প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ঝারখন্দগী ধনবাদতা লুপা করোর ৩৫,৭০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
হিন্দুস্থান উরবরাক অমসুং রসায়ন লিমিতেদ (হুরল) সিন্দরি ফর্তিলাইজর প্লান্ত মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
ঝারখন্দা লুপা করোর ১৭,৬০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা রেল প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
ত্রেন অহুম হায়বদি-দিওঘর-দিব্রুগর ত্রেন সর্বিস, তাতানগর অমসুং বদামপাহারগী মরক্তা মেমু ত্রেন সর্বিস(নুমিৎ খুদিংগী) অমসুং সিবপুর স্তেসন্দগী লোং-হোল ফ্রেদ ত্রেন লমথাখ্রে
চাত্রাদা নোর্থ করানপুরা সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক(এস তি পি পি)গী য়ুনিত ১(মেগাৱাত ৬৬০) লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
ঝারখন্দা কোয়লাগী সেক্তরগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
“প্লান্ত ৫ হিঙ্গৎহনবা অমসুং হিঙ্গৎহনগদৌরিবা অসিনা য়ুরিয়া মেত্রিক তন লাখ ৬০ পুথোক্তুনা মরুওইবা হিরম অসিদা ভরতনা অত্মানির্ভরতা ওইরক্লগনি”
“ত্রাইবেল ফুরুপ, লায়রবা, নহারোল অমসুং নুপীশিং য়াইফনা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা সরকারনা ঝারখন্দগীদমক থবক পায়খৎলে”
“ভগবান বিরসা মুন্দ্রগী লমদম অসি বিকসিত ভারতকী ৱারেপশিংগী থৌনাগী হৌরকফম অমা ওইরগনি”
01 MAR 2024 12:46PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঝারখন্দগী ধনবাদতা লুপা করোর ৩৫,৭০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা হার, পৱার অমসুং কোয়লাগী সেক্তরশিং য়াওরি। শ্রী মোদীনা ঐচ.য়ু.আর.এল মোদেল য়েংখি অমসুং সিন্দরি প্লান্ত কন্ত্রোল রুম য়েংখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ঝারখন্দদা লুপা করোর ৩৫,৭০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং মসিগীদমক রাজ্য অসিগী লৌমীশিং, ত্রাইবেলশিং অমসুং মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সিন্দরি ফর্তিলাইজর প্লান্ত থবক হৌনবা মহাক্না থাজবা পীখি। মসি মোদীগী গরেন্তিনি অমসুং ঙসি মসিগী গরেন্তি অসি থবক ওইনা পাংথোক্লে। প্রধান মন্ত্রীনা ফর্তিলাইজর প্লান্ত অসি ২০১৮দা উরেপ-উয়ুং তমখি। মহাক্না হায়খি প্লান্ত অসি থবক হৌবদগী মফম অসিগী নহারোলশিং থবক ফংলগনি। ঙসিগী থবকশিং অসি অত্মানির্ভর ভারতকী খোঙচত্তা য়াম্না মরুওইবনি। চহি খুদিংগী ভারতনা য়ুরিয়া মেত্রিক তন লাখ ৩৬০ দরকার ওই অমসুং ২০১৪দা ভারতনা য়ুরিয়া মেত্রিক তন ২২৫ খক পুথোকখি। অৱাৎপশিং মেনখৎনবা মপান্দগী য়াম্লবা য়ুরিয়া পুশিল্লকখি। ঐখোয়গী সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংনা মরম ওইদুনা, হৌখিবা চহি ১০দা, য়ুরিয়া পুথোকপা হেনগৎলক্তুনা মেত্রিক তন লাখ ৩১০ য়ৌরে। রমাগুন্দাম, গোরাখপুর অমসুং বরাউনি ফর্তিলাইজর প্লান্তশিং অমুক হিঙ্গৎহল্লে। মথং চহিদগী তালচর ফর্তিলাইজর প্লান্ত থবক হৌরগনি। হায়রিবা প্লান্ত অদু মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্কনি। প্লান্ত ৫ অসিনা য়ুরিয়া মেত্রিক তন লাখ ৬০ পুথোক্তুনা মরুওইবা হিরম অসিদা ভরতনা অত্মানির্ভরতা ওইরক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা রেল লাইনশিং হৌদোক্তুনা, হৌজিক লৈরিবা লাইনশিং দবল ওইহন্দুনা অমসুং অতোপ্পা রেলৱে প্রোজেকশিং হৌদোক্তুনা ঙসিগী থৌরমশিং অসি ঝারখন্দা রেলৱেগী অওনবা পুরকপগী অনৌবা পন্দুব অমা হাংদোক্লে। ধনবাদ-চন্দ্রাপুরা রেল লাইন্না লমদম অসিদা অনৌবা শক্তম অমা উরগনি অমসুং দিওঘর-দিব্রুগর ত্রেন সর্বিসনা বাবা বাইদ্যনাথ লাইশঙ অমসুং মা কমাখ্যা শক্তি পীথ শেম্নরগনি। মহাক্না বরানাসীদা বরানাসী-কোলকাতা-রাঞ্চী এক্সপ্রেসৱেগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মসিনা