Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth Rs 35,700 crores in Dhanbad, Jharkhand
Dedicates to nation the Hindustan Urvarak & Rasayan Ltd (HURL) Sindri Fertiliser Plant
Lays foundation stone and dedicates to nation and for several rail projects worth more than Rs 17,600 crore in Jharkhand
Flags off three trains namely Deoghar – Dibrugarh train service, MEMU Train Service between Tatanagar and Badampahar (Daily) and long-haul freight train from Shivpur station
Dedicates to nation Unit 1 (660 MW) of North Karanpura Super Thermal Power Project (STPP), Chatra
Dedicate projects related to the coal sector in Jharkhand
“Sindri Plant was Modi ki Guarantee and today this guarantee has been fulfilled”
“5 plants revived and being revived will produce 60 lakh metric tonnes of urea rapidly taking India towards aatamnirbharta in this critical area”
“The Government has worked for Jharkhand by prioritizing the development of the tribal community, the poor, the youth and women in the last 10 years”
“Land of Bhagwan Birsa Munda will become the source of energy for the resolutions of Viksit Bharat”
01 MAR 2024 12:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth Rs 35,700 crores in Sindri, Dhanbad, Jharkhand today. The development projects of today encompass the sectors of fertilizer, rail, power, and coal. Shri Modi inspected the HURL Model and also took a walkthrough of the Sindri Plant Control Room.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that development projects worth more than Rs 35,700 crores have been initiated in Jharkhand today and congratulated the farmers, tribals and citizens of the state.
The Prime Minister recalled his resolution to start Sindri Fertiliser Plant “This was Modi ki Guarantee and today this guarantee has been fulfilled”, he said. The Prime Minister had laid the foundation of the fertilizer plant in 2018. He said with the starting of this plant new avenues for employment of the local youth have been opened. The Prime Minister highlighted the importance of today’s initiative in the journey of aatmnirbhar Bharat. He said that every year, India requires 360 lakh metric tonnes of urea and in 2014 India was producing just 225 lakh metric tonnes of urea. The massive gap necessitated huge imports. “Due to the efforts of our government, in the last 10 years, urea production has risen to 310 lakh metric tonnes”, he informed. The Prime Minister talked about the revival of Ramagundam, Gorakhpur and Barauni fertilizer plants. Sindri has been added to this list, he said. PM Modi pointed out that Talcher Fertilizer plant will also start in the next year and a half. Expressing confidence that he will dedicate that plant to the nation also, the Prime Minister informed that these 5 plants will produce 60 lakh metric tonnes of urea rapidly taking India towards aatamnirbharta in this critical area.
Prime Minister Modi underlined that today’s occasion also marks the beginning of a new chapter for the railway revolution in Jharkhand with the commencement of the new rail lines, doubling of existing rail lines and initiation of several other railway projects. He mentioned the Dhanbad-Chandrapura rail line giving new form to the region and the Deoghar – Dibrugarh train service connecting Baba Baidyanath Temple and Maa Kamakhya Shakti Peeth. PM Modi recalled laying the foundation stone for the Varanasi - Kolkata - Ranchi Expressway in Varanasi and said that it will boost connect places like Chatra, Hazaribagh, Ramgarh and Bokaro and reducing travel time to the entire Jharkhand while also boosting freight connectivity to entire eastern India. He stated that these projects will boost regional connectivity to Jharkhand, and give pace to economic development in the region.
“The Government has worked for Jharkhand by prioritizing the development of the tribal community, the poor, the youth and women in the last 10 years”, the Prime Minister said. Stressing the importance of making India a developed nation by 2047, the Prime Minister said that India is one of the fastest-growing major economies in the world today and highlighted the economic statistics for the latest quarter that emerged yesterday. He underlined that the growth rate of 8.4 percent registered during the financial quarter from October to December 2023 showcases India’s growing potential and fast-paced development toward realizing the goal of Viksit Bharat. “It is equally important to make Viksit Jharkhand for the creation of Viksit Bharat”, the Prime Minister said, highlighting the government’s all-round support to the state in its endeavor to become developed. PM Modi expressed confidence that the land of Bhagwan Birsa Munda will become the source of energy for the resolutions of Viksit Bhart.
The Prime Minister made a short speech as he had to proceed to Dhanbad. He said that dreams and resolutions will get further strengthened and concluded with best wishes and congratulations for the people of Jharkhand.
Governor of Jharkhand, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Jharkhand, Shri Champai Soren, and Union Minister, Shri Arjun Munda were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister dedicated to the nation the Hindustan Urvarak & Rasayan Ltd (HURL) Sindri Fertiliser Plant. Developed at a cost of more than Rs 8900 crores, the fertilizer plant is a step towards self-sufficiency in the Urea Sector. It will add about 12.7 LMT per annum indigenous urea production in the country benefiting the farmers of the country. This is the third fertilizer plant to be revived in the country, after the revival of fertilizer plants at Gorakhpur and Ramagundam, which were also dedicated to the nation by the Prime Minister in December 2021 and November 2022 respectively.
The Prime Minister dedicated and laid the foundation stone for several rail projects worth more than Rs 17,600 crore in Jharkhand. The projects include 3rd & 4th Lines connecting Sone Nagar-Andal; Tori- Shivpur first & second and Biratoli- Shivpur third railway line (part of Tori- Shivpur Project); Mohanpur – Hansdiha new rail line; Dhanbad-Chandrapura rail line, among others. These projects will expand the rail services in the state and lead to socio-economic development in the region. The Prime Minister also flagged off three trains during the programme. This includes Deoghar – Dibrugarh train service, MEMU Train Service between Tatanagar and Badampahar (Daily) and long-haul freight train from Shivpur station.
The Prime Minister dedicated to the nation important power projects in Jharkhand including Unit 1 (660 MW) of North Karanpura Super Thermal Power Project (STPP), Chatra. Developed at more than Rs 7500 crore, the project will lead to improved power supply in the region. It will also boost employment generation and contribute to socioeconomic development in the state. The Prime Minister also dedicated to the nation projects related to the coal sector in Jharkhand.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଧାନବାଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୫,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଉର୍ବରକ ଆଣ୍ଡ ରସାୟନ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଚ୍‌ୟୁଆର୍‌ଏଲ୍‌) ସିନ୍ଦ୍ରି ସାର କାରଖାନା ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ୧୭,୬୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଅନେକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ
ଦେଓଘର - ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା, ଟାଟାନଗର ରୁ ବାଦାମପାହାଡ଼ ମଧ୍ୟରେ ଦୈନିକ ମେମୁ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଏବଂ ଶିବପୁର ଷ୍ଟେସନରୁ ଦୀର୍ଘ ଦୂରଗାମୀ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍‌କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି
ଉତ୍ତର କରନପୁରା ସୁପର ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ (ଏସ୍‌ଟିପିପି), ଛତ୍ରାର ୟୁନିଟ ୧ (୬୬୦ ମେଗାୱାଟ) ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକୁ ଲୋକାର୍ପଣ
" ସିନ୍ଦ୍ରି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମୋଦୀଙ୍କର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହୋଇଛି"
ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ଓ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହେବାକୁ ଥିବା ୫ଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ୬୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କରି ଭାରତକୁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେବ
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଗରିବ, ଯୁବକ ଓ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ସରକାର ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ପାଇଁ କାମ କରିଛନ୍ତି
"ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଭୂମି ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶକ୍ତି
01 MAR 2024 12:46PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ସିନ୍ଦ୍ରି, ଧାନବାଦ ଠାରେ ୩୫,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ସାର, ରେଳ, ଶକ୍ତି ଏବଂ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏଚ୍‌ୟୁଆର୍‌ଏଲ୍ ମଡେଲ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ସିନ୍ଦ୍ରି ପ୍ଲାଣ୍ଟ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍‌କୁ ମଧ୍ୟ ଯାଇଥିଲେ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ୩୫,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟର କୃଷକ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିନ୍ଦ୍ରି ସାର କାରଖାନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ତାଙ୍କର ସଂକଳ୍ପକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଏହା ମୋଦୀଙ୍କର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହୋଇଛି" । ୨୦୧୮ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର କାରଖାନାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହି କାରଖାନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ରୋଜଗାର ପାଇଁ ନୂଆ ବାଟ ଫିଟିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଆଜିର ପଦକ୍ଷେପର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତି ବର୍ଷ ଭାରତକୁ ୩୬୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ୟୁରିଆ ଦରକାର ହେଉଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪ ରେ ଭାରତ ମାତ୍ର ୨୨୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିଲା ।
ବିପୁଳ ବ୍ୟବଧାନ ଯୋଗୁଁ ବିପୁଳ ଆମଦାନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥିଲା । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ , ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ୩୧୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ରାମାଗୁଣ୍ଡମ, ଗୋରଖପୁର ଏବଂ ବରାଉଣି ସାର କାରଖାନାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି ତାଲିକାରେ ସିନ୍ଦ୍ରିକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଆସନ୍ତା ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତାଳଚେର ସାର କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ସେହି କାରଖାନାକୁ ସେ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସମର୍ପିତ କରିବେ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ୫ଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ୬୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଆଡକୁ ନେଇଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଅବସରରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଠାରେ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ବର୍ତ୍ତମାନର ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ ରେଳ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଧାନବାଦ - ଚନ୍ଦ୍ରପୁରା ରେଳ ଲାଇନ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ବାବା ବୈଦ୍ୟନାଥ ମନ୍ଦିର ଓ ମା' କାମାକ୍ଷା ଶକ୍ତି ପୀଠକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଦେଓଘର - ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବାରଣାସୀରେ ବାରଣାସୀ – କୋଲକାତା -ରାଞ୍ଚି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଶିଳାନ୍ୟାସକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଛତ୍ରା, ହଜାରୀବାଗ, ରାମଗଡ଼ ଏବଂ ବୋକାରୋ ପରି ସଂଯୋଗ ସ୍ଥଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡକୁ ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ମାଲ ପରିବହନ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ।
"ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଗରିବ, ଯୁବକ ଏବଂ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ସରକାର ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ପାଇଁ କାମ କରିଛନ୍ତି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଏବଂ ଗତକାଲି ସାମନାକୁ ଆସିଥିବା ସଦ୍ୟତମ ତ୍ରୈମାସିକର ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ୨୦୨୩ ଅକ୍ଟୋବର ରୁ ଡିସେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ତ୍ରୟମାସରେ ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିବା ୮.୪ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ବିକଶିତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡକୁ ଗଢ଼ିତୋଳିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ବିକଶିତ ହେବାର ପ୍ରୟାସରେ ରାଜ୍ୟକୁ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ସମର୍ଥନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଭୂମି ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ସ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଧାନବାଦ ଯିବାକୁ ଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂକ୍ଷିପ୍ତରେ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ । ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷରେ ସେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଓ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସି ପି ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚମ୍ପାଇ ସୋରେନ୍ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଉର୍ବରକ ଆଣ୍ଡ ରସାୟନ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଚ୍‌ୟୁଆର୍‌ଏଲ୍‌) ସିନ୍ଦ୍ରି ସାର କାରଖାନାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ୮୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ସାର କାରଖାନା ୟୁରିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୧୨.୭ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ସ୍ୱଦେଶୀ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ ଏବଂ ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହା ହେଉଛି ଦେଶରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ତୃତୀୟ ସାର କାରଖାନା, ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଗୋରଖପୁର ଏବଂ ରାମାଗୁଣ୍ଡମରେ ସାର କାରଖାନାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହୋଇଥିଲା, ଯାହାକୁ ଯଥାକ୍ରମେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ ଏବଂ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୨ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ୧୭,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ସୋନ ନଗର - ଆଣ୍ଡାଲକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ତୃତୀୟ ଓ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ୍ ; ତୋରି - ଶିବପୁର ପ୍ରଥମ ଓ ଦ୍ୱିତୀୟ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ବିରାତୋଲି - ଶିବପୁର ତୃତୀୟ ରେଳଲାଇନ୍ (ତୋରି - ଶିବପୁର ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଂଶ); ମୋହନପୁର - ହଂସଡିହା ନୂଆ ରେଳଲାଇନ; ଧାନବାଦ - ଚନ୍ଦ୍ରପୁରା ରେଳଲାଇନ୍ ଆଦି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟରେ ରେଳ ସେବାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ସହ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ - ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ କରିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩ଟି ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଦେଓଘର - ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା, ଟାଟାନଗର ରୁ ବାଦାମପାହାଡ଼ ମଧ୍ୟରେ ଦୈନିକ ମେମୁ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଏବଂ ଶିବପୁର ଷ୍ଟେସନରୁ ଲମ୍ବା ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଛତ୍ରା ସ୍ଥିତ ଉତ୍ତର କରନପୁରା ସୁପର ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ (ଏସଟିପିପି), ୟୁନିଟ ୧ (୬୬୦ ମେଗାୱାଟ) ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ । ୭୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହ ଏହା ରାଜ୍ୟରେ ସାମାଜିକ - ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ । ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।