|
Ministry of Information & Broadcasting
54th International Film Festival of India to be held from 20th to 28th November in Goa
Mr Michael Douglas to receive Satyajit Ray Lifetime Achievement Award at the festival Massive response to International Section, 600 Entries for Creative Minds of Tomorrow 32 Entries in 10 languages from 15 OTT Platforms for Best Web Series Award: Shri Anurag Thakur
06 NOV 2023 3:02PM by PIB Delhi
- 198 films to be shown in International Section including 13 world premiers
- ‘Catching Dust’ to be the opening film; ‘About Dry Grasses’ to be the Mid-fest Film and ‘The Featherweight’ to be the Closing Film
- 19 award-winning films from various prestigious international film festivals this year, have been assorted in the IFFI Kaleidoscope
- 300 international film projects curated and showcased this year in the 17th edition of the Film Bazaar for production, distribution or sales
- over 20 ‘Masterclasses’ and ‘In Conversation’ sessions with eminent filmmakers, cinematographers, and actors to be held
Union Minister Shri Anurag Thakur today announced that 54th International Film Festival will be held from 20th to 28th November, 2023, in Goa. Speaking on the occasion, Shri Thakur said that ranked 5th largest market globally, India’s media and entertainment industry is a force to reckon with. He added that this market is growing every year with an average annual growth of 20% in the last three years. The movies made in India have covered every corner of the country and are now reaching the distant corners of the world.
In his statement, the Minister stated that this year Satyajit Ray Lifetime Achievement Award will be conferred on Mr Michael Douglas, a shining star of world cinema and who is known for his immense contribution in the cinematic universe.
Shri Thakur informed that the International Section of IFFI has seen a three times spike in number of films received and this is a display of the fascination of international film industry for IFFI.
Speaking about the newly introduced OTT awards, he said that since COVID19 pandemic OTT industry has seen a boom in India and original content created in India is employing thousands of people. In response to the dynamic landscape of this sector, growth of which stands at 28% annually, the Ministry has introduced this award celebrating the outstanding content creators on OTT platforms. He added that a total of 32 entries across 10 languages from 15 OTT platforms have been received and the winner will be awarded an amount of ten lakh rupees.
Shri Anurag Thakur spoke about the booming startup ecosystem in the country and Governments focus on creating a support system to nurture such entities. He added that to bolster the startup ecosystem in film sector, and to recognise talent from the remotest corners of the country, we had started the Creative Minds of Tomorrow initiative. The Minister informed that there are over 600 entries in this section for this year. This year’s selection of 75 winners will take the total of such winners to 225 in 3 years.
The Minster made a special mention that all the venues for this year’s IFFI will be inclusive with all facilities and access for specially-abled. Audio description for visually impaired, sign language for hearing impaired, dubbing of content in multiple languages will be symbolic of the mantra of Sabka Sath Sabka Vikas.
The Minister of State Dr L Murugan in his brief statement said that IFFI is one of the biggest film and cultural extravaganza of the world. He informed the audience that International Jury is being headed by acclaimed filmmaker Mr. Shekhar Kapur.
Here is a glimpse of what the 54th edition of International Film Festival of India will feature:
- One of the highlights of IFFI is the Satyajit Ray Lifetime Achievement Award (SRLTA) presented for Excellence in World Cinema. Michael Douglas, a Hollywood Actor & Producer, who is presently one of the greatest international figure in world cinema, will be there in IFFI, to accept this prestigious award, along with his wife & acclaimed actress, Catherine Zeta-Jones.
With over 50 years in the film and television industry, “Michael Douglas”, has received 2 Oscars, 5 Golden Globe Awards, a Primetime Emmy Award, and countless other honors. In 2023, he received the Palme d’Or for lifetime achievement at the 76th Festival de Cannes. He is known for his iconic roles, from his Academy Award-winning performance as Gordon Gekko in 'Wall Street' to critically acclaimed films like Fatal Attraction, The American President, Basic Instinct, Traffic, and Romancing the Stone. Michael is not just an actor but also a prolific producer. His work includes powerful films like One Flew Over the Cuckoo's Nest and The China Syndrome. Mr. Douglas has been known for his humanitarian efforts. He is on the board of the Nuclear Threat Initiative organization focused on reducing nuclear and biological threats imperiling humanity. He was also appointed as a United Nations Messenger of Peace in 1998.
- More than 270 films will be showcased during the festival at 4 venues – INOX Panjim (4), Maquinez Palace(1), INOX Porvorim(4), Z Square Samrat Ashok (2).
- ‘International section’ of the 54th IFFI will have 198 films, even 18 more than the 53rd IFFI. It will have 13 World Premiers, 18 International Premiers, 62 Asia Premiers and 89 India Premiers. This year IFFI received a record number of 2926 entries from 105 countries, which is 3 times more international submissions than last year.
- ‘Indian Panorama’ section will showcase 25 feature films and 20 non-feature films from India. Opening Film in the feature section is a Malyalam film, Aattam, and in the non-feature section is Andro Dreams from Manipur.
- Best Web Series (OTT) Award: Best Web Series (OTT) Award has been introduced this year. Aimed at acknowledging, encouraging and honouring, the flourishing content and its creators of OTT platforms. 32 entries have received in 10 languages from 15 OTT platforms. Certificates and a cash prize of 10 Lakhs will be given as prize money to the winning series, which will be announced in the closing ceremony.
- International Film Section of this year’s IFFI will have 8 curated sections. The highlights of important films are as under -
- OPENING FILM: Catching Dust | Dir: Stuart Gatt | United Kingdom | (International Premiere) – It’s a Drama/ Thriller, with cast including eminent international actors, Erin Moriarty, Jai Courtney, Dina Shihabi, Ryan Corr, José Altit, Gary Fannin & Olwen Fouéré. Stuart Gatt is an award-winning British filmmaker of mixed Asian heritage whose stories are often influenced by topical social themes.
- MID-FEST FILM: About Dry Grasses | Dir: Nuri Bilge Ceylan | France | (India Premiere) – It is a Turkish Drama by the acclaimed director who has won several prestigious awards. His film Winter Sleep (2014) won the Palme d'Or at the Cannes Film Festival, while six of his films have been selected as Turkey's submission for the Academy Award for Best International Feature Film, which also includes ‘About Dry Grasses’. This film was also in the competition section of the Cannes Film Festival this year. Its acclaimed actress Merve Dizdar, was presented the awards for Best Actress for her performance for this Film.
- CLOSING FILM: The Featherweight | Dir: Robert Kolodny | United States | (Asia Premiere) – It is a 2023 American biographical sports drama film that unravels the mythmaking and the fiction of modern stardom through the biopic of a star athlete, meticulously conceived in the classic “Cinéma verité” (truthful cinema) style. Robert Kolodny is a versatile American Director, Writer and Cinematographer. The film premiered at the 80th Venice International Film Festival in Sep, 2023. Robert served as Director of Photography for many films and has also directed various award-winning films and documentaries.
- INTERNATIONAL COMPETITION SECTION –15 feature films (12 International + 3 Indian) have been shortlisted to compete for the coveted Best Film Award, a Golden Peacock & INR 40 lakhs. Apart from the Best Film the jury will also determine winners in the best director, best actor (male), best actor (female), special jury prize category. The list of Films is given in Annexure and their details are being uploaded on the official website of IFFI.
