Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President's Address in the Rajya Sabha
07 FEB 2024 9:25PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I am here to participate in the discussion of the Hon’ble President's Address. I extend my heartfelt thanks and congratulations to the Hon’ble President for her address.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
This 75th Republic Day is in itself a significant milestone. The address by the Hon’ble President at this crucial stage of the journey of the Constitution holds historical importance. In her address, she has spoken about Bharat’s self-confidence, expressed confidence in Bharat’s bright future, and presented the potential of millions of Indians to the nation through the Parliament in a very concise but magnificent manner. I express heartfelt gratitude for this inspiring address by the Hon’ble President and for providing direction to the nation, and for empowering Bharat’s resolution towards ‘Viksit Bharat’.
During the discussion, many Hon’ble members expressed their views and made efforts in their own ways to enrich the discussion. I express heartfelt gratitude and congratulations to all the esteemed colleagues who made efforts to enrich this discussion. Criticism by some colleagues, speaking harsh words, was their compulsion, and I also express my sympathies towards them.
I couldn't say it that day, but I express special thanks to (Mallikarjun) Kharge ji. I was listening very attentively to Kharge ji, and I was thrilled ... It's very rare. Sometimes you get this thrill in the Lok Sabha, but nowadays he is busy somewhere else, so there's not much entertainment. But the lack of entertainment we were feeling in the Lok Sabha, you compensated for it that day. And I was pleased that Hon’ble Kharge ji spoke for quite a long time and in a very calm manner. He also took a very long time. I was wondering how he got the freedom to speak so much. I was thinking about this, but later I noticed that the two special ‘commanders’ weren't present that day. They are not present nowadays. And therefore, Hon’ble Kharge ji took great advantage of freedom. And I think Kharge ji must have heard a film song that day, ‘Aisa Mauka Phir Kahan Milega’ (where else will you get such an opportunity). Now that Kharge ji is no longer an umpire and a commando, so he was enjoying hitting boundaries and sixes. But one thing was very pleasing. I respectfully accept the blessing that he gave to the NDA for 400 seats. Now if you want to take the blessing back, you can, because we have returned (to power).
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I vividly remember an incident from last year. We were sitting in that House (Lok Sabha) and there was a concerted effort to drown out the voice of the Prime Minister of the country. With great patience and humility, we listened to each and every one of your words. And even today, you have come prepared not to listen, but you cannot suppress my voice. The people of the country have empowered this voice. The voice is emanating from the blessings of the people of the country, and that's why this time I have also come fully prepared just like last time. I thought that perhaps someone like you who came to the House will abide by the norms, but you meted out great injustice to me for an hour and a half or so. And despite that I did not transgress any boundaries during my reply.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have also made a prayer. One can pray, and I keep praying. The challenge that has come to you from West Bengal (Chief Minister Mamata Banerjee) that the Congress won't be able to cross 40 (seats in this year’s elections), I pray that you manage to save 40.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
You (Kharge ji) said a lot about us and we heard. You have the right to speak in a democracy, and it is our responsibility to listen to you. And whatever discussions that have taken place today, I should present them in front of the country, and therefore, I will make a genuine effort.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When I heard this, heard it there (Lok Sabha) and here (Rajya Sabha) too, my belief has firmed up that the (Congress) party has become outdated not just in its thinking but in its functioning as well. And when the thought process becomes outdated, they (Congress members) have also outsourced their work. In no time, such a big party, a party that ruled the country for decades, is facing such a downfall, such a decline. We are not happy, we have sympathies towards you. But what will a doctor do, when the patient himself doesn't know (what he is suffering from). What more should I say?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It's true that today they (Congress members) talk a lot, but they have lost the patience to listen. However, I will definitely present my views in front of the country. The Congress party, which had openly strangled democracy in its greed for power, the Congress which had repeatedly dismissed democratically elected governments dozens of times overnight, the Congress which had (imprisoned several leaders behind bars) in complete disdain of democracy, the Congress which even tried to lock newspapers, has now developed a new hobby of building narratives to break the country. Not satisfied with that, now statements are being made to divide north-south? And this Congress is giving us lectures on democracy and federalism?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress party, which left no stone unturned in dividing the country in the name of caste and language, the Congress, which allowed terrorism and separatism to flourish for its own benefit, the Congress, which pushed the North-East into violence, separatism, and backwardness, the Congress party, which left the country facing a huge challenge of Naxalism during its rule, the Congress, which handed over large swathes of the country's land to enemies, the Congress, which prevented the modernization of the country's armed forces, is today lecturing us on national security and internal security? The Congress party, which has been confused since independence itself, spent its time in the same confusion whether industrialisation or farming is necessary, unable to decide whether to nationalize or privatize, remained confused. The Congress, which in its 10 years of rule brought the economy from 12th to 11th position, from 12th to 11th position in 10 years! And it doesn't take much effort to go from 12th to 11th as you progress. Through our efforts, we brought it to the 5th position in 10 years. And the Congress is giving us long lectures on economic policies here?"
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress party, which did not provide complete reservation to the OBCs, which never provided reservation to the poor in the general category, which did not consider Baba Saheb (Ambedkar) worthy of the Bharat Ratna, and kept giving Bharat Ratna to their own family members. The Congress party, which has planted parks in the name of its own family members on the streets and squares of the country, is giving us advice? They are teaching us lessons on social justice?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress party, which has no guarantee of its own leader, no guarantee of its policies, they are questioning Modi's guarantee?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There was a complaint here, and they wonder why we say such things, why we see such things. Why did the country and the world perceive their 10-year tenure in such a way, why did the country become angry, why did so much anger develop in the country? Hon’ble Mr Chairman Sir, not everything has happened because of our words, the consequences of one's actions are now evident. They don't happen in another lifetime, they happen in this very life.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We do not speak ill of anyone, why should we? When people have said so much to them, what need is there for me to say anything to them? I want to present a kind of statement before the House. I am reading the first quote – Members know, this is a quotation. Members know it. “Our growth has slowed down and fiscal deficit has increased, inflation has been rising continuously for the past 2 years. The current account deficit has exceeded our expectations.” I have read this quote. This is not a quote from any BJP leader, neither this quote is mine.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The then Prime Minister Shri Manmohan Singh ji during his 10-year tenure in the UPA government said this. He described this situation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Now I read the second quote. “There is widespread anger in the country over the misuse of public office”. How the institutions were misused then. I did not misuse the institutions at that time. This was said by the then Prime Minister Dr. Manmohan Singh ji. At that time, the whole country was protesting on the streets due to corruption, protests were going on in every corner. Now I will read the third quote - There are some lines of an amendment, listen to this too. “There is corruption in tax collection, and therefore, GST should be introduced. There is leakage in the ration scheme, which affects the poorest of the poor in the country the most. Measures need to be taken to stop this. There is doubt about the government contracts being given.” This was also said by the then Prime Minister Respected Manmohan Singh ji. And before him, another Prime Minister (of the Congress party) said that one rupee goes from Delhi, only 15 paise reaches (the beneficiaries). The problem was known to them, but there was no preparation to fix it. And today big statements are being made by them. Look at the 10-year history of the Congress. The country was called a Fragile Five Economy in the world then. It was not me, but the world was calling it Fragile Five. Policy paralysis had become their identity. And our 10 years will be remembered for being in the Top Five Economy. Our 10 years will be remembered for big and decisive decisions.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have worked very hard to bring the country out of crises. This country is not blessing us for nothing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The British were eulogised in this House. The kings and maharajas had a close relationship with the British at that time. So now, I want to ask, who was inspired by the British? I won't ask who gave birth to the Congress party; I won't ask that. Even after independence, who promoted the mentality of slavery in the country? If you were not influenced by the British, then why didn't you change the Penal Code put together by the British?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not influenced by the British, then why did you continue with hundreds of laws from the British era? If you were not influenced by the British, then why did the culture of red beacons continue for decades? If you were not influenced by the British, then why did Bharat’s budget come at 5 o'clock in the evening, because the British Parliament started in the morning? Why did you maintain the tradition of presenting the budget at 5 o'clock in the evening, which was convenient for the British Parliament? Who was inspired by the British? If you were not inspired by the British, then why were symbols of slavery still present on our military insignia? We are removing them one by one. If you were not inspired by the British, then why did the country have to wait for Modi to transform Rajpath into the Kartavya Path?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not influenced by the British, then why were symbols of British rule still present in the Andaman and Nicobar Islands?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not influenced by the British, then why couldn't you even build a War Memorial for the soldiers who sacrifice their lives for the country? Why was it not constructed? If you were not inspired by the British, why did you look down upon Indian languages? Why were you indifferent towards education in local languages?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not inspired by the British, then who stopped you from calling Bharat the Mother of Democracy? Why didn't you realize? Hon’ble Mr Chairman Sir, I can provide hundreds of examples to show under whose influence you (the Congress) worked. And today the country is going to remember all these things after listening to it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I want to give another example. The Congress spread narratives, and the result of that narrative was that people who respected Bharat’s culture and values began to be seen with great disdain, considered backward. And in this way, injustice towards our past has occurred. If you insult your beliefs, if you insult your good traditions, then you are considered progressive. Such narratives began to be built in the country. And the world knows well under whose leadership such narratives were spread. The glorification of importing from other countries and considering second class anything that was Indian … This status symbol was created. The products made in foreign countries were considered as a status symbol. These people still refrain from speaking up for Vocal for Local where the work for the welfare of the poor of my country happens. Today, they don’t talk about ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India). When someone advocates for Make in India today, they get uncomfortable.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The country has seen all this and now understands, and you are also suffering the consequences of that.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In her speech, the Hon’ble President addressed in detail about four major categories: youth, women, the poor, and our farmers. We know that their issues are mostly similar, their dreams are also similar, and if we want to find solutions, there might be a slight difference, but the path to solutions for these four categories is the same. Therefore, she has aptly guided the nation to strengthen these four pillars so that the country will move forward to become ‘Viksit Bharat’ at a rapid pace.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If we are in the 21st century and want to fulfil the dreams of ‘Viksit Bharat’ by 2047 in this century, then the mindset of the 20th century cannot prevail. The selfish agenda of the 20th century, the game of "me and mine," cannot make Bharat prosperous and developed in the 21st century. These days, the Congress is discussing a lot about caste once again. I don't know why they felt the need for it. However, if they feel the need, they should first introspect and they will know what they have done. The Congress has always been the biggest opponent of Dalits, backward classes, and tribal communities. And sometimes I wonder if there would have been reservation for SC/ST if Babasaheb Ambedkar had not been there. This question also comes up in my mind.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have evidence behind what I'm saying. Their mindset has not changed since then; I have evidence of that. I'm not here just to speak without evidence, Hon’ble Mr Chairman Sir. And when such issues have been raised from there (the Congress), they should be prepared. And they have known me very well for the last 10 years. Of late, I remember (Jawaharlal) Nehru ji more often these days because our friends (in the Congress) expect me to speak about him (Nehru ji). Now, let me read out a letter written by Nehru ji. This letter was written by the country’s Prime Minister Pandit Nehru to the chief ministers of the country at that time. It's on record. I'm reading the translation: "I do not like any kinds of reservations, especially reservations in jobs. I am against any step that promotes inefficiency and that leads towards the second class." This is the letter written by Pandit Nehru ji to the chief ministers. And therefore, I say they are always opposed to reservations. Nehru ji used to say, if SC, ST and OBC communities get reservation in jobs, the standard of government work will deteriorate. And today, those who rattle the figures, the root of those is here. Because at that time, they stopped it (reservation), they said don't recruit. If their (SC, ST and OBC communities) recruitment had happened in the government at that time, and they had been promoted, they would have reached here today.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I'm reading this quote, you can verify. I'm reading a quote by Pandit Nehru.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
You know, what Nehru ji said is always a milestone for the Congress. Nehru ji's saying means a milestone for them. You can pretend to say anything, but your thoughts are evident from many examples. I can give you countless examples, but I want to give one example for sure, and I want to give the example of Jammu and Kashmir. The Congress kept the SC, ST, OBC communities of Jammu and Kashmir deprived of their rights for seven decades. Article 370 … I am not talking about how many seats we will win now. Article 370 was abolished, and only then, after so many decades, did SC, ST, OBC communities get the rights that the people of the country had been getting for years. The Forest Rights Act was not available to them in Jammu and Kashmir. The Prevention of Atrocities Act was not there in Jammu and Kashmir; we gave them these rights by removing Article 370. Even in our SC community, if anyone was left behind, it was our Valmiki society. Even after seven decades, our Valmiki families in Jammu and Kashmir, who were serving the people, were not given the right to domicile. And today I also want to make the country aware that the Bill for OBC reservation in Local Self-Governments in local bodies was passed in the Lok Sabha yesterday, on February 6th.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The increasing participation of the SC, ST and OBC communities has always been a major concern for the Congress and its allies. They left no stone unturned to eliminate Baba Saheb's politics and thoughts. The statements are available; what was said during the elections is also available. They weren't even prepared to give Bharat Ratna to him. He was awarded the Bharat Ratna only with the support of the BJP and when the (V.P.Singh) government was formed. Not only that, Sitaram Kesri, belonging to the extremely backward caste and who was the president of the Congress party, was thrown out on the footpath. (Because he was) OBC! The video is available; the country saw what happened with Sitaram Kesri.
And Hon’ble Mr Chairman Sir,
One of their influential figures is sitting in America, who became famous for ‘Hua to Hua’ comment during the last elections. And the Congress is closely associated with this family. He has recently made significant efforts to diminish the contributions of the architect of the Constitution, Baba Saheb Ambedkar.
And Hon’ble Mr Chairman Sir,
For the first time in the country, the NDA proposed an Adivasi daughter as a candidate for the post of President. One can understand if you had ideological opposition to us. I could have understood if you had put forth your own candidate if you had ideological opposition with us. But there was no ideological opposition. Why? Because the person you selected as a candidate (Yashwant Sinha) came from our ranks. Therefore, there was no ideological opposition; your opposition was for an Adivasi daughter. That's why when (P. A.)Sangma ji was contesting the election for the post of President, he was also an Adivasi from the Northeast. He was also meted the same treatment. And to this day Mr Chairman Sir, incidents of disrespect towards the Hon’ble President are not uncommon. It happened for the first time in this country. Such words have been spoken by responsible people (from the Congress) that would make one bow their head in shame. The language used for the President … The unease felt in the heart always finds a way to manifest itself. We have had the opportunity to work for 10 years in the NDA. We first made Dalit (Ram Nath Kovind) and now Adivasi (Droupadi Murmu) as President. We have always prioritized Dalits and Adivasis.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When I talk about the performance of our government, I talk about the policies of the NDA that focus on the welfare of the poor. If you understand that society up close, who are the beneficiaries ultimately, who are these people? Who are these people living in slums, struggling for life? Which society do they belong to? They have to endure hardships, they have been deprived of facilities, which society is it? Whatever work we have done, it is for this society - the SCs, STs, OBCs, Adivasis. Providing proper homes to those living in slums has benefited my friends from this society. Previously, they struggled with diseases due to lack of cleanliness, now they have benefited from the Swachh Bharat Abhiyan under our initiatives, so that they can have a better life. Our mothers and sisters in these families were enduring health crises by cooking food over smoke, we gave them Ujjwala gas connections and they are from these very families. Whether it is free ration, or free healthcare, the beneficiaries are these very families. All our schemes are meant for these family members from this section of society.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The narrative being presented here, denying facts in this manner, who will benefit from it? By doing so, you are not only losing your credibility but also your integrity.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Here, misleading statistics related to education have also been presented. What kind of effort is being made to mislead? Over the past 10 years, the scholarships provided to SC and ST students have increased. In these 10 years, the enrolment numbers in schools and higher education have also significantly increased, and the dropout rate has decreased rapidly.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Ten years ago, there were 120 Eklavya Model Schools. Hon’ble Mr Chairman Sir, today there are 400 Eklavya Model Schools. Why do you deny these facts? Why do you do this? I don't understand this.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Earlier, there was one Central Tribal University, today there are two Central Tribal Universities. It is also true, Hon’ble Mr Chairman Sir, that for a long time, Dalit, backward, and tribal sons and daughters could not even see the doors of colleges. I remember when I became the Chief Minister in Gujarat, I was presented with a surprising analysis. Umargam to Ambaji is an entire belt of tribal majority areas in Gujarat. Our Digvijay Singh's son-in-law is also from that area. In that entire area, there was not a single school offering science stream. When I went there, I thought if there is no school for my tribal children in that area offering the science stream, then where would the question of engineering or medical studies arise? Such basic necessities... and what speeches are being given here?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I want to inform the House and the members should take pride in it. You are sitting in the House, where a government is talking to you about such changes where there has been a significant transformation. Boost the confidence of that society, boost their morale. Let them progress rapidly into the mainstream of the country, let us strive for that, make collective efforts. Look at the enrolment of our tribal, SC, ST students; I want to present some figures. The enrolment of SC students in higher education has increased by 44%. The enrolment of ST students in higher education has increased by 65%. There has been a 45% increase in the enrolment of OBC students in higher education. And when the children of my poor, Dalit, backward, tribal, marginalized families go into higher education, become doctors and engineers, it will create a new environment within that society. Our effort is in that direction... Our effort is to solve the fundamental problems, even though it may take some time, but it should be done in a formidable manner. Therefore, we have put emphasis on education in this manner. If there is a lack of information, please let us know, we will provide you with the information. But do not create such narratives that diminish your dignity, weaken the power of your words. Sometimes, I feel sorry for you.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
‘Sabka Saath, Sabka Vikas’! This is not just a slogan; it is Modi's guarantee. And when so much work is being done… Someone sent me a poem. The poem is quite long, but it contains a line:
मोदी की गारंटी का दौर है,
नए भारत की भोर
Out of warranty चल रही दुकानें,
Out of warranty चल रही दुकानें
खोजें अपनी ठोर
(It's the era of Modi's guarantee,
The dawn of New Bharat,
Shops are running out of warranty,
Shops are running out of warranty,
Search for your strength.)
