Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at an interaction with athletes who represented India in Asian Games
10 OCT 2023 9:05PM by PIB Delhi
My dear friends,
I welcome all of you on behalf of 140 crore countrymen and congratulate you all!
What a wonderful coincidence that the first Asian Games were held at this very place, in this same stadium, in 1951. Today, because of the courage you have shown, the efforts you have made and the results you have brought, there is an atmosphere of celebration in every corner of the country. You worked day and night to cross 100 medal tally. The whole country is feeling proud due to the performance of all the athletes like you in the Asian Games.
Today, on behalf of the entire country, I heartily congratulate and express my gratitude to the trainers and coaches of our athletes. I deeply appreciate every person involved in this team, support staff, physio, and officials. And I salute your parents in particular, because it starts from home. When children move in this direction of their career path, there is a lot of opposition in the beginning. Parents ask not to waste time and study instead. They mark out the dos and don'ts. Sometimes when a child gets injured, mothers don't let the child go and play again so that the incident wouldn't happen again. And that is why your parents also deserve deep appreciation. Probably you are on the screen, but the people behind your success are never seen on the screen; but this journey from training to the podium is not possible without these people.
Friends,
You all have created history. The medal tally in this Asian Games is becoming a witness to Bharat's success. This is Bharat's best performance so far in the Asian Games. And personally I am glad that we are going in the right direction. When we were working towards the vaccine, there were several doubts whether it would be successful or not. But when the vaccine was successful, 200 crore doses were administered, lives of the countrymen were saved, and it helped 150 countries around the world, I felt assured that our direction was right. Today as you have become successful, I once again feel that our direction is right.
This time Bharat has won the maximum number of medals in athletics on foreign land. Highest ever medal in shooting, highest ever medal in archery, highest ever medal in squash, highest ever medal in rowing, highest ever medal in female boxing, first time gold medal in women’s cricket, first time gold medal in male cricket, gold medal in squash mixed doubles for the first time. You have won a flurry of gold medals. And you see, we have won a medal in women's shot put after seventy-two years; we have won a medal in 4X4 100-meter relay after sixty-one years; we won a medal in horse-riding after forty-one years, and in men's badminton after forty years. That is, for four, five and six decades the country was yearning to hear this news; and you have fulfilled that. Just imagine how your efforts have ended the long wait of several years.
Friends,
This time there was one more special thing which I would definitely like to mention. In most of the games and events we have participated in, we have brought home a medal. So, this in itself proves that our canvas is growing; and it is a very auspicious sign for Bharat. There were 20 events in which the country had not got a podium finish till date. In several games you have not just created a fresh beginning but also a new path; a path that will inspire an entire generation of youth; a path that will now go beyond the Asian Games and instill new confidence in our journey towards the Olympics.
Friends,
I am also proud that our women have performed tremendously well in these sports. The passion with which our women players have performed shows the potential of Bharat's daughters. More than half of the medals Bharat has won in the Asian Games have been won by our female athletes. In fact, this historic success was initiated by our women cricket team.
Daughters have won the maximum number of medals in boxing. In Track and Field, it seemed as if our daughters had come with the sole intention of being at the forefront. The daughters of Bharat are not ready to accept anything less than rank 1. And this is the spirit of new Bharat. This is the strength of the new Bharat. The new Bharat does not give up its efforts till the final result is declared, or till the final victory is achieved. The new Bharat tries to give its best, to do its best.
My dear athletes,
You also are aware of the fact that there has never been any shortage of talent in our country. There was always a spirit of victory in the country. Our players have performed very well in the past also. But due to various challenges, we were left behind in terms of medals. Therefore, since 2014, Bharat is engaged in modernizing and reviving its sports ecosystem. Our effort is to ensure that Indian players get the best training facilities in the world. Bharat's effort is to ensure that Indian players get maximum opportunities to play in the country and abroad. Our effort is to ensure that Indian players get transparency in selection, and there is no discrimination against them. Our effort is to ensure that sports talent in villages should also get maximum opportunities. We are putting in all our efforts to ensure that the morale of all our players remains intact and that they do not face any lack of resources.
The budget of the sports sector has also been increased 3 times compared to 9 years ago. Our TOPS and Khelo India Scheme have proved to be game changers. And it is said that people of Gujarat know only one game – the game of money. But when Khelo Gujarat was started, gradually a sporty culture started developing there. And that experience gave me an idea and on the basis of that experience, we started Khelo India here and it was extremely successful.
Friends,
There are about 125 athletes in this Asian Games whose talents were discovered through the Khelo India campaign. More than 40 of these have also won medals. The fact that so many players from the Khelo India campaign have reached the podium shows that the Khelo India campaign is in the right direction. And I would also urge you, wherever you are from, whenever you give a talk in schools and colleges, encourage everyone to participate in Khelo India. Their lives begin from there.
From talent identification to modern training and the world's best coaching, today Bharat is not lagging behind in any parameter. Presently, more than 3000 talented athletes are undergoing their training through Khelo India Scheme. The government is also giving a scholarship of more than Rs 6 lakh to every player every year for their coaching, medical, diet, training etc.
Under this scheme, now assistance of about Rs 2500 crores is being given directly to the athletes. And I assure you, lack of money will never hinder your efforts. The government is going to spend Rs 3000 crore more in the next five years for the sports. Today, modern sports infrastructure is being developed for you in every corner of the country.
Friends,
Your performance in the Asian Games has excited me for one more thing. This time many young athletes have made their place in the medal tally. And when young players achieve great heights, they become the identity of our sporting nation. This is the sign of a sporting nation. And that is why today I specially congratulate these youngest of the athletes who have emerged victorious because you are going to serve the country for a long time. These new young winners will perform brilliantly for the country for a long time. According to the new thinking, young Bharat is no longer satisfied with just good performance, rather it wants medals and victories.
Friends,
Young generation uses one word quite a lot these days - 'GOAT' - i.e. Greatest of All Time. For the country, you all are 'GOATs'. Your passion, your dedication, your childhood stories, are an inspiration to everyone. They inspire other youngsters to achieve bigger goals. I have seen that the little kids are so impressed by you. They look at you and want to be like you. You should make good use of your positive influence and connect with as many youngsters as possible. I remember that earlier when I had requested the players to go to the schools and meet the children, many players had gone to the schools. Some of them are also present here. Neeraj went to a school, and the children there praised Neeraj a lot. Today I want to make a similar request to all of you again. The country has the right to demand something from you too, right? Why did you fall silent? Yes or No? No, I can't hear you; looks like something is wrong. The country expects something from you too, isn't it? Will you fulfil that expectation?
Look, my dear athletes,
The country is currently fighting a decisive battle against drugs. You all know very well about the side effects of drugs. Unintentional doping can also destroy a player's career. Many times, the desire to win leads some people to wrong paths, but this is what I want to caution you and our youth through you. You will alert our youth because you all are winners. And by walking on the right path, you have achieved great success. So, there is no need for anyone to go on the wrong path. They will listen to you. And hence you can play a major role in this.
You are a symbol of determination and mental strength. Medals do not come from physical strength alone; mental strength plays a massive role and you have plenty of it. This is your greatest asset and that asset should be useful to the country. You are also the biggest brand ambassadors for educating the young generation of Bharat about the harmful effects of drugs. Whenever you get a chance, if anyone asks you for a byte or an interview, please tell them these two sentences - This is what I want to say to my young friends of the country. Please say this, because you have achieved something and the youth of the country will listen to you.
I request you to make it your mission that while meeting people, while giving interviews, you must create awareness in schools and colleges about the menace of drugs. You should come forward to strengthen the fight for a drug-free Bharat.
Friends,
You also know the importance of superfoods, and how important it is for fitness and the way you have given priority to nutritious food in your lifestyle, and have stayed away from eating many things despite liking them. Knowing what not to eat is more important than what to eat. And that is why I would say that you can definitely provide a lot of guidance regarding nutritious food to the children of the country regarding their food habits. You can also play a major role in millet movement and nutrition mission. You should talk more to children about right eating habits in schools.