- BEST FEATURE FILM DEBUT DIRECTOR - 5 International + 2 Indian Films will compete in this section for the coveted Silver Peacock, 10 lakh INR as cash prize and a certificate. The list of Films is given in Annexure and their details are being uploaded on the official website of IFFI.
- International Jury – Mr. Shekhar Kapur (Chairperson), acclaimed Indian Filmmaker & Actor, Jose Luis Alcaine, awarded Spanish Cinematographer, Jerome Paillard, distinguished ex-head of Marche du Cannes, Catharine Dussart, prolific Film Producer from France; Helen Leake, renowned Film Producer from Australia.
- FESTIVAL KALEIDOSCOPE – Best of award-winning films of the prestigious international film festivals this year, have been assorted in the IFFI Kaleidoscope. 19 films are from festivals such as Cannes, Venice, Sao Paulo, Rotterdam, Santa Barbara, Stockholm, etc.
- CINEMA OF THE WORLD Section comprises 103 films through entries, a significant leap from previous years (77) to explore the staggering diversity of aesthetics and narratives from cinemas around the globe.
- Introduced a DOCU-MONTAGE SECTION featuring a mosaic of compelling documentaries from around the world.
- ANIMATION SECTION of the festival has been expanded to curate International and Indian animation films, comprises an extensive line up of aesthetically ingenious and narratively subversive animated films including Poland’s official Ocsar entry - The Peasants (Dir: Dk Welchman, Hugh Welchman), also including Indian animation films.
- Introduced RESTORED CLASSICS SECTION featuring 7 world premieres of the world class restorations done by NFDC-NFAI under the National Film Heritage Mission (NFHM) from the damaged celluloid reels of the Indian Classics -
- Vidyapati (1937) Bengali Director: Debaki Bose
- Shyamchi Aai (1953), Marathi, Director: P.K. Atre
- Patala Bhairavi (1951), Telugu, Director: K.V. Reddy
- Guide (1965), Hindi, Director: Vijay Anand
- Haqeeqat (1964), Hindi, Director: Chetan Anand
- Chorus (1974) Bengali, Director: Mrinal Sen
- Bees Saal Baad (1962), Hindi, Director: Biren Nag
- Further, there will be 3 international restored films also showcased in this section including The Exorcist Extended Director’s cut from Venice and Sergei Parajanov’s Shadows of Forgotten Ancestors.
- UNESCO FILMS – Films that reflect the ideals of UNESCO: 7 International + 3 Indian films. The list of Films is given in Annexure and their details are being uploaded on the official website of IFFI.
- ACCESSIBLE FILMS – In the 54th IFFI there will be facilities to ensure that specially-abled festival delegates can access all the screening and other venues. Making festival an inclusive and accessible avenue for everyone is a step taken towards inclusivity.
- Specially-abled delegates
- For Visually impaired: Films with Embedded Audio Descriptions – Sirf Ek Bandaa Kaafi Hai & Shershaah
- For Hearing Impaired: Films with Embedded Sign Language - 83 & Bhaag Milkha Bhaag
- Multiple language dubbing - Many Indian Panorama Films to be available to be watched along with dubbing in the preferred language, using their “Smartphone and Earphones’. IFFI has partnered with ‘cinedubs’ App for this, to be made available for free. Several dubs will be available through the App, of other than the language in which the movie is being played in the theatre.
- Feature Films of more than 40 women filmmakers across international programme of IFFI.
- Master classes and In-conversation Sessions - With over 20 ‘Masterclasses’ and ‘In Conversation’ sessions with eminent filmmakers, cinematographers, and actors, it promises to be an exciting week. Will be at renovated & refurbished Kala Academy at Festival Mile, Panjim, Goa. Michael Douglas, Brendan Galvin, Brillante Mendoza, Sunny Deol, Rani Mukerjee, Vidya Balan, John Goldwater, Vijay Sethupathi, Sara Ali Khan, Pankaj Tripathi, Nawazuddin Siddhiqui, Kaykay Menon, Karan Johar, Madhur Bhandarkar, Manoj Bajpayee, Kartiki Gonsalves, Boney Kapoor, Allu Aravind, Theodore Gluck, Gulshan Grover and the list goes on to include several national & international stars.
- Gala Premiers – Started last year, the Gala Premiers is being expanded. These film premiers at IFFI would have their actors and talent walk the red carpet of IFFI to promote their films.
- Virtual IFFI - Masterclasses, In Conversation sessions, panel discussions and the opening /closing ceremony of the 54th edition of IFFI will be accessible Online through Book My Show App. Registration will be kept nominal.
- Film Bazaar: IFFI in essence is the “Celebration of World Cinema”. Along with it, a Film Bazaar is organized by NFDC for the “Business of Cinema”. The Film Bazar of IFFI has evolved into one of the largest global film market in South Asia. It acts as a perfect ecosystem for international filmmakers, producers, sales agents aur festival programmers to meet for potential creative and financial collaborations. This “17th Edition of the NFDC Film Bazaar” will have expanded scope of its verticals -
- Pavilions & Stalls in Films Bazar -
- VFX & Tech Pavilion - A newly curated “VFX & Tech Pavilion” has been integrated into Film Bazaar, which will be put along the promenade facing the sea. It will make the film makers aware of the latest innovations, to explore the possibilities of storytelling by not just the traditional way of “Taking The Shot”, but also “Creating The Shot” with infinite possibilities.
- Several Stalls of International Film Commissions & Indian States will be there to promoting their locations and incentives schemes.
- Several Stalls of Film related productions houses, institutions, associations, etc.
- Introduction of Documentary & Non-Feature Projects/Films
- “Knowledge Series” curated to include pitching sessions from selected filmmakers, countries & states, along with important aspects of film production and distribution.
- Started last year, ‘Book to Box Office’ section has partnered with ‘The Story Ink’ to enhance the main objective is to provide creative authors a platform to submit their work and introduce these stories to the producers and heads of platform.
- All in all, there will be more than 300 international film projects curated and showcased this year in the 17th edition of the Film Bazaar for production, distribution or sales.
- 75 Creative Minds of Tomorrow (CMOT): A brainchild of Shri. Anurag Singh Thakur, Hon’ble Minister of Information and Broadcasting, the initiative aims to identify, encourage and nurture young creative talents from various trades of filmmaking. Shorts TV is the conceptual Programming Partner, which is the world’s largest catalogue of high-quality short movies and series available on TV, on mobile, online, and in theaters. These selected ‘creative minds’ are divided into 5 teams for the 'Film Challenge', to make a short film each, all in 48 hours. This year the candidates will also have professional classes especially curated by the masters of cinema and a “Talent Camp” for recruitment will be organised with more than 20 leading companies.
- IFFI Cine-Mela: IFFI is not just a showcase of cinematic excellence but also a celebration of cultural diversity. This year, IFFI Cine-mela will be a spectacular addition to the cinematic festivities, where IFFI attendees & even others such as locals & tourists not registered for IFFI, can also enjoy exciting activities while celebrating the magic of cinema, arts, culture, crafts, food, etc.
- Other Attractions: Open Air Screenings, Caravans, Shigmotsav, Goa Carnival, Selfie points, IFFI Merchandise, etc. to enhance the IFFI as one of the biggest cultural extravaganza of India for the world.
