Prime Minister's Office
PM inaugurates, dedicates to nation and lays the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 12,700 crore in Navi Mumbai, Maharashtra
Inaugurates Atal Bihari Vajpayee Sewri-Nhava Sheva Atal Setu
Lays foundation stone of underground road tunnel connecting Eastern Freeway's Orange Gate to Marine Drive
Inaugurates ‘Bharat Ratnam’ and New Enterprises & Services Tower (NEST) 01 at SEEPZ SEZ
Dedicates to nation multiple projects related to rail and drinking water
Flags off inaugural run of the EMU train from Uran railway station to Kharkopar
Launches Namo Mahila Shashaktikaran Abhiyaan
Thanks Japan Government and remembers Shinzo Abe
“The inauguration of Atal Setu exemplifies India's infrastructural prowess and underscores the country's trajectory towards a 'Viksit Bharat'”
“For us, every project is a medium for the creation of New India”
“Atal Setu presents a picture of Viksit Bharat”
“Earlier, multi million crore scams were part of discussion, today the discussions revolve around the completion of projects worth thousands of crores”
“Modi's guarantee begins where expectations from others end”
“Mahila Kalyan is the foremost guarantee of any double engine government in any state”
“Today, there are mega-campaigns to improve the lives of the poor and also mega-projects in every corner of the country”
12 JAN 2024 7:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 12,700 crore in Navi Mumbai, Maharashtra today. Earlier in the day, the Prime Minister inaugurated Atal Bihari Vajpayee Sewri-Nhava Sheva Atal Setu built at a cost of more than Rs 17,840 crores in Navi Mumbai. The development projects being inaugurated today include sectors of road and rail connectivity, drinking water, gems and jewellery and women empowerment
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today is a historic day not only for Mumbai and Maharashtra but also for the resolve of ‘Viksit Bharat’. “Even though these development projects are taking place in Mumbai, the entire nation’s eyes are glued to it”, Shri Modi said. Referring to the inauguration of India’s longest sea bridge Atal Setu, the Prime Minister said that it is proof of the commitment towards India’s growth. Today’s occasion, the Prime Minister said, is also a symbol of accomplishment through resolution as he recalled laying the foundation stone for MTHL Atal Setu on December 24, 2016. He reiterated the government’s commitment towards completing large-scale projects as he pointed out that the citizens during the past were left hopeless owing to the negligent attitude prevalent during previous governments. “The country will move forward and the country will progress. This was Modi’s guarantee in 2016”, the Prime Minister said, “I dedicate Atal Setu to Mumbaikars and the nation bowing before Chhatrapati Shivaji, Mumba Devi and Siddhivinayak.” He lauded the on-time completion of MTHL Atal Setu owing to the disruptions caused during the coronavirus pandemic and said that the inauguration, dedication or foundation stone laying of any development project is not a photo opp but it is a medium for the creation of India. “Every such project contributes to the development of a magnificent India”, the Prime Minister said.
Referring to today’s projects which are in the areas of roads, railways, metro and water, and business-related infrastructure, the Prime Minister said that most of these projects were initiated when there was double engine government in the state and lauded the team's efforts led by Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar.
Expressing gratitude for the presence and blessings of women, the Prime Minister said “The guarantee of empowerment of the daughters and sisters given by Modi is being carried forward by the Maharashtra government”. He pointed out that schemes like Mukhyamantri Mahila Sakshmikaran Abhitan, Nari Shaktidoot application and Lek Ladki Yojana are efforts in that direction. “Coming forward with women and leading the movement for Viksit Bharat is very critical. Removal of every obstacle in the path of our mother and daughters and ensuring ease of life for them is a priority for our government”, he added. He listed schemes like Ujjwala, Ayushman Card, Jan Dhan Accounts, pucca houses under PM Awas, Matru Vandana, 26-week maternity leave, and Sukanya Samridhi accounts to illustrate the concern for women's needs. “Mahila Kalyan is the foremost guarantee of any double-engine government in any state”, he added.
He said that Atal Setu is filling everyone with pride for its size, ease of travel, engineers and scale. He informed that the steel used in the project is sufficient to construct 4 Hawara Bridges and 6 Statue of Liberty. The Prime Minister thanked the Government of Japan for their assistance and remembered Prime Minister Shinzo Abe. “We had resolved to complete the construction of this bridge as quickly as possible”, PM Modi recalled.
“Atal Setu is the acclamation of the aspirations that the entire nation made in 2014”, the Prime Minister remarked. Recalling the time before the 2014 elections when the Prime Minister visited Raigarh Fort and spent time at Shivaji’s samadhi, he said that the nation has witnessed the dreams and resolutions taken 10 years ago, come true today. “Atal Setu is a reflection of this belief and it presents a picture of Viksit Bharat”, he said underlining that MHTL Atal Setu instils new beliefs among the youth. “Viksit Bharat will consist of services and prosperity for all. It will have speed and progress which will bring the world closer. Life and livelihood will continue to flourish. This is the message of Atal Setu”, the Prime Minister said.
Throwing light on the transformations brought about in India in the past 10 years, the Prime Minister pointed out that the image of a transformed India becomes even clearer when one recalls the India before 2014. “Earlier, multi million crore scams were part of discussion, today the discussions revolve around the completion of projects worth thousands of crores”, Shri Modi exclaimed. He gave examples of the completion of Bhupen Hazarika Setu and Bogibeel Bridge in the Northeast, Atal Tunnel and Chenab Bridge, multiple expressways, modern railway stations, Eastern and Western freight corridor, Vande Bharat, Amrit Bharat and Namo Bharat trains, and inauguration of new airports.
Giving examples of recent mega development projects in Maharashtra, the Prime Minister mentioned the inauguration of Bala Saheb Thackrey Samruddhi Mahamarg and the ongoing work on Navi Mumbai Airport and Coastal Road Project which is bound to change the face of connectivity in Mumbai. He also touched upon the underground road tunnel connecting Eastern Freeway's Orange Gate to Marine Drive to further increase ease of travel. “Soon, Mumbai will also get its first bullet train”, he added, “Delhi-Mumbai Economic Corridor will connect Maharashtra with Central and Northern India. Transmission line networks are also being laid to connect Maharashtra with Telangana, Chhattisgarh and other neighboring states. Big projects of oil and gas pipeline, Aurangabad Industrial City, Navi Mumbai Airport, and Shendra-Bidkin Industrial Park are going to give a new impetus to the economy of Maharashtra.”
The Prime Minister illustrated how the taxpayer’s money is being used for the nation’s development and contrasted it with the callous misuse of this money earlier. He talked about the Nilwande Dam project started 5 decades ago and completed by the current government and work on the Uran-Kharkopar railway line was started 3 decades ago, fast-tracked by the double-engine government and the first phase dedicated to the nation today. Similarly, the first phase of Navi Mumbai Metro Project was completed after a long delay. He informed that even Atal Setu was in planning for 5-6 decades. and Bandra-Worli SeaLink, a 5 times smaller project took more than 10 years and the budget increased by 4-5 times.
The Prime Minister informed that the construction of Atal Setu involved employing around 17,000 laborers and 1500 engineers while also creating employment opportunities in the transport and construction industries. “Atal Setu will strengthen all business activities in the region and also boost Ease of Doing Business and Ease of Life”, he added.
“Today, India is progressing simultaneously on two fronts”, PM Modi emphasized. He said that on the one hand, the government is running mega campaigns to improve the livelihood of the poor, while major projects are being run in every part of the country on the other. The Prime Minister mentioned, contrasting Atal Pension Yojna and Atal Setu, Ayushman Bharat Yojna and Vande Bharat-Amrit Bhart trains, PM Kisan Sammanidhi and PM Gatishakti. The Prime Minister credited the intention and loyalty of the government towards citizens while also lamenting the intentions of the previous governments who were power-hungry and focused on their own families rather than the common populace. Throwing light on the lack of development, the Prime Minister informed that a budget of only Rs 12 lakh crore was given for infrastructure in the 10 years before 2014 whereas a budget of Rs 44 lakh crore for infrastructure has been presented in the 10 years of the present government. “In Maharashtra alone, the Central Government has either completed infrastructure projects worth about Rs 8 lakh crore or work on them is in progress. This amount is also increasing new employment opportunities in every sector”, he added.
Referring to the Viksit Bharat Sankalp Yatra, the Prime Minister said “Modi's guarantee begins where expectations from others end.” He mentioned cleanliness, education, medical help and earning-related schemes that have benefitted women the most. PM Jan Aushadhi Kendras, SVANidhi, PM Awas and help to Self Help Groups are creating ‘Lakhpati Didis’. The Prime Minister said that the goal is to create 2 crore ‘Lakhpati Didis’. Maharashtra Government schemes are also working in this direction. “I assure you that the double-engine government will continue to work with the same dedication for the development of Maharashtra. We will leave no stone unturned to ensure that Maharashtra becomes a strong pillar of developed India”, PM Modi concluded.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar were present on the occasion among others.
Background
Atal Bihari Vajpayee Sewri - Nhava Sheva Atal Setu
The Prime Minister’s vision is to improve the ‘ease of mobility’ of citizens by strengthening urban transport infrastructure and connectivity. In line with this vision, the Mumbai Trans Harbour Link (MTHL), now named ‘Atal Bihari Vajpayee Sewri - Nhava Sheva Atal Setu’ has been built. The foundation stone of the bridge was laid by the Prime Minister in December 2016.
Atal Setu has been constructed at a total cost of more than Rs 17,840 crore. It is about a 21.8 km long 6-lane bridge having about 16.5 km length over the sea and about 5.5 km on the land. It is the longest bridge in India and also the longest sea bridge in India. It will provide faster connectivity to Mumbai International Airport and Navi Mumbai International Airport and will also reduce the travel time from Mumbai to Pune, Goa and South India. It will also improve connectivity between Mumbai Port & Jawaharlal Nehru Port.
Other development projects
The Prime Minister laid the foundation stone of the underground road tunnel connecting Eastern Freeway's Orange Gate to Marine Drive. The 9.2 Km tunnel will be built at a cost of more than Rs 8700 crores and will be a significant infrastructure development in Mumbai which will reduce travel time between Orange Gate and Marine Drive.
The Prime Minister dedicated phase 1 of the Surya regional bulk drinking water project to the Nation. The project, developed at a cost of more than Rs 1975 crore will provide drinking water supply to the Palghar and Thane district of Maharashtra, benefiting about 14 lakh population.
During the programme, the Prime Minister dedicated railway projects worth about Rs 2000 crores to the Nation. These include the dedication of ‘Phase 2 of Uran-Kharkopar railway line’ which will enhance connectivity to Navi Mumbai as suburban services running between Nerul/Belapur to Kharkopar will now be extended to Uran. The Prime Minister also flagged off the inaugural run of the EMU train from Uran railway station to Kharkopar.
Other rail projects that will be dedicated to Nation include a new suburban station ‘Digha Gaon’ on the Thane-Vashi/Panvel Trans-harbour line and the new 6th Line between Khar Road & Goregaon railway station. The projects will benefit the thousands of daily commuters in Mumbai.
The Prime Minister inaugurated ‘Bharat Ratnam’ (Mega Common Facilitation Centre) for Gems and Jewellery sector at Santacruz Electronic Export Processing Zone - Special Economic Zone (SEEPZ SEZ), which is the first of its kind in India with the best available machines in the world including 3D Metal printing. This will house a training school for skilling of the workforce for this sector including specially-abled students. The Mega CFC will transform the export sector in the Gems and Jewellery trade and will help domestic manufacturing also.
The Prime Minister also inaugurated the New Enterprises & Services Tower (NEST)- 01 at SEEPZ- SEZ. The NEST-01 is primarily for Gem & Jewellery sector units which will be relocated from the existing Standard Design Factory - I. The new tower has been designed for large-scale production and as per the demand of the industry.
During the programme, the Prime Minister launched Namo Mahila Shashaktikaran Abhiyaan. The Abhiyaan aims to empower women in the state of Maharashtra by providing skill development training and exposure to entrepreneurship development. The Abhiyaan will also undertake the effort towards the convergence and saturation of women development programmes of the state and central governments.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନଭି ମୁମ୍ବାଇରେ ୧୨,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଉଦଘାଟନ କଲେ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ସେଓ୍ଵାରୀ-ନହୱା ସେବା ଅଟଳ ସେତୁ
ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଫ୍ରିୱେର ଅରେଞ୍ଜ ଗେଟ୍ ରୁ ମେରାଇନ୍ ଡ୍ରାଇଭ୍ କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଭୂତଳ ସଡ଼କ ଟନେଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଏସଇଇପିଜେଡ୍ ଏସଇଜେଡ୍ ଠାରେ 'ଭାରତ ରତ୍ନମ୍' ଏବଂ ନ୍ୟୁ ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜେସ୍ ଆଣ୍ଡ ସର୍ଭିସ୍ ଟାୱାର (ନେଷ୍ଟ) ୦୧ ଉଦଘାଟନ
ରେଳ ଓ ପାନୀୟ ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ
ଉରାନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରୁ ଖାରକୋପର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଏମୟୁ ଟ୍ରେନର ଉଦଘାଟନୀ ଯାତ୍ରାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ
ନମୋ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ଜାପାନ ସରକାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ସିଞ୍ଜୋ ଆବେଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଲେ
ଅଟଳ ସେତୁର ଉଦଘାଟନ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦକ୍ଷତାର ଉଦାହରଣ ଏବଂ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଆଡକୁ ଦେଶର ଗତିପଥକୁ ସୂଚାଇଥାଏ
ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ନୂଆ ଭାରତ ଗଠନର ଏକ ମାଧ୍ୟମ
"ଅଟଳ ସେତୁ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ଚିତ୍ର"
ପୂର୍ବରୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ଆଲୋଚନାର ଅଂଶ ବିଶେଷ ଥିଲା, ଆଜି ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ଜୋର ଧରିଛି
ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଶା ଶେଷ ହୋଇଥାଏ
ମହିଳା କଲ୍ୟାଣ ଯେ କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ
12 JAN 2024 7:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନଭି ମୁମ୍ବାଇରେ ୧୨,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନଭି ମୁମ୍ବାଇରେ ୧୭,୮୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ସେଓ୍ଵା ସେଓ୍ଵା ଶେଭା ଅଟଳ ସେତୁର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଉଦଘାଟନ ହେଉଥିବା ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ ଓ ରେଳ ସଂଯୋଗ, ପାନୀୟ ଜଳ, ରତ୍ନ ଓ ଅଳଙ୍କାର ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କେବଳ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ । ଯଦିଓ ମୁମ୍ବାଇରେ ଏହି ସବୁ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି, ତଥାପି ସମଗ୍ର ଦେଶର ନଜର ଏହା ଉପରେ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ସମୁଦ୍ର ସେତୁ ଅଟଳ ସେତୁର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ । ଡିସେମ୍ବର ୨୪, ୨୦୧୬ରେ ଏମଟିଏଚ୍ଏଲ୍ ଅଟଳ ସେତୁର ଶିଳାନ୍ୟାସ କୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଏହି ଅବସର ସଂକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ସଫଳତାର ଏକ ପ୍ରତୀକ। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ସମୟରେ ପ୍ରଚଳିତ ଅବହେଳା ମନୋଭାବ ଯୋଗୁଁ ଅତୀତରେ ନାଗରିକମାନେ ନିରାଶ ହୋଇପଡ଼ିଥିବା ଦର୍ଶାଇ ବଡ଼ ଧରଣର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଦେଶର ଉନ୍ନତି ହେବ। ୨୦୧୬ରେ ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଥିଲା", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ମୁଁ ଅଟଳ ସେତୁକୁ ମୁମ୍ବାଇବାସୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରୁଛି ଏବଂ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ, ମୁମ୍ବା ଦେବୀ ଏବଂ ସିଦ୍ଧିବିନାୟକଙ୍କ ଆଗରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରୁଛି । କୋରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବାଧାବିଘ୍ନ ସତ୍ତ୍ବେ ଏମଟିଏଚ୍ଏଲ ଅଟଳ ସେତୁର ଠିକ୍ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ସମର୍ପଣ କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏକ ଫଟୋ ସୁଯୋଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଭାରତ ଗଠନର ଏକ ମାଧ୍ୟମ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏକ ଭବ୍ୟ ଭାରତର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।
ସଡ଼କ, ରେଳବାଇ, ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ଜଳ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଥିବା ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଟିମର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଦେଇଥିବା ଝିଅ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଅଭିଯାନ, ନାରୀ ଶକ୍ତିଦୂତ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଏବଂ ଲେକ୍ ଲଡକି ଯୋଜନା ଭଳି ଯୋଜନା ସେହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ମହିଳାଙ୍କ ସହ ଆଗେଇ ଯିବା ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମ ମା' ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ରାସ୍ତାରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା, ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ, ଜନଧନ ଖାତା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଅଧୀନରେ ପକ୍କା ଘର, ମାତୃ ବନ୍ଦନା, ୨୬ ସପ୍ତାହର ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟି ଏବଂ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଆକାଉଣ୍ଟ ଭଳି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ମହିଳା କଲ୍ୟାଣ ଯେ କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର ଅଗ୍ରଣୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଟଳ ସେତୁ ଏହାର ଆକାର, ଯାତ୍ରା ର ସହଜତା, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ସ୍କେଲ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗର୍ବରେ ଭରି ଦେଉଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ବ୍ୟବହୃତ ଇସ୍ପାତ ୪ ଟି ହାୱାରା ବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ୬ଟି ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ଲିବର୍ଟି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ସହାୟତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାପାନ ସରକାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଞ୍ଜୋ ଆବେଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ସେତୁ ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଶେଷ କରିବାକୁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଅଟଳ ସେତୁ ହେଉଛି ୨୦୧୪ରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ କରିଥିବା ଆକାଂକ୍ଷାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର"। ୨୦୧୪ ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାୟଗଡ ଦୁର୍ଗ ଗସ୍ତ କରି ଶିବାଜୀଙ୍କ ସମାଧିରେ ସମୟ ବିତାଇଥିବା ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ନିଆଯାଇଥିବା ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପ ଆଜି ସାକାର ହୋଇଛି । "ଅଟଳ ସେତୁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତିଫଳନ ଏବଂ ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତର ଚିତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରେ", ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏମଏଚଟିଏଲ ଅଟଳ ସେତୁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରେ । "ବିକଶିତ ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସେବା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ରେ ପରିଣତ ହେବ । ଏଥିରେ ଗତି ଓ ପ୍ରଗତି ରହିବ ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ନିକଟତର କରିବ । ଜୀବନ ଓ ଜୀବିକାର ଉନ୍ନତି ଜାରି ରହିବ। ଏହା ହେଉଛି ଅଟଳ ସେତୁର ବାର୍ତ୍ତା" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ଆହୁରି ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ । ପୂର୍ବରୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ଆଲୋଚନାର ଅଂଶ ବିଶେଷ ଥିଲା, ଆଜି ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ନେଇ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଭୂପେନ ହଜାରିକା ସେତୁ ଓ ବଗିବିଲ ସେତୁ, ଅଟଳ ଟନେଲ ଓ ଚେନାବ ସେତୁ, ଏକାଧିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ, ଆଧୁନିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର, ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ଅମୃତ ଭାରତ ଓ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ନିର୍ମାଣ ଓ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ମେଗା ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଲା ସାହେବ ଠାକରେ ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ନବୀ ମୁମ୍ବାଇ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ କୋଷ୍ଟାଲ ରୋଡ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ମୁମ୍ବାଇରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଚିତ୍ରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ । ଯାତ୍ରାକୁ ଆହୁରି ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଫ୍ରିୱେର ଅରେଞ୍ଜ ଗେଟ୍ ରୁ ମେରାଇନ୍ ଡ୍ରାଇଭକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଭୂତଳ ସଡ଼କ ଟନେଲ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ମୁମ୍ବାଇକୁ ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ମିଳିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି, ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର ଭାରତ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲାଇନ୍ ନେଟୱାର୍କ ବିଛାଯାଉଛି। ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ, ଔରଙ୍ଗାବାଦ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ସିଟି, ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ଏୟାରପୋର୍ଟ ଏବଂ ଶେନ୍ଦ୍ରା-ବିଡକିନ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ପାର୍କର ବଡ ପ୍ରକଳ୍ପ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ନୂଆ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଟଙ୍କା କିପରି ଦେଶର ବିକାଶ ରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି ସେ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଅର୍ଥର ଅପବ୍ୟବହାର ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ । ୫ ଦଶନ୍ଧି ତଳେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଶେଷ କରିଥିବା ନୀଳୱାଣ୍ଡେ ଡ୍ୟାମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଉରାନ-ଖାରକୋପର ରେଳ ଲାଇନର କାର୍ଯ୍ୟ ୩ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାକୁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଟ୍ରାକ୍ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ହୋଇଛି । ସେହିପରି ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବହୁ ବିଳମ୍ବ ପରେ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଏପରିକି ଅଟଳ ସେତୁ ମଧ୍ୟ ୫-୬ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଯୋଜନା କରୁଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ବାନ୍ଦ୍ରା-ୱର୍ଲି ସି ଲିଙ୍କ, ୫ ଗୁଣ ଛୋଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୧୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିଥିଲା ଏବଂ ବଜେଟ୍ ୪-୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା।
ଅଟଳ ସେତୁ ନିର୍ମାଣରେ ପ୍ରାୟ ୧୭ ହଜାର ଶ୍ରମିକ ଓ ୧୫୦୦ ଇଞ୍ଜିନିୟର ନିୟୋଜିତ ହେବା ସହ ପରିବହନ ଓ ନିର୍ମାଣ ଶିଳ୍ପରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଅଟଳ ସେତୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜନେସ୍ ଏବଂ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲାଇଫ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଜି ଭାରତ ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଦୁଇଟି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଗରିବଙ୍କ ଜୀବିକାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାର ବଡ଼ ଧରଣର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି। ଅଟଳ ପେନସନ ଯୋଜନା ଏବଂ ଅଟଳ ସେତୁ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଏବଂ ବନ୍ଦେ ଭାରତ-ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍, ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନିଧି ଏବଂ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତିକୁ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ଆନୁଗତ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରେୟ ଦେବା ସହ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ କ୍ଷମତାଲୋଭୀ ଥିଲେ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତେ ନିଜ ପରିବାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ । ବିକାଶର ଅଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମାତ୍ର ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୪୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି କିମ୍ବା ସେଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଏହି ପରିମାଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଉଛି।
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଶା ଶେଷ ହୋଇଥାଏ । ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଶିକ୍ଷା, ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ଏବଂ ରୋଜଗାର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯୋଜନା ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳାମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର, ସ୍ୱନିଧି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସହାୟତା 'ଲଖପତି ଦିଦି' ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ୨ କୋଟି 'ଲଖପତି ଦିଦି' ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଏ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସମାନ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଯେପରି ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ରେ ପରିଣତ ହେବ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅବହେଳା କରିବୁ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ବାଇସ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ସେଓ୍ଵରୀ - ନହବା ଶେଭା ଅଟଳ ସେତୁ
ସହରୀ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ନାଗରିକମାନଙ୍କ 'ସହଜ ଗତିଶୀଳତା'ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମୁମ୍ବାଇ ଟ୍ରାନ୍ସ ହାର୍ବର ଲିଙ୍କ୍ (ଏମଟିଏଚ୍ଏଲ୍), ଯାହାର ନାମ ଏବେ 'ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ସେଓ୍ଵରୀ- ନହୱା ଶେଭା ଅଟଳ ସେତୁ' ରଖାଯାଇଛି। ଡିସେମ୍ବର ୨୦୧୬ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସେତୁର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ।
ମୋଟ ୧୭,୮୪୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ଅଟଳ ସେତୁ । ସମୁଦ୍ର ଉପରେ ପ୍ରାୟ ୧୬.୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଏବଂ ସ୍ଥଳଭାଗରେ ପ୍ରାୟ ୫.୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହା ପ୍ରାୟ ୨୧.୮ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ୬ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ସେତୁ । ଏହା ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ସେତୁ ଏବଂ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ସମୁଦ୍ର ପୋଲ ଅଟେ । ଏହା ମୁମ୍ବାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ନବୀ ମୁମ୍ବାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଦ୍ରୁତ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇରୁ ପୁଣେ, ଗୋଆ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତକୁ ଯାତ୍ରା ସମୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ମୁମ୍ବାଇ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ
ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଫ୍ରିୱେର ଅରେଞ୍ଜ ଗେଟ୍ ରୁ ମେରାଇନ୍ ଡ୍ରାଇଭକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଭୂତଳ ସଡ଼କ ଟନେଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ୯.୨ କିଲୋମିଟର ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ୮୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବ ଏବଂ ଏହା ମୁମ୍ବାଇରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ହେବ ଯାହା ଅରେଞ୍ଜ ଗେଟ୍ ଏବଂ ମେରାଇନ୍ ଡ୍ରାଇଭ୍ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ବଲ୍କ ପାନୀୟ ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ୧୯୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାଲଘର ଓ ଥାନେ ଜିଲ୍ଲାକୁ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିବ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୪ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଖାପାଖି ୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ 'ଉରାନ-ଖାରକୋପର ରେଳ ଲାଇନର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ'ର ଲୋକାର୍ପଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ନଭି ମୁମ୍ବାଇ କୁ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ କାରଣ ନେରୁଲ/ବେଲାପୁରରୁ ଖାରକୋପର ମଧ୍ୟରେ ଚାଲୁଥିବା ଉପନଗରୀ ସେବାଗୁଡିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉରାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର କରାଯିବ । ଉରାନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରୁ ଖାରକୋପର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଏମୟୁ ଟ୍ରେନର ଉଦଘାଟନୀ ଯାତ୍ରାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଅନ୍ୟ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଥାନେ-ବାସି/ପାନଭେଲ ଟ୍ରାନ୍ସ-ହାର୍ବର ଲାଇନରେ ଏକ ନୂତନ ଉପନଗରୀ ଷ୍ଟେସନ 'ଦୀଘା ଗାଁ' ଏବଂ ଖାର ରୋଡ୍ ଏବଂ ଗୋରେଗାଓଁ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଷଷ୍ଠ ରେଳଲାଇନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ମୁମ୍ବାଇର ହଜାର ହଜାର ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀ ଉପକୃତ ହେବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାନ୍ତାକ୍ରୁଜ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ରପ୍ତାନି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଜୋନ୍ - ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନ୍ (ଏସ୍ଇଇପିଜେଡ୍ ଏସ୍ଇଜେଡ୍)ରେ ରତ୍ନ ଏବଂ ଗହଣା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ 'ଭାରତ ରତ୍ନମ୍' (ମେଗା କମନ୍ ଫେସିଲିଟେସନ୍ ସେଣ୍ଟର)କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ୩ଡି ମେଟାଲ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ସମେତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଲବ୍ଧ ମେସିନ୍ ସହିତ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ। ଏଥିରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିବ। ମେଗା ସିଏଫସି ରତ୍ନ ଏବଂ ଗହଣା ବ୍ୟବସାୟରେ ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ଏବଂ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସଇଇପିଜେଡ୍‌ –ଏସଇଜେଡ୍ ଠାରେ ନ୍ୟୁ ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜେସ୍ ଆଣ୍ଡ ସର୍ଭିସ ଟାୱାର (ନେଷ୍ଟ)-୦୧କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ନେଷ୍ଟ-୦୧ ମୁଖ୍ୟତଃ ରତ୍ନ ଓ ଗହଣା କ୍ଷେତ୍ରର ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ ଅଟେ ଯାହାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଡିଜାଇନ୍ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି – ୧ ରୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯିବ। ଶିଳ୍ପର ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ବଡ଼ ଧରଣର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏହି ନୂଆ ଟାୱାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନମୋ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶର ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରି ସଶକ୍ତ କରିବା ଏହି ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହି ଅଭିଯାନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମହିଳା ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମନ୍ୱୟ ଓ ପ୍ରଗତି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।