Friends,
What you have done on the playground is also a part of a bigger canvas. When the country progresses, its impact is visible in every field. We are seeing the same happening in Bharat's sports sector too. When conditions are not good in the country, it is reflected in the sports field too. Today, when Bharat is gaining an important place on the world stage, you have demonstrated it in the sports field also. Today, when Bharat is moving towards becoming a top-3 economy in the world, our youth directly benefit from it. Therefore, today you can see that in space, Bharat's name is shining bright. People are talking about Chandrayaan everywhere.
Today Bharat is on top in the world of startups. Amazing work is being done in science and technology. Bharat's youth is performing well in entrepreneurship. The CEOs of some of the top companies around the world are the children of Bharat, the youth of Bharat. That means the youth potential of Bharat is visible in every sector. The country has great confidence in all players like you. With this confidence we had given the slogan of ‘100 Paar’. You have fulfilled that wish. Next time we will go much further than this record. And now we also have the Olympics in front of us. Prepare diligently for Paris. Those who could not succeed this time, there is no need to be disappointed. We will learn from mistakes and make new efforts. I believe you too will definitely win. The Para Asian Games are also going to start after a few days from 22nd October. Through you, I also convey my best wishes to all the children and players participating in the Para Asian Games. I once again congratulate all of you for this brilliant performance, for this brilliant achievement and for making the country proud.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
এসিয়ন গেম্সতা শরুক য়াখিবা শান্নরোইশিংগা পি.এম.গা ৱারি শাবদা মহাক্না থমখিবা ৱারোল
10 OCT 2023 9:05PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপশিং,
ঐহাক্না অদোম্বু লৈবাক মীয়াম করোর 140গী মহুৎ শিল্লগা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মফম অসিমক্তদা, স্তেদিয়ম অসিমক্তদা ইং 1951দা অহানবা এসিয়ন গেম্স পাংথোকখিবা হায়বসি তান য়াম্না চানবা ৱাফম অমনি। অদোম পুম্নমক, শান্নরোই পুম্নমক্না উৎখিবা পর্ফোরমেন্সশিংনা লৈবাক্কী মফম খুদিংদা নুংঙাইবা ফোংদোক্নরি। 100 হেনবা মেদল তেল্লী ফংনবগীদমক্তা অদোম্না অহিং নুংথিল খঙদনা হোৎনখিবনি। এসিয়ন গেম্সতা অদোম্না উৎখিবা পরফোর্মেনশিংনা লৈবাক পুম্বদা চাউথোকচবা ফাওহল্লে।