- Branding & Décor of Festival Venues – NFDC & ESG have partnered with NID, Ahmedabad for the entire décor and branding of the Festival Venues.
- Celebrating Cultures of India (5 days) – Aligning the film screening, Gala Premiers and visiting film talent to showcase their regions.
- 22nd: East: Bengali, Oriya, Assamese, Manipuri & north eastern dialects
- 23rd: South 1: Tamil & Malayalam
- 24th: North: Punjabi, Dogri, Bhojpuri , Rajasthani, Urdu , Chattisgarhi
- 25th: West: Konkani, Marathi, Gujarati
- 26th: South 2: Kannada & Telugu
- Daily announcements and updates may be seen at the official website of IFFI https://iffigoa.org/.
- The Ministry of Information & Broadcasting, Government of India through National Film Development Corporation (NFDC), jointly with the State Government of Goa through its Entertainment Society of Goa (ESG), is organizing 54th International Film Festival of India (IFFI)’ from 20 to 28 Nov, 2023 at Goa.
- IFFI is one of the World’s 14 biggest and most prestigious ‘International Competition Feature Film Festivals’ that is accredited by the International Federation of Film Producers’ Association (FIAPF), the international body governing film festivals globally. International Film Festivals such as Cannes, Berlin & Venice are such other reputed festivals, accredited by FIAPF under this category.
- The annual cinematic extravaganza has been home to the best of World and Indian Cinema for years with stalwarts from the film industry of India as well as from those around the globe gracing it as delegates, guests and speakers.
Annexure
54TH IFFI 2023
FILM LIST – COMPETITIONS
INTERNATIONAL COMPETITION (IC) – 15 Films
Andragogy | Dir: Wregas Bhanuteja | Indonesia | 2023 | Indonesian | 110' | IC
Blaga’s Lessons | Dir: Stephan Komandarev | Bulgaria, Germany | 2023 | Bulgarian | 114' | IC
Bosnian Pot | Dir: Pavo Marinković | Croatia | 2023 | Croatian, German | 103' | IC
Endless Borders | Dir: Abbas Amini | Iran, Islamic Republic Of | 2023 | Persian | 111' | IC
Hoffman's Fairy Tales | Dir: Tina Barkalaya | Russian Federation | 2023 | Russian | 88' | IC
Lubo | Dir: Giorgio Diritti | Italy, Switzerland | 2023 | Italian, Swiss German, Jenisch | 181' | IC
Measures Of Men | Dir: Lars Kraume | Germany | 2023 | German | 116' | IC
Party Of Fools | Dir: Arnaud Des Pallières | France | 2023 | French | 122' | IC
The Other Widow | Dir: Ma'Ayan Rypp | Israel | 2022 | Hebrew | 83' | IC
Woman Of | Dir: Małgorzata Szumowska, Michał Englert | Poland | 2023 | Polish | 132' | IC
Asog | Dir: Seán Devlin | Canada | 2023 | Other, Tagalog | 99' | IC
Die Before Death | Dir: Ahmed Imamovic | Bosnia And Herzegovina | 2023 | Bosnian | 94' | IC
Kantara | Dir: Rishab Shetty | India | 2022 | Kannada | 150‘ | IC
Sanaa | Dir: Sudhanshu Saria | India | 2023 | Hindi | 119’ | IC
Mirbeen | Dir: Mridul Gupta | India | 2022 | Karbi | 89’ | IC
BEST DEBUT FEATURE FILM OF A DIRECTOR AWARD (BD) – 7 Films
Almost Entirely A Slight Disaster | Dir: Umut Subaşı | Turkey | 2023 | English, Turkish | 88' | BD
Let Me Go | Dir: Maxime Rappaz | Switzerland | 2023 | French | 92' | BD
Ocarina | Dir: Alban Zogjani | Albania | 2023 | Albanian, English | 92' | BD
Sleep | Dir: Jason Yu | South Korea | 2023 | Korean | 95' | BD
When The Seedlings Grow | Dir: Rêger Azad Kaya | Syrian Arab Republic | 2022 | Arabic, Kurdish | 83' | BD
Dhai Aakhar | Dir: Parveen Arora | India | 2023 | Hindi | 98 ' | BD
Iratta | Dir: Rohit M.G. Krishnan | India | 2023 | Malayalam | 112 ' | BD
ICFT UNESCO GANDHI MEDAL AWARD – 10 Films
A House In Jerusalem | Dir: Muayad Alayan | Palestine, UK, Germany, Netherlands, Qatar | 2022 | English, Arabic, Hebrew | 103' | ICFT UNESCO
Citizen Saint Dir: Tinatin Kajrishvili | Georgia | 2023 | Georgian | 100' | ICFT UNESCO
Drift | Dir: Anthony Chen | UK, France, Greece | 2023 | English, Greek | 93' | ICFT UNESCO
It’s Sira | Dir: Apolline Traoré | Burkina Faso, France, Germany, Senegal | 2023 | French, Fula | 122' | ICFT UNESCO
Kalev | Dir: Ove Musting | Estonia | 2022 | Estonian, Russian | 94' | ICFT UNESCO
The Prize! | Dir: Paul Fauzan Agusta | Indonesia | 2022 | Indonesian | 96' | ICFT UNESCO
The Sugar Experiment | Dir: John Tornblad | Sweden | 2022 | Swedish | 91' | ICFT UNESCO
Mandali | Dir: Rakesh Chaturvadi Om | India | 2023 | Hindi | 118' | ICFT UNESCO
Malikapuram | Dir: Vishnu Sasi Shankar | India | 2022 | Malayalam | 121' | ICFT UNESCO
Rabindra Kabya Rahasya | Dir: Sayantan Ghosan | India | 2023 | Bengali | 115' | ICFT UNESCO

|
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
২০-২৮ নৱেম্বৰত গোৱাত ৫৪ সংখ্যক ভাৰতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ
ইয়াত শ্ৰী মাইকেল ডগলাচে সত্যজিৎ ৰায় জীৱনজোৰা সাধনা বঁটা গ্ৰহণ কৰিব আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শিতানলৈ ব্যাপক সঁহাৰি, ক্ৰিয়েটিভ মাইণ্ডছ অৱ টুমৰুৰ বাবে ৬০০ এন্ট্ৰি শ্ৰেষ্ঠ ৱেব চিৰিজ এৱাৰ্ডৰ বাবে ১৫ অ’টিটি প্লেটফৰ্মৰ ১০টা ভাষাত ৩২ এন্ট্ৰিঃ শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ
06 NOV 2023 3:02PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে আজি ২০-২৮ নৱেম্বৰ, ২০২৩ত গোৱাত ৫৪ সংখ্যক ভাৰতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ অনুষ্ঠিত হ’ব বুলি ঘোষণা কৰে। এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদানেৰে শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে বিশ্বজুৰি ৫ম সৰ্ববৃহৎ বজাৰ হিচাপে ভাৰতৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগটো এক লেখত-ল’বলগীয়া শক্তি। তেওঁ লগতে কয় যে এই বজাৰখন প্ৰতি বছৰে বৃদ্ধি পাইছে আৰু যোৱা তিনি বছৰত গড় বাৰ্ষিক ২০% বৃদ্ধি হৈছে। দেশৰ চুকে-কোণে নিৰ্মিত চিনেমাসমূহ এতিয়া বিশ্বৰ প্ৰান্তে-প্ৰান্তে উপনীত হৈছে।
মন্ত্ৰীজনে উল্লেখ কৰে যে এইবাৰ বিশ্ব চিনেমাৰ উজ্জ্বল তাৰকা আৰু চিনেমাৰ জগতখনত অনবদ্য অৱদান আগবঢ়োৱা শ্ৰী মাইকেল ডগলাচক সত্যজিৎ ৰায় জীৱনজোৰা সাধনা বঁটা প্ৰদান কৰা হ’ব।
শ্ৰী ঠাকুৰে জনোৱা মতে, আইএফএফআইৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শিতানত লাভ কৰা ছবিৰ সংখ্যা তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ই আইএফএফআইৰ প্ৰতি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ আকৰ্ষণক প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
নতুনকৈ প্ৰৱৰ্তিত অ’টিটি বঁটা সন্দৰ্ভত তেওঁ কয় যে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পিছৰেপৰা ভাৰতত অ’টিটি উদ্যোগৰ উত্থান ঘটিছে আৰু ভাৰতত সৃষ্টি হোৱা মৌলিক বিষয়বস্তুয়ে হাজাৰ-হাজাৰ লোকক নিয়োজিত কৰিছে। এই খণ্ডৰ ৰূপান্তৰশীল পৰিবেশলৈ সঁহাৰি জনাই (যাৰ বৃদ্ধি বছৰি ২৮%) মন্ত্ৰালয়ে অ’টিটি প্লেটফৰ্মত অসাধাৰণ বিষয়বস্তুৰ সৃষ্টিকৰ্তাসকলক উদগনি জনাবলৈ এই বঁটা প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ১৫টা অ’টিটি প্লেটফৰ্মৰপৰা ১০টা ভাষাত মুঠ ৩২ এন্ট্ৰি লাভ কৰা হৈছে আৰু বিজয়ীসকলক দহ লাখ টকাৰ বঁটা প্ৰদান কৰা হ’ব।
শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে দেশৰ উত্থানশীল ষ্টাৰ্টআপ বাতাবৰণ সম্পৰ্কে কয় আৰু চৰকাৰে এনে মাধ্যমসমূহক চোৱা-চিতা কৰিবলৈ এক সমৰ্থন ব্যৱস্থা সৃষ্টিত মনোনিৱেশ কৰিছে বুলি জনায়। তেওঁ লগতে কয় যে চলচ্চিত্ৰ খণ্ডত ষ্টাৰ্টআপ বাতাবৰণক সুদৃঢ় কৰিবলৈ আৰু দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰে প্ৰতিভাসমূহক স্বীকৃতি জনাবলৈ আমি ক্ৰিয়েটিভ মাইণ্ডছ অৱ টুমৰু পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিছো। মন্ত্ৰীজনে জনাই যে এই বৰ্ষৰ বাবে উক্ত শিতানত ৬০০ ৰোধিক এন্ট্ৰি লাভ কৰা হৈছে। এইবাৰ ৭৫ গৰাকী বিজয়ীক বাছনিৰে ৩ বছৰত এনে বিজয়ী মুঠ ২২৫ জনলৈ বৃদ্ধি পাব।
মন্ত্ৰীজনে বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰে যে এইবাৰৰ আইএফএফআই সকলো স্থান বিশেষভাৱে সক্ষম লোকৰ বাবে সকলো সুবিধা আৰু সুগমতাৰে মুকলি থাকিব। দৃষ্টিহীন লোকৰ বাবে অডিঅ’ বৰ্ণনা, শ্ৰৱণ ক্ষমতাহীন লোকৰ বাবে সাংকেতিক ভাষা, একাধিক ভাষাত বিষয়বস্তুৰ ডাবিং সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ মন্ত্ৰক উদ্বুদ্ধ কৰিব।
ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ডঃ এল মুৰুগানে তেওঁৰ চমু বক্তব্যত কয় যে আইএফএফআই বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ চলচ্চিত্ৰ আৰু সাংস্কৃতিক কাৰ্য্যক্ৰম। তেওঁ বিশিষ্ট চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা শ্ৰী শেখৰ কাপুৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জুৰীৰ নেতৃত্ব বহন কৰিছিল বুলি অৱগত কৰে।
ইয়াত ৫৪ সংখ্যক ভাৰতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ মূল কথাসমূহ উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
-
আইএফএফআইৰ মূল আকৰ্ষণ হৈছে বিশ্ব চিনেমাত উৎকৃষ্টতাৰ বাবে প্ৰদান কৰা সত্যজিৎ ৰায় জীৱনজোৰা সাধনা বঁটা (SRLTA)। মাইকেল ডগলাচ হলিউডৰ এগৰাকী অভিনেতা আৰু প্ৰযোজক। তেওঁ সাম্প্ৰতিক বিশ্ব চিনেমাৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ ব্যক্তিত্ব। এই সন্মানীয় বঁটা গ্ৰহণ কৰিবলৈ তেওঁ পত্নী আৰু বিশিষ্ট অভিনেত্ৰী কেথেৰিন জেটা-জোন্সৰ সৈতে আইএফএফআইত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
চলচ্চিত্ৰ আৰু টেলিভিছন উদ্যোগত ৫০ বছৰৰো অধিক সময় ধৰি মাইকেল ডগলাচে কাম কৰি আহিছে। তেওঁ ২টা অস্কাৰ, ৫টা গ’ল্ডেন গ্ল’ব বঁটা, এটা প্ৰাইমটাইম এমি বঁটা আৰু আন-আন সন্মান লাভ কৰিছে। ২০২৩ত তেওঁ ৭৬ সংখ্যক ফেষ্টিভেল ডি কানত জীৱনজোৰা সাধনাৰ বাবে পালম ডি’অৰ লাভ কৰে। ‘ৱাল ষ্ট্ৰীট’ত গৰ্ডন গেকোৰ চৰিত্ৰত একাডেমী বঁটা বিজয়ী অভিনয়ৰপৰা আৰম্ভ কৰি ফেটেল এট্ৰেকচন, দ্য আমেৰিকান প্ৰেচিডেন্ট, বেচিক ইনষ্টিংক্ট, ট্ৰেফিক, ৰোমানচিং দ্য ষ্ট’ন আদি ছবিলৈকে তেওঁ চিনাকি চৰিত্ৰৰ বাবে পৰিচিত। মাইকেল কেৱল এগৰাকী অভিনেতাই নহয়, এগৰাকী বিশিষ্ট প্ৰযোজকো। তেওঁৰ কৰ্মৰাজিৰ অন্যতম হৈছে ওৱান ফ্লু অভাৰ দ্য কাক’ছ নেষ্ট আৰু দ্য চাইনা চিণ্ড্ৰমৰ দৰে শক্তিশালী ছবি। মিষ্টাৰ ডগলাচ মানৱীয় গুণৰ বাবে পৰিচিত হৈ আহিছে। মানৱতাক বিপদাপন্ন কৰা পাৰমাণৱিক আৰু জৈৱিক ভাবুকি হ্ৰাসত মনোনিৱেশ কৰা নিউক্লিয়াৰ থ্ৰেট ইনিচিয়েটিভ সংস্থাৰ ব’ৰ্ডত তেওঁ কাৰ্য্যনিৰ্বাহ কৰিছিল। ১৯৯৮ত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তিৰ দূত হিচাপেও তেওঁ নিযুক্তি লাভ কৰিছিল।
-
এই মহোৎসৱত ২৭০ ৰোধিক ছবি ৪টা স্থানত প্ৰদৰ্শিত হ’ব – আইএনঅ’এক্স পাঞ্জিম (৪), মেকুইনেজ পেলেচ (১), আইএনঅ’এক্স পৰ্ভৰিম (৪), জেড স্কোৱাৰ সম্ৰাট অশোক (২)।
-
৫৪ সংখ্যক আইএফএফআইৰ ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শিতান’ত ১৯৮ খন ছবি থাকিব। ৫৩ সংখ্যক আইএফএফআইতকৈ ১৮ খন ছবি বেছি। ইয়াত ১৩ বিশ্ব প্ৰিমিয়াৰ, ১৮ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰিমিয়াৰ, ৬২ এছিয়া প্ৰিমিয়াৰ আৰু ৮৯ ভাৰতৰ প্ৰিমিয়াৰ কৰা হ’ব। এই বৰ্ষৰ আইএফএফআইয়ে ১০৫ খন দেশৰপৰা অভিলেখ সংখ্যক ২৯২৬ এন্ট্ৰি লাভ কৰিছে, যি যোৱা বৰ্ষৰ তুলনাত ৩ গুণ বেছি।
-
‘ভাৰতীয় পেনোৰামা’ শিতানত ভাৰতৰ ২৫ খন ফিছাৰ ছবি আৰু ২০ খন নন-ফিছাৰ ছবি প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। ফিছাৰ শিতানৰ উদ্বোধনী চলচ্চিত্ৰ হৈছে এখন মালয়ালম ছবি আটম আৰু নন-ফিছাৰ শিতানত মণিপুৰৰ এণ্ড্ৰ’ ড্ৰিমছ।
-
শ্ৰেষ্ঠ ৱেব ছিৰিজ (OTT) বঁটাঃ এই বৰ্ষত প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে শ্ৰেষ্ঠ ৱেব ছিৰিজ (OTT) বঁটা। অ'টিটি প্লেটফৰ্মৰ সমৃদ্ধিশালী বিষয়বস্তু আৰু ইয়াৰ সৃষ্টিকৰ্তাসকলক স্বীকৃতি, উৎসাহ আৰু সন্মান জনোৱাৰ লক্ষ্যৰে এই বঁটাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হয়। ১৫টা অ’টিটি প্লেটফৰ্মৰপৰা ১০টা ভাষাত ৩২ এন্ট্ৰি লাভ কৰা হয়। সামৰণি অনুষ্ঠানত ঘোষণা কৰিবলগীয়া শ্ৰেষ্ঠ ধাৰাবাহিকখনক প্ৰমাণপত্ৰ আৰু ১০ লাখ টকা নগদ ধনৰ পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব।
-
এই বৰ্ষৰ আইএফএফআইৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ শিতানত ৮টা কিউৰেটেড শিতান থাকিব। গুৰুত্বপূৰ্ণ ছবিসমূহৰ চমু বিৱৰণ তলত উল্লেখ কৰা হৈছে -
-
উদ্বোধনী চলচ্চিত্ৰঃ কেটচিং ডাষ্ট | পৰিচালকঃ ষ্টুয়াৰ্ট গেট | যুক্তৰাজ্য | (আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰিমিয়াৰ)
-
মিড-ফেষ্ট ফিল্মঃ এবাউট ড্ৰাই গ্ৰাচেছ | পৰিচালকঃ নুৰী বিলজ চেলান | ফ্ৰান্স | (ইণ্ডিয়া প্ৰিমিয়াৰ)
-
সামৰণি চলচ্চিত্ৰঃ দ্য ফিডাৰৱেইট | পৰিচালকঃ ৰবাৰ্ট কলডনী | যুক্তৰাষ্ট্ৰ | (এছিয়া প্ৰিমিয়াৰ)
-
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা শিতান – ১৫ খন ফিছাৰ ছবি (১২ খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় + ৩ খন ভাৰতীয়) এই শিতানলৈ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। এই শিতানত শ্ৰেষ্ঠ ছবিৰ উপৰিও জুৰীয়ে শ্ৰেষ্ঠ পৰিচালক, শ্ৰেষ্ঠ অভিনেতা (পুৰুষ), শ্ৰেষ্ঠ অভিনেত্ৰী (মহিলা), বিশেষ জুৰী পুৰস্কাৰৰ শাখাতো বিজয়ীসকলক বাছি উলিয়াব। ছবিৰ তালিকা পৰিশিষ্টত দিয়া হৈছে আৰু ইয়াৰ সবিশেষ আইএফএফআইৰ অফিচিয়েল ৱেবছাইটত আপল’ড কৰা হৈছে। শ্ৰেষ্ঠ ছবিৰ বঁটাত থাকিব এটি গ’ল্ডেন পিকক আৰু ৪০ লাখ টকাৰ নগদ পুৰস্কাৰ।
-
শ্ৰেষ্ঠ ফিছাৰ ফিল্ম নতুন পৰিচালক - ৫ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় + ২ ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰই এই শিতানত লোভনীয় ছিলভাৰ পিকক, ১০ লাখ টকাৰ নগদ পুৰস্কাৰ আৰু প্ৰমাণ পত্ৰৰ বাবে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিব। ছবিৰ তালিকা পৰিশিষ্টত দিয়া হৈছে আৰু ইয়াৰ সবিশেষ আইএফএফআইৰ অফিচিয়েল ৱেবছাইটত আপল’ড কৰা হৈছে।
-
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জুৰী – শেখৰ কাপুৰ (অধ্যক্ষ), বিশিষ্ট ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু অভিনেতা, জোচে লুইছ আলকেইন, স্পেনিছ চিনেমাটোগ্ৰাফাৰ, জেৰম পেইলাৰ্ড, মাৰ্চে ডু কানৰ প্ৰাক্তন মুৰব্বী, কেথাৰিন ডুছাৰ্ট, ফ্ৰান্সৰ চলচ্চিত্ৰ প্ৰযোজক; হেলেন লিক, অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰখ্যাত চলচ্চিত্ৰ প্ৰযোজক।
-
ফেষ্টিভেল কেলিড’স্ক’প – এই বৰ্ষৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ বঁটা বিজয়ী ছবিসমূহৰ ভিতৰত শ্ৰেষ্ঠ চলচ্চিত্ৰসমূহক আইএফএফআই কেলিড’স্ক’পত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। ১৯ খন ছবি কান, ভেনিচ, চাও পাউলো, ৰটাৰডেম, চান্টা বাৰ্বাৰা, ষ্টকহোম আদি উৎসৱত শ্ৰেষ্ঠ প্ৰতিপন্ন হৈছিল।
-
চিনেমা অৱ দ্য ৱৰ্ল্ড শিতানত এন্ট্ৰিৰ জৰিয়তে ১০৩ খন ছবি থাকিব। এয়া পূৰ্বৰ বছৰৰ তুলনাত (৭৭) উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধি।
-
বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ তথ্যচিত্ৰক থূপাই প্ৰদৰ্শন কৰা এটা ডুকু-মন্টাজ শিতান প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে।
-
ইয়াৰ এনিমেচন শিতানত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ভাৰতীয় এনিমেচন ছবিসমূহ থূপাই প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। ইয়াত পোলেণ্ডৰ অফিচিয়েল অস্কাৰ এন্ট্ৰি - দ্য পিজেন্টছকে প্ৰমুখ্য কৰি ভাৰতীয় এনিমেচন ছবিসমূহো প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব।
-
প্ৰৱৰ্তিত ৰিষ্ট’ৰ্ড ক্লাছিকছ শিতানত ভাৰতীয় ক্লাছিকছৰ ক্ষতিগ্ৰস্ত চেলুলয়ড ৰিলৰপৰা ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ ঐতিহ্য অভিযান (NFHM)ৰ অধীনত এনএফডিচি-এনএফএআইয়ে কৰা বিশ্বমানৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ ৭ বিশ্ব প্ৰিমিয়াৰ কৰা হ’ব -
-
বিদ্যাপতি (1937) বাংলা পৰিচালকঃ দেবকী বসু
-
শ্যামচী আই (1953), মাৰাঠী, পৰিচালকঃ পি.কে. আট্ৰে
-
পাতাল ভৈৰৱী (1951), তেলেগু, পৰিচালকঃ কে.ভি. ৰেড্ডী
-
গাইড (1965), হিন্দী, পৰিচালকঃ বিজয় আনন্দ
-
হকীকাত (1964), হিন্দী, পৰিচালকঃ চেতন আনন্দ
-
কোৰাচ (1974) বাংলা, পৰিচালকঃ মৃণাল সেন
-
বিছ ছাল বাদ (1962), হিন্দী, পৰিচালকঃ বিৰেন নাগ
-
ইউনেস্ক’ ফিল্ম – ইউনেস্ক’ৰ আদৰ্শ প্ৰতিফলিত কৰা ছবিঃ ৭ খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় + ৩ খন ভাৰতীয় ছবি। ছবিৰ তালিকা পৰিশিষ্টত দিয়া হৈছে আৰু ইয়াৰ সবিশেষ আইএফএফআইৰ অফিচিয়েল ৱেবছাইটত আপল’ড কৰা হৈছে।
-
এচেচিবল ফিল্ম – ৫৪ সংখ্যক আইএফএফআইত মহোৎসৱলৈ অহা বিশেষভাৱে সক্ষম প্ৰতিনিধিসকলে যাতে সকলো প্ৰদৰ্শনী আৰু আন-আন স্থানলৈ যাব পাৰে, তাৰ সুবিধা থাকিব।
-
বিশেষভাৱে-সক্ষম প্ৰতিনিধি
-
একাধিক ভাষাত ডাবিং - পছন্দৰ ভাষাত ডাবিংসহ একাধিক ভাৰতীয় পেনোৰামা ছবি স্মাৰ্টফোন আৰু ইয়াৰফোন ব্যৱহাৰেৰে চাব পৰা যাব। ইয়াৰ বাবে আইএফএফআইয়ে ‘cinedubs’ এপৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিছে আৰু এই সুবিধা বিনামূলীয়াকৈ উপলব্ধ হ’ব।
-
মাষ্টাৰ ক্লাছ আৰু ইন-কনভাৰ্চেচন চেছন - বিশিষ্ট চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, চিনেমাট’গ্ৰাফাৰ আৰু অভিনেতা-অভিনেত্ৰীসকলক সামৰি ২০ ৰোধিক ‘মাষ্টাৰক্লাছ’ আৰু ‘ইন কনভাৰ্চেচন’ অধিবেশন অনুষ্ঠিত হ’ব। ইয়াত মাইকেল ডগলাচ, ব্ৰেণ্ডন গালভিন, ব্রিলান্টে মেণ্ডোজা, ছানি দেওল, ৰাণী মুখাৰ্জী, বিদ্যা বালান, জন গোল্ডৱাটাৰ, বিজয় সেঠুপতি, চাৰা আলী খান, পংকজ ত্ৰিপাঠী, নৱাজুদ্দিন সিদ্ধিকী, কায়কাই মেনন, কৰণ জোহৰ, মধুৰ ভাণ্ডাৰকাৰ, মনোজ বাজপেয়ী, কাৰ্টিকি গনছালভেছ, বনি কাপুৰ, আল্লু অৰবিন্দ, থিয়ডৰ গ্লাক, গুলশ্বান গ্ৰভাৰ আদি ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তাৰকাসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
-
গালা প্ৰিমিয়াৰ – যোৱা বৰ্ষৰপৰা আৰম্ভ হোৱা গালা প্ৰিমিয়াৰৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে।
-
ভাৰ্চুৱেল আইএফএফআই - মাষ্টাৰক্লাছ, ইন-কনভাৰ্চেচন অধিবেশন, পেনেল আলোচনা আৰু আইএফএফআইৰ ৫৪ সংখ্যক সংস্কৰণৰ মুকলি /সামৰণি অনুষ্ঠান বুক মাই শ্ব’ এপৰ জৰিয়তে অনলাইনত উপলব্ধ হ’ব। নামমাত্ৰ পঞ্জীয়নৰ ব্যৱস্থা ৰখা হ’ব।
-
ফিল্ম বজাৰঃ আইএফএফআই মূলতঃ হৈছে “বিশ্ব চিনেমাৰ উদযাপন”। ইয়াৰ লগতে এনএফডিচিয়ে “চিনেমাৰ ব্যৱসায়”ৰ বাবে এখন ফিল্ম বজাৰৰ আয়োজন কৰে। আইএফএফআইৰ ফিল্ম বজাৰ দক্ষিণ এছিয়াৰ অন্যতম বৃহৎ বৈশ্বিক চলচ্চিত্ৰ বজাৰত পৰিণত হৈছে। ই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, প্ৰযোজক, বিক্ৰী এজেন্ট আৰু উৎসৱৰ প্ৰগ্ৰেমাৰসকলৰ বাবে সম্ভাৱ্য সৃষ্টিশীল আৰু আৰ্থিক সহযোগিতাৰ বাবে মিলনৰ এক নিখুঁত বাতাবৰণ হিচাপে কাম কৰে।
-
ফিল্ম বজাৰৰ পেভিলিয়ন আৰু ষ্টল -
-
ভিএফএক্স আৰু টেক পেভিলিয়ন - নতুনকৈ গঢ়ি তোলা “ভিএফএক্স আৰু টেক পেভিলিয়ন” ফিল্ম বজাৰৰ অন্যতম আকৰ্ষণ হ’ব। ই ছবি নিৰ্মাতাসকলক শেহতীয়া উদ্ভাৱনসমূহৰ বিষয়ে জ্ঞাত কৰি তুলিব।
-
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ আয়োগ আৰু ভাৰতৰ ৰাজ্যসমূহৰ কেইবাখনো ষ্টলে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
-
চলচ্চিত্ৰ সম্পৰ্কীয় প্ৰডাকচন হাউছ, প্ৰতিষ্ঠান, সংস্থা আদিৰ কেইবাটাও ষ্টল।
-
“নলেজ চিৰিজ” হৈছে নিৰ্বাচিত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, দেশ আৰু ৰাজ্যৰ অধিবেশনৰ লগতে চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ আৰু বিতৰণৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশসমূহ সামৰি আলোচনা।
-
যোৱা বৰ্ষৰপৰা আৰম্ভ হোৱা ‘বুক টু বক্স অফিচ’ শিতানে ‘দ্য ষ্ট’ৰী ইংক’ৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিছে। ইয়াৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে সৃষ্টিশীল লেখকসকলক তেওঁলোকৰ কৰ্মৰাজি প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰা আৰু এই কাহিনীসমূহৰ প্ৰযোজক আৰু মঞ্চৰ মুৰব্বীসকলৰ সৈতে পৰিচিতি।
-
৭৫ ক্ৰিয়েটিভ মাইণ্ডছ অৱ টুমৰু (CMOT): এয়া হৈছে মাননীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰৰ চিন্তাৰ ফচল। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ ভিন্ন পৰ্য্যায়ৰ যুৱ সৃষ্টিশীল প্ৰতিভাসমূহৰ চিনাক্ত, উৎসাহিতকৰণ আৰু লালন-পালন কৰা। শ্বৰ্টছ টিভি হৈছে ধাৰণাগত প্ৰগ্ৰেমিং পাৰ্টনাৰ, যি হৈছে টিভি, ম’বাইল, অনলাইন আৰু চিনেমা হলত উপলব্ধ উচ্চমানৰ চুটি চিনেমা আৰু ধাৰাবাহিকৰ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ কেটেলগ। এই নিৰ্বাচিত ‘ক্ৰিয়েটিভ মাইণ্ডছ’ক ‘ফিল্ম চেলেঞ্জ’ৰ বাবে ৫টা দলত ভাগ কৰা হৈছে। প্ৰত্যেকেই এখন চুটি ছবি নিৰ্মাণ কৰিব।
-
আইএফএফআই চিনে-মেলাঃ আইএফএফআই কেৱল চিনেমাৰ উৎকৃষ্টতাৰ প্ৰদৰ্শনীয়েই নহয়, বৰঞ্চ এয়া সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যৰ উদযাপন। এই বৰ্ষৰ আইএফএফআই চিনে-মেলা এক দৰ্শনীয় সংযোজন হ’ব। ইয়াত আইএফএফআইৰ উপস্থিতসকল আৰু আনকি আইএফএফআইৰ সৈতে পঞ্জীয়ন নোহোৱা স্থানীয় লোক আৰু পৰ্যটকসকলেও চিনেমা, কলা, সংস্কৃতি, শিল্পকৰ্ম দৰ্শনৰ লগতে ৰোমাঞ্চকৰ কাৰ্য্যসূচী উপভোগ কৰিব পাৰিব।
-
আন-আন আকৰ্ষণঃ ভাৰতৰ অন্যতম বৃহৎ সাংস্কৃতিক সমাগম হিচাপে আইএফএফআইৰ অভিজ্ঞতাৰ বৰ্ধনৰ বাবে অপেন এয়াৰ স্ক্ৰিনিং, কাৰাভান, গোৱা কাৰ্নিভেল, চেলফি পইন্ট, আইএফএফআই মাৰ্চেণ্ডাইজ ইত্যাদিৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
-
মহোৎসৱৰ স্থানৰ ব্ৰেণ্ডিং আৰু সাজ-সজ্জা – এনএফডিচি আৰু ইএছজিয়ে ফেষ্টিভেল ভেন্যুসমূহৰ সমগ্ৰ সাজ-সজ্জা আৰু ব্ৰেণ্ডিঙৰ বাবে আহমেদাবাদৰ এনআইডিৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিছে।
-
ভাৰতৰ সংস্কৃতিৰ উদযাপন (৫ দিন) – চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শনেৰে সংগতি ৰাখি গালা প্ৰিমিয়াৰ আৰু ভিজিটিং ফিল্ম প্ৰতিভাধৰসকলে নিজ-নিজ অঞ্চলক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিব।
-
২২: পূবঃ বাংলা, ওড়িয়া, অসমীয়া, মণিপুৰী আৰু উত্তৰ-পূবৰ ভাষাসমূহ
-
২৩: দক্ষিণ ১: তামিল আৰু মালায়ালম
-
২৪: উত্তৰঃ পাঞ্জাৱী, ডুগৰী, ভোজপুৰী, ৰাজস্থানী, উৰ্দু, ছত্তীশগড়ী
-
২৫: পশ্চিমঃ কংকানী, মাৰাঠী, গুজুৰাটী
-
২৬: দক্ষিণ ২: কানাড়া আৰু তেলেগু
-
আইএফএফআইৰ অফিচিয়েল ৱেবচাইট https://iffigoa.org/ ত দৈনিক ঘোষণাৰাজি আৰু আপডেটসমূহ লাভ কৰা যাব।
-
ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ উন্নয়ন নিগম (NFDC)ৰ জৰিয়তে গোৱা ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে যৌথভাৱে ইয়াৰ এন্টাৰটেইনমেন্ট ছ’চাইটি অৱ গোৱা (ESG)ৰ জৰিয়তে ২০-২৮ নৱেম্বৰ, ২০২৩ত গোৱাত ৫৪ সংখ্যক ভাৰতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰিছে।
-
আইএফএফআই হৈছে বিশ্বৰ ১৪ বৃহৎ আৰু সন্মানীয় ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা ফিছাৰ চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’ৰ অন্যতম। ই বিশ্বজুৰি চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ পৰিচালনা কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ প্ৰযোজক সংস্থা (FIAPF)ৰদ্বাৰা স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত। কান, বাৰ্লিন আৰু ভেনিচৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ এনে অন্যান্য সুনামধন্য মহোৎসৱ।
-
চলচ্চিত্ৰৰ এই বাৰ্ষিক কাৰ্য্যসূচী বহু বছৰ ধৰি বিশ্ব আৰু ভাৰতীয় চিনেমাৰ শ্ৰেষ্ঠ ছবিসমূহৰ প্ৰদৰ্শনস্থলী হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছে আৰু ভাৰতৰ চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগটোৰ লগতে বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ লোকসকলেও প্ৰতিনিধি, অতিথি আৰু বক্তা হিচাপে অংশগ্ৰহণেৰে ইয়াক শোভা বঢ়াইছে।
পৰিশিষ্ট
৫৪ সংখ্যক আইএফএফআই, ২০২৩
চলচ্চিত্ৰৰ তালিকা – প্ৰতিযোগিতা
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা (IC) – ১৫ চলচ্চিত্ৰ
আন্দ্ৰাগজি | পৰিচালকঃ ৰেগাছ ভানুটেজা | ইণ্ডোনেছিয়া | ২০২৩ | ইণ্ডোনেছিয়ান | ১১০' | আইচি
ব্লাগাছ লেচনছ | পৰিচালকঃ ষ্টেফান কোমাণ্ডাৰেভ | বুলগেৰিয়া, জাৰ্মানী | ২০২৩ | বুলগেৰিয়ান | ১১৪' | আইচি
বছনিয়ান পট | পৰিচালকঃ পাভো মাৰিনকোভিচ | ক্ৰ'ৱেচিয়া | ২০২৩ | ক্ৰ'ৱেচিয়ান, জাৰ্মান | ১০৩' | আইচি
এণ্ডলেছ ব’ৰ্ডাৰ | পৰিচালকঃ আব্বাছ আমিনি | ইৰান, ইছলামিক ৰিপাব্লিক অফ | ২০২৩ | পাৰ্চী | ১১১' | আইচি
হফমেনছ ফেইৰী টেলছ | পৰিচালকঃ টিনা বৰকলয়া | ৰাছিয়ান ফেডাৰেচন | ২০২৩ | ৰাছিয়ান | ৮৮' | আইচি
লুবো | পৰিচালকঃ জৰ্জিঅ' ডিৰিটি | ইটালী, চুইজাৰলেণ্ড | ২০২৩ | ইটালীয়, চুইছ জাৰ্মান, জেনিস্ক | ১৮১' | আইচি
মেজাৰছ অৱ মিন | পৰিচালকঃ লাৰ্ছ ক্ৰাউম | জাৰ্মানী | ২০২৩ | জাৰ্মান | ১১৬' | আইচি
পাৰ্টি অৱ ফূল | পৰিচালকঃ আৰ্নড ডেছ পেলিয়েৰছ | ফ্ৰান্স | ২০২৩ | ফৰাচী | ১২২' | আইচি
দ্য আডাৰ উউড’ | পৰিচালকঃ মা'আয়ান ৰিপ | ইজৰাইল | ২০২২ | হিব্ৰু | ৮৩' | আইচি
ৱমেন অফ | পৰিচালকঃ মালগৰ্জাটা শ্বুম'স্কা, মিচাল এংলাৰ্ট | পোলেণ্ড | ২০২৩ | পোলিছ | ১৩২' | আইচি
আচোগ | পৰিচালকঃ শ্বেন ডেভলিন | কানাডা | ২০২৩ | অন্যান্য, তাগালগ | ৯৯' | আইচি
ডাই বিফ’ৰ ডেথ | পৰিচালকঃ আহমেদ ইমামোভিচ | বছনিয়া আৰু হাৰ্জেগোভিনা | ২০২৩ | বছনিয়ান | ৯৪' | আইচি
কান্তৰা | পৰিচালকঃ ঋষভ শ্বেট্টী | ভাৰত | ২০২২ | কানাড়া | ১৫০‘ | আইচি
ছানা | পৰিচালকঃ সুধাংশু ছৰিয়া | ভাৰত | ২০২৩ | হিন্দী | ১১৯’ | আইচি
মিৰবীন | পৰিচালকঃ মৃদুল গুপ্তা | ভাৰত | ২০২২ | কাৰ্বি | ৮৯’ | আইচি
বেষ্ট ডেবট ফিছাৰ ফিল্ম অৱ এ ডাইৰেক্টৰ এৱাৰ্ড (BD) – ৭ চলচ্চিত্ৰ
অলমষ্ট এন্টায়াৰলী এ শ্লাইট ডিজেষ্টাৰ | পৰিচালকঃ উমুট সুবাছি | তুৰস্ক | ২০২৩ | ইংৰাজী, তুৰ্কী | ৮৮' | বিডি
লেট মি গ’ | পৰিচালকঃ মেক্সিম ৰাপাজ | চুইজাৰলেণ্ড | ২০২৩ | ফৰাচী | ৯২' | বিডি
অকাৰিনা | পৰিচালকঃ এলবান জোগজানী | আলবেনিয়া | ২০২৩ | আলবেনিয়ান, ইংৰাজী | ৯২' | বিডি
শ্লীপ | পৰিচালকঃ জেছন ইউ | দক্ষিণ কোৰিয়া | ২০২৩ | কোৰিয়ান | ৯৫' | বিডি
হোৱেন দ্য চীডলিংগছ গ্ৰ | পৰিচালকঃ ৰেগাৰ আজাদ কায়া | ছিৰিয়ান আৰব ৰিপাব্লিক | ২০২২ | আৰবী, কুৰ্দি | ৮৩' | বিডি
ধাই আখৰ | পৰিচালকঃ পাৰবীন অৰোৰা | ভাৰত | ২০২৩ | হিন্দী | ৯৮ ' | বিডি
ইৰাট্টা | পৰিচালকঃ ৰোহিত এম.জি. কৃষ্ণন | ভাৰত | ২০২৩ | মালয়ালম | ১১২ ' | বিডি
আইচিএফটি ইউনেস্ক’ গান্ধী মেডেল এৱাৰ্ড – ১০ চলচ্চিত্ৰ
এ হাউছ অৱ জেৰুজালেম | পৰিচালকঃ মুয়ায়াদ আলায়ন | পেলেষ্টাইন, ব্ৰিটেইন, জাৰ্মানী, নেদাৰলেণ্ড, কাটাৰ | ২০২২ | ইংৰাজী, আৰবী, হিব্ৰু | ১০৩' | আইচিএফটি ইউনেস্ক’
চিটিজেন চেইন্ত | পৰিচালকঃ টিনাটিন কাজৰিষভিলি | জৰ্জিয়া | ২০২৩ চনৰ | জৰ্জিয়ান | ১০০' | আইচিএফটি ইউনেস্ক’
ড্ৰিফ্ট | পৰিচালকঃ এন্থনী চেন | ব্ৰিটেইন, ফ্ৰান্স, গ্ৰীচ | ২০২৩ | ইংৰাজী, গ্ৰীক | ৯৩' | আইচিএফটি ইউনেস্ক’
ই চিৰা | পৰিচালকঃ এপলিন ট্ৰাওৰে | বুৰ্কিনা ফাচো, ফ্ৰান্স, জাৰ্মানী, চেনেগাল | ২০২৩ | ফৰাচী, ফুলা | ১২২' | আইচিএফটি ইউনেস্ক’
কালেভ | পৰিচালকঃ অভে মাষ্টিং | ইষ্টোনিয়া | ২০২২ | ইষ্টোনিয়ান, ৰাছিয়ান | ৯৪' | আইচিএফটি ইউনেস্ক’
দ্য প্ৰাইজ! | পৰিচালকঃ পল ফৌজান আগষ্টা | ইণ্ডোনেছিয়া | ২০২২ | ইণ্ডোনেছিয়ান | ৯৬' | আইচিএফটি ইউনেস্ক’
দ্য চুগাৰ এক্সপেৰিমেন্ট | পৰিচালকঃ জন টৰ্নব্লেড | চুইডেন | ২০২২ | চুইডিছ | ৯১' | আইচিএফটি ইউনেস্ক’
মণ্ডলী | পৰিচালকঃ ৰাকেশ চতুৰ্বেদী ওম | ভাৰত | ২০২৩ | হিন্দী | ১১৮' | আইচিএফটি ইউনেস্ক’
মালিকাপুৰম | পৰিচালকঃ বিষ্ণু শশী শংকৰ | ভাৰত | ২০২২ | মালয়ালম | ১২১' | আইচিএফটি ইউনেস্ক’
ৰবীন্দ্ৰ কাব্য ৰহস্য | পৰিচালকঃ সায়ন্ত ঘোষন | ভাৰত | ২০২৩ | বাংলা | ১১৫' | আইচিএফটি ইউনেস্ক’