প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘ইউএই’-ৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বৈঠক
13 FEB 2024 5:33PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি চৰকাৰী ভ্ৰমণসূচীৰে ‘ইউএই’-ৰ আবু ধাবিত উপস্থিত হয়। বিমানবন্দৰত তেওঁক ‘ইউএই’-ৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামান্য শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানে বিশেষ ভংগীমাৰে উষ্ম আদৰণি জনোৱাৰ লগতে দেশখনৰ তৰফৰ পৰা তেওঁক আনুষ্ঠানিক আদৰণি জনোৱা হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই পৰস্পৰে মিলিত হোৱাৰ লগতে পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ আলোচনাতো অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁলোকে দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বমূলক প্ৰসংগসমূহ পৰ্যালোচনা কৰাৰ উপৰি সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰসমূহৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। তেওঁলোকে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি, ‘ফিনটেক’, শক্তি, আন্তঃগাঁথনি, সাংস্কৃতিক বিনিময় তথা দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজৰ পাৰিস্পৰিক সম্পৰ্ক সহ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব গাঢ় কৰাৰ প্ৰয়াসক আদৰণি জনায়। আলোচনাত আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় বিষয়সমূহকো সামৰি লোৱা হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই নিম্নলিখিত প্ৰসংগসমূহত হোৱা আলোচনা প্ৰত্যক্ষ কৰে:
দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ চুক্তি: এইখন চুক্তি দুয়োখন দেশতে অধিক বিনিয়োগক উত্সাহিত কৰাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সহায়ক হ'ব। ভাৰতে ‘ইউএই’-ৰ সৈতে ‘দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ চুক্তি’ আৰু এক ‘ব্যাপক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্বমূলক চুক্তি’ দুয়োখনতে স্বাক্ষৰ কৰিছে।
বৈদ্যুতিক আন্তঃসংযোগ আৰু বাণিজ্য সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তিঃ ই শক্তি সুৰক্ষা আৰু শক্তি বাণিজ্যকে ধৰি শক্তিখণ্ডৰ সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰ মুকলি কৰিব।
• ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পত সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তিঃ ই ‘ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি খণ্ড’ত বিনিয়োগ সহযোগিতাকে ধৰি এক বিস্তৃত সহযোগিতাৰ বাবে এক পৰিকাঠামো সৃষ্টি কৰাৰ লগতে কাৰিকৰী জ্ঞান, দক্ষতা আৰু পাৰদৰ্শিতাৰ বিনিময়ত সহায় কৰিব।
দুয়োখন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিলেখাগাৰৰ মাজত সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় ‘প্ৰটোকল’: এই ‘প্ৰটোকল’ৰ দ্বাৰা এই ক্ষেত্ৰত ব্যাপক দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা গঢ়ি তোলা হ'ব, যাৰ ভিতৰত আছে পুৰাতাত্বিক সামগ্ৰীৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু সংৰক্ষণ।
ঐতিহ্য আৰু সংগ্ৰহালয়ৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি: ইয়াৰ ফলত গুজৰাটৰ লোথালত ‘সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য চৌহদ’লৈ সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ লক্ষ্যৰে দুয়োখন দেশৰ মাজত সম্পৰ্ক বৃদ্ধি পাব।
তাৎক্ষণিক পৰিশোধ মঞ্চ- ‘ইউপিআই’(ভাৰত) আৰু ‘এএএনআই’ (ইউএই)ৰ আন্তঃসংযোগ সম্পৰ্কীয় চুক্তি: এই চুক্তিয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত নিৰৱচ্ছিন্ন লেনদেনত সহায় কৰিব। ই যোৱা বছৰ জুলাইত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আবু ধাবি ভ্ৰমণৰ সময়ত স্বাক্ষৰিত ‘পৰিশোধ আৰু বাৰ্তা প্ৰণালীৰ আন্তঃসংযোগ সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি’খনক অনুসৰণ কৰিব।
ঘৰুৱা ডেবিট/ক্ৰেডিট কাৰ্ড- ‘জয়ৱান’ (ইউএই)ৰ সৈতে ‘ৰূপে’’ (ভাৰত)ৰ আন্তঃসংযোগ সম্পৰ্কীয় চুক্তি: বিত্তীয় খণ্ডৰ সহযোগিতা গঢ়ি তোলাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ, ই সমগ্ৰ ‘ইউএই’-ত ‘ৰূপে’’ৰ সাৰ্বজনীন গ্ৰহণযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰিব।
‘ডিজিটেল ৰূপে ক্ৰেডিট আৰু ডেবিট কাৰ্ড ষ্টেক’ আধাৰিত ‘ইউএই’-ৰ ঘৰুৱা কাৰ্ড ‘জয়ৱান’ মুকলি কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানক অভিনন্দন জনায়। নেতাদ্বয়ে ‘জয়ৱান কাৰ্ড’ ব্যৱহাৰ কৰি কৰা এক লেনদেন প্ৰত্যক্ষ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই শক্তি অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। খাৰুৱা আৰু ‘এলপিজি’-ৰ সৰ্ববৃহৎ উৎসসমূহৰ ভিতৰত থকাৰ উপৰিও ভাৰতে এতিয়া ‘ইউএই’ৰ সৈতে ‘এলএনজি’-ৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী চুক্তি সম্পাদিত কৰাৰ প্ৰসংগক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভ্ৰমণৰ আগতে ‘ৰাইটছ লিমিটেড’-য়ে ‘আবু ধাবি পোৰ্টছ কোম্পানী’ আৰু ‘গুজৰাট মেৰিটাইম ব'ৰ্ড’ৰ সৈতে ‘আবু ধাবি পোৰ্টছ কোম্পানী’য়ে চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে। এই চুক্তিসমূহে বন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত সহায় কৰাৰ লগতে দুয়োখন দেশৰ মাজৰ যোগাযোগক আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি মহামান্য শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানক তেওঁৰ ব্যক্তিগত সমৰ্থন আৰু আবু ধাবিত বিএপিএছ মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ভূমি প্ৰদান কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। দুয়োপক্ষই উল্লেখ কৰে যে ‘বিএপিএছ মন্দিৰ’ হৈছে ইউএই-ভাৰতৰ মাজৰ বন্ধুত্ব, গভীৰ সাংস্কৃতিক বন্ধন আৰু সম্প্ৰীতি, সহিষ্ণুতা আৰু শান্তিপূৰ্ণ সহাৱস্থানৰ প্ৰতি ‘ইউএই’-ৰ বিশ্বজোৰা প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ এক প্ৰতিমূৰ্তি।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s meeting with President of the UAE
13 FEB 2024 5:33PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi arrived in Abu Dhabi today on an official visit to the UAE. In a special and warm gesture, he was received at the airport by the President of the UAE His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, and thereafter, accorded a ceremonial welcome.
The two leaders held one-on-one and delegation level talks. They reviewed the bilateral partnership and discussed new areas of cooperation. They welcomed deepening of the Comprehensive Strategic Partnership across sectors, including trade and investment, digital infrastructure, fintech, energy, infrastructure, culture and people to people ties. Discussions also covered regional and global issues.
The two leaders witnessed the exchange of following:
· Bilateral Investment Treaty: This agreement will be a key enabler for further promoting investments in both countries. India has signed both a Bilateral Investment Treaty and a Comprehensive Economic Partnership Agreement with UAE.
· MoU on cooperation in the field of electrical interconnection and trade: This opens new areas of collaboration in the field of energy, including energy security and energy trade.
· An Intergovernmental Framework Agreement between India and UAE on the India-Middle East Economic Corridor : This would build on previous understandings and cooperation on this matter and foster India and the UAE cooperation furthering regional connectivity.
· MoU on cooperation in Digital Infrastructure Projects: This will create a framework for a wide ranging cooperation, including investment cooperation, in the digital infrastructure sector and also facilitate sharing of technical knowledge, skills and expertise.
· Cooperation protocol between the National Archives of the two countries: This protocol will shape extensive bilateral cooperation in this field including restoration and preservation of archival material.
· MoU for cooperation in the field of heritage and museums: This would foster engagement between the two countries aimed at supporting of the Maritime Heritage Complex at Lothal, Gujarat.
· Agreement on interlinking of the instant payment platforms - UPI (India) and AANI (UAE): This will facilitate seamless cross-border transactions between the two countries. This follows the MoU on interlinking payment and messaging systems signed in July last year during Hon’ble PM’s visit to Abu Dhabi.
· Agreement on inter-linking domestic debit/credit cards - RuPay (India) with JAYWAN (UAE): An important step in building financial sector cooperation, this will enhance the universal acceptance of RuPay across the UAE.
Prime Minister congratulated President Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan on the launch of UAE’s domestic card JAYWAN, which is based on the digital RuPay credit and debit card stack. The leaders witnessed a transaction made using the JAYWAN card.
The leaders also discussed the strengthening of energy partnership. They appreciated that in addition to the UAE being among the largest sources of crude and LPG, India is now entering into long term contracts for LNG.
Ahead of the visit , RITES Limited signed agreement with Abu Dhabi Ports Company and Gujarat Maritime Board with Abu Dhabi Ports Company. These would help in building port infrastructure and further enhance connectivity between the two countries.
Prime Minister thanked President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan for his personal support and for his graciousness in granting the land for the construction of the BAPS Temple in Abu Dhabi. Both sides noted that the BAPS Temple is a celebration of UAE-India friendship, deep-rooted cultural bonds and an embodiment of the UAE’s global commitment to harmony, tolerance and peaceful coexistence.