ঐহাক্না ঙসি লৈবাক পুম্বগী মহুৎ শিন্দুনা ঐখোয়গী শান্নরোইশিংগী কোচ, ত্রেনর, মরী লৈনবা মীওই খুদিংবু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। তীম অসিগী মনুং চনবা মীওই খুদিং, সপ্পোর্ত স্তাফ, ফিজিও, ওফিসিএল খুদিংমকপু থাগৎচরি, ইকায় খুম্নজরি। ঐহাক্না অদোমগী ইমা-ইপাশিংবু অখন্ননা থাগৎচরি। পুম্নমক য়ুমদগী হৌবনি, কেরিয়রগী লম্বী কয়াদা চৎপা হৌবা মতমদা, অঙাংশিংনা শান্ন-খোৎনবগী মাইকৈদা চঙবা মতমদা, মতম মাঙহনগনু, লাইরিক তৌ হায়না হায়নবা ঙাক্তনি। করিগুম্বা অশোক অপন য়াওরকপা মতমদা ইমানা হৌজিক্তি চৎলুরনু, ঐ নঙবু থাদোকপা ঙম্লরোই হায়নবা ঙাক্তনি। অদুনা, অদোমগী ইমা ইপাশিংবুসু ইকায় খুম্নফম থোকই। মখোয়দি পর্দাগী ফিখলগী মরুমদগী কৈদৌনুংদা থোক্লক্তে, অদুবু মখোয় য়াওদনা পুম্নমক অসি ওইথোক্কদবসু নত্তে।
মরুপশিং,
অদোম্না পুম্নমক্না পুৱারী শেম্লম্লগা লাক্লবনি। হন্দক্কী এসিয়ন গেম্সকী মশিং কয়া অসিনা অদোমগী মায় পাকপগী খুদম ওইরিবনি। এসিয়ন গেম্সতা ভারতকী খ্বাইদগী ফজবা পরফোর্মেন্স অসিদি হন্দক্কীসিনি। ঐখোয়না অচুম্বা মাইকৈদা চৎলি খঙবদা ঐহাক্না য়াম্না অখন্ননা নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়না ভেক্সিনগী মরমদা থবক তৌবা মতমদা, মসিবু ওইথোক্কদরা নত্ত্রগা ওইথোক্লোইদরা হায়না চিংবা য়াম্না ফাওখি। অদুবু, ভেক্সিন্না মায় পাক্লবা মতুংদদি, দোজ 200 (16.19)গী মথৌ তাখি, লৈবাক মীয়ামগী পুন্সি কনখি, মালেমগী লৈবাক 150গী মতেং পাংখি, মতমদুদা ঐহাক্না ঐখোয়গী মাইকৈ অসি চুম্লে হায়বা খঙখি। অদুগা ঙসি অদোম্না মায় পাক্লগা লাক্লিবা অসিদসু ঐখোয়গী মাইকৈ অসি চুম্লে হায়বা খঙলে।
মীরম লৈবাক্তা এথলেতিক্সকী লমদা খ্বাইদগী য়াম্বা মেদল ভারতনা হন্দক লৌখি। শুতিংদা খ্বাইদগী য়াম্বা মেদল, আর্চরীদা খ্বাইদগী য়াম্বা মেদল, স্ক্বাশতা খ্বাইদগী য়াম্বা মেদল। রোৱিং, নুপীগী বোক্সিং, নুপী অমসুং নুপাগী ক্রিকেত্তা অহানবা ওইনা গোল্দ মেদল, স্ক্বাশ মিক্স দবলদা অহানবা গোল্দ মেদল, অদোম্না গোল্দ মেদলগী ফিরাল য়ুংলম্লে। অদুগা অমুক্তগা য়েংসিকো, নুপীগী শোৎপুত্তা চহি হুম্ফু তরানিথোই, 4X4 100m রিলেদা চহি হুম্ফুমাথোই, শগোল থৌবদা চহি নিফুমাথোই, নুপাগী বেদমিন্তনদা চহি নিফুগী মতুংদা ঐখোয়না মেদল অমা ফংলে। দিকেদ মরি, মঙা, তরুক্কী মতমসিদা লৈবাক্না পাউ অসিবু ঙাইদুনা লাক্লিবনি। অদোম্না হৌজিক্তি পাউ অসিমক তাহল্লে। অদোমগী পুরুশর্থনা চহি কয়া ঙাইজরকপগী মতৌ লোইশিনখ্রে হায়বা অমুক্তা খন্থবীয়ু।
মরুপশিং,