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The attempts to spread despair in the country are understandable for those who have already sunk into the abyss of hopelessness. However, their capability to spread despair is also dwindling. They cannot generate hope. Those immersed in despair themselves cannot offer hope. Those who are spreading despair everywhere across the country, playing this game of spreading despair while denying the truth, will never be able to do any good to themselves or the country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Every time the same song is sung. Statements are made without considering the facts just only to provoke certain sections of society. I want to present some realities before the country, and I believe the media should debate on such issues so that the truth can be revealed.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Here, various allegations were made against us regarding the government companies. What kinds of allegations are being made? There is no basis to such allegations. Now, let's remember the game that was played with Maruti shares. It used to hog headlines during that time. What was happening with Maruti shares? I don't want to delve into the depths of it, or else they might drown in it and there might be a short circuit here. So, I don't want to delve deep into it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It is necessary for the country to know the truth.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I was born in independent Bharat. My thoughts are also independent, and my dreams are free too. Those who live with a slave mentality have nothing else but old papers to cling to.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress said that we sold PSUs, we ruined PSUs, such kinds of discussions take place here, and I was hearing it from senior people. Remember who destroyed BSNL, MTNL? Which era was it when BSNL, MTNL were ruined? Recall the plight of HAL, how was it destroyed? And then they set the agenda for the 2019 elections by giving speeches at HAL's gate. Those who destroyed HAL were giving speeches at HAL's gate.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Who destroyed Air India? Who brought Air India to such a mess? The Congress party and the UPA cannot turn away from its destruction. The country knows it well. Now, let me share some achievements from our tenure.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
BSNL, which was struggling in the past due to you, has made significant progress in recent years. Today BSNL is moving towards Made in India 4G and 5G and is drawing the attention of the world.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There were so many myths spread about HAL. Today there is record manufacturing by HAL. HAL is generating record revenue. So many allegations were levelled against HAL and today HAL has become Asia's largest helicopter manufacturing company in Karnataka. Where did you leave it and where we have taken it to?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
A commando, who is not here, would also give highly knowledgeable statements about LIC. This is what has happened to LIC, etc. etc. As much wrong things could be said about LIC, they said. And the method is the same to destroy something – spread rumours, spread lies, spread confusion. The same technique is used when someone desires a big mansion in the village but can't acquire it; then they spread rumours that it's a haunted house. They create such an atmosphere that no one is willing to buy it. When no one shows interest, they eventually grab it. What was done with LIC?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I want to say this with pride, with my head held high. Today, LIC shares are trading at record levels. Why is that?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Now the propaganda is being spread that PSUs have been shut down, PSUs have been shut down. Now they probably don't even know what the truth is. Somebody just instigated them. In 2014, there were 234 PSUs in the country, in the 10-year era of the UPA. When they were voted out in 2014, this figure was 234. Today there are 254 PSUs. Now, which arithmetic do they know? They say we have sold out PSUs. If we have sold out PSUs, then how come there are 254 PSUs now? What are you all doing?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, most PSUs are providing record returns, and investors' confidence in PSUs is increasing. Even those who know a little about the stock market understand this. If you don't understand, ask someone. Hon’ble Mr Chairman Sir, during the past year, there has been nearly a two-fold jump in the BSE PSU Index.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Ten years ago, i.e., 2014. I am talking about the period between 2004 and 2014. The net profit of PSUs was approximately one and a quarter lakh crore rupees. And in these ten years, the net profit of PSUs has increased to two and a half lakh crore rupees. In the past decade, the net worth of PSUs has increased from 9.5 lakh crore rupees to 17 lakh crore rupees.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Wherever they intervene, it is destined to sink. They had created such a state of affairs. We have worked hard and brought the PSUs out of that situation. You should be happy, do not spread illusions and do not spread such rumours in the market that confuse the ordinary investors of the country. You cannot do such a thing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Their limit is such that now they have turned their prince into a start-up. Right now, he is a non-starter. He is neither taking off nor launching.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you (the Congress members) had stayed this calm last time as well, it would have been so much fun.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Congratulations! Congratulations! Congratulations! Congratulations to everyone!
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It has been my privilege to serve the country and the people as the Chief Minister of a state for a long time. Therefore, I understand regional aspirations very well because I emerged from that process myself. Leaders like Digvijay ji, who is sitting here, naturally understands what it means for a state because we come from the same world. We have the experience, we know. Sharad Pawar ji knows, and people like Deve Gowda Sahab understand all these things. So, we understand the importance of it. We don't have to read about it in books; we have experienced it firsthand. And this is also the truth for everyone. For about ten years, the entire machinery of the UPA government was focused on doing something or the other for Gujarat. You can't imagine. But I don't shed tears; it's not my habit to cry. But even then, despite facing numerous crises, despite enduring all kinds of atrocities, my problem was such that I couldn't even get an appointment with a minister here. They would say, "Brother, you know, I'm friends with you, I'll talk to you on the phone, but if there is a photograph of us (in any newspaper)…” They were so scared. Ministers were scared here. Well, anyway, I can understand their difficulties now. Once, a major natural disaster struck in my state. I made so many requests to the Prime Minister to come and see it for himself. His schedule was arranged. There was an advisory committee then, maybe the order came from there that someone should conduct an aerial inspection by helicopter. I could understand that. Suddenly, he changed the program and went to some other state in the south. I don't remember which one today. I was told "We will see from the airplane, we will not come to Gujarat." I was in Surat, he was about to come. I know what must have happened in the end. So, you can imagine, I have faced such difficulties even during natural disasters. But despite that, my mantra then and even today is that the development of the state is crucial for the development of the country. The development of Gujarat is essential for the development of Bharat. And we all should follow this path. We will only be able to achieve the nation's development through the development of states. There can be no dispute about this, no dispute at all. And I assure you, Mr Chairman Sir, that if a state takes one step, I am ready to take two steps forward. What is cooperative federalism? And I have always advocated about Competitive Cooperative federalism. Today the country needs Competitive Cooperative federalism. There should be healthy competition among our states so that our country can progress rapidly. We need to move forward with a positive mindset. And even when I was in the state, I worked with these same principles. That's why I silently endured.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
COVID is an example. It was the world’s biggest crisis. During such a crisis, we held 20 meetings with the Chief Ministers of the states. We discussed every aspect, took everyone along, formed a team, and both the Centre and the states worked together. The world which could not tackle the crisis … Together, we did everything possible to save this country. I will never credit just one person... Together, we did everything possible to save this country. States also have the full right to take credit for it. And we worked in this spirit.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We could have organized the G-20 summit in Delhi. By staying among these prominent leaders in Delhi, we could have achieved everything. This has happened before. But we did not do that. We wanted all the states to take credit for the success of the G-20. We held one meeting in Delhi... and 200 meetings in the states... giving each state exposure on the world stage. This was not a mistake; it was planned. For me, it's not about whose government it is. I don't run the country based on that. We all want to move the country forward together, and that's the role we've played.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When foreign leaders used to come to our country … It is not that they are coming here after I became Prime Minister. They used to come earlier. And if foreign leaders come today, then I urge them to visit a state at least for a day. I take them to the states so that they understand that my country is not just Delhi. My country is also in Chennai. My country is also in Bengaluru. My country is also in Hyderabad. My country is also in Puri, Bhubaneswar. My country is also in Kolkata. My country is also in Guwahati. We are making efforts to ensure that the entire world gets the exposure of every corner of my country. We do not judge the support or opposition of the state government on this scale. With honesty and for the future of this country, we try to make the whole world aware of Bharat. Even after such a big event (Republic Day) on January 26, everyone knows, yet on the 25th, I was roaming the streets of Rajasthan with the President of France, letting the world know about Rajasthan.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have undertaken a very major program that is being discussed globally as a model - aspirational districts. The success of aspirational districts is largely attributed to the support of my states, accounting for 80 per cent. The support provided by the states indicates their understanding of my vision for aspirational districts. Today, I am receiving 80 per cent support from the states to further advance the aspirational districts program. I am getting the support from the district-level officers. And states that were lagging behind the national average are now competing with it, districts that were once considered backward are now competing with the national average. All of this is possible with cooperation. Therefore, the structure of our programs is to move forward together and work together to build the future of the country. Today, every corner of the country, every family should reap the benefits of development; this is our collective responsibility, and we want to move in that direction. We also want to ensure that every state receives its due share. However, today I want to express my anguish on an important issue.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
A nation is not just a piece of land for us. It is a unit that inspires. Just as a body has various limbs and organs, if a thorn pricks the foot, the foot doesn't say, "Why me?" The hand doesn't think “Why should I bother, the thorn has pricked the foot. The foot will do its job.” In a moment, the hand reaches the foot and removes the thorn. When a thorn pricks the foot, the eye doesn't say, "Why should I cry?" Tears flow from the eye. If there is pain in any corner of Bharat, everyone should feel the pain. If one part of the body is not functioning well, the entire body is considered disabled. Just as a body, if any part of the country, any region of the country, remains deprived of development, the nation cannot progress. Therefore, we should view Bharat as an integrated unit. We should not see it in fragments. The way language is being spoken these days, new narratives are being created to divide the country for political selfishness. An entire government has hit the streets and is engaging in divisive language. What could be a bigger misfortune for the country, you tell me?
If a tribal child from Jharkhand goes to the Olympics and wins a medal, do we think, "This is a child of Jharkhand," or does the whole country say, "This is a child of our nation"? When we see talent in a child from Jharkhand and the country spends thousands or lakhs of rupees to send him to another country for better coaching, then should we think that this expenditure is for Jharkhand, or is it not for the entire country? What are we doing, what language are we beginning to speak? This affects the pride of the nation. When it comes to vaccines, crores of people are given vaccines. Will we say that the vaccine was developed in that particular place, therefore it is their right, not the country's. Can we think like that? If the vaccine was developed in that city, will other parts of the country not benefit from it? Will we think like that? Is this the kind of thinking we are adopting? It is very unfortunate if such thoughts develop in a national party.
