately 8 lakh workers in tea gardens to the banking system. Integration into the banking system means that these workers started receiving benefits from government schemes. Those who were entitled to the monetary benefits from the government started getting the money in their bank accounts directly. We closed all the doors for the middlemen. For the first time, the poor felt that there was a government which was taking care of them, and it was the BJP government.
Friends,
To fulfil the resolve of ‘Viksit Bharat’, the development of the Northeast is essential. During the long tenure of Congress rule, the Northeast endured years of government neglect. Many development projects were inaugurated with much fanfare, only to mislead people and then be forgotten. But Modi considers the entire Northeast as his family. Therefore, we focused on completing projects that had been pending for years, merely written on paper and left untouched. The BJP government completed the construction of the second bridge at Saraighat, the Dhola-Sadiya bridge, and the Bogibeel bridge, dedicating them to the service of the nation. During our government's tenure, broad gauge rail connectivity was extended to Barak Valley. Many projects were launched after 2014 to give a fillip to development. Construction of the multi-modal logistics park began in Jogighopa. Approval was granted for building two new bridges over the Brahmaputra River. Until 2014, Assam had only one National Waterway; today there are 18 National Waterways in the Northeast. This infrastructure development has created new industrial opportunities. Our government has approved the expansion of the Unnati Scheme to strengthen the industrial ecosystem of the Northeast. A significant decision has also been made for Assam's jute farmers. The Cabinet has increased the MSP for jute to Rs. 285 per quintal this year. Now, jute farmers will receive Rs. 5,335 per quintal of jute.
Friends,
Amidst all these efforts of mine, what are our opponents doing? What are those misleading the country doing? The Congress and its allies, who keep on abusing Modi, have started saying lately that Modi doesn't have a family. In response to their criticism, the entire nation has stood up. The whole country is saying - 'I am Modi's family', 'I am Modi's family', 'I am Modi's family', 'I am Modi's family', 'I am Modi's family', 'I am Modi's family'. This is love, this is blessings. This love of the country is bestowed upon Modi because he not only considers 1.4 billion countrymen as his family but also serves them day and night. Today's event is a reflection of the same. Once again, I extend my best wishes to all of you for coming in such large numbers. Thank you. And I also congratulate you for the development works on such a large scale. Raise both hands up and say with me -
Bharat Mata ki—Jai!
Your voice should reach the entire Northeast.
Bharat Mata ki—Jai! Bharat Mata ki—Jai!
The voice of the ‘Lakhpati Didis’ should be even louder.
Bharat Mata ki—Jai! Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai! Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.