Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President's Address in the Rajya Sabha
07 FEB 2024 9:25PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I am here to participate in the discussion of the Hon’ble President's Address. I extend my heartfelt thanks and congratulations to the Hon’ble President for her address.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
This 75th Republic Day is in itself a significant milestone. The address by the Hon’ble President at this crucial stage of the journey of the Constitution holds historical importance. In her address, she has spoken about Bharat’s self-confidence, expressed confidence in Bharat’s bright future, and presented the potential of millions of Indians to the nation through the Parliament in a very concise but magnificent manner. I express heartfelt gratitude for this inspiring address by the Hon’ble President and for providing direction to the nation, and for empowering Bharat’s resolution towards ‘Viksit Bharat’.
During the discussion, many Hon’ble members expressed their views and made efforts in their own ways to enrich the discussion. I express heartfelt gratitude and congratulations to all the esteemed colleagues who made efforts to enrich this discussion. Criticism by some colleagues, speaking harsh words, was their compulsion, and I also express my sympathies towards them.
I couldn't say it that day, but I express special thanks to (Mallikarjun) Kharge ji. I was listening very attentively to Kharge ji, and I was thrilled ... It's very rare. Sometimes you get this thrill in the Lok Sabha, but nowadays he is busy somewhere else, so there's not much entertainment. But the lack of entertainment we were feeling in the Lok Sabha, you compensated for it that day. And I was pleased that Hon’ble Kharge ji spoke for quite a long time and in a very calm manner. He also took a very long time. I was wondering how he got the freedom to speak so much. I was thinking about this, but later I noticed that the two special ‘commanders’ weren't present that day. They are not present nowadays. And therefore, Hon’ble Kharge ji took great advantage of freedom. And I think Kharge ji must have heard a film song that day, ‘Aisa Mauka Phir Kahan Milega’ (where else will you get such an opportunity). Now that Kharge ji is no longer an umpire and a commando, so he was enjoying hitting boundaries and sixes. But one thing was very pleasing. I respectfully accept the blessing that he gave to the NDA for 400 seats. Now if you want to take the blessing back, you can, because we have returned (to power).
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I vividly remember an incident from last year. We were sitting in that House (Lok Sabha) and there was a concerted effort to drown out the voice of the Prime Minister of the country. With great patience and humility, we listened to each and every one of your words. And even today, you have come prepared not to listen, but you cannot suppress my voice. The people of the country have empowered this voice. The voice is emanating from the blessings of the people of the country, and that's why this time I have also come fully prepared just like last time. I thought that perhaps someone like you who came to the House will abide by the norms, but you meted out great injustice to me for an hour and a half or so. And despite that I did not transgress any boundaries during my reply.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have also made a prayer. One can pray, and I keep praying. The challenge that has come to you from West Bengal (Chief Minister Mamata Banerjee) that the Congress won't be able to cross 40 (seats in this year’s elections), I pray that you manage to save 40.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
You (Kharge ji) said a lot about us and we heard. You have the right to speak in a democracy, and it is our responsibility to listen to you. And whatever discussions that have taken place today, I should present them in front of the country, and therefore, I will make a genuine effort.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When I heard this, heard it there (Lok Sabha) and here (Rajya Sabha) too, my belief has firmed up that the (Congress) party has become outdated not just in its thinking but in its functioning as well. And when the thought process becomes outdated, they (Congress members) have also outsourced their work. In no time, such a big party, a party that ruled the country for decades, is facing such a downfall, such a decline. We are not happy, we have sympathies towards you. But what will a doctor do, when the patient himself doesn't know (what he is suffering from). What more should I say?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It's true that today they (Congress members) talk a lot, but they have lost the patience to listen. However, I will definitely present my views in front of the country. The Congress party, which had openly strangled democracy in its greed for power, the Congress which had repeatedly dismissed democratically elected governments dozens of times overnight, the Congress which had (imprisoned several leaders behind bars) in complete disdain of democracy, the Congress which even tried to lock newspapers, has now developed a new hobby of building narratives to break the country. Not satisfied with that, now statements are being made to divide north-south? And this Congress is giving us lectures on democracy and federalism?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress party, which left no stone unturned in dividing the country in the name of caste and language, the Congress, which allowed terrorism and separatism to flourish for its own benefit, the Congress, which pushed the North-East into violence, separatism, and backwardness, the Congress party, which left the country facing a huge challenge of Naxalism during its rule, the Congress, which handed over large swathes of the country's land to enemies, the Congress, which prevented the modernization of the country's armed forces, is today lecturing us on national security and internal security? The Congress party, which has been confused since independence itself, spent its time in the same confusion whether industrialisation or farming is necessary, unable to decide whether to nationalize or privatize, remained confused. The Congress, which in its 10 years of rule brought the economy from 12th to 11th position, from 12th to 11th position in 10 years! And it doesn't take much effort to go from 12th to 11th as you progress. Through our efforts, we brought it to the 5th position in 10 years. And the Congress is giving us long lectures on economic policies here?"
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress party, which did not provide complete reservation to the OBCs, which never provided reservation to the poor in the general category, which did not consider Baba Saheb (Ambedkar) worthy of the Bharat Ratna, and kept giving Bharat Ratna to their own family members. The Congress party, which has planted parks in the name of its own family members on the streets and squares of the country, is giving us advice? They are teaching us lessons on social justice?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress party, which has no guarantee of its own leader, no guarantee of its policies, they are questioning Modi's guarantee?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There was a complaint here, and they wonder why we say such things, why we see such things. Why did the country and the world perceive their 10-year tenure in such a way, why did the country become angry, why did so much anger develop in the country? Hon’ble Mr Chairman Sir, not everything has happened because of our words, the consequences of one's actions are now evident. They don't happen in another lifetime, they happen in this very life.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We do not speak ill of anyone, why should we? When people have said so much to them, what need is there for me to say anything to them? I want to present a kind of statement before the House. I am reading the first quote – Members know, this is a quotation. Members know it. “Our growth has slowed down and fiscal deficit has increased, inflation has been rising continuously for the past 2 years. The current account deficit has exceeded our expectations.” I have read this quote. This is not a quote from any BJP leader, neither this quote is mine.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The then Prime Minister Shri Manmohan Singh ji during his 10-year tenure in the UPA government said this. He described this situation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Now I read the second quote. “There is widespread anger in the country over the misuse of public office”. How the institutions were misused then. I did not misuse the institutions at that time. This was said by the then Prime Minister Dr. Manmohan Singh ji. At that time, the whole country was protesting on the streets due to corruption, protests were going on in every corner. Now I will read the third quote - There are some lines of an amendment, listen to this too. “There is corruption in tax collection, and therefore, GST should be introduced. There is leakage in the ration scheme, which affects the poorest of the poor in the country the most. Measures need to be taken to stop this. There is doubt about the government contracts being given.” This was also said by the then Prime Minister Respected Manmohan Singh ji. And before him, another Prime Minister (of the Congress party) said that one rupee goes from Delhi, only 15 paise reaches (the beneficiaries). The problem was known to them, but there was no preparation to fix it. And today big statements are being made by them. Look at the 10-year history of the Congress. The country was called a Fragile Five Economy in the world then. It was not me, but the world was calling it Fragile Five. Policy paralysis had become their identity. And our 10 years will be remembered for being in the Top Five Economy. Our 10 years will be remembered for big and decisive decisions.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have worked very hard to bring the country out of crises. This country is not blessing us for nothing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The British were eulogised in this House. The kings and maharajas had a close relationship with the British at that time. So now, I want to ask, who was inspired by the British? I won't ask who gave birth to the Congress party; I won't ask that. Even after independence, who promoted the mentality of slavery in the country? If you were not influenced by the British, then why didn't you change the Penal Code put together by the British?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not influenced by the British, then why did you continue with hundreds of laws from the British era? If you were not influenced by the British, then why did the culture of red beacons continue for decades? If you were not influenced by the British, then why did Bharat’s budget come at 5 o'clock in the evening, because the British Parliament started in the morning? Why did you maintain the tradition of presenting the budget at 5 o'clock in the evening, which was convenient for the British Parliament? Who was inspired by the British? If you were not inspired by the British, then why were symbols of slavery still present on our military insignia? We are removing them one by one. If you were not inspired by the British, then why did the country have to wait for Modi to transform Rajpath into the Kartavya Path?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not influenced by the British, then why were symbols of British rule still present in the Andaman and Nicobar Islands?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not influenced by the British, then why couldn't you even build a War Memorial for the soldiers who sacrifice their lives for the country? Why was it not constructed? If you were not inspired by the British, why did you look down upon Indian languages? Why were you indifferent towards education in local languages?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you were not inspired by the British, then who stopped you from calling Bharat the Mother of Democracy? Why didn't you realize? Hon’ble Mr Chairman Sir, I can provide hundreds of examples to show under whose influence you (the Congress) worked. And today the country is going to remember all these things after listening to it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I want to give another example. The Congress spread narratives, and the result of that narrative was that people who respected Bharat’s culture and values began to be seen with great disdain, considered backward. And in this way, injustice towards our past has occurred. If you insult your beliefs, if you insult your good traditions, then you are considered progressive. Such narratives began to be built in the country. And the world knows well under whose leadership such narratives were spread. The glorification of importing from other countries and considering second class anything that was Indian … This status symbol was created. The products made in foreign countries were considered as a status symbol. These people still refrain from speaking up for Vocal for Local where the work for the welfare of the poor of my country happens. Today, they don’t talk about ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India). When someone advocates for Make in India today, they get uncomfortable.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The country has seen all this and now understands, and you are also suffering the consequences of that.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In her speech, the Hon’ble President addressed in detail about four major categories: youth, women, the poor, and our farmers. We know that their issues are mostly similar, their dreams are also similar, and if we want to find solutions, there might be a slight difference, but the path to solutions for these four categories is the same. Therefore, she has aptly guided the nation to strengthen these four pillars so that the country will move forward to become ‘Viksit Bharat’ at a rapid pace.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If we are in the 21st century and want to fulfil the dreams of ‘Viksit Bharat’ by 2047 in this century, then the mindset of the 20th century cannot prevail. The selfish agenda of the 20th century, the game of "me and mine," cannot make Bharat prosperous and developed in the 21st century. These days, the Congress is discussing a lot about caste once again. I don't know why they felt the need for it. However, if they feel the need, they should first introspect and they will know what they have done. The Congress has always been the biggest opponent of Dalits, backward classes, and tribal communities. And sometimes I wonder if there would have been reservation for SC/ST if Babasaheb Ambedkar had not been there. This question also comes up in my mind.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have evidence behind what I'm saying. Their mindset has not changed since then; I have evidence of that. I'm not here just to speak without evidence, Hon’ble Mr Chairman Sir. And when such issues have been raised from there (the Congress), they should be prepared. And they have known me very well for the last 10 years. Of late, I remember (Jawaharlal) Nehru ji more often these days because our friends (in the Congress) expect me to speak about him (Nehru ji). Now, let me read out a letter written by Nehru ji. This letter was written by the country’s Prime Minister Pandit Nehru to the chief ministers of the country at that time. It's on record. I'm reading the translation: "I do not like any kinds of reservations, especially reservations in jobs. I am against any step that promotes inefficiency and that leads towards the second class." This is the letter written by Pandit Nehru ji to the chief ministers. And therefore, I say they are always opposed to reservations. Nehru ji used to say, if SC, ST and OBC communities get reservation in jobs, the standard of government work will deteriorate. And today, those who rattle the figures, the root of those is here. Because at that time, they stopped it (reservation), they said don't recruit. If their (SC, ST and OBC communities) recruitment had happened in the government at that time, and they had been promoted, they would have reached here today.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I'm reading this quote, you can verify. I'm reading a quote by Pandit Nehru.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
You know, what Nehru ji said is always a milestone for the Congress. Nehru ji's saying means a milestone for them. You can pretend to say anything, but your thoughts are evident from many examples. I can give you countless examples, but I want to give one example for sure, and I want to give the example of Jammu and Kashmir. The Congress kept the SC, ST, OBC communities of Jammu and Kashmir deprived of their rights for seven decades. Article 370 … I am not talking about how many seats we will win now. Article 370 was abolished, and only then, after so many decades, did SC, ST, OBC communities get the rights that the people of the country had been getting for years. The Forest Rights Act was not available to them in Jammu and Kashmir. The Prevention of Atrocities Act was not there in Jammu and Kashmir; we gave them these rights by removing Article 370. Even in our SC community, if anyone was left behind, it was our Valmiki society. Even after seven decades, our Valmiki families in Jammu and Kashmir, who were serving the people, were not given the right to domicile. And today I also want to make the country aware that the Bill for OBC reservation in Local Self-Governments in local bodies was passed in the Lok Sabha yesterday, on February 6th.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The increasing participation of the SC, ST and OBC communities has always been a major concern for the Congress and its allies. They left no stone unturned to eliminate Baba Saheb's politics and thoughts. The statements are available; what was said during the elections is also available. They weren't even prepared to give Bharat Ratna to him. He was awarded the Bharat Ratna only with the support of the BJP and when the (V.P.Singh) government was formed. Not only that, Sitaram Kesri, belonging to the extremely backward caste and who was the president of the Congress party, was thrown out on the footpath. (Because he was) OBC! The video is available; the country saw what happened with Sitaram Kesri.
And Hon’ble Mr Chairman Sir,
One of their influential figures is sitting in America, who became famous for ‘Hua to Hua’ comment during the last elections. And the Congress is closely associated with this family. He has recently made significant efforts to diminish the contributions of the architect of the Constitution, Baba Saheb Ambedkar.
And Hon’ble Mr Chairman Sir,
For the first time in the country, the NDA proposed an Adivasi daughter as a candidate for the post of President. One can understand if you had ideological opposition to us. I could have understood if you had put forth your own candidate if you had ideological opposition with us. But there was no ideological opposition. Why? Because the person you selected as a candidate (Yashwant Sinha) came from our ranks. Therefore, there was no ideological opposition; your opposition was for an Adivasi daughter. That's why when (P. A.)Sangma ji was contesting the election for the post of President, he was also an Adivasi from the Northeast. He was also meted the same treatment. And to this day Mr Chairman Sir, incidents of disrespect towards the Hon’ble President are not uncommon. It happened for the first time in this country. Such words have been spoken by responsible people (from the Congress) that would make one bow their head in shame. The language used for the President … The unease felt in the heart always finds a way to manifest itself. We have had the opportunity to work for 10 years in the NDA. We first made Dalit (Ram Nath Kovind) and now Adivasi (Droupadi Murmu) as President. We have always prioritized Dalits and Adivasis.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When I talk about the performance of our government, I talk about the policies of the NDA that focus on the welfare of the poor. If you understand that society up close, who are the beneficiaries ultimately, who are these people? Who are these people living in slums, struggling for life? Which society do they belong to? They have to endure hardships, they have been deprived of facilities, which society is it? Whatever work we have done, it is for this society - the SCs, STs, OBCs, Adivasis. Providing proper homes to those living in slums has benefited my friends from this society. Previously, they struggled with diseases due to lack of cleanliness, now they have benefited from the Swachh Bharat Abhiyan under our initiatives, so that they can have a better life. Our mothers and sisters in these families were enduring health crises by cooking food over smoke, we gave them Ujjwala gas connections and they are from these very families. Whether it is free ration, or free healthcare, the beneficiaries are these very families. All our schemes are meant for these family members from this section of society.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The narrative being presented here, denying facts in this manner, who will benefit from it? By doing so, you are not only losing your credibility but also your integrity.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Here, misleading statistics related to education have also been presented. What kind of effort is being made to mislead? Over the past 10 years, the scholarships provided to SC and ST students have increased. In these 10 years, the enrolment numbers in schools and higher education have also significantly increased, and the dropout rate has decreased rapidly.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Ten years ago, there were 120 Eklavya Model Schools. Hon’ble Mr Chairman Sir, today there are 400 Eklavya Model Schools. Why do you deny these facts? Why do you do this? I don't understand this.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Earlier, there was one Central Tribal University, today there are two Central Tribal Universities. It is also true, Hon’ble Mr Chairman Sir, that for a long time, Dalit, backward, and tribal sons and daughters could not even see the doors of colleges. I remember when I became the Chief Minister in Gujarat, I was presented with a surprising analysis. Umargam to Ambaji is an entire belt of tribal majority areas in Gujarat. Our Digvijay Singh's son-in-law is also from that area. In that entire area, there was not a single school offering science stream. When I went there, I thought if there is no school for my tribal children in that area offering the science stream, then where would the question of engineering or medical studies arise? Such basic necessities... and what speeches are being given here?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I want to inform the House and the members should take pride in it. You are sitting in the House, where a government is talking to you about such changes where there has been a significant transformation. Boost the confidence of that society, boost their morale. Let them progress rapidly into the mainstream of the country, let us strive for that, make collective efforts. Look at the enrolment of our tribal, SC, ST students; I want to present some figures. The enrolment of SC students in higher education has increased by 44%. The enrolment of ST students in higher education has increased by 65%. There has been a 45% increase in the enrolment of OBC students in higher education. And when the children of my poor, Dalit, backward, tribal, marginalized families go into higher education, become doctors and engineers, it will create a new environment within that society. Our effort is in that direction... Our effort is to solve the fundamental problems, even though it may take some time, but it should be done in a formidable manner. Therefore, we have put emphasis on education in this manner. If there is a lack of information, please let us know, we will provide you with the information. But do not create such narratives that diminish your dignity, weaken the power of your words. Sometimes, I feel sorry for you.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
‘Sabka Saath, Sabka Vikas’! This is not just a slogan; it is Modi's guarantee. And when so much work is being done… Someone sent me a poem. The poem is quite long, but it contains a line:
मोदी की गारंटी का दौर है,
नए भारत की भोर
Out of warranty चल रही दुकानें,
Out of warranty चल रही दुकानें
खोजें अपनी ठोर
(It's the era of Modi's guarantee,
The dawn of New Bharat,
Shops are running out of warranty,
Shops are running out of warranty,
Search for your strength.)
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The attempts to spread despair in the country are understandable for those who have already sunk into the abyss of hopelessness. However, their capability to spread despair is also dwindling. They cannot generate hope. Those immersed in despair themselves cannot offer hope. Those who are spreading despair everywhere across the country, playing this game of spreading despair while denying the truth, will never be able to do any good to themselves or the country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Every time the same song is sung. Statements are made without considering the facts just only to provoke certain sections of society. I want to present some realities before the country, and I believe the media should debate on such issues so that the truth can be revealed.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Here, various allegations were made against us regarding the government companies. What kinds of allegations are being made? There is no basis to such allegations. Now, let's remember the game that was played with Maruti shares. It used to hog headlines during that time. What was happening with Maruti shares? I don't want to delve into the depths of it, or else they might drown in it and there might be a short circuit here. So, I don't want to delve deep into it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It is necessary for the country to know the truth.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I was born in independent Bharat. My thoughts are also independent, and my dreams are free too. Those who live with a slave mentality have nothing else but old papers to cling to.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress said that we sold PSUs, we ruined PSUs, such kinds of discussions take place here, and I was hearing it from senior people. Remember who destroyed BSNL, MTNL? Which era was it when BSNL, MTNL were ruined? Recall the plight of HAL, how was it destroyed? And then they set the agenda for the 2019 elections by giving speeches at HAL's gate. Those who destroyed HAL were giving speeches at HAL's gate.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Who destroyed Air India? Who brought Air India to such a mess? The Congress party and the UPA cannot turn away from its destruction. The country knows it well. Now, let me share some achievements from our tenure.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
BSNL, which was struggling in the past due to you, has made significant progress in recent years. Today BSNL is moving towards Made in India 4G and 5G and is drawing the attention of the world.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There were so many myths spread about HAL. Today there is record manufacturing by HAL. HAL is generating record revenue. So many allegations were levelled against HAL and today HAL has become Asia's largest helicopter manufacturing company in Karnataka. Where did you leave it and where we have taken it to?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
A commando, who is not here, would also give highly knowledgeable statements about LIC. This is what has happened to LIC, etc. etc. As much wrong things could be said about LIC, they said. And the method is the same to destroy something – spread rumours, spread lies, spread confusion. The same technique is used when someone desires a big mansion in the village but can't acquire it; then they spread rumours that it's a haunted house. They create such an atmosphere that no one is willing to buy it. When no one shows interest, they eventually grab it. What was done with LIC?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I want to say this with pride, with my head held high. Today, LIC shares are trading at record levels. Why is that?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Now the propaganda is being spread that PSUs have been shut down, PSUs have been shut down. Now they probably don't even know what the truth is. Somebody just instigated them. In 2014, there were 234 PSUs in the country, in the 10-year era of the UPA. When they were voted out in 2014, this figure was 234. Today there are 254 PSUs. Now, which arithmetic do they know? They say we have sold out PSUs. If we have sold out PSUs, then how come there are 254 PSUs now? What are you all doing?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, most PSUs are providing record returns, and investors' confidence in PSUs is increasing. Even those who know a little about the stock market understand this. If you don't understand, ask someone. Hon’ble Mr Chairman Sir, during the past year, there has been nearly a two-fold jump in the BSE PSU Index.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Ten years ago, i.e., 2014. I am talking about the period between 2004 and 2014. The net profit of PSUs was approximately one and a quarter lakh crore rupees. And in these ten years, the net profit of PSUs has increased to two and a half lakh crore rupees. In the past decade, the net worth of PSUs has increased from 9.5 lakh crore rupees to 17 lakh crore rupees.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Wherever they intervene, it is destined to sink. They had created such a state of affairs. We have worked hard and brought the PSUs out of that situation. You should be happy, do not spread illusions and do not spread such rumours in the market that confuse the ordinary investors of the country. You cannot do such a thing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Their limit is such that now they have turned their prince into a start-up. Right now, he is a non-starter. He is neither taking off nor launching.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
If you (the Congress members) had stayed this calm last time as well, it would have been so much fun.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Congratulations! Congratulations! Congratulations! Congratulations to everyone!
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It has been my privilege to serve the country and the people as the Chief Minister of a state for a long time. Therefore, I understand regional aspirations very well because I emerged from that process myself. Leaders like Digvijay ji, who is sitting here, naturally understands what it means for a state because we come from the same world. We have the experience, we know. Sharad Pawar ji knows, and people like Deve Gowda Sahab understand all these things. So, we understand the importance of it. We don't have to read about it in books; we have experienced it firsthand. And this is also the truth for everyone. For about ten years, the entire machinery of the UPA government was focused on doing something or the other for Gujarat. You can't imagine. But I don't shed tears; it's not my habit to cry. But even then, despite facing numerous crises, despite enduring all kinds of atrocities, my problem was such that I couldn't even get an appointment with a minister here. They would say, "Brother, you know, I'm friends with you, I'll talk to you on the phone, but if there is a photograph of us (in any newspaper)…” They were so scared. Ministers were scared here. Well, anyway, I can understand their difficulties now. Once, a major natural disaster struck in my state. I made so many requests to the Prime Minister to come and see it for himself. His schedule was arranged. There was an advisory committee then, maybe the order came from there that someone should conduct an aerial inspection by helicopter. I could understand that. Suddenly, he changed the program and went to some other state in the south. I don't remember which one today. I was told "We will see from the airplane, we will not come to Gujarat." I was in Surat, he was about to come. I know what must have happened in the end. So, you can imagine, I have faced such difficulties even during natural disasters. But despite that, my mantra then and even today is that the development of the state is crucial for the development of the country. The development of Gujarat is essential for the development of Bharat. And we all should follow this path. We will only be able to achieve the nation's development through the development of states. There can be no dispute about this, no dispute at all. And I assure you, Mr Chairman Sir, that if a state takes one step, I am ready to take two steps forward. What is cooperative federalism? And I have always advocated about Competitive Cooperative federalism. Today the country needs Competitive Cooperative federalism. There should be healthy competition among our states so that our country can progress rapidly. We need to move forward with a positive mindset. And even when I was in the state, I worked with these same principles. That's why I silently endured.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
COVID is an example. It was the world’s biggest crisis. During such a crisis, we held 20 meetings with the Chief Ministers of the states. We discussed every aspect, took everyone along, formed a team, and both the Centre and the states worked together. The world which could not tackle the crisis … Together, we did everything possible to save this country. I will never credit just one person... Together, we did everything possible to save this country. States also have the full right to take credit for it. And we worked in this spirit.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We could have organized the G-20 summit in Delhi. By staying among these prominent leaders in Delhi, we could have achieved everything. This has happened before. But we did not do that. We wanted all the states to take credit for the success of the G-20. We held one meeting in Delhi... and 200 meetings in the states... giving each state exposure on the world stage. This was not a mistake; it was planned. For me, it's not about whose government it is. I don't run the country based on that. We all want to move the country forward together, and that's the role we've played.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When foreign leaders used to come to our country … It is not that they are coming here after I became Prime Minister. They used to come earlier. And if foreign leaders come today, then I urge them to visit a state at least for a day. I take them to the states so that they understand that my country is not just Delhi. My country is also in Chennai. My country is also in Bengaluru. My country is also in Hyderabad. My country is also in Puri, Bhubaneswar. My country is also in Kolkata. My country is also in Guwahati. We are making efforts to ensure that the entire world gets the exposure of every corner of my country. We do not judge the support or opposition of the state government on this scale. With honesty and for the future of this country, we try to make the whole world aware of Bharat. Even after such a big event (Republic Day) on January 26, everyone knows, yet on the 25th, I was roaming the streets of Rajasthan with the President of France, letting the world know about Rajasthan.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have undertaken a very major program that is being discussed globally as a model - aspirational districts. The success of aspirational districts is largely attributed to the support of my states, accounting for 80 per cent. The support provided by the states indicates their understanding of my vision for aspirational districts. Today, I am receiving 80 per cent support from the states to further advance the aspirational districts program. I am getting the support from the district-level officers. And states that were lagging behind the national average are now competing with it, districts that were once considered backward are now competing with the national average. All of this is possible with cooperation. Therefore, the structure of our programs is to move forward together and work together to build the future of the country. Today, every corner of the country, every family should reap the benefits of development; this is our collective responsibility, and we want to move in that direction. We also want to ensure that every state receives its due share. However, today I want to express my anguish on an important issue.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
A nation is not just a piece of land for us. It is a unit that inspires. Just as a body has various limbs and organs, if a thorn pricks the foot, the foot doesn't say, "Why me?" The hand doesn't think “Why should I bother, the thorn has pricked the foot. The foot will do its job.” In a moment, the hand reaches the foot and removes the thorn. When a thorn pricks the foot, the eye doesn't say, "Why should I cry?" Tears flow from the eye. If there is pain in any corner of Bharat, everyone should feel the pain. If one part of the body is not functioning well, the entire body is considered disabled. Just as a body, if any part of the country, any region of the country, remains deprived of development, the nation cannot progress. Therefore, we should view Bharat as an integrated unit. We should not see it in fragments. The way language is being spoken these days, new narratives are being created to divide the country for political selfishness. An entire government has hit the streets and is engaging in divisive language. What could be a bigger misfortune for the country, you tell me?
If a tribal child from Jharkhand goes to the Olympics and wins a medal, do we think, "This is a child of Jharkhand," or does the whole country say, "This is a child of our nation"? When we see talent in a child from Jharkhand and the country spends thousands or lakhs of rupees to send him to another country for better coaching, then should we think that this expenditure is for Jharkhand, or is it not for the entire country? What are we doing, what language are we beginning to speak? This affects the pride of the nation. When it comes to vaccines, crores of people are given vaccines. Will we say that the vaccine was developed in that particular place, therefore it is their right, not the country's. Can we think like that? If the vaccine was developed in that city, will other parts of the country not benefit from it? Will we think like that? Is this the kind of thinking we are adopting? It is very unfortunate if such thoughts develop in a national party.
I want to ask Hon’ble Mr Chairman Sir,
If the Himalayas were to start saying, “These rivers flow from here. I won’t give you water. The right to water is mine," what would happen to the country? Where would the country go? If the states with coal were to say, "You won't get coal, this is our property, go spend your life in darkness," how would the country function?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
During the COVID times, when the entire country needed oxygen, the possibilities of oxygen were in the industries of the eastern region. If, at that time, the people from the east had simply said, "We cannot provide oxygen, our people need it, the country will get nothing," what would have happened to the country? Despite enduring the crisis, they ensured that oxygen reached the country. What kind of effort is being made to fragment these sentiments within the country? Speaking in such a manner about “our taxes, our money” could pose a new threat to the country's future. Let's stop searching for new narratives to divide the country. The country has to move ahead. Let's strive to move the country forward together.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Over the past 10 years, the policies and programs have been aimed at showcasing the new direction of New Bharat. The direction we have embraced, the construction work we have undertaken, our entire focus over the past decade has remained on ensuring that basic amenities are provided.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Every family's standard of living should improve, and their Ease of Living should increase. Now the demand of the time is - how can we enhance the Quality of Life for them? In the coming days, we want to move forward from Ease of Living to Quality of Life with all our strength and capability. We are committed to advancing in that direction and we will ensure that.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next 5 years, we are making concerted efforts to reach out to the Neo Middle Class, who have emerged from poverty, and to empower them to new heights. Therefore, we are further strengthening the ‘Modi Shield’ of social justice and providing more support to it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
These days, when we say that 25 crore people have emerged from poverty, a fallacious argument is presented that if 25 crore people have come out of poverty, then why are we providing food and grains to 80 crore people.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We know that even if a sick person is discharged from the hospital, the doctor advises him to take certain precautions, to be careful with their diet, to rest, and to avoid certain activities, so that he does not end up in trouble again. Similarly, those who have emerged from poverty need to be taken care of more so that they don't slip back into poverty again if any crisis befalls them. That's why they need to be strengthened. At this time, we have made the poor stronger so that the Neo Middle Class does not fall back into that hell again. We provide Ayushman Bharat health insurance of 5 lakh rupees, and this has a purpose behind it. If an illness strikes a middle-class person's family, it doesn't take long for them to become poor. That's why it's as important to come out of poverty as it is to ensure that one doesn't accidentally slip back into poverty. That's why we provide grains, and we will continue to provide them. Whether someone likes it or not, 25 crore people have come out of poverty. They have become part of the Neo Middle Class. But I understand, I have lived in that world. They need it more, and that's why our scheme will continue.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The country knows, and that's why I have guaranteed that the facility for treatment up to 5 lakh rupees for the poor will continue to be available in the future. This is my guarantee, Modi's guarantee. The medicines available at an 80% discount, which benefit the middle class and the poor, will continue to be available.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
This is Modi’s guarantee that the Samman Nidhi being provided to farmers will continue, so that they can actively participate in the journey of development with strength.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
My campaign is to provide permanent homes to the poor. If a family grows, a new family is formed, my program to provide permanent homes will continue. The piped water scheme, it's my firm commitment, and my guarantee is that we will continue to provide water through pipelines. If there is a need to build new toilets, then I guarantee that we will continue to do so. These works will progress rapidly because we do not want to slow down the path of development, the direction of development that we have taken, under any circumstances.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The third term of our government is not far away. Some people call it Modi 3.0. Modi 3.0 will exert full force to strengthen the foundation of a ‘Viksit Bharat’.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, the number of doctors in Bharat will increase manifold compared to before. The number of medical colleges will also increase. Treatment in this country will become much cheaper and more accessible.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, every poor household will have a tap water connection.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming five years, every eligible beneficiary will receive a PM Awas (housing) unit, ensuring that no one is left behind. Additionally, over the next five years, solar power will be utilized to bring down electricity bills to zero for millions of citizens. Through proper planning, individuals will have the opportunity to generate income by producing electricity at home and selling it. This is part of our program for the next five years.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Over the next five years, there will be a concerted effort to establish a comprehensive network for piped gas connections throughout the country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming five years, the world will witness the power of our youth. You will see Hon’ble Mr Chairman Sir, our start-ups and the unicorns by the youth will number in the millions. And not only that, Tier 2, Tier 3 cities are going to emerge with a new identity through these new start-ups. This is the vision of the next five years that I can see.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
You will see the impact of reserve funding on its growth. In the next five years, I foresee when the number of patents will break previous records, surpassing the patents filed in the past seven decades.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, lakhs of middle-class children from my country go abroad for their education. I want to create a situation where my children can save lakhs of rupees. Dreams of the middle class in my country should come true. The best universities should be in my country. The highest education should be available to them in my country, and that's why I'm saying this so that my children and their families can save money.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming five years, you will see no international sports competition where the flag of Bharat is not flying high. I foresee the recognition of the power of the youth of Bharat in the world of sports over the next five years.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, Bharat’s public transport is going to undergo a complete transformation. Over the next five years, the facilities for affordable and luxurious travel will be readily available to both the poor and the middle class. These facilities will be easily and rapidly accessible. In the coming five years, the country will witness the introduction of bullet trains, as well as the expansion of the Vande Bharat Express trains.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, the Atmanirbhar Bharat (self-reliant India) campaign will reach new heights. The country will be seen as self-reliant in every sector.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the coming 5 years, "Made in India" semiconductor technology will resonate worldwide. Every electronic device will contain a chip where some Indian's sweat will be involved.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the next five years, the country will witness a new momentum in the global electronics market.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, our country imports billions of rupees worth of oil. In the direction of becoming more self-reliant for our energy needs, we will work tirelessly, and I believe we will succeed in reducing the dependency on energy requirements. Not only that, Hon’ble Mr Chairman Sir, we are moving forward to entice the world market with the Green Hydrogen campaign. Our Green Hydrogen will have the capability to fulfil energy needs. We are progressing rapidly in the world of ethanol. By achieving a 20 per cent target, we will ensure cheaper transportation for our people.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When I talk about 20 per cent ethanol, its direct benefit will happen to the farmers of my country, who are going to witness a new progress. We call ourselves an agriculture-oriented nation, but even today, we have to import billions of rupees worth of cooking oil from outside. I have faith in our farmers, and I firmly believe that with the policies we are implementing in the field of edible oil, my country will become self-reliant very soon, within 5 years. And the money saved will go into the pockets of the farmers of my country, which currently goes into foreign markets.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Due to chemical farming, our Mother Earth is suffering a lot of damage. In the coming five years, we will successfully lead the farmers of our country towards natural farming. It will be a work of awakening, ensuring the protection of our Mother Earth.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The growth of natural farming will also increase the value of our products in the global market.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Through the UN, I launched a campaign for millets. We have given recognition to it in the form of ‘Shree Anna’. I can see the day not far away when in the coming five years, millets grown in the small homes of my village will gain recognition in the world market as a superfood.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Drones are going to emerge as a new tool of power for farmers in fields. We have already launched the program of "15 Thousand Drone Didi Initiative". This is just the beginning; much success lies ahead.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have been successful in implementing nanotechnology in agriculture so far. We have achieved great success with Nano urea. We have succeeded in the direction of Nano DAP. And today, the day is not far when a farmer carrying a sack of fertilizer will be able to work with just a bottle of fertilizer.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have established a new ministry in the cooperative sector. The aim behind it is to revitalize the entire cooperative movement with new vigour and it emerges according to the needs of the 21st century. We are also undertaking the task of setting up two lakh storage facilities, which will be completed within five years. This will provide small farmers with a place to store their produce. The farmer will decide at what price to sell or not to sell his produce in the market. The fear of wastage of his produce will be eliminated, and the economic strength of the farmer will increase. I confidently say that animal husbandry and fish farming are going to set new records. Currently, we have a good number of animals here, but milk production is low. We will change this trend. I also believe that we will rapidly develop in the world of fishing exports. We have started the program of forming Farmers Producer Organizations (FPOs), and the experience has been very good. Within five years, the power of a new organization of farmers and the value in agricultural production will definitely be available to the farmers of my country.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The success of the G-20 has made it clear. After COVID, we have seen the openness in the world, and the biggest benefit of this openness is that the world's attention has turned towards Bharat. Therefore, a very large sector of tourism is going to flourish in the coming days, which will provide the most employment. Today, there are many countries in the world whose entire economy depends on tourism. In Bharat too, many states can become such where the largest part of the economy will be tourism. And the day is not far when Bharat will become a very big tourist destination with the policies we are pursuing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It was not considered much before and people used to mock us when I talked about Digital India or FinTech. It seemed absurd to people and they thought I was talking ‘out of work’. However, I can confidently say Hon’ble Mr Chairman Sir, that in the coming five years, Bharat will dominate in the world of the digital economy. Bharat is going to become a new force. Today, digital systems are enhancing the capabilities of Bharat. The world believes that if any country has the capability to utilize AI the most, it will be Bharat. My country will utilize the latest technology to its fullest potential.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Our country’s name is shining in the world of space. The achievements of our scientists are becoming evident. As for the program for the coming five years, I do not wish to express it in words today. I firmly believe that our scientists will lead Bharat to astonish the world in the direction of space exploration.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There is a significant change happening in the grassroots level economy. Our 10 crore mothers and sisters are joining the self-help groups and three crore of our ‘Lakhpati Didis’! They are writing the saga of excellence of our daughters in their own right.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There are many diverse areas where I see clear progress in the coming five years where Bharat used to be unheard of in such areas. There was a golden age, and I envision the day, not far from now, when over the next five years, we will establish a strong foundation, and by the time we reach 2047, this country will relive that golden age. With this belief, Hon’ble Mr Chairman Sir, ‘Viksit Bharat’ is not just a play of words. It is our commitment, and for this, we are dedicated. Every breath of ours is committed for that work, every moment of ours is committed for that work and our every thought is dedicated to that work. With that same sentiment, we are marching forward, will continue to march, and the country will keep advancing. I assure you of that. The centuries to come will mark this golden era in history. This belief resonates within me because I understand the mood of the people of the country very well. The nation has witnessed the experience of change in the past 10 years. The rapid pace of change seen will bring about new heights, new strengths in every aspect of life. Achieving every resolution is part of our work ethic.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
All of you presented your views in this House, and I have had the opportunity to speak the truth before the nation amidst the sanctity of this House. I believe that the nation cannot listen to those whose warranty has expired. Believing in the ideas of those whose strength of guarantee has been seen, the nation will move forward.
I once again express my heartfelt gratitude to the Hon’ble Chairman Sir, and extend my respectful greetings and thanks to the Hon’ble President for her address. With this, I conclude my remarks. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉତ୍ତର
07 FEB 2024 9:25PM by PIB Bhubaneshwar
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ମୋ ତରଫରୁ ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଭାଷଣକୁ ସମ୍ମାନର ସହ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଅଭିନନ୍ଦନ ମଧ୍ୟ ଜଣାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ୭୫ତମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଆଉ ସେହି ସମୟରେ ସମ୍ବିଧାନର ଯାତ୍ରାର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଭାଷଣର ମଧ୍ୟ ଏକ ଐତିହାସିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆଉ ନିଜ ଭାଷଣରେ ସେ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଖୁବ୍ କମ୍ ଶବ୍ଦରେ କିନ୍ତୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚମତ୍କାର ଭାବରେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଭାଷଣ ଦେଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ସଭ୍ୟମାନେ ନିଜର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଆଲୋଚନାକୁ ନିଜ ନିଜ ଶୈଳୀରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ । ଏହି ଆଲୋଚନାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । କିଛି ସହକର୍ମୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମାଲୋଚନା କରିବା ଏବଂ କଠୋର ଭାବରେ କହିବା ସେମାନଙ୍କର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଥିଲା, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି ।
ମୁଁ ସେଦିନ କହିପାରିଲି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଖଡଗେଜୀଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଖାର୍ଗେଜୀଙ୍କ କଥା ବହୁତ ଧ୍ୟାନଦେଇ ଶୁଣୁଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ବହୁତ ଉପଭୋଗ କରିଥିଲି ... ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିରଳ । ଲୋକସଭାରେ ସେମାନେ ବେଳେବେଳେ ଏହା ପାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆଜିକାଲି ସେମାନେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡ୍ୟୁଟିରେ ଅଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମନୋରଞ୍ଜନ କମ୍ । କିନ୍ତୁ ଲୋକସଭାରେ ଆମେ ଯେଉଁ ମନୋରଞ୍ଜନର ଅଭାବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ତାହା ସେଦିନ ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମାନ୍ୟବର ଖଡଗେ ଜୀ ବହୁତ ଲମ୍ବା ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆରାମଦାୟକ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କହୁଥିଲେ ଏବଂ ବହୁତ ସମୟ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଆମକୁ କିପରି ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳିଲା, ଏତେ କଥା କହିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା କେମିତି ମିଳିଲା? ମୁଁ ଏ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ପରେ ମୋ ନଜରକୁ ଆସିଲା ଯେ ସେଠାରେ ରହୁଥିବା ଦୁଇ ଜଣ ସ୍ପେଶାଲ କମାଣ୍ଡର ସେଦିନ ସେଠାରେ ନଥିଲେ, ସେମାନେ ଆଜିକାଲି ରହୁନାହାନ୍ତି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ସମ୍ମାନିତ ଖଡଗେ ଜୀ ସ୍ୱାଧୀନତାର ବହୁତ ଫାଇଦା ଉଠାଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି, ଖାର୍ଗେ ଜୀ ସେଦିନ ସିନେମାରୁ ଏକ ଗୀତ ଶୁଣିଥିବେ, ଏଭଳି ସୁଯୋଗ ପୁଣି କେଉଁଠୁ ମିଳିବ । ଏବେ ଖଡଗେ ଜୀ ଜୀ ମଧ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ନୁହଁନ୍ତି, ସେ କମାଣ୍ଡୋ ନୁହଁନ୍ତି, ତେଣୁ ସେ ଚୌକା ଓ ଛକା ମାରିବାର ମଜା ନେଉଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ଖୁସି ଥିଲା । ଏନଡିଏ ପାଇଁ ସେ ଯେଉଁ ୪୦୦ ଟି ଆସନର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ଖାର୍ଗେଜୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୋ ମୁଣ୍ଡ ଏବଂ ଆଖିରେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଫେରାଇ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ ନେଇପାରିବେ, କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ଲୋକମାନେ ଆସିଗଲେଣି ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଗତବର୍ଷର ସେହି ଘଟଣା ମୋର ଭଲ ଭାବେ ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସେହି ଗୃହରେ ବସିଥିଲୁ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଥାକୁ ଦମନ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ଆମେ ବହୁତ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନମ୍ରତାର ସହ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦ ଶୁଣିଥିଲୁ । ଆଉ ଆଜି ବି ଆପଣମାନେ ନ ଶୁଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଆସିଛ, ତୁମେ ଶୁଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଆସିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ତୁମେ ମୋ ସ୍ୱରକୁ ଦମନ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ଦେଶର ଜନତା ଏହି ସ୍ୱରକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇ ସ୍ୱର ବାହାରୁଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ମାନେ ଗତଥର ଆସିଛନ୍ତି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏଥର ପୂରା ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସହ ଆସିଛି । ମୁଁ ଭାବିଥିଲି ଯେ ସେହି ସମୟରେ ବୋଧହୁଏ ଆପଣଙ୍କ ପରି ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଗୃହକୁ ଆସିଥିବେ, ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ପାଳନ କରିବେ, କିନ୍ତୁ ଦେଢରୁ ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ପଯ୍ୟନ୍ତ ଉପରେ ଆପଣମାନେ ଅତ୍ୟାଚାର କରିଛନ୍ତି? ଆଉ ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦର ସୀମା ଭାଙ୍ଗିନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ମୁଁ ଏକ ପ୍ରାର୍ଥନା ମଧ୍ୟ କରୁଛି । ଆପଣ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିପାରିବେ, ମୁଁ ସବୁବେଳେ କରିଥାଏ । ଆପଣ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ ଯେଉଁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆସିଛି ତାହା ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସ ୪୦ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ମୁଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ୪୦ ଜଣଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ଆମକୁ ବହୁତ କିଛି କୁହାଯାଇଛି ଏବଂ ଆମେ ଶୁଣିଛୁ । ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଆପଣଙ୍କର କହିବାର ଅଧିକାର ଅଛି ଏବଂ ଆମର ଶୁଣିବା ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଯାହା କଥା ହେଲା, ମୋତେ ଏହାକୁ ଦେଶ ଆଗରେ ରଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ଏହା ଶୁଣିବା ପରେ ମୁଁ, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଲି ଏଠାରେ ଶୁଣିଲି ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଗଲ ଯେ, ଦଳ ଭାବିବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ପୁରୁଣା ହୋଇଯାଇଛି । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଚିନ୍ତାଧାରା ପୁରୁଣା ହୋଇଗଲାଣି, ସେମାନେ ନିଜ କାମକୁ ଆଉଟସୋର୍ସ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଦେଖୁ ଦେଖୁ ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶରେ ଶାସନ କରିଥିବା ଦଳ, ଏମିତି ପତନ, ଏମିତି ଅବନତି, ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁ ନାହିଁ, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ସହାନୁଭୂତି ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଡାକ୍ତର କ'ଣ କରିବେ ଆଜ୍ଞା, ନିଜେ ରୋଗୀ, ଆଗକୁ କ'ଣ କହିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହା ସତ ଯେ ଆଜି ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ଘଟଣା ଘଟୁଛି, ଶୁଣିବାର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ହରାଇଛୁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ସେମାନଙ୍କମତ ରଖିବାକୁ କହିବି । କ୍ଷମତା ଲୋଭରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଗଳା କାଟିଥିଲା କଂଗ୍ରେସ, ରାତାରାତି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବରେ ନିର୍ବାଚିତ ଅନେକ ସରକାରକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲା କଂଗ୍ରେସ, ସମ୍ବିଧାନକୁ ବନ୍ଦ କରିଥିବା କଂଗ୍ରେସ, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ଜେଲ କାନ୍ଥ ପଛର ବନ୍ଦ କରି ଦେଇଥିଲେ... ଯେଉଁ କଂଗ୍ରେସ ଖବରକାଗଜକୁ ତାଲା ପକାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା । ଏବେ ଦେଶକୁ ଭାଙ୍ଗିବାର କାହାଣୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏକ ଉପାୟ କଂଗ୍ରେସ ପାଖରେ ରହିଛି । ଏତେ ଭାଙ୍ଗିଲେ କମ୍ ହୋଇନ୍ତି, ଏବେ ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ବୟାନ ଦିଆଯାଉଛି କି? ଏବଂ ଏହି କଂଗ୍ରେସ ଆମକୁ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଭାଷଣ ଦେଉଛି କି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜାତି ଓ ଭାଷା ନାଁରେ ଦେଶକୁ ବିଭାଜନ କରିବାକୁ କଂଗ୍ରେସ, କୌଣସି ପଥ ଛାଡି ନାହିଁ, ଯେଉଁ କଂଗ୍ରେସ ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦକୁ ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ହିଂସା, ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା ଓ ପଛୁଆଙ୍କୁ ପଛୁଆ ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେଇଥାଏ ।, ଯାହାଙ୍କ ଶାସନରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭାବେ ଦେଶ କଂଗ୍ରେସ ଛାଡିଥିଲା । ଶତ୍ରୁଙ୍କୁ ଏକ ବିଶାଳ ଜମି ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିବା କଂଗ୍ରେସ, ଦେଶର ସେନାର ଆଧୁନିକୀକରଣକୁ ଅଟକାଇଥିବା କଂଗ୍ରେସ ଆଜି ଆମକୁ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ଭାଷଣ ଦେଉଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ଥିବା କଂଗ୍ରେସ ସେହି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ରହୁଛି ଯେ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ କୃଷି ଜରୁରୀ । ଜାତୀୟକରଣ ହେବ ନା ଘରୋଇକରଣ ହେବ ତାହା ସ୍ଥିର କରିପାରୁନଥିବା କଂଗ୍ରେସ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ପଡ଼ିଛି । ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୧୨ ନମ୍ବରରୁ ୧୧ ନମ୍ବରକୁ ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା କଂଗ୍ରେସ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୧୨ ନମ୍ବରରୁ ୧୧ ନମ୍ବରକୁ ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା । ଆଉ ୧୨ରୁ ୧୧ କୁ ଆସିବାକୁ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼େ ନାହିଁ, ଆଗକୁ ବଢିବା ସହିତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ବଢିଥାଏ, ଆମେ ଏହାକୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୫ ନମ୍ବରରେ ପହଞ୍ଚାଇଛୁୁ ଏବଂ ଏହି କଂଗ୍ରେସ ଆମକୁ ଏଠାରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ଉପରେ ଲମ୍ବା ଭାଷଣ ଦେଉଛି ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବାବା ସାହେବଙ୍କ ବଦଳରେ ବାବା ସାହେବଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ଦେବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚନା କରୁନଥିବା ସାଧାରଣ ବର୍ଗର ଗରିବଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଦେଇନଥିବା କଂଗ୍ରେସ ନିଜ ପରିବାରକୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ଦେଉଥିଲା । ଦେଶର ରାସ୍ତାଘାଟ, ପ୍ରତି ଗଳିରେ ଓ ଛକରେ ନିଜ ପରିବାର ନାଁରେ ପାର୍କ କରିଥିବା କଂଗ୍ରେସ ଆମକୁ ଉପଦେଶ ଦେଉଛି କି? ସେମାନେ ଆମକୁ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଉପରେ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛନ୍ତି କି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ନିଜ ନେତାଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନାହିଁ, ନିଜ ନୀତିର କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନାହିଁ, ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଛି କଂଗ୍ରେସ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ ଅଭିଯୋଗ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ଆମେ କାହିଁକି ଏହା କହୁଛୁ, ଆମେ କାହିଁକି ଏହା ଦେଖୁଛୁ । ତାଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳକୁ ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱ କାହିଁକି ଏମିତି ଦେଖୁଥିଲା, ଦେଶ କାହିଁକି କ୍ରୋଧିତ ହେଲା, ଦେଶ କାହିଁକି ଏତେ କ୍ରୋଧିତ ହେଲା, ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଜୀ, ଆମ କଥା, ଆମ ନିଜ କର୍ମର ଫଳ ଓ ଏବେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଜନ୍ମରେ ନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହି ଜନ୍ମରେ ଅଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ କାହାକୁ ଖରାପ କହୁନାହୁଁ, ଆମେ କାହିଁକି ଖରାପ କହିବୁ, ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏତେ କିଛି କହିଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ମୁଁ କ'ଣ କହିବା ଦରକାର । ମୁଁ ଗୃହରେ ଏକ ପ୍ରକାର ବୟାନ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଉଦାହରଣ ପଢୁଛି - ସଦସ୍ୟମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ଉଦାହରଣ, ସଦସ୍ୟମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମନ୍ଥର ହୋଇଛି ଏବଂ ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଗତ ୨ ବର୍ଷ ଧରି ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାର କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଚଳିତ ଆକାଉଣ୍ଟ ନିଅଣ୍ଟ ଆମ ଆଶାଠାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଏହି ଉଦାହରଣଟି ପଢିଲି । ଏହା କୌଣସି ବିଜେପି ନେତାଙ୍କ ଉଦାହରଣ ନୁହେଁ, ନା, ଏହି ଉଦାହରଣ ମୋର ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ୟୁପିଏ ସରକାରର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନମୋହନ ସିଂହ ଜୀ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ କହିଥିଲେ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଛି ବୋଲି ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବେ ମୁଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଉଦାହରଣ ପଢ଼ିଲି, ମୁଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଉଦାହରଣ ପଢ଼ିଲି- ଦେଶରେ ବ୍ୟାପକ କ୍ରୋଧ ରହିଛି, ସରକାରୀ ପଦବୀର ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ନେଇ ବହୁତ କ୍ରୋଧ ରହିଛି, ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର କିପରି ଦୁରୁପଯୋଗ ହେଉଥିଲା, ମୁଁ ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏହା କରିନଥିଲି, ଏହା ମଧ୍ୟ ତତ୍କାଳୀନ ଡକ୍ଟର ମନମୋହନ ସିଂହଜୀ କରିଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ନେଇ ରାଜରାସ୍ତାକୁ ଓହ୍ଲାଇଥିଲା, ରାଜରାସ୍ତାରେ ଆନ୍ଦୋଳନ ଚାଲିଥିଲା । ଏବେ ମୁଁ ତୃତୀୟ ଉଦାହରଣ ପଢ଼ିବି - ସଂଶୋଧନର କିଛି ଧାଡ଼ି ଅଛି, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହା ଶୁଣନ୍ତୁ - ଟିକସ ଆଦାୟରେ ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇଛି, ଏଥିପାଇଁ ଜିଏସଟି ଅଣାଯିବା ଉଚିତ, ରାସନ ଯୋଜନାରେ ଲିକେଜ୍ ହେଉଛି, ଯେଉଁକାରଣରୁ ଦେଶର ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡିବ । ସରକାରୀ ଠିକା କିପରି ଦିଆଯାଉଛି ତାକୁ ନେଇ ସନ୍ଦେହ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର ମନମୋହନ ସିଂହ ମଧ୍ୟ ଏହା କହିଥିଲେ । ଏବଂ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଆଉ ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ଯାଉଛି, ୧୫ ପଇସା ପହଞ୍ଚିବ । ସଂସ୍କାର, ଅସୁସ୍ଥତା ଜଣାଥିଲା, ସୁଧାରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରସ୍ତୁତି ନଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହାକୁ ନେଇ ଜୋରସୋରରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । କଂଗ୍ରେସର ୧୦ବର୍ଷର ଇତିହାସକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଫାଇଭ୍ ଇକୋନୋମିରେ ଏହା ବିଶ୍ୱରେ କୁହାଯାଇଥିଲା, ମୁଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦୁନିଆ କହୁଛି ଫାଇଭ୍ ଫାଇଭ୍ । ପଲିସି ପାରାଲିସିସ୍ ବୋଲି ସେମାନଙ୍କ ପରିଚୟ ପାଲଟିଥିଲା । ଏବଂ ଆମର ୧୦ ବର୍ଷ ହେଉଛି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ଅର୍ଥନୀତି । ଆମର ବଡ଼ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ଦଶ ବର୍ଷ ମନେ ରହିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଦେଶକୁ ସେହି କଠିନ ସମୟରୁ ବାହାର କରିଛୁ । ଏହି ଦେଶ ସେମିତି ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ ଇଂରେଜମାନଙ୍କୁ ଗୃହରେ ସ୍ମରଣ କରାଗଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜା ଓ ମହାରାଜାମାନଙ୍କର ସେହି ସମୟରେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା, ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି କିଏ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରିତ ହୋଇଥିଲା । କଂଗ୍ରେସ ଦଳକୁ କିଏ ଜନ୍ମ ଦେଲା ବୋଲି ମୁଁ ପଚାରିବି ନାହିଁ, ପଚାରିବି ନାହିଁ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ କିଏ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା? ଯଦି ଆପଣ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନଥିଲେ, ତେବେ ଆପଣ କାହିଁକି ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଦଣ୍ଡ ବିଧିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲେ ନାହିଁ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ଆପଣ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନଥିଲେ, ତେବେ ଶହ ଶହ ବ୍ରିଟିଶ ଯୁଗର ଆଇନ କାହିଁକି ଜାରି ରହିବ? ଯଦି ଆପଣ ଇଂରେଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନଥିଲେ, ତେବେ ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ରେଡ୍ ଲାଇଟ୍ ସଂସ୍କୃତି, ଏହି ରେଡ୍ ଲାଇଟ୍ ସଂସ୍କୃତି କାହିଁକି ଜାରି ରହିଲା? ଯଦି ଆପଣ ଇଂରେଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ନଥିଲେ, ତେବେ ଭାରତର ବଜେଟ୍ ସନ୍ଧ୍ୟା ୫ଟାରେ ଆସୁଥିଲା, କାରଣ ଏହା ବ୍ରିଟିଶ ସଂସଦର ସକାଳ ସମୟ ଥିଲା । ବ୍ରିଟିଶ ସଂସଦ ସପକ୍ଷରେ ଅପରାହ୍ନ ୫ଟାରେ ବଜେଟ୍ କରିବାର ପରମ୍ପରା ଆପଣ କାହିଁକି ଜାରି ରଖିଲେ? ଇଂରେଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କିଏ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥିଲେ? ଯଦି ଆପଣ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରିତ ହୋଇନଥିଲେ, ତେବେ ଆମ ସେନାର ପ୍ରତୀକଉପରେ ଦାସତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ କାହିଁକି ଥିଲା? ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ହଟାଉଛୁ । ଯଦି ଆପଣ ଇଂରେଜଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇ ନଥିଲେ, ତେବେ ରାଜପଥକୁ କାହିଁକି ମୋଦୀଙ୍କୁ କର୍ତବ୍ୟ ପଥ ହେବା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ଆପଣ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନଥିଲେ, ତେବେ ଆଜି ବି ଏହି ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ବ୍ରିଟିଶ ଶକ୍ତିର ଚିହ୍ନ କାହିଁକି ଝୁଲୁଥିଲା?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ଆପଣ ଇଂରେଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନଥିଲେ, ତେବେ ଏହି ଦେଶର ସେନାର ସୈନିକମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଳିଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି , କିନ୍ତୁ ଆପଣ ସୈନିକମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ, ଆପଣ ଏହାକୁ କାହିଁକି ନିର୍ମାଣ କଲେ ନାହିଁ? ଯଦି ଆପଣ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନଥିଲେ, ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନଥିଲେ ତେବେ ଆପଣ ଭାରତୀୟ ଭାଷାକୁ କାହିଁକି ହୀନଭାବନାରେ ସହ ଦେଖୁଥିଲେ? ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ପାଠ ପଢ଼ିବା ପ୍ରତି ଆପଣ କାହିଁକି ଉଦାସୀନ ଥିଲେ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ଆପଣ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରିତ ହୋଇନଥିଲେ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ କହିବାରେ କିଏ ଅଟକାଇଥିଲା? ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମହୋଦୟ ଆପଣ ଯେଉଁ ପ୍ରଭାବରେ କାମ କରୁଥିଲେ ତାହାର ଶତାଧିକ ଉଦାହରଣ ଦେଇପାରିବି ଏବଂ ଦେଶ କଥା ଶୁଣିବା ସମୟରେ ଏହି ସବୁ କଥା ମନେ ରହିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ । କଂଗ୍ରେସ ଏହି କାହାଣୀପ୍ରଚାର କଲା ଏବଂ ସେହି କାହାଣୀର ପରିଣାମ କ'ଣ ହେଲା ଯେ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ରୀତିନୀତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ହୀନ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉ ଥିଲା, ଏବଂ ରକ୍ଷଣଶୀଳ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଗଲା । ଏବଂ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆମ ର ଅତୀତ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କରିଛୁ । ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ମାନ୍ୟତାକୁ ଗଳି ଦେଉଛନ୍ତି, ଭଲ ପରମ୍ପରାକୁ ଗାଳିଦେଉଥିଲେ , ତେଣୁ ଆପଣ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଅଟନ୍ତି, ଦେଶରେ ଏଭଳି ଅନେକ କାହାଣୀ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଆଉ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ କେଉଁଠି ଥିଲା ତାହା ବିଶ୍ୱ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣେ । ଅନ୍ୟ ଦେଶରୁ ଆମଦାନୀକୁ ଏକ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଯଦି ଭାରତର କୌଣସି ଜିନିଷ ଦ୍ୱିତୀୟ ମାନର ହୁଏ, ତେବେ ଏହି ମାନ୍ୟତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଷ୍ଟାଟସ୍ ଚିହ୍ନ ବାହାରୁ ଆସିଥିଲା, ଯାହାକୁ'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଫରେନ୍‌' ମାନ୍ୟତା ମିଳିଥିଲା । ଏହି ଲୋକମାନେ ଏବେ ବି ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାରୁ ଦୂରେଇ ରହୁଛନ୍ତି, ମୋ ଦେଶର ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାମ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ କଥା ବାହାରୁନାହିଁ । ଆଜି କାଲି ଯଦି କେହି ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କଥା କହୁଛନ୍ତି, ତା'ହେଲେ ସେମାନଙ୍କ ପେଟରେ ମୂଷା ଦୌଡ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶ ଏସବୁ ଦେଖିସାରିଛି ଏବଂ ଏବେ ଏହା ବୁଝିସାରିଛି ଏବଂ ଆପଣ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପରିଣାମ ଭୋଗୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଆମକୁ କେବଳ ଚାରିଟି ବୃହତ୍ତମ ଜାତି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଯୁବକ, ମହିଳା, ଗରିବ ଏବଂ ଆମର ଅନ୍ନଦାତା । ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ର ସମସ୍ୟା ପ୍ରାୟତଃ ସମାନ, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଏବଂ ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ଏହା ୧୯-୨୦ ର ଫରକ ପକାଇବ, କିନ୍ତୁ ଏହି ଚାରିଟି ବିଭାଗର ସମାଧାନର ଉପାୟ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଅଟେ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ସେ ଏହି ୪ଟି ସ୍ତମ୍ଭକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶକୁ ବହୁତ ଉପଯୁକ୍ତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଇଛନ୍ତି, ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଥାଉ, ଯଦି ଆମେ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ସାକାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତେବେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଚିନ୍ତାଧାରା କାମ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସ୍ୱାର୍ଥପର ଏଜେଣ୍ଡା, ମୁଁ ଓ ମୋର ଖେଳ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦେଶକୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ପରିଣତ କରିପାରିବ ନାହିଁ । କଂଗ୍ରେସ, ଆଜିକାଲି ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି, ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ କାହିଁକି ପୁଣି ଥରେ ଜାତିର କଥା ହେଉଛି । କିନ୍ତୁ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଲେ ପ୍ରଥମେ ସେମାନଙ୍କ ଘର ପଛପଟକୁ ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନେ ଜାଣିପାରିବେ ସେମାନେ କ'ଣ କରିଛନ୍ତି । ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଓ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କର ଜନ୍ମରୁ କଂଗ୍ରେସ ସେମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯଦି ବାବାସାହେବ ନଥାନ୍ତେ, ତେବେ ବୋଧହୁଏ ଏହି ଏସସିଏସଟିଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣ ମିଳିନଥାନ୍ତା କି ନାହିଁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋ ମନରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବଂ ମୁଁ ଏହା କହୁଛି, ଏହା ପଛରେ ମୋ ର ପ୍ରମାଣ ଅଛି । ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଜିଠାରୁ ନୁହେଁ, ସେବେଠାରୁ ଏହା ଏମିତି ବୋଲି ମୋ ପାଖରେ ପ୍ରମାଣ ଅଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଏଠାରେ କହିବାକୁ ଆସିନାହିଁ, କେବଳ ପ୍ରମାଣ ବ୍ୟତୀତ, ମାନନୀୟ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେଠାରୁ ଜିନିଷ ଉଠିଛି, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ମୋର ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ପରିଚୟ ଏହା ୧୦ ବର୍ଷ ହୋଇଗଲାଣି । ଥରେ, ଏବଂ ମୁଁ ଆଜିକାଲି ନେହେରୁଜୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ସମ୍ମାନର ସହ ମନେ ପକାଉଛି, କାରଣ ଆମର ସହକର୍ମୀମାନେ ଆଶା କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସେ ବେଳେବେଳେ କିଛି କହିବେ । ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଥରେ ନେହେରୁ ଜୀ ଏକ ଚିଠି ଲେଖିଥିଲେ । ଏବଂ ଏହି ଚିଠି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଲେଖାଯାଇଥିଲା, ମୁଁ ଏହାର ଅନୁବାଦ ପଢୁଛି, ସେ ଲେଖିଥିଲେ, ଏହା ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ସେହି ସମୟରେ ଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଲେଖିଥିବା ଚିଠି, ମୁଁ ଅନୁବାଦ ପଢିଲି - ମୁଁ କୌଣସି ସଂରକ୍ଷଣ ପସନ୍ଦ କରେ ନାହିଁ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଚାକିରିରେ ସଂରକ୍ଷଣ କୁ ପସନ୍ଦ କରେ ନାହିଁ, ଅପାରଗତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପକୁ ମୁଁ ବିରୋଧ କରୁଛି, ଯାହା ଦ୍ୱିତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଆଗେଇ ନେଇଥାଏ । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଙ୍କ ଚିଠି । ଆଉ ତା'ପରେ ମୁଁ କହୁଛି ଏଠାରେ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହାର ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି । ନେହେରୁ କହୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସିଙ୍କୁ ଚାକିରିରେ ସଂରକ୍ଷଣ ମିଳେ ତେବେ ସରକାରୀ କାମର ମାନ ଖସିଯିବ । ଏବଂ ଆଜି ଆପଣ ଯେଉଁ ଡାଟା ଗଣନା କରୁଛନ୍ତି, ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି, ଏହାର ମୂଳ ଏଠାରେ ଅଛି । କାରଣ ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିଯୁକ୍ତି ବନ୍ଦ କରିଦେଇଥିଲେ, ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଯଦି ସେହି ସମୟରେ ସରକାରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଥାଆନ୍ତା ଏବଂ ପଦୋନ୍ନତି କରି ସେମାନେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନେ ଆଜି ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥାନ୍ତେ ।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଏହି ଉଦାହରଣ ପଢୁଛି, ଆପଣ ଏହାକୁ ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ । ମୁଁ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ପଢୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ନେହେରୁ ଜୀ ଯାହା କହିଥିଲେ ତାହା କଂଗ୍ରେସ ପାଇଁ ସବୁବେଳେ ପଥରୋର ଲେଖିଲା ଭଳି ହୋଇଥାଏ । ନେହେରୁ ଜୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପଥର ରେଖା । ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଆପଣ ଯାହା କୁହନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏଭଳି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ଅସଂଖ୍ୟ ଉଦାହରଣ ଦେଖିପାରୁଛି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦେବି ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ସେହି ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । କଂଗ୍ରେସ ୭ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସିଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଥିଲା । ଧାରା ୩୭୦, ଆମେ କେତେ ଜିତିବୁ ସେ ବିଷୟରେ ମୁଁ କହୁନାହିଁ । ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ପରେ ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଏସସି, ଏସଟି ଓ ଓବିସିଙ୍କୁ ସେହି ଅଧିକାର ମିଳିଲା ଯାହା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପାଉଥିଲେ, ତାହାକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଥିଲା । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଜଙ୍ଗଲ ଅଧିକାର ଆଇନ ନଥିଲା । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଅତ୍ୟାଚାର ନିବାରଣ ଆଇନ ନଥିଲା, ଆମେ ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଧିକାର ଦେଇଥିଲୁ । ଏପରିକି ଆମ ଏସସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟରେ ଯଦି କେହି ଶେଷ ପିଢ଼ି ଥିଲେ, ତେବେ ଆମର ବାଲ୍ମିକି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସେଠାରେ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆମର ବାଲ୍ମିକି ପରିବାର ମଧ୍ୟ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ରହୁଥିଲେ, ଲୋକଙ୍କ ସେବା ଜାରି ରଖିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ବାସସ୍ଥାନର ଅଧିକାର ଦିଆଯାଇନଥିଲା । ଏହା ହେଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱୟଂ ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଓବିସିଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବିଲ୍ ମଧ୍ୟ ଗତକାଲି, ଫେବୃଆରୀ ୬ ତାରିଖ ରେ ଲୋକସଭାରେ ପାରିତ ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏସ୍ ସି, ଏସ୍ ଟି, ଓବିସିରେ କଂଗ୍ରେସ ଓ ସହଯୋଗୀମାନେ ସବୁବେଳେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । ବାବାସାହେବଙ୍କ ରାଜନୀତି ଓ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ସେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ି ନାହାନ୍ତି । ବିବୃତି ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ନିର୍ବାଚନରେ ଯାହା କୁହାଯାଇଥିଲା ତାହା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି । ଏପରିକି ଭାରତ ରତ୍ନ ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନଥିଲେ । ତାହା ମଧ୍ୟ ବିଜେପି ସମର୍ଥନରେ ଏବଂ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ବାବା ସାହେବଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ମିଳିଥିଲା । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ସୀତାରାମ କେଶରୀଙ୍କୁ କଂଗ୍ରେସ ଦଳର ସଭାପତି ଅତି ପଛୁଆ ଜାତିରୁ ଉଠାଇ ଆଣି ଫୁଟପାଥ୍‌, ଓବିସିରେ ଫିଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲେ । ସେହି ଭିଡିଓ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ଦେଶ ଏହାକୁ ଦେଖିସାରିଛି । ସୀତାରାମ କେଶରୀଙ୍କୁ ସହିତ କ'ଣ ହୋଇଥିଲା ।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେମାନଙ୍କର ଜଣେ ପରାମର୍ଶଦାତା ଆମେରିକାରେ ବସିଛନ୍ତି, ଯିଏ କି ଗତ ନିର୍ବାଚନରେ ଯାହା ଘଟିଥିଲା ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲେ । ଆଉ କଂଗ୍ରେସ ଏହି ପରିବାରର ଅତି ନିକଟତର । ସେ ସମ୍ବିଧାନର ରଚୟିତା ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଅଣଦେଖା କରିବାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ।
ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏନ୍ ଡିଏ ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ଝିଅଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥୀ କରିଥିଲା । ଆପଣଙ୍କର ଆମ ପ୍ରତି ଆଦର୍ଶଗତ ବିରୋଧ ଅଛି, ଏହା ଗୋଟିଏ କଥା । ଯଦି ଆମର ଆଦର୍ଶଗତ ବିରୋଧ ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଆପଣ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଜଣେ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ରଖିଥାନ୍ତେ, ମୁଁ ବୁଝିପାରିଥାନ୍ତା । କିନ୍ତୁ କୌଣସି
ଆଦର୍ଶଗତ ବିରୋଧ ନଥିଲା, କାରଣ ଆମଠାରୁ ଯାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥୀ କରିଥିଲେ । ତେଣୁ କୌଣସି ଆଦର୍ଶଗତ ବିରୋଧ ନଥିଲା, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତିବାଦ ଏକ ଆଦିବାସୀ ଝିଅ ପାଇଁ ଥିଲା । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ଏବଂ ସାଙ୍ଗମା ଜୀ ନିର୍ବାଚନ ଲଢୁଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଆଦିବାସୀ ଥିଲେ । ଆଉ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୀ ଶ୍ରୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ଘଟଣା କିଛି କମ୍ ନୁହେଁ । ଏହି ଦେଶରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦାୟୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଟିରୁ ଏଭଳି କଥା ବାହାରିଛି, ସେମାନେ ଲଜ୍ଜାରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବା ଉଚିତ୍ । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏଭଳି ଭାଷା କହୁଛି, ମନରେ ଯେଉଁ କଠୋରତା ରହିଛି, ତାହା କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଏମିତି ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଛି । ଆମେ ଏନଡିଏ ଭିତରେ ୧୦ବର୍ଷ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛୁ । ପ୍ରଥମ ଦଳିତ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଦିବାସୀ, ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା କ\'ଣ ତାହା ଆମେ ସର୍ବଦା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ବିଷୟରେ କହୁଛି । ମୁଁ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏନଡିଏ ନୀତି ବିଷୟରେ କହୁଛି । ଯଦି ଆପଣ ସେହି ସମାଜକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି, ତେବେ କେଉଁ ସମାଜ ହିତାଧିକାରୀ, କିଏ ଲୋକ? ଏହି ବସ୍ତିରେ ରହିବା ପାଇଁ କାହାକୁ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ? ଏମାନେ କେଉଁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର? ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅସୁବିଧା ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି, ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବଞ୍ଚିତ ରହିବାକୁ ପଡିଲା, ସମାଜ କିଏ? ଆମେ ଯେତିକି କାମ କରିଛୁ ତାହା ଏହି ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସି ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପାଇଁ । ବସ୍ତିରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି, ତେଣୁ ମୋ ର ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଭାଇମାନେ ଏହାକୁ ପାଇଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭାବରୁ ପ୍ରତିଥର ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଗର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଥିବା ବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଲାଭ ଦେବା ର କାର୍ଯ୍ୟ ଆମ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଭଲ ଜୀବନ ଯାପନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ । ଏହି ପରିବାରର ମା\' ଭଉଣୀମାନେ ଧୂଆଁରେ ଖାଦ୍ୟ ରୋଷେଇ କରି ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ଦେଇଥିଲୁ, ସେମାନେ ଏହି ପରିବାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି । ମାଗଣା ରାସନ, ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା, ଏମାନେ ମୋ ପରିବାରର ହିତାଧିକାରୀ । ସମାଜର ଏହି ବର୍ଗର ମୋ ର ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ଆମର ସମସ୍ତ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ ଏମିତି କିଛି କାହାଣୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା, ଅନ୍ତତଃ ଏଭଳି ତଥ୍ୟକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କଲେ କାହାର ଭଲ ହେବ? ଏପରି କରି ଆପଣ ନିଜ ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ ମଧ୍ୟ ଖାଉଛନ୍ତି । ସେମାନେ ନିଜର ସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ ହରାଉଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଶିକ୍ଷାର ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ରଖାଯାଇଥିଲା । କିପରି ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏସସି ଓ ଏସଟି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ୧୦ ବର୍ଷରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ନାମଲେଖା ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଡ୍ରପଆଉଟ୍ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୧୨୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୪୦୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ ରହିଛି । ଆପଣ କାହିଁକି ଏସବୁ କଥାକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣ କାହିଁକି ଏପରି କରୁଛନ୍ତି? ମୁଁ ତାହା ବୁଝିପାରୁନାହିଁ ।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୨ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି । ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏହା ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ ଯେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଓ ଆଦିବାସୀ ପୁଅ ଝିଅମାନେ କଲେଜର ଦ୍ୱାର ମଧ୍ୟ ଦେଖି ପାରିନଥିଲେ । ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲି, ସେତେବେଳେ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଘଟଣା ଆସିଥିଲା । ଗୁଜରାଟର ଉମରଗାଓଁଠାରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଏକ ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅଞ୍ଚଳ । ଆମ ଦିଗବିଜୟ ସିଂହଙ୍କ ଜ୍ୱାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଛନ୍ତି । ସେହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଜ୍ଞାନ ବିଭାଗର ଗୋଟିଏ ବି ବିଦ୍ୟାଳୟ ନଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେଠାକୁ ଯାଇଥିଲି, ଏବେ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ବିଭାଗ ବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିବ ନାହିଁ, ତେବେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଓ ମେଡିସିନ୍ ର ପ୍ରଶ୍ନ କେଉଁଠି ଉଠୁଛି । ଏପରି ସର୍ବନିମ୍ନ ଜିନିଷ ଏବଂ ଆପଣ ଏଠାରେ କ'ଣ ଭାଷଣ ଦେଉଛନ୍ତି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଗୃହ ଗର୍ବିତ ହେବ ଯେ ଆପଣ ସେହି ଗୃହରେ ବସିଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ଏକ ସରକାର ଅଛି ଯିଏ ଏକ ସରକାରର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ଏତେ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି । ଆପଣ ସେହି ସମାଜର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କ ମନୋବଳ ବଢ଼ାନ୍ତୁ । ସେମାନେ ଯେପରି ଦେଶର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଆମର ଏସସି ଏବଂ ଏସଟି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନାମଲେଖା, ମୁଁ କିଛି ତଥ୍ୟ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନାମଲେଖା ୪୪% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନାମଲେଖା ୬୫% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ଓବିସି ସମାଜର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନାମଲେଖାରେ ୪୫% ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୋର ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ ଓ ବଞ୍ଚିତ ପରିବାରର ପିଲାମାନେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଯିବେ, ଡାକ୍ତର ହେବେ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହେବେ, ସେହି ସମାଜରେ ଏବଂ ସେହି ଦିଗରେ ଏକ ନୂତନ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଆମର ସମସ୍ତଙ୍କର ହେଉଛି ମୌଳିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କିଛି ସମୟ ନେବା କିନ୍ତୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଶିକ୍ଷାକୁ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଦୟାକରି କୁହନ୍ତୁ ଯଦି କୌଣସି ସୂଚନାରେ ଅଭାବ ଅଛି, ତେବେ ଆମକୁ କୁହନ୍ତୁ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ତଥ୍ୟ ଦେବୁ । କିନ୍ତୁ ଏପରି କାହାଣୀ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ର ଖ୍ୟାତି ମଧ୍ୟ କମୁଛି, ଆପଣଙ୍କ କଥାର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଯାଏ, ବେଳେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ଦୟା ଆସିଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ! ଏହା ଏକ ସ୍ଲୋଗାନ ନୁହେଁ, ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଏତେ ସବୁ କାମ କରାଯାଏ, ଧରାନ୍ତୁ କେହି କବିତା ଲେଖି ପଠାଇଥିଲେ, କବିତାଟି ବହୁତ ଲମ୍ବା ଥିଲା ଏଥିରେ ଏକ ବାକ୍ୟ ଅଛି-
ମୋଦିକି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କା ଦୌର ହେ,
ନୟା ଭାରତ କୀ ଭୋର,
ଆଉଟ ଅଫ ୱାରେଣ୍ଟି ଚଲ ରହି ଦୁକାନେଁ,
ଆଉଟ ଆଫ ୱାରେଣ୍ଟି ଚଲ ରହି ଦୁକାନେଁ,
ଖୋଜେଁ ଆପନୀ ଠୋର
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିରାଶା ପ୍ରଚାରରେ ପ୍ରୟାସ ଗର୍ତରେ ବୁଡି ଯାଇଛନ୍ତି ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ନିରାଶା ବିସ୍ତାର କରିବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବାକି ନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଶକ୍ତି ଆଉ ବଞ୍ଚିତ ନାହିଁ, ଆଶାର ସଂଚାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଯେଉଁମାନେ ନିଜେ ନିରାଶାରେ ବୁଡି ରହିଛନ୍ତି ବ୍ୟାପିବାର ଯେଉଁ ମାନେ ନିରାଶରେ ବୁଡି ରହିଛନ୍ତି ସବୁସ୍ଥାନରେ ନିରାଶା, ନିରାଶା, ନିରାଶା ବ୍ୟାପିବାର ଯେଉଁ ଖେଳ ଚାଲିଛି ଏବଂ ସତକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ନା ନିଜ ପାଇଁ ଭଲ କରିପାରିବେ ନା ଦେଶ ପାଇଁ ଭଲ କରିପାରିବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପ୍ରତିଥର ଗୋଟିଏ ଗୀତ ଗାନ କରାଯାଏ । ସମାଜର କିଛି ବର୍ଗକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବା ପାଇଁ ବାସ୍ତବତା ବିନା ଏଭଳି ବାକ୍ୟ ଉଚ୍ଚାରଣ କରାଯାଏ । ମୁଁ ଦେଶ ସାମ୍ନାରେ କିଛି ବାସ୍ତବତା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏଭଳି ବିଷୟଉପରେ ବିତର୍କ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଜଣାପଡିପାରିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ ସରକାରୀ କଂପାନିଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସବୁ ପ୍ରକାରର ଅଭିଯୋଗ ଆସିଥିଲା । ଅଭିଯୋଗ ହେଉଛି? ମୁଣ୍ଡ, ପାଦ କିମ୍ବା କପାଳ କିଛି ନୁହେଁ, କେବଳ ଲଗାଇବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ ମାରୁତିର ସେୟାରରେ କ'ଣ ଚାଲିଥିଲା ତାହା ଦେଶ ମନେ ପକାଉଛି । ସେହି ସମୟରେ ଶୀର୍ଷକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିଲା । ମାରୁତି ଷ୍ଟକ୍ ରେ କ'ଣ ଚାଲିଥିଲା? ମୁଁ ଏହାର ଗଭୀରତା ଭିତରକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ, ନଚେତ୍ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏତେ ପାଣି ପହଞ୍ଚିବ ଯେ ବୋଧ ହୁଏ କରେଣ୍ଟ ଲାଗିବ । ତେଣୁ ମୁଁ ଏତେ ଦୂରଯିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶକୁ ଜାଣିବା ଜରୁରୀ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲି । ମୋର ଚିନ୍ତାଧାରା ସ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ସ୍ୱାଧୀନ । ଯେଉଁମାନେ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାର ବଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ର ଆଉ କିଛି ନାହିଁ । ସେମାନେ ସେହି ପୁରୁଣା କାଗଜପତ୍ର ଧରି ବୁଲୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ କହିଛି ଯେ ଆମେ ପିଏସ୍ୟୁ ବିକ୍ରି କରିଛୁ, ପିଏସ୍ୟୁ ବୁଡ଼ାଇଛୁ, ସବୁ ପ୍ରକାର ଘଟଣା ଏଠାରେ ଘଟୁଛି ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ଲୋକଙ୍କ ପାଟିରୁ ଶୁଣୁଛୁ । ମନେ ଅଛି ବିଏସଏନଏଲ, ଏମଟିଏନଏଲର ବିନାଶକାରୀ କିଏ ଥିଲେ? ସେହି ସମୟ କ'ଣ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ବିଏସଏନଏଲ ଏବଂ ଏମଟିଏନଏଲ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା? କେବଳ ମନେରଖନ୍ତୁ କ'ଣ ଏଚ୍‌ଏଏଲ୍ ତାଙ୍କ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାକୁ ନଷ୍ଟ କରୁଥିଲେ? ଆଉ ଗେଟ୍‌ରେ ହାଲ୍ ନାଁରେ ଭାଷଣ ଦେଇ ୨୦୧୯ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବାର ଏଜେଣ୍ଡା ସ୍ଥିର ହୋଇଥିଲା । ଯେଉଁମାନେ ହାଲ୍ କୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ହାଲ୍ ର ଗେଟ୍ ନିକଟକୁ ଯାଇ ଭାଷଣ ଦେଉଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କିଏ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆକୁ ନଷ୍ଟ କଲା, କିଏ ନଷ୍ଟ କଲା, କିଏ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଆଣିଲା । କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଓ ୟୁପିଏ ୧୦ ବର୍ଷର ଏଭଳି ଅପଚୟରୁ ମୁହଁ ଫେରାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ଦେଶ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ସଫଳତା ବିଷୟରେ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଆପଣ ଯେଉଁ ବିଏସ୍ ଏନ୍ ଏଲ୍ କୁ ନଷ୍ଟ କରି ଚାଲିଯାଇଥିଲେ, ସେହି ବିଏସ୍ ଏନ୍ ଏଲ୍ ଆଜି ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ୪ଜି, ୫ଜି ଆଡ଼କୁ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେମାନେ ହାଲ୍‌କୁ ନେଇ ଏତେ ଭ୍ରମ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ, ଆଜି ହାଲ୍ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣରରେ ଉତ୍ପାଦନ ଦେଉଛି । ରେକର୍ଡ ପରିମାଣରେ ରାଜସ୍ୱ ଉତ୍ପାଦନ ହାଲ୍ । ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏତେ ହଟ୍ଟଗୋଳ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ହାଲ୍ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ହେଲିକପ୍ଟର ନିର୍ମାତା କମ୍ପାନୀ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆମେ ଏହାକୁ କେଉଁଠାରେ ଛାଡିଥିଲୁ, ଆମେ କୁଆଡ଼େ ଯାଇ ପହଞ୍ଚାଇଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜଣେ କମାଣ୍ଡୋ ଯିଏ ଏଠାରେ ନାହାନ୍ତି, ଏଲଆଇସି ବିଷୟରେ କିପରି ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠୋର ବୟାନ ଦେବେ ତାହା ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ । ଏଲଆଇସି ସହିତ ଏପରି ଘଟିଲା, ଏଲଆଇସି ପାଇଁ ଏମିତି ହେଲା, ଏଲଆଇସି ପାଇଁ ଯେତେ ଏମିତି ହୋଇଗଲା । ଏଲଆଇସି ପାଇଁ ସବୁ ଭୁଲ କଥା କହିଲେ, ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର କରିବା, ମିଛ ପ୍ରଚାର କରିବା, କାହାକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏହା ଉପାୟ ଏବଂ କୌଶଳ ସଦୃଶ, ଯଦି ଗାଁରେ ଏକ ବଡ ବଙ୍ଗଳା ଅଛି, ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ନେବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ସେମାନେ ଏମିତି କଥା କରନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ଭୂତ ବଙ୍ଗଳା ଏଠାକୁ ଯିଏ ଯାଇଥାଏ, ସେମାନେ ଏପରି କଥା କୁହନ୍ତି ଯେ କେହି ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ତା'ପରେ ସେମାନେ ଯାଇ ଏହାକୁ ଧରିଥାନ୍ତି । ଏଲଆଇସି, ଏଲଆଇସି କ’ଣ ଚାଲିଲା?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋ ଛାତି ଖୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ମୋ ଆଖିକୁ ଉଚ୍ଚକରି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଜି ଏଲଆଇସି ସେୟାର ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ କାରବାର କରୁଛି । କାହିଁକି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବେ ପ୍ରଚାର କରାଯାଉଛି, ପିଏସୟୁ ବନ୍ଦ, ପିଏସୟୁ ବନ୍ଦ, ପିଏସୟୁ ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା । ଏବେ ତାହା କ\'ଣ ତାହା ମଧ୍ୟ ମନେ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । କେବଳ କେହି ଏହାକୁ ଧରିନେଇଥିଲେ । ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୨୩୪ଟି ପିଏସ୍ୟୁ ଥିଲା । ୨୦୧୪ ତାଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷର ୟୁପିଏ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ । ସେମାନେ ୨୦୧୪ରେ ଛାଡିଲେ ୨୩୪ ରନ୍‌, ଆଜି ୨୫୪ ଅଛନ୍ତି । ୨୩୪ ଜଣ ଥିଲା ଆଜି ୨୫୪ ଅଛି । ଏବେ ଭାଇ, ସେମାନେ କେଉଁ ଗଣିତ ଜଣିଛନ୍ତି ଏବେ ଏହାକୁ ବିକ୍ରି କରିବା ପରେ ୨୫୪ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଆପଣ କ'ଣ କ’ଣ ସବୁ କରୁଛନ୍ତି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଅଧିକାଂଶ ପିଏସୟୁ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏବଂ ପିଏସୟୁ ଗୁଡିକ ପ୍ରତି ନିବେଶକଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଯେଉଁମାନେ ଷ୍ଟକ ମାର୍କେଟ ଜାଣନ୍ତି ସେମାନେ କିଛି ବି ବୁଝନ୍ତି । ବୁଝି ନପାରିଲେ କାହାକୁ ପଚାରନ୍ତୁ । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ବିଏସଇ ପିଏସୟୁ ସୂଚକାଙ୍କ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୧୪, ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିବି । ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ନେଟ୍ ଲାଭ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା । ଆଉ ଏହି ଦଶ ବର୍ଷମଧ୍ୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ନେଟ୍ ଲାଭ ହେଉଛି ଅଢେଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା । ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପତ୍ତି ୯.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ୧୭ ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁଠି ସେମାନଙ୍କ ହାତ ଲାଗିଥାଏ, ସେଠାରେ ବୁଡ଼ିଯିବାକୁ ସ୍ଥିର କରାଯାଏ । ଏବଂ ସେମାନେ ତାଙ୍କୁ ଏହି ଅବସ୍ଥାରେ ଛାଡି ଦେଇଥିଲେ । ଆପଣ ଖୁସି ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଆପଣ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ବିସ୍ତାର କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ବଜାରରେ ଏପରି ଭାବରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ବିସ୍ତାର କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସାଧାରଣ ନିବେଶକଙ୍କ ମନ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ପଡିଯିବ। ଆପଣ ତାହା କରିପାରିବେ ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏତେ ଅଧିକ, ଏବେ ସେମାନେ ନିଜ ଯୁବରାଜଙ୍କୁ ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦେଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଏକ ଅଣ-ଷ୍ଟାର୍ଟର, ନା ଏହା ଉତ୍ତୋଳନ କରୁଛି, ନା ଏହାକୁ ଲଞ୍ଚ ୍ କରାଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ଆପଣ ଗତଥର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାନ୍ତେ ତେବେ କେତେ ମଜା ଆସିଥାନ୍ତା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ, ଅଭିନନ୍ଦନ, ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ମୁଁ ଏକ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦେଶ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରୁଛି । କାରଣ ମୁଁ ସେହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ବାହାରକୁ ଆସିଛି । ଆମ ଦେଶ ଭଳି ଦିଗବିଜୟ ଜୀ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରେ କ’ଣ କ’ଣ ସବୁ ହୋଇଥାଏ । ଆମେ ସେହି ଦୁନିଆରୁ ବାହାରକୁ ଆସିଥିଲୁ । ତେଣୁ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଛି, ଆମେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ଶରଦ ରାଓଜୀଙ୍କ ପାଖରେ ଏହା ଅଛି, ତେଣୁ ଏଠାରେ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏହି ସବୁ କଥା ଜାଣନ୍ତି । ଦେବେଗୌଡ଼ା ସାହେବ ସେଠାରେ ଅଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଏହି ଲୋକମାନେ ଏହି ସବୁ କଥା ଜାଣନ୍ତି । ତେଣୁ ଏହାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଆମେ ବୁଝିପାରୁଛୁ । ଆମକୁ ବହିରେ କିଛି ପଢିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ, ଆମେ ଏହା ଅନୁଭବ କରିଛୁ । ଆଉ ଏସବୁ ସତ । ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ୟୁପିଏର ସମଗ୍ର ଶକ୍ତି ଗୁଜୁରାଟକୁ କିଛି ନ କରିବାରେ ଲାଗିପଡ଼ିଥିଲା । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଲୁହ ଝରାଉନାହିଁ, କାନ୍ଦିବାରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ଏତେ ସଙ୍କଟ ସତ୍ତ୍ୱେ ସବୁ ପ୍ରକାର ନିର୍ଯାତନାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ମୋର ସମସ୍ୟା ଏପରି ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ଏଠାରେ କୌଣସି ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କଠାରୁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇନଥିଲି । ସେ କହୁଥିଲେ, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ମୋର ବନ୍ଧୁତା ଅଛି, ମୁଁ ଫୋନରେ କଥା ହେବି, କିନ୍ତୁ ଫଟୋ-ୱୋଟେ୍ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ବାହାରିବ ବୋଲି ଭୟ ଥିଲା । ଏଠାରେ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଭୟଭୀତ ହୋଇପଡ଼ିଥିଲେ । ଏବେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବୁଝିପାରୁଛି । ମୁଁ ଏକଦା ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲି । ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏକ ବଡ଼ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି ଯେ ଆପଣ ଆସନ୍ତୁ, ଦେଖନ୍ତୁ । ସେମାନେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । ତା'ପରେ ସା,ର୍ ଏକ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟି ଗଠନ କରାଗଲା, ବୋଧହୁଏ ସେଠାରୁ ଆଦେଶ ଆସିଲା, ତେଣୁ ଯଦି କେହି ହେଲିକପ୍ଟର ଯୋଗେ ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ଯାଞ୍ଚ କରିବେ, ତେବେ ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ସା,ର୍ ସେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଦକ୍ଷିଣର କେଉଁ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଇଥିଲେ ତାହା ମୋର ମନେ ନାହିଁ । ଏବଂ କହିଲେ ଯେ ଆମେ ବିମାନରୁ ଶୀର୍ଷରୁ ଦେଖିବୁ, ଆମେ ଗୁଜରାଟ ଆସିବୁ ନାହିଁ । ମୁଁ ସୁରଟରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲି, ସେମାନେ ଆସୁଥିଲେ । ଶେଷରେ କ'ଣ ହେଲା ମୁଁ ଜାଣେ । ତେଣୁ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଏଭଳି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୋ ମନ୍ତ୍ର ଥିଲା, ଆଜି ବି ମୋ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ହେଲେ ଦେଶର ବିକାଶ ସମ୍ଭବ । ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ । ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ମାର୍ଗକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଉଚିତ୍ । କେବଳ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଆମେ ଦେଶର ବିକାଶ କରିପାରିବା । ଏହାକୁ ନେଇ କୌଣସି ବିବାଦ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ; କୌଣସି ବିବାଦ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମହୋଦୟ ଯଦି ରାଜ୍ୟ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଚାଲିଥାଏ ତେବେ ମୁଁ ଦୁଇ ପାଦ ଚାଲିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି । ସମବାୟ ସଂଘବାଦ କ'ଣ? ଏବଂ ମୁଁ ସର୍ବଦା କହିଥିଲି ଯେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସମବାୟ ସଂଘବାଦ, ଆଜି ଦେଶକୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସମବାୟ ସଂଘବାଦର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଆମ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଦେଶରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବା । ଆମକୁ ସକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲି, ମୁଁ ଏହି ଧାରଣା ସହିତ କାମ କରୁଥିଲି । ତେଣୁ ସେ ମଧ୍ୟ ନିରବରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗୁଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କୋଭିଡ୍ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ । ଦୁନିଆରେ ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଆସିଥିଲା । ଏଭଳି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ୨୦ଟି ବୈଠକ ହୋଇଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ମିଳିତ ଭାବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ସହଯୋଗରେ ଏକ ଟିମ୍ ଗଠନ କରିଥିଲେ । ଦୁନିଆ ଯେଉଁ ଅସୁବିଧା ସହି ପାରିଲା ନାହିଁ... ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏହି ଦେଶକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଯାହା ହୋଇପାରିବ ତାହା କରିଥିଲୁ । ରାଜ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ତା’ର ଶ୍ରେୟ ନେବାର ପୁରା ଅଧିକାର ରହିଛି, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରୋ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜି-୨୦ ଆୟୋଜନ କରିପାରିଥାନ୍ତୁ । ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏହି ବଡ଼ ବଡ଼ ନେତାଙ୍କ ମଝିରେ ରହି ଆମେ ସବୁ କିଛି କରିପାରିଲୁ ନାହିଁ, ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଘଟିସାରିଛି । ଆମେ ତାହା କରିନଥିଲୁ । ଏହାର ପୂରା ଶ୍ରେୟ ଆମେ ଜି-୨୦କୁ ଦେଉନୁ । ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ମିଟିଂ କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟରେ ୨୦୦ଟି ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟକୁ ଏକ୍ସପୋଜର ମିଳିବା ଦରକାର । ଏହା ଭୁଲରେ ହୋଇ ନଥିଲା, ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଭାବେ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଆଧାରରେ ଦେଶ ଚାଲୁନାହିଁ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଆମେ ଏହି ଭୂମିକାରେ କାମ କରିଛୁ,
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନେ ଆମ ଦେଶକୁ ଆସୁଥିଲେ, ତେବେ ସେମାନେ ମୋ ଆସିବା ପରେ ଆସୁଛନ୍ତି, ଏହା କ'ଣ ଏଭଳି କଥା ନୁହେଁ? ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଆସୁଥିଲେ, ଆଜି ବିଦେଶୀ ଅତିଥି ଆସୁଛନ୍ତିି, ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ଦିନେ ଏକ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଆନ୍ତୁ । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟକୁ ନେଇଯାଏ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଜାଣିପାରିବେ ଯେ ମୋ ଦେଶ ଆଉ ଦିଲ୍ଲୀ ନୁହେଁ । ମୋ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଚେନ୍ନାଇରେ ଅଛି । ମୋ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଅଛି । ମୋ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ, ମୋ ଦେଶ ପୁରୀ, ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଅଛି , ମୋ ଦେଶ ମଧ୍ୟ କଲିକତାରେ, ମୋ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଗୌହାଟୀରେ ଅଛି । ଆମେ ମୋ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଜଣାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ । ସେଠାକାର ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗ ଓ ଅସହଯୋଗ ଏହାର ମାପକାଠି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉନାହିଁ । ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଏହି ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଜାଣିଥାଏ, ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥାଉ ଏବଂ ମୁଁ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ତାରିଖରେ ଏତେ ବଡ ଟାସ୍କ ବହନ କରୁଛି, ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜରାସ୍ତାକୁ ନେଇଥିଲି, ବିଶ୍ୱ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଯେ ମୋ ରାଜସ୍ଥାନ ଏମିତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଏକ ବହୁତ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନେଇଛୁ ଯାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି - ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକର ସଫଳତା ୮୦ ପ୍ରତିଶତରେ ମୋ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସହଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ହୋଇଛି । ରାଜ୍ୟମାନେ ଯେଉଁ ସହଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ତାହା ମୋର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ମାନଙ୍କ ଭାବନାକୁ ବୁଝିପାରିଛି । ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଆଜି ମୋତେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ୮୦% ଶକ୍ତି ମିଳୁଛି । ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ଅଧିକାରୀମାନେ ବୈଠକ କରୁଛନ୍ତି । ଆଉ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ହାରାହାରିରେ ଯେଉଁ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଶେଷ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିଲା, ସେମାନେ ଏବେ ଜାତୀୟ ହାରାହାରି ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି, ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଏକଦା ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲା ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେଉଥିଲା । ଏହା ସବୁ ସହଯୋଗରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ବିକାଶର ଫଳ ମିଳିବା ଦରକାର, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧିକାର ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମୋର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆମ ପାଇଁ କେବଳ ଏକ ଜମିର ଅଂଶ ନୁହେଁ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ଏକ ୟୁନିଟ୍ ଅଛି ଯାହା ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ । ଯେମିତି ଦେହ ଅଛି, ଶରୀରରେ ଯେମିତ ଅଙ୍ଗାଙ୍ଗୀଭାବେ ରହିଥାଏ, ଯଦି ପାଦରେ କଣ୍ଟା ଲାଗିଥାଏ ସେତେବବେଳେ ପାଦ ଏହା କହି ନ ଥାଏ, ହାତ କେବେ ଚିନ୍ତା କରି ନ ଥାଏ । ପାଦରୁ କଣ୍ଟା ଲାଗିଛି ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ହାତ ପାଦରେ... ପହଞ୍ôଚଥାଏ । କଣ୍ଟା କାଢିଥାଏ । କଣ୍ଟା ଗୋଡକୁ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ, ଆଖି କହେ ନାହିଁ ମୁଁ କାହିଁକି ଲୁହ ହୋଇ ବୋହିବି, ଆଖିରୁ ଲୁହ ବାହାରୁଛି । ଯଦି ଭାରତର କୌଣସି କୋଣରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେଉଛି, ତେବେ ସମସ୍ତେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି ଦେଶର ଗୋଟିଏ କୋଣ ଅସୁବିଧାରେ ଥାଏ ଶରୀରର ଗୋଟିଏ ଅଙ୍ଗ କାମ ନ କରେ, ତେବେ ପୂରା ଶରୀର ପଙ୍ଗୁ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଶରୀର ଯେମିତି ଦେଶର କୌଣସି କୋଣ, ଦେଶର କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳ ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେଲେ ଦେଶର ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଭାରତକୁ ବିଭାଜିତ କିମ୍ବା ହୀନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଆଜିକାଲି ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଦେଶକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ଭାଷା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ସରକାର ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳକୁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯାଇ ଭାଷା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି । ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ, ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ।
ଯଦି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର କୌଣସି ଆଦିବାସୀ ପିଲା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଗେମ୍ସରେ ପଦକ ଜିତିଥାନ୍ତି, ତେବେ ଆମେ କ\'ଣ ଭାବୁଛୁ ଯେ ସେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ପିଲା, ସାରା ଦେଶ କହୁଛି ଯେ ସେ ଆମ ଦେଶର ପିଲା? ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଗୋଟିଏ ପିଲାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଭା ଦେଖୁଛୁ ଏବଂ ଦେଶ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ତାକୁ ଭଲ କୋଚିଂ ପାଇଁ ପୃଥିବୀର କୌଣସି ଦେଶକୁ ପଠାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଭାବିବୁ ଯେ ଏହି ଖର୍ଚ୍ଚ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ପାଇଁ କରାଯାଉଛି, ଏହା ଏହି ଦେଶ ପାଇଁ ନୁହେଁ କି? ଆମେ କ'ଣ କରୁଛୁ, କେଉଁ ଭାଷା କହୁଛୁ? ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିବ, ଆମ ପାଖରେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଭ୍ୟାକସିନା ଟିକା ଅଛି । ଆମେ କହିବୁ ଯେ ଟିକା ସେହି କୋଣରେ ତିଆରି ହୋଇଛି, ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ଅଛି, ଦେଶ ଏହା ପାଇପାରିବ ନାହିଁ, ଆପଣ ଏପରି ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ କି? ସେହି ସହରରେ ଟିକା ତିଆରି ହୋଇଥିଲା, ତେଣୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ।ନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏହାର ଫାଇଦା ମିଳିବ ନାହିଁ, ସେମାନେ ଭାବିବେ କି? କ'ଣ ମାନସିକତା ହୋଇଯାଇଛିି । ଆଉ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖର ବିଷୟ ଯେ ଏକ ଜାତୀୟ ଦଳ ଭିତରେ ଏଭଳି ମତ ଆସିଛି ।
ମୁଁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ହିମାଳୟ କହିବା ଆରମ୍ଭ କରେ, ଆସନ୍ତାକାଲି ହିମାଳୟ କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ, ଏହି ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ମୋ ଠାରୁ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି, ମୁଁ ତୁମକୁ ଜଳ ନେବାକୁ ଦେବି ନାହିଁ, ଜଳ ଅଧିକାର ମୋର, ଦେଶର କ'ଣ ହେବ, ଦେଶ କେଉଁଠି ଅଟକିବ? ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ କୋଇଲା ଅଛି ସେମାନେ ଯଦି କହିବେ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ କୋଇଲା ମିଳିବ ନାହିଁ, ଏହା ଆମର ସମ୍ପତ୍ତି, ଯାଅ ତୁମେ ଅନ୍ଧାରରେ ବଞ୍ଚିବ, ତେବେ ଦେଶ କେମିତି ଚାଲିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଅମ୍ଳଜାନ କୋଭିଡ ସମୟରେ ଆମର ଏଠାରେ ଅମ୍ଳଜାନର ସମ୍ଭାବନା ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଶିଳ୍ପରେ ଅମ୍ଳଜାନର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅମ୍ଳଜାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ଯଦି ସେହି ସମୟରେ ପୂର୍ବର ଲୋକମାନେ ବସି କହିଥାନ୍ତେ, "ଆମେ ଅକ୍ସିଜେନ୍ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ, ଆମ ଲୋକଙ୍କ ର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ଦେଶକୁ କିଛି ମିଳିବ ନାହିଁ, ଦେଶର କ'ଣ ହେବ? ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଦେଶକୁ ଅକ୍ସିଜେନ୍ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ । ଦେଶରେ ଏହି ଭାବନାକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ କ'ଣ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି? କ'ଣ ଦେଶକୁ ଏମିତି ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଉଛି ଯେ ଆମର ଟିକସ, ଆମ ଟଙ୍କା, କେଉଁ ଭାଷାରେ କହୁଛି? ଏହା ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଦେଶକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ନୂଆ କାହାଣୀ ଖୋଜିବା ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ । ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ, ଦେଶକୁ ଏକାଠି ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିଗତ ୧୦ବର୍ଷର ନୀତି ଓ ନିର୍ମାଣ ନୂଆ ଭାରତର ନୂଆ ଦିଗ ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ରହିଛି । ଆମେ ଯେଉଁ ଦିଗରେ ଯାଉଛୁ, ଯେଉଁ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛୁ, ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମର ପୂରା ଫୋକସ୍ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ଉପରେ ରହିଛି, ଆମର ଫୋକସ୍ ତାହା ଉପରେ ରହିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଜୀବନଧାରଣର ମାନ ବୃଦ୍ଧି ହେବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ବୃଦ୍ଧି ହେବା ଦରକାର । ଏବେ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ଆମେ କିପରି ଏହାର ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରିବା । ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ଆମେ ଆମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି, ଆମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟକଜୀନରେ ସହଜ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଆମେ ସେଥିପାଇଁ ଯିବୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ରେ ଆମେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଥିବା ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଗାଇଦେବାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଦେଇଥିବା ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ମୋଦ କବଚ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ଯାଉଛୁ
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜିକାଲି ଯେତେବେଳେ ଆମେ କହୁଛୁ ଯେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ବାହାରକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ତେବେ ଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଉଛି ଯେ ଯଦି ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ବାହାରକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ କାହିଁକି ୮୦ କୋଟିଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଓ ଶସ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଅସୁସ୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତି ଡାକ୍ତରଖାନାରୁ ବାହାରକୁ ଆସନ୍ତି, ତେବେ ଡାକ୍ତର କହନ୍ତି ଯେ କିଛି ଦିନ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଏଭଳି ଭାବରେ ରହିବା , ଖାଦ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ରହିବା ଉଚିତ । ଖାଇବାଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍, ଏପରି କରିବା ଉଚିତ୍ । କାରଣ ଯେପରି ସେଠାରେ ଆଉ କେବେ ବି ରୋଗୀ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ । ଯେଉଁମାନେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ବାହାରକୁ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ପରିଚାଳନା କରାଯିବା ଉଚିତ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏଭଳି ସଙ୍କଟ ନ ଆସି ବାରମ୍ବାର ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଆଡକୁ ଠେଲି ହେବ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଏହାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସମୟ ଦେବା ଉଚିତ । ଏହି ସମୟରେ ଆମେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛୁ ଯେପରି ସେମାନେ ସେହି ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଏବଂ ସେହି ନର୍କରେ ବୁଡ଼ି ନଯାଆନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନଙ୍କୁ ଆମେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଦେଇଥାଉ, ଏହା ପଛରେ ଏକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି । ଏପରିକି ପରିବାରରେ ରୋଗ ଆସିଲେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଲୋକ ଗରିବ ହେବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ନିଅନ୍ତି ନାହିଁ । ତେଣୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବା ପାଇଁ ଯେତିକି ଆବଶ୍ୟକ, ଭୁଲରେ ବି ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଆଡ଼କୁ ନ ଫେରିବା ଦିଗରେ ଯତ୍ନବାନ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଦେଇଥାଉ ଏବଂ ଆମେ ଶସ୍ୟ ଦେବା ଜାରି ରଖିବୁ । କାହାକୁ ଖରାପ ଲାଗୁଛି କି ନାହିଁ, ୨୫ କୋଟି ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଜଣେ ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ମୁଁ ସେହି ଦୁନିଆକୁ ବଞ୍ଚିବା ପରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଦରକାର ଏବଂ ତେଣୁ ଆମର ଯୋଜନା ଜାରି ରହିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶ ଜାଣେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛି, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ମୁଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି । ମୋର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଛି, ମୋଦିଙ୍କର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଛି । ୮୦% ରିହାତିରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବା ଔଷଧ, ଯାହାର ଫାଇଦା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଗରିବଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଛି, ତାହା ଉପଲବ୍ଧ ରହିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କୃଷକମାନେ ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ନିଧି ପାଉଛନ୍ତି ତାହା ଜାରି ରହିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ଶକ୍ତି ସହ ବିକାଶର ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବେ ବୋଲି ମୋଦୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗରିବଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇଦେବା ମୋର ଅଭିଯାନ । ପରିବାର ବଢ଼ିଲେ ନୂଆ ପରିବାର ଗଢ଼ି ଉଠିଥାଏ । ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାରି ରହିବ । ନଳରୁ ଜଳର ସ୍କିମ୍ ହେଉଛି ମୋର ଦୃଢ଼ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ମୁଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି ଯେ ଆମେ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ଯୋଗାଇଦେବୁ । ଯଦି ଆମକୁ ନୂତନ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ଆମେ ଜାରି ରଖିବୁ । ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିବ କାରଣ ବିକାଶର ମାର୍ଗ ଏବଂ ବିକାଶର ଦିଗକୁ ଆମେ ଯେଉଁ ଦିଗକୁ ନେଇଛୁ, ଆମେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହାକୁ ମନ୍ଥର ହେବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳି ଆଉ ଦୂରରେ ନାହିଁ । କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ ମୋଦି ୩.୦ ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି ମୋଦି ୩.୦ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ନିୟୋଜିତ କରିବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ବହୁଗୁଣିତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି ଦେଶରେ ଚିକିତ୍ସା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶସ୍ତା ଓ ସୁଲଭ ହୋଇଯିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ସଂଯୋଗ ମିଳିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବଙ୍କୁ ଯେପରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଦିଆଯିବ, ଜଣେ ବି ବଞ୍ଚିତ ନ ହେବେ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ । ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷରେ ସୌର ଶକ୍ତି ସହିତ ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ଶୂନ ହେବ, ଦେଶର କେତେ ନାଗରିକ, କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକ ନିଜ ଘରେ ବିଜୁଳି ତିଆରି କରି ବିଜୁଳି ବିକ୍ରି କରି ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ, ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପାଇପ୍‌ରୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଓ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆମ ର ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ଦେଖିବ । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ମାନନୀୟ ମହୋଦୟ ଆମର ଯୁବ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଯୁବ ୟୁନିକର୍ନ, ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ଲକ୍ଷାଧିକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଟିୟର-୨, ଟିୟର-୩ ସହର ନୂଆ ପରିଚୟ ସହ ନୂଆ ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରୁ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ଚିତ୍ର ଦେଖୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣ ରିଜର୍ଭ ପାଣ୍ଠି ବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରଭାବ ଦେଖିପାରିବେ, ମୁଁ ଗତ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଯେତିକି େକେବଳ ରୋଗୀ ଫାଇଲ ଥିବା ପାଞ୍ଚବର୍ଷରେ ଦେଖିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ମୋର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପିଲା ପାଠ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ବିଦେଶ ଯାଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେହି ପରିସ୍ଥିତି ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୋ ପିଲାମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରୁ । ମୋ ଦେଶର ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେଉ । ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମୋ ଦେଶରେ ଅଛି । ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ସେମାନେ ମୋ ଦେଶରେ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋ ପିଲାଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେଉ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ଙ୍କୁ କୌଣସି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ପତାକା ସବୁଠି ଉଡ଼ୁନାହିଁ । ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ନାହିଁ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଶକ୍ତିର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ସ୍ୱୀକୃତି ମୁଁ ଦେଖିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ଅତି ସହଜରେ ତେଲ ଓ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରାର ସୁବିଧା ମିଳିବ । ସେମାନେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଅନେକ ସୁବିଧା ମିଳିବ । ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ଏବଂ ଦେଶରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏକ ନୂଆ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ବିଶ୍ୱରେ ଆମର ପ୍ରତିଫଳନ ହେବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଜିନିଷରେ ସେହି ଚିପ୍ ରହିବ ଯେଉଁଥିରେ କିଛି ନା କିଛି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ରହିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିଶ୍ୱର ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ମାର୍କେଟରେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ବଜାରରେ ଏକ ନୂଆ ଗତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ତେଲ ଆମଦାନୀ ହେଉଛି । ଆମେ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମେ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇପାରିବୁ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଅଭିଯାନ ସହ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ । ଆମର ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିବ । ଆମେ ଇଥାନଲ ଦୁନିଆରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗତି କରୁଛୁ । ଆମେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରି ଆମ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପରିବହନକୁ ସୁଲଭ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ବିଷୟରେ କହୁଛି, ଏହା ମୋ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, କୃଷକମାନେ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରଗତି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆମେ ଦେଶକୁ ଏକ କୃଷିପ୍ରଧାନ ଦେଶ ବୋଲି କହିଥାଉ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ବି ଆମକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ରନ୍ଧନ ତେଲ ବାହାରୁ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି । ଆମ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମେ ଯେଉଁ ନୀତି ଗ୍ରହଣ କରୁଛୁ ତାହା ଖାଇବା ତେଲରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ, ମୋ ଦେଶ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ । ଆଉ ଯେଉଁ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେବ ତାହା ମୋ ଦେଶର କୃଷକଙ୍କ ପକେଟକୁ ଯିବ, ଯାହା ଆଜି ବିଦେଶୀ ବଜାରକୁ ଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ରାସାୟନିକ ଚାଷ ଯୋଗୁଁ ଆମ ପୃଥିବୀ ମାତା ବହୁତ କଷ୍ଟ ଭୋଗୁଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଆଡକୁ ନେବାରେ ସଫଳତାର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ । ନୂଆ ଜାଗରଣର କାମ ହେବ, ଆମ ପୃଥିବୀ ମାତା ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଆମ ଉତ୍ପାଦର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଜରିଆରେ ମୁଁ ବାଜରା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥିଲି । ଆଜି ଆମେ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଭାବେ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛୁ । ମୁଁ ସେହି ଦିନକୁ ଦୂରରେ ଦେଖୁନାହିଁ, ଯେତେବେଳେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ସୁପର ଫୁଡ୍ ଭାବରେ ମୋ ଗାଁର ଛୋଟ ଘରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ମିଲେଟ୍ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ସୁନାମ, ସୁପରଫୁଡ ଭାବରେ ଖ୍ୟାତି ଅର୍ଜନ କରିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କ୍ଷେତରେ ନୂଆ କୃଷକ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଡ୍ରୋନ୍ । ଆମେ ୧୫ ହଜାର ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛୁ । ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ, ଆଗକୁ ଅନେକ ସଫଳତା ମିଳିବ ବୋଲି ମନେ ହେଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନାନୋ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆଣିବାର ପରୀକ୍ଷଣରେ ଆମେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଫଳ ହୋଇଛୁ । ନାନୋ ୟୁରିଆକ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛୁ । ନାନୋ ଡିଏପି ଦିଗରେ ସଫଳତା ମିଳିଛି । ଆଉ ଆଜି ସାର ବସ୍ତା ଧରି ବୁଲୁଥିବା ଜଣେ ଚାଷୀ ସାର ବୋତଲରେ କାମ କରିବେ, ସେଦିନ ଆଉ ଦୂରରେ ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛୁ । ଏହା ପଛର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମବାୟ ସମିତିର ସମଗ୍ର ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଉଭା ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଉଭା ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଫାଇଦା ହେଉଛି ଆମେ ହାତକୁ ନେଇଥିବା ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ସଂରକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ । ଯେତେବେଳେ ଏହା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହେବ । କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ମିଳିବ । ବଜାରରେ କେଉଁ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି କରିବେ କି ନାହିଁ ତାହା ଚାଷୀ ସ୍ଥିର କରିବେ । ନଷ୍ଟ ହେବାର ଭୟ ଦୂର ହେବା ସହ କୃଷକଙ୍କ ଆର୍ôଥକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ମୁଁ କହୁଛି, ପଶୁପାଳନ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ଆମ ପାଖରେ ଗୃହପାଳିତ ପଶୁଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅଛି, କିନ୍ତୁ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ । ଆମେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବୁ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ମାଛ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁନିଆରେ ଆମେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ । ଆମେ ଏଫପିଓ ସୃଷ୍ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଅଭିଜ୍ଞତା ବହୁତ ଭଲ । ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋ ଦେଶର କୃଷକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏକ ନୂତନ ସଂଗଠନର ଶକ୍ତି ଏବଂ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନରେ ମୂଲ୍ୟର ଶକ୍ତିର ଲାଭ ପାଇବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜି-୨୦ର ସଫଳତା ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି । ଏବଂ କୋଭିଡ୍ ପରେ ବିଶ୍ୱରେ ଆସିଥିବା ଖୋଲାପଣର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଫାଇଦା ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଧ୍ୟାନ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଯାଇଛି । ତେଣୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯାହା କି ସର୍ବାଧିକ ରୋଜଗାର ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ଦୁନିଆରେ ଏମିତି ଅନେକ ଦେଶ ଅଛି, ଯାହାର ସମଗ୍ର ଅର୍ଥନୀତି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ । ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଏମିତି ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଥାଇପାରେ, ଯାହାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମଗ୍ର ଅର୍ଥନୀତିର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅଂଶ ହେବ ଏବଂ ସେଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ, ଆମେ ଯେଉଁ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରୁଛୁ ତାହା ଭାରତକୁ ଏକ ବଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯାହା ଅତୀତରେ ବହୁତ କମ୍ ଥିଲା, ଯାହାର କଥା ଶୁଣି ଆମେ ଉପହାସ କରୁଥିଲୁ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଷୟରେ କହୁଥିଲି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଫିନଟେକ୍ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଥିଲି, ଲୋକମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ କାମରୁ ଟିକିଏ ବାହାରେ କଥା ହେଉଥିଲି । ତଥ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଅଭାବ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ପୂରା ବିଶ୍ୱାସ ସହ କହୁଛି ଯେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିରେ ବିଶ୍ୱର ତାରକା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଭାରତ ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଦେଶରେ ଏଆଇର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର କରିବାର କ୍ଷମତା ଅଛି, ତେବେ ତାହା ଭାରତରେ ହେବ । ମୋ ଦେଶ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳବ୍ୟବହାର କରିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମହାକାଶ ଦୁନିଆରେ ଭାରତର ନାମ ଆଲୋକିତ ହେଉଛି । ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ। ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ବିଶ୍ୱକୁ ଆଚମ୍ବିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ମହାକାଶ ଦୁନିଆକୁ ନେଇଯିବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ୧୦ କୋଟି ମା’ ଭଉଣୀ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଆମର ତିନି କୋଟି କୋଟିପତି ଦିଦି ସେମାନେ ନିଜେ ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କ ଉତ୍କର୍ଷର କାହାଣୀ ଲେଖୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଅନେକ ବିବିଧ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଭାରତ ଅଣଦେଖା କରୁଥିଲା । ଏହା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଥିଲା, ମୁଁ ଦୂରରେ ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିବି ଯେତେବେଳେ ସେହି ମଜବୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ଆସିବ ଏବଂ ୨୦୪୭ରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଏହି ଦେଶ ପୁଣି ସେହି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗରେ ବଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ,ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ବିକଶିତ ଭାରତ ଏହା ଶବ୍ଦର ଖେଳ ନୁହେଁ । ଏହା ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ, ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ, ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ । ଆମେ ସେହି ଗୋଟିଏ ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ମୋ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢିବ । ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଏହି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗର ରେକର୍ଡ ଇତିହାସରେ ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବ । ମୋ ମନରେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି କାରଣ ମୁଁ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମନୋଭାବକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରୁଛି । ଦେଶ ୧୦ ବର୍ଷର ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅନୁଭୂତି ଦେଖିଛି । ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛୁ, ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା, ନୂତନ ଶକ୍ତି ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହାସଲ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ତାହା ଆମ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଗୃହରେ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ମତ ରଖିଛନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ସତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି ଏବଂ ଗୃହର ପବିତ୍ରତା ମଧ୍ୟରେ ସତ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା, ସମ୍ବିଧାନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣ ସାମ୍ନାରେ ମତ ରଖିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ସେମାନେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ୱାରେଣ୍ଟି ଅବଧି ଶେଷ ହୋଇଛି ସେମାନଙ୍କ କଥା ଦେଶ ଶୁଣିପାରିବ ନାହିଁ । ଯାହାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଶକ୍ତି ଦେଖିଛି, ସେ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି, ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ । ଏବଂ ମୁଁ ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ପାଇଁ ସମ୍ମାନର ସହ ମୋ ତରଫରୁ ହାର୍ଦ୍ଧିକା ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ମୁଁ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ଏଇଠି ଶେଷ କରୁଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।