হন্দক্কী মতাংসিদা য়াম্না অখন্নবা অমা লৈ, ঐহাক অদোমগী মফমদা হায়জগে। ঐখোয়না শরুক য়াখিবা মশান্না খুদিংদা মেদল অমা নত্ত্রগা অনিদি অদুমক লৌবা ঙমখি। মসিগুম্বা মতৌনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী কেনভাস অমা চাউখৎলক্লিবা অসিদি ভারতকী ওইনা য়াম্না ফবা ইঙ্গিৎ অমনি। ইভেন্ত 20 অমদি লৈবাক্না ঙসি ফাওবদা পোদিয়ম ফিনিশ ফংবা ঙমখিদ্রিবা ইভেন্তনি। মশান্না কয়াদা অদোম্না খাতা হাংবতা নত্তনা, অনৌবা লম্বী অমা হাংদোক্লম্লবনি। নহাশিংদা ইথিল পীগদবা অনৌবা লম্বী অমা হাংলম্লবনি। এসিয়ন গেম্সতগী হেন্দোক্তুনা ঐখোয়গী ওলিম্পিক্সকী খোঙচত্তা থাজবা পোকহনবগদবা লম্বী অমা হাংলবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী নারি শক্তিনা মশান্নশিং অসিদা নীংথিরবা পরফোর্মেন্স উৎলম্বা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না চাউথোকচৈ। মখোয়না উৎলম্লিবা পরফোর্মেন্সশিং অদুনা ভারতকী নুপীমচাশিংগী মপাঙ্গল করিনো হায়বা তাক্লবনি। ভারতনা হন্দক্কী এসিয়ন গেম্সতা লৌখিবা অপুনবা মেদলগী তংখায়দি ঐখোয়গী নুপী শান্নরোইশিংনা লৌরকপনি। মসিগুম্বা পুৱারী ওইরবা মায় পাকপা অসিনা ঐখোয়গী নুপী ক্রিকেত তীম্না হৌদোকখি।
ইচানুপীশিংনা খ্বাইদগী য়াম্বা মেদল বোক্সিংদা লৌখি। ত্রেক এন্দ ফিল্দগী মতাংদদি, ঐখোয়না পুম্নমক্তগী মকোক ওইরগদবনি খল্লগা লম্পাক্তা কুম্থরকপদু মঙাইখ্রে। ভারতকী নুপীমচাশিংনা নম্বর ৱান্দগী তাথবগীদি শেম শাদবগুম্বনি। মসিমক অনৌবা ভারতকী ইথিলনি। মসিমক অনৌবা ভারতকী মপাঙ্গলনি। অনৌবা ভারতনা অরোইবা মহৈ ফংদ্রিবা ফাওবা, মায় পাক্লে হায়না লাউথোক্ত্রিবা ফাওবা লেপ্তুনা লৈথোকপা নত্তে। অনৌবা ভারতনা মশাগী খ্বাইদগী ঙমজবা উৎনবা হোৎনৈ।
ঐহাক্কী নুংশিরবা শান্নরোইশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা তেলেন্তকী অৱাৎপা কৈদৌনুংদা লৈখিদে হায়বা অদোমসু খঙলবনি। লৈবাক অসিদা মায় পাক্নিংবগী অপাম্বা মতম পুম্বদা লৈদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা মমাংদসু অফবা পরফোর্মেন্স উৎখ্রে। অদুবু, শিংনবা কয়াগী মরমদগী ঐখোয়না মেদলগী মতাংদা তুংদা লৈহৌবনি। অদুনা, ভারতনা ইং 2014গী মতুংদগী ঐখোয়গী স্পোর্ত ইকোসীস্তেম্বু মোদর্ন ওইহন্নবা, অওনবা পুরক্নবা হোৎনবা হৌখিবনি। ভারতকী শান্নরোইশিংনা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা ত্রেনিং ফেসিলিতী ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনখিবনি। ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা লৈবাক অমসুং মালেমগী মফম কয়াদা শান্নবগী খুদোংচাবা য়ারিবমখৈ ফংহন্নবা ভারতনা হোৎনরি। ভারতকী শান্নরোই খনবদা নুং-পান ফাওনা উগদবনি, মীচঙ চঙলোইদবনি, খুঙ্গংগী মফমদা লৈরিবা স্পোর্তিং তেলেন্তশিংদা খুদোংচাবা পীনবা ঐখোয়না হোৎনদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী শান্নরোইশিংগী মশাগী থাজবা কাইদনা লৈনবা, মখোয়গী অৱাৎপা অমত্তা লৈহন্দনবা ঐখোয়না শক্তি পুম্নমক থাদদুনা হোৎনরি।
