Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the laying of foundation stone, inauguration and dedication of various Project at Shirdi
26 OCT 2023 6:52PM by PIB Delhi
Namaskar Chhatrapati family!
Governor of Maharashtra Shri Ramesh Bais ji, hard-working Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Minister Devendra ji, Ajit ji, Ministers of the Central and the State Governments, MPs, MLAs and my family members who have gathered here in large numbers to bless us all!
शिर्डीच्या या पावन भूमीला माझे कोटी कोटी नमन! पांच वर्षांपूर्वी या पवित्र मंदिराला शंभर वर्ष पूर्ण झालेले होते, तेव्हा मला साईदर्शनाची संधी मिळाली होती। (Remarks in Marathi) Today, with the blessings of Sai Baba, development projects worth Rs 7500 crore have either been inaugurated or their foundation stones have been laid. The Nilwande Dam, for which Maharashtra was waiting for the last five decades, has also been completed; and I am fortunate that I got the privilege of performing 'Jal Pujan' there. I also got the opportunity to lay the foundation stone of the projects related to the temple which has been inaugurated today. With the completion of the ‘Darshan Queue’ project, the devotees from across the country and also from abroad will be benefitted.
Friends,
This morning, I got the unfortunate news of the demise of a precious gem of the country, the glory of Varakari sect, a devotee of Hari, Baba Maharaj Satarkar. The work of social awakening which he did through kirtan and sermons will inspire the coming generations for centuries. His simple way of speaking, his loving words, his style, captivated people. We have seen the amazing impact of the hymn ‘Jai-Jai Ramakrishna Hari’ in his voice. I pay my heartfelt tribute to Baba Maharaj Satarkar ji.
My family members,
The meaning of true social justice is that the country should be free from poverty and the poorest of the poor families should get the opportunity to move forward. Our government works on the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'. The topmost priority of our double engine government is the welfare of the poor. Today as the country's economy is growing, the government's budget for the welfare of the poor is also increasing.
Today 1 crore 10 lakh Ayushman cards are being given in Maharashtra. All such card holders are guaranteed free treatment worth Rs 5 lakh. Under the Ayushman Bharat scheme, the country has spent Rs 70 thousand crores to provide free treatment to the poor. The country has also spent more than Rs 4 lakh crore on the scheme of free ration to the poor. The government has also spent Rs 4 lakh crore to build houses for the poor. This is about 6 times more than what was spent in the 10 years prior to 2014. About Rs 2 lakh crore has been spent so far to provide piped water to every household. Under the PM SVANidhi Yojana, the street vendors are getting assistance of thousands of rupees.
Now the government has started another new scheme – PM Vishwakarma. Under this, lakhs of families such as those of the carpenters, goldsmiths, potters and sculptors have been ensured support from the government for the first time. More than Rs 13 thousand crore have been allocated for this scheme. I am giving you all these figures that range in lakhs and crores. Even before 2014 you used to hear about such figures but those figures were about corruption and scams of lakhs and crores of rupees. But what is happening now? Several lakh crores are being spent on some or the other project and scheme.
My family members,
A large number of our farmer friends are also present in today's programme. First of all, I would like to congratulate those girls who just presented a commendable play 'Dharti Kahe Pukar' in front of us to send out a message to our agricultural society. You will definitely go back with this message. I congratulate all those daughters from the bottom of my heart.
My family members,
Earlier no one was concerned about the farmers. We started PM Kisan Samman Nidhi for my farmer brothers and sisters. Under this, Rs 2 lakh 60 thousand crores have been given to crores of small farmers across the country. Rs 26 thousand crores have been transferred directly into the bank accounts of small farmers of Maharashtra too. I am glad that the Maharashtra Government has launched Namo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana. Under this, Rs 6,000 more will be given to the farming families of Maharashtra. This means that now the small farmers here will get Rs 12 thousand under Samman Nidhi.
My family members,
Those engaged in vote-bank politics in the name of farmers have made you suffer for every drop of water. Today 'Jal Pujan' was performed at the Nilwande project. It was approved in 1970. Just imagine, this project was pending for five decades! When our government came to power, work on this project was done rapidly. Now people have started receiving water from the Left Bank Canal and soon the Right Bank Canal is also going to be operational. BaliRaja Jal Sanjivani Yojana is also proving to be a boon for the drought affected areas of the state. The central government is busy completing 26 more irrigation projects of Maharashtra that have been pending for decades. This will be of great benefit to our farmers and drought affected areas. But today when we have started receiving water from this dam, I have a request to all my farmer brothers and sisters. This water is God's gift. So, not even a single drop of water should be wasted - Per Drop More Crop. We must use every modern technology available to us.
