Prime Minister's Office
PM’s interaction with the winners of first-ever National Creators Awards
PM acknowledges creators’ contribution in nation-building
Creators praise PM for his energy, spontaneity and creating enabling environment through Digital India, Startup India and revitalizing the places of faith
08 MAR 2024 1:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi presented the first-ever National Creators Award today at Bharat Mandapam, New Delhi. He also had a brief interaction with the winners. The award is envisioned as a launchpad for using creativity to drive positive change.
For the category ‘New India Champion’ award was given to Abhi and New. The Prime Minister asked them about how they keep the interest of their audience while presenting dry facts. The said that like the Prime Minister's way of presentation, if the facts are presented with energy, the audience accepts that. The Prime Minister complimented them for taking up the challenging but extremely important field.
Best Storyteller Award went to Keerthika Govindhasamy know as Keerthi History. When She touched the PM's feet the Prime Minister reciprocated and said that touching feet in the field of art is different but personally he gets disturbed particularly when a daughter touches his feet. When she talked about her limitations with Hindi, the Prime Minister asked to speak in any preferred language as ‘this is a huge country and you will be heard at least in some corner of this great land’. She appreciated the Prime Minister for acknowledging and promoting the great Tamil Language. She told the Prime Minister about the interconnected nature of history and politics and resulting occasional backlash in social media. As the Prime Minister asked, she said today’s teenage audience prefers to learn about the greatness of India.
Disruptor of the Year was awarded to Ranveer Allahbadia. The Prime Minister suggested Ranveer creates awareness about sleep deprivation and mentioned sleeping only for a few hours for the past several years. PM Modi also touched upon the benefits of Yog Nidra. He congratulated Ranveer for his success.
Ex-Scientist from ISRO, Ms Pankti Pandey from Ahmedabad received the Green Champion Award for amplifying the message of Mission LiFE. Upon interaction, the Prime Minister delivered an anecdote popularly known to the people of Ahmedabad drawing huge applause from the crowd. Ms Pankti recommended the people to analyze their waste and perform a waste audit of the trash being discarded from home in an effort to make zero waste. The Prime Minister asked her to conduct a detailed study about Mission LiFE and recalled his clarion call to make ones’ lives environment friendly
The Award for Best Creative for Social Change went to Jaya Kishori known as Meera of modern times. She shares stories from Bhagavad Gita and Ramayana insightfully. She explained her journey as ‘Kathakaar’ and how she is creating an interest among the youth by presenting the great insights of the epics of our culture. She also talked about the possibility of living a meaningful life while fulfilling one’s materialistic responsibilities.
Lakshya Dabas received the Most Impactful Agri Creator for his work on improving agricultural practices with the use of innovation and technology. His brother received the award on his behalf and highlighted the need for natural farming in the country. He informed about training more than 30,000 farmers about ways of natural farming and protecting the crops from insects and pests. The Prime Minister lauded his thought process in the present day and age and urged him to meet the Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat ji to discuss his vision on natural farming where he has persuaded more than 3 lakh farmers to adopt natural farming. He also urged Mr Lakshya to listen to Shri Devvrat’s YouTube videos. The Prime Minister also asked for his assistance in debunking the myths surrounding natural farming and organic farming.
Cultural Ambassador of the Year Award went to Maithili Thakur who performs original songs, covers and traditional folk music in multiple Indian languages. On the Prime Minister’s request she performed a devotional song for Bhagwan Shiv on the occasion of Mahashivratri. The Prime Minister remembered Cassandra Mae Spittmann who was mentioned by PM in one of his Mann Ki Baat programmes. She sings songs, especially devotional songs in many Indian languages. On meeting the Prime Minister recently, she sang Achyutam Keshavam and a Tamil song in front of PM Modi.
The Best International Creator Award had three creators, Kiri Paul from Tanzania, Drew Hicks from America, Cassandra Mae Spittmann from Germany. Drew Hicks received the Award from PM. Drew Hicks, with his fluent Hindi and Bihari accent has amassed social media popularity and fame for linguistic talent in India. Expressing his happiness for the Award, Drew said that he wishes to make people happy and raise the name of India. He informed that his interest in Indian culture rose due to his father’s connection with BHU and Patna. Prime Minister Modi wished him luck and said that his every sentence will inspire the youth of the country.
