Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President's Address in the Rajya Sabha
07 FEB 2024 9:25PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I am here to participate in the discussion of the Hon’ble President's Address. I extend my heartfelt thanks and congratulations to the Hon’ble President for her address.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
This 75th Republic Day is in itself a significant milestone. The address by the Hon’ble President at this crucial stage of the journey of the Constitution holds historical importance. In her address, she has spoken about Bharat’s self-confidence, expressed confidence in Bharat’s bright future, and presented the potential of millions of Indians to the nation through the Parliament in a very concise but magnificent manner. I express heartfelt gratitude for this inspiring address by the Hon’ble President and for providing direction to the nation, and for empowering Bharat’s resolution towards ‘Viksit Bharat’.
During the discussion, many Hon’ble members expressed their views and made efforts in their own ways to enrich the discussion. I express heartfelt gratitude and congratulations to all the esteemed colleagues who made efforts to enrich this discussion. Criticism by some colleagues, speaking harsh words, was their compulsion, and I also express my sympathies towards them.
I couldn't say it that day, but I express special thanks to (Mallikarjun) Kharge ji. I was listening very attentively to Kharge ji, and I was thrilled ... It's very rare. Sometimes you get this thrill in the Lok Sabha, but nowadays he is busy somewhere else, so there's not much entertainment. But the lack of entertainment we were feeling in the Lok Sabha, you compensated for it that day. And I was pleased that Hon’ble Kharge ji spoke for quite a long time and in a very calm manner. He also took a very long time. I was wondering how he got the freedom to speak so much. I was thinking about this, but later I noticed that the two special ‘commanders’ weren't present that day. They are not present nowadays. And therefore, Hon’ble Kharge ji took great advantage of freedom. And I think Kharge ji must have heard a film song that day, ‘Aisa Mauka Phir Kahan Milega’ (where else will you get such an opportunity). Now that Kharge ji is no longer an umpire and a commando, so he was enjoying hitting boundaries and sixes. But one thing was very pleasing. I respectfully accept the blessing that he gave to the NDA for 400 seats. Now if you want to take the blessing back, you can, because we have returned (to power).
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I vividly remember an incident from last year. We were sitting in that House (Lok Sabha) and there was a concerted effort to drown out the voice of the Prime Minister of the country. With great patience and humility, we listened to each and every one of your words. And even today, you have come prepared not to listen, but you cannot suppress my voice. The people of the country have empowered this voice. The voice is emanating from the blessings of the people of the country, and that's why this time I have also come fully prepared just like last time. I thought that perhaps someone like you who came to the House will abide by the norms, but you meted out great injustice to me for an hour and a half or so. And despite that I did not transgress any boundaries during my reply.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have also made a prayer. One can pray, and I keep praying. The challenge that has come to you from West Bengal (Chief Minister Mamata Banerjee) that the Congress won't be able to cross 40 (seats in this year’s elections), I pray that you manage to save 40.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
You (Kharge ji) said a lot about us and we heard. You have the right to speak in a democracy, and it is our responsibility to listen to you. And whatever discussions that have taken place today, I should present them in front of the country, and therefore, I will make a genuine effort.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When I heard this, heard it there (Lok Sabha) and here (Rajya Sabha) too, my belief has firmed up that the (Congress) party has become outdated not just in its thinking but in its functioning as well. And when the thought process becomes outdated, they (Congress members) have also outsourced their work. In no time, such a big party, a party that ruled the country for decades, is facing such a downfall, such a decline. We are not happy, we have sympathies towards you. But what will a doctor do, when the patient himself doesn't know (what he is suffering from). What more should I say?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It's true that today they (Congress members) talk a lot, but they have lost the patience to listen. However, I will definitely present my views in front of the country. The Congress party, which had openly strangled democracy in its greed for power, the Congress which had repeatedly dismissed democratically elected governments dozens of times overnight, the Congress which had (imprisoned several leaders behind bars) in complete disdain of democracy, the Congress which even tried to lock newspapers, has now developed a new hobby of building narratives to break the country. Not satisfied with that, now statements are being made to divide north-south? And this Congress is giving us lectures on democracy and federalism?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress party, which left no stone unturned in dividing the country in the name of caste and language, the Congress, which allowed terrorism and separatism to flourish for its own benefit, the Congress, which pushed the North-East into violence, separatism, and backwardness, the Congress party, which left the country facing a huge challenge of Naxalism during its rule, the Congress, which handed over large swathes of the country's land to enemies, the Congress, which prevented the modernization of the country's armed forces, is today lecturing us on national security and internal security? The Congress party, which has been confused since independence itself, spent its time in the same confusion whether industrialisation or farming is necessary, unable to decide whether to nationalize or privatize, remained confused. The Congress, which in its 10 years of rule brought the economy from 12th to 11th position, from 12th to 11th position in 10 years! And it doesn't take much effort to go from 12th to 11th as you progress. Through our efforts, we brought it to the 5th position in 10 years. And the Congress is giving us long lectures on economic policies here?"
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress party, which did not provide complete reservation to the OBCs, which never provided reservation to the poor in the general category, which did not consider Baba Saheb (Ambedkar) worthy of the Bharat Ratna, and kept giving Bharat Ratna to their own family members. The Congress party, which has planted parks in the name of its own family members on the streets and squares of the country, is giving us advice? They are teaching us lessons on social justice?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress party, which has no guarantee of its own leader, no guarantee of its policies, they are questioning Modi's guarantee?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There was a complaint here, and they wonder why we say such things, why we see such things. Why did the country and the world perceive their 10-year tenure in such a way, why did the country become angry, why did so much anger develop in the country? Hon’ble Mr Chairman Sir, not everything has happened because of our words, the consequences of one's actions are now evident. They don't happen in another lifetime, they happen in this very life.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We do not speak ill of anyone, why should we? When people have said so much to them, what need is there for me to say anything to them? I want to present a kind of statement before the House. I am reading the first quote – Members know, this is a quotation. Members know it. “Our growth has slowed down and fiscal deficit has increased, inflation has been rising continuously for the past 2 years. The current account deficit has exceeded our expectations.” I have read this quote. This is not a quote from any BJP leader, neither this quote is mine.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The then Prime Minister Shri Manmohan Singh ji during his 10-year tenure in the UPA government said this. He described this situation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Now I read the second quote. “There is widespread anger in the country over the misuse of public office”. How the institutions were misused then. I did not misuse the institutions at that time. This was said by the then Prime Minister Dr. Manmohan Singh ji. At that time, the whole country was protesting on the streets due to corruption, protests were going on in every corner. Now I will read the third quote - There are some lines of an amendment, listen to this too. “There is corruption in tax collection, and therefore, GST should be introduced. There is leakage in the ration scheme, which affects the poorest of the poor in the country the most. Measures need to be taken to stop this. There is doubt about the government contracts being given.” This was also said by the then Prime Minister Respected Manmohan Singh ji. And before him, another Prime Minister (of the Congress party) said that one rupee goes from Delhi, only 15 paise reaches (the beneficiaries). The problem was known to them, but there was no preparation to fix it. And today big statements are being made by them. Look at the 10-year history of the Congress. The country was called a Fragile Five Economy in the world then. It was not me, but the world was calling it Fragile Five. Policy paralysis had become their identity. And our 10 years will be remembered for being in the Top Five Economy. Our 10 years will be remembered for big and decisive decisions.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have worked very hard to bring the country out of crises. This country is not blessing us for nothing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The British were eulogised in this House. The kings and maharajas had a close relationship with the British at that time. So now, I want to ask, who was inspired by the British? I won't ask who gave birth to the Congress party; I won't ask that. Even after independence, who promoted the mentality of slavery in the country? If you were not influenced by the British, then why didn't you change the Penal Code put together by the British?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not influenced by the British, then why did you continue with hundreds of laws from the British era? If you were not influenced by the British, then why did the culture of red beacons continue for decades? If you were not influenced by the British, then why did Bharat’s budget come at 5 o'clock in the evening, because the British Parliament started in the morning? Why did you maintain the tradition of presenting the budget at 5 o'clock in the evening, which was convenient for the British Parliament? Who was inspired by the British? If you were not inspired by the British, then why were symbols of slavery still present on our military insignia? We are removing them one by one. If you were not inspired by the British, then why did the country have to wait for Modi to transform Rajpath into the Kartavya Path?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not influenced by the British, then why were symbols of British rule still present in the Andaman and Nicobar Islands?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not influenced by the British, then why couldn't you even build a War Memorial for the soldiers who sacrifice their lives for the country? Why was it not constructed? If you were not inspired by the British, why did you look down upon Indian languages? Why were you indifferent towards education in local languages?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not inspired by the British, then who stopped you from calling Bharat the Mother of Democracy? Why didn't you realize? Hon’ble Mr Chairman Sir, I can provide hundreds of examples to show under whose influence you (the Congress) worked. And today the country is going to remember all these things after listening to it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I want to give another example. The Congress spread narratives, and the result of that narrative was that people who respected Bharat’s culture and values began to be seen with great disdain, considered backward. And in this way, injustice towards our past has occurred. If you insult your beliefs, if you insult your good traditions, then you are considered progressive. Such narratives began to be built in the country. And the world knows well under whose leadership such narratives were spread. The glorification of importing from other countries and considering second class anything that was Indian … This status symbol was created. The products made in foreign countries were considered as a status symbol. These people still refrain from speaking up for Vocal for Local where the work for the welfare of the poor of my country happens. Today, they don’t talk about ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India). When someone advocates for Make in India today, they get uncomfortable.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The country has seen all this and now understands, and you are also suffering the consequences of that.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In her speech, the Hon’ble President addressed in detail about four major categories: youth, women, the poor, and our farmers. We know that their issues are mostly similar, their dreams are also similar, and if we want to find solutions, there might be a slight difference, but the path to solutions for these four categories is the same. Therefore, she has aptly guided the nation to strengthen these four pillars so that the country will move forward to become ‘Viksit Bharat’ at a rapid pace.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If we are in the 21st century and want to fulfil the dreams of ‘Viksit Bharat’ by 2047 in this century, then the mindset of the 20th century cannot prevail. The selfish agenda of the 20th century, the game of "me and mine," cannot make Bharat prosperous and developed in the 21st century. These days, the Congress is discussing a lot about caste once again. I don't know why they felt the need for it. However, if they feel the need, they should first introspect and they will know what they have done. The Congress has always been the biggest opponent of Dalits, backward classes, and tribal communities. And sometimes I wonder if there would have been reservation for SC/ST if Babasaheb Ambedkar had not been there. This question also comes up in my mind.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have evidence behind what I'm saying. Their mindset has not changed since then; I have evidence of that. I'm not here just to speak without evidence, Hon’ble Mr Chairman Sir. And when such issues have been raised from there (the Congress), they should be prepared. And they have known me very well for the last 10 years. Of late, I remember (Jawaharlal) Nehru ji more often these days because our friends (in the Congress) expect me to speak about him (Nehru ji). Now, let me read out a letter written by Nehru ji. This letter was written by the country’s Prime Minister Pandit Nehru to the chief ministers of the country at that time. It's on record. I'm reading the translation: "I do not like any kinds of reservations, especially reservations in jobs. I am against any step that promotes inefficiency and that leads towards the second class." This is the letter written by Pandit Nehru ji to the chief ministers. And therefore, I say they are always opposed to reservations. Nehru ji used to say, if SC, ST and OBC communities get reservation in jobs, the standard of government work will deteriorate. And today, those who rattle the figures, the root of those is here. Because at that time, they stopped it (reservation), they said don't recruit. If their (SC, ST and OBC communities) recruitment had happened in the government at that time, and they had been promoted, they would have reached here today.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I'm reading this quote, you can verify. I'm reading a quote by Pandit Nehru.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
You know, what Nehru ji said is always a milestone for the Congress. Nehru ji's saying means a milestone for them. You can pretend to say anything, but your thoughts are evident from many examples. I can give you countless examples, but I want to give one example for sure, and I want to give the example of Jammu and Kashmir. The Congress kept the SC, ST, OBC communities of Jammu and Kashmir deprived of their rights for seven decades. Article 370 … I am not talking about how many seats we will win now. Article 370 was abolished, and only then, after so many decades, did SC, ST, OBC communities get the rights that the people of the country had been getting for years. The Forest Rights Act was not available to them in Jammu and Kashmir. The Prevention of Atrocities Act was not there in Jammu and Kashmir; we gave them these rights by removing Article 370. Even in our SC community, if anyone was left behind, it was our Valmiki society. Even after seven decades, our Valmiki families in Jammu and Kashmir, who were serving the people, were not given the right to domicile. And today I also want to make the country aware that the Bill for OBC reservation in Local Self-Governments in local bodies was passed in the Lok Sabha yesterday, on February 6th.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The increasing participation of the SC, ST and OBC communities has always been a major concern for the Congress and its allies. They left no stone unturned to eliminate Baba Saheb's politics and thoughts. The statements are available; what was said during the elections is also available. They weren't even prepared to give Bharat Ratna to him. He was awarded the Bharat Ratna only with the support of the BJP and when the (V.P.Singh) government was formed. Not only that, Sitaram Kesri, belonging to the extremely backward caste and who was the president of the Congress party, was thrown out on the footpath. (Because he was) OBC! The video is available; the country saw what happened with Sitaram Kesri.
And Hon’ble Mr Chairman Sir,
One of their influential figures is sitting in America, who became famous for ‘Hua to Hua’ comment during the last elections. And the Congress is closely associated with this family. He has recently made significant efforts to diminish the contributions of the architect of the Constitution, Baba Saheb Ambedkar.
And Hon’ble Mr Chairman Sir,
For the first time in the country, the NDA proposed an Adivasi daughter as a candidate for the post of President. One can understand if you had ideological opposition to us. I could have understood if you had put forth your own candidate if you had ideological opposition with us. But there was no ideological opposition. Why? Because the person you selected as a candidate (Yashwant Sinha) came from our ranks. Therefore, there was no ideological opposition; your opposition was for an Adivasi daughter. That's why when (P. A.)Sangma ji was contesting the election for the post of President, he was also an Adivasi from the Northeast. He was also meted the same treatment. And to this day Mr Chairman Sir, incidents of disrespect towards the Hon’ble President are not uncommon. It happened for the first time in this country. Such words have been spoken by responsible people (from the Congress) that would make one bow their head in shame. The language used for the President … The unease felt in the heart always finds a way to manifest itself. We have had the opportunity to work for 10 years in the NDA. We first made Dalit (Ram Nath Kovind) and now Adivasi (Droupadi Murmu) as President. We have always prioritized Dalits and Adivasis.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When I talk about the performance of our government, I talk about the policies of the NDA that focus on the welfare of the poor. If you understand that society up close, who are the beneficiaries ultimately, who are these people? Who are these people living in slums, struggling for life? Which society do they belong to? They have to endure hardships, they have been deprived of facilities, which society is it? Whatever work we have done, it is for this society - the SCs, STs, OBCs, Adivasis. Providing proper homes to those living in slums has benefited my friends from this society. Previously, they struggled with diseases due to lack of cleanliness, now they have benefited from the Swachh Bharat Abhiyan under our initiatives, so that they can have a better life. Our mothers and sisters in these families were enduring health crises by cooking food over smoke, we gave them Ujjwala gas connections and they are from these very families. Whether it is free ration, or free healthcare, the beneficiaries are these very families. All our schemes are meant for these family members from this section of society.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The narrative being presented here, denying facts in this manner, who will benefit from it? By doing so, you are not only losing your credibility but also your integrity.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Here, misleading statistics related to education have also been presented. What kind of effort is being made to mislead? Over the past 10 years, the scholarships provided to SC and ST students have increased. In these 10 years, the enrolment numbers in schools and higher education have also significantly increased, and the dropout rate has decreased rapidly.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Ten years ago, there were 120 Eklavya Model Schools. Hon’ble Mr Chairman Sir, today there are 400 Eklavya Model Schools. Why do you deny these facts? Why do you do this? I don't understand this.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Earlier, there was one Central Tribal University, today there are two Central Tribal Universities. It is also true, Hon’ble Mr Chairman Sir, that for a long time, Dalit, backward, and tribal sons and daughters could not even see the doors of colleges. I remember when I became the Chief Minister in Gujarat, I was presented with a surprising analysis. Umargam to Ambaji is an entire belt of tribal majority areas in Gujarat. Our Digvijay Singh's son-in-law is also from that area. In that entire area, there was not a single school offering science stream. When I went there, I thought if there is no school for my tribal children in that area offering the science stream, then where would the question of engineering or medical studies arise? Such basic necessities... and what speeches are being given here?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I want to inform the House and the members should take pride in it. You are sitting in the House, where a government is talking to you about such changes where there has been a significant transformation. Boost the confidence of that society, boost their morale. Let them progress rapidly into the mainstream of the country, let us strive for that, make collective efforts. Look at the enrolment of our tribal, SC, ST students; I want to present some figures. The enrolment of SC students in higher education has increased by 44%. The enrolment of ST students in higher education has increased by 65%. There has been a 45% increase in the enrolment of OBC students in higher education. And when the children of my poor, Dalit, backward, tribal, marginalized families go into higher education, become doctors and engineers, it will create a new environment within that society. Our effort is in that direction... Our effort is to solve the fundamental problems, even though it may take some time, but it should be done in a formidable manner. Therefore, we have put emphasis on education in this manner. If there is a lack of information, please let us know, we will provide you with the information. But do not create such narratives that diminish your dignity, weaken the power of your words. Sometimes, I feel sorry for you.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
‘Sabka Saath, Sabka Vikas’! This is not just a slogan; it is Modi's guarantee. And when so much work is being done… Someone sent me a poem. The poem is quite long, but it contains a line:
मोदी की गारंटी का दौर है,
नए भारत की भोर
Out of warranty चल रही दुकानें,
Out of warranty चल रही दुकानें
खोजें अपनी ठोर
(It's the era of Modi's guarantee,
The dawn of New Bharat,
Shops are running out of warranty,
Shops are running out of warranty,
Search for your strength.)
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The attempts to spread despair in the country are understandable for those who have already sunk into the abyss of hopelessness. However, their capability to spread despair is also dwindling. They cannot generate hope. Those immersed in despair themselves cannot offer hope. Those who are spreading despair everywhere across the country, playing this game of spreading despair while denying the truth, will never be able to do any good to themselves or the country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Every time the same song is sung. Statements are made without considering the facts just only to provoke certain sections of society. I want to present some realities before the country, and I believe the media should debate on such issues so that the truth can be revealed.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Here, various allegations were made against us regarding the government companies. What kinds of allegations are being made? There is no basis to such allegations. Now, let's remember the game that was played with Maruti shares. It used to hog headlines during that time. What was happening with Maruti shares? I don't want to delve into the depths of it, or else they might drown in it and there might be a short circuit here. So, I don't want to delve deep into it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It is necessary for the country to know the truth.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I was born in independent Bharat. My thoughts are also independent, and my dreams are free too. Those who live with a slave mentality have nothing else but old papers to cling to.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress said that we sold PSUs, we ruined PSUs, such kinds of discussions take place here, and I was hearing it from senior people. Remember who destroyed BSNL, MTNL? Which era was it when BSNL, MTNL were ruined? Recall the plight of HAL, how was it destroyed? And then they set the agenda for the 2019 elections by giving speeches at HAL's gate. Those who destroyed HAL were giving speeches at HAL's gate.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Who destroyed Air India? Who brought Air India to such a mess? The Congress party and the UPA cannot turn away from its destruction. The country knows it well. Now, let me share some achievements from our tenure.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
BSNL, which was struggling in the past due to you, has made significant progress in recent years. Today BSNL is moving towards Made in India 4G and 5G and is drawing the attention of the world.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There were so many myths spread about HAL. Today there is record manufacturing by HAL. HAL is generating record revenue. So many allegations were levelled against HAL and today HAL has become Asia's largest helicopter manufacturing company in Karnataka. Where did you leave it and where we have taken it to?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
A commando, who is not here, would also give highly knowledgeable statements about LIC. This is what has happened to LIC, etc. etc. As much wrong things could be said about LIC, they said. And the method is the same to destroy something – spread rumours, spread lies, spread confusion. The same technique is used when someone desires a big mansion in the village but can't acquire it; then they spread rumours that it's a haunted house. They create such an atmosphere that no one is willing to buy it. When no one shows interest, they eventually grab it. What was done with LIC?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I want to say this with pride, with my head held high. Today, LIC shares are trading at record levels. Why is that?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Now the propaganda is being spread that PSUs have been shut down, PSUs have been shut down. Now they probably don't even know what the truth is. Somebody just instigated them. In 2014, there were 234 PSUs in the country, in the 10-year era of the UPA. When they were voted out in 2014, this figure was 234. Today there are 254 PSUs. Now, which arithmetic do they know? They say we have sold out PSUs. If we have sold out PSUs, then how come there are 254 PSUs now? What are you all doing?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, most PSUs are providing record returns, and investors' confidence in PSUs is increasing. Even those who know a little about the stock market understand this. If you don't understand, ask someone. Hon’ble Mr Chairman Sir, during the past year, there has been nearly a two-fold jump in the BSE PSU Index.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Ten years ago, i.e., 2014. I am talking about the period between 2004 and 2014. The net profit of PSUs was approximately one and a quarter lakh crore rupees. And in these ten years, the net profit of PSUs has increased to two and a half lakh crore rupees. In the past decade, the net worth of PSUs has increased from 9.5 lakh crore rupees to 17 lakh crore rupees.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Wherever they intervene, it is destined to sink. They had created such a state of affairs. We have worked hard and brought the PSUs out of that situation. You should be happy, do not spread illusions and do not spread such rumours in the market that confuse the ordinary investors of the country. You cannot do such a thing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Their limit is such that now they have turned their prince into a start-up. Right now, he is a non-starter. He is neither taking off nor launching.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you (the Congress members) had stayed this calm last time as well, it would have been so much fun.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Congratulations! Congratulations! Congratulations! Congratulations to everyone!
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It has been my privilege to serve the country and the people as the Chief Minister of a state for a long time. Therefore, I understand regional aspirations very well because I emerged from that process myself. Leaders like Digvijay ji, who is sitting here, naturally understands what it means for a state because we come from the same world. We have the experience, we know. Sharad Pawar ji knows, and people like Deve Gowda Sahab understand all these things. So, we understand the importance of it. We don't have to read about it in books; we have experienced it firsthand. And this is also the truth for everyone. For about ten years, the entire machinery of the UPA government was focused on doing something or the other for Gujarat. You can't imagine. But I don't shed tears; it's not my habit to cry. But even then, despite facing numerous crises, despite enduring all kinds of atrocities, my problem was such that I couldn't even get an appointment with a minister here. They would say, "Brother, you know, I'm friends with you, I'll talk to you on the phone, but if there is a photograph of us (in any newspaper)…” They were so scared. Ministers were scared here. Well, anyway, I can understand their difficulties now. Once, a major natural disaster struck in my state. I made so many requests to the Prime Minister to come and see it for himself. His schedule was arranged. There was an advisory committee then, maybe the order came from there that someone should conduct an aerial inspection by helicopter. I could understand that. Suddenly, he changed the program and went to some other state in the south. I don't remember which one today. I was told "We will see from the airplane, we will not come to Gujarat." I was in Surat, he was about to come. I know what must have happened in the end. So, you can imagine, I have faced such difficulties even during natural disasters. But despite that, my mantra then and even today is that the development of the state is crucial for the development of the country. The development of Gujarat is essential for the development of Bharat. And we all should follow this path. We will only be able to achieve the nation's development through the development of states. There can be no dispute about this, no dispute at all. And I assure you, Mr Chairman Sir, that if a state takes one step, I am ready to take two steps forward. What is cooperative federalism? And I have always advocated about Competitive Cooperative federalism. Today the country needs Competitive Cooperative federalism. There should be healthy competition among our states so that our country can progress rapidly. We need to move forward with a positive mindset. And even when I was in the state, I worked with these same principles. That's why I silently endured.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
COVID is an example. It was the world’s biggest crisis. During such a crisis, we held 20 meetings with the Chief Ministers of the states. We discussed every aspect, took everyone along, formed a team, and both the Centre and the states worked together. The world which could not tackle the crisis … Together, we did everything possible to save this country. I will never credit just one person... Together, we did everything possible to save this country. States also have the full right to take credit for it. And we worked in this spirit.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We could have organized the G-20 summit in Delhi. By staying among these prominent leaders in Delhi, we could have achieved everything. This has happened before. But we did not do that. We wanted all the states to take credit for the success of the G-20. We held one meeting in Delhi... and 200 meetings in the states... giving each state exposure on the world stage. This was not a mistake; it was planned. For me, it's not about whose government it is. I don't run the country based on that. We all want to move the country forward together, and that's the role we've played.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When foreign leaders used to come to our country … It is not that they are coming here after I became Prime Minister. They used to come earlier. And if foreign leaders come today, then I urge them to visit a state at least for a day. I take them to the states so that they understand that my country is not just Delhi. My country is also in Chennai. My country is also in Bengaluru. My country is also in Hyderabad. My country is also in Puri, Bhubaneswar. My country is also in Kolkata. My country is also in Guwahati. We are making efforts to ensure that the entire world gets the exposure of every corner of my country. We do not judge the support or opposition of the state government on this scale. With honesty and for the future of this country, we try to make the whole world aware of Bharat. Even after such a big event (Republic Day) on January 26, everyone knows, yet on the 25th, I was roaming the streets of Rajasthan with the President of France, letting the world know about Rajasthan.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have undertaken a very major program that is being discussed globally as a model - aspirational districts. The success of aspirational districts is largely attributed to the support of my states, accounting for 80 per cent. The support provided by the states indicates their understanding of my vision for aspirational districts. Today, I am receiving 80 per cent support from the states to further advance the aspirational districts program. I am getting the support from the district-level officers. And states that were lagging behind the national average are now competing with it, districts that were once considered backward are now competing with the national average. All of this is possible with cooperation. Therefore, the structure of our programs is to move forward together and work together to build the future of the country. Today, every corner of the country, every family should reap the benefits of development; this is our collective responsibility, and we want to move in that direction. We also want to ensure that every state receives its due share. However, today I want to express my anguish on an important issue.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
A nation is not just a piece of land for us. It is a unit that inspires. Just as a body has various limbs and organs, if a thorn pricks the foot, the foot doesn't say, "Why me?" The hand doesn't think “Why should I bother, the thorn has pricked the foot. The foot will do its job.” In a moment, the hand reaches the foot and removes the thorn. When a thorn pricks the foot, the eye doesn't say, "Why should I cry?" Tears flow from the eye. If there is pain in any corner of Bharat, everyone should feel the pain. If one part of the body is not functioning well, the entire body is considered disabled. Just as a body, if any part of the country, any region of the country, remains deprived of development, the nation cannot progress. Therefore, we should view Bharat as an integrated unit. We should not see it in fragments. The way language is being spoken these days, new narratives are being created to divide the country for political selfishness. An entire government has hit the streets and is engaging in divisive language. What could be a bigger misfortune for the country, you tell me?
If a tribal child from Jharkhand goes to the Olympics and wins a medal, do we think, "This is a child of Jharkhand," or does the whole country say, "This is a child of our nation"? When we see talent in a child from Jharkhand and the country spends thousands or lakhs of rupees to send him to another country for better coaching, then should we think that this expenditure is for Jharkhand, or is it not for the entire country? What are we doing, what language are we beginning to speak? This affects the pride of the nation. When it comes to vaccines, crores of people are given vaccines. Will we say that the vaccine was developed in that particular place, therefore it is their right, not the country's. Can we think like that? If the vaccine was developed in that city, will other parts of the country not benefit from it? Will we think like that? Is this the kind of thinking we are adopting? It is very unfortunate if such thoughts develop in a national party.
I want to ask Hon’ble Mr Chairman Sir,
If the Himalayas were to start saying, “These rivers flow from here. I won’t give you water. The right to water is mine," what would happen to the country? Where would the country go? If the states with coal were to say, "You won't get coal, this is our property, go spend your life in darkness," how would the country function?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
During the COVID times, when the entire country needed oxygen, the possibilities of oxygen were in the industries of the eastern region. If, at that time, the people from the east had simply said, "We cannot provide oxygen, our people need it, the country will get nothing," what would have happened to the country? Despite enduring the crisis, they ensured that oxygen reached the country. What kind of effort is being made to fragment these sentiments within the country? Speaking in such a manner about “our taxes, our money” could pose a new threat to the country's future. Let's stop searching for new narratives to divide the country. The country has to move ahead. Let's strive to move the country forward together.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Over the past 10 years, the policies and programs have been aimed at showcasing the new direction of New Bharat. The direction we have embraced, the construction work we have undertaken, our entire focus over the past decade has remained on ensuring that basic amenities are provided.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Every family's standard of living should improve, and their Ease of Living should increase. Now the demand of the time is - how can we enhance the Quality of Life for them? In the coming days, we want to move forward from Ease of Living to Quality of Life with all our strength and capability. We are committed to advancing in that direction and we will ensure that.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next 5 years, we are making concerted efforts to reach out to the Neo Middle Class, who have emerged from poverty, and to empower them to new heights. Therefore, we are further strengthening the ‘Modi Shield’ of social justice and providing more support to it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
These days, when we say that 25 crore people have emerged from poverty, a fallacious argument is presented that if 25 crore people have come out of poverty, then why are we providing food and grains to 80 crore people.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We know that even if a sick person is discharged from the hospital, the doctor advises him to take certain precautions, to be careful with their diet, to rest, and to avoid certain activities, so that he does not end up in trouble again. Similarly, those who have emerged from poverty need to be taken care of more so that they don't slip back into poverty again if any crisis befalls them. That's why they need to be strengthened. At this time, we have made the poor stronger so that the Neo Middle Class does not fall back into that hell again. We provide Ayushman Bharat health insurance of 5 lakh rupees, and this has a purpose behind it. If an illness strikes a middle-class person's family, it doesn't take long for them to become poor. That's why it's as important to come out of poverty as it is to ensure that one doesn't accidentally slip back into poverty. That's why we provide grains, and we will continue to provide them. Whether someone likes it or not, 25 crore people have come out of poverty. They have become part of the Neo Middle Class. But I understand, I have lived in that world. They need it more, and that's why our scheme will continue.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The country knows, and that's why I have guaranteed that the facility for treatment up to 5 lakh rupees for the poor will continue to be available in the future. This is my guarantee, Modi's guarantee. The medicines available at an 80% discount, which benefit the middle class and the poor, will continue to be available.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
This is Modi’s guarantee that the Samman Nidhi being provided to farmers will continue, so that they can actively participate in the journey of development with strength.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
My campaign is to provide permanent homes to the poor. If a family grows, a new family is formed, my program to provide permanent homes will continue. The piped water scheme, it's my firm commitment, and my guarantee is that we will continue to provide water through pipelines. If there is a need to build new toilets, then I guarantee that we will continue to do so. These works will progress rapidly because we do not want to slow down the path of development, the direction of development that we have taken, under any circumstances.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The third term of our government is not far away. Some people call it Modi 3.0. Modi 3.0 will exert full force to strengthen the foundation of a ‘Viksit Bharat’.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, the number of doctors in Bharat will increase manifold compared to before. The number of medical colleges will also increase. Treatment in this country will become much cheaper and more accessible.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, every poor household will have a tap water connection.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming five years, every eligible beneficiary will receive a PM Awas (housing) unit, ensuring that no one is left behind. Additionally, over the next five years, solar power will be utilized to bring down electricity bills to zero for millions of citizens. Through proper planning, individuals will have the opportunity to generate income by producing electricity at home and selling it. This is part of our program for the next five years.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Over the next five years, there will be a concerted effort to establish a comprehensive network for piped gas connections throughout the country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming five years, the world will witness the power of our youth. You will see Hon’ble Mr Chairman Sir, our start-ups and the unicorns by the youth will number in the millions. And not only that, Tier 2, Tier 3 cities are going to emerge with a new identity through these new start-ups. This is the vision of the next five years that I can see.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
You will see the impact of reserve funding on its growth. In the next five years, I foresee when the number of patents will break previous records, surpassing the patents filed in the past seven decades.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, lakhs of middle-class children from my country go abroad for their education. I want to create a situation where my children can save lakhs of rupees. Dreams of the middle class in my country should come true. The best universities should be in my country. The highest education should be available to them in my country, and that's why I'm saying this so that my children and their families can save money.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming five years, you will see no international sports competition where the flag of Bharat is not flying high. I foresee the recognition of the power of the youth of Bharat in the world of sports over the next five years.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, Bharat’s public transport is going to undergo a complete transformation. Over the next five years, the facilities for affordable and luxurious travel will be readily available to both the poor and the middle class. These facilities will be easily and rapidly accessible. In the coming five years, the country will witness the introduction of bullet trains, as well as the expansion of the Vande Bharat Express trains.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, the Atmanirbhar Bharat (self-reliant India) campaign will reach new heights. The country will be seen as self-reliant in every sector.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming 5 years, "Made in India" semiconductor technology will resonate worldwide. Every electronic device will contain a chip where some Indian's sweat will be involved.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, the country will witness a new momentum in the global electronics market.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, our country imports billions of rupees worth of oil. In the direction of becoming more self-reliant for our energy needs, we will work tirelessly, and I believe we will succeed in reducing the dependency on energy requirements. Not only that, Hon’ble Mr Chairman Sir, we are moving forward to entice the world market with the Green Hydrogen campaign. Our Green Hydrogen will have the capability to fulfil energy needs. We are progressing rapidly in the world of ethanol. By achieving a 20 per cent target, we will ensure cheaper transportation for our people.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When I talk about 20 per cent ethanol, its direct benefit will happen to the farmers of my country, who are going to witness a new progress. We call ourselves an agriculture-oriented nation, but even today, we have to import billions of rupees worth of cooking oil from outside. I have faith in our farmers, and I firmly believe that with the policies we are implementing in the field of edible oil, my country will become self-reliant very soon, within 5 years. And the money saved will go into the pockets of the farmers of my country, which currently goes into foreign markets.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Due to chemical farming, our Mother Earth is suffering a lot of damage. In the coming five years, we will successfully lead the farmers of our country towards natural farming. It will be a work of awakening, ensuring the protection of our Mother Earth.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The growth of natural farming will also increase the value of our products in the global market.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Through the UN, I launched a campaign for millets. We have given recognition to it in the form of ‘Shree Anna’. I can see the day not far away when in the coming five years, millets grown in the small homes of my village will gain recognition in the world market as a superfood.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Drones are going to emerge as a new tool of power for farmers in fields. We have already launched the program of "15 Thousand Drone Didi Initiative". This is just the beginning; much success lies ahead.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have been successful in implementing nanotechnology in agriculture so far. We have achieved great success with Nano urea. We have succeeded in the direction of Nano DAP. And today, the day is not far when a farmer carrying a sack of fertilizer will be able to work with just a bottle of fertilizer.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have established a new ministry in the cooperative sector. The aim behind it is to revitalize the entire cooperative movement with new vigour and it emerges according to the needs of the 21st century. We are also undertaking the task of setting up two lakh storage facilities, which will be completed within five years. This will provide small farmers with a place to store their produce. The farmer will decide at what price to sell or not to sell his produce in the market. The fear of wastage of his produce will be eliminated, and the economic strength of the farmer will increase. I confidently say that animal husbandry and fish farming are going to set new records. Currently, we have a good number of animals here, but milk production is low. We will change this trend. I also believe that we will rapidly develop in the world of fishing exports. We have started the program of forming Farmers Producer Organizations (FPOs), and the experience has been very good. Within five years, the power of a new organization of farmers and the value in agricultural production will definitely be available to the farmers of my country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The success of the G-20 has made it clear. After COVID, we have seen the openness in the world, and the biggest benefit of this openness is that the world's attention has turned towards Bharat. Therefore, a very large sector of tourism is going to flourish in the coming days, which will provide the most employment. Today, there are many countries in the world whose entire economy depends on tourism. In Bharat too, many states can become such where the largest part of the economy will be tourism. And the day is not far when Bharat will become a very big tourist destination with the policies we are pursuing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It was not considered much before and people used to mock us when I talked about Digital India or FinTech. It seemed absurd to people and they thought I was talking ‘out of work’. However, I can confidently say Hon’ble Mr Chairman Sir, that in the coming five years, Bharat will dominate in the world of the digital economy. Bharat is going to become a new force. Today, digital systems are enhancing the capabilities of Bharat. The world believes that if any country has the capability to utilize AI the most, it will be Bharat. My country will utilize the latest technology to its fullest potential.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Our country’s name is shining in the world of space. The achievements of our scientists are becoming evident. As for the program for the coming five years, I do not wish to express it in words today. I firmly believe that our scientists will lead Bharat to astonish the world in the direction of space exploration.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There is a significant change happening in the grassroots level economy. Our 10 crore mothers and sisters are joining the self-help groups and three crore of our ‘Lakhpati Didis’! They are writing the saga of excellence of our daughters in their own right.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There are many diverse areas where I see clear progress in the coming five years where Bharat used to be unheard of in such areas. There was a golden age, and I envision the day, not far from now, when over the next five years, we will establish a strong foundation, and by the time we reach 2047, this country will relive that golden age. With this belief, Hon’ble Mr Chairman Sir, ‘Viksit Bharat’ is not just a play of words. It is our commitment, and for this, we are dedicated. Every breath of ours is committed for that work, every moment of ours is committed for that work and our every thought is dedicated to that work. With that same sentiment, we are marching forward, will continue to march, and the country will keep advancing. I assure you of that. The centuries to come will mark this golden era in history. This belief resonates within me because I understand the mood of the people of the country very well. The nation has witnessed the experience of change in the past 10 years. The rapid pace of change seen will bring about new heights, new strengths in every aspect of life. Achieving every resolution is part of our work ethic.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
All of you presented your views in this House, and I have had the opportunity to speak the truth before the nation amidst the sanctity of this House. I believe that the nation cannot listen to those whose warranty has expired. Believing in the ideas of those whose strength of guarantee has been seen, the nation will move forward.
I once again express my heartfelt gratitude to the Hon’ble Chairman Sir, and extend my respectful greetings and thanks to the Hon’ble President for her address. With this, I conclude my remarks. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণ সন্দৰ্ভত ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সঁহাৰিৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 FEB 2024 9:25PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ইয়ালৈ আহিছোঁ। আৰু মই সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক তেওঁৰ ভাষণৰ বাবে শ্ৰদ্ধাৰে ধন্যবাদ আৰু অভিনন্দন জনাইছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই ৭৫ সংখ্যক গণৰাজ্য দিৱস এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি আছিল। আৰু, সেই সময়তে সংবিধানৰ যাত্ৰাৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্য্যায়ত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰো এক ঐতিহাসিক তাৎপৰ্য্য আছে। আৰু, তেওঁৰ ভাষণত তেওঁ ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসৰ কথা কৈছে, ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি আস্থা প্ৰকাশ কৰিছে আৰু ভাৰতৰ লাখ-লাখ লোকৰ সম্ভাৱনাক অতি কম শব্দৰে, কিন্তু অতি উজ্জ্বল ধৰণেৰে প্ৰকাশ কৰিছে। তেতিয়াৰপৰাই দেশৰ সন্মুখত ইয়াক উপস্থাপন কৰা হৈছে সদনৰ জৰিয়তে। এই প্ৰেৰণাদায়ক ভাষণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ আৰু ৰাষ্ট্ৰখনক পথ-প্ৰদৰ্শন আৰু এখনি উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
আলোচনাৰ সময়ত একাধিক সন্মানীয় সদস্যই নিজৰ মতামত ব্যক্তেৰে আলোচনাক সমৃদ্ধকৰণৰ বাবে নিজৰ ধৰণেৰে চেষ্টা চলাইছিল। লগতে, এই আলোচনাক সমৃদ্ধকৰণৰ প্ৰয়াস কৰা সকলো সন্মানীয় সতীৰ্থলৈ মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা আৰু অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
সেইদিনা ক’ব নোৱাৰিলোঁ যদিও খৰ্গে জীৰ প্ৰতি মোৰ বিশেষ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। খৰ্গে জীৰ কথা খুব মনোযোগেৰে শুনি আছিলোঁ আৰু এনে সুখ অনুভৱ কৰিছিলো - ইমান আনন্দ...এনে সুখ পোৱাটো বৰ বিৰল। কেতিয়াবা লোকসভাত লগ পাওঁ, কিন্তু আজিকালি তেওঁ অন্য কৰ্তব্যত আছে, গতিকে মনোৰঞ্জন কম পাওঁ। কিন্তু সেইদিনা আপুনি লোকসভাত আমি হেৰুৱাই পেলোৱা মনোৰঞ্জনৰ অভাৱ পূৰণ কৰিলে। আৰু মই সুখী হৈছিলোঁ যে সন্মানীয় খৰ্গে জীয়ে বহু সময় ধৰি কথা পাতি আছিল, শান্তভাৱে আৰু আনন্দেৰে, তেয়োঁ যথেষ্ট সময় দিছিল। গতিকে, মই ভাবি আছিলোঁ আমি কেনেকৈ স্বাধীনতা পালোঁ, ইমান কথা কোৱাৰ স্বাধীনতা কেনেকৈ পালোঁ? এনডিএৰ ৪০০ আসনৰ বাবে তেওঁ যি আশীৰ্বাদ দিছিল আৰু মই খৰ্গে জীৰ এই আশীৰ্বাদ, আপোনাৰ আশীৰ্বাদ গ্ৰহণ কৰিছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা বছৰৰ সেই ঘটনাটো মোৰ স্পষ্টকৈ মনত আছে, আমি সেই সদনত বহিছিলোঁ আৰু দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কণ্ঠ ৰোধৰ সকলো প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছিল। আমি আপোনাৰ প্ৰতিটো কথা অতি ধৈৰ্য্য আৰু নম্ৰতাৰে শুনি থাকিলোঁ। আৰু আজিও আপোনালোকে নুশুনিবলৈ সাজু হৈ আহিছে, কিন্তু মোৰ মাতটো দমন কৰিব নোৱাৰিব। দেশৰ জনসাধাৰণে এই কণ্ঠক শক্তি প্ৰদান কৰিছে। দেশবাসীৰ আশীৰ্বাদ লৈ মাতটো ওলাই আহিছে আৰু সেইবাবেই আপোনালোক যোৱাবাৰ আহিছিল, এইবাৰ ময়ো সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুতিৰে আহিছোঁ। মই ভাবিছিলোঁ যে সেই সময়ত হয়তো আপোনালোকৰ দৰে ব্যক্তি এই সদনলৈ আহিলে তেওঁ শিষ্টাচাৰ অনুসৰণ কৰিব, কিন্তু আপোনালোকে মোৰ ওপৰত ডেৰ-দুঘন্টা ধৰি কি অত্যাচাৰ কৰিছিল। আৰু তাৰ পিছতো মই এটা শব্দৰ সীমাও উলংঘা কৰা নাছিলোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই এটা প্ৰাৰ্থনা কৰিছোঁ। আপোনালোকে প্ৰাৰ্থনা কৰিব পাৰে, ময়ো প্ৰাৰ্থনা কৰিছোঁ। পশ্চিম বংগৰপৰা আপোনালোকে যি প্ৰত্যাহ্বান পাইছে, তাৰপৰা অনুমান হয় যে কংগ্ৰেছে ৪০ পাৰ হ’ব নোৱাৰিব। মই প্ৰাৰ্থনা কৰিছোঁ যে আপোনাসৱে ৪০ খন আসন ৰক্ষা কৰিব পাৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাক বহুত কোৱা হৈছে আৰু আমি শুনিছোঁ। গণতন্ত্ৰত আপোনালোকৰ কোৱাৰ অধিকাৰ আছে আৰু শুনিবলৈ আমাৰ দায়িত্ব আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই কথা শুনিলে, তাত শুনিলে, ইয়াতো শুনিলে, মোৰ বিশ্বাস নিশ্চিত হয় যে দলটো ভাবিব নোৱাৰাকৈয়ে আওপুৰণি হৈ পৰিছে। আৰু, যেতিয়া চিন্তাধাৰা পুৰণি হৈ গৈছে, তেতিয়া তেওঁলোকে নিজৰ কামো আউটচ’ৰ্চ কৰিছে। ইমান ডাঙৰ দল, ইমান দশক ধৰি দেশত শাসন কৰা এটা দল, ইমান অৱনতি, ইমান অৱনতি দেখি আমি সুখী নহয়, আপোনালোকৰ প্ৰতি আমাৰ সমবেদনা জনালোঁ। কিন্তু ডাক্তৰে কি কৰিব, ৰোগীয়ে নিজেই, ইয়াৰ পিছত মই কি কওঁ?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এইটো সঁচা যে আজি বহুত ডাঙৰ-ডাঙৰ কথা কোৱা হৈছে, আমি আনকি শুনিবলৈ শক্তিও হেৰুৱাই পেলাইছোঁ, কিন্তু মই নিশ্চিতভাৱে আপোনালোকক ক’ম যে বিষয়টো দেশৰ সন্মুখত উত্থাপন কৰক। যি কংগ্ৰেছে ক্ষমতাৰ লোভত গণতন্ত্ৰক মুকলিকৈ ডিঙি চেপি ধৰিছিল, যি কংগ্ৰেছে গণতান্ত্ৰিকভাৱে নিৰ্বাচিত চৰকাৰসমূহক এক নিশাৰ ভিতৰতে ডজন-ডজন বাৰ ভংগ কৰি বৰ্খাস্ত কৰিছিল, যিয়ে দেশৰ সংবিধান আৰু গণতন্ত্ৰৰ মৰ্য্যাদা উলংঘা কৰিছিল ... যিয়ে আনকি বাতৰি-কাকতকো তলা লগোৱাৰ চেষ্টা কৰিছিল, এতিয়া দেশখন ভাঙি পেলাবলৈ আখ্যান সৃষ্টিৰ এক নতুন চখ গঢ়ি তুলিছে। আৰু, সেই কংগ্ৰেছেই আমাক গণতন্ত্ৰ আৰু ফেডাৰেলিজমৰ ওপৰত বক্তৃতা দিছে?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
জাতি-ভাষাৰ নামত দেশ বিভাজনত অৰিহণা যোগোৱা কংগ্ৰেছ, নিজৰ স্বাৰ্থত সন্ত্ৰাসবাদ আৰু বিচ্ছিন্নতাবাদক গা কৰি উঠিবলৈ দিয়া কংগ্ৰেছ, উত্তৰ-পূবক হিংসা, বিচ্ছিন্নতা আৰু পিছপৰা অৱস্থালৈ ঠেলি দিয়া কংগ্ৰেছ, যাৰ শাসনকালত নক্সালবাদে দেশত এক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছিল, দেশৰ বিশাল মাটি শত্ৰুৰ হাতত তুলি দিয়া কংগ্ৰেছ, দেশৰ সেনাবাহিনীৰ আধুনিকীকৰণ স্তব্ধ কৰা কংগ্ৰেছে আজি আমাক ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা আৰু অভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ ওপৰত ভাষণ দি আছে? উদ্যোগৰ প্রয়োজন নে খেতিৰ প্রয়োজন বুলি স্বাধীনতাৰ পিছৰেপৰা বিভ্রান্ত হৈ থকা কংগ্ৰেছ! ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ কৰিব নে ব্যক্তিগতকৰণ কৰিব, সেই সিদ্ধান্ত ল’ব নোৱাৰা কংগ্ৰেছ বিভ্ৰান্ত হৈ থাকিল। যি কংগ্ৰেছে অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাটোক ১০ বছৰত ১২ নম্বৰৰপৰা ১১ নম্বৰলৈ, ১০ বছৰত ১২ নম্বৰৰপৰা ১১ নম্বৰলৈ আনিবলৈ সক্ষম হৈছিল। ১২ নংৰপৰা ১১ নম্বৰলৈ আহিবলৈ বহুত কষ্টৰ প্ৰয়োজন নাই। আমি ১০ বছৰতে ৫ নম্বৰলৈ আহিলোঁ আৰু এই কংগ্ৰেছে আমাক ইয়াত অৰ্থনৈতিক নীতিৰ ওপৰত দীঘলীয়া ভাষণ দিছে?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বাবা চাহেবক ভাৰত ৰত্ন দিয়াৰ যোগ্য বুলি নাভাবি সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ দৰিদ্ৰ লোকক কেতিয়াও সংৰক্ষণ নিদিয়া কংগ্ৰেছে বাবা চাহেবৰ সলনি নিজৰ পৰিয়ালক ভাৰতৰত্ন দিছিল। দেশৰ ৰাজপথ, চৌহদ, ছেক্সনত নিজৰ পৰিয়ালৰ নামত উদ্যান স্থাপন কৰা কংগ্ৰেছে আমাক সমালোচনা কৰে? তেওঁলোকে আমাক সামাজিক ন্যায়ৰ শিক্ষা দিছে!
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
নেতাৰ কোনো নিশ্চয়তা নথকা আৰু নীতিৰ কোনো নিশ্চয়তা নথকা কংগ্ৰেছে মোদীৰ নিশ্চয়তাক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এটা অভিযোগ আছিল আৰু তেওঁলোকে ভাবিছে আমি কিয় এই কথা কওঁ, কিয় এইটো দেখিছোঁ? কিয় দেশ আৰু বিশ্বই তেওঁৰ ১০ বছৰীয়া কাৰ্য্যকালক এনেদৰে চালে? সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, আমাৰ কথাৰ বাবেই সকলো হোৱা নাই, নিজৰ কৰ্মৰ ফল। এই ফলৰ অস্তিত্ব আন কোনো জন্মতে নাই, এই জন্মতে আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি কাকো বেয়া কথা নকওঁ। মই সদনত এক বিবৃতি দিব বিচাৰিছোঁ। মই প্ৰথম উক্তিটো পঢ়িছো – সদস্যসকলে জানে, এয়া এটা উদ্ধৃতি, সদস্যসকলে জানে যে আমাৰ বৃদ্ধি লেহেমীয়া হৈছে আৰু বিত্তীয় ঘাটি বৃদ্ধি পাইছে, মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ যোৱা ২ বছৰ ধৰি অবিৰতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। চলিত একাউন্টৰ ঘাটিয়ে আমাৰ আশাক অতিক্ৰম কৰিছে। এই উক্তিটো পঢ়িছোঁ। এইটো কোনো বিজেপি নেতাৰ উক্তি নহয় না এই উক্তি মোৰ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইউপিএ চৰকাৰৰ ১০ বছৰত সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্য্য-নিৰ্বাহ কৰা তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মনমোহন সিঙে নিজৰ কাৰ্য্যকালত এই কথা কৈছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া দ্বিতীয় উক্তিটো পঢ়িছোঁ – দেশত ব্যাপক ক্ষোভ, ৰাজহুৱা পদবীৰ অপব্যৱহাৰক লৈ বিপুল ক্ষোভ, প্ৰতিষ্ঠানৰ অপব্যৱহাৰ কেনেকৈ হ’ল, সেই সময়তো মই এই কাম কৰা নাছিলোঁ। সেই সময়ত সমগ্ৰ দেশ দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে ৰাজপথলৈ ওলাই আহিছিল, প্ৰতিটো গলিতে আন্দোলন হৈছিল। এতিয়া তৃতীয় উক্তিটো পঢ়িম - সংশোধনীৰ কিছু শাৰী আছে, কৰ সংগ্ৰহত দুৰ্নীতি হৈছিল, এই জিএছটি আনিব লাগে, ৰেচন আঁচনিত লিকেজ হৈছে, যাৰ বাবে আটাইতকৈ দৰিদ্ৰ লোকসকল ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। এয়া ৰোধ কৰিবলৈ সমাধান বিচাৰিব লাগিব। চৰকাৰী ঠিকা দিয়াৰ ধৰণত সন্দেহৰ সৃষ্টি হৈছে। এই কথা তদানীন্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী সন্মানীয় মনমোহন সিঙেও কয়। কংগ্ৰেছৰ ১০ বছৰৰ ইতিহাস চাওঁক। নীতিগত পক্ষাঘাত তেওঁলোকৰ পৰিচয় হৈ পৰিছিল। আৰু আমাৰ ১০ বছৰ শীৰ্ষ পাঁচ অৰ্থনীতিত। এই ১০ বছৰ আমাৰ ডাঙৰ আৰু নিৰ্ণায়ক সিদ্ধান্তৰ বাবে স্মৰণীয় হৈ থাকিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি অতিশয় কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু চিন্তাশীলভাৱে দেশখনক সেই কঠিন সময়ছোৱাৰপৰা মুক্ত কৰিছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সদনত ইংৰাজসকলক স্মৰণ কৰা হৈছিল। গতিকে এতিয়া মই সুধিব বিচাৰিছোঁ কোন ইংৰাজৰপৰা অনুপ্ৰাণিত হৈছিল? স্বাধীনতাৰ পাছতো দেশত দাসত্বৰ মানসিকতাক কোনে প্ৰসাৰিত কৰিছিল? যদি আপোনালোক ইংৰাজৰদ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱা নাছিল, তেন্তে ইংৰাজে প্ৰণয়ন কৰা দণ্ডবিধিৰ পৰিৱৰ্তন কিয় কৰা নাছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যদি তেওঁলোক ব্ৰিটিছৰদ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱা নাছিল, তেন্তে ব্ৰিটিছ যুগৰ শ-শ আইন চলি থাকিব কিয়? যদি তেওঁলোক ব্ৰিটিছৰদ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱা নাছিল, তেন্তে ইমান দশকৰ পাছতো অপ-সংস্কৃতি কিয় চলি থাকিল? যদি তেওঁলোক ইংৰাজৰদ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱা নাছিল, তেন্তে ভাৰতৰ বাজেট সন্ধিয়া ৫ বজাত দাখিল কৰিছিল কিয়? কাৰণ তেতিয়াহে ব্ৰিটিছ সংসদত ৰাতিপুৱাৰ আৰম্ভণি হৈছিল। ব্ৰিটিছ সংসদৰ লগত খাপ-খুৱাই সন্ধিয়া ৫ বজাত বাজেট দাখিলৰ পৰম্পৰা কিয় অব্যাহত ৰাখিলে? ইংৰাজৰপৰা কোন অনুপ্ৰাণিত হৈছিল? যদি তেওঁলোক ইংৰাজৰপৰা অনুপ্ৰাণিত হোৱা নাছিল, তেন্তে আমাৰ সেনাৰ চিহ্নত দাসত্বৰ প্ৰতীকবোৰ এতিয়াও কিয় দেখা গৈছে? আমি ইটোৰ-পিছত সিটো আঁতৰ কৰিছোঁ। যদি তেওঁলোক বৃটিছৰপৰা অনুপ্ৰাণিত হোৱা নাছিল, তেন্তে ৰাজপথ কৰ্তব্যৰ পথ হোৱালৈ কিয় অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হ’ল?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যদি তেওঁলোক ইংৰাজৰদ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱা নাছিল, তেন্তে এই আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জত এতিয়াও কিয় ওলমি আছে ব্ৰিটিছ শাসনৰ চিন?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যদি তেওঁলোক ইংৰাজৰদ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱা নাছিল, তেন্তে এই দেশৰ সেনা-জোৱানসকলে দেশৰ বাবে প্ৰাণ-আহুতি দি থাকিল, কিন্তু সৈনিকসকললৈ সন্মানাৰ্থে তেওঁলোকে যুদ্ধ স্মাৰক এটাও নিৰ্মাণ কৰিবলৈ সক্ষম নহ’ল, কিয় নহ’ল? যদি তেওঁলোক ব্ৰিটিছৰদ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত বা প্ৰভাৱিত হোৱা নাছিল, তেন্তে ভাৰতীয় ভাষাবোৰক কিয় হীনমন্যতাৰে চাইছিল? স্থানীয় ভাষাত অধ্যয়নৰ প্ৰতি আপোনালোক কিয় উদাসীন আছিল?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যদি তেওঁলোক ইংৰাজৰপৰা অনুপ্ৰাণিত হোৱা নাছিল, তেন্তে ভাৰতক গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ বুলি কোৱাত কোনে বাধা দিছিল? তেওঁলোকে কিয় উপলব্ধি কৰা নাছিল?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই আৰু এটা উদাহৰণ দিব বিচাৰিছোঁ। কংগ্ৰেছে আখ্যানটো বিয়পাই দিলে আৰু সেই আখ্যানৰ ফল হ’ল ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু মূল্যবোধত বিশ্বাসী লোকসকলক হেয়জ্ঞান আৰু ৰক্ষণশীল বুলি গণ্য কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। যদি তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ বিশ্বাসৰ অপব্যৱহাৰ কৰে, ভাল পৰম্পৰাৰ অপব্যৱহাৰ কৰে, তেন্তে দেশত এই ধৰণৰ আখ্যানৰ সৃষ্টি হয়। আৰু বিশ্বই ভালদৰেই জানে যে ইয়াৰ নেতৃত্ব ক’ত আছিল। আন দেশৰপৰা আমদানি কৰিবলৈ, তেওঁলোকক গৌৰৱান্বিত কৰিবলৈ আৰু ভাৰতৰপৰা যদি কিবা আছে তেন্তে সেয়া দ্বিতীয় শ্ৰেণীৰ মৰ্য্যাদা সৃষ্টি কৰা হৈছিল। এই ষ্টেটাছ চিম্বল বাহিৰৰপৰা আহিছিল, বিদেশত প্ৰস্তুত হৈছিল, ষ্টেটাছ সৃষ্টি হৈছিল। আজিও এইসকল লোকে ‘ভকেল ফৰ লোকেল’ বুলি কোৱাৰপৰা বিৰত আছে, এনে কাম মোৰ দেশৰ দুখীয়াৰ কল্যাণৰ বাবে কৰা হৈছে। আজি তেওঁলোকে নকয় আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ কথা। আজি কোনোবাই মেক ইন ইণ্ডিয়া বুলি ক’লে তেওঁলোকৰ অশান্তি হয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশে এই সকলোবোৰ দেখি এতিয়া বুজি পাইছে আৰু আপোনালোকেও একেই পৰিণাম ভুগিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাষণত ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে আমাৰ সকলোকে বিতংভাৱে সম্বোধনেৰে কেৱল চাৰিটা বৃহৎ শ্ৰেণীৰ বিষয়ে কৈছিল। যুৱক-যুৱতী, মহিলা, দৰিদ্ৰ আৰু আমাৰ অন্নদাতাসকল। আমি জানো যে তেওঁলোকৰ সমস্যাৰাজি প্ৰায় একে, তেওঁলোকৰ সপোনবোৰো একে আৰু যদি তেওঁলোকৰ বাবে সমাধান বিচাৰিব লাগে, তেন্তে ১৯-২০%ৰ সামান্য পাৰ্থক্য হ’ব, কিন্তু এই চাৰিটা শ্ৰেণীৰ সমাধানো একেই। আৰু সেয়েহে তেওঁ এই চাৰিটা স্তম্ভক সুদৃঢ় কৰা ৰাষ্ট্ৰখনক অতি উপযুক্তভাৱে পথ-প্ৰদৰ্শন কৰিছে, ভাৰতে এখন উন্নত দেশৰ দিশে দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যদি আমি একবিংশ শতিকাত আছোঁ আৰু ২০৪৭ৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিব বিচাৰোঁ, তেন্তে ২০ শতিকাৰ চিন্তা-চৰ্চাই কাম কৰিব নোৱাৰে। ২০ শতিকাৰ স্বাৰ্থপৰ এজেণ্ডা, মোৰ আৰু মোৰ ভাৱনাই একবিংশ শতিকাত ভাৰতক এখন সমৃদ্ধিশালী আৰু উন্নত দেশ কৰি তুলিব নোৱাৰে। জন্মৰ পৰাই দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতিসকল কংগ্ৰেছৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰতিদ্বন্দ্বী আৰু মই কেতিয়াবা ভাবো যে বাবাছাহেব নথকা হ’লে অনুসূচিত জাতি-জনজাতিয়ে সংৰক্ষণৰ সুবিধা পালেহেঁতেন নে নাপালেহেঁতেন, এই প্ৰশ্নটোও মোৰ মনত উদয় হয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আৰু মই কোৱা কথাখিনিৰ আঁৰত মোৰ প্ৰমাণ আছে। তেওঁলোকৰ চিন্তা আজিৰ নহয়, সেই সময়ৰপৰাই এনেকুৱাই হৈছে, প্ৰমাণ মোৰ হাতত আছে। আৰু মই ইয়ালৈ প্ৰমাণ অবিহনে একো ক'বলৈ অহা নাই মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়। এতিয়া চাওঁক, এবাৰ নেহৰু জীয়ে এখন চিঠি লিখিছিল। আৰু এই চিঠিখন মুখ্যমন্ত্ৰীসকললৈ লিখা হৈছিল, মই ইয়াৰ অনুবাদ পঢ়িছোঁ। তেওঁ লিখিছিল, এইখন দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী পণ্ডিত নেহৰু জীয়ে সেই সময়ত দেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকললৈ লিখা চিঠি ৰেকৰ্ডত আছে। এইখন পণ্ডিত নেহৰুৱে মুখ্যমন্ত্ৰীলৈ লিখা এখন চিঠি। আৰু তাৰ পিছত মই কওঁ, তেওঁলোক জন্মতে ইয়াৰ বিৰোধী। নেহৰু জীয়ে কৈছিল, যদি এছচি, এছটি, অ’বিচিয়ে চাকৰিত সংৰক্ষণৰ সুবিধা পায়, তেতিয়া চৰকাৰী কামৰ মানদণ্ড কমি যাব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
নেহৰু জীয়ে কোৱা কথাবোৰ আপুনি জানে কংগ্ৰেছৰ বাবে সদায় শিলৰ ৰেখা। এটা উদাহৰণ নিশ্চয় দিব বিচাৰিছোঁ আৰু সেই উদাহৰণ জম্মু-কাশ্মীৰৰ। কংগ্ৰেছে সাত দশক ধৰি জম্মু-কাশ্মীৰৰ অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জাতি, অ’বিচি লোকসকলক অধিকাৰৰপৰা বঞ্চিত কৰিছিল। ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিল হ’ল, তেতিয়াহে ইমান দশকৰ পাছত অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জাতি, অ’বিচিয়ে সেই অধিকাৰসমূহ পাইছিল, যিসমূহ দেশৰ জনসাধাৰণে বছৰ-বছৰ ধৰি লাভ কৰি আহিছিল। জম্মু-কাশ্মীৰত তেওঁলোকে নাপালে বন অধিকাৰ আইন। জম্মু-কাশ্মীৰত অত্যাচাৰ প্ৰতিৰোধ আইন নাছিল, আমি ৩৭০ আঁতৰাই তেওঁলোকক এই অধিকাৰ দিলোঁ।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জাতি, অ’বিচিৰ ব্যাপক অংশগ্ৰহণৰ বাবে কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ মিত্ৰ দলসমূহে সদায় বিপদত পৰিছে। বাবা চাহেবৰ ৰাজনীতি আৰু বাবা চাহেবৰ ধাৰণাবোৰ নাইকিয়া কৰিবলৈ তেওঁ বাকী ৰখা নাই। বহু বক্তব্য আছে, নিৰ্বাচনত যি কোৱা হৈছিল সেয়াও উপলব্ধ। এওঁক ভাৰত ৰত্নও দিবলৈ কোনো প্ৰস্তুতি নাছিল। সেইটোও বিজেপিৰ সমৰ্থনত আৰু চৰকাৰ গঠনৰ সময়ত বাবা চাহেবে ভাৰতৰত্ন লাভ কৰিছিল। কেৱল ইমানেই নহয়, অত্যন্ত পিছপৰা জাতি, অ’বিচিৰ কংগ্ৰেছ পাৰ্টিৰ সভাপতি সীতাৰাম কেশৰীক তুলি লৈ ফুটপাথত পেলাই দিয়া হ’ল। সেই ভিডিঅ'টো উপলব্ধ, দেশবাসীয়ে দেখিছে। সীতাৰাম কেশৰীৰ কি হ’ল?
আৰু মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তেওঁলোকৰ এজন গাইড আমেৰিকাত বহি আছে, যিজন যোৱা নিৰ্বাচনত যিহ’ল হ’লৰ বাবে বিখ্যাত হৈছিল। আৰু কংগ্ৰেছ এই পৰিয়ালটোৰ অতি ঘনিষ্ঠ। মাত্ৰ সংবিধানৰ সৃষ্টিকৰ্তা বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ অৱদানক তুচ্ছজ্ঞান কৰিবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিলে।
আৰু মাননীয় অধ্যক্ষ,
দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনডিএই এগৰাকী জনজাতীয় কন্যাক ৰাষ্ট্ৰপতি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছিল আৰু তেওঁক নিজৰ প্ৰাৰ্থী হিচাপে গঢ়ি তুলিছিল। যদি আপোনাৰ আমাৰ প্ৰতি মতাদৰ্শগত বিৰোধিতা আছে, সেয়া এটা কথা। যদি আমাৰ মতাদৰ্শগত বিৰোধিতা হ’লহেঁতেন আৰু আপুনি এজন প্ৰাৰ্থী থিয় কৰাই দিলেহেঁতেন তেন্তে মই বুজিলোঁহেঁতেন। কিন্তু মতাদৰ্শগত বিৰোধিতা কিয় নাছিল, কাৰণ আপোনালোকে আমাৰ ঠাইৰ পৰা প্ৰাৰ্থী বনাইছিল। গতিকে মতাদৰ্শগত বিৰোধিতা নাছিল, আপোনালোকৰ বিৰোধিতা আছিল এজন জনজাতীয় কন্যাৰ বাবে। আৰু সেইবাবেই যেতিয়া আপোনালোকে আৰু চাংমা জীয়ে নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰি আছিল, তেতিয়াও তেওঁ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ এজন জনজাতীয় আছিল, তেওঁৰ লগতো একেই কাম কৰা হৈছিল। আৰু আজিলৈকে অধ্যক্ষ আৰু ৰাষ্ট্ৰপতিক অপমান কৰাৰ ঘটনাও কম নহয়। এই দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনেকুৱা হৈছে। তেওঁলোকৰ দায়িত্বশীল মানুহৰ মুখৰ পৰা এনেবোৰ কথা ওলাইছে যে কোনোবাই লাজতে তলমুৱা কৰিব লাগে। এনে ভাষা ৰাষ্ট্ৰপতিক লৈ কোৱা হৈছে, মনৰ বেদনাবোৰ এনেকৈয়ে ক’ৰবাত ওলাই আহি থাকে। আমি ১০ বছৰ এনডিএত কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। প্ৰথমে দলিত আৰু এতিয়া জনজাতীয়, আমি সদায় দেখুৱাই আহিছো আমাৰ প্ৰাধান্য কি।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়া মই আমাৰ চৰকাৰৰ কাম-কাজৰ কথা কওঁ। এনডিএৰ দুৰ্বল কল্যাণমূলক নীতিৰ কথা কওঁ। সেই সমাজখন যদি আপুনি নিবিড়ভাৱে জানে, আটাইবোৰৰ পিছতো কোনখন সমাজ ইয়াৰ হিতাধিকাৰী, তেন্তে জনসাধাৰণ কোন? এই বস্তিবোৰত কোনে থাকিব লাগিব? কোন সমাজৰ এই মানুহবোৰ? বিপদৰ মাজেৰে পাৰ হ’ব লাগিব, ব্যৱস্থাৰ পৰা বঞ্চিত হয়, এয়া কোনখন সমাজ? আমি কৰা সকলো কাম অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, অ’বিচি আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বাবে। বস্তিত বাস কৰা মানুহে স্থায়ী ঘৰ পাইছে, এই সম্প্ৰদায়ৰ মোৰ বন্ধুসকলেও পাইছে। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভাৱত তেওঁলোকে প্ৰতিবাৰেই বেমাৰত ভুগিবলগীয়া হৈছিল, আমাৰ আঁচনিৰ অধীনত তেওঁলোকক স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ সুবিধা দিয়াৰ কাম পাইছে, যাতে তেওঁলোকে ভাল জীৱন যাপনৰ সুযোগ পাব পাৰে। এই পৰিয়ালবোৰৰ আমাৰ মা আৰু ভগ্নীসকলে ধোঁৱাৰে খাদ্য ৰান্ধি স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিল, আমি তেওঁলোকক উজ্জ্বলা গেছ দিলোঁ, তেওঁলোক এই পৰিয়ালৰ। বিনামূলীয়া ৰেচন হওক, বিনামূলীয়া চিকিৎসা হওক, মোৰ পৰিয়ালেই ইয়াৰ হিতাধিকাৰী। সমাজৰ এই শ্ৰেণীৰ মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্য কোন, যাৰ বাবে আমাৰ সকলো আঁচনি কাম কৰি আছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এনে এক আখ্যান ইয়াত উত্থাপন কৰা হৈছিল, অন্ততঃ এনেকৈ তথ্যবোৰ অস্বীকাৰ কৰিলে কি লাভ হ’ব? এই কাম কৰি আপোনালোকে আপোনালোকৰ বিশ্বাসযোগ্যতাও নাইকিয়া কৰিছে। নিজৰ মৰ্যাদাও হেৰুৱাইছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইয়াত শিক্ষাৰ বিভ্ৰান্তিকৰ পৰিসংখ্যাও ৰখা হৈছিল। কি যে বিপথে পৰিচালিত কৰাৰ প্ৰয়াস। অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক দিয়া বৃত্তি বিগত ১০ বছৰত বৃদ্ধি পাইছে। এই ১০ বছৰত বিদ্যালয় আৰু উচ্চ শিক্ষাতো নামভৰ্তিৰ সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে আৰু ড্ৰপআউটৰ সংখ্যাও দ্ৰুতগতিত হ্ৰাস পাইছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
১০ বছৰ আগতে ১২০খন একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় আছিল।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, আজি ৪০০খন একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। এইবোৰ কিয় অস্বীকাৰ কৰে, কিয় এনে কৰে? এই কথা মই বুজি পোৱা নাই।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আগতে এখন কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় আছিল, আজি ২খন কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় আছে। মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয় মহোদয়, এইটোও সত্য যে দীৰ্ঘদিন ধৰি দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় পুত্ৰ-কন্যাই কলেজৰ দুৱাৰখনো দেখা নাপালে। মনত আছে, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোঁতে এটা চাঞ্চল্যকৰ বিশ্লেষণৰ সন্মুখীন হৈছিলোঁ। গুজৰাটৰ উমৰগাঁৱৰ পৰা আম্বাজীলৈকে সমগ্ৰ বেল্ট জনজাতীয় লোকৰ বসতিপ্ৰধান অঞ্চল। আমাৰ দিগ্বিজয় সিং জীৰ জোঁৱাইও এই অঞ্চলতে আছে। সেই সমগ্ৰ অঞ্চলটোত বিজ্ঞান ধাৰাৰ এখনো স্কুল নাছিল, মই যেতিয়া তালৈ গৈছিলো, এতিয়া সেই অঞ্চলত মোৰ জনজাতীয় ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে বিজ্ঞানৰ ধাৰা বিদ্যালয় নাছিল, তেতিয়া ক’ত ইঞ্জিনিয়াৰিং আৰু মেডিচিনৰ প্ৰশ্ন উত্থাপন হ’ব। এইবোৰ সৰু সৰু কথা আৰু ইয়াত কি ভাষণ দিয়া হৈছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয় মহোদয়,
আৰু মই ক’ব বিচাৰো যে সদনে গৌৰৱ কৰিব, আপুনি সেই সদনত বহি আছে, তাত আপোনাৰ লগত এনে এখন চৰকাৰে কথা পাতিছে যিয়ে ইমান ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিছে এনে চৰকাৰৰ নেতৃত্ব দিছে। আপুনি সেই সমাজৰ আত্মবিশ্বাস আৰু তেওঁলোকৰ মনোবল বৃদ্ধি কৰে। দেশৰ মূলসুঁতিত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যাবলৈ আমি প্ৰচেষ্টা আৰু সামূহিক প্ৰচেষ্টা চলোৱা উচিত। বুজিছে, জনজাতীয় আৰু আমাৰ অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জাতি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ নামভৰ্তিৰ কথা, মোৰ কিছুমান অংক থাকিব বিচাৰো। উচ্চ শিক্ষাত অনুসূচিত জাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ নামভৰ্তি ৪৪% বৃদ্ধি পাইছে। উচ্চ শিক্ষাত এছটি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ নামভৰ্তি ৬৫% বৃদ্ধি পাইছে। উচ্চ শিক্ষাত অ’বিচি সম্প্ৰদায়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ নামভৰ্তি ৪৫% বৃদ্ধি পাইছে। আৰু মোৰ দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা, জনজাতীয়, বঞ্চিত পৰিয়ালৰ সন্তান যেতিয়া উচ্চ শিক্ষালৈ যাব, ডাক্তৰ, অভিযন্তা হ'ব, তেতিয়া সেই সমাজৰ ভিতৰত আৰু সেই দিশত এক নতুন পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হ'ব। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে মৌলিক সমস্যা সমাধান কৰা। ইয়াত কিছু সময় লাগিব পাৰে কিন্তু ইয়াক দৃঢ়তাৰে কৰা উচিত আৰু সেইবাবেই আমি শিক্ষাৰ ওপৰত ইমান গুৰুত্ব দি কাম কৰিছো। তথ্যৰ অভাৱ হ'লে আমাক জনাব আৰু আমি আপোনাক তথ্য দিম। কিন্তু এনে আখ্যান সৃষ্টি নকৰিব যে আপোনাৰ সুনাম কমি যায়, আপোনাৰ কথাবোৰে শক্তি হেৰুৱাই পেলায় আৰু কেতিয়াবা দয়া ওপজে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয় মহোদয়,
সকলো কোম্পানীয়ে সকলোৰে বৃদ্ধিত সহায় কৰিব! এয়া কোনো শ্লোগান নহয়, এয়া মোদীৰ গেৰাণ্টি। আৰু যেতিয়া আপুনি ইমানবোৰ কাম কৰে, তেতিয়া ধৰি লওক কোনোবাই কবিতা এটা লিখি পঠিয়াইছিল, কবিতাটো বহুত দীঘল কাৰণ ইয়াত এটা বাক্য আছে -
এয়া মোদীৰ গেৰাণ্টিৰ যুগ।
নতুন ভাৰতৰ যুগ
দোকানৰ ৱাৰেণ্টী শেষ হৈছে,
দোকানবোৰৰ ৱাৰেণ্টী শেষ হৈ গৈছে
নিজৰ ঠাই বিচাৰি উলিয়াওক
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয় মহোদয়,
দেশত হতাশা বিয়পাবলৈ কেনেধৰণৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে, ইমান হতাশাৰ গাঁতত ডুব যোৱা মানুহখিনি বুজি পাওঁ। অৱশ্যে তেওঁলোকৰ হতাশা বিয়পোৱাৰ ক্ষমতাও বাচি থকা নাই। আনকি সেই ক্ষমতাও এৰি যোৱা নাই, আমি আশাৰ যোগাযোগ একেবাৰেই কৰিব নোৱাৰো। যিসকলে নিজেই হতাশাত নিমগ্ন হৈ আছে তেওঁলোকৰ পৰা আশা আছে, কিন্তু দেশত য’তেই বহি থাকে তাতেই হতাশা, আশাহীনতা, হতাশা বিয়পোৱাৰ খেল চলি আছে আৰু সত্যক অস্বীকাৰ কৰি কৰা হৈছে। তেওঁলোকে নিজৰ বাবে ভাল কাম কৰিব নোৱাৰিব, দেশৰ মংগলৰ বাবেও নহ’ব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰতিবাৰেই একেটা গান গোৱা হয়। সমাজৰ কিছুমান বিশেষ শ্ৰেণীক উত্তেজিত কৰিবলৈ কোনো ভিত্তি নোহোৱাকৈ এনে বাক্য উচ্চাৰণ কৰা হয়। মই দেশৰ সন্মুখত কিছু সত্য ক’ব বিচাৰো আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে সংবাদ মাধ্যমে এনে বিষয়ত বিতৰ্ক কৰিব লাগে যাতে ইয়াক জনা যায়।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইয়াত চৰকাৰী কোম্পানী সন্দৰ্ভত আমাৰ বিৰুদ্ধে বিভিন্ন ধৰণৰ অভিযোগ উত্থাপন কৰা হৈছিল। কি অভিযোগ উত্থাপন হৈছে? মূৰ, ভৰি, কপাল একো নহয়, মাত্ৰ লগাই থাকিব। এতিয়া চাওক, মাৰুতিৰ শ্বেয়াৰৰ লগত কি খেল চলি আছিল দেশৰ মনত আছে। আগতে সেই সময়ত শিৰোনাম দখল কৰিছিল। মাৰুতিৰ শ্বেয়াৰ কি হৈছিল? মই ইয়াৰ গভীৰতালৈ যাব নিবিচাৰো, নহ’লে পানী পানী হ’ব আৰু কাৰেণ্ট মাৰিব পাৰে। সেইবাবেই মই সেইটোলৈ যোৱাৰে মন যোৱা নাই।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশক জনাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মোৰ জন্ম স্বাধীন ভাৰতত। মোৰ চিন্তাবোৰ মুক্ত আৰু মোৰ সপোনবোৰো মুক্ত। দাসত্বৰ মানসিকতাৰে জীৱন যাপন কৰা সকলৰ আন একো নাথাকে। একেবোৰ পুৰণি কাগজ লৈ ঘূৰি ফুৰে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছে কৈছিল যে আমি পিএছইউ বিক্ৰী কৰিলোঁ, পিএছইউ ডুবালোঁ, ইয়াত সকলো ধৰণৰ কথা কোৱা হয় আৰু জ্যেষ্ঠ মানুহৰ পৰা শুনি থাকিল। মনত আছেনে কোনে বিএছএনএল আৰু এমটিএনএল ডুবাইছিল? সেই সময়ছোৱাত কোন আছিল, যেতিয়া বিএছএনএল, এমটিএনএল ধ্বংস হৈছিল? মাত্ৰ মনত ৰাখিব হল(HAL), ইয়াৰ দুৰ্দশা কি আছিল? আৰু গেটত ভাষণ দি ২০১৯ চনৰ নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰাৰ এজেণ্ডাৰ সিদ্ধান্ত হ’ল হলৰ নামত। হল ধ্বংস কৰা সকলে হলৰ গেটত ভাষণ দি আছিল।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এয়াৰ ইণ্ডিয়া কোনে ধ্বংস কৰিলে, কোনে আনিলে এনে পৰিস্থিতি। কংগ্ৰেছ পাৰ্টি আৰু ইউপিএই এই দহ বছৰৰ ধ্বংসক লৈ মৌন থাকিব নোৱাৰে। দেশবাসীয়ে ভালদৰে জানে, এতিয়া আমাৰ কাৰ্যকালৰ কিছু সফলতাৰ কথা ক’ব বিচাৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি যি বিএছএনএল আপুনি ধ্বংস কৰি এৰি থৈ গ’ল, সেয়া মেড ইন ইণ্ডিয়া ৪জি, ৫জিৰ দিশে আগবাঢ়িছে আৰু বিশ্বৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
হলৰ বাবে ইমান বিভ্ৰান্তি বিয়পাই দিয়া হৈছিল, আজি হলে ৰেকৰ্ড মেনুফেকচাৰিং সম্ভৱ কৰিছে। হলে অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে। যাৰ বাবেই ইমান ৰং আৰু কান্দোনৰ সৃষ্টি হৈছিল আৰু হল কৰ্ণাটকৰ এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণ কোম্পানীত পৰিণত হৈছে। ক'ত এৰিছিল, ক'লৈ লৈ গ'লোঁ।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইয়াত নথকা কমাণ্ডো এজনে, এলআইচিৰ বিষয়েও কিছুমান অতি পাণ্ডিত্যপূৰ্ণ বক্তব্য দিছিল। এল আই চিৰ লগত এনেকুৱা হ’ল, এল আই চিৰ লগত এনেকুৱা হ’ল৷ এল আই চিৰ বাবে যিমান ভুল কথা ক’ব লাগে সেই সংখ্যা একে আৰু পদ্ধতিটো হ’ল কাৰোবাক ধ্বংস কৰা। উৰাবাতৰি, মিছা বিয়পোৱা, বিভ্ৰান্তি বিয়পোৱা আৰু কৌশল একেই। গাঁৱত কাৰোবাৰ এটা ডাঙৰ বাংলো আছে আৰু কিনিবলৈ মন যায় কিন্তু আপুনি ধৰিব নোৱাৰে। তাৰ পিছত তেওঁলোকে এই কথা বিয়পাই দিয়ে যে এটা ভূতুনী বাংলো আছে, যিয়ে ইয়ালৈ যায়, তেওঁলোকে এই কথা বিয়পাই দিয়ে যে কোনেও নলয়, তাৰ পিছত তেওঁলোকে গৈ ধৰি লয়। এল আই চিয়ে কি চলাইছিল?
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বুকু ফিন্দাই, চকু চকু থৈ ক’ব বিচাৰো। আজি এল আই চিৰ শ্বেয়াৰে অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে। কিয়?
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া অপপ্ৰচাৰ চলি আছে, পিএছইউ বন্ধ, পিএছইউ বন্ধ। এতিয়া কি হৈছিল সিহঁতৰ মনতো নাথাকিব। কোনোবাই ক’বলৈ ক’লে, কোৱা, কোৱা। ২০১৪ চনত দেশত ২৩৪টা পিএছইউ আছিল। ২০১৪ চনত ইউপিএৰ দহ বছৰীয়া কাৰ্যকালত। এতিয়া ২০১৪ চনত যেতিয়া তেওঁ গুচি গ’ল তেতিয়া আছিল ২৩৪, আজি ২৫৪। ২৩৪জন, আজি ২৫৪ জন। এতিয়া ভাই, তেওঁলোকে কি অংক জানে?তেওঁলোকে বিক্ৰী কৰিলে,এতিয়া বিক্ৰী কৰাৰ পিছত ২৫৪ হ'ল, তোমালোকে কি কৰি আছা?
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি বেছিভাগ পিএছইউয়ে অভিলেখ ৰিটাৰ্ণ দিছে। আৰু পিএছইউৰ প্ৰতি বিনিয়োগকাৰীৰ আস্থা বাঢ়িছে। শ্বেয়াৰ মাৰ্কেটৰ বিষয়ে অলপো জনা সকলে বুজি পায়। যদি বুজি নাপায় তেন্তে কাৰোবাক সুধিব। আপুনি দেখিছে অধ্যক্ষ, বিএছই পিএছইউ সূচকাংক যোৱা এবছৰত প্ৰায় দুবাৰ জপিয়াই পৰিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই ১০ বছৰৰ আগৰ কথা অৰ্থাৎ ২০১৪ চনৰ কথা কৈছো, ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত। পিএছইউৰ নিকা লাভ আছিল প্ৰায় ১.২৫ লাখ কোটি টকা। আৰু এই দহ বছৰত পিএছইউৰ নিকা লাভ ২.৫ লাখ কোটি টকা। দহ বছৰত আমাৰ পিএছইউৰ সম্পত্তি ৯.৫ লাখ কোটিৰ পৰা ১৭ লাখ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তেওঁলোকৰ হাতখন য’তেই স্পৰ্শ কৰিব, তাতেই ডুব যোৱাটো নিশ্চিত। আৰু তেওঁলোকে তেওঁক এই অৱস্থাতে এৰি থৈ গ’ল। আমি আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে ইমানখিনি উলিয়াই আনিছো আৰু আমাৰ সুনাম বাঢ়িছে, আপুনি সুখী হোৱা উচিত, বিভ্ৰান্তি বিয়পাব নালাগে, বজাৰত এনেদৰে বতাহ বিয়পাই নিদিব যাতে দেশৰ সাধাৰণ বিনিয়োগকাৰী বিভ্ৰান্ত হয়। তেনেকুৱা কাম কৰিব নোৱাৰি।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই লোকসকলৰ ইমানেই মৰ্যাদা আছে যে এতিয়া তেওঁলোকে নিজৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্সক এটা ষ্টাৰ্টআপ দিছে। এই মুহূৰ্তত তেওঁ নন ষ্টাৰ্টাৰ, তেওঁ লিফ্ট কৰা নাই, লঞ্চ কৰাও নাই।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱাবাৰো ইমান শান্তিৰে থাকিলে ইমান মজা লাগিলহেঁতেন।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অভিনন্দন, অভিনন্দন, অভিনন্দন সকলোকে অভিনন্দন।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই সৌভাগ্যৱান যে দীৰ্ঘদিন ধৰি এখন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে দেশ আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। আৰু সেইবাবেই মই আঞ্চলিক আকাংক্ষাবোৰ ভালদৰে বুজি পাওঁ। কাৰণ মই সেই প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰা ওলাই আহিছো। আমাৰ দিগ্বিজয় জীৰ দৰে তেওঁও ভালকৈ বুজি পায় এখন ৰাজ্যৰ বাবে কি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি একেখন পৃথিৱীৰ পৰাই আহিছিলোঁ। গতিকে আমাৰ অভিজ্ঞতা আছে, জানেনে, শাৰদ ৰাও জীৰ আছে, গতিকে ইয়াত এই সকলোবোৰ কথা জনা কিছুমান মানুহ আছে। যদি তেওঁ দেৱে গৌড়া চাহেব, তেন্তে এইসকল লোকে এই সকলোবোৰ কথা জানে। গতিকে আমি ইয়াৰ গুৰুত্ব বুজি পাওঁ। আমি কিতাপত একো পঢ়িব নালাগে, আমি অনুভৱ কৰি আহিছো। আৰু এয়াও সত্য। দহ বছৰ ধৰি ইউপিএৰ সমগ্ৰ ক্ষমতাই গুজৰাটৰ কিবা নহয় কিবা এটা কৰাত ব্যস্ত আছিল। আপুনি কল্পনা কৰিব নোৱাৰে। কিন্তু মোৰ চকুলো নুবুজা, মোৰ কান্দোনৰ অভ্যাস নাই। কিন্তু তেতিয়াও ইমান সংকটৰ মাজতো, ইমানবোৰ অত্যাচাৰৰ মাজতো, সকলো ধৰণৰ বিপদৰ সন্মুখীন হোৱাৰ পিছতো মোৰ সমস্যা এনেকুৱা আছিল যে ইয়াত কোনো মন্ত্ৰীৰ পৰা নিযুক্তি পাব পৰা নাছিলো। তেওঁ কৈছিল যে ভাই, জানেনে মই বন্ধু, ফোনত কথা পাতিম, কিন্তু ফটোখন লিক হ’ব পাৰে বুলি ভয় এটা আছিল। ইয়াত মন্ত্ৰীসকলে ভয় খাইছিল। বাৰু এতিয়া মই তেওঁলোকৰ সমস্যাবোৰ বুজিব পাৰিছো। এবাৰ মোৰ ঠাইত এটা ডাঙৰ প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ ঘটিছিল। সেই সময়ত মই প্ৰধানমন্ত্ৰীক এটা ডাঙৰ অনুৰোধ জনাইছিলো যে তেওঁ আহি এবাৰ এবাৰ চকু ফুৰাওক। তেওঁৰ অনুষ্ঠানটো বনোৱা হ’ল। তাৰ পিছত মহোদয়, এডভাইজাৰী কমিটি গঠন হ’ল, হয়তো তাৰ পৰাই অৰ্ডাৰ আহিল, গতিকে মই বুজিব পাৰিছো যে কোনোবাই হেলিকপ্টাৰৰ পৰা আকাশ মাৰ্গেৰে পৰিদৰ্শন কৰিব লাগে, মহোদয়, আজি মোৰ মনত নাই দক্ষিণৰ কোনখন ৰাজ্যলৈ যাবলৈ প্ৰগ্ৰেম সলনি কৰিলে আৰু কৈছিল যে ওপৰৰ পৰা বিমানেৰে চাম, গুজৰাটলৈ নাহিম। মই ছুৰাট পালোঁ, সি আহিবলৈ ওলাইছিল। শেষত কি হ’লহেঁতেন মই জানো। গতিকে আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে মহোদয়, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সময়তো মই এনেকুৱা বিপদৰ সন্মুখীন হৈছো। কিন্তু তাৰ পিছতো মোৰ সেই সময়ত আৰু আজিও মোৰ মন্ত্ৰ দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে ৰাজ্যৰ উন্নয়ন। ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে গুজৰাটৰ উন্নয়ন। আৰু আমি সকলোৱে এই পথত খোজ দিয়া উচিত। ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তেহে আমি জাতিটোৰ বিকাশ সাধন কৰিব পাৰিম। ইয়াৰ ওপৰত কোনো বিতৰ্ক হ’ব নোৱাৰে, কোনো বিতৰ্ক হ’ব নোৱাৰে। আৰু মই আপোনাক আশ্বস্ত কৰিছো অধ্যক্ষ মহোদয়, যদি ৰাজ্যই এটা খোজ দিয়ে, তেন্তে মই আপোনাক দুটা খোজ দিবলৈ শক্তি দিবলৈ সাজু। সমবায় যুক্তৰাষ্ট্ৰীয়বাদ কি? আৰু মই সদায় কৈছিলো প্ৰতিযোগিতামূলক সমবায় যুক্তৰাষ্ট্ৰীয়বাদ, আজি দেশত প্ৰতিযোগিতামূলক সমবায় যুক্তৰাষ্ট্ৰীয়বাদৰ প্ৰয়োজন, আমাৰ ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সুস্থ প্ৰতিযোগিতা থাকিব লাগে যাতে আমি দেশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িব পাৰো। আমি ইতিবাচক চিন্তাৰে আগবাঢ়িব লাগিব। আৰু এই অৱস্থাত থাকোতেও আগতে একে চিন্তাৰে কাম কৰিছিলোঁ। সেইবাবেই সি মনে মনে সহ্য কৰিলে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ক’ভিড ইয়াৰ উদাহৰণ। পৃথিৱীত ইমান ডাঙৰ সংকট আহিছে। এনে সংকটৰ সময়ত সেই সময়ছোৱাত ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে ২০খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল। আমি প্ৰতিটো বিষয় একেলগে লৈছিলো প্ৰতিটো বিষয় আলোচনা কৰি আৰু সকলো ৰাজ্যৰ সহযোগত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যই এটা দল হিচাপে কাম কৰিছিলো...যি সমস্যাটো বিশ্বই সহ্য কৰিব নোৱাৰিলে...আমি সকলোৱে মিলি... মই... কেতিয়াও ক্ৰেডিট লওক... সকলোৱে মিলি এই দেশখনক বচাবলৈ যি পাৰে কৰিলে। আমি এই কথা ভাবি কাম কৰিছো যে ৰাজ্যসমূহৰো ইয়াৰ ক্ৰেডিট লোৱাৰ সম্পূৰ্ণ অধিকাৰ আছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি দিল্লীত জি-২০ৰ আয়োজন কৰিব পাৰিলোহেঁতেন। দিল্লীৰ এই ডাঙৰ নেতা সকলৰ মাজত থাকি আমি কিয় সকলো কৰিব নোৱাৰিলো।আগতেও এনেকুৱা হৈছে। আমি তেনেকুৱা কৰা নাছিলো। আমি জি-২০ৰ সকলো গৌৰৱ ৰাজ্যসমূহক দিছো। দিল্লীত এখন সভা অনুষ্ঠিত হ’ল... ২০০খন ৰাজ্যত... প্ৰতিখন ৰাজ্যই বিশ্বত এক্সপ’জাৰ পালে। এইটো ভুলতে হোৱা নাছিল, পৰিকল্পিতভাৱে ঘটিছিল। মোৰ বাবে মই দেশখন কাৰ চৰকাৰৰ আধাৰত চলাব নোৱাৰো, আমি সকলোৱে মিলি দেশখনক আগুৱাই নিব বিচাৰো, মই এই ভূমিকাৰ পৰাই কাম কৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আগতে আমাৰ দেশলৈ বিদেশৰ আলহী আহিছিল, গতিকে মোৰ অহাৰ পিছত আহি থকাটো সৰু কথা নহয়নে? আগতেও তেওঁলোক আহিছিল, আজি যেতিয়া বিদেশী অতিথি আহে, মই জোৰ দি কওঁ যে আপুনি এদিন কোনোবা ৰাজ্য ভ্ৰমণ কৰিব লাগে। মই তেওঁলোকক ৰাজ্যলৈ লৈ যাওঁ, যাতে তেওঁলোকে গম পায় যে মোৰ দেশ আৰু দিল্লী নহয়। মোৰ দেশ চেন্নাইতো। মোৰ দেশ বেংগালুৰুতো। মোৰ দেশ হায়দৰাবাদতো, মোৰ দেশ পুৰীতো, মোৰ দেশো ভুৱনেশ্বৰত, মোৰ দেশো কলিকতাত, মোৰ দেশ গুৱাহাটীতো। আমি চেষ্টা কৰিছো যাতে সমগ্ৰ বিশ্বই মোৰ দেশৰ প্ৰতিটো কোণত এক্সপ’জাৰ পায়। তাত থকা চৰকাৰৰ সহযোগিতা বা অসহযোগৰ ওজন তাৰ পাল্লাত নহয়। আমি এই দেশৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে, সমগ্ৰ বিশ্বই মোৰ ভাৰতক চিনি পোৱাৰ বাবে সততাৰে চেষ্টা কৰোঁ, আৰু মোৰ এতিয়াও ২৬ জানুৱাৰীত ইমান ডাঙৰ কাম আছে, সকলোৱে জানে, তাৰ পিছতো মই ২৫ তাৰিখে ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক লগ কৰিম।মই ঘূৰি ফুৰিছিলো ৰাজস্থানৰ ৰাজপথত, যাতে বিশ্বই জানিব পাৰে যে মোৰ ৰাজস্থানখন এনেকুৱা।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি এটা অতি ডাঙৰ কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰিছো, যাক সমগ্ৰ বিশ্বতে এক আৰ্হি হিচাপে আলোচনা কৰা হৈছে। সেয়া হৈছে – ‘উচ্চাকাংক্ষী জিলা’ আৰু ‘উচ্চাকাংক্ষী জিলা’সমূহৰ সফলতাৰ কাৰণ হৈছে মোৰ ৰাজ্যসমূহৰ ৮০ শতাংশ সহযোগিতা। ৰাজ্যসমূহে দিয়া সহযোগিতাই মোৰ ‘উচ্চাকাংক্ষী জিলা’সমূহৰ অনুভূতি বুজি পাইছে। আজি মই ‘উচ্চাকাংক্ষী জিলা’সমূহক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ পৰা ৮০শতাংশ শক্তি লাভ কৰিছো। জিলা পৰ্যায়ৰ বিষয়াসকলৰে বৈঠকত মিলিত হৈছে। আৰু ৰাজ্যৰ গড়ত অন্তিম স্থানত থকা ৰাজ্যসমূহে এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় গড়ৰ সৈতে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিছে, এই জিলাসমূহক এসময়ত ‘পিছপৰা জিলা’ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। এই সকলোবোৰ সহযোগিতাৰে সম্পন্ন হৈছে। আৰু সেইকাৰণে আমাৰ কাৰ্যসূচীসমূহ ‘সকলোকে লগত লৈ যোৱাৰ বাবে’ আৰু ‘একেলগে দেশৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে’ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। আজি, দেশৰ প্ৰতিটো কোণত, প্ৰতিটো পৰিয়ালে উন্নয়নৰ ফল পোৱা উচিত, এয়া আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব আৰু আমি সেই দিশত যাব বিচাৰিছো। আমি প্ৰতিখন ৰাজ্যক ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰাপ্য দিব বিচাৰো। কিন্তু আজি মই এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত মোৰ বেদনাও প্ৰকাশ কৰিব বিচাৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এখন ৰাষ্ট্ৰ আমাৰ বাবে কেৱল এডোখৰ ভূমিয়েই নহয়। আমাৰ সকলোৰে বাবে এনে এটা গোট যি আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে। যেনেকৈ এটা শৰীৰ, ঠিক যেনেদৰে শৰীৰত অংগৰ অনুভৱ থাকে, যদি ভৰিত এডাল হুল লাগে, তেনেহ'লে ভৰিখনে এই কথা নকয়, হাতখনে কেতিয়াও নাভাবে যে মোৰনো কি, ভৰিতহে হুল লাগিছে... ভৰিখনে ভৰিৰ কাম কৰিব, এক মুহূৰ্ততে হাত ভৰিৰ ওচৰলৈ যায়, হুলডাল আঁতৰ কৰে। হুল ভৰিত লাগে, চকুৱে এই কথা নকয় যে মই কিয় চকুপানী টুকিম, চকুপানী চকুৰ পৰা ওলাই আহে। যদি ভাৰতৰ কোনোবা কোণত বিষ হয়, তেন্তে সকলোৱে সেই বিষ অনুভৱ কৰা উচিত। যদি দেশৰ এটা কোণত, যদি শৰীৰৰ এটা অংশই কাম নকৰে, তেন্তে গোটেই শৰীৰটো পঙ্গু বুলি গণ্য কৰা হয়। শৰীৰটো দৰেই যদি দেশৰ কোনো এটা কোণ, দেশৰ কোনো এটা অঞ্চল উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হয়, তেন্তে দেশৰ বিকাশ হ'ব নোৱাৰে। আৰু সেয়েহে আমি ভাৰতক এক অঙ্গ ৰূপেৰে চোৱা উচিত, টুকুৰা টুকুৰাকৈ নহয়। আজিকালি যিধৰণে ক’বলৈ লোৱা হৈছে, দেশখনক ভাঙিবলৈ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে নতুন আখ্যানৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে। এখন সম্পূৰ্ণ চৰকাৰে এনে ভাষ্য গঢ়ি তুলিছে। ইয়াতকৈ দেশৰ বাবে ডাঙৰ দুৰ্ভাগ্য কি হ'ব পাৰে, আপোনালোকে মোক কওঁকচোন।
যদি ঝাৰখণ্ডৰ এজন জনজাতীয় শিশুৱে ‘অলিম্পিক গে’মছ’ত পদক জিকে আমি ভাবো নেকি যে তেওঁ ঝাৰখণ্ডৰহে সন্তান, সমগ্ৰ দেশে কয় যে তেওঁ আমাৰ দেশৰ সন্তান। যেতিয়া আমি ঝাৰখণ্ডৰ এটা শিশুৰ প্ৰতিভা দেখিম আৰু দেশখনে হাজাৰ, লাখ টকা খৰচ কৰে আৰু তেওঁক ভাল প্ৰশিক্ষণৰ বাবে বিশ্বৰ যিকোনো দেশলৈ প্ৰেৰণ কৰে, তেতিয়া আমি বাৰু ভাবিমনে যে এই ব্যয় ঝাৰখণ্ডৰ বাবেহে কৰা হৈছে, এয়া এইখন দেশৰ বাবে কৰা হোৱা নাই? আমি কি কৰি আছোঁ, আমি কি ধৰণৰ কথা ক’বলৈ লৈছো? ই দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিবনে, আমাৰ ইয়াত ভেকচিন, দেশৰ কোটি কোটি লোকক ভেকচিন, আমি বাৰু এইবুলি ক'মনে যে ভেকচিনতো সেইটো কোণতহে তৈয়াৰ কৰা হৈছিল, গতিকে অধিকাৰ তেওঁলোকৰহে থাকিব, দেশখনে ইয়াৰ ভাগ পাব নোৱাৰে, আপোনালোকে এনেদৰে ভাবিব পাৰিবনে? ভেকচিন সেইখন চহৰতহে প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল, গতিকে দেশৰ আন অংশবোৰে ইয়াৰ লাভ নাপাব, এনে কথা ভাবিব পৰা যাবনে? কেনে ধৰণৰ মানসিকতাই গা কৰি উঠিছে। আৰু এয়া নিতান্তই দুখজনক যে এনে ধৰণৰ দৃষ্টিভংগী এটা ৰাষ্ট্ৰীয় দলৰ ভিতৰৰ পৰাই আহিছে।
মই সুধিব বিচাৰো, মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যদি হিমালয়ে ক'বলৈ আৰম্ভ কৰে, হিমালয়ে যদি কাইলৈ কথা ক'বলৈ আৰম্ভ কৰে, এই নদীবোৰ মোৰ পৰা বৈ যায়, মই আপোনালোকক পানী দিবলৈ নিদিওঁ, পানীৰ অধিকাৰ মোৰহে, দেশৰ অৱস্থা কি হ'ব, দেশখন ক'ত থাকিবগৈ? যদি কয়লা থকা ৰাজ্যসমূহে কয় যে কয়লা দিয়া নহ’ব, এয়া আমাৰ সম্পত্তি, যোৱা তোমালোকে অন্ধকাৰত বাস কৰাগৈ, দেশখন বাৰু কেনেদৰে চলিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ক’ভিডৰ সময়ত অক্সিজেন, আমাৰ দেশত অক্সিজেনৰ সম্ভাৱনা পূবৰ কাম-কাজত জড়িত উদ্যোগসমূহত আছিল, সমগ্ৰ দেশকে অক্সিজেনৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, যদি সেই সময়ত পূবৰ লোকসকলে ক’লেহেতেন যে "আমি অক্সিজেন দিব নোৱাৰো, আমাৰ মানুহৰ প্ৰয়োজন আছে, দেশখনে এয়া নাপাব, দেশৰ কি হ'লহেতেন?" সংকটৰ সন্মুখীন হোৱাৰ পিছতো তেওঁলোকে দেশলৈ অক্সিজেন প্ৰদান কৰিছিল। দেশৰ এই অনুভৱ ভাঙিবলৈ কি প্ৰয়াস কৰি থকা হৈছে? দেশখনক এনেদৰে শিকোৱা হৈছে নেকি যে আমাৰ কৰ, আমাৰ ধন, কেনে ধৰণৰ ভাষাত কথা কোৱা হৈছে? ই দেশৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক নতুন ভাবুকিৰ সৃষ্টি কৰিব। দেশখন ভাঙিবলৈ নতুন ব্যাখ্যা বিচাৰি থকাটো বন্ধ কৰক। দেশখন আগবাঢ়ি যাব লাগিব, দেশখনক একেলগে লৈ আগবঢ়াৰ প্ৰয়াস কৰিব লাগিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা ১০টা বছৰ হৈছে নীতি আৰু নিৰ্মাণৰ, এয়া নতুন ভাৰতক নতুন দিশ দেখুওৱাৰ বাবে। আমি যি দিশ লৈছো, আমি হাতত লোৱা নিৰ্মাণ কাৰ্য, যোৱা এটা দশকত আমাৰ সমগ্ৰ গুৰুত্ব প্ৰাথমিক সুবিধা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত আছিল, আমাৰ গুৰুত্ব সেইবোৰত কেন্দ্ৰিভূত আছিল।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ জীৱনধাৰণৰ মান উন্নত হওক, তেওঁলোকৰ জীৱনত স্বাচ্ছন্দ্য বৃদ্ধি পাওক, এয়া হৈছে বৰ্তমা সময়ৰ আহ্বান। তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে আমি কেনেকৈ সংস্কাৰ সাধন কৰিব পাৰোঁ। আগন্তুক দিনত, আমি আমাৰ সম্পূৰ্ণ শক্তি, পূৰা সামৰ্থ্য স্বাচ্ছন্দ্যপূৰ্ণ জীৱনতকৈ এখোজ আগবাঢ়ি জীৱনৰ মানৰ দিশত আগবাঢ়াই নিব বিচাৰো, আমি তাৰ বাবে আগবাঢ়ি যাম।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অহা ৫টা বছৰত আমি দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই অহা নৱ্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বিভিন্ন কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা হাতত ল’ম। আৰু সেইকাৰণে সামাজিক ন্যায়ৰ যি ‘মোদী কৱচ’ আমি দিছো সেই ‘মোদী কৱচ’ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু অধিক সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰিবলৈ আগবাঢ়িছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজিকালি আমি যেতিয়া কওঁ যে ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে, তেতিয়া যুক্তি দিয়া হয় যে ২৫ কোটি লোক দাৰিদ্ৰৰ পৰা ওলাই আহিছেই যদি ৮০ কোটি লোকক খাদ্য, খাদ্য দ্ৰব্য দি আছে কিয়।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি জানো যে ৰোগী এজন চিকিৎসালয়ৰ পৰা ওলাই আহিলেও, চিকিৎসকে কয় যে কেইদিনমানৰ বাবে তেওঁক এনেদৰে চিকিৎসা কৰা উচিত, অমুক খোৱা পৰিহাৰ কৰা উচিত, অমুকটো কম কৰিব লাগিব। এয়া কিয় কৰে। যাতে ৰোগীগৰাকী আকৌ সমস্যাত পৰিবলগীয়া নহয়। যিসকল দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে তেওঁলোকক অধিক চম্ভলাৰ প্ৰয়োজন আছে, যাতে এনে কোনো সংকট আহি তেওঁলোকক পুনৰ দৰিদ্ৰতাৰ ফালে লৈ যাব নোৱাৰে। আৰু সেইকাৰণেই আমি তেওঁলোকক শক্তিসমৃদ্ধ হবলৈ সময় দিয়া উচিত। এই সময়ত আমি দৰিদ্ৰসকলক শক্তিশালী কৰিছো যাতে তেওঁলোকে, সেই নৱ্য-মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীটো আৰু সেই নৰকত পুনৰ ডুব যাবলগীয়া পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ নহয়। আমি যে আয়ুষ্মানৰ ৫ লাখ টকা দিওঁ, ইয়াৰ আঁৰত থকা ইয়ো এটা উদ্দেশ্য। আনকি পৰিয়ালৰ কোনো এজন সদস্যৰো যদি অসুখ হয় তেন্তে মধ্যবিত্ত পৰিয়ালটো দৰিদ্ৰ হ'বলৈ বেছি সময় নালাগে। সেয়েহে, দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই অহাটো যিমান প্ৰয়োজন, দৰিদ্ৰতাৰ ফালে ঘূৰি নোযোৱাটো নিশ্চিত কৰাটো তাতোকৈয়ো অধিক প্ৰয়োজন। আৰু সেইকাৰণেই আমি খাদ্যদ্ৰব্য দিওঁ আৰু আমি খাদ্যদ্ৰব্য দিয়াটো অব্যাহত ৰাখিম। কোনোবাই ভালেই পাওক বা বেয়াই পাওক, ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাইযে আহিছে সেয়া খাটাং। নৱ্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী হৈছে, কিন্তু মই সেই কথা বুজি পাওঁ, কিয়নো মই সেইখন পৃথিৱীত জীৱন কটাই আহিছোঁ। তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা বেছিহে আৰু সেয়ে আমাৰ আঁচনি অব্যাহত থাকিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশখনে জানে, আৰু সেয়ে মই গেৰাণ্টী দিছো, মই গেৰাণ্টী দিছো যে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ৫ লাখ টকালৈকে চিকিৎসাৰ সুবিধা আগলৈকো অব্যাহত থাকিব। মোৰ গেৰাণ্টী, ‘মোদীৰ গেৰাণ্টী’। ৮০% ৰেহাই দৰত যিবোৰ ঔষধ উপলব্ধ হৈছে, যাৰ লাভ মধ্যবিত্ত দৰিদ্ৰসকলে পাই আছে, সেয়া পায়েই থাকিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মোদীয়ে গেৰাণ্টী দিছে যে কৃষকসকলে লাভ কৰা ‘সন্মান নিধি’ অব্যাহত থাকিব, যাতে তেওঁলোকে সামৰ্থ্যৰে উন্নয়নৰ যাত্ৰাত যোগদান কৰিব পাৰে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দৰিদ্ৰ লোকসকলক পকীঘৰ প্ৰদান কৰাটো মোৰ অভিযান। যদি এটা পৰিয়াল ডাঙৰ হয়, এটা নতুন পৰিয়ালৰ জন্ম হয়। পকীঘৰ প্ৰদান কৰা মোৰ এই কাৰ্যসূচী অব্যাহত থাকিব। ‘নলৰে জল আঁচনি’ হৈছে মোৰ দৃঢ় উদ্দেশ্য আৰু মই গেৰাণ্টী দিওঁ যে আমি নলৰে পানী দি থাকিম। যদি নতুন শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰাৰ প্ৰয়োজন হয়, মই গেৰাণ্টী দিছো, আমি সেয়া অব্যাহত ৰাখিম। এই সকলোবোৰ কাম দ্ৰুত গতিত চলিব কিয়নো উন্নয়নৰ যি পথ, উন্নয়নৰ যি দিশ আৰু আমি গ্ৰহণ কৰিছো, আমি ইয়াক কোনো পৰিস্থিতিতে অকণমানো লেহেমীয়া হ'বলৈ নিদিওঁ।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ চৰকাৰৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকাল বেছি দূৰৈত নাই। কিছুমান মানুহে ইয়াক ‘মোদী ৩.০’ বুলি কৈছে। ‘মোদী ৩.০’য়ে উন্নত ভাৰতৰ ভেটি শক্তিশালী কৰিবলৈ নিজৰ সকলো শক্তি প্ৰয়োগ কৰিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আগন্তুক পাঁচটা বছৰত ভাৰতত চিকিৎসকৰ সংখ্যা আগৰ তুলনাত বহুগুণে বৃদ্ধি পাব। চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাব। চিকিৎসা এই দেশত অতি সস্তা আৰু সুলভ হৈ উঠিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আগন্তুক পাঁচটা বছৰত প্ৰতিটো দৰিদ্ৰ পৰিয়ালত নলৰ পানীৰ সংযোগ থাকিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অহা পাঁচটা বছৰত সেই দৰিদ্ৰ লোকসকলক দিব লগা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাসস্থানৰ পৰা এজনো ব্যক্তি বঞ্চিত নহ'ব, এই কথাত বিশেষ নজৰ দিয়া হ'ব। আগন্তুক পাঁচটা বছৰত সৌৰ শক্তিৰ জৰিয়তে বিদ্যুতৰ বিল শূন্য হ'ব, দেশৰ কিমানযে নাগৰিক, কোটি কোটি নাগৰিকে তেওঁলোকৰ ঘৰত বিদ্যুৎ উত্পাদন কৰি সেই বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰি উপাৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব, এয়া হৈছে আগন্তুক পাঁচ বছৰৰ কাৰ্যসূচী।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অহা পাঁচটা বছৰত সমগ্ৰ দেশতে পাইপযোগে গেছৰ সংযোগ আৰু ‘নেটৱৰ্ক’ গঢ়ি তোলাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হ'ব।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
আগন্তুক পাঁচটা বছৰত সমগ্ৰ বিশ্বই আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ শক্তি দেখিব। আপোনালোকে চাই থাকিবচোন, মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, আমাৰ ‘যুৱ ষ্টাৰ্ট-আপ’, ‘যুৱ ইউনিকৰ্ণ’, ইয়াৰ সংখ্যা লাখৰ ঘৰলৈ উঠিব। আৰু কেৱল এয়াই নহয়, দ্বিতীয়, তৃতীয় শ্ৰেণীভুক্ত চহৰসমূহ নতুন নতুন ষ্টাৰ্টআপৰ জৰিয়তে নতুন পৰিচয়েৰে জিলিকি উঠিবলৈ সাজু হৈছে। মই মোৰ সন্মুখত পাঁচ বছৰৰ এখন ছবি দেখিবলৈ পাইছোঁ।
মাননীয় অধ্যক্ষ,
আপুনি ‘সংৰক্ষিত পুঁজি’ বৃদ্ধিৰ প্ৰভাৱ চাবচোন, মই যোৱা সাত দশকত যিমানখিনি পেটেন্ট দাখিল কৰা হৈছিল তাতকৈয়ো অধিক সংখ্য পেটেণ্ট আগন্তুক পাঁচোটা বছৰত হোৱাৰ সম্ভৱনা প্ৰত্যক্ষ কৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি, মোৰ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহৰ লাখ লাখ শিশু পঢ়িবলৈ বুলি বিদেশলৈ যায়। মই এনে এটা পৰিৱেশ আনিব বিচাৰিছোঁ যাতে মোৰ সন্তানসকলৰ লাখ লাখ টকা ৰাহি হয়। মোৰ দেশৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ সপোনবোৰ পূৰণ হয়। শ্ৰেষ্ঠৰো শ্ৰেষ্ঠ বিশ্ববিদ্যালয়খন মোৰ দেশত স্থাপিত হওক। তেওঁলোকে সৰ্বোচ্চ শিক্ষা মোৰ দেশত লাভ কৰক, মোৰ সন্তানসকলৰ, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালসমূহৰ ধন ৰাহি হওক, সেয়ে মই কৈ আহিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আগন্তুক পাঁচটা বছৰত, আপুনি চাবচোন এনে কোনো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা নাথাকিব য'ত ভাৰতৰ পতাকাই সকলো ঠাইতে লহৰ নুতুলিব। মই বিশ্বৰ ক্ৰীড়া জগতত ভাৰতৰ যুৱশক্তিৰ স্বীকৃতি চাবলৈ অপেক্ষা কৰিছোঁ।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অহা পাঁচটা বছৰত ভাৰতৰ ৰাজহুৱা পৰিবহনব্যৱস্থা সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপান্তৰিত হ'ব। আগন্তুক পাঁচটা বছৰত দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে অতি সহজেই তেল আৰু বিলাসী ভ্ৰমণৰ সুবিধা লাভ কৰিব। তেওঁলোকে দ্ৰুত গতিৰে পাব, তেওঁলোকে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে বহুতো সুবিধা লাভ কৰিব। অহা পাঁচ বছৰত দেশখনে ‘বুলেট ট্ৰেইন’ও দেখিব আৰু ‘বন্দে ভাৰত’ ৰে'লৰ সম্প্ৰসাৰণো দেখিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অহা পাঁচটা বছৰত স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ অভিযান এক নতুন উচ্চতাত উপনীত হ'ব। দেশখন প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে স্বাৱলম্বী হোৱা দেখা যাব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অহা ৫টা বছৰত ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া’, ‘অৰ্ধপৰিবাহী’ৰ বিশ্বত আমাৰ গুঞ্জন উঠিব। প্ৰতিটো ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰীত সেই ‘চিপ’ থাকিব য'ত কোনোবা নহয় কোনোবা ভাৰতীয়ৰ ঘাম থাকিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিশ্বৰ বৈদ্যুতিক বজাৰত, বৈদ্যুতিক বজাৰত এক নতুন গতিৰ সামৰ্থ্য দেশখনে অহা পাঁচটা বছৰত দেখিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি দেশখনে লাখ কোটি টকাৰ তেল আমদানি কৰে। আমি আমাৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে অধিকতৰ অধিক স্বাৱলম্বী হোৱাৰ দিশত কাম কৰিম আৰু মই নিশ্চিত যে আমি শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাত সফল হ'ম। কেৱল এয়াই নহয়, সেউজ হাইড্ৰজেন অভিযানৰে আমি বিশ্ববজাৰক আকৰ্ষিত কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছো। আমাৰ সেউজীয়া হাইড্ৰজেনৰে শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ সামৰ্থ্য থাকিব। আমি ইথানলৰ পৃথিৱীখনত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি আছো। আমি ২০ শতাংশৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰি আমাৰ ৰাইজৰ বাবে পৰিবহন সুলভ কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰিম।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়া মই ২০ শতাংশ ‘ইথানল’ৰ কথা কওঁ, ই মোৰ দেশৰ কৃষকসকলক পোনপটীয়াকৈ লাভান্বিত কৰিব, কৃষকসকলে এক নতুন প্ৰগতি লাভ কৰিব। আমি দেশখনক কৃষিজাত দেশ বুলি কওঁ, কিন্তু আজিও আমি বাহিৰৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ খোৱা তেল আনিব লাগে। আমাৰ দেশৰ কৃষকসকলৰ ওপৰত মোৰ বিশ্বাস আছে আৰু মই নিশ্চিত যে আমি গ্ৰহণ কৰা নীতিসমূহে খোৱা তেলৰ ক্ষেত্ৰত স্বাৱলম্বী হ'ব, মোৰ দেশ অতি সোনকালেই ৫ বছৰৰ ভিতৰত স্বাৱলম্বী হৈ উঠিব। আৰু সঞ্চয় কৰা ধন মোৰ দেশৰ কৃষকৰ জেপলৈ যাব, যি ধন আজি বিদেশী বজাৰলৈ যায়।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাসায়নিক কৃষিৰ ফলত আমাৰ ধৰিত্ৰী মাতৃয়ে যথেষ্ট কষ্ট পাইছে। অহা পাঁচটা বছৰত আমি দেশৰ কৃষকসকলক প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ দিশে লৈ যোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সফলতাৰে আগবাঢ়িম। এক নতুন জাগৰণৰ কাম হ'ব, আমাৰ মাতৃ পৃথিৱীকো সুৰক্ষিত কৰিব পৰা যাব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি হোৱাত আমাৰ সামগ্ৰীসমূহৰ শক্তিও বিশ্ব বজাৰত বৃদ্ধি হ'ব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ জৰিয়তে মই বাজ্ৰাৰ বাবে অভিযান চলাইছিলো। আজি আমি বাজ্ৰাক শ্ৰী অন্নৰ পৰিচিতি প্ৰদান কৰিছো। মই সেই দিনটো বেছি দূৰত দেখা নাই, যেতিয়া অহা পাঁচ বছৰত, বিশ্ব বজাৰত ‘ছুপাৰ ফুড’ হিচাপে মোৰ গাঁৱৰ সৰু সৰু ঘৰবোৰত উত্পন্ন হোৱা ‘মিলেট’ ‘শ্ৰী অন্ন’ই বিশ্বৰ বজাৰত সুনাম লাভ কৰিব, ‘ছুপাৰ ফুড’ৰ খ্যাতি অৰ্জন কৰিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
পথাৰত ‘ড্ৰোন’বোৰ কৃষকৰ এক নতুন শক্তি হিচাপে পৰিগণিত হবলৈ ওলাইছে। আমি ইতিমধ্যে ১৫ হাজাৰ ড্ৰোন দিদিৰ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছো। এয়া মাত্ৰ আৰম্ভণিহে, আগলৈ যথেষ্ট সফলতা দেখিবলৈ পাইছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি কৃষিলৈ ‘নেনো প্ৰযুক্তি’ অনাৰ পৰীক্ষাত এই পৰ্যন্ত সফল হৈছো। আমি ‘নেনো ইউৰিয়া’ত যথেষ্ট সফলতা অৰ্জন কৰিছো। ‘নেনো ডিএপি’ৰ দিশত সফলতা অৰ্জন কৰিছো। আৰু আজি সাৰৰ বস্তা লৈ ঘূৰি ফুৰা এজন কৃষকে সাৰৰ বটল এটাৰেই সেই কাম কৰিব, সেইদিনটো বেছি দূৰৈত নহয়।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি সমবায়খণ্ডৰ বাবে এটা নতুন মন্ত্ৰালয় স্থাপন কৰিছো। ইয়াৰ আঁৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে যে সমবায়সমূহৰ সমগ্ৰ গণ আন্দোলন নতুন শক্তিৰে উজ্জীৱিত হ'ব লাগে, একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি উজ্জীৱিত হ'ব লাগে আৰু ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ হৈছে আমি হাতত লোৱা দুই লাখ ভঁৰালৰ কাম। এযা ৫ বছৰৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হ উঠিব। সৰু খেতিয়কজনেও তেওঁৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী ৰাখিবলৈ ঠাই পাব। কৃষকজনে বজাৰত কি মূল্যত বিক্ৰী কৰিব বা বিক্ৰী নকৰিব সেইটো সিদ্ধান্ত ল'ব পাৰিব। নষ্ট হৈ যোৱাৰ আশংকা নোহোৱা হ'ব আৰু কৃষকৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বৃদ্ধি পাব। পশুপালন আৰু মীন পালনে মই নিশ্চিতভাৱে কব পাৰো, নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰিব। আজি আমাৰ ওচৰত বিপুল সংখ্যক জন্তু আছে, কিন্তু গাখীৰৰ উৎপাদন কম। আমি এই ৰীতি সলনি কৰিম। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে মাছ ধৰা পৃথিৱীখনত আমি অতি দ্ৰুতগতিৰে উন্নতি কৰিব পাৰিম। আমি ‘এফপিঅ' গঠনৰ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছো। এই ক্ষেত্ৰত অভিজ্ঞতা বহুতেই ভাল। পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত মোৰ দেশৰ কৃষকসকলে নিশ্চিতভাৱে এটা নতুন সংগঠনৰ শক্তি আৰু কৃষি উৎপাদনত মূল্যৱান শক্তিৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
‘জি-২০’ৰ সফলতাই এয়া স্পষ্ট কৰি দিছে। আৰু কভিডৰ পিছত বিশ্বত অহা মুকলি পৰিৱেশটোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ আমি দেখিবলৈ পাইছোঁ যে বিশ্বৰ মনোযোগ ভাৰতৰ ফালে আকৰ্ষিত হৈছে আৰু সেয়েহে অনাগত দিনত পৰ্যটন এক বৃহৎ খণ্ড হিচাপে পৰিগণিত হ'ব, যি খণ্ডই আটাইতকৈ বেছি নিযুক্তি প্ৰদান কৰিব। আজিৰ পৃথিৱীত এনে বহুতো দেশ আছে, যাৰ সমগ্ৰ অৰ্থনীতি পৰ্যটনৰ ওপৰতে নিৰ্ভৰশীল। ভাৰততো এনে বহুতো ৰাজ্য থাকিব পাৰে, যাৰ পৰ্যটন সমগ্ৰ অৰ্থনীতিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অংশ হ'ব আৰু সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয়, আমি অনুসৰণ কৰি থকা নীতিবোৰে ভাৰতক এক ডাঙৰ পৰ্যটন স্থলী হিচাপে গঢ়ি তুলিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যিটোৰ বিষয়ে অগতে খুব কমইহে চৰ্চা হৈছিল, যাৰ কথা শুনি আমাক উপহাস কৰা হৈছিল। মই যেতিয়া ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ৰ বিষয়ে কথা কৈছিলো। মই যেতিয়া ফিনটেকৰ থা কৈছিলো, মানুহে ভাবিছিল যে কাম নোহোৱা কথা পাতিছোঁ। বাহিৰা কথাৰ তথ্য নজনা সকলৰ এনে কথা বুজাৰ সামৰ্থ্যৰ অভাৱ আছিল। কিন্তু মই সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসেৰে কওঁ যে অহা পাঁচ বছৰত ভাৰত ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ জগতখনৰ তাৰকা হ'বলৈ আগবাঢ়িছে। ভাৰত এক নতুন শক্তি হ'বলৈ আগবাঢ়িছে। আজি ‘ডিজিটেল প্ৰণালী’য়ে ভাৰতৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। বিশ্বই বিশ্বাস কৰে যে যদি কোনো দেশৰ ‘এআই’-ৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰৰ সম্ভাৱনা আছে, তেন্তে সেইখন দেশ নিশ্চিত ভাবেই ভাৰত হ'ব। মোৰ দেশে শেহতীয়া প্ৰযুক্তিসমূহ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
‘মহাকাশজগত’ত ভাৰতৰ নাম আলোকিত হৈছে। আমাৰ বিজ্ঞানীসকলৰ পৰাক্ৰম দৃশ্যমান হ'বলৈ ধৰিছে। আৰু আজি মই আগন্তুক পাঁচ বছৰৰ কাৰ্যসূচীৰ বিষয়ে শব্দৰে বৰ্ণনা কৰিব বিচাৰা নাই। মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে বিশ্বক আশ্চৰ্যচকিত কৰিবলৈ ভাৰতক মহাকাশৰ পৃথিৱীখনলৈ লৈ যাব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তৃণমূল পৰ্যায়ৰ অৰ্থনীতিত এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে যে আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল ১০ কোটি ‘আত্ম-সহায়ক গোট’ৰে জড়িত হ'বলৈ ধৰিছে। আৰু আমাৰ তিনি কোটি ‘লাখপতি দিদি’য়ে নিজেই আমাৰ ছোৱালীহঁতৰ উত্থানৰ কাহিনী লিপিবদ্ধ কৰি আছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এনে বহুতো বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ আছে ভাৰতে আগতে হয়তো মনোযোগ দিয়া নাছিল, এয়া এক সোণালী যুগ আছিল, মই সেই দিনবোৰ দূৰৈত দেখিছো যেতিয়া আগন্তুক পাঁচটা বছৰত এক শক্তিশালী বুনিয়াদ গঢ়ি উঠিব আৰু ২০৪৭ চনত উপনীত হোৱাৰ পৰত দেশখনে পুনৰ সেই সোণালী যুগত পুনৰ দিন অতিবাহিত কৰিব। এই বিশ্বাসৰ সৈতে, মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, ‘বিকশিত ভাৰত’ এয়া কোনো শব্দৰ খেল নহয়। এয়া হৈছে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু ইয়াৰ বাবে আমি সমৰ্পিত ভাৱনাৰে আমাৰ প্ৰতিটো উশাহ সেই কামৰ বাবেই উচৰ্গিত, আমাৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত সেই কামৰ প্ৰতি সমৰ্পিত, আমাৰ চিন্তাধাৰা সেই কামৰ বাবে সমৰ্পিত। আমি সেই মনোভাৱৰেই আগবাঢ়িছো আৰু মই আপোনালোকক আশ্বাস দিব বিচাৰিছো যে দেশখন আগবাঢ়ি যাব। আগন্তুক শতিকাবোৰে ইতিহাসৰ এই সোণালী যুগটো লিপিবদ্ধ কৰিব। মোৰ মনত এই বিশ্বাস আছে কাৰণ মই দেশৰ জনসাধাৰণৰ মনোভাৱ ভালদৰে বুজি পাওঁ। দেশখনে দহ বছৰৰ পৰিৱৰ্তনৰ অভিজ্ঞতা দেখিছে। আমি এটা ক্ষেত্ৰত যি পৰিৱৰ্তন দেখিছোঁ, জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত গতিত পৰিৱৰ্তন, নতুন উচ্চতা, জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত নতুন শক্তি প্ৰাপ্ত হ'বলৈ গৈ আছে, আৰু প্ৰতিটো সংকল্প প্ৰাপ্ত হ'বলৈ গৈ আছে সেয়া হৈছে আমাৰ কৰ্মশৈলীৰ এটা অংশ।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই সদনত আপোনালোক সকলোৱে আগবঢ়োৱা মতামতৰ বাবে মই আকৌ এবাৰ দেশৰ সন্মুখত সত্য উপস্থাপনৰ সুযোগ পাইছো, আৰু সদনৰ পৱিত্ৰতাৰ মাজত সুযোগ পাইছো, সংবিধানৰ সম্পূৰ্ণ সাক্ষ্যৰ সন্মুখত মতামত আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পাইছো। মই নিশ্চিত যে দেশে তেওঁলোকৰ কথা নুশুনে, যাৰ ‘ৱাৰেণ্টী’ৰ ম্যাদ উকলি গৈছে। যাৰ ‘গেৰাণ্টী’ৰ শক্তি দেখিছে, তেওঁলোকৰ চিন্তাবোৰত আস্থা ৰাখি দেশ আগবাঢ়ি যাব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, মই আকৌ এবাৰ আপোনাৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু মই মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক তেওঁৰ ভাষণৰ বাবে সন্মানপূৰ্বক অভিনন্দন আৰু ধন্যবাদ জনাই মোৰ ভাষণৰ সমাৰণি মাৰিছোঁ। বহুত বহুত ধন্যবাদ।