চাত্রা, হাজারিবাগ, রামগর অমসুং বোকারোগুম্বা মফমশিং চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইহল্লগনি অমসুং ঝারখন্দ শীনবা থুংনা চৎপদা চঙবা মতম হন্থহল্লগনি অমসুং নোংপোক ভারত শীনবা থুংনা ফ্রেদকী চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহল্লগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা রাজ্য অসিগী লম্বী-থোং অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রাইবেল ফুরুপ, লায়রবা, নহারোল অমসুং নুপীশিং য়াইফনা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা সরকারনা ঝারখন্দগীদমক থবক পায়খৎলে। ২০৪৭ দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। ঙসি ভারত মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমি অমা ওইরে অমসুং খ্বাইদগী নৌবা ক্বাতরগী ইকোনোমিক স্তেতিস্তিক্স ঙরাং ফোঙখ্রে।
মহাক্না হায়খি ওক্তোবর-দিশেম্বর ২০২৩গী ফাইনান্সিএল ক্বাতর মনুংদা চাদা ৮.৪ গ্রোথ লৈখিবা অসিনা ভারতনা চাউখৎলকপা ঙম্বগী শক্তি অদু উৎলে অমসুং বিকসিত ভারতকী পান্দম ফংনবা মাইকৈদা য়াংনা চাউখৎলক্লি। বিকসিত ভারত শেম্নবগীদম বিকসিত ঝারখন্দ ওইহনবা য়াম্না মরুওই। রাজ্য অসি চাউখৎলবা রাজ্য অমা ওইহন্নবা হিরম খুদিংমক্তা সরকারনা থবক পায়খৎলে। ভগবান বিরসা মুন্দ্রগী লমদম অসি বিকসিত ভারতকী ৱারেপশিংগী থৌনাগী হৌরকফম অমা ওইরগনি।
মহাক্না হায়খি মঙলানশিং অমসুং ৱারেপশিং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং ঝারখন্দগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা ঝারখন্দগী রাজ্যপাল শ্রী সি.পি রাধাকৃষ্ণন, ঝারখন্দগী চীফ মিনিস্তর শ্রী চমপাই সোরেন অমসুং য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অর্জুন মুন্দা য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা হিন্দুস্থান উরবরাক এন্দ রয়ায়ন লিমিতেদ(হুরল) সিন্দরি ফর্তিলাইজর প্লান্ত লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। লুপা করোর ৮৯০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপা ফর্তিলাইজর প্লান্ত অসি মশাগী ওক্নবা য়ুরিয়া পুথোক্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। মসিনা লৈবাক অসিদা মশানা চহি অমদা ১২.৭ এল.এম.তি হাপচিন্দুনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা কান্নবা পীগনি। লৈবাক অসিদা অমুক হিঙ্গৎহনগদবা মরিশুবা ফর্তিলাইজর প্লান্তনি, গোরাখপুর অমসুং রমাগুন্দমদা ফর্তিলাইজর প্লান্তশিং হিঙ্গৎহল্লবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা দিশেম্বর ২০২১ অমসুং নবেম্বর ২০২২দা লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঝারখন্দা লুপা করোর ১৭,৬০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা রেল প্রোজেকশিং শঙ্গাখি, মীয়ামদা কৎথোকখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা সোনে নগর-অন্দাল শম্নবা ৩শুবা অমসুং ৪শুবা লাইন; তোরি-সিবপুর অহানবা অমসুং অনিশুবা অমসুং বিরাতোলি-সিবপুর অহুমশুবা রেলৱে লাই(তোরি-সিবপুর প্রোজেক্কি শরুক );মোহনপুর-হান্সদিহা অনৌবা রেল লাইন; ধনবাদ-চন্দ্রপুরা রেল লাইন অমসুং অতোপ্পশিং য়াওরি। থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা ত্রেন অহুম লমথাগনি। মসিগী মনুংদা দিওঘর-দিব্রুগর ত্রেন সর্বিস, তাতানগর অমসুং বদামপাহারগী মরক্তা মেমু ত্রেন সর্বসি(নুমিৎ খুদিংগী) অমসুং সিবপুর স্তেসন্দগী লোং-হোল ফ্রেদ ত্রেন য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঝারখন্দা মরুওইবা পৱার প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি, প্রোজেকশিংগী মনুংদা চাত্রাদা নোর্থ করানপুরা সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক(এস তি পি পি)গী য়ুনিত ১(মেগাৱাত ৬৬০) য়াওরি। লুপা করোর ৭৫০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপা প্রোজেক অসিনা লমদম অসিদা মৈ ফংবা হেনগৎহনগনি। মসিদা রাজ্য অসিদা থবক ফংবা হেনগৎহনগনি অমসুং খুন্নাই অমসুং শে-থুমগী ফিবম চাউখৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঝারখন্দা কোয়লা সেক্তরগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth Rs 35,700 crores in Dhanbad, Jharkhand
Dedicates to nation the Hindustan Urvarak & Rasayan Ltd (HURL) Sindri Fertiliser Plant
Lays foundation stone and dedicates to nation and for several rail projects worth more than Rs 17,600 crore in Jharkhand
Flags off three trains namely Deoghar – Dibrugarh train service, MEMU Train Service between Tatanagar and Badampahar (Daily) and long-haul freight train from Shivpur station
Dedicates to nation Unit 1 (660 MW) of North Karanpura Super Thermal Power Project (STPP), Chatra
Dedicate projects related to the coal sector in Jharkhand
“Sindri Plant was Modi ki Guarantee and today this guarantee has been fulfilled”
“5 plants revived and being revived will produce 60 lakh metric tonnes of urea rapidly taking India towards aatamnirbharta in this critical area”
“The Government has worked for Jharkhand by prioritizing the development of the tribal community, the poor, the youth and women in the last 10 years”
“Land of Bhagwan Birsa Munda will become the source of energy for the resolutions of Viksit Bharat”
01 MAR 2024 12:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth Rs 35,700 crores in Sindri, Dhanbad, Jharkhand today. The development projects of today encompass the sectors of fertilizer, rail, power, and coal. Shri Modi inspected the HURL Model and also took a walkthrough of the Sindri Plant Control Room.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that development projects worth more than Rs 35,700 crores have been initiated in Jharkhand today and congratulated the farmers, tribals and citizens of the state.
The Prime Minister recalled his resolution to start Sindri Fertiliser Plant “This was Modi ki Guarantee and today this guarantee has been fulfilled”, he said. The Prime Minister had laid the foundation of the fertilizer plant in 2018. He said with the starting of this plant new avenues for employment of the local youth have been opened. The Prime Minister highlighted the importance of today’s initiative in the journey of aatmnirbhar Bharat. He said that every year, India requires 360 lakh metric tonnes of urea and in 2014 India was producing just 225 lakh metric tonnes of urea. The massive gap necessitated huge imports. “Due to the efforts of our government, in the last 10 years, urea production has risen to 310 lakh metric tonnes”, he informed. The Prime Minister talked about the revival of Ramagundam, Gorakhpur and Barauni fertilizer plants. Sindri has been added to this list, he said. PM Modi pointed out that Talcher Fertilizer plant will also start in the next year and a half. Expressing confidence that he will dedicate that plant to the nation also, the Prime Minister informed that these 5 plants will produce 60 lakh metric tonnes of urea rapidly taking India towards aatamnirbharta in this critical area.
Prime Minister Modi underlined that today’s occasion also marks the beginning of a new chapter for the railway revolution in Jharkhand with the commencement of the new rail lines, doubling of existing rail lines and initiation of several other railway projects. He mentioned the Dhanbad-Chandrapura rail line giving new form to the region and the Deoghar – Dibrugarh train service connecting Baba Baidyanath Temple and Maa Kamakhya Shakti Peeth. PM Modi recalled laying the foundation stone for the Varanasi - Kolkata - Ranchi Expressway in Varanasi and said that it will boost connect places like Chatra, Hazaribagh, Ramgarh and Bokaro and reducing travel time to the entire Jharkhand while also boosting freight connectivity to entire eastern India. He stated that these projects will boost regional connectivity to Jharkhand, and give pace to economic development in the region.
“The Government has worked for Jharkhand by prioritizing the development of the tribal community, the poor, the youth and women in the last 10 years”, the Prime Minister said. Stressing the importance of making India a developed nation by 2047, the Prime Minister said that India is one of the fastest-growing major economies in the world today and highlighted the economic statistics for the latest quarter that emerged yesterday. He underlined that the growth rate of 8.4 percent registered during the financial quarter from October to December 2023 showcases India’s growing potential and fast-paced development toward realizing the goal of Viksit Bharat. “It is equally important to make Viksit Jharkhand for the creation of Viksit Bharat”, the Prime Minister said, highlighting the government’s all-round support to the state in its endeavor to become developed. PM Modi expressed confidence that the land of Bhagwan Birsa Munda will become the source of energy for the resolutions of Viksit Bhart.
The Prime Minister made a short speech as he had to proceed to Dhanbad. He said that dreams and resolutions will get further strengthened and concluded with best wishes and congratulations for the people of Jharkhand.
Governor of Jharkhand, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Jharkhand, Shri Champai Soren, and Union Minister, Shri Arjun Munda were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister dedicated to the nation the Hindustan Urvarak & Rasayan Ltd (HURL) Sindri Fertiliser Plant. Developed at a cost of more than Rs 8900 crores, the fertilizer plant is a step towards self-sufficiency in the Urea Sector. It will add about 12.7 LMT per annum indigenous urea production in the country benefiting the farmers of the country. This is the third fertilizer plant to be revived in the country, after the revival of fertilizer plants at Gorakhpur and Ramagundam, which were also dedicated to the nation by the Prime Minister in December 2021 and November 2022 respectively.
The Prime Minister dedicated and laid the foundation stone for several rail projects worth more than Rs 17,600 crore in Jharkhand. The projects include 3rd & 4th Lines connecting Sone Nagar-Andal; Tori- Shivpur first & second and Biratoli- Shivpur third railway line (part of Tori- Shivpur Project); Mohanpur – Hansdiha new rail line; Dhanbad-Chandrapura rail line, among others. These projects will expand the rail services in the state and lead to socio-economic development in the region. The Prime Minister also flagged off three trains during the programme. This includes Deoghar – Dibrugarh train service, MEMU Train Service between Tatanagar and Badampahar (Daily) and long-haul freight train from Shivpur station.
The Prime Minister dedicated to the nation important power projects in Jharkhand including Unit 1 (660 MW) of North Karanpura Super Thermal Power Project (STPP), Chatra. Developed at more than Rs 7500 crore, the project will lead to improved power supply in the region. It will also boost employment generation and contribute to socioeconomic development in the state. The Prime Minister also dedicated to the nation projects related to the coal sector in Jharkhand.