My family members,
We are engaged in the empowerment of farmers with the right intentions. But some people are playing politics in the name of farmers in Maharashtra. A senior leader of Maharashtra has been the Agriculture Minister in the Central Government for many years. Though I personally respect him, but what did he do for the farmers? During his tenure of 7 years, he only bought grains worth Rs 3.5 lakh crore at MSP from the farmers across the country. Remember this figure! Whereas our government has given Rs 13.5 lakh crore to the farmers in the form of MSP in the same period of 7 years. Before 2014, only Rs 500-600 crore worth of pulses and oilseeds were purchased from farmers at MSP, whereas our government has given more than Rs 1 lakh 15 thousand crore for the pulses and oilseeds to the farmers. When he was the Agriculture Minister, farmers had to depend on middlemen even for the money that was rightfully theirs. Farmers were not paid for months. Our government has made arrangements to send MSP money directly to the farmers' bank accounts.
Friends,
Recently MSP has been announced for Rabi crops. The MSP of gram has been increased by Rs 105, the MSP of wheat and safflower by Rs 150. This will greatly benefit our farmer friends in Maharashtra. We are also taking full care of the interests of sugarcane farmers. The price of sugarcane has been increased to Rs 315 per quintal. Ethanol worth about Rs 70 thousand crore has been purchased in the last 9 years. This money has also reached the sugarcane farmers. To ensure timely payment to sugarcane farmers, assistance worth thousands of crores of rupees has been provided to sugar mills and cooperative societies.
My family members,
Our government is also working to strengthen the cooperative movement. More than 2 lakh cooperative societies are being formed across the country. To ensure that the farmers of the country get more storage and cold storage facilities, support is being provided to cooperative societies and PACS. Small farmers are being organized through FPOs i.e. Farmer Producer Organizations. Due to the efforts of the government, so far more than 7500 FPOs have been formed across the country.
My family members,
Maharashtra has been a centre of immense potential and countless possibilities. The faster Maharashtra develops, the faster Bharat will develop. A few months ago, I had the opportunity to flag off the Vande Bharat train connecting Mumbai and Shirdi. This process of expansion of railways is continuing in Maharashtra. With the opening of the third and fourth railway lines between Jalgaon and Bhusawal, movement on the Mumbai-Howrah rail route will become easier. Similarly, construction of four lane road from Solapur to Borgaon will improve the connectivity of the entire Konkan region. Not only will industries benefit from this, sugarcane, grape and turmeric farmers will also benefit. This connectivity will create a new path not only for transport but also for overall progress and social development.
Once again, I express my heartfelt gratitude to all of you for coming here in such a large number to bless me. Come let us make this resolution that in 2047, when we complete 100 years of independence, Bharat will be known in the world as 'Developed Bharat'.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না শিরদীদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা, শঙ্গাবা অমসুং কত্থোকপগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
26 OCT 2023 6:52PM by PIB Imphal
ছত্রপতিগী ইমুং মনুংবু খুরুমজরি।
মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল, শ্রী রমেশ বৈশ, মফম অসিগী হোৎনবা কনবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী একনাথ সিন্দে জী, উপ মুখ্য মন্ত্রী দেবেন্দ্রজী, অজিতজী, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী মন্ত্রীশিং, MPশিং, MLAশিং অমসুং ঐখোয় পুম্নমকপু থৌজাল পীনবা মশিং য়াম্না লাক্লিবা ঐগী ইমুংগী মীওইশিং।
শির্দীচ্যা নত্ত্রগা শেংলবা লমদম অসিবু, ঐহাক্না নখোয় ময়ামবু ইকোক নোন্না খুরুমজরি! করিগুম্বা চহি মঙা হৌখিবা নত্ত্রগা শেংলবা মন্দির অসিনা চহি চামা মপুং ফারবদি মালা সাই দর্শন তৌনৈ। ঙসি সাই বাবাগী থৌজালগা লোয়ননা লুওআ করোর লিশিং তরেৎ মখাইগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পাইখৎলি অমসুং শঙ্গারি। নিলৱন্দে দাম, মহারাস্ত্রনা দিকেদ মঙা ঙাইজরকপা অদুসু লোইশিনবা ঙমলে অমসুং ঐহাক্না জল পুজন তৌবা ফংজবা অসি ঐগী লাইবক ফবনি। ঐহাক্না ঙসি শঙ্গাখিবা মন্দিরগা মরী লৈনবা প্রোকেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা ফংবগী খুদোংচাবসু ফংলি। দর্শন ক্যু প্রোজেক্ত লোইশিনবদা লৈবাক শিনবা থুংবদগী অমসুং মীরমদগী লাকপা ভক্তা পুম্নমক্তা খুদোংচাহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি অয়ুক অসিদা ঐহাক্না লৈবাক্কী তাংলবা মনি, বারকরী সেক্তকী মনি, হরিগী ভক্তা, বাবামহারাজ সাতারকর লঙখিদবগী পাউ তাই। মহাক্না কির্তন অমসুং সর্মনশিংগী খুত্থাংদা খুন্নাইবু য়কাইহনখিবা অদুনা চহিচা কয়া ইথিল পীদুনা লৈহৌরগনি। মহাক্না চম্না ঙাংবা, মহাক্কী নুংশিরবা ৱাহৈশিং, মহাক্কী মওং মতৌনা মীয়ামবু শুমহৎখি। ঐখোয়না লাইশোন ঈশৈ ‘জয়-জয় রামাকৃষ্ণ হরি’গী অচৌবা ইথিল অমা মহাক্না ৱা ঙাংবদগী ফংখি। ঐহাক্না বাবামহারাজ সাতাকরজীদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
ঐগী ইমুং মনুংশিং,
লৈবাক অসি লাইরবদগী কোকহনগদবনি অমসুং লাইরবদগী লাইরবা ইমুং মনুংশিংনা মাংদা চংশিন্নাব খুদোংচাবা ফংগদবনি, মসি অশেংবা সোসিএল জস্তিসনি। ঐখোয়গী সরকারনা সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী মন্ত্রদা থবক তৌরি। ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারগী খ্বাইদগী মরু ওইবা অসি লাইরবশিংগী য়াইফবনি। ঙসি লৈবাক অসিগী ইকনোমী হেনগৎলক্লি, সরকারগী লাইরবশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী বজেৎসু হেনগৎলক্লি।
ঙসি মহারাস্ত্রদা আয়ুশ্মান কার্দ করোর 1 লাখ 10 পীখ্রে। অসিগুম্বা কার্দ হোল্দরশিং অসিদা লুপা লাখ 5 রোমগী লেম্না লায়েং ফংহল্লি। আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা লৈবাক অসিনা লাইরবশিংগী লেম্না লায়েংনবা লুপা করোর লিশিং 70 চাদিং তৌখি। লৈবাক অসিনা লাইরবশিংদা লেম্না রাসন ফংহন্নবা স্কিমদা লুপা করোর লাখ 4 হেন্না চাদিংসু তৌখি। সরকারনা লাইরবশিংগী য়ুম শানবা লুপা করোর লাখ 4 চাদিং তৌখি। মসি 2014গী মমাং চহি 10 দা চাদিং তৌরম্বা অদুদগী শরুক 6 হেল্লি। য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবা লুপা করোর লাখ 2রোম চাদিং তৌরি। পি.এম. স্বানিধি য়োজনাগী খুত্থাংদা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিং নত্ত্রগা ফুতপাথতা দুজান ফমবা মীওই কয়ানা লুপা লিশিং কয়াগী তেংবাং ফংলি।
হৌজিক সরকার অসিনা অনৌবা স্কিম অমা হৌদোকখ্রে – পি.এম. বিশ্বকর্মা। মসিনা মরম ওইদুনা উ-শুবা, সনা শাবা , চফু শাবা অমসুং খুৎহৈবশিংগী অদুগুম্বা ইমুং লাখ কয়ানা সরকারদগী অহানবা ওইনা শোইদনা তেংবাং ফংলি। স্কিল অসিদসু লুপা করোর লিশিং 13 হেন্না চাদিং তৌরি। হৌজিক ঐহাক্না মশিং পুম্নমক হায়রি, 2014গী মমাংদা অসিগুম্বা মশিং অসি তারমগনি অদুবু মশিংশিং অদু করি ওইরমখি, শেঞ্জা-থুমজা তৌবগী লুপা লাখ কয়া, লুপা করোর কয়া, করোর কবাগী স্কেমশিং। হৌজিক তৌরিবা অসিনা থবক অসিগীদমক লুপা করোর লাখ কয়া চাদিং তৌরি।
ঐগী ইমুং মনুংশিং,
ঐখোয়গী মশিং য়াম্লবা লৌমী মরুপশিংনা ঙসি থৌরম অসিদা শরুক য়ারি। অহানবা ওইনা ঐহাক্না ‘ধর্তি কহে পুকর’ খুদোল তমখিবা নুপীমচাশিংবু থাগৎচনীংই, মখোয়না ঐখোয়গী এগ্রিকলচরেল সোসাইতীদা পাউজেল অমা পীখি।
ঐগী ইমুং মনুংশিং,
মমাংদা কনাগুম্বা অমত্তনা লৌমীশিংবু য়েংশিনবীরমদে। ঐখোয়না লৌমী ইচিল ইনাওশিংগীদমক পি.এম. কিসান সম্মান নিধি হৌদোকখি। মসিগী মতেংগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা অপীকপা লৌমীশিংদা লুওআ করোর লাখ 2 লিশিং 60 পীখি। মহারাস্ত্রগী অপীকপা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা করোর লিশিং 26 ত্রান্সফর তৌখি। মহারাস্ত্র সরকারনা নমো শেৎকরি মহাসম্মন নিধি য়োজনা হৌদোকখিবদা নুংঙাইবা পোকই। মসিগী মখাদা মহারাস্ত্রগী লৌমী ইমুংদা লুপা 6,000 পীরগনি। মসিনা তাকপদি অপীকপা লৌমীশিংনা সম্মান নিধিদগী লুপা লিশিং 12 ফংলগনি হায়বনি।
ঐগী ইমুং মনুংশিং,
লৌমীশিংগী মিংদা ভোৎ পোলিতিক্স তৌরিবশিংনা নখোয়বু ঈশিং মরিক অমগীদমক খৌরাংনা ঙাইহনখি। ঙসি নিলৱন্দে প্রোজেক্তকী জল পুজন তৌরি। মসি 1970দা অয়াবা পীখিবনি, প্রোজেক্ত অসি দিকেদ মঙা পন্দুনা লৈখি। ঐখোয়গী সরকার লাক্লবা মতমদা মসিগী থবক্কী খোঙজেল য়াংখৎহনখী। হৌজিক লেফ বেঙ্ক কেনেলদগী মীয়াম্না ঈশিং ফংবা হৌরে অমসুং অথুবদা রাইৎ বেঙ্ক কেনেলদগীসু হৌরগনি। বালিরাজা জল সঞ্জীবনি য়োজনা অসিনা রাজ্য অসিগী ইকংনা শোকহল্লবা মফমশিংগী থৌজাল অমা ওইরি। কেন্দ্র সরকারনা মহারাস্ত্রগী ইরিগেসন প্রোজেক্ত 26 লোইশিনখ্রে হায়রিবা অসি দিকেদ কয়া পন্দুনা লৈরকখিবনি। মসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিং অমসুং ইকংনা শোকহল্লবা মফমশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি। অদুবু ঙসি ঐখোয়না দাম অসিদগী ঈশিং পীবা হৌবা মতমদা ঐহাক্না লৌমী ইচিল ইনাওশিংগীদমক থৌনিজরি, ঈশিং অসি ঈশ্বরগী খুদোলনি অমসুং ঈশিং মরিক অমত্তা মাংহল্লোইদবনি – পর দ্রোপ মোর ক্রোপ, ফংলিবা মোদর্ন তেক্নোলোজী অদু ঐখোয়না শীজিন্নসি।
ঐগী ইমুং মনুংশিং,
ঐখোয়না থমোয় শেংনা লৌমীশিংদা থবক পীনবা থবক তৌরি। অদুবু মীওই খরনি মহারাস্ত্রদা লৌমীশিংগী মিং শীজিন্নদুনা রাজনিতী তৌরি। মহারাস্ত্রগী মকোক থোংবা লুচিংবনা কেন্দ্র সরকারদা চহি কয়া লৌউ-শিংউ মন্ত্রী ওইরমখি, ঐহাক্না মহাকপু ইকাই খুম্নরবসু মহাক্না লৌমীশিংগীদমক করি তৌরমখি? মহাক্না চহি 7 পাইরম্বা অদুদা মহাক্না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদগী MSP দা লুপা করোর লাখ 3.5 রোমগী চেং-হৱাই লৈশিল্লমখি মশিং অসি নীংশিংবীয়ু মসি চহি 7তনি। অদুবু ঐখোয়গী সরকারা চহি 7 অসদা MSPদা লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ 13.5 পীখি। 2014গী মমাংদা MSPদা লৌমীশিংদগী লুপা করোর 500-600 খক্তগী হৱাই অমসুং থাও মরু লৈখি। ঐখোয়গী সরকারনা লৌমীশিং অদুগী বেঙ্ক একাউন্তদা লুপা করোর লাখ 1 লিশিং 15 হেন্না পীখি। মহাক্না লৌউ-শিংউ মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা লৌমীশিংনা মখোয়গী শেলগীদমক মিদলমেনগী মখা পোনখি। লৌমীশিং অসি থা কয়া শেল ফংখিদে। সরকারনা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তদা MSPগী শেনফম হকথেংননা পীনবা শিল-লাংখি।
মরুপশিং,
হন্দক্তা রবী ক্রোপশিংগী MSP লাউথোকখি। চনাগী MSP অসি লুপা 105দা হেনগৎহনখি অমসুং গেহু অমসুং সেফফ্লাৱরগী MSPদা লুপা 150 হেনগৎহনখি। মসিনা মহারাস্ত্রগী লৌমীশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি। ঐখোয়না চু থাবা লৌমীশিংগী য়াইফনবসু তৌরি, মহারাস্ত্রদা চুগী মমল অসি ক্বিন্তলদা লুপা 315 হেনগৎহনখি। লুপা করোর লিশিং 70রোম ওইবা ইথানোল চহি 9 অসিদা লৈখি। শেনফম অসি চু থারিবা লৌমীশিংদা য়ৌহনখি। মতম চানা চু থারিবা লৌমীশিংদা শেনফমশিং পীথোক্নবা লুপা লরোর লিশিং কয়াগী তেংবাং সুগর মিলশিং অমসুং কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা পীখি।
ঐগী ইমুং মনুংশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা কোওপরেতিব মুফমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবসু থবক তৌরি। কোওপরেতিব সোসাইতী লাখ 2 হেন্না লাইবক অসিদা শেমখ্রে। লৈবাক্কী লৌমীশিংনা স্তোরেজ অমসুং কোল্দ স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং হেন্না ফংনবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অমসুং PACSতা তেংবাং পীরি। অপীকপা লৌমীশিং FPOগী খূত্থাংদা ওর্গনাইজ তৌরি। লৈবাক অসিদা FPO 75,000 হেন্না লৈরি।
ঐগী ইমুং মনুংশিং,
মহারাস্ত্রা অসি অচৌবা পোতেন্সিএল অমসুং মশিং লাকঙমদ্রবা ওইথোকপা য়াবশিংগী সেন্তর অমা ওইরি। মহারাস্ত্রনা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লবদি ভারতনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎকনি। থা খরগী মমাংদা ঐহাক্না মুম্বাই অমসুং শিরদী শম্নহল্লিবা ভন্দে ভারত ত্রেন লমথাবগী খুদোংচাবা ফংখি। মহারাস্ত্রদা রেলৱেগী খুদোংচাবা পাকথোক চাউথোরক্লি। জালগাও অমসুউং ভুসবলগী থর্দ অমসুং ফোর্থ রেলৱে লাইনশিং হৌখিবনা মুম্বাই-হাওরা রেল রুৎতা চৎথোক চৎশিন নুংঙাইহল্লগনি। মতৌ অসুম্না সোলাপুরদগী বোরগাও ফাওগী ফোর লেন রোদ অসিনা কোকন রিজনদা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহল্লগনি। মসি খক্তা নত্তনা মসিদগী ইন্দস্ত্রীশিংনা চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি, চু, অঙ্গুর অমসুং য়াইঙং থারিবা লৌমীশিংনসু কান্নবা ফংলগনি। মসিনা ত্রান্সপোর্তকী অনৌবা লম্বী য়াৎলগনি। মসিনা খুন্নাইদা চাউখৎপা পুরক্লগনি। ঐহাক্না অমুক হান্না ঐহাকপু থৌজাল পীবীবগীদমক থাগৎচরি। 2047দা ঐখোয় অমুক পুনশিল্লসু। ঐখোয়না নীংতম্বগী চহি 100 শুরকপদা ভারত অসি চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবা ফিরেপ লৌরসি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।