Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the laying of foundation stone, inauguration and dedication of various Project at Shirdi
26 OCT 2023 6:52PM by PIB Delhi
Namaskar Chhatrapati family!
Governor of Maharashtra Shri Ramesh Bais ji, hard-working Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Minister Devendra ji, Ajit ji, Ministers of the Central and the State Governments, MPs, MLAs and my family members who have gathered here in large numbers to bless us all!
शिर्डीच्या या पावन भूमीला माझे कोटी कोटी नमन! पांच वर्षांपूर्वी या पवित्र मंदिराला शंभर वर्ष पूर्ण झालेले होते, तेव्हा मला साईदर्शनाची संधी मिळाली होती। (Remarks in Marathi) Today, with the blessings of Sai Baba, development projects worth Rs 7500 crore have either been inaugurated or their foundation stones have been laid. The Nilwande Dam, for which Maharashtra was waiting for the last five decades, has also been completed; and I am fortunate that I got the privilege of performing 'Jal Pujan' there. I also got the opportunity to lay the foundation stone of the projects related to the temple which has been inaugurated today. With the completion of the ‘Darshan Queue’ project, the devotees from across the country and also from abroad will be benefitted.
Friends,
This morning, I got the unfortunate news of the demise of a precious gem of the country, the glory of Varakari sect, a devotee of Hari, Baba Maharaj Satarkar. The work of social awakening which he did through kirtan and sermons will inspire the coming generations for centuries. His simple way of speaking, his loving words, his style, captivated people. We have seen the amazing impact of the hymn ‘Jai-Jai Ramakrishna Hari’ in his voice. I pay my heartfelt tribute to Baba Maharaj Satarkar ji.
My family members,
The meaning of true social justice is that the country should be free from poverty and the poorest of the poor families should get the opportunity to move forward. Our government works on the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'. The topmost priority of our double engine government is the welfare of the poor. Today as the country's economy is growing, the government's budget for the welfare of the poor is also increasing.
Today 1 crore 10 lakh Ayushman cards are being given in Maharashtra. All such card holders are guaranteed free treatment worth Rs 5 lakh. Under the Ayushman Bharat scheme, the country has spent Rs 70 thousand crores to provide free treatment to the poor. The country has also spent more than Rs 4 lakh crore on the scheme of free ration to the poor. The government has also spent Rs 4 lakh crore to build houses for the poor. This is about 6 times more than what was spent in the 10 years prior to 2014. About Rs 2 lakh crore has been spent so far to provide piped water to every household. Under the PM SVANidhi Yojana, the street vendors are getting assistance of thousands of rupees.
Now the government has started another new scheme – PM Vishwakarma. Under this, lakhs of families such as those of the carpenters, goldsmiths, potters and sculptors have been ensured support from the government for the first time. More than Rs 13 thousand crore have been allocated for this scheme. I am giving you all these figures that range in lakhs and crores. Even before 2014 you used to hear about such figures but those figures were about corruption and scams of lakhs and crores of rupees. But what is happening now? Several lakh crores are being spent on some or the other project and scheme.
My family members,
A large number of our farmer friends are also present in today's programme. First of all, I would like to congratulate those girls who just presented a commendable play 'Dharti Kahe Pukar' in front of us to send out a message to our agricultural society. You will definitely go back with this message. I congratulate all those daughters from the bottom of my heart.
My family members,
Earlier no one was concerned about the farmers. We started PM Kisan Samman Nidhi for my farmer brothers and sisters. Under this, Rs 2 lakh 60 thousand crores have been given to crores of small farmers across the country. Rs 26 thousand crores have been transferred directly into the bank accounts of small farmers of Maharashtra too. I am glad that the Maharashtra Government has launched Namo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana. Under this, Rs 6,000 more will be given to the farming families of Maharashtra. This means that now the small farmers here will get Rs 12 thousand under Samman Nidhi.
My family members,
Those engaged in vote-bank politics in the name of farmers have made you suffer for every drop of water. Today 'Jal Pujan' was performed at the Nilwande project. It was approved in 1970. Just imagine, this project was pending for five decades! When our government came to power, work on this project was done rapidly. Now people have started receiving water from the Left Bank Canal and soon the Right Bank Canal is also going to be operational. BaliRaja Jal Sanjivani Yojana is also proving to be a boon for the drought affected areas of the state. The central government is busy completing 26 more irrigation projects of Maharashtra that have been pending for decades. This will be of great benefit to our farmers and drought affected areas. But today when we have started receiving water from this dam, I have a request to all my farmer brothers and sisters. This water is God's gift. So, not even a single drop of water should be wasted - Per Drop More Crop. We must use every modern technology available to us.
My family members,
We are engaged in the empowerment of farmers with the right intentions. But some people are playing politics in the name of farmers in Maharashtra. A senior leader of Maharashtra has been the Agriculture Minister in the Central Government for many years. Though I personally respect him, but what did he do for the farmers? During his tenure of 7 years, he only bought grains worth Rs 3.5 lakh crore at MSP from the farmers across the country. Remember this figure! Whereas our government has given Rs 13.5 lakh crore to the farmers in the form of MSP in the same period of 7 years. Before 2014, only Rs 500-600 crore worth of pulses and oilseeds were purchased from farmers at MSP, whereas our government has given more than Rs 1 lakh 15 thousand crore for the pulses and oilseeds to the farmers. When he was the Agriculture Minister, farmers had to depend on middlemen even for the money that was rightfully theirs. Farmers were not paid for months. Our government has made arrangements to send MSP money directly to the farmers' bank accounts.
Friends,
Recently MSP has been announced for Rabi crops. The MSP of gram has been increased by Rs 105, the MSP of wheat and safflower by Rs 150. This will greatly benefit our farmer friends in Maharashtra. We are also taking full care of the interests of sugarcane farmers. The price of sugarcane has been increased to Rs 315 per quintal. Ethanol worth about Rs 70 thousand crore has been purchased in the last 9 years. This money has also reached the sugarcane farmers. To ensure timely payment to sugarcane farmers, assistance worth thousands of crores of rupees has been provided to sugar mills and cooperative societies.
My family members,
Our government is also working to strengthen the cooperative movement. More than 2 lakh cooperative societies are being formed across the country. To ensure that the farmers of the country get more storage and cold storage facilities, support is being provided to cooperative societies and PACS. Small farmers are being organized through FPOs i.e. Farmer Producer Organizations. Due to the efforts of the government, so far more than 7500 FPOs have been formed across the country.
My family members,
Maharashtra has been a centre of immense potential and countless possibilities. The faster Maharashtra develops, the faster Bharat will develop. A few months ago, I had the opportunity to flag off the Vande Bharat train connecting Mumbai and Shirdi. This process of expansion of railways is continuing in Maharashtra. With the opening of the third and fourth railway lines between Jalgaon and Bhusawal, movement on the Mumbai-Howrah rail route will become easier. Similarly, construction of four lane road from Solapur to Borgaon will improve the connectivity of the entire Konkan region. Not only will industries benefit from this, sugarcane, grape and turmeric farmers will also benefit. This connectivity will create a new path not only for transport but also for overall progress and social development.
Once again, I express my heartfelt gratitude to all of you for coming here in such a large number to bless me. Come let us make this resolution that in 2047, when we complete 100 years of independence, Bharat will be known in the world as 'Developed Bharat'.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶିରିଡିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 OCT 2023 6:52PM by PIB Bhubaneswar
ଛତ୍ରପତି ପରିବାର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ବୈଶ ଜୀ, ଏଠିକାର କର୍ମଠ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଜୀ, ଅଜିତ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ସଦସ୍ୟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଥିବା ମୋର ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ!
ମୁଁ ଶିରିଡିର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ କୋଟି କୋଟି ପ୍ରଣାମ କରୁଛି! ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ତଳେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ପବିତ୍ର ମନ୍ଦିରକୁ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସାଇଦରନାଥ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଆଜି ଏଠାରେ ସାଇବାବାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ୭୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିଥିବା ନୀଲୱାଣ୍ଡେ ଡ୍ୟାମ୍ର ଅପେକ୍ଷା ଥିଲା, ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି, ଏବଂ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୁଁ ସେଠାରେ ଜଳ ପୂଜା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି | ଆଜି ମୁଁ ମନ୍ଦିର ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପାଇଛି। ଦର୍ଶନ କ୍ୟୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଦେଶ ବିଦେଶର ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସହଜ ହେବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ସକାଳେ ମୋତେ ଦେଶର ମୂଲ୍ୟବାନ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ରତ୍ନ, ବାବା ମହାରାଜ ସତରକରଙ୍କ ବିୟୋଗ, ୱାର୍କରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗୌରବ, ହରି ଭକ୍ତଙ୍କ ବୈକୁଣ୍ଠ ପ୍ରାପ୍ତିର ଦୁଃଖଦ ଖବର ପାଇଥିଲି । କୀର୍ତ୍ତନ, ପ୍ରବଚନ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ସାମାଜିକ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। ତାଙ୍କ ସରଳ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଶୈଳୀ, ସ୍ନେହଭରା ସ୍ୱର, ଶୈଳୀ ଲୋକଙ୍କ ମନକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା। ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ 'ଜୟ-ଜୟ ରାମକୃଷ୍ଣ ହରି' ଭଜନର ଚମତ୍କାର ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ବାବା ମହାରାଜ ସତରକରଜୀଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଉଛି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଦେଶକୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳୁ, ଗରିବରୁ ଅତି ଗରିବ ପରିବାରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଦରକାର, ଏହା ହିଁ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ। ଆମ ସରକାର 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ରରେ ଚାଲୁଛି। ଆମ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଅଟେ । ଆଜି ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବେଳେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟ୍ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୧ କୋଟି ୧୦ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଦିଆଯାଉଛି। ଏଭଳି ସମସ୍ତ କାର୍ଡଧାରୀଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ଗରିବଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଦେଶ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛି। ଗରିବଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନାରେ ଦେଶ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛି। ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସରକାର ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ମଧ୍ୟ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ୧୦ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୬ ଗୁଣ ଅଧିକ ଅଟେ । ପ୍ରତି ଘରକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି। ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ରାସ୍ତାଘାଟ-ଫୁଟପାଥରେ ଦୋକାନ ଖୋଲିଥିବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ସହାୟତା ଦିଆଯାଉଛି ।
ଏବେ ସରକାର ଆଉ ଏକ ନୂଆ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି- ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କାର୍ପେଣ୍ଟର, ବଣିଆ, କୁମ୍ଭାର, ମୂର୍ତ୍ତି କାରିଗର ଭଳି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନାରେ ୧୩ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଏହି ସବୁ ତଥ୍ୟ କହୁଛି, ମୁଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ର ତଥ୍ୟ କହୁଛି, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ତଥ୍ୟ ଶୁଣୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେହି ସଂଖ୍ୟା କ'ଣ ଥିଲା, ଏତେ କୋଟିର ଦୁର୍ନୀତି, ଏତେ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି, ଏତେ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି, ଏତେ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି। ଏବେ ଯାହା ହେଉଛି, ଏହି କାମ ପାଇଁ ଏତେ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି, ଏହି କାମ ପାଇଁ ଏତେ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ କୃଷକ ସହଯୋଗୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ସେହି ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ଆମ କୃଷକ ସମାଜକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବା ପାଇଁ 'ଧରତୀ କହେ ପୁକାର’ର ଏକ ବହୁତ ଭଲ ନାଟକ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏଥିରୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ବହନ କରିବେ । ମୁଁ ସେହି ସମସ୍ତ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ପୂର୍ବରୁ ଚାଷୀଙ୍କ ସୁଧ କେହି ନେଉନଥିଲେ। ଆମେ ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଏହା ସାହାଯ୍ୟରେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ୨ ଲକ୍ଷ ୬୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି। ଏଠାରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ୨୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି। ମୁଁ ଏହି କଥା ପାଇଁ ଖୁସି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ନମୋ ସେତକାରୀ ମହାସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଅଧୀନରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଶେତକାରୀ ପରିବାରକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୬ ହଜାର ଟଙ୍କା ଦିଆଯିବ। ଅର୍ଥାତ୍ ଏବେ ଏଠାକାର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ୧୨ ହଜାର ଟଙ୍କାର ସମ୍ମାନମୂଳକ ପାଣ୍ଠି ମିଳିବ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
କୃଷକଙ୍କ ନାଁରେ ଭୋଟ ରାଜନୀତି କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ପାଣି ପାଇଁ ହଇରାଣ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ନୀଳବଣ୍ଡେ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଜଳପୂଜା କରାଯାଇଛି। ୧୯୭୦, ୧୯୭୦ରେ ଏହାକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଥିଲା। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। ଆମ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ଏହା ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କଲେ। ଏବେ ଲୋକମାନେ ବାମ ପାର୍ଶ୍ୱ କେନାଲରୁ ପାଣି ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଡାହାଣ ପାର୍ଶ୍ୱ କେନାଲ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ବଳିରାଜା ଜଳ ସଞ୍ଜୀବନୀ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବରଦାନ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆଉ ୨୬ଟି ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମର କୃଷକ, ମରୁଡ଼ି ପ୍ରବଣ ଅଞ୍ଚଳ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଡ୍ୟାମରୁ ପାଣି ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ମୋର ସମସ୍ତ କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଏହି ଜଳ ଭଗବାନଙ୍କ ପ୍ରସାଦ, ଗୋଟିଏ ବୁନ୍ଦା ପାଣି ବି ନଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ - ଆମେ ସମସ୍ତ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଫସଲରେ ଉପଯୋଗ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମେ ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ କୃଷକଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛୁ । କିନ୍ତୁ କିଛି ଲୋକ କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ କୃଷକଙ୍କ ନାଁରେ ରାଜନୀତି କରୁଛନ୍ତି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ନେତା ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରରେ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଛନ୍ତି, ଯଦିଓ ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ କରେ । କିନ୍ତୁ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସେ କ'ଣ କଲେ? ତାଙ୍କର ୭ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ, ସେ ୭ ବର୍ଷରେ ଏମଏସପିରେ ସାରା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ମାତ୍ର ୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ କିଣିଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ୭ ବର୍ଷରେ ଏମଏସପି ଆକାରରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୧୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ମାତ୍ର ୫୦୦-୬୦୦ କୋଟି, ୫୦୦-୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏମଏସପିରେ ଡାଲି ଓ ତୈଳବୀଜ କିଣାଯାଉଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଡାଲି ଓ ତୈଳବୀଜ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୧ ଲକ୍ଷ ୧୫ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ବେଳେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ନିଜ ଟଙ୍କା ପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ମାସ ମାସ ଧରି ଚାଷୀଙ୍କୁ ଦରମା ମିଳୁନଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଏମଏସପି ଟଙ୍କା ପଠାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ନିକଟରେ ରବି ଫସଲ ପାଇଁ ଏମଏସପି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଚଣାର ଏମଏସପି ୧୦୫ ଟଙ୍କା, ଗହମ ଓ ସଫଫ୍ଲାଓ୍ବାର ଏମଏସପି ୧୫୦ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆମର କୃଷକ ସହକର୍ମୀମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ । ଆମେ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କହିତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଆଖୁର ମୂଲ୍ୟ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୩୧୫ ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଗତ ୯ ବର୍ଷ ରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇଥାନଲ କିଣାଯାଇଛି । ଏହି ଟଙ୍କା ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପୈଠ କରିବା ପାଇଁ ଚିନିକଳ ଓ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରାଯାଉଛି। ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ପ୍ୟାକ୍ସକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସହାୟତା ଦିଆଯାଉଛି । ଏଫପିଓ ଅର୍ଥାତ୍ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ କରାଯାଉଛି । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ରେ ସାରା ଦେଶରେ ୭୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଏଫପିଓ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଅଗଣିତ ସମ୍ଭାବନାର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ବିକଶିତ ହେବ, ଭାରତ ସେତେ ଶୀଘ୍ର ବିକଶିତ ହେବ। କିଛି ମାସ ତଳେ ମୁଁ ମୁମ୍ବାଇ ଓ ଶିରିଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ରେଳ ସଂପ୍ରସାରଣର ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଜାରି ରହିଛି। ଜଳଗାଓଁ ଏବଂ ଭୁସାୱାଲ ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ରେଳ ଲାଇନ ଖୋଲିବା ଦ୍ୱାରା ମୁମ୍ବାଇ-ହାୱଡା ରେଳ ପଥରେ ଯାତ୍ରା କରିବା ସହଜ ହେବ । ସେହିଭଳି ସୋଲାପୁରରୁ ବୋରଗାଓଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାରି ଲେନ୍ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ସମଗ୍ର କୋଙ୍କଣ ଅଞ୍ଚଳର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା କେବଳ ଶିଳ୍ପ ନୁହେଁ, ଆଖୁ, ଅଙ୍ଗୁର ଓ ହଳଦୀ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହି ସଂଯୋଗ କେବଳ ପରିବହନର ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ | ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଶପଥ ନେବା ଯେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ବେଳକୁ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ନାମ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଭଳି ହୋଇଯିବ, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଚାଲିବା।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।