চহি 9গী মমাংগা চাংদম্নবদা, ঐখোয়গী শান্নবগী বজেৎসু শরুক অহুম হেনগৎলে। ঐখোয়গী TOPS অমসুং খেলো ইন্দিয়া স্কিম্না গেমচেঞ্জর ওইনা থোক্লক্লে। ঐহাক্না গুজরাত্তগী খঙলকপনি, গুজরাত্তি মশান্না অমখক খঙই – শেলগী মশান্না। অদুবু খেলো গুজরাত হেক হৌদোকখিবদা, শান্নবগী চৎনবীসু তপ্না তপ্না চাউখৎলকখি। মদুগী এক্সপেরিএন্সতগী ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দা খেলো ইন্দিয়াগী ৱাফম লাকখিবনি, হৌজিক্তি মদুসু মায় পাক্লে।
মরুপশিং,
হন্দক্কী এসিয়ন গেম্স অসিদা চাউরাকপা শান্নরোই 150দি খেলো ইন্দিয়াদগী ফংলকপনি। মখোয়গী মরক্তগী 40দগী হেনবনা মেদল লৌবসু ঙমখি। খেলো ইন্দিয়াদগী থোক্লকপা অসুক য়াম্লবা শান্নরোইশিংনা পোদিয়ম য়ৌরকপা উবদা খেলো ইন্দিয়া খোঙথাং অসি অচুম্বা মাইকৈদা চৎলি হায়বা খঙবা ঙম্লে। অদুনা, ঐহাক্না অদোমগী মফমদা হায়জনীংবদি, অদোমগী লৈফমগী অকোয়বদা লৈবা স্কুল, কোলেজশিংদা ৱারি শাবা খুদিংদা খেলো ইন্দিয়াদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎপীয়ু। মদুদগী মখোয়গী পুন্সি হৌগদৌরিবনি।
তেলেন্তপু মশক খঙদোকপদগী হৌরগা, মতমগা চুনবা ত্রেনিং পীবা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফবা কোচিং পীবা ফাওবা ভারতনা ঙসি কনাদগী তাবা নত্ত্রে। মসিগুম্বা মতম অসিদা, ঐহাক্না হৌজিকসু হায়জরি, হৌজিক হৌজিক ঐখোয়গী শান্নরোই লিশিং অহুমদগী হেনবদা খেলো ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা মখোয়গী ত্রেনিং চত্থরি। মখোয়গী কোচিং, মেদিকেল, চিঞ্জাক, ত্রেনিংগীদমক্তা সরকারনা শান্নরোই খুদিংগী মফমদা চহিগী ওইনা লুপা লাখ 6কী স্কোলার্শিপসু পীরিবনি।
মসিগী স্কিম অসিগী মখাদা, চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং অনি মখায় অসি শান্নরোইশিংদা হকথেংননা পীরিবনি। ঐহাক্না অদোমগী মফমদা থাজবা পীজরি। অদোমগী হোৎনবদা শেলগী অৱাৎপা অমত্তা লৈহল্লোই। সরকারনা অদোমগীদমক্তা, শান্নবগী মালেমগীদমক্তা মথংগী চহি মঙাদা লুপা করোর লিশিং অহুম চাদিং তৌগদৌরিবনি। ঙসি লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা স্পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া অদোমগীদমক্তা শেমগৎলিবনি।
মরুপশিং,
