Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah will address the ‘National Symposium on Cooperative Exports’ organised by the National Cooperative for Exports Limited (NCEL) on Monday, October 23 in New Delhi
Shri Amit Shah will also launch the logo, website and brochure of NCEL and distribute the membership certificates to NCEL members
A wide range of issues including channelising cooperatives for linkages to export markets, potential of Indian agri-exports and opportunities for cooperatives among others will be discussed in the symposium
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and able guidance of Minister of Cooperation, the Ministry of Cooperation has taken 54 initiatives in the last 27 months to strengthen cooperative movement in the country
Setting up a national-level Cooperative to promote export through cooperatives is one of such initiativeswhich is an important step towards realising Modi Government’s vision of“Sahakar se Samriddhi”
22 OCT 2023 1:52PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will address the ‘National Symposium on Cooperative Exports’ organised by the National Cooperative for Exports Limited (NCEL) on Monday, October 23 in New Delhi. Shri Amit Shah will also launch the logo, website and brochure of NCEL and distribute the membership certificates to NCEL members. Awide range of issues including channelising cooperatives for linkages to export markets, potential of Indian agri-exports and opportunities for cooperatives among others will be discussed in the symposium.
The NCEL came into existence after Shri Amit Shah put an emphasis for the need to establish a national-level multi-state cooperative society to function as an umbrella organisation for exports by the cooperative sector. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and able guidance of Minister of Cooperation, the Ministry of Cooperation has taken 54 initiatives in the last 27 months to strengthen cooperative movement in the country. Setting up a national-level Cooperative to promote export through cooperatives is one of such initiatives which is an important step towards realising Modi Government’s vision of“Sahakar se Samriddhi”.
The National Cooperative for Exports Limited is the newly established umbrella organisation for cooperative sector exports registered under Multi-State Co-operative Societies Act, 2002 on 25th January, 2023.It covers agriculture and allied activities as well as handloom and handicrafts items by enrolling a large number of co-operatives under its fold with a target to double its revenue by 2025 from the current level of about Rs 2,160 crore.
All cooperative societies from the level of primary to apex, who are interested in exports, are eligible to become member of the NCEL which has an authorised share capital of Rs 2,000 crore. It aims to focus on exporting the surpluses available in the Indian cooperative sector by accessing wider markets beyond the geographical contours of the country.
The symposium will commence with a presentation by officials of the Cooperation Ministry on the various initiatives undertaken to strengthen the cooperative sector.The second half of the symposium will comprise technical sessions on a host of topics including channelising cooperatives for linkages to export markets, potential of Indian agri exports and opportunities for cooperatives, making India the dairy hub of the world, and world’s largest grain storage plan in the cooperative sector.
The National Symposium on Cooperative Export will be attended by more than 1000 participants including cooperative members of NCEL, representatives of different cooperative sectors including National Cooperative Federations, representatives of embassies of various countries and Central & State Government Officials. Large number of cooperative members and stakeholders will also join through online mode.
Four leading co-operatives- Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF - Amul), Indian Farmers’ Fertiliser Cooperative (IFFCO), Krishak Bharti Cooperative (KRIBHCO) and National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India (NAFED) and National Cooperative Development Corporation (NCDC) have jointly promoted NCEL.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ' নই দিল্লীদা ওক্তোবর ২৩, নিংথৌকাবা নুমিত্তা নেস্নেল কোওপরেতিব ফোর এক্সপোর্তস লিমিতেদ (এন.সি.ই.এল.)না শীনবা নেস্নেল সিম্পোজিয়ম ওন কোওপরেতিব এক্সপোর্তস' দা ৱা ঙাংগদৌরি
শ্রী অমিত শাহনা এন.সি.ই.এল.গী লোগো, ৱেবসাইত অমসুং ব্রোচরসু হৌদোক্কদৌরি অমসুং এন.সি.ই.এল.গী মেম্বরশিংদা মেম্বরশিপ সর্তিফিকেতসু য়েন্থোক্কদৌরি
সিম্পোজিয়ম অসিদা এক্সপোর্ত মার্কেতশিং লিঙ্ক তৌননবা কোওপরেতিবশিং চেনেলাইজ তৌবা, ভারতকী এগ্রি-এক্সপোর্তশিংগী তৌবা ঙম্বা অমসুং কোওপরেতিবশিংগা অতৈগা লৈনিরিবা খুদোংচাবশিং য়াওনা মখল কয়াগী ইসুশিং খন্নগদৌরি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীগী পাউতাক মখাদা, কোওপরেসন মন্ত্রালয়না হৌখিবা থা ২৭ অসিদা লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব মুবমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্ননবা ইনিসিএতিব ৫৪ লৌখৎখ্রে
কোওপরেতিবশিংগী খুথাংদগী এক্সপোর্ত চাউখৎহন্ননবা নেস্নেল-লেবেল কোওপরেতিব অমা শেমগৎপা হায়বসি মোদী সরকারগী পান্দম " সাহাকার সে সমরিদ্ধি" অসিবু ফংনবগীদমক্তা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরিবা ইনিসিএতিবশিংগী মনুংদা অমনি
22 OCT 2023 1:52PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ' নই দিল্লীদা ওক্তোবর ২৩, নিংথৌকাবা নুমিত্তা নেস্নেল কোওপরেতিব ফোর এক্সপোর্তস লিমিতেদ (এন.সি.ই.এল.)না শিনবা নেস্নেল সিম্পোজিয়ম ওন কোওপরেতিব এক্সপোর্তস' দা ৱা ঙাংগদৌরি। শ্রী অমিত শাহনা এন.সি.ই.এল.গী লোগো, ৱেবসাইত অমসুং ব্রোচরসু হৌদোক্কদৌরি অমসুং এন.সি.ই.এল.গী মেম্বরশিংদা মেম্বরশিপ সর্তিফিকেতসু য়েন্থোক্কদৌরি। সিম্পোজিয়ম অসিদা এক্সপোর্ত মার্কেতশিং লিঙ্ক তৌননবা কোওপরেতিবশিং চেনেলাইজ তৌবা, ভারতকী এগ্রি-এক্সপোর্তশিংগী তৌবা ঙম্বা অমসুং কোওপরেতিবশিংগা অতৈগা লৈনিরিবা খুদোংচাবশিং য়াওনা মখল কয়াগী ইসুশিং খন্নগদৌরি।
শ্রী অমিত শাহনা কোওপরেতিব সেক্তরনা এক্সপোর্তশিংগীদমক্তা অম্ব্রেলা ওর্গনাইজেসন অমা ওইনা মথৌ তৌননবা নেস্নেল-লেবেল মলতি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতি অমা হৌদোকপগী তঙাই ফদবা অদুবু মরু ওইনা লৌবদগী এন.সি.ই.এল. অসি হৌদোক্লকখিবনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীগী পাউতাক মখাদা, কোওপরেসন মন্ত্রালয়না হৌখিবা থা ২৭ অসিদা লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব মুবমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্ননবা ইনিসিএতিব ৫৪ লৌখৎখ্রে। কোওপরেতিবশিংগী খুথাংদগী এক্সপোর্ত চাউখৎহন্ননবা নেস্নেল-লেবেল কোওপরেতিব অমা শেমগৎপা হায়বসি মোদী সরকারগী পান্দম " সাহাকার সে সমরিদ্ধি" অসিবু ফংনবগীদমক্তা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরিবা ইনিসিএতিবশিংগী মনুংদা অমনি।
নেসনেল কোওপরেতিব ফোর এক্সপোর্ত লিমিতেদ অসি মলতি স্তেত কো-ওপরেতিব সোসাইতীস এক্ত, ২০০২গী মখাদা জনুৱারী ২৫, ২০২৩ দা রেজিস্তর তৌরবা কোপরেতিব সেক্তর এক্সপোর্তকী অম্ব্রেল্লা ওর্গানাইজেসন অমনি। মসিনা লৌউশিংউ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং অমসুং হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফাইতেমশিংবু মশীং য়াম্লবা কো-ওপরেতিব কয়া মসিগী মখাদা মিং চন্দুনা মসিগী রেভিন্যুবু ২০২৫ ফাওবদা হৌজিক লৈরিবা লুপা করোর ২,১৬০ দগী মশীং অনি থোক্না হেনগৎনবা পান্দমদা কোনশিল্লি।
এক্সপোর্ত্তা অপাম্বা লৈবা প্রাইমরীদগী এপেক্স ফাওবগী থাক্তা লৈবা কোওপরেতিব সোসাইতী খুদিংমক্না লুপা করোর ২,০০০ গী ওথোরাইজ তৌরবা কেপিতেল শেয়র লৈবা NCEL গী মেম্বর ওইবা য়াগনি। মসিনা ইন্দিয়ন কোওপ্রেতিব সেক্তরদা লৈরিবা সর্প্লসপু লৈবাক অসিগী ঙমখৈ ৱাংমদা অহেনবা মার্কেতশিংদা ফংহন্দুনা থাদোক্নবা পান্দম থম্লি।
সিম্পোজিয়ম অসি কোওপরেতিব সেকরবু মপাঙ্গল কলহন্নবা লৌখৎপা থৌরাং কয়া কোওপরেতিব মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংনা লান্থোকপগা লোইননা হৌদোক্কনি। সিম্পোজিয়ম অসিগী অনিশুবা শরুক্না এক্সপোর্ত মার্কেতশিং লিঙ্ক তৌননবা কোওপরেতিবশিং চেনেলাইজ তৌবা, ভারতকী এগ্রি-এক্সপোর্তশিংগী তৌবা ঙম্বা অমসুং কোওপরেতিবশিংগা অতৈগা লৈনিরিবা খুদোংচাবশিং, ভারতপু মালেমগী দেরী হব অমা ওইনা শেমগৎপা অমসুং মালেমগী কোওপরেতিব সেক্তরদা খ্বাইদগী চাউবা গ্রেন স্তোরেজ প্লান শেমগৎপগী মতাংদা খন্নগদবা তেক্নিকেল সেসন য়াওরি।
কোওপরেতিব এক্সপোর্তকী নেসনেল সিম্পোজিয়ম অসিদা NCELগী কোপরেতিব মেম্বরশিং, নেসনেল কোওপরেতিব ফেদরেসন য়াওনা তোঙান-তোঙানবা কোওপরেতিব সেক্তরগী মীহুৎশিং, তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী ইম্বেসীশিং অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী ওফিসিএলশিং য়াওনা মীওই ১০০০ হেন্না শরুক য়াগনি। মশীং য়াম্লবা কোওপরেতিব মেম্বর অমসুং স্তেকহোল্দরশিংসু ওনলাইন মোদতা শরুক য়াগনি।
মকোক থোংবা কোওপরেতিবশিং – গুজরাত কোওপরেতিব মিল্ক মার্কেতিং ফেদরেসন (GCMMF – অমুল), ইন্দিয়ন ফার্মর'স ফর্তিলাইজর কোওপরেতিব (IFFCO), কৃশক ভারতি কোওপরেতিব (KRIBHCO) অমসুং নেসনেল এগ্রিকলচরেল কোওপরেতিব মার্কেতিং ফেদরেসন ওব ইন্দিয়া (NAFED) অমসুং নেসনেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NCDC) না খুৎশম্নদুনা NCEL বু প্রোমোত তৌরি।