I want to ask Hon’ble Mr Chairman Sir,
If the Himalayas were to start saying, “These rivers flow from here. I won’t give you water. The right to water is mine," what would happen to the country? Where would the country go? If the states with coal were to say, "You won't get coal, this is our property, go spend your life in darkness," how would the country function?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
During the COVID times, when the entire country needed oxygen, the possibilities of oxygen were in the industries of the eastern region. If, at that time, the people from the east had simply said, "We cannot provide oxygen, our people need it, the country will get nothing," what would have happened to the country? Despite enduring the crisis, they ensured that oxygen reached the country. What kind of effort is being made to fragment these sentiments within the country? Speaking in such a manner about “our taxes, our money” could pose a new threat to the country's future. Let's stop searching for new narratives to divide the country. The country has to move ahead. Let's strive to move the country forward together.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Over the past 10 years, the policies and programs have been aimed at showcasing the new direction of New Bharat. The direction we have embraced, the construction work we have undertaken, our entire focus over the past decade has remained on ensuring that basic amenities are provided.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Every family's standard of living should improve, and their Ease of Living should increase. Now the demand of the time is - how can we enhance the Quality of Life for them? In the coming days, we want to move forward from Ease of Living to Quality of Life with all our strength and capability. We are committed to advancing in that direction and we will ensure that.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next 5 years, we are making concerted efforts to reach out to the Neo Middle Class, who have emerged from poverty, and to empower them to new heights. Therefore, we are further strengthening the ‘Modi Shield’ of social justice and providing more support to it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
These days, when we say that 25 crore people have emerged from poverty, a fallacious argument is presented that if 25 crore people have come out of poverty, then why are we providing food and grains to 80 crore people.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We know that even if a sick person is discharged from the hospital, the doctor advises him to take certain precautions, to be careful with their diet, to rest, and to avoid certain activities, so that he does not end up in trouble again. Similarly, those who have emerged from poverty need to be taken care of more so that they don't slip back into poverty again if any crisis befalls them. That's why they need to be strengthened. At this time, we have made the poor stronger so that the Neo Middle Class does not fall back into that hell again. We provide Ayushman Bharat health insurance of 5 lakh rupees, and this has a purpose behind it. If an illness strikes a middle-class person's family, it doesn't take long for them to become poor. That's why it's as important to come out of poverty as it is to ensure that one doesn't accidentally slip back into poverty. That's why we provide grains, and we will continue to provide them. Whether someone likes it or not, 25 crore people have come out of poverty. They have become part of the Neo Middle Class. But I understand, I have lived in that world. They need it more, and that's why our scheme will continue.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The country knows, and that's why I have guaranteed that the facility for treatment up to 5 lakh rupees for the poor will continue to be available in the future. This is my guarantee, Modi's guarantee. The medicines available at an 80% discount, which benefit the middle class and the poor, will continue to be available.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
This is Modi’s guarantee that the Samman Nidhi being provided to farmers will continue, so that they can actively participate in the journey of development with strength.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
My campaign is to provide permanent homes to the poor. If a family grows, a new family is formed, my program to provide permanent homes will continue. The piped water scheme, it's my firm commitment, and my guarantee is that we will continue to provide water through pipelines. If there is a need to build new toilets, then I guarantee that we will continue to do so. These works will progress rapidly because we do not want to slow down the path of development, the direction of development that we have taken, under any circumstances.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The third term of our government is not far away. Some people call it Modi 3.0. Modi 3.0 will exert full force to strengthen the foundation of a ‘Viksit Bharat’.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, the number of doctors in Bharat will increase manifold compared to before. The number of medical colleges will also increase. Treatment in this country will become much cheaper and more accessible.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, every poor household will have a tap water connection.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming five years, every eligible beneficiary will receive a PM Awas (housing) unit, ensuring that no one is left behind. Additionally, over the next five years, solar power will be utilized to bring down electricity bills to zero for millions of citizens. Through proper planning, individuals will have the opportunity to generate income by producing electricity at home and selling it. This is part of our program for the next five years.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Over the next five years, there will be a concerted effort to establish a comprehensive network for piped gas connections throughout the country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming five years, the world will witness the power of our youth. You will see Hon’ble Mr Chairman Sir, our start-ups and the unicorns by the youth will number in the millions. And not only that, Tier 2, Tier 3 cities are going to emerge with a new identity through these new start-ups. This is the vision of the next five years that I can see.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
You will see the impact of reserve funding on its growth. In the next five years, I foresee when the number of patents will break previous records, surpassing the patents filed in the past seven decades.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, lakhs of middle-class children from my country go abroad for their education. I want to create a situation where my children can save lakhs of rupees. Dreams of the middle class in my country should come true. The best universities should be in my country. The highest education should be available to them in my country, and that's why I'm saying this so that my children and their families can save money.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming five years, you will see no international sports competition where the flag of Bharat is not flying high. I foresee the recognition of the power of the youth of Bharat in the world of sports over the next five years.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, Bharat’s public transport is going to undergo a complete transformation. Over the next five years, the facilities for affordable and luxurious travel will be readily available to both the poor and the middle class. These facilities will be easily and rapidly accessible. In the coming five years, the country will witness the introduction of bullet trains, as well as the expansion of the Vande Bharat Express trains.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, the Atmanirbhar Bharat (self-reliant India) campaign will reach new heights. The country will be seen as self-reliant in every sector.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming 5 years, "Made in India" semiconductor technology will resonate worldwide. Every electronic device will contain a chip where some Indian's sweat will be involved.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, the country will witness a new momentum in the global electronics market.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, our country imports billions of rupees worth of oil. In the direction of becoming more self-reliant for our energy needs, we will work tirelessly, and I believe we will succeed in reducing the dependency on energy requirements. Not only that, Hon’ble Mr Chairman Sir, we are moving forward to entice the world market with the Green Hydrogen campaign. Our Green Hydrogen will have the capability to fulfil energy needs. We are progressing rapidly in the world of ethanol. By achieving a 20 per cent target, we will ensure cheaper transportation for our people.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When I talk about 20 per cent ethanol, its direct benefit will happen to the farmers of my country, who are going to witness a new progress. We call ourselves an agriculture-oriented nation, but even today, we have to import billions of rupees worth of cooking oil from outside. I have faith in our farmers, and I firmly believe that with the policies we are implementing in the field of edible oil, my country will become self-reliant very soon, within 5 years. And the money saved will go into the pockets of the farmers of my country, which currently goes into foreign markets.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Due to chemical farming, our Mother Earth is suffering a lot of damage. In the coming five years, we will successfully lead the farmers of our country towards natural farming. It will be a work of awakening, ensuring the protection of our Mother Earth.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The growth of natural farming will also increase the value of our products in the global market.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Through the UN, I launched a campaign for millets. We have given recognition to it in the form of ‘Shree Anna’. I can see the day not far away when in the coming five years, millets grown in the small homes of my village will gain recognition in the world market as a superfood.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Drones are going to emerge as a new tool of power for farmers in fields. We have already launched the program of "15 Thousand Drone Didi Initiative". This is just the beginning; much success lies ahead.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have been successful in implementing nanotechnology in agriculture so far. We have achieved great success with Nano urea. We have succeeded in the direction of Nano DAP. And today, the day is not far when a farmer carrying a sack of fertilizer will be able to work with just a bottle of fertilizer.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have established a new ministry in the cooperative sector. The aim behind it is to revitalize the entire cooperative movement with new vigour and it emerges according to the needs of the 21st century. We are also undertaking the task of setting up two lakh storage facilities, which will be completed within five years. This will provide small farmers with a place to store their produce. The farmer will decide at what price to sell or not to sell his produce in the market. The fear of wastage of his produce will be eliminated, and the economic strength of the farmer will increase. I confidently say that animal husbandry and fish farming are going to set new records. Currently, we have a good number of animals here, but milk production is low. We will change this trend. I also believe that we will rapidly develop in the world of fishing exports. We have started the program of forming Farmers Producer Organizations (FPOs), and the experience has been very good. Within five years, the power of a new organization of farmers and the value in agricultural production will definitely be available to the farmers of my country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The success of the G-20 has made it clear. After COVID, we have seen the openness in the world, and the biggest benefit of this openness is that the world's attention has turned towards Bharat. Therefore, a very large sector of tourism is going to flourish in the coming days, which will provide the most employment. Today, there are many countries in the world whose entire economy depends on tourism. In Bharat too, many states can become such where the largest part of the economy will be tourism. And the day is not far when Bharat will become a very big tourist destination with the policies we are pursuing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It was not considered much before and people used to mock us when I talked about Digital India or FinTech. It seemed absurd to people and they thought I was talking ‘out of work’. However, I can confidently say Hon’ble Mr Chairman Sir, that in the coming five years, Bharat will dominate in the world of the digital economy. Bharat is going to become a new force. Today, digital systems are enhancing the capabilities of Bharat. The world believes that if any country has the capability to utilize AI the most, it will be Bharat. My country will utilize the latest technology to its fullest potential.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Our country’s name is shining in the world of space. The achievements of our scientists are becoming evident. As for the program for the coming five years, I do not wish to express it in words today. I firmly believe that our scientists will lead Bharat to astonish the world in the direction of space exploration.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There is a significant change happening in the grassroots level economy. Our 10 crore mothers and sisters are joining the self-help groups and three crore of our ‘Lakhpati Didis’! They are writing the saga of excellence of our daughters in their own right.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There are many diverse areas where I see clear progress in the coming five years where Bharat used to be unheard of in such areas. There was a golden age, and I envision the day, not far from now, when over the next five years, we will establish a strong foundation, and by the time we reach 2047, this country will relive that golden age. With this belief, Hon’ble Mr Chairman Sir, ‘Viksit Bharat’ is not just a play of words. It is our commitment, and for this, we are dedicated. Every breath of ours is committed for that work, every moment of ours is committed for that work and our every thought is dedicated to that work. With that same sentiment, we are marching forward, will continue to march, and the country will keep advancing. I assure you of that. The centuries to come will mark this golden era in history. This belief resonates within me because I understand the mood of the people of the country very well. The nation has witnessed the experience of change in the past 10 years. The rapid pace of change seen will bring about new heights, new strengths in every aspect of life. Achieving every resolution is part of our work ethic.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
All of you presented your views in this House, and I have had the opportunity to speak the truth before the nation amidst the sanctity of this House. I believe that the nation cannot listen to those whose warranty has expired. Believing in the ideas of those whose strength of guarantee has been seen, the nation will move forward.
I once again express my heartfelt gratitude to the Hon’ble Chairman Sir, and extend my respectful greetings and thanks to the Hon’ble President for her address. With this, I conclude my remarks. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদা থমখিবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল থাগৎপগী মোসন্দা পীখিবা পি.এম.গী পাউখুমগী মপুং ফাবা ৱারোল
07 FEB 2024 9:25PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল খন্ন-নৈন্নবা মফম অসিদা শরুক য়াবা লাক্লি। অমসুং ঐহাক্কী মাইকৈদগী ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিবু মহাক্কী ৱারোলগীদমক থাগৎপা অমদি নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
হন্দক্কী 75শুবা রিপব্লিক দে অসি মরু ওইবা মাইলস্তন অমা ওইখি। অমসুং মতম অদুদা সম্বিধানগী খোঙচৎতা মরু ওইবা ফম্পাক অসিদা পীখিবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অদু য়াম্না মরু ওই। অমসুং মহাক্কী ৱারোলদা মহাক্না ভারতকী আত্মা বিশ্বাসকী মরমদা ফোঙদোকখি, মহাক্না ভারতকী আশা লৈবা তুংলমচৎতা থাজবা ফোঙদোকখি অমসুং য়াম্না তেনবা ৱাহৈ খরদা ভারতকী মীওই করোর কয়াগী পোতেন্সিএল অদু য়াম্না ফজবা মওং অমদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হাউসকী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী মমাংদা মদু থমখি। ঐহাক্না রাস্ত্রপতিবু মহাক্কী ইথিল পীনীংঙাই ওইরবা অমসুং ঐবাক অসিদা মাইকৈ তাক্লিবা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমগী ফিরেপ মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা ৱারোল অদুগীদমক থাগৎচরি।
খন্ন-নৈনবা অদুদা ইকাই খুম্নরবা মেম্বর কয়ানা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখি অমসুং খন্ন-নৈন্নবা অসি কান্নবা ওইহন্নবা মখোয়গী মওংদা হোৎনখি। ঐহাক্না খন্ন-নৈন্নবা অসি মহৈ য়ালহন্নবা হোৎনখিবা ঐগী ইকাই খুম্নরবা মরুপ পুম্নমক্তা তৌবীমল খঙবা অমসুং নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। মরুপ খরনা ক্রিতিসাইজ তৌবা অমসুং ফজদবা মওংদা ঙাংবা অসি মখোয়গী কম্পলজন্নি মদুগীদমক ঐহাক্না নুংঙাইতবসু ফোঙদোকচরি।
নুমিৎ অদুদা ঐহাক্না ফোঙদোক্লম্বা য়াবনি অদুবু ঐহাক্না খার্গেজীদা অখন্ননা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।ঐহাক্না খার্গেনা হায়খিবা অদু য়াম্না মুন্না তাখি অমসুং নুংঙাইবা পোকখি….অদুগুম্বা নুংঙাইবা অদু য়াম্না তাংনা থোকপা অমনি। করিগুম্বদা ঐখোয়না মহাকপু লোক সভাদা উনবা ফংলি অদুবু হৌজিক মতম অসিদদি মহাক অসি অতোপ্পা থবক অমা তৌবনা ঐখোয়না এন্তর্তেনমেন্ত উবা হন্থরে। অদুবু লোক সভাদা ঐখোয়না ফংলকখিদবা এন্তর্তেনমেন্ত অদু অদোম্না মেনশিনবীদুনা ফংহনখি। অমসুং ইকাই খুম্নরবা খার্গেজীনা মতম শাংনা, য়াম্না ইংনা অমসুং নুংঙাইনা ৱা ঙাংবা উবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকখি। অদুনা ঐহাক্না খনখি মহাক্না করম্না নীংতম্বা ফংলিবনো, করম্না অসুক য়াম্না নীংতম্না ঙাংবা ফংলিবনো? মসিগী মরমদা ঐহাক্না খনখি অদুবু কোন্না ৱাখল লাকখি মদুদি স্পেসিএল কম্মান্দর অনি হিংলি, নুমিৎ অদুদা মখোয় লৈতে। অমসুং মরম অসিনা খার্গেজীনা নীংতম্বগী খুদোংচাবা লৌখি। অমসুং ঐহাক্না খনবদা নুমিৎ অদুদা খার্গেজীনা সিনামে অমদগী ঈশৈ তারমগনি, মহাক্না মসিগী খুদোংচাবা অমুক হন্না কদাইদা ফংলুগনি। হৌজিক খার্গেজ অসি এম্পায়র অমা নত্তে, মহাক কম্মান্দো নত্তে, মহাক ফোর অমসুং সিক লৌবদা নুংঙাইরি। অদুবু নুংঙাইবা ৱাফম অমগা লৈ। মহাক্না NDAগীদমক সীত 400গী থৌজালশিং পীখি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না মমাং চহিগী থৌদোক অমা ময়েক শেংনা নীংশিংলি, ঐনা হাউস অসিদা ফমখি অমসুং লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীগী ভোইস নমথনবা কন্না হোৎনখি। ঐনা নখোয়গী ৱাহৈ খুদিংমক মুন্না অমদি ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা তাখি। অমসুং ঙসিসু নখোয়না ঐনা ঙাংবা তাদনবা শেম শাদুনা লাক্লি অদুবু নখোয়না ঐগী ভোইস নমথবদি ঙমলোই। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ভোইস অসিদা মপাঙ্গল হাপখি। ভোইস অসি লৈবাক্কী মীয়ামগী থৌজালশিংগা লোয়ননা থোরকপনি অমসুং মরম অসিনা হন্দক্তা ঐহাক্না মপুং ফানা শেম শারগা লেক্লে। ঐহাক্না মতম অদুদা খনখি। করিগুম্বা নখোয়গুম্বা মীওইনা হাউস অসিদা লাকপা মতমদা দিকোরম ঙাক্না চৎকনি অদুবু নখোয়না ঐঙোন্দা পুং অমা মখাই ওৎখি। অমসুং অদুবু ঐহাক্না খাংদুনা ৱাহৈ অমা ফাওবা ফোঙদোকখিদে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না প্রেয়র অমা তৌরি। ঐহাক্না থৌনিরি। ৱেস্ত বেঙ্গোলদগী নখোয়না থেংনরিবা শীংনবা অসি নখোয়না 40 লানবা ঙমলোই। নখোয়না 40 অদু লেংদনা লৈনবা থৌনিজরি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐঙোন্দা কয়া অমা হায়রকখি অমসুং ঐহাক্না তাখি। দেমোক্রেসীদা নখোয়না ফোঙদোকপগী হক লৈ অমসুং ঐখোয়না তাবগী থৌদাং লৌগদবনি। অমসুং ঙসি থোকখিবা খুদিংমক ঐহাক্না লৈবাক মমাংদা থম্বা তাই অমসুং ঐহাক্না হোৎনগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না তারবা মতমদা ঐনা থাজবদা দল অসি খল্লুবগী ৱাংমদা মতমগা চুনবা ওইদ্রে অদু চুম্লে তাকখি। অমসুং ৱাখল্লোন অসি মতমগা চুনদ্রবা মতমদা মখোয়না থবকসু আউৎসোর্স তৌই। অসিগুম্বা অচৌবা দল, দিকেদ কয়া লৈবাক অসি লৈঙাক্লকপা দল অমা উবদা অসিসুম্না মরা চাইথরকপা অসি ঐখোয়না নুংঙাইতে, অৱাবা ফোঙদোকচরি। অদুবু দোক্তরনা করি তৌগনি, মশানা পেসেন্ত, মথংদা ঐহাক্না করিবু হায়রুনি?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
চুম্মি ঙসি অচৌবা ৱাফম কয়া থমখ্রে, ঐখোয়না তাবগী শক্তি লৈখিদ্রে অদুবু ঐহাক্না নখোয়দা লৈবাক মমাংদা ৱাফম খরা থম্নবা শোইদনা হায়গনি। কোংগ্রেসনা শক্তি করাম্বদগী দেমোক্রেসীবু ফোঙনা শীংনখি, মখোয়না নোংমদা দেমোক্রেতিক ওইনা কারবা সরকারশিংবু কয়ারক দিজোলব অমসুং দিসমিস তৌহনখি, মসি লৈবাক্কী সম্বিধান খোঙগোইনবনি। কোংগ্রেসনা থোং লোন্দুনা থমখি, পাউচে ফাওবা নমশিনগে হোৎনখি, মখোয় অসি হৌজিক লৈবাক অসিদা নরেতিবশিং শেম্বগী অনৌবা হৈনবী অমা লৈরে। অৱাং অমসুং খা থুগাইনবা অনৌবা স্তেৎমেন্তশিং পীরি? অমসুং কোংগ্রেসনা দেমোক্রেসী অমসুং ফেদরেলিজমগী মরমদা ঐখোয়দা পাউতাক পীরি?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
কোংগ্রেসনা জাৎ-বিজাৎ অমসুং লোলদা য়ুম্ফম ওইরগা লৈবাক অসি থুগাইনবা কয়ারক হোৎনখি, কোংগ্রেসনা মখোয় মশাগী কান্নবগীদমক তেরোরিজম অমসুং সেপরেতিজম য়োকখৎখি, কোংগ্রেসন অৱাং নোংপোক্তা হিংশা থোকহনখি, তোখাই তাহনখি অমসুং শোত্থনা লৈহনখি, কোংগ্রেসনা পাল্লিঙৈদা লৈরমখিবা নেক্সলিজমনা লৈবাক অসিদা অচৌবা শীংনবা অমা থনমখি, কোংগ্রেসনা লৈবাক্কী অচৌবা শরুক অমা য়েক্নবদা পীথোকখি, কোংগ্রেসনা লৈবাক্কী আর্মীশিং মোদর্নাইজেসন তৌবা লেপহনখি হায়রিবা কোংগ্রেস অসিনা ঙসি ঐখোয়দা নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগী মরমদা ঙাংলি? ইন্দস্ত্রী মথৌ তাব্রা নত্ত্রগা ফার্মিং মথৌ তাব্রা হায়বগী চম্মনবগা লোয়ননা নীংতম্বা মতমদগী লৈরকখিবা কোংগ্রেস ঙসিসু চপ মান্নবা চম্মনবা অদু পোক্লি। নেস্নেলাইজেসন নত্ত্রগা প্রাইবেতাইজেসন তৌগ্রা লেপ্পা ঙমজদবা কোংগ্রেসনা অদুমক লেপ্পা ঙমদ্রি। চহি 10 দা ইকনোমিক সিস্তেম নম্বর 12 দগী 11দা পুখৎখিবা ঙমখিবা কোংগ্রেস অসিনা 12শুবদগী 11শুবদা পুখৎপদা কন্না হোৎনখি, ঐখোয়না চহি 10দা 5শুবদা কাখৎলকপা ঙমখি, হায়রিবা কোংগ্রেস অসিনা ঐখোয়দা ইকনোমিক পোলিসীশিংগী মতাংদা শাংলবা ভাশন পীরি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
OBCশিংদা মপুং ফানা রিজর্বেসন পীরমখিদবা, জেনরেল কেতগোরীগী লায়রবশিংদা কৈদৌনুংদা রিজর্বেসন পীরমদবা, বাবা সাহেবপু ভারত রত্ন পীখিবা খনখিদা, বাবা সাহেবকী মহুৎ মখোয়গী ইমুং মনুংদা ভারত রত্ন পীখি কোংগ্রেসনি। কোংগ্রেসনা মশাগী ইমুং মনুংগী মীংদা লম্বী, চৌকশিংবু মমিং থোনখি। হায়রিবা অসিনা ঐখোয়দা সোসিএল জস্তিসকী পরা তম্বীরি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মাগী লুচিংবশিংগী গরেন্তী লৈতবা নত্ত্রগা মাগী পোলিসীশিংগী গরেন্তী লৈতবা কোংগ্রেসনা মোদীগী গরেন্তীগী মতাংদা ৱাহং হংলি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মসিদা কম্প্লেন্ত লাক্লি অমসুং মখোয়না খনখি ঐখোয়না মসি করিগী হায়রিবনো, করিগী মসি উরিবনো। লৈবাক অমদুং মালেমনা করিগীদমক মাগী চহি 10গী তেনর অসিদা অসিগুম্বা মীৎয়েং য়েংলিবনো, লৈবাক্কী অসিনা করিগী শাওরিবনো, মসি পুম্নমক ঐখোয়গী ৱাহৈশিংনা থোকহনবা নত্তে, ইশানা তৌজরুবা কর্মা অদুগী মহৈ মাংদা তাবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐখোয়না কনাদসু ফত্তবা ৱা ঙাংদে, করিগী ঐখোয়না ফত্তবা ৱা ঙাংগদৌরিবনো, চপ মান্নবা মীওইশিং ৱাফম কয়া থমখ্রবদা ঐহাক্না ঙাংলুবগী করিগী মথৌ তাগনি। ঐহাক্না হাউসকী মমাংদা ৱাফম অমা থমজনীংই। ঐনা অহানবা কোৎ পাথোকচরি – মেম্বরশিং খঙই মসি কোতেসন অমনি, মেম্বরসিংনা খঙই মদুদি ঐখোয়গূ গ্রোথ অসি তপথরক্লে অমসুং ফিস্কল দেফিসিৎ অসি হন্থরকখি, হৌখিবা চহি অনিদা ইনফ্লেসন রেৎ লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকখি। হৌজিক্কী একাউন্ত দেফিসিৎ অসি ঐখোয়গী এক্সপেক্তেসনশিংদগী হেনখি। ঐহাক্না মসিগী কোৎ অসি পাখ্রে। মসি BJPলুচিংবা অমগী কোৎ নত্তে, কোৎ অসি ঐহাক্কীনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
UPA সরকারগী চহি 10 ইকাই খুম্নরবা পি.এম. ওইনা মথৌ তৌরম্বা মতম অদুগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী মনমোহন সিংহনা অসুম্না হায়খি অমসুং মসি মহাক্কী মশাগী তেনরগী মতমদা হায়খি। মহাক্না হায়রমখিবা অদু মসিনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক অনিশুবা কোৎ অদু পাথোকচগে। ঐহাক্না অনিশুব কোৎ পাথোকচগে – লৈবাক শিনবা থুংবদা পাকশন্না শাওনখি, পব্লিক ওফিস লান্না শীজিন্নবগী, ইন্সতিত্যুসনশিং লান্না শীজিন্নবগী পাকশন্না অশাওবা পোক্নখি, মতম অদুদসু ঐনা মসি হায়খিদে, মসি লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রী, দা মনমোহন সিংহজীনা হায়খিবনি। মতম অদুদা লৈবাক পুম্বনা শেঞ্জা থুমগাগী মতাংদা লম্বীদা থোরক্নখি, লৈরক-খুলক খুদিংদা ইরাং হৌখি। হৌজিক ঐনা অহুমশুবা কোৎ পাথোক্লগনি – মসিদা অমেন্দমেন্তগী লাইন খরসু য়াওরি মসি তাবীয়ু – তেক্স কল্লেক্সন্দা শেঞ্জা-থুমজা তৌরি, রাসনগী স্কিমদা লীকেজ লৈবনা মসিগীদমক GST থম্বা তাই মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক্কী খ্বাইদগী লায়রশিংদগী লায়রবানা খ্বাইদগী অৱাবা নংলমখি। মসি লেপহন্নব সোল্যুসনশিং পুথোকপা তাই। সরকারগী কন্ত্রেক্তশিং পীবগী মতাংদসু চীংনবা লৈ। মসি মতম অদুগী প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবনি। অমসুং মসিগী মমাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দিল্লীদগী লুপা অমা চৎখিবা মতমদা মদুগী পৈশা 15 খক্তা ফংলি। অনাবা অদু খঙখি, মসি ফগৎহন্নবা শেম শাবা তৌখিদে অমসুং ঙসি ৱাফম কয়া থম্মি। কোংগ্রেসকী চহি 10গী পুৱারী য়েংবীবু ফ্রেজাইল ফাইব ইকনোমীগী মনুং চল্লমখি, মসি ঐনা হায়বা নত্তে মালেম্না হায়বনি। পোলিসী পেরালাইসিস্না মখোয়গী আইদেন্তিতী ওইরকখি। অমসুং ঐখোয়গী চহি 10 অসিদা মকোক থংবা ইকনোমী মঙাগী মনুং চনখো। চহি 10 অসি ঐখোয়গী অচৌবা ৱারেপশিংগীদমক খঙনরি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐখোয়না কন্না হোৎনদুনা অমসুং ৱাখল নীংথিনা খন্থদুনা লৈবাক অসিবু অৱাবা মতমদগী কোকহনবা ঙমখি। লৈবাক অসিনা থৌজাল ইরাই লাইনা পীরকপা নত্তে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
হাউস অসিদা ব্রিতিশপু নীংশিংলমখি। মতম অদুগী ব্রিতিশকা লোয়ননা হৌজিক্কী নীংথৌশিংগা অচেৎপা মরী লৈনরমখি অদুনা হৌজিক ঐহাক্না হংনীংলিবা অসি কনাবু ব্রিতিশন ইথিল পীখিবগে। ঐহাক্না কোংগ্রেস পার্তী কনানা শেমলমখি ফাওবা হংলোই। নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা ফাওবা লৈবাক অসিদা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন কনানা প্রমোৎ তৌরম্বগে? করিগুম্বা নখোয়বু ব্রিতিশনা ইথিল পীদবা তারবদি নখোয়না ব্রিতিশনা শেমলমখিবা পেনাল কোদ করিগীদমক শেমদোক্ত্রিবনো?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
করিগুম্বা নখোয় অসি ব্রিতিশনা ইথিল পীদবা তারবদি নখোয়না ব্রিতিশকী মতমগা লো কয়া মখা তানা অদুমক করিগী ওপরেৎ তৌরিবনো? ব্রিতিশনা ইথিল পীদবা তারবদি দিকেদ কয়াগী মতুংদা ফাওবা রেদ লাইৎ কলচর অদুমক মখা চত্থরিবনো? করিগুম্বা ব্রিতিশনা ইথিল পীদবা তারবদি ব্রিতিশকী অয়ুক অসি পুং 5দা হৌবনা মরম ওইরগা ভারতকী বজেৎ অসি পুং 5দা পুথোক্লিবনো? ব্রিতিশ পার্লিয়ামেন্তগা চুনবা মওংদা করিগীদমক বজেৎ পুং 5দা পুথোকপগী চৎনবী মখা চত্থরমবনো? কনাবু ব্রিতিশনা ইথিল পীখিবগে? করিগুম্বা নখোয় ব্রিতিশনা ইথিল পীদবা তারবদি ঐখোয়গী আর্মীগী ফিরালদা মীখা পোনবগী খুদমশিং অদুম ময়েক শেংনা থনম্বনো? ঐখোয়না অমগী মতুং অমা মথং-মথং লৌথোক্লি। করিগুম্বা ব্রিতিশনা ইথিল পীদবা তারবদি রাজপথ অসি কর্তব্য পথ ওন্থোক্নবা করিগীদমক মোদীবু ঙাইরম্বনো?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
করিগুম্বা নখোয় ব্রিতিশনা ইথিল পীদবা তারবদি অন্দামান অমসুং নিকোবর ঈথৎ কাংলুপশিং অসিদা ব্রিতিশ লৈঙাক্কী খুদমশিং থম্লিবনো?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
করিগুম্বা ব্রিতিশনা ইথিল পীদবা তারবদি লৈবাক অসিগীদমক লৈবাক্কী লান্মীশিংনা থৱায় থারিবা অসিবু ইকাই খুম্নবা ওইনা ৱার মেমোরিএল অমা ফাওবা শারমদ্রিবা করিগীনো? করিগুম্বা ব্রিতিশনা ইথিল পীদবা তারবদি ভারতলী লোলশিং করিগীদমক হন্থনা খল্লিবনো? মশাগী মমালোলদা মহৈ তম্লিবশিংবু করিগী হন্থনা য়েংলিবনো?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
করিগুম্বা ব্রিতিশনা ইথিল পীদবা তারবদি ভারত অসি দেমোক্রেসীগী মমানি হায়বদা নখোয়বু কনানা থীংবগে? মদু নখোয়না করিগীদমক খঙদ্রিবনো, ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেন, ঐহাক্না খুদম কয়া পীবা য়াই অমসুং মসি তাবগা লোয়ননা লৈবক অসিনা পুম্নমক নীংশিংলমগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না অতোপ্পা খুদম অমগা পীজগে। কোংগ্রেসনা নরেতিব শন্দোকখি অমসুং নরেতিব অদুগী ফল ওইসি ভারতকী কলচর অমসুং ভেল্যুশিংদা থাজবা থম্মিবা মীওইশিং অসিবু হন্থনা য়েংবীখি অমসুং কনজর্বেতিব ওই হায়না লৌখি। অমসুং ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমদা ইনজস্তিস তৌখিবগী ফীভম অমা ওইরকখি। করিগুম্বা নহাক্কী থাজবা অদু এব্যুজ তৌরবদি, নহাক্কী চৎনবীশিং এব্যুজ তৌরবদি নখোয়না খুমাং চাউশিনবা ঙমগনি অসিগুম্বা মখলগী নরেতবিব অসি লৈবাক অসিদা শন্দোকপা হৌখি। অমসুং মালেমনা মখোয়গী লীদরশিপ কদোমদা লৈ মুন্না খঙখি। অতৈ লৈবাকশিংদগী ইম্পোর্ত তৌনবা ফীভম শেমখি, মখোয়বু চাউথোকচবা পোকহনখি অমসুং করিগুম্বা ভারত্তগী করিগুম্বা অমা পুথোক্লবদি মদু সেকেন্দ ক্লাস ওইখি। স্তেতস সিম্বল অসি মপালদগী লাকখি, মীরমদা শাখি, স্তেতস শেমখি। ঙসিসু মীওইশিং অসিনা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’, ঐগী লৈবাক্কী লায়রবশিংগী য়াইফনবা তৌরি হায়নীংদ্রি। আত্মনির্ভর ভারতকী মরমদা মহাক্কী মচিলদগী থোরক্তে। ঙসি কনাগুম্বনা মেক ইন ইন্দিয়াগী মরমদা ঙাংলদবি মহাক্না
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
লৈবাক অসিনা পুম্নমক উরে অমসুং হৌজিক খঙলে নখোয়না মসিগী মহৈ অদুসু ফংলি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মহাক্কী ৱারোলদা রাস্ত্রপতিনা খ্বাইদগী চাউবা কাস্ত মরিগী মরমদা ঐখোয়া পুম্নমক্তা কুপ্না হায়খি, নহারোল, নুপী, লায়রবা অমসুং অন্নদাতা। ঐখোয়না খঙই মদুদি মখোয়গী সমস্যাশিং অসি অয়াম্বনা মান্নৈ, মখোয়গী মঙলানশিং অসি মান্নৈ অমসুং করিগুম্বা সোল্যুসনশিং পুথোকপা তারবদি মদুদা খেন্নগদৌরিবা অসি শুপ্নগী 19-20% খক্তনি অদুবু কাস্ত মরি অসিগী সোল্যুসনশিং অসিসু মান্নৈ। মরম অসিনা ঐহাক্না য়ুম্বী মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা জাতিবু লমজিংলি, লৈবাক অসিনা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবা মাইকৈদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
করিগুম্বা ঐখোয়না 21শুবা চহিচাদা লৈরবদি আমসুং ঐখোয়না 2047 ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান থুংহনবা পাম্লবদি ঐখোয়না 20শুবা চহিচাগী মওংদা থবক তৌবা য়ারোই। 20শুবা চহিচাগী পুকচেল পীকপা এজেন্সা , ঐগী মাগী হায়বগী গেমদুনা লৈবাক অসিবু 21শুবা চহিচাদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহনব ঙমলোই। কোংগ্রেস, হৌজিক মতম অসিদা ৱা য়াম্না ঙাংলি, অমুক হন্না কাস্তকী করিগীদমক মথৌ তারক্লিবনো খঙদে। অদুবু করিগুম্বা মখোয়না মথৌ তারবদি মখোয় মশাগী থমোয়দা হান্না য়েংবীয়ু, মখোয়না করি তৌখিগে হায়বা উবা ফংগনি। দলিত, শোত্থরবা, অমসুং ত্রাইবেল অসি কোংগ্রেসকী খ্বাইদগী চাউবা ওপ্পোনেন্ত ওইদুনা লাকখি অমসুং করিগুম্বা বাবা সাহেব লৈরমদবা তারবদি মখোয়না SC/ST গী রিজর্বেসন অসিসু ফংলমলোই, ৱাহং অসিসু ঐগী ৱাখলদা থোরক্লি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
অমসুং ঐহাক্না হায়রিবা অসিগী খুদমসু ঐঙোন্দা লৈ। মখোয়গী ৱাখল্লোন অসি ঙসি খক্তগী নত্তে মসি মতম অদুদগী লৈক্লবনি, মদুগী খুদম লৈ। অমসুং ঐহাক্না মফম অসিদা খুদম পীবা নত্তনা ঙাংনবা লাকপা নত্তে, ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেন। অমসুং মসিগী মতাংদা লাক্লবনিনা শেম শাদুনা লৈবীরো, চহি তরাদি ফাখ্রে। ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা ঐহাক্না নেহরুজীবু নীংশিংজরি, মরমদি ঐগী মরুপশিংগী এক্সপেক্তেসন অমা লৈ, ঐখোয়না ফোঙদোক্কদবনি। য়েংবীয়ু, মতম অমদা নেহরুজীনা চিথী অমা ইখি। মসিগী চিথী অসি মুখ্য মন্ত্রীশিংদা ইখিবনি, মদুগী ৱাহন্থোক ঐহাক পাজররক্কে, চিথী অসি মতম অদুগী লৈবাক অসিগী মুখ্য মন্ত্রীশিংদা মতম অদুগী প্রধান মন্ত্রী পন্দিৎ নেহরুজীনা ইখিবনি, মসি ওন রেকোর্দতা লৈ, ঐহাক পাথোকচরক্কে – ঐহাক্না রিজর্বেসন থম্বা পামদে মরু ওইনা থবকশিংদা রিজর্বেসন থম্বা পামদে, ঐহাক্তি ইনইফিসিএন্সী প্রমোৎ তৌদুনা সেকেন্দ ক্লাস পুথোকপা খোঙথাং খুদিংমক্কী মায়োক্তা লৈ। মসি পন্দিৎ নেহরুনা মুখ্য মন্ত্রীশিংদা ইখিবা চিথী অমনি। অমসুং ঐহাক্না হায়জগে মদুদি মখোয় অসি মসিগী মায়োক্তা লৈবা মীওইশিংনি। নেহরুজীনা হায়রমখি করিগুম্বা SC, ST, OBCনা থবকশিংদা রিজর্বেসন ফংলবদি সরকারনা থবক তৌবগী স্তেন্দর্দ অসি হন্থরক্কনি। অমসুং ঙসি কাউন্ত তৌরিবা স্তেতিস্তিক্স অসি, মফম অসিদা কয়া অমা লৈরি মখোয়না মদুদগী হৌরকখি। মরম অসিনা মতম অদুদা মখোয়না রিক্রুৎমেন্ত তৌবা লেপহনখি। করিগুম্বা মহাক অদু মতম অদুদা থবক ফংলম্লবা অমসুং হোৎনদুনা প্রমোসন কারম্লবদি মহাক অদু ঙসি মসিগী থাক অসি য়ৌরম্লগনি।
চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না কোৎ অমা পাজরি, অদোম্না ভেরিফাই তৌবীয়ু। ঐহাক্না পারিবা অসি পন্দিৎ নেহরুগী কোৎনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
নখোয় খঙব্রা নেহরুজীনা হায়রমখিবা অসি কোংগ্রেসকীদমক্তা মতম চুপ্পদা নুং খিন্নবনি। নেহরুজীনা হায়রমখিবা অসি মহাক্কীদমক নুং পরিং য়ুংবনি। নখোয়না উৎথোক্নবা কয়া হায়রবসু নহাক্কী ৱাখল্লোন অদুদি খুদমশিংনা উৎলি। ঐহাক্না মশিং লাকঙমদ্রবা খুদম কয়া থেংনজৈ অদুবু ঐহাক্না খুদম অমগদি পীজনীংই মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মতাংদনি। কোংগ্রেসনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী SC, ST, OBC অসিবু দিকেৎ তরেৎ হকশিং ফংহনদনা থনমখি। হৌজিক ঐখোয়না কয়াম কাগনি হায়বগী ৱা নত্তে আর্তিকল 370 অসি রিপীল তৌখ্রবা মতুং দিকেদ কয়াগী মতুংদা SC, ST, OBCন মখোয়গী হকশিং ফংলি। মখোয়না জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা ফোরেস্ত রাইৎস এক্ত ফংলমখিদে। জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা প্রিবেন্সন ওফ এত্রোসিতীজ এক্ত অমত্তা লৈরমখিদে। ঐখোয়না 370 লৌথোক্তুনা হকশিং মখোয়দা ফংহনখি। ঐখোয়গী SC কাংলুপতা ফাওবা করিগুম্বা শোত্থনা লৈবা মীরোল অমা লৈরবদি মদু বাল্মিকী সমাজনি অদুবু দিকেদ তরেৎকী মতুং ফাওবা ঐখোয়গী বাল্মিকী ইমুংশিংনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা লৈদুনা মীয়ামগী শেবা তৌরি অদুবু দোমিসাইলগী হকশিং ফংহনখিদে। লৈবাক অসিদা ঙসি ঐহাক্না হায়জনীংবদি লোকেল সেল্ফ গভর্নমেন্তশিংদা OBCগী রিজর্বেসনগী বিল ঙরাং ফেব্রুৱারী 6তা লোক সভাদা পাস তৌখ্রে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
কোংগ্রেস অমসুং মখোয়গী এল্লীশিংনা মতম চুপ্পদা SC, ST, OBCনা চাউনা শরুক য়ারকপনা অৱাবা মায়োক্নরি। বাবা সাহেবকী রাজনিতী অমসুং বাবা সাহেবকী ৱাখল্লোনশিং মাংহন্নবা মখোয়না হোৎনবা য়াবা হোৎনখি। স্তেৎমেন্ত অদু লৈ, মীখলশিংদা হায়খিবা স্তেৎমেন্তশিং অদুসু লৈ। মহাকপু ভারত রত্ন পীনবগীদমক শেম শাবা ফাওবা তৌবীখিদে। BJPগী মতেংগা লোয়ননা সরকার শেম্লবা মতমদা মহাকপু ভারত রত্ন পীখি। মসি খক্তা নত্তনা খ্বাইদগী শোত্থরবা কাস্ততগী হৌরকখিবা কোংগ্রেস দলগী প্রসিদেন্ত, সিতারাম কেসরী ফাওবা লম্বীদা হুন্দোকখি। ভিদিও অদু লৈরি, ইরৈবাকচাশিংনা উহৌখি। সিতারাম কেসরিদা করি থোকখি।
অমসুং ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মখোয়গী গাইদশিংগী মনুংদা অমনা অমেরিকাদা ফম্মি, মহাক্না মমাং মীখলশিংদা হুৱা তপ হুৱাগীদমক মমিং চৎখি। অমসুং কোংগ্রেস অসি ইমুং অসিগা য়াম্না নক্নৈ। মখোয়না সম্বিধান শেমলমখিবা বাবা সাহেব অম্বেদকরনা শরুক তমখিবা অসিবু হন্থহনা য়েংনবা মখোয়গী অঙম্বা থাক্তা হোৎনখি।
অমসুং ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা NDAনা ত্রাইবেল নুপীবু রাস্ত্রপতি ওইহন্নবা প্রপোজ তৌখি অমসুং মহাকপু মিরেপ ওইহনখি। করিগুম্বা নখোয়দা ঐখোয়দা আইদিওলোজিকেল ওপ্পোজিসন লৈরবদি মসি ৱাফম অমা ওইরি। করিগুম্বা ঐখোয় অমসুং নখোয়গী মরক্তা আইদিওলোজিজেল ওপ্পোজিসন লৈরবদি নখোয়না কেন্দিদেৎ অমা পুথোক্কনি, ঐহাক্না ভাপ তারমগনি। অদুবু আইদিওলোজিকেল ওপ্পোজিসন লৈখিদে। নখোয়গা সংমাজীগা মীখল লম্বা তৌনবা মতমদা মহাকসু ত্রাইবেল ওইখি, চপ মান্নবা অদু মঙোন্দসু থোকখি। ঙসি ফাওবদা চিয়রমেন অমসুং রাস্ত্রপতিবু হন্থনা খনবগী থৌদোক লেপত্রি। মসি লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা থোকপনি। মসিগীদমক মখোয়না মকোক অদু ইকাই ফিরুক খুমগদবনি। রাস্ত্রপতিগী মরমদা অসিগুম্বা লোল শীজিন্নবা, ৱাখলদা লৈবা নুংঙাইতবদা অদু চিন্দা থোরকপনি। ঐখোয়না চহি 10 NDAদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংখি। অহানবদা দলিতশিং অমসুং হৌজিক্না ত্রাইবেলশিং অসি ঐখোয়না মরু ওইনা লৌই উৎখ্রে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না ঐখোয়গী সরকারগী পরফোর্মেন্সকী মতমদা ঙাংবা মতমদা, ঐহাক্না NDAগী লায়রবশিং য়াইফনবা পোলিসীশিংগী মরমদা ঙাংই। করিগুম্বা নখোয়না খুন্নাই অসি নকশিন্না য়েংলবদি, করম্বা খুন্নাইনা মাগী বেনিফিসরীশিংনো, কনানা মীয়ামনো? কনানা স্লমশিংদা লৈগনি? মীওইশিং অসি করম্বা খুন্নাইদগী লাকপনো? অৱাবা কয়া মায়োক্নখিবা, সিস্তেমদগী শোত্থনা থমখিবা, করম্বা খুন্নাইনো? ঐখোয়না তৌখিবা থবক খুদিংমক SC, ST, OBC অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিংগীদমক্তনি। স্লমশিংদা লৈরম্বা মীওইশিংনা মশাগী য়ুম ফংজরে। লুনানবা ৱাৎপনা মরম ওইরগা মখোয়না অনাবা কয়া নাবা তারমখি। মখোয়না ঐখোয়গী স্কিম স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী মখাদা কান্নবশিং ফংহন্দুনা মখোয়বু অফবা পুন্সি মহিং অমা হিংহনবা ঙমখি। ইমুংশিং অসিগী ইমা-ইবেন অমসুং ইচে-ইচলশিংনা মৈখু চেল্লগা চাক থোংবনা হকচাংদা অকাইব কয়া থোকপগী চৈথেং নংলমখি, মখোয়দা ঐখোয়না উজ্জ্বলা কন্নেক্সন পীখি, মসিসু কাংলুপশিং অসিদনি। লেম্না রাসন ফংলিবা, লেম্না লায়েং ফংলি, বেনিফিসরীশিং অসি ফুরুপশিং অসিদগীনি। খুন্নাইগী শরুক অসিগী ঐগী ইমুং মনুংগী মীওইশিং অসিগীদমক সরকারগী স্কিমশিং পাইখৎলি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মফম অসিদা অদুগুম্বা মখলগী নরেতিব অমা থমখি, অচুম্বা ৱাফমশিং অদু য়াজনীংদবগী কান্নবা অসি করিনো? মসি তৌরগা নখোয় নশাগী ক্রেদিবিলিতী খক্তা হন্থজহনবনি, নখোয়গী ইকাই খুম্নবা মাংজবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
এজুকেসনগী অরানবা স্তেতিস্তিক্স মফম অসিদা পুথোকখি। লান্না উহন্নবা হোৎনখি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা SC, ST মহৈরোয়শিংদা পীবা স্কোলরশিপ অসি হেনগৎহনখি, চহি 10 অসিদা স্কুল অমসুং হায়র এজুকেসনশিংদা তৌরকপা এনরোলমেন্তশিংগী মশিং অসিসু চাউনা হেনগৎলকখি অমসুং দ্রোপ আউৎকী চাংসু য়াম্না হন্থরকখি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
চহি 10গী মমাংদা একলব্য মোদেল স্কুল 120 লৈরমখি, ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেন, ঙসি একলব্য মোদেল স্কুল 400 লৈরে। মসিগী ৱাফমশিং অসি য়াজনীংদ্রিবা করিগীনো, মসি তৌরিবা করিগীনো? মসি ঐহাক্না খঙবা ঙমদে।
চিয়রমেনজী,
মমাংদা সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতী 1 লৈরমখি, ঙসি সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতী 2 লৈরে। ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী, মসি অচুম্বনি মদুদি দলিত, শোত্থরবা অমসুং ত্রাইবেলশিংগী মচাশিংনা মতম শাংনা কোলেজশিংগী থোংশিং ফাওবা উবা ফংলমখি। ঐহাক্না নীংশিংলি ঐহাক্না গুজরাতকী সি.এম. ওইবা মতমদা ঐহাক্না য়াম্না অঙকপা এনালাইসিস অমা থেংনখি। উমরগাওদগী গুজরাতকী অম্বাজী ফাওবগী অপুনবা বেল্ত অসি ত্রাইবেলনা নম্না খুনদবা মফমশিংনি। ঐখোয়গী দিগবিজয় সিংহগী ময়ানুপাসু মফম অসিদগীনি। মফম অসিদা সাইন্স স্ত্রীম স্কুল অমা ফাওবা লৈরমখি, ঐহাক্না মফম অদুদা চৎপা মতমদা মফম অদুগী ত্রাইবেল অঙাংশিংগীদমক সাইন্স স্ত্রীম স্কুল অমা ফাওবা লৈরমখিদে। অসুম তৌরবদি ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং মেদিসিন করম্না থোরক্কনি?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
অমসুং ঐহাক্না হায়জনীংবদি হাউস অসিনা চাউথোকচবা পোক্কনি, নখোয়না অদুগুম্বা হাউস অমদা ফম্মি, মদুগী সরকার অদুনা অচৌবা অহোংবা পুরক্তুনা লমজিংলি। নখোয়না খুন্নাইগী থাজবা হেনগৎহনখি অমসুং মখোয়পু পুক্নিং থৌগৎপীরি। ঐখোয়না কৈবাক অসিগী মেনস্ত্রীমদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলসি অমসুং পুন্না চংশিল্লসি। নখোয়না উবা ফংলি মদুদ ত্রাইবেল অমদি ঐখোয়গী SC, ST মহৈরোয়শিংনা এনরোলমেন্ত তীবা অসগী ফিগরশিং অদু ঐহাক্না হায়জনীংই, হায়র এজুকেসনদা SC মহৈরোয়শিংনা এনরোলমেন্ত তৌবা অসি 44% হেনগৎলকখি। হায়র এজুকেসনদা ST মহৈরোয়শিংনা এনরোলমেন্ত তৌবা অসি 65% হেনগৎলকখি। OBC কাংলুপ্তগী হায়র এজুকেসনগীদমক এনরোলমেন্ত তৌরকখিবা অসি 45% হেনগৎলকখি। অমসুং ঐগী লায়রবা, দলিত, শোত্থরবা, ত্রাইবেল, খুদোংচাবা ফংদ্রবা ইমুংশিংগী অঙাংশিংনা হায়র এজুকেসন তম্বা ফংলবা মতমদা দোক্তরশিং, ইঞ্জিনীয়রশিং ওইবা ঙমগনি, খুন্নাই অসিদা অনৌবা এনভাইর্নমেন্ত অমা শাগৎলক্কনি অমসুং মসিকৈ অসিদা ঐখোয়না তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। মসিদা মতম খরা চংবা য়াই অদুবু মসি তৌদবদি য়াদে মরম আসিনা ঐখোয়না এজুকেসন্দা মীৎয়েং চংবগা লোয়ননা থবক পাইখৎলি। করিগুম্বা ই-পাউ ফংবা ৱাৎলবদি ঐখোয়দা খঙহনবীরকউ অমসুং ঐখোয়না ই-পাউ অদু পীজগনি। অদুবু নখোয়গী রিপ্যুতেসন থীহনগদবা অদুগুম্বা নরেতিবশিং শেমজিনগনু।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মীপুম খুদিংমকআ মতেং পাংনরবদি মীপুম খুদিংমক্কী গ্রোথ লৈবদা মতেং ওইগনি! মসি স্লোগান নত্তে, মসি মোদীগী গরেন্তীনি। অমসুং নখোয়না থবক কয়া তৌবা মতমদা কনাগুম্বা অমনা শৈরেং অমা ইরগা থারক্লবা, শৈরেং অদু য়াম্না শাংগনি মরমদি মদুদা ৱাহৈ পরেং অমা য়াওগনি -
মসি মোদীগী গরেন্তীগী চহিচানি,
অনৌবা ভারতকী অয়ুক
আউৎ ওফ ৱরেন্তীনা দুকানশিং চল্লাইরি,
আউৎ ওফ ৱরেন্তীনা দুকানশিং চল্লাইরি
ইশাগী মফম থীহৌ
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
লৈবাক অসিদা অৱাবা শন্দোক্নবা মখল কয়াগী খোঙথাংশিং পাইখৎখি, ঐহাক্না অৱাবা কয়াগী কোমদা তারবা মীওইশিং খঙই। অদুম ওইনক মহাক্না অৱাবা শন্দোক্নবা তৌখিবা অদুসু হীংবা ঙমখিদে। মদুগী শক্তিসু লৈহৌদ্রে, মদুদা আশা অমত্তা পীবা ঙমলোই। অৱাবা তারবা মশাদগী আশা লৈবা য়াই অদুবু মখোয়না লৈবাক পাইরবা, অৱাবা শন্দোকপগী গেম অসি চত্থরি অমসুং অচুম্বা অদু মাংহল্লি। মখোয়না মশাগীদমক অফবা তৌবা ঙমলোই অমসুং লৈবাক্কীদমক্তসু ঙমলোই।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
চপ মান্নবা ঈশৈ অদু মতম খুদিংমক্তা শকই। খুন্নাইগী শরুক খরা প্রভোক তীনবা য়ুম্ফম য়াওদনা অদুগুম্বা ৱাহৈশিং ফোঙদোকখি। লৈবাক্কী মমাংদা ঐহাক্না অচুম্বা খরা ফোঙদোকচনীংই অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মেদিয়ানা অসিগুম্বা তোপিকশিংদা দিবেৎ তৌদুনা মসি খঙহনগদবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
সরকারগী কেম্পেনশিংগী মতাংদা ঐখোয়গী ইথক্তা মরাল মখল কয়া শীখি। করম্বা মখলগী মরালশিং শীঝি? মকোক, মখোঙ, মরাইবক হায়বা লৈতে পংহাপ্তা হাপচিনখি। হৌজিক য়েংঙু লৈবাক অসিনা মারুতিগী শিয়রশিংগী মতাংদা করি গেম শান্নখি নীংশিংলি। মতম অদুদা হেদলাইনশিং ওইখি। মারুতিগী শিয়রশিংগী মতাংদা করি তৌখি? ঐনা কুপ্না মসিদা হায়নীংদে নত্রবদি মফম অদুদা ঈশিং লাক্তুনা মখোয় মৈনা চীংবা ফাওবা য়াই। মরম অসিনা ঐহাক্না য়াম্না হায়বা পামদ্রে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
লৈবাক অসিনা খঙবা মরু ওই।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক নীংতম্বা ফংলবা মতমদা পোকখি। ঐগী ৱাখল্লোন অসি নীংতম্মি অমসুং ঐগী মঙলানশিংসু নীংতম্মি। মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা হিংলিবশিংনা করিগুম্বা অমত্তা তৌখিদে। মখোয়না চপ মান্নবা অরিবা চে-চাংশিং অদুগা কোইনা চৎতুনা লৈ।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
কোংগ্রেসনা হায়খি ঐখোয়না PSUশিং য়োন্থোকখি, PSUশিং মুৎহল্লি, মফম অসিদা থৌদোক কয়া থোকখি অমসুং অহল ওইরবা মীয়ামদগী তাখি। কনানা BSNL অমসুং MTNL মুত্থৎখিবগে নীংশিংলিব্রা? করম্বা মতমদা মদু থোকখি, করম্বা মতমদা BSNL অমসুং MTNL মাং তাকহনখি? নীংশিংবু HALগী ফীভম, করম্বা ফীভমদা লৈরমখি? গেৎতা ভাশন পীদুনা HALগী মিংদা 2019গী মীখলশিং থেংননবা এজেন্দা শেমখি। HALগী গেৎতা HAL মুত্থৎখিবশিংনা ৱা ঙাংখি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
কনানা এয়র ইন্দিয়া মুত্থৎখি, ফীভম অসি কনানা ওইহনখি। কোংগ্রেস পার্তী অমসুং UPAনা চহি তরা অসিদা মাংহন তাকহনখিবা অদু খঙজন উশিন্নদনা লৈবা য়ারোই। লৈবাক অসিনা য়াম্না মুন্না খঙই অমসুং ঐহাক্না ঐখোয়গী তেনরদা মাইপাকখিবা খরা হায়জনীংই।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঙসি নখোয়না মাংহন তাকহন্দুনা থনমখিবা BSNL অদু মেদ ইন ইন্দিয়া 4G, 5Gগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি অমসুং মালেমগী পুক্নিং চীংশিল্লি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
HALগী মরমদা চম্মনবা কয়া শন্দোকখিবা অদু ঙসি HALনা রেকোর্দ ওইনা মেন্যুফেকচরিং তৌরি। HALনা রেকোর্দ ওইবা মওংদা রিভেন্যু লাকহল্লি। মসিনা মরম ওইরগা মীয়াম্না থাগৎনরি অমসুং শীংথানিরি অমসুং কর্নাতকাদা লৈবা HAL অসি এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা হেলিকোপ্তর মেন্যুফেকচরিং কম্পনী অমা ওইরি। নখোয়না ঐখোয়বু করম্বা মওংদা হুন্দোকলমখি, ঐখোয়না করম্বা পনখৈ তম্না পুখৎলি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মফম অসিদা য়াওদনা কম্মান্দো অমনা LICগী মতাংদা য়াম্না স্কোলরগুম্বা ৱারোলশিং ফোঙদোকখি। LICদা অদু তৌখ্রে, মসি থোকখ্রে হায়খি। অরান কয়া হেন্না হায়রিবা মখৈ LICগী মতাংদা, কনাগুম্বা অমবু মাংহনগে হায়না পাম্বৈ কয়া হোৎনরবা, তোকঙা শন্দোক্লবা, ওইদবা ঙাংলবা, চম্মনবা পোকহল্লবা অমসুং মসি চপ মান্ননা অদুমক চত্থৈ। খুঙ্গংদা অচৌবা বঙ্গলো অমদা কনাগুম্বগী লৈরবদি নখোয়না মদুসু হেক লৈনীংই অদুবু লৈবদি ঙমদে। অদুনা বঙ্গলো অদু ভুৎ তম্নৈ হায়বা ৱাহৈ অদু শন্দোকই, মফম অদুদা লাকপা মীওইশিংদা মখোয়না শন্দোকই। মী লাক্ত্রবা মতমদা মখোয়না চৎতুনা মদু লৌশিল্লি। LIC করম্না চল্লাইরি?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না য়াম্না চাউথোকচনা হায়জরি। ঙসিদি, LICনা রেকোর্দ ওইরবা থাক্তা ত্রেদিং তৌরি, করিগীনো?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
PSUশিং অসি থিংজিনখ্রে হায়বা অরানবা পাউ অমা শন্দোক্লি। করি থোকখিবনো হায়বা মখোয়না খঙদ্রে। কনাগুম্বা অমনা হাইয়ু হায়বগী পংহাইদা হায়রি। লৈবাক অসিদা ইং 2014দা PSU 234 লৈরম্মি। য়ু.পি.এ.না চহি তরা পানবা মতমগী 2014দনি। মখোয়না ইং 2014দগী হেক তোকখিবদগী, ঙসিদি মশিং অসি 254 য়ৌরে। ঙসি 254 লৈরবনি। করম্বা অঙ্কনো মখোয়না হৈরিবা, মখোয়না য়োনথোকখ্রে, মদুগী মতুংদা 254 ওইরে। অদোম্না তৌরম্লিবা অসিবু করিনো?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
হৌজিক্তি, PSU অয়াম্বনা রেকোর্দ রিতর্ন পীরি। ইনভেস্তরশিংনা PSUদা থাজবা থম্বসু হেনগৎলি। শেয়র মার্কেত খজিক্তং খঙবা মীওই ফাওবনা মসি ভাব তাগনি। খঙদ্রবদি, অখঙবদা হংবীয়ু। চেয়রমেঞ্জী অমুক্তা য়েংবীয়ু, BSE PSU ইন্দেক্সতা হৌখিবা চহি অমদা মখোয়না শরুক অনি থোক্না শাহৌ লৌখ্রবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
চহি 10গী মমাংদা, হায়বদি ইং 2014দা, ইং 2004দগী 2014 ফাওবগী মরক্কী ৱারী শাগে। PSUশিংগী অপুনবা শেন্দোংনা চাউরাক্না লুপা করোর লাক্ষ 1.25 ওইখিবনি। অদুগা হৌখিবা চহি 10গী মনুংদা মখোয়গী শেন্দোংনা লুপা করোর লাক্ষ 2.5 ওইখ্রবনি। মসিগী চহি 10 অসিদা, ঐখোয়গী চহি 10 অসিদা, PSUগী অপুনবা ভেল্যু অসি লুপা করোর লাক্ষ 9.5তগী হেন্দুনা লুপা করোর লাক্ষ 17 য়ৌখ্রবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মখোয়না খুৎ থিংজিল্লুবা মফম খুদিংনা লুপ্পা হায়বসি শোইদ্রবনি। মখোয়না মসিদসু ফিভম অসিমক তাহনখিবনি। ঐখোয়না শিংনবা কয়া মাইয়োক্নদুনা, কন্না হোৎনদুনা PSUশিংবু কনখিবনি। মসিদা অদোম্না নুংঙাইফম থোক্লিবনি। অরানবা পাউ শন্দোকপীগনু, লৈবাক্কী মীয়ামদা নম্থাক তৌবীগনি। মসিগুম্বা থবক অসি কৈদৌনুংদা তৌরোইদবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মখোয়গী চৎনবী অমা লৈ, মখোয়গী নিংথৌমচাবুসু মখোয়না স্তার্তঅপ ওইহনখ্রে। হৌজিক্তি মহাক অসি নন-স্তার্তর ওইরবনি, মহাক্না করিগুম্বা অমা হৌদোকপা লৈতে, করিগুম্বা অমবু থাক ৱাংনা পুখৎপা লৈতে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
অদোম্না মমাংগী মতমদসু তুমিন্না লৈরম্লবদি, কয়াদা নুংঙাইরমগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
থাগৎচরি, থাগৎচরি। পুম্নমকপু থাগৎচরি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
রাজ্য অমগী মুখ্য মন্ত্রী মতম শাংনা ওইজদুনা লৈবাক অমসুং মীয়ামগী সেবা তৌবা ফংজবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। অদুনা ঐহাক রিজনেল এস্পিরেসন করিনো হায়বা মমুৎ তানা খঙই। ঐহাক অদুগী কাঙলোন অদুদগী থোক্লকপনি। রাজ্য অমগীদমক্তা করি মথৌ তাবগে হায়বা ঐখোয়গী দিগবিজয়জীসু মমুৎ তানা খঙলিবনি। ঐখোয়দি মদুগুম্বা মালেমদগী লাকপনি। অদুনা মসিগী এক্সপেরিএন্স ঐখোয়দা লৈ, ঐখোয়না খঙই, শরদ রাওজীনসু মসি খঙই, মসিগুম্বা ৱাফম খঙবা মীওই খরা ঐখোয়গী মরক্তা য়াওরি। দেবগৌরাজী য়াওরি। ঐখোয়না মসিগী মরু ওইবা করিনো খঙই। মসি খঙনবা ঐখোয়না লাইরিক পারুবগী মথৌ তাদে। মসি অচুম্বনি। য়ু.পি.এ.গী চহি 10গী লৈঙাক্না গুজরাত্তা করিগুম্বা অমা তৌনবা অদুম লৈখিবনি। অদুবু ঐদি পীরাং শিন্থবা মীওই নত্তে। ঐঙোন্দা কপ্পগী হৈনবী লৈতে। অদুবু, মসিগুম্বা পামদবা থবক কয়া অমসুং মীওৎ-মীনৈ কয়া খাঙলবা ফাওবদা ঐহাক্না কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমত্তগা উন্নবগী অয়াবা ফংলমদে। করিসু ৱাগনু, ঐহাক্কী খঙনবা মীওই লৈ, ঐ ফোন্দা ৱারী শাগে হায়না হায়বী, অদুবু, ফোতো লিক ওইগনি হায়বগী অকীবা অমদি লৈ। মন্ত্রীশিংসে য়াম্না কীবনি। হৌজিক্তি, ঐহাক্না মখোয়গী অৱাবা খঙলে। মহৌশাগী ওইবা চাউরবা অমাঙ অতা অমা ঐখোয়গী লমদমদা থোকখি। মফমসিদা অমুক্তা লাকপীনবা ঐহাক্না মতমদুগী প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা হায়জখি। মহাক লাক্নবা প্রোগ্রাম শেমখি। অদুদগীদি, এদভাইজরী কম্মিতী অমা শেম্লে, মথক্তগী লাকপা ওর্দর ওইরম্বসু য়াই। হেলিকোপ্তর তোংদুনা মথক্তগী য়েংশিনবা হায়বসি ঐহাক ভাব তাই। অদুবু, প্রোগ্রাম শেমদোক্লগা সাউথকী মফম অমদা ওইনা চৎখ্রে। করম্বা রাজ্যনো হায়বদি ঐ কাওরে। ঐখোয় গুজরাত্তা লাক্লরোই, প্লেন্দগী মথক্তগী অদুম য়েংলগে হায়রকখি। মহাক লাক্কনি হায়বগী ঐহাক্তি সুরত্তা য়ৌখ্রবনি। অরোইবদা করি তৌবদগী হায়রিবা ফিভম অসি লাকখিবনো ঐহাক খঙবা ঙম্মি। অদুনা, মহৌশাগী অমাঙ অতা থোকপা মতমদফাওবা ঐহাক্না মসিগুম্বা খুদোংচাদবা থেংনখিবনি। অদু ওইরবসু মতমদুদা ঐহাক্কী মন্ত্রদি লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাং, রাজ্যগী চাউখৎ থৌরাং হায়বসিনি। হৌজিকসু মসিমক ঐহাক্কী মন্ত্রা ওইরি। ভারত চাউখৎনবা গুজরাত চাউখৎপা। ঐখোয় পুম্নমকসু লম্বী অসিদা চৎফম থোকই। রাজ্য চাউখৎহল্লবা মতুংদা লৈবাক চাউখৎহনবা ঙমগদৌরিবনি। মসিদা খন্ননীংঙাই অমত্তা লৈতে। রাজ্যনা খোঙ্কাপ অমা থাংবা মতমদা ঐহাক্না খোঙ্কাপ অনি থাংদুনা মতেং পাংগনি হায়বগী ঐহাক্না চেয়রমেনজীগী মফমদা থাজবা পীজরি। কোওপরেতিব ফেদেরেলিজম হায়বসি করিনো? অদুগা, ঐদি কোওপরেতিব কম্পতিতিব ফেদেরেলিজম হায়না য়াম্না তোয়না হায়বনি। মসিমক লৈবাক্না ঙসি মথৌ তারিবনি। লৈবাক্না চাউখৎনবা রাজ্যশিংদা হেলদী কম্পিতিসন লৈগদবনি। ঐখোয়না পোজিতিব থিঙ্কিংগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিনফম থোকই। ঐহাক্না রাজ্যদা লৈরিঙৈদসু মসিগী ৱাখল্লোন অসিমক পুদুনা চৎলম্মি। অদুনা তুমিন্না অদুম লৈশিনখিবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
কোবিদ অসি খুদম অমনি। মালেম্না অসুক য়াম্না চাউবা শিংনবা অমা মাইয়োক্নখি। মতম অসিগী মনুংদা ঐহাক্না লুচিংদুনা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা মীফম 20 ফমখি। পুম্নমক্কী ৱাখল্লোন তারবা মতুংদা রাজ্য খুদিংমক্কা তেংবাংনদুনা চৎখিবনি, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যনা তীম অমা শেমদুনা চৎমিন্নখিবনি। রাজ্য অমখক্তদা ক্রেদিতসু পীরোই, পুম্নমক্না অমত্তা ওইদুনা লৈবাকপু কনবগী পাংথোকফম থোকপা থবক পাংথোকখিবনি। রাজ্যশিংনা মসিগী ক্রেদিত লৌবগী অচৌবা হক লৈ, মসিগুম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঐখোয়না থবক তৌখিবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
জি-20 অসি ঐখোয়না দিল্লীখক্তদা পাংথোকপা য়াবনি। চাউর-চাউরবা নেতা কয়ানা দিল্লীদা তাশিন্দুনা পুম্নমক পাংথোক্লম্বনি। ঐখোয়না মসি পাংথোকখিদে। ঐখোয়না লৈবাক্কী রাজ্য খুদিংবু জি-20গী শরুক ওইহনখি। দিল্লীদা মীফম অমা পাংথোকখি, রাজ্যশিংদা মীফম 200 পাংথোকখি, রাজ্য খুদিংনা মালেমগী এক্সপোজর ফংনখি। মসিদি শোইবদগী ওইখিবা নত্তে, নীংথিনা থৌরাং য়াৎলবা মতুংদা ওইহনখিবনি। রাজ্যদা কনাগী সরকার পানবগে য়েংলগা ঐহাক্তি লৈবাক চলায়দে, ঐখোয়না অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নদুনা লৈবাক চাউখৎহনগদবনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না থবক তৌই।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা মীরমদগী মীথুংলেন কয়া লাকই, ঐহাক লাক্লবা মতুংদা মখোয় লাকপনি হায়বগী ৱাফম অমত্তা লৈতে। মমাংদসু লাক্লম্মি। হৌজিক্তি, মীরমদগী গেস্ত লাকপা মতমদা ঐহাক্না অতোপ্পা রাজ্যদসু নোংমা ওইরবসু চৎনবা হায়রিবনি। ঐহাক্কী লৈবাক অসি দিল্লীখক নত্তে খঙহন্নবা ঐদি মখোয়বু অতোপ্পা রাজ্যশিংদা পুদুনা চৎলি। ঐহাক্কী লৈবাক অসি চেন্নৈদসু লৈ, বেঙ্গালুরুদসু লৈ, হাইদ্রবাদতসু লৈ, পুরী, ভুবনেশ্বর, কোলকাতা, গৌহাতীদসু লৈ হায়না খঙহল্লিবনি। ঐহাক্কী লৈবাক্কী মফম খুদিংনা মালেমগী এক্সপোজর ফংহন্নবা ঐখোয়না কন্না হোৎনরিবনি। মফমদুগী সরকারনা তেংবাংই তেংবাংদে হায়বদা ঐখোয়না খঞ্জিন্দে। লৈবাক্কী তুংগী মতম্বু নুংঙাইহন্নবা থম্মোই শেংনা হোৎনরি। জনুৱারী 26তা ঐহাক্কী থবক য়াম্না লৈ, অদু ফাওবদা, ঐহাক্না ফ্রান্সকী রাস্ত্রপতিবু জনুৱারী 25তা রাজস্থানগী লৈরক খুল্লক্তা পুদুনা কোইহনখিবনি। মালেম্না রাজস্থান অসি করিনো খঙহনখিবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐখোয়না য়াম্না চাউবা খোঙথাং অমা পায়খৎখি, মালেম পুম্বনা মসিবু মোদেল অমা ওইনা থাগৎনরি – এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত। খোঙথাং অসিগী মায় পাকপদা ঐহাক্কী রাজ্যশিংনা চাদা 80গী থৌদাং য়াখিবনি। মসিদা তেংবাংলকপা রাজ্য খুদিংনা মসিগী মরু ওইবা খঙনখিবনি। ঙসিদি, প্রোগ্রাম অসিবু মায় পাকহনবদা রাজ্যশিংনা 80%গী মতেং পাংলক্লি। জিলাগী থাক্কী ওফিসরশিংগা উন্নরি। রাজ্যশিংগী চাংচত্তা খ্বাইদগী মনিংদা লৈরম্বা রাজ্যশিংনা ঙসিদি লৈবাক্কী চাংচত্তা চাংদম্নবা ঙম্লবনি। পুম্নমক অসি তেংবাংনবদগী ওইথোক্লিবনি। অদুনা, ঐখোয়গী প্রোগ্রাম খুদিংমক্তা পুম্নমকপু শরুক য়াহনবা অমসুং লৈবাক্কী তুংগী মতম অমা পুন্না শেম্মিন্নবগী থৌওং হাপ্লিবনি। ঙসিদি, লৈবাক্কী মফম খুদিং, ইমুং খুদিংনা মসিগী কান্নবা ফংলি। মসিগুম্বা মাইকৈ অসিদা পুন্না চৎমিন্নবা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। ঐখোয়না রাজ্য খুদিংদা মখোয়গী ফংফম থোকপা হক ফংহনবা পাম্মি। অদুবু ঙসিদি, ঐহাক্না য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম অমগী মতাংদা ঐহাক্না থেংনখিবা অৱাবা অমা থমজনীংই।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,,
লৈবাক হায়বসি ঐখোয়গীদি শুপ্নগী লম মচেৎ অমা নত্তে। মসিদা ঐখোয় খুদিংগী ইথিল পীনিংঙাই ওইবা য়ুনিৎ অমমম য়াওরিবনি। মসিমক ঐখোয়গী হকচাংগা মান্নৈ। খোঙদা তিংখং য়ুবা মতমদা, অতৈ কয়াৎশিংনা মসিদি খোঙদা য়ুবনি, খোঙনা অদুম থেংনজগনি হায়না খন্দুনা লৈথোক্তে। খুৎনা তিংখং অদুবু লৌথোকই। অদুগা খোঙদা তিংখং য়ুবা মতমদা মিত্তগী পী তাই। অদুনা, লৈবাক্কী মফম অমদা নুংঙাইতবা থৌদোক থোকপা মতমদা লৈবাক পুম্বনা কপ্পি। নুংঙাইতবা ফাওই। হকচাং কয়াৎ অমা মথৌ তৌরক্তবা মতমদা হকচাং পুম্বদা নুংঙাইতবা ফাওই। মসিমক লৈবাক অমগা চপ মান্নৈ। লৈবাক অমগী মফম অমনা চাউখত্তবা মতমদা, লৈবাক পুম্বগী চাউখৎ থৌরাংদা থিন্থরিবনি। অদুনা, ঐখোয়না ভারত অসিবু মপুং অমা ওইনা লৌগদবনি। মচেৎ ওইনা লৌগদবা নত্তে। হৌজিক মতমসিদা ঙাংনলিবা লোন্দা অসিনা রাজনীতিগী মশাগীতা খনবগী ৱাফম ফোংদোকপগী চৎনবী অমা লৈবাক অসিদা লাক্লে। সরকার অপুনবনা মসিদা হৈনবীগী মতৌ অমা লৈরে। মসিদগী হেন্না লাইবক থিববু করি ওইগনি? অমুক্তা হায়বীয়ু।
ঝার্খন্দদদী ত্রাইবেল অঙাং অমনা ওলিম্পিক গেম্সতা মেদল অমা লৌরকপা মতমদা মহাক অসি ঝার্খন্দদগীনি হায়নদে, মহাক অসি ভারত্তগীনি হায়নৈ। ঝার্খন্দদগী লাকপা অঙাং অমদা তেলেন্ত য়াম্না লৈবা উবা মতমদা, লৈবাক্না মহাক্কীদমক্তা লুপা লাক্ষ কয়া থাদৈ অমসুং মহাক্না অফবা কোচিং ফংনবা মালেমগী লৈবাক কয়াদা থাবী। মসিদসু চাদিং অসি ঝার্খন্দগীদমক্তা তৌরিবনি খন্নৈ, মসি লৈবাক্কীদমক্তা তৌবা নত্তবরা? ঐখোয়না খল্লিবসি করিনো? ঐখোয়না ঙাংলিবা লোন্দা অসিবু করিনো? মসিনা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্লিবনি। মফম অমদা ভেক্সিন শাদুনা লৈবাক্কী মীওই করোর কয়াদা ফংহনবা মতমদা, মসিদি লৈবাক্কী থবক্নি হায়বা য়াদবরা? ভেক্সিন শাবা মফমদুখক্তবু থাগৎফম থোকপরা? ভেক্সিন শাফম খক্তনা ভেক্সিনগী কান্নবা ফংফম থোকপরা? ঐখোয়না অসুম্না খনফম থোকপরা? হৌজিক্কানগী ৱাখল্লোন অসি করি ওইরবনো খঙদ্রে। মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি রাজনীতিগী দল অমদগী লাকপসিনা হেন্না লাইবক থীবনি।
ঐহাক্না ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজীদা হংজনীংই,
হিমালয়না ৱা ঙাঙবা হৌরক্লবদি কমদৌবা? তুরেল খুদিংমক ঐঙোন্দগী হৌখিবনি, নহাক্কী মফমদা ঈশিং পীরোই, ঈশিংদা ঐগী হক লৈ, লৈবাক্কী হক অমত্তা লৈতে হায়রবদি কমদৌবা? কোয়লা থোকপা রাজ্যশিংনা অতোপ্পদা কোয়লা পীররোই, নখোয়না থোকপা তৌরগা শিন্নরো হায়রক্লবদি কমদৌবা? লৈবাক করম্না চলায়গনি?
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
কোবিদকী মতমদা ওক্সিজেনগী ফিভম করি ওইখি? লৈবাক পুম্বনা ওক্সিজেনগী মথৌ তাখি। লৈবাক্কী নোংপোকথংবা মফমগী ইন্দস্ত্রীশিংনা মতমদুদা ওক্সিজেন পুথোকখি। মতমদুদা, নোংপোক্কী মীওইশিংনা লৈবাক্কী অতোপ্পা মফমদা ওক্সিজেন পীবা ঙম্লোই হায়্রম্লবদি করি ওইরমগনি? লৈবাক অসিনা করম্বা ফিভম মাইয়োক্নরমগনি? শিংনবা কয়া মাইয়োক্নরবসু, লৈবাক শিনবা থুংবদা ওক্সিজেন ফংহনখিবনি। মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিবু লৌথোক্নবা করি করম্বা থৌওং চত্থখি? লৈবাক্কী শেল অমসুং তেক্সশিংনা মসিগুম্বা ৱা ঙাঙবা য়াবরা? মসিনা লৈবাক্কী তুংগী মতমদা অচৌবা শিংনবা অমা পুরক্কনি। লৈবাক থুগাইনবা অনৌবা ৱাঙাং ঙাঙবা তোকপীরো। লৈবাক অসিনা তুংলমচত্তা চঙশিনফম থোকই, লৈবাকপু অমত্তা ওইনা পুদুনা তুংলমচত্তা চঙশিন্নবা হোৎনবীয়ু।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
হৌখিবা চহি 10দা শেমখিবা পোলিসী অমসুং চাউখৎ থৌরাংশিং অসিদি অনৌবা ভারতকী মাইকৈ তাক্নবনি। ঐখোয়না লৌখিবা ৱারেপ, ঐখোয়না হৌখিবা দিকেদতা শেমগৎ শাগৎখিবশিং অসিগী অপুনবা মিৎয়েংদি তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহনবদনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ইমুং খুদিংগী পুন্সি মহিংগী থাক ৱাংখৎহনগদবনি অমসুং ইজ ওফ লিবিংসু হেন্না ফগৎহনগদবনি। ঐখোয়না হৌজিক খ্বাইদগী মথৌ তারিবা অসিদি – ঐখোয়না পুন্সিগী মগুন করম্না ফগৎহনগদগে? লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, ঐখোয়না অপুনবা পাঙ্গল অমসুং তৌবা ঙম্বগী মতিক্কা লোয়ননা ইজ ওফ লিবিংদগী ক্বালিতী ওফ লিবিংগী মাইকৈদা অহেনবা খোঙ্কাপ কানবা তাবনি। মসিমক ঐখোয়না পাংথোক্কনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মথংগী চহি 5 অসিদা, ঐখোয়না লাইরবগী খয়াত্তগী মপান থোক্লকখ্রবা অনৌবা মিদ্দল ক্লাসশিংগী মফমদা পাঙ্গল হাপ্নবা পাংথোকপা থোকপা থবক খুদিংমক পাংথোক্কনি। মসিনা মরম ওইরগা, মোদীনা পীরিবা সোসিএল জস্তিসকী চুংগোইগী মপাঙ্গল হাপকদৌরিবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐখোয়না হৌজিক্কান অসিদা মীওই করোর 25না লাইরবগী খয়াত্তগী থোকলকখ্রে হায়রি, মসিদা মীওই করোর 80দা হৱাই চেংৱাই লেম্না করিগী পীরিবনো হংনবসু য়াওরিবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মীওই অমনা হোস্পিতালদগী ময়ুমদা হল্লক্লবা মতমদা ফাওবা দাক্তরশিংনা মশা চেকশিন্না লৈনবা, চাবা থকপদা চেকশিন্নবা অমসুং হকচাং শাজেল তৌনবা অমসুং অতোপ্পা পাউতাক কয়া লেপ্তনা পী। করিগীনো? মহাক অদু অমুক হন্না নারক্তনবা। লাইরবগী খয়াত্তগী থোক্লকপা কাঙলুপ্তসু অসুম্না শেন্নবীগদবনি, খুদোংচাদবা অমা মাইয়োনবদা লাইবগী খয়াত্তা অমুক্কা হন্না তাহনখিদনবা শীনবীগদবনি। মহাক্কী মপাঙ্গল হাপ্নবা মতম পীগদবনি। ঐখোয়না লাইরবা কয়াবু মপাঙ্গল হাপ্পীদুনা লাইরবগী খয়াত্তা অমুক হন্না তাহন্দনবা হোৎনরি। ঐখোয়না আয়ুশমানগীদমক্তা লুপা লাক্ষ 5কী তেংবাং পীরিবসু মসিগীদমক্তনি। ইমুং অদুদা অনাবা অমা লাকপদা লাইরবগী খয়াত্তা তাবগী চাং য়াম্না ৱাংই। লাইরগী খয়াত্তগী পুথোকপনা মরু ওইরিবগুম্না লাইরবগী খয়াত্তা অমুক্কা হন্না তাহন্দনবা হোৎনবসু য়াম্না মরু ওই। মসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না হৱাই চেংৱাই লেম্না পীরিবনি। মীয়াম্না নুংঙাইবা নত্ত্রগা নুংঙাইতবা ফাওবা ওইরো, মীওই করোর 25তি ঐখোয়না লাইরবদগী মনিং তমহনখ্রবনি। ঐহাকসু অনৌবা মিদ্দল ক্লাসকী মীওইনি। মখোয়না করম্বা ফিভমদা হিংলম্বগে ঐহাক খঙই। মখোয়বু য়েংশিনবনা তঙাই ফদবা হেল্লি অমসুং ঐখোয়গী থৌরাংসু মখা চত্থখিগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
লৈবাক্না মসি খঙই, মরম অদুনা ঐহাক্না গেরেন্তী অমা পীরিবনি। লাইরবশিংনা লুপা লাক্ষ 5 ফাওবগী লেম্না লাইয়েংবগী খুদোংচাবা পীগনি হায়না ঐহাক্না গেরেন্তী পীরিবনি। মসিনি মোদীগী গেরেন্তী। হিদাকশিংগী মমলদা চাদা 80 তাথদুনা পীরি। মসিগী খুদোংচাবা অসি মিদ্দল ক্লাসশিংনা ফংলি অমসুং মখা তানা ফংখিগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্কী কেম্পেন অসিদি লাইরবশিংদা পক্কা য়ুম ফংহনবনি। ইমুং অমনা চাওখৎলকপা মতমদা অনৌবা ইমুং অমসু শেম্লকই। পর্মানেন্ত য়ুম পীবগী ঐহাক্কী প্রোগ্রাম মখা চত্থখিগনি। তোতি ঈশিং পীবগী স্কিমগীদমক্তা ঐহাক্না খোঙফম চেৎনা লেপ্লি, অদুগা য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং য়ৌহনগনি হায়বসি ঐহাক্কী গেরেন্তীনি। ঐখোয়না অনৌবা অমাংশঙ কয়া শাবগী মথৌ তাই খল্লবদি ঐখোয়না শোইদনা শাগনি। থবকশিং অসি খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎকনি, মরমদি, চাউখৎ থৌরাংগী লম্বী অমসুং মাইকৈ অসি ফিভম অমত্তদা মমি শামহল্লোই।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐখোয়গী সরকারগী অহুমশুবা তর্ম মতম ৱাত্ত্রে। মীওই খরনা মসিবু মোদী 3.0 কৌনরি। মোদী 3.0না মশাগী পাঙ্গল থাদদুনা চাউখৎপা ভারতকী ফম্বাক্কী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মথংগী চহি মঙাদা ভারতকী দাক্তর মশিং য়াম্না হেনগৎলগনি। মেদিকেল কোলেজ মশিংসু হেনগৎলগনি। লাইয়েংবা লাইরগনি অমসুং হোঙনা লাইয়েংবসু য়ারগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মথংগী চহি মঙাদা লাইবগী য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং য়ৌরগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মথংগী চহি মঙাদা লাইরবদা পক্কা য়ুম পীবগী পি.এম. অৱস য়োজনাদা কনা অমত্তা চিত্থহল্লোই। মথংগী চহি মঙাদা সোলর পাৱর শিজিন্নবদগী মৈ শিজিন্নবগী বিল জিরো তাহল্লগনি। নীংথিনা থৌরাংবু য়াৎলবদি, মীওই কয়াগী ইলেক্ত্রিসিতী বিলনা জিরো ওইগনি, মশাগী য়ুমদা ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকচদুনা য়োনবা ফাওবা ঙমগনি। মসিমক মথংগী চহি মঙাগী প্রোগ্রাম অমনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মথংগী চহি মঙাদা য়ুম্থোং খুদিংদা পাইপ গ্যাস কন্নেক্সন ফংহনগনি। লৈবাক শিনবা থুংবদা পাইপ গ্যাস কন্নেক্সন অমসুং নেতৱর্ক লৈরগনি।
শ্রীমান চেয়রমেন,
মথংগী চহি মঙাদা মালেম্না ভারতকী নহাশিংগী মতিক-মপাঙ্গল উবা ফংলগনি। ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজীনা অমুক্তা য়েংবীয়ু, ঐখোয়গী নহা ওইরিবা স্তার্তঅপ, নহাশিংগী য়ুনিকোর্নগী মশিংনা লাক্ষ য়ৌরক্লগনি। মসিদা নত্তনা, তাইয়র 2 অমসুং 3গী শহরশিংনা অনৌবা স্তার্তঅপ কয়াগা লোয়ননা মশাগী অনৌবা শক্তাক অমসু লৈরক্লগনি। ঐহাক্না ঙসিদগী চহি মঙাগী মনুংদা ফিভম অসিমক মাঙদা উবা ফংলে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মসিগুম্না মশিং হেনগৎলকপনা ঐখোয়গী রিজর্ব ফন্দিংদা হেনগৎলক্কদবা অদু উবা ঙমগনি, মথংগী চহি মঙাদা পেতেন্ত ফাইল তৌবগী রেকোর্দ ওইবা মশিং য়ৌরকপগী শক্তম ঐহাক্না ঙসি উরে। মসিনা মমাংগী দিকেদ তরেৎকী অপুনবা মশিংদগী ফাওবা হেল্লগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঙসিদি ঐহাক্কী মিদ্দল ক্লাস অঙাং কয়ানা মীরমদা মহৈ তম্বা চৎনরে। ঐহাক্কী অঙাংশিংগী লুপা লাক্ষ কয়া কনবা ঐনা পাম্মি। লৈবাক্কী মিদ্দল ক্লাস অঙাংশিংগী মঙলান খুদিংমক মঙফাওনবা ওইসনু। খ্বাইদগী ফবা য়ুনিভর্সিতীশিং লৈবাক অসিদা লৈবা ওইসনু। ঐহাক্না হায়রিবসিদি মখোয়না লৈবাক অসিগী মনুংদা খ্বাইদগী ফবা মহৈ-মশিং তম্বা ফংগদবনি অমসুং মখোয়গী ইমুংগী শেলসু কনগদবনি হায়বনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মথংগী চহি মঙাসিদা ভারতকী ফিরালনা হাইরোইদবা মালেমগী শান্ন-খোৎনবগী কম্পিতিসন অমত্তা লৈররোই। মালেমগী শান্ন-খোৎনবগী ফম্বাক্তা ভারতকী নহাশিংগী পাঙ্গলবু শকখঙবগী মতম অদু ঐহাক্না শোইদনা উবা ফংলগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ভারতকী পব্লিক ত্রান্সপোর্ত অসিসু মথংগী চহি মঙাদা মপুং ফানা হোংলগনি। লাইরবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংনা নুংঙাইবা অমসুং তেক্ত কায়দবা ত্রাভেল ফেসিলিতী ফংলগনি। অদোম্না খোঙজেল, পাঙ্গল লোইনমক ফংলগনি। লৈবাক অসিদা মথংগী চহি মঙাদা বুলেট ত্রেন চেল্লগনি অমসুং বন্দে ভারত ত্রেনসু পাকথোক চাউথোক্লগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
আত্মানির্ভর ভারত কেম্পেন্না মথংগী চহি মঙাদা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরগনি। লৈবাক অসিনা হৌজিক হীরম খুদিংদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী মতৌ উরগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মথংগী চই মঙাদা, মেদ ইন ইন্দিয়া হায়বসিনা সেমিকন্দক্তর মালেমগী খোল্লাও ওইরগনি। ইলেক্ত্রোনিক্কী পোত্থোক খুদিংদা ভারতকী হুমাংগী মনম চেনবা চিপ য়াওরগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মালেমগী ইলেক্ত্রিক মার্কেত অসিদা, লৈবাক অসিনা মথংগী চহি মঙাদা মতিক মপাঙ্গল কয়া উৎলক্লগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
লৈবাক অসিনা ঙসি লুপা করোর কয়াগী থাউ মীরমদগী লৈরি। ঐখোয়গী ইনর্জীগী তঙাই ফদবগী হীরমদা ঐখোয়না মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা কন্না হোৎনরি অমসুং হীরম অসিদা অতোপ্পা লৈবাক্তা মীখা পোনবগী মতৌ অসি হন্থহনবদা ঐখোয়না শোইদনা মায় পাক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিদা নত্তনা ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,ঐখোয়না গ্রীন হাইদ্রোজেন কেম্পেনগা লোয়ননা মালেমগী কৈথেলগী পুক্নিং চীংশিন্নবা কন্না হোৎনরি। ঐখোয়গী গ্রীন হাইদ্রোজেন খোঙথাংদা ইশাগী ইনর্জীগী তঙাই ফদবা খুদিংমক থেংনবা ঙম্বগী মতিক লৈজৈ। ঐখোয়না ইথানোলগী মালেমগী মাইকৈদা চঙশিল্লি। চাদা 20গী পান্দম ফংদুনা, ঐখোয়না লৈবাক মীয়াম্না ত্রান্সপোর্তেসন তৌবদা শেল চঙবা হন্থহন্নবা থৌরাং খুদিংমক য়াৎপা লোইরে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না চাদা 20গী ইথানোলগী মতাংদা পাউদম্বা মতমদা, মসিনা লৈবাক্কী লৌমীশিংদা হকথেংননা কান্নবা পীগনি, লৌমীশিংনা অনৌবা চাউখৎ থৌরাং অমা ফংলগনি। ঐখোয়না ইশাবু লৌউ-শিংউগী লৈবাক্নি হায়জরি, অদুবু চানবা থাউগীদমক্তা মীরমদা লুপা করোর কয়া পীদুনা লৈরি। মথংগী চহি মঙাদা ঐখোয়বু হীরম অসিদা মরোমদোম লেপচবা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা শোইদনা ওইহনগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিদগী কনবা শেল অদুনা লৌমীশিংদা চৎকনি। মসি হৌজিক মীরমগী কৈথেলদা চৎলিবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
লৌউবদা কেমিকেল শিজিন্নবদগী ঐখোয়গী লৈহাও ইমাদা অকায়বা কয়া পীরি। মথংগী চহি মঙাদা নেচরেল ফার্মিংগী মাইকৈদা ঐখোয়না লৌমীশিংবু মায় পাক্না পুবা ঙমগনি। পুম্নমক্না মিৎকপ থোক্নরক্তুনা লৈহাও ইমাসু য়াইফরগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
নেচরেল ফার্মিং চাউখৎপদগী মালেমগী কৈথেলদা ঐখোয়গী পোত্থোক কয়ানা থল্লক্কনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না য়ু.এন.গী মতেংদগী মিল্লেতকী চাউরবা খোঙজং অমা চঙশিনহনখি। ঐখোয়না মসিদা শ্রী অন্না হায়বা শক্তাক অমা পীরি। ঐখোয়গী খুঙ্গংগী অপীকপা য়ুমশিংদা থাজবা মিল্লেতশিংনা মালেমগী কৈথেলদা শ্রী অন্নাগী শক্তাক্তা লোয়ননা সুপরফুদ ওইনা থনগদবা মতম অদু কুইদ্রবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
দ্রোন্না লৌমীশিংগী অনৌবা পাঙ্গল অমা ওইরক্লগনি। দ্রোন দিদি লিশিং 15গী প্রোগ্রাম অমা ঐখোয়না হান্ননা চলায়বা হৌখ্রে। মসিদি হৌবতা ঙাইরিবনি। তুংদা মায় পাকপা কয়া লাক্কদৌবা ৱাৎলি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐখোয়না এগ্রিকলচরদা নেনো তেক্নোলোজী পুরক্নবা হোৎনবদা হৌজিক ফাওবদা মায় পাক্লি। ঐখোয়না নেনো য়ুরিয়াগী হীরমদা মায় পাকপা য়াম্না ফংলে। নেনো দি.এ.পি.গী মাইকৈদসু মায় পাক্লে। হার বোরা অমা পুদুনা চৎলম্বা লৌমীনা ঙসি শুপ্নগী বোত্তল অমগী হারনা কোন্নগদবা মতমদু লাপ্ত্রবনি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
ঐখোয়না কোওপরেতিব সেক্তরগী অনৌবা মন্ত্রালয় অমা শেমখ্রে। মসিগী পান্দমদি কোওপরেসনগী অপুনবা মীয়ামগী ইহৌবু অনৌবা মপাঙ্গলগা লোয়ননা চাউখৎহনবা অমসুং 21শুবা চহি চাগী তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না চাউখৎলকহনবনি। অমসুং ঐখোয়না স্তোরেজ লাক্ষ অনি শারিবা অসিদা মসিনা কান্নবা য়াম্না পীগনি। চহি 5কী মতুংদা মসিনা লোইশিল্লকপা মতমদা, লৌমী মচাশিং ফাওবনা মখোয়গী পোত্থোক থম্বা য়ারগনি। লৌমীশিংনা করম্বা মতমদা অমসুং মমল কয়াদা মখোয়গী পোত্থোক য়োনগদগে হায়বা লেপচবা ঙম্লগনি। পোত্থোকশিং পত্তুনা মাঙখ্রগনি হায়বগী পাখৎপা লৈররোই অমসুং মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী পাঙ্গলসু হেনগৎলগনি। এনিমেল হসবেন্দরী, ফিশরীজকী মতাংদা লৌমীশিংনা অনৌবা রেকোর্দ থম্বা ঙমলগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐখোয়গী নাক্তা ঙসি শা-শন মশিং য়াম্না লৈ, অদুবু শঙ্গোম পুথোকপগী চাংদি নেম্লি। ঐখোয়না চৎনবী অসিবু হোংদোক্লগনি। ঐখোয়না ঙা এক্সপোর্ত তৌবগী লমদা মশক থোক্না চাউখৎপা ঙমগনি হায়বা অসিসু ঐহাক্কী থাজবা অমা ওইরি। ঐখোয়না FPO শেম্বগী প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে। ঐহাক্কী লৈবাক্কী লৌমীশিংনা মথংগী চহি 5তা লৌমীশিংগী অনৌবা লুপ অসিগী মপাঙ্গলদগী কান্নবা লৌবতা নত্তনা এগ্রিকলচরেল প্রদক্সনগী ভেল্যুসু হেনগৎলগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
জি-20গী মায় পাকপনা পুম্নমক অসিবু ময়েক শেংহনখ্রে। কোবিদকী মতুংদা লাকখিবা ৱাখল চাউথোকপগী কান্নবা অসিদি মালেম্না ভারত্তা অনৌবা থাজবা অমগা লোয়ননা য়েংবা হৌরকখিবা অসিনি। মসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী তুরিজম সেক্তরসু লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা চাউখৎলগনি অমসুং থবক কয়া অমসু পীবা ঙম্লগনি। ঙসিদি, তুরিজমগী মখা পোনবা অচৌবা শেন্মিৎলোন কয়া অমা ঐখোয়না মালেমগী মফম কয়াদা উরি। তুরিজম্না শেন্মিৎলোনগী অচৌবা শরুক কনবা রাজ্য কয়া অমা ভারতকীসু লৈরক্লগনি, অদুগা মালেমগী তুরিজমগী খ্বাইদগী চাউবা পন্থুংফম অমা ভারতনা ওইরক্কদবা মতম অসি য়াম্না লাপ্ত্রবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মতম অমদা একাউন্ত বুক য়াম্না পীক্লম্বা ঐখোয়না ৱা ঙাঙবা তাবদা করেম কথাইনরম্লিবনি। ঐহাক্না দিজিতেল ইন্দিয়া, ফিন্তেক অমসুং আউত ওফ দি বোক্স থিঙ্কিংগী ৱারী শাবা মতমদা ঐখোয়না ফাগী তৌরিবনি হায়না অতোপ্পনা খন্নরম্বনি। আউত দেতা থিঙ্কশিংগী মতিক লৈরমদে। অদুবু ঐহাক্না থাজবগা লোয়ননা হায়রি, ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,ভারতনা দিজিতেল ইকোনোমীগী মালেমগী লুচিংবা অমা মথংগী চহি মঙাদা ওইরগনি। ভারতনা অনৌবা শক্তি অমা ওইরগনি। ঙসিদি, দিজিতেল সীস্তেমশিংনা ভারতকী মতিক মগুন হেনগৎহল্লি। AIগী মতিক মগুনগী খ্বাইদগী হেনবা কান্নবা লৌবা ঙম্বা লৈবাক্তি ভারতনা ওইগনি হায়না মালেম্না থাজনরি। ঐহাক্কী লৈবাক্না খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ভারতকী মিং অসিসু স্পেসকী মালেমদা পাঙ্গল য়াম্না লৈরক্লবনি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংগী মতিকসু মালেম্না উরগনি। মথংগী চহি মঙাগী থৌরাংশিং ঙসি ঐহাক্না ৱাহৈনা পাউদম্বা পামদ্রে। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা ভারতপু স্পেসকী মালেমদা মাঙজিল থানা পুদুনা পুম্নমক্কী মফমদা অঙকপা ফাওহনবা ঙমগনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
শেন্মিৎলোনগী গ্রাস রুত লেভেলদা লাকপা অচৌবা অহোংবা অমা ওইনা, ঐখোয়গী ইমা অমসুং ইচে-ইচল করোর 10না সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী ইহৌদা শরুক য়ারি। ঐখোয়গী লাক্ষপতি দিদি করোর অহুম্না ঐখোয়গী নুপীমচাশিংগী মায় পাকপগী ৱারী ইরি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মথংগী চহি মঙাদা অচৌবা অহোংবা লাক্কদবা মখল কয়াগী হীরমশিং ঐহাক্না উবা ফংলি। হায়রিবশিং অসি ভারতনা মমাংদা অমুক্তা তাখিদ্রিবা থৌওংসু ওইগনি। ঐখোয়না ইং 2047দা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইদুনা সনাগী য়ুগতা খোঙদাবগী মতমসু কুইদ্রবনি। মসিগী ফম্বাক হৌজিক শেম্লিবনি। ঐখোয়না সনাগী য়ুগতা অমুক খোঙদারগনি। ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত অমগীদমক্তা খোঙফম চেৎলি। ঐখোয়না তুনলমচত্তা চঙশিন্দুনা লাক্লি, হৌজিকসু চঙশিল্লি অমসুং তুংদসু চঙশিনখিগনি। মথংগী চহি চাশিংনা ঐখোয়গী সনাগী য়ুগকী মতমবু পুৱারীদা হক্তুনা থম্লগনি। লৈবাক অসিনা চহি 10দা অহোংবা কয়া থেংনদুনা লাকখ্রে। অহোংবা অসি হীরম অমখক্তদা লৈখিবা নত্তে, হীরম কয়াদা লৈখিবনি। অদুগা, ঐখোয়গী ৱারেপ কয়াবু মঙফাওনহন্নবা হোৎনবা অসিনা ঐখোয়গী পুন্সি মহিংগী শরুক অমসু ওইরবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
অদোম খুদিংনা হাউস্তা ফোংদোকখিবা ৱাফম কয়ানা মরম ওইরগা, ঐহাক্না লৈবাক মীয়াম মাঙদা হাউস অসিগী খুত্থাংদা ৱাফম কয়া থম্বগী খুদোংচাবা ফংজখিবনি। ৱেরেন্তী লোইখ্রবা মীওইশিংগী মপাও কনামত্তনা তাবীদে হায়বসি অচুম্বনি। অদুবু গেরেন্তী পীখিবশিংগী পাঙ্গল উরুরবদি, মদুগী ৱাখল্লোন্দা লৈবাক্না থাজবা থমগনি।
ঐহাক্না ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজীবু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি। লোয়ননা, ঐহাক্না রাস্ত্রপতিজীগী মফমদা মহাক্কী ৱারোলবু থাগৎপগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিঞ্জরি। থাগৎচরি।