Kamiya Jani of Curly Tales was given the best travel creator award. She focuses on food, travel & Lifestyle and showcases beauty and variety of India in her videos. She talked about the beauty of India and said that the objective is that India should be number 1 on the global map. When she said that she is confused about visiting Lakshadweep or Dwarka, the Prime Minister said that for Dwarka she will have to go very deep to the laughter among the audience. PM Modi recalled the bliss that he felt on having darshan of the submerged city of Dwarka. Narrating his experience of going to Aadi Kailash, the Prime Minister said that he experienced the places of height and depth both. He also asked the creators to inspire devotees to experience the holy places in their entirety other than the darshan part. He also reiterated that 5-10 percent of the total travel budget should be spent on local products. Apart from supporting the local economy, this helps in emphasizing the Ek Bharat Shreshtha Bharat spirit also, he said. Kamiya thanked the Prime Minister for rejuvenating the places of faith in the country.
‘Technical Guruji’ Gaurav Chaudhary a top tech YouTuber won the Tech Creator Award. He credited Digital India for contributing to his channel in a significant way. The Prime Minister said “for a bright future we need to democratize technology. UPI is a big symbol of that as it belongs to everyone. World will progress only when such democratization takes place”. Gaurav narrated his experience of using UPI in Paris and said that Indian solutions can help the world.
Malhar Kalambe received Swachhata Ambassador Award for leading clean up drives since 2017. He also raises awareness on plastic pollution and climate change. He is the founder of ‘Beach Please’. The Prime Minister joked with lanky Malhar and told him that many creators here talk about food and nutrition. He elaborated on his journey and campaigns and said that attitudes towards removing garbage will need to change. The Prime Minister praised the consistency of his efforts and complimented him for creating an environment for cleanliness.
Heritage Fashion Icon Award was given to Jahnvi Singh, a 20-year-old content creator for Instagram who talks about Indian Fashion and promotes Indian Sarees. The Prime Minister said that the textile market goes with fashion and praised the creator for her efforts in promoting Indian textiles. She reiterated her motto of taking Indian themes forward with Sanskriti, Shastra and Saree. The Prime Minister, pointing towards the trend of readymade turbans, dhoti and such apparels that need tying, asked her views on promoting such things. She also emphasized the beauty of Indian textiles. The Prime Minister said India has always been a leader in fashion.
Best Creative Creator- female award went to Shraddha famous for her multilingual comedy sets and creates engaging and relatable content across generations. Receiving her with her trademark ‘Aiyyo’, the Prime Minister said that this is the second time he met Shraddha. Shraddha said that the award is recognition for those who are creating content from their homes and she also pointed towards her approach to find light humour in serious themes. Shraddha complemented the Prime Minister for his spontaneity in his interaction with the creators.
RJ Raunaq received the Best Creative Creator-male award. Raunaq said that with Mann Ki Baat, the Prime Minister is also an important, record-breaking figure of the radio industry. He thanked the Prime Minister on behalf of the radio industry. Raunaq also spoke in his trademark ‘Baua’ style.
Award for Best Creator in Food Category went to Kabita’s Kitchen, A housewife who became a digital entrepreneur with her recipes and tutorials. Continuing with his concern for Malhar’s lean physique, the PM jokingly told Kabita to take care of him. She stressed the importance of cooking as a key life skill. She also said schools should sensitize the students about agriculture so that they realize the importance of food and avid wastage. The Prime Minister said that people should try the local cuisine when traveling. The Prime Minister told food related creators to promote millets- Shri Anna and also promote the awareness of nutritional values. The Prime Minister remembered his visit to Taiwan where he was recommended a Buddhist restaurant for vegetarian food. When he saw non vegetarian looking dishes there and on enquiry, he was informed that vegetarian dishes were shaped like chicken mutton and similar dishes so that local population get attracted towards such food.
Naman Deshmukh received the Best Creator in Education Category. He is an Instagram influencer and content creator in tech and gadget space. He covers technology, gadgets, finance, social media marketing and educates audiences on tech related subjects like AI and coding. He informed the Prime Minister about his content on educating people on various online scams and also benefits and ways of availing benefits from the government schemes. The Prime Minister praised him for creating awareness about safe surfing and social media practices. The Prime Minister told the creators to create content on Atal Tinkering Labs. He also said that children should be encouraged to take up science as successes like Chandrayaan have created a new scientific temper among children.
Ankit Baiyanpuria was given the Best Health and Fitness Creator Award by the Prime Minister. Ankit is a fitness influencer and is famous for completing his 75 hard challenges. He had collaborated with the Prime Minister. Ankit told the audience to work out regularly and lead a balanced lifestyle.
‘Triggered Insaan’ Nischay was given the Gaming Creator Award. He is a Delhi-based YouTuber, Live-streamer and gamer. He thanked the Prime Minister for recognizing the Gaming Category.
Aridaman was given Best Micro Creator. He specializes in vedic astronomy and ancient Indian wisdom. He explores astrology, spirituality and personal growth. The Prime Minister narrated a light-hearted anecdote pretending to be a palm reader in an unreserved train compartment how he was given a seat every time. Aridaman said that he makes content on Dhram Shastra and said the trophy has many elements of the Shastras with Dharm Chakra, Vrishabh and Simha. He said that we need to follow the ideals of Dharm Chakra. Aridaman also stressed the need to embrace Indian attire.
Best Nano Creator Award was given to Piyush Purohit from Chamoli Uttarakhand who highlights little known places, people and regional festivals. The Prime Minister recalled one of his requests in Mann ki Baat where girls from Kerala sang a song from Chamoli.
Aman Gupta, Founder and CEO of boAT and famous for his involvement in Shark Tank India was given Best Celebrity Creator Award. He told the Prime Minister that he started his company when Start Up and Stand-Up India were launched in 2016. And in a short span of time, they are one of the largest audio brands in the world.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର୍ସ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
08 MAR 2024 1:45PM by PIB Bhubaneshwar
ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ କ୍ରିଏଟର୍ସଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶକ୍ତି, ସ୍ୱତଃସ୍ଫୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ସକ୍ଷମ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ସ୍ରଷ୍ଟାମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
ପୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି: ୦୮ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ଅପରାହ୍ନ ୧.୪୫ ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ବିଜେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏହି ପୁରସ୍କାରକୁ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ସୃଜନଶୀଳତା ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏକ ଲଞ୍ଚପ୍ୟାଡ୍ ଭାବରେ କଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।
ନ୍ୟୁ ଇଣ୍ଡିଆ ଚାମ୍ପିଅନ୍ବର୍ଗ ପାଇଁ ଅଭି ଏବଂ ନୂତନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଷ୍କ ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ସମୟରେ ଦର୍ଶକଙ୍କ ଆଗ୍ରହ କିପରି ବଜାୟ ରଖନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥାପନା ପଦ୍ଧତି ପରି, ଯଦି ତଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଶକ୍ତି ସହିତ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଦର୍ଶକମାନେ ତାହା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ କିନ୍ତୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରେଷ୍ଠ କାହାଣୀକାର ପୁରସ୍କାର କୀର୍ତ୍ତିକା ଗୋବିନ୍ଦସାମୀଙ୍କୁ କୀର୍ତ୍ତି ଇତିହାସ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା। ଯେତେବେଳେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପାଦ ଛୁଇଁଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିଦାନ ଦେଇ କହିଲେ ଯେ କଳା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଦ ଛୁଇଁବା ଭିନ୍ନ କଥା କିନ୍ତୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ସେ ବିରକ୍ତ ହୁଅନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଝିଅ ତାଙ୍କ ପାଦ ଛୁଇଁଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ସେ ହିନ୍ଦୀ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ସୀମାବଦ୍ଧତା ବିଷୟରେ କଥା ହେଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେକୌଣସି ପସନ୍ଦର ଭାଷାରେ କହିବାକୁ କହିଥିଲେ କାରଣ 'ଏହା ଏକ ବିଶାଳ ଦେଶ ଏବଂ ଏହି ମହାନ ଭୂମିର କୌଣସି କୋଣରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଣାଯିବ'। ସେ ମହାନ ତାମିଲ ଭାଷାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଇତିହାସ ଏବଂ ରାଜନୀତିର ପରସ୍ପର ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ କେତେକ ସମୟରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିବା ପରି, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କିଶୋର ଦର୍ଶକ ଭାରତର ମହାନତା ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି।
ବର୍ଷର ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତକାରୀ ରଣବୀର ଆଲ୍ଲାହାବାଦିଆଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରଣବୀରଙ୍କୁ ନିଦ୍ରା ଅଭାବ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି କେବଳ କିଛି ଘଣ୍ଟା ଶୋଇବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ଯୋଗ ନିଦ୍ରାର ଲାଭ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ସେ ରଣବୀରଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଆଇଏସଆରଓର ପୂର୍ବତନ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଶ୍ରୀମତୀ ପଙ୍କ୍ତି ପାଣ୍ଡେ ମିଶନ୍ ଲାଇଫ୍‌ର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରୀନ୍ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ପୁରସ୍କାର ପାଇଲେ। ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଉପାଖ୍ୟାନ ଶୁଣାଇଲେ ଯାହାକୁ ଦର୍ଶକମାନେ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କଲେ। ଶ୍ରୀମତୀ ପଙ୍କ୍ତି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅପଚୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଘରୁ ବାହାରକୁ ପକାଯାଉଥିବା ଅଳିଆର ଏକ ଅପଚୟ ଅଡିଟ୍ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଶୂନ୍ୟ ଅପଚୟ ହୋଇପାରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ମିଶନ୍ ଲାଇଫ୍‌ ବିଷୟରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ସ୍ପଷ୍ଟ ଆହ୍ୱାନକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ।
ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୃଜନଶୀଳତାର ପୁରସ୍କାର ଆଧୁନିକ ସମୟର ମୀରା ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଜୟା କିଶୋରୀଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ଏବଂ ରାମାୟଣର କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ସେ 'କଥାକାର' ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ମହାକାବ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମହାନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କିପରି ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ତାହା ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ। ସେ ନିଜର ଭୌତିକବାଦୀ ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନଯାପନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦାବାସଙ୍କୁ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର ସହିତ କୃଷି ପଦ୍ଧତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କୃଷି ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି। ତାଙ୍କ ଭାଇ ତାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ଉପାୟ ଏବଂ କୀଟପତଙ୍ଗ ଏବଂ କୀଟପତଙ୍ଗ ଠାରୁ ଫସଲକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ବିଷୟରେ ୩୦୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜିର ଯୁଗରେ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରଶଂସନୀୟ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀଙ୍କୁ ଭେଟି ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତାଇଛନ୍ତି। ସେ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ୟଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ଦେବବ୍ରତଙ୍କ ୟୁଟୁବ ଭିଡିଓ ଶୁଣିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଏବଂ ଜୈବିକ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମିଥ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ତାଙ୍କର ସହାୟତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ପୁରସ୍କାର ମୈଥିଳୀ ଠାକୁରଙ୍କୁ ଦିଆଗଲା ଯିଏ ବିଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ମୌଳିକ ଗୀତ, କଭର ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଲୋକ ସଙ୍ଗୀତ ପରିବେଷଣ କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁରୋଧରେ ସେ ମହାଶିବରାତ୍ରି ଅବସରରେ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭକ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୀତ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାସାଣ୍ଡ୍ରା ମାଏ ସ୍ପିଟମ୍ୟାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଲେ, ଯାହାଙ୍କ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଏକ ମନ କି ବାତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଗୀତ ଗାଇଥାନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ଭକ୍ତିଗୀତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପରେ, ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦିଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଚ୍ୟୁତମ୍ କେଶବମ୍ ଏବଂ ଏକ ତାମିଲ ଗୀତ ଗାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର ପୁରସ୍କାରରେ ତିନି ଜଣ ସ୍ରଷ୍ଟା ଥିଲେ, ତାଞ୍ଜାନିଆର କିରି ପଲ୍, ଆମେରିକାର ଡ୍ରିଉ ହିକ୍ସ, ଜର୍ମାନୀର କାସାଣ୍ଡ୍ରା ମାଏ ସ୍ପିଟ୍ମ୍ୟାନ୍। ଡ୍ରିଉ ହିକ୍ସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କଠାରୁ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଡ୍ରିଉ ହିକ୍ସ, ତାଙ୍କର ପ୍ରାଞ୍ଜଳ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ବିହାରୀ ଉଚ୍ଚାରଣ ସହିତ ଭାରତରେ ଭାଷାଗତ ପ୍ରତିଭା ପାଇଁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଲୋକପ୍ରିୟତା ଏବଂ ଖ୍ୟାତି ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି। ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ନିଜର ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରି ଡ୍ରିଉ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଖୁସି କରିବାକୁ ଏବଂ ଭାରତର ନାମ ଉଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପିତାଙ୍କ ବିଏଚୟୁ ଏବଂ ପାଟନା ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ଯୋଗୁଁ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ତାଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାକ୍ୟ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ।
କର୍ଲି ଟେଲ୍ସର କାମିଆ ଜାନିଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଯାତ୍ରା କ୍ରିଏଟର ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ଖାଦ୍ୟ, ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଭିଡିଓରେ ଭାରତର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବିବିଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତି। ସେ ଭାରତର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ କଥା ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ ୧ ନମ୍ବର ହେବା ଉଚିତ। ଯେତେବେଳେ ସେ କହିଲେ ଯେ ସେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ କିମ୍ବା ଦ୍ୱାରକା ଯିବା ବିଷୟରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦ୍ୱାରକା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଦର୍ଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହସ ଖେଳିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜଳମଗ୍ନ ଦ୍ୱାରକା ସହର ଦର୍ଶନ କରି ଅନୁଭବ କରିଥିବା ଆନନ୍ଦକୁ ମନେ ପକାଇଲେ। ଆଦି କୈଳାସ ଯିବାର ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଉଚ୍ଚତା ଏବଂ ଗଭୀରତା ଉଭୟର ସ୍ଥାନ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି। ଦର୍ଶନ ଅଂଶ ବ୍ୟତୀତ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେବାକୁ ସେ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଟ ଯାତ୍ରା ବଜେଟର ୫-୧୦ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ବ୍ୟତୀତ, ଏହା ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ସେ କହିଛନ୍ତି। କାମିଆ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଟେକ୍ନିକାଲ୍ ଗୁରୁଜୀଗୌରବ ଚୌଧୁରୀ, ଜଣେ ଶୀର୍ଷ ଟେକ୍ ୟୁଟ୍ୟୁବର, ଟେକ୍ କ୍ରିଏଟର୍ ପୁରସ୍କାର ଜିତିଛନ୍ତି। ସେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ତାଙ୍କ ଚ୍ୟାନେଲରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଅବଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ "ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିବାକୁ ପଡିବ। UPI ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତୀକ କାରଣ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କର। ବିଶ୍ୱ ସେତେବେଳେ ପ୍ରଗତି କରିବ ଯେତେବେଳେ ଏପରି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ହେବ"। ଗୌରବ ପ୍ୟାରିସରେ UPI ବ୍ୟବହାର କରିବାର ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସମାଧାନ ବିଶ୍ୱକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ।
୨୦୧୭ ମସିହାରୁ ସଫେଇ ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ମଲହାର କଲାମ୍ବେଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି। ସେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରଦୂଷଣ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି। ସେ 'ବିଚ୍ ପ୍ଲିଜ୍'ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲଙ୍କି ମଲହାରଙ୍କ ସହିତ ମଜା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ଅନେକ ସ୍ରଷ୍ଟା ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର କଥା କୁହନ୍ତି। ସେ ତାଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କଲେ ଏବଂ କହିଲେ ଯେ ଅଳିଆ ଅପସାରଣ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କଲେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କଲେ।
ହେରିଟେଜ୍ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଆଇକନ୍ ପୁରସ୍କାର ଇନ୍ଷ୍ଟାଗ୍ରାମର ୨୦ ବର୍ଷୀୟ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ କ୍ରିଏଟର୍ ଜାହ୍ନବୀ ସିଂହଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯିଏ ଭାରତୀୟ ଫ୍ୟାଶନ୍ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଶାଢ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କପଡ଼ା ବଜାର ଫ୍ୟାଶନ୍ ସହିତ ଯାଏ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବସ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସ୍ରଷ୍ଟାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ସଂସ୍କୃତି, ଶାସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଶାଢ଼ି ସହିତ ଭାରତୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଆଗକୁ ନେବାର ତାଙ୍କର ମୂଳମନ୍ତ୍ରକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଗଡ଼ି, ଧୋତି ଏବଂ ଏପରି ପୋଷାକ ଯାହା ବାନ୍ଧିବା ଆବଶ୍ୟକ ତାହାର ଧାରା ପ୍ରତି ଇଙ୍ଗିତ କରି ଏପରି ଜିନିଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ମତାମତ ପଚାରିଥିଲେ। ସେ ଭାରତୀୟ ବସ୍ତ୍ରର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସର୍ବଦା ଫ୍ୟାଶନରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଆସିଛି।
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସୃଜନଶୀଳ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା - ମହିଳା ପୁରସ୍କାର ଶ୍ରଦ୍ଧାଙ୍କୁ ମିଳିଥିଲା ​​ଯିଏ ତାଙ୍କର ବହୁଭାଷୀ କମେଡି ସେଟ୍ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଏବଂ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି। ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଟ୍ରେଡମାର୍କ 'ଆଇୟୋ' ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସେ ଶ୍ରଦ୍ଧାକୁ ଭେଟିଛନ୍ତି। ଶ୍ରଦ୍ଧା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଘରୁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ଗମ୍ଭୀର ବିଷୟବସ୍ତୁରେ ହାଲୁକା ହାସ୍ୟରସ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଇଙ୍ଗିତ କରିଥିଲେ। ସ୍ରଷ୍ଟାମାନଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା ପାଇଁ ଶ୍ରଦ୍ଧା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥିଲେ।
ଆରଜେ ରୌନକଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସୃଜନଶୀଳ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା-ପୁରୁଷ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି। ରୌନକ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମନ କି ବାତ ସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ରେଡିଓ ଶିଳ୍ପର ଜଣେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବା ବ୍ୟକ୍ତି। ସେ ରେଡିଓ ଶିଳ୍ପ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ରୌନକ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ଟ୍ରେଡମାର୍କ 'ବାଉଆ' ଶୈଳୀରେ କଥା ହୋଇଥିଲେ।
ଖାଦ୍ୟ ବର୍ଗରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସୃଜନକର୍ତ୍ତା ପାଇଁ ପୁରସ୍କାର କବିତାଙ୍କ ରୋଷେଇ ଘରକୁ ଦିଆଗଲା, ଜଣେ ଗୃହିଣୀ ଯିଏ ତାଙ୍କ ରେସିପି ଏବଂ ଟ୍ୟୁଟୋରିଆଲ୍ ସହିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହୋଇଥିଲେ। ମଲହାରଙ୍କ ପତଳା ଶରୀର ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଚିନ୍ତା ଜାରି ରଖି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଜାରେ କବିତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ କହିଥିଲେ। ସେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଜୀବନ କୌଶଳ ଭାବରେ ରୋଷେଇର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ କୃଷି ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଖାଦ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଅପଚୟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ଯାତ୍ରା କରିବା ସମୟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖାଦ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୃଜନକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ ବାଜରା- ଶ୍ରୀ ଆନ୍ନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତି ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ତାଇୱାନ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେଉଁଠାରେ ତାଙ୍କୁ ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ବୌଦ୍ଧ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ସୁପାରିଶ କରାଯାଇଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ସେ ସେଠାରେ ନିରାମିଷ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଦେଖିଲେ ଏବଂ ପଚାରିବାରୁ ତାଙ୍କୁ ସୂଚନା ମିଳିଥିଲା ​​ଯେ ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟ ଚିକେନ୍ ମଟନ୍ ଏବଂ ସମାନ ଖାଦ୍ୟ ପରି ଆକୃତିର ହୋଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣ ଏପରି ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହୋଇପାରିବେ।
ନମନ ଦେଶମୁଖଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ବର୍ଗରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି। ସେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଗ୍ୟାଜେଟ୍, ଅର୍ଥ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମାର୍କେଟିଂ ଏବଂ ଏଆଇ ଏବଂ କୋଡିଂ ଭଳି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଅନଲାଇନ୍ ସ୍କାମ୍ ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଲାଭ ପାଇବାର ଉପାୟ ବିଷୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ବିଷୟବସ୍ତୁ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ସୁରକ୍ଷିତ ସର୍ଫିଂ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଅଭ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ ଭଳି ସଫଳତା ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଙ୍କିତ ବୈୟାନପୁରିଆଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଫିଟନେସ୍ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଅଙ୍କିତ ଜଣେ ଫିଟନେସ୍ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ୭୫ ଟି କଠିନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ। ଅଙ୍କିତ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ବ୍ୟାୟାମ କରିବା ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ।
ଟ୍ରିଗର୍ଡ ଇନସାନ୍ନିଶ୍ଚୟଙ୍କୁ ଗେମିଂ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଦିଲ୍ଲୀର ଜଣେ ୟୁଟ୍ୟୁବର, ଲାଇଭ୍-ଷ୍ଟ୍ରିମର ଏବଂ ଗେମର। ଗେମିଂ ବର୍ଗକୁ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଆରିଦମନଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାଇକ୍ରୋ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ବୈଦିକ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ। ସେ ଜ୍ୟୋତିଷ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବିକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଅଣସଂରକ୍ଷିତ ଟ୍ରେନ ବଗିରେ ପାମ୍ ପାଠକ ହେବାର ଅଭିନୟ କରି ଏକ ହାଲୁକା କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ସିଟ୍ କିପରି ଦିଆଯାଏ। ଆରିଦମନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଧର୍ମ ଶାସ୍ତ୍ର ଉପରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଟ୍ରଫିରେ ଧର୍ମ ଚକ୍ର, ବୃଷଭ ଏବଂ ସିଂହ ସହିତ ଶାସ୍ତ୍ରର ଅନେକ ଉପାଦାନ ଅଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମକୁ ଧର୍ମ ଚକ୍ରର ଆଦର୍ଶ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆରିଦମନ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ପୋଷାକ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଚମୋଲି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପୀୟୁଷ ପୁରୋହିତଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନାନୋ କ୍ରିଏଟର୍ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଯିଏ ଅଳ୍ପ ଜଣାଶୁଣା ସ୍ଥାନ, ଲୋକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପର୍ବଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ କି ବାତରେ ତାଙ୍କର ଏକ ଅନୁରୋଧକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ କେରଳର ଝିଅମାନେ ଚମୋଲିର ଏକ ଗୀତ ଗାଇଥିଲେ।
ବୋଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଏବଂ ସିଇଓ ଏବଂ ଶାର୍କ ଟ୍ୟାଙ୍କ ଇଣ୍ଡିଆରେ ତାଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅମନ ଗୁପ୍ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସେଲିବ୍ରିଟି କ୍ରିଏଟର୍ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୬ ରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ-ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସମୟରେ ସେ ତାଙ୍କ କମ୍ପାନୀ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏବଂ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ସେମାନେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅଡିଓ ବ୍ରାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ।