Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth more than Rs 6,800 crores in Sangareddy, Telangana
Inaugurates and lays foundation stone for 3 National Highway projects
Inaugurates doubling and electrification of Sanathnagar - Moula Ali rail line along with six new station buildings
Flags off inaugural MMTS Train Service from Ghatkesar - Lingampalli via Moula Ali - Sanathnagar
Inaugurates Indian Oil Paradip-Hyderabad Product Pipeline
Inaugurates Civil Aviation Research Organization (CARO) center in Hyderabad
“I believe in the mantra of rashtra vikas through vikas of the states”
“Today’s projects will help in achieving Viksit Bharat through Viksit Telangana”
“Civil Aviation Research Organization (CARO) center in Hyderabad at Begumpet Airport, is the first of its kind based on such modern standards”
05 MAR 2024 11:49AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth more than Rs 6,800 crores in Sangareddy, Telangana today. These projects encompass key sectors like road, rail, petroleum, aviation and natural gas.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the Central government has been working continuously to assist the development of Telangana as today marks the second day of his visit to the state. He recalled laying the foundation stones and dedicating multiple development projects to the nation worth about Rs 56,000 crores from Adilabad yesterday in the sectors of energy, climate and infrastructure and mentioned today’s occasion where development projects worth more about Rs 7,000 crores are being unveiled and foundation stones are being laid which include sectors of highways, railways, airways and petroleum. “I believe in the mantra of rashtra vikas through vikas of the states”, the Prime Minister said, highlighting the government’s working ideology. He emphasized that the central government is working to serve Telangana with the same spirit and congratulated the citizens for the development works of today.
The Prime Minister called the inauguration of the Civil Aviation Research Organization (CARO) center in Hyderabad at Begumpet Airport, a major gift for Telangana in the aviation sector. This center is the first of its kind and will give new recognition to Telangana in the field. This will give a research and development platform to the aviation startups in the country, the Prime Minister added.
Stressing the centrality of modern infrastructure in the resolution of Viksit Bharat, PM Modi mentioned the allocation of Rs 11 lakh crore in this year’s Budget. In an effort to provide maximum benefits of this to Telangana, the Prime Minister said, Kandi to Ramsanpalle section of NH-161 and Miryalaguda to Kodad Section of NH-167 will improve transport facilities between Telangana and Andhra Pradesh.
The Prime Minister said, “Telangana is known as the gateway to South India”, and highlighted the government’s efforts to improve rail connectivity and services in the state with the electrification and doubling of rail lines taking place at a fast pace. Prime Minister Modi mentioned the doubling and electrification of Sanathnagar - Moula Ali route today along with six new station buildings. With MMTS Train Service from Ghatkesar - Lingampalli via Moula Ali - Sanathnagar flagging off today, the Prime Minister stated that many areas of Hyderabad and Secunderabad region will now be connected making it convenient for passengers.
The Prime Minister inaugurated the Indian Oil Paradip-Hyderabad Product Pipeline today which will carry petroleum products in a cheaper and environmentally sustainable way, the Prime Minister said. The Prime Minister said this will give a push for Viksit Bharat through Viksit Telangana.
Governor of Telangana, Dr Tamilisai Soundararajan, and Union Minister, Shri G Kishan Reddy were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for three National Highway projects. The two National Highway projects that the Prime Minister inaugurated include four laning of 40 km long Kandi to Ramsanpalle section of NH-161. The project is a part of Indore - Hyderabad Economic Corridor and will facilitate seamless passenger and freight movement between Telangana, Maharashtra and Madhya Pradesh. The section will also substantially reduce travel time between Hyderabad and Nanded by about 3 hours. The Prime Minister also inaugurated the upgradation of 47 km long Miryalaguda to Kodad Section of NH-167 to two lanes with paved shoulders. The improved connectivity will boost tourism as well as economic activity and industries in the region.
Further, the Prime Minister laid the foundation stone for the six-laning of the 29 km long Pune-Hyderabad Section of NH-65. The project will also provide improved connectivity to major industrial centers in Telangana like Pashamylaram industrial area near Patancheru.
The Prime Minister inaugurated the doubling and electrification of Sanathnagar - Moula Ali rail line along with six new station buildings. The entire 22 Route Kms of the project has been commissioned with Automatic signalling and has been completed as part of the MMTS (Multi Modal Transport Service) Phase - II project. As part of it, six new station buildings have come up at Ferozguda, Suchitra Centre, Bhudevi Nagar, Ammuguda, Neredmet and Moula Ali Housing Board stations. Doubling and electrification work paves the way for the introduction of passenger trains for the first time in this section. It will help improve punctuality and overall speed of trains in the region by reducing the burden on other highly saturated sections.
The Prime Minister flagged off the inaugural MMTS Train Service from Ghatkesar - Lingampalli via Moula Ali - Sanathnagar. This train service extends the popular suburban train service in the Hyderabad - Secunderabad twin city regions to new areas for the first time. It connects the new areas in the eastern part of the city like Cherlapalli and Moula Ali with the Western part of the twin city region. The safe, fast and economical mode of transport connecting the eastern with the western part of the twin city region will be highly beneficial for commuters.
Further, the Prime Minister inaugurated the Indian Oil Paradip-Hyderabad Product Pipeline. The 1212 km product pipeline with a capacity of 4.5 MMTPA traverses through the states of Odisha (329 km), Andhra Pradesh (723 km) and Telangana (160 km). The pipeline shall ensure safe and economical transportation of petroleum products from Paradip Refinery to delivery stations at Visakhapatnam, Atchutapuram, Vijayawada (in Andhra Pradesh), and Malkapur near Hyderabad (in Telangana).
The Prime Minister inaugurated the Civil Aviation Research Organization (CARO) center in Hyderabad. It has been set up at Begumpet Airport, Hyderabad by Airports Authority of India to upgrade and enhance the Research and Development (R&D) activities in the civil aviation sector. It is envisaged to provide a global research platform for the aviation community through in-house and collaborative research to provide indigenous and innovative solutions. Built at more than Rs 350 crores, this state-of-the-art facility complies with 5-STAR-GRIHA Rating and Energy Conservation Building Code (ECBC) norms. CARO will utilize a set of comprehensive laboratory capabilities to support future research and development initiatives. It will also leverage data analytics capabilities for operational analysis, and performance measurement. The primary R&D activities in CARO shall include Airspace and Airport related Safety, Capacity and Efficiency improvement programs, addressing the major airspace challenges, looking into major airport infrastructure challenges, and developing technologies and products in identified fields for the futuristic airspace and airport needs, among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সঙ্গরেদ্দী, তেলঙ্গনাদা লুপা করোর ৬,৮০০ হেনবগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখ্রে
নেস্নেল হায়ৱে প্রোজেক্ত ৩ শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে
অতোপ্পা অনৌবা স্তেসন বিল্দিং তরুক্কা লোয়ননা সনাথনগর – মৌলা অলি রেল লাইন দব্লিং অ্রমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা শঙ্গাখ্রে
অহানবা এম.এম.তি.এস. ত্রেন সর্ভিস ঘাতকেসর – লিঙ্গমপলিদগী মৌলা অলি – সনাথনগর ফাওরগা লমথাখ্রে
ইন্দিয়ন ওইল পরাদিপ- হায়দরবাদ প্রদক্ত পাইপলাইন শঙ্গাখ্রে
হায়দরবাদতা সিভিল এভিএসন রিছর্চ ওর্গনাইজেসন (সি.এ.আর.ও.) সেন্তর শঙ্গাখ্রে
“ঐহাক্না স্তেতশিং চাওখৎহন্দুনা লৈবাক্কী চাউখৎপা পুরকপগী ৱাফমদা থাজবা থম্মি”
“ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা ভিক্সিত তেলঙ্গনাগী খুত্থাঙদা ভিক্সিত ভারত পুরকপদা মতেঙ ওইরগনি”
“হায়দরবাদগী বেগম এয়রপোর্ত্তা লৈরিবা সিভিল এভিএসন রিছর্চ ওর্গনাইজেসন (সি.এ.আর.ও.) সেন্তর অসি অসিগুম্বা মতমগা চুনবা থাক্তা য়েংবদা মসিগুম্বা মখলগী অহানবনি”
05 MAR 2024 11:49AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি সঙ্গরেদ্দী, তেলঙ্গনাদা লুপা করোর ৬,৮০০ হেনবগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখ্রে‍। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা লম্বী, রেল, পেত্রোলিয়ম, এভিএসন অমসুং নেচরেল গ্যাসনচিংবা মরুওইবা সেক্তরশিং কোনশিল্লি‍।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অসি মহাক্কী স্তেত অসিগী খোঙচৎকী নিনি চনবা নুমিৎনি অমদি তেলঙ্গনা চাওখৎহন্নবগীদমক কেন্দ্র লৈঙাক্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি‍। মহাক্না ঙরাং ইনর্জী, ক্লাইমেৎ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী সেক্তরশিংদা অদিলবাদতা লুপা করোর ৫৬,০০০ লোমগী ওইগদবা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমখিবা অমসুং লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখিববু নীংশিংখি অমসুং ঙসি হায়ৱে, রেলৱে, এয়রৱে অমসুং পেত্রোলিয়ম সেক্তরশিং য়াওনা হীরম কয়াদা লুপা করোর ৭,০০০ লোমগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তম্লিবা অমসুং লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকললখিববুসু পনখি‍। লৈঙাক্কী থবক তৌবগী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্লদুনা, “ঐহাক্না স্তেতশিং চাওখৎহন্দুনা লৈবাক্কী চাউখৎপা পুরকপগী ৱাফমদা থাজবা থম্মি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। কেন্দ্র লৈঙাক্না হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিমক্তদা তেলঙ্গনাগী থৌগল তৌনবা হোৎনরি হায়বা ৱাফম থমখি অমসুং মীয়ামগী মফমদা ঙসিগী চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিংগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়দরবাদগী বেগম এয়রপোর্ত্তা লৈরিবা সিভিল এভিএসন রিছর্চ ওর্গনাইজেসন (সি.এ.আর.ও.) সেন্তর শঙ্গাখিববু তেলঙ্গনাগী এএভিএসন সেন্তরদা তম্বা অচৌবা খুদোল অমনি হায়খি‍। মফম অসি অসিগুম্বা মখলগী অহানবনি অমসুং হীরম অসিদা তেলঙ্গনাবু নৌনা শকখঙনহনগনি‍। মসিনা লৈবাকসিগী এভিএসন স্তার্তঅপশিংদা থিজিন হুমজিনবা অমসুং খুমাঙ চাওশিন্নবগী ফম্পাক অমা পীগনি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনাআ মখা তাখি‍।
ভিক্সিত ভারতকী ফিরেপ্তা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মপুং ওইবা ৱাফমগী মরমদা ফোঙদোক্লদুনা, পি.এম. মোদীনা চহি অসিগী বজেত্তা লুপা করোর লাখ ১১গ গী শেনফম খাক্তুনা থমখিববু পনখি‍। তেলঙ্গনাদা খ্বায়দগী হেন্না কান্নবা পীনবগী থৌরাং অমা ওইনা, এন.ঐচ.-১৬১গী কান্দিদগী রামসনপল্লে সেক্সন অমসুং এন.ঐচ.-১৬৭গী মিরয়ালগুদাদগী কোদাদ সেক্সন্না তেলঙ্গনা অমসুং অন্ধ্র প্রদেশকী মরক্তা ত্রান্সপোর্ত ফেসিলিতীশিং ফগৎহনগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
“তেলঙ্গনা অসি খা ভারতকী হোজঙ হায়রগা খঙনৈ” হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা স্তেত অসিদা রেল কন্নেক্তিবিতী অমসুং সর্ভিসশিং ফগৎহন্নবা হোৎনরিবা লোয়ননা খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলিবা রেল লাইনশিং ইলেক্ত্রিফিকেসন অমসুং দব্লিং তৌবগী ৱাফমশিং পুথোক্তুনা থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অতোপ্পা অনৌবা স্তেসন বিল্দিং তরুক্কা লোয়ননা সনাথনগর – মৌলা অলি লম্বী দব্লিং অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌখিববু পনখি‍। ঙসি ঘাতকেসসর – লিঙ্গমপলিদগী মৌলা অলি – সনাথনগর ফাওরগা এম.এম.তি.এস. ত্রেন সর্ভিস লমথাবগা লোয়ননা, হায়দ্রবাদ অমসুং সিকন্দরবাদ লমদমগী মফম কয়া অমা হৌজিক্তি শম্নহন্দুনা পেসেঞ্জরশিংগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি ইন্দিয়ন ওইল পরাদিপ-হায়দরবাদ প্রদক্ত পাইপলাইন শঙ্গাখি অমসুং মসিনা পোত্রোলিয়ম পোত্থোকশিংবু হেন্না মমল চঙদনা অমসুং তুং কোইগদবা মওংদা পুরক্কনি হায়খি‍। মসিনা ভিক্সিত তেলঙ্গনাগী খুত্থাঙদা ভিক্সিত ভারত্তা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপকনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
তেলঙ্গনাগী গভর্নর, দোক্তর তামিলিইসাই সৌন্দররজন, অমসুং কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জি কিসন রেদ্দীসু অতৈ মীওই কয়াগা লোয়ননা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক অহুম শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখিবা নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক অনিগী মনুংদা এন.ঐচ-১৬১গী কিমি ৪০ শাংবা কান্দি-রামসানপাল্লে সেক্সন লেন মরি ওইহনবা য়াওরি। প্রোজেক অসি ইন্দোর-হায়দরবাদ ইকনমিক কোরিদোরগী শরুক অমনি অমসুং মসিনা তেলঙ্গানা, মহারাস্ত্রা অমসুং মধ্য প্রদেসকী মরক্তা পেসেঞ্জর অমসুং পোৎ-চৈ অপনবা লৈতনা চৎথোক-চৎশিন অমসুং পুথোক-পুশিন তৌবা য়াহনগনি। সেক্সন অসিনা হায়দরবাদ অমসুং নানদেরগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চঙবা মতম পুং ৩ লোম হন্থহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা এন.ঐচ-১৬৭গী কি.মি ৪৭ শাংবা মিরয়ালাগুরা-কোদাদ সেক্সন পেপ সোলজরগা লোয়ননা লেন অনিদা ওন্থোক্তুনা ফগৎহল্লবা লম্বীবুসু শঙ্গাখি‍। লম্বী-থোং ফগৎহনবা অসিনা লমদম অসিদা তুরিজম, শেন-থুম তানবগী থবকশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং চাউখৎহনগনি।
মখা তানা, প্রধান মন্ত্রীনা এন.ঐচ-৬৫কী কিমি ২৯ শাংবা পুনে-হায়দরবাদ সেক্সন লেন তরুক ওইহন্নবা উরেপ-উয়ুং তমখি‍। প্রোজেক অসিনা তেলঙ্গানাগী মরুওইবা উদোগকী মফমশিং হায়বদি পাতানচেরু ময়াগী পাসামাইলারাম ইন্দস্ত্রিএল এরিয়াগুম্বা মফমশিংগী লম্বী-থোং ফগৎহনগনি।
থৌরম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা স্তেসন বিল্দিং তরুক্কা লোয়ননা সনাথনগর - মৌলা অলি রেল লাইন দব্লিং অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী প্রোজেক্ত শঙ্গাখি‍‍। কিমি ২২গী রুতকী প্রোজেক অসি ওতোমেতিক শিঙ্গনেলগী থবক হৌরে অমসুং এম.এম.তি.এস (মল্তি মোদাল ত্রান্সপোর্ত সর্বিস) ফেজ-২ প্রোজেক্তকী শরুক অমা ওইনা লোইশিনবনি। মসিগী শরুক অমা ওইনা, ফেরোজগুদা, সুচিত্রা সেন্তর, ভুদেবী নগর, অম্মুগুদা, নেরেদমেত অমসুং মৌলা অলি হাওসিং বোর্দ স্তেসনশিংদা অনৌবা স্তেসন বিল্দিংশিং শেমগৎলে। দব্লিং অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা অসিনা সেক্সন অসিদা অহানবা ওইনা পেসেঞ্জর ত্রেনশিং চেনবা হৌনবা লম্বী য়াৎলে। মসিনা য়াম্না চিনবা সেক্সনশিংদা পোৎলুম হন্থহন্দুনা লমদম অসিদা ত্রেনশিং মতম চানা অমসুং খোঙজেল য়াংনা চেনবদা মতেং পাংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঘাতকেসার - লিঙ্গামপাল্লিদগী মৌলা অলি - সনাথনগরদগী ফাওরগা এম.এম.তি.এস ত্রেন সর্বিস লমথাখি। মীয়াম্না পাম্নরবা ত্রেন সর্বিস অসি অহানবা ওইনা হায়দরবাদ-সিকন্দরবাদ ত্বিন সিতিগী অনৌবা শরুকশিংদা য়ৌহল্লগনি। মসিনা সহরগী নোংপোক থংবা শরুক হায়বদি চেরালপাল্লি, মৌলা অলিগা সহরগী নোংচুপ থংবা শরুক্কা শম্নহল্লে। ত্বিন সিতিগী নোংপোক থংবা শরুক্কা নোংচুপ থংবা শরুক্কা শম্নবা অসিনা চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা মীওইশিংদা য়াম্না কান্নবা পীরগনি।
মখা তানা, প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়ন ওইল পরাদিপ-হায়দ্রবাদ প্রদক্ত পাইপলাইন শঙ্গাখি। ৪.৫ এম.এম.তি.পি.এগী কেপাসিতি লৈবা কিমি ১২১২ শাংবা প্রদক্ত পাইপলাইন অসিনা ওরিসা (কিমি ৩২৯), অন্ধ্র প্রদেস (কিমি ৭২৩) অমসুং তেলঙ্গানা (কিমি ১৬০) ফাউদুনা চৎলি। পাইপলাইন অসিনা পরাদিপ রিফাইনরিদগী বিশাখাপত্নম, অতচুতাপুরম অমসুং বিজয়াৱারা (অন্ধ্র প্রদেস) অমসুং হায়দরবাদ ময়াগী মালকাপুর (তেলঙ্গানা)দা লৈবা দেলিভরি স্তেসনশিং ফাওবা অশোই-অঙাম য়াওদনা অমসুং শেন য়াম্না চঙহন্দনা পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং পুথোক-পুশিন তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়দরবাদতা সিভিল এভিএসন রিছর্চ ওর্গনাইজেসন (সি.এ.আর.ও.) সেন্তর শঙ্গাখি‍। মসি সিভিও এভিএসন সেক্তরদা রিছর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত (আর&দি)গী থাক ৱাংখৎহন্নবা অমসুং ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়াদা বেগমপেত এয়রপোর্ত, হায়দরবাদতা লিংখৎপনি‍। মসিনা লমদমসিগী ওইবা অমসুং ইনোভেতিব ওইপা পাম্বৈশিং পীননবগীদমক ইন-হাউস অমসুং খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা এভিএসন কম্ম্যুনিতীদা মালেমগী ওইবা থিজিন হুমজিনবগী ফম্পাক অমা পীননবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। লুপা করোর ৩৫০ হেন্না চঙনা শাগৎখিবা, স্তেত-ওফ-দি-আর্ত ফেসিলিতী অসি ৫-স্তার-গ্রিহ রেতিং অমসুং ইনর্জী কঞ্জার্বেসন বিল্দিং কোদ (ই.সি.বি.সি.)গী কাঙলোনশিং ইল্লি‍। সি.এ.আর.ও.না তুংগী রিছর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত থৌরাংশিংদা ঙাক্লৌ পীনবগীদমক মপুং ফাবা লেবোরেতরীগী তৌবা ঙম্বশিং শীজন্নগনি‍। মসিনা ওপরেস্নেল এনালাইসিস, অমসুং পর্ফোর্মেন্স মীজরমেন্তগীদমক দেতা এনালাইতিক্স কেপেবিলিতীশিং শীজিন্নগনি‍। সি.এ.আর.ও.দা তৌগদবা মরুওইবা আর&দিগী থবক থৌওংশিংদা এয়রস্পেস অমসুং এয়রপোর্তকা মরী লৈনবা সেফ্তী, কেপাসিতী অমসুং ইফিসিএন্সী ফগৎহন্নবা থৌরমশিং, অচৌবা এয়রস্পেসকী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা, অচৌবা এয়রপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী শিংনবশিং য়েংশিনবা, অমসুং অতৈ কয়াগা লোয়ননা তুংগী ওইবা এয়রস্পেস অমসুং এয়রপোর্তকী মথৌ তাবশিংগীদমক মশক খঙদোক্লবা হীরমশিংদা তেক্নোলোজী অমসুং পোত্থোকশিং শেমগৎপা য়াওরি‍।