Prime Minister's Office
Prime Minister’s meeting with President of the UAE
13 FEB 2024 5:33PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi arrived in Abu Dhabi today on an official visit to the UAE. In a special and warm gesture, he was received at the airport by the President of the UAE His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, and thereafter, accorded a ceremonial welcome.
The two leaders held one-on-one and delegation level talks. They reviewed the bilateral partnership and discussed new areas of cooperation. They welcomed deepening of the Comprehensive Strategic Partnership across sectors, including trade and investment, digital infrastructure, fintech, energy, infrastructure, culture and people to people ties. Discussions also covered regional and global issues.
The two leaders witnessed the exchange of following:
· Bilateral Investment Treaty: This agreement will be a key enabler for further promoting investments in both countries. India has signed both a Bilateral Investment Treaty and a Comprehensive Economic Partnership Agreement with UAE.
· MoU on cooperation in the field of electrical interconnection and trade: This opens new areas of collaboration in the field of energy, including energy security and energy trade.
· An Intergovernmental Framework Agreement between India and UAE on the India-Middle East Economic Corridor : This would build on previous understandings and cooperation on this matter and foster India and the UAE cooperation furthering regional connectivity.
· MoU on cooperation in Digital Infrastructure Projects: This will create a framework for a wide ranging cooperation, including investment cooperation, in the digital infrastructure sector and also facilitate sharing of technical knowledge, skills and expertise.
· Cooperation protocol between the National Archives of the two countries: This protocol will shape extensive bilateral cooperation in this field including restoration and preservation of archival material.
· MoU for cooperation in the field of heritage and museums: This would foster engagement between the two countries aimed at supporting of the Maritime Heritage Complex at Lothal, Gujarat.
· Agreement on interlinking of the instant payment platforms - UPI (India) and AANI (UAE): This will facilitate seamless cross-border transactions between the two countries. This follows the MoU on interlinking payment and messaging systems signed in July last year during Hon’ble PM’s visit to Abu Dhabi.
· Agreement on inter-linking domestic debit/credit cards - RuPay (India) with JAYWAN (UAE): An important step in building financial sector cooperation, this will enhance the universal acceptance of RuPay across the UAE.
Prime Minister congratulated President Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan on the launch of UAE’s domestic card JAYWAN, which is based on the digital RuPay credit and debit card stack. The leaders witnessed a transaction made using the JAYWAN card.
The leaders also discussed the strengthening of energy partnership. They appreciated that in addition to the UAE being among the largest sources of crude and LPG, India is now entering into long term contracts for LNG.
Ahead of the visit , RITES Limited signed agreement with Abu Dhabi Ports Company and Gujarat Maritime Board with Abu Dhabi Ports Company. These would help in building port infrastructure and further enhance connectivity between the two countries.
Prime Minister thanked President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan for his personal support and for his graciousness in granting the land for the construction of the BAPS Temple in Abu Dhabi. Both sides noted that the BAPS Temple is a celebration of UAE-India friendship, deep-rooted cultural bonds and an embodiment of the UAE’s global commitment to harmony, tolerance and peaceful coexistence.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ୟୁଏଇ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ
13 FEB 2024 5:33PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ୟୁଏଇ ଗସ୍ତରେ ଆବୁଧାବିରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି । ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ତାଙ୍କୁ ୟୁଏଇର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନ୍ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାପରେ ତାଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଦୁଇ ନେତା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପ୍ରତିନିଧି ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାଗିଦାରୀର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସହଯୋଗର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଫିନଟେକ୍, ଶକ୍ତି, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।
ଦୁଇ ନେତା ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ:
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତି: ଏହି ଚୁକ୍ତି ଉଭୟ ଦେଶରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସହାୟକ ହେବ । ଭାରତ ୟୁଏଇ ସହିତ ଉଭୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି।
ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଇଣ୍ଟରକନେକ୍ସନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର : ଏହା ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିଛି ।
ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଉପରେ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଆନ୍ତଃସରକାରୀ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଚୁକ୍ତି - ଏହା ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପୂର୍ବ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର : ଏହା ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସହଯୋଗ ସମେତ ବ୍ୟାପକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରିବ ।
ଦୁଇ ଦେଶର ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାର ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ : ଏହି ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଆର୍କାଇଭଲ୍ ସାମଗ୍ରୀର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆକାର ଦେବ ।
ଐତିହ୍ୟ ଓ ସଂଗ୍ରହାଳୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର : ଏହା ଗୁଜରାଟର ଲୋଥାଲଠାରେ ଥିବା ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ଇନଷ୍ଟାଣ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ - ୟୁପିଆଇ (ଇଣ୍ଡିଆ) ଏବଂ ଏଏନଆଇ (ୟୁଏଇ)କୁ ଇଣ୍ଟରଲିଙ୍କ୍ କରିବା ପାଇଁ ରାଜିନାମା: ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସୀମାପାର କାରବାର ସହଜ ହେବ । ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆବୁଧାବି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଗତ ବର୍ଷ ଜୁଲାଇରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ପେମେଣ୍ଟ ଏବଂ ମେସେଜିଂ ସିଷ୍ଟମକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ।
ଘରୋଇ ଡେବିଟ୍ /କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡକୁ ଜୟୱାନ୍ (ୟୁଏଇ) ସହିତ ଆନ୍ତଃ-ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ବୁଝାମଣା - ରୁପେ (ଭାରତ) ଏବଂ ଜୟୱାନ (ୟୁଏଇ): ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ, ଏହା ସମଗ୍ର ୟୁଏଇରେ ରୁପେର ସାର୍ବଜନୀନ ଗ୍ରହଣୀୟତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଡିଜିଟାଲ ରୁପେ କ୍ରେଡିଟ୍ ଏବଂ ଡେବିଟ୍ କାର୍ଡ ଷ୍ଟେକ୍ ଉପରେ ଆଧାରିତ ୟୁଏଇର ଘରୋଇ କାର୍ଡ ଜୟୱାନ୍ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାୟେଦ୍ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ନେତାମାନେ ଜୟୱାନ କାର୍ଡ ବ୍ୟବହାର କରି ହୋଇଥିବା ଏକ କାରବାର ଦେଖିଥିଲେ।
ଶକ୍ତି ସହଭାଗିତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନେଇ ମଧ୍ୟ ନେତାମାନେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯେ ୟୁଏଇ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଲଏନଜି ପାଇଁ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଚୁକ୍ତିରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି ।
ଏହି ଗସ୍ତ ପୂର୍ବରୁ ରାଇଟ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ ଆବୁଧାବି ପୋର୍ଟସ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ମେରିଟାଇମ୍ ବୋର୍ଡ ସହ ଆବୁଧାବି ପୋର୍ଟସ କମ୍ପାନୀ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି । ଏହା ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବ ।
ଆବୁଧାବିରେ ବିଏପିଏସ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଜମି ପ୍ରଦାନରେ ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଉଦାରତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ ନାହ୍ୟାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଏପିଏସ ମନ୍ଦିର ୟୁଏଇ-ଭାରତ ବନ୍ଧୁତା, ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ବନ୍ଧନ ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ, ସହିଷ୍ଣୁତା ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବସବାସ ପ୍ରତି ୟୁଏଇର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ପ୍ରତୀକ ।