অদোমগী এসিয়ন গেম্স পরফোর্মেন্সনা ঐহাক্কী ইফমদা ৱাফম অমা খঙহল্লে। হন্দক্কী মেদল তেল্লী অসিদা চহি নৌরিবা শান্নরোই কয়ানা মশাগী মফম শেম্নখি। চহি নৌরিবা শান্নরোইশিংনা মায় পাক্লকপা মতমদা শান্ন-খোৎনবগী লৈবাক্কী শক্তাক অমা শেম্লকই। অদুনা, মায় পাক্লগা হল্লক্লিবা খ্বাইদগী চহি নৌবা শান্নরোইশিংগী মফমদা অনিরক হন্না থাগৎচরি। অদোম্না লৈবাক্কী সেবা মতম শাংনা তৌখিগদবনি, লৈবাক্কীদমক্তা ফজবা পরফোর্মেন্স ক্যা উৎখিগদবনি। অনৌবা ভারত অসিনা অদোমগী অফবা পরফোর্মেন্স অদুখক্তা নত্তে, অদোম্না মেদল পুরকপসু পাম্লিবনি।
মরুপশিং,
নহা ওইরিবা চারোন শুরোন্না হৌজিক্কা ৱাহৈ অমা য়াম্না হায়নৈ – “GOAT”, মসিনা হায়বদি গ্রেতেস্ত ওফ ওল তাইম হায়বনি। লৈবাক্কী ওইনদি অদোম পুম্নমক গোত ঙাক্তনি। অদোমগী থৱাই য়াওবগী চাং, অদোমগী কত্থোকপা, অদোমগী অঙাং ওইরিঙৈগী ৱারিনা পুম্নমক্কী মফমদা ইথিল পীরিবনি। মসিনা অতোপ্পা নহাশিংদা মখোয়গী পান্দম ফংহন্নীংবগী ইথিল পীগনি। অদোমগুম্বা ওইবা পামগনি। মসিগুম্বা ইথিল অসি কায়হনবা য়াদে। অদোম্না য়ারিবমখৈ নহা মশিং য়াম্বগা পুনগদবনি। স্কুলশিংদা চত্তুনা অঙাংশিংগা উন্নবীয়ু হায়না ঐহাক্না অদোম শান্নরোইশিংগী মফমদা হায়খিবদু ঐহাক নীংশিংই। মখোয়গী মরক্তগী ঙসি ঐখোয়গী মরক্তা খরসু য়াওরমগনি। নীরজনা স্কুল অমদা চৎলুবনি। মফমদুগী অঙাংশিংনা নীরজপু য়াম্না থাগৎখিবনি। ঐহাকসু ঙসি মসিগুম্বা ৱাফম খরা হায়জনীংই। লৈবাক্না অদোমগী মফমদগী করিগুম্বা খরা নিবগী হক লৈকো? তুমিন্না লৈরিবা করিগীনো? তপ্না ঙাংলিবা করিগীনো? সিদি য়াদ্রেবো! লৈবাক্না অদোমগী মফমদগী থাজবা থম্মি, মসু থুংহগনিকো?
ঐহাক্কী নুংশিরবা শান্নরোইশিং, অমুক্তা য়েংবীয়ু,
লৈবাক্না হৌজিক নিশাগী মাইয়োক্তা লান্থেংনরি। নিশাগী অমাঙবগী মতাংদা অদোম লোইনা খঙলবনি। খঙদনা তৌখিবা দোপিংনা শান্নরোইশিংগী পুন্সি মাঙহনবা য়াওরিবনি। মায় পাক্নিংবগী মতিক্না শান্নরোইশিংদা অরানবা পাম্বৈ শিজিন্নবা য়াওদবা নত্তে। মসিগী মতাংদা ঐহাক্না অদোমগী মফমদা চেকশিন ৱা খরা হায়জনীংই। অদোম্না ঐখোয়গী নহাশিংদা চেকশিন ৱা হায়বীগনি, মরমদি অদোমদি মায় পাক্লবা ঙাক্তনি। অদোমদি অচুম্বা লম্বীদা চত্তুনা হোৎনজমনগী মহৈ য়াল্লবনি। অরানবা লম্বীদা চৎপগী মথৌ তাদ্রবনি। অদোম্না হায়বা মখোয়না তাগনি। অদুনা, অদোম্না য়াম্না ফবা থৌদাং য়াবা য়াই।
অদোমদি মিৎয়েং শানবা অমসুং ৱাখল চেৎপগী খুদম্নি। হকচাং ফবখক্তনা মেদল পুরকপা নত্তে, ৱাখল্লোন লিংবগী মথৌসু তাই। মসিদদি অদোমদি অথোইবা ওইরবনি। মসিদি অদোমগী শক্তি অমনি, মসি লৈবাক্কীদমক্তা শিজিন্নসি। নিশাগী ফত্তবশিংগী মতাংদা অদোম্না ভারতকী নহাশিংদা পাউদম্বীয়ু, মখোয়বু ভাব তাহন্নবা অদোম্না ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইবা য়াগনি। অদোমদা বাইত পীয়ু হায়না হংলকপা খুদিংদা, ইন্তর্ভ্যু তৌবা খুদিংদা, ৱাফম অসি শোইদনা হায়বীয়ু। ঐহাক্না লৈবাক্কী নহা ওইরিবা চারোন শুরোন্দা মসি হায়জবা পাম্মি, শোইদনা হায়বীয়ু। মরমদি, অদোম্না ফংলিবা মায় পাকপা অসিনা মরম ওইরগা মখোয়না অদোমগী ৱা শোইদনা তাগনি। মসিবু অদোম্না ইশাগী মিসন্নি খনবীয়ু হায়জরি। নিশাদগী নিংতম্বা ভারত অমা পুরকপদা অদোম্না শোইদনা পাঙ্গল হাপ্পা ঙমগনি।
মরুপশিং,
অদোম্না সুপরফুদকী মগুন খঙই, মসি ফিতনেসকীদমক্তা কয়া য়াম্না মথৌ তাবগে হায়বা অদোম খঙই। অদোম্না ইশাগী পুন্সি মহিংদা মচি ওইবা চিঞ্জাক্তা মিৎয়েং চঙলিবা, চানীংলবসু চাদবা কয়া য়াওরিবা, করি চাফম থোকই, করম্বনা চাফম থোক্তে হায়বা নীংথিনা খঙলিবনি। অদুনা, লৈবাক্কী অঙাংশিংদা মখোয়গী চিঞ্জাক্কী হৈনবীগা মরী লৈননা নুয়ত্রিসনগী মতাংদা মখোয়বু অদোম্না লমজীংবীয়ু। অদোম্না স্কুলশিংদা, অঙাংশিংগী মফমদা অচুম্বা চিঞ্জাক, অফবা হৈনবীগী মতাংদা ৱারি শাবীয়ু।
মরুপশিং,
অদোম্না শান্নবুংদা পাংথোক্লিবশিং অদুনা অচৌবা কেনভাস অমগী শরুক অমসু ওইরিবনি। লৈবাক্না মাঙজিল থানা চৎলকপা মতমদা, মদুগী মমি সেক্তর খুদিংদা তাই। ঐখোয়না মসিমক ভারতকী স্পোর্ত সেক্তরদা উবা ফংলি। লৈবাক্কী ফিভম ফত্তবা মতমদা, মদুমক শান্নবুংদসু উবা ফংই। মালেমগী থাক্তা ভারতনা হৌজিক মশক থোকপা ফম অমা কনবা ঙম্লক্লি, মসিমক শান্নবগী হীরমদসু ফংবা ঙম্লবনি। ভারতনা ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা অহুমশুবা শেন্মিতলোন ওইবগী মাইকৈদা চঙশিল্লি, মসিগী কান্নবসু ঐখোয়গী নহাশিংদা হকথেংননা ফংগনি। অদুনা, স্পেস্তসু য়েংবীয়ু, ভারতকী মরমদা ঙাঙনরি, মাইকৈ পুম্নমক্তা চন্দ্রয়ানগী ৱারি শানরি। স্তার্তঅপকী মালেমদা ঙসিদি ভারতনা মকোক্তা লৈরে। সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা মশক থোকপা থবক পাংথোক্লি। ওন্তোপ্রিনর্শিপকী হীরমদা ভারতকী নহাশিংনা নীংথিরবা খুদম কয়া থম্লি। মালেমগী অচৌ-অচৌবা কম্পেনীশিংগী মমিং অমুক্তা লৌবীয়ু, মখোয়গী CEOশিং ভারত মচানা অয়াম্বা ওইরমগনি, ভারতকী নহা ওইরমগনি। মসিনা হায়বদি, ভারতকী নহাগী পাঙ্গলনা সেক্তর খুদিংবু খুদুম চল্লে হায়বনি। লৈবাক্না অদোম শান্নরোইশিংদা থাজবা য়াম্না থম্লি। থাজবা অসিনা ঐখোয়না 100 হেনবা ঙমখ্রিবনি। অদোম্না মসিমক ওইথোকহল্লিবনি। হৌজিক ঐখোয়গী মাঙদা ওলিম্পিকসু লৈরে। অদোম্না পেরিসকীদমক্তা ইশাগী লৈজবী ফুদোক্তুনা হোৎনবীয়ু। হন্দক্কী মতাংদা মায় পাকপা ঙমখিদবা অদোমসু নীংহন্নবগী মথৌ তাদে। ঐখোয়না অশোইবদগী তম্লগা অনৌবা খোঙথাং থাংগদবনি। অদোম্না শোইদনা মায় পাক্কনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, পেরা এসিয়ন গেম্স হৌরগনি। ঐহাক্না অদোমগী খুত্থাংদা পেরা এসিয়ন গেম্সকী শান্নরোই, নহা খুদিংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোমগী নীংথিরবা পরফোর্মেন